Reakce na inzerát na FB
Z 85 příspěvků jsou 2/3 od lidí, co obojek používali, používají.A chválí si ho.
https://www.dogtrace.com
Úvod - Výcvikové obojky - Elektronické
Jen pár reakcí:
Martin Navrátil: Mám doma a super, zvuk nepoužívám místo toho píšťalku po cca 4 týdnu užívání pisknuti na píšťalku následoval impulz, pes se naučil velmi rychle reagovat na píšťalku a přivolání a to teď bez obojku, na lovecký výcvik super pomocník
Kateřina Davídková: Taky ho mám jako prevenci. Jsou tu zajíci a silnice. Než ryskovat, že vlítne do silnice. Používám jen zvuk. Ránu a malou dostala jen párkrát ze začátku
Radek Smetana: Taky jsem to používal, zaběhl se mi pes třeba na 2 hodiny a pak přišel domů, na povel nereagoval, a než aby mi ho někdo přejel, tak jsem koupil elektrický obojek a teď mu stačí dát jen upozornění a ví co má dělat, a mohu ho sebou brát i na ryby a mít ho puštěného👍
sisi58
napsal(a):
Reakce na inzerát na FB
https://www.dogtrace.com
Úvod - Výcvikové obojky - Elektronické
Jen pár reakcí:
Martin Navrátil: Mám doma a super, zvuk nepoužívám místo toho píšťalku po cca 4 týdnu užívání pisknuti na píšťalku následoval impulz, pes se naučil velmi rychle reagovat na píšťalku a přivolání a to teď bez obojku, na lovecký výcvik super pomocník
Kateřina Davídková: Taky ho mám jako prevenci. Jsou tu zajíci a silnice. Než ryskovat, že vlítne do silnice. Používám jen zvuk. Ránu a malou dostala jen párkrát ze začátku
Radek Smetana: Taky jsem to používal, zaběhl se mi pes třeba na 2 hodiny a pak přišel domů, na povel nereagoval, a než aby mi ho někdo přejel, tak jsem koupil elektrický obojek a teď mu stačí dát jen upozornění a ví co má dělat, a mohu ho sebou brát i na ryby a mít ho puštěného👍
jj, je to dobrý sluha, ale zlý pán
Uživatel s deaktivovaným účtem

Posledni dobou potkavam hodne psu s el. obojkem.
Bohuzel funkce se miji ucinkem. Panecky asi nikdo nezaskolil, nebo...?
Jedna aktualni z vetsiho mestskeho parku.
Psi loucky na obou koncich parku - jinak zakazano mit psy na volno.
A na louckach, kde jsou i herni prvky pro psy ani noha, za to v parku mezi lidma litaj tri psi s el. obojky.
Na volani panu nic.
Na bzucak, kterej slysim i ja, kdyz jsou oni psi u naseho psa... take nikdo z nich nic.
Pak prisla asi jednomu rana, bo se lekli vsichni (i muj)... chvile paniky, ale po chvilce hra pokracuje.
Opet volani... opet bzucaky... nic, nic, nic. Nezajem.
Tihle psi, uz maj dobrej den i z el. obojku.
Nekde je chyba.
A v nich tezko.
Jj, někde bude chyba ...slyšela jsem jednu majitelku říkat, že fena občas musí nosit "obojek na poslouchání"
Použití EO v opodstatněných případech nezatracuje ani guru pozitivky Šusta, ale samozřejmě se musí umět použít, není to jen "neposloucháš - zmáčknu" a vždycky je riziko, že na některého psa to prostě fungovat nebude.
Známá, co s námi trénuje NW, ho použila na lovícího menšího křížence a nezastavil ho ani nejsilnější impuls.

a cekala jste jiny vysledek?
od recenzi na strankach prodejce?
napsal(a):
a cekala jste jiny vysledek?
od recenzi na strankach prodejce?
Prodejce dá inzerát na FB a na něj se ozývají lidé, co obojek koupili a používají. Jak může prodejce ovlivnit, kdo a jak zareaguje?
sisi58
napsal(a):
Jistě. Ale mě šlo o to, kolik lidí si to CHVÁLÍ. Prodejce může prodávat cokoli. Jde o to,kdo a proč kupuje.
Také jsem kdysi byl zásadně proti. Než jsem si ho vyzkoušel na sobě a v praxi.
Slušné EO mají zvukový signál, vibrace, impuls v mnoha intenzitách. Není to o tom, pouštět do psa jen impuls a způsobit mu bolest. Jde jen o to psovi připomenout např. pípnutím, že má vám věnovat pozornost a že po něm něco chcete.
Půjčil jsem si ho od kamaráda, co má fenu coonhounda a vracela se za 3-4 hod zafungovalo mu to za JEDNU vycházku a musel použít SLABÝ impuls jen 2x.
Teď se fena drží kolem něho do 40m a stačí pípnutí a ochotně se vrací (a bývá pochválena). Už nepoužil impuls přes dva roky a používá pouze pípnutí na přivolání. Jak říká nemusím tu hulákat, či hvízdat jako "magor"
Dle mé malé zkušenosti je to výborná věc na naučení 100% přivolání a ODnaučení žraní hnusů (ho.en).
Je to určitě lepší než vláčet psa léta na stopovačce a rvát ho za krk, či nějaké praštěné vycukávání...
Takže přesně jak psala pišišvorka
V rozumných rukách je to pomůcka jako každá jiná.
V rukách debila se z toho snadno stane mučící nástroj...
sisi58
napsal(a):
Jistě. Ale mě šlo o to, kolik lidí si to CHVÁLÍ. Prodejce může prodávat cokoli. Jde o to,kdo a proč kupuje.
