Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak diskusi jsem si přečetla, ale nic moc podnětného v ní tedy nebylo.
Můj názor na tuhle problematiku je, že bych zvýšila pořádně poplatky za psy a zároveň zavedla možnost udělat se psem něco jako zkoušku ovladatelnosti. Složíš zkoušky se psem, nemusíš platit poplatek, nesložíš, platíš jednou tolik.
Teď si opravdu spousta lidí pořídí zvíře místo hračky, aniž se zamyslí nad jakýmkoli problémem, který odpovědnost za chov přináší.

Já si třeba vůbec neumím představit pustit psa v obci na volno. A to mám absolutně neagresívní psy. Psa má u nás skoro každej, ale protože nejsou vychovaní, tak je mají lidi buď na dvorku a nevenčí, a nebo se psi venčí na vodítku i v přírodě. Takže já i když psa v polích a loukách pustím, tak musím být furt ve střehu, jestli se třeba někdo neobjeví a nebude mu to vadit. Koukám, že ve městech je to teda běžná praxe vypustit psa jen tak.
napsal(a):
Já si třeba vůbec neumím představit pustit psa v obci na volno. A to mám absolutně neagresívní psy. Psa má u nás skoro každej, ale protože nejsou vychovaní, tak je mají lidi buď na dvorku a nevenčí, a nebo se psi venčí na vodítku i v přírodě. Takže já i když psa v polích a loukách pustím, tak musím být furt ve střehu, jestli se třeba někdo neobjeví a nebude mu to vadit. Koukám, že ve městech je to teda běžná praxe vypustit psa jen tak.
Tak já se přiznám, že pes mi v obci, tedy tady na tom našem konci, taky chodí na volno a rozhodně není jediný - chodí tak převážná většina psů tady. Ale je to část obce, kde se za jedno všichni známe, známe vzájemně i své psy, takže případně víme, s kým se obejít a za druhé je to cestou kolem potoka, ke které jsou domy otočeny zahradama(za humny) a běžně tam lidí moc nechodí. Vyloženě otravuje jen pár nejbližších sousedů a ti se tváří, že ho mají rádi(momentálně nechávají olizovat batole) tak doufám, že by mi řekli, kdyby jim něco vadilo

lesnížínka
napsal(a):
Tak já se přiznám, že pes mi v obci, tedy tady na tom našem konci, taky chodí na volno a rozhodně není jediný - chodí tak převážná většina psů tady. Ale je to část obce, kde se za jedno všichni známe, známe vzájemně i své psy, takže případně víme, s kým se obejít a za druhé je to cestou kolem potoka, ke které jsou domy otočeny zahradama(za humny) a běžně tam lidí moc nechodí. Vyloženě otravuje jen pár nejbližších sousedů a ti se tváří, že ho mají rádi(momentálně nechávají olizovat batole) tak doufám, že by mi řekli, kdyby jim něco vadilo
U nás takhle teda chodí dva a jen někdy....fena NO šikmo naproti přes ulici, protože mají pořád bránu dokořán, i v noci, a JRT od předsedy soudu, protože nemají plot a pes jim občas zdrhne. Přímo naproti domu máme už louky a les, tam psy asi 100 metrů od cesty pustíme z vodítka, ale musí jít u nohy pro případ, kdyby se objevili koně nebo někdo jiný se psem. Pouštím jen, když vidím, že jde známá s labradorkou, tak aby si pohráli, jinak ne, ostatní venčí psy na vodítku, protože psi jsou agresivní a pochopitelně nechtějí, aby ti naši zvědavci k nim běželi čuchat.
lesnížínka
napsal(a):
No tak ono pokud je pes "pod vlivem" majitele, tak je to v pořádku. Ale nesnáším, pokud si pes lítá ať už po městě nebo po louce a páníček absolutní nezájem,co pes dělá. Nemám ráda ani to, když jakýkoli pes leze k mým psům - byť je přátelský a chce si hrát. A to ne z toho důvodu, že by můj pes s tím měl problém (fena problém nemá a vadí mi to i u ní, a vadilo mi to u naprosto nekonfliktního "retrívra"). Prostě dle mě je to o nějaké vzájemně toleranci a zodpovědnosti a nepřijde mi normální, nechat psa lítat za každým člověkem, psem. A u feny jsem na tom musela hodně pracovat, miluje každého a na každého by se nejradši vrhala...Ale nenechávám ji takto lítat ani za lidmi z vesnice, se kterými se známe.
V předchozím bydlišti se taky psi venčili sami a otravovali tím jak lidi, tak venčící se psy. Ale tam to bylo vyloženě tak, že psi zdrhali a nebo je páníčci záměrně pouštěli se proběhnout. Pokud jsme potkali někoho na procházce, tak byli tolerantní a psa si k sobě zavolali (bez ohledu na to, jestli já jsem s sebou měla psy nebo ne) a pak jsem se případně sama nabídla, ať ho klidně pustí, že mi to nevadí. Ale takové to základní, že vidím lidi a přivolám si psy mi přijde jako samozřejmé.
Jinak v současném bydlišti nepotkáváme venku se psem téměř nikoho. Za skoro rok co tu jsem, tak asi 3 lidi se psy. Z toho jeden nějaký bílý chlupáč (pyrenejec?), kterého rodinka nemohla přivolat, ale nakonec ho nějak "nahnali" a odchytili. No a vyloženě v obci u nás nechodí na volno žádný pes - protože tu nevidím chodit žádného ani na vodítku . Jo, vlastně jeden si tu občas dělá takový "okruh" ale ten absolutně ignoruje lidi i psy a když někoho vidí, tak se vzdaluje.
napsal(a):
Tak diskusi jsem si přečetla, ale nic moc podnětného v ní tedy nebylo.
Můj názor na tuhle problematiku je, že bych zvýšila pořádně poplatky za psy a zároveň zavedla možnost udělat se psem něco jako zkoušku ovladatelnosti. Složíš zkoušky se psem, nemusíš platit poplatek, nesložíš, platíš jednou tolik.
Teď si opravdu spousta lidí pořídí zvíře místo hračky, aniž se zamyslí nad jakýmkoli problémem, který odpovědnost za chov přináší.
No to je výborný nápad! Jakoby byl zkopírovaný přímo z té veřejné debaty.
To by se nejvíce dotklo šlechtitelského chovu psů. To je bezproblémová a nejzáslužnější oblast kynologie, tak by neměla být řešením postižena..
Diskuzi jsem četla jen zběžně, protože je v ní to stejný, co ve všech pod takovými články, nicméně se lidem vůbec nedivím, že už mají pejskařů plný zuby!
Psa si pořizuje každý idiot (o bullech to bohužel platí několikanásobně), a on na ty psy, a jejich nevychované majitele opravdu není nikdo zvědavý - dřív, když jsem potkala pejskaře, tak jsem měla pocit, že máme společný zájem, a jsme podobná krevní skupina … . Dneska, když venku vidím někoho se psem, tak se mu raději vyhnu, protože těch bezproblémových potkávám minimum

Ach jo, přijde mi to furt dokola...volně pobíhající pes někoho kousne, pokud je to bull plemeno, tak je to ještě mediálně zajímavější. Jen čekám, kdy budou muset bullové chodit všude povinně s košem a na krátkém vodítku nebo by mohli zakázat tyhle psy úplně...
Teď neříkám, že je správně když pes napadne člověka, to ani omylem..., ale veškerá opatření...restrikce...zase nejvíc pocítí ti slušní majitelé, co mají psy vychované, pod kontrolou.
Nechci to zlehčovat, ale kolik lidí ročně zahrdlí nebo vážně zraní pes? naproti tomu třeba cyklistika mi přijde nebezpečnější...jen loni 38 mrtvých a pomalu 400 těžce zraněných cyklistů....možná by se to mělo zakázat??
Vždycky a ve všem budou lidi slušní....slušní pejskaři, řidiči, sousedi atd atd a vždycky tady budou ti, kterým je všechno jedno a neberou na nikoho ohledy.
A že nikdo nepíše o nevychoveném děcku, který bouchalo do psa. Ale když nevychovaný pes "bouchne" do děcka, celá republika by raději dala všechny psy preventivně postřílet.
Zrovna bull jsou k lidem takový miláčci, je smutné, když se něco takového stane. A kolikrát je to opravdu vychovaný pes, ale někdo k němu přiskočí a rychleji mávne rukou, že ho pohladí, pes se lekne a noviny mají o čem psát. Kdyby lidi místo psaní takových komentářů raději naučili své děti, jak se mají chovat ke zvířatům
Zrovna bull jsou k lidem takový miláčci
Jenže ono ve většině případů, kdy bull pokouše člověka, se jedná o jeho křížence a ne o čistokrevného jedince. Ale samozřejmě je to podané tak, jako že to bylo konkrétní plemeno a ne kříženec a pak to v neznalých lidech budí ten dojem, že všichni bullové jsou zlé bestie, kteří touží kousat do lidí. Pak jdete někde po městě se stafbulkou, která se vrtí na všechny strany (nadšením) a čeká, kdy o ní někdo projeví zájem a lidi vás obcházejí obloukem a špitají si, že je to to bojové plemeno a že by jim ukousla ruku..
karo2702
napsal(a):
A že nikdo nepíše o nevychoveném děcku, který bouchalo do psa. Ale když nevychovaný pes "bouchne" do děcka, celá republika by raději dala všechny psy preventivně postřílet.
Zrovna bull jsou k lidem takový miláčci, je smutné, když se něco takového stane. A kolikrát je to opravdu vychovaný pes, ale někdo k němu přiskočí a rychleji mávne rukou, že ho pohladí, pes se lekne a noviny mají o čem psát. Kdyby lidi místo psaní takových komentářů raději naučili své děti, jak se mají chovat ke zvířatům
Ale od toho snad má pes majitele, aby si takové situace ohlídal, a pokud je v prostředí, kde se lidi ke psu neumí chovat, tak ho prostě musí zavřít, anebo mu dát košík.
napsal(a):
Ach jo, přijde mi to furt dokola...volně pobíhající pes někoho kousne, pokud je to bull plemeno, tak je to ještě mediálně zajímavější. Jen čekám, kdy budou muset bullové chodit všude povinně s košem a na krátkém vodítku nebo by mohli zakázat tyhle psy úplně...
Teď neříkám, že je správně když pes napadne člověka, to ani omylem..., ale veškerá opatření...restrikce...zase nejvíc pocítí ti slušní majitelé, co mají psy vychované, pod kontrolou.
Nechci to zlehčovat, ale kolik lidí ročně zahrdlí nebo vážně zraní pes? naproti tomu třeba cyklistika mi přijde nebezpečnější...jen loni 38 mrtvých a pomalu 400 těžce zraněných cyklistů....možná by se to mělo zakázat??
Vždycky a ve všem budou lidi slušní....slušní pejskaři, řidiči, sousedi atd atd a vždycky tady budou ti, kterým je všechno jedno a neberou na nikoho ohledy.
{iNechci to zlehčovat, ale kolik lidí ročně zahrdlí nebo vážně zraní pes? naproti tomu třeba cyklistika mi přijde nebezpečnější...jen loni 38 mrtvých a pomalu 400 těžce zraněných cyklistů....možná by se to mělo zakázat?? }
Pokud někdo sám sobě rozbije držku na kole, tak je to jeho problém - nemyslíš? Zaplatíš! , ale pokud něčí nezajištěný pes kvůli blbosti majitele způsobí zranění někomu jinému (je jedno jestli člověku nebo psovi), tak už to není jen jeho problém.
Já jsem všema deseti pro nějakou regulaci počtu psů, a hlavně jejich držitelů, protože fakt je, že tohle už je kalamitní stav
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale od toho snad má pes majitele, aby si takové situace ohlídal, a pokud je v prostředí, kde se lidi ke psu neumí chovat, tak ho prostě musí zavřít, anebo mu dát košík.
Přesně tak, ale někdy je i toto těžké. Na posledních závodech jsem docela chytala nerva. Psi byli v autě v klecích, kufr otevřený - bylo teplo. My jsme se šli podívat na rozpis co a jak a když jsme se vraceli, tak u auta stála cca 10ti letá holčička s asi dvouletým bráchou a říkala klukovi, ať si pohladí pejsky. Což je pro mě naprosto nepochopitelné. Dobrý, fena by neudělala nic, ale i tak nemám ráda nějaké hlazení přes plot, kotec nebo klec. No a pes si celkem drsně hlídá auto - takže vyskočil a začal řvát. Holčičku to ani moc nerozhodilo, jen tomu klukovi řekla,že teda toho velkého ne, ať si pohladí jen malou . No a to už jsem na ní spustila já... Ona nechápavě koukala, beze slova odešla a to samé zkoušela u dalšího auta... Předpokládám, že to byly děti nějakých pejskařů, kteří se taky účastnili (ale třeba ne), každopádně bych na psí akci očekávala, že 10ti letá holka bude vědět, že do klece se psem se nestrkají prsty...
Na to, aby byl majitel de*e*t nemusí mít ani bully. Někdy stačí pár fifinek v tričenku.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1139516479577131&id=186641914864597

