Mirka24

XXX.XXX.248.40
Dobrý den, po delším vybíráni našeho pejska jsme se pravděpodobně rozhodli pro AUO. Tímto jsem vás chtěla poprosit, o jakékoli zkušenosti s touto rasou. Mnoho máme přečteno, ale přesto bychom rádi znali vaše zkušenosti. Zajímalo by nás, jestli máme jít spíše do fenky nebo psa. A taky názor na chovatelsou stanici Wäka? Určitě budeme rádi, když nám napíšete, jakou chs by jste si vybrali třeba právě vy.
Ale my nevíme, co od psa očekáváte, co chcete cvičit, v jakém prostředí žijete, jaké máte zkušenosti, jaký je váš cit pro psy atd. atd.
Waka je zaměřená na sporťáky, podle mne to nejsou povahově (a ani exteriérově) typičtí ausíci, ale hyperaktivní trochu bordeří povahy. Jestli chcete dělat vrcholově agility nebo nějaký podobný sport, kde se chce rychlost, máte opravdu hodně času se psem makat, můžete jít do toho.
Fenka - pes, to vám nikdo neporadí, mně třeba víc vyhovují feny, ale přesto mám momentálně ve smečce převahu psů :-) Každý preferuje něco jiného, někomu vadí hárání, které omezuje 2x do roka při výstavách, zkouškách, procházkách na volno... ale zas nebývají tak rvavé, nemívají neustále čumák při zemi, když někde projde háravka...
Mirka24

XXX.XXX.248.40
LájošM
napsal(a):
Ale my nevíme, co od psa očekáváte, co chcete cvičit, v jakém prostředí žijete, jaké máte zkušenosti, jaký je váš cit pro psy atd. atd.
Waka je zaměřená na sporťáky, podle mne to nejsou povahově (a ani exteriérově) typičtí ausíci, ale hyperaktivní trochu bordeří povahy. Jestli chcete dělat vrcholově agility nebo nějaký podobný sport, kde se chce rychlost, máte opravdu hodně času se psem makat, můžete jít do toho.
Fenka - pes, to vám nikdo neporadí, mně třeba víc vyhovují feny, ale přesto mám momentálně ve smečce převahu psů :-) Každý preferuje něco jiného, někomu vadí hárání, které omezuje 2x do roka při výstavách, zkouškách, procházkách na volno... ale zas nebývají tak rvavé, nemívají neustále čumák při zemi, když někde projde háravka...
Zkušenosti mám, co se týče sportu, který chceme dělat to přesně ještě nevíme, chceme vyzkoušet co nejvíc možnosti a co nás bude bavit, tak u toho zůstaneme. Co jsme se tak nejvíce dívali bylo po obraně nebo dogfrisbee. Agility chceme určitě vyzkoušet, ale mě osobně to moc neláká.
Australáka jsem chtela strašně dlouho, rozhodovala jsem se mezi sportovní X výstavní linií. Nakonec jsem se rozhodla pro výstaváka, přiznám se že koukám po dalším a sleduji i několik chovek pro které je duležitější práce i když teda zahraničních. Počítejte s tím že jsou to strašná prasata, všechno sežerou, setkávám se s problémy s konflikty s ostatnímy psy, hlídaj, všechno komentujou, může být problém s nežadoucím pasením, může být “přetáčivé” chování, u nekterých psů může být problém že nezvládnou odpočívat, jsou chytří ale i tým způsobem že přechytračej pánička, někteří lovej... Dokážete s tím počítat a pracovat? Určite vám nechci plemeno rozmlouvat, jsou úžasní ale počítejte s nejhorším a pak budete mile překvapeni. Osobně mám fenu která je dost klidná a moc aktivity nevyžaduje (to je ale možná jen můj pocit protože mam druhého psa magora), ale nekteří jsou dost aktivní a potřebují zaměstnat. U dalšího psa bych byla ráda kdyby byl sebevědomej a aktivnější, sama jsem docela neaktivní člověk a potřebuju psa co rme donutí jít ven a zaměstnat ho . A taky nejspíš upřednostním samce.
Já osobně koukám spíš na rodiče než na chovku ale docela se mi líbí D vrh z Waka. Pokud chcete psa ze sportovních linií (protože osobně nevím v ČR o planovaném vrhu který bych označila za pracovní), zkusila bych kontaktovat nekolik chovek a jela se podívat, případně na nějakou akci a ujasnit si co od psa opravdu chcete a co mu můžete nabídnout.
Souhlasím s Lájošem.
U nás zas není moc chovek, co by se zaměřovala jen na pracáky, ale Wäka k nim patří. Pokud se nechcete vrcholově věnovat pasení, agility, fresbee, měla bych strach, že se budete trápit na obou stranách.
Mám ausíky dva, jednoho spíš výstaváka, druhého pracovního. Ale makají oba v tom, v čem chci. Je to spíš o tom, jak uchopíte výchovu a výcvik , a o konkrétní povaze psa. Vím, že z toho výstaváka bych nikdy nedostala tu rychlost, co mají lehčí psi, ale agility nedělám, tak je mi to jedno. Baví ho klasická sportovka a nosework.
S tím druhým, který je více akční, se dá dělat cokoli. Doma se vydrží klidně hodiny jen válet a neotravuje, ale je na něm vidět, že když jdeme pracovat, má z toho radost a určitě chce hodně zaměstnat mozek, aby byl spokojený.
Pro mne je ausík univerzální pes na cokoli, když se k tomu majitel dobře postaví. Hodně psů je tvrdohlavých, dominantních, nesmí se jim už od štěněte povolit nic, co nechcete, aby později dělali.Jsou velmi chytří a využijí všeho ve svůj prospěch :-)
Měla jsem více plemen, ale vím, že další pes bude zase ausík, jen se doma neshodneme na pohlaví. Můj muž chce zase psa, nejlépe opět dva, já už bych raději fenečku, protože je s fenami méně konfliktů při hromadných procházkách a akcích.
Mirka24

XXX.XXX.248.40
Děkuji za informace ☺️. Co se tyče aktivity, tak s tím počítám, jsme aktivní rodina, takže se určitě nudit nebudem. Co se tyče těch chovek, tak se určitě s někým spojím. A mohla bych se zeptat, odkud máte právě vy ausíka?