Zdravím,
Prosím o radu zkušené pejskaře.
Jsem majitelkou sedmileté kastrované feny a čtyřletého nekastrovaného psa.
Naši smečku bych ráda rozšířila o dalšího člena,možná i dva...oba moji psi jsou původně perfektně socializovaní, avšak fena si po napadení rotvajlerkou, psy vybírá,větší feny nesnáší...psovi tu a tam nějaký pes nesedne, povětšinou je však snášenlivý se vším.
Fenka váží 40kg,koluje v ní krev více kříženců (převážně labrador,staford, berňák)
Pes je zachráněný z popelnice,je v něm cosi z jezevčíka a teriéra), váží 16kg.
Mám velký dům s malou zahradou,oba psi žijí uvnitř.Krmim barfem, občas něco uvařím.Psi jsou členové rodiny, maximálně milovaní.
Náš harmonogram vypadá přibližně takto:
5h- vstává muž,jde na 10-20 min vyvenčit na krátkou vycházku.
7h- vstávám já s dcerou(jsem na RD),jdeme i se psy do zahrady na cca 1-2h..psy pročesu,tu a tam hodím uzel nebo balón nebo si hrají spolu
Pouštim je na dvůr ještě asi 3krat na 10-20.min....pokud nejsme doma,buď se vrátíme do max.5h. nebo zarizuju venčení.
Odpoledne opět zahrada 1-3h.
V půl páté velká procházka většinou přes 2h, výjimečně i 3 a více... Méně jen párkrát za měsíc .
Vecerni/Noční venčení - jen vypustíme na zahradu.
Víkendy chodíme ven většinou celé dopoledne všichni,nebo si vezmu každého psa zvlášť na 1,5h- 2,5h+xkrat denně zahrada, krátke večerní vyvenceni na procházce.
Nového psa (psy) chci pouze útulkačky nebo jiné pejsky v nouzi.Papíraci mě nezajímají.
Potřebuji jen nasměrovat.
Zajímá mě především následující:
1.)psa nebo fenu?(to je to nejdůležitější)
2.) Na jaké plemeno či jeho křížence se zaměřit a jakému se naopak vyhnout?
3.)jakou velikost?(peníze neřeším,příliš ,, nemusím,, ovčácká plemena a bulteriéry,ale miluji v podstatě všechny psy)
4.) věk (asi nejlépe štěně,co?:)
Děkuji za rady a omlouvám se za dlouhý text, chtěla jsem co nejlépe popsat situaci.
Nika
Uživatel s deaktivovaným účtem
1) psa (nebude třeba zbytečně kastrovat)
2) vyhnul bych se pitům, amstafům a jejich xx (v dospělosti ve velké většině nesnesou jiné samce, nemůžou za to, byli tak bohužel "vyšlechtěni" a mají to v genech )
takže pak v podstatě je jedno jakého vestaje si vyberete, možná ještě bacha na F1 po lovečákách (jagteriér, ohaři) , ale s tím se dá "pracovat"
3) něco mezi 10 - 25 kg, k tomu "jozefčíkovi"
4) u dospělého si můžete dát "zkušební" venčení a při něm zjistit co a jak, zda je problémový či v pohodě, reakce na vaše psy atd., vidíte i konečnou velikost a jakž takž i "zdraví" u štěnda nevidíte nic a "magor" může být i tak
přeju šťastnou ruku při výběru útulkáčka
(mám 2)

Kaifra1120
napsal(a):
Zdravím,
Prosím o radu zkušené pejskaře.
Jsem majitelkou sedmileté kastrované feny a čtyřletého nekastrovaného psa.
Naši smečku bych ráda rozšířila o dalšího člena,možná i dva...oba moji psi jsou původně perfektně socializovaní, avšak fena si po napadení rotvajlerkou, psy vybírá,větší feny nesnáší...psovi tu a tam nějaký pes nesedne, povětšinou je však snášenlivý se vším.
Fenka váží 40kg,koluje v ní krev více kříženců (převážně labrador,staford, berňák)
Pes je zachráněný z popelnice,je v něm cosi z jezevčíka a teriéra), váží 16kg.
Mám velký dům s malou zahradou,oba psi žijí uvnitř.Krmim barfem, občas něco uvařím.Psi jsou členové rodiny, maximálně milovaní.
Náš harmonogram vypadá přibližně takto:
5h- vstává muž,jde na 10-20 min vyvenčit na krátkou vycházku.
7h- vstávám já s dcerou(jsem na RD),jdeme i se psy do zahrady na cca 1-2h..psy pročesu,tu a tam hodím uzel nebo balón nebo si hrají spolu
Pouštim je na dvůr ještě asi 3krat na 10-20.min....pokud nejsme doma,buď se vrátíme do max.5h. nebo zarizuju venčení.
Odpoledne opět zahrada 1-3h.
V půl páté velká procházka většinou přes 2h, výjimečně i 3 a více... Méně jen párkrát za měsíc .
Vecerni/Noční venčení - jen vypustíme na zahradu.
Víkendy chodíme ven většinou celé dopoledne všichni,nebo si vezmu každého psa zvlášť na 1,5h- 2,5h+xkrat denně zahrada, krátke večerní vyvenceni na procházce.
Nového psa (psy) chci pouze útulkačky nebo jiné pejsky v nouzi.Papíraci mě nezajímají.
Potřebuji jen nasměrovat.
Zajímá mě především následující:
1.)psa nebo fenu?(to je to nejdůležitější)
2.) Na jaké plemeno či jeho křížence se zaměřit a jakému se naopak vyhnout?
3.)jakou velikost?(peníze neřeším,příliš ,, nemusím,, ovčácká plemena a bulteriéry,ale miluji v podstatě všechny psy)
4.) věk (asi nejlépe štěně,co?:)
Děkuji za rady a omlouvám se za dlouhý text, chtěla jsem co nejlépe popsat situaci.
Nika
Je od vás hezké, milé....Ale já, protože jsem skeptik, se ptám : Pálí vás dobré bydlo a spokojený, bezproblémový život?
orionka :
Děkuji za optání :)
Dobré bydlo a spokojený život mě nepálí;-).
Smečka je odmalička mým velkým snem a život se psy miluji.
Když vidím kolik pejsků potřebuje domov,chci ho alespoň pár šťastlivcům nabídnout.
Mám dobré podmínky a zastávám názor,že sny je dobré si plnit ;-).
Mým největším koníčkem jsou právě pejsci a turistika...starší čubinka stárne...takže podle mě je další člen na místě ;-)
Hezký večer :)
Kaifra1120
napsal(a):
orionka :
Děkuji za optání :)
Dobré bydlo a spokojený život mě nepálí;-).
Smečka je odmalička mým velkým snem a život se psy miluji.
Když vidím kolik pejsků potřebuje domov,chci ho alespoň pár šťastlivcům nabídnout.
Mám dobré podmínky a zastávám názor,že sny je dobré si plnit ;-).
Mým největším koníčkem jsou právě pejsci a turistika...starší čubinka stárne...takže podle mě je další člen na místě ;-)
Hezký večer :)
Pokud jste rozhodnutá rozšířit smečku, nedejte se odradit. Dost často čtu, že feny ve smečce se perou, musí se oddělovat apod. Mám doma 6 fen různé velikosti a různého stáří a fungují bez problémů. Základem je vybudovat si vztah s každou fenou od začátku zvlášť a u každé z nich mít dobrou základní poslušnost. A své psy pak dobře znát a vědět, že třeba v období hárání a lidské nepřítomnosti je lepší oddělit fenu A od feny B. Smečka je úžasná, pozorovat komunikaci mezi nimi je ten nejlepší program. Ale je i nebezpečná - ve smečce se snáze zaútočí na cizího vetřelce - psa, kočku, ale i podezřelé individuum. Do vaší smečky bych já osobně přibrala fenu i psa podle svého výběru, ale kastrovala bych. S nekastrovaným sem se fena snese, ale až by hárala...... A 2 nekastrovaní psi, se kterými žije fena, byť kastrovaná, mohou řešit spory mezi sebou podle jejich povahy - nekontaktně či kontaktně. Kdyby tam nebyl ten třetí jedinec, tak 2 psy klidně. Takto bych si to dost rozmýšlela."Trojka" je vždy trochu riziko.
Příspěvky před sebou jsem nečetla (moc se omlouvám).
Z útulku chcete štěně nebo dospělého?
U kříženců nikdo nezaručí povahu, může se objevit i chování, které není typické u rodičů (známý má husky x německý ohař a pes nemá vůbec lovecký pud a poslouchá jak hodinky). Takže u štěněte nikdy nevíte. Dospělého neberte podle toho, jaké je plemeno, ale jak se chová
Vemte s sebou do útulku i svoje psy, ať víte, jak si na první dojem zvyknou. Většinou psi, kteří jsou vybíraví na psy, tak na toho "parťáka doma" si zvyknou. A asi nemusím říkat, ať si pejska zkusíte i na vodítku na procházku a zeptejte se, jestli je utíkací apod. Pokud budete mít tak velkou smečku, tak potížista by byl ohromná přítěž.
Být vámi, beru raději psa. Přece jen pokud vaše fenka nesnese velké fenky, bude to jistější. A když se popere fena s fenou je to větší masakr než pes se psem.
Velice děkuji lupus4 a conie za snahu pomoci a podnětné názory :-)
Stoprocentně souhlasím s návrhem lupus4 na velikost pejska i s návrhem jaká plemena vyloučit.
Vám conie,děkuji za vaše zkušenosti.Odradit se určitě nenechám.S tou kastraci máte pravdu,jistě to bude lepší...navíc není problém najít i pejska (či fenku)již kastrovaného(kastrovanou).Kdybych se snad zamilovala do nekastrovaného jedince,jistě by nebyl problém ho dát vykastrovat,avšak jakékoliv zákroky špatně nesu....máte překrásnou smečku:-) nádhera...:-)
Děkuji vám oběma,už mám v mnohém jasno...:-)
Karo2702 :
Zda dospělého nebo štěně to zatím nevím jistě ,ale vzhledem k tomu,že upřednostnim jedince vykastrovaného,bych stáří viděla cca +- 7-18.mesicu...Vše je zatím ve fázi promýšlení ;-)
Děkuji za vaše rady a postřehy.Svē psy vezmu určite sebou;-).Určitě mám v plánu vybírat podle povahy ;-).Je mi jasné,že povaha hlavně u kříženců je vždy,tak trochu sázka do loterie...
I já se pomalu začínam přiklánět k psovi.Na obhajobu me fenky musím říct,že ty střední fenky naopak miluje, kámošī s kokrici a kvalírkou a ještě jednou cca 12kg krizenkou...:-)
upřednostnim jedince vykastrovaného,bych stáří viděla cca +- 7-18.mesicu...Vše je zatím ve fázi promýšlení ;-
chybná úvaha "čubopes" mívá velmi často problémy s okolím...
a i váš pesan by ho mohl zbytečně uzurpovat
navíc kastrace mladých samců způsobí víc zdravotních problémů než "pozitiv", navíc máte fenu kastrovanou, takže mrzačit psa je úplně zbytečné a aby "nekryl" jinde snadno ohlídáte...
budete-li chtít za každou cenu kastráta, tak berte jen kastrovaného v dospělosti...
PS. v SZ máte zdůvodnění
impact
napsal(a):
Poznámka na okraj: mám kastrované samce dva, do nedávna tři, a problémy v komunikaci s okolím nemají žádné a ani okolí nemá problém s nimi. A to se jim v baráku vystřídají desítky psů ročně.
Dalších mnoho a mnoho desítek kastrátů znám a jsou na tom úplně stejně.
vaše poznámka mě nepřekvapuje, jste určitě "kastrační" rekordmankou mezi všemi "osvícenými zachránkyněmi"
Dokonce vaše důvody u fen i chápu
u psů ovšem NE
Toť mé howk k tématu.
lupus4
napsal(a):
vaše poznámka mě nepřekvapuje, jste určitě "kastrační" rekordmankou mezi všemi "osvícenými zachránkyněmi"
Dokonce vaše důvody u fen i chápu
u psů ovšem NE
Toť mé howk k tématu.
Aspoň můžu popisovat konkrétní příklady ze své praxe a ne informace typu JPP a z vysoké internetové školy.
A kastruje se úplně běžně, jen jsem asi jediná, s kým si o tom můžete popovídat.
PS: Je to howgh. Howk není nic. Když už tedy nutně musíte používat cizí termity.
lupus4
napsal(a):
upřednostnim jedince vykastrovaného,bych stáří viděla cca +- 7-18.mesicu...Vše je zatím ve fázi promýšlení ;-
chybná úvaha "čubopes" mívá velmi často problémy s okolím...
a i váš pesan by ho mohl zbytečně uzurpovat
navíc kastrace mladých samců způsobí víc zdravotních problémů než "pozitiv", navíc máte fenu kastrovanou, takže mrzačit psa je úplně zbytečné a aby "nekryl" jinde snadno ohlídáte...
budete-li chtít za každou cenu kastráta, tak berte jen kastrovaného v dospělosti...
PS. v SZ máte zdůvodnění
"budete-li chtít za každou cenu kastráta, tak berte jen kastrovaného v dospělosti...
PS. v SZ máte zdůvodnění "
Proč to nenapíšete veřejně? Z mé strany ani náhodou nejde o rýpání, jste zkušenější než já, tak mě to zajímá a můžu si takto rozšířit obzory.

Doma jsme ve smečce měli dva nekastrovéné psy,kastrovaného psa,nekastrovanou fenu a dvě feny kastrované.Ani jeden kastrát neměl problém s jiným psem a kastrovaná fena vedla smečku až do 13 let.Dožila se bez problémů 15,5roku.Druhá kastrovaná fena se dožila také bez problémů 13 let a kastrovaný berńák s PP se dožil 15 let bez jakýhokoliv zdravotního problému.Kastrovaných psů i fen znám ve svém okolí celou řadu a na procházkám s nekastrovanými jedinci vychází často lépe, než jedinci nekastrovaní mezi sebou.Určitě ale kastrovat dospělá zvířata.A k těm různým studiím o nemocech kastrátů a nekastrovaných.Vše je o konkrétním jedinci,ale nikdo už nemůže s jistotou říci,že by kastrovaný jedinec neonemocněl stejně ikdyž by byl nekastrovaný.Onemocní jak kastráti,tak nekastráti,ale vždy záleží na tom,z jakého úhlu pohledu se na to kdo chce dívat.
fikovnice :
Nedivím se, že se pán nechce dohadovat
s místními rejpalkami.
Pak se bohužel lidi jako vy nebo já a další ke spoustě informací nedostaneme, škoda.
Při pročìtání některých diskuzí zde , mi bylo až zle.
Vy se pánovi divíte?
Já mu tedy rozumím.
Být vámi, požádám ho SZ.
Krásný den
Nika