Uživatel s deaktivovaným účtem

Když bude pes chtít, tak rozhodně vyšší než dokážete postavit

888
napsal(a):
Třeba myslíte i dvoumetrový,drátěný ?
myslím třeba i třímetrovou zeď :D
888
napsal(a):
On když velký pes vezme to pletivo, které není svařené, tak ten drát drží v podstatě za háček jenom nahoře a dole. Pokud to pes šikovně chytí jen za jeden drát, tak ho prostě vytáhne a rozepne to, jako kdyby ten plot měl zip. Takže vracák je určitě nutnost, ale nejlepší ho namontovat na svařované pletivo nebo plotové vařené panely. A pak ještě ochranu směrem pod zem :D

napsal(a):
Když bude pes chtít, tak rozhodně vyšší než dokážete postavit
když ho naučíte...

TyVed
napsal(a):
Tak někteří psi se to moc učit nemusí. Spíš se vyplatí je naučit zůstat doma, než se snažit vybudovat plot, který nedokážou překonat. On ten nepřekonatelný plot může být docela drahá záležitost.
To je jasný. Já pro jistotu psa necvičím přes nějaké vysoké překážky ,i když vyskočí hodně vysoko,nemá tendenci lezt přes plot. Mám plot cca 180. Možná kdyby psa někdo hodně provokoval,tak...

napsal(a):
myslím třeba i třímetrovou zeď :D
i Čínskou

lupus4
napsal(a):
průměrnému dobrmanovi stačí 180cm + 50 cm vracák, bez vracáku šikovnej "přeleze" klidně i 250
Co je průměrný dobrman?
napsal(a):
Co je průměrný dobrman?
hele standare, nevím, kdo tě sem prsk ale zatím jsem od tebe, krom více či méně "rádoby chytrých" glos nečetl jedinou radu...co kdyby si nám zpřístupnil své moudré příspěvky, ať se něco přiučíme ...
Jinak průměrný dobrman je v tomto případě pes, který NEVÍ , že se dají v poho skákat jakékoli +2m překážky, pokud mu to DCM vůbec dovolí

lupus4
napsal(a):
hele standare, nevím, kdo tě sem prsk ale zatím jsem od tebe, krom více či méně "rádoby chytrých" glos nečetl jedinou radu...co kdyby si nám zpřístupnil své moudré příspěvky, ať se něco přiučíme ...
Jinak průměrný dobrman je v tomto případě pes, který NEVÍ , že se dají v poho skákat jakékoli +2m překážky, pokud mu to DCM vůbec dovolí
hele lupusi,neuč ho to a nebude to dělat. Pak může být plot i 150.

lupus4
napsal(a):
Pak může být plot i 150.
než půjde okolo pěkná háravka...
ale prd. a jak nečetl vl. psal jsem,že mám plot 180 a v pohodě

lupus4
napsal(a):
a co mu píšu hned v 1. odpovědi ?Ten vracák je jistota...
a hádám se snad?a jinak nemusí být u plotu ani háravka,stačí naše prijebaná sousedka. Když otevře držku tak pes šílí,já taky...
TyVed
napsal(a):
Pokud pes neprojde skrz nebo pod :D
Nečarujte, nejde o naše pastevčí miláčky, ale "jen" o dobrmana ! Na..aný pastevec prostě projde všude a vším, když k tomu má vážný důvod. A u toho dobrmana - mám doma německého pinče, to je snad ještě vyšší level - zdrhne, kdykoliv odejdu na procházku s jiným psem a bez ní. Jinak jí to ani nenapadne, když odjedu autem nebo odejdu pěšky bez psa, je v pohodě. Pokud ne, přeleze,podleze, přeskočí, rozplete, podhrabe a doběhne mě s radostí, že se jde taky. Vždy se vrátíme, zavřu ji do kotce, nic si nevynutí. Přesto, když ji nezavřu preventivně, to udělá znovu.

