Ahoj všem. Poprvé v životě mám služební/pracovní plemeno (velký knírač) a tak jsem se poprvé v životě přihlásila na cvičák. Ve skupince štěňat do jednoho roku nás tam chodí 6 - starší paní s křížencem JRT, starší pán s hnědým labradorem, dva gayové s vlkodavama, slečna s BOC a já. Psí i lidská smečka si ohromně sedla, takže si před cvičákem vždycky povídáme, zatímco psiska si hrajou. Všichni jsme se shodli, že nikdo z nás nehodlá chodit na výstavy ani pokračovat ve cvičení kvůli zkouškám, soutěžím, závodům... Prostě jen chceme mít poslušné psy, nic víc.
A to je krapet kámen úrazu. Paní cvičitelka je sice na psy hodná, trpělivá a milá, ale vyžaduje, aby pes s pánem "zařezával". Pokud si pes při povelu "k noze" sedne trochu křivě, musíme opravovat tak dlouho, dokud nesedí naprosto rovně. To samé u "lehni". Mně je to tak nějak jedno, naštěstí to mému psovi docela jde, ale třeba vlkodavové nebo kříženec JRT s tím mají trochu problém. Jejich majitelé se zkusili párkrát ozvat, že jim to nevadí, že pro ně je důležité, že si pes prostě na povel sedne a lehne a jestli leží rovně nebo křivě, že neřeší, že to je nepodstatné. Ovšem narazili... buď to budou dělat pořádně, nebo nemusí chodit vůbec. Anebo povel "zpět". Na přivolání psa bez předpisového přisednutí máme používat povel "zpět". Tedy ne "ke mně", tak jak všichni běžně používáme . To se ozvala paní s křížencem, že jí slovo "zpět" vůbec nejde z pusy a že když chce, aby pes přišel ke mně, tak bude volat ke mně Opět se paní cvičitelka dost durdila, že takhle se cvičák dělat nedá (durdila se na cca 65letou paní....).
A tak se ptám, jestli je to tak všude. Jestli je tohle normální přístup, kdy když se přihlásím na cvičák (10 lekcí za 2tis Kč) ,tak musím bezpodmínečně poslouchat, anebo jestli to jde i jinak, kdy si majitel může říct, co pro něj význam má a co ne.
Já chápu cvičitelku. Resp. pochopila bych, kdyby měla před sebou 6 nadějných výstavářů/sportovců a chtěla je naučit to nejlepší. A nechtěla se bát o své jméno, kdyby někdo s křivě ležícím psem řekl, na jaký cvičák chodil. Jenže ta naše skupinka je fakt o něčem jiném .
Po převratu se u nás usadil podnikatel s vibračníma stolama.
(Nevím jak se ty stoly nazývají)
Bylo jich 5, třásly se - vibrovaly, každý jinak.
Chodily jsme tam z práce na hodinu relaxovat.
Vystřídaly jsme se během hodiny na všech, byly jsme zmasírované
postupně celé.
Povídaly jsme si při tom, chechtaly se, prostě RELAXOVALY.
Nikoho jsme nerušily, byla tam jen naše parta .
Ta osoba, co to tam vedla a vybírala peníze nás taky okřikovala,
že to je špatně, že musíme být v klidu, div ne meditovat.
No tak jsme tam přestaly chodit.
Což Vy asi nemůžete, tak : VYDRŽTE !
A psům polevíte až to budou umět.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sehnat slušnej cvičák je dost těžký (mně se to za 10 let a 6-7 různých cvičáků nepovedlo).
Každej cvičák je jinej - někde instruktor respektuje, že vám nevadí nepřesnost, jinde s tím má problém.
2 000 Kč bych dala jen hooodně dobrýmu cvičákovi, o jehož moudrosti a přínosnosti pro sebe a mýho psa jsem už dostatečně přesvědčená. Takovýmu dám klidně peněz i víc :)
Na vašem místě bych zkusila pokecat s ostatníma z tý party, když si tak rozumíte, a domluvit se, že budete chodit společně jen tak na louku a cvičit si po svým. Na to cvičák nepotřebujete :) Nebo zkuste společně nějakej jinej cvičák.
Obecně platí, že když mi na cvičáku "nutí" něco, co se mi nezdá, rozhodně se k tomu nenechám zviklat nebo ukecat. Nebudu trápit svýho psa, kazit si s ním vztah, jen proto, že mi to na cvičáku říkají.
2000 je opravdu docela dost. U nás je to kolem 1000 Kč. Zkusila bych se s ostatními domluvit aby cvičitelka respektovala Vaše přání mít jen běžně ovladatelného psa a z té přesnosti cviku trochu slevila obzvlášť když jste se na tom všichni shodli.
Pokud by neustoupila hledala bych jinde nebo si psa cvičila sama.
Zkuste to ještě promyslet. Ona je pravda, že teď si třeba říkáte, že žádné zkoušky nechcete. Ale ono vás to může tak "vtáhnout", pes do toho bude blázen, že nakonec byste třeba i ráda nějakou zkoušku složila. A pak se hodí i ta přesnost. Protože přeučovat psa, který si sedá, lehá křivě atd. dá mnohem více práce, než ho to naučit rovnou dobře.
Na druhou stranu se mi ale nucení do čehokoli fakt nelíbí. A na cvičáku si tak nějak jedu podle sebe, nechám si poradit, ale když se mi zmíněná rada nelíbí, tak řeknu "děkuji, nechci"...
Pokud jste si jistá, že se vám to nikdy nebude hodit, tak se zkuste s tou výcvikářkou normálně domluvit, pokud to nezabere, tak jak už psal někdo výše - najděte jiný cvičák a nebo choďte s tou partičkou cvičit někam na louku.

TyVed
napsal(a):
Podle mě když platíte někomu 200 Kč za lekci, při které Vás učí sedni, lehni, vstaň, k noze a přivolání, tak by měl respektovat Váš požadavek, protože tam jste luxusně platící zákazník. A objektivně to nemá vliv na poslušnost toho psa.
Ten luxusne platici zakaznik me teda pobavil - zkuste si vyhledat třeba prazske ceny - ale dobře. to je nepodstatne, uznavam
A objektivně to nemá vliv na poslušnost toho psa.
pletete se. říká se tomu duslednost. a ta zacina prave u tehle drobnosti. a u tehle drobnosti se ucite se psem pracovat...
ta holcina by vam to mela lepe vysvětlit, ale ona dela svoji praci vlastne dobře.
takze i když se "vsichni shodnete" -ze to nepotrebujete - potrebujete to.
napr. ten povel zpet . i když vam nejde z pusy -ten povel znamena uplne něco jiného nez "ke me". pro vas mozna ne, pro toho psa urcite.
ano, nezalezi na tom, jake slovo použijete ( to je prave to, co by vam mela lepe vysvětlit) - ale co na ten povel pes dela a za co se odmenuje.
Tohle ma dva proti sobe jdopuci atributy:
1) pro trvani na presnosti:
Pokud je to psovi umozneno, ma tendenci rozvolnovat kriteria az nakonec bude cvik ochcavat a nebo si vybirat, kdy a jak poslechne vubec.
2) proti
vetsine lidi je opravdu jedno, kdyz jejich pes sedi u nohy krive a nejakymi korekcemi chovani (casto s blbym nacasovanim a intenzitou) si spis pokazi vztah se psem, nez ze by neco ziskali.
S temi zkouskami je to osemetne, muze vas to chytnout (opravdu se to stava) a pak budete odnaucovat a precvicovat uz cvicene.
Pres to v bode 2) preferuji, aby se pes, kdyz uz se neco uci, tu vec naucil bezchybne. Je tam ale otazka, proc vlastne to ktere konkretni cvicit.
Kdybych byl na miste trenerky ja, sel bych cestou, ze bych si s kazdym psovodem promluvil a sestavil seznam cviku, co chteji/potrebuji, aby se ten ktery konkretni pes naucil a tam pak trval na presnosti, rychlosti a bezpodminecnem provadeni (plus privolani, sedni, lehni, zustan - cviky, ktere potrebuje takrka kazdy).
Bez jakekoli ironie nebo posmechu jsou psi, kde je daleko vhodnejsi naucit podavat packu nebo nejake jine "vesele kousky", nez trvat na cvicich ze sportovni kynologie.
Děkuji za reakce. Ono nejde až tak o mne, já se snažím, aby pes "zařezával", i když po pravdě spíš kvůli tomu, abychom měli od cvičitelky pokoj, než že bych na tom tak bazírovala. A teda taky trochu kvůli budoucnosti, protože opravdu nevím, kam nás vítr zavane
Ale u ostatních je nějaké pokračování opravdu nepravděpodobné a o ty mi jde. Tak nějak jakože se bazíruje na maličkostech, o které "žáci" nestojí (vůbec nejlepší je, když něco nejde úplně přesně vlkodavům, to je vždycky půl lekce zabitý ), zatímco pak není čas na to, o co bychom stáli .
Jsme v půlce kurzu, ukončit cvičák znamená přijít o 1.000Kč a to se ostatním nechce. Už jsme to minule probírali. Stejně tak pokusy o polevení v důslednosti už také proběhly, jak jsem psala, bohužel bez výsledku. A víc přitlačit nikdo nechce, protože nechceme mít na cvičáku "dusno".
Já bych peníze i oželela, protože za těch už spotřebovaných tisíc korun můj pes umí přesně to, co by uměl i bez cvičáku. Resp. umí toho už víc. Já ten cvičák beru spíš jako možnost cvičit se psem ve skupině psů. To bohužel jen tak venku moc nejde, protože kde seženete aspoň 2-3 lidi se psama ochotné s vámi trávit čas Jsem šťastná, když vůbec můžu svého psa pustit čuchnout k tomu jejich, když se potkáme.
Nemám přehled o tom, kolik je běžná sazba. Platím si trenéra na koně a tam to je mnohem víc, tak mi ty 200Kč za lekci přišly jako asi normální....
Jen mě zajímalo, jaká je běžná praxe, jestli je to na cvičácích takhle striktní všude, nebo jestli je možné ušít výcvik skupině na míru
Já bych to taky neviděla úplně špatně no, ono proč rovnou toho psa neučit přesné splnění povelů, dokud to jde relativně jednoduše?... Ale sama nemám ráda, když mě někdo do něčeho nutí, takže pokud jste si opravdu jistá, že se vám to nikdy nebude hodit, že vám stačí provozní poslušnost a že tohle vám nevyhovuje, tak se poohlédněte jinde. Ale myslím, že je škoda si psa rovnou učit "špatně"....
A na co je ten cvičák zaměřený?
My třeba máme školičku pro štěňata, kdy se vždycky výcvikářka nových členů ptá, jestli chtějí provozní poslušnost, nebo jestli chtějí i tu přesnost a zkoušky - pokud i tu přesnost, tak jim pak doporučí chodit ještě jiný den v týdnu k výcvikářce ( protože ta školička je hlavně o socializaci a takových těch základech), která vyloženě připravuje na zkoušky. A taky novým členům vysvětlí, ať se to snaží i tak dělat přesně, že se jim to může hodit. Ale je teda pravda, že nikoho do ničeho nenutí - pokud někdo řekne, že tu přesnost nepotřebuje, tak ok. Zrovna nedávno k nám začala chodit třeba starší paní, důchodkyně, která fakt tu přesnost nepotřebuje. Když byste ale šli už k té druhé výcvikářce, tak ta tu přesnost bude vyžadovat, ta jede ve zkouškách a nebude se dívat na to, jak to děláte blbě .
napsal(a):
Ten luxusne platici zakaznik me teda pobavil - zkuste si vyhledat třeba prazske ceny - ale dobře. to je nepodstatne, uznavam
pletete se. říká se tomu duslednost. a ta zacina prave u tehle drobnosti. a u tehle drobnosti se ucite se psem pracovat...
ta holcina by vam to mela lepe vysvětlit, ale ona dela svoji praci vlastne dobře.
napr. ten povel zpet . i když vam nejde z pusy -ten povel znamena uplne něco jiného nez "ke me". pro vas mozna ne, pro toho psa urcite.
ano, nezalezi na tom, jake slovo použijete ( to je prave to, co by vam mela lepe vysvětlit) - ale co na ten povel pes dela a za co se odmenuje.
Podle mě je důslednost v tom, jestli si ten pes pokaždé a bez pardonu lehne, sedne, nebo prostě splní daný povel. To musí. Jestli si lehne nebo sedne o 5 cm křivě, podle mě není podstatné nikde jinde, než na soutěži. Samozřejmě když si má sednou vedle nohy a sedne si čelem ke psovodovi, tak je to špatně, ale prostě centimetrové korekce třeba naše plemeno budou výrazně otravovat a psa, který je spokojený a dělá co chci mi otráví a přestane ho bavit cvičit i ten základ. Počítám, že u spousty jiných plemen to může být stejné. K tomu, že to otráví zjevně i lidi, k tomu asi není třeba se vyjadřovat.
A jinak pražské ceny. Pražské ceny jsou prostě pražské, protože to tak jde a je tam ta kupní síla. Což ani v nejmenším neznamená, že jsou adekvátní čemukoli jinému, než zase té poptávce a kupní síle. Chápu, když stojí hodně nějaký pokročilý výcvik, náprava nějakých zlozvyků, obrany a pod. Ale tohle, vzhledem k tomu že to není individuální lekce?
napsal(a):
Vy si opravdu myslíte, že 70ti letý pán s labradorem potřebuje povel zpět, aby si "nekazil" povel "ke mně"? Že 65letá paní s křížencem potřebuje, aby jí pes ležel u nohy naprosto rovně?
Nezlobte se na mne, ale tihle lidi toto nepotřebují. Prostě jim to v praxi k ničemu není.
Jestli jste četla dobře, nepíšu to kvůli sobě, ale spíš kvůli těmto lidem...

vetsine lidi je opravdu jedno, kdyz jejich pes sedi u nohy krive a nejakymi korekcemi chovani (casto s blbym nacasovanim a intenzitou) si spis pokazi vztah se psem, nez ze by neco ziskali.
jako k tomuhle -jaky pokazeny vztah? aby to pes chapal nebyl z toho spatny -od toho je tam cvicitel.
ale jestli nedokazu naucit psa sednout rovne - a ještě si diky tomu kazim vztah? -tak jak ho naucim dobře něco slozitejsiho? třeba privolani?

MiluRa
napsal(a):
Vy si opravdu myslíte, že 70ti letý pán s labradorem potřebuje povel zpět, aby si "nekazil" povel "ke mně"? Že 65letá paní s křížencem potřebuje, aby jí pes ležel u nohy naprosto rovně?
Nezlobte se na mne, ale tihle lidi toto nepotřebují. Prostě jim to v praxi k ničemu není.
"Nezlobte se na mne, ale tihle lidi toto nepotřebují."
se na vas nezlobim
Jen se pokousim vysvetlit duvody, proc to delate.
ucite se tam, jak neco naucit psa.
ano, asi vam to pripada nesmyslne - ale nesmysl to neni.

TyVed
napsal(a):
Podle mě je důslednost v tom, jestli si ten pes pokaždé a bez pardonu lehne, sedne, nebo prostě splní daný povel. To musí. Jestli si lehne nebo sedne o 5 cm křivě, podle mě není podstatné nikde jinde, než na soutěži. Samozřejmě když si má sednou vedle nohy a sedne si čelem ke psovodovi, tak je to špatně, ale prostě centimetrové korekce třeba naše plemeno budou výrazně otravovat a psa, který je spokojený a dělá co chci mi otráví a přestane ho bavit cvičit i ten základ. Počítám, že u spousty jiných plemen to může být stejné. K tomu, že to otráví zjevně i lidi, k tomu asi není třeba se vyjadřovat.
A jinak pražské ceny. Pražské ceny jsou prostě pražské, protože to tak jde a je tam ta kupní síla. Což ani v nejmenším neznamená, že jsou adekvátní čemukoli jinému, než zase té poptávce a kupní síle. Chápu, když stojí hodně nějaký pokročilý výcvik, náprava nějakých zlozvyků, obrany a pod. Ale tohle, vzhledem k tomu že to není individuální lekce?
jestli si lehne nebo sedne o 5 cm křivě, podle mě není podstatné nikde jinde, než na soutěži
ono jaksi nejde ale o tech 5 cm.
jde o to, ze se ucite se psem pracovat. a to tak, aby to pro psa nebylo otravne a chtel to udelat.
ale OK. asi to nevysvetlim.
k tem cenam .dobre zaklady jsou k nezaplaceni.
MiluRa
napsal(a):
TyVed: děkuji, napsal jste to přesně
Ono je to o tom, že se tady střetávají dva světy - civilní a cvičákovský.
No já bych viděl jako podstatné, aby Vám někdo vysvětlil, že třeba opravdu je super, mít jeden skalní povel pro funkční a rychlé přivolání. S tím naprosto souhlasím, protože jakmile to budete používat v těch civilních situacích, tak chtě nechtě ta důslednost opadne a ten povel může ztratit tu účinnost. A přivolání pokud máte psa na volno, může být otázka života a smrti. Tam prostě má smysl, mít jeden povel, který použijete až Vám pes vletí do silnice, na koleje a potřebujete ho ve zlomku vteřiny otočit a dostat k pryč a pod kontrolu. ¨
Ale jak sedí je v zásadě pro běžný život putna. Já nevím, ale nikdy sem nepotřeboval to sezení prakticky k něčemu využít. To třeba vstaň, je skutečně prakticky využitelný povel , ale jak pes leží, nebo sedí, to je v našem případě jen k tomu, aby se vytvořila a upevňovala nějaká poslušnost, kdy pes musí udělat co po něm chci a tam myslím, že na centimetrech nezáleží.
A myslím, že když chce někdo dělat něco dobře a nečím se živí, tak by měl brát pohled na přání zákazníka a umět rozlišit věci skutečně podstatné a hlavně je vysvětlit i těm lidem. Když umí někdo dobře komunikovat se psy, tak s lidmi to často umět nemusí, takže je ani nemusí umět naučit, jak a proč a k čemu si vycvičit vlastní psy. Prostě myslím, že když je tam se psem jeho pán, tak to musí chápat nejdřív on a to nelze založit na nějakém "prostě proto". Zajímalo by mě, jak by ta cvičitelka, která jim řekne, že bud budou trvat na těch centimetrech a nebo nemusí chodit vůbec koukala, kdyby prostě celá ta skupina nepřišla příště.
TyVed: k tomu přivolání: my už vlastně máme 3 povely na přivolání:
K NOZE - pes se zařadí vedle nohy
KE MNĚ - pes si sedne před nás
ZPĚT - pes prostě přijde k nám
A to právě ta starší paní moc nepobírá. Na co 3 různé povely na to, abych psa přivolala k sobě. Takže v tomhle se paní vzbouřila a že bude používat povel ke mně tak, jak ho používá celej život a na starý kolena to nebude měnit Musím říct, že to jsme se hihňali všichni
Co by cvičitelka dělala, kdyby celá skupina nepřišla? Lebedila by si, protože jsme si museli koupit permice a tedy máme všichni předplaceno, bez možnosti vrácení, že jo
A napadla mě ještě jedna věc, v souvislosti s přivoláním. Vždycky jsem na přivolání psa používala písknutí. Hvízdnu, pes přijde. Už i tenhle malej. Tedy neříkám nic, nevolám jeho jméno, nedávám žádný slovní povel. Je to tedy kynologicky špatně?
napsal(a):
Sehnat slušnej cvičák je dost těžký (mně se to za 10 let a 6-7 různých cvičáků nepovedlo).
Každej cvičák je jinej - někde instruktor respektuje, že vám nevadí nepřesnost, jinde s tím má problém.
2 000 Kč bych dala jen hooodně dobrýmu cvičákovi, o jehož moudrosti a přínosnosti pro sebe a mýho psa jsem už dostatečně přesvědčená. Takovýmu dám klidně peněz i víc :)
Na vašem místě bych zkusila pokecat s ostatníma z tý party, když si tak rozumíte, a domluvit se, že budete chodit společně jen tak na louku a cvičit si po svým. Na to cvičák nepotřebujete :) Nebo zkuste společně nějakej jinej cvičák.
Obecně platí, že když mi na cvičáku "nutí" něco, co se mi nezdá, rozhodně se k tomu nenechám zviklat nebo ukecat. Nebudu trápit svýho psa, kazit si s ním vztah, jen proto, že mi to na cvičáku říkají.
Mám to stejně. Prostě jsem řekla, že ne, s tímto nesouhlasím a dělat to tak nebudem. Cvičitelka se na to netvářila, brblala si pod fousy, ale co, jde jí taky o peníze, takže to musela přetrpět

TyVed
napsal(a):
No já bych viděl jako podstatné, aby Vám někdo vysvětlil, že třeba opravdu je super, mít jeden skalní povel pro funkční a rychlé přivolání. S tím naprosto souhlasím, protože jakmile to budete používat v těch civilních situacích, tak chtě nechtě ta důslednost opadne a ten povel může ztratit tu účinnost. A přivolání pokud máte psa na volno, může být otázka života a smrti. Tam prostě má smysl, mít jeden povel, který použijete až Vám pes vletí do silnice, na koleje a potřebujete ho ve zlomku vteřiny otočit a dostat k pryč a pod kontrolu. ¨
Ale jak sedí je v zásadě pro běžný život putna. Já nevím, ale nikdy sem nepotřeboval to sezení prakticky k něčemu využít. To třeba vstaň, je skutečně prakticky využitelný povel , ale jak pes leží, nebo sedí, to je v našem případě jen k tomu, aby se vytvořila a upevňovala nějaká poslušnost, kdy pes musí udělat co po něm chci a tam myslím, že na centimetrech nezáleží.
A myslím, že když chce někdo dělat něco dobře a nečím se živí, tak by měl brát pohled na přání zákazníka a umět rozlišit věci skutečně podstatné a hlavně je vysvětlit i těm lidem. Když umí někdo dobře komunikovat se psy, tak s lidmi to často umět nemusí, takže je ani nemusí umět naučit, jak a proč a k čemu si vycvičit vlastní psy. Prostě myslím, že když je tam se psem jeho pán, tak to musí chápat nejdřív on a to nelze založit na nějakém "prostě proto". Zajímalo by mě, jak by ta cvičitelka, která jim řekne, že bud budou trvat na těch centimetrech a nebo nemusí chodit vůbec koukala, kdyby prostě celá ta skupina nepřišla příště.
Co, kdyby skupina nepřišla, ale kdyby všichni chtěli vrátit prachy.
Já teda než bych někomu zaplatila 2000 za lekce, tak bych chtěla vidět, jak ten člověk cvičí a jestli mi sedne. My třeba u nás máme první lekci zadarmo - právě pro tyhle případy, aby se člověk podíval a zjistil, jestli je to to, co chce. Pak si případně koupil permici. Pokud by tato možnost nebyla, tak bych si jednorázově zaplatila jednu lekci a šla se podívat, no a pokud by ani tohle nešlo tak bych asi hledala něco, kde to jde .

MiluRa
napsal(a):
A to právě ta starší paní moc nepobírá. Na co 3 různé povely na to, abych psa přivolala k sobě. Takže v tomhle se paní vzbouřila a že bude používat povel ke mně tak, jak ho používá celej život a na starý kolena to nebude měnit Musím říct, že to jsme se hihňali všichni
Co by cvičitelka dělala, kdyby celá skupina nepřišla? Lebedila by si, protože jsme si museli koupit permice a tedy máme všichni předplaceno, bez možnosti vrácení, že jo
A napadla mě ještě jedna věc, v souvislosti s přivoláním. Vždycky jsem na přivolání psa používala písknutí. Hvízdnu, pes přijde. Už i tenhle malej. Tedy neříkám nic, nevolám jeho jméno, nedávám žádný slovní povel. Je to tedy kynologicky špatně?
Tři povely?? K čemu?
Já jsem si vždy vystačila s jedním povelem pro přivolání - a to "K noze!" a plácnutím do stehna. Povel je univerzální a pes se naučil přijít a zařadit se k levé noze jak při chůzi, tak ke stojícímu člověku a sednout u levé nohy. Zároveň je povel K noze! povelem pro chůzi u nohy.
Po naučení přivolání K noze! jsem přidala k povelu pískání, a pak jen pískání, stejně jako vy.
MiluRa
napsal(a):
TyVed: děkuji, napsal jste to přesně
Ono je to o tom, že se tady střetávají dva světy - civilní a cvičákovský.
Cvičila jsem s berňákem a samojedem, takže podobně jako ti starší lidé u vás na cvičáku, jsem potřebovala jen provozní poslušnost(kterou jsem následně zjistila, že si líp naučím sama ) Ani na samojeda, ani na berňáka nemůžu zvýšit hlas. Samík se nadurdí a už neposlechne, berňák se rozklepal a už nebyl schopný vnímat. Byla jsem ráda, když tedy na povel ke mě přišli a sedli...jakkoliv. Samojed nebude nic opakovat víc jak možná dvakrát, takže pokoušet se o korekce je holý nesmysl. A berňák? Myslím, že u většiny velkých plemen stejný problém. Lehne jak žoch, je mu jedno jak...a mě teda také

Když jsem s mojí starší fenkou zlatého retrívra chodila do štěněcí školky, tak jsem cvičitelce rovnou řekla, že některý cviky dělat nebudeme, například chození po kladině, různý skoky přes překážky a tak. Byla to školka pro štěňátka všech možných ras a každý si mohl říct, na čem chce zapracovat a co dělat nechce, jedna lekce stála stovku. My chodili hlavně kvůli socializaci, protože běžně nemáme možnost setkávat se na procházce s více psy. Později na cvičáku pro lovecký psy jsme dělali všechny cviky a cvičili všechny povely a po pravdě žádnej povel "zpět" neznám, nedělá se to tam. Pokud pes něco pokazí, tak se cvik udělá znovu, správně. Můj pes třeba pořád v odložení leží tak, že si natáhne nohy. Není to předpisovej leh, ale nikdo to neřeší, zatím.
Jo, a dávat pac neumí žádnej můj pes :-) A až nedávno, když se tomu divil jeden MvDr., jsem zjistila, že je to nejspíš jeden z nejdůležitějších povelů, který by pes měl umět :-) Jen teda mně připadá úplně zbytečnej.
marcelaamax
napsal(a):
Já teda než bych někomu zaplatila 2000 za lekce, tak bych chtěla vidět, jak ten člověk cvičí a jestli mi sedne. My třeba u nás máme první lekci zadarmo - právě pro tyhle případy, aby se člověk podíval a zjistil, jestli je to to, co chce. Pak si případně koupil permici. Pokud by tato možnost nebyla, tak bych si jednorázově zaplatila jednu lekci a šla se podívat, no a pokud by ani tohle nešlo tak bych asi hledala něco, kde to jde .
Mno.... ta ukázková hodina byla. Na ní byla paní, která je na webovkách uvedená jako ten, kdo kurzy dělá, vede, kdo vycvičil tolik a tolik šampionů atd... Paní byla velmi milá, ochotná, opravdu mi sedla a líbila se mi (nám). Zaplatila jsem tedy přeplatné.
Leč... na další hodinu přišla její kolegyně s tím, že náš kurz povede ona. Už ne tak milá a sympatická, no
No tři! Taky máme Normální je: Wori pocem. Když je to důležité tak: ke mně. Když houknu: k noze s plácnutím do stehna, tak to je pro něj povel kdy ví, že přes to nejede vlak a přijít musí. Ne, že by zrovna běžel, ale nepůjde ještě kolem sousedovic baráku, ale šourá se ke mně (pro ty co neví - starý pes)

MiluRa
napsal(a):
Podle mě to vůbec není špatně. Písknutí pes slyší na daleko větší vzdálenost, než nějaké volání, to bych si musela vyřvat hlasivky. A právě proto se používá ta píšťalka. Ale oni cvičitelé jsou různí, ve školce se cvičitelka hrozně divila, že používáme na přivolání píšťalku.
Jinak na přivolání na kratší vzdálenost používám povel KE MNĚ, retrívři jsou tak naučení předsedat před pána i se zvěří. Až potom, když chci, aby šel pes u nohy, použiju povel K NOZE.
napsal(a):
Když jsem s mojí starší fenkou zlatého retrívra chodila do štěněcí školky, tak jsem cvičitelce rovnou řekla, že některý cviky dělat nebudeme, například chození po kladině, různý skoky přes překážky a tak. Byla to školka pro štěňátka všech možných ras a každý si mohl říct, na čem chce zapracovat a co dělat nechce, jedna lekce stála stovku. My chodili hlavně kvůli socializaci, protože běžně nemáme možnost setkávat se na procházce s více psy. Později na cvičáku pro lovecký psy jsme dělali všechny cviky a cvičili všechny povely a po pravdě žádnej povel "zpět" neznám, nedělá se to tam. Pokud pes něco pokazí, tak se cvik udělá znovu, správně. Můj pes třeba pořád v odložení leží tak, že si natáhne nohy. Není to předpisovej leh, ale nikdo to neřeší, zatím.
Jo, a dávat pac neumí žádnej můj pes :-) A až nedávno, když se tomu divil jeden MvDr., jsem zjistila, že je to nejspíš jeden z nejdůležitějších povelů, který by pes měl umět :-) Jen teda mně připadá úplně zbytečnej.
Já jsem vždycky tvrdila, že takové blbosti jak dávat pac, psy učit nebudu, nejsou to žádní šašci. Pak všichni: jé, ty jsi krásný pejsek a dáš mi pacinku? A můj pes vypadal jak blbec, co ani neumí takovou blbost, jak dát packu Navíc hlavně samík začal pac dávat i sám. Takže jsme bleskem doučili a většina dětiček, co potkáváme, je z toho nadšená. Dej mu kokinko(které dítěti strčím) a on ti dá pacinku...poděkuje

