Dobrý den, potřebovala bych rady pro úplný začátek V půlce července jedu pro štěně a bude naučená na maso tak chci začít krmit masem i ostatní. Chovatelka maso mele tak je lepší brát rovnou ty mleté směsi nebo kusové a doma vzít přes mlýnek? Dle výpočtu krmné dávky na 4kg vychází 80gr? Není to málo? Těch 80gr je myšleno včetně přílohy nebo jen maso a k tomu přidat přílohu? jedna váží 3,7 a druhá má přes 4kg. Jak se vypočte dávka pro štěně? Je nějaká zelenina kterou nedávat? Chovatelka říkala at dávám pozor na karoten.
Od kud objednáváte maso? U starších je přechod jaký? Postupný nebo rovnou na maso? Nevím jestli budou chtít syrové? Dospělé krmím 2x denně.
tak to vás chválím
http://www.manwe.eu/index.php/krmeni-tat
http://www.manwe.eu/index.php/vypoet-krmne-davky
a pro ty dospělé
http://www.manwe.eu/index.php/jak-pejit-z-granuli
a když si to přečtete celé (menu na pravé straně) bude jen dobře
tam jsem právě zadala ten výpočet a vyšlo 80gr na den? Stejně granule moc nechtějí tak chci přejít a teď se to bude hodit když štěně že na maso naučené. jen nevím jak pořešit ty kosti. Koukala jsem že se prodává mleté celé kuře nebo kachna Jen u nejstarší nevím co jí dávat. Vím že v granulích jí vadí sebemenší část kuřete ,ale jinde jsme četla že jen maso je ok a nesnese to v granulích? kachna jí chutná. štěněti mám pak připravovat extra nebo zamíchat jednu směs i s přílohou a jen rozdělit?
kosti u prcka pořešíte např. celým skeletem, ať už rozemelete nebo nasekáte na kousky
pro nejstarší kupte třeba hovězí, masa je mraky, na obr. 1kg/30,- a to už od překupníka (z krámu)
Co se týká štěnda,požádala bych primárně o radu chovatelku. Já jsem psala do "návodu na štěňátku" velkou kapitolu o barfu a uváděla jsem i příklad jídelníčku,jak bude baštit čuba,co zůstává doma. Jinak ty kosti určitě u pidi psa ze začátku mleté,časem zkus paličkou poklepat kuřecí krky a dávat ty. Zeptej se chovatelky,kdy začíná s kostmi. Jinak ty směsky jsou super, maso,kosti,vnitřnosti, já je odchovům (samozřejmě od dobrých firem) doporučovala a lidi jsou s tím spokojení. Přílohy u nás nedávám a ani odchovům nedoporučuju. Co se týká dávky tak cca 2-4 % ideální hmotnosti, u štěnda je to víc, 5,6 %. Ad kuře,taky jsem měla psa,co v granulích,pamlscích nesnesl žádnou kuřecí bílkovinu, tuk,ale po normálním kuřeti mu nic nebylo. Chce to zkusit. Jinak 8,5 kg mopsík dvouletej dostává u mě cca 220 g masa
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můj trotl polyká velké kusy kostí a pak je mu šoufl, takže mletiny - krůta, kachna. Beru Maso Amos, občas se tam dostane větší kousek kosti, to by možná bylo lepší vyndat. Jinak u nás to kuře taky - syrové nevadí, ale jaknile byla stopa v granulích apod., tak měkké bobky.
Děkuji všem za rady. Do psí misky je ok? Tam mají i celou kachnu
U chovatelky to omrknu, jedu tam den před odběrem .Takže přílohy nedáváte vůbec? Jen zeleninu? Já se těch kostí prostě bojím Chovatelka říkala že když má i dorost tak všem to mele a nemusí hlídat a že míchá drůbež s hovězím. Jsem ráda že to uvidím v praxi a tu zeleninu syrovou? A kolik cca ke 100gr masa? Už se několikrát stalo že mne spadlo kus vařeného kuřete a sežrala a nic tak uvidíme. štěně v 7 týdnech 1,3kg takže ty kosti asi fakt brát pomleté ve směsi a uvidím jak se starší budou tvářit. Zkrmuji zbytek granulí a pak chci přejít na maso.