conie
napsal(a):
Nečarujte, nejde o naše pastevčí miláčky, ale "jen" o dobrmana ! Na..aný pastevec prostě projde všude a vším, když k tomu má vážný důvod. A u toho dobrmana - mám doma německého pinče, to je snad ještě vyšší level - zdrhne, kdykoliv odejdu na procházku s jiným psem a bez ní. Jinak jí to ani nenapadne, když odjedu autem nebo odejdu pěšky bez psa, je v pohodě. Pokud ne, přeleze,podleze, přeskočí, rozplete, podhrabe a doběhne mě s radostí, že se jde taky. Vždy se vrátíme, zavřu ji do kotce, nic si nevynutí. Přesto, když ji nezavřu preventivně, to udělá znovu.
Tak pokud jde ,,jen,, o pastevce... já mám radši inteligentní plemena

sisi58
napsal(a):
Měla jsem k držení pastevců v ČR výhrady, ale nikdy bych netvrdila, že nejsou chytří.
jj no je fakt,že jsou i primitívnější rasy.
napsal(a):
víte on ten výraz "primitivní plemena" označuje plemena vývojově původní a nemá nic společného s jejich inteligencí. Já si taky dřív myslel, že náš starý úžasně šikovný, poslušný a nespočet povelů rozlišující a bleskurychle plnící flatcoat je genius. Skutečnost je taková, že něco co musíte služební plemeno s pracovní inteligencí učit, ten pastevec vymyslí sám a ve zlomku vteřiny. Ale to se fakt musí zažít, to se jinak porovnávat nedá.

napsal(a):
jj no je fakt,že jsou i primitívnější rasy.
ty jiné rasy nejsou primitivnější, ale prostě primitivní:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0picov%C3%A9_a_plemena_primitivn%C3%AD#Primitivn%C3%AD_plemena

napsal(a):
O pastevcích a jejich inteligenci vůbec nic nevíte.

napsal(a):
vím o psech dost,takže mindráky si nechte na doma.

napsal(a):
vím o psech dost,takže mindráky si nechte na doma.
Pýcha předchází pád.

napsal(a):
Pýcha předchází pád.
to vám nezávidím... člověk už ví,že je to tu samej znalec a expert. a přitom většina má doma nějakeho ořecha,který neumí ani povel ,sedni, . zajímám se o psi 25 let,ale nebudu dělat ze sebe znalce a experta. Hlavně se zajímám o rasu,kterou mám.

napsal(a):
vím kolik potřebuji.

napsal(a):
ty jiné rasy nejsou primitivnější, ale prostě primitivní:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0picov%C3%A9_a_plemena_primitivn%C3%AD#Primitivn%C3%AD_plemena
mám jinou knihu o primitívních plemenech...

napsal(a):
vím kolik potřebuji.

napsal(a):
https://www.denik.cz/rodina/proc-si-hloupi-lide-mysli-ze-jsou-nejchytrejsi-vlastni-neobjektivita-je-potvrzena-vedci.html
máte vhodné čtení,hlavně ať se něco naučíte,držím pěsti.

u chovu slepic vám to musí stačit né ?

pastevec je prostě primitiv ,ktereho nechtějí ani na cvičák. U něj stačí holiny a vidle...
napsal(a):
u chovu slepic vám to musí stačit né ?
Stačí, když nejste příliš vzdělaný, to se stává, ale hrubý na Bodlinku být nemusíte. Ta nám totiž, na rozdíl od vás, vždycky dobře poradí.
Pokud máte zkušenosti se slepicemi, že je tak doporučujete, běžte na "Drůbež".
napsal(a):
pastevec je prostě primitiv ,ktereho nechtějí ani na cvičák. U něj stačí holiny a vidle...
platí, že
Grext

XXX.XXX.159.158
Grext

XXX.XXX.159.158
888
napsal(a):
Tady vám akorát nadají!!!!!!! neporadí!!!!!!!!! nadají!!!!!! nadají a hrozně!!!! Sem proboha nic nepište!!!!! Kor profesionál typu Nick: Lupus4 nejchytřejší zde 100% poradce rozený vůdce ale třeba to nemyslí zle ale pohlitilo ho to nevědomě psychicka asi ? Plot a pozemek má mýt každy člověk zajištěný kvůli sobě a bezpečnosťi pro dobro vašeho psa!!!! Jináč např. https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/pes-napadeni-plot-zraneni-zena-venceni-policie-obvineni-zlin-kudlov.A180822_105127_zlin-zpravy_ras/diskuse