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
{iNechci to zlehčovat, ale kolik lidí ročně zahrdlí nebo vážně zraní pes? naproti tomu třeba cyklistika mi přijde nebezpečnější...jen loni 38 mrtvých a pomalu 400 těžce zraněných cyklistů....možná by se to mělo zakázat?? }
Pokud někdo sám sobě rozbije držku na kole, tak je to jeho problém - nemyslíš? Zaplatíš! , ale pokud něčí nezajištěný pes kvůli blbosti majitele způsobí zranění někomu jinému (je jedno jestli člověku nebo psovi), tak už to není jen jeho problém.
Já jsem všema deseti pro nějakou regulaci počtu psů, a hlavně jejich držitelů, protože fakt je, že tohle už je kalamitní stav
Tak možná mám zkreslenou představu o tom, jak to momentálně se stavem pejskařů vypadá. Letos už nechodím se psy ani na "socializační" procházky do města, k nám na stezku chodím v nekřesťanskou hodinu, abych mohla mít psy puštěné a pejskaře tam v tuhle dobu nepotkám žádnýho....a když naložim psy do auta a někam vyrazíme, tak je to samozřejmě ještě dál od civilizace.
Jestli mám trochu přehled, tak max u mojí mamky na sídlišti a možná někde ve středu města.....to mi zatím vždycky přišlo OK.
Nevychovaní majitelé unikají se štěňaty pseudochovatelům. Takže pochopitelně drží i zvířata neušlechtilá, povahově problematičtější. Je to ostuda a odpad.
Navrhuji následující regulaci: Zvířata by musela procházet povahovým testem loajality k člověku.
Regulován by samozřejmě mohl být také volný pohyb psů, jakože ale už je. Zvířata by tedy muselela být buď mechanicky zabezpečena,
nebo oprávněna k volnému pohybu, zvláštní zkouškou z ovladatelnosti, před všemožně excitovaným figurantem, zvířetem a pod.

Taky jsem pro nějakou regulaci počtu psů nebo klidně i pro zkoušku z ovladatelnosti, jen si nejsem jistá, jak by se dnes při tom množství toto dalo uhlídat. Už to vidím, jak se píšou petice, že lidem někdo narušil tu jejich těžce nabytou svobodu v 89tém.
vetřelec
napsal(a):
Já jsem proti plošné zkoušce z ovladatelnosti. Některá plemena prostě nepodléhají dálkovému ovládání. Sedni, lehni
To, jakože některá plemena dostanou výjimku a budou moci
žrát lidi, psy, zvířata apod....?
... takže ještě víc na hrajeme těm nepřizpusobivým, aby si pořídili právě tyto psy...

jahodapavel
napsal(a):
a co se psy, kteří testy neprojdou?
No, asi zastřelit.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To, jakože některá plemena dostanou výjimku a budou moci
žrát lidi, psy, zvířata apod....?
... takže ještě víc na hrajeme těm nepřizpusobivým, aby si pořídili právě tyto psy...
Bez ohledu na plemeno složíte test loajality, psa zabezpečíte mechanicky, nebo složíte zkoušku z dálkové ovladatelnosti. Projdete stejnými situacemi na řemeni, nebo navolno.
Nevím proč bych nemohl mít psa zabezpečeného mechanicky. Proč by měl skládat zkoušky z ovladatelnosti, když jej ovládám mechanicky. Chápete to?
vetřelec
napsal(a):
Bez ohledu na plemeno složíte test loajality, psa zabezpečíte mechanicky, nebo složíte zkoušku z dálkové ovladatelnosti. Projdete stejnými situacemi na řemeni, nebo navolno.
Nevím proč bych nemohl mít psa zabezpečeného mechanicky. Proč by měl skládat zkoušky z ovladatelnosti, když jej ovládám mechanicky. Chápete to?
Co to zase melete proboha?

Ještě snad k tomuto....asi se všichni shodneme, že psů rapidně přibývá a i se ta situace rapidně mění.....dřív opravdu, když jsme potkali na prochajdě psa, no tak hurá...můj pes bude mít s kým poběhat, já si pokecám s pejskařem...samozřejmě po nějaké domluvě, zda se psi snesou. Dneska....
Ale jak by se vybírali držitelé psů, ti co psa mít můžou a ti co ne??....jako já si neumím svůj život bez psa představit, resp. v tu chvíli by můj život asi ztratil smysl....a co když bych já nemohla být držitelem psa...

Popravdě řečeno, podobná regulace tu už za komunistů byla. Už si nepamatuji podrobnosti, ale kdo byl členem svazarmu, nemusel platit poplatky za držení psa a byl zvýhodněný nákup výsekového masa. Díky tomu byla většina velkých psů celkem ovladatelná, alespoň v našem okolí. Regulace by vedla k tomu, že by si zkrátka určitá plemena lidé nepořizovali nebo by si je pořídil ten, kdo by je zkouškou dokázal provétst.
Samozřejmě vždycky bude existovat skupina bohatých lidí, kteří zkrátka zaplatí vysoký poplatek a je jim to jedno, ale těch zas tolik není.

jahodapavel
napsal(a):
a co se psy, kteří testy neprojdou?
majitel by třeba musel platit tak vysoký poplatek, že by pochopil že se buď musí psa vzdát nebo ho vycvičit.
napsal(a):
Ještě snad k tomuto....asi se všichni shodneme, že psů rapidně přibývá a i se ta situace rapidně mění.....dřív opravdu, když jsme potkali na prochajdě psa, no tak hurá...můj pes bude mít s kým poběhat, já si pokecám s pejskařem...samozřejmě po nějaké domluvě, zda se psi snesou. Dneska....
Ale jak by se vybírali držitelé psů, ti co psa mít můžou a ti co ne??....jako já si neumím svůj život bez psa představit, resp. v tu chvíli by můj život asi ztratil smysl....a co když bych já nemohla být držitelem psa...
{iAle jak by se vybírali držitelé psů, ti co psa mít můžou a ti co ne??....jako já si neumím svůj život bez psa představit, resp. v tu chvíli by můj život asi ztratil smysl....a co když bych já nemohla být držitelem psa... }
Úplně normálně by se vybírali - stejně jako když chcete řídit auto, motorku, učit děti ve škole nebo cokoliv jinýho.
Jako argument někoho, kdo třeba není schopný udělat řidičák, že bez auta nemá jeho život smysl je dost mimo mísu - pokud na to nemá schopnosti řídit auto, tak ať jezdí na koloběžce. Proč mají být všichni ostatní rukojmým někoho, kdo si něco usmyslel, ale není schopný splnit ani základní podmínku? Viz teď ten chlap kdesi u Blanska - on "bez psů být nemůže", tak vypustí do prostoru 15 ovčáků, a všichni se z toho po... , a pak se děsně diví, proč mu je zabavili!

Já jsem z principu proti regulacím, proti omezování svobody.
Popravdě jsem hodně překvapená, co čtu od pejskařů.
vetřelec
napsal(a):
Takže to samozřejmě nechápete! :) Rozmanitost kynologie prostě neumožňuje celoplošnou aplikaci jednostranného opatření. Výcviku se nevěnuji a věnovat nechci, chápete?
Můžete mi říct, které odvětví kynologie neumožňuje dvojici člověk a pes pohybovat se na veřejnosti mezi lidmi, aniž by někoho ohrožovali nebo obtěžovali, popř. aby pes přišel na zavolání …?!
Ovladatelnost a vycvičenost jsou dvě naprosto rozdílné věci, ale to teoretik, který snad ani psa na vlastní oči neviděl nemůže nikdy pochopit

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Co to zase melete proboha?
co je tom, kupodivu srozumitelném vyjádření vetřelce, nepochopitelného?
napsal(a):
co je tom, kupodivu srozumitelném vyjádření vetřelce, nepochopitelného?
Nepochopitelné jsou pro mě ty řeči o zkouškách z dálkové ovladatelnosti.
Vzdyť všechny takové ty zkoušky ovladatelnosti i povahové testy jsou NA VODÍTKU - pokud člověk nedokáže ovládnout svého psa ani na vodítku, aniž by ohrožoval nebo obtěžoval své okolí, tak opravdu není kompetentní psa mít.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vzdyť všechny takové ty zkoušky ovladatelnosti i povahové testy jsou NA VODÍTKU - pokud člověk nedokáže ovládnout svého psa ani na vodítku, aniž by ohrožoval nebo obtěžoval své okolí, tak opravdu není kompetentní psa mít.
To mě potěšilo- hlavně aby nemusel každý pejsek plnit povely. Pokud ale chcete se psem chodit na volno, měla byste podle mého názoru složit zkoušku z dálkové ovladatelnosti, nebo alespoň držet EXEMPLÁŘ absolutně loajální k lidem i ke zvířatům.
vetřelec
napsal(a):
To mě potěšilo- hlavně aby nemusel každý pejsek plnit povely. Pokud ale chcete se psem chodit na volno, měla byste podle mého názoru složit zkoušku z dálkové ovladatelnosti, nebo alespoň držet EXEMPLÁŘ absolutně loajální k lidem i ke zvířatům.
Myslíte psa, který se 100% jistotou za žádných okolností neublíží lidem a ani zvířatům? Takový pes není. Ani jeden. Nějaká dálková ovladatelnost je nesmysl, co když Vás pes kvůli hluku neuslyší, nebude mít výhled ve chvíli, kdy uděláte posunek?
Naprosto by stačilo, kdyby byl pes schopen chůze na vodítku a byl na něm ovladatelný a hlavně mimo vyhrazené prostory na něm chodil, případně měl ještě košík.
Znám tohle z té druhé strany. Vůči našim psům se chová agresivně skoro každý pes a já sem smířený s tím, že si s tím musím poradit za všechna ta nevychovaná psiska a nezodpovědné nebo neschopné pejskaře. A dá to hodně kličkování a trpělivosti, ale jde to. Jediné adrenalinové situace vznikají ve chvíli, kdy potkáme nějakého nevycválance, který si volně pobíhá mimo dosah pána a zapomene, že je hodný a nic nedělá. A v dálce zmateně huláká nějaká postava...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale ani ty "zkoušky ovladatelnosti" nic neřeší, udělá je jeden z rodiny a půjde se psem druhej nebo větší dítě a je všechno jinak...
A "řidičák" na psa sice není úplně špatná myšlenka, ALE navíc by ho musel mít každý v rodině, kdo jen se psem vyleze ale už I vidím tu obrovskou administrativu včetně všech možnejch i nemožnejch "dogteacherů", pak i třeba určení věkové hranice /poměr váhy psa ... atd... atd...
PS. + staré babičky s Bobinkama na pokraji smrti, které si léta spokojeně žijou atd...
v dnešním bordelu víc než utopie

Stejně je to jen teorie, v dnešní době nemůže nic podobného projít, ať už na to má kdokoli jakýkoli názor. Nicméně já si zkrátka myslím, že pokud si někdo pořídí psa a to velkého i malého, měl by být schopen naučit ho alespoň základní ovladatelnost. Pokud toho není schopen, stává se pes ohrožením pro okolí. Je úplně jedno, jestli se psem chodím na procházky nebo ne, nejvíc psů stejně člověka či dítě napadne, ve chvíli kdy naprosto nesocializované zvíře uteče odněkud z kotce, kde je zavřené a i kdyby byl majitel poblíž, nedokáže ho odvolat. Kdyby se teoreticky aspoň nějaká regulace prosadila, mohlo by to zabránit těm nejkřiklavějším případům, kdy si lidé pořídí nějaké plemeno, protože je módní ho mít a pak to dopadne jako v těch případech z novin.
napsal(a):
Taky jsem pro nějakou regulaci počtu psů nebo klidně i pro zkoušku z ovladatelnosti, jen si nejsem jistá, jak by se dnes při tom množství toto dalo uhlídat. Už to vidím, jak se píšou petice, že lidem někdo narušil tu jejich těžce nabytou svobodu v 89tém.
Tak já se taky hlásím proti...mám pocit, že zkouška ovladatelnosti by nebyla zárukou ničeho. Neprošla by spousta neškodných moulů, kteří by neublížili ani mouše, mj. psi důchodců apod.
A naopak - fakt, že pes splní sedni, lehni a má za jistých okolností přivolání ještě neznamená, že nikdy nikoho nenapadne.
Takže mě by krom narušení svobody vadilo hlavně to, že nikdy by tohle nemohlo být objektivní a spravedlivé. Dril se nevylučuje se sklonem k agresivitě.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Co třeba odebrat, a přidělit někomu, u koho projdou (do té doby chtít hradit náklady po stávajícím majiteli) - pak si možná každý rozmyslí, jestli si musí pořídit psa, když ho nedokáže/nechce ani vychovat
A kdo bude ty psy odebírat? Vždy úřady neodeberou ani těžce týrané psy, ne tak jen ty neposlušné!
A kdo bude vymáhat to výživné na odebrané psy, když stát není schopen vymoci výživné ani na děti?!
Jsem pro vysoké pokuty. To by ovšem museli po obcích a městech chodit nějací policajti. Ale ti nejsou. V okolí Jeseníku zrušili 3 služebny. Tak je jich pár v Jesu a tím to hasne.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kdyby k polovině mých psů utekl někomu cizí pes, tak z něj udělají mrtvolu za všech okolností, a nestihnu ani syknout...
Edit:
Tohle byla reakce na zmizelý Vetřelcův příspěvek o tom, že mám robopsy, co na syknutí udělají mrtvolku
takže i bez syknutí
U nás naštěstí nikdo ještě nepřekonal kritickou vzdálenost. Vždycky k nám doběhnou a když zjistí, jak vypadáme z blízka, tak už tu vzdálenost nezkracujou a jen vyhrožujou. Což se s našima dá ukecat. Jinak už se nám stalo i to, že náš pes na ně jen chvíli kouká a pak se řvoucí vyhrožující protistrana najednou ztiší a odchází. Nevim co si těma očima říkají, ale asi to na řešení situace stačí.
sisi58
napsal(a):
A kdo bude ty psy odebírat? Vždy úřady neodeberou ani těžce týrané psy, ne tak jen ty neposlušné!
A kdo bude vymáhat to výživné na odebrané psy, když stát není schopen vymoci výživné ani na děti?!
Jsem pro vysoké pokuty. To by ovšem museli po obcích a městech chodit nějací policajti. Ale ti nejsou. V okolí Jeseníku zrušili 3 služebny. Tak je jich pár v Jesu a tím to hasne.
V ČR určitě nikdo - tady není vůle nic řešit (stejně jako množírny, týrání apod.), takže je to jen teoretická rovina. Ale ta situace už opravdu začíná být neúnosná

