Dobrý večer, máte někdo zkušenost, že by se feně rozjela faleška v souvislosti se žraním myší, lépe řečeno myších samic?
Jsem si téměř jistá, že to tu někdy někdo zmiňoval...
Moje fena hárala naposledy v listopadu, hárání mívá nepřehlédnutelné a interval cca třičtvrtě roku. Momentálně má projevy falešky, venku odmítá chodit a doma si nosí plyšového koně na naprosto nezvyklá místa a kvílí.
Žere myši, je sezóna
lesnížínka
napsal(a):
Žádnou zkušenost nemám, ale vůbec mi to nepřijde pravděpodobné. To by ty hormony musely působit i na ostatní ,lovce" myší: kočky, lišky, sovy...
Pokud by to na ně působilo, pravděpodobně se to nedozvíte ...nicméně si myslím, že divoká zvířata jsou na toto méně citlivá než domácí.
Mně to naopak přijde pravděpodobné dost a určitě jsem o tom i četla. Téměř jistě to někdo zmiňoval i tady.
Ono třeba při nadměrném zkrmování gurgle můžete psa předávkovat hormony štítné žlázy, takže taková utopie to nebude.
Terven
napsal(a):
Pokud by to na ně působilo, pravděpodobně se to nedozvíte ...nicméně si myslím, že divoká zvířata jsou na toto méně citlivá než domácí.
Mně to naopak přijde pravděpodobné dost a určitě jsem o tom i četla. Téměř jistě to někdo zmiňoval i tady.
Ono třeba při nadměrném zkrmování gurgle můžete psa předávkovat hormony štítné žlázy, takže taková utopie to nebude.
No a pes samec, co bude vášnivý myšilov, se tudíž začne chovat víc jako samice? Nevím, nevím...
Terven
napsal(a):
Dobrý večer, máte někdo zkušenost, že by se feně rozjela faleška v souvislosti se žraním myší, lépe řečeno myších samic?
Moje fena hárala naposledy v listopadu, hárání mívá nepřehlédnutelné a interval cca třičtvrtě roku. Momentálně má projevy falešky, venku odmítá chodit a doma si nosí plyšového koně na naprosto nezvyklá místa a kvílí.
Žere myši, je sezóna
Faleška nemusí mít nutně souvislost s háráním - stačí, aby do rodiny nebo k sousedům přišlo nové štěně/kotě, a některý expertky mají tak splašený hormony, že by snad kojily i krokodýly z mostu ... 😮
To s myšima mi přijde nepravděpodobné - kolik by jich musela sežrat?! Pokud toho je víc, tak už bych se spíš zamyslela nad tím, jak feně v požírání myší zabranit, protože přenáší spoustu nemocí, a jsou plný parazitů ... 🤮
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Faleška nemusí mít nutně souvislost s háráním - stačí, aby do rodiny nebo k sousedům přišlo nové štěně/kotě, a některý expertky mají tak splašený hormony, že by snad kojily i krokodýly z mostu ... 😮
To s myšima mi přijde nepravděpodobné - kolik by jich musela sežrat?! Pokud toho je víc, tak už bych se spíš zamyslela nad tím, jak feně v požírání myší zabranit, protože přenáší spoustu nemocí, a jsou plný parazitů ... 🤮
Tak je to malá fena - 8 kg. Myslím, že stačí, aby sežrala jednu březí myš a nějaká hormonální odezva být může. Pravděpodobně se jí nerozjede plnohodnotná faleška jako po hárání.
Myš se jí zadaří tak 1-2 x týdně, asi jsem divná, ale nemocí ani parazitů od myší se nebojím. Zatím jsem se s "nemocí od myši" u psa nesetkala, s parazity též nemáme problémy. Předchozí fena je lovila taky.
Zatím jsem se s "nemocí od myši" u psa nesetkala
děvče na leptospirózu se očkuje už leta v kombinovaných vakcinách
tož nastuduj např.
http://zverolekarka.com/leptospiroza/
Uživatel s deaktivovaným účtem

no jo, ale kdo nenechá psa očkovat proti leptospiroze, je to v nějaké kombinaci, myslím
falešná březost se umí vyvolat prostě nějakou změnou hormonů, nemusí být jen 2 měs. po hárání
a hárání může proběhnout i skrytě
pravidelnost může také klidně zmizet, nemusí být celý život stejně
hormony z potravy fena sežere a zaregistruje
stejně jako lidé
někde se řeší mléko a vejce - steroidní hormony - kvůli tomu, kolik toho sníme a jaká to má rizika, hlavně u mladých lidí
jen se ještě přesně neví limity (ale velmi dobře tuší)
a pak se hormony aktivují v reakci na přítomnost potravy v břiše
plné břicho = paráda
a tak když myš je nejlepší žrádlo, čemu se divíme? :-)
Terven
napsal(a):
Tak je to malá fena - 8 kg. Myslím, že stačí, aby sežrala jednu březí myš a nějaká hormonální odezva být může. Pravděpodobně se jí nerozjede plnohodnotná faleška jako po hárání.
Myš se jí zadaří tak 1-2 x týdně, asi jsem divná, ale nemocí ani parazitů od myší se nebojím. Zatím jsem se s "nemocí od myši" u psa nesetkala, s parazity též nemáme problémy. Předchozí fena je lovila taky.
Tak zrovna nemocí přenosných z myší já moc nejásám - není to jen tasemnice a leptospiróza, proti které je pes očkovaný, takže se sám nenakazí, ale stejně jako třeba toxoplazma je přenosná na člověka ...
napsal(a):
no jo, ale kdo nenechá psa očkovat proti leptospiroze, je to v nějaké kombinaci, myslím
falešná březost se umí vyvolat prostě nějakou změnou hormonů, nemusí být jen 2 měs. po hárání
a hárání může proběhnout i skrytě
pravidelnost může také klidně zmizet, nemusí být celý život stejně
hormony z potravy fena sežere a zaregistruje
stejně jako lidé
někde se řeší mléko a vejce - steroidní hormony - kvůli tomu, kolik toho sníme a jaká to má rizika, hlavně u mladých lidí
jen se ještě přesně neví limity (ale velmi dobře tuší)
a pak se hormony aktivují v reakci na přítomnost potravy v břiše
plné břicho = paráda
a tak když myš je nejlepší žrádlo, čemu se divíme? :-)
Tech leptospiroz je zatim zjistenych tusim kolem ctyriceti. Ockuji se ctyri.
impact
napsal(a):
Bleh. Tak dokonce dve ste.
No jo ale leptospiróza se přenáší zejména močí nakažených zvířat, v tomhle případě hlodavců a přímý styk s tou myší naprosto není nutný. Stačí když se dotknete čehokoliv, kde nikoho ani nenapadne, že tam myši jsou a že to může být kontaminované. To by člověk nemohl nikam jít a ničeho se dotknout ani sám, natož fungovat se psem. Nemám nejmenší představu, kolik myší asi sežerou naši psi, ale určitě jich spoustu zabavit nestihnu.
TyVed
napsal(a):
No jo ale leptospiróza se přenáší zejména močí nakažených zvířat, v tomhle případě hlodavců a přímý styk s tou myší naprosto není nutný. Stačí když se dotknete čehokoliv, kde nikoho ani nenapadne, že tam myši jsou a že to může být kontaminované. To by člověk nemohl nikam jít a ničeho se dotknout ani sám, natož fungovat se psem. Nemám nejmenší představu, kolik myší asi sežerou naši psi, ale určitě jich spoustu zabavit nestihnu.
Otazka je, proc tomu chodit naproti. 🤷♀️

