Zánět ve střevech, podezření na otravu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2019 08:07
Atheira

XXX.XXX.181.160

Jdu pro zkušenosti nebo tipy těch, co už podobnou situaci zažili. Pro začátek - u veta už jsme byli, dvakrát, chtěla bych jen fakt doplnit informace, takže se neplašte, že se nejdřív ptám na fauně...

V neděli ráno začala fena zvracet, napoprvé vyzvracela v podstatě všechno, co předtím snědla, později jen pěnu/šťávy a pak už nic, jen to zkoušela naprázdno. To odpoledne jsme jeli k vetovi, protože se jí za celý den neudělalo o nic lépe, opravdu jen ležela a nic nechtěla dělat, občas popošla.

Veterinář ji prohmatal břicho, že má podrážděné trávení, dostala injekci (on vždycky říká, co to je, ale já se v těch názvech vůbec nevyznám, bylo to do zadku), že by na další den měla být už v pořádku. Následně ten den se jí udělalo dobře, byla zase veselá, napila se i něco malinko snědla. Opravdu jen trochu. Do dalšího dne to udržela celkem v pohodě, někdy nad ránem se jí udělalo zle, ale vyzvracela jen pidi loužičku šťáv a pak už nic. Ráno si zase dala malilinkatou porci a napila se. Jenže se jí v průběhu dne zase začalo přitěžovat. Chodila, ale pak se zase začala hrbit a polehávat.

Večer jsme skončili znova na veterině, zvracela krev (světlou) a měla lehký (ne úplně vodový) průjem (taky světlý), ale šla asi na desetkrát a panikařila. Pak si jen lehla do trávy.

Dostala dvě injekce - jedno to samé, co předchozí den, do zadku, akorát na druhou stranu a jedno ke krku. Nemá do zítřka jíst a od zítra jen po hodně malinkých porcích. Dostali jsme Calo pet pastu. Dělalo se sono, cizí těleso v žaludku ani střevech není. Prý je pravděpodobné, že se něčím přiotrávila.

Celou noc už byla v pohodě, nezvracela, ani se nedožadovala jít ven, pastu přijímá, napila se, ale mám ji hlídat, aby se nenachlemtala moc.
Normálně reaguje, není apatická, ale když se rozejde, tak pořád chodí jako zombie a po chvíli si lehne. Chápu, že jí nemůže být dobře hned, ale spíš jsem se chtěla ujistit, že je normální, že je pořád ještě taková malátnější a nechce moc chodit, spíš ležet. Ne, že bych ji někam tahala, ale třeba ráno, když se šla vyčurat, tak dobu jenom seděla než se rozešla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2019 08:17

Si myslim, ze dostala nazrat prilis brzy po tom, jak ji bylo zle.
Hladovku mela mit i poprve.

20.8.2019 08:20
Atheira

XXX.XXX.181.160

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Si myslim, ze dostala nazrat prilis brzy po tom, jak ji bylo zle.
Hladovku mela mit i poprve.

Nedávala jsem ji nažrat jako nažrat. Byla to asi lžíce konzervy s detoxikačním gelem, který jsem jí měla dát. Špatně jsem to napsala. Ale prostě, že už přijala něco k jídlu, předtím nechtěla vůbec nic, ani se napít.

Edit: Mně jde spíš o to "teď". Jestli mi má být víc podezřelé, když se jí nebude v průběhu dneška dělat dobře? Nebo je normální že bude celý den divná? Takhle to myslím. Co je ještě v normě a co už ne.

20.8.2019 08:32

To nejde napsat takhle na dalku, jestli je to jeste ok nebo ne.
Cim dele je psovi blbe, tim dele se z toho vyhrabava.
Nejaka dalsi podpurna lecba, vysetreni?
Kdyz jed je ve hre- resite jaky? Delala se krev?

20.8.2019 08:39
Atheira

XXX.XXX.181.160

To nejde napsat takhle na dalku, jestli je to jeste ok nebo ne.
Cim dele je psovi blbe, tim dele se z toho vyhrabava.
Nejaka dalsi podpurna lecba, vysetreni?
Kdyz jed je ve hre- resite jaky? Delala se krev?

V podstatě je ve hře to, že se to stalo tím, že snědla houbu. V lese jsem s ní zastavila na místě, kde jich bylo dost - jedlých, takových těch typických tmaváků. Jenže ona prostě viděla, že je trháme, jednoho si vyhlídla a sebrala ho taky. Nestihla jsem jí ho vzít, ale neočekávala jsem, že by z toho měl být problém.
Je to jediná věc, o které vím, že ji snědla a jíst neměla. Samozřejmě, že nemám oči všude, ale nevím o ničem, co by jinak mělo být nějak problematické, a to ani na procházce. Myši na poli ani nikde jinde nežere. Celkově není takové to prase, co všechno sežere a natlačí.

20.8.2019 09:05

ok. a delala se teda ta krev?

20.8.2019 09:20
eni

XXX.XXX.210.1

Tak aspoň že udělal sono...nám takhle veterinářka léčila v červenci 12ti letého labradora, bez sona, jen pohmatem a injekcemi, v neděli ráno dostal 3 injekce, v pondělí nám umřel...doteď se nemůžu s tím vyrovnat a smířit a mám podezření a výčitky, že jsem jí věřila a ona něco zanedbala..¨
Tak držím palce, ať vše dopadne dobře, pokud se vám něco nebude zdát, jeď te raději jinam..

20.8.2019 09:20
Atheira

XXX.XXX.181.160

Nedělala. Nemám v tomhle vůbec přehled, tudíž když jsem v té ordinaci, tak mě prostě nenapadne, že by se mělo udělat něco navíc nebo že se dělá něco špatně/nedostatečně. Neměla jsem důvod očekávat, že by vet něco podcenil, vždy věci řeší pečlivě a vždycky pomohl...

20.8.2019 09:29

vi vet o te hoube, ze?
jestli je podezreni na otravu, je treba zkontrolovat aspon tu krev.

jinak asi vet postupuje standardne - jako kdyz pes zvraci

treba ji do vecera bude lepe, vsak uvidite.

20.8.2019 09:35
Atheira

XXX.XXX.181.160

vi vet o te hoube, ze?
jestli je podezreni na otravu, je treba zkontrolovat aspon tu krev.

jinak asi vet postupuje standardne - jako kdyz pes zvraci

treba ji do vecera bude lepe, vsak uvidite.

O té houbě ví. My jsme domluvení, že budu volat, pokud by se něco dělo mimo jeho ordinační hodiny nebo dorazím. Mám tenhle týden dojet na kontrolu, i kdyby už se zdála úplně v pořádku. Říkal, že játra jsou ok, ale kvůli tomu, že je tam to podezření na otravu, chce, abychom přišly i potom.

Jen zase nechci volat kvůli "nesmyslům". Ona je jinak taková dělová koule, je nezvyk, když prostě neblbne, ale spí. Není to tak, že by byla úplně apatická. Ona reaguje, i se na spaní přemístí z místa na místo, jako to dělá, když jí nic není. Ale je vidět, že jí není dobře, tak ji prostě sleduju, no.

20.8.2019 09:45

vsak sledujte, to je jen dobre.

da se ji pomoci jeste podpurnou lecbou - dia dog, entero gel, aptus atapectin - a pak i probiotika - proplan ma ted v nabidce docela dobra.

ta calopetka je jen na doplneni energie.

20.8.2019 10:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Předpokládám, že ta krev byla jen malinko...to je z toho, jak zvrací, popraskají malé cévky. Může jí být prostě blbě z té houby, nevím, jestli tahle patří či nepatří do kategorie: jedlá po tepelné úpravě. Jestli jí nevadí rýže, zkusila bych klasickou dietu s rozvařenou rýží s mrkví a trochu mletého hovězího do toho - ale maso až tak ve třetí porci. Nevím, jakovou dáváte konzervu, ale pokud to není čisté maso, jako třeba Falco, tak bych ji nedávala. S těma věcma na podporu trávení bych to zatím také nepřeháněla, protože podrážděné trávení to moc nedává. Až za pár dní.

20.8.2019 10:30
Atheira

XXX.XXX.181.160

Říkal, že probiotika až po té kontrole, že teď ať do ní přes dnešek necpu vůbec nic - jen ať má možnost se napít a tu pastu, aby měla aspoň z čeho dostat energii a ve středu ať začnu s miniaturními porcemi jídla.
Ona jí víceméně maso, vařené, syrové, konzervy jsou maso a zelenina, případně rýže. Trávení má citlivější odmala, brala jsem si ji s tím, že nedává pšenici... ale co se přestaly zkoušet granule, tak ustojí i to, když občas ukradne kus rohlíku nebo tak (to dřív znamenalo celou pros*anou noc), teď je vůči těmhle věcem o něco odolnější, zdá se mi.

Ta houba je jedna z těch nejběžnějších, ten tmavý hřib https://www.jaktak.cz/sites/default/files/images/16803/img_2345_0.jpg ... My teda i tyhle připravujeme tak, že tepelná úprava alespoň dvacet minut. Jedna místní slečna loni skončila v nemocnici, protože si z těhlech "tmaváků" a "babek" udělala smaženici jen tak frk frk za pět minut hotovo... Tak u psa to asi nebude žádná hitparáda taky.

20.8.2019 10:41

lesnížínka napsal(a):
Předpokládám, že ta krev byla jen malinko...to je z toho, jak zvrací, popraskají malé cévky. Může jí být prostě blbě z té houby, nevím, jestli tahle patří či nepatří do kategorie: jedlá po tepelné úpravě. Jestli jí nevadí rýže, zkusila bych klasickou dietu s rozvařenou rýží s mrkví a trochu mletého hovězího do toho - ale maso až tak ve třetí porci. Nevím, jakovou dáváte konzervu, ale pokud to není čisté maso, jako třeba Falco, tak bych ji nedávala. S těma věcma na podporu trávení bych to zatím také nepřeháněla, protože podrážděné trávení to moc nedává. Až za pár dní.

S těma věcma na podporu trávení bych to zatím také nepřeháněla

jen to nejsou veci na podporu traveni

20.8.2019 11:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Máte tam třikrát desinfekci + probiotika. Prostě to nepřehánět. Na desinfekci zažívacího traktu snad něco dostali, ať už se to jmenuje jakkoliv a probiotika, až bude i něco jíst(a nevyblije a nevykadí to rovnou) Ani s těma se to nemá přehánět. Psala, že ne pšenici...jinak bych doporučila to nejklasičtější na špatný žaludek...piškoty. Fungujou vám smajlíci? Mě vůbec, ani návrat na začátek.

20.8.2019 12:12

tak ja tam priste teda jeste dopisu "nebo" mezi ty pripravky

20.8.2019 12:29
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Atheira napsal(a):
Jdu pro zkušenosti nebo tipy těch, co už podobnou situaci zažili. Pro začátek - u veta už jsme byli, dvakrát, chtěla bych jen fakt doplnit informace, takže se neplašte, že se nejdřív ptám na fauně...

V neděli ráno začala fena zvracet, napoprvé vyzvracela v podstatě všechno, co předtím snědla, později jen pěnu/šťávy a pak už nic, jen to zkoušela naprázdno. To odpoledne jsme jeli k vetovi, protože se jí za celý den neudělalo o nic lépe, opravdu jen ležela a nic nechtěla dělat, občas popošla.

Veterinář ji prohmatal břicho, že má podrážděné trávení, dostala injekci (on vždycky říká, co to je, ale já se v těch názvech vůbec nevyznám, bylo to do zadku), že by na další den měla být už v pořádku. Následně ten den se jí udělalo dobře, byla zase veselá, napila se i něco malinko snědla. Opravdu jen trochu. Do dalšího dne to udržela celkem v pohodě, někdy nad ránem se jí udělalo zle, ale vyzvracela jen pidi loužičku šťáv a pak už nic. Ráno si zase dala malilinkatou porci a napila se. Jenže se jí v průběhu dne zase začalo přitěžovat. Chodila, ale pak se zase začala hrbit a polehávat.

Večer jsme skončili znova na veterině, zvracela krev (světlou) a měla lehký (ne úplně vodový) průjem (taky světlý), ale šla asi na desetkrát a panikařila. Pak si jen lehla do trávy.

Dostala dvě injekce - jedno to samé, co předchozí den, do zadku, akorát na druhou stranu a jedno ke krku. Nemá do zítřka jíst a od zítra jen po hodně malinkých porcích. Dostali jsme Calo pet pastu. Dělalo se sono, cizí těleso v žaludku ani střevech není. Prý je pravděpodobné, že se něčím přiotrávila.

Celou noc už byla v pohodě, nezvracela, ani se nedožadovala jít ven, pastu přijímá, napila se, ale mám ji hlídat, aby se nenachlemtala moc.
Normálně reaguje, není apatická, ale když se rozejde, tak pořád chodí jako zombie a po chvíli si lehne. Chápu, že jí nemůže být dobře hned, ale spíš jsem se chtěla ujistit, že je normální, že je pořád ještě taková malátnější a nechce moc chodit, spíš ležet. Ne, že bych ji někam tahala, ale třeba ráno, když se šla vyčurat, tak dobu jenom seděla než se rozešla.

Jestli to trochu pomůže, nevím. Ale koukněte kdyžtak na Kočky - před 14 dny jsem velmi podobné příznaky řešila u mého kocoura. Taky byla ve hře otrava. Pomohla až infúze na veterině a antibiotika.
Držím pěsti!

20.8.2019 12:33
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Vlákno se jmenuje SOS - nemoc kocoura.

20.8.2019 12:39
Atheira

XXX.XXX.181.160

Tak musím říct, že ráno byla sice taková přešlá a smutná, celé dopoledne v podstatě spala, ale teď se probudila a šly jsme na kratičké venčení na pár minut do lesa a už je veselejší, dokonce i vítala známé v lese, měla zájem si hrát s kocourem, tak to vypadá, že se lepší. Ještě se ozvu, ale doufám, že do večera bude opravdu dobrá.

20.8.2019 12:42
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Atheira napsal(a):
Tak musím říct, že ráno byla sice taková přešlá a smutná, celé dopoledne v podstatě spala, ale teď se probudila a šly jsme na kratičké venčení na pár minut do lesa a už je veselejší, dokonce i vítala známé v lese, měla zájem si hrát s kocourem, tak to vypadá, že se lepší. Ještě se ozvu, ale doufám, že do večera bude opravdu dobrá.

Tak to už vypadá dobře!
Jinak ten můj kocour na tom byl strašně zle a ty nejhorší příznaky trvaly 3 - 4 dny.

20.8.2019 21:00

Atheira napsal(a):

Co slinivka?
https://www.vethope.cz/cs/akutni-pankreatitida-u-psu-a-kocek/

20.8.2019 21:04
Terven

XXX.XXX.110.159

Co slinivka?
https://www.vethope.cz/cs/akutni-pankreatitida-u-psu-a-kocek/

Dejte pokoj

20.8.2019 21:06

Terven napsal(a):
Dejte pokoj

nechápu reakci.....

Edit: náš pes v lese běžně žere odřezky z hub, i mi houbu-praváky někdy ukousne...nikdy nic.

20.8.2019 21:12
Terven

XXX.XXX.110.159

nechápu reakci.....

Edit: náš pes v lese běžně žere odřezky z hub, i mi houbu-praváky někdy ukousne...nikdy nic.

Chtěla jsem tím říct, že pokud se fena vylepšila, netřeba malovat čerta na zeď

21.8.2019 08:39
Atheira

XXX.XXX.181.160

verun: To absolutně neodpovídá z více důvodů a podle příznaků tam popsaných. Navíc věřím tomu, že by to vet sám bral jako možnost, nemluvě o tom, že na sonu přesně říkal, co kde je, mluvil o zánětu ve střevě, vysvětloval, co by jak vypadalo, kdyby spolkla nějaké cizí těleso, probíral, kde jsou játra, slinivka, v podstatě celou dutinu břišní okoukl, i vyřadil možnost zánětu dělohy.
Chuť k jídlu se jí vrátila hned včera ráno, ale nemohla nic dostat, jinak, kdyby bylo na ní, tak by jedla.

Včera jsme ještě byli v ordinaci na kontrolu. Už se lepšila, ale nevydržela jít stabilně, ještě tak trochu motala zadníma nohama, dneska sice není pořád úplně stoprocentní, ale je to o 90% lepší a je vidět, že je trochu unavenější, ale už ok. Jenže ono je to možná i tím, že je venku hnusně, to nechce ven tak z principu, takže kdyby bylo hezky, možná by se na to tvářila jinak.

Že vaši psi to jedí vám neberu. Ona odřezky taky občas ukradla, jenže to prostě nejde porovnávat. LIdi taky různí jedí všechno. Já můžu narvat celý pytel cizrny a nic mi nebude, protože jsem na takové jídlo zvyklá a jiný po tom uletí a dost možná u toho bude i docela trpět.
Moje fena má odmala to zažívání takové dost citlivé a myslím, že ji hodně pomohlo to, že jsem jí nedržela na granulích, ale postupně si zvykla na všechno, tak ustojí víc věcí, které běžně psi jedí a není jí po tom blbě. A ono to mohlo být v kombinaci s něčím... Je to pes, co není popelnice a nikde nic nehoní a drží se u mě, nemám důvod ji hlídat jak vězně. Mohla někde něco ochutnat, netvrdím, že za to může prostě jenom ta houba, ale že ta houba je jediná věc, o které vím.

21.8.2019 12:39

to je dobre, ze je ji lepe.
unava je asi ok po takove prihode - i clovek se citi jak matoha, kdyz par dni zvraci...

21.8.2019 16:30
Atheira

XXX.XXX.181.160

to je dobre, ze je ji lepe.
unava je asi ok po takove prihode - i clovek se citi jak matoha, kdyz par dni zvraci...

Tak teď už je to úplně ona, asi se z toho přes dopoledne vyspala a už lítá a blbne. Nebrala jsem ji teda na žádnou dlouhou procházku, aby se hned zas neuhnala, ale asi by úplně v klidu i šla.

21.8.2019 17:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak to je dobrá zpráva : -) (pořád mi nejdou citace a smajlíky, možná mne taky odstříhnou ; -) ) Samojed byl taky s jídlem strašně problémový, nimral, každé granule průjem....užili jsme si svoje. Bohužel teď vidím, jak ho to poškodilo na zdraví(špatné nohy) a mrzí mne, že jsem se na ty granule nevysr.la od začátku : -( Jenže zase...jeho byl problém naučit žrát i to maso...nechtěl ho.

8.9.2019 13:54
Atheira

XXX.XXX.181.160

Tak znova zkusím, jestli by někdo neměl nějakou radu, která by přišla vhod.

V podstatě od zadání příspěvku se vždycky zlepší, všechno vypadá na dobré cestě a pak ze dne na den nechce jíst, má průjem, zatím vždycky s krví, děsně prdí a někdy jí i škrundá břicho.

Krev se dělala. Výsledky prý naprosto výstavní, jediné, co lehoučce vybočovalo, byla glukóza, která byla prý maličko snížená, ale to údajně z toho důvodu, že zvracela a tak. Podle těch výsledků, zároveň i dle sona je údajně zcela už bez zánětu střev, který původně měla, pohmatem vše má být taky ok.

Takže mám vlastně zdravýho psa... A teď, co s tím, že?

Včera večer zase přestala žrát, ani dneska ráno si nedala a nenechala by se zlákat vážně na nic. Včera ráno ještě jedla a bobkovala úplně normálně, v noci už ale zase letěla asi dvakrát a ráno zase průjem, teď teda bez krve... Ven jde, ale futruje trávu jak praštěná a kdybych jí neřekla, tak by jí ani nevadilo, kdyby celý den nikam nemusela, zdá se jaksi línější.

Normálně dostává maso, přílohy a střídám to s masovými konzervami, jak mi to časově vychází. Veterinář mi dal dietní granule, že jí to k tomu mám pomalu zkusit přidávat. Calibra gastrointestinal and pancreas http://www.calibradiety.cz/produkty/pes/granule/calibra-dog-gastrointestinal-pancreas nejsem si úplně jistá, že by to něčemu výrazně pomohlo, ale trochu jsem jí místy k jídlu přihodila. Jenže teď už stejně zas nechce nic...

Ve hře je další alergie. Nemůže pšenici a krůtu (ne dle testů, ale prostě proto, že se po nich vždycky zese*e jak praštěná a trvá jí se srovnat i pár dnů). Po zvracení a těch krvavých průjmech jsem vařila kuře s rýží a mrkví. Úplně se nabízí alergie na kuře, protože vlastně nikdy nestihnu dát pomalu nic jiného, protože se pak zase zhorší a jede v tom samém, jenže mi tam nesedí to, že právě po tom vařeném kuřeti se vždycky na dva dny srovnala, měla bobky ok i víc energie a pak do toho ze dne na den zase spadla. Teď mě ale napadá, že to zlepšení mohlo být jen po injekcích od veta (mohlo by to vydržet na dva až tři dny?) a doopravdy vadí to kuře?

Průběh je vždy takový - krvavý průjem, nechutenství, zvracení → veterinář → do dalšího dne bez jídla → další den už začíná jíst, je jí i viditelně lépe, bobky úplně v pořádku, totálně jiný pes → dva dny v pořádku → průjem, zvracení, nechutenství...

8.9.2019 14:09
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ledviny v pořádku?

8.9.2019 14:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Netuším. Jen si říkám, že čím víc léků a přípravků, tím má pes trávení rozhozenější. Zkuste dávat pořád jen to, co víte, že nevadí, třeba to kuře s rýží. Náš pes tady to žraní trávy měl po ATB. Měl úplný záchvat, myslela jsem, že spase celou louku.

8.9.2019 14:20
eni

XXX.XXX.210.1

Rasa, stáří?? Pokud zvrací a má průjmy ( krvavé ), tak asi zdravá nebude...náš pes byl taky léčen na zánět žaludku, dostával injekce, po druhé takové příhodě byl rychlý konec...ale u nás nebylo udělané ani to sono, až těsně před koncem, to už bylo na nic..měl něco v žaludku, i ve střevech.
Pro jistotu bych asi zašla s fenou jinam, ale zase aby z vás někdo "netahal" peníze, já už jsem po zkušenostech s vet. skeptická..každopádně moc přeju, at to není nic vážného a pejskovi je lépe..

8.9.2019 14:24
Terven

XXX.XXX.110.159

Možná rozhozenej mikrobiom ve střevech? Může to chvíli trvat, než se zase obnoví. A stačí málo k opakování průjmu.
Fena brala v červnu ATB, dávám od tý doby do žrádla tohle
https://www.dromy.cz/traveni--imunitni-system/gastro-250-g/
teď už dobrý, ale zatímco dřív se nepos... snad po ničem, tak během letošního léta jí k tomu stačilo málo.

8.9.2019 14:53
Atheira

XXX.XXX.181.160

Ledviny, játra, slinivka úplně v pořádku. Veterinář si byl totiž téměř jistý tím, že už tam musí někde něco být, ale nepotvrdilo se to. Prý tak dobré výsledky snad ještě neviděl.
První sono potvrdilo zánět tenkého střeva, teď naposledy už úplně čisté. Navíc tu neřeším jednu příhodu, ale táhlý a stále se opakující problém, takže kdyby "měl po druhé příhodě být rychlý konec", tak už to tady neřeším.

Feně jsou tři roky, kříženec. Ona na průjmy (i s krví) trpěla právě jako malá a pořádně se srovnala až když jsem přestala zkoušet granule, které jí vždycky seděly jen chvilku, a přešla na maso.

Vet se přiklání k tomu, že by tam mohla být nějaká intolerance s tím, že rozhodně nemá trávení v pořádku a potřebuje doplnit probiotika. Osobně si však myslím, že volba těch granulí není nijak spásná. Dost se mi líbí to, co posílala Terven... To by nemělo uškodit ať už by byla situace jakákoli, ne?

8.9.2019 19:47
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Atheira napsal(a):
Ledviny, játra, slinivka úplně v pořádku. Veterinář si byl totiž téměř jistý tím, že už tam musí někde něco být, ale nepotvrdilo se to. Prý tak dobré výsledky snad ještě neviděl.
První sono potvrdilo zánět tenkého střeva, teď naposledy už úplně čisté. Navíc tu neřeším jednu příhodu, ale táhlý a stále se opakující problém, takže kdyby "měl po druhé příhodě být rychlý konec", tak už to tady neřeším.

Feně jsou tři roky, kříženec. Ona na průjmy (i s krví) trpěla právě jako malá a pořádně se srovnala až když jsem přestala zkoušet granule, které jí vždycky seděly jen chvilku, a přešla na maso.

Vet se přiklání k tomu, že by tam mohla být nějaká intolerance s tím, že rozhodně nemá trávení v pořádku a potřebuje doplnit probiotika. Osobně si však myslím, že volba těch granulí není nijak spásná. Dost se mi líbí to, co posílala Terven... To by nemělo uškodit ať už by byla situace jakákoli, ne?

Trochu (ne ve všem) mi to připomíná celou moji anabázi s mým kocourem, také onemocněl v krátké době podruhé - stejné příznaky...akorát teď podruhé to byl 14 dní trvající holý boj o jeho život, a stejně ještě nemá vyhráno. U nás byla rychlotestem diagnostikována panleukopenie. Ale Vy, předpokládám, máte psa na parvo očkovaného...?

8.9.2019 20:07

Atheira napsal(a):

Když je orgánově vpořádku, promyslete, kde berete maso(mletiny- možné alergizující příměsi jiného masa), co se změnilo, kde nakupujete, co dávám jako mlsky- musím? a a.t.d. ...veta bych upozornila, že granule ne a ať "vymyslí" něco jiného.... :-)
Zkusila bych i kobylinec...

8.9.2019 20:20
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Atheira napsal(a):

Jo, a také bych asi přemýšlela o nespecifickém zánětu střev - ono se to někdy UTZ blbě diagnostikuje...

8.9.2019 20:53
Atheira

XXX.XXX.181.160

fikovnice napsal(a):
Trochu (ne ve všem) mi to připomíná celou moji anabázi s mým kocourem, také onemocněl v krátké době podruhé - stejné příznaky...akorát teď podruhé to byl 14 dní trvající holý boj o jeho život, a stejně ještě nemá vyhráno. U nás byla rychlotestem diagnostikována panleukopenie. Ale Vy, předpokládám, máte psa na parvo očkovaného...?

To, jak vypadala původně (když jsem zadávala tohle vlákno) už je, doufám, za náma. To byla fakt špatná, jenže tou dobou hodně lítala u dědy po zahradě se psama a mohla tam sebrat cokoli, jeden si čile zahrabává rohlíky, dokud nejsou zelený a chlupatý, až pak si pro ně dojde...
Kdyby bylo možný, že sežrat něco fakt špatnýho může psovi rozhodit trávení na takhle dlouho a takhle hodně, tak bych tomu asi i začala věřit. Jak jsem psala, na jídlo byla přecitlivělá už jako štěně.
Očkovaná samozřejmě je.
No, krev už nezvrací. Když už, tak spíš jen trávu hned potom, co ji nafutruje. Dokonce dneska na odpolední procházce už neměla ani úplně průjem jako ráno. Jen teda celý den nadměrně prdí. Uvidím zítra, třeba bude lepší.

8.9.2019 21:11
Atheira

XXX.XXX.181.160

Když je orgánově vpořádku, promyslete, kde berete maso(mletiny- možné alergizující příměsi jiného masa), co se změnilo, kde nakupujete, co dávám jako mlsky- musím? a a.t.d. ...veta bych upozornila, že granule ne a ať "vymyslí" něco jiného.... :-)
Zkusila bych i kobylinec...

Já pamlsková úplně extra nejsem, většinou jí něco dám jen když ji nechávám doma. Tak něco malého, jako součást takového rituálu.
Vet radil nedávat vnitřnosti, což je určitě rozumné, a vepřové maso, že prý citlivějším psům může dělat potíže.
Chvilku jsem podezřívala hovězí, protože ho v té době, kdy jí začalo být špatně, měla častěji po sobě, ale jinak moc nevím, spíš hádám. Dost jsem jí střídala druhy, aby neměla pořád dokola to samé, až se teď úplně nemám čeho chytit.

No, já mu rovnou říkala, že s granulema to vidím bledě.
Jde mi z toho hlava kolem, nějak nevím, od čeho začít, ale prostě zkusím úplně teď vynechat hovězí i kuře, přidám nějaká probiotika, nejspíš zkusím to, co je doporučeno výše a uvidím. Já tam s ní stejně ještě pojedu na kontrolu - teda doufám, že se vydaří a už jen na kontrolu - tak třeba tam něco ještě vykoumáme.

Kobylinec? Tak k tomu bych se tady široko daleko dostávala asi velmi těžko.

8.9.2019 21:15

Kdyby bylo možný, že sežrat něco fakt špatnýho může psovi rozhodit trávení na takhle dlouho a takhle hodně, tak bych tomu asi i začala věřit.
Ono to klidně možné je, zejména, jestli má fenka citlivější a pošramocené trávení.
Kdyby se průjmy měly opakovat (mimochodem, odběry na přítomnost giardií a dalších nechtěných odporňáků se dělaly?), nechala bych udělat kontrastní rtg, úkon běžný při nespecifikovaném zánětu střeva či žaludku, jak píše Fíkovnice.
Kamarád veterinář říká, že "kontrast léčí" - myšleno kaše, kterou pes před kontrastem zbaští. Ve spoustě případů podobných tomu vašemu, tedy nespecifikovaná příčina zvracení, průjmu, sono bez nálezu, tahle procedura zabrala a ač samotné snímky z rtg nic neobjevily, psům se po kontrastní látce ulevilo a veškeré potíže přestaly. Tak držím palce, jen nápad na další řešení.

8.9.2019 21:21
Atheira

XXX.XXX.181.160

Kdyby bylo možný, že sežrat něco fakt špatnýho může psovi rozhodit trávení na takhle dlouho a takhle hodně, tak bych tomu asi i začala věřit.
Ono to klidně možné je, zejména, jestli má fenka citlivější a pošramocené trávení.
Kdyby se průjmy měly opakovat (mimochodem, odběry na přítomnost giardií a dalších nechtěných odporňáků se dělaly?), nechala bych udělat kontrastní rtg, úkon běžný při nespecifikovaném zánětu střeva či žaludku, jak píše Fíkovnice.
Kamarád veterinář říká, že "kontrast léčí" - myšleno kaše, kterou pes před kontrastem zbaští. Ve spoustě případů podobných tomu vašemu, tedy nespecifikovaná příčina zvracení, průjmu, sono bez nálezu, tahle procedura zabrala a ač samotné snímky z rtg nic neobjevily, psům se po kontrastní látce ulevilo a veškeré potíže přestaly. Tak držím palce, jen nápad na další řešení.

Ano,dělaly, potvory tam žádné nejsou.
Díky za tip, to je dobré vědět.

8.9.2019 22:02
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

když se neví co , dělá se probatorní laparotomie. jsou věci, které se zjistit UZ ani RTG nedají. (plast)

10.9.2019 02:12
fikovnice

XXX.XXX.135.155

jahodapavel napsal(a):
když se neví co , dělá se probatorní laparotomie. jsou věci, které se zjistit UZ ani RTG nedají. (plast)

Sice Vám dávám plus, ale co CT nebo MRI? Cizí předmět v GITu by odhalit měly, obzvlášť, pokud by se dělaly s kontrastem...

10.9.2019 03:09

Jen tak pro zajímavost, naše buli v letě zhltla okousanou broskev od vnučky, prostě jí to dala a ta to zblajzla, já vím, že pecka z broskve neprojde a když, může ucpat, no nic tragického se naštěstí nedělo....tu pecku vyblila asi za 14 dní..

10.9.2019 03:12
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Jen tak pro zajímavost, naše buli v letě zhltla okousanou broskev od vnučky, prostě jí to dala a ta to zblajzla, já vím, že pecka z broskve neprojde a když, může ucpat, no nic tragického se naštěstí nedělo....tu pecku vyblila asi za 14 dní..

Podobnou zkušenost tu má "Puma" - špejle vydržela ve střevech taky nějak hodně dlouho.

10.9.2019 08:45
Atheira

XXX.XXX.181.160

Já docela koukám, netušila jsem, že třeba zrovna plast by bylo těžší odhalit, myslím, že to asi teda nakonec nebude náš problém, ale stejně jsem se to ráda dozvěděla. Díky.

Klepu na dřevo, ale fena se během včerejška docela dala do kupy. Jednak teda už tak pekelně neprdí, to bylo fakt něco, hlavně předevčírem, a pak průjmy už taky žádné... Nechci dělat ukvapené závěry, vypadala líp už dřív, to jsem psala, tak abych to nezakřikla.

Ale zrušila jsem dočasně veškeré kuře a hovězí, takoví největší adepti na to, že jí mohou vadit, ale to nevím, jestli by bylo možné, aby se dala do kupy za den hladovky (toho osmého) a včera už jedla jen jiné druhy masa, dneska úplně jiný pes, ani tu trávu už nežere. Tak ještě chvíli pohlídám a uvidím.

10.9.2019 08:46
Terven

XXX.XXX.110.159

Moje kadeřnice má podobnou příhodu s horším koncem. Westík jí zblajznul z ruky kus broskve i s peckou, poctivě sledovali bobky a když 14 dní furt nic, usoudili, že ji asi propásli. Pes byl v pořádku, takže neřešili. Sem tam měl trochu trávicí problémy, nevolnosti, ale na to byl náchylnej i v dobách před peckou. No a po roce pes najednou špatnej a bylo to akutní, skončilo to operací a na vině byla pecka, která se dala do pohybu a ucpala střevo.

10.9.2019 09:12

Mě tedy taky napadly ty giardie - on jeden vzorek nemusí být bohužel průkazný, zkusila bych testnout víckrát.

12.9.2019 23:07
dark

XXX.XXX.126.37

A co třeba delší dobu nechat dietnější stravu? Nevím jak rychle jste přešla k normálu, ale nemusí ještě zvládat střídání masa a konzerv.
Mám podobnou zkušenost se svým psem, klinický zdravý, ale problémy s trávením a taky jsem se třeba po týdnu postupně vrátila k normálnímu jídlu a zase se problémy vrátili. Už radši dávám déle dietu, min. 14 dní (mému nejvíce sedí kuřecí nebo krůtí prsa, syrové rozmixované, s ovesnou kaší, do toho probiotika a 1 pangrol na pomoc trávení).

11.10.2019 10:21
Atheira

XXX.XXX.181.160

Tak jsem tu, abych doplnila, jak to nakonec všechno je...

Kolotoč se pořád opakoval.
Před časem se na vyšetření ukázal i zánět dělohy v počátku, prý opravdu jen maličkatá špetka tekutiny, léčilo se to a chvíli pohoda. Navíc si myslím, že tedy, jetsli je to tak možné, se ten zánět držel nepozorovaně po celou dobu právě proto, že se pořád léčily ty záněty ve střevech a problémy tohohle typu... že ta léčba možná v určité míře trochu zabírala i na to, proto se to nerozběhlo tak, aby bylo hned jasné, co se děje. I jsme mysleli, že tam tedy je nějaká ta alergie, jelikož vynechání kuřecího jí, zdálo se, dělalo dobře.
Jenže za dva týdny zas problémy...
Teď se ukázalo, že všechno souvisí se vším, ten zánět se zase objevil, a protože ona jak se čistí (toho jsem si opravdu nemohla všimnout, protože ona se čistí několikrát denně skoro jak kočka. Když přijde z venku, tak se nejdřív celá oblíže, kde všude dosáhne...), dráždí si tím výtokem ještě navíc žaludek...

Tak jen pro doplnění, kdyby někoho potkalo to samé, ať je to tu úplné.

11.10.2019 16:30

Pochopila jsem dobře? Nakonec zánět dělohy?

11.10.2019 17:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Omlouvám se, nemám čas číst zpětně, takže nevím, co je pejsana zač, jestli tedy není chovná, kastrovala bych. Sousedé také léčili fěňuli na pyometru 2x a potřetí ji málem nezachránili, protože uzavřenou nepoznali - naštěstí ji poznal můj pes a já je na tu možnost upozornila. Má to tendence se vracet, bohužel(něco jako záněty močových cest)

11.10.2019 17:51
Atheira

XXX.XXX.181.160

orionka : Netroufám si tvrdit, že od samého začátku. Už proto, že hned z kraje se to sono dělalo a dle veterináře tam byla děloha v pořádku, ale je pravda, že problémy začaly právě v době po hárání a když se na to dívám zpětně, tak už tam byly nějaké drobné nesrovnalosti, kvůli kterým jsem asi měla zpozornět.
Jednak se rozhárala o měsíc dřív než jsem očekávala. Jenže tam jsem to moc neřešila, protože ona nehárala po půl roce, ale spíš mezi sedmým a osmým měsícem, tak jsem si řekla, že se třeba nějak srovnala. Ale vzpomínám si, že těsně po hárání mi přišlo, že ještě špiní v době, kdy už by neměla, tehdy jsem to řešila i tady, tuším...
Ale v září tam už nález byl a dostala něco injekčně. Na kontrole už pak byla zase ok, ale zřejmě se to vrátilo. Teď má antibiotika na deset dnů.

lesnížínka : Ano, kastraci řešíme. Ona už s tím měla problém loni, taky po hárání v létě. Myslela jsem, že třeba z vody, letos jsem hlídala a to koupání si Lara v těch vedrech ani neužila a stejně je to zpět. To pak není k žití, i kdyby se to už vrátit nemělo (což asi stejně není pravděpodobné, spíš si myslím, že by se to vracelo), tak pořád hlídat, omezovat a mít strach, jestli na to přijdu včas...
Jen teď už byla pod narkózou kvůli trhání zubu (už vyrostl jako defektní, taková parodie na zub a začal se kazit.), tak nechceme zas uspávat znova v krátkém čase. Ale ještě v rámci letoška do toho zřejmě půjdeme, ať se vyhneme dalšímu hárání.

11.10.2019 18:03

Měla jsem u feny podobný, ale daleko rychlejší průběh. Stalo se před lety ( ta fenka už není), kolem 20.prosince zvracela, nebyla ve své kůži. U veterináře ( bez jakéhokoliv vyšetření - je to už dost let) - objednejte se na hysterektomii. Veterinář mi přišel nějak mimo, ale ona jen zvrací.....Přeléčili jsme antibiotiky, dostala něco na uklidnění zažívání.....a na Silvestra ji vyhrábl hrobníkovi z lopaty.....veliká uzavřená pyometra. Původně neměla jiné příznaky, než že jí bylo blbě od zažívání, ale nic moc velikého...

11.10.2019 20:10
Atheira

XXX.XXX.181.160

Měla jsem u feny podobný, ale daleko rychlejší průběh. Stalo se před lety ( ta fenka už není), kolem 20.prosince zvracela, nebyla ve své kůži. U veterináře ( bez jakéhokoliv vyšetření - je to už dost let) - objednejte se na hysterektomii. Veterinář mi přišel nějak mimo, ale ona jen zvrací.....Přeléčili jsme antibiotiky, dostala něco na uklidnění zažívání.....a na Silvestra ji vyhrábl hrobníkovi z lopaty.....veliká uzavřená pyometra. Původně neměla jiné příznaky, než že jí bylo blbě od zažívání, ale nic moc velikého...

Tady to právě vůbec nevypadalo... Nebo nevím, nejsem veterinář, ale měla právě jen zánět ve střevech, děloha se ukázala až o něco později a podle jeho slov fakt žádná hrůza, co by byla za pět dvanáct. Nikdy jsem ani neslyšela, že by to probíhalo takhle, tak mě nenapadlo si myslet, že by mohl ta prvotní vyšetření směřovat špatným směrem.

Tak či tak, kastraci se zřejmě nevyhne a asi by nebyl ani dobrý nápad ji neprovést, byť mě tedy upřímně děsí. Bojím se ohledně toho xy věcí a každou chvíli mě napadne nějaká další.

Aktuálně mě ale spíš nejvíc zajímá načasování. Předběžně jsme mluvili o nějakém datu mezi svátky, po Vánocích. Hárala naposled v druhé půlce července a kdyby pokračovala v "najetém načasování", měla by se rozhárat až někdy na únor nebo březen. Jenže teď to poslední bylo dřív, tím pádem je ve hře i možnost, že se bude hárat v lednu. A to mi vrtá hlavou celkem dost - není to problém, takový zákrok takhle kousek před dalším háráním?
Určitě to budu s vetem probírat podrobněji. V neděli tam jedem na kontrolu, ale musím nad tím pořád přemýšlet a nedá mi to...

11.10.2019 20:19

"tak mě nenapadlo si myslet, že by mohl ta prvotní vyšetření směřovat špatným směrem"
Mě by to tenkrát taky nenapadlo. Dokonce jsem si říkala "čuba se jednou pozvrací a je bez chuti a on by ji hned řezal", sono tehdy nepatřilo k výbavě vet. ordinací, ale vet. byl praktik zvyklý diagnostikovat a fenu znal dlouho.

11.10.2019 21:03

Atheira
Aktuálně mě ale spíš nejvíc zajímá načasování. Předběžně jsme mluvili o nějakém datu mezi svátky, po Vánocích.
A proč čekat tak dlouho? Když byla na vytržení zubu, tam snad nešlo o hlubokou narkozu a velkou zátěž. Nechala bych udělat krev a šla s ní na operaci co nejdříve. Než riskovat, že se fena rozhárá oproti předpokladu klidně i nějaký ten měsíc dřív (ne v lednu, ale třeba už v prosinci) nebo se vyskytne jiný, ošklivější problém. Držím palce, ať vše klapne.

11.10.2019 21:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak určitě jsem nemyslela, řešit to hned, teď je oslabená tím vším, i ještě nedoléčená myslím, ale jak píše plaka, zas úplně dlouho bych nečekala. S fenama zkušenosti nemám vůbec, ani nevím, kdy pyometra přichází nejčastěj, ale už bych byla nervní z každého blbého ,,ks.chtu" Nedivím se vám, že se do toho nechce, sama bych proto nikdy fenku nechtěla. Mám hrůzu z doktorů, vety nevyjímaje.

11.10.2019 21:22
Atheira

XXX.XXX.181.160

Atheira
Aktuálně mě ale spíš nejvíc zajímá načasování. Předběžně jsme mluvili o nějakém datu mezi svátky, po Vánocích.
A proč čekat tak dlouho? Když byla na vytržení zubu, tam snad nešlo o hlubokou narkozu a velkou zátěž. Nechala bych udělat krev a šla s ní na operaci co nejdříve. Než riskovat, že se fena rozhárá oproti předpokladu klidně i nějaký ten měsíc dřív (ne v lednu, ale třeba už v prosinci) nebo se vyskytne jiný, ošklivější problém. Držím palce, ať vše klapne.

Šlo právě o úplně klasickou narkozu, byla v ordinaci asi třičtvrtě hodiny. Kromě zubu jí dělal i podrobnější vyšetření, aby si byl opravdu jistý, že už nic nepřehlédne - ona se ho hrozně bojí a je s ní těžší spolupráce. Zvlášť, když má delší dobu ležet na stole.

Tady jde spíš o to, že od srpna jezdí pořád na veterinu a vedle té jedné narkózy je to prostě neustále stres. Teď ty poslední návštěvy už z toho byla na nervy i cestou, a to dřív fakt nedělala. Možná by pro ní bylo taky lepší nechat jí chvíli klidu? Nevím, tohle si prostě jenom myslím já, není to nic, co by tvrdil vet nebo tak, jak říkám, podrobněji se s ním teprve budu domlouvat na té nedělní kontrole. Ale předběžně jsme se dohodli, že to teď přeléčíme tak, aby byla úplně komplet ok a kastrace se udělá až následně.

Edit: On jinak kastraci sám nenavrhoval, jako jediné řešení. Nadhodila jsem to já, jestli by to nebylo lepší, což odsouhlasil, že to určitě je vhodné, nicméně ne úplně nezbytné, pokud bych byla proti. Ale, že tedy ano, s předpokladem, že bez kastrace bude pyometra problém nejspíš i v budoucnu.
Teď je mladá (3 a půl) a kromě tohohle zcela zdravá (podle krve a vyšetření) a udělali bychom určitě líp provést to letos než čekat až bude starší.

22.10.2019 07:12
Atheira

XXX.XXX.188.14

Tak už je po kastraci. Vaječníky prý samá cysta... Byla tam večer, takže se přes noc dospala a teď už chodí.
Ale hádám, že si s ní ještě užiju než bude zas veselá. Ona je princezna citlivá. :D

22.10.2019 10:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Atheira napsal(a):
Tak už je po kastraci. Vaječníky prý samá cysta... Byla tam večer, takže se přes noc dospala a teď už chodí.
Ale hádám, že si s ní ještě užiju než bude zas veselá. Ona je princezna citlivá. :D

Uf. Držím moc palce, ať rekonvalescence proběhne bez problémů a možná, jak čtu ty vaječníky, to mohlo pořešit i to trávení, protože některé věci spolu souvisí, ani netušíme. Tak uvidíte.

22.10.2019 10:57
Atheira

XXX.XXX.181.160

lesnížínka napsal(a):
Uf. Držím moc palce, ať rekonvalescence proběhne bez problémů a možná, jak čtu ty vaječníky, to mohlo pořešit i to trávení, protože některé věci spolu souvisí, ani netušíme. Tak uvidíte.

No, teď je to s ní hrůza. Vadí jí to, takže se nemůže uvelebit a pořád by někam cestovala. Chtěla se cpát na křesla, ale tam by musela vyskočit, tak jsem jí tam úplně zavřela dveře, protože už tam jednou vlezla a aby si zničila stehy fakt nechci. Ještě nejedla, ale pít chodí, i si šla ke dveřím, když potřebovala ven, tak je to snad takhle normální a zítra už bude o něco lepší.

22.10.2019 21:21

Gratuluji k rychlému rozhodnutí. Takže jí vzal vet dělohu i vaječníky? Přeji úspěšné srůstání, do stehů (nebo do vyhojení samovstřebávacích) je to někdy s psími pacienty peklo, když se jim uleví. Vřele doporučuji nepodceňovat žádnou situaci, ven jen na vodítku (i na zahradu), aby se právě nic nepotrhalo uvnitř bříška feny. Ale je to za vámi, problém vyřešen, teď už bude jen dobře!

23.10.2019 07:13

Atheira napsal(a):
No, teď je to s ní hrůza. Vadí jí to, takže se nemůže uvelebit a pořád by někam cestovala. Chtěla se cpát na křesla, ale tam by musela vyskočit, tak jsem jí tam úplně zavřela dveře, protože už tam jednou vlezla a aby si zničila stehy fakt nechci. Ještě nejedla, ale pít chodí, i si šla ke dveřím, když potřebovala ven, tak je to snad takhle normální a zítra už bude o něco lepší.

Taky přeju bezproblémovou rekonvalescenci. Měli jsme podobný problém resp. hlídání feňule, aby si neudělala něco se stehama.....jakmile se pořádně dospala z narkózy, tak to bylo peklíčko, ona se evidentně cítila výborně, byla akční a vysvětlovat takovému psu, že nemůže to a ono, tedy ani ne tak vysvětlovat, ale spíš zakazovat

23.10.2019 08:10
Atheira

XXX.XXX.181.160

plaka, sardullah : Má pryč dělohu i vaječníky. Ono by to s pyometrou a s cystama na vaječnících ani jinak nešlo. Prý to bylo zřejmě původcem většiny problémů. Ona bývala už jak začala dospívat strašný hormon. Před háráním už týden průjmovala, občas zvracela, měla výkyvy nálad dost znatelný. Večer šla spát jako veselý pes a další den se tvářila jak kdyby byla v nejhlubší depresi. Ale je to moje první fena, myslela jsem, že u hárání je to docela normální. A hlavně měla velké rozestupy (ne klasického půl roku) mezi háráním, což prý taky bývá od toho.
Osobně by mě zajímalo, jak se bude chovat k fenám, až začne zase chodit na větší procházky. Jestli zůstane při starém nebo se to vlivem kastrace nějak změní. Ona na feny obecně byla dost vysazená, měla vytipovaný dvě, který by klidně zabila, přitom se znaly od štěněte, ale změnilo se to kolem osmého měsíce. Přitom ony na ní nikdy ani nezavrčely. Prostě se na ně ze dne na den začala vrhat.

Blbnutí dřív než bude úplně v pořádku se asi ani nebojím, ale z vodítka bych ji určitě nepustila. My stejně ujdeme pár metrů, aby se vyčurala a ona už chce domů. Ona je dost primadona, ta bude dávat najevo, že jí to vadí, i když už jí to zas tolik vadit nebude. :D
Ale už začala sama i jíst a je vidět, že by toho nejradši snědla valník. Bývala dost nežravá. Jednou se na misku vrhla a pak třeba dva dny nechtěla skoro nic. Hlavně teď v té poslední době, tak z toho mám hned lepší pocit, když ji vidím, že se do toho takhle pustila. Ale dávám jí zatím jen po trošičkách, aby se z toho hned nepoblila. Včera se do jídla moc neměla.

23.10.2019 09:51

Atheira, no řešila bych to stejně jako vy, přeju, aby jste se vyhnuly eventuelním zdravotním následkům spojovaných s kastrací, prostě aby byla feňulka zdravá

23.10.2019 13:12
Atheira

XXX.XXX.181.160

V hlavě mi ještě vrtá jedna otázka -

Hlídám ji a je víceméně v klidu, venčit se chodí na vodítku, nelítá, ode dveří mám tři schody, tak ji vždycky poponesu... Stehy má schované pod "oblečkem" ze staršího bavlněného povlečení, ale honilo se mi hlavou, dalo by se nějak poznat, kdyby bylo něco špatně s těmi vnitřními stehy? Ne, že by se mi zdálo něco v nepořádku, ale napadlo mě, jestli bych to poznala, kdyby bylo.
Pořád sebou hrncuje, ale to by mělo takovýhle normální zátěži, kdy ten pes vyloženě neblbne, normálně odolat, ne?

23.10.2019 13:27

Nepoznáte, odolá.

23.10.2019 13:38

Atheira napsal(a):
V hlavě mi ještě vrtá jedna otázka -

Hlídám ji a je víceméně v klidu, venčit se chodí na vodítku, nelítá, ode dveří mám tři schody, tak ji vždycky poponesu... Stehy má schované pod "oblečkem" ze staršího bavlněného povlečení, ale honilo se mi hlavou, dalo by se nějak poznat, kdyby bylo něco špatně s těmi vnitřními stehy? Ne, že by se mi zdálo něco v nepořádku, ale napadlo mě, jestli bych to poznala, kdyby bylo.
Pořád sebou hrncuje, ale to by mělo takovýhle normální zátěži, kdy ten pes vyloženě neblbne, normálně odolat, ne?

Tak je pravda, že jsem si tak nějak myslela, že by to snad poznat na feně bylo, teď jste mě teda dostala.
Nicméně, venku na vodítku na to člověk dohlídnul, ale doma a na zahradě to bylo podstatně těžší, i když jsme se jí snažili hlídat, tak ono mladá temperamentní fena a k tomu ještě s druhým psem....to bych jí musela vodit na vodítku i doma v obýváku a teda přestála to v pohodě, vůbec nevypadala jako pes po nějakém zákroku.

23.10.2019 15:17
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

udělá se kýla

23.10.2019 17:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kočce se po kastraci udělala bulka(měla samovstřebatelné stehy, prý vnitřní šití) tak jsem hned taky myslela, že to prasklo a je tam kýla. Po kontrole na veterině to byl ,,jen" výpotek, dostaly se tam bakterie prý. Dostala ATB a něco na vstřebání. Ano, kýlu by poznala...nebo tohle, co jsme měli my.
Určitě si mysím, že by jste problém poznala, bylo by to buď tvrdá bulka, nebo měkčí zarudlá, jako my.

23.10.2019 19:33
Atheira

XXX.XXX.181.160

Díky za odpovědi... Prostě mi z toho už hrabe, už aby byl klid a všechno dobrý.

Přidejte reakci

Přidat smajlík