Internátní výchova psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.9.2019 19:43
envia

XXX.XXX.214.18

Prosím o radu. Zajímalo by mě, zda zde mezi pejskaři má někdo zkušenosti s internátním výcvikem a tzv. převýchovou psa a mohl by se o ně podělit. Zvažuji tuto lehkou formu převýchovy, protože jsem po úraze. Po dobu mého výpadku (cca dvou let) se z mé poměrně dobře vychované "holky" stala venku zvlčilá hrůza příšerně řvoucí na vše živé čtyřnohé kolem, zmítající se a na vodítku by odtáhla autobus. Doma i na zahradě je poslušnost v pohodě, ven s ní jít nemohu a to mě trápí, fyzicky nezvládám. Veterinář je katastrofa, stačí když je v čekárně morče a držíme vřískající klubko chlupů. Jezdili jsme s ní již na výcvik, ale bylo to jednou za 14 dní a efekt žádný. Prý to chce intenzívně obnovit poslušnost i socializaci. Fenky mám dvě a ta druhá je v pohodě. Tak váhám a nevím, zda mám jít do té internátní převýchovy nebo ne?.

2.9.2019 20:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

envia napsal(a):
Prosím o radu. Zajímalo by mě, zda zde mezi pejskaři má někdo zkušenosti s internátním výcvikem a tzv. převýchovou psa a mohl by se o ně podělit. Zvažuji tuto lehkou formu převýchovy, protože jsem po úraze. Po dobu mého výpadku (cca dvou let) se z mé poměrně dobře vychované "holky" stala venku zvlčilá hrůza příšerně řvoucí na vše živé čtyřnohé kolem, zmítající se a na vodítku by odtáhla autobus. Doma i na zahradě je poslušnost v pohodě, ven s ní jít nemohu a to mě trápí, fyzicky nezvládám. Veterinář je katastrofa, stačí když je v čekárně morče a držíme vřískající klubko chlupů. Jezdili jsme s ní již na výcvik, ale bylo to jednou za 14 dní a efekt žádný. Prý to chce intenzívně obnovit poslušnost i socializaci. Fenky mám dvě a ta druhá je v pohodě. Tak váhám a nevím, zda mám jít do té internátní převýchovy nebo ne?.

internátní výchova ve vašem případě moc smysl nemá - fena po změně prostředí, a nastavení nových pravidel bude fungovat, a po návratu k vám, zase spadne do toho svého stereotypu. Jednak protože to má spojené s vámi (vašimi chybami) a je ve svém prostředí, ale hlavně ví (stejně jako Vy), že na ni fyzicky nemáte.

2.9.2019 20:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nepíšete, o jaké jde plemeno...
Dostal se ke mě podobně "postižený" 2,5 roku starý ACD, který byl jen zavřený v kotci cca 2 roky...
Pomohlo vypilování 99,9 % poslušnosti (sedni, k noze, přivolání), takže dnes můžeme už minout i na cca 1 m psa na chodníku, není to ještě dokonalé a cizí pes nesmí "vrknout" - pak ještě projevuje nepatřičný "zájem"...můžeme kolem plotu se řvoucím psem a už neútočí, ale nebylo to ovšem za pár dnů, ale pár měsíců
Jinak problém je v tom, že tak poslechne jen mne a nemůže s ním jít bez obav nikdo jiný z rodiny...a ten samý výsledek bych viděl i u "internátní" výchovy bez vaší účasti...s "vychovatelem" může fungovat bez chyby , ale je otázkou co bude dělat s vámi ...

2.9.2019 21:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

pišiš byla rychlejší

2.9.2019 21:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):
pišiš byla rychlejší

jen o 4 minuty, a výsledek nám vyšel stejný

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2019 01:08

Inspektor Pišišvor napsal(a):
internátní výchova ve vašem případě moc smysl nemá - fena po změně prostředí, a nastavení nových pravidel bude fungovat, a po návratu k vám, zase spadne do toho svého stereotypu. Jednak protože to má spojené s vámi (vašimi chybami) a je ve svém prostředí, ale hlavně ví (stejně jako Vy), že na ni fyzicky nemáte.

Úplně souhlasím. Zažila jsem při pravidelném venčení dobrmanku po takovém "internátě". Celkem to šlo týden, možná 14 dní - jak jela v zaběhnutém.....Ale pak se vrátila s paničkou "do starých kolejí".
A ještě přidám - hrozí riziko, že se vám vrátí "vycvičená troska".
Řešením by možná byl individuální intenzivní kurz, s dobrým výcvikářem, ale vodítko budete mít v ruce vy.

3.9.2019 07:34

Připojuju se k názorům výše....plus já bych teda NIKDY nedala psa na převýchovu někomu cizímu "do ruky"...jasně může se jednat o nějaké seriózní výcvikové zařízení, ale jímala by mě hrůza, jakými METODAMI moje milované zvíře PŘEVYCHOVAJÍ.

Zadavatelka píše "fyzicky nezvládám"....nejsem sice po úrazu, ale když byl problém s mojí fenou, tak věřte, že jsem taky fyzicky nezvládala, protože mám ty psy dva a když budou chtít tak mě odtáhnou kdykoliv kamkoliv.......nejdřív jsem teda cvičila pouze s fenou, která dostala košík, ale následně bylo potřeba, aby pesani fungovali oba spolu, klidně se přiznám, že pes dostal haltinu, jako případnou záchrannou brzdu a že se mnou chodil můj syn, aby v případě nějaký krizovky jednoho psa převzal.......
Moje do určité doby vychovaná psí holka, která sice psy nesnášela, ale byla to "dáma" a zachovávala určité dekórum se stala řvoucí bestií toužící skočit na každého psa v dohledu.......než jsem mohla opět sama a bezpečně a bez obav vyrazit na prochajdu s oběma psy najednou trvalo několik měsíců.
A to proč to tak dlouho trvalo bylo ve mě, protože ze začátku, byť jsem se snažila být klidná, tak přeci jen, jakmile jsem uviděla psa, tak ve mě hrklo a tady člověk nemůže švindlovat....to si můžete stokrát říkat "já to zvládnu", ale jakmile se tak fakty necítíte, tak to prostě nefunguje, až když jsem se naštvala a řekla jsem "a dost, Sárino, kdo je tady vedoucí, kurňa....takže k noze, jdeme a půjdeme tak jak chci já, protože takovej padesátikilovej záprtek tady se mnou nebude vorat"....a s neochvějným přesvědčením, že nejsem žádnej unterwassermann, ale psí bůh (berte s rezervou, spíš se snažím popsat myšlenkové rozpoložení...jako že moje sebevědomí jsem měla až někam na půdu, mistr světa omeleta a tak) jsem začala fungovat takhle....a kdo to nezažil, tak neuvěří, jak najednou fena začala fungovat, ze dne na den.......to čemu jsem se smála, když jsem koukala na pořady s Cesarem Milanem je skutečně tak jak to on neustále opakuje...o energii, kterou vyzařujeme. Nevím, jestli by mi v tomhle pomohlo, že by někde převychovali fenu.....převychovat jsem totiž potřebovala já, to já jsem to nezvládla, já nebyla dost pevná a čím víc jsem se já bála, že psy neudržim, tím to bylo horší a horší.
Není to o tom zvládnout psa fyzicky, to by si asi nikdo nikdy nemohl pořídit třeba německou dogu, ale zvládnout psa psychicky......to je můj názor.

3.9.2019 08:01

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Připojuju se k názorům výše....plus já bych teda NIKDY nedala psa na převýchovu někomu cizímu "do ruky"...jasně může se jednat o nějaké seriózní výcvikové zařízení, ale jímala by mě hrůza, jakými METODAMI moje milované zvíře PŘEVYCHOVAJÍ.