"Ono je to o tom, že se tady střetávají dva světy - civilní a cvičákovský."
jenom stručně, coby zástupce obou světů v jednom - petrahei má pravdu, byť to patrně zástupci "civilního" nechápou......a to píšu jako majitel pastevce.....
problém není v přesnosti a důslednosti a rychlosti
ale může být ve způsobu výcviku

Když jde o to, odchodit zaplacený lekce a nedělat dusno, cvičila bych si holt po svým a vždycky po "napomenutí", že pes sedí křivě, bych zahrála divadýlko "jéé, ajoo, jsem zapomněla" a předstírala bych, že pejska rovnám (dala bych mu nějak tajně najevo, že o nic nejde, třeba skrytým pamlskem nebo tak). Totéž se dá poradit ostatním.
Pejskaři ochotný nechat psy pohrát jsou hrozně vzácná a málo se vyskytující skupina. Neváhala bych si s nima vyměnit kontakty nebo si domluvit pravidelný setkávání se tam, kde to máte blízko.

odchodit zaplacený lekce a nedělat dusno, cvičila bych si holt po svým
a není lepsi se radsi zeptat proc to mam delat ?
MiluRa
napsal(a):
Ale uvědomte si, že když to psa naučíte hned dělat dobře, bude to dělat sám dobře automaticky. Ona a přesnost vám může zachránit psa a naopak.

napsal(a):
odchodit zaplacený lekce a nedělat dusno, cvičila bych si holt po svým
a není lepsi se radsi zeptat proc to mam delat ?
Až se budou na běžných cvičácích vyskytovat dobrý výcvikový a výchovný metody, jistě se vždy velice ráda zeptám, proč se ta či ona věc má takhle dělat. Do tý doby si budu dělat věci po svým a fakt se nebudu ptát, proč musí pes sedět na cm přesně, proč mi má zírat do očí právě takhle, proč že je přínosnej ten škrtící obojek, atd atd atd
A až jednoho dne zjistím, že pes si začal vykládat nějakej povel trochu po svým, prostě mu ten názor opravím...

Do tý doby si budu dělat věci po svým a fakt se nebudu ptát
Chapu, ze si nenechate na psa sahnout od "buhvijakch vycvikaru" - ale averze uz jen na dotazy je pro me nepochopitelna.

MiluRa
napsal(a):
Mno.... ta ukázková hodina byla. Na ní byla paní, která je na webovkách uvedená jako ten, kdo kurzy dělá, vede, kdo vycvičil tolik a tolik šampionů atd... Paní byla velmi milá, ochotná, opravdu mi sedla a líbila se mi (nám). Zaplatila jsem tedy přeplatné.
Leč... na další hodinu přišla její kolegyně s tím, že náš kurz povede ona. Už ne tak milá a sympatická, no
Být vámi, tak výcvikářku respektuji - ví, co dělá. To, že vyžaduje provedení cviku přesně, ukazuje psu, že vás musí respektovat, "ne milánku, nesvalíš se, jako handra, ale budeš dělat, to, co chci". Vyplatí se vám to. ( píšu poněkud neodborně ).
Kam to bude pokračovat ? On nechce jít ( sedět ) v řadě, on nechce teď přijít, on nechce vůbec přijít.
Přesné provedení cviku má vztah upevnit, ne pokazit.
Když vám volání "zpět" nejde z pusy, volejte třeba obvyklé "pocéém" - dohodněte se na tom.
Já třeba, když se mi zdá, že je fena moc daleko, pískám signál - znamená "hele, chci tě mít na očích" - a fena přiběhne.
Na druhou stranu, být výcvikářkou, tak sem tam zamhouřím oko a něco přehlédnu - i když ne moc.
To, že jste staré vás neopravňuje k tomu, neposlouchat výcvikářku. Ona to se psy umí ( snad ) - vy ne.
A už vůbec vás k neposlouchání neopravňuje to, že jste si zaplatili.
Zkuste si zaplatit kurz padákového létání a uvidíte, jak budete ty mladé kluky poslouchat, jinak vás, platící, rychle vykážou.

napsal(a):
Být vámi, tak výcvikářku respektuji - ví, co dělá. To, že vyžaduje provedení cviku přesně, ukazuje psu, že vás musí respektovat, "ne milánku, nesvalíš se, jako handra, ale budeš dělat, to, co chci". Vyplatí se vám to. ( píšu poněkud neodborně ).
Kam to bude pokračovat ? On nechce jít ( sedět ) v řadě, on nechce teď přijít, on nechce vůbec přijít.
Přesné provedení cviku má vztah upevnit, ne pokazit.
Když vám volání "zpět" nejde z pusy, volejte třeba obvyklé "pocéém" - dohodněte se na tom.
Já třeba, když se mi zdá, že je fena moc daleko, pískám signál - znamená "hele, chci tě mít na očích" - a fena přiběhne.
Na druhou stranu, být výcvikářkou, tak sem tam zamhouřím oko a něco přehlédnu - i když ne moc.
To, že jste staré vás neopravňuje k tomu, neposlouchat výcvikářku. Ona to se psy umí ( snad ) - vy ne.
A už vůbec vás k neposlouchání neopravňuje to, že jste si zaplatili.
Zkuste si zaplatit kurz padákového létání a uvidíte, jak budete ty mladé kluky poslouchat, jinak vás, platící, rychle vykážou.
Vidím to jinak. Nejde o neplnění povelů, ale o to, zbytečně nebazírovat na kravině, jako je na cm přesné sednutí, předsednutí, lehnutí. Tedy nejde o to cvik nesplnit, ale o to, že je celkem jedno, jestli si pes sedne u nohy rovně nebo křivě. Ať tak nebo tak, je to sednutí u nohy. A pokud nechci se psem skládat zkoušky, pro běžnou provozní poslušnost to stačí. Nevidím důvod proč znechucovat páníka i psa bazírováním na cm. A stejně přivolání. Proč psovi plést hlavu třemi povely, když stačí jeden a ten je třeba pořádně vypilovat, aby přivolání bylo opravdu spolehlivé. Poprvé až v této diskuzi "slyším" o povelu "Zpět". A přijde mi naprosto zbytečný, nadbytečný, a ještě moc nejde z pusy. Časem, až bude zažité přivolání na jeden povel, tak si stejně každý se psem vytvoří určitý slovník, kterému pes bude rozumět a kde bude prostor pro takové "domácké" povely.
A ještě k tomu, že výcvikářka ví co dělá, umí vycvičit psy atd. - toto není vždy pravidlem. Výcvikáře dnes dělá kdekdo, třeba holčina, která sotva vychovala a jakžtakž vycvičila jednoho psa.
No tak zrovna povel "zpět" používám běžně, a dokonce mi i jde z pusy . Psi jsou naučení na "zpět" přiběhnout blíž, když už jsou daleko, případně třeba vylézt z křoví, do kterého vlezli, prostě to je povel, který psy vrátí blíž ke mě, ale ne úplně ke mě . Pak máme "pocém" kdy teda přijdou úplně ke mě, abych je mohla třeba připnout na vodítko a úplně stejně funguje i zavolání jménem - nebo teda stačí jméno a když se pes otočí, tak něco jako "no poď" "poběž" a podobně... A "ke mně" venku prakticky vůbec nepoužíváme, to je prostě cvičákové, jo venku to použiju, ale to v rámci tréninku a to pak chci,aby to bylo provedeno přesně. Přivolání "k noze" to samé...
Takže máme taky několik povelů a rozhodně si nemyslím, že by to psům pletlo hlavu. Spíš naopak - hlavu by jim pletlo kdybych pořád volala "ke mně", ale jednou by stačilo, že se tak nějak dovalí a sednou na zadek a příště bych chtěla, aby přiběhli bleskově a krásně předsedli.... Já třeba venku a doma při té provozní poslušnosti nepoužívám ani lehni. Používám "dolů" což znamená, že se psi můžou rozvalit jak chtějí - protože zase - doma a na procházce opravdu nechci řešit, jestli pes leží rovně a tak jak má....
marcelaamax
napsal(a):
No tak zrovna povel "zpět" používám běžně, a dokonce mi i jde z pusy . Psi jsou naučení na "zpět" přiběhnout blíž, když už jsou daleko, případně třeba vylézt z křoví, do kterého vlezli, prostě to je povel, který psy vrátí blíž ke mě, ale ne úplně ke mě . Pak máme "pocém" kdy teda přijdou úplně ke mě, abych je mohla třeba připnout na vodítko a úplně stejně funguje i zavolání jménem - nebo teda stačí jméno a když se pes otočí, tak něco jako "no poď" "poběž" a podobně... A "ke mně" venku prakticky vůbec nepoužíváme, to je prostě cvičákové, jo venku to použiju, ale to v rámci tréninku a to pak chci,aby to bylo provedeno přesně. Přivolání "k noze" to samé...
Takže máme taky několik povelů a rozhodně si nemyslím, že by to psům pletlo hlavu. Spíš naopak - hlavu by jim pletlo kdybych pořád volala "ke mně", ale jednou by stačilo, že se tak nějak dovalí a sednou na zadek a příště bych chtěla, aby přiběhli bleskově a krásně předsedli.... Já třeba venku a doma při té provozní poslušnosti nepoužívám ani lehni. Používám "dolů" což znamená, že se psi můžou rozvalit jak chtějí - protože zase - doma a na procházce opravdu nechci řešit, jestli pes leží rovně a tak jak má....
Já zase povel "lehni" (down) považuji za jeden z nejdůležitějších. Psa jím za jakýchkoliv podmínek 100% zastavíte.
jahodapavel
napsal(a):
Já zase povel "lehni" (down) považuji za jeden z nejdůležitějších. Psa jím za jakýchkoliv podmínek 100% zastavíte.
Já neříkám, že ten povel není důležitý jen ho běžně nepoužívám - respektive používám "dolů" a ono je to ve výsledku to samé, jen se pes může "vyvalit"...

marcelaamax
napsal(a):
Takže máme taky několik povelů a rozhodně si nemyslím, že by to psům pletlo hlavu. Spíš naopak - hlavu by jim pletlo kdybych pořád volala "ke mně", ale jednou by stačilo, že se tak nějak dovalí a sednou na zadek a příště bych chtěla, aby přiběhli bleskově a krásně předsedli....
To jste ale špatně pochopila. Samozřejmě, že pokud jsem velela "K noze", že jsem také trvala na tom, aby pes přišel k noze.
Mně nějak nevyhovuje to dnešní oddělování povelů na cvičáku a mimo něj.
napsal(a):
Takže máme taky několik povelů a rozhodně si nemyslím, že by to psům pletlo hlavu. Spíš naopak - hlavu by jim pletlo kdybych pořád volala "ke mně", ale jednou by stačilo, že se tak nějak dovalí a sednou na zadek a příště bych chtěla, aby přiběhli bleskově a krásně předsedli....
To jste ale špatně pochopila. Samozřejmě, že pokud jsem velela "K noze", že jsem také trvala na tom, aby pes přišel k noze.
Mně nějak nevyhovuje to dnešní oddělování povelů na cvičáku a mimo něj.
Jasně, tak každému vyhovuje něco jiného .

"Poprvé až v této diskuzi "slyším" o povelu "Zpět"."
sama jsem už tady za ty roky x-krát psala o tom, že mám striktní "ke mně", s předsednutím, a civilní "zpět" ve smyslu otoč to ke mně, bez přesného provedení. Pes to rozeznává výborně a slovo zpět je hezky znělé a svižné.......a nejen já
Oni psi nejsou idiotci a těch slovíček se zvládnou naučit daleko víc, než je učíme. A trénink mozku ještě nikdy nikomu neuškodil......ani zvířatům, ani lidem (a tady je to o lidech )

ještě k tomu, že výcvikářka ví co dělá, umí vycvičit psy atd. - toto není vždy pravidlem. Výcvikáře dnes dělá kdekdo, třeba holčina, která sotva vychovala a jakžtakž vycvičila jednoho psa.
a ke kolika takovym jste chodila?
sorry jako, ale jestli někdo chodi a plati ! vycvikarum, ke kterym nemá duveru - asi mu není pomoci.
a pokud teda opustime tohle téma - a vychazime z predpokladu, ze verim cloveku, ke kteremu chodim - ze vi co dela a presto to nechci delat, neb jsem chytrejsi - tak tem taky není pomoci.
a ne - nepisu tu o slepe duvere

napsal(a):
"Poprvé až v této diskuzi "slyším" o povelu "Zpět"."
sama jsem už tady za ty roky x-krát psala o tom, že mám striktní "ke mně", s předsednutím, a civilní "zpět" ve smyslu otoč to ke mně, bez přesného provedení. Pes to rozeznává výborně a slovo zpět je hezky znělé a svižné.......a nejen já
Oni psi nejsou idiotci a těch slovíček se zvládnou naučit daleko víc, než je učíme. A trénink mozku ještě nikdy nikomu neuškodil......ani zvířatům, ani lidem (a tady je to o lidech )
Aha, takže když mi přiijde divný povel "Zpět", tak si myslím, že jsou psi idiotci? To je teda uvažování. Už mě celkem unavuje se opakovat. Takže o nějaký příspěvek dřív jsem k tomu něco psala.

napsal(a):
ještě k tomu, že výcvikářka ví co dělá, umí vycvičit psy atd. - toto není vždy pravidlem. Výcvikáře dnes dělá kdekdo, třeba holčina, která sotva vychovala a jakžtakž vycvičila jednoho psa.
sorry jako, ale jestli někdo chodi a plati ! vycvikarum, ke kterym nemá duveru - asi mu není pomoci.
a pokud teda opustime tohle téma - a vychazime z predpokladu, ze verim cloveku, ke kteremu chodim - ze vi co dela a presto to nechci delat, neb jsem chytrejsi - tak tem taky není pomoci.
Nechodila jsem nikam. Kdysi do Svazarmu. Výcvikáře dělali lidi, co měli za sebou několik vycvičených psů. Ani to ale není zárukou dobrého výcvikáře.
V poslední době mám jen vizuální zkušenost z jednoho blízkého cvičáku. Nikdy bych tam nešla, jejich metody jsou mi proti srsti. A zkušenosti mnohých frekventantů tamních kurzů nedobré.
A mám známé, čtu - i tady na ifauně - a z toho si lze docela dobře udělat obrázek, že ne všichni výcvikáři jsou hodni svého jména.
Já si psy vychovávám a cvičím (cvičila jsem a snad jednou zase budu), sama (poslušnost). Podle svých představ a potřeb. Nemám ambice skládat zkoušky, závodit.
napsal(a):
Tak ja taky moji vycvikarce věřím, že ví, co dělá a přesto nedělám všechno, co mi řekne. Rozhodně ne proto, že bych byla chytřejší, ale z toho důvodu, že občas narazíme na něco, co mě se prostě nelíbí a hlavně si myslím, ze svého psa znám pořád lépe nez ona a tomu to musím přizpůsobit.

A když se vrátím k zadavatelce :
Z této "sranda babkovské " skupiny bych odešla - ne, že bych s nimi odešla někam na louku, jak tu někteří navrhovali.
Máte skvělé pracovní plemeno, určitě ochotné pracovat ( ale zase to není ovčák ) a kvalitní ( a přesný ) výcvik si určitě zaslouží. A asi vás chytí i touha udělat nějaké zkoušky - je to ocenění vaší ( i výcvikářčiny ) práce.
A jestli vám nejde "zpět" z pusy, zkuste volat "zpátky"

"Aha, takže když mi přiijde divný povel "Zpět", tak si myslím, že jsou psi idiotci? To je teda uvažování.".
no, to je fakt uvažování....tato spojitost by mě teda nenapadla.....

marcelaamax
napsal(a):
Tak ja taky moji vycvikarce věřím, že ví, co dělá a přesto nedělám všechno, co mi řekne. Rozhodně ne proto, že bych byla chytřejší, ale z toho důvodu, že občas narazíme na něco, co mě se prostě nelíbí a hlavně si myslím, ze svého psa znám pořád lépe nez ona a tomu to musím přizpůsobit.
proto tam byla poznámka o slepe duvere
taky bezne o vycviku diskutuju, vyptavam se - a koukam na reakce svého psa. a podle toho se rozhoduju, co je dobře a co ne- pro me konkretne.
jen je to uz asi i necem jinem, nez jestli umim nebo neumim nauci psa sedni.

No tak já teda musím říct, že už teďka sonduju, zda bych nemohla se svým dalším psem navštěvovat nějakej cvičák....po absolvování nějaké socializace v psích školkách....kde bychom si zaplatili, spíš než lekce, tak nějaké členství...permanentku nebo jak to dneska funguje, že bych si cvičila tak nějak
individuálně, samozřejmě tak abych nenarušovala výcvik ostatním, zatím to vypadá, že by to teoreticky šlo na jednom cvičáku, kde dělaj převážně agility.......moje představa je taková, že oni by si tam lítali po překážkách a my bychom se třeba jen párkrát prošli okolo, eventuelně udělali pár cviků a pak si třeba jen lehli (já teda spíš sedla) a koukali bychom na cvičící pejsky popř. se přidali k výcviku poslušnosti, ale zase s ohledem na individualitu mého psa......protože mi jde primárně o společnost psů....taky těžko s plánovaným pastevcem budu cvičit stejně jako s borderou, labíkem, ovčounem.
Nejde mi o nějaké přesné provádění cviků, ale spíš o to, aby pes uměl fungovat ve společnosti jiných psů.
Dřív jsem to provozovala u nás na "psím plácku" dneska, když už ho nemáme, tak bych potřebovala, aby mi toto odsuploval nějaký cvičák.
Já se k tomuhle "musím" taky vyjádřit, ikdyž nejspíš vše důležité už padlo. U feny používám "ke mně" a "tady" od štěněte."Tady" znamená, že má prostě přijít blíž do rozumné vzdálenosti. Ke mně je ale povel, který se plní hned a co nejrychleji a taky ho vždy odměňuju. Používám ho jen párkrát týdně aby se procvičil. Nemám ambice na zkoušky a tak, ale jde mi o to, abych měla, jak já říkám "ruční brzdu", kdyby se něco posralo a šlo by o zdraví nebo i o život...
Jo a vlastně mám ještě jeden povel, který by se dal brát jako přivolání. Když třeba projíždí cyklista a potřebuji mít psy tu chvíli na dosah ruky, dám povel "touch" aby se dotkli čumákem mojí ruky. Ale tenhle povel není vyloženě jen pro přivolání, používáme ho i jindy. Pak i zmiňované zalehnutí, to používám hlavně u psa, kterého vím, že od zvěře neodvolám tak, aby se hned otočil a šel za mnou, ale dokáže se ovládnout natolik, že zalehne a na srnu jen čumí ( ikdyž stopovačku zatím ještě tahá).
Co se cvičáku týče, my chodíme u nás na agility, ale chodili jsme i na poslušnost. Nejdřív do kurzu pro štěňata, kde nešlo o nic jiného, než o provozní poslušnost. Neučila se ani vyloženě chůze u nohy, učila se chůze na prověšeném vodítku, učilo se přivolání (kde bylo právě vysvětleno, proč je dobré mít odlišené provozní "pojď blíž" a přesné a rychlé "ke mně"). Učili jsme i lehni, sedni a vstaň, ale učili jsme také to, aby psi neletěli z branky/auta/dveří jako blázni, ale čekali až projdeme my/šli zároveň s námi. Učila se kontrola na pamlsek, aby se psi naučili, že ne vše na co dosáhnou, můžou sežrat. A další takové provozní věci plus samozřejmě socializace.
Na to navazoval kurz pro pokročilé, kde už se jede poslušnost tak jak má, chůze u nohy, odložení, přivolání s přisednutím atd. Plus je ještě možnost individuálních lekcí, kde se řeší problémy a nedostatky u konkrétního psa a je možnost chodit i na tzv. rušivky, kam chodí psi, co mají poslušnost zvládnutou na cvičáku ale dělá jim problém cvičit například, když okolo běhají děti, jede cyklista, nebo se tam řeší i strach ze střelby a potažmo ohňostrojů. Jsou možnosti různých seminářů, společných socializačních procházek a spousta dalších akcí, jako letní kurz pro děti, nebo agility pro děti. Všechny kurzy jsou po 10 hodinách, plus na konec kurzu se pořádá vždy společná procházka. Jeden kurz stojí 1000,-. Já jsem člen, takže na agi platím 80,- za jeden trénink (záměrně nepíšu hodinu, protože ten čas je různý-většinou dělší, podle počasí, psů,...).
Jsem neskutečně vděčná, že mám to štěstí mít takový cvičák zrovna u nás ve městě, přístup k výcviku je naprosto super, trenérky samy se stále vzdělávají a učí. Na kurzech pro štěňata jako základ doporučují knížku Konejšivé signály, protože většina kurzistů jsou lidé, co mají pejska jako parťáka a o spoustě věcí ani neslyšela.
Tak možná to chápu špatně, ale třeba u nás na cvičáku jsou kurzy socializace a normální výcvik. A tak to bývá na většině cvičáků. Na socializaci chodí hlavně štěňata, ale může tam být jakýkoli pes a tam bych zařadila právě skupinu zadavatelky. Tam se učí ten základ, nutný pro bezproblémové soužití, tady se nedbá tak na přesnost, ale funkčnost povely. Na normální výcvik pak po kurzech jde ten, kdo chce cvičit výš, ať už na zkoušky nebo protože ho to baví. Cvičák s družstvem pro štěňata od půl roku si pamatuji že Svazarmu, ale to se právě počítalo s tím, že bude v budoucnu nějaká zkouška.

napsal(a):
No tak já teda musím říct, že už teďka sonduju, zda bych nemohla se svým dalším psem navštěvovat nějakej cvičák....po absolvování nějaké socializace v psích školkách....kde bychom si zaplatili, spíš než lekce, tak nějaké členství...permanentku nebo jak to dneska funguje, že bych si cvičila tak nějak
individuálně, samozřejmě tak abych nenarušovala výcvik ostatním, zatím to vypadá, že by to teoreticky šlo na jednom cvičáku, kde dělaj převážně agility.......moje představa je taková, že oni by si tam lítali po překážkách a my bychom se třeba jen párkrát prošli okolo, eventuelně udělali pár cviků a pak si třeba jen lehli (já teda spíš sedla) a koukali bychom na cvičící pejsky popř. se přidali k výcviku poslušnosti, ale zase s ohledem na individualitu mého psa......protože mi jde primárně o společnost psů....taky těžko s plánovaným pastevcem budu cvičit stejně jako s borderou, labíkem, ovčounem.
Nejde mi o nějaké přesné provádění cviků, ale spíš o to, aby pes uměl fungovat ve společnosti jiných psů.
Dřív jsem to provozovala u nás na "psím plácku" dneska, když už ho nemáme, tak bych potřebovala, aby mi toto odsuploval nějaký cvičák.
Tak to hodně štěstí. Já sem si po vyzkoušení posledního cvičáku (cca 7. vyzkoušenej cvičák) právě pro tuhle příležitost potrvdila, že na obyčejnou přátelskou socializaci a "fungování psa mezi psy" pro nás zůstává pravidlo držet se od cvičáků na hony daleko. A to psovi bylo už nějakých 9 let, umí se chovat slušně a moc toho nepotřebuje.
TyVed
napsal(a):
Souhlasím, ale vycházíte hodně ze specifiky našich plemen - pastevců. Tam je ten výcvik skutečně o něčem jiném. Tak trochu chápu i výcvikářku, vedla jsem kurzy školičky dost let, takže vím, o čem je řeč. Fakt je ten, že jsme stanovovali cíle individuálně pro dvojici člověk+pes. Lidi se služebními plemeny jsem se vždy snažila přesvědčit, aby učili vše od začátku "předpisově", kdyby náhodou chtěli ve výcviku pokračovat. U ostatních, pokud jim to stačilo, prostě trvat na splnění povelu bez matlání se v přesnosti. Se cvičitelkou bych si promluvila na rovinu, že já jako zákazník - mám zaplaceno, nebude mě tedy posílat pryč - mám takovou představu o poslušnosti svého psa a hotovo.

Ze cvičáku, kam jsem docházela ( ona je to spíš psí škola, nebo kurzy ), se pořádaly socializační vycházky do města, po náměstí, rušnými ulicemi.....a také příležitostný dogtrek ( spíš výlet do přírody ).
A když se psovod do kurzu přihlásil, tak musel respektovat jeho pravidla i když si zaplatil ( základem bylo, přijít na přesně stanovenou hodinu ). Nebo si zaplatit individuální výcvik, kdy se cvičitelka věnovala právě vám, ale ten je pochopitelně dražší, než kolektivní hodiny. Asi by nebylo možné, jen tak se poflakovat se psem okolo - jedině snad jako úmyslný rušivý element.
conie
napsal(a):
Souhlasím, ale vycházíte hodně ze specifiky našich plemen - pastevců. Tam je ten výcvik skutečně o něčem jiném. Tak trochu chápu i výcvikářku, vedla jsem kurzy školičky dost let, takže vím, o čem je řeč. Fakt je ten, že jsme stanovovali cíle individuálně pro dvojici člověk+pes. Lidi se služebními plemeny jsem se vždy snažila přesvědčit, aby učili vše od začátku "předpisově", kdyby náhodou chtěli ve výcviku pokračovat. U ostatních, pokud jim to stačilo, prostě trvat na splnění povelu bez matlání se v přesnosti. Se cvičitelkou bych si promluvila na rovinu, že já jako zákazník - mám zaplaceno, nebude mě tedy posílat pryč - mám takovou představu o poslušnosti svého psa a hotovo.
Já nevím, ale mně se nelíbí ten dnešní kult "já jsem zaplatil, tak budete držet hubu a sloužit mi"!
Pokud jsem seznámená s podmínkami za které do kurzu jdu, a není to nic, co by bylo přes čáru, tak prostě akceptuju nastavený režim, anebo tam prostě nelezu, a jdu jinam, kde mi to bude vyhovovat více .
Když se přihlásím na aerobic, tak taky neřeknu trenérovi, že si budu v rohu s kámoškama skákat gumu, protože nám to tak stačí, protože JÁ mám zaplaceno, tak si budu dělat co chci ... 🙄

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já nevím, ale mně se nelíbí ten dnešní kult "já jsem zaplatil, tak budete držet hubu a sloužit mi"!
Pokud jsem seznámená s podmínkami za které do kurzu jdu, a není to nic, co by bylo přes čáru, tak prostě akceptuju nastavený režim, anebo tam prostě nelezu, a jdu jinam, kde mi to bude vyhovovat více .
Když se přihlásím na aerobic, tak taky neřeknu trenérovi, že si budu v rohu s kámoškama skákat gumu, protože nám to tak stačí, protože JÁ mám zaplaceno, tak si budu dělat co chci ... 🙄
...tak nějak. A což teprve, když dám dítě na soukromou školu. Platí se docela výrazně, tak přece nemůžete chtít po mém zlatíčku, aby psalo domácí úkoly - třeba :-))

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Na jednu stranu souhlasím .... na druhou stranu to beru tak, že najít slušnej obyčejnej cvičák na základní výcvik a socializaci, jak psala třeba sardullah, je tak těžkej úkol, že když najdu něco zhruba se blížící mojí představě, zkusím tam chodit a upravit si to pro sebe. Takže budu švindlovat s přesností a některý věci si budu dělat po svým. Dokud to půjde a dokud negativa cvičáku nebudou příliš převažovat nad pozitivama.
Já tedy nevím, ale neměl by snad být problém, pokud se celá tato specifická skupinka domluví, tak jí jednoduše přizpůsobit "výcvikový program" tak, aby jim to přineslo co nejvíc... co je na tom proboha těžkého? Proč by měli všichni povinně dodržovat aktuální pravidla pro regulérní výcvik, když oni tam jdou s tím, že potřebují psa naučit základní poslušnost a nic jiného? Proč jim normálně nevyhovět???
Ruku na srdce, tito klienti jsou pro cvičák jenom zdrojem příjmů - nic jiného to není. Je to prostě placená služba. Lidi přijdou, zaplatí, odchodí pár lekcí- a odejdou. Proč jim při tom nevyjít vstříc, aby pro ně přidaná hodnota byla co největší?
Mimochodem, zažila jsem éru Svazarmu a předtím, než jsem se sama stala výcvikářkou, jsem musela absolvovat příslušné zkoušky. Ty zkoušky se dneska myslím už nedělají, takže není nikde psáno, že výcvikář musí nutně být nějak zvlášť zkušený. V podstatě to dnes může být kdokoliv. A jsem přesvědčena, že opravdu zkušený výcvikář nebude mít problém s tím, že svoji metodiku přizpůsobí "klientovi a situaci"...
Pokud se nemůžete dohodnout s výcvikářkou, tak zkuste u vedoucího cvičáku vysvětlit, proč na ten cvičák chodíte a co od toho očekáváte. Třeba vám přidělí někoho jiného, kdo vám víc porozumí.
(Je fakt jedno, jestli si pes sedne rovně, nebo na kejtu, když přijde na první povel. Protože důležité je to, aby přišel právě na ten první povel. A zase: jestli to bude na povel "ke mně" nebo "pocem", to je na majiteli. Protože to bude majitel, kdo psa bude celý život volat. )
Nikdo tu na to nereagoval tak jste to asi vsichni prehledli, a zakladatelka tematu tu psala, ze byli na ukazkove hodine, kterou vedla majitelka cvicaku, jejiz styl vycviku ji sedel, a NA ZAKLADE TOHO si pak zaplatila cely kurz... Na ktery pak dorazila JINA cvicitelka, s JINYM pristupem.
Ja tohle teda povazuju za docela dulezite, protoze ukazkova hodina je prece od toho, aby zajemce videl jak bude kurz vypadat....
Je to jako bych absolvovala zkusebni jizdu v aute, cela nadsena si ho objednala, a pak mi dodali jiny model...

Jo, tohle bych povazovala za to nejhorsi "podraz"v celem tomhle pribehu.
Nicmene, nevime jaka byla dohoda a jestli neni bezne na tomhle cvicaku, ze se stridaji cvicitele. I tak to nekdy byva.