Dobré odpoledne. Potřebuji radu, jak to vyřešit ... Že u nás ve městě psiska venčí na volno a neposlouchají a někteří útočí jsem si zvykla. Ale opakovaně " bojuji " s jedním důchodcem a jeho 10 kg křížencem yorka ( pes ) tento jeho pes mi napadl boc , když mu bylo 7 měs a od té doby ho nemůže vidět. Jenže já bydlím na náměstí a chlap si to zas valí a pes " kilometr od něj a 0 přivolání. Takže jak pipina čekám než zmizí abych mohla vyjít ven. Problém je , že než vylezu ven tak prostě hned nevidím do stran, kde kdo je a už se mi stalo že jsem vlezla na chodník a ten pes tam byl. Bohužel , kdyby se fakt k nám přiblížil, tak by ho můj boc, který je na vodítku asi fakt kousl. Ten jeho pes je typická vysírka ostatních psů a nám se stalo , že můj seděl a na pána jsem volala ať si ho zavolá , neposlechl a zaútočil na mého boc ze zadu. Bohužel mého boc napadlo asi 5 psů do 10 měs. Takže zápasím s tím aby psy hned nenapadl. On se jich tak bojí, že radši zaútočí první , ale chodíme na cvičák, tak nám to dost pomáhá. Jenže jak byste řešili to , že k Vám chodí cizí psi a Váš pes je prostě nechce ? Skoro denně mám s někým problém , protože jeho pes prostě jde k nám ...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pořiďte si pepřák a až na vás tenhle zase poběží, tak mu ho vystříkejte na hlavu. Jestli útočí zezadu, o to lépe, hlava vašeho psa bude daleko.
Kdyby měl důchodce kecy, tak ten jeho pes na volno napadl toho vašeho, klidně ať se k tomu volají policajti, pravděpodobně vaše město bude mít nějakou vyhlášku omezující volné pobíhání a dostane ještě pokutu.
Jo, objednala jsem si nějaký pepřak na psy ( který je má odradit , ale nemá jim ublížit ) . Jo vyhláška tu je . Ale nikdo to tu nebere . Kord, když třeba o víkendu třebas jdou týpci do baru a mají něco jako bula, jelikož se tam nekouří , tak stojí venku a pes si jim tam litá , sice to není co víkend, ale stejně. Pes je mladý , cca roční a nevypadá, že by byl konfliktní , ale bohužel ten můj je , když k nám ten pes přijde fakt blízko.

noo
prioritně takové věci řeším přes pamlsky, zvlášť u psů, které mám potkávat opakovaně
rozhodně bezpečnější je si z takových psů udělat kámoše, než naopak
a je to výchovná lekce i směrem k vlastnímu psu
jinak bych spíše preferovala paralyzér, jiskření by mělo stačit
a pokud by se ti povedlo takového psa dát na vodítko a odvádět pryč, to by se taky divil......
No kámoše, on napadá větší psi smím malým psem je to ok . S dědou není domluva. Vrchol je , že mu občas uteče tak si to tu valí sám. Vím , sama mám ještě dost práce se svojí bockou. Ale takovýhle lidi mi to pak kazí... Jak jsem psala , už mi nehuláká na jiný psy, když je vidí , ale nedovolí je přiblížit na půl metr. Vůbec aby k němu lezli. A dělá to nejvíc na psy na volno a na flexi. Jak jsou na vodítku , tak je to relativně dobrý .
Dokonce jsem viděla jak šel domů se psem a jeho pes skákal na plot kde byli dva velcí psi a zuřivě na sebe štěkali. Sice na něj volal, ale že by se psu chtělo jít od plotu to ne, až se děda vzdálil tak šel . Kvůli tomu nechodím na jedno místo páč tam ten pán bydlí a tam si tuplem pes běhá kde chce.

Je to nepříjemný, ale můžete to vzít jako výchovnou lekci pro vašeho psa - "no co, tak nás otravuje nějakej smetáček, to se stává a svět se z toho nezboří, neřeš to". Dokud mě příchozí pes nějak respektuje (reaguje na gesta, nejde přese mě k mýmu psovi), neřeším to. Obvykle stačí podržet si svýho psa jednou rukou a natáhnout druhou ruku proti příchozímu tak, aby ruka byla mezi oběma psama jako pomyslná bariéra.
Pokud přicházející pes přichází moc rychle a nejsem si jistá, jaké jsou úmysly, jednám prostě tak, jako kdyby to byl útočící agresor - nenechám přijít na kontakt a snažím se zařídit, aby odešel (klidně se během toho může ukázat, že má přátelský úmysly, a tudíž změním postupy a psi se můžou seznámit).

Mě zaráží, že vašeho psa za osm měsíců co ho máte, napadlo pět psů. Nebude chyba někde jinde než v důchodci s přerostlým takyjorkem?

napsal(a):
Mě zaráží, že vašeho psa za osm měsíců co ho máte, napadlo pět psů. Nebude chyba někde jinde než v důchodci s přerostlým takyjorkem?
Přerostlý takyjork nemá co běhat volně mimo vliv majitele. Ať si chodí klidně na volno majiteli za patama. Asi bych ho nakopla - pokud je majitelka fyzicky schopná to stihnout. Silou, která odpovídá velikosti jorka.
Nedávno : Jdu s psicí ulicí kolem zahrad. Míjíme auto, u kterého stojí 2 ženy. Pod vraty na protější straně ulice proletí chlupaté ježaté dlouhé cosi a skočí to mé feně s řevem zespodu na náprsenku. Psice zařvala, já zařvala a tomu torpédu došlo, že je sebevrah. V podstatě se nic nestalo, jen já jsem od té jedné ženské ( majitelky ) dostala vynadáno, co že to mám za psa, že jejich fenečka tohle nikdy ještě neudělala.
Kdybych tomu řekla napadení, tak mou fenu za rok taky pět psů napadne.
Odněkud to přiletí, skáče s jekotem kolem a já stojím a čekám, až si to někdo odvede, aby to nelítalo 5x sem tam přes silnici.

"Pořiďte si pepřák a až na vás tenhle zase poběží, tak mu ho vystříkejte na hlavu. Jestli útočí zezadu, o to lépe, hlava vašeho psa bude daleko".
Na jorka bych rozhodně pepřák nezkoušela - nestojí to za to. A hlavně ne za to riziko, že to foukne do očí mému psu, nebo mě. Pes se blbě hne, vítr foukne......
Hrála jsem si s pepřákem a přesně takhle jsem se připletla jenom pár okrajovým kapičkám do cesty. Nevěděla jsem, jestli se udusím, nebo oslepnu.....a to jsem měla po ruce koupelnu a vodu...Fakt žádná hitparáda.
Zvednout psa a zahodit ? Přes plot do cizí zahrady ? Ať se důchodce stará.
Když ještě nebyly pepřáky, nosily jsme na bránění ve rvačkách cokoliv s vodou. Vodní pistolku, citronek od koncentrátu - voda do nosu stačila.

"prioritně takové věci řeším přes pamlsky, zvlášť u psů, které mám potkávat opakovaně
rozhodně bezpečnější je si z takových psů udělat kámoše, než naopak"
Jste si jistá, že až bude ten cizí pes váš kámoš, přijme za kámoše také vašeho psa ?
Cizí psi se nepamlskují.
Jaký to má výchovný vliv na vašeho psa ? Z jeho pohledu :
Ten pes na mě vyletěl, zaútočil a panička ho za to odměnila ?
Lehko se pak může stát, že budete chtít dát pamlsek svému psu, cizí pes si vás a vaše pamlsky bude nárokovat a vašeho psa sejme.
napsal(a):
Mě to děsí taky , nevím proč ho psi nechtějí. On pár psích kámošů má . Poprvé 2 psy na flexině , paní vyšla z baráku a psi nebyli zajištění a vyjeli. Pak chlap měl psa na elektrice a přes mojí prosbu ho nechytil a ten mi po psu skočil. Zajímavé je , že se pak otočil na našeho 4 kg psa a ten se naježil a ten ohař se stáhnul a šel zas na nás ( odnesli to chlupy ) . Pak tady ten 10 kg York a pak menší pes u kamarádky na vesnici, tak její soused má psa a ten si otevřel branku ( tak skáče až si otevře )a utekl ( pes je agresivní ) , skočil i na kamarádky fenu. Přitom na toho mého 4 kg psa si jen tak žádný pes nic nedovolí. Na toho boc jo. Někde jsem četla , že prý boc mají své pohledy a ostatním psům se to nelíbí, ale zda je to pravda ...?? Moc nevím no.
Hold jsem zrovna byla na špatném místě, ve špatnou dobu. Jak píšu na cvičák chodíme a tam si našel novou psí kamarádku. A mě spíš šlo prostě o to, jak zabránit tomu , aby k nám prostě cizí pes na volno vůbec nepřilezl.S tím ohařem...On mi prostě seděl u nohy a ten pes, co nás zmerčil tak šel . A hlavně , že chlap mačkal jak zběsilý na ten ovladač od EO. ;) Přítel měl toho 4 kg, jak jsem psala , taky se na něj otočil, ten se naježil a ohař zas na nás . V tu chvíli jsem začala řvát jak na psa , na chlapa. Bránila jsem psu hlavu. Naštěstí mě nekousal, ale nohy jsem měla lehce poškrábaný.

Jste si jistá, že až bude ten cizí pes váš kámoš, přijme za kámoše také vašeho psa ?
1. ano
2. cílem není dělat ze psů kamarády ale přestat spadat do kategorie "nebezpečí" z pohledu onoho cizího psa
Cizí psi se nepamlskují.
a to je v jakém paragrafu?!
když ke mně přiběhne cizí pes, tak je to opravdu jenom a jenom na mně
a kopat, stříkat pepřák a pod.....to se cizím psům smí?!
Jaký to má výchovný vliv na vašeho psa ? Z jeho pohledu :
Ten pes na mě vyletěl, zaútočil a panička ho za to odměnila ?
ne, výchovný vliv na mého psa = vše není nutno řešit agresí (útok je něco jiného), panička to taky umí vyřešit ..zejména, když mám reaktivce, on by to totiž vyrovnaný pes takto řešil sám
Lehko se pak může stát, že budete chtít dát pamlsek svému psu, cizí pes si vás a vaše pamlsky bude nárokovat a vašeho psa sejme.
lehko?
orionko, zbytečná teorie, fakt se mi něco za ty roky nestalo....evidentně umím pamlskovat (a skutečně jsme se i dostali do situace pes vedle psa a jednou můj, podruhé cizí....)
toť říká PRAXE
ale samozřejmě praxe člověka se psy velkými, to má jiné plusy a mínusy než u malých (i když....stejně jsem postupovala s našim havaňákem, a žádný konflikt.....)