Grext
napsal(a):
Tady vám akorát nadají!!!!!!! neporadí!!!!!!!!! nadají!!!!!! nadají a hrozně!!!! Sem proboha nic nepište!!!!! Kor profesionál typu Nick: Lupus4 nejchytřejší zde 100% poradce rozený vůdce ale třeba to nemyslí zle ale pohlitilo ho to nevědomě psychicka asi ? Plot a pozemek má mýt každy člověk zajištěný kvůli sobě a bezpečnosťi pro dobro vašeho psa!!!! Jináč např. https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/pes-napadeni-plot-zraneni-zena-venceni-policie-obvineni-zlin-kudlov.A180822_105127_zlin-zpravy_ras/diskuse
"Plot a pozemek má mýt každý člověk... " Já tedy plot ani pozemek nemyju...

napsal(a):
gex

XXX.XXX.159.158
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=IVgSExgTu0s

napsal(a):
No tak koukám, že tady někdo pastevcům pěkně umejvá p r d e l .......tak jsem ráda, že patřím k lidem, kteří naopak oceňují tu "primitivní samostatnost" v rozhodování. Co je teda smutné, tak jsem tady nikdy nečetla (snad jsem to nepřehlédla), že by se majitel pastevce navážel takovýmhle způsobem do majitelů těch "neprimitivních" plemen, které "na cvičáku chtějí" nebo že by se posmíval, že jsou jak cvičené opice, co se neumí sami rozhodovat, co sami nic nevymyslí a visí na páníčkovi očima, kdyže už přijde další povel, že se doslova snaží splnit vše, co mu vidí na očích.
Sice si myslím, že je to celé provokace, ale každý si přeci pořizuje (nebo by alespoň měl) psa, který mu povahově vyhovuje a ne každému vyhovuje "úslužný" německý ovčák nebo TOP ve známém žebříčku inteligence psů....bordera.......já měla afgánského chrta, ten je ve zmiňovaném žebříčku beznadějně poslední....zatím nejinteligentnější pes, kterého jsem kdy měla, no na cviřáku by nás taky nechtěli a my bychom tam ani nelezli......měla jsem i fenu NO (krásné třetí místo), poslušná na první dobrou, úžasná a naprosto dokonalá fena, ale to se prostě nedá srovnávat.
Nemám pastevce, ale mám fenu, takovou samostatnou jednotku (díky bohu) a když mi někdo říká, že bych měla dělat tohle a že fena by měla fungovat takhle a že by jí tu samostatnost vyhnal z hlavy....na to říkám jediné "tak to přijď říct mojí feně do očí, ona ti to vysvětlí" a to rozhodně nejsem člověk, který machruje s velkým ostrým psem, nemám to zapotřebí, vím co mám doma a hlavně proč.
Máme pastevce (SAO) a k němu mám svého osobního velkého knírače. No, zatím malého knírače (5měs), velký teprve bude .
Rozdíl v inteligenci je neskutečný. Knírač umí v pěti měsících sedni, lehni, pusť, dej, čekej, zůstaň, stůj, vpřed, nahoru, dolů... SAO v pěti měsících uměl motat se do vodítka
Ale co se vlastního myšlení týče, je to nebe a dudy. Koukám kníračovi do očí a vidím skrz . Kouknu saošovi do očí a vidím, jak si mě měří, jak přemýšlí proč na něj tak koukám... Tahle diskuse není o pastevcích, takže to tady nebudu zahlcovat, to se ani nedá popsat, to se musí zažít. Je ohromně zajímavé pozorovat ty dva odlišné psí světy
Edit: přirovnala bych to ke koupi PC. Knírač je PC bez programu, úplně prázdný. A bude fungovat podle toho, jaký program do něj nahrajete, ať je jakkoli obsáhlý nebo složitý. Pastevec je PC s pevně nahraným programem, ke kterému můžete dohrát drobné prográmky, ale ten hlavní program ničím nepřemažete.
Co se plotu týče, může se zdát, že 140cm je nízký plot. Ovšem nám ho překonával basset . Plot navazoval na zeď a basseťák se opřel zády o zeď a nohama lezl po plotě až nahoru a pak prostě přepadl na druhou stranu Vtipné bylo, že tam si lehl a nikam nešel . Jen se nechával hladit od kolemjdoucích.

MiluRa
napsal(a):
Máme pastevce (SAO) a k němu mám svého osobního velkého knírače. No, zatím malého knírače (5měs), velký teprve bude .
Rozdíl v inteligenci je neskutečný. Knírač umí v pěti měsících sedni, lehni, pusť, dej, čekej, zůstaň, stůj, vpřed, nahoru, dolů... SAO v pěti měsících uměl motat se do vodítka
Ale co se vlastního myšlení týče, je to nebe a dudy. Koukám kníračovi do očí a vidím skrz . Kouknu saošovi do očí a vidím, jak si mě měří, jak přemýšlí proč na něj tak koukám... Tahle diskuse není o pastevcích, takže to tady nebudu zahlcovat, to se ani nedá popsat, to se musí zažít. Je ohromně zajímavé pozorovat ty dva odlišné psí světy
Edit: přirovnala bych to ke koupi PC. Knírač je PC bez programu, úplně prázdný. A bude fungovat podle toho, jaký program do něj nahrajete, ať je jakkoli obsáhlý nebo složitý. Pastevec je PC s pevně nahraným programem, ke kterému můžete dohrát drobné prográmky, ale ten hlavní program ničím nepřemažete.
Co se plotu týče, může se zdát, že 140cm je nízký plot. Ovšem nám ho překonával basset . Plot navazoval na zeď a basseťák se opřel zády o zeď a nohama lezl po plotě až nahoru a pak prostě přepadl na druhou stranu Vtipné bylo, že tam si lehl a nikam nešel . Jen se nechával hladit od kolemjdoucích.
To, že pastevec neumí v pěti měsících to, co velký knírač, neni tím, že by byl méně inteligentní. On je prostě inteligentní jinak. Však to pak dál píšete. Nelze tedy srovnávat psy různých plemen podle jednoho kritéria, protože jejich vývoj a určení, požadavky na ně, byly a jsou jiné.
MiluRa
napsal(a):
No ono je legrační, že se vždycky když se řeší inteligence psů, tak se řeší z pohledu toho, kolik se toho dokážou naučit od člověka a jak správně a přesně to dokážou provádět. Což stojí hlavně na jejich ochotě s tím člověkem spolupracovat a dělat co chce on, bez ohledu na to, jestli v tom pes sám vidí nějaký hlubší důvod.
Pastevec potřebuje ten důvod, povel chápe většinou za dvě opakování, pak jde jen o to, jestli v tom vidí smysl a kolikrát je ochoten to dělat "jen tak". A pak člověk třeba zjistí, že pastevec umí lovit na návnadu a když se něco děje, tak okamžitě vyřeší nenacvičenou situaci. A to zase neumí ta služební a ovčácká plemena.
Nám tuhle vystoupil na pozemku z auta cizí pán a vůbec nebylo v plánu, že se dostane do prostoru, kde jsou psi a který je oddělený dalším plotem s masivní těžkou bránou, která nejde otevřít, pokud se nepřizvedává. No a jak tak k němu jdu, ho uvítat, aby psi věděli, že je všechno v pořádku, tak najednou vidím, že malá feňule doběhla k bráně, chytila mříž do zubů, udržela v rovině, aby to šlo a ve vteřině bránu otevřela, oběhla a vyrazila si pro pána. Naštěstí sem byl už tak blízku, že sem jí po cestě odchytil za obojek a strašně uraženou odvedl do kotce. A pak člověk přemýšlí, že ta fena snad musela odpozorovat, jak se ta brána otevírá, protože otevírala správným směrem a dokázala to udržet v pozici, kdy to otevřít jde. Nikdy jí to nikdo neučil, ani otevírat cokoliv jiného, co připomíná dveře.
TyVed
napsal(a):
No ono je legrační, že se vždycky když se řeší inteligence psů, tak se řeší z pohledu toho, kolik se toho dokážou naučit od člověka a jak správně a přesně to dokážou provádět. Což stojí hlavně na jejich ochotě s tím člověkem spolupracovat a dělat co chce on, bez ohledu na to, jestli v tom pes sám vidí nějaký hlubší důvod.
Pastevec potřebuje ten důvod, povel chápe většinou za dvě opakování, pak jde jen o to, jestli v tom vidí smysl a kolikrát je ochoten to dělat "jen tak". A pak člověk třeba zjistí, že pastevec umí lovit na návnadu a když se něco děje, tak okamžitě vyřeší nenacvičenou situaci. A to zase neumí ta služební a ovčácká plemena.
