Ahoj všem. Chci se zeptat spíš ze zajímavosti. Náš pes, mnohokrát zde mnou zmiňovaný vestaj, má neuvěřitelného držáka co se močení týká. Já s ním teď bývám přes noc málo. Ale vím - jednak ze zkušenosti z minula + od příbuzných, že pes tak kolem 20.-21.h zalehne a ráno se jde vycvrkat třeba klidně až kolem 9.h (a to se mu fest nechce, někdy musí být fakt "násilně" donucen, ať se jde ven vyvenčit). Teď o víkendu se ale stala věc, které se mi nechce věřit. Měli jsme v rodině svatbu. Příbuzní, u nichž tento náš pesan trvale žije, jej ráno před odjezdem chtěli dát vyvenčit, ale zaboha jej opět nemohli dostat ven (bylo to úděsné vedro). Spěchali, proto jej nechali v baráku, kde mají příjemný chládek oproti venku. Ze svatby se vrátili domů až mezi 22. - 23.h. Všichni počítali, že bude někde namočeno, možná i nakaděno - s tím, že to samozřejmě v klidu uklidí, protože pes za to nebude moct. Nicméně příbuzná se mi dušuje, že prošla všechna místa, která měl pes v baráku k dispozici a nikde nic!!! Myslíte, že je to možné - že vlastně 24h nepotřeboval jít močit? Dodávám, že samozřejmě v těch vedrech měl doma k dispozici miskou s čerstvou vodou.
P.S. Když tedy příbuzní přijeli ze svatby, pes se mohl radostí zbláznit a vítal je, a až po notné chvíli se odešel ven vymočit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U mě byl extrém afgán...poslední venčení kolem deváté večer a když bylo třeba blbý počasí, tak jsem ho skoro násilím táhla ven kolem druhé odpolko.....
napsal(a):
U mě byl extrém afgán...poslední venčení kolem deváté večer a když bylo třeba blbý počasí, tak jsem ho skoro násilím táhla ven kolem druhé odpolko.....
Díky Jani za reakci. Mně to u toho našeho pesana přijde jako téměř nemožné - vychází to na 24hod! Podezírám, že příbuzná prostě louži nenašla, anebo se v tom vedru vypařila...
napsal(a):
Jo, a taky popisovali, že před odjezdem na tu svatbu (v 9h ráno) dělali, co mohli, aby jej dostali ven, ale pes si postavil hlavu a ne a ne a pro příbuzné už přijel odvoz, takže už se nemohli zdržovat. On se ten náš zas schovává před těmi šílenými vedry (mj. má na sobě většinově černou barvu). V RD se může chladit na dlažbě, kdežto venku neměl moc kam zalézt - i ve stínu 35 stupňů. Takže jej schválně nechali doma, i když jindy při nějaké třeba několikahodinové nepřítomnosti jej nechávají venku.

fikovnice
napsal(a):
Jo, a taky popisovali, že před odjezdem na tu svatbu (v 9h ráno) dělali, co mohli, aby jej dostali ven, ale pes si postavil hlavu a ne a ne a pro příbuzné už přijel odvoz, takže už se nemohli zdržovat. On se ten náš zas schovává před těmi šílenými vedry (mj. má na sobě většinově černou barvu). V RD se může chladit na dlažbě, kdežto venku neměl moc kam zalézt - i ve stínu 35 stupňů. Takže jej schválně nechali doma, i když jindy při nějaké třeba několikahodinové nepřítomnosti jej nechávají venku.
Víš setkala jsem se s tím jenom u afgána. ale on i celkově docela málo pil, oproti mým ostatním psům, se vlastně divim, že neměl problémy s ledvinama.
Ale zase na druhou stranu, pokud jsem skutečně potřebovala, aby se vyvenčil, tak jsem prostě vzala obojek, vodítko a šli jsme alespoň na krátkou prochajdu....třeba se mu i zkraje nechtělo, z baráku jsem ho kolikrát táhla jak kozu, ale jak jsme byli za brankou, tak už v poho.
To, že se mu ráno nechtělo vylejzat z baráku jsem zas až tak neřešila, on si rád pospal a vstávat s náma před sedmou se mu nechtělo a prostě jsem řekla dědovi...bydleli naproti, aby zkusil třeba v deset...jedenáct, jestli se milostpán už neuráčí ven a s dědou to on už většinou šel dobrovolně...protože věděl, že děda má v kapse kousek buřtíka..........
Jani na rovinu, kdybych věděla, že ráno vypadnu a vrátím se až v noci, tak bych si prostě přivstla a pesana vytáhla klidně násilim o dvě hoďky dřív a udělala s ním regulérní prochajdu. Vím, že jsou teď vedra, ale ráno to ještě jde. Ono něco jinýho je, když pes ven nejde dobrovolně a něco jinýho, když jsou všichni pryč a on nemůže, hodně psů to potom raději drží, protože to, aby se počůrali doma je pro ně hodně nestandardní a je jim to dost proti srsti....a to zadržování taky nebude nic zdravýho.