První fena zlaťáka mi sežrala během procházky třeba 12 myší, tady jsou louky odjakživa plný, běhá to pod nohama a nešlo to moc uhlídat. Díky tomu se ale naučila lovit krtky a potkany na naší zahradě, ty ale jen zakousla a časem jsme naučili, aby i ty myši odevzdávala. Od ní se to naučily i další 2 labradorky a teď i ta 9ti letá loví pořád, ale myšku odevzdá. Mladší to nedělají.
lupus4
napsal(a):
Zatím jsem se s "nemocí od myši" u psa nesetkala
děvče na leptospirózu se očkuje už leta v kombinovaných vakcinách
tož nastuduj např.
http://zverolekarka.com/leptospiroza/
Tak předně děkuju za to děvče, to v mým věku potěší
Bylo to myšleno tak, že zatím jsem se s "nemocí od myší" nesetkala u svých psů, nikoli že bych netušila, že existují.
A odstaveček z tvého odkazu nazvaný Leptospiróza psů mě osobně spíše uklidňuje než aby mě vyděsil. Tohle řadím do kategorie rizik, které nese život. Jak píše TyVed, sežrání myši k nakažení není vůbec nutné. Stačí, že pes šmejdí v biotiopu, kde myši žijou, pije z rybníků a louží...v městské zástavbě je to zase samej potkan.
Mohla bych psa důsledně držet doma na gauči a venčit na vodítku s náhubkem, místo toho ho radši nechávám žít jako psa. Myslím, že pobyt v přírodě zpříjemněný sem tam nějakým lovem podporuje nespecifickou imunitu a ta je ze všeho nejdůležitější
Pokud fena půl hodiny hloubí díru a nakonec z ní na pokraji vyčerpánívytáhne tu myš, připadala bych si jako největší sv.ně, kdybych jí úlovek po tom všem zabavila.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak zrovna nemocí přenosných z myší já moc nejásám - není to jen tasemnice a leptospiróza, proti které je pes očkovaný, takže se sám nenakazí, ale stejně jako třeba toxoplazma je přenosná na člověka ...
Tak tasemnici může pes mnohem snadněji chytit od blechy. Pokud je mi známo, pro psa to není nijak zvlášť nebezpečná záležitost a funguje na to odčervení.
Toxoplasmóza sice je přenosná na člověka, ale lze ji získat i mnohem snáze než od psa, který sežral myš. A tuším, že třetina populace je pozitivní, takže ji možná máte vy nebo já a ani o tom nevíme.
inusanka
napsal(a):
No, ono taky záleží na tom, jak je fenka stará. Na hormony z březích myší bych nějak nechtěla věřit, spíše vyhrává psychika. Naše madam se "zbláznila" když její mladá milovaná paničky čekala miminko, navíc za půl roku čekala snacha a dva roky to s Mařkou mávalo
Jj, tak psychika může být na vině jistě.
Já jen, že o těch myších jsem to určitě četla, pamatuju se, že to psal muž a nebyl to úplně blbej zdroj "jedna paní povídala"
Jen to teď nemůžu dohledat.
Terven
napsal(a):
Tak předně děkuju za to děvče, to v mým věku potěší
Bylo to myšleno tak, že zatím jsem se s "nemocí od myší" nesetkala u svých psů, nikoli že bych netušila, že existují.
A odstaveček z tvého odkazu nazvaný Leptospiróza psů mě osobně spíše uklidňuje než aby mě vyděsil. Tohle řadím do kategorie rizik, které nese život. Jak píše TyVed, sežrání myši k nakažení není vůbec nutné. Stačí, že pes šmejdí v biotiopu, kde myši žijou, pije z rybníků a louží...v městské zástavbě je to zase samej potkan.
Mohla bych psa důsledně držet doma na gauči a venčit na vodítku s náhubkem, místo toho ho radši nechávám žít jako psa. Myslím, že pobyt v přírodě zpříjemněný sem tam nějakým lovem podporuje nespecifickou imunitu a ta je ze všeho nejdůležitější
Pokud fena půl hodiny hloubí díru a nakonec z ní na pokraji vyčerpánívytáhne tu myš, připadala bych si jako největší sv.ně, kdybych jí úlovek po tom všem zabavila.
Já tedy zabavuju, jelikož pak se těch psů míň štítím, když se nemusím koukat, jak si tou myší hází, celý se po ní válej a různě jí přežvykujou. Kdyby jí prostě zblajznul a konec, tak se budu snažit pravidelně odčervovat a asi to nebudu tolik řešit. Ale zavedl sem směnný kurz, myš=mražené chlupaté syrové kravské ucho a zatím to funguje, minimálně ke spokojenosti těch dvou lovců, jelikož já moc nevím, jestli to ucho je menší humus
TyVed
napsal(a):
Já tedy zabavuju, jelikož pak se těch psů míň štítím, když se nemusím koukat, jak si tou myší hází, celý se po ní válej a různě jí přežvykujou. Kdyby jí prostě zblajznul a konec, tak se budu snažit pravidelně odčervovat a asi to nebudu tolik řešit. Ale zavedl sem směnný kurz, myš=mražené chlupaté syrové kravské ucho a zatím to funguje, minimálně ke spokojenosti těch dvou lovců, jelikož já moc nevím, jestli to ucho je menší humus
Já si právěže nejsem jistá, co je menší humus, jestli marketový hovězí, byť původem z ČR anebo luční hraboš
Ale skoro bych hlasovala pro toho hraboše, byť v něm může bejt nějakej ten pesticid...určitě je to čerstvější a je to celá kořist, takže i ty poměry jsou OK
A když už tu myš vyhrabe, tak co potom s ní...i kdybych jí "zachránila", patrně stejně nepřežije a přijde mi to jako mrhání zdroji.
Pes myš už sám nechytí, ale krade ji kočce. Jelikož je zahradní, málokdy jsem u toho. netuším, jak je to s nákazou tasemnicí u psů, ale přesto, že kočka ji má snad co dva měsíce, u psa se nikdy nenašla. Na leptospirozu je očkovaný a jestli může od myší(ptáků, zajíců... a nevím co všechno už kočce sežral) chytit něco jiného, jsem nikdy neřešila. Je to šelma a nehodlám to měnit.
Terven
napsal(a):
Tak tasemnici může pes mnohem snadněji chytit od blechy. Pokud je mi známo, pro psa to není nijak zvlášť nebezpečná záležitost a funguje na to odčervení.
Toxoplasmóza sice je přenosná na člověka, ale lze ji získat i mnohem snáze než od psa, který sežral myš. A tuším, že třetina populace je pozitivní, takže ji možná máte vy nebo já a ani o tom nevíme.
Myší "nemoci" neřeším ani tak z pohledu nakazy psa, ale naši psi s nami bydlí, jí, válí se za sedačce, a pomyšlení, že jsou začervení jako prase (měla jsem myšilovku, a u té rozhodně nestačilo odčervit 2x do roka jako ostatní), a nesou si sebou i jiný dobroty, stejně jako venkovní kočky, tak díky - tohle v baráku nechci ...

plisne a svrab... i to je důvod, proc nenechavam hrabat mysi psy.
a pak ty diry na loukach mi vadi
napsal(a):
Jj, svrab taky není žádná vzácnost, a zlomená noha u koně, co na louce šlápl do vyhrabané díry od psa taky není nic moc hitparáda - to už jsme ve stáji bohužel taky měli
napsal(a):
Jenomže plísně a svrab lze chytit i jinak - a opět - podstatně snáz. A plísně jsou zejména o imunitě.
Už mám druhou myšilovku, stejně jako ta první je zdravá jako řípa.
Díry na loukách mi vadí taky, jenomže ty jsou povětšinou způsobený tím, že to přemnožení hraboši podminujou a pak se to propadá. Tam bych tedy s koněm zbytečně nelezla. Na tvrdé rovné louce fena hrabat nezačne.

napsal(a):
...ano ty díry, sama jsm si zacvakala zubama, když jsem takovou jednou prošla....
K myším, nemyslím, že by faleška byla z myší,.... náš pes myši neloví- jídlo je přece v lednici , sama mám k myším odstup, krom morčat ..
Máme myši ve stavební buňce- na zimu se tam stáhnou, jsou tam uskladněné trámy a prkna, všude samej bobek, když tam jdu tak snad ani nedýchám- tu myšinu, onehdá jsem viděla dokument, jak někde záhadně vymřela část vesnice (USA) než přišly na to, že za to můžou myši a jejich výkaly.....nějaká horečka.
Terven
napsal(a):
Jenomže plísně a svrab lze chytit i jinak - a opět - podstatně snáz. A plísně jsou zejména o imunitě.
Už mám druhou myšilovku, stejně jako ta první je zdravá jako řípa.
Díry na loukách mi vadí taky, jenomže ty jsou povětšinou způsobený tím, že to přemnožení hraboši podminujou a pak se to propadá. Tam bych tedy s koněm zbytečně nelezla. Na tvrdé rovné louce fena hrabat nezačne.
No, tak pak je všechno v pořádku

Terven
napsal(a):
Žere myši, je sezóna
Trochu jsem guglila a tvrdí to Desensky, ale to jste asi už našla:
http://www.psycholog-psu.com/poradna/viewtopic.php?f=11&t=2375
napsal(a):
...ano ty díry, sama jsm si zacvakala zubama, když jsem takovou jednou prošla....
K myším, nemyslím, že by faleška byla z myší,.... náš pes myši neloví- jídlo je přece v lednici , sama mám k myším odstup, krom morčat ..
Máme myši ve stavební buňce- na zimu se tam stáhnou, jsou tam uskladněné trámy a prkna, všude samej bobek, když tam jdu tak snad ani nedýchám- tu myšinu, onehdá jsem viděla dokument, jak někde záhadně vymřela část vesnice (USA) než přišly na to, že za to můžou myši a jejich výkaly.....nějaká horečka.
Ale jo, existenci nákaz od hlodavců nepopírám, jenomže bohužel-už se opakuju- sežrání myši psem zdaleka není nutné.
To už mi, když už, víc vadí, pokud pes očuchává křoví na sídlišti, protože vím, že se v něm zdržujou potkani. A v zástavbě bych ho myši žrát nenechala, protože bych se bála otravy jedem na krysy.
Každej holt jsme nějakej a máme různé strachy. Já jsem třeba nikdy netrpěla fóbií ze špíny. Někdo si jde umejt ruce, sotva pohladí psa. Jsou lidi, co nenechají děti v lese jíst borůvky kvůli tasemnici liščí nebo kvůli strachu z klíšťat vůbec nevlezou do vysoké trávy. Dezinfikujou, očkujou proti kdečemu...paradoxem ale je, že nebývají zdravější a ani jejich zvířata nebývají zdravější. Rozhodně nepodceňuju nebezpečí infekcí, jen si myslím, že usilovná prevence může být tak trochu dvousečná zbraň a víc se vyplatí budovat železnou imunitu. Mimo jiné proto, že imunitní záležitosti jako třeba novotvary nás v současné době ohrožujou víc než zoonózy.
Možná trochu kontroverzní tvrzení, ale jsem toho názoru, že psovi víc škodí celoživotní žraní granulí než sem tam nějaká myš. Že mu víc škodí odčervení 2 x do roka a jiná antipazazitika.
lupus4
napsal(a):
ale jsem toho názoru, že psovi víc škodí celoživotní žraní granulí než sem tam nějaká myš. Že mu víc škodí odčervení 2 x do roka a jiná antiparazitika.
Akorát že pes co chytá myši se musí odčervovat mnohem častěji - s tím mám vlastní zkušenost. Fena, co mi lovila myši vždycky už 3 měsíce po odčervení měla v trusu články tasemnice v množství větším než velkém ... 🤮
... ale proti gustu ...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Akorát že pes co chytá myši se musí odčervovat mnohem častěji - s tím mám vlastní zkušenost. Fena, co mi lovila myši vždycky už 3 měsíce po odčervení měla v trusu články tasemnice v množství větším než velkém ... 🤮
... ale proti gustu ...
Odčervovala jsem letos v dubnu, snad ani nemůžu napsat, po jaké době
Bobky sbírám, takže mi žádnej neujde a článečky tasemnice jsem viděla zatím jen jednou v životě -a nikoli ve velkém množství, vždy jen jedno "zrnko rýže" na bobku.
Takže to nebude tak jednoznačné, možná jsou psi různě vnímaví.

Terven
napsal(a):
Odčervovala jsem letos v dubnu, snad ani nemůžu napsat, po jaké době
Bobky sbírám, takže mi žádnej neujde a článečky tasemnice jsem viděla zatím jen jednou v životě -a nikoli ve velkém množství, vždy jen jedno "zrnko rýže" na bobku.
Takže to nebude tak jednoznačné, možná jsou psi různě vnímaví.
takze verite na falesku z pozreni mysi, ale všechno ostani je věc nahody nebo imunity?
nic ve zlem, jen me to zarazilo.
hledala jsem -a musela by zrat mysi opakovane a pravidelne a ještě by ty mysi museli byt jen určitých fazich brezosti a i tak buhvi, jestli by to něco udelalo
napsal(a):
takze verite na falesku z pozreni mysi, ale všechno ostani je věc nahody nebo imunity?
hledala jsem -a musela by zrat mysi opakovane a pravidelne a ještě by ty mysi museli byt jen určitých fazich brezosti a i tak buhvi, jestli by to něco udelalo
Pes zrovna před dvěma minutama sežral myš kočce(hlásil muž) Pokud by mu to zarazilo šílení po háravkách, budu myši do něho cpát osobně protože končí hárání milovaná husky a začaly obě holky JRT dva baráky od nás...

lesnížínka
napsal(a):
Pes zrovna před dvěma minutama sežral myš kočce(hlásil muž) Pokud by mu to zarazilo šílení po háravkách, budu myši do něho cpát osobně protože končí hárání milovaná husky a začaly obě holky JRT dva baráky od nás...
zarazeni reakce na haravky je stejne tak pravdepodobne jakoze estrogen z brezich mysi zpusobi falesku
napsal(a):
Já nevím, jestli se může rozjet faleška po pozření myši...kdybych to věděla, nezakládám dotaz
Byla jsem přesvědčená, že tu někdo o tom psal, proto jsem zkusila, zdali si to dotyčný nepřečte a nezmíní to znovu.
Ale pokud bych věřila na možnost falešky po pozření myši, proč by se to mělo vylučovat s faktem, že za fůrou věcí stojí imunita nebo náhoda? To nechápu...hormony ovlivňujou organismus jaksi bez ohledu na to, jak si stojí s imunitou.
Mimochodem, ovlivnění psa hormony z potravy nebude až taková utopie, protože třeba gurgle se opravdu nedoporučují zkrmovat ve větším množství a to je názor veterináře.
V případě těch myší je to možná nesmysl, já se nepřu.

pokud bych věřila na možnost falešky po pozření myši, proč by se to mělo vylučovat s faktem, že za fůrou věcí stojí imunita nebo náhoda?
% pravdepodobnosti…
ale to je jedno.

tipuji oxytocin a tak
zkuste mi to někdo vyvrátit a dám vám čokoládu
ale jen tu bez ořechů

Nevím jestli zrovna oxytocin, ale hormonální změny vyvolané chorobou by mě napadly spíš, než ty vyvolané lovením myší.

ale hormonální změny vyvolané chorobou by mě napadly spíš
však staci kote nebo stene někde pobliz
napsal(a):
ale hormonální změny vyvolané chorobou by mě napadly spíš
však staci kote nebo stene někde pobliz
Tak to je mi známo, naposledy se feně rozjela faleška, když jsme donesli domů morčata. Ale to bylo zhruba v době, kdy na ni měla nárok, cca 2 měsíce po hárání.
Vím, že faleška je z velké části záležitost psychiky, ale jaksi, ty hormony tam taky jsou třeba, nebo jsem si to až dosud myslela. Nějak mě nenapadlo, že se může rozjet úplně kdykoli nezávisle na hárání.
Nicméně se jednalo jen o jeden propískanej den, takže jenom záchvěv - možná to bylo tou březí myší anebo holt někde tušila kotě, je to jedno.
Choroba mě nenapadla, normálně žere, pije, běhá, psy nezajímá víc než obvykle.

K odčervení: kamarádka měla lovecky upotřebitelného psa, odčervovala tedy častěji- 2-3x ročně a stejně měla psa plného tasemnic, sáňkoval...pak rozbor trusu...tasemnice.