Ludia to kupuju preto, aby ich loviaci pes mohol mat volny pohyb skor nez na starobu kedy sa uz nevie hybat. Panecku, to je ale hrozne.
Mojmu psovi to zachranilo pricetnost, pretoze pohyb na stopovacke mu vyslovene nesedel.
Velkej hromade psov to zachranilo zivot - ci uz priamo tym ze vdaka tomu nevbehli pod auto, alebo tym ze si vdaka tomu nasli k sebe s clovekom cestu, pomocka prerusila spiralu "pes sa zle chova, nechce sa mi s nim von, pes sa chova este horsie"
lupus4
napsal(a):
Slušné EO mají zvukový signál, vibrace, impuls v mnoha intenzitách. Není to o tom, pouštět do psa jen impuls a způsobit mu bolest. Jde jen o to psovi připomenout např. pípnutím, že má vám věnovat pozornost a že po něm něco chcete.
Půjčil jsem si ho od kamaráda, co má fenu coonhounda a vracela se za 3-4 hod zafungovalo mu to za JEDNU vycházku a musel použít SLABÝ impuls jen 2x.
Teď se fena drží kolem něho do 40m a stačí pípnutí a ochotně se vrací (a bývá pochválena). Už nepoužil impuls přes dva roky a používá pouze pípnutí na přivolání. Jak říká nemusím tu hulákat, či hvízdat jako "magor"
Dle mé malé zkušenosti je to výborná věc na naučení 100% přivolání a ODnaučení žraní hnusů (ho.en).
Je to určitě lepší než vláčet psa léta na stopovačce a rvát ho za krk, či nějaké praštěné vycukávání...
Lupus- zajímavý vývoj. Taky jsem dřív byla mnohem vehementněji proti mež nyní. Uznávám, že EO může mít své opodstatnění, neodsuzuju lidi, kteří to správně použijou. Určitě lepší pes s EO než zastřelenej nebo přejetej, pro zvěř je to jistě taky bonus. A asi i chápu, že primárně není cílem psu působit bolest. Pokud má někdo doma echt lovce, se kterým se vycházky mění v peklo, není co řešit.
Nicméně, když tak slyším o těch zázračných účincích, jak se ti echt lovci mění v super poslušné psy, kteří se nevzdálí od psovoda a zvěř najednou ignorují nebo dokonce zapírají, tj. tváří se, že ji nevidí, hlodá mi v hlavě červík. A říkám si, že ta věcička přecejen způsobuje cosi, co těm psům sakra vadí, pokud jim najednou stačí pípnutí. Čeho se obávají? Možná to není jen o intenzitě bolesti...
Taky mám lovce, cca třetinu vycházkových tras používám šňůru z kulaté kůže, pro sichr. Troufám si tvrdit, že fena ji prakticky nevnímá a paradoxně má víc volnosti než bez ní. Pokud je zcela navolno, z opatrnosti ji přivolávám dřív. EO není moje cesta, i když problém by nám to možná vyřešilo. Ale říkám si, za jakou cenu?
Jednou se fena u známých dotkla čumákem elektrického pletiva, které měli kolem slepičího výběhu. Zaječela a následující cca půl hodinu měla nepochopitelně strach z mé ruky. Jsem toho názoru, že elektrický výboj je něco, co se vymyká psímu chápání. Nechci, aby pro mou fenu svět ztratil srozumitelnost. Pokud ji zarazí konec šňůry, je to možná pro ni opruz, ale nic, co by si nepřebrala. Pokud ji zastaví divné vrnění nebo rána neznámo odkud, jak si to přebere, netuším.
Terven
napsal(a):
Lupus- zajímavý vývoj. Taky jsem dřív byla mnohem vehementněji proti mež nyní. Uznávám, že EO může mít své opodstatnění, neodsuzuju lidi, kteří to správně použijou. Určitě lepší pes s EO než zastřelenej nebo přejetej, pro zvěř je to jistě taky bonus. A asi i chápu, že primárně není cílem psu působit bolest. Pokud má někdo doma echt lovce, se kterým se vycházky mění v peklo, není co řešit.
Nicméně, když tak slyším o těch zázračných účincích, jak se ti echt lovci mění v super poslušné psy, kteří se nevzdálí od psovoda a zvěř najednou ignorují nebo dokonce zapírají, tj. tváří se, že ji nevidí, hlodá mi v hlavě červík. A říkám si, že ta věcička přecejen způsobuje cosi, co těm psům sakra vadí, pokud jim najednou stačí pípnutí. Čeho se obávají? Možná to není jen o intenzitě bolesti...
Taky mám lovce, cca třetinu vycházkových tras používám šňůru z kulaté kůže, pro sichr. Troufám si tvrdit, že fena ji prakticky nevnímá a paradoxně má víc volnosti než bez ní. Pokud je zcela navolno, z opatrnosti ji přivolávám dřív. EO není moje cesta, i když problém by nám to možná vyřešilo. Ale říkám si, za jakou cenu?
Jednou se fena u známých dotkla čumákem elektrického pletiva, které měli kolem slepičího výběhu. Zaječela a následující cca půl hodinu měla nepochopitelně strach z mé ruky. Jsem toho názoru, že elektrický výboj je něco, co se vymyká psímu chápání. Nechci, aby pro mou fenu svět ztratil srozumitelnost. Pokud ji zarazí konec šňůry, je to možná pro ni opruz, ale nic, co by si nepřebrala. Pokud ji zastaví divné vrnění nebo rána neznámo odkud, jak si to přebere, netuším.
Pokud je EO správně použitý, tak si to ten pes v hlavě poskládá velice dobře, a je to pro něj daleko srozumitelnější, než to, že jednou beztrestně zdrhne, podruhý, se narazí o špagát, pak zase časem zdrhne, pak je zase na špagátě, o který se vždycky drbne, a akorát se naučí, že na špagátě se poslouchá, a na volno si může dělat co chce …
Pokud se pevně stanoví pravidla, která platí vždy, tak je to ke psu mnohem férovější.
Navíc po něm majitel nemusí řvát, ventilovat si negativní emoce (které tam samozřejmě jsou, když to někde drhne). Pes nemá schopnost abstraktního myšlení, a nevěří na věci mezi nebem a zemí, takže pokud příjde korekce vždy za stejných okolností, tak si to spojí s konkrétní situací, a nehledá v tom žádné nevysvětlitelné nadpřirozené jevy.
Tady vidím spíš problém v lidském faktoru
Terven
napsal(a):
takže pokud příjde korekce vždy za stejných okolností
jde o to, jestli stejné okolnosti jsou míněny z pohledu psa nebo člověka...troufám si tvrdit, že se to může různit. Nevěřím, že člověk a pes vidí situaci vždy shodně.
Pokud psa zavolám, a on mě má na salámu, tak je mi úplně jedno, jak to vidí on - přivolání je snad jasné za všech okolností.
Pokud má někdo doma echt lovce, se kterým se vycházky mění v peklo, není co řešit.
tak na SH nebo greyku mne to ani nenapadlo...tam by mi to přišlo jako "znásilnění"
To není o tom chtít po psovi něco co neumí a "prát " to do něj, aniž ví o co go
Ale honák má honit krávy a ne zajíce a na Rudánka to funguje úžasně, taky stačilo 2x, teď s ním můžu v klidu na houby a reaguje radostně i jen na mlasknutí, zvěř sleduje jen pohledem, po přivolání je odměněn či pochválen a nepozoruju žádnej stres a věř , že nekomfort u psa poznám
Intenzitu jsem si zkoušel i na sobě
1)na ruce jsem cítil nepříjemné brnění až u 10 tky z 20 možných)
2) na krku u 8
3) na stehně (vnitřní straně) u 7
u Rudy jsem použil jen 3 , na 1 byl bez reakce, na 2 střihnul ušima
cvicíš s tím normálně přivolání - poslechne odměna atd...krk trpí daleko méně než na couračce škubnutí + přitažení
vyzkoušej a uvidíš sama
lupus4
napsal(a):
Pokud má někdo doma echt lovce, se kterým se vycházky mění v peklo, není co řešit.
tak na SH nebo greyku mne to ani nenapadlo...tam by mi to přišlo jako "znásilnění"
Ale honák má honit krávy a ne zajíce a na Rudánka to funguje úžasně, taky stačilo 2x, teď s ním můžu v klidu na houby a reaguje radostně i jen na mlasknutí, zvěř sleduje jen pohledem, po přivolání je odměněn či pochválen a nepozoruju žádnej stres a věř , že nekomfort u psa poznám
2) na krku u 8
cvicíš s tím normálně přivolání - poslechne odměna atd...krk trpí daleko méně než na couračce škubnutí + přitažení
vyzkoušej a uvidíš sama
Venco, věř, že na haskouna to jde úplně v pohodě a úplně v pohodě to ten pes pobírá. Ale je fakt, že si psa na použití EO připravuju a EO dostane až v podstatě poslouchá na 90% a pak mu dám jako pojistku EO. Nedovedu si představit dát to na psa, kterej při pohledu na zvěř šílí.
lupus4
napsal(a):
2) na krku u 8
vyzkoušej a uvidíš sama
Tak jasně, ne každej pes je stejnej a vy svýho psa znáte nejlíp. Já zas znám sebe a svou fenu - jednak u sebe neručím za ten lidskej faktor, jsem si vědoma, že hranice mojí tolerance se mění podle momentálního vyladění...a fena je kombinace zarputilýho lovce a extra cíti.
A v jejích necelých čtyřech letech se i bez EO občas zadaří, že zvěř nebo kočku jenom vystaví a podívá se na mě s výrazem "jsem dobrá? našla jsem...bude piškotek?"
Jak píšu, neodsuzuju nikoho, kdo to uvážlivě použije, moje cesta to není. Jsem přesvědčená, že mou fenu by to omezilo minimálně stejně jako šňůra. Ta iluze volnosti je jenom pro lidský oko.
Huskyjanina
napsal(a):
Venco, věř, že na haskouna to jde úplně v pohodě a úplně v pohodě to ten pes pobírá. Ale je fakt, že si psa na použití EO připravuju a EO dostane až v podstatě poslouchá na 90% a pak mu dám jako pojistku EO. Nedovedu si představit dát to na psa, kterej při pohledu na zvěř šílí.
Jako já na tréninku u poslušnosti nosím taky na krku EO, protože se křivím - nevěřili byste, jak rychle a elegantně se vyřešil můj problém, se kterým jsem předtím nedokázala pohnout 20 let
2) na krku u 8
ještě mě u tohohle napadlo - ona možná samotná intenzita bolesti nebude to klíčové. Vemte si, kolikrát psy omylem nakopneme, přišlápneme...jak drsně si někdy spolu hrajou a pokud to vůbec vezmou na vědomí, nevypadá to, že by utrpěli újmu. Pokud podstatně méně bolestivý podnět doplníte psychickým tlakem nebo něčím nevysvětlitelným, dočkáte se podstatně bouřlivější reakce. Moje fena toleruje celkem drsné hry, pokud by se k ní ale přihnal pes, s jehož úmysly by si nebyla jistá, k hysterické reakci by stačila minimální intenzita nebo jenom hrozba bolesti.
Mladá fenka většího plemene z našeho sousedství se po prvním impulsu svíjela v šoku na zemi. Na ruce byste možná měl pocit, že je to jen nepříjemný brnění. Není každej pes stejnej. A je to hlavně v hlavě.
lupus4
napsal(a):
2) na krku u 8
vyzkoušej a uvidíš sama
Přesně!
Já bych třeba nikdy nepoužila elektriku na chrta - prostě je na štvaní zvěře staletí šlechtěný, a tohle by bylo opravdu znásilňování povahy, ale belgičák prostě nemá co lovit, takže mu to nekompromisně zatrhnu hned v zárodku!
Terven
napsal(a):
2) na krku u 8
ještě mě u tohohle napadlo - ona možná samotná intenzita bolesti nebude to klíčové. Vemte si, kolikrát psy omylem nakopneme, přišlápneme...jak drsně si někdy spolu hrajou a pokud to vůbec vezmou na vědomí, nevypadá to, že by utrpěli újmu. Pokud podstatně méně bolestivý podnět doplníte psychickým tlakem nebo něčím nevysvětlitelným, dočkáte se podstatně bouřlivější reakce. Moje fena toleruje celkem drsné hry, pokud by se k ní ale přihnal pes, s jehož úmysly by si nebyla jistá, k hysterické reakci by stačila minimální intenzita nebo jenom hrozba bolesti.
Mladá fenka většího plemene z našeho sousedství se po prvním impulsu svíjela v šoku na zemi. Na ruce byste možná měl pocit, že je to jen nepříjemný brnění. Není každej pes stejnej. A je to hlavně v hlavě.
No, ono to hlavně musí být v hlavě psovoda - ten musí odhadnout, co si ke kterému psovi může dovolit, a jak.
To je podle mě největší průšvih v masovém používání EO, protože lidi na tohle prostě cit ani odhad většinou nemají.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, ono to hlavně musí být v hlavě psovoda - ten musí odhadnout, co si ke kterému psovi může dovolit, a jak.
To je podle mě největší průšvih v masovém používání EO, protože lidi na tohle prostě cit ani odhad většinou nemají.
jo, tak to se taky obávám, ale pako tejrá i stahovákem či vodítkem, ať škrtí či mlátí atd...
ale to mi tu nevyřešíme

lupus4
napsal(a):
Taky jsem ho musela použít, protože cvičit na OVVR nebo podzimky se na stopovačce nedalo, přivolání v pubertě bylo najednou 0. Dnes už ho mám zase v šuplíku, ale možná se zase někdy bude hodit.

"než to, že jednou beztrestně zdrhne, podruhý, se narazí o špagát, pak zase časem zdrhne, pak je zase na špagátě, o který se vždycky drbne, a akorát se naučí, že na špagátě se poslouchá, a na volno si může dělat co chce …"
no, opět popis toho, jak se stopovačka coby mechanické jištění při výcviku NEpoužívá......respektive používá, ale v tom případě blbě.....
napsal(a):
"než to, že jednou beztrestně zdrhne, podruhý, se narazí o špagát, pak zase časem zdrhne, pak je zase na špagátě, o který se vždycky drbne, a akorát se naučí, že na špagátě se poslouchá, a na volno si může dělat co chce …"
no, opět popis toho, jak se stopovačka coby mechanické jištění při výcviku NEpoužívá......respektive používá, ale v tom případě blbě.....
a jak se teda používá?

jako mechanické jištění, nenahrazuje učení (a pod pojem učení spadá i vedení psa tak, aby nezdrhl)
když začnu, tak permanentně, tedy neexistují stavy má x nemá
se stopkou se pracuje, pes se nenechá "narážet" či "se drbat" (předpokládám, že pod těmito pojmy se myslí mechanické stopnutí - náraz - stržení - běžícího psa)
......

"Pes se nenechá "narážet" či "se drbat" (předpokládám, že pod těmito pojmy se myslí mechanické stopnutí - náraz - stržení - běžícího psa)"
Tak v tom pripade ji nosi pes do smrti
Tak já se přiznám, že "se stopovačkou" jsem nikdy nepracoval. - mimo asi 4 dnů, kdy jsem ale neučil přivolání, ale stůj v jakémkoli směru pohybu
(příprava AKE na pasení)
Vždy mi to přišlo jako teorie fungující možná jen na hloupé psy. Normálně inteligentní pes , přesně ví , kdy ji má a kdy ne a teorie zkracování...., že se bude chovat s 20cm cancourkem "stopovačky" jako když má dlouhou mi vždy přišla jak z říše pohádek
a teď dotaz na hmm
modelová situace - jdu se psem po louce , kolem křoví. Pes je "navolno" na stopovačce třeba 15m a je 10m ode mne. V tom z křoví vyrazí zajíc. Reakce psa ve zlomku vteřiny "za nim", já musím rovněž "bleskurychle" zavolat (hvízdnout) na psa , zašlápnout či jinak chytit stopovačku a TEĎ proč to píšu -
1)když to nestihnu - je pes pryč a abych se modlil, aby se někde v dáli za stopovačku nezamotal a mohl se vrátit, nebo abych ho včas našel
2) všechno stihnu - zařvat, chytit...ALE NEVÍM jak se vyhnu tomu DRBNUTÍ až i kotrmelci, když ho zašlajfuju na poslední chvíli a délka dojde
a tohle provádět kdoví jak dlouho (včetně "drbnutí") ?
děkuji za vysvětlení...

"modelová situace - jdu se psem po louce , kolem křoví. Pes je "navolno" na stopovačce třeba 15m a je 10m ode mne. V tom z křoví vyrazí zajíc. Reakce psa ve zlomku vteřiny "za nim", já musím rovněž "bleskurychle" zavolat (hvízdnout) na psa , zašlápnout či jinak chytit stopovačku a TEĎ proč to píšu -
1)když to nestihnu - je pes pryč a abych se modlil, aby se někde v dáli za stopovačku nezamotal a mohl se vrátit, nebo abych ho včas našel
2) všechno stihnu - zařvat, chytit...ALE NEVÍM jak se vyhnu tomu DRBNUTÍ až i kotrmelci, když ho zašlajfuju na poslední chvíli a délka dojde
a tohle provádět kdoví jak dlouho (včetně "drbnutí") ?"
psa, který má aktuálně takovou reakci, v takové situaci na volno NEMÁM, stopku držím v ruce a pes nemá žádných x metrů na rozběh = pes nezdrhne, pes si nezlomí vaz ani nepřijde k jinému úrazu (ani já) prudkým škubnutím.....
Chce to úvahu psovoda........
Toť odpověď na dotazy, ta druhá část je ta, že psa učím, učím a učím......(v mém případě coby reflex stůj)
Vždy mi to přišlo jako teorie fungující možná jen na hloupé psy. Normálně inteligentní pes , přesně ví , kdy ji má a kdy ne a teorie zkracování...., že se bude chovat s 20cm cancourkem "stopovačky" jako když má dlouhou mi vždy přišla jak z říše pohádek
Nenapadlo by mě snažit se před mou fenou předstírat, že žádnou šňůru nemá...samozřejmě, že o ní ví. Není pro ni žádným tajemstvím, že v lese se nesmí všude a za vším. Šnůru nepoužívám trvale, jen v kritických úsecích, cca třetinu vycházky, občas vůbec. Nekoná se žádné drbání ani kotrmelce, nikdy se nekonalo. Víceméně jsem se smířila, že to bude trvalý stav a jak tak už skoro čtyři roky cajdáme přírodou, zjišťuju, že vedlejší účinek toho všeho je, že fena je spolehlivější a spolehlivější a šňůra je často jenom berlička. Když se jednou v zimě poprvé přihodilo, že se fena nerozběhla za srnama, nýbrž je vystavila a na povel si sedla, propukla jsem v nadšenej jásot a vysypala před ní snad celej obsah pamlskovníku. Od té doby mám pocit, že se jako hujer snaží podobné situace opakovat. Přiznám se, že mě to těší, protože to potvrzuje mou teorii, že trpělivost se vyplatí a není kam spěchat. Bohužel, dneska je taková doba, že co není rychle, je blbě.
Kdysi na jednom Šustosemináři přišla na nažádoucí lov řeč a jedna moudrá majitelka loveckých psů prohlásila, že bojovat proti loveckému pudu je nesmysl, řešením je dostat lov pod kontrolu a dát mu řád. Totéž tvrdila i uživatelka s nickem Zrzavci, majitelka ohařů, která už se tu pár let nevyskytla.
Ještě k té stopovačce - dovedu si představit nácvik přivolání, ale moc si nedovedu představit, jak by se s její pomocí mohl odnaučit zdrhat za zvěří dospělý rozlovený pes. Teorii zkracoání považuju za blbost.
A že člověk je FURT VE STŘEHU...tak to asi i se psem navolno, ne?
napsal(a):
"modelová situace - jdu se psem po louce , kolem křoví. Pes je "navolno" na stopovačce třeba 15m a je 10m ode mne. V tom z křoví vyrazí zajíc. Reakce psa ve zlomku vteřiny "za nim", já musím rovněž "bleskurychle" zavolat (hvízdnout) na psa , zašlápnout či jinak chytit stopovačku a TEĎ proč to píšu -
psa, který má aktuálně takovou reakci, v takové situaci na volno NEMÁM, stopku držím v ruce a pes nemá žádných x metrů na rozběh = pes nezdrhne, pes si nezlomí vaz ani nepřijde k jinému úrazu (ani já) prudkým škubnutím.....
Toť odpověď na dotazy, ta druhá část je ta, že psa učím, učím a učím......(v mém případě coby reflex stůj)
takže v podstatě psa vodíš kolik týdnů na dvoumetrový šňůře bez možnosti proběhnutí......
Terven
napsal(a):
Uznávám, že si možná sedím na vedení...jak jste, prosím, přišla na ty dva metry?
psa, který má aktuálně takovou reakci, v takové situaci na volno NEMÁM, stopku držím v ruce a pes nemá žádných x metrů na rozběh = pes nezdrhne, pes si nezlomí vaz ani nepřijde k jinému úrazu (ani já) prudkým škubnutím......... třeba z tohohle? Píše, že pokud má pes takovou reakci, jak psal Lupus, tak v podstatě musí mít psa na krátko, protože pokud je na delší šňůře, tak zákonitě dojde k trhnutí. Jo leda, že by byla někde, kde neni zvěř.

Nikdy jsem neměla psa, kde by měla dlouhá šňůra-stopovačka nějaký smysl, buď mám psy, co neloví, přijdou na zavolání a nebo chrta, kterej se odpíchnul z místa rychlostí mach3, tam zase mělo smysl domluvit se na povelu čekej, ale i tam na něj musí být čas, musím vidět, že pes něco vidí a povel dát ještě předtím než vyrazí, jenže někdy se to nezdaří a zastavte vystřelené torpédo, člověk je tvor pomalý a než se nadechne a vypustí z huby nějakej povel, tak pes je minimálně 20 (v případě, že startoval kousek ode mne-50 metrů (v případě, že v době startu byl třeba o deset metrů přede mnou) daleko....
Vlastně smysl vidím jen u psů, kteří nejdou pustit z vodítka...jedno z jakého důvodu...tak aby měli na procházce větší prostor, prostě aby mohli trajdat dál než jen na délku vodítka...a i tam mi přijde nepraktické mít psa třeba na 15-ti metrové šńůře....už vidím živě v barvách...pěkně po dešti, všude bláto a mě v tom pes tahá stopovačku.
Další smysl to má asi při nácviku přivolání...tím, že si eventuelně vynutím splnění povelu, ale pak může nastat to, co psal lupus, že pes prostě ví, kdy je na šňůře a na ní poslechne a kdy na šňůře není a kdy jí nemám patrony na to ho ke splnění povelu "přinutit".....
Jako nikdy neříkej nikdy, třeba s dalším psem budu muset o stopavačce uvažovat (doufám teda že ne), ale mě to prostě celkově přijde nepraktické - pro mojí osobu.
Huskyjanina
napsal(a):
psa, který má aktuálně takovou reakci, v takové situaci na volno NEMÁM, stopku držím v ruce a pes nemá žádných x metrů na rozběh = pes nezdrhne, pes si nezlomí vaz ani nepřijde k jinému úrazu (ani já) prudkým škubnutím......... třeba z tohohle? Píše, že pokud má pes takovou reakci, jak psal Lupus, tak v podstatě musí mít psa na krátko, protože pokud je na delší šňůře, tak zákonitě dojde k trhnutí. Jo leda, že by byla někde, kde neni zvěř.
Neviděla bych to tak tragicky ...délka stopovaček se obvykle pohybuje mezi 10 - 20 metry a pochybuju, že někdo se po celou dobu venčení pohybuje v zazvěřeném terénu, kde je nutno bejt takhle ve střehu. Někde lze stopku zahodit, pak taky existujou louky, oplocené pozemky a místa, kde o zvěř nezavadíte.
Psa mám jako parťáka na cca 15 let, takže mi vůbec nepřijde nepatřičné učit ho cokoliv "kolik týdnů", ba ani měsíců.
Samozřejmě, pokud někdo chce v řádu týdnů venčit dospělého rozloveného psa tak, aby nemusel bejt ve střehu, EO asi použít musí. A to jsem koneckonců i psala, že v jistých případech to opodstatnění má.
napsal(a):
hezký.....pořád píšeš, co bys nedělala, ale nenapíšeš konkrétně, co bys teda v dané situaci dělala ....

Jsem moc rada, ze naseho terierniho "mestskeho" vorecha jsme "chovat se v lese" naucili.
I bez EO.
A ano, par (desitek?) uteku za zveri bylo, i dost zureni na nej (z moji strany), kdyz neposlechl na prvni dobrou.
Nevim, jestli by to EO byval vyresil, myslim si, ze ne.
Pes mel proste touhu objevovat a az cviceni z nej udelalo mistra.
Ackoliv v jinych smerech "sekac magor" - v lese na zavolani funguje na 99%.
Ted nas ceka podobna cesta s nasi mladou feneckou. A po pravde napisu, ze cely ten proces je proste zdlouhavy a o nervy.
Ale za to "vykracovat si v lese" s poslusnym psem? Co vic?
...a pokud jsem to bez EO zmakla ja, tak musi kazdy. Jen to proste neni hned.

Huskyjanina
napsal(a):
takže v podstatě psa vodíš kolik týdnů na dvoumetrový šňůře bez možnosti proběhnutí......
ty "logické" vývody jsou úžasné......
znamená to, že se šňůrou pracuji tak (navíjím, popouštím), aby pes neměl na rozběh nějakých x metrů
"hezký.....pořád píšeš, co bys nedělala, ale nenapíšeš konkrétně, co bys teda v dané situaci dělala ...."
opět
bych skoro řekla, že přesně to jsem napsala - co bych se v takové situaci s takovým psem dělala......
"takže "FURT VE STŘEHU"
mno ,pokud ho takhle vláčím od štěněte...tak možná..."
furt ve střehu .... lupus, tohle mám v krvi a to od prvního mateřství, připadá mi přirozené, že mám své dítě/psa pod kontrolou, a je jedno, jestli šlo o absolutně spolehlivého HW nebo živelného pastevce
a vláčet od štěněte - jak u kterého
a viz příspěvky od Terven
napsal(a):
znamená to, že se šňůrou pracuji tak (navíjím, popouštím), aby pes neměl na rozběh nějakých x metrů
"hezký.....pořád píšeš, co bys nedělala, ale nenapíšeš konkrétně, co bys teda v dané situaci dělala ...."
opět
bych skoro řekla, že přesně to jsem napsala - co bych se v takové situaci s takovým psem dělala......
"takže "FURT VE STŘEHU"
furt ve střehu .... lupus, tohle mám v krvi a to od prvního mateřství, připadá mi přirozené, že mám své dítě/psa pod kontrolou, a je jedno, jestli šlo o absolutně spolehlivého HW nebo živelného pastevce
Já nevím, žijeme ve 21. století, a pokud si mám vybrat, jestli problém s lovením, žraním kde čeho apod. vyřeším za jednu vycházku, aniž bych ho připravila o svobodný pohyb, anebo budu psa vláčet roky na špagátě s nejistým výsledkem …, tak prostě zvolím první variantu!
To je přece stejný, jako kdybych z nostalgie místo smsky chodila na poštu poslat telegram - proč, proboha …?!
U EO je jediný problém v lidském faktoru, protože v rukách blbce je to fakt mučící nástroj.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já nevím, žijeme ve 21. století, a pokud si mám vybrat, jestli problém s lovením, žraním kde čeho apod. vyřeším za jednu vycházku, aniž bych ho připravila o svobodný pohyb, anebo budu psa vláčet roky na špagátě s nejistým výsledkem …, tak prostě zvolím první variantu!
To je přece stejný, jako kdybych z nostalgie místo smsky chodila na poštu poslat telegram - proč, proboha …?!
U EO je jediný problém v lidském faktoru, protože v rukách blbce je to fakt mučící nástroj.
Zní to logicky a v případě esemesek s tím i souhlasím. V případě EO a psa vidím problém v tom, že svobodný pohyb je to jen z pohledu člověka. Na rozdíl od šňůry holt to omezení není okem viditelné.
A jo, jsou psi různí - pokud některýho baví blbnout s kamarádama, nosit aporty, cvičit, jen tak si upouštět páru, kousat klacky a jen občas má úlet a vyrazí za zajícem, tak ho možná EO neomezí tolik.
Pokud je pes během pobytu v přírodě téměř trvale v loveckém módu, tak mu EO zničí radost z vycházek. O svobodném pohybu pak nebude ani řeč. On totiž ke spokojenosti nepotřebuje ulovit (některým psům se to nepodaří nikdy), ale potřebuje zažívat radost z větření, pohybu po stopě, vystavení zvěře...já třeba feně na šňůře dovolím po stopě i rychlejší pohyb a když mám pocit, že dál už ne anebo to prostě neumožňuje terén, zastavím jí, posadím, strašně pochválím. Po cestě může kamkoliv, do houští jí nepustím, ale tam bych nepustila ani psa s EO navolno - nemyslím si, že by psi v přírodě měli mít umožněno šmejdit všude.
Z některých typů psů neuděláte běžce, aportéry nebo hravé typy kdybyste se postavila na hlavu. Je to pro ně nepochopitelně divná nepraktická zábava. Jsou prostě trvale "na lovu" a jediný řešení vidím v tom, nezakazovat jim ho, ale naučit je, že to má určitá pravidla.
Btw- pokud něco odnaučíte během jediný vycházky, tak si nedělejte iluze, že je to pro psa cosi svobodného. Prostě nemá na výběr a sakra si tu svou zálibu rozmyslí, jelikož ví, co mu hrozí. .

Já nevím, žijeme ve 21. století, a pokud si mám vybrat, jestli problém s lovením, žraním kde čeho apod. vyřeším za jednu vycházku, aniž bych ho připravila o svobodný pohyb, anebo budu psa vláčet roky na špagátě s nejistým výsledkem …
- na problém se žraním kde čeho apod. jsem stopovačku nepotřebovala
- vyřeším za jednu procházku x vláčení roky na špagátě = dva extrémy, přičemž metodu a výsledek lze prohodit a bude to platit taktéž (záleží na obou zúčastněných, psu i člověku), přičemž za druhé přičemž při neinteligentním používání EO lze přivodit další negativní důsledky
a - inspektor pišišvor - odkazuji na můj první příspěvek v této diskuzi a tedy proč a o čem píšu......
Terven
napsal(a):
Zní to logicky a v případě esemesek s tím i souhlasím. V případě EO a psa vidím problém v tom, že svobodný pohyb je to jen z pohledu člověka. Na rozdíl od šňůry holt to omezení není okem viditelné.
A jo, jsou psi různí - pokud některýho baví blbnout s kamarádama, nosit aporty, cvičit, jen tak si upouštět páru, kousat klacky a jen občas má úlet a vyrazí za zajícem, tak ho možná EO neomezí tolik.
Pokud je pes během pobytu v přírodě téměř trvale v loveckém módu, tak mu EO zničí radost z vycházek. O svobodném pohybu pak nebude ani řeč. On totiž ke spokojenosti nepotřebuje ulovit (některým psům se to nepodaří nikdy), ale potřebuje zažívat radost z větření, pohybu po stopě, vystavení zvěře...já třeba feně na šňůře dovolím po stopě i rychlejší pohyb a když mám pocit, že dál už ne anebo to prostě neumožňuje terén, zastavím jí, posadím, strašně pochválím. Po cestě může kamkoliv, do houští jí nepustím, ale tam bych nepustila ani psa s EO navolno - nemyslím si, že by psi v přírodě měli mít umožněno šmejdit všude.
Z některých typů psů neuděláte běžce, aportéry nebo hravé typy kdybyste se postavila na hlavu. Je to pro ně nepochopitelně divná nepraktická zábava. Jsou prostě trvale "na lovu" a jediný řešení vidím v tom, nezakazovat jim ho, ale naučit je, že to má určitá pravidla.
Btw- pokud něco odnaučíte během jediný vycházky, tak si nedělejte iluze, že je to pro psa cosi svobodného. Prostě nemá na výběr a sakra si tu svou zálibu rozmyslí, jelikož ví, co mu hrozí. .
problém je v tom, že Vaše představa o použití EO je naprosto mylná - což chápu, když s tímto nemáte žádnou reálnou zkušenost, ale jen nějaké své dedukce, které nejsou ničím podložené. Já nevím, ale to je asi takový, jako kdybych já diskutovala s pilotama, o tom, jak se přistává s vrtulníkem ...
Občas cvičím i nějaké ohaře pro lovecké zkoušky, takže věřte, že při správném použití EO neodnaučíte psa ani postupovat, vyhledávat a vystavovat, a ani mu neseberete chuť do práce ve zvěři. On ten pes musí nejdřív všechno znát, učíte ho to na té šňůře, ale pak ji odbouráte, EO je dál jen vaše prodloužená ruka, a pes ví, že je pod kontrolou, i když tam není ta šňůra. Takže normálně funguje, a věřte že žádný strach se u něj nekoná, protože on ví přesně, co se po něm chce, a ví, že úlety neprojdou (dřív nebo později je každý pes zkusí - není tajemství, že nejvíc zvěře upytlačí psi myslivců ).
Cílem není vysmažit psa, až na něm budou stát chlupy,
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
problém je v tom, že Vaše představa o použití EO je naprosto mylná - což chápu, když s tímto nemáte žádnou reálnou zkušenost, ale jen nějaké své dedukce, které nejsou ničím podložené. Já nevím, ale to je asi takový, jako kdybych já diskutovala s pilotama, o tom, jak se přistává s vrtulníkem ...
Občas cvičím i nějaké ohaře pro lovecké zkoušky, takže věřte, že při správném použití EO neodnaučíte psa ani postupovat, vyhledávat a vystavovat, a ani mu neseberete chuť do práce ve zvěři. On ten pes musí nejdřív všechno znát, učíte ho to na té šňůře, ale pak ji odbouráte, EO je dál jen vaše prodloužená ruka, a pes ví, že je pod kontrolou, i když tam není ta šňůra. Takže normálně funguje, a věřte že žádný strach se u něj nekoná, protože on ví přesně, co se po něm chce, a ví, že úlety neprojdou (dřív nebo později je každý pes zkusí - není tajemství, že nejvíc zvěře upytlačí psi myslivců ).
Cílem není vysmažit psa, až na něm budou stát chlupy,
V tom se s váma víceméně nepřu a psala jsem to několikrát už od začátku. Pokud je to v rukou odborníka, nepoužívá se to stylem "neposloucháš - zmáčknu" a na všechny psy šmahem, tak asi dobrý.
Bohužel vidím lidi, co to používají, slýchám zkušenosti těch, co to zkusili a nedopadlo...na můj vkus to má moc vedlejších účinků na to, že je to volně prodejné. Většina lidí to pořídí jako východisko z nouze, když zjistí, že má nezvladatelného psa a použije to blbě. Ani konzultace s výcvikářem není záruka ničeho, protože, jak známo, výcvikáři jsou různí a člověk, kterýmu zdrhá pes nejspíš dobrého od špatného nerozliší. Vzpomínám si na dost šílený postup, který tady před léty doporučovala koňadra.
Kupodivu si nemyslím, že by to psy smažilo až by na nich stály chlupy, ale některé jejich reakce mě utvrzujou v tom, že jim to sakra nedělá dobře. Viz třeba to zapírání zvěře.
napsal(a):
opět
"takže "FURT VE STŘEHU"
znamená to, že se šňůrou pracuji tak (navíjím, popouštím), aby pes neměl na rozběh nějakých x metrů.....
Tak tohle snad dělá většina, co má stopku v ruce, ne? Jenže pokud teda nevodíte psa na dvou metrech, tak se dostane dejme tomu teda na 10 a nastane situace, jakou popsal Lupus.
A tam jsou dvě možnosti:
1) buď teda předvídáte, že tam je zvěř a psa máte nakrátko. Což zrovna, kde já bydlim by bylo skoro celou prochajdu, protože tady je to samá srna a všude stromy a roští.
2) a nebo máte zrovna psa popuštěnýho a pes prostě vystartuje a naběhne si na stopku.
Terven
napsal(a):
Neviděla bych to tak tragicky ...délka stopovaček se obvykle pohybuje mezi 10 - 20 metry a pochybuju, že někdo se po celou dobu venčení pohybuje v zazvěřeném terénu, kde je nutno bejt takhle ve střehu. Někde lze stopku zahodit, pak taky existujou louky, oplocené pozemky a místa, kde o zvěř nezavadíte.
Psa mám jako parťáka na cca 15 let, takže mi vůbec nepřijde nepatřičné učit ho cokoliv "kolik týdnů", ba ani měsíců.
Samozřejmě, pokud někdo chce v řádu týdnů venčit dospělého rozloveného psa tak, aby nemusel bejt ve střehu, EO asi použít musí. A to jsem koneckonců i psala, že v jistých případech to opodstatnění má.
a pochybuju, že někdo se po celou dobu venčení pohybuje v zazvěřeném terénu, kde je nutno bejt takhle ve střehu. Někde lze stopku zahodit, pak taky existujou louky, oplocené pozemky a místa, kde o zvěř nezavadíte.
Já jen k tomuto - my se teda opravdu po celou dobu procházek u nás pohybujeme v zazvěřeném terénu. Chodíme po polňačkách, loukách, lesíkách a opravdu výjimečně se stane, že bychom za celou procházku nepotkali nějaké zvíře, a stopy jsou všude. V předchozím bydlišti to bylo úplně to samé. Ve městě se asi najdou místa, kde není zvěř, případně ty oplocené pozemky jak píšete, ale na vesnicích nějaké oplocené "psí" parky fakt nejsou a celkově ta místa bez zvěře taky ne, alespoň ne u nás.
A k EO - taky ho mám, ale na mého psa nefunguje, ta touha po lovení je silnější a nezastaví ho to. Takže pes je po většinu procházky na postroji a sedáku, nebo na šňůře. Pouštím ho pouze tehdy, když jdeme cvičit, nebo když házím balonek, dávám udičku, trénujeme s peškem atd....Prostě když ho ustavičně zaměstnávám,jinak ne. Ale opravdu to chce používat s rozmyslem a zvážit, jestli je pro konkrétního psa EO vhodný - třeba mojí feně bych ho nikdy nedala (naštěstí ji zvěř moc nezajímá a perfektně reaguje na hlas, takže není potřeba), povahově je jiná než pes, citlivější, vnímavější a vím, že EO by pro ni nebyl to pravé a že by se to dalo zvládnou bez něj.