Zdravím,
Mám pár otázek ohledně psa co máme doma. Nikdy jsem mu nevěnoval velkou pozornost, ale asi vidím, že by se časem mohl trápit. Moje máma ho pořád krmí jakože né pořád :D ale má od rána tak 100g granulí royale canin a 30g minipiškotků a sem tam dostane šunku nebo dalších asi 20 druhů pamlsků. Žádné povely neumí a na cizí je agresivní. Na mě jen když sáhnu ze zadu do pelíšku, ne že by kousl ale takové to klasické zakousnutí do toho pelíšku to jo, ale po chvilce by mě rozkousal, ale z místa se nepohne.
Ven se s ním nechodí, možná tak 5x do měsíce ani to někdy ne a třeba zuby se čistili jen párkrát. Mám obavu, že jí všechny vypadnou nebo jí to bude bolet.. Zatím jsem nic ohledně psů nikdy nečetl, ale třeba by se dalo udělat aspoň něco s tím aby přišla na zavolanou a nezuřila aspoň na mě :D. Občas příjde a nechá se v pohodě vzít to ano, ale když leží tak na zavolanou nikdy nepříjde aspoň ne mě, jen fakt občas.
Co by jste řekli na takového psa? Popravdě podle mě 50% lidí co tuhle rasu vlastní jsou ti psy víceméně stejně vyhovaný :D, jen můj odhad. Aspoň něco by se dalo změnit no. Prostě ten pes má všechno, celý obývák a hračky všude, ale nehraje si jen spí celý den.
Váha 2,6kg
díky za přečtení
Že je takových 50% čivav neznamená, že je to plemenem, ale lidmi co jej neberou jako psa. Ten pes je nevychovaný, nemá žádné pravidla a ani hierarchii smečky. Pak se není čemu divit.
Obávám se, že v 8 letech při tak dlouhodobém přístupu s tím u vás doma už nic neuděláte. Kdyby změnil prostředí a pána, tak možná něco jo. Ale pokud je na vás agresivní a dělá si co chce, nemá žádné sociální chování a panickou hrůzu z venkovního světa a lidí, tak už mu život neměňte.
Já čivavy mám a dá se s nimi "něco" dělat i v osmi letech. Ale musíte být důsledný, vědět, co chcete a hlavně být trpělivý. Jestli chcete, aby se k vám pes choval jinak můžete začít. Vemte ho na procházku, hrajte si s ním (i na procházce), začněte ho něco učit - třeba přivolání, nějaké to sedni, lehni - za pamlsky. Hlavně na něj netlačte - musíte si získat jeho důvěru. Co se týká hlídání si pelíšku a snášenlivost cizích lidí - to se přeučuje stejně jako u ostatních plemen.
Co se týče zdraví - hlavně špatné výživy a strach o zuby. To musíte přesvědčit i ostatní členy rodiny, aby začaly psa krmit správně. Zuby nechat zkontrolovat a případně nechat odstranit zubní kámen. Ale počítejte s tím, že váš veterinář může vyžadovat vzhledem k věku a velikosti zvířete inhalační narkózu a ta je prostě dražší.
Ale upřímně, z vyznění vašeho příspěvku mi spíš příjde, že se tím bavíte, než že byste chtěl něco měnit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jury7
napsal(a):
Zdravím,
Mám pár otázek ohledně psa co máme doma. Nikdy jsem mu nevěnoval velkou pozornost, ale asi vidím, že by se časem mohl trápit. Moje máma ho pořád krmí jakože né pořád :D ale má od rána tak 100g granulí royale canin a 30g minipiškotků a sem tam dostane šunku nebo dalších asi 20 druhů pamlsků. Žádné povely neumí a na cizí je agresivní. Na mě jen když sáhnu ze zadu do pelíšku, ne že by kousl ale takové to klasické zakousnutí do toho pelíšku to jo, ale po chvilce by mě rozkousal, ale z místa se nepohne.
Ven se s ním nechodí, možná tak 5x do měsíce ani to někdy ne a třeba zuby se čistili jen párkrát. Mám obavu, že jí všechny vypadnou nebo jí to bude bolet.. Zatím jsem nic ohledně psů nikdy nečetl, ale třeba by se dalo udělat aspoň něco s tím aby přišla na zavolanou a nezuřila aspoň na mě :D. Občas příjde a nechá se v pohodě vzít to ano, ale když leží tak na zavolanou nikdy nepříjde aspoň ne mě, jen fakt občas.
Co by jste řekli na takového psa? Popravdě podle mě 50% lidí co tuhle rasu vlastní jsou ti psy víceméně stejně vyhovaný :D, jen můj odhad. Aspoň něco by se dalo změnit no. Prostě ten pes má všechno, celý obývák a hračky všude, ale nehraje si jen spí celý den.
Váha 2,6kg
díky za přečtení
....a proč si Vaše maminka nepořídila kočku nebo králíka........ty by byli s takovým režimem možná spokojeni.......čivava je svým způsobem týraná..........
Co bych řekla na takového psa? Řekla bych to, že ten pes je nešťastný a dává to najevo svou agresí. Ke šťastnému životu by potřeboval spoustu změn. Hlavně páníčky co se budou zajímat, což by mohlo teď začít. Ten pes rozhodně nemá všechno. V podstatě jen prostor k životu a nepřetržitý přísun žrádla a pamlsků, což není všechno. V 8 letech se dají věci zachránit.
Radila bych začít chodit pravidelně ven. Zvyšovat postupně dobu procházky, natrénovat přivolání a pak začít pouštět z vodítka. Chtělo by to přestat dávat pamlsky a žrádlo jen tak. Pamlsky jen za nějakou snahu a žrádlo po aktivitě (samozřejmě s časovým odstupem). Chce to řád a pravidla, potom se začne zvyšovat psychická pohoda. Chce to nastudovat si psí řeč a signály. A pak uvidíte. Ale pokud si myslíte, že ten pes je takhle spokojený, tak ne, rozhodně není :)

No jo, takových je
Pes nebude přítel člověka, který mu "nikdy nevěnoval velkou pozornost"
eli22
napsal(a):
Zrovna včera jsem mluvila s paní, která má velmi šikovného jezevčíka a bere si čivavu (11 let) s množírny. Začíná v podstatě jako kdyby měla štěně. Výsledek nejistý, ale držím jí palce.
Díky za takoví lidi, kteří to dokáží, vzít si starého psa na dožití, udělat mu alespoň konec života hezký. . Já bych to prostě nedala.
rapotacka11
napsal(a):
Tasyrka
Radila bych začít chodit pravidelně ven.
Zvyšovat postupně dobu procházky, natrénovat přivolání a pak
začít pouštět z vodítka.
""""""""""""""""""""""""""""""
- začít pouštět z vodítka
Fakt ?
Přečtěte si prosím znovu :) píšu "natrénovat přivolání a pak začít pouštět z vodítka" a to jen proto, že si myslím že pro psa je důležitý i pohyb bez vodítka (samozřejmě pro ty, co mají vyřešené přivolání).
jahodapavel
napsal(a):
Vykašlete se na nějaké změny, za chvíli stejně zdechne,
Čivava by před sebou měla mít ještě dost roků života. Ovšem v takových podmínkách je to horší...
To, že jen spí bude nejspíš kvůli toho, že je přežraný, nebo že je mu blbě.
Nastuduj si něco o barfování a řekni své vědomosti mamince.
Když budete dávat maso, vnitřnosti,zeleninu, ovoce, těstoviny, rýži, jogurt, tvaroh, žloutek, atd. a místo pamlsků sušené maso, tak bude mít hezkou srst.
Choďte pravidelně ven. Nejméně 3× denně. Viz diskuse:"Jak dlouho jste venku na procházce?"
Takže místo sobotního hledění do PC a TV na výlet.
Až přestanete dávat předpokládám marketingové pamlsky, tak se o zuby bát nemusíš.
Místo psa si měla maminka pořídit britku, ale bála bych se, aby z ní neudělala vegetariánku. Nějaký hmyz by byl stejně lepší řešení.
Pes potřebuje pozornost. Moje zkušenost: můžu koupit třeba milion drahých hraček a pes si s tím nehraje. Vyhrávají konvice na zalévání kytek a ubrousky. Musíte si s tím hrát Vy, né pes. On přijde ze zvědavosti a k Vám se přidá.
Jestli se nezvládnete přizpůsobit psu, tak šup s ním do inzerce, ať si najde novou, milující rodinu, kde zažije mnoho zážitků, zábavy a dobrodružství.
Toť ode mě vše.
marcelaamax
napsal(a):
Díky za takoví lidi, kteří to dokáží, vzít si starého psa na dožití, udělat mu alespoň konec života hezký. . Já bych to prostě nedala.
No já fakt nevím, zda je dobrý brát si psa z množky. Jasně, je tu ten aspekt, že jde o starého psa.....ale staří velmi těžko umístitelní psi jsou i v ofiko útulcích...
saola
napsal(a):
A vy všichni ostatní zde mimo pana Jahody jste jako nesmrtelní nebo co?
Zas to neberte tak doslova, ale ruku na srdce, kdo z vás by takového psa chtěl? Já osobně bych tomu divnému čivavákovi rychlou smrt docela přála, vždyť co je to za psí život?
Jasně, ale dá se to přece napsat jinak.
Zdravím, řekl jsem si, že budu pokračovat v tomhle tématu.
U čivavy se objevila nemoc srdce, která způsobuje občasné záchvaty a už je skoro bez zubů.
Přemýšlel jsem o nějakých nových granulí nebo jí mám spíše dát občas vařenou stravu + ty roalky?
Bohužel pes je zanedbaný ve výchově,stravě,chození ven a celkově v péči. Jako jen tak přežíval, ale nné, že by nebyl radostný . Vždy si chtěla hrát.. jen se sní nešlo ven atd..
Našel jsem granule https://www.spokojenypes.cz/marp-holistic-lamb-2-kg/
https://www.spokojenypes.cz/essential-foods-older-small-breed-3-kg/
Celých 9 let jí jen Royal Canin Chihuahua Adult
Samozřejmě mě to mrzí, ale pokud bych už někdy měl psa použiju tohle fórum a celkově google, najdu si témata i v angličtině a videa atp.
Měla by jít na operaci zubů, ale je tam velká šance, že se už neprobudí.
Poradili by jste mi prosím jak pečovat o zuby? Čistit jen třeba prstem a pastou? Asi nemá cenu kartáček či návlek na prst podle mě + nějaké denta pamlsky?
Kapky do očí? Má kruhy pod očima neustále.
A cokoliv co jí třeba ještě zlepší ten život?
Mast na nos? indulona? lůj.. a na packy.
Teď má absces na krku od zanedbaných zubů a jen čekám až jí to zaroste a půjdu s ní ven a budu se snažit více.
Budu rád za jakýkoli komentář, rady.. Díky moc .)
Doktora a nechat udělat vše, co je třeba!
(inhalační narkóza)
Nechte si poradit, kde je schopná veterina ve vašem okolí !
Připravte si penízky!
Tohle udělat zvířeti!
Jemné a citlivé čivavě.
Až vás chytne žlučník, slepák nebo zuby, zajděte sem,
proberem to .... s radostí.
Víc psát nemohu, byla bych hrubě nekorektní.
Hloupost, deviace?
(blázen?)
Jo a granule, ořechy si dejte sám
až přijdete o zuby.

Jury7
napsal(a):
Nevím potřebuji prostě granule.. Měnit neměnit? Stejně ty granule bude jíst, když nekoupím jiné tak royal canin..diky
Vařit jí taky budu..
Pes vypadá šťastne celkem kdyby jste ho viděli :D .
Tak nám ho ukažte! Foto, video...
Jury7
napsal(a):
Nevím potřebuji prostě granule.. Měnit neměnit? Stejně ty granule bude jíst, když nekoupím jiné tak royal canin..diky
Vařit jí taky budu..
Pes vypadá šťastne celkem kdyby jste ho viděli :D .
A nemůžete mu dávat alespoň konzervy, místo granulí? Já nejsem stará, ale tvrdé kousky stravy už vynechávám. Nemít zuby vůbec či pár, tak si koupím mlýnek na maso!
Myslim, ze byste civavce udelal velkou radost varenou stravou - aspon nekdy. Krone zdravotni stranky veci psum vetsinou smakuje mnohem vic nez granule. Zkuste procist i rady v diskuzi o barfovani malych plemen. V granulich se moc neorientuju, davame Joggies, na uzobavani. Ale asi lepsi u te vasi opravdu namocit ( granule obecne), aby byly mekke. Oci- ja vytiram denne ospalky navlhcenym hadrikem s trochou kapek - Oftal. Ohledne vasi fenecky se zeptejte veta, jestli neni potreba oci primo vykapat a taky na tu peci o zuby. Ja cistim navlekem na prst, ale mam jeste stene. Pri problemech se zuby mohou byt podrazdene oci a slzet. Vyptejte se na vse poradne u vet.. mate uz dost rozjete zdravotni potize. Jeste jsem si vzpomnela..moje vet. mi doporucovala z granuli RC, ale dietni..zkuste se podivat, by se pro vasi fenku nektere nehodily, treba docasne, jako prechod na jinou stravu. A az to pujde, tak urcite ji vezmete ven- probehat, pocmuchat.. Dejte vedet, jak pokracujete se zmenami. Svoji fenecce muzete zivot hodne zprijemnit, kdyz budete chtit..

Jury7
napsal(a):
https://www.spokojenypes.cz/platinum-natural-adult-chicken-5kg/
Čivava toho sní nula nula nic, v téhle situaci jí vemte kvalitní konzervy. Wolfsblut jsou výborné, Barking Heads a Marpy taky jdou. Jinak si najděte dobrého vet. I srdcaři můžou v pohodě dát inhalačku. Zubní kámen a dásně v háji nejsou žádná legrace. Bakterie jdou do krve a postupně ničí právě srdce a další orgány.
Mám koupit něco jako tohle? https://www.spokojenypes.cz/orozyme-zubni-gel-pro-psy-a-kocky-70g/
Chápu, že by bylo lepší čištění, ale aspoň bych tohle zkusil. Nebo je to zbytečný? Díky :)
Dásně a zuby má celkem zničený a hnusný, má hodně zubního kamene, proto by jsme ji rádi objednali na zákrok.
Nikdy jsme čivavě zuby nečistili.. Doporučíte něco? Samozřejmě mě napadlo pasta a zubní kartáček buď na prst nebo normálně čistit prstem nebo lidský kartáček https://www.benu.cz/curaprox-cs-1006-zubni-kartacek-single-6mm-blister .
Díky .)

Gel nepomůže, pomůže Kelpa, škrabka a pak manuální čištění. https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3801835/ustni-voda-love2dogs

Pokud má hodně zubního kamene, který už zasahuje pod dásně, které budou logicky zanícené, tak už vám nepomůže ani mechanické čištění př. s Orozyme. Nehledě na to, že to pro ní bude bolestivé. Pokud jí chcete pomoci, tak opravdu vyhledejte dobrého vet nebo rovnou kardiologa, který posoudí, jestli inhalačku dá.