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
přijeďte k nám na týden na exkurzi, a pochopíte
Kam k vám?
napsal(a):
Kam k vám?
Okolo Brna - tady je to peklo!
když na nás z roští nevylítne rotvajler od paní, co si 100 m od psa zády k němu na poli cvičí aerobic, tak další blbce uteče 4x týdně čokl honit nám na soukromém oploceném pozemku ovce a koně, do toho milion těch "Azorééé …, nebojtééé, on si chce jen hrát", a to vše je proložený fetkama, co si na frekventované cyklostezce pod našim barákem, sedíc na lavičce, uvazují nějaký taky pitbuly, který útočí na všechno živý …, a tohle je jen zlomek toho, co tu musíme zažívat s vypatlancama, co postě nutně musí mít psa ...
napsal(a):
Stejně je to jen teorie, v dnešní době nemůže nic podobného projít, ať už na to má kdokoli jakýkoli názor. Nicméně já si zkrátka myslím, že pokud si někdo pořídí psa a to velkého i malého, měl by být schopen naučit ho alespoň základní ovladatelnost. Pokud toho není schopen, stává se pes ohrožením pro okolí. Je úplně jedno, jestli se psem chodím na procházky nebo ne, nejvíc psů stejně člověka či dítě napadne, ve chvíli kdy naprosto nesocializované zvíře uteče odněkud z kotce, kde je zavřené a i kdyby byl majitel poblíž, nedokáže ho odvolat. Kdyby se teoreticky aspoň nějaká regulace prosadila, mohlo by to zabránit těm nejkřiklavějším případům, kdy si lidé pořídí nějaké plemeno, protože je módní ho mít a pak to dopadne jako v těch případech z novin.
Souhlasím s Terven a myslím že nejrizikovější jsou psi těch majitelů, kteří se domnívají že dostali svého svěřence pod kontrolu prostřednictvím občasného komandování prokládaného frekventovanými tresty za neposlušnost. Takoví majitelé si neuvědomují, že dělají špatně úplně všechno, počínaje bohužel velmi často i volbou plemene, které musí být pro pokročilé. To jsou nebezpeční lidé.

Ať si každý chová, co chce, když si to zodpovědně zajistí. Pes navolno má být permanentně pod dohledem a má mít stopro přivolání. Jinak na vodítku. Šmitec. A tím myslím i ty "hodné" otravy, kteří snad nemají mozek a pomalu vlezou do tlamy psovi, který zuří, protože ho soc. dementík už opravdu štve a bavit se s ním nehodlá. Ježíš, to by byla taková pohoda...
Ještě dotaz na ty, kteří hlasují pro zkoušky...měly by být pro všechny psy šmahem, včetně společenských plemen jako jsou bišoni, kavalíři, mopsové apod. ? A jak by se posuzovali kříženci? Jak by se dokazovalo, ke kterému plemenu pes patří?
Anebo by se zkoušení týkalo psů až od určité kohoutkové výšky? Ta tedy, jak známo, není vždy rozhodující...
A pokud by se majitel psa, který neprošel, hájil tím, že se pes pohybuje zásadně na vodítku? Znám takové...a určitě nemá nikdo povinnost učit psa přivolání nebo základní povely, pokud ho nepustí mimo svoji zahradu.
Notabene - ve městech a obcích je téměř všude volný pohyb psů zakázán...tak jestli by nebylo lepší důsledně kontrolovat dodržování stávajících nařízení než vymejšlet další nesmyslná.

Tak podobně je to v každém velkém městě. A na vesnicích je to ještě horší. Dřív byl u každého baráčku neškodný voříšek. Dnes je tam 50ti kilový pes, ale plot zůstal stejný. Jít vesnicí bez psa, to ještě jde, ale projít se psem, je pomalu "ruská ruleta". Ve vlastní vsi víte aspoň, co můžete čekat. Procházíte cizí vsí a nevíte, z kterých otevřených vrat vyletí.......

Terven
napsal(a):
Ještě dotaz na ty, kteří hlasují pro zkoušky...měly by být pro všechny psy šmahem, včetně společenských plemen jako jsou bišoni, kavalíři, mopsové apod. ? A jak by se posuzovali kříženci? Jak by se dokazovalo, ke kterému plemenu pes patří?
Anebo by se zkoušení týkalo psů až od určité kohoutkové výšky? Ta tedy, jak známo, není vždy rozhodující...
A pokud by se majitel psa, který neprošel, hájil tím, že se pes pohybuje zásadně na vodítku? Znám takové...a určitě nemá nikdo povinnost učit psa přivolání nebo základní povely, pokud ho nepustí mimo svoji zahradu.
Notabene - ve městech a obcích je téměř všude volný pohyb psů zakázán...tak jestli by nebylo lepší důsledně kontrolovat dodržování stávajících nařízení než vymejšlet další nesmyslná.
Hlavně máte plemena, ze kterých stopro poslušnost prostě nevydolujete, i kdybyste se na hlavu postavila, že... Jsou tací, kteří se servismanem ne vždy konzultují své záměry. To by asi hned zakázali celou desítku a část pětky.
Terven
napsal(a):
Za mě by stačilo, kdyby byly 3 úrovně přezkoušení:
1. pes, co prokáže perfektní ovladatelnost a normální sociál (tzn. nemusí si nechat 💩 na hlavu, ale nesmí vyvolávat konflikty), smí mimo veřejná prostranství chodit na volno.
2. ten, co takovou ovladatelnost neprokáže smí chodit po venku jen na vodítku
3. ten, co se projeví agresivně tak na vodítku s košem
... a pro rozlišení by stačily různobarevné známky od obce - např. 1. kat - zelená, 2. kat. modrá, a 3. kat. červená.

Možná by stačilo, při škodě způsobené psem, exemplární postih, podle typu škody, citelná pokuta, případně odnětí svobody.
Jenže měšťáci budou pokutovat babku, která má v parku na volno pudlíka.....je to přece jednodušší.
a pro rozlišení by stačily různobarevné známky od obce - např. 1. kat - zelená, 2. kat. modrá, a 3. kat. červená.
to by byly "kšefty"
a přezkoušení obecním "znalcem" co 14 dnů za mírný poplatek obci
navrhuji i povinné nošení hubertusu v barvě známky, aby už zdálky bylo jasné , kdo je kdo
dneska je tu sranda
lupus4
napsal(a):
a pro rozlišení by stačily různobarevné známky od obce - např. 1. kat - zelená, 2. kat. modrá, a 3. kat. červená.
to by byly "kšefty"
a přezkoušení obecním "znalcem" co 14 dnů za mírný poplatek obci
navrhuji i povinné nošení hubertusu v barvě známky, aby už zdálky bylo jasné , kdo je kdo
dneska je tu sranda
Anebo jednodušeji - všichni psi trvale na vodítka, a bude to pro všechny stejně na houby - a odnesou to zase jenom ti slušní za všechny bezohledný dementy. ..
A ono to tak stejně jednou dopadne, protože ten Jurskej park už se dost vymyká kontrole, a tlak na řešení bude sílit.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
1. pes, co prokáže perfektní ovladatelnost a normální sociál (tzn. nemusí si nechat 💩 na hlavu, ale nesmí vyvolávat konflikty), smí mimo veřejná prostranství chodit na volno.
... a pro rozlišení by stačily různobarevné známky od obce - např. 1. kat - zelená, 2. kat. modrá, a 3. kat. červená.
Jsem přesvědčená, že přesně toto by nevypovídalo o ničem. Jak už tu padlo, x potenciálně nebezpečných psů by nějaké to přezkoušení splnilo levou zadní.
Pak je tu ještě jeden známej faktor a sice, že na buzerplace se psi často chovají jinak než v běžném životě - na cvičáku jsou hvězdy a mimo něj nezvládají ani běžnou provozní poslušnost a naopak.
Další věc je, že k ovladatelnému psu neodmyslitelně patří ten povelující páníček a pokud tento čumí do mobilu, věnuje se kamarádům či sedí u piva anebo prostě není na dohled, ovladatelnost je psu na dvě věci.
Téměř jistě by to dopadlo tak, že chlupaté koule důchodkyň by do smrti neopustily vodítko a spousta bullů by mohla navolno.
A stejně, jako dnes nikdo nekontroluje volný pohyb psů tam, kde není dovolen, tak by nikdo nekontroloval, zda pes, který je navolno, má známku odpovídající barvy...a navíc i mimo veřejná prostranství, tj. v polích a lesích

Terven
napsal(a):
Když zkoušky, tak všichni psi. I minirukavice.

Terven
napsal(a):
No to už je opravdu čistá teorie, ale já bych byla pro nějaké zkoušky u všech psů od čivavy po vlkodava. Když po někom chci dodržení určitých pravidel. není prostor pro výjímky. Malý nevychovaný pes může být pro své okolí velice nepříjemný i když ne tak nebezpečný jako velký.
Uvedu jen příklad z toho co se mi stalo jen pár dní zpátky. Chodím pravidelně na procházky za vesnici, kde na polní cestě své psy pouštím. Zdálky jsem viděla paní s dvěma vlčáky, své psy jsem přivolala, připla a šla normálně dál. Paní psy horko těžko přivolala a dala na vodítko, načež začala pištět, ať ji obejdu po poli, protože je neudrží. Za mne má mít taková majitelka tak maximálně toho bišonka nebo by měla začít navštěvovat cvičák a naučit se své psy zvládnout.
Pravidelně se potkávám s jednou paní a jejími 5 jezevčíky a kolií. Psy má vždy navolno, když se míjíme, všech 6 vzorně sedí a směrem k mým psům ani neštěknou, to je samozřejmě extrém.
Základní povely má umět i ten pes co se pohybuje jen na vodítku a i ten na zahradě, vždycky může nastat situace, kdy psa potřebujete odvolat, pokud to majitel nezvládá, nemá takového psa mít.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Okolo Brna - tady je to peklo!
když na nás z roští nevylítne rotvajler od paní, co si 100 m od psa zády k němu na poli cvičí aerobic, tak další blbce uteče 4x týdně čokl honit nám na soukromém oploceném pozemku ovce a koně, do toho milion těch "Azorééé …, nebojtééé, on si chce jen hrát", a to vše je proložený fetkama, co si na frekventované cyklostezce pod našim barákem, sedíc na lavičce, uvazují nějaký taky pitbuly, který útočí na všechno živý …, a tohle je jen zlomek toho, co tu musíme zažívat s vypatlancama, co postě nutně musí mít psa ...
Bydlím v Brně. Na severovýchodním okraji. Psů je tu dost, a jezdí sem i lidé z vnitřního města venčit. To nese zhuštění problémů, ale zas taková divočina, abychom si nechali ukousnout ze svobody, to není.

Terven
napsal(a):
Mám za to, že kdyby se důsledně kontrolovalo, žádná další opatření určitě nejsou třeba. Ale nekontroluje se a nikdy nebude, protože jak už výše psáno, je málo policajtů.
I když by mě zajímalo, proč vlastně... nikdo to nechce dělat nebo jiný důvod?
A když se nad tím víc zamyslím, tak spíš než pro nějaké testy ovladatelnosti jsem pro návrh vetřelce výše: zvířata by musela procházet povahovým testem loajality k člověku. To se mi zdá smysluplnější a tím by mohla přece bez problémů projít všechna plemena.
Hluchavka - jasně, že vychovaný by měl být i malý pes. Ale těžko můžete někomu nařizovat, že jeho čivava, kterou pustí volně jen po své zahradě, musí umět základní povely.
A pokud by se tedy přezkoušení týkalo úplně všech psů, což by bylo spravedlivé, furt jsem přesvědčená, že spousta neškodných neagresivních by skončila doživotně na vodítku a spousta potenciálně nebezpečných by směla navolno.
Základní poslušnost se nevylučuje se sklonem k agresivitě a ovladatelnost je často závislá na okolnostech. U přezkoušení vám to pes vyfikne jedna báseň a v reálu pak uvidí člověka nebo psa, kterého nemusí a malér je na světě.
napsal(a):
Bydlím v Brně. Na severovýchodním okraji. Psů je tu dost, a jezdí sem i lidé z vnitřního města venčit. To nese zhuštění problémů, ale zas taková divočina, abychom si nechali ukousnout ze svobody, to není.
Problém je v tom, že až to vygraduje (a nepejskaři už nás mají opravdu plný zuby), tak to tu svobodu sebere všem - i těm slušným.
Mně to bude šumák - já mám okolo baráku 5ha pozemků, kde si můžu psy pustit, a navíc mám doma na výcvik a v predvýchově psy Celní správy, i PČR takže mě se vodítko nikdy týkat nebude, ale Vy pak budete koukat v němém úžasu, až Vám na tu vaši slavnou svobodu sáhnou...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Problém je v tom, že až to vygraduje (a nepejskaři už nás mají opravdu plný zuby), tak to tu svobodu sebere všem - i těm slušným.
Mně to bude šumák - já mám okolo baráku 5ha pozemků, kde si můžu psy pustit, a navíc mám doma na výcvik a v predvýchově psy Celní správy, i PČR takže mě se vodítko nikdy týkat nebude, ale Vy pak budete koukat v němém úžasu, až Vám na tu vaši slavnou svobodu sáhnou...
Jsem na tom podobně, naši psi se vyběhají na našich několika hektarech a na výlet je klidně vezmu na vodítko, když to bude nařízený.

napsal(a):
Mám za to, že kdyby se důsledně kontrolovalo, žádná další opatření určitě nejsou třeba. Ale nekontroluje se a nikdy nebude, protože jak už výše psáno, je málo policajtů.
I když by mě zajímalo, proč vlastně... nikdo to nechce dělat nebo jiný důvod?
A když se nad tím víc zamyslím, tak spíš než pro nějaké testy ovladatelnosti jsem pro návrh vetřelce výše: zvířata by musela procházet povahovým testem loajality k člověku. To se mi zdá smysluplnější a tím by mohla přece bez problémů projít všechna plemena.
Loajality k člověku? To jako že bychom ze všech plemen postupně udělali neškodné plyšáky, kteří vetřelce na vlastním pozemku radostně přivítají a pomohou mu sbalit lup?
MikaMika

XXX.XXX.168.157
Dobrý večer, chtěla bych vás poprosit zda by jste mohli vyplnit jeden krátký dotazník. Jedná se jen o můj školní projekt 🙂 https://www.survio.com/survey/d/X3I1B1V3V4G2K4J9W
Tak to si právě nemyslím. Naopak by to popíralo základní charakteristiku některých plemen, ne každý pes je zlatý retrívr.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, sebere to svobodu všem. Ale proto si ji máme teda sebrat s předstihem? Jakákoliv regulace se dotkne akorát těch slušných. Ti, kteří dnes nerespektují základní pravidla slušnosti, si zase najdou způsob, jak to přečurat.
My máme naštěstí kavkazanku taky na velkém pozemku, na procházky chodí, ale není to taková nezbytnost jako pro psa v bytě. A díky její povaze se vyhýbáme místům s koncentrací lidi a psů. Zatím ještě tahle možnost je, jit do lesa a skoro nikoho nepotkat.

napsal(a):
Loajality k člověku? To jako že bychom ze všech plemen postupně udělali neškodné plyšáky, kteří vetřelce na vlastním pozemku radostně přivítají a pomohou mu sbalit lup?
Předpokládala jsem, že by se ten povahový test nedělal na vlastním pozemku. Jak se to třeba dělá na výstavách? Všem plemenům se neprohlížejí zuby a koule?

Terven
napsal(a):
Tak to si právě nemyslím. Naopak by to popíralo základní charakteristiku některých plemen, ne každý pes je zlatý retrívr.
Tak v tom případě ale nemůže být puštěn na volno, ne?

napsal(a):
Předpokládala jsem, že by se ten povahový test nedělal na vlastním pozemku. Jak se to třeba dělá na výstavách? Všem plemenům se neprohlížejí zuby a koule?
A proč by si měl pes nechat od někoho venku na sebe sáhnout? Výstava je specifická akce, a ani tam rozhodčí nesahá psovi do tlamy, tlamu otevírá vystavovatel a rozhodčí jen kouká, a když kontroluje varlata, tak je pes sakra dobře držen. Ale toto obojí se dá natrénovat a pes moc dobře vnímá, že je to výstava a jinak by si to líbit nenechal. Pripustte, že jsou plemena, která mají v povaze nedůvěřivost vůči lidem z podstaty svého šlechtění, pro požadované uplatnění.

napsal(a):
Jsem na tom podobně, naši psi se vyběhají na našich několika hektarech a na výlet je klidně vezmu na vodítko, když to bude nařízený.
Já tedy nemám ani hektar, ale trouba se mi vybije na závodech nebo na tréninku a je klid. A na zahradách přátel stejně běhat nechce, max. si udělá start na ptáka v metráži 10 m flexiny, takže standard jako doma ve městě. A teď zas na pár měsíců nezvedne čenich, takže čas na rekonvalescenci ramenního kloubu. Spousta lidí dělá z vodítek drama, ale ti "vychovaní" se stejně nepohybují o moc dál, než je délka mého vodítka, popř. stopovačky, u které si jako kontrolor zaběhám stejně jako s flexinou v ruce.

napsal(a):
Tak v tom případě ale nemůže být puštěn na volno, ne?
A proč ne, když má přivolání?

Terven
napsal(a):
Jasně, že nemohl ale to v současnosti na veřejném prostranství nesmí žádný pes - a jsme u toho
Jestli by nestačilo, aby se kontrolovalo dodržování stávajících nařízení...
V Brně může být pes na volno s náhubkem. .

napsal(a):
A proč ne, když má přivolání?
No právě, kolik psů to přivolání má?

napsal(a):
A proč by si měl pes nechat od někoho venku na sebe sáhnout? Výstava je specifická akce, a ani tam rozhodčí nesahá psovi do tlamy, tlamu otevírá vystavovatel a rozhodčí jen kouká, a když kontroluje varlata, tak je pes sakra dobře držen. Ale toto obojí se dá natrénovat a pes moc dobře vnímá, že je to výstava a jinak by si to líbit nenechal. Pripustte, že jsou plemena, která mají v povaze nedůvěřivost vůči lidem z podstaty svého šlechtění, pro požadované uplatnění.
Když mému rozhodčí v dospívání kontroloval varlata, tak ten akorát zvedl nohu do polohy značkuju s požadavkem 'hmmm, super, podrbat v třísle, prosím...' Moc jsme to nežrali, trénink akorát na pohyb. A v tomhle stylu jede dodnes, i když už ne na výstavách. Nemá špatnou zkušenost, každý člověk je potenciální drbač i na první dobrou, když ho servismanka označí za kámoše, tj. se s ním baví.
Nereálné, pořádně nekontrolují to co mají a budou dělat x složitějších věcí. Opravdu s našima na cvičák chodit nebudu. Z vodítka je ve městě nepouším. Taky nerada vidím někde volně psa bez majitele Za tohle mají být fakt velké tresty at si to lidi pamatují. A vždy jde o většího silného psa Kdybych chtěla psy na výcvik pořídím si jiného psa než máme teď.

napsal(a):
No právě, kolik psů to přivolání má?
Já myslím, že jich tak málo není. To, jestli můžu psa pustit na volno, musím vědět já. Pokud vy si nejste jistá přivoláním vašich psů, tak je pustit nemůžete.
Mám dojem, že byste nejraději zakazala volný pohyb psů absolutně.
napsal(a):
Ano, sebere to svobodu všem. Ale proto si ji máme teda sebrat s předstihem? Jakákoliv regulace se dotkne akorát těch slušných. Ti, kteří dnes nerespektují základní pravidla slušnosti, si zase najdou způsob, jak to přečurat.
My máme naštěstí kavkazanku taky na velkém pozemku, na procházky chodí, ale není to taková nezbytnost jako pro psa v bytě. A díky její povaze se vyhýbáme místům s koncentrací lidi a psů. Zatím ještě tahle možnost je, jit do lesa a skoro nikoho nepotkat.
Nás ve škole učili, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná nesvoboda druhého.
A pokud nám cizí psi běhají po pozemcích, kde musím mít vlastní psy na vodítku a s košem, protože by ty vetřelce vykostili, tak se mi nějak nedaří cítit se svobodně!
Ono je třeba fajn, když vám ovčácký pes vede stádo na pastvinu, a v tom přilitne cizí vyžraný foxterier, vlítne vám do ovcí, vy musíte nepochopitelně zbuzerovat a chytit ovčáckého psa, aby toho dementa nesejmul. To znamená, že než si bába čokla laskavě odchytí, tak vám utečou ovce někam do dža. A pak si je musí můj pes zase dohledat, sehnat, a odvést na pastvin ...
... a za 3 dny zase nanovo! Přitom by stačilo nechat ovčáka udělat svoji práci, a ten by psa vyřešil jednou pro vždy, ale z toho bych měla zase problémy jen já. Tak takhle si třeba svobodu vůbec nepredstavuju

napsal(a):
Když mému rozhodčí v dospívání kontroloval varlata, tak ten akorát zvedl nohu do polohy značkuju s požadavkem 'hmmm, super, podrbat v třísle, prosím...' Moc jsme to nežrali, trénink akorát na pohyb. A v tomhle stylu jede dodnes, i když už ne na výstavách. Nemá špatnou zkušenost, každý člověk je potenciální drbač i na první dobrou, když ho servismanka označí za kámoše, tj. se s ním baví.
A co máte za plemeno? Já píšu o pastevcich.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nás ve škole učili, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná nesvoboda druhého.
A pokud nám cizí psi běhají po pozemcích, kde musím mít vlastní psy na vodítku a s košem, protože by ty vetřelce vykostili, tak se mi nějak nedaří cítit se svobodně!
Ono je třeba fajn, když vám ovčácký pes vede stádo na pastvinu, a v tom přilitne cizí vyžraný foxterier, vlítne vám do ovcí, vy musíte nepochopitelně zbuzerovat a chytit ovčáckého psa, aby toho dementa nesejmul. To znamená, že než si bába čokla laskavě odchytí, tak vám utečou ovce někam do dža. A pak si je musí můj pes zase dohledat, sehnat, a odvést na pastvin ...
... a za 3 dny zase nanovo! Přitom by stačilo nechat ovčáka udělat svoji práci, a ten by psa vyřešil jednou pro vždy, ale z toho bych měla zase problémy jen já. Tak takhle si třeba svobodu vůbec nepredstavuju
Aha, takže za blbost některých lidí mají platit všichni psi?

napsal(a):
OK, netušila jsem, že na některá plemena rozhodčí nesahá. Vy máte kavkazaka, tam to samozřejmě připouštím, ale zase si myslím, že jich pořád zatím moc není. U nás je pořád nejvíc NO a jorků, klasická vesnice.

napsal(a):
OK, netušila jsem, že na některá plemena rozhodčí nesahá. Vy máte kavkazaka, tam to samozřejmě připouštím, ale zase si myslím, že jich pořád zatím moc není. U nás je pořád nejvíc NO a jorků, klasická vesnice.
To je přece fuk, kolik jich je. Jde o princip. Ani NO není mazlík, který by měl strpět doteky cizího člověka. A co plemena přirozeně vůči lidem rezervovaná?

napsal(a):
A co máte za plemeno? Já píšu o pastevcich.
Basenji. To samozřejmě není pastevec, to je úplně jiná liga, ale ta primární nedůvěra tam je. Ale oni jednají většinou ryze účelově, tj. když se jim něco hodí a k tomu nemají negativní zkušenost, přístup se permanentně změní. I když ve střehu jsou pořád, kdyby něco. Ale ve vztahu k lidem nebývají startovači, spíš zdrhači, když mají kam.
napsal(a):
Aha, takže za blbost některých lidí mají platit všichni psi?
U nás je takových idiotů nadpoloviční většina - a sorry, nevidím důvod, proč kvůli nim mají mí psi chodit kanálama.
Pokud jsou lidi hlupáci a neumí si té současné svobody vážit, tak si ji nezaslouží, a dobře jim tak!

