Dobrý den, zajímalo by mne jak bych měla reagovat když při poklidné procházce s fenkou bígla potkáme nevychovaného , agresivního bernardýna.
Majitelé se na výcvik vykašlali a fena je nezvladatelná. Když odjedou autem otevřou si vrata fena uteče oni zavřou a zmizí, fena pak běhá po vesnici třeba 3 hodiny.
jednou jsme byly běhat vše bylo v pořádku obě jsme byly v pohodě ale rozhodla jssem se že to vezmu osudnou uličkou. Tam se proti nám pomalu rozešla ta obluda(pardon všem milovníkům plemene) a opravdu zlým výrazem se k nám blížila. Moje fenka se mi krčila u nohou a bylo jasně vidět že se bojí. To už se jí ale ten molos o 60 kg težší vrhl na krk. Já tmu před očima strach o moje nejmilovanější zvíře. To už jsem se pomalu ale jistě rozbrečela neschopna slova abych druhou fenu odehnala nebo zavolala o pomoc. Záchranou byl pán , který když uviděl jak ji dáví bernardýn vběhl do dvora(zrovna odjížděli) a majitel fenu od té mojí okamžitě odtrhl.
Moje fenka vyklepaná, lehce krvavý krk ale hlavně v šoku.
Majitel se sice optal zda jsme v pořádku ale to nic nemění na jeho nezopovědnosti.
Jak tedy reagovat? Když jste na procházce se psema vrhne se na vás cizí (agresivní) pes a nikde nikdo majitel ani kolemjdoucí?
Děkuji předem za všechny odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, upřímně, v případě bernardýna neuděláte prostě NIC.

Univerzalni rada neexistuje.
Existuji jen jiste postupy, ktere by meli pomoci. Ale - nefunguji vzdy a na kazdeho psa (nikdy nevite oc tomu, kdo po vas "jde" jde)... Chce se jen neohrabane seznamit, nebo chce ublizovat?
Psa schovat za sebe a psovi na volno se pokusit vyhnout.
Psa schovat za sebe a psa na volno zkusit odehnat - slovne ("mazej domu, vypadni"...), neco po nem hodit kdyz se blizi (cokoli co ma clovek po ruce - klice z kapsy, neblizsi sutr...) udelat rychly vypad (rozbehnout se proti nemu) zastrasit ho... a pak jit jinudy (tim myslim, pokud se pes vrati napr. ke svym vratkum, neni treba ho drazdit tim, ze kolem nich jeste projdu...).
Vetsinou tohle staci.
Posledni nozouvka, ve vasem pripade asi nerealna, je sveho psa pustit z voditka. Pes agresorovi v nouzi jiste utece, ale pak resite "kam az"... zatim volat pomoc. Pripadne se pred "agresorem" zacne chovat tak moc submisivne, ze "agresor" vubec nezautoci... Ale to je opet - "co by kdyby"... Lepsi nezkouset. Nez "potopit psa" a cekat co on chudak s tim... Vyhodou ovsem je, ze mate "volne ruce" a dokazete tak vic.
Vseobecne - potkat nejakeho magora bez dozoru je loterie...
+ vzdy je lepsi, kdyz jsou na to dva lidi.
Pokud neco takoveho mate v sousedstvi, resila bych to ihned s majitelem (i obci?) driv, nez se to stane znovu... Fena by proste nemela opoustet pozemek svevolne bez dozoru.
Vse hlasit.
Posledni "rada" = peprak - ale s tim tady nikdo, co zatim tak ctu zkusenost nema.

že to vezmu osudnou uličkou. Tam se proti nám pomalu rozešla ta obluda(pardon všem milovníkům plemene) a opravdu zlým výrazem se k nám blížila.
tak v prvé ředě chyba na tvé straně - okamžitě když jsi ji uviděla jsi měla otočit a vypadnout, respektive vycouvat, zejména pokud to byla "její" ulička a ulička plot - plot
a jinak ten paralyzér....nebo piškoty a podobně
Tak já hlavně myslím, že to bylo vlastně jen varování. Kdyby ta fena chtěla toho prcka zabít, tak jí ho rozhodně nikdo z tlamy vyndat nestihne. Tím nechci tu situaci nijak zlehčovat samozřejmě, ale dělá to na mě dojem, že to byla celkem klika. Samozřejmě vždycky ta situace může nějak eskalovat, taky bych asi uplně nevěděl co dělat, jelikož ta situace asi nemá bezpečné řešení. Hlavně prostě nechápu, jak ten majitel může ignorovat, že mu fena otevřenou bránou odejde ze zahrady. Dokážu pochopit, že lidi nedokážou psa zvládnout, ale to, že je jim jedno, že odkráčí na ulici a tam na někoho machruje, tomu prostě nerozumím.
Mě se včera třeba poprvé málem porvala fenka. Taky, jeden barák po naší cestě mají tak 10kg fenku, nevychovaná, mají otevřený vrata a fena může pořád na ulici. Ta moje z ní moc nadšená není, ale vždy se očuchali a šlo se pryč a ok. Stejně tak minulý týden, ale to jsem si všimla, že mají asi 6 týdenní štěňata. Včera jsem štěňata neviděla, fenka vyšla vcelku v klidu, ale jak byla kousek od nás, najednou zastavila, zpomalila a hop na tu mojí. Moje se nechá snadno vyprovokovat, takže hned to chtěla vrátit. Majitelé v garáži nic. Dala jsem mezi ně nohu, svojí jsem na vodítku držela a odstrkovala zpět a druhou jsem odstrkovala nohou. Po chvilce to cizí vzdala, když se přes nohu nedostala a ta moje pak hned taky, když nebylo nebezpečí. Jsem ráda, že nikdo z nás neschytal kousanec.
Takže asi tak, zareagujte jak bude situace vyžadovat, bígla klidně do ruky a k berňákovi se točte zády, někteří třeba cizí psy i odkopávají. V takových chvílích koukejte na bezpečnost svojí a svého psa i kdyby jste toho cizího měla zranit.
Myslím, že kdyby to bernardýnka myslela opravdu vážně, tak vašeho pejska už nesešijou zpět do jednoho kousku. Z její strany to bylo vyhnání z "jejího teritoria". S tak velkým psem nezmůžete nic. Navíc jestli je nevychovaná a nezvyklá couvnout před člověkem, tak bych si ani nestoupla mezi ni a mýho psa. Ten by měl šanci jí aspoň zdrhnout. Tady pomůže jen rozmluva s majiteli. Snad budou rozumní a začnou svoji nezodpovědnost radikálně řešit... asi jen otázka času, kdy přes "její" uličku půjde nějaký dvounohý prcek..

Bohužel u bernardýnů obecně neplatí dogma, že je to pes dobrácký a klidný. Ale zatím jsem se nesetkala s jedincem, který by nebyl žravý. Já osobně, kdybych věděla, že se mi v okolí takováhle fena pohybuje, tak sebou nosím hromadu piškotů, které bych jí prostě hodila ve větším množství..a snažila se vyklidit prostor (nebo bych to klidně zkusila s buřtem.....možná bych se zkusila skamarádit přes plot...kdybych šla okolo, tak bych jí něco šupla, hezky na ní mluvila....časem by si třeba fena pro ten piškot i přišla přátelsky sama. Nejsem teda zastáncem krmení cizích psů, ale v tomhle případě bych to minimálně zkusila. Protože s majitelem to asi nemá cenu řešit, ale i o to bych se pokusila. No a pokud by to nešlo, tak bych se inkriminovanému místu raději vyhýbala....
napsal(a):
Bohužel u bernardýnů obecně neplatí dogma, že je to pes dobrácký a klidný. Ale zatím jsem se nesetkala s jedincem, který by nebyl žravý. Já osobně, kdybych věděla, že se mi v okolí takováhle fena pohybuje, tak sebou nosím hromadu piškotů, které bych jí prostě hodila ve větším množství..a snažila se vyklidit prostor (nebo bych to klidně zkusila s buřtem.....možná bych se zkusila skamarádit přes plot...kdybych šla okolo, tak bych jí něco šupla, hezky na ní mluvila....časem by si třeba fena pro ten piškot i přišla přátelsky sama. Nejsem teda zastáncem krmení cizích psů, ale v tomhle případě bych to minimálně zkusila. Protože s majitelem to asi nemá cenu řešit, ale i o to bych se pokusila. No a pokud by to nešlo, tak bych se inkriminovanému místu raději vyhýbala....
Protože s majitelem to asi nemá cenu řešit, ale i o to bych se pokusila. No a pokud by to nešlo, tak bych se inkriminovanému místu raději vyhýbala....
Také bych se to pokusila řešit s majitelem a když by ani to nepomohlo, tak bych to řešila na městě, nebo klidně přes policii. Ono je dost otravné, se pořád vyhýbat nějakému místu kvůli tomu, že je tam někdo nezodpovědný, kdo si nedokáže zajistit psa. Vím to z vlastní zkušenosti. Když se vracíte z procházky a máte jít do práce na odpolední a najednou je tam zase ten pes a vy to musíte celé obcházet tak, že nestihnete ani včas přijet do práce, den na to jdete se psem ven - jenže u vrat zjistíte, že ten pes se pohybuje už kousek před vaším barákem a jakmile vás vidí tak letí k vašim vratům a doráží už i přes ně- tak tam už mi ruply nervy a tu policii jsem fakt volala. I když nejdřív jsem to řešila s majitelkou, snažila jsem se po dobrém, ale nemělo to smysl.

marcelaamax
napsal(a):
Protože s majitelem to asi nemá cenu řešit, ale i o to bych se pokusila. No a pokud by to nešlo, tak bych se inkriminovanému místu raději vyhýbala....
Také bych se to pokusila řešit s majitelem a když by ani to nepomohlo, tak bych to řešila na městě, nebo klidně přes policii. Ono je dost otravné, se pořád vyhýbat nějakému místu kvůli tomu, že je tam někdo nezodpovědný, kdo si nedokáže zajistit psa. Vím to z vlastní zkušenosti. Když se vracíte z procházky a máte jít do práce na odpolední a najednou je tam zase ten pes a vy to musíte celé obcházet tak, že nestihnete ani včas přijet do práce, den na to jdete se psem ven - jenže u vrat zjistíte, že ten pes se pohybuje už kousek před vaším barákem a jakmile vás vidí tak letí k vašim vratům a doráží už i přes ně- tak tam už mi ruply nervy a tu policii jsem fakt volala. I když nejdřív jsem to řešila s majitelkou, snažila jsem se po dobrém, ale nemělo to smysl.
No ono otravný to je, ale otázkou je, jestli s tím někdo něco bude dělat.....a než si nechat zamordovat nebo zmrzačit psa....to je mi pak plat prtný jestli jsem v právu a že si má psa zabezpečit majitel......
Ale jasně, mě se to mluví, když na trase žádné nezabezpečené psy nemám a navíc mám sama docela velké psy, tam bych se spíš bála, že moji dorvou tu bernardýnku....protože si fakty neumím představit, že bych třem velkým psům mohla fyzicky zabránit v pranici, na to bych neměla.

marcelaamax
napsal(a):
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=627632101023041&id=417955845324002
Když vidím, jak Lesnížínka pláče, tak odkaz ani rozklikávat nebudu...nemám odvahu

napsal(a):
Když vidím, jak Lesnížínka pláče, tak odkaz ani rozklikávat nebudu...nemám odvahu
Lesní žínka je cíťa. Jo, je to k pláči, ale zároveň je tam užitečná ( snad ) rada od veterináře : Nosit aspoň pepřák, volat 156 i 158 a veterináři volat už před příjezdem do ordinace ( vlastně při odjezdu z místa nehody ), aby si uvolnil "ruce" na váš případ - to znamená mít čísla na veterináře v okolí v mobilu.

marcelaamax
napsal(a):
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=627632101023041&id=417955845324002
Pan veterinar to jiste mysli dobre, ale realita pri/po utocich volne pobihajicich psu je bohuzel drsna.
158 - odkaz na 156 a 156 - veliky nezajem.
Svedky nezajistite. Vsichni prchaji a delaji ze nic nevideli.
Fotit ci natacet nestihate.
Alespon u nas mestska policie radi pockat na miste do prijezdu hlidky - prip. psa bez dozoru zkusit sledovat, aby jste udavali jeho polohu a oni ho pak mohli odchytit....- coz s pokousanym psem proste nelze.
Pokud je to vazne, radsi budete volat veta + nekoho s autem a mirit primo do ordinace... Pokud to neni uplnej pruser, asi i tak tezko budete v patach nejakymu magorovi, co se k vam muze kdykoli vratit a zakousat si znovu...
Z me zkusenosti - pokud v tom neni fest pokousanej clovek, je reakce PCR velmi vlazna.

napsal(a):
Pan veterinar to jiste mysli dobre, ale realita pri/po utocich volne pobihajicich psu je bohuzel drsna.
158 - odkaz na 156 a 156 - veliky nezajem.
Svedky nezajistite. Vsichni prchaji a delaji ze nic nevideli.
Fotit ci natacet nestihate.
Alespon u nas mestska policie radi pockat na miste do prijezdu hlidky - prip. psa bez dozoru zkusit sledovat, aby jste udavali jeho polohu a oni ho pak mohli odchytit....- coz s pokousanym psem proste nelze.
Pokud je to vazne, radsi budete volat veta + nekoho s autem a mirit primo do ordinace... Pokud to neni uplnej pruser, asi i tak tezko budete v patach nejakymu magorovi, co se k vam muze kdykoli vratit a zakousat si znovu...
Z me zkusenosti - pokud v tom neni fest pokousanej clovek, je reakce PCR velmi vlazna.
Tak asi užitečná bude ta rada s pepřákem a pak ta " Vezeme k vám pokousaného ( jinak zraněného) psa " - a pochopitelně vědět, kam jet. Doma -. jasně tam to vím. Ale na výletě - dovolené ?

..."Já osobně, kdybych věděla, že se mi v okolí takováhle fena pohybuje, tak sebou nosím hromadu piškotů, které bych jí prostě hodila ve větším množství..a snažila se vyklidit prostor (nebo bych to klidně zkusila s buřtem.....možná bych se zkusila skamarádit přes plot...kdybych šla okolo, tak bych jí něco šupla, hezky na ní mluvila....časem by si třeba fena pro ten piškot i přišla přátelsky sama".......
Z takového postupu bych měla docela obavu. Aby si mě cizí fena nezačala, co by pamlskovník, nárokovat a tím spíš nešla po feně mojí. Jestli tím, že by se skamarádila se mnou, by měla stejné pocity i vůči mé feně.
Na zahradu k nám občas zavítá sousedovic fena NO. S tím, že proti ní stojíme s mou fenou dvě, se dá zahnat. Kdyby si ke mě začla chodit pro papáníčko, asi by chodila častěji a mé feně se postavila a rvačky by mohly být na denním pořádku.

...."Tam se proti nám pomalu rozešla ta obluda(pardon všem milovníkům plemene) a opravdu zlým výrazem se k nám blížila. Moje fenka se mi krčila u nohou a bylo jasně vidět že se bojí".....
Když situaci v uličce znáte a třeba víte, že ve vedlejší zahradě nemají volně pobíhajícího psa, bylo by řešením, vaši malou fenu přehodit přes plot do bezpečné zahrady a nečekat až k vám "obluda" dojde.

napsal(a):
Tak asi užitečná bude ta rada s pepřákem a pak ta " Vezeme k vám pokousaného ( jinak zraněného) psa " - a pochopitelně vědět, kam jet. Doma -. jasně tam to vím. Ale na výletě - dovolené ?
Priznam se, ze k pouziti pepraku ci paralyzerum mam stale respekt. Proto si to asi nikdy nekoupim.
Neni sranda to pouzit.
Musite mit cas na to si to nejen pripravit, ale i vychytat spravny okamzik.
Na dovolene ci vyletu je napadeni fakt pruser. Nejednou jsem si rikala "ze to byla klika". Ale tam ma clovek oproti mestu v baglu aspon zakladni lekarnicku. Ale ani tak, zadna vyhra :(. No radsi to zazit nechci.

Při procházení vesnicí, nebo předměstím - to je jedno, je vždycky průšvih při zajíždění a vyjíždění majitelů do dvora, vrata otevřená a najednou před nimi vy se psem - vetřelcem.

Tak na vsich takova setkani (vencim se sam...) zazivame min. jednou do mesice. Tam zatim vzdy stacilo uklidnit nase psy a na tulaka zakricet "mazej domu" + chodime ve dvou lidech, takze jeden psisku jeste zabranuje "telem" priblizit se ke zbytku (zbytek si jde zatim v klidu dal po svym).
Ale napr. psa bez doprovodu v lese jsme potkali asi petkrat. To jsem mela vitr.
Tam by musela s vyhledanim veta pomoci asi az navigace v aute.
...ale v lese - na uzemi nikoho - se zase vsichni chovaj trosku jinak. Zreneni se asi boji i pes co jde sam - pokud to teda neni ultra magor (a takovyho jsme nastesti jeste nepotkali).

Z takového postupu bych měla docela obavu.
orionko, metodu "piškotování" mám jako první volbu, v rámci možností, a nikdy žádný negativní důsledek nepřinesla
V tomto případě bych se určitě snažila si bernardýnu naklonit.
napsal(a):
orionko, metodu "piškotování" mám jako první volbu, v rámci možností, a nikdy žádný negativní důsledek nepřinesla
Mám to taky tak. Ale samozřejmě to platí jen u psů, kteří si jdou prohlédnout vetřelce, dát mu pár cenných rad do života a ne přímo útočit. To jsem zažila a buďte si jisté, že pokud pepřák nesvíráte v ruce, tak nestíháte, protože v prvé řadě sledujete co se děje, reakce útočníka, reakci vašeho psa a až pak řešíte, když už ho má váš pes na krku. Pokud je útočník velký a váš pes malý a menší, už tím pepřákem ani nebude co řešit
No já si taky myslím, že s tím pepřákem to nebude v tu chvíli tak jednoduché, že to člověk prostě nestihne.
Mě se teda zatím nestalo, že by mi psa nějak vážně napadl jiný pes. U retrívra se mi to stalo jednou s tím tulákem - ale fyzicky byl v pořádku, jen měl hrozný šok a nemohl dýchat - takže na veterině jsme skončili. No a s nynějším psem je to naopak - ten spíš ublíží druhým psům. Poprvé to bylo s jeho bratrem - skončilo to veterinou, ale nakonec to nebylo tak zlé, jak to vypadalo.
Pak jsme je od sebe oddělovali jednou s kamarádčiným psem, když se porvali o myš. No, byly jsme na to dvě, takže to nebylo až tak hrozný, ale i tak to chvíli trvalo. Na veterině skončili oba psi. Ale domů došli po svých, na veterinu jsme jeli pak. Pak se to stalo na zahradě, kdy k nám přiběhl labrador od souseda ob barák - toho můj pes taky držel pod krkem - páníček na to kouakl z dálky a pomoct nepřišel - ale tady to zase bylo jednodušší v tom, že labrador se nebránil a nekousal. No a pak, to jsem tady myslím taky psala - když mi pes chytnul KAO přes oko v plotě, tam to bylo asi nejhorší a situace v hrozných nervech - majitelka KAO do méha psa mlátila motyčkou, hrozně ječela atd. (což se ji nedivím), ale taky jsme to zvládli, bez nějakých vážných zranění.
A podle mě je taky důležité se v té situaci snažit zachovat klid - protože já chápu, že je to situace, kdy není úplně jednoduché být v klidu - ale pokud začne jeden z majitelů ječet a do druhého psa čímkoli mlátit, tak se ta situace ještě zhoršuje.

napsal(a):
Já jsem zažila kdysi v sídlišti : Moje mírumilovná fena se s jinou vždycky v poklidu míjela. Pak ta sousedova dostala ode mne párkrát pamlsek a pak po mojí vyjela, že přece moje pamlsky jsou její.
Známá bez psa, pamlskuje záplotní psy na své procházkové trase. Pak jeden miláček měl na zahradě majitele a najednou se probral, že by měl radši hlídat a strhnul jí hřbet ruky na 10 stehů. Přes plot, když šla okolo.
napsal(a):
Já jsem zažila kdysi v sídlišti : Moje mírumilovná fena se s jinou vždycky v poklidu míjela. Pak ta sousedova dostala ode mne párkrát pamlsek a pak po mojí vyjela, že přece moje pamlsky jsou její.
Známá bez psa, pamlskuje záplotní psy na své procházkové trase. Pak jeden miláček měl na zahradě majitele a najednou se probral, že by měl radši hlídat a strhnul jí hřbet ruky na 10 stehů. Přes plot, když šla okolo.
No našim psům tedy kdyby někdo strčil ruku přes plot, tak v ní může mít jehněčí kýtu a má smůlu. Nechápu, jak může tohle někoho napadnout

napsal(a):
Já jsem zvyklá spravedlivě pesany podělit....už jen proto, že sama mám dva....když jsem dřív chodila na prochajdy s kamarádkama a jejich pesanama.....v té době jsem pořád ještě pamlskovala....takže plný kapsy piškotů, hned než jsme vyrazili, tak dostal každej piškot moji psi i cizí.....pak když jsem zavolala nebo pískla, tak celá smečka hrrr ke mně.
Vždycky když rozdávám pamlsek tak jako první dostanou moji psi a pak cizí.....ještě se mi nestalo, že s tím byl problém....
Jinak přes plot psy nikdy nekrmím z ruky, vždycky pamlsek hážu....přesně proto, že by si pes mohl vzpomenout na to, že hlídá.
No prostě každý máme jinou zkušenost..........
napsal(a):
Já jsem zvyklá spravedlivě pesany podělit....už jen proto, že sama mám dva....když jsem dřív chodila na prochajdy s kamarádkama a jejich pesanama.....v té době jsem pořád ještě pamlskovala....takže plný kapsy piškotů, hned než jsme vyrazili, tak dostal každej piškot moji psi i cizí.....pak když jsem zavolala nebo pískla, tak celá smečka hrrr ke mně.
Vždycky když rozdávám pamlsek tak jako první dostanou moji psi a pak cizí.....ještě se mi nestalo, že s tím byl problém....
Jinak přes plot psy nikdy nekrmím z ruky, vždycky pamlsek hážu....přesně proto, že by si pes mohl vzpomenout na to, že hlídá.
Jo pokud jsme na společné procházce s kamarády, tak dám klidně taky pamlsek všem - pokud to majitelům nevadí. Ale nikdy bych nekrmila cizího psa přes plot, ani kdybych to měla házet. Když mi takhle krmili retrívra přes plot, tak jsme kolikrát skončili na veterině - měl už ke stáří problémy a i po obyčejném piškotu mi zvracel a bylo mu špatně. Nemůžu vědět, co ten pes za plotem může nebo nemůže, jestli je na něco alergický. A hlavně nedělám to, co nechci aby jiní dělali mě. A pokud by mi někdo krmil psa za plotem, tak mě by se to prostě nelíbilo. A navíc nějak nemám důvod dávat pamlsky cizím psům za plotem..

U nás je teda silná krmící tradice a těžko se s tím něco udělá. Asi jsem radši, když vím, kdo a čím krmí, než když se pak dozvím, že ten a ten krmí taky, ale za rohem, kde je před plotem křoví a není tam vidět, abych "se nezlobila".
napsal(a):
Víte ale to házení přes plot prostě není dobře. Lidi mají psi i na hlídání a ne každý má možnost nechat venku uplně vycvičeného psa, který od cizích pamlsek nevezme a nebude žrát ze země. Pak někomu prostě kazíte psa a vzhledem k tomu, že pro psa je normální, že mu tam lidi házejí dobroty zvyšujete šance někoho, kdo bude chtít psisku ublížit. Já teda vidět, jak našim psům někdo hází pamlsky přes plot, tak vystartuju snad hůř než ti psi.
napsal(a):
U nás je teda silná krmící tradice a těžko se s tím něco udělá. Asi jsem radši, když vím, kdo a čím krmí, než když se pak dozvím, že ten a ten krmí taky, ale za rohem, kde je před plotem křoví a není tam vidět, abych "se nezlobila".
No jo, tak já u nás nevěděla, čím a kdo retrívra krmil. Bydleli jsme vedle zahradnictví, takže to byli lidi, kteří tam chodili nakupovat. Protože místní to nedělali, o tom bych věděla. Párkrát jsem tam přistihla děti, právě od toho zahradnictví, tak jsem jim říkala, ať pejska nekrmí, že je mu potom špatně. Jinak on teda za plotem vyváděl, do té doby, než mu hodili žrádlo a jak to sežral tak zase. Babička byla celý den doma, takže kolikrát slyšela jak pes řve, tak šla ven a pes už něco žral a lidi od plotu odcházeli. Těžko říct, co mu dávali, co má tak u sebe běžně člověk, který jede do zahradnictví? No já bych asi i tam vylovila nějaký piškot, mám to všude po kapsách . Několikrát když jsem se pak vrátila třeba z práce, tak pes zvracel, třeba kousky piškotů, někdy rohlík, někdy se to určit nedalo... Kolikrát chování lidí fakt nechápu - když třeba matka co jde se dvěma děcky právě do toho zahradnictví a dětem říká: "jee to je krásnej pejsek támhle, běžte si ho pohladit" - to jsem zrovna seděla pod pergolou a na paní jsem teda vyletěla, že jestli chce mít dětičky bez rukou, tak ať teda jdou...
No a pak jsem zažila případy, kdy třeba lidi psovi za plotem házeli zbytky - kosti a tak.

Aha, tak to u nás krmící tradice zahrnuje hlavně domácí sušenky z kuřecích jater a vajíčka, různý kupovaný psí sušenky a piškoty. Není to o tom, že by se někdo chtěl takhle zbavit zbytků, spíš jde člověk se psem a po cestě nakrmí všechny "kamarády".
napsal(a):
Aha, tak to u nás krmící tradice zahrnuje hlavně domácí sušenky z kuřecích jater a vajíčka, různý kupovaný psí sušenky a piškoty. Není to o tom, že by se někdo chtěl takhle zbavit zbytků, spíš jde člověk se psem a po cestě nakrmí všechny "kamarády".
No tak pokud o tom majitel ví a nevadí mu to, tak dobrá. Ale mě by to jako majiteli vadilo a těm lidem bych to vysvětlila. A bylo by mi asi jedno, jestli mu dávají rohlík nebo sušené maso, prostě nechci aby mi někdo přes plot krmil psa.

marcelaamax
napsal(a):
No tak pokud o tom majitel ví a nevadí mu to, tak dobrá. Ale mě by to jako majiteli vadilo a těm lidem bych to vysvětlila. A bylo by mi asi jedno, jestli mu dávají rohlík nebo sušené maso, prostě nechci aby mi někdo přes plot krmil psa.
No tak vysvětlím a budou pokračovat v krmení za rohem v křoví, nebo když uvidí, že na příjezdové cestě nestojí auto...

A já akorát uslyším "dneska máš smůlu Norinko, panička by se zlobila, víš?"

Asi takhle... cizí psy přes plot samozřejmě nekrmím, opravdu nenosím sebou hromady piškotů a neházím to za plot každýmu psovi kolem kterého jdeme....vždycky to byli psi známí - většinou sousedovic a krmeni (dostali piškot) s majitelovým vědomím, ale ani tyhle známé psy přes plot z ruky prostě nekrmím...malým psům obecně nevěřím a bojím se jich a u německýho ovčouna nebo rotvíka si to prostě nelajznu i když mě pes zná...ale za plotem je prostě za plotem.
Ale pokud bych měla někde v okolí rapla, u kterého hrozí nebezpečí, že ho můžeme potkat tváří v tvář bez majitele, tak tam bych to...pokud by s majitelem nebyla domluva a nezjednal by nápravu....zkusila ukrmit....
napsal(a):
Vy bydlíte u nás? To jsem já. Naše ranní obchůzka je s plnou taškou piškotů, sušeného masa a frolíků...pro psí kamarády. Když vím o někom, kdo by si to nepřál, tak psa míjíme. Když vidím majitele psa, kterého v zahradě nemívali a už mají, tak se zeptám, jestli mu můžu dát to a to. Zatím byla reakce majitelů vždycky taková: jejda ty jsi tak hodná, on ten náš pes vás vždycky tak vyhlíží a tak se těší..Když mého bolela noha a nemohli jsme okruh jít, bylo mi při představě, jak tam všichni čekají strašně smutno. Pro většinu z nich je to taky jediné rozptýlení...z toho ,,hlídání". Samozřejmě, že nebudu dávat kokino do huby psu, který je schopný kousnout i toho, co mu dává pamlsek. A mimochodem...vím, že tady budou někteří argumentovat určením a povahou psa, ale krmím z ruky i dva kavkaze a rozhodně mne nemají v úmyslu kousnout, Ono je to spíš o vedení psa..
lesnížínka
napsal(a):
Vy bydlíte u nás? To jsem já. Naše ranní obchůzka je s plnou taškou piškotů, sušeného masa a frolíků...pro psí kamarády. Když vím o někom, kdo by si to nepřál, tak psa míjíme. Když vidím majitele psa, kterého v zahradě nemívali a už mají, tak se zeptám, jestli mu můžu dát to a to. Zatím byla reakce majitelů vždycky taková: jejda ty jsi tak hodná, on ten náš pes vás vždycky tak vyhlíží a tak se těší..Když mého bolela noha a nemohli jsme okruh jít, bylo mi při představě, jak tam všichni čekají strašně smutno. Pro většinu z nich je to taky jediné rozptýlení...z toho ,,hlídání". Samozřejmě, že nebudu dávat kokino do huby psu, který je schopný kousnout i toho, co mu dává pamlsek. A mimochodem...vím, že tady budou někteří argumentovat určením a povahou psa, ale krmím z ruky i dva kavkaze a rozhodně mne nemají v úmyslu kousnout, Ono je to spíš o vedení psa..
Jo, tak pokud o tom majitelé ví, a nemají s tím problém a nebo jsou naopak ještě rádi, tak je to něco jiného.
Já myslela vyloženě ty, co krmí psy za plotem bez vědomí majitelů.
Tady u nás teda takové "krmiče" ani nemáme, celkově přes vesnici moc lidí se psy nechodí.
V rodné vesnici to bylo horší tím, že vedle bylo to zahradnictví a jezdilo tam hodně lidí. Pak už jsem nechávala psa doma a ven ho pouštěla babička, protože jemu bylo po tom krmení fakt špatně..

TyVed
napsal(a):
No našim psům tedy kdyby někdo strčil ruku přes plot, tak v ní může mít jehněčí kýtu a má smůlu. Nechápu, jak může tohle někoho napadnout
Ale ona nestrčila ruku přes plot, ten pes si pro ni šáhnul přes plot. Možná proto, že tentokrát nic neměla.
Jinak, aby nedošlo k nedorozumění - já s tím nesouhlasím, vedu s ní o tom dlouhé diskuze, že kdyby mě někdo krmil fenu přes plot.....atd. Ale ona si ( i přes ten kousanec ) stojí na svém a prostě baštu pro okolní psy na procházku nosí.
Jo takhle. No to se nám stalo doma, když došly piškoty mému tátovi. Skončil opřený o zeď, o něj opřený pes, který cítil drobky v kapse a byl přesvědčený, že mu ten pán, co s ním přišel seznámit, najednou nechce ten piškot dát. A to byl pes ještě prcek, ale hned zkusil, jestli náhodou trochu vyhrožování a tlaku přísun piškotů neobnoví.
lesnížínka
napsal(a):
No já tedy nevím, ale ono máte kavkaze a kavkaze. Mnoho psů už prostě typickou povahu nemá a pokud se to spojí s tím, že je od štěněte krmí a hladí kde kdo, tak je pak možné je pamlskovat. Já naše psy trvale vedu k plotové neutralitě a dávám najevo, že lidi za plotem neřešíme a že mi nevadí a myslím, že to velmi slušně funguje. Procházející lidi jen po očku kontrolují, přiběhnou když jde někdo cizí a když jde někdo kdo chodí pravidělně, tak ho ignorujou. Většinou to probíhá naprosto potichu, pokud tedy dotyčný nevede psa. Ovšem opakovaně jsem viděl, že když se plotu někdo dotkne, tak je to prostě narušení hranice teritoria a reakce je uplně jiná.

"Když vím o někom, kdo by si to nepřál, tak psa míjíme. "
tak ale tohle není jen o tom, co si zrovna preje majitel, ne?
uplne v barvach vidim, jak mi pes prob.ije celou noc a rano ho někdo nakrmi susenymi strivky, jakou mi to udela radost.
jako chapu, ze u psu na dvore to nikoho moc nezajima, kdyz mu neni nejlepe - ale tak to preci nejde doporucovat jako univerzalni radu?
TyVed
napsal(a):
No já tedy nevím, ale ono máte kavkaze a kavkaze. Mnoho psů už prostě typickou povahu nemá a pokud se to spojí s tím, že je od štěněte krmí a hladí kde kdo, tak je pak možné je pamlskovat. Já naše psy trvale vedu k plotové neutralitě a dávám najevo, že lidi za plotem neřešíme a že mi nevadí a myslím, že to velmi slušně funguje. Procházející lidi jen po očku kontrolují, přiběhnou když jde někdo cizí a když jde někdo kdo chodí pravidělně, tak ho ignorujou. Většinou to probíhá naprosto potichu, pokud tedy dotyčný nevede psa. Ovšem opakovaně jsem viděl, že když se plotu někdo dotkne, tak je to prostě narušení hranice teritoria a reakce je uplně jiná.
Spíš bych sázela na absenci typické povahy, než na naučené krmení. Svého psa jsem do 10 měsíců nechala mazlit všem, kdo o to stáli (a on sám si to užíval), ovšem poté se pes začal sám od cizích lidí distancovat čím dál víc a dnes nehrozí, že by na sebe nechal sáhnout. Pamlsek v podobě úplatku (a že on sakra dobře ví, co to znamená úplatek) nevezme od nikoho, ani ode mne. Kdokoli, kdo mu něco nabízí, je mu prostě podezřelý.
Pravidelné průchozí jen sleduje očima (některé i když mají psy). Novinky nekompromisně hlásí. Jinak má hlídání rozdělené do tří úrovní - 1. procházíš a nevšímáš si ho - neřeší tě. 2. Procházíš a koukáš na něj/do zahrady - jde s tebou podél plotu. 3. Zastavíš se a/nebo koukáš/mluvíš na něj - hlídá jak o život
Pokud by někoho napadlo mu něco házet, se zlou by se potázal jak od psa, tak hlavně od nás. Máme sice ve vesnici spoustu různých retardů, co se chování ke psům týče, ale na krmení psů za plotem tady zatím ještě nedošlo... Přiznám se, že nechápu, kdo příčetný může toto dělat Rozdíl v krmení cizích psů a krmení cizích koní je jaký, prosímvás??
Jinak tedy když to tak čtu, tak jsem ráda, že stojím na druhé straně barikády. Tedy že se při setkání s toulavým psem obávám pouze toho, aby ho můj pes neobezdušil. Což se ještě nikdy ani náznakem nestalo, neboť toulaví psi u nás nejsou žádní hrdinové a netroufnou si kolem nás ani projít, natož si něco začít.
Chápu, že k malým psům se můžou toulavci chovat zcela jinak, ale - proto takového psa nemám. Nemám fyzicky ani psychicky na to, abych malého psa chránila před velkým. Pes chrání mne, nikoli já psa.
krmení cizích psů za plotem mi přijde jako totální úlet. něco jiného je sousedův pes nebo známí psi v ulici, ale kdyby mi někdo házel přes plot frolíky, tak příště otevřu branku, aby se milý krmič seznámil zblízka. žertuji, ale ne zas tak moc :D
Jinak tu zaznělo snad vše, co jde dělat v případě vážně míněného útoku... Snad jen, vzít si číslo a jméno na majitele agresora (ideálně rovnou prozvonit, ať vidíte, že vám dal správné číslo). A případně i číslo na nějakého svědka, kdyby se dotyčný nakonec cukal a nechtěl zaplatit veterinární ošetření a případ se řešil přes policii.
napsal(a):
"Když vím o někom, kdo by si to nepřál, tak psa míjíme. "
tak ale tohle není jen o tom, co si zrovna preje majitel, ne?
uplne v barvach vidim, jak mi pes prob.ije celou noc a rano ho někdo nakrmi susenymi strivky, jakou mi to udela radost.
jako chapu, ze u psu na dvore to nikoho moc nezajima, kdyz mu neni nejlepe - ale tak to preci nejde doporucovat jako univerzalni radu?
Jo no to spíš bude tím, že ti psi na zahradách nikoho moc nezajímají - nikdo neřeší jestli mají průjem, zvrací, je jim špatně. Dokud to není už vyloženě vážné. Když bych před někým ve vesnici řekla, že psovi vybírám žrádlo tak, že pokud má průjem tak musíme zkusit něco jiného, pokud mu to nesedí - tak se mi akorát vysmějí, protože tohle absolutně neřeší.
A takoví lidi si asi řeknou, že je vlastně dobře, že mu někdo občas dá nějaký pamlsek, že se pak pes bude mít líp.

marcelaamax
napsal(a):
Jo no to spíš bude tím, že ti psi na zahradách nikoho moc nezajímají - nikdo neřeší jestli mají průjem, zvrací, je jim špatně. Dokud to není už vyloženě vážné. Když bych před někým ve vesnici řekla, že psovi vybírám žrádlo tak, že pokud má průjem tak musíme zkusit něco jiného, pokud mu to nesedí - tak se mi akorát vysmějí, protože tohle absolutně neřeší.
A takoví lidi si asi řeknou, že je vlastně dobře, že mu někdo občas dá nějaký pamlsek, že se pak pes bude mít líp.
Když ja si teda myslela, ze tady nejsou takovy majitele psu, co jim je -všechno jedno?
Ze tohle bude clovek vysvetlovat jen laikum uplnym.
Mam vazne averzi k tomu, aby nekdo krmil cizi zvirata. Jakakoliv.
Nejak v tom nevidim zadne pozitivum - ani to, jak tady pisete, ze je lepsi psa prokrmit, kdyz o nem vite a s majitelem neni rec.
Akorat se majitel poporuje v tom, ze jeho pes se chova OK. A driv nebo pozdeji bude prusvih. Treba kdyz se do te ulice dostane nekdo, kdo to tam nezna.
napsal(a):
Když ja si teda myslela, ze tady nejsou takovy majitele psu, co jim je -všechno jedno?
Ze tohle bude clovek vysvetlovat jen laikum uplnym.
Mam vazne averzi k tomu, aby nekdo krmil cizi zvirata. Jakakoliv.
Nejak v tom nevidim zadne pozitivum - ani to, jak tady pisete, ze je lepsi psa prokrmit, kdyz o nem vite a s majitelem neni rec.
Akorat se majitel poporuje v tom, ze jeho pes se chova OK. A driv nebo pozdeji bude prusvih. Treba kdyz se do te ulice dostane nekdo, kdo to tam nezna.
Já souhlasím, mám na to stejný názor jako vy. Ti majitele co je jim všechno jedno - tím jsem myslela třeba ty u nás na vesnici, co mají psa na zahradě.
Jinak mě by ani nenapadlo krmit psa přes plote, jakéhokoli. A nemám tohle krmení ráda ani na cvičáku - ve školičce pro štěňata. Taky tam máme takové lidi, kteří by nejradši nakrmili celý cvičák. Někteří z nich se aspoň zeptají, jiní to štěňatům prostě automaticky cpou. A když jsem je slušně poprosila, aby moje štěně nekrmili, tak se ještě cítí dotčení, že jako mu nedávají nic špatného. Ale tady jde taky o to, že já se snažím štěně třeba učit, aby neskákalo na lidi - štěně na cvičáku na někoho skočí a on mu okamžitě nacpe pamlsek. Tak to má pak cenu. A nejde jen o to, ale každý má jiný typ pamlsků a ne všechno štěněti sedí, a pak taky si je tam takhle lidi vzájemně nacpou před cvičením a potom se diví, že už štěně nechce cvičit.
marcelaamax
napsal(a):
Tak, přesně tak to je.
A nejsou to cizí psi. Na vesnici je málo který pes cizí, všichni se tu známe. A já krmím psy: sousedů v naší ulici, příbuzných, známých a jedné paní, co jsme spolu dělaly v práci.
Kavkaz...tak oni to budou jistě kříženci, nejsou s PP. Pamlsky od nás(tedy mne s mými psy) dostávali odmala. Fena zůstala v předzahrádce a kňučí a piští, už když nás z dálky vidí. Pes, ten je na zadním dvorku a vpředu je někdy ani jednou za rok, někdy třeba jednou za pár měsíců. Když tam byl poprvé po letech, vrazila jsem tam ruku, protože jsem myslela, že je to fena(nekoukala jsem a mluvila na svého psa) otočím se, vidím přísný výraz v ksichtě to zamrznul úsměv i mě Jako klidně mne mohl za tu ruku drapnout a nedivila bych se, byla to moje chyba. Ale byl rád, že i on někdy něco dostane Soused se mi pak smál: hele, ale minule byl venku pes, zjistila jsi to? ,,Nóó zjistila, ale pozdě!" Neúplatná Pokud se venku objeví páníčci, nebo ona je s nima na ulici, tak si ode mne už nic neveme Potvora vyčůraná to je neúplatná jen na oko A nikdo jiný jim nikdy pamlsky nedává, lidi se jich bojí, ono stačí, když fena za plotem štěkne, když jde někdo kolem.

"Taky tam máme takové lidi, kteří by nejradši nakrmili celý cvičák"
tem by se u nas nelíbilo :-)
u nas se při cviceni nesmí na cizi stenata ani mluvit - natoz sahat nebo krmit
je povoleno je jen ignorovat
napsal(a):
"Taky tam máme takové lidi, kteří by nejradši nakrmili celý cvičák"
tem by se u nas nelíbilo :-)
u nas se při cviceni nesmí na cizi stenata ani mluvit - natoz sahat nebo krmit
je povoleno je jen ignorovat
Jo to máme taky, ale to až když se začne cvičit. Oni tam nejdřív před cvičením štěňata pouštějí navolno si pohrát - což je podle mě taky blbost. To samé se dělá i nakonci - to už beru. Takže já už většinou jezdím dýl, až když se začíná cvičit. Ono je to hlavně socializační školička. Něco jiného jsou pak individuální hodiny.
S přehozením přes plot to asi neklapne ulička je cca 120 široká , po pravé straně zábradlí a potok a po levé 2 m vysoká zeď . Případě nouze bych asi podlezla zábradlí a přešla potok k lidem co tam mají zahradu(známe se). Ale to by prostě v zimě nešlo, tudíž nemám fenu kam hodit. Už nějakou dobu se uličce vyhýbáme ale když si fena běhá po vesnici to abych nechodila ven už vůbec. Každopádně děkuji za všechny reakce.
ElliePazderová
napsal(a):
S přehozením přes plot to asi neklapne ulička je cca 120 široká , po pravé straně zábradlí a potok a po levé 2 m vysoká zeď . Případě nouze bych asi podlezla zábradlí a přešla potok k lidem co tam mají zahradu(známe se). Ale to by prostě v zimě nešlo, tudíž nemám fenu kam hodit. Už nějakou dobu se uličce vyhýbáme ale když si fena běhá po vesnici to abych nechodila ven už vůbec. Každopádně děkuji za všechny reakce.
A s majiteli, případně přes město jste to zkoušela řešit? Jestli tam takhle ten pes bývá pravidelně, tak asi nebudete jediná, komu to vadí. Zkusila bych to nejdřív řešit domluvou s majitelem a když to nepomůže tak pak asi přes to město, případně přes městskou policii.
ElliePazderová
napsal(a):
byla jsi se svým psem na ošetření na veterině? přinesla bych majiteli účet. spousta lidí se probere až v okamžiku, kdy je v ohrožení jejich peněženka.
v podobné situaci bych svého psa schovala za sebe, a blížící se obludu se snažila velmi nahlas odpovelovat do pryč (vypadni, mazej, domů). taky hodit po něm cokoliv, menší kámen, hrst štěrku, klíče, řetízkový obojek (nosila jsem pro tyhle účely v kapse svazek klíčů od ničeho, které mi nebylo líto odhodit a případně už nenajít). a kdyby se pes přiblížil, tak bych ho kopla do čumáku a opět povelovala do pryč.pokud se toulá opakovaně sama, tak bych prudila. majitele, volala policajty, pořád dokola. taky by mohlo zabrat, kdyby psa někdo odchytl a odvezl do útulku, to by opět majitel musel zaplatit.

...... "taky by mohlo zabrat, kdyby psa někdo odchytl a odvezl do útulku, to by opět majitel musel zaplatit"......
Jako nápad je to dobrý, ale vy byste si šoupla bernardýna jen tak na zadní sedadlo a jela ?
napsal(a):
...... "taky by mohlo zabrat, kdyby psa někdo odchytl a odvezl do útulku, to by opět majitel musel zaplatit"......
Jako nápad je to dobrý, ale vy byste si šoupla bernardýna jen tak na zadní sedadlo a jela ?
A tak ono by možná bylo lepší zavolat městskou policii a dělat, že nevíte koho ten pes je - ti by pak měli zajistit odchyt, ne?

Fatia
napsal(a):
byla jsi se svým psem na ošetření na veterině? přinesla bych majiteli účet. spousta lidí se probere až v okamžiku, kdy je v ohrožení jejich peněženka.
v podobné situaci bych svého psa schovala za sebe, a blížící se obludu se snažila velmi nahlas odpovelovat do pryč (vypadni, mazej, domů). taky hodit po něm cokoliv, menší kámen, hrst štěrku, klíče, řetízkový obojek (nosila jsem pro tyhle účely v kapse svazek klíčů od ničeho, které mi nebylo líto odhodit a případně už nenajít). a kdyby se pes přiblížil, tak bych ho kopla do čumáku a opět povelovala do pryč.pokud se toulá opakovaně sama, tak bych prudila. majitele, volala policajty, pořád dokola. taky by mohlo zabrat, kdyby psa někdo odchytl a odvezl do útulku, to by opět majitel musel zaplatit.
Teď bez ironie........neumím si teda dost dobře představit, že se na nás řítí načuřená bernardýní holka a moji psi budou stát za mnou a nebudou reagovat...resp. nechají to na mě, abych bránila sebe i je...a oni budou koukat, po chvíli už znuděně a budou si říkat "teda ta panička se s tím crcá, nás už to tady nebaví"
No jsem neschopná panička....ale takový scénář u nás fakty nehrozí.......

marcelaamax
napsal(a):
A tak ono by možná bylo lepší zavolat městskou policii a dělat, že nevíte koho ten pes je - ti by pak měli zajistit odchyt, ne?
Však jste taky z vesnice.......Všichni sousedi vědí, že jste měla s fenou i majitelem několikrát konflikt a najednou máte pocit, že je úplně jiná, asi z Marsu ?
K nám než by dojela městská, tak je fena dávno doma za vratama. Asi by se muselo toulání psů posuzovat jako veřejné ohrožení - a pak by se možná ledy hnuly. Takové 3x a dost - a pak hodně citelná pokuta. Třeba by to aspon některé majitele probudilo.
napsal(a):
Však jste taky z vesnice.......Všichni sousedi vědí, že jste měla s fenou i majitelem několikrát konflikt a najednou máte pocit, že je úplně jiná, asi z Marsu ?
K nám než by dojela městská, tak je fena dávno doma za vratama. Asi by se muselo toulání psů posuzovat jako veřejné ohrožení - a pak by se možná ledy hnuly. Takové 3x a dost - a pak hodně citelná pokuta. Třeba by to aspon některé majitele probudilo.
Tomuhle nějak nerozumím? Jo to myslíte s tím, dělat že fenu neznám.
Řešila jsem něco podobného a řešila jsem to přes městskou policii, kterou ve vesnici nemáme a jezdí sem z města. I když policie přijela a pes už byl doma, tak to řešili. Bylo dost lidí, kteří by potvrdili, že se tady toulá a útočí. Několikrát to zkoušeli s majitelem dohodou - nepomáhalo to. Pak dostal pokutu a to byl nějakou dobu klid. Ale chtělo to volat opravdu pokaždé - domluvili jsme se se všemi, kterým pes vadil, aby vždycky když bude venku volali měšťáky. A co si budeme povídat - oni přijet musí a už je to asi taky přestalo bavit - ale byla to tedy rada hlavně od nich, ať voláme pokaždé. Myslím, že nakonec těch pokut bylo víc. Pak se situace na chvíli uklidnila. No pak pes opět jednou utekl a kousnul dítě, od té doby je klid.
napsal(a):
Teď bez ironie........neumím si teda dost dobře představit, že se na nás řítí načuřená bernardýní holka a moji psi budou stát za mnou a nebudou reagovat...resp. nechají to na mě, abych bránila sebe i je...a oni budou koukat, po chvíli už znuděně a budou si říkat "teda ta panička se s tím crcá, nás už to tady nebaví"
No jsem neschopná panička....ale takový scénář u nás fakty nehrozí.......
Jo mám to taky tak. Ale on prý pes, který v takové situaci nedokáže respektovat povel "sedni" nebo "zůstaň" je pes nevychovaný .

marcelaamax
napsal(a):
Jo mám to taky tak. Ale on prý pes, který v takové situaci nedokáže respektovat povel "sedni" nebo "zůstaň" je pes nevychovaný .
No ono i kdybych je nakrásně upovelovala, tak ale v momentě, kdy já bych na útočníka houkla nebo na něj dokonce fyzicky zaútočila a je jedno jestli na psa nebo na člověka, tak jdou do toho oba okamžitě se mnou........už se nám několikrát stalo, že se v lese vynořil bezďák (asi mají někde hnízdo), psi ho samozřejmě okamžitě registrují a patřičně hlásí......pokud na psy mluvím klidně, jako že se nic neděje, tak je v pohodě odpoveluju ...sice si ještě pohlídají, zda dotyčný nepředstavuje nebezpečí a kam jde, ale v pohodě....pokud bych v té samé situaci na dotyčnýho zařvala ať jde pryč, tak myslím, že by to byl pro psy jasný povel "jde se do akce", pak už bych psy asi nezastavila.....je to teorie, v praxi to opravdu zkoušet nebudu
neříkám, že to mám na jedničku zvládnuté, ale ano, snažím se k tomu směrovat. měla jsem psa, co vážil 60 kg, kdyby ten řešil situace za mě, dopadlo by to většinou nepěkně. dlouho jsem bydlela ve velkém městě, takže prostor pro trénování byl veliký. když se přiblížil pes, já jsem rozhodovala, jestli a k jakému kontaktu dojde. když se mi do toho jeden z mých psů pokoušel kecat, dostal vylágoš i on. pokud se zdálo, že dojde ke konfliktu, nakonec byli moji psi spíš rádi, že situaci řeším já. můj obr se prostě prát nesměl, protože kdyby ano, neměla jsem fyzickou kapacitu rvačku zastavit.
a jestli bych si cizího bernardýna naložila do auta... pravděpodobně ne. od toho máme městskou policii. jestli se jedná o vesnici, kde městská policie není, zjišťovala bych u starosty, jak obec nakládá s bezprizornými psy, s jakým útulkem mají smlouvu apod. neříkám, že je to univerzální rada, ale někde se dá použít.

a jestli bych si cizího bernardýna naložila do auta... pravděpodobně ne. od toho máme městskou policii. jestli se jedná o vesnici, kde městská policie není, zjišťovala bych u starosty, jak obec nakládá s bezprizornými psy, s jakým útulkem mají smlouvu apod. neříkám, že je to univerzální rada, ale někde se dá použít.
to je jako rada jak vyřešit aktuální situaci v aktuálním čase?

No, naše obec třeba nakládá tak, že za obecním úřadem je kotec. Ale toho toulavého psa si tam musíte odnést sama...
napsal(a):
to je jako rada jak vyřešit aktuální situaci v aktuálním čase?
však zakladatelka psala, že se bernardýn toulá často. takže to může být rada pro příště. neznám situaci zakladatelky ani místní poměry. ale majitel evidentně není uplně rozumný, jinak by mu došlo samotnému, že bernardýn se prosti sám po vsi toulat nemůže. když nepomůže domluva, snažila bych se mu tohle samovenčení znepříjemnit všemi způsoby. a kdyby si potřetí za měsíc musel svého psa "vykupovat" v útulku, třeba by se naučil zavírat psa, když otevírá bránu

marcelaamax
napsal(a):
vyfotit a zavolat mestaky- kdykoliv ji někdo jen zahledne venku.
oni ty fotky mají i casovy udaj
Ku krmeniu psov znami alebo cudzimi ludmi za plotom som proti a to z jedneho dobreho dovodu.. kazdy kto krmi pi prechadzke cudzieho psa ho uci zobrat si pamlsok - zradlo od cudzieho a staci ak sa najde nejaky dobrak, ktory vam do masa primiesa jed a takto pohosti vasho psa.. ako sa potom budete citit? Mali sme psov, jeden orech, druhy mix velkych plemien (CSVxkaukazak) a aj ked vo dvore stekali a hlasili, sused mal dovolene im cez plot hodit kosticky z obeda, kedze ich nemal komu dat a aby nemusel pokazde zvonit a potom niekto toho psa otravil, v jeho 10tich rokoch, odvtedy uz krmenie nikdy viac.. maly orech to prezil, tomu nic nebolo a dozil sa 16rokov, ale bola to velmi draha skusenost do zivota.
Pokial ide o pouzitie pepraku alebo spreju na bojove plemena, tak pri tom krizencovi CSVxKaukazak a jeho otcovi kaukazakovi fakt nestal za nic, ani len za to, aby si kychli Bitka ked boli v sebe bez sance a dostavali dost silne rany, az ked si na nich lahol brat (100kg) a pritlacil im hlavy o zem a oddeloval ich po milimetroch, tak sme ich konecne od seba dostali. Na nas nastastie nezautocili ani jeden. Ten kaukazak paril manzelovi a k nam prisiel asi ako 8rocny az .. Po oddeleni psov som toho mojho krizenca plna adrenalinu zdrapla za kozuch a niesla asi 25m cez dvor smerom k ohrade, ale nedorazila som tam, sa mi vysmykol a len co sa zadne nohy dotkli zeme tak okamzite startoval po svojom otcovi.. Pisem to sem len ako priklad, ze ani peprove spreje a ich mixi proste fungovat na psov nemusia. Mozno by som skor skusila niecim vyvolat neprijemny hlasny zvuk, naprkilad ak tam je zabradlie niecim riadne buchnut nan, hosi koncom kozenneho voditka.. alebo pripadne pouzit pirata, tych sa vacsina psov boji. Zbytocne neprovokovat, staci odvratit utok neznameho psa. A ak ste vodcom svorky vy, tak si mozete byt iste, ze ak by ste po cudzom psovi vystartovali, tak vas vasi psi budu proste nasledovat, tak ako to urobia aj v pripade, ze v klude z tej napatej situacie budete odchadzat. Vy ste ich vodca a oni nasleduju vasu spravanie aj ked si to casto ani neuvedomujeme

Tak já teda musím říct, že podobné diskuze jsou z mé strany pouze teorie...takové co by, kdyby,,,
Neříkám, že se mi nikdy psi nepoprali, ale za 30 let, co psy mám, to bylo cca 6x...z toho teda moje současná fena má 2 "zářezy"...jednou drapla útočící krysařici a jednou se chytla se stafordkou........vše bez zranění.....nikdy se psem "bez majitele", afgán byl za svých 11 let života bez ztráty kytičky, ale to byl psomil a když už se stalo, že se na něj nějakej pes osopil, tak si z toho absolutně nic nedělal...se svojí rychlostí a úžasnou manévrovací schopností se mu "na kůži" žádný pes nedostal, naopak spíš vypadal, že si to užívá a bral to jako hru........no a ovčanda, tak ta se párkrát chytla s jiným "vlčákem" na společných procházkách......klasická situace...všechno v pohodě a vzápětí psi v sobě, tak prostě každej majitel drapnul svýho a bylo to.
Nikdy se mi nestalo, že by nás napadl bezprizorní pes, nikdy se nestalo, že by nás napadl pes, který by to myslel vážně, nikdy nebyl žádný pes zraněný...šlo o takové to velké divadýlko, které sice vypadá strašidelně, ale pesové si vlastně nic neudělají.
Takže žádné zkušenosti nemám........a byť si myslím, že bych udělala tohle nebo tamto, tak pokud člověk v konkrétní situaci není, když nevidí útočícího psa naživo, tak prostě nemůže dopředu vědět co na toho konkrétního jedince zabere. Myslím, že není schopen tu situaci jen dle popisu objektivně vyhodnotit. Protože třeba někomu to přijde jako útok, dalšímu jako machrování, dalšímu hlídání teritoria...
A teda doufám, že nikdy nezažiju útok velkého psa, který to myslí SMRTELNĚ vážně, protože pochybuju, že toho by odradilo nějaký pokřikování, kopnutí, rozhazování piškotů, navíc předpokládám, že útok by byl proveden s takovou razantností a rychlostí, že než bych se vzpamatovala, tak už bych spíš mohla přemýšlet o tom, jak efektivně dostat psy od sebe....pokud by už nebylo pozdě.

Potovra:
Ku krmeniu psov znami alebo cudzimi ludmi za plotom som proti a to z jedneho dobreho dovodu.. kazdy kto krmi pi prechadzke cudzieho psa ho uci zobrat si pamlsok - zradlo od cudzieho a staci ak sa najde nejaky dobrak, ktory vam do masa primiesa jed a takto pohosti vasho psa.. ako sa potom budete citit?
A vy si myslíte, že i když psa nikdo krmit za plotem nebude a pak mu tam jednoho dne někdo hodí otrávenýho buřta, tak že ho dotyčnej nesežere???
Já mám pesany docela vycepovaný, venku nic neseberou...dokonce máme potrénováno i na zahradě, ale zatímco venku jsem si na stopro jistá, že mi nic neslupnou, tak u té zahrady si prostě jistá nejsem.....a věřte, že moji pesani dělaj na kolemjdoucí tak velký BUBUBU, že jim opravdu nikdo žádný pamlsky nehází, takže opravdu nejsou naučeni, že by je někdo krmil.
Tak naivna nie som :-D Viem, ze si mozu zobrat ked ich nikto nevidi, v tom konkretnom pripade, to ale bolo zial krmenie cez branu, ktore sme povolili a ktore malo take tragicke nasledky. Dovtedy totiz psy nechavali aj kosti hodene cez branu bez povsimnutia.. To ci si to pes vezme alebo nie bez pritomnosti pana nie je ani tak o vycviku ako aj o povahe jedinca..
Potvora
napsal(a):
Tak naivna nie som :-D Viem, ze si mozu zobrat ked ich nikto nevidi, v tom konkretnom pripade, to ale bolo zial krmenie cez branu, ktore sme povolili a ktore malo take tragicke nasledky. Dovtedy totiz psy nechavali aj kosti hodene cez branu bez povsimnutia.. To ci si to pes vezme alebo nie bez pritomnosti pana nie je ani tak o vycviku ako aj o povahe jedinca..
No fakt, že jo..to jste naivní. Jakkoliv vycepovaný pes si to třeba 3x nevezme, ale počtvrté ano, aniž by jste to zjistili. Když vám bude opravdu chtít psa někdo otrávit, nemáte šanci tomu zabránit, pokud ho nebudete držet doma a před každým vypuštěním ven, neprojdete celý pozemek...
lesnížínka
napsal(a):
No fakt, že jo..to jste naivní. Jakkoliv vycepovaný pes si to třeba 3x nevezme, ale počtvrté ano, aniž by jste to zjistili. Když vám bude opravdu chtít psa někdo otrávit, nemáte šanci tomu zabránit, pokud ho nebudete držet doma a před každým vypuštěním ven, neprojdete celý pozemek...
Jako souhlasím s vámi, že většina psů by si to vzala, ale znám i psa, ridgebacka, který byl od štěněte učený, že od cizích lidí se nic nebere a tam se to povedlo a funguje to. Nevezme si nic od nikoho, ani ze země. Majitelka vám řekne, že v tomhle mu naprosto věří, že ví, že by nic nevzal. Ale možná, že kdyby jim někdo psa přes plot krmil když ho to učili (to si nevztahujte na sebe, to myslím obecně), tak by s to nepovedlo naučit.
Ale jinak většina psů si to stejně vezme no..

marcelaamax
napsal(a):
Jako souhlasím s vámi, že většina psů by si to vzala, ale znám i psa, ridgebacka, který byl od štěněte učený, že od cizích lidí se nic nebere a tam se to povedlo a funguje to. Nevezme si nic od nikoho, ani ze země. Majitelka vám řekne, že v tomhle mu naprosto věří, že ví, že by nic nevzal. Ale možná, že kdyby jim někdo psa přes plot krmil když ho to učili (to si nevztahujte na sebe, to myslím obecně), tak by s to nepovedlo naučit.
Ale jinak většina psů si to stejně vezme no..
je velky rozdil, když si pes nevezme nic v pritomnosti panecka - to se naucit da docela spolehlive - povaha/nepovaha. plemeno /neplemeno.
v nepritomnosti je to ale uplne jiny požadavek
a o tom, ze se to da spolehlive naucit jsem slyšela - ale nelíbilo se mi to uceni….
Se přiznám, že jsem z této diskuze trochu v šoku...zahradu teda nemám, ale celkem dost řeším,co pes žere a pokud by mu někdo vylepšoval krmnou dávku přes plot a dělal z něj popelnici, asi bych hodně nebyla ráda.
Na krmiče cizích zvířat jsem těžce alergická. Pokud se mi venku nějaký cizí pes dobývá do pamlskovníku, vždycky říkám majiteli, že nemám problém mu dát, ale beru to podle úsloví "co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim".
Stejně tak jsem kdysi nesnášela "krmiče" dětí, kteří neustále těm mým nabízeli barevné bonbóny a cukrovinky se slovy, že pro jednou se přece nic neděje. Nebývala jsem žádná posedlá biomatka, ale ono v reálu to "pro jednou" vypadalo tak, že ve školce slavilo nějaké dítko narozeniny, tak se rozdala fůra bonbónů, cestou ze školky něco nabídla nějaká laskavá maminka, další přísun byl odpoledne na pískovišti a večer od babičky, protože přece "pro jednou...a ty toho naděláš". A tak to šlo den po dni.
A stejně tak je to se psem- celkem bych neměla problém, pokud by babička venčící tlustýho jezevčíka dala občas mé feně jeden celej piškot (krmiči zásadně dávají piškoty celý, zatímco já, když už, lámu je na šestnáctiny), ale pět piškotů den co den už mi vadí. A nechci bejt na ty lidi zlá, oni to nemyslí špatně, snažím se vysvětlovat po dobrým.
Tuhle jsem se fakt snažila - vysvětlovala jsem důchodkyni s mixem NO, že s pamlskováním devítikilovýho psa se přecejen musí opatrněji a ona mě odzbrojila názorem, že malej to stráví stejně jako velkej

napsal(a):
Tak já teda musím říct, že podobné diskuze jsou z mé strany pouze teorie...takové co by, kdyby,,,
Neříkám, že se mi nikdy psi nepoprali, ale za 30 let, co psy mám, to bylo cca 6x...z toho teda moje současná fena má 2 "zářezy"...jednou drapla útočící krysařici a jednou se chytla se stafordkou........vše bez zranění.....nikdy se psem "bez majitele", afgán byl za svých 11 let života bez ztráty kytičky, ale to byl psomil a když už se stalo, že se na něj nějakej pes osopil, tak si z toho absolutně nic nedělal...se svojí rychlostí a úžasnou manévrovací schopností se mu "na kůži" žádný pes nedostal, naopak spíš vypadal, že si to užívá a bral to jako hru........no a ovčanda, tak ta se párkrát chytla s jiným "vlčákem" na společných procházkách......klasická situace...všechno v pohodě a vzápětí psi v sobě, tak prostě každej majitel drapnul svýho a bylo to.
Nikdy se mi nestalo, že by nás napadl bezprizorní pes, nikdy se nestalo, že by nás napadl pes, který by to myslel vážně, nikdy nebyl žádný pes zraněný...šlo o takové to velké divadýlko, které sice vypadá strašidelně, ale pesové si vlastně nic neudělají.
Takže žádné zkušenosti nemám........a byť si myslím, že bych udělala tohle nebo tamto, tak pokud člověk v konkrétní situaci není, když nevidí útočícího psa naživo, tak prostě nemůže dopředu vědět co na toho konkrétního jedince zabere. Myslím, že není schopen tu situaci jen dle popisu objektivně vyhodnotit. Protože třeba někomu to přijde jako útok, dalšímu jako machrování, dalšímu hlídání teritoria...
A teda doufám, že nikdy nezažiju útok velkého psa, který to myslí SMRTELNĚ vážně, protože pochybuju, že toho by odradilo nějaký pokřikování, kopnutí, rozhazování piškotů, navíc předpokládám, že útok by byl proveden s takovou razantností a rychlostí, že než bych se vzpamatovala, tak už bych spíš mohla přemýšlet o tom, jak efektivně dostat psy od sebe....pokud by už nebylo pozdě.
No vidite, Vy to neznate, ale nazor mate...
Trebas ja to zazivam na vlastni kuzi xkrat do roka.
Take nevim co na koho "zabere", ridim se instiktem a po tech letech i zkusenosti.
Razantnost, presvedcivost, rychlost... moment prekvapeni, ... Ano - to je klic, jak odvratit utok.
Vite, ze i Fr. Susta porada seminare na podobna temata? Nahoda?
Asi se nam tu rozmohl jisty nesvar...
http://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/769_774/seminare-a-prakticke-lekce_prakticke-lekce/
Resp. Praha 11 a 4
https://www.youtube.com/watch?v=Kn6ozGCGS7E

Jen pro vysvetleni, ono je velmi tezke porovnavat reakce psu, kteri napr. ziji s paneckem od stenete a jsou radne socializovani od tech, co byli zavreni x let v kotcich v utulcich (kde se jim delo kde co) a pak se dostanou mezi i "normalni" psi.
Ten utulkac ve vsem vidi proste "vic"...
Takze i "napadeni", kde jsou trebas zuby atd. bude snadnejsi zapomenout a zkousnout pro rodinne stene - "fakt o nic nejde, jeden z monoha/nahoda"..., nez pro utulkace, ktery si v tom opet diky hlave vyprojektuje kde co...
Mám bezproblémovou fenku jorka kterou napadá kříženka menší než ta moje. Vím, že jí asi nijak neublíží, ale je schopná letět za námi i 20m a skočí jí po krku. Moje fena stojí a nechá si to líbit. Už jsem naštvaná, protože majitelé jí nikdy nedají najevo, že to nesmí dělat. Moje fenka je ale ustrašená, když vyjdeme z domu tak se rozhlíží a nechce jít. Se všemi psi v okolí není vůbec problém, ani s fenkami u nás v domě. Nevím co mám dělat, ale asi použiju něco z této diskuse. Jestli tedy stihnu zareagovat, protože i když je vidím a snažím se vyhnout, ta kříženka je jak vystřelená z praku a já se leknu.

Megy2
napsal(a):
Mám bezproblémovou fenku jorka kterou napadá kříženka menší než ta moje. Vím, že jí asi nijak neublíží, ale je schopná letět za námi i 20m a skočí jí po krku. Moje fena stojí a nechá si to líbit. Už jsem naštvaná, protože majitelé jí nikdy nedají najevo, že to nesmí dělat. Moje fenka je ale ustrašená, když vyjdeme z domu tak se rozhlíží a nechce jít. Se všemi psi v okolí není vůbec problém, ani s fenkami u nás v domě. Nevím co mám dělat, ale asi použiju něco z této diskuse. Jestli tedy stihnu zareagovat, protože i když je vidím a snažím se vyhnout, ta kříženka je jak vystřelená z praku a já se leknu.
...není nic jednoduššího, než zvednout vaši fenku do náručí, když vidíte, že se na nás vás řítí ona kříženka......neškodilo by tuhle kříženku jemně odstrčit botou.....

Megy2
napsal(a):
fakt vtipná rada
...no kočárek na psy a kočky opravdu je a občas vídám........nakonec proč ne......přeci si nenecháte fenku takhle šikanovat......

Megy2
napsal(a):
Tady nejde o to, ze ji ublizi fyzicky, ale fakt o to, ze Vasi fene ublizuje psychicky...
Vase "nastvani" uplne chapu.
Pokud majitele nedelaji nic a nechaji fenu at k Vam lita (mluvila jste o tom s nimi?).
Tak budu sve zvire branit.
Bezis k memu psisku - nene, az k nemu nepujdes. Bota je tam vzdy driv. A klidne volam na pana, at si sveho psa zavola a pokud neposlechne klidne i naznakem "kopnu".
Ani mini pes nema pravo opruzovat jine psy, jen proto, ze je maly.
Na argument "ale on nic neudělá" jsem alergická. Protože spousta majitelů si myslí, že když z toho není rána na šití, tak pohoda.
Jenomže já nechci ani aby cizí větší pes k mé feně přiběhl jako velká voda a zblízka ji děsil. My, lidi, to bereme jako normálka a máme tendenci to zlehčovat, jenomže on ten "napadený" pes zažije chvíli hrůzy. A takto se mj. vyrábějí malí štěkači, kteří řvou na každého většího psa a na něž jsou majitelé těch velkých tak alergičtí.

argument "ale on nic neudělá"
tak ten neznám....
Terven
napsal(a):
Na argument "ale on nic neudělá" jsem alergická. Protože spousta majitelů si myslí, že když z toho není rána na šití, tak pohoda.
Jenomže já nechci ani aby cizí větší pes k mé feně přiběhl jako velká voda a zblízka ji děsil. My, lidi, to bereme jako normálka a máme tendenci to zlehčovat, jenomže on ten "napadený" pes zažije chvíli hrůzy. A takto se mj. vyrábějí malí štěkači, kteří řvou na každého většího psa a na něž jsou majitelé těch velkých tak alergičtí.
Tak já sem na ty co nic nedělají alergickej taky. Oni přiběhnou, nic nedělají a pak si čuchnou, propadnou hrůze k čemu to přiběhli a začnou jančit. Majitelé psů co nic nedělají se vyznačujou tím, že mají psa vždycky na volno a nemají nad ním žádnou kontrolu a pak najednou se děsně diví, že naši psi se nenechají poskákat od každého koho potkáme a že si navíc nepřeju, aby k nim lezl cizí pes o jehož zdravotním stavu a chování nemám ponětí.
TyVed
napsal(a):
Tak já sem na ty co nic nedělají alergickej taky. Oni přiběhnou, nic nedělají a pak si čuchnou, propadnou hrůze k čemu to přiběhli a začnou jančit. Majitelé psů co nic nedělají se vyznačujou tím, že mají psa vždycky na volno a nemají nad ním žádnou kontrolu a pak najednou se děsně diví, že naši psi se nenechají poskákat od každého koho potkáme a že si navíc nepřeju, aby k nim lezl cizí pes o jehož zdravotním stavu a chování nemám ponětí.
Vaše příspěvky jsou mi hodně sympatické, máme prakticky totožné zážitky
Čajda
napsal(a):
Vaše příspěvky jsou mi hodně sympatické, máme prakticky totožné zážitky
Já to taky pozoruju no . Prostě máme podobné psy a i když se nemusíme bát kdo nám je vystraší nebo ožužlá, taknás omezují zase jiné věci. Jelikož kdyby se náš pes náhodou zachoval podle své přirozenosti, tak uplně slyším většinu té moderní psí komunity, jak vykřikuje ta slova jako nezvládnutý, nesocializovaný, labilní a podobně. Z otravných čivav ty davové panické projevy nějak nevznikají...
TyVed
napsal(a):
Já to taky pozoruju no . Prostě máme podobné psy a i když se nemusíme bát kdo nám je vystraší nebo ožužlá, taknás omezují zase jiné věci. Jelikož kdyby se náš pes náhodou zachoval podle své přirozenosti, tak uplně slyším většinu té moderní psí komunity, jak vykřikuje ta slova jako nezvládnutý, nesocializovaný, labilní a podobně. Z otravných čivav ty davové panické projevy nějak nevznikají...
Ano, máme podobné psy - včetně toho, že můj pes rovněž celou vycházku prokluše
Jen Vám trochu závidím, že Váš pes svým vzhledem odpovídá svému naturelu. Bohužel můj pes je pro laiky líbivý a říkají nám, že chodíme jak reklama na hračkářství. To se pak blbě vysvětluje, že to fakt není mazlící plyšák
Jinak k těm malým psům - zaráží mě, že se lidé o své menší a malé psy nebojí, když vidí, že se blíží něco většího. To se tak spoléhají na to, že za ně všechno vyřeší majitel většího psa?? A co když ne? Budou vyhrožovat právníkama, zatímco jejich pes je na půlky? Nerozumím tomu. Jak říká můj kamarád - za všechno může Disney... zpitomělí lidi koukají na pohádky, kde jsou všechna zvířátka vč. lidí kamarádi a pak to přenášejí do reality. Ale ať dělám co dělám, můj pes se prostě na pohádky koukat nechce....
Tu mojí fenku ještě nikdo neslyšel štěkat, žádný konflikt nikdy nebyl.Je jí 8 roků, ale mám jí teprve 2 roky. Se psy se normálně míjíme a když se jí některý pes nezdá, tak to vezme trochu obloukem. Ona je hodně klidná i když se říká, že jorkové jsou uštěkaní. Proto si to asi nechává od té malé líbit. Přesto že je tady hodně psů-sídliště- tak jsou tu dost ukáznění, konflikty tu nebývají.
Čajda
napsal(a):
Ano, máme podobné psy - včetně toho, že můj pes rovněž celou vycházku prokluše
Jen Vám trochu závidím, že Váš pes svým vzhledem odpovídá svému naturelu. Bohužel můj pes je pro laiky líbivý a říkají nám, že chodíme jak reklama na hračkářství. To se pak blbě vysvětluje, že to fakt není mazlící plyšák
Jinak k těm malým psům - zaráží mě, že se lidé o své menší a malé psy nebojí, když vidí, že se blíží něco většího. To se tak spoléhají na to, že za ně všechno vyřeší majitel většího psa?? A co když ne? Budou vyhrožovat právníkama, zatímco jejich pes je na půlky? Nerozumím tomu. Jak říká můj kamarád - za všechno může Disney... zpitomělí lidi koukají na pohádky, kde jsou všechna zvířátka vč. lidí kamarádi a pak to přenášejí do reality. Ale ať dělám co dělám, můj pes se prostě na pohádky koukat nechce....
Naprosto Vám rozumím, jelikož teď máme novou malou fenku, tedy malou no, už má taky ke 30 kg, ale ta je plavá, má delší srst a černou masku. A neustále od ní někoho odháníme, jelikož je to na pohled taky plyšák a pečlivou socializací a soužitím s naším psem, který je opravdu v klidu do posledního zlomku vteřiny bylo dosaženo toho, že nedává všem okolo na potkání znát, že čeká jen na špatný pohyb nebo od psů třeba na zavrčení a pak že je sežere. Na pohled je neskutečně roztomilá, ale je opravdu, jak se to říká, typickým představitelem plemene. Tuhle jsme čekali u veterináře v prázdné čekárně, kam jsme vlezli, protože jsme byli přehledem ohlášení a mysleli jsme, že půjdeme na do ordinace než někdo přijde. Postupně se čekárna naplnila a já byl nadšený, jak si malá hledí svého a nikoho si nevšímá a jak sem ani nečekal, že by dokázala být až takhle v pohodě. A pak dorazila nějaká paní, která se ptala, jestli si jí smí pohladit, ovšem způsobem, že byla v půlce věty a měla ruku 20 cm od štěněte. A najednou se ozvalo zavrčení, že se celá čekárna nalepila na zdi a nic jsem už vysvětlovat nemusel.
Ono bohužel je to dneska asi tak, že lidi vnímají psy výhradně jako zvířátko na mazlení. A některá plemena jsou opravdu taková a někde je obrovský rozdíl mezi výstavním psem a pracákem. Na youtube sem viděl onehdá nějaký naprosto zavádějící dokument o výstavních kavkazácích, který mi přišel vyloženě nebezpečný, jelikož ukazoval jen výstavní psiska. Ve zkratce klidní a hodní 100 kg pejskové, kteří pomalu chodí, jelikož jiného pohybu nejsou moc schopni a nechají se bez námitek mazlit a objímat cizím člověkem. Autorka v zásadě naprosto bez znalosti plemene jako celku to stavěla tak, že takovýhle prostě tihle psi jsou a naprosto pominula informaci, že existují i nějaké jiné linie kavkazů, ke kterým by se nemohl ani přiblížit, natož aby se jim procházela se štábem a kamerou po pozemku a kolem ní běhala celá smečka. Takže se pak nemůžete divit, že se Vám někdo sápe na psa, jelikož má pocit, že správně vychovaný a vedený pes je hodný, nechá na sobě dříví štípat a pokud ten pes takový není, tak to nemá co dělat s charakterem plemene a požadovanými vlastnostmi, je to prostě tím, že ho zkazil nějaký zlý člověk, který zanedbal socializaci, psa týrá a snad ho ještě vede k agresivitě.

...tuto debatu neoteviram uz ani pro radu..., protoze vim, ze "rada" vlastne neexistuje.
Asi si chci jen povzdychnout, "ze uz zase"...
Uz zase jsme potkali psa (aneb nas problemovy rigbeck ze sousedstvi po 101) na volno, ktery sice neni zabijak, ale pribehnout a kousnout umi.
Pes je vzdy na volno a majitel vsechny prosby i zadosti o jeho odvolani ci pripnuti vodaku komentuje "nebud hystericka kravo" - pokud je teda v zrovna pritomen...
A opet si z toho setkani odnesl nekdo sramy.
Po dlouhe dobe jsem to nebyla ani ja (kdyz se snazim vytvorit "lidskou" barikadu...), ani pes - ktery ho po xy napadenich nesnasi, ale je jak z gumy, takze ho s moji pomoci umi ustat...., ale "nova" fenecka.
Ma chudak prokouslou hlavu.
...nase ustrasena fena, ktera se prvni den u nas bala i padajiciho listi... Ta, kterou jsem pres rok piplala, aby se psu nebala - jsou to kamaradi... Ta, se kterou chodim zamerne do velkych parku a navstevujem ruzne socializacni skupiny... protoze pejsci i lidi jsou prima... Neni se ceho bat.
Takze pane - diky Vam jedem zas skoro od zacatku.
Dneska k ni pribehl Vymar na volno, zname ho - je to klidas... takze "pohoda - kamarad"... a i tak se strachy pocurala...

napsal(a):
...tuto debatu neoteviram uz ani pro radu..., protoze vim, ze "rada" vlastne neexistuje.
Uz zase jsme potkali psa (aneb nas problemovy rigbeck ze sousedstvi po 101) na volno, ktery sice neni zabijak, ale pribehnout a kousnout umi.
Pes je vzdy na volno a majitel vsechny prosby i zadosti o jeho odvolani ci pripnuti vodaku komentuje "nebud hystericka kravo" - pokud je teda v zrovna pritomen...
Po dlouhe dobe jsem to nebyla ani ja (kdyz se snazim vytvorit "lidskou" barikadu...), ani pes - ktery ho po xy napadenich nesnasi, ale je jak z gumy, takze ho s moji pomoci umi ustat...., ale "nova" fenecka.
...nase ustrasena fena, ktera se prvni den u nas bala i padajiciho listi... Ta, kterou jsem pres rok piplala, aby se psu nebala - jsou to kamaradi... Ta, se kterou chodim zamerne do velkych parku a navstevujem ruzne socializacni skupiny... protoze pejsci i lidi jsou prima... Neni se ceho bat.
Dneska k ni pribehl Vymar na volno, zname ho - je to klidas... takze "pohoda - kamarad"... a i tak se strachy pocurala...
No řeknu jedno jediné, být v sousedství takovýdle pes, tak bych se s tím teda rozhodně necrcala....ono něco jinýho je, když se ro stane vyjímečně, nemělo by, ale může a paník je z toho ještě nešťastní, omlouvá se, psa odchytne
Nechci tady vypadat jako nějaký Zoro mstitel, ale už bych rovnou šla s paralyzerem v ruce a klidně bych to do psa naprala, když by na to přišlo.......i když by si to zasloužil spíš páníček a tak třeba by ho to rozčílilo tak, že by se ke mě vrhnul, tak by to schytal taky.
Fena má prokouslou hlavu? Majitel je ignorant, co to neřeší a ještě mi bude říkat, že jsem hysterka??No tak to by můj manžel asi skončil v kriminále, protože by šel dotyčnýmu rozbít hubu.

TyVed
napsal(a):
Naprosto Vám rozumím, jelikož teď máme novou malou fenku, tedy malou no, už má taky ke 30 kg, ale ta je plavá, má delší srst a černou masku. A neustále od ní někoho odháníme, jelikož je to na pohled taky plyšák a pečlivou socializací a soužitím s naším psem, který je opravdu v klidu do posledního zlomku vteřiny bylo dosaženo toho, že nedává všem okolo na potkání znát, že čeká jen na špatný pohyb nebo od psů třeba na zavrčení a pak že je sežere. Na pohled je neskutečně roztomilá, ale je opravdu, jak se to říká, typickým představitelem plemene. Tuhle jsme čekali u veterináře v prázdné čekárně, kam jsme vlezli, protože jsme byli přehledem ohlášení a mysleli jsme, že půjdeme na do ordinace než někdo přijde. Postupně se čekárna naplnila a já byl nadšený, jak si malá hledí svého a nikoho si nevšímá a jak sem ani nečekal, že by dokázala být až takhle v pohodě. A pak dorazila nějaká paní, která se ptala, jestli si jí smí pohladit, ovšem způsobem, že byla v půlce věty a měla ruku 20 cm od štěněte. A najednou se ozvalo zavrčení, že se celá čekárna nalepila na zdi a nic jsem už vysvětlovat nemusel.
Ono bohužel je to dneska asi tak, že lidi vnímají psy výhradně jako zvířátko na mazlení. A některá plemena jsou opravdu taková a někde je obrovský rozdíl mezi výstavním psem a pracákem. Na youtube sem viděl onehdá nějaký naprosto zavádějící dokument o výstavních kavkazácích, který mi přišel vyloženě nebezpečný, jelikož ukazoval jen výstavní psiska. Ve zkratce klidní a hodní 100 kg pejskové, kteří pomalu chodí, jelikož jiného pohybu nejsou moc schopni a nechají se bez námitek mazlit a objímat cizím člověkem. Autorka v zásadě naprosto bez znalosti plemene jako celku to stavěla tak, že takovýhle prostě tihle psi jsou a naprosto pominula informaci, že existují i nějaké jiné linie kavkazů, ke kterým by se nemohl ani přiblížit, natož aby se jim procházela se štábem a kamerou po pozemku a kolem ní běhala celá smečka. Takže se pak nemůžete divit, že se Vám někdo sápe na psa, jelikož má pocit, že správně vychovaný a vedený pes je hodný, nechá na sobě dříví štípat a pokud ten pes takový není, tak to nemá co dělat s charakterem plemene a požadovanými vlastnostmi, je to prostě tím, že ho zkazil nějaký zlý člověk, který zanedbal socializaci, psa týrá a snad ho ještě vede k agresivitě.
Aneb....chcete se mazlit s medvídkem...kupte si vlastního

napsal(a):
Jako nezlobte se na mě, čeho je moc, toho je příliš. Vím, že to asi bude ode mě hnusný, ale pokud to majitel neřeší, psa bych zneškodnila, jak píše sardullah výš. A páníčka taky.
A ještě se zeptám, to u vás na OÚ nebo MÚ s tím nic nedělají? To přece není normální a ten pes může pokousat příště i dítě.
Problém zavolat policii to bývá dost často, zvláště tam, kde žádná široko-daleko není. My máme kupříkladu policii 15km. Už vidím, když je zavolám, že tu volně pobíhá a napadá nás pes, jak se přetrhnou přijet. A na druhou stranu je i chápu, vraždí se lidi, takže nějaký pes jim je u zadele...

Ještě snad taková technická...jak by se asi arogantní pán tvářil, kdyby na mojí fenu naběhnul ten jeho nevychovanec a ona by ho dorvala??
I když zase....pes by to odnesl za toho svýho dementního majitele
napsal(a):
Ještě snad taková technická...jak by se asi arogantní pán tvářil, kdyby na mojí fenu naběhnul ten jeho nevychovanec a ona by ho dorvala??
I když zase....pes by to odnesl za toho svýho dementního majitele
No to je přesně ono, co mi na tom nejvíc vadí. Na jednu stranu bych si určitě nenechal napadat psa, na druhou stranu bych doufal, že se ten druhý rychle vzdá, aby to moc neodnesl.

Jelikoz si setkani s panem a jeho psem uzivame snad co dva mesice x let, dumala jsem uz o vsem moznem i nemoznem.
Mestaky jsem volala ze zacatku. Pokazde, kdyz byl pes sam na ulici (utekl ze zahrady, nebo se k nemu "pan" jen po rafnuti nehlasil).
Uz jsem to tu psala.
Policejni postupy nejsou v takovych pripadech idealni (jak je psano vyse - priorita 120) - takze psa, ktery napadl vaseho psa (a klidne po nem pujde znovu...), mate sledovat a udavat jeho polohu, aby ho odchyt nasel (to ze jste vy, nebo vas pes pokousani nehraje v tu chvili roli).
Pokud tohle date, prijede pro volne pobihajici psisko odchyt - psa chyti a policista s vama sepise protokol (rany je ochoten vydezinfikovat).
Pak musite jet na veterinu (zprava o poraneni psa) a za doktorem (zprava o poraneni cloveka).
S tim zpet na mestaky.
Teprve pak se sepise dalsi... napr. trestni oznameni.
A pokud tohle vsechno podstoupite, ....nestane se stejne nic.
Ted uz tohle vsechno vim a prave proto se snazim psovi i panovi vyhybat co to jen jde. Na drsnejsi reseni nemam svaly ani zaludek... (navic jsou to vzdy vazne vteriny - ani si nedokazu predstavit, ze vytahuju neco jako peprak, rozmyslim od kud fouka vitr, kam se postavit atd...) A jak to resit kulantne me uz opravdu nenapada. Domluva nula nula nic.
K tomu ještě dodám: pokud pes kousne i vás, měl by tam ale být už postup jiný, v prvé řadě policie cr. Před cca měsícem, jeden alík kousnul sousedku, no je to ještě ,,dítě"(já nevím, má asi 13) Neměla tam takřka nic, nebylo to prokouslé, takže v konečném důsledku jen modřinu. Ale jeli s ní hned na ošetření(hysterický otec ) Doktor to musí hlásit, takže postup s policií už je daný. Normální člověk po potahování policíí jde do sebe. Ještě by tam mělo být oznámení na přestupkovou komisi a pokuta od obecního úřadu...
lesnížínka
napsal(a):
K tomu ještě dodám: pokud pes kousne i vás, měl by tam ale být už postup jiný, v prvé řadě policie cr. Před cca měsícem, jeden alík kousnul sousedku, no je to ještě ,,dítě"(já nevím, má asi 13) Neměla tam takřka nic, nebylo to prokouslé, takže v konečném důsledku jen modřinu. Ale jeli s ní hned na ošetření(hysterický otec ) Doktor to musí hlásit, takže postup s policií už je daný. Normální člověk po potahování policíí jde do sebe. Ještě by tam mělo být oznámení na přestupkovou komisi a pokuta od obecního úřadu...
No nám předešlý pes taky kousnul dítě - taky cca 13 let. bylo to když jsem psa brávala sebou ven s partou dětí a jedna holka mu nešťastnou náhodou šlápla na ocas - on ani nekousnul, leknul se a ohnal se, ale zubem ji škrábnul na ruce. Tenkrát byla na prázdninách a babička byla taky dost hysterická a jeli s tím na pohotovost. Od nás pak chtěli očkovací průkaz a potvrzení od veterináře, že je pes zdravý. Což vet napsal bez problému. Nikam na policii to doktoři nehlásili.
Když současný pes kousnul (v rámci hlídání), tam už to teda bylo opravdu kousnutí - jelo se na pohotovost a postup zase stejný - potvrzení od veta, že je pes zdravý....
Ale je pravda, že v obou případech jsme se s "poškozeným" znali a nebylo to na pohotovosti hlášeno jako nějaké náhodné napadení na ulici cizím psem....
marcelaamax
napsal(a):
No nám předešlý pes taky kousnul dítě - taky cca 13 let. bylo to když jsem psa brávala sebou ven s partou dětí a jedna holka mu nešťastnou náhodou šlápla na ocas - on ani nekousnul, leknul se a ohnal se, ale zubem ji škrábnul na ruce. Tenkrát byla na prázdninách a babička byla taky dost hysterická a jeli s tím na pohotovost. Od nás pak chtěli očkovací průkaz a potvrzení od veterináře, že je pes zdravý. Což vet napsal bez problému. Nikam na policii to doktoři nehlásili.
Když současný pes kousnul (v rámci hlídání), tam už to teda bylo opravdu kousnutí - jelo se na pohotovost a postup zase stejný - potvrzení od veta, že je pes zdravý....
Ale je pravda, že v obou případech jsme se s "poškozeným" znali a nebylo to na pohotovosti hlášeno jako nějaké náhodné napadení na ulici cizím psem....
Fakt nevím, co tam ti sousedé nahlásili, mám info jen přes mamku, která se baví i s nima, i s majitelem psa. Oni tvrdili, že se potkali na ulici a pes ji zničehožnic kousnul(a v ten samý den, o maximálně hodinu pozděj, kousnul mého muže, který šel k mámě pro sekačku - u ní před brankou) Pravděpodobně ten stejný pes, i když má tři a nikdo neví, vlastně který. No majitel psa je trochu jojo ale tvrdil, že shání vetku, protože musí mít potvrzení. No a za pár dní ho dvakrát u něj doma sháněli policajti...a pak říkal mamce, že kvůli tomu psu, že s tím má nějaké popotahování...

napsal(a):
Jelikoz si setkani s panem a jeho psem uzivame snad co dva mesice x let, dumala jsem uz o vsem moznem i nemoznem.
Mestaky jsem volala ze zacatku. Pokazde, kdyz byl pes sam na ulici (utekl ze zahrady, nebo se k nemu "pan" jen po rafnuti nehlasil).
Uz jsem to tu psala.
Policejni postupy nejsou v takovych pripadech idealni (jak je psano vyse - priorita 120) - takze psa, ktery napadl vaseho psa (a klidne po nem pujde znovu...), mate sledovat a udavat jeho polohu, aby ho odchyt nasel (to ze jste vy, nebo vas pes pokousani nehraje v tu chvili roli).
Pokud tohle date, prijede pro volne pobihajici psisko odchyt - psa chyti a policista s vama sepise protokol (rany je ochoten vydezinfikovat).
Pak musite jet na veterinu (zprava o poraneni psa) a za doktorem (zprava o poraneni cloveka).
S tim zpet na mestaky.
Teprve pak se sepise dalsi... napr. trestni oznameni.
A pokud tohle vsechno podstoupite, ....nestane se stejne nic.
Ted uz tohle vsechno vim a prave proto se snazim psovi i panovi vyhybat co to jen jde. Na drsnejsi reseni nemam svaly ani zaludek... (navic jsou to vzdy vazne vteriny - ani si nedokazu predstavit, ze vytahuju neco jako peprak, rozmyslim od kud fouka vitr, kam se postavit atd...) A jak to resit kulantne me uz opravdu nenapada. Domluva nula nula nic.
A jaké bývá zdůvodnění, když se nestane nic?
By mě zajímalo, co by policie dělala, kdyby se setkal magor s magorem a toho psa, kterej napadá ostatní, mu třeba zabil?

No, ty uplne prvni pripady - kdyz pejsek behal sam po ulici..., tak slo jen o odchyt (sveho psa jsem dala domu a sla resit utecence).
Pan si psa vyzvednul jeste na sluzebne MP (evidentne je to znama firma...., protoze pejsek nema na obojku zadnou identifikaci - a k MP do auta skakal jak do vlastniho). Pan dostal udajne pokutu 500,- kc (poruseni vyhlasky). Vic nesmi rict (ci je, jak to bude dal...).
No a kdyz jsme meli poprve tu smulu, ze kousl jak psa (hlava, zadni i predni nohy a zadek), tak me (kulantne - hyzde...) - tak jsme na MP necekali. Jeli jsme rovnou k Vetovi. A az kdyz byl pes v pohode jsem sla na MP. Ale o svym prokouslim zadku jsem nerekla nic.
To koncilo tim, ze psa ani majitele nedohledali...
By mě zajímalo, co by policie dělala, kdyby se setkal magor s magorem a toho psa, kterej napadá ostatní, mu třeba zabil?
Mozna jedine to by majitele donutilo na ty mestaky pockat a ne zdrhat. Coz zatim udelal vzdy, kdyz byl aspon v dohledu a nastal problem...
Jen teda nevim co za magora psa, by ho dokazalo zabit. ...a po pravde - ani takovyho v okoli nechci :(

napsal(a):
No, ty uplne prvni pripady - kdyz pejsek behal sam po ulici..., tak slo jen o odchyt (sveho psa jsem dala domu a sla resit utecence).
Pan si psa vyzvednul jeste na sluzebne MP (evidentne je to znama firma...., protoze pejsek nema na obojku zadnou identifikaci - a k MP do auta skakal jak do vlastniho). Pan dostal udajne pokutu 500,- kc (poruseni vyhlasky). Vic nesmi rict (ci je, jak to bude dal...).
No a kdyz jsme meli poprve tu smulu, ze kousl jak psa (hlava, zadni i predni nohy a zadek), tak me (kulantne - hyzde...) - tak jsme na MP necekali. Jeli jsme rovnou k Vetovi. A az kdyz byl pes v pohode jsem sla na MP. Ale o svym prokouslim zadku jsem nerekla nic.
To koncilo tim, ze psa ani majitele nedohledali...
Mozna jedine to by majitele donutilo na ty mestaky pockat a ne zdrhat. Coz zatim udelal vzdy, kdyz byl aspon v dohledu a nastal problem...
Jen teda nevim co za magora psa, by ho dokazalo zabit. ...a po pravde - ani takovyho v okoli nechci :(
Možná sarah01 nemyslela psa, když psala magor s magorem. Co kdyby mu prostě jiný magor odpráskl psa legálně drženou pistolí ( a že po světě běhá tolik chlapů, kteří mají pistoli na zadku, až to někdy hraničí s blbostí)

napsal(a):
Možná sarah01 nemyslela psa, když psala magor s magorem. Co kdyby mu prostě jiný magor odpráskl psa legálně drženou pistolí ( a že po světě běhá tolik chlapů, kteří mají pistoli na zadku, až to někdy hraničí s blbostí)
No, vždyť to tady nedávno bylo, pán psal, že nosí pistoli vždy u sebe a v případě potřeby je odhodlán ji použít i na psa, který ho bude ohrožovat. Takže asi se stát může a možná by situaci vyřešil, když už s tím nejde nic jinýho dělat.
napsal(a):
No, vždyť to tady nedávno bylo, pán psal, že nosí pistoli vždy u sebe a v případě potřeby je odhodlán ji použít i na psa, který ho bude ohrožovat. Takže asi se stát může a možná by situaci vyřešil, když už s tím nejde nic jinýho dělat.
Jo, toho pána si pamatuji. Byl poněkud divný. Psal, že by střílel i na stan, kde by spaly děti, kdyby tam došlo k nějakému napadení. OK, jen nevím, jak by zabránil tomu, aby si nezastřelil vlastní dítě...