Zadavatelka píše "fyzicky nezvládám"....nejsem sice po úrazu, ale když byl problém s mojí fenou, tak věřte, že jsem taky fyzicky nezvládala, protože mám ty psy dva a když budou chtít tak mě odtáhnou kdykoliv kamkoliv.......nejdřív jsem teda cvičila pouze s fenou, která dostala košík, ale následně bylo potřeba, aby pesani fungovali oba spolu, klidně se přiznám, že pes dostal haltinu, jako případnou záchrannou brzdu a že se mnou chodil můj syn, aby v případě nějaký krizovky jednoho psa převzal.......
Moje do určité doby vychovaná psí holka, která sice psy nesnášela, ale byla to "dáma" a zachovávala určité dekórum se stala řvoucí bestií toužící skočit na každého psa v dohledu.......než jsem mohla opět sama a bezpečně a bez obav vyrazit na prochajdu s oběma psy najednou trvalo několik měsíců.
A to proč to tak dlouho trvalo bylo ve mě, protože ze začátku, byť jsem se snažila být klidná, tak přeci jen, jakmile jsem uviděla psa, tak ve mě hrklo a tady člověk nemůže švindlovat....to si můžete stokrát říkat "já to zvládnu", ale jakmile se tak fakty necítíte, tak to prostě nefunguje, až když jsem se naštvala a řekla jsem "a dost, Sárino, kdo je tady vedoucí, kurňa....takže k noze, jdeme a půjdeme tak jak chci já, protože takovej padesátikilovej záprtek tady se mnou nebude vorat"....a s neochvějným přesvědčením, že nejsem žádnej unterwassermann, ale psí bůh (berte s rezervou, spíš se snažím popsat myšlenkové rozpoložení...jako že moje sebevědomí jsem měla až někam na půdu, mistr světa omeleta a tak) jsem začala fungovat takhle....a kdo to nezažil, tak neuvěří, jak najednou fena začala fungovat, ze dne na den.......to čemu jsem se smála, když jsem koukala na pořady s Cesarem Milanem je skutečně tak jak to on neustále opakuje...o energii, kterou vyzařujeme. Nevím, jestli by mi v tomhle pomohlo, že by někde převychovali fenu.....převychovat jsem totiž potřebovala já, to já jsem to nezvládla, já nebyla dost pevná a čím víc jsem se já bála, že psy neudržim, tím to bylo horší a horší.
Není to o tom zvládnout psa fyzicky, to by si asi nikdo nikdy nemohl pořídit třeba německou dogu, ale zvládnout psa psychicky......to je můj názor.

Amen zejména za poslední větou. Můj pes má fyzicky navrch bezkonkurenčně a nezvládl by ho udržet nikdo, kdyby se mu zachtělo. Není to o fyzické síle, resp. nemělo by být.

3.9.2019 08:05

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Amen zejména za poslední větou. Můj pes má fyzicky navrch bezkonkurenčně a nezvládl by ho udržet nikdo, kdyby se mu zachtělo. Není to o fyzické síle, resp. nemělo by být.

Tak tak. Stejně jako u koní - 600 kg taky nepřeperu.

3.9.2019 09:32
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

Nemám obavu, že by mne pes vycvičený (vychovaný)
někým jiným, neposlouchal.

Info. https://www.vaspes.com/

3.9.2019 09:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):

to já taky ne, ale je rozdíl pes vychovaný někým jiným, a pes PŘEVYCHOVANÝ někým jiným
Dřív jsem si takto brávala psy na převýchovu, ale už to nedělám, protože je to ztráta času, a ty peníze mi za to nestojí. Pes vždycky u mě fungoval parádně, parádně fungoval ještě týden u svého majitele, a pak už majitel začal polevovat, a za 14 dní byl pes zase tam, kde předtím …

3.9.2019 09:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Měla jsem známého, který si nechal vycvičit RTW - ale pes byl na tom výcviku dlouho, nevím už přesně, ale půl roku určitě. Majitel za ním dojížděl a "výcvikář" ho i učil se psem pracovat, ale třeba jednou měsíčně. Když se pak pes vrátil, tak byl bezproblémový a poslouchal. Ale záleží asi hodně na tom, kdo toho psa bude cvičit a pak taky na páníčkovi - jak mu to půjde, myslím, že je to také o takové té přirozené autoritě (takové to "to", co někdo má a někdo ne). Někoho prostě bude brát a poslouchat i pes, který nikdy cvičený nebyl, no a někdo "nehne" ani se psem vycvičeným. A pak taky záleží na konkrétním psovi.

Osobně bych ale psa na žádný takový výcvik nedala. Pokud bych měla problém, tak bych si našla indviduálního výcvikáře, se kterým bych ale chodila pracovat já.

A z vlastní zkušenosti naprosto souhlasím se Sardullah - je to hodně o tom si to srovnat v hlavě a věřit si, sebevědomě si stát za tím, že tohle dáme, vyřešíme. Pokud psa fyzicky nezvládáte, tak bych si s sebou brala případně někoho, kdo psa bude "jistit" a nebo bych použila právě třeba tu ohlávku - pro jistotu.

3.9.2019 09:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):

btw.: Hlavní instruktorka z Vašeho infa dosáhla (a jistě ještě dosáhne) svých nejvyšších úspěchů s fenkou ode mě

3.9.2019 13:28
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

Fakt?