Vpodstatě si myslím že zrovna lidé z těchto diskusí a jejich psi by neměli problém projít nějakou rozumnou zkouškou. Tihle nezvladnutí a socializací nepolíbení psi se stejně nejvíc vyskytují u lidí, pro které je vlastnictví psa na stejné úrovni jako moderní mobil nebo značkové hadry, eventuelně typů na zahradu patří pes a občas mu hodím ňáký zbytky. Myslím, že kdyby zrovna ti přestali psy chovat svět se nezboří.
Navíc by byla hezká i když scifi představa, jak nějaká majitelka množírny předvádí základní poslušnost svých miláčků.

napsal(a):
Já myslím, že jich tak málo není. To, jestli můžu psa pustit na volno, musím vědět já. Pokud vy si nejste jistá přivoláním vašich psů, tak je pustit nemůžete.
Mám dojem, že byste nejraději zakazala volný pohyb psů absolutně.
Já svoje psy pustit můžu a už vůbec nikde nepíšu, že bych nechala zakázat veškerý volný pohyb psů, kde to vidíte? Ale nepřijde mi normální, když běhají větší psi volně po městě a zabíjejí štěňata nebo malé psy na vodítku. To je zrovna o té svobodě, která končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Přece pokud vím, že můj pes je agresivní, tak ho nemůžu nechat volně pobíhat bez náhubku. A že je v poslední době těch případů dost.

napsal(a):
Basenji. To samozřejmě není pastevec, to je úplně jiná liga, ale ta primární nedůvěra tam je. Ale oni jednají většinou ryze účelově, tj. když se jim něco hodí a k tomu nemají negativní zkušenost, přístup se permanentně změní. I když ve střehu jsou pořád, kdyby něco. Ale ve vztahu k lidem nebývají startovači, spíš zdrhači, když mají kam.
Naše kavkazanka se například nechá u veta ošetřit bez nahubku, je klidná a trpělivá. Ale běda, kdyby se jí stejným způsobem někdo dotýkal venku. Normálně lidi venku ignoruje. Naštěstí budí respekt, tak se na ni venku nikdo nevrhá s úmyslem ji pohladit. A i kdyby, raději by se vyhnula.

napsal(a):
Já svoje psy pustit můžu a už vůbec nikde nepíšu, že bych nechala zakázat veškerý volný pohyb psů, kde to vidíte? Ale nepřijde mi normální, když běhají větší psi volně po městě a zabíjejí štěňata nebo malé psy na vodítku. To je zrovna o té svobodě, která končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Přece pokud vím, že můj pes je agresivní, tak ho nemůžu nechat volně pobíhat bez náhubku. A že je v poslední době těch případů dost.
No to je snad samozřejmost, mít psa na volno pod kontrolou, a nenechat ho páchat takové věci. Ale na to stačí stávající legislativa, jen by se musela důsledně uplatňovat.

napsal(a):
To je přece fuk, kolik jich je. Jde o princip. Ani NO není mazlík, který by měl strpět doteky cizího člověka. A co plemena přirozeně vůči lidem rezervovaná?
Otázka je, co je "rezervovaná". A já rozhodně netvrdím, že pes musí být muchlovaci.

napsal(a):
Když ona svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.
Fakt dobrý, když si jde příměstem svobodně chlap se dvěma ovčandama, které záhy ohrožují mě a mou fenu. Atd, atd.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
U nás je takových idiotů nadpoloviční většina - a sorry, nevidím důvod, proč kvůli nim mají mí psi chodit kanálama.
Pokud jsou lidi hlupáci a neumí si té současné svobody vážit, tak si ji nezaslouží, a dobře jim tak!
Nechápu vaše myšlenkové pochody, kdy vám přijde normální, že za pár idiotů mají nést následky všichni psi a pejskaři. Jestli by nestálo za to, si pozemek lépe zabezpečit. V krajním případě, pokud je to pravidelný psí vysírač, nechat jej řízeně vaším psem trošku zvalchovat - ale ne nic fatálního. Třeba se majiteli rozsvítí.

napsal(a):
Otázka je, co je "rezervovaná". A já rozhodně netvrdím, že pes musí být muchlovaci.
Rezervovaný pes - pes, co nestojí o pozornost a doteky cizích lidí.

napsal(a):
Naše kavkazanka se například nechá u veta ošetřit bez nahubku, je klidná a trpělivá. Ale běda, kdyby se jí stejným způsobem někdo dotýkal venku. Normálně lidi venku ignoruje. Naštěstí budí respekt, tak se na ni venku nikdo nevrhá s úmyslem ji pohladit. A i kdyby, raději by se vyhnula.
Jj, znám, vaše podle popisu vlastně v poho vyrovnaný kavkaz. Já bych si na něj netroufla, je to trochu větší gramáž, ale stačí i to moje mrně. Ode mě cokoliv, u vet taky, když ho u toho držím. Venku kámoš všech, co neřvou, nemávají rukama, nebo prostě nejsou nějaké voodoo... Nejsou to jednoduché typy povah, ale mě ta složitější komunikace a snaha o pochopení baví, jsem duší spíš kočkař.

napsal(a):
No to je snad samozřejmost, mít psa na volno pod kontrolou, a nenechat ho páchat takové věci. Ale na to stačí stávající legislativa, jen by se musela důsledně uplatňovat.
A to je právě ten problém, o kterém se tady celou dobu bavíme. Spousta lidí psa pod kontrolou nemá a stávající legislativa se nevymáhá. Kdyby tomu tak bylo, tak není co řešit. A ano, jako pejskaři mi to vadí, protože pak nás všichni hážou do jednoho pytle.

napsal(a):
A to je právě ten problém, o kterém se tady celou dobu bavíme. Spousta lidí psa pod kontrolou nemá a stávající legislativa se nevymáhá. Kdyby tomu tak bylo, tak není co řešit. A ano, jako pejskaři mi to vadí, protože pak nás všichni hážou do jednoho pytle.
Nebylo by tedy lepší, zaměřit se na důsledné vymáhání dodržování stávajících předpisů, než na zavádění nových, které mohou být stejně laxně vymáhány?
napsal(a):
Nechápu vaše myšlenkové pochody, kdy vám přijde normální, že za pár idiotů mají nést následky všichni psi a pejskaři. Jestli by nestálo za to, si pozemek lépe zabezpečit. V krajním případě, pokud je to pravidelný psí vysírač, nechat jej řízeně vaším psem trošku zvalchovat - ale ne nic fatálního. Třeba se majiteli rozsvítí.
Moje myšlenka je regulovat volný pohyb neovladatelných psů - to se vám nelíbilo, tak pak už zbývá jen tohle řešení.
Jak lépe zabezpečit? Máme pastviny obehnané pevnou ohradou, a je naprosto zřejmé, že se jedná o ohraničené soukromé pozemky!
Malinois na svém pozemku, chránící své stádo cizího psa "jen" nezvalchuje - on ho zabije! A já pak budu krávě platit psa, a lítat po soudech?!

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Moje myšlenka je regulovat volný pohyb neovladatelných psů - to se vám nelíbilo, tak pak už zbývá jen tohle řešení.
Jak lépe zabezpečit? Máme pastviny obehnané pevnou ohradou, a je naprosto zřejmé, že se jedná o ohraničené soukromé pozemky!
Malinois na svém pozemku, chránící své stádo cizího psa "jen" nezvalchuje - on ho zabije! A já pak budu krávě platit psa, a lítat po soudech?!
Překrucujete co píšu. Přečtěte si moje příspěvky ještě jednou. Nikde nepíšu, že by měli být na volno neovladatelni psi. Naopak. Lidi by měli být natolik zodpovědní, aby pouštěli na volno pouze psy s přivoláním a měli by je mít pod kontrolou.
Co můžete konkrétně vy udělat pro to, aby vás a vaše zvířata neobtěžovali jiní psi, jsem navrhla. Neznám vás, vaše psy, vaše pozemky ani způsob života, a tak to byl jen výstřel od boku. Ale rozhodně řešením vašeho problému není plošné znepříjemnění života všem ostatním pejskařům.
napsal(a):
Překrucujete co píšu. Přečtěte si moje příspěvky ještě jednou. Nikde nepíšu, že by měli být na volno neovladatelni psi. Naopak. Lidi by měli být natolik zodpovědní, aby pouštěli na volno pouze psy s přivoláním a měli by je mít pod kontrolou.
Co můžete konkrétně vy udělat pro to, aby vás a vaše zvířata neobtěžovali jiní psi, jsem navrhla. Neznám vás, vaše psy, vaše pozemky ani způsob života, a tak to byl jen výstřel od boku. Ale rozhodně řešením vašeho problému není plošné znepříjemnění života všem ostatním pejskařům.
Tohle ale není zdaleka problém jen našich pozemků - ty jsem uvedla jen jako vrchol absurdity, ale tihle lidi se psy navolno se pohybují a obtěžují své okolí všude. Tady už se odpoledne nebo o víkendu nedá jít normálně vyvenčit to už je prostě moc, a lidi jsou čím dál víc drzí a bezohlední.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tohle ale není zdaleka problém jen našich pozemků - ty jsem uvedla jen jako vrchol absurdity, ale tihle lidi se psy navolno se pohybují a obtěžují své okolí všude. Tady už se odpoledne nebo o víkendu nedá jít normálně vyvenčit to už je prostě moc, a lidi jsou čím dál víc drzí a bezohlední.
Tak si poraďte, zavolejte policii, třeba... Pořád je to o jednotlivcích.
napsal(a):
Tak si poraďte, zavolejte policii, třeba... Pořád je to o jednotlivcích.
Já si s nimi nějak poradím, to se nebojte, ale podstatou celé této diskuze je něco úplně jiného - a sice to, že pokud se nějakým způsobem nezačne řešit situace okolo nevychovaných psů obtěžujících nebo ohrožujících své okolí, tak to odskáčou všichni!
Ať už tím, že přibude otrav, nebo se omezí volný pohyb psů, anebo někdo vymyslí něco jiného...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já si s nimi nějak poradím, to se nebojte, ale podstatou celé této diskuze je něco úplně jiného - a sice to, že pokud se nějakým způsobem nezačne řešit situace okolo nevychovaných psů obtěžujících nebo ohrožujících své okolí, tak to odskáčou všichni!
Ať už tím, že přibude otrav, nebo se omezí volný pohyb psů, anebo někdo vymyslí něco jiného...
To určitě. Podle mě by stačilo důsledně uplatňovat stávající předpisy.

napsal(a):
Nebylo by tedy lepší, zaměřit se na důsledné vymáhání dodržování stávajících předpisů, než na zavádění nových, které mohou být stejně laxně vymáhány?
Tak už je to několikrát psáno výše, nevymáhá se a pochybuju, že se někdy vymáhat bude. A myslím si stejně jako inspektor, že v budoucnu dojde na tvrdší opatření a líbit se nám to nebude nikomu.

napsal(a):
Tak už je to několikrát psáno výše, nevymáhá se a pochybuju, že se někdy vymáhat bude. A myslím si stejně jako inspektor, že v budoucnu dojde na tvrdší opatření a líbit se nám to nebude nikomu.
No a co s tím teď, aby na tvrdší opatření nedošlo? Jedině volat po důsledném uplatňování stávající legislativy. Je to stejné jako s množírnami, s týráním zvířat obecně. Ti, co by měli konat nekonají, nebo konají laxně...
Tím, že se vytvoří a uvede v život další a další opatření a omezení, tím se situace nezlepší. Budou postiženi jen ti slušní. Ti, kteří na předpisy kašlou dnes, budou kašlat i v budoucnu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Takže kvôli povedzme 10 (ale hoci aj 100) šialencom vo vašej obci/mestskej časti, ktorí porušujú nielen základné pravidlá slušnosti ale sú schopní neoprávnene vniknúť na cudzí pozemok cez plot, chcete obmedziť pohyb psov celoštátne? Mne to zmysel nedáva.
Som za to, aby každý pes mal nejakú skúšku. Nie u každého zložená skúška znamená automaticky ovládateľnosť vonku, ale väčšina ľudí by pri tom spoznala svojho psa a princípy výcviku a výchovy oveľa lepšie než poznajú teraz.
Ale viac mi dáva zmysel dosiahnuť to motivačne - odpustiť alebo znížiť daň za psa. Niektoré mestá na SK to majú, u nás sa zjavne obce radšej rozhodli že chcú pár málo chechtakov do mestskej pokladnice než motivovať ľudí k cvičeniu psa.
Inak povinné skúšky na vlastnenie psa skúšali v rôznych krajinách, sledovala som Švajčiarsko a po čase to zrušili ako blbosť.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Myslím, že tohle by stálo za konzultaci se schopným právníkem. Dost bych věřil, že pokud ovčácký pes na ohrazené pastvině sejme cizího psa, který honí ovce, tak to ani s naší legislativou nebude takový problém, jak myslíte. Pokud může psa, který evidentně honí zvěř zastřelit myslivec. A té paní bych to normálně vysvětlil, že je na soukromém pozemku, který slouží jako pastvina a že příště až jí tam ten pes zdrhne, tak má prostě smůlu. Navíc Vy určitě máte něco jako vytloukací koš ne?
TyVed
napsal(a):
Myslím, že tohle by stálo za konzultaci se schopným právníkem. Dost bych věřil, že pokud ovčácký pes na ohrazené pastvině sejme cizího psa, který honí ovce, tak to ani s naší legislativou nebude takový problém, jak myslíte. Pokud může psa, který evidentně honí zvěř zastřelit myslivec. A té paní bych to normálně vysvětlil, že je na soukromém pozemku, který slouží jako pastvina a že příště až jí tam ten pes zdrhne, tak má prostě smůlu. Navíc Vy určitě máte něco jako vytloukací koš ne?
Jednou mi došla trpělivost, a nechala jsem fenu s košem pořešit jiného psa, co utíkal k nám na dvůr (ridgeback, co mi předtím napadl fenu 3 dny před porodem).
Koš dopadl viz. níže, a ridgeback museli trochu poslepovat na veterině. Do dvou dnů u nás byla paní z MÚ, odbor životního prostředí mi domlouvat, protože majitelka si šla ještě stěžovat. Sice uznala, že jsem v právu, ale tohle přece není normální!
To stejný jako majitelka toho zmetka, co pokousal holku z úvodu diskuze...
TyVed
napsal(a):
A proč by proboha měl můj vycvičený pes pracující na soukromém pozemku mít vytloukací koš (když pominu, že se s ním psovi moc dobře nepracuje), proto aby si jiný křupan a jeho nevychovaný pes mohl užívat "svobody"...?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Máte to hezky vymyšlené. ALE jak zajistíte vymahatelnost?! Už jsem psala, že na Jesenicku byly zrušeny tři policejní stanice. Jedna v obci, kde je víc nepřizpůsobivých, než pracujících. Teď jsou policajti jen v Jeseníku. A ti panáčkové mají určitě jiné starosti, než koukat, s jakou známkou utíká ten pes, co se právě porval.
Prostě to chce vysoké pokuty pro majitele problémových psů. A vymáhat je. Když může někomu naskákat statísícová pokuta za černou jízdu, tak proč ne, pro neplacení, za držení agresivního psa?
Terven
napsal(a):
Mimochodem, ten článek z úvodního příspěvku, kvůli kterému se to celé rozpoutalo, popisuje typickej případ, kdy by byly nějaké zkoušky ovladatelnosti na dvě věci.
Protože ten pes byl bezprizorní, majitel neznámo kde.
Kdyby byl ten pes na vodítku tak není bezprizorní.
Terven
napsal(a):
Tak určitě, ale pokud by prošel zkouškama, tak by na vodítku bejt nemusel ...a o to jde.
Myslíte, že takový by prošel - on těch incidentů měl prý víc.
A jsme zase u toho, že to nakonec odskáčou všichni, protože nařízením voditek a košů se vyřeší jedním tahem, který nestojí obce ani korunu vše - nepejskařská veřejnost bude nadšeená, a pejskařům zbydou oči pro pláč.
Ony ty socializační testy nevyřeší všechno (stejně jako řidičák nezamezí dopravním nehodám), ale veřejnost uvidí nějakou snahu to řešit, a je to šance pro ty slušný, i motivace k práci se psem pro část ostatních.

napsal(a):
No a co s tím teď, aby na tvrdší opatření nedošlo? Jedině volat po důsledném uplatňování stávající legislativy. Je to stejné jako s množírnami, s týráním zvířat obecně. Ti, co by měli konat nekonají, nebo konají laxně...
Tím, že se vytvoří a uvede v život další a další opatření a omezení, tím se situace nezlepší. Budou postiženi jen ti slušní. Ti, kteří na předpisy kašlou dnes, budou kašlat i v budoucnu.
No, co s tím......řvát můžeme, jak chceme, nikoho to nezajímá, politici jsou odtržení od reality. Vždyť právě o tom svědčí i to nové nařízení o čipování, od kterého si ti nahoře slibují likvidaci množíren. KVS nekoná, i když pravomoci má.
A nakonec my si tady můžeme vymyslet, co nás napadne, nikdo kompetentní si toho ani nevšimne.

"Som za to, aby každý pes mal nejakú skúšku."
a jakou zkoušku bys naordinovala mému (a všem dalším) pastevci? třeba.....
A jakou by to jako mělo mít relevanci k reálu?
jestli někdo volá po zkouškách, tak zejména zkouška člověka coby psovoda, i bez psa....
a to jste ještě nepřišli na to, že restrikce nic pozitivního nepřináší, naopak jenom snižují schopnost lidí vlastní úvahy, vlastní zodpovědnosti?!
napsal(a):
jestli někdo volá po zkouškách, tak zejména zkouška člověka coby psovoda, i bez psa....
a to jste ještě nepřišli na to, že restrikce nic pozitivního nepřináší, naopak jenom snižují schopnost lidí vlastní úvahy, vlastní zodpovědnosti?!
Velmi dobře.
Zákony ano, jejich dodržování? Samozřejmě. Ale proč by měl stát za lidi MYSLET ?
napsal(a):
To je velká pravda. Zkouška člověka by byla mnohem funkčnější. Zrovna před pár dny sem viděl nové štěně našich známých a za pár vteřin bylo jasné, že vůbec nevědí, jak má nějaká výchova probíhat. A to se jedná o vzdělané a inteligentní lidi, kteří mu poskytnou jakoukoliv péči a vyžití, ale z nějakého důvodu mají pocit, že ten pes umí česky a že čím víckrát ten povel dostane, tím rychleji poslechne a když mu to poví víc lidí najednou, tak to bude ještě lepší. Zjistili si všechno, na všechno jsou připravení, jen tohle je buď minulo, nebo prostě spíš ani nevnímají, že to dělají špatně.
napsal(a):
Ale no, pisem predsa hned v dalsom odstavci, ze "povinne skusky uz inde skusali a vyslo to ako blbost". Ja som za zvyhodnenie tych, ktori skusky spravia, nie za represiu tych co nie.
A ked si uz kupim plemeno ktore je zo svojej podstaty neovladatelne tak holt nebudem zvyhodneny. Aj ked sorry ale zzo/zop/bh musi zvladnut aj pastevec, ked by sa velmi chcelo.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A jsme zase u toho, že to nakonec odskáčou všichni, protože nařízením voditek a košů se vyřeší jedním tahem, který nestojí obce ani korunu vše - nepejskařská veřejnost bude nadšeená, a pejskařům zbydou oči pro pláč.
Ony ty socializační testy nevyřeší všechno (stejně jako řidičák nezamezí dopravním nehodám), ale veřejnost uvidí nějakou snahu to řešit, a je to šance pro ty slušný, i motivace k práci se psem pro část ostatních.
A nebude potřeba učit psa přivolání... Výborně, někteří budou nadšení.
napsal(a):
Tak třeba naši psi mají přivolání super, ale stejně s nima na volno nechodíme. Chápu to jako možnost, kterou mám, když někde uklouznu z kopce, hodím tlamu a pustím vodítko.
napsal(a):
Možná by nebylo od věci si uvědomit, že pejskaři jsou jedna jediná zájmová skupina, která se přemnožila, a ostatním už začíná svým chováním lézt krkem - chtělo by to místo té své zahleděnosti do "svých domnělých práv" vnést i trochu pokory, a to že společnost (často ne úplně s nadšením) toleruje náš koníček, brát jako privilegium, ne jako jejich povinnost, a nezneužívat ho.

Jednoduché řešení.
Tak jak je to s auty a pjištěním a STK, tak to udělejte se psy. Kdo se toho vážně ujme tak bude mít byznys snů.
Od narození bude pes pojištěn jak povinně tak havarijně. Poplatky budou podle váhy a vzácnosti plemene a jejich zařazení. (společenští,hlídací,pastevci.....)
V prvním roce půjde pes na přezkoušení ovladatelnosti,poslušnosti,loajality, a všeho co zde vymyslíte. Potom každý další až do smrti. Starší 10 let budou chodit co 1/2 roku.
Pokud pes neprojde tak do 30 dnů půjde na převýchovu.
pokud opakovaně zkoušku neudělá tak mu bude odebráno osvědčení a bude odvezen do kafilerie nebo na pokusy. Náklady s tím spojené hradí majitel psa.
Tím, že psi už budou mít čipy, tak nemusí být nálepka o platnosti kontroly na obojku. Domovní důvěrnici, Policie, pomocná stráž, a jiní aktivisté budu mít čtečku, takže si to online zjistí.
Stačí si to jen vylobovat a zařídit opravnění pro "Kontrolní stanici psů".
Nehledě k tomu, že nastane klid, mír a pořádek, tak přibude spousta pracovních míst a do bezedné a prázdné pokladny přibude alespoň pár mega na DPH.
Toto není myšleno vážně, nicméně je otázka, kdy se něčeho takového někdo vážně chytne. Ony prošly už jiné totální blbosti.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Možná by nebylo od věci si uvědomit, že pejskaři jsou jedna jediná zájmová skupina, která se přemnožila, a ostatním už začíná svým chováním lézt krkem - chtělo by to místo té své zahleděnosti do "svých domnělých práv" vnést i trochu pokory, a to že společnost (často ne úplně s nadšením) toleruje náš koníček, brát jako privilegium, ne jako jejich povinnost, a nezneužívat ho.
Pejskaři jako zájmová skupina nejsou jediní přemnožení. Stačí kouknout na cyklisty. Bohužel, díky preferenci cyklistiky byly původní cesty lesy a loukami ve velké míře přeměněny na cyklostezky, a tak se zmenšil prostor a možnosti kam se psem jít, a zároveň se zvýšil počet pejskařů a psů. Volání po permanentním vodění psů na vodítku udělá psům medvědí službu, protože pokud by se to uzákonilo, nebude prakticky důvod psa učit přivolání ani rozvijet spolupráci s člověkem, protože bude mnohem snazší a bezpracnější si psa za vodítko přitáhnout. A taky nebude kde ho přivolání učit, cvičák je pro to, aby si psovod osvojil metodiku, způsob, ale jinak se učilo a trénovalo v terénu.

jojo, přemnožení cyklistů a jejich bezohlednosti se dokonce věnoval v místním plátku i náš starosta........na rozdíl od pejskařů

Zkouška nějaké provozní ovladatelnosti je podle mě blbost....už když to vezmu podle svých psů....s ovčandou a se setrem v pohodě, svoje současné psy bych na něco podobnýho musela připravit, protože s nima jedu opravdu ve volnějším režimu....s chrtem???.....to jedině, že by předvedl tototální ignoraci lidí včetně ignorování toho, že si panička bude žbleptat nějaký povely....a to ne že by nějaké povely neuměl, ale nebude je předvádět jen tak, jenom proto, že někdo zrovna teď chce.
Spousta lidí dělá z vodítek drama, ale ti "vychovaní" se stejně nepohybují o moc dál, než je délka mého vodítka, popř. stopovačky, u které si jako kontrolor zaběhám stejně jako s flexinou v ruce.
Mám podobnou zkušenost, když nebudu počítat nějaký prvotní vylítání po vypuštění z vodítka...takové to juchůůůů svoboděnka, tak se defakto všichni moji psi, včetně "neovladatelnýho" chrta pohybovali a pohybují cca do pěti metrů ode mne.....když jsem u ovčandy chtěla, aby nechodila furt u mě, tak jsem s ní dělala "revír"
Takže taky nevidím echt rozdíl, jestli pes na procházce jde na volno a nebo na vodítku a vylítat se může na "bezpečném" místě.
To co psala Inspektor Pišišvor s těma ovečkama, to mi přijde úplně neskutečný. Třeba můj chrt miloval všechny zvířata, kolem ovcí bych ho rozhodně musela vést na vodítku a to ne proto, že by jim ublížil nebo že by je rozháněl, ale prostě by šel k nim, ten by se snad s nima i pásl, problém by byl určitě pes pracující u ovcí, protože chrt by se s ním chtěl kámošit, takže kolem oveček určitě na vodítku, stejně tak jsme chodili na vodítku kolem volně puštěných slepic, protože tam hrozilo nebezpečí, že slepice zamává křídly a z chrta se stane lovec.
Prostě dokud nebudou soudní páníčci a nebudou se chovat dle toho jaký je jejich pes, tak to bude na štýru furt nebo resp. to bude ještě horší.
Nemyslím si, že by bylo nutné přitvrzovat. Ostatně volný pohyb psů je řešen místními vyhláškami. Průšvih je, že minimálně u nás tu vyhlášku nikdo nedodržuje (a 90% psů přivolaní nemá a na vodítku je jejích páníčci přece týrat nebudou) ani nevymáhá. Jenže kdyby měl člověk ke každému obtežujícímu psu na volno volat měšťáky, tak nedělá nic jinýho. Nehledě na to, že dokud se nic nestane, tak to stejně řešit nebudou.
napsal(a):
jojo, přemnožení cyklistů a jejich bezohlednosti se dokonce věnoval v místním plátku i náš starosta........na rozdíl od pejskařů
No protože nejlepší je, když si spořádaně vedete psa na vodítku a chováte se maximálně ohleduplně a ze zatáčky na polní cestě vyletí tryskovou rychlostí kolař, který si už může jen vybrat, jestli smete Vás a psa, nebo se rozfláká jenom sám.
TyVed
napsal(a):
No protože nejlepší je, když si spořádaně vedete psa na vodítku a chováte se maximálně ohleduplně a ze zatáčky na polní cestě vyletí tryskovou rychlostí kolař, který si už může jen vybrat, jestli smete Vás a psa, nebo se rozfláká jenom sám.
No, a takto nějak běžní lidi vnímají pejskaře!
Já když jsem ještě neměla řidičák na auto, tak jsem jezdila na kole - ve městě (tenkrát ještě nebyly pruhy pro cyklisty), mimo město, všude po silnicích, občas po chodníku, a všechno mi přišlo v pohodě …
Až jsem začala řídit, tak mi došlo, že ti cyklisti na silnici už mi zase tak fajn nepříjdou, a kdybych týden žádnýho nepotkala, tak budu jedině ráda!
… a takto podobně vnímá většina lidí dnešní takypejskaře (i když oni sami se cítí naprosto v pohodě, a vůbec jim nedochází, že na ně běžný člověk vůbec není zvědavý)