Můj pes se svou fobií ze špatného počasí jednou vydržel 15 h s tím, že jsem ho ven táhla násilím, takže by to asi dal i déle. V postatě téměř celé dopoledne regulérní průtrž mračen, trvalo dost dlouho, že byl ochoten vypustit aspoň trošku, když na něj zeshora padala ta kyselina sýrová.
napsal(a):
Můj pes se svou fobií ze špatného počasí jednou vydržel 15 h s tím, že jsem ho ven táhla násilím, takže by to asi dal i déle. V postatě téměř celé dopoledne regulérní průtrž mračen, trvalo dost dlouho, že byl ochoten vypustit aspoň trošku, když na něj zeshora padala ta kyselina sýrová.
sírová, je rozdíl síra-sýr
Jani na rovinu, kdybych věděla, že ráno vypadnu a vrátím se až v noci, tak bych si prostě přivstla a pesana vytáhla klidně násilim o dvě hoďky dřív a udělala s ním regulérní prochajdu. Vím, že jsou teď vedra, ale ráno to ještě jde. Ono něco jinýho je, když pes ven nejde dobrovolně a něco jinýho, když jsou všichni pryč a on nemůže, hodně psů to potom raději drží, protože to, aby se počůrali doma je pro ně hodně nestandardní a je jim to dost proti srsti....a to zadržování taky nebude nic zdravýho.
Přesně...nedokázala bych od nevyprázdněnýho psa odejít ani na osm hodin, natož na takovou dobu. Nechat psa zavřenýho v baráku od rána do 23 hodin je pro mě něco nepředstavitelnýho, nedokázala bych si užít jakoukoli akci, natož svatbu. Prostě bych sehnala někoho, kdo se mi o psa postará nebo bych nejela.
Že se nevyprázdnil, možné asi je. Určitě to ale nebude příjemné, zdravé už vůbec.

OT....jela jsem si psa ze svatby vyvenčit 45 km jedna cesta....přesně jak píše Terven, furt bych myslela, jak má pes doma křížené nohy.....

jahodapavel
napsal(a):
sírová, je rozdíl síra-sýr
Ježíš! Nej auto oprava za poslední dobu. To je tak, když člověk uzavírá pololetí projektu a nečumí, když si odskočí provětrat se na IF.

Když jsem přivedla domu Lumpiho - pětiměsíční pouliční jezevčík, zavřela jsem ho do "karantény" do koupelny, a tak nějak předpokládala, že čistotný nebude. Byl tam od čtyř odpoledne, plus mínus, a ráno kolem osmé jsem s hrůzou zjistila, že to chudák celou dobu držel. Podobně Bonita (boxer x bull) taky vydržela skoro 24h, protože jsem čekala, že jako mexický pes je zvyklá venčit se na patiu.
Pepper když měla štěňata odmítala od nich odejít a venčila se ze začátku jen jednou denně, pak dvakrát denně.

pastevec jednou cca 18 hodin...při otevřených dveřích ven.....pršelo
ono to s tím močovým měchýřem nebude tak horké, alespoň u velkých plemen. Hovík, když jsem přišla z práce a otevřela ven,tak se NIKDY nešel vyvenčit, ale lehl si a čekla až půjdeme na procházku, a až poté....

Náš tibeťák v těchto vedrech leží doma a přesto,že má možnost jít se venčit kdykoliv,nehne se z baráku.Zatím co čuvači vyrazí na dvůr a na procházku,titeťák nejde dobrovolně ani na procházku. Pokud ho vytáhnu povelem,otočí se po pár metrech a jde zpět.Vydržel i 20 hodin,pak jsem ho ve tři ráno doslova vyhodila na dvůr.
napsal(a):
Náš tibeťák v těchto vedrech leží doma a přesto,že má možnost jít se venčit kdykoliv,nehne se z baráku.Zatím co čuvači vyrazí na dvůr a na procházku,titeťák nejde dobrovolně ani na procházku. Pokud ho vytáhnu povelem,otočí se po pár metrech a jde zpět.Vydržel i 20 hodin,pak jsem ho ve tři ráno doslova vyhodila na dvůr.
Moje fena je taky schopná to po noční pauze otočit a jít bez čůrání domů, když zjistí, že prší. A ráno klidně nejdřív pět až deset minut běhá než se vymočí. Držák má super, ale občas se přihodí výjimka, třeba se víc napije nebo potřebuje akutně kadit a nemusí to být rovnou průjem.
Pokud si pes ne/kadění a ne/čůrání naordinuje sám, ačkoli má možnost, je to v pořádku. Ale zavřít ho do baráku, pokud se po noční pauze nevyprázdní na dalších patnáct či kolik hodin, to bych se nebála nazvat týráním. Je mi jasné, že zadavatelka za to nemůže.
napsal(a):
Víš setkala jsem se s tím jenom u afgána. ale on i celkově docela málo pil, oproti mým ostatním psům, se vlastně divim, že neměl problémy s ledvinama.
Ale zase na druhou stranu, pokud jsem skutečně potřebovala, aby se vyvenčil, tak jsem prostě vzala obojek, vodítko a šli jsme alespoň na krátkou prochajdu....třeba se mu i zkraje nechtělo, z baráku jsem ho kolikrát táhla jak kozu, ale jak jsme byli za brankou, tak už v poho.
To, že se mu ráno nechtělo vylejzat z baráku jsem zas až tak neřešila, on si rád pospal a vstávat s náma před sedmou se mu nechtělo a prostě jsem řekla dědovi...bydleli naproti, aby zkusil třeba v deset...jedenáct, jestli se milostpán už neuráčí ven a s dědou to on už většinou šel dobrovolně...protože věděl, že děda má v kapse kousek buřtíka..........
Já vím, já s Tebou souhlasím v tom posledním odstavci. Jen - já jsem z jiného města. Byla to chyba příbuzných a doufám, že psovi zdravotně neublížila.
Terven
napsal(a):
Přesně...nedokázala bych od nevyprázdněnýho psa odejít ani na osm hodin, natož na takovou dobu. Nechat psa zavřenýho v baráku od rána do 23 hodin je pro mě něco nepředstavitelnýho, nedokázala bych si užít jakoukoli akci, natož svatbu. Prostě bych sehnala někoho, kdo se mi o psa postará nebo bych nejela.
Že se nevyprázdnil, možné asi je. Určitě to ale nebude příjemné, zdravé už vůbec.
Viz můj příspěvek výše.
Terven
napsal(a):
Moje fena je taky schopná to po noční pauze otočit a jít bez čůrání domů, když zjistí, že prší. A ráno klidně nejdřív pět až deset minut běhá než se vymočí. Držák má super, ale občas se přihodí výjimka, třeba se víc napije nebo potřebuje akutně kadit a nemusí to být rovnou průjem.
Pokud si pes ne/kadění a ne/čůrání naordinuje sám, ačkoli má možnost, je to v pořádku. Ale zavřít ho do baráku, pokud se po noční pauze nevyprázdní na dalších patnáct či kolik hodin, to bych se nebála nazvat týráním. Je mi jasné, že zadavatelka za to nemůže.
Já za to opravdu nemůžu, a musím se přece jen zastat příbuzných - on fakt není týraný pes, je to vymazlenec :-) a pod termínem týrání si představuji něco jiného. U mě na chalupě obvykle vydrží klidně 15+ hod. A to má otevřené dveře ven. Pravda je, že teď to bylo cca 23 - 24hod, což je zas o dost déle, ale dle infa ani po příjezdu nechtěl jít ven. To už jej prý fakt vytáhli jak tu kozu, chvíli si čuchal a až pak to spustil. Kdyby to držel mocímermo, čekala bych, že po otevření dveří vyrazí ven a na první keřík to vypustí.

Teď mimo téma...zítra jedu k příbuzným, předpokládám tak 7-8 hodin budeme pryč, vím, že pesani v poho vydržej....i když jsme doma a jak byly ty vedra, tak defakto celej den nevytáhli paty z baráku, navíc bude doma manžel, tak by je v případě potřeby vypustil. Ale synátor má jinou starost....Sárinka bude po celou tu dobu bez jídla ...raníčko snídaně, pak nějaká sváča než odjedeme a pak NIC......prej chudák holka. Tak mu říkám....prosim tě, jinde pesany krmí třeba jen jednou denně a jednou týdně mají pesani půst........tak prej to by naše Sárina nepřežila

Terven
napsal(a):
O hledání místa, kam dá psina kákulu bych napsala romám(zadnice se jí nadouvá, ale milostivá stále hledá kam ) jestli se vyčurá tu nebo o tři kroky vedle taky vedem diskuse (jelikož už nestačí vodítko, musím udělat krok do trávy a pokud mám už ráno na sobě střevíčky, protože pak už jdu hned do práce, dost ně to nebaví)
O nalokání se v rybníce a nočních vycházkách nemluvě...Ta hrůza v práci, když psina ráno nekadí a nekadí, volám holce nebo tchýni, jestli by nebyly tak hodné a....přitom pes si určitě doma spokojeně chrní...stresuje to jen mě
napsal(a):
O hledání místa, kam dá psina kákulu bych napsala romám(zadnice se jí nadouvá, ale milostivá stále hledá kam ) jestli se vyčurá tu nebo o tři kroky vedle taky vedem diskuse (jelikož už nestačí vodítko, musím udělat krok do trávy a pokud mám už ráno na sobě střevíčky, protože pak už jdu hned do práce, dost ně to nebaví)
O nalokání se v rybníce a nočních vycházkách nemluvě...Ta hrůza v práci, když psina ráno nekadí a nekadí, volám holce nebo tchýni, jestli by nebyly tak hodné a....přitom pes si určitě doma spokojeně chrní...stresuje to jen mě
Nemyslela jsem, že by moje fena řešila místo, kam to pustí spíš se jí akutně nechce a má spoustu jiných důležitějších věcí na práci.
Je značkovač, takže na první přidřepnutí vypustí cca desetinu toho, co má v močáku, možná míň. Za uspokojivě vyprázdněnou ji považuju, až když je aspoň po pěti přidřepnutích a samozřejmě je nutno udělat bobek . Taky ráno blbě dávám, pokud ho neudělá.
Na kadění většinou dřepne bez zbytečných okolků. Takové to "hledání místa", točení dokola a neschopnost se konečně usadit, provozuje jenom tehdy, když má střevní problémy. Přičítám to nadýmání - předchozí fena to dělala častěji a ta měla trávení dosti choulostivý. Je fakt, že u cizích psů to vidím celkem běžně, stejně jako bobek visící u zadku, neschopný odpadnout. To moje fena měla jednou po konzervě, jinak to neznáme.
Myslím si, že je určitě možné, aby to pes vydržel. Mám psa, který se nevyvenčí ani doma, ani v kotci, nikdy. Samozřejmě jsem nezkoušela záměrně, jak dlouho vydrží. Ale dostala jsem se do situace, že jsem musela do nemocnice, pes zůstal v kotci a neměl ho kdo vyvenčit. Než se ke psovi dostal někdo, kdo by ho vyvenčil, mohlo to trvat zhruba ke 20ti hodinám, a v kotci ani loužička. Potom pes nejdřív taky bouřlivě vítal a teprve potom se šel vyvenčit. A jinak když venku prší, večer jdeme třeba ve 22 venčit a ráno vyjdeme a déšť - tak se pes sekne a zaleze zpátky domů a jde si zase lehnout, třeba až do poledne. Ale většinou ho prostě vezmu a vytáhnu do toho deště, aby se aspoň vyčůral, ale o tom, že by to vydržel bez čůrání dlouho, tak o tom nepochybuji.
marcelaamax
napsal(a):
Myslím si, že je určitě možné, aby to pes vydržel. Mám psa, který se nevyvenčí ani doma, ani v kotci, nikdy. Samozřejmě jsem nezkoušela záměrně, jak dlouho vydrží. Ale dostala jsem se do situace, že jsem musela do nemocnice, pes zůstal v kotci a neměl ho kdo vyvenčit. Než se ke psovi dostal někdo, kdo by ho vyvenčil, mohlo to trvat zhruba ke 20ti hodinám, a v kotci ani loužička. Potom pes nejdřív taky bouřlivě vítal a teprve potom se šel vyvenčit. A jinak když venku prší, večer jdeme třeba ve 22 venčit a ráno vyjdeme a déšť - tak se pes sekne a zaleze zpátky domů a jde si zase lehnout, třeba až do poledne. Ale většinou ho prostě vezmu a vytáhnu do toho deště, aby se aspoň vyčůral, ale o tom, že by to vydržel bez čůrání dlouho, tak o tom nepochybuji.
Tak to máme stejné zkušenosti!
Jinak tomu našemu "hrdinovi" vadí víc věcí - vedro (to chápu), zima, déšť, ale taky třeba tma . Když s ním jdu třeba v noci nebo večer jen po zahradě, musí to být legrační pohled, neb psa mám zezadu mezi nohama. Zastavím, on zastaví, zašprajcnutej mi mezi těma nohama. Zaboha by nešel ve tmě první!

moje předcházející fena měla rekord 28 hodin.
když jsme jeli na jakékoliv neznámé místo, odmítala tam močit, dokud už se to fakt nedalo vydržet. takže psí tábory či výstavy s přespáním byly vždycky o nečůrání déle než 24 hodin.

............No a pak se tu řeší, jestli může být dospělý pes doma sám víc jak 8 hodin
Upřímě, mě kdyby pes 24 hodin nečural, byl by mi podezřelý z nějaké akutní nemoci...a ono se mu prostě jen (jak tu píšete v mnoha případech) nechce do deště...
napsal(a):
............No a pak se tu řeší, jestli může být dospělý pes doma sám víc jak 8 hodin
Upřímě, mě kdyby pes 24 hodin nečural, byl by mi podezřelý z nějaké akutní nemoci...a ono se mu prostě jen (jak tu píšete v mnoha případech) nechce do deště...
Jj, vím. Možná je to o zvyku a pak - prostě každej pesan je jinej. Zajímavý je, že tady ten náš nemůže mít nějak extra velkej močák, je cca střední velikosti, pesan váží kolem 15-16kg. Ale pravidelně bych nechtěla, aby jakýkoli pes byl dlouhodobě sám. U toho našeho předpokládám, že celou svatbu prochrněl. Není to nějaký ničitel a nikdy nebyl. A teď už má i věk...bohužel.

Naše nebožka taky prostě vydržela, dokud jsem nevstala já a pak se šlo, současná mě prostě ráno chodí budit....a pak se teda jde a i kdyby padala ho*na s háčkama, když mě vzbudí, tak ať už to stojí za to.
napsal(a):
Naše nebožka taky prostě vydržela, dokud jsem nevstala já a pak se šlo, současná mě prostě ráno chodí budit....a pak se teda jde a i kdyby padala ho*na s háčkama, když mě vzbudí, tak ať už to stojí za to.
Jo, takto je to s tím mým na chalupě (jako s Vaší nebožkou). Tam jsem, když mám volno a dost často dospávám pracovní týden, a vůbec prostě je tam chládek, tak si tam dopoledne relaxuju v posteli nebo třeba čtu, apod. A až když pesan vidí/slyší můj pohyb, tak také ožije. Jinak se délkou spánku prostě přizpůsobí mně. Naopak, kdybych vstala v noci (což se stalo, že třeba při vichřici jsem šla zkontrolovat zahradu, vrátka, apod.), tak je taky okamžitě ve střehu a jde se mnou. Akorát, jak má strach z té tmy, tak mi jde zezadu mezi nohama jak jsem psala...