Ad pamlskování cizích psů: přestala jsem tak často chodit na "psí louku" do party, sejde se nás třeba pět a když dva -tři lidi začnou prokrmovat smečku je vždy nějaký konfliktík. Já to nedělám. Psi už to znají a na určité osoby žebrají, no raději vždy odejdeme.
Taky jsem měla dva "oblíbené" psy, co bych nejraději v zimě hodila do rybníka, majitelé důchodci, sice uvázaní, ale hystericky uštěkaní, byla jsem svědkem komické situace, jak pobíhající psík zklátil svého páníka, kterého předtím omotal do vodítka...
rada:zavolejte měšťáky na volně pobíhajícího agresivního psa, který vás ohrožuje, klidně i opakovaně......

rada:zavolejte měšťáky na volně pobíhajícího agresivního psa, který vás ohrožuje, klidně i opakovaně......
a jak tohle pomůže V TOM okamžiku? v té aktuální chvíli?

kolie jsou ale fakt hrozné
ony se do města, kde je taková hustota psích obyvatel, vůbec nehodí.
to už by musela být vyjímečně klidná povaha, flegmouš tzv., a to jsem teda nějak asi 10 let nepotkala (ty jsou totiž v práci)
zaměstnejte svého psa tak, aby byl fyz. i psych. znaven, ale schopný ještě vnímat, když říkáte - no a co, nějaký uřvanec, dlabem na něj, jdeme domů
na volně ložené pejsky MP bohužel

Sunnyday
napsal(a):
No on právě není akční bordera, není z chovky na sport, pasení. Je spíše z té výstavní linie.
to si jen myslíte a budete mít klasicky labilní bordelkolii
on je to super pes, když má co dělat
je to úplně jednoduché - hlava, tělo, naučená AKCE na "pes proti nám" (sedět moc ne)
každý pes potřebuje práci, je šťastnější, fakt
můj pes se opaluje na parapetu, plave, běhá pro míček, hrozně poslušně čeká u pošty a nese obálku pak, a vodí domů cizí psy
je to velmi náročná práce na mého psa :-)
také není z pracovní (až na to lovení, ale my to nahradili jinou prací) linie
ale furt pes, ne?

mezi velkou procházkou a 15 minutovou prací psa je obrovský rozdíl
kdybych chtěla unavit svého psa procházkou, tak půjdeme 100km a zpět, a stejně mi ve dvě ráno z chalupy udělá milion kousků, udělá si obložené chleby a smoothie a půjde si hledat zábavu sám, nejlépe někoho sežrat
prostě mu jen ukažte, co má v takové situaci dělat
a nepouštějte cizí psy blízko....hoďte po nich jídlo nebo vykročte proti, oni si to většinou rozmyslí

On ten problém s napadením jinými psy je dost v tom, že když pes vidí, že mu nedokážete zajistit bezpečí, logicky se o to začne starat sám. Pokud přišlo více psů na kontakt s vaším psem a byla rvačka, je celkem jedno, jestli tam byla krev nebo ne. Prostě to byla zkušenost, ze které se lze naučit, že nejlepší obrana je útok, a ten, kdo útočí první, je ve výhodě.
Řešením je se takovým situacím vyhýbat nebo se rozhodnout, že to budete za psa řešit vy, aby si mohl poopravit svoje zkušenosti. Neříkám, že je nutný nechat si uhryznout ruku nějakým agresivním středoasiatem. Ale odehnat protivnýho jorkšíra by snad měl dokázat každý, i bez pepřáku.

napsal(a):
On ten problém s napadením jinými psy je dost v tom, že když pes vidí, že mu nedokážete zajistit bezpečí, logicky se o to začne starat sám. Pokud přišlo více psů na kontakt s vaším psem a byla rvačka, je celkem jedno, jestli tam byla krev nebo ne. Prostě to byla zkušenost, ze které se lze naučit, že nejlepší obrana je útok, a ten, kdo útočí první, je ve výhodě.
Řešením je se takovým situacím vyhýbat nebo se rozhodnout, že to budete za psa řešit vy, aby si mohl poopravit svoje zkušenosti. Neříkám, že je nutný nechat si uhryznout ruku nějakým agresivním středoasiatem. Ale odehnat protivnýho jorkšíra by snad měl dokázat každý, i bez pepřáku.
Přesně tak. Jednoho jacka jsem takhle nakopla a majitel si může přijít stěžovat. Vůbec bych se s tím neparala.
Nám jednou pomohla náhoda.Nesla jsem nákup z lékárny a byla tam čistící pěna. Řítil se k nám pes a protože můj pes byl ještě štěně, neztrácela jsem čas povely, zdaleka jsme nebyli na 100% poslušnosti, jen přišlápla vodítko. Popadla jsem pěnu a už třepala- to je nevýhoda,na rychlou akci by to nebylo. Byl to takový fuk,že pes skončil s koulí bílé pěny na hlavě a i jinde. Stříkat jsem začala až při útoku. Majitel slušný, ještě poděkoval
, věděl co ten jeho raubíř umí. Odkud jste? Mohla bych vám se psem posloužit jako figurant k nácviku na postupné zkracování vzdálenosti kdy máte psa ještě v klidu. Pokud by jste byla někde blíž a dojela, mohu použít i staříka,takže by byli k nácviku dva.
Ještě k tomu pamlskovaní cizích psů. Pamlskuji pouze po svolení majitele psa, ale to jde pouze pokud jsou oba po seznámení v klidu nebo na vodítkách. Ale pokud jde cizí pes do útoku, jak to prosím zvládnete. Chtěla bych to vědět a eventuelně umět použít. Takže mu nabídnete pamlsek při prvním projevu útoku? Nějak si neumím představit, že by ho to přehodilo a pamlsků si vůbec všiml. Nebo ho nabízíte oboum psům jen když se blíží? Vašemu za to,že je v klidu a cizímu aby se naladil. Děkuji
napsal(a):
Ad pamlskování cizích psů: přestala jsem tak často chodit na "psí louku" do party, sejde se nás třeba pět a když dva -tři lidi začnou prokrmovat smečku je vždy nějaký konfliktík. Já to nedělám. Psi už to znají a na určité osoby žebrají, no raději vždy odejdeme.
Taky jsem měla dva "oblíbené" psy, co bych nejraději v zimě hodila do rybníka, majitelé důchodci, sice uvázaní, ale hystericky uštěkaní, byla jsem svědkem komické situace, jak pobíhající psík zklátil svého páníka, kterého předtím omotal do vodítka...
To, co popisuje hmn, není pamlskování cizích psů v rámci přátelského pokecu na psí louce, jestli se nepletu.
Řeč je o zvládání cizích problematických psů navolno, lepší varianta než pepřák

lehko?
orionko, zbytečná teorie, fakt se mi něco za ty roky nestalo....evidentně umím pamlskovat (a skutečně jsme se i dostali do situace pes vedle psa a jednou můj, podruhé cizí....)
I já píšu z praxe. Že se to nestalo vám......
Cizí fena si vzala pamlsek, druhý jsem nabídla své a měla tu cizí na krku.
Měli jsme venčící smečku, když došlo ke konfliktu, bylo to kvůli pamlsku. Týdny jsme chodili společně, někteří rozdávali pamlsky, pak byla špatná konstelace hvězd nebo blbý atmosférický tlak a byla jedna velká mela.
Moje současná fena na nabídnutí pamlsku reaguje náznakem útoku - tak ke mě přišla naučená - když ho nabízí cizí.

moje fena žere jiné feny i kvůli obyčejné vodě bez bublinek

napsal(a):
moje fena žere jiné feny i kvůli obyčejné vodě bez bublinek
Moje fena "žere" jiné feny jen proto, že to jsou feny a psy "žere" vlastně taky....kupodivu je ale ochotná tolerovat jinou fenu vedle sebe, když dojde na "královské" dělení...hlavně to musí být spravedlivé.....

Terven
napsal(a):
To, co popisuje hmn, není pamlskování cizích psů v rámci přátelského pokecu na psí louce, jestli se nepletu.
Řeč je o zvládání cizích problematických psů navolno, lepší varianta než pepřák
ano
"I já píšu z praxe. Že se to nestalo vám......
Cizí fena si vzala pamlsek, druhý jsem nabídla své a měla tu cizí na krku. "
no jak píšu, musí se to umět
Ale pokud jde cizí pes do útoku, jak to prosím zvládnete. Chtěla bych to vědět a eventuelně umět použít. Takže mu nabídnete pamlsek při prvním projevu útoku? Nějak si neumím představit, že by ho to přehodilo a pamlsků si vůbec všiml. Nebo ho nabízíte oboum psům jen když se blíží? Vašemu za to,že je v klidu a cizímu aby se naladil.
na 99,9% pes nejde rovnou do útoku (= skáče a zákus), obíhá, oštěkává, malí dělají výpady, velcí třeba budou stát....a to jsou okamžiky, kdy se rozhoduje o dalším vývoji a tehdy je čas na mírové řešení (jednoho velkého jsem třeba do dobré nálady obrátila hozením šišky či kamínku či co to bylo...hned jsem byla zdroj zábavy).
Při probíhajícím útoku už fakt nějaké žrádlo asi fungovat nebude.
Děkuji za odpověď. Lépe znát víc možností. Jako mladá jsem zvedla napadeného psa nad hlavu. Blbost největší, odhalila jsem břicho pro NO. Měla jsem tenkrát velkou kliku. Odneslo to jen prokouslé triko a džíny rozervané v pase a drobné ranky, spíš škrábance od zubů. A pes jen jeden kousanec co chytil ještě na zemi.

Šílený :( A lidi prskaj, že mají mít psi na veřejnosti náhubek. Já bych zavedla, že by si policajti vydělávali kromě botiček tím, že by pokutovali pejskaře, co by měli psa bez náhubku.

napsal(a):
Šílený :( A lidi prskaj, že mají mít psi na veřejnosti náhubek. Já bych zavedla, že by si policajti vydělávali kromě botiček tím, že by pokutovali pejskaře, co by měli psa bez náhubku.
Je to štěně z vymodlenýho vrhu mojí výcvikářky, je z toho na mrtvici, se s tím pipláte a teď tohle.

napsal(a):
Přesněji - na volno bez náhubku.
Náhubky jsou celkem k ničemu když je pes navolno.Dokáže tím malého psa umlátit, nebo zmrzačit. Policajti nedělají nic, jen občas zkásnou starší ženskou s ratlíkem..Na velké si netroufnou.Nechápu, jak je možné, že se toleruje volné pobíhání bez pokut. Vybrali by daleko více než za dopravní přestupky.

tero
napsal(a):
Náhubky jsou celkem k ničemu když je pes navolno.Dokáže tím malého psa umlátit, nebo zmrzačit. Policajti nedělají nic, jen občas zkásnou starší ženskou s ratlíkem..Na velké si netroufnou.Nechápu, jak je možné, že se toleruje volné pobíhání bez pokut. Vybrali by daleko více než za dopravní přestupky.
A proč by nemohli psi chodit navolno? Po zákazu volného pohybu psů obvykle volají ti, co nemají psa zvládnutého tak, aby ho mohli pustit z vodítka.
Volný pohyb psů je obvykle řešen vyhláškou. Třeba v Brně je podmíněn náhubkem.
napsal(a):
A proč by nemohli psi chodit navolno? Po zákazu volného pohybu psů obvykle volají ti, co nemají psa zvládnutého tak, aby ho mohli pustit z vodítka.
Protože je to tak lepší pro všechny. Bohužel velká většina psů neumí ani základní povely. Proč by se měly bát matky s dětmi, staří lidé, nebo majitelé malých psů?Navíc jsou skoro všude vyhrazené lokality kde se může pes vylítat. Není každý milovníkem psů a
pak si všichni stěžují a výsledek jsou jen další sankce vč. zvýšených poplatků.
napsal(a):
Já bych teda ve městě byla radši pro vodítka a to i přes to, že moje fena navolno může. Protože s náhubkem se psi klidně mohou napadnout, servat, mohou vletět do silnice, skákat po lidech...to aby se pak člověk bál i přátelských hovad, že ho tím košem samou radostí umlátí.

tero
napsal(a):
Protože je to tak lepší pro všechny. Bohužel velká většina psů neumí ani základní povely. Proč by se měly bát matky s dětmi, staří lidé, nebo majitelé malých psů?Navíc jsou skoro všude vyhrazené lokality kde se může pes vylítat. Není každý milovníkem psů a
pak si všichni stěžují a výsledek jsou jen další sankce vč. zvýšených poplatků.
Tady to pomalé ukusování ze svobody je hodně nebezpečné. Dnes voláte po vodítku pro všechny psy, zítra to bude náhubek a vodítko pro všechny psy, pak budou zakázáni velcí psi, pak střední, nakonec malí... Protože co kdyby se někdo psa bál? Kde to skončí?
Souhlasím, že je fůra nevychovaných psů. Ale to by se nemělo řešit represí všech. Mnou výše zmíněná vyhláška bohatě stačí.