Do psí misky bych řekla, že je OK ...mají i skupinu na fb
https://www.facebook.com/groups/497002640466988/
mletiny jsem teda nikdy nekupovala, u dvouměsíčního prcka jsem začala kuřecíma krkama a všechny ty obratle jsem překrájela nožem na prkýnku - trochu opruz, ale nic, co by nešlo.
Pokračovala jsem křídlama, zpočátku jsem měla trochu nervy, snažila jsem se to přidržovat, aby musela kousat, ale párkrát mi přicvakla prst, takže jsem od toho rychle upustila a naštěstí vždy vše OK.
Zeleninu syrovou, ale tu na rozdíl od masa fakt hodně drtím. Pes má problém s trávením vlákniny, velké kusy zeleniny a lupení vypadají efektně na fotkách, ale pes to pravděpodobně moc nezužitkuje i v případě, že to sežere.
Přílohy dávám, ne denně, ale často. Střídám různé od Dromy, občas dám spařené ovesné vločky, někdy vařenej brambor, na podzim dýni.
lupus4
napsal(a):
postupně maso i s kostí i přílohou do granulí je lepší pro choulostivé zažívání,jak rychle postupovat uvidíte sama dle stolice
zdravej "popelnici" je to jedno
a přílohu jakou? Rýži? Já mam těch granulí nějak málo tak uvidíme. Ještě dokupovávat granule se mne moc nechce. Můžu vzít ve zverimexu na váhu ale ty mlsné potvory ted s chutí žerou Eden a ten ve zverimexu neseženu
Markéta80
napsal(a):
a přílohu jakou? Rýži? Já mam těch granulí nějak málo tak uvidíme. Ještě dokupovávat granule se mne moc nechce. Můžu vzít ve zverimexu na váhu ale ty mlsné potvory ted s chutí žerou Eden a ten ve zverimexu neseženu
Granule není nutno, dokonce vám to většina barfařů ani nedoporučí. Rýži téměř vůbec nedávám, nejčastěji spařené ovesné vločky, vařenej brambor, instantní přílohy od Dromy. Občas místo přílohy dám rozmačkanej banán, pokud je nestíháme jíst a hnědnou nám. Někdy klepnu vajíčko.
Když mám pocit, že fena měla menší výdej nebo se přežrala u koní odpadem z jejich kyblíků + pečivem, už přílohu nedávám a dám jenom nastrouhanou mrkev, okurku, salát...
prostudujte
http://www.manwe.eu/index.php/jak-pejit-z-granuli
vypadá to "složitě", ale nic to není
http://www.manwe.eu/index.php/jidelniek-v-pikladech
http://www.manwe.eu/index.php/levnji-jidelniek
je to tam počítaný na 30 kg psa tak upravte
Markéta80
napsal(a):
právě tam píše že nejlepší je přejít rovnou? Právě vypadá to složitě i když jak se to naučím řeknu si že s masem je to bez práce Snad u nás něco seženu, propásla jsme termín a další závoz až 22.7.
Pro takovýhle prcky v pohodě koupíte kdekoliv maso pro lidi
Já jsem z Do psí misky objednávala asi jen dvakrát.

Markéta80
napsal(a):
uvidíme , v okolí prodejen je dost ale málokde mají mrazák tak musím doufat že nebudou vyprodaní. A paradox by byl pokud by maso nechtěly žrát
A Masožravci by Vám to dřív nepřivezli?
http://www.masozravci.cz/zavozove-trasy/

Markéta80
napsal(a):
ty k nám nevozí vůbec, potřebuji Plzeň
a je pak z mletin lepší přejít na kousky nebo klidně zůstat u mletého? Nebo kusovky a doma přes mlýnek?
Aha, tak ještě mě napadl Falco krmiva a nebo Ravell, ale ten nevím, jak zaváží, to byste si tam musela zítra zavolat.
Markéta80
napsal(a):
ty k nám nevozí vůbec, potřebuji Plzeň
a je pak z mletin lepší přejít na kousky nebo klidně zůstat u mletého? Nebo kusovky a doma přes mlýnek?
Anebo, pokud jste z Plzně, Do psí misky má výdejní místo v Kamenném újezdě u Nýřan. Ještě jsem tam nebyla, ale už dlouho se chystám
Záleží na tom, jestli chcete v budoucnu krmit nakrájené, nebo stále mletiny, sehnat se dá lidské maso za slušnou cenu. Krmím tak padesátikilovou fudlačku a neutratím víc, než když jsem kupovala v obchodech s krmným masem. Přílohu dávám rýži a zeleninu sušenou, vařím s tou rýží. Ale ona žádnou zeleninu či ovoce nepozře. Pokud pejsek nemůže kuře, můžete zkusit třeba krůtu nebo vepřové, srdce, jazyky...
Obnovuji diskuzi. štěně skoro 5m a syrové maso moc nechce . Kolikrát čuchne a uteče, navíc krmím z ruky. Z misky bez šance a to jsme si říkala jak bude žrát s chutí Jak dál postupovat? Je to štěně tak celodenní hladovku nechci, kolikrát sežere až odpoledne celou dávku na den což si taky nemyslím že je ok Klidně jí uvařím,ale co vše tam dát? A pokud ani vařené chtít nebude?
Teď zrovna vařím pro psy.Vařím v papiňáku, mrkev, celer,kopřivy a vepřové nožičky,plus hovězí kosti.(Vše kupuji v Globusu) i drůbeží skelety, ty dávám syrové. Vařené oberu,protože vařené kosti nedávám. Dávku k žrádlu dělám tak, že dávám polévku se zeleninou a obraným masem, přidám skelety i s kostmi a velkou lžíci jogurtu. Dávám i ovesné vločky. Ty si ráno zaliji horkou vodou,až změknou jsou vhodné k žrádlu.Dávám také velkou vrchovatou lžíci.Já mám dospělé psy a nyní krmím jednou denně.Ráno dostávají jablko a ob den pangemin bifi. Polévku při vaření trochu solím.

Já taky vařím....pe to syrový prostě nechce, resp. chvíli to letos vypadalo, že se na starý kolena rozhodl syrové jíst, ale to bylo kraťoučké období a už zase vaříme.
Jako výživu pro štěně nastudovanou nemám, ale dospělý psy krmím stále 5x denně, oběd a večeře se skládají z vařeného masa, vařené zeleniny a přílohy....příloha je buď rýže (popř. ve variaci ..zeleninové rizoto), těstoviny (buď jen tak vařené nebo jako těstovinový salát se zeleninou, ledovým salátem a jogurtem nebo je třeba zapeču s vajíčkem a trochou sýra) a brambory...většinou jako variace na bramborový salát nebo šťouchané s máslem a vařenou mrkvičkou)......kosti dávám syrový...křídla nebo třeba půlku syrovýho kuřete k večeři, vepřový žebra nebo hovězí.....
Někdy dělám i omáčky....něco jako když dělá člověk svíčkovou...hodně vařený zeleniny, rozmixovaný s vývarem a se smetanou.......
U nás je teda problém s vnitřnostma, pes je nechce ani syrový ani vařený ani v kose ani žádnou mletinu, jediný co sní bez problémů jsou vařený játra a potom hovězí plíce.....teda normálně jíme kuřecí nebo kachní žaludky, srdíčka, hovězí srdce...ale to počítám mezi svalovinu......
Ochucuju kořením a bylinkama.
Jako fena je popelnice, co sní všechno, ale pes je hrozně vyběravej
Markéta80
napsal(a):
takže přílohu raději zvlášt? Mám tady kořenovou zeleninu mraženou tak trošku přidat? Ted nikde nic nekoupím. Třeba jí to bude chutnat Na syrové se s chutí netváří a to jsem si myslela jak jí to bude chutnat. Kolikrát raději jde ke starším vyžírat granule Naše má ted cca 3kg
Neházela bych flintu do žita, zkoušela bych obměny, vyhrála bych si s tím. Teď aktuálně máme z Do psí misky bio skopové dršťky, ty mají úspěch, krásně tu krmnou dávku ovoní , i když to chce s nima raději nepřehánět. Jinak v DPM mají i pěkný krůtí kostky, to je takový masíčko pro psí mimina.
Přílohy bych klidně zamíchala do masa. Pokud pes je nežera, zelenina to obvykle moc nevylepší, mražená kořenová bude zřejmě i celer a petržel, do bych se divila, kdyby nežerovi chutnalo.
Mrkev strouhám syrovou, úspěch má i strouhaný jablko nebo rozmačkanej banán. Anebo vařenej brambor na kaši. Chuť žrádla vylepší i lososovej olej, i když s tím se u nás taky musí opatrně.
napsal(a):
Já taky vařím....pe to syrový prostě nechce, resp. chvíli to letos vypadalo, že se na starý kolena rozhodl syrové jíst, ale to bylo kraťoučké období a už zase vaříme.
Jako výživu pro štěně nastudovanou nemám, ale dospělý psy krmím stále 5x denně, oběd a večeře se skládají z vařeného masa, vařené zeleniny a přílohy....příloha je buď rýže (popř. ve variaci ..zeleninové rizoto), těstoviny (buď jen tak vařené nebo jako těstovinový salát se zeleninou, ledovým salátem a jogurtem nebo je třeba zapeču s vajíčkem a trochou sýra) a brambory...většinou jako variace na bramborový salát nebo šťouchané s máslem a vařenou mrkvičkou)......kosti dávám syrový...křídla nebo třeba půlku syrovýho kuřete k večeři, vepřový žebra nebo hovězí.....
Někdy dělám i omáčky....něco jako když dělá člověk svíčkovou...hodně vařený zeleniny, rozmixovaný s vývarem a se smetanou.......
U nás je teda problém s vnitřnostma, pes je nechce ani syrový ani vařený ani v kose ani žádnou mletinu, jediný co sní bez problémů jsou vařený játra a potom hovězí plíce.....teda normálně jíme kuřecí nebo kachní žaludky, srdíčka, hovězí srdce...ale to počítám mezi svalovinu......
Ochucuju kořením a bylinkama.
Jako fena je popelnice, co sní všechno, ale pes je hrozně vyběravej
zkusim to, sedím u ní a doufám že si vezme syrové maso z ruky, jak si vezme několikrát po sobě tak pak sežere dost ale do misky čuchne a jde si lehnout Uvařím a uvidíme. Já se těch kostí u ní bojím. U velkého psa je to jiné ale jí jsme musela umlít i hrubomleté hovězí Já krmím 3x denně a po poslední vycházce má trošku granulí. S nima tady spíš hraje fotbal . Právě si říkám že třeba to vařené jí bude vonět,ale pokud ani to nebude chtít tak nevím. Starší jsme nemohla převést na maso takže ty mají granule a u malé jsem chtěla maso když na něj byla naučená a ted nechce. Navíc ve vařeném přijde o dost vitamínů a aby jedla 1x denně to mne dobré nepřijde
Terven
napsal(a):
Neházela bych flintu do žita, zkoušela bych obměny, vyhrála bych si s tím. Teď aktuálně máme z Do psí misky bio skopové dršťky, ty mají úspěch, krásně tu krmnou dávku ovoní , i když to chce s nima raději nepřehánět. Jinak v DPM mají i pěkný krůtí kostky, to je takový masíčko pro psí mimina.
Přílohy bych klidně zamíchala do masa. Pokud pes je nežera, zelenina to obvykle moc nevylepší, mražená kořenová bude zřejmě i celer a petržel, do bych se divila, kdyby nežerovi chutnalo.
Mrkev strouhám syrovou, úspěch má i strouhaný jablko nebo rozmačkanej banán. Anebo vařenej brambor na kaši. Chuť žrádla vylepší i lososovej olej, i když s tím se u nás taky musí opatrně.
tak raději jen maso a vločky? Mrkev zase chovatelka říkala nedávat kvůli barvě srsti Krůtí jí chutnalo jen mleté z rybárny Měla jsem mleté pro psy a to bylo strašně jemné a to letělo, nechtěla vůbec

Markéta80
napsal(a):
zkusim to, sedím u ní a doufám že si vezme syrové maso z ruky, jak si vezme několikrát po sobě tak pak sežere dost ale do misky čuchne a jde si lehnout Uvařím a uvidíme. Já se těch kostí u ní bojím. U velkého psa je to jiné ale jí jsme musela umlít i hrubomleté hovězí Já krmím 3x denně a po poslední vycházce má trošku granulí. S nima tady spíš hraje fotbal . Právě si říkám že třeba to vařené jí bude vonět,ale pokud ani to nebude chtít tak nevím. Starší jsme nemohla převést na maso takže ty mají granule a u malé jsem chtěla maso když na něj byla naučená a ted nechce. Navíc ve vařeném přijde o dost vitamínů a aby jedla 1x denně to mne dobré nepřijde
Jako když vařím, krájím maso, tak pesani seděj u mě a čekaj na odřezky, to pes sní úplně normálně, ale k misce syrovýho masa většinou čuchne a jde od toho a nebo to teda sní, ale tváří se u toho jak boží umučení.