co polňačka, lepčejší je pěšinka podél řeky, šířka třeba 30 cm, křoví vpravo, křoví vlevo, cyklista za zády ani bú ani mú a ani minimální snaha o zpomalení.....
"Aj ked sorry ale zzo/zop/bh musi zvladnut aj pastevec, ked by sa velmi chcelo."
ale že si nebudeš pořizovat pastevce, že ne.......
a jo, ked by sa MU velmi chcelo, tak by složil i IPO 15 (a že Aribo má takové sednilehni vstaň za 10b., kam se na něj Báďa hrabal).......o tom je ta nízká pracovní inteligence, která nespočívá jenom ve schopnosti se něco naučit, ale i ve schopnosti a ochotě to provádět kdykoliv a kdekoliv a pročkoliv.....
A to nemluvím o tom okamžiku, kdy se k osamělému uvázanému psu přiblíží rozhodčí/figurant a flákne na zem složku.......
a nejeden pastevecký brouček standardního/flegmatického temperamentu se ti na tu spartakiádu vykašle z principu vždy.....a nevypovídá to vůbec nic o tom, zda je či není na špacíru svému okolí bezpečen či nikoliv.....
napsal(a):
co polňačka, lepčejší je pěšinka podél řeky, šířka třeba 30 cm, křoví vpravo, křoví vlevo, cyklista za zády ani bú ani mú a ani minimální snaha o zpomalení.....
"Aj ked sorry ale zzo/zop/bh musi zvladnut aj pastevec, ked by sa velmi chcelo."
ale že si nebudeš pořizovat pastevce, že ne.......
a jo, ked by sa MU velmi chcelo, tak by složil i IPO 15 (a že Aribo má takové sednilehni vstaň za 10b., kam se na něj Báďa hrabal).......o tom je ta nízká pracovní inteligence, která nespočívá jenom ve schopnosti se něco naučit, ale i ve schopnosti a ochotě to provádět kdykoliv a kdekoliv a pročkoliv.....
A to nemluvím o tom okamžiku, kdy se k osamělému uvázanému psu přiblíží rozhodčí/figurant a flákne na zem složku.......
a nejeden pastevecký brouček standardního/flegmatického temperamentu se ti na tu spartakiádu vykašle z principu vždy.....a nevypovídá to vůbec nic o tom, zda je či není na špacíru svému okolí bezpečen či nikoliv.....
v IPO nikdy nebyl cvik sedni - lehni - vstaň, a ani tam nebyl žádný cvik na úvaze a figurant se složkou
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Netuším, jestli by zrovna tenhle prošel, ale nevidím důvod, proč by nemohl. Mám pocit, že to opakuju furt dokola, tak se omlouvám. To, že pes umí pár provozních povelů se nevylučuje s agresivitou vůči lidem ani psům.
Prostě nejenom tady v tom případě neselhal psí faktor, ale lidský. Je jedno, jakejma testama dvojice projde, když majitel bude psa nechávat pohybovat venku bez svého vlivu. Takže to testování lidí by mělo asi větší smysl, ale v praxi je to nesmysl všechno.
Pořád bude část lidí, která bude kašlat na všechno, stejně jako teď - hafo psů běhá nepřihlášených.
Jsme zase u toho, že by stačily ty důslednější kontroly.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
v IPO nikdy nebyl cvik sedni - lehni - vstaň, a ani tam nebyl žádný cvik na úvaze a figurant se složkou
inspektor pišišvor, za prvé jsem odpovídala na ZZO/ZOP/BH, a za druhé na každém IPO jsou v ramci cviků všechny polohy a za třetí přesná podoba či název cviků opravdu nebyla/o podstatou mé odpovědi....ono taky žádné IPO 15 není, žejo....
napsal(a):
inspektor pišišvor, za prvé jsem odpovídala na ZZO/ZOP/BH, a za druhé na každém IPO jsou v ramci cviků všechny polohy a za třetí přesná podoba či název cviků opravdu nebyla/o podstatou mé odpovědi....ono taky žádné IPO 15 není, žejo....
to byla jen taková technická
a jo, ked by sa MU velmi chcelo, tak by složil i IPO 15 (a že Aribo má takové sednilehni vstaň za 10b., kam se na něj Báďa hrabal).....
vážně jste odpovídala na ZZO/ZOP?
IPO cvik ani povel "vstaň" vůbec nezná, a nikdy ho neobsahoval
napsal(a):
A úplně nejhorší je kombinace obojího :
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/rackujici-cyklista-s-cernozlutym-zubem-osahaval-v-praze-matku-s-kocarkem-40297669?dop-ab-variant=12&seq-no=4&source=hp

napsal(a):
Pejskaři jako zájmová skupina nejsou jediní přemnožení. Stačí kouknout na cyklisty. Bohužel, díky preferenci cyklistiky byly původní cesty lesy a loukami ve velké míře přeměněny na cyklostezky, a tak se zmenšil prostor a možnosti kam se psem jít, a zároveň se zvýšil počet pejskařů a psů. Volání po permanentním vodění psů na vodítku udělá psům medvědí službu, protože pokud by se to uzákonilo, nebude prakticky důvod psa učit přivolání ani rozvijet spolupráci s člověkem, protože bude mnohem snazší a bezpracnější si psa za vodítko přitáhnout. A taky nebude kde ho přivolání učit, cvičák je pro to, aby si psovod osvojil metodiku, způsob, ale jinak se učilo a trénovalo v terénu.
No, ono to trénování v terénu se právě přestává nepejskařům líbit, viz vlákno Zlatý retrívr - povaha, skutečná zkušenost. V říjnu jedu do Popůvek na další OVVR, tak doufám, že tam paní nebude hlídkovat

napsal(a):
No, ono to trénování v terénu se právě přestává nepejskařům líbit, viz vlákno Zlatý retrívr - povaha, skutečná zkušenost. V říjnu jedu do Popůvek na další OVVR, tak doufám, že tam paní nebude hlídkovat
Když tam dělají pejskaři neplechu, tak se není co divit. Ale kde jinde, než venku, chcete přivolání učit?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vy děláte, jako kdyby ho většina psů měla
jako nevim, jestli se tu nepletou pojmy s dojmy -ale to volani po nejakych zkouškách nebo testovani psu ci lidi - opravdu není mysleno tak, aby to bylo povinne pro všechny.
restrikce opravdu nepomahaji -a svet okolo uz na to prisel. viz. to Svycarsko, nebo DE, AT.
ale obracene -pokud nejake podmínky splnim, at mam ulevy.
me je opravdu jedno, ze majitele malych plemen, primitivnich plemen, pastevcu nechteji skladat zkoušky, protože …( dopln dle libosti).
ale když mam psa, co zkousky splni, tak at muze chodit na volno

napsal(a):
jako nevim, jestli se tu nepletou pojmy s dojmy -ale to volani po nejakych zkouškách nebo testovani psu ci lidi - opravdu není mysleno tak, aby to bylo povinne pro všechny.
restrikce opravdu nepomahaji -a svet okolo uz na to prisel. viz. to Svycarsko, nebo DE, AT.
me je opravdu jedno, ze majitele malych plemen, primitivnich plemen, pastevcu nechteji skladat zkoušky, protože …( dopln dle libosti).
Otázkou je, jak by zkouška vypadala, protože i pes který se na cvičišti předvede velmi dobře pak může utéct a strhnout třeba srnu nebo "ulovit" cyklistu.....zatímco pes, který zkoušku skládat nepůjde může být bezproblémový, může se pohybovat v blízkosti páníčka a ve své podstatě si nikoho nevšímat.
Nemám nic proti skládání zkoušek, ale nemyslím si, že je automatické
složená zkouška=může chodit na volno.......ono viděla jsem už pár psů, kteří na cvičáku šlapali jak hodinky, ale venku v reálu to už tak excelentní nebylo.
Jinak zajímavá diskuze....já coby nepejskař, jsem si pořídila před 12 lety psa. Nevím, jestli by prošel zkouškou nebo ne, ale v 6ti letech ho pokousal sousedův německý ovčák. Dostal se k nám na zahradu - ploty máme v pořádku, ale soused až tak úplně ne - a když se náš vracel se synem z procházky, přivítal ho hned u vrat a servali se. Náš ( labrador ) se léčil asi měsíc, sousedův byl pojištěný, tak nám něco uhradil. Od té doby jsem se ještě víc bála na každé procházce, kdy se odkud vyřítí nějaký pes na volno, vůbec jsem si ty procházky(když jsem tedy šla sama se psem, bez manžela ), neužívala. Také jsem kolikrát potkala mladší pejskaře s nějakým obrovským plemenem, většinou psů bylo víc, 2-3, na volno a čekala jsem, jestli si psy přivolají k sobě. Při míjení nás vždy pronesli, ať se nebojíme, že psi jsou hodní...no, to může být pravda, ale na klidu mi to nepřidalo.
Takže raději jsme volili jízdu autem někam pryč od lidí, kde nepotkáme ani psy, ani lidi, ale i tak jsem byla raději ve střehu. Tak nevím, jestli ještě někdy budu mít nějakého psa a budu si užívat klidné procházky v přírodě.
Závěrem tedy - hodně psů, hodně cyklistů, hodně aut...vše se nějak vymyká ...ráda vzpomínám na své dětství a i dětství mých dětí - v paneláku měl psa jeden pán, u paneláků parkovalo pár aut..
napsal(a):
přesně takto jsem to od samého začátku myslela
napsal(a):
Otázkou je, jak by zkouška vypadala, protože i pes který se na cvičišti předvede velmi dobře pak může utéct a strhnout třeba srnu nebo "ulovit" cyklistu.....zatímco pes, který zkoušku skládat nepůjde může být bezproblémový, může se pohybovat v blízkosti páníčka a ve své podstatě si nikoho nevšímat.
složená zkouška=může chodit na volno.......ono viděla jsem už pár psů, kteří na cvičáku šlapali jak hodinky, ale venku v reálu to už tak excelentní nebylo.
já pořád nechápu, co sem taháte poslušnost na cvičáku?
Vždyť i u toho blbého BHčka je ta povahová část testu v dopravním ruchu mimo cvičiště (ideálně město), a zrovna tam okolo psa jede 2x cyklista nebo bruslař, běží běžec, míjí se se psem, zastavuje se ve skupině lidí ...

napsal(a):
viděla jsem už pár psů, kteří na cvičáku šlapali jak hodinky, ale venku v reálu to už tak excelentní nebylo.
asi mame mozna kazda jinou predstavu o tom, co je to slapat jako hodinky na cvicaku
protoze ja znam ze cvicaku hafo psu - ale pokud uz ti psi funguji - tak pak opravdu všude.
jen většina psu na cvicaku neslape, no...

ještě aby to nevyznelo, ze cvicak a jedna zkouska je vsemocna - ne, není.
Ale proste radsi se venku potkavam s lidmi, co se psy dobře cvici, nez s lidmi z ulice.
Nejak na ty uplne hodne a spolehlive psy uplne bez vychovy, co jsou lhostejni k okoli a jen si hlidaji panecka tak nejak sami od sebe -po všech zkušenostech z venceni - neverim
tak jako neverim, ze je vice utekaru a lovcu srnek mezi psy, co navstevuji cviciste ( a tam slapou) - nez mezi temi, co nechavaji rust psa jako drivi v lese...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vždyť i u toho blbého BHčka je ta povahová část testu v dopravním ruchu mimo cvičiště (ideálně město), a zrovna tam okolo psa jede 2x cyklista nebo bruslař, běží běžec, míjí se se psem, zastavuje se ve skupině lidí ...
Ale tohle praktikovat plošně u všech majitelů psů je nereálný.
Edit- chápu, že zkouška by byla dobrovolná s bonusem možnosti volného pohybu. Jenže ve většině měst a obcí je volný pohyb zakázán tak jako tak a už vidím, jak městská policie (nebo kdo?) kontroluje po polích a lesích, jestli tam neběhá navolno pes bez složené zkoušky. Když to nezvládají ani ve městě...

Teď si trochu připadám, že jsem proti tomu, aby psi byli vychovaní a eventuelně aby měli složené zkoušky. Trošku si připadám jako, že brojím proti nějakým pravidlům a pod.
Tady jsem možná ulítla z důvodu neznalosti a tím, že se o to ani teoreticky momentálně nezabývám...tou poslušností v reálu:
Na test povahy jsem ani nepomyslela.....
Takže holky klid.....nejsem proti tomu, aby psi, kteří složí nějakou zkoušku, měli výhody.
tak jako neverim, ze je vice utekaru a lovcu srnek mezi psy, co navstevuji cviciste ( a tam slapou) - nez mezi temi, co nechavaji rust psa jako drivi v lese...
Nikde jsem nepsala, že je jich víc.......a už jsem vůbec nepsala něco o tom, že pes by se měl nechat růst jako dříví v lese, bylo to myšleno tak, že i pes, který na cvičáku v životě nebyl, zkoušku nemá složenou ani jednu, může být vychovaný a normálně ovladatelný......
Myslím, že už se do tohoto tématu nebudu vůbec plést, protože si připadám, že když nemám sluníčkový psy se složenýma zkouškama, tak bojuju proti nějakým pravidlům.......ne naopak, moji pesani chodí v civilizaci na vodítkách, fena s košem, na volno je teda pouštím, ale rozhodně ne všude, jen tam, kde mám dobrý přehled a nehrozí, že ze zatáčky vyjede cyklista nebo vyběhne pes apod. a pokud někoho potkáme, tak jdou pesani okamžitě na vodítko, dokonce pokud je úzká cesta, tak beru pesany mimo stezku na trávu a počkáme až běžec proběhne, cyklista projede a je to jen proto, aby se oni cítili lépe, bezpečněji, protože mým psům jsou lidi tak nějak putna.
Mám ráda slušné a ohleduplné chování a nemám na mysli jenom pejskaře.
napsal(a):
Svět okolo už na to přišel? Ale zakázané je to u nich pořád, ne? Málem to tak dopadlo i u Nás, nepřestávám se toho hrozit. To by byl problém celosvětového významu! Přitom se jedná o tak obdivuhodné bohatství! To jsou tisíce let kumulativního pokroku! Cožpak to nevidíte vy dutohlavé opice?!!! To nebylo na Vás velevážení členové..

"vážně jste odpovídala na ZZO/ZOP?
IPO cvik ani povel "vstaň" vůbec nezná, a nikdy ho neobsahoval "
vážně jsem použila citaci, na kterou jsem následně odpovídala oním textem a vážně není problém si to přečíst a možná i pochopit smysl.....
"tak jako neverim, ze je vice utekaru a lovcu srnek mezi psy, co navstevuji cviciste ( a tam slapou) - nez mezi temi, co nechavaji rust psa jako drivi v lese..."
hmm, tak to máme dvě skupiny :
1.cvičákové cvičence
2."jak dříví v lese"
a jinak už nic?
Jak tak čtu návrhy na ty zkoušky ovladatelnosti a vaše diskuse kolem toho...Můj pes by zřejmě neprošel, protože povely sice vykoná, ale trvá to a nedej bože zajíc - to ho neodvolám. A o čem to vypovídá? Lidem rozhodně nebezpečný není, což je dáno už v podstatě plemena. Dokonce ani psům nebezpečný není. A ještě dotaz. Je uštěkaný. Jede kolem cyklista, pes šlape na volno 20m ode mne a já na něj: pozor kolo, čekej. Tak se zastaví, ohlédne, vidí, že za ním kolo a když jede cyklista kolem, tak štěkne. Protože je to prostě užvaněný pes a komentuje všechno. Cyklista slabších nervů by mohl i spadnout z kola. Jenže on štěkne i na vodítku. A co s tím, neprošel by? Zakázat?

No, to je hezký, že toho lituje.
napsal(a):
Já bych sice taky byla pro nějaké výhody ovladatelných psů nebo tak něco. Ale absolutně nevím, jak by se to provedlo. Zkouška je dle mě blbost - znám totiž psy, kteří mají x zkoušek a venku absolutně nefungují a na druhou stranu znám psy, kteří neznají žádný povel, nemají zkoušky, ale s páníčkem za všech okolností fungují skvěle....
A ještě k tomu jak někdo psal výše (už nevím kdo) - že by bylo lepší nějaké prověření povahy, jestli je pes přátelský k lidem a psům - tak s tím taky nesouhlasím - i když pes na cizí lidi nebo psy není zvědavý, tak nevidím důvod, proč by nemohl být na volno ( i když třeba s náhubkem) v případě, že má přivolání a poslouchá.
napsal(a):
Je tak koukám, že jste mě předběhla - reagovala jsem hned a nečetla další příspěvky
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jenže já si třeba myslím, že je něco jiného jít plánovaně na nějakou zkoušku, kde vím, co se bude dít - psa na to mohu připravit. Pes to nějakým způsobem i bere jako trénink. A něco jiného je pak když nastane venku nějaká nenadálá situace a tam už to třeba tak fungovat nemusí.
Můžu dát jako příklad klidně mého psa - když jsme měli problém s tím, že chtěl na potkání zabít každého psa. Tenhle problém jsme vůbec neměli při tréninku na cvičáku (tam psy absolutně neřešil), ani při socializačních procházkách městem ve velké skupině psů. A dokonce ani normálně ve městě, kde se psi vyskytují. Ale jakmile se pak třeba někde na louce objevil pes (tam kde ho můj pes nečekal), tak jsme ten problém měli...
lesnížínka
napsal(a):
Jak tak čtu návrhy na ty zkoušky ovladatelnosti a vaše diskuse kolem toho...Můj pes by zřejmě neprošel, protože povely sice vykoná, ale trvá to a nedej bože zajíc - to ho neodvolám. A o čem to vypovídá? Lidem rozhodně nebezpečný není, což je dáno už v podstatě plemena. Dokonce ani psům nebezpečný není. A ještě dotaz. Je uštěkaný. Jede kolem cyklista, pes šlape na volno 20m ode mne a já na něj: pozor kolo, čekej. Tak se zastaví, ohlédne, vidí, že za ním kolo a když jede cyklista kolem, tak štěkne. Protože je to prostě užvaněný pes a komentuje všechno. Cyklista slabších nervů by mohl i spadnout z kola. Jenže on štěkne i na vodítku. A co s tím, neprošel by? Zakázat?
Neberte si to osobně, ale nemyslím si, že by se takový pes měl zakázat, to ne. Ale rozhodně si myslím, že pokud psa v případě že vyběhne zajíc neodvoláte nebo prostě nezastavíte, tak by měl chodit na vodítku nebo šňůře a nemá co dělat na volno (a může být k lidem a psům přátelský jak chce).... To je právě ta ohleduplnost a zodpovědnost...
marcelaamax
napsal(a):
Jenže já si třeba myslím, že je něco jiného jít plánovaně na nějakou zkoušku, kde vím, co se bude dít - psa na to mohu připravit. Pes to nějakým způsobem i bere jako trénink. A něco jiného je pak když nastane venku nějaká nenadálá situace a tam už to třeba tak fungovat nemusí.
Můžu dát jako příklad klidně mého psa - když jsme měli problém s tím, že chtěl na potkání zabít každého psa. Tenhle problém jsme vůbec neměli při tréninku na cvičáku (tam psy absolutně neřešil), ani při socializačních procházkách městem ve velké skupině psů. A dokonce ani normálně ve městě, kde se psi vyskytují. Ale jakmile se pak třeba někde na louce objevil pes (tam kde ho můj pes nečekal), tak jsme ten problém měli...
Tak ono je to spíš o tom, že člověk, co se psem pracuje, připravuje se na přezkoušení, cvičí různé situace …, se při tom naučí i odhadnout chování svého psa, a při takové aktivitě i ví co může od psa v které situaci očekávat (a pes od něj), a podle toho se pak zařídí i v reálu. Rozhodně je pak takový pes i majitel pro své okolí bezpečnější.
A zase předhodím to blbé BHčko (i když tu zkoušku nemám ráda ). Tím, že už je povinné jako vstupní zkouška, bez které nejdou skládat žádné vyšší podle IPO/IGP, tak byli i cvičákoví barbaři, jejihž psi znali do té doby jen trasu kotec - vozík - plac, donuceni ty své psy vytáhnout do civilizace, a dát jim nějaké sociální návyky a provozní ovladatelnost, kterou má mít každý běžný pes ...
napsal(a):
ještě aby to nevyznelo, ze cvicak a jedna zkouska je vsemocna - ne, není.
Ale proste radsi se venku potkavam s lidmi, co se psy dobře cvici, nez s lidmi z ulice.
Nejak na ty uplne hodne a spolehlive psy uplne bez vychovy, co jsou lhostejni k okoli a jen si hlidaji panecka tak nejak sami od sebe -po všech zkušenostech z venceni - neverim
Lidi "z ulice", co nechodí na cvičák, nemusí mít psy bez výchovy. Je to paušalizování. Mám u číňana zvládnutou běžný "sídlištní" výcvik - umí přivolání, zastaví se na obrubníku silnice, nepere se, neobtěžuje lidi a zvířata, umí chodit na vodítku i bez něj. K tomu zvládá pár blbin jen tak pro zábavu.
Žádnou zkoušku bychom nesložili, protože si např. s holým břichem na tvrdý studený podklad nelehne ani za boha a já to ani od něj nežádám. Moje povelová technika taky není dokonalá. Zkrátka učím psa to, co pro život ve městě potřebuje.
Jakási povinná zkouška by nic neřešila. Ti, co psa vychovat umějí a chtějí, to dělají i bez represí. A ti, co mají nezvladatelná zvířata, by je měli i nadále, protože by si ten papír buď koupili nebo zaplatili někomu, kdo se psem tu zkoušku udělá - jenže pes pak v původním prostředí za pár dnů či týdnů funguje stejně blbě jako předtím.
balisek
napsal(a):
Lidi "z ulice", co nechodí na cvičák, nemusí mít psy bez výchovy. Je to paušalizování. Mám u číňana zvládnutou běžný "sídlištní" výcvik - umí přivolání, zastaví se na obrubníku silnice, nepere se, neobtěžuje lidi a zvířata, umí chodit na vodítku i bez něj. K tomu zvládá pár blbin jen tak pro zábavu.
Žádnou zkoušku bychom nesložili, protože si např. s holým břichem na tvrdý studený podklad nelehne ani za boha a já to ani od něj nežádám. Moje povelová technika taky není dokonalá. Zkrátka učím psa to, co pro život ve městě potřebuje.
Jakási povinná zkouška by nic neřešila. Ti, co psa vychovat umějí a chtějí, to dělají i bez represí. A ti, co mají nezvladatelná zvířata, by je měli i nadále, protože by si ten papír buď koupili nebo zaplatili někomu, kdo se psem tu zkoušku udělá - jenže pes pak v původním prostředí za pár dnů či týdnů funguje stejně blbě jako předtím.
Přesně tak- vídám na sídlišti hafo bezkonfliktních psů, co si běží svou čáru vedle pánečka, okolí ignorujou a umějí v podstatě to, co váš číňan. Majitelé jsou též bezkonfliktní, často i důchodci - takové honit ke zkouškám by mi přišlo jako čirá buzerace a netuším, proč by měli být znevýhodněni z důvodu, že něco neabsolvovali.
Ti problematičtí by zkoušku buď nějak och...li nebo ignorovali a nikdo by je za to nepostihoval stejně, jako je nepostihuje teď, když pouštějí své psy navolno tam, kde nesmějí a navrch je možná ani nemají přihlášené.
marcelaamax
napsal(a):
Neberte si to osobně, ale nemyslím si, že by se takový pes měl zakázat, to ne. Ale rozhodně si myslím, že pokud psa v případě že vyběhne zajíc neodvoláte nebo prostě nezastavíte, tak by měl chodit na vodítku nebo šňůře a nemá co dělat na volno (a může být k lidem a psům přátelský jak chce).... To je právě ta ohleduplnost a zodpovědnost...
Jo v pohodě, však já to o něm vím(všichni to tu víme ) Ale ke komu ohleduplnost a zodpovědnost? Tam kde vím, že by to mohlo být nebezpečné, ho nepustím. Tam, kde nikdo není, je to jedno. Zajíce on nedoběhne. Když byl mladý, nebyl na volno nikde, protože to by běžel daleko, teď už jen pár desítek metrů.
marcelaamax
napsal(a):
To nemusí být ani zajíc, stačí zdrhání za jinými psy. Zkrátka a dobře - pes, co nemá spolehlivé přivolání NEMÁ VENKU CO DĚLAT BEZ VODÍTKA!

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To nