Dobrý den, máme větší smečku pejsků a tak krmíme masem a volně mají i granule (Brit Care, TOTW). Taky máme koně a tak bereme vojtěšku, oves, kvasnice a další věci. Nikdo z pejsků nemá alergii na lepek nebo tak, jediný z nich má alergii na kuře, takže to nekrmíme vůbec. Zato v zimě a nebo když jezdíme na závody a mají větší výdej energie tak přidáváme přílohu. Dávali jsme rýži, ale víc všem chutnají ovesné vločky. No a tím se dostávám k tomu co by mně zajímalo. Vločky jsou docela zbytečně drahé, když se kupují přes barf obchody, a kvasnice taky, stejně tak jsem třeba viděla vojtěšku že se dává trocha rozmočených granulí místo zeleniny. A tak by mě zajímalo, nedáváte někdo doma mačkané vločky z ovsa? Nahradí klasické vločky? A nebo tu vojtěšku? Nebo i něco jiného? Kvasnice normálně dáváme. Děkuji.
Záměrně to nedávám, nicméně moje fena se u koní zbytky jejich žrádla celkem dost nafutruje z vlastní iniciativy.
Mačkaný oves nejsou klasické ovesné vločky - ty se vyrábějí speciální technologií, takže jsou pro psy dobře stravitelné. Celé ovesné zrno (byť mačkané) můj pes nestráví, ale vykadí beze změny, stejně tak jiné zrní.
Vojtěšku bych psovi záměrně nekrmila, myslím si, že ty živinové poměry pro psa nejsou OK.
Pivovarské kvasnice klidně, tam je rozdíl jenom v dávkování.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím si, že mačkané zrno i vojtěška budou fungovat čistě jako vláknina, co dovnitř, to ven. Jako složka krmné dávky, která má přidat energii, tím pádem k ničemu nejsou.
Terven
napsal(a):
Záměrně to nedávám, nicméně moje fena se u koní zbytky jejich žrádla celkem dost nafutruje z vlastní iniciativy.
Mačkaný oves nejsou klasické ovesné vločky - ty se vyrábějí speciální technologií, takže jsou pro psy dobře stravitelné. Celé ovesné zrno (byť mačkané) můj pes nestráví, ale vykadí beze změny, stejně tak jiné zrní.
Vojtěšku bych psovi záměrně nekrmila, myslím si, že ty živinové poměry pro psa nejsou OK.
Pivovarské kvasnice klidně, tam je rozdíl jenom v dávkování.
Já bych jim právě chtěla dávat nějaký sacharid, ale ideálně právě nějaké krmivo které se dá koupit ve velkém, ty vločky i rýže vyjdou nakonec docela draho.

mačkaný oves se kazí, ne ? protože je otevřený a na vzduchu
rozdíl mezi vločkou ovesnou a rozplácnutým zrnem ovesným je zpracování
vločky jsou "napařené" a zas usušené.... jak píše Terven, cíleně psovi oves ani vojtěšku, určitě ne dávat pravidelně nějak jako půl masa a půl vojtěšky
těstoviny a brambory neradi ?
můj pes se pase :-)

Wookie
napsal(a):
Já bych jim právě chtěla dávat nějaký sacharid, ale ideálně právě nějaké krmivo které se dá koupit ve velkém, ty vločky i rýže vyjdou nakonec docela draho.
však sacharidy máte z Brita ;-) Totw jsou opravdu zbytečně drahé a hlavně celkem nanic..výživově i kvalitou.. je tam hodně např. vojtěšky, ale říkají jí alfalfa :-)
Já bych to nechala tak, jak to máte. Psům bych dávala maso. Vůbec bych nekupovala levné granule, ve kterých je ho.no a ještě nezdravě zpracované. K tomu ať se klidně přikrmí od zvířat, protože tam je prakticky totéž. Nedávala bych to do misek. Co jsem tak koukala, tak ty mačkané vločky, jsou prakticky totéž, jako normální vločky, normálně se prodávají pro psy. Takže nevidím důvod, proč by jste jim je dávat neměla? Vojtěška je velkým zdrojem bílkovin, jak moc je využije pes netuším, ale mimálně chlorofyl a další látky budou pro ně prospěšné(nemusí žrát trávu)
lesnížínka
napsal(a):
Já bych to nechala tak, jak to máte. Psům bych dávala maso. Vůbec bych nekupovala levné granule, ve kterých je ho.no a ještě nezdravě zpracované. K tomu ať se klidně přikrmí od zvířat, protože tam je prakticky totéž. Nedávala bych to do misek. Co jsem tak koukala, tak ty mačkané vločky, jsou prakticky totéž, jako normální vločky, normálně se prodávají pro psy. Takže nevidím důvod, proč by jste jim je dávat neměla? Vojtěška je velkým zdrojem bílkovin, jak moc je využije pes netuším, ale mimálně chlorofyl a další látky budou pro ně prospěšné(nemusí žrát trávu)
Mačkanej oves a ovesný vločky, to je fakt rozdíl a ne malej. Mačkanej oves je prostě jen pomačkaný zrno, aby koně nemuseli tolik kousat, mají-li špatný zuby, např.
Ovesné vločky se vyrábějí spešl technologií, proto jsou pro psy dobře stravitelné, na rozdíl od toho pomačkanýho zrna, který z nich vyjde beze změny.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ovesn%C3%A9_vlo%C4%8Dky

lesnížínka
napsal(a):
ovesná vločka už prošla spařením (ne u nás doma, ale již při výrobě), proto ji můžete normálně jíst, ale stejně je lepší ještě maličko tepelně upravit kvůli cukrům
schválně to zkuste k svačině, dnes oves a zítra vločky.......ten oves by se musel asi vařit
vločka je oloupané zrno, mačkátko je jen rozbité zrno, takže i se slupkou a tím i s tím, čeho ten pes fakt nepotřebuje tolik, už i oloupená vločka má vlákniny kopu
slupky obecně nejsou pro psy moc dobré, tedy ať si klidně dá, občas, ale..
myslím, že i jednoduchý pokus ukáže, po čem budete mít větší hlad, tak když nic, tak tohle by mě u velké smečky psů odradilo
čím víc vlákniny, tím méně pak zvíře (i člověk) využije to ostatní užitečné z potravy
taková celkem dobrá příloha je ještě řepa, vařená
jednoduše - býložravci to vařit nepotřebují, jsou pro pastvu stvořeni
Tak jelikož na to nejsem odborník, prostě jsem si to vyhledala a nemáte pravdu děvčata: https://www.pet-home.cz/oves-mackany-vlocky-krmne-5kg-horsky
Ovesné vločky jsou vyráběny technologií, která je snad pro lidi lépe stravitelná, možná ne pro psy.

lesnížínka
napsal(a):
Tak jelikož na to nejsem odborník, prostě jsem si to vyhledala a nemáte pravdu děvčata: https://www.pet-home.cz/oves-mackany-vlocky-krmne-5kg-horsky
Ovesné vločky jsou vyráběny technologií, která je snad pro lidi lépe stravitelná, možná ne pro psy.
?? však v tom odkazu to i pisi:
" Zrno není nijak tepelně upravováno."
A bezne vločky pro lidi/psy jsou tepelne upravene ?
Jinak - mam tu oboji a zkousela jsem to i krmit -konske psum -a ne, není to jedno -rozdil je videt v pytly i po krmeni psum, co z nich leze.

lesnížínka
napsal(a):
však tam máte psané - pro doplnění vlákniny
brambory dáte psu syrové ? rýži ? ječmen, kukuřici, čočku, hrách, mrkev, kolínka,..... ?
napsal(a):
však tam máte psané - pro doplnění vlákniny
brambory dáte psu syrové ? rýži ? ječmen, kukuřici, čočku, hrách, mrkev, kolínka,..... ?
Nechápu co tím chcete říct? No a co, že pro doplnění vlákniny? Však i tu trávu pes žere pro doplnění vlákniny, vařenou ne. Taky mu nevařím třeba jablíčko, červenou řepu. Vláknina všeobecně se nevaří(nemusí vařit - musí se namáčet) Psi odjakživa vyžírali postrouhanou řepu se šrotem. Proto se to zrno asi rozmáčkne, aby bylo líp stravitelné, obal by prostě nenatrávil, to je jasné. Jsou to mačkané krmné vločky pro psy. Domnívám se, že tedy namačkané a usušené, aby se to nekazilo.
lesnížínka
napsal(a):
Té vaší poslední větě moc nerozumím, je trochu kostrbatá.
Ovesné vločky tráví psi úplně bez problémů, právě díky té výrobní technologii, na rozdíl od neupraveného zrna, byť pomačkaného.
Marně se snažím rozluštit, co přesně je to z vašeho odkazu, výrobce se neobtěžuje detailnějším popisem, ale na pohled to jsou též ovesné vločky, ačkoliv název je zavádějící.
https://www.krmiva-erpemos.cz/katalog/ovesne-vlocky-krmne-5kg-horsky-20906/p
Koně se běžně krmí mačkaným ovsem a ten vám psi prostě nestráví.

lesnížínka
napsal(a):
Nechápu co tím chcete říct? No a co, že pro doplnění vlákniny? Však i tu trávu pes žere pro doplnění vlákniny, vařenou ne. Taky mu nevařím třeba jablíčko, červenou řepu. Vláknina všeobecně se nevaří(nemusí vařit - musí se namáčet) Psi odjakživa vyžírali postrouhanou řepu se šrotem. Proto se to zrno asi rozmáčkne, aby bylo líp stravitelné, obal by prostě nenatrávil, to je jasné. Jsou to mačkané krmné vločky pro psy. Domnívám se, že tedy namačkané a usušené, aby se to nekazilo.
jenže pes té vlákniny nepotřebuje tolik jako je tady
ano, nemusíte vlákninu vařit, sacharidy ale ano ! např. vlákninové věci musíte postrouhat přece, jinak to psem opravdu jen projde
není nutné vše provařit k smrti, ale "nalomit" ano
mačkání právě zrno poruší a k tukům se dostane vzduch a tím se to kazí
vločkám se tuky při výrobě zablokují, takže pak po konečné sušící úpravě se nemá co kazit - ale když je uvaříte nebo právě stačí spařit, opražit, tak se to zas celé zaktivuje
mačkaný oves má normálně slupky poházené okolo, mám pocit, že kvůli tomu, že zvěř vyjídá jen "šrot", se to musí do něčeho míchat (fakt nevím, býložravce nemám)
ale vezměte si jen prasátka - všežravci - to si pamatuji z dětství, lezla jsem jim do koryta.. brambory vařené, mléko, šrot.. mně to chutnalo..
ehm to není boj proti alternativním přílohám, klidně naložím jednou začas, jsou tam vitaminy a tak, nic jedovatého, i podobně psa krmím - plátek zrníčkového chleba a půl kila masa
ale nelze krmit tak, jak si asi představuje zadavatelka - použít jako přílohu
ohledně těch závodů - bojoví psi, lovci krys, závodní chrti - ti všichni dostávali obyčejný bílý chléb (u nás cca veka), aby měli okamžitou energii
Wookie
napsal(a):
Dobrý den, máme větší smečku pejsků a tak krmíme masem a volně mají i granule (Brit Care, TOTW). Taky máme koně a tak bereme vojtěšku, oves, kvasnice a další věci. Nikdo z pejsků nemá alergii na lepek nebo tak, jediný z nich má alergii na kuře, takže to nekrmíme vůbec. Zato v zimě a nebo když jezdíme na závody a mají větší výdej energie tak přidáváme přílohu. Dávali jsme rýži, ale víc všem chutnají ovesné vločky. No a tím se dostávám k tomu co by mně zajímalo. Vločky jsou docela zbytečně drahé, když se kupují přes barf obchody, a kvasnice taky, stejně tak jsem třeba viděla vojtěšku že se dává trocha rozmočených granulí místo zeleniny. A tak by mě zajímalo, nedáváte někdo doma mačkané vločky z ovsa? Nahradí klasické vločky? A nebo tu vojtěšku? Nebo i něco jiného? Kvasnice normálně dáváme. Děkuji.
Z konských krmív dávam výnimočne občas vojtešku. Zvyknem ju spariť a pridať k dršťkám. Ale to tak maximálne 2x do mesiaca a za hrsť.
Statkové krmivá v neupravenom stave by som nekŕmila, ako tu už písali aj iní pes ich nestrávi a vo väčšom množstve si myslím, že je to úplne nevhodné.
Ak chceš ušetriť tak v konských obchodoch sa dajú kúpiť veľké balenia ovsených vločiek a vyjde to potom lacnejšie.
Kúpiš napríklad tu: http://www.rajprokone.cz/extrudovany-oves-ov-vlocky-20-kg
Zaujímavé by mohli byť ešte aj corn flakes: http://www.rajprokone.cz/corn-flakes-15-kg
lesnížínka
napsal(a):
Tu vojtěšku jsem právě ta myslela, místo zeleniny do krmné dávky masa. Na několika webech jsem četla že se to dá dávat. samozřejmě třeba 10% dávky nebo tak.
rennie111
napsal(a):
Z konských krmív dávam výnimočne občas vojtešku. Zvyknem ju spariť a pridať k dršťkám. Ale to tak maximálne 2x do mesiaca a za hrsť.
Statkové krmivá v neupravenom stave by som nekŕmila, ako tu už písali aj iní pes ich nestrávi a vo väčšom množstve si myslím, že je to úplne nevhodné.
Ak chceš ušetriť tak v konských obchodoch sa dajú kúpiť veľké balenia ovsených vločiek a vyjde to potom lacnejšie.
Kúpiš napríklad tu: http://www.rajprokone.cz/extrudovany-oves-ov-vlocky-20-kg
Zaujímavé by mohli byť ešte aj corn flakes: http://www.rajprokone.cz/corn-flakes-15-kg
Takže tohle (ten první odkaz) jsou ty "naše" vločky, ty co se dají běžně koupit pro lidi? Takže psům stravitelné?

tichustka
napsal(a):
Souhlasím moje fena tak u koní sežere co vidí a je jí uplně jedno čí to je. Doma má kvalitní granule a u koní by pukla :D
A můj první kůň nikdy nepřešel bez povšimnutí misku s kočičími granulemi. Ono to s těmi býložravci a masožravci není tak úplně striktní.

Když dávám kobyle do kyblíčku, psina asistuje, miluje karob (v chorvatsku v tuto dobu se ho válí pytle...) müsli žere, ale já jí to nijak nenabízím, jen co si ukradne, a miluje lisovaný len.