No já už to hrotit nebudu, ale doufám, že další pes syrový maso normálně jíst.
Jako když chci, aby mi pes sežral s chutí "syrové maso", tak ho zprudka opeču na oleji a třeba pokmínuju...tak aby bylo vevnitř syrový a zvrchu se tváří maso jako tepelně opracované, ale já samozřejmě mám ty kusy masa asi větší, než jaké byste dávala vaší malé.
Co se kostí týče, tak bych vzala křídlo a roztloukla bych ho paličkou, myslím, že když se kosti papaj pěkně obalený masíčkem, tak by to mělo být ok.
Tak budu držet palečky, aby se vám zadařilo.
Markéta80
napsal(a):
tak raději jen maso a vločky? Mrkev zase chovatelka říkala nedávat kvůli barvě srsti Krůtí jí chutnalo jen mleté z rybárny Měla jsem mleté pro psy a to bylo strašně jemné a to letělo, nechtěla vůbec
Chce to vyzkoušet...píšu jen ze zkušenosti, že zelenina chutná obvykle jenom pažravcům. A pes jí tam nutně nemusí mít anebo se to dá ošulit různými doplňky, nahradit dršťkama apod.
Já mrkev krmím celkem ve velkým, poněvadž jí fena krade i koním, je černá a změnu barvy nepozoruju. Snad jenom narezavělý fousy, ale to bych řekla, že je spíš od slin. Je teda fakt, že mně je barva u vořecha ukradená. Totéž se říká i o některých granulích a o lososáku.
Příloha nemusejí být jenom vločky, střídám brambor, dýni, extrudo od Dromy, někdy jí nedávám vůbec. Příště plánuju vzít testovací tašku z DPM - ideální menší balení příloh pro malý plemena.
je možné že jí něčím vadí maso pro psy,ale pro nás ok? Dneska dostala naše hovězí mleté co mám připravené na lasagně a sice z ruky ale sežrala k snídani a i oběd. Já fakt mam štěstí na mlsné psy Rýži nechce vůbec, vločky většinou snědla. Na zítra jí večer uvařím maso a vločky jen nevím jestli zkoušet to pro psy?

Markéta80
napsal(a):
je možné že jí něčím vadí maso pro psy,ale pro nás ok? Dneska dostala naše hovězí mleté co mám připravené na lasagně a sice z ruky ale sežrala k snídani a i oběd. Já fakt mam štěstí na mlsné psy Rýži nechce vůbec, vločky většinou snědla. Na zítra jí večer uvařím maso a vločky jen nevím jestli zkoušet to pro psy?
Tak já beru část masa od masozravci.cz, myslím, že maso od nich je v pohodě a s kusovým nebyl problém, ale třeba mletiny mi pes nejedl ani syrové ani tepelně zpracované....ale když mi zbude mletý hovězí třeba když dělám hambáče, tak to sní normálně........jak už jsem psala feně je to jedno, ta zpucne všechno.
Jinak kuřecí maso kupuju všechno v lidské kvalitě...teda obyčejné lidské ne bio...beru to rovnou od místní firmy, co kuřata vykrmuje a také zpracovává a je to podstatně levnější než krmný psí maso. Vepřový kupuju když je normálně v krámě ve slevě. Krmný beru hovězí a kachnu.
A malí pejsci toho nesní tolik co ty moje bezedný bestie.
Nemyslím si, že přílohy jsou zas až tak důležité....já je dávat prostě musim, protože mi přijde, že když fena dostane jen maso nebo maso se zeleninou tak má za chvíli hlad nebo jak to říct není to ten stav "jsem spokojená a napapkaná"
Většinu života fena žere maso v kvalitě pro lidi, nezruinuje mě to, zvlášť, když je prakticky jedinej masožrout v domácnosti
Z Do psí misky beru kvůli tomu, že je tam větší výběr včetně těch dršťek. S kvalitou jsem spokojená, maso na pohled pěkný, je fakt, že jsem zatím nebrala mletiny.
Jediný, co mi fena moc nežere, je syrovej králík, ale toho zrovna beru v marketu jako polívkovou směs. A pak máme problém s nekuchanejma rybama - často je i v pohodě sežere, ale pravidelně je pak vyzvrací. Pokud dostane jen čistý rybí maso bez vnitřností tak je to OK.