Jaké plemeno psa vybrat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nikol29

29.8.2019 11:32
Nikol29

XXX.XXX.63.34

Ahoj všem, potřebovala bych radu. Na jaře příští rok se budeme stěhovat do rodinného domu s velkou zahradou (3000m), chtěla bych si tam pořídit štěňátko, ale mám několik kritérií, mám 2 letou dceru, kocoura, ovce a přítel chce aby pes uhlidal a v noci spal venku v boudě, navic naproti domku je minizoo, tak aby pes neutikal a nenadelal tam nějakou paseku, ja jsem velice sportovně založena, chci aby se mnou pes klidně denně chodil běhat 😊 chtěla jsem huskyho, ale vzhledem k okolnostem to asi nebude dobrá volba☹️ jaké plemeno psa by bylo vhodné do těchto podmínek?

29.8.2019 11:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Velikost zahrady nehraje až tak velkou roli - pes se sám na zahradě moc nezabaví a nevyběhá. Na děti, kocoura a ovce si od štěněte se správným přístupem zvykne většina psů - ale nebrala bych v tomhle případě psy, kteří jsou vyloženě nesnášenliví ke zvířatům (ani toho huskyho). K tomu, aby pes neutíkal poslouží pořádný plot a zabavení psa, tak aby se nenudil a neměl důvod utíkat.

Huskyho bych vyloučila. Celkem by mi k těm zvířatům a i jako hlídač seděl australský ovčák. Nebo i choďák - ale tam to s hlídáním asi tak horké nebude. Případně NO - ale NO z pracovní linie by potřeboval ještě nějakou "práci", cvičení, a do exterieráka bych nešla kvůli zdraví. Možná by ještě mohl být vhodný špic?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.8.2019 13:16

Vhodných plemen je dost. Jak má být velký? To je důležité. Ze středních chodský pes - opravdu hlídá, měli jsme fenu, takze vlastní zkušenost, střední knírač, velký nebo vlčí špic. Z větších NO, briard, velký knírač, černý ruský teriér, rotvajler. Je těžké doporučovat, když se vám líbí zcela nevhodný Husky. Nevíme jak na tom jste, jak psa zvládnete,...

Nikol29

29.8.2019 13:33
Nikol29

XXX.XXX.63.34

Plemeno střední až velké, určitě ne dlouhosrstá plemena, huskyho z toho důvodu, že jsme ho měli když jsem byla dítě já, byl to nejlepší parťák a kamarád, neutikal, jen tam byl problém s kočkami a králíky to nedopadlo dobře s jiným větším plemenem zkušenosti nemám, pak jsme měli jen malá plemena, právě proto se ptám někoho kdo zkušenosti má, aby mu u nás bylo co nejlépe 😊 jak jsem psala v dotazu pohyb mu chybět nebude jsem velice sportovně založena a potřebuji parťáka do přírody procházky, běhání a to každý den. Určitě plánuji psa vycvičit a věnovat se mu.

29.8.2019 13:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vím, že to myslíte dobře jen: pes na běhání=krátkosrsté plemeno. Nevím, kdy chodíte běhat, ale v těchto vedrech asi i vy za soumraku?, protože by jste psa uvařila...jakéhokoliv myslím. Pokud to má být pes, který bude s vámi pohodově běhat u nohy a neohrožovat všechny kolem, asi až takový hlídač to stejně nebude. Hlídač mě prostě ani nejde k malému dítěti či jeho kamarádům. Vidím to u mámy, když přijede vnučka, hned za ní dorazí několik místních kamarádek a sestřenek. Sestřenka si k malému děcku brala českou strakačku a super pes na všechno, co popisujete, hodně jsme spolu jezdily na výlety do přírody. Má boudu v garáži, ale hodně s nima bývá i doma. Nevím, jak a jestli může být celoročně venku.

29.8.2019 13:54
assil

XXX.XXX.225.195

No jenže procházky a běhání v přírodě každý den dá v podstatě každý pes. A většina psů určených na ven i v zimě je dlouhosrstá.

29.8.2019 14:06

Napadá mě velký knírač, německý ovčák - pracovní a nevím teda jak jsou na tom momentálně se zdravím švýcaři...ale povahově mi taky přijde vhodný a vyhovující "zadání"

Kdyby tam nebyl ten důraz na sport, tak bych řekla, že ideální do těch podmínek by byl pyrenejec, jako asi to píšu spíš proto, že jsem v nedávné době, nezávisle na sobě poznala jednoho psa a fenu a jsem z té povahy naprosto unešená, obzvlášť u psa jsem nepoznala něžnější a starostlivější "dětskou chůvičku"....fena zase bez problémů přebrala starost o dvě koťata, co majitelka přinesla.......no ale to intenzivní běhání, na to mi tihle psi připadaj dost "těžký".

29.8.2019 14:10
strnecka

XXX.XXX.0.146

Máme choďáka, takže mohu přidat vlastní zkušenost.Na celoroční pobyt venku naprosto v pohodě, bereme ho domů na noc jen když je venku už fakt třeba -14 a to jen asi pro náš dobrý pocit, protože má super zateplenou boudu a jistě by mu v ní bylo dobře. K dětem naprosto skvělý, nikdy jsme neměli ani ten nejmenší problém. A nikdy jsme se nesetkali s agresivním projevem. Pohyb miluje, ale není to takový plašan jako borderka. Já bych prostě neměnila. Naše pořadavky byly - možný celoroční pobyt venku, snadná výchova a výcvik, aktivní ale ne moc, střední velikosti a dokonale se to splnilo. S tou délkou srsti ... jestli chcete krátkosrsté plemeno jen proto, aby se po něm dobře uklízelo, tak to jste úplně vedle, protože dlouhé chlupy se vážně, ale opravdu vážně uklízejí lépe. Pes s námi bývá často v obě a já kolikrát ani nevím, že tam byl, protože dlouhé chluby se vám někam namotají do chomáče a lehce je seberete a je uklizeno, kdežto chlupy z kratkosrstého plemene se zapíchají do kde všeho a pak je dolujte pinzetou. Náš na hlídání moc není, ale jak psala paní nahoře, tak to je asi od kusu. My hlídat nepotřebujeme, možná je to i o výchově.Jediná malá nevýhoda Choďáka je, že je potřeba ho fakt vyčesávat a to často, ale když to nezanedbáte, stačí chvilka týdně a je to paráda. Chlupy nejsou nikde. Nevím, jak je to s krátkosrstými plemeny a jejich vhodností pro pobyt venku, rotvici venku být mohou, ale tam je potreba, abyste ho zvládli.

Nikol29

29.8.2019 14:17
Nikol29

XXX.XXX.63.34

Nad salasnikem jsem uvažovala, známí
mají fenku je to miláček mazel, miluje děti, je s PP všechny testy rodičů v pořádku, na jídle pro ni nikdy nešetřili, ale jsou ji dva roky a ma špatné kycelni klouby takže nejvíc 3 km a z toho mám strach, jinak moc děkuji za všechny názory a příspěvky 😊

29.8.2019 14:27
strnecka

XXX.XXX.0.146

Nikol29 napsal(a):
Nad salasnikem jsem uvažovala, známí
mají fenku je to miláček mazel, miluje děti, je s PP všechny testy rodičů v pořádku, na jídle pro ni nikdy nešetřili, ale jsou ji dva roky a ma špatné kycelni klouby takže nejvíc 3 km a z toho mám strach, jinak moc děkuji za všechny názory a příspěvky 😊

Aha, tak já jsem to pochopila tak, že chce středně velké až větší plemeno, salašník mi přijde hodně velký.

29.8.2019 15:47
lupus4

XXX.XXX.205.61

jaké plemeno psa by bylo vhodné do těchto podmínek?

choďák

PS. na huskouna ihned zapomeňte

29.8.2019 16:44
753951

XXX.XXX.97.115

Nikol29 napsal(a):
Ahoj všem, potřebovala bych radu. Na jaře příští rok se budeme stěhovat do rodinného domu s velkou zahradou (3000m), chtěla bych si tam pořídit štěňátko, ale mám několik kritérií, mám 2 letou dceru, kocoura, ovce a přítel chce aby pes uhlidal a v noci spal venku v boudě, navic naproti domku je minizoo, tak aby pes neutikal a nenadelal tam nějakou paseku, ja jsem velice sportovně založena, chci aby se mnou pes klidně denně chodil běhat 😊 chtěla jsem huskyho, ale vzhledem k okolnostem to asi nebude dobrá volba☹️ jaké plemeno psa by bylo vhodné do těchto podmínek?

A co Belgičák..Zahradu bych si zabezpečila, aby nedělal tu "paseku" jinak není nijak velký, sportovat s ním můžete bez problémů, hlídač taky dobrej a k dětem taky bez problémů.. Jinak mě napadá ještě Beauceron..

30.8.2019 00:53
strnecka

XXX.XXX.15.2

Kolegyně ma Hovawarta, je spokojená. Hlídá, je venkovní, ona má dítě, ovšem již větší. Možná by Vám seděl. Ovšem to podle mých informací není úplně snadno vycvičitelné plemeno, rsp. musíte to umět.

30.8.2019 08:33

je to lehce cvičitelné plemeno
pokud je normální pes i psovod

30.8.2019 10:22
L(phi)

XXX.XXX.135.198

Nedoporucila by som hovíka do mesta alebo niekde kde by ste stretávali každý deň 30 psov vysieracov.
Ale na stráženie domu, rodiny a zvierat, na prechádzky alebo behanie lesom - na to je super.
Ale treba dobre vyberať, lebo v chove je pomerne dosť labilnejsich zvierat u ktorých treba pri výchove nerobiť chyby, inak sa bránia zubami aj voči rodine.

30.8.2019 11:49

Lphí, ale tvého HW bych do té kategorie normální nezařadila...
Jinak, co se týká výběru psa v kontextu nervové soustavy, tak to má platnost všeobecnou.

30.8.2019 12:01
L(phi)

XXX.XXX.135.198

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jinak, co se týká výběru psa v kontextu nervové soustavy, tak to má platnost všeobecnou.

Áno, on neni úplne normálny - ale poznám viacero ľudí ktorí majú so svojím hw presne rovnaké problémy. Alebo nemajú len preto, že žijú v prostredí kde proste tie problémové situácie nenastavaju tak často.

Nikol29

30.8.2019 13:16
Nikol29

XXX.XXX.63.34

Mám v plánu samozřejmě pořídit psa s PP a nějaké dobré CHS, počítám tak do 20000, snad do te ceny seženu pejska po dobrých rodičích s dobrým zdravím, jinak HW nás velice zaujal, děkuji za doporučení 😊

30.8.2019 13:18
domi.t

XXX.XXX.131.130

A čo leonberger? Je to dobrácky medved, dokáže byť vonku celý rok,deti miluje a vďaka svojej veľkosti určite aj vzbudzuje rešpekt. Len teda to behanie nedá,kedže má postavu,akú má...

Janae1

30.8.2019 13:31
Janae1

XXX.XXX.160.6

Já souhlasím s Lphí, nikdy bych nedoporučila HW začátečníkovi.
Kupovala jsem HW před 15lety, kupovala jsem ho jako samostatného hlídače dvora a takový skutečně byl, trošku jak pastevec.
Když jsme přijeli va svod, první otázka chovatelky byla "už vás kousnul, ostatní štěňata už to na své majitele zkusili, mladí HW to vždy zkusí", jaké bylo její překvapení, že nekousnul.
Momentálně mám v okolí HW dva, jeden hodně špatné, ten útočí na rodinu. Druhý na rodinu dobré, na cizí na procházce útočí.

Na našem HW mohla rodina dříví štípat, hlídal pouze za plotem, venku byl miláček, ale i tak to nebyl pes pro začátečníky, až teď vidím jaké jsme měli štěstí.

30.8.2019 13:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jedni sousedé měli howawarda béžového - ten byl daný na výcvik, přivezli si ho jako ročního ,,hotového" psa. Myslím, že je nekousnul(oni si také k němu moc nedovolili;) ) ale kolem cizích lidí se s ním báli i projít. Jiná rodina v dědině má také hovíka, ten je tmavý a hodný. Ten mi přijde spíš jako zlaťák, v pohodě se snesl i s mými psy. A hovička tady nedaleko, taky tmavá - ta nás milovala, mne i mé psy(ta už není) Může být ta povaha daná i barvou, nebo to byla náhoda?

Janae1

30.8.2019 13:50
Janae1

XXX.XXX.160.6

lesnížínka napsal(a):
Jedni sousedé měli howawarda béžového - ten byl daný na výcvik, přivezli si ho jako ročního ,,hotového" psa. Myslím, že je nekousnul(oni si také k němu moc nedovolili;) ) ale kolem cizích lidí se s ním báli i projít. Jiná rodina v dědině má také hovíka, ten je tmavý a hodný. Ten mi přijde spíš jako zlaťák, v pohodě se snesl i s mými psy. A hovička tady nedaleko, taky tmavá - ta nás milovala, mne i mé psy(ta už není) Může být ta povaha daná i barvou, nebo to byla náhoda?

To si nemylím, měli jsme celočerného.
Ti dva jsou odznakový.
Spíš do bezpapíráků bude zamíchaný zlaťák a projevila se jeho povaha.

Já když někde na cvičáku nebo před výcvikářem (s labilním psem jsme cvičáků i výcvikářů pár zažili) řeknu, že jsme měli HW, tak se podivují, že byl celkem v pohodě a dodávají, že takového psa by si nikdy nepořídili.

30.8.2019 14:00

lesnížínka, měla jsem plaváka, pes má složenu i obranářskou speciálku,a - bydlíc ve městě - vodítko vůbec nepotřeboval. A to byl pravý hovawart, k cizím rezervovaný, silný obranný pud. K ostatním psům zcela nekonfliktní. Jeho syn plavák - není tak pevné povahy, ale jestli bych chtěla po někom štěně, tak po něm. Jeho další synové - super povahy.....

Ono u tohoto plemene hraje člověk nemalou roli.
Vzpomenu jednoho plaváka na táboře - majitel - klučina - ukazoval jizvy, jak ho vlastní pes pokousal a žeje takový a makový....stačilo jedno jediné - přestat psa trestat,přestat s ním škubat a mlátit a začít ho učit, co dělat má, za odměnyt (aneb co furt a dokola a zbytečně omílám) ....klučina jenom zíral, s otevřeno pusou, jak se mnou pes nadšeně cvičil....

30.8.2019 14:54
juhaj

XXX.XXX.11.219

Nikol29 napsal(a):
Mám v plánu samozřejmě pořídit psa s PP a nějaké dobré CHS, počítám tak do 20000, snad do te ceny seženu pejska po dobrých rodičích s dobrým zdravím, jinak HW nás velice zaujal, děkuji za doporučení 😊

Mám už druhou fenu hovawarta, pokud mohu říci, k dětem super, na zvířata zvykání bez problému, ale je to velice akční pes, takže potřebuje spoustu pohybu, zaměstnat hlavu a hodně kontaktu se svými lidmi. na cvičák chodíme, trochu svéhlavička, ale zase velice rychle chápe.

30.8.2019 18:14

domi.t napsal(a):
A čo leonberger? Je to dobrácky medved, dokáže byť vonku celý rok,deti miluje a vďaka svojej veľkosti určite aj vzbudzuje rešpekt. Len teda to behanie nedá,kedže má postavu,akú má...

Na běhání? A vůbec na sportování?

30.8.2019 18:16

Hovawart se mi také líbí a do budoucna je jedním z kandidátů. Až nebude kavkazanka... Zaujal mne už kdysi, před 35 lety, velice dobře s ním cvičila a pracovala jedna paní z Hradce Králové. Úplně mi vypadlo její jméno. Má CHS HW a chodských psů...

30.8.2019 18:47

Já vám nevím.hovawarty jsem měla dva,jednu dobu v ulici byli čtyři,znala jsem hodně hovawartů z různých akcí a je to pes dost na pohodu. V porovnání s Norou mnohem aktivnější,vyžadují práci, chtějí spolupracovat a jsou méně samostatní a ti moji bojaví, spoustu věcí se muselo nacvičit.ale toho prvního dostala moje tehdy 14leta sestra a nesežral nás:)

31.8.2019 14:32
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Čistokrevná plemenitba má dvě zásadní výhody. Jednou je nižší produkce odpadu ve šlechtitelských chovech aktivních pracovních plemen. Druhou je konzervační dopad na nevedené chovy dnes již inaktivních plemen.

Aktivních pracovních plemen je naprosté minimum a měli by je z mnoha důvodů držet pouze kynologové.

Inaktivních plemen je značné množství, bývají to psi snadno zvladatelní, s mírnými či četnějšími předpoklady k původnímu určení, bez pudových extrémů. Podobné nároky mají také plemena společenská a plemena zvláštního určení, např. Laboratorní a jateční či kožešinová plemena psů a necíloví kříženci.

Větší čistokrevné populace vykazují větší rozptyl povahových vlastností, než populace menší. Zvláštěpak plemena procházející módními vlnami se mílovými kroky vzdalují od vyzpytatelných parametrů.

V některých případech je proto nejlepší, a často se jeví pro začátečníky nejvýhodnějším, pořízení dospělého zvířete. Křížence lze obstarat v útulku, čistokrevná plemena většinou u lepších větších chovatelů. Zvíře si lze v rychlosti otestovat a v případě nevyhovujících vlastností jej bez následků pro kteroukoli stranu, velice záhy vrátit.

31.8.2019 18:52
domi.t

XXX.XXX.229.62

Na běhání? A vůbec na sportování?

Treba čítať pozorne-ved som písala,že na behanie to nebude. Len možno zadávateľka z nejakého kritéria upustí...to sa tiež často stáva,ked človek nenájde do bodky to,čo hľadá

Přidejte reakci

Přidat smajlík