3.9.2019 16:06
envia

XXX.XXX.214.18

Velice všem děkuji za názory. I já mám z tohoto druhu výcviku obavy.
PS : Zapomněla jsem ve svém dotaze zmínit, že fenkám je 9 a 7 let, staffordka a kříženka stafford-berňák a obě byly fakt vychované a na vodítku i na volno bezproblémové, ale nyní s tou mladší nastal tento zvrat a mně se prostě nedaří to vrátit zpátky. Tak hledám ...

3.9.2019 16:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

rapotacka11 napsal(a):

no nevím, moji psi za mé přítomnosti "povely" od jiných okázale ignorovali s pohledem "dohlídni na ně ať neprudí"
Jednou jsem půjčil dva bratry (zadáky, u mě pracovali do "padnutí") Tondu s Poldou kamarádovi (už je bohužel R.I.P.), asi 14 dnů před ME (měl jsem v hajzlu koleno a bylo jasné, že nepojedu) aby si na něho zvykli a pomohli mu a mohl jet "královskou" LO - long open
Po týdnu mi je přivezl zpět, že s ním prostě nepracujou...
Po startu se prý vždy jen ohlédli a s výrazem (cituji) : "s tímhle tajtrlíkem nikam nejedu" se na to prostě vybodli - ocasy nahoru a jen vyklusávali, po třetím tréninku to s nima vzdal, u mne zase zcela normálně pracovali na 100%

3.9.2019 20:19

rapotacka11 napsal(a):

Nevím, jestli je to zrovna ten nejlepší příklad. Předesílám, že neznám ani jednu z podepsaných výcvikářek. Znám jen to prostředí v Liberci, kde výcvik probíhá. A to mi nepřijde vůbec profesionální. Okraj letiště, kde se odpoledne venčí celý přilehlý rajon.
Bez oplocení, prostě jen takový plácek s kladinou. Na převýchovu psů to není ideální, těch rušivých vlivů je tam příliš.
Zadavatelka by se tam asi bála pustit psa z vodítka. Nevím, jak by pak cvičila základ - přivolání.
Ale třeba to kvalita výcvikářek všechno vyváží.

3.9.2019 22:09
dark

XXX.XXX.126.37

envia napsal(a):
Velice všem děkuji za názory. I já mám z tohoto druhu výcviku obavy.
PS : Zapomněla jsem ve svém dotaze zmínit, že fenkám je 9 a 7 let, staffordka a kříženka stafford-berňák a obě byly fakt vychované a na vodítku i na volno bezproblémové, ale nyní s tou mladší nastal tento zvrat a mně se prostě nedaří to vrátit zpátky. Tak hledám ...

Z vašeho popisu vyplynulo, že na zahradě s nimi něco dělat můžete, že?
Máte možnost starší fenu na chvíli oddělit a s tou mladší denně cvičit? I když je v pohodě, tak zkusit na 100% pilovat povely a třeba učit i nějaké nové? Mohl by se vám hodit z lovecké kynologie povel "Down". Ten můžete cvičit i doma v obýváku, při tomto povelů musí pes okamžitě zalehnout a dát hlavu na zem mezi packy. Dalo by se docílit toho, aby venku když bude chtít vyvádět dáte povel a ona zalehne, nebude moct vyvádět dál. Můžete použít i sedni, lehni, ale někdy pomůže i vám, když budete cvičit něco nového. Dá se to naučit na dálku doma, na dálku na zahradě a postupně třeba za brankou na vodítku atd.

4.9.2019 09:54

..být vámi našla bych si nějakého cvičitele - na doporučení, který by za mnou dojížděl a učil fenku i mně v běžném provozu.......určitě to vyjde levněji než nechat fenku někde u výcvikáře na převýchovu a hlavně vás naučí se psem pracovat v běžném provozu a situacích........

4.9.2019 10:36
GAELLE

XXX.XXX.55.67

nikdy bych nedala psa nikam na "převýchovu" aniž bych u toho byla..............některé metody vůbec neschvaluji a navíc myslím že je důležitější aby pes poslouchal vás a ne výcvikáře kde bude třeba vše fungovat na jedničku a až si ho přivezete zpět domů bude vše jinak. Ale každý na to máme jiný názor. I devítiletého psa výchovou nepolíbeného jsem toho dost naučila. Některé věci už se bohužel odbourat nepodařilo ale zvykla jsem si těmto situacím předcházet a nebo je včas řešit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík