36sweet

XXX.XXX.70.136
Zdravím,
mám teď staršího NO z pracovní linie a začínám se poohlížet po štěněti k němu. Povahově mi nejvíce vyhovuje malina, jenže vyloženě do pracovní linie se u tohohle plemene přeci jen jít bojím a exteriéroví jedinci jsou prý psychicky trosky (a povahou úplně jinde než pracáci).
Navíc po zkušenostech s NO chci psa do 25kg, max 30kg - cca 50cm v kohoutku. Ale ne zas menší, alespoň 45cm. Na vzhledu jinak nezáleží, snad jen ne vyloženě náročné plemeno na střihy. Povahově chci psa hyperaktivního (ne jen aktivního, ale fakt blázna), hravého, lehce cvičeného, hlídače, oddaného páníčkovi (můj NO je vyloženě závislák, takže takového), kontaktního, mazlivého (bez nebo s minimem loveckého pudu). Na sport a jako parťáka. Ne psa typu pastevec či chrt, který sice pána milují (možná víc než jiná plemena), ale nedávají to na sobě moc znát a hlídají spíš z dálky. Co mu poskytnu já sem rozepisovat nechci, zkušenost se psy mám, nudit se nebude.
Často bývá doporučovaný choďák, toho už jsem měla a absolutně mi nevyhovoval. Pro mě to byl líný pes, navíc absolutně nekontaktní, samostatná jednotka.
Neznáte nějaké plemeno, které je v podstatě malina, akorát v "menším balení"? Možná by to mohla splňovat kelpie, ACD?
Napadá mě AST, hyperaktivní blázen to je, kontaktní a závislý až až. Cvičit se s ním da, ale srovnatelné s NO to asi nebude. Pak teda akorát problém ten lovecký pud a vztah k ostatním psům. Navic vzhledově jinde, takže předpokládám, ze jsem se netrefila 😁.
Pak me napadá ještě kelpie, kamarádka s jednou cvičí, uz je to teda dedek, ale je taky hyperaktiv, závislý a zvěř ho nezajímá - konkrétně jeho, nevím jak to mají ostatní. Jo a koukám, ze kelpii i zmiňujete :-). Já myslím, ze by to splňovat mohla :-).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.241.9
Povahově chci psa hyperaktivního (ne jen aktivního, ale fakt blázna), hravého, lehce cvičeného, hlídače, oddaného páníčkovi (můj NO je vyloženě závislák, takže takového), kontaktního, mazlivého (bez nebo s minimem loveckého pudu).
Nemam zkusenosti s malinama, takze nemuzu porovnat. Ale vyse uvedene charakteristice odpovida australsky ovcak a vejde se i do vyskoveho/vahoveho limitu. Chce to ale peclive vybrat rodice. Ten muj treba neni hyperaktivni blazen a jsem za to rada. Pokud bych chtela hyperaktivniho jedince, hledala bych v pracovnich liniich. Krom te hyperaktivity na nej (toho meho) popis 100% sedi, treba mazlivejsiho psa jsem nikdy nemela.
Borderka by asi taky odpovidala, ale ty pry nehlidaji.
S ACD zkusenosti nemam, ale kdyz jsem ho zkoumala (byl jednim z mych kandidatu), narazila jsem na to, ze je udajne dost samostatny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Huskyjanina
napsal(a):
No a co holandský ovčák. Neni teda menší než malina....
..holandský mně napadnul také, ale spíše by k tomu asi řekla IndpektorPišišvor.........

když se vam libi malina, vemte si malinu. není zadne jiné maline podobne plemeno
36sweet
napsal(a):
Zdravím,
mám teď staršího NO z pracovní linie a začínám se poohlížet po štěněti k němu. Povahově mi nejvíce vyhovuje malina, jenže vyloženě do pracovní linie se u tohohle plemene přeci jen jít bojím a exteriéroví jedinci jsou prý psychicky trosky (a povahou úplně jinde než pracáci).
Navíc po zkušenostech s NO chci psa do 25kg, max 30kg - cca 50cm v kohoutku. Ale ne zas menší, alespoň 45cm. Na vzhledu jinak nezáleží, snad jen ne vyloženě náročné plemeno na střihy. Povahově chci psa hyperaktivního (ne jen aktivního, ale fakt blázna), hravého, lehce cvičeného, hlídače, oddaného páníčkovi (můj NO je vyloženě závislák, takže takového), kontaktního, mazlivého (bez nebo s minimem loveckého pudu). Na sport a jako parťáka. Ne psa typu pastevec či chrt, který sice pána milují (možná víc než jiná plemena), ale nedávají to na sobě moc znát a hlídají spíš z dálky. Co mu poskytnu já sem rozepisovat nechci, zkušenost se psy mám, nudit se nebude.
Často bývá doporučovaný choďák, toho už jsem měla a absolutně mi nevyhovoval. Pro mě to byl líný pes, navíc absolutně nekontaktní, samostatná jednotka.
Neznáte nějaké plemeno, které je v podstatě malina, akorát v "menším balení"? Možná by to mohla splňovat kelpie, ACD?
"malina v menším balení" asi neexistuje, ale australský ovčák z pracovní linie pro Vás může být dobrá volba.
Jinak bych se maliny z pracovní krve tolik nebála - pokud bude te vybírat po rodičích, co mají dobrý sociál, a v hlavě to mají v pořádku (ne žádný vybzikaný psycha), a vezmete si fenku, tak se vejdete do tech 25 kg, budete mít věrnou kámošku, a nebudete muset bojovat s mamlasem, kterýho neustále žene dopředu ego a testosteron ... 😉. A spíš bych vybírala štěně z ringové linie - tam bývají psi pevnější v nervech.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Holanďáci se u nás až na absolutní výjimky chovají jen ve výstavní linii, a to jsou povahově hrozný shitky (stejně jako exteriéroví maliňáci)
..díky.....malinu opravdu nic nenahradí........sama jsem měla psa a byl úžasný a hlavně dcera pak díky němu přičichla ke kynologii a byla jsem tak ušetřena její puberty.....dneska má tervíka a je spokojená.......s malinou pracuje její přítel, ale ten ho má ryze pracovního..........
marcelaamax
napsal(a):
A nebo jiný z belgických ovčáků? Tervueren třeba?
Ale to už je zase ta samá velikost 🤔
S tervem si nepomůže - exteriéroví se bojí i sami sebe, a pracovní jsou povahově zase jen maliňáci s delšíma chlupama ...
A Groenandael a Lakenois, tak to je povahově úplný průšvih😱

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Holanďáci se u nás až na absolutní výjimky chovají jen ve výstavní linii, a to jsou povahově hrozný shitky (stejně jako exteriéroví maliňáci)
..nebudete náhodou v srpnu na CACITU v Dobříši?......koukla jsem alespoň za mně dobrý program, bude na co koukat......

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Možná se tam mihnu - jsem v tom termínu na táboře na Plzeňsku, takže bych se tam chtěla utrhnout.
..já jsem bohužel na dovolené na Třeboňsku, takže to moc nevidím, tak snad příští rok......

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To už tam snad budu s mladou i závodit 😉
...tak to musím dovolenou příští rok naplánovat na červenec abychom se v srpnu utrhli a přijeli
36sweet
napsal(a):
Zdravím,
Chodský pes je takový, jak jste psala, že chcete psa.
Ale jsou samozřejmě výjimky, jako u všech živých tvorů.
Nelíbí se mi, že odsuzujete plemeno, kvůli jedinci. Navíc pořizovat si psa s tím, že požadujete oddanost, jako vlastnost?
Měla jsem za to, že je to něco, co si člověk spíše zaslouží, než koupí.
Je fajn, že už Chodského psa nechcete, je to parťák, ne cvičená opička.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
S tervem si nepomůže - exteriéroví se bojí i sami sebe, a pracovní jsou povahově zase jen maliňáci s delšíma chlupama ...
A Groenandael a Lakenois, tak to je povahově úplný průšvih😱
Můžu dotaz?
Jak moc jsou povahově špatní? Pokud tedy nový majitel nechce pracovního psa, co si donese domů, když si koupí po výstavních rodičích.
Nechci si ho koupit, jen mě to zajímá. Jestli tedy máte chvilku na krátký popis?
Jak uz tu castecne padlo:
- vyhoda BOM je v tom, ze je to jeden z mala neloveckych psu, kde probiha pracovni, sportovni, povahova a fyziognomicka selekce vzhledem k ucelu a s velmi sirokou zakladnou jedincu bez devastace povahy exterierovym chovem (ten existuje zcela na okraji zajmu)
- diky tomu je opravdu z ceho vybirat, od 45 gigantickych samcu, co by chteli sezrat cely svet az po 15 kg agility proutky, psy vterne a umazlene az po naprosto rezervovane
- ja bych na vasem miste oslovil se svymi preferenci nekolik chovatelu, navstevoval akce, kde se BOm vyskytuji (bohuzel jste promeskala nedavne mistrovstvi v mondioringu v Praze) a taky bych se priklanel hledat (fenu a ne psa a to mezi ringovymi, ne IPO, liniemi
Jinak z dalsich plemen mne napadne opravdu pracovni australsky ovcak, chodsky pes, kelpie, pracovni bordera, ardensky bouvier, pyrenejsky ovcak (ovcak, ne horsky pes nebo mastin), australsky honak, ale je to mensi sazka na jistotu.
Co se tyce toho loveni: kazdy pes s koristnickym pudem bude mit zajem o pronasledovani pohybujiciho se objektu, nicmene pokud to budete mit namysli a pracovat na ovladatelnosti, kontrole a date psovi moznost tento pud presmerovavat na micek, peska, figuranta, tak to bude ok.
sisi58
napsal(a):
Můžu dotaz?
Jak moc jsou povahově špatní? Pokud tedy nový majitel nechce pracovního psa, co si donese domů, když si koupí po výstavních rodičích.
Nechci si ho koupit, jen mě to zajímá. Jestli tedy máte chvilku na krátký popis?
Bazlivost, labilita, horsi snaselivost neznamych vjemu, mensi motivovatelnost, coz jsou problemy, co se navzajem podporuji.
Urcite se i mezi vystavnimi liniemi daji najit nadprumerni jedinci, stejne jako na svete existuje par pracovnich groenandaelu a lakenoisu, ale je to jako s terviky - povahove totez, co pracovni malinois, jen najit vhodneho jedince je tezsi nebo pro zacatecnika z vychodni Evropy o mnoho tezsi.
sisi58
napsal(a):
Můžu dotaz?
Oni jsou úplně jiní - povahově jsou to takový ty dnešní kólie. Nervózní citlivky, spíš bázlivý, hůř se vyrovnávají s vlivy prostředí. Většina jich prostě není moc psychicky v pohodě ...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Oni jsou úplně jiní - povahově jsou to takový ty dnešní kólie. Nervózní citlivky, spíš bázlivý, hůř se vyrovnávají s vlivy prostředí. Většina jich prostě není moc psychicky v pohodě ...
Já tak ráda vzpomínám na tervíka od babči, z dětství. To byl super pes, vyrovnaný, pohodový, ale ne nijak přehnaně akční. Na procházku se s ním šlo spíš výjimečně, naučil se pár povelů, strašně ho bavilo aportování a vydržel to dlouho, celé prázdniny jsme s ním blbli.. Nevím tedy jestli byl z výstavní nebo exteriérové linie, na výstavě s ním byli dvakrát, nebavilo je to. Byl od paní Pisarčíkové... Ale už je to taky pár let zpátky...
marcelaamax
napsal(a):
Já tak ráda vzpomínám na tervíka od babči, z dětství. To byl super pes, vyrovnaný, pohodový, ale ne nijak přehnaně akční. Na procházku se s ním šlo spíš výjimečně, naučil se pár povelů, strašně ho bavilo aportování a vydržel to dlouho, celé prázdniny jsme s ním blbli.. Nevím tedy jestli byl z výstavní nebo exteriérové linie, na výstavě s ním byli dvakrát, nebavilo je to. Byl od paní Pisarčíkové... Ale už je to taky pár let zpátky...
To, co popisujete je bohužel dávno pryč (u většiny plemen, co se začaly chovat pro vzhled). Dřív i ta kolie skládala normálně služební zkoušky, a kde je povahově dnes ... ?!👎
Byl z "výstavní" linie, jestli se to tak dá nazvat - pracovní tervíci jsou u nás poměrně krátce (posledních ani ne 10 let), ale dřív ti psi měli lepší povahy než dnes.