Terven
napsal(a):
Já bych teda ve městě byla radši pro vodítka a to i přes to, že moje fena navolno může. Protože s náhubkem se psi klidně mohou napadnout, servat, mohou vletět do silnice, skákat po lidech...to aby se pak člověk bál i přátelských hovad, že ho tím košem samou radostí umlátí.
Taky si myslím. Vždycky jsem si říkala, že majitel musí přece vědět a uvážit si to, jak na tom jeho pes je a podle toho se zařídit, jestli ho pustí nebo ne. Aspoň tak to mám já. Moje fena nikoho neotravuje, psi ji nezajímají vůbec, občas nějaký člověk jo, to ji odvolám. Ale to je v přírodě. V obci, kde je volný pohyb psů zakázaný, jde na vodítku, nedá se nic dělat. Skoro každé město má vyhlášku, která zakazuje volný pohyb psů, ale nikdo to už nekontroluje, takže po obci běhají pořád jedni a ti samí psi a nikdo s tím nic nedělá. A už vidím, kdyby se to kontrolovalo, jak by plno lidí mělo keců, že jsme policejní stát a podobně. Bohužel když lidi nemají sebereflexi, tak by to tak být mělo.

napsal(a):
Tady to pomalé ukusování ze svobody je hodně nebezpečné. Dnes voláte po vodítku pro všechny psy, zítra to bude náhubek a vodítko pro všechny psy, pak budou zakázáni velcí psi, pak střední, nakonec malí... Protože co kdyby se někdo psa bál? Kde to skončí?
Souhlasím, že je fůra nevychovaných psů. Ale to by se nemělo řešit represí všech. Mnou výše zmíněná vyhláška bohatě stačí.
škoda, že mi to pustilo jen jeden hlas.....
tak jich takhle přidávám dalších třistadevadesátsedum, nejmíň....
a platí to obecně, bohužel...
zodpovědnost mizí
ono kdysi žádné zákazy a příkazy nebyly
ovládáš svého psa, tak si choď jak chceš
neovládáš = vodítko
způsobil škodu=zaplatíš
co na tom kdo chce víc

Za mých mladých let ten volný pohyb psů nebyl tak omezen....i lidé nebyli tak "hysteričtí" (teď to nemyslím ve zlém, chápu, že to někomu vadí, zvlášť u psů nevychovanců)...já na ovčandu absolutně vodítko nepotřebovala, ale i tak když bylo někde víc lidí pohromadě, tak jsem jí na vodítko připla, aby se lidi necítili ohroženi volně jdoucím (ne pobíhajícím...jdoucím u nohy) psem.....a když byla na volno mezi lidmi, tak automaticky košík...zase jen z toho důvodu, aby se lidi necítili ohroženi.
Může být milion vyhlášek, ale pokud po tom nebude někdo šlapat a rozdávat pokuty jak na běžícím pásu, tak je zase budou dodržovat jen ti slušní pejskaři.
napsal(a):
Mi se to taky nelíbí, též bych raději jen tak bez ničeho vyletěla z domu se psem na volno. Ale je třeba být soudný a uvědomit si, že jsme jen zájmová skupina, ale je nás vidět a slyšet , zůstávají po psech hromádky,občůrané rohy i auta, a nikdo není povinen se psům na chodníku vyhýbat a bát se. Pokud pejskaři nebudou akceptovat takovou banalitu, jako je pes ve městě na vodítku, pokud nebudou po psech uklízet,tak sankce naopak přibudou.

napsal(a):
škoda, že mi to pustilo jen jeden hlas.....
tak jich takhle přidávám dalších třistadevadesátsedum, nejmíň....
a platí to obecně, bohužel...
zodpovědnost mizí
ono kdysi žádné zákazy a příkazy nebyly
ovládáš svého psa, tak si choď jak chceš
neovládáš = vodítko
způsobil škodu=zaplatíš
co na tom kdo chce víc
napsal(a):
Za mých mladých let ten volný pohyb psů nebyl tak omezen....i lidé nebyli tak "hysteričtí" (teď to nemyslím ve zlém, chápu, že to někomu vadí, zvlášť u psů nevychovanců)...já na ovčandu absolutně vodítko nepotřebovala, ale i tak když bylo někde víc lidí pohromadě, tak jsem jí na vodítko připla, aby se lidi necítili ohroženi volně jdoucím (ne pobíhajícím...jdoucím u nohy) psem.....a když byla na volno mezi lidmi, tak automaticky košík...zase jen z toho důvodu, aby se lidi necítili ohroženi.
Může být milion vyhlášek, ale pokud po tom nebude někdo šlapat a rozdávat pokuty jak na běžícím pásu, tak je zase budou dodržovat jen ti slušní pejskaři.
Za mých mladých let hlavně neměli v městských bytech velká plemena. To byla opravdu jen výjimka. V našem domě byli kdysi jen dva psi a teď 15.

tero
napsal(a):
Mi se to taky nelíbí, též bych raději jen tak bez ničeho vyletěla z domu se psem na volno. Ale je třeba být soudný a uvědomit si, že jsme jen zájmová skupina, ale je nás vidět a slyšet , zůstávají po psech hromádky,občůrané rohy i auta, a nikdo není povinen se psům na chodníku vyhýbat a bát se. Pokud pejskaři nebudou akceptovat takovou banalitu, jako je pes ve městě na vodítku, pokud nebudou po psech uklízet,tak sankce naopak přibudou.
Nesouhlasím. Klidně i dnes bych šla se psem bez vodítka ven, jen s náhubkem. Je mi srdečně jedno, jestli by se někdo bál nebo by se někomu nelíbilo, že je pes bez vodítka. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Pokud můj pes neobtěžuje okolojdoucí, pokud po něm sbírám exkrementy, je to jen moje věc, že psa mám. A proč by se mu lidi neměli vyhnout? Když jde u nohy nebo před pánem...

to je zajímavé, jak taková přísná pravidla nepotřebujeme, ale zprávy a ifauna jsou věčně nacpány "pes napadl......"
asi rozbité nějaké
sebevychovanější pes na volno se může leknout a vletět do silnice
a co si budeme povídat, pejskaři jsou hodně nenáviděná skupina, neumí se k okolí prostě chovat
někdo něco zkazil (no jasně že já ne..), protože každý druhý, co sem přijde (cca 5 cizích lidí za den), říká, že se psů bojí (a to vidí jen misku na zahradě, ne toho psa, ale hned mi to hlásí)
máme asi nejvíc psů v historii lidstva
a oni do sebe furt naráží
ano, ano, ti psi z ifauny jsou všichni perfektní
ale v realitě je těch nervních venku přes 2 miliony

to není problém psů, ale lidí. vždycky, pokaždý, najdete v nějaký skupině lidí idiota nebo i vícero idiotů. to jsou všichni ti pejskaři "von je hodnej" a kuřák, co vám bude bez mrknutí oka kouřit do dětskýho kočárku nebo vám bude vajgl oklepávat z balkonu na vaše čerstvě pověšený prádlo, naprosto neohroženej řidič stylem JÁ JEDU! všichni ti volové, co po sobě nechávají v lese odpadky, protože přece se s tím nebudou tahat domů a vůbec, jsou všude a je fuk, jestli jsou vybaveni psem nebo jinou proprietou, případně jestli dokáží škodit i s holýma rukama.
nevím, co s tím.
střílet se to nesmí a pak by moc lidí taky nezbylo, že.

Psa, kterej vám přijde zabít vašeho psa, ale má na sobě náhubek, můžete aspoň odchytit a držet stranou, aby vám štěně neumlátil.
Rvačku dvou psů s náhubkama můžete opět daleko snáze řešit bez riskování, že přijdete o prsty.
Já jsem pro povinnost dát psovi na ven náhubek anebo aspoň vodítko. S tím, že vodítko mnohdy prostě nestačí, když jsou lidi volové a odmítají se byť na půl vteřiny zamyslet nad tím, jakej materiál udrží jejich mazlíčka.

napsal(a):
Psa, kterej vám přijde zabít vašeho psa, ale má na sobě náhubek, můžete aspoň odchytit a držet stranou, aby vám štěně neumlátil.
Rvačku dvou psů s náhubkama můžete opět daleko snáze řešit bez riskování, že přijdete o prsty.
Já jsem pro povinnost dát psovi na ven náhubek anebo aspoň vodítko. S tím, že vodítko mnohdy prostě nestačí, když jsou lidi volové a odmítají se byť na půl vteřiny zamyslet nad tím, jakej materiál udrží jejich mazlíčka.
Takže se vám vlastně líbí ta vyhláška v Brně...
napsal(a):
Nesouhlasím. Klidně i dnes bych šla se psem bez vodítka ven, jen s náhubkem. Je mi srdečně jedno, jestli by se někdo bál nebo by se někomu nelíbilo, že je pes bez vodítka. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Pokud můj pes neobtěžuje okolojdoucí, pokud po něm sbírám exkrementy, je to jen moje věc, že psa mám. A proč by se mu lidi neměli vyhnout? Když jde u nohy nebo před pánem...
A v tom je ten problém. Bezohlednost. Je vám jedno jestli někdo má,nebo nemá fobii, ze psů. Chodec na ulici má právo se cítit ničím neohrožován a nemůže tušit co je váš pes zač a co udělá, nebo neudělá. Jenže dnes je trend -já, já já jenom já a můj pes.Co je mi o ostatních...Nikdo nikomu psa nebere a nezakazuje, jen se po lidech chce trocha empatie a dodržování dvou pravidel,vodítko a úklid. Je zajímavé, že spousta lidí doma drží psy v kleci, ale venku by chtěli volnost všude.
napsal(a):
to není problém psů, ale lidí. vždycky, pokaždý, najdete v nějaký skupině lidí idiota nebo i vícero idiotů. to jsou všichni ti pejskaři "von je hodnej" a kuřák, co vám bude bez mrknutí oka kouřit do dětskýho kočárku nebo vám bude vajgl oklepávat z balkonu na vaše čerstvě pověšený prádlo, naprosto neohroženej řidič stylem JÁ JEDU! všichni ti volové, co po sobě nechávají v lese odpadky, protože přece se s tím nebudou tahat domů a vůbec, jsou všude a je fuk, jestli jsou vybaveni psem nebo jinou proprietou, případně jestli dokáží škodit i s holýma rukama.
nevím, co s tím.
střílet se to nesmí a pak by moc lidí taky nezbylo, že.
souhlas

tero
napsal(a):
A v tom je ten problém. Bezohlednost. Je vám jedno jestli někdo má,nebo nemá fobii, ze psů. Chodec na ulici má právo se cítit ničím neohrožován a nemůže tušit co je váš pes zač a co udělá, nebo neudělá. Jenže dnes je trend -já, já já jenom já a můj pes.Co je mi o ostatních...Nikdo nikomu psa nebere a nezakazuje, jen se po lidech chce trocha empatie a dodržování dvou pravidel,vodítko a úklid. Je zajímavé, že spousta lidí doma drží psy v kleci, ale venku by chtěli volnost všude.
To je legrace, že to o té kleci píšete zrovna mně.
Pokud jde člověk po venku, musí počítat s tím, že potká různé lidi a taky psy. Pokud má člověk fobii, bude muset on jít na druhou stranu chodníku či ulice. Já to předvídat nebudu. Nenechám psa obtěžovat lidi, ale nebudu se cítit provinile, když se psem půjdu v klidu po chodníku. Vodítko není samospasitelné, a neplatí, že pes na vodítku je bezpečný a pes bez vodítka nebezpečný.

tero
napsal(a):
Jako chodec se necítím ohrožena psem...i když netuším, co je pes zač, jasně ještě se mi nestalo, že na mě vylítne pes a rovnou zaútočí, ale myslím, že s něčím podobným má zkušenost opravdu menšina z celkového počtu chodců, takže strach se neodvíjí z osobní zkušenosti.
Teď to převedu ad absurdum...naopak se budu cítit minimálně nepříjemně, za určitých okolností až ohroženě, když potkám např. dvě individua v kapucách...když mě budou míjet ožralci nebo banda "nepřizpůsobivých" výrostků a můžou klidně volat "nebojte se paní, my nic neděláme, my jsme hodní", nevím co jsou zač a jestli něco udělají nebo neudělají.........co si já mám počít s tímhle strachem??? Zakáže někdo chodit na veřejnosti v kapucách....zakáže někdo, aby banda výrostků mohla mít max jednoho člena??...asi ne......doufám, že v těhle situacích budu mít sebou svého psa, abych se cítila v bezpečí....a že nebude muset mít nasazen košík, když bude na vodítku

napsal(a):
Jako chodec se necítím ohrožena psem...i když netuším, co je pes zač, jasně ještě se mi nestalo, že na mě vylítne pes a rovnou zaútočí, ale myslím, že s něčím podobným má zkušenost opravdu menšina z celkového počtu chodců, takže strach se neodvíjí z osobní zkušenosti.
Teď to převedu ad absurdum...naopak se budu cítit minimálně nepříjemně, za určitých okolností až ohroženě, když potkám např. dvě individua v kapucách...když mě budou míjet ožralci nebo banda "nepřizpůsobivých" výrostků a můžou klidně volat "nebojte se paní, my nic neděláme, my jsme hodní", nevím co jsou zač a jestli něco udělají nebo neudělají.........co si já mám počít s tímhle strachem??? Zakáže někdo chodit na veřejnosti v kapucách....zakáže někdo, aby banda výrostků mohla mít max jednoho člena??...asi ne......doufám, že v těhle situacích budu mít sebou svého psa, abych se cítila v bezpečí....a že nebude muset mít nasazen košík, když bude na vodítku
no hlavně jestli máte zasázené dýně ;-)

Je vám jedno jestli někdo má,nebo nemá fobii, ze psů
Je mi srdečně jedno, zda někdo má či nemá fobii ze psů! Tu nechť si dotyčný řeší na příslušném pracovišti zdravotnického zařízení a nechce po světu, aby žil dle jeho fobie! Já jako psovod vodím svého psa tak, aby nikoho neohrožoval, tečka.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fobie
tero
napsal(a):
Rotvika s nahubkom mozem chytit skor nez to moje stena umlati. Rotvika bez kosika mozem skusit chytat a pravdepodobne skoncim bez par prstov (a bez stenata) a budem dufat ze mi aspon niekto zavola sanitku.
Kosik rozhodne pomoze velmi.
napsal(a):
Je vám jedno jestli někdo má,nebo nemá fobii, ze psů
Je mi srdečně jedno, zda někdo má či nemá fobii ze psů! Tu nechť si dotyčný řeší na příslušném pracovišti zdravotnického zařízení a nechce po světu, aby žil dle jeho fobie! Já jako psovod vodím svého psa tak, aby nikoho neohrožoval, tečka.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fobie
Jasně. Když se setkám s někým, kdo se našich psů bojí, tak se snažím brát ohledy a klidně ho obloukem obejdeme, pokud máme kam nebo nějak jinak uhneme. Ale přece jen kvůli tomu, že se někteří lidé psů bojí, ať už iracionálně nebo na základě špatné zkušenosti, s nimi nepřestaneme chodit ven. Stejně je všechno vždycky o rozumném a slušném chování těch lidí. Mně se třeba nelíbí, jak se na veřejných cestách chovají někteří cyklisti, ale jsem taky nějak schopen s tím žít a dávat pozor, kde vyletí ze zatáčky přímo do nás.

TyVed
napsal(a):
Jasně. Když se setkám s někým, kdo se našich psů bojí, tak se snažím brát ohledy a klidně ho obloukem obejdeme, pokud máme kam nebo nějak jinak uhneme. Ale přece jen kvůli tomu, že se někteří lidé psů bojí, ať už iracionálně nebo na základě špatné zkušenosti, s nimi nepřestaneme chodit ven. Stejně je všechno vždycky o rozumném a slušném chování těch lidí. Mně se třeba nelíbí, jak se na veřejných cestách chovají někteří cyklisti, ale jsem taky nějak schopen s tím žít a dávat pozor, kde vyletí ze zatáčky přímo do nás.
Ale tim vsim jsme opet u ohleduplnosti.
Lidi je ve mestech vic, psu je vic, cyklistu je vic a je vic i aut, autobusu, domu, obchodu, parku atd. atd. ...
Kdyby se vsichni chovali jednoduse slusne a brali ohledy na jine - tak by to uplne stacilo.
Novych zakonu a vyhlasek netreba.
Ale...
Presne jak pise Tero - dnes plati "ja, muj, moje...". Dal kouka malokdo.
Co trebas volne zijici zvirata ve mestech (lesoparcich)? Zajici, ptaci, jezci, srny, ondatry... i kocky? Myslite, ze stoji o to, aby je Vas pes (byt s kosem) prohanel? Zivot maj diky nam vsem tezkej i tak.
Už se mi nechce tady ani psát, ale ještě bych chtěla přidat jednu věc. U baráku máme lesopark, moc lituju zvěř která tam žije. Na volno puštění lovečáci, kteří neposlouchají a honí srny a vše co uvidí. Takový bígl na volno udělá své...Známá tady krmí kočky , majitel dvou barzojů ( věčně na volno) jí málem způsobil infarkt, když zadávili kočku před jejíma očima. Známou s malým pudlíkem na vodítku napadl volný dalmatin. Paní je už starší, spadla a hodně se potloukla.I já mám škraloup. Měli jsme tehdy fenu pinče, míjela nás malá holčička s tatínkem, děcko dostalo doslova hysterický záchvat a vyskočilo otci na záda. Takový výkon jsem od malého dítěte od té doby neviděla. Bylo mi jí moc líto.Takže i když mi to taky nejde pod fousy mít pořád v obydlených končinách psa na vodítku, tak si myslím, že je to správně. Taky by se nám mohlo časem při pejskařské bezohlednosti stát, že příjde zákaz držení psů ve městech a bude vymalováno...Takže nám všem přeji ať jsme trochu rozumní a nemyslíme si, že je svět jen pro psy.

tero
napsal(a):
Už se mi nechce tady ani psát, ale ještě bych chtěla přidat jednu věc. U baráku máme lesopark, moc lituju zvěř která tam žije. Na volno puštění lovečáci, kteří neposlouchají a honí srny a vše co uvidí. Takový bígl na volno udělá své...Známá tady krmí kočky , majitel dvou barzojů ( věčně na volno) jí málem způsobil infarkt, když zadávili kočku před jejíma očima. Známou s malým pudlíkem na vodítku napadl volný dalmatin. Paní je už starší, spadla a hodně se potloukla.I já mám škraloup. Měli jsme tehdy fenu pinče, míjela nás malá holčička s tatínkem, děcko dostalo doslova hysterický záchvat a vyskočilo otci na záda. Takový výkon jsem od malého dítěte od té doby neviděla. Bylo mi jí moc líto.Takže i když mi to taky nejde pod fousy mít pořád v obydlených končinách psa na vodítku, tak si myslím, že je to správně. Taky by se nám mohlo časem při pejskařské bezohlednosti stát, že příjde zákaz držení psů ve městech a bude vymalováno...Takže nám všem přeji ať jsme trochu rozumní a nemyslíme si, že je svět jen pro psy.
Ono by úplně stačilo, aby byli lidi kritičtí sami k sobě a přiznali si, že jejich pes není na volno plně ovladatelný, tedy, že nemá spolehlivé přivolání. A přitom to je základ všeho. Není problém vodítko versus navolno, ale poslušný versus neposlušný. Nebezpečný může být i pes na flexině, se kterou člověk neumí pracovat. Takže raději volejte po větší sebereflexi dotčených majitelů, než po omezení svobody všech. Jednou ztracená svoboda se velmi těžko získává zpět.
Píšete, že by bylo správné, mít psa v obydlených končinách na vodítku. Kde by ho bylo možné pustit? V lese? Taky ne. Co zbývá? Pole? Nebo přeplněný oplocený psí výběh?

Píšete, že by bylo správné, mít psa v obydlených končinách na vodítku. Kde by ho bylo možné pustit? V lese? Taky ne. Co zbývá? Pole? Nebo přeplněný oplocený psí výběh?
Proč nepustit psa v lese, když ho vychovám a vycvičím, aby mi nezdrhal a zvěř nelovil?
Totéž na louce, v parku, ...
Jakmile jdu někde, kde je vyšší koncentrace lidí, dětí, cyklistů, psů, pes jde na vodítko.
Stejně tak je slušnost si psa podržet, když kolem někdo běží, ačkoliv můj pes běžce a cyklisty neřeší. Prostě jen aby věděli, že se nemusí bát, že po nich skočí.

napsal(a):
Proč nepustit psa v lese, když ho vychovám a vycvičím, aby mi nezdrhal a zvěř nelovil?
Jakmile jdu někde, kde je vyšší koncentrace lidí, dětí, cyklistů, psů, pes jde na vodítko.
Stejně tak je slušnost si psa podržet, když kolem někdo běží, ačkoliv můj pes běžce a cyklisty neřeší. Prostě jen aby věděli, že se nemusí bát, že po nich skočí.
Aha, tak jinak. Jak kdo chápe pojem "obydlená končina"? Já jako jakoukoliv obec, zástavbu. Takže jak vesnici, tak město včetně parků. Pro mě je park vycházkové místo pro lidi, ne pro psy. Asi proto, že jsem vždy bydlela na okraji města, kde nebyl park, kolem jsou louky a lesy, zahrady a pole, kde byl dostatek příležitostí na vyžití se psem.
Pouštění psa na volno v lese je diskutabilní, a i zde v nejedné diskuzi řešené. Myslivci to moc neradi vidí a rádi si do volně pobíhajícího psa střelí.
Nevím, kde bydlíte, ale v Brně a na jeho okrajích jsou místa s větší koncentrací lidí všude tam, kam byste ráda šla se psem. Je to čím dál horší. Takže byste měla psa na vodítku neustále.
Píšete, proč nepustit psa v lese, když ho vychováte a vycvičíte, aby nehonil zvěř. A proč tedy nepustit psa třeba na klidné ulici, když ho vychovám a vycvičím tak, aby nikoho neobtěžoval, aby nešel do silnice a aby byl ovladatelný?

když vezmu svého psa bez vodítka, tak se ulice velmi rychle vylidní
díky za inspiraci :-)
nebo za radu? že bych to svedla na ifauna college :-)

napsal(a):
Vy máte hrozného velkého černého psa a ještě s náhubkem, vy nikam nechoďte :-)
Za chvíli Vám napíší, že jste srab a necháte se omezovat.. dávám tomu tři minuty :-)

napsal(a):
Aha, tak jinak. Jak kdo chápe pojem "obydlená končina"? Já jako jakoukoliv obec, zástavbu. Takže jak vesnici, tak město včetně parků. Pro mě je park vycházkové místo pro lidi, ne pro psy. Asi proto, že jsem vždy bydlela na okraji města, kde nebyl park, kolem jsou louky a lesy, zahrady a pole, kde byl dostatek příležitostí na vyžití se psem.
Pouštění psa na volno v lese je diskutabilní, a i zde v nejedné diskuzi řešené. Myslivci to moc neradi vidí a rádi si do volně pobíhajícího psa střelí.
Nevím, kde bydlíte, ale v Brně a na jeho okrajích jsou místa s větší koncentrací lidí všude tam, kam byste ráda šla se psem. Je to čím dál horší. Takže byste měla psa na vodítku neustále.
Píšete, proč nepustit psa v lese, když ho vychováte a vycvičíte, aby nehonil zvěř. A proč tedy nepustit psa třeba na klidné ulici, když ho vychovám a vycvičím tak, aby nikoho neobtěžoval, aby nešel do silnice a aby byl ovladatelný?
Tak každej má kolem sebe jine druh obydlenýho místa, a ty místa se liší tím, co je tam normální, jak se tam lidi chovají, jaký lidi se vyskytují, atd. Já třeba často do lesa procházím vycházkovou relaxační oblastí.
Chápu, že ve velkoměstech může být problém najít místo, kde není vysoká koncetrace lidí.
V pouštění psa v lese na volno nevidím absolutně žádnej problém, pokud je pes skutečně vychovanej a pohybuje se v blízkosti majitele, pod kontrolou. Pokud takhle vychovanej není, navolno být nemá, to je jasný. V lesích jsem 10 let každodenně a žádnýho myslivce jsem nepotkala.... čímž nepopírám, že existují a v některých oblastech můžou dělat problémy.
napsal(a):
Protože, bohužel, když potkáte myslivce, tak i když to zrovna není nějaký nadšenec, co Vám ho rovnou odbouchne, tak Vás opravdu nepochválí. A to ještě nemluvím o tom, když se mu pes pokusí oknem vlézt do auta, protože mu přijde, že ten pán potřebuje uklidnit, když je legrační a zjevně se bezdůvodně rozčiluje. Se nám stalo, když byl náš drobeček štěně.

napsal(a):
Vy máte hrozného velkého černého psa a ještě s náhubkem, vy nikam nechoďte :-)
Za chvíli Vám napíší, že jste srab a necháte se omezovat.. dávám tomu tři minuty :-)
Já právě naschvál chodím kolem laviček s důchodci a oni si vždycky strašlivě pochvalují, že pejsek chodí s náhubkem a že to tak má být, a já jsem pak nehorázně pyšná, že mě někdo chválí, a tak se tady o to taky musím podělit...

Tuhle šel nějakej kolemjdoucí, už zdálky se na nás široce usmíval, a když se přiblížil, povídá: "Tenhle pejsek vždycky vypadá tak naštvaně, ale přitom vrtí ocáskem!"
Má blbej k.s.i.c.h.t, ten pes, i když chce někoho vítat :D

napsal(a):
.....můj běžce i cyklisty neřeší také, ale už jsem se mnohokrát setkala s tím, že když jsem viděla jet cyklistu a pes byl ode mně dál, stačilo dát povel a pes seděl, cyklisti mi vždy poděkoval...bylo to milé....
napsal(a):
.....můj běžce i cyklisty neřeší také, ale už jsem se mnohokrát setkala s tím, že když jsem viděla jet cyklistu a pes byl ode mně dál, stačilo dát povel a pes seděl, cyklisti mi vždy poděkoval...bylo to milé....
Já se setkávám třeba s tím, že cyklistu vůbec neslyším, psi se ani neotočí, jelikož ho neřeší a pak to kolem nás cyklista prosviští asi 10 cm daleko a je to tedy taky moc příjemný. Hlavně by mě zajímalo, co by dotyčný dělal, kdyby ten nebohej pes třeba otočil hlavu, nebo udělal krok stranou. Určitě by se rozčiloval, že to byla moje chyba a že ho napadl velkej a nezvládnutej agresivní pes, když on jel na mírumilovně na kole. Kdyby v té rychlosti, kterou se někteří běžně pohybujou, někoho srazili, tak skončí v nemocnici oba. Nechápu, proč nás nemůže minout bezpečně, když tam má místo, nejede závody, takže by mohl i zpomalit, aby měl možnost nějak reagovat.

TyVed
napsal(a):
Já se setkávám třeba s tím, že cyklistu vůbec neslyším, psi se ani neotočí, jelikož ho neřeší a pak to kolem nás cyklista prosviští asi 10 cm daleko a je to tedy taky moc příjemný. Hlavně by mě zajímalo, co by dotyčný dělal, kdyby ten nebohej pes třeba otočil hlavu, nebo udělal krok stranou. Určitě by se rozčiloval, že to byla moje chyba a že ho napadl velkej a nezvládnutej agresivní pes, když on jel na mírumilovně na kole. Kdyby v té rychlosti, kterou se někteří běžně pohybujou, někoho srazili, tak skončí v nemocnici oba. Nechápu, proč nás nemůže minout bezpečně, když tam má místo, nejede závody, takže by mohl i zpomalit, aby měl možnost nějak reagovat.
..tak s tím se také potýkám, že mi občas prosviští bez jakéhokoli varování cyklista za zády.....zvonky už nepoužívají a jelikož jsem nahluchlá, tak je fakt neslyším to co popisuju je situace, kdy je vidím, že jedou proti mně........
napsal(a):
..tak s tím se také potýkám, že mi občas prosviští bez jakéhokoli varování cyklista za zády.....zvonky už nepoužívají a jelikož jsem nahluchlá, tak je fakt neslyším to co popisuju je situace, kdy je vidím, že jedou proti mně........
Pripadne idem naschval po strane rieky kde neni spraveny asfaltovy cyklochodnik - tak sa teta na kole doruti zozadu po tej vyslapanej pesinke, cinkne ked je pol metra za mojim chrbtom a ocakava ze okamzite odskocim mimo cesticku. Na spravnu stranu a bez toho aby som zastavila samozrejme, lebo kazdy ma oci na zadku asi.
Holt, kto nema v hlave...

L(phi)
napsal(a):
Pripadne idem naschval po strane rieky kde neni spraveny asfaltovy cyklochodnik - tak sa teta na kole doruti zozadu po tej vyslapanej pesinke, cinkne ked je pol metra za mojim chrbtom a ocakava ze okamzite odskocim mimo cesticku. Na spravnu stranu a bez toho aby som zastavila samozrejme, lebo kazdy ma oci na zadku asi.
..ono je to všechno opravdu jen o slušnosti a toleranci a nedělat jiným to, co nechci aby ostatní dělali mně.......

napsal(a):
..ono je to všechno opravdu jen o slušnosti a toleranci a nedělat jiným to, co nechci aby ostatní dělali mně.......
Přesně, je to o lidech, jen ti blbci jsou nějak víc vidět

napsal(a):
Přesně, je to o lidech, jen ti blbci jsou nějak víc vidět
..spíš je to tím, že z té jejich blbosti obvykle vykvete malér.....

Lidi je ve mestech vic, psu je vic, cyklistu je vic a je vic i aut, autobusu, domu, obchodu, parku atd. atd. ...
A víte, čím to je ? Lidi čím dál tím míň dělaj. Kdyby museli makat, neměli by čas na blbosti ( ať už lítat se psem, nebo na kole )

tero
napsal(a):
Za mých mladých let hlavně neměli v městských bytech velká plemena. To byla opravdu jen výjimka. V našem domě byli kdysi jen dva psi a teď 15.
Jo, to za mých mladých let, byli dva psi v ulici !

"míjela nás malá holčička s tatínkem, děcko dostalo doslova hysterický záchvat a vyskočilo otci na záda".
S dětmi je vždycky problém. Měla jsem v sídlišti psy hodné, v sídlišti vyrostlé, tedy zvyklé ( socializované - jak zní módní výraz ), běžně přes parkové úpravy v sídlišti chodili volně. A žila v sídlišti holčička, která se psů z neznámých důvodů bála. Když viděla neuvázaného psa, začala křičet a v panice utíkat - bylo jí úplně jedno kam. Její matka byla příjemná a milá paní, snažila se.....Když byly odpoledne děti venku, chodili jsme přes sídliště na vodítku, za městem měli na lítání místa dost.
Dnes s mou fenou chodím ve městě většinou na vodítku ( pro její vlastní bezpečnost, je to "vesnický buran" a i když je naučená na obrubníku chodníku zastavit.....placaté psy nemám ráda ). Přesto, když míjíme děti (kočárek, staříky....) dávám si ji na pravou stranu.

A pro ty, kteří odmítají řešit cizí fobie a nechápou, proč by se lidem na chodníku měl vyhnout jejich pes :
Když takové dítě s fobií uhne vašemu psu do ulice pod auto, řeknete, že nemělo být blbé ?

L(phi)
napsal(a):
Taky se mi stalo, že jsem šla se psem ve městě po chodníku, pes na vodítku, přiřítil se cyklista - po chodníku, zařval "běž s tím čoklem do pr......" - normálně jsem ztuhla, když jsem se otočila a houkla " seš na chodníku vo..", kde už mu byl konec !

Jo, cyklisti, to je tady skupina lidí, kde jsou ti blbci fakt hodně vidět, a už je jedno, jestli je člověk potká jako řidič motorového vozidla nebo jako chodec...

GAELLE
napsal(a):
https://www.denik.cz/krimi/volne-pobihajici-rotwailer-zabil-male-stene-policie-po-psu-patra-20190606.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
To je ten případ, o kterém jsem psala.

napsal(a):
A pro ty, kteří odmítají řešit cizí fobie a nechápou, proč by se lidem na chodníku měl vyhnout jejich pes :
Když takové dítě s fobií uhne vašemu psu do ulice pod auto, řeknete, že nemělo být blbé ?
ale ale, zase si něco domýšlíme....?
1. odmítám řešit kohokoliv fóbie, to je seriózní duševní porucha a její řešení je na jiných, v prvé řadě na samotném fobikovi
a zároveň platí
2. při míjení se s kýmkoliv můj pes chodí/stojí zásadně VNĚ!
protože pes je pes, zvíře, a cizí je cizí a fakt nevím, co od koho můžu čekat
a opravdu se nemůže stát, kupříkladu, aby někomu vzal něco z ruky........že.........
TyVed
napsal(a):
Cyklisti - pejskaři, ono je to oboustranné.
Vy tu jako pejskaři píšete, jak jsou cyklisti neohleduplní, přefrčí kolem atd. Ale sáhněte si do svědomí, jste si jistí, že je to cyklostezka kombinovaná s chodníkem? Protože pokud ne, tak tam nemáte co dělat vy a ne cyklisti a celkem chápu,, že na cestách jim určeným odmítají jet pomalu... (ale sama uznávám že kolikrát se rozčiluji že ten zvonek nemají a necinknou předem)
A po pravdě řečeno, slušných pejskařů, kteří by si opravdu psa přivolali, když jedu kolem (já obvykle na koloběžce), přidrželi, počkali stranou než předjedu, pokud je např. úzká cesta je naprosté minimum. Vlastně je to pro mě takový svátek, že volám díky a mám z toho dobrou náladu ještě pár hodin, jak je to vzácné. A on to celkem problém je, protože třeba už tu koloběžku psi moc neznají a někteří se na ni moc netváří, i když cyklisti ještě celkem ok.
Celkově se dost setkávám s tím, že po cyklostezkách často chodí pejskaři a pes tak může kdykoliv přiběhnout k nim, připlést se do cesty.. proč nemůžou jít loukou vedle nechápu. Nebo proč prostě nejdou jinudy, když ví, že tam ta cyklostezka je a že se po ní pohybují kola celkem rychle a pro všechny zúčastněné je nebezpečné, pokud tam je pes co si trajdá kde se mu zachce a úplně jedno, jestli na vodítku nebo bez (protože kdo chce mít vodítko přes cestu...)
napsal(a):
Tak to určitě neřeknu, ale stále jsem pevně přesvědčená, že odpovědnost za dítě mají rodiče a ne všichni ostatní kolem. Pokud je pes na vodítku a jde spořádaně po chodníku, fakt není důvod řešit, zda se ho někdo bojí či ne. Pokud má dítě fobii ze psů, mají ho mít rodiče pod kontrolou.
boikana
napsal(a):
Vy tu jako pejskaři píšete, jak jsou cyklisti neohleduplní, přefrčí kolem atd. Ale sáhněte si do svědomí, jste si jistí, že je to cyklostezka kombinovaná s chodníkem? Protože pokud ne, tak tam nemáte co dělat vy a ne cyklisti a celkem chápu,, že na cestách jim určeným odmítají jet pomalu... (ale sama uznávám že kolikrát se rozčiluji že ten zvonek nemají a necinknou předem)
A po pravdě řečeno, slušných pejskařů, kteří by si opravdu psa přivolali, když jedu kolem (já obvykle na koloběžce), přidrželi, počkali stranou než předjedu, pokud je např. úzká cesta je naprosté minimum. Vlastně je to pro mě takový svátek, že volám díky a mám z toho dobrou náladu ještě pár hodin, jak je to vzácné. A on to celkem problém je, protože třeba už tu koloběžku psi moc neznají a někteří se na ni moc netváří, i když cyklisti ještě celkem ok.
Celkově se dost setkávám s tím, že po cyklostezkách často chodí pejskaři a pes tak může kdykoliv přiběhnout k nim, připlést se do cesty.. proč nemůžou jít loukou vedle nechápu. Nebo proč prostě nejdou jinudy, když ví, že tam ta cyklostezka je a že se po ní pohybují kola celkem rychle a pro všechny zúčastněné je nebezpečné, pokud tam je pes co si trajdá kde se mu zachce a úplně jedno, jestli na vodítku nebo bez (protože kdo chce mít vodítko přes cestu...)
V našem případě se tohle týká lesních cest a polňaček. Navíc, i kdyby to 100x byla stezka jen pro cyklisty, tak myslím nikoho neomlouvá, když bude někoho ohrožovat. Já taky když uvidím na dálnici chodce, tak mu to nestřihnu 130 zrcátkem kolem ramene jen proto, že tam nemá co dělat. A krom toho všeho znovu, i kdyby to byla jen cyklostezka, tak přece nemůžu ject do zatáčky, kam není vidět, tak rychle, abych nestihl na nic reagovat, pokud tam bude třeba ležet rozmáznutej kolega cyklista, bude tam něco na cestě, po čem mi to uklouzne a tak podobně. Takovým způsobem se jezdí jen na závodní dráze, která je uzavřená a kde za to, že tam nikdo a nic nebude, odpovídají traťoví komisaři.

boikana
napsal(a):
Jsem cyklista pouze a jen z donucení (naštěstí, co děti odrostly už mě nikdo jezdit nenutí), jsem pejskař z přesvědčení...
Za poslední léta se kolem mě rozmohly cykloztesky neuvěřitelným způsobem...tam, kde jsem mohla dříve jít s kočárkem, vedle mě malý synátor křížem krážem na malém kole a do toho pes na volno...protože tam sice byla cesta, ale ne atraktivní pro kola, o bruslích nemluvě a tak max jsme potkali jiné pejskaře nebo chodce, kteří se navíc nehroutili z toho, že si je pes přišel zvědavě omrknout, naopak spíš byli zklamaní, když chrt neměl zájem nechat se pohladit, tak dnes jsou cykloztesky, navíc tak atraktivní, že je to jak na Václaváku...ono ani bez psa, s kočárkem a se špuntem, co se ještě s kolem trochu motá, se to pomalu nedá.........jsem člověk dodržující pravidla...což je, že na cyklostezce má být pes veden na krátkém vodítku. Děkuji, nechci...na cykloztesku chodím ráno kolem půl šesté, když tam není ještě ani noha a na přehledných úsecích mohu nechat psy na volno.....co mě ale deptá neuvěřitelně je, že když teda naložim psy do auta a kolem té samé cykloztesky frčím po úzké hodně klikaté silničce lemované stromy, k přehradě, tak se mi cyklisti pletou před autem.....nejedou po cykloztesce, protože tam by museli dávat bacha na ty maminy s dětmi, na bruslaře atd........
Nemám nic proti cyklistům, nemám nic proti dětem....ale mě tyhle dvě skupiny ubraly prostor, kam jít v klidu se psem na procházky....buď z prima placu na venčení udělali multifunkční park s hřišti a nebo mi postavili cykloztesky.........
Snažím se, aby moji pesani nejenže nikoho neohrozili, ale aby ani nikoho neomezovali, aby nikomu nevadili, ale v hlouby duše skřípu zubama.....jsme národ pejskařů, ale přijde mi čím dál tím víc, že já jako pejskař jsem pomalu na okraji společnosti....že musím to a musím ono, musím brát na každého milion ohledů, navíc zaplatit "daň" za to, že vůbec mám nějakého psa......ale jiné skupiny a teď se omlouvám všem, kterých se to týká, není to nic osobního, matky s dětmi a cyklisti...jsou na výsluní a stát potažmo město se můžou přetrhnout, aby jim...i z mých daní...postavilli ty cyklostezky a hřiště, ale tak nějak nevidím, že by se postavil opravdu velký multifunkční park pro psy, kde tedy psa mohu pustit, aniž bych se musela stresovat z toho, že někdo bude mít fóbii.
A to se mě to vlastně ani netýká, protože chodíme za město....ale bydlet se psem v našem městě je teda z mého pohledu tak nějak na nic.
A teď se opravdu dopředu omlouvám, ale je mi fakty šuma fuk, jestli nějaký dítě má fóbii ze psů....psy vedu vždy "vně", protože já mám naopak fóbii na děti a nevím, co toho "haranta" napadne, protože na rozdíl ode mě si matka dítě nehlídá, ve své podstatě hodí zodpovědnost za moje psy i svoje dítě na mě...nevezme ho za ruku a nešoupne ho "vně" nás (mimo těch přehnaně úzkostlivých, které raději přejdou na druhý chodník....neměla bych tam přejít já??) Samozřejmě jsou mezi námi i "normální" matky s dětmi, ale tak nějak jich ubývá, alespoň mě to tak přijde.
A cyklisti mě taky pěkně štvou, ať už jako řidičku, tak i jako chodkyni...někteří se chovaj ve stylu "já jsem cyklista a kdo je víc"...samozřejmě ne všichni.

Nejdu jinudy proto, že jiná cesta nevede. Nikdy bych nevlezla na cestu, která je jen a pouze cyklostezkou, to mi věřte. Nejenže je to o hubu, ale z takové procházky nemáte ani žádný požitek. Minulý víkend jsme byli v Litovelském Pomoraví, z Horky do Litovle je to stezka společná pro cyklisty i pro pěší. Vyrazili jsme v 8 ráno, to byla ještě pohodička, cyklisté ještě asi hajali. Horší to začalo být kolem oběda a nejhorší, když jsme se vraceli zpátky do Horky. Ono neustále uskakovat jen proto, že dva cyklisté chtějí jet vedle sebe, protože si chtějí povídat, není zrovna příjemné. Na druhou stranu nutno dodat, že byli i tací, kteří poděkovali a kupodivu to byly spíš mladší ročníky. Nejhorší mi přišli lidi v důchodovém věku, kteří na sebe halekali, občas do sebe i narazili, když zjistili, že jedou špatně a musejí se vracet. Jinak na takové cesty já s sebou psy zásadně neberu, to bych byla na nervy ještě dva týdny a neužili bychom si to ani my, ani ti psi.
napsal(a):
Jsem cyklista pouze a jen z donucení (naštěstí, co děti odrostly už mě nikdo jezdit nenutí), jsem pejskař z přesvědčení...
Za poslední léta se kolem mě rozmohly cykloztesky neuvěřitelným způsobem...tam, kde jsem mohla dříve jít s kočárkem, vedle mě malý synátor křížem krážem na malém kole a do toho pes na volno...protože tam sice byla cesta, ale ne atraktivní pro kola, o bruslích nemluvě a tak max jsme potkali jiné pejskaře nebo chodce, kteří se navíc nehroutili z toho, že si je pes přišel zvědavě omrknout, naopak spíš byli zklamaní, když chrt neměl zájem nechat se pohladit, tak dnes jsou cykloztesky, navíc tak atraktivní, že je to jak na Václaváku...ono ani bez psa, s kočárkem a se špuntem, co se ještě s kolem trochu motá, se to pomalu nedá.........jsem člověk dodržující pravidla...což je, že na cyklostezce má být pes veden na krátkém vodítku. Děkuji, nechci...na cykloztesku chodím ráno kolem půl šesté, když tam není ještě ani noha a na přehledných úsecích mohu nechat psy na volno.....co mě ale deptá neuvěřitelně je, že když teda naložim psy do auta a kolem té samé cykloztesky frčím po úzké hodně klikaté silničce lemované stromy, k přehradě, tak se mi cyklisti pletou před autem.....nejedou po cykloztesce, protože tam by museli dávat bacha na ty maminy s dětmi, na bruslaře atd........
Nemám nic proti cyklistům, nemám nic proti dětem....ale mě tyhle dvě skupiny ubraly prostor, kam jít v klidu se psem na procházky....buď z prima placu na venčení udělali multifunkční park s hřišti a nebo mi postavili cykloztesky.........
Snažím se, aby moji pesani nejenže nikoho neohrozili, ale aby ani nikoho neomezovali, aby nikomu nevadili, ale v hlouby duše skřípu zubama.....jsme národ pejskařů, ale přijde mi čím dál tím víc, že já jako pejskař jsem pomalu na okraji společnosti....že musím to a musím ono, musím brát na každého milion ohledů, navíc zaplatit "daň" za to, že vůbec mám nějakého psa......ale jiné skupiny a teď se omlouvám všem, kterých se to týká, není to nic osobního, matky s dětmi a cyklisti...jsou na výsluní a stát potažmo město se můžou přetrhnout, aby jim...i z mých daní...postavilli ty cyklostezky a hřiště, ale tak nějak nevidím, že by se postavil opravdu velký multifunkční park pro psy, kde tedy psa mohu pustit, aniž bych se musela stresovat z toho, že někdo bude mít fóbii.
A to se mě to vlastně ani netýká, protože chodíme za město....ale bydlet se psem v našem městě je teda z mého pohledu tak nějak na nic.
A teď se opravdu dopředu omlouvám, ale je mi fakty šuma fuk, jestli nějaký dítě má fóbii ze psů....psy vedu vždy "vně", protože já mám naopak fóbii na děti a nevím, co toho "haranta" napadne, protože na rozdíl ode mě si matka dítě nehlídá, ve své podstatě hodí zodpovědnost za moje psy i svoje dítě na mě...nevezme ho za ruku a nešoupne ho "vně" nás (mimo těch přehnaně úzkostlivých, které raději přejdou na druhý chodník....neměla bych tam přejít já??) Samozřejmě jsou mezi námi i "normální" matky s dětmi, ale tak nějak jich ubývá, alespoň mě to tak přijde.
A cyklisti mě taky pěkně štvou, ať už jako řidičku, tak i jako chodkyni...někteří se chovaj ve stylu "já jsem cyklista a kdo je víc"...samozřejmě ne všichni.
To co popisujete je zas druhý problém... že by měla být infrastruktura nějak plánována a že by nemělo být cílem narvat cyklostezku všude, kam se dá...
Jinak ohánět se tím že jsme národ pejskařů je úsměvné, protože... třeba já nejsem. Myslím pejskař. Ale národ stejný jsem. Je jasné že stát se vždycky bude snažit přetrhnout pro početnější skupinu občanů... a ono zas tolik pejskařů co by bylo jako vy a vnímalo to jako vy není, bohužel. Na druhou stranu, zkusila jste někdy s tím něco dělat, myslím dát návrh ve vašem okolí na vytvoření nějakého "psího zázemí" nebo tak?
Prostě je to těžké, je spousta pejskařů a spousta z nich má psy neschopné přivolání a přitom se tomu vůbec nepřizpůsobují, neberou ohledy na ostatní. Stejně tak je spousta cyklistů a taky hromada z nich jsou závodníci co se kamsi ženou a neberou ohled na nikoho. Ale mám zkušenost, že častěji mám problém spíš s pejskařem než s cyklistou... Ono ten cyklista se aspoň chová předvídatelně, prostě jede kudy vede cesta.. ale co udělá pes, rozhodne se přiběhnout ev chvíli dky pojedu kolem, rozhodne se obtěžovat nebo ne?
A pro laika je to myslím víc traumatizující... jakože když kolem mě přefrčí těsně cyklista tak si zanadávám že je to idiot že mě neobjel s větší rezervou, nezpomalil trochu nebo nezazvonil, ale když jedu na koloběžce po cyklostezce a proti mě jde člověk s velkým psem navolno a ten pes začne vrčet, člověk nemá vůbec tendenci si ho přivolat a já co? Mám čekat až ke mě dojde a bude čím dál tím blíž? Mm jet proti němu? Mám jen kvůli němu se obrátit a jet zpátky, přičemž je tu ten problém, že je navolno a může běžet za mnou... Nebo abych nebyla tak etxrémní, když jedu na kolobce a vidím jak se loukou za mnou rozbíhá střední pes, mám jet dál? Zastavit? Doufat že ho páníček kdesi v dál bude schopen odvolat? Spoléhat že až pes přiběhne tak bude vlastně v pohodě?
Asi bylo mimo čekat trochu pochopení na pejskařské skupině pro tohle, ale chtěla jsem naznačit pocity druhé strany. Protože ti cyklisti, na které tu svorně nadáváte to taky nemají snadné, i když jsou zrovna ohleuplní..
Teda já když to tady tak čtu, tak jsem opravdu ráda za to, že bydlím na malinkaté vesnici. Když někoho venku na procházce třeba za 3 hodiny potkáme, tak je to spíš zázrak. Chodíme po krásných travnatých loukách, pěkných polních a lesních cestičkách, kolem rybníka, podél řeky - všude velký rozhled a nikde ani noha...Kolikrát to až nechápu, že je tady tak krásná příroda a nikdo se psem, s dětmi, nebo jen tak - prostě nikdo tam nechodí. A to chodím v různé hodiny...
boikana
napsal(a):
To co popisujete je zas druhý problém... že by měla být infrastruktura nějak plánována a že by nemělo být cílem narvat cyklostezku všude, kam se dá...
Jinak ohánět se tím že jsme národ pejskařů je úsměvné, protože... třeba já nejsem. Myslím pejskař. Ale národ stejný jsem. Je jasné že stát se vždycky bude snažit přetrhnout pro početnější skupinu občanů... a ono zas tolik pejskařů co by bylo jako vy a vnímalo to jako vy není, bohužel. Na druhou stranu, zkusila jste někdy s tím něco dělat, myslím dát návrh ve vašem okolí na vytvoření nějakého "psího zázemí" nebo tak?
Prostě je to těžké, je spousta pejskařů a spousta z nich má psy neschopné přivolání a přitom se tomu vůbec nepřizpůsobují, neberou ohledy na ostatní. Stejně tak je spousta cyklistů a taky hromada z nich jsou závodníci co se kamsi ženou a neberou ohled na nikoho. Ale mám zkušenost, že častěji mám problém spíš s pejskařem než s cyklistou... Ono ten cyklista se aspoň chová předvídatelně, prostě jede kudy vede cesta.. ale co udělá pes, rozhodne se přiběhnout ev chvíli dky pojedu kolem, rozhodne se obtěžovat nebo ne?
A pro laika je to myslím víc traumatizující... jakože když kolem mě přefrčí těsně cyklista tak si zanadávám že je to idiot že mě neobjel s větší rezervou, nezpomalil trochu nebo nezazvonil, ale když jedu na koloběžce po cyklostezce a proti mě jde člověk s velkým psem navolno a ten pes začne vrčet, člověk nemá vůbec tendenci si ho přivolat a já co? Mám čekat až ke mě dojde a bude čím dál tím blíž? Mm jet proti němu? Mám jen kvůli němu se obrátit a jet zpátky, přičemž je tu ten problém, že je navolno a může běžet za mnou... Nebo abych nebyla tak etxrémní, když jedu na kolobce a vidím jak se loukou za mnou rozbíhá střední pes, mám jet dál? Zastavit? Doufat že ho páníček kdesi v dál bude schopen odvolat? Spoléhat že až pes přiběhne tak bude vlastně v pohodě?
Asi bylo mimo čekat trochu pochopení na pejskařské skupině pro tohle, ale chtěla jsem naznačit pocity druhé strany. Protože ti cyklisti, na které tu svorně nadáváte to taky nemají snadné, i když jsou zrovna ohleuplní..
Jako vždyť to pochopení máte. Nikdo Vám netvrdí, že by se psi měli pohybovat volně a bez kontroly a jak vidíte, tak je mnoho "pejskařů", kteří na cyklostezky nelezou a pokud náhodou ano, tak mají psa pod kontrolou. Tady jen někteří poukazujeme na to, že skupiny, které si na psy nejvíc stěžujou, se taky nechovají ohleduplně a často ani k ohleduplně a na vodítku vedenému psu, který se rozhodně nepohybuje na stezce vyhrazené pouze cyklistům. Já třeba rád a vždycky cyklistům uhnu, pokud tu možnost dostanu. Jelikož je jich celkem dost, co se na těch kolech různě viklají a bojím se, že mi na toho psa spadnou , takže v zásadě setkání s cyklistou považuji za bezpečné velice výjimečně.
marcelaamax
napsal(a):
Teda já když to tady tak čtu, tak jsem opravdu ráda za to, že bydlím na malinkaté vesnici. Když někoho venku na procházce třeba za 3 hodiny potkáme, tak je to spíš zázrak. Chodíme po krásných travnatých loukách, pěkných polních a lesních cestičkách, kolem rybníka, podél řeky - všude velký rozhled a nikde ani noha...Kolikrát to až nechápu, že je tady tak krásná příroda a nikdo se psem, s dětmi, nebo jen tak - prostě nikdo tam nechodí. A to chodím v různé hodiny...
Všichni jsou na cyklostezkách . Jako u nás taky tohle neřešíme, ale když jedeme třeba navštívit rodinu, tak se té civilizaci člověk nevyhne.
TyVed
napsal(a):
Všichni jsou na cyklostezkách . Jako u nás taky tohle neřešíme, ale když jedeme třeba navštívit rodinu, tak se té civilizaci člověk nevyhne.
Tak my máme rodinu v podobné díře jako bydlíme my, takže to neřešíme ani tam .
Ale tak jako do města nebo někam na výlety, dovolené jezdíme, ale vyloženě po cyklostezce jsme asi nikdy nešli... Vlastně i tady ve vedlejší vesnici začíná cyklostezka, ale nemám důvod na ní chodit, nepotřebuji přes ní přejít a radši půjdeme do přírody.

nepohybuji se po žádných cyklostezkách
pes zcela spolehlivě ovládá povel "kolo-kraj"
a můžu zcela zodpovědně prohlásit, že 95% cyklistů jsou egoistická bezohledná hovada nedodržující žádná pravidla a myslící si, že jsou pupek světa!
Předevčírem jeden dacan vytlačil protijedoucí auto do plotu, hlavně že on se řítí co to dá do nepřehledné zatáčky prostředkem cesty!
a o cyklistickém ruchu na chodníku pro chodce škoda mluvit......

Cyklisti a cyklostezky jsou kapitola sama pro sebe. U nás udělali cyklostezky z cest pro pěší kolem řeky. Jo, jsou to cyklostezky sdružené, ale zkuste tam jít se psem, malým sotva se batolícím dítětem, nebo s dítětem na tříkolce. Půjde vám o život. O bezohlednosti cyklistů vím také své. Kavkazanku, když byla mladá, jeden nervózní pumpičkář nakopl. Než jsme ji uklidnili, byl pryč. A to byla na vodítku a u nohy. Od té doby cyklisty nesnáší. A jít s ní k řece, kde je ta cyklostezka, je nemožné. Naštěstí se dá jít do lesa, kde pumpiček tolik není.

u nás v bezprostřední blízkosti ofiko cyklostezka není, ale to pumpičkám nijak nevadí a jezdí si všude. a ta ochota si vyhovět musí být na obou stranách. já si psa zavolám, ale pokud se pumpička vyřítí - doslova - ze zatáčky a prosviští kolem, tak děj se vůle boží, když se přerazí o psa, fakt výsledná nehoda nebude moje chyba. Prostě jedu normálně, ne, vidím psa, vidím, že je volaný, tak třeba nešlapu do pedálů co to dá, dobrý den, dobrý den, všichni máme hned lepší den, je to problém?
no a na silnici, to je katastrofa, o jízdě za sebou na krajnici nebo třeba o blbé značce "STOP" cyklisti asi nikdy neslyšeli.

Ne, prostě blbci jsou hodně vidět a zanechávají trvalé vzpomínky.
Nemyslím si však, že řešením je všem psům přikázat vodítko a košík a cyklistům zakázat vjezd kamkoliv jinam než na označené cyklostezky
napsal(a):
u nás v bezprostřední blízkosti ofiko cyklostezka není, ale to pumpičkám nijak nevadí a jezdí si všude. a ta ochota si vyhovět musí být na obou stranách. já si psa zavolám, ale pokud se pumpička vyřítí - doslova - ze zatáčky a prosviští kolem, tak děj se vůle boží, když se přerazí o psa, fakt výsledná nehoda nebude moje chyba. Prostě jedu normálně, ne, vidím psa, vidím, že je volaný, tak třeba nešlapu do pedálů co to dá, dobrý den, dobrý den, všichni máme hned lepší den, je to problém?
no a na silnici, to je katastrofa, o jízdě za sebou na krajnici nebo třeba o blbé značce "STOP" cyklisti asi nikdy neslyšeli.
A co takhle přednost pro chodce na přechodu? Auta stojí, přecházím se třídou dětí a málem mi je sejme cyklista!

conie
napsal(a):
A co takhle přednost pro chodce na přechodu? Auta stojí, přecházím se třídou dětí a málem mi je sejme cyklista!
Jo, to mi takhle před x lety naboural kluk na kole přímo do kočárku, naštěstí malému se nic nestalo.

jahodapavel
napsal(a):
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/507056-muze-v-nemecku-napadl-pes-v-sebeobrane-zvire-utopil.html
Není to náhodou novinářská kachna, nebo špatný překlad? Že by se pes radši utopil, než by pustil?
Věřím, že ho utopil, ale těžko zakouslého.

boikana
napsal(a):
Jak už jsem psala....mě by to mohlo být všechno tak nějak jedno....na cykloztesku chodím na ranní procházku...když se kolem půl sedmé ráno už vracíme domů, tak max potkáme jednoho nebo dva důchodce, co ráno "nemohli" dospat.....vidím je na dálku, ani pesany nepřipínám, stoupneme si bokem do trávy, pro jistotu je drapnu za obojky...sice na kola "neútočí", ale člověk nikdy neví, aby je nanapadla nějaká bejkárna....pokud potkáme nějaký babči, co sportují s těma hůlkama, tak pesany raději připnu, to se pesům moc nelíbí.
Do města chodím jen občas v rámci utužení chování ve městě...přeci jen bydlíme na konci města a jsme defakto vesničtí burani. Jinak chodíme do lesa cestou necestou...spíš jen pěšinkama....cyklisti žádní, ale i tak mám strach, aby se nevyřítil nějakej šílenec, co chce jezdit terénem.
Bohužel i na polňačce a na lesních cestách to už není co bývalo...móda čtyřkolek dorazila i k nám, ale ty je naštěstí slyšet na dálku.
Přesto, že mi to může být jedno, tak jsem si svého času dopisovala s Městem ohledně vybudovaného psího výběhu v mětském parku....výběh nádhernej, tak asi na 5 čivav nebo jorků super......na větší psy už od nějakých střeďáků mi to přijde směšný, navíc každej trochu skákací pes přeskočí ohrazení......bylo mi odepsáno, že prý výběh konzultovali i s odborníky a kynology a že je v pohodě. Na to, abych organizovala nějaké petice jsem moc velký introvert.
Prostě si jen někdy připadám, že jako majitel psa musím brát ohled na každého (což beru), ale na mě nemusí brát ohled nikdo.....a já musím tolerovat případné nevychované děti, případné nevychované matky, které svoje děti posílají pohladit si moje "berrnardýnečky", cyklisty...prostě všechny a že nej by bylo, kdybych měla psa nonstop na krátkém vodítku a s košem a to úplně všude.
Tím národem pejskařů jsem myslela to, že u nás je lidí, co mají psa opravdu hodně, není to jen nějaká skupinka....takže se tím neoháním, bylo to jen vyjádření množství pejskařů resp. majitelů psů...chcete-li v našem státě.
Nicméně, když teď vůbec nebudu brát v potaz psy, přeci jen nechodím všude s nimi, tak přesto musím snášet třeba nevychované děti v restauracích, kde si chci s kamarádkou vypít v klidu kafe a pokecat....jsem fakty """ráda""" že zakázali plošně kouřit, protože rodiče s dětmi mají právo jít přeci do jakékoliv restaurace....moje právo na to si v klidu posedět ovšem tak nějak bere za své a restaurace "jen pro dospěláky" by okamžitě byla popotahována jako diskriminační. O cyklistech ať už jedu autem nebo jdu pěšky, ani nemluvě. Je úplně jedno, jestli se cyklista vyřítí ze zatáčky a přerazí se o mého volně puštěného psa, který třeba jen stojí a čeká na mě nebo jestli se přerazí o moje dítě se kterým jsem na procházce........
A tím rozhodně nechci říct, že nejsou slušní cyklisti nebo že všechny děti jsou nevychované....stejně tak ale jsou samozřejmě nevychovaní psi a ignoranští a neschopní psí páníčci.
Já naštěstí s žádnými větrnými mlýny bojovat nemusím, do "civilizace" chodíme minimálně.
Mám to podobně jako Sardullah, taky chodíme téměř jen do polí, luk a lesů a socializaci upevňujeme návštěvou venkovních zahrádek u hospůdek v pěším dosahu . I tak se setkávám se zbytečnými problémy, které tak nějak odráží dnešní dobu. Minulý týden sedíme na zahrádce, u posledního stolu a za mojí lavicí leží odložené obě šarplaninky, nikoho a ničeho si nevšímají. Přiběhne dítka tak 4-5 let a ječí, že si jde pohladit pejsky. Partner ho zastaví a upozorňuje, že se musí nejdřív zeptat, na to ihned přikráčí mamina a hned co že se jako děje. Vysvětluji, co a jak a že když dítko požádá, může si pohladit starou fenu. Ale ono chce hladit tu mladou! Když řeknu, že tu ne, dostanu od matky kázání, že když beru psa mezi lidi, musí se nechat hladit a muchlat od každého!

conie
napsal(a):
Mám to podobně jako Sardullah, taky chodíme téměř jen do polí, luk a lesů a socializaci upevňujeme návštěvou venkovních zahrádek u hospůdek v pěším dosahu . I tak se setkávám se zbytečnými problémy, které tak nějak odráží dnešní dobu. Minulý týden sedíme na zahrádce, u posledního stolu a za mojí lavicí leží odložené obě šarplaninky, nikoho a ničeho si nevšímají. Přiběhne dítka tak 4-5 let a ječí, že si jde pohladit pejsky. Partner ho zastaví a upozorňuje, že se musí nejdřív zeptat, na to ihned přikráčí mamina a hned co že se jako děje. Vysvětluji, co a jak a že když dítko požádá, může si pohladit starou fenu. Ale ono chce hladit tu mladou! Když řeknu, že tu ne, dostanu od matky kázání, že když beru psa mezi lidi, musí se nechat hladit a muchlat od každého!
Poslala bych ji někam.

napsal(a):
Poslala bych ji někam.
Ne ne, to jste hnusný agresivní člověk.
Na tohle je nejlepší žduchnout do partnera, aby dotyčnou dámu přišel omuchlovat on. Protože co leze mezi cizí lidi, když se nenechá muchlovat od cizího chlapa?

napsal(a):
Ne ne, to jste hnusný agresivní člověk.
Na tohle je nejlepší žduchnout do partnera, aby dotyčnou dámu přišel omuchlovat on. Protože co leze mezi cizí lidi, když se nenechá muchlovat od cizího chlapa?

conie
napsal(a):
No ta vám to nandala....když nemáte psa, který miluje kontakt se všemi lidmi na světě a sám ho aktivně vyhledává, tak co vůbec lezete ven Navíc KAŽDÝ pes přece musí milovat děti.
Myslela jsem, že vy máte v tomhle ohledu klid....lidi se většinou černý barvy, vlkošů, žíhanejch psů a pod....nevím, jak se všechny ty barevné varienty jmenují bojí.....
Pamatuju si moc dobře, že když jsem byla dítě a zeptala jsem se někoho jestli si můžu pohladit jeho psa a on mi řekl, že ne, že kouše....no tak prostě kouše, max jsem dostala od mámy kázání, že nemám každýho otravovat, dneska kdybych něco takovýho řekla o svém psu, tak by mi taky možná řekli, že nemá mezi lidma co dělat.
No jako dovedete si to představit..."paní můžu si ho pohladit"..."nemůžete, on kouše"...to je prostě přiznání, že máte agresivního psa.
Když byli pesani mlaďoši, tak jsme chodili mezi lidi hodně, aby to měli zažité, aby pohyb po městě, pohyb mezi lidmi nebyl následně problém, tak to s dětma se nám stávalo poměrně často, jako chápu, pesany na první dobrou neznalci identifikují jako bernardýna a bernardýn je přeci ten dobrák........bohužel pes vůbec nechce, aby na něj někdo cizí sahal, on by nekousl, ale zjistil, že když na takového člověka udělá
"bu bu bu" tak o něj dotyčný ztratí zájem.......při představě, že takhle "zařve" na malé dítě, to by mě asi rovnou zavřeli do vězení..........no a fena, tam těžko říct, ona se netváří ani radostně, ani přátelsky, ani odmítavě, ani neřve, ani nevrčí...ale tak nějak divně kouká a i ten postoj se mi úplně nezdá....nemůžu říct, že by byla napjatá, ale můj pocit z ní je, že je to šelma připravená ke skoku, že by z klidu přešla do případné akce ve zlomku sekundy......nikdy na nikoho nevystartovala, resp. lidi vždycky stopnu dřív než by k tomu došlo.....nebo je stopne ona sama právě tím pohledem. No musím říct, že některé maminky po mém odmítnutí měly minimálně výraz "tak si ty tvoje čokly strč někam"
Moji psi v běžném provozu lidi ignorujou.......od doby, co nosí fena koš, tak odpadají otázky, zda si někdo může psa pohladit.
Někdo možná namítne, že jsem s tím měla něco dělat....že se pes dá naučit všemu, ale když pes sám o sobě nechce a nechce to už od štěněte, která většinou bývají přátelská a kontaktnější......tak já ho nebudu "nutit", aby se nechal každým hladit.
napsal(a):
Ono by úplně stačilo, aby byli lidi kritičtí sami k sobě a přiznali si, že jejich pes není na volno plně ovladatelný, tedy, že nemá spolehlivé přivolání. A přitom to je základ všeho. Není problém vodítko versus navolno, ale poslušný versus neposlušný. Nebezpečný může být i pes na flexině, se kterou člověk neumí pracovat. Takže raději volejte po větší sebereflexi dotčených majitelů, než po omezení svobody všech. Jednou ztracená svoboda se velmi těžko získává zpět.
Jelikož se sebereflexe nedá ani naordinovat, ani dát příkazem , nezbývá než vyhláška. Bohužel.
Pro Sardulah: Pokoj od lidí fakt nemáme, šarpošky jsou světlé a lidem někdy připadají jako medvídci .Dokonce se našla i matka, která své dítko poslala, aby si fenu pohladilo přes plot! Naštěstí jsem byla poblíž a dotyčná si tedy něco vyslechla. Ale kam chodí na ty nápady..... Na plotě co 2 metry cedule jak hrom, ale plno lidí se postaví ke vratům a přesvědčují naše hlídačky, že určitě nebudou zlé, že se jen tak tváří...Občas pak nabídnu, že ta vrata otevřu, ale jen pokud umí dotyčný rychle utíkat.

conie
napsal(a):
Pro Sardulah: Pokoj od lidí fakt nemáme, šarpošky jsou světlé a lidem někdy připadají jako medvídci .Dokonce se našla i matka, která své dítko poslala, aby si fenu pohladilo přes plot! Naštěstí jsem byla poblíž a dotyčná si tedy něco vyslechla. Ale kam chodí na ty nápady..... Na plotě co 2 metry cedule jak hrom, ale plno lidí se postaví ke vratům a přesvědčují naše hlídačky, že určitě nebudou zlé, že se jen tak tváří...Občas pak nabídnu, že ta vrata otevřu, ale jen pokud umí dotyčný rychle utíkat.
To je hrozný, jak ten čas letí.....a z roztomiloučkých štěňátek se stávají velké psí dámy.
Jinak ...i "bábina" vypadá na fotce furt dobře.
No asi máte pravdu, možná medvědoidní typy bez ohledu na barvu, vyvolávají v lidech pocit, že je před nimi opradu hodný méďa. Možná by člověk se "zlým" medvědem měl vlastnit ještě psa typu bull...který je zase hodný a miluje lidi, ale lidi se bojí jeho.
Ta matka, co posílá dítě hladit psy přes plot by zasloužila přes hubu...se divim, že to její dítě ještě má tu ruku.
No taky se mi stávalo, že lidi stáli u plotu a přemlouvali moje hlídající psi, aby se dali pohladit....dnes již máme neprodyšně "zabedněno"
Branku a bránu, co vedou do ulice jsme teda nastavili ještě mříží do výšky, aby lidi nenapadlo koukat přes...a i tak, když je to na výšku asi 1,70 možná víc ( původních 1,5 m), i tak jednoho vyššího hocha nenapadlo nic lepšího, než si stoupnout na špičky a kouknout přes branku cože to tam štěká...fena neváhala a hned mu skočila po obličeji, byla klika, že měl docela rychlý reflexy a stihnul uhnout.
conie
napsal(a):
Lidem neni pomoci. Já sem teď vlastně rád, že k tomu psychicky neprůstřelnýmu sluníčkáři máme tu vzteklou fenu, která případnému zájemci o hlazení jasně naznačí, co si myslí o jeho nápadu chodit blíž. A už dorůstá psa, takže snahy o kontakt s roztomilým štěňátkem se nám poslední dobou vyhýbají. Kolemjdoucí jen vysílají různé komentáře, které jsou sice většinou kladné, ale málokdy někoho napadne, že by se chtěl seznamovat uplně zblízka.

No jak to tu ctu...
"Balu" - nevim jak v Brne, ale v Praze jsou jak parky, tak louky vycleneny specialne psum.
Pak jsou taky v normalnich parcich vyclenena mista, kde jsou napr. herni prvky pro psy a i tam muzou byt psi na volno.
Pak tu mame taky "psi parky" - to jsou jen vetsi oplocene zahrady, ale co. I tam jde psa pustit na volno....
A jen vsuvka. Kdyz jdu rano "po hlavni k metru", potkavam vesmes ty same lidi se psy (duchodce, co si jdou nakoupit a socialozovat jak sebe, tak psa). A vidim v tom kategorie (mozna to funguje na celou populaci).
1. pes jde bez vodaku hned vedle pana. Jedno jak pan jde pomalu jde s nim, pred kramem ceka. Po psovi se uklizi.
2. pes na volno beha kam chce, rve, udela bobek kde chce... nikdo to neresi. U kramu rve.
3. duchodce s flexinou, pes neustale rotuje sem tam a rve, zkaznit ho majitel ani nema v planu a bobky vetsinou tento majitel neresi.
4. duchodce co ma psa na normal voditku a ten jde v klidku (idealne jeste nese noviny, rohlik...), ceka v klidku kde je treba a majitel po psovi uklizi.
= ...hazet tohle do jednoho pytle proste nelze.
"Biokana" - pisete o cyklostezkach... Singeltrek? Jinak asi cykloturisticka trasa, takze "jen cyklisti" je utopie.
A to ma dost co delat s tim co pise "TyVed". Na kole ma dnes zvonek malokdo. Kdyz nekdo cikne, tak se nejen clovek nejdriv lekne, ale zvonek mu zni az za zadkem, takze cas privolat psa - byt na vodaku - k noze - uz vlastne neni... = na problem zadelano :(. Chce to hlasit se trosku driv a pribrzdit - normalni clovek si psa stahne....

To, co jsem viděla včera na turistické cestě....nepopsatelné. Majitelé jsou bezohlední k vlastním psům, rodiče k dětem. Cyklisté ke všem okolo.

napsal(a):
To, co jsem viděla včera na turistické cestě....nepopsatelné. Majitelé jsou bezohlední k vlastním psům, rodiče k dětem. Cyklisté ke všem okolo.
:-) a cyklista přijede domů a spustí "ti pejskaři prašiví" :-)
8 vlakových stanic = 5 psů bez náhubku + dva majitelé pravili k nám "to je ten zlej pes"
příště sundávám košík
mimochodem trasa k vám, tak nevím, co to tam máte za lidi, cyklisty znám, těch bylo ve vlaku několik, ty nepočítám (ale bylo jich 6 v jedné chodbičce)
ale jako chudáci, na chodníku jim nadáváme, na silnici musí diskriminačně jezdit u kraje, do psů nesmí narážet, používat zvonek, na fauně je nikdo nechce, a když jim to dojde a vyškrábou se v těch legračních botech do vlaku, po 15 minutách a dvou litrech potu se jim podaří narvat kolo do stojanu, tak si chcou sednout, ale co tam není.. pejskař :-)

Tak u nás teď udělali cyklistům cyklostezku - autům vjezd zakázán, psům vstup taky =
že by jezdili sem tam ?
Dokonce tam mají i boxy na uložení kola.
Jinak - jestli on nebude problém v tom, že cyklistů je taky moc. Dřív jel na kole děda s taškou a bandaskou s kafem do ráce, bába s hráběma otočit seno. A pak kluci do vojny - pak už měli jiné starosti.
Dnes lítaj na kolách v legračních oblečkách.....lidi všeho věku.
Jo a na horách půjčují cyklovozíky za kola pro děti. Tak hurá, narvem do vozíku dítě ( psa ) a jedem.
conie
napsal(a):
Mám dojem, že lidé o psech nevědí vůbec nic. Naše fenka nemá ráda když ji osahávají a hladí cizí lidé. Sice nic neudělá, jen když může tak se tomu snaží vyhnout. Sousedovic holčička si mermo mocí chtěla pohladit a dědeček ne a ne pochopit, že to psu nemusí být příjemné. Vždyť každý pes má rád podrbání řekl...Člověk musí počítat úplně se vším, lidi mají někdy neuvěřitelné nápady a názory.

tero
napsal(a):
Mám dojem, že lidé o psech nevědí vůbec nic. Naše fenka nemá ráda když ji osahávají a hladí cizí lidé. Sice nic neudělá, jen když může tak se tomu snaží vyhnout. Sousedovic holčička si mermo mocí chtěla pohladit a dědeček ne a ne pochopit, že to psu nemusí být příjemné. Vždyť každý pes má rád podrbání řekl...Člověk musí počítat úplně se vším, lidi mají někdy neuvěřitelné nápady a názory.
Můj chrt se nechal pohladit od dětí, asi proto, že s dětmi vyrůstal, teda emoce neprojevoval, stál jako socha a koukal někam do dáli za obzor, ale myslím, že měl děti rád...no akorát to okatě nedával najevo, pokud projevil zájem o pohlazení cizí chlap, tak už rovnou vrčel...no a další skupinou byly ženy, na ty teda nevrčel, ale normálně uhýbal.......pamatuju, jak mi jedna paní říkala "on se mě bojí" tak jsem jí rovnou řekla, že se nebojí, že jen nechce, aby na něj sahala.....bylo to z jeho strany takový "fuj...ženká"......on se člověk ty lidi snaží držet od psa, ale občas se stane, že to člověk neuhlídá....resp. když se mě někdo zeptá, jestli si může pohladit mýho psa a já řeknu že ne, tak následuje otázka "on kouše"...no zkraje jsem naivně odpovídala "nekouše, jen to nemá rád"....no reakce podobná...každý pes to má rád.........pak jsem říkala že ne, že by je mohl kousnout a byl klid...myslím, že jsme měli kliku, že byl Lupouš černej, původně jsem chtěla bílýho afgána a ten vypadá jako anděl, to by mi nikdo nevěřil.
Teda, to Vám nezávidím :-(. Asi bych se snažila alespoň vlastního pejska vést k tomu, aby tyhle prudiče ignoroval a nenechal se vyprovokovat (i když je mi jasné, že to prostě taky není úplně jednoduché ani pro něho).
Důchodci jsou bohužel většinou pěkně nevychovaní páníčci, a to jak vůči svým, tak i vůči cizím psům. S nikým nemám víc konfliktů ohledně krmení pamlsky našeho štěněte než s důchodci v okolí. Tím chci říct, že s pánem se asi těžko domluvíte - on je přeci starý a ví nejlíp sám... :-(