Nám tuhle vystoupil na pozemku z auta cizí pán a vůbec nebylo v plánu, že se dostane do prostoru, kde jsou psi a který je oddělený dalším plotem s masivní těžkou bránou, která nejde otevřít, pokud se nepřizvedává. No a jak tak k němu jdu, ho uvítat, aby psi věděli, že je všechno v pořádku, tak najednou vidím, že malá feňule doběhla k bráně, chytila mříž do zubů, udržela v rovině, aby to šlo a ve vteřině bránu otevřela, oběhla a vyrazila si pro pána. Naštěstí sem byl už tak blízku, že sem jí po cestě odchytil za obojek a strašně uraženou odvedl do kotce. A pak člověk přemýšlí, že ta fena snad musela odpozorovat, jak se ta brána otevírá, protože otevírala správným směrem a dokázala to udržet v pozici, kdy to otevřít jde. Nikdy jí to nikdo neučil, ani otevírat cokoliv jiného, co připomíná dveře.
No tak to, že pes něco okouká a naučí se to, to bych neviděla jako čistě vlastnost nebo schopnost pastevčů, to je spíš o konkrétním jedinci.....
Ale jinak souhlasím. Ono je celkově blbost u psů porovnávat a měřit inteligenci - protože pro jednoho je chytrý pes ten, který se naučí v co nejkratší době co nejvíc povelů a bude je slepě plnit proto ,že to chce páníček a pro jiné je takový pes naopak hloupý, a inteligentní je pro ně ten, který sám přemýšlí...
MiluRa - Edit: přirovnala bych to ke koupi PC. Knírač je PC bez programu, úplně prázdný. A bude fungovat podle toho, jaký program do něj nahrajete, ať je jakkoli obsáhlý nebo složitý. Pastevec je PC s pevně nahraným programem, ke kterému můžete dohrát drobné prográmky, ale ten hlavní program ničím nepřemažete.
hezky definováno.
marcelaamax
napsal(a):
No tak to, že pes něco okouká a naučí se to, to bych neviděla jako čistě vlastnost nebo schopnost pastevčů, to je spíš o konkrétním jedinci.....
Ale jinak souhlasím. Ono je celkově blbost u psů porovnávat a měřit inteligenci - protože pro jednoho je chytrý pes ten, který se naučí v co nejkratší době co nejvíc povelů a bude je slepě plnit proto ,že to chce páníček a pro jiné je takový pes naopak hloupý, a inteligentní je pro ně ten, který sám přemýšlí...
S tím okoukáním samozřejmě souhlasím, to asi není nic výjimečného, ale já měl do té chvíle pocit, že to je další bezpečnostní prvek, protože většina dospělých lidí to otevřít nedokáže, prostě se jim to svěsí a jsou v koncích, dokud jim někdo neukáže jak. A ta naše malá střelená lumpárna to měla hned. Je tedy pravda, že i když je to taková tyčka na dlouhých sloupovitých tlapách a má tak stěží 40 kg, tak má už asi výrazně větší sílu, než většina lidí.
TyVed
napsal(a):
To je právě to, podle čeho kdo měří tu "inteligenci". Pro mě, jako celkem zkušeného kynologa, je právě ten pastevec vyšší level. Spolupracovat bude jen když má s pánem výborný vztah a bude to prostě dělat pro vás. Pamlsky jsou sice dobré, ale většinou nepřesvědčí. Potom, co jsem si vychovala a vycvičila první šarplaninku (a složily jsme zkoušky ze základní poslušnosti k velkému překvapení pana rozhodčího), tak mi výcvik klasicky dobře spolupracujícího plemena připadá tak trochu nudný a dost jednoduchý . A ten pastevec už to prostě nikdy nezapomene, můžete po něm chtít nějaký cvik třeba po 3 i 5 letech a on přesně ví, co a jak. Ale nebude nikdy opakovat cviky 10x za sebou, radostně 10x aportovat apod. Panička chce? Tak si sednu, lehnu, udělám to či ono, no jo, ona má radost a to je fajn. A teď to chce páníček? Ale jdi, proč bych tě měla poslouchat? A život a spolupráce s vychovaným a poslušným pastevcem, to je jen radost. Jako zpestření (a protože nerada hulákám na dálku) naučila jsem svoji šarplaninku na posunkové povely. A teď, ve stáří, když holka ztrácí sluch, je úžasné, jak na ně stále reaguje.

podle čeho kdo měří tu "inteligenci"
ale ono je opravdu nekolik druhu - schopnost spoluprace s clovekem se vetsinou nazyva pracovni/socialni inteligence.
ale je i instinktivni anebo - a to vas asi bude u pastevcu zajimat nejvice - adaptivni. tj. to, co se pes dokaze naucit sam, jak prezije a vyuzije prostredi ve svuj prospech

ale je i instinktivni anebo - a to vas asi bude u pastevcu zajimat nejvice - adaptivni. tj. to, co se pes dokaze naucit sam, jak prezije a vyuzije prostredi ve svuj prospech
nevím v jakém smyslu - zajímat nejvíc ...?
v každém případě pastevci mají vysokou inteligenci instinktivní, ta adaptivní bude jednak opravdu kus od kusu a druhak její definice je zde diskutabilní - schopnost se učit novému zcela jistě mají, nikoliv však ochotu, jsou to silní konzervativci, paměť sloní...obecně adaptivní nižší
a pracovní inteligence - s pyrenejákem - při učení opakovat 5x povel už by bylo zbytečné plýtvání(v té rychlosti chápání mne opravdu překvapil), spojení bylo vytvořeno (samozřejmě nikoliv "sport" provedení),ale opět nikoliv ochota poslechnout vždy a kdykoliv a vcukuletu......

napsal(a):
v každém případě pastevci mají vysokou inteligenci instinktivní, ta adaptivní bude jednak opravdu kus od kusu a druhak její definice je zde diskutabilní - schopnost se učit novému zcela jistě mají, nikoliv však ochotu, jsou to silní konzervativci, paměť sloní...obecně adaptivní nižší
a pracovní inteligence - s pyrenejákem - při učení opakovat 5x povel už by bylo zbytečné plýtvání(v té rychlosti chápání mne opravdu překvapil), spojení bylo vytvořeno (samozřejmě nikoliv "sport" provedení),ale opět nikoliv ochota poslechnout vždy a kdykoliv a vcukuletu......
to otevreni vrat treba ?
a druhak její definice je zde diskutabilní
tak si najdi lepsi definici, nikdo ti preci nebrani

"tak si najdi lepsi definici, nikdo ti preci nebrani"
nerozumím, zcela
ty pojmy svou definici mají.....
diskutabilní myslím vztaženo k pastevcům

Moyda
napsal(a):
To je jako u lidí. Někdo má zdravý selský rozum a dokáže se přizpůsobit i vyřešit téměř každou situaci. A někteří vysokoškolští absolventi nejsou jak já říkám schopni samostatného života.
To určitě, takových VŠ absolventů je hodně. Na druhou stranu od člověka s IQ kolem 70 nemůžete čekat ani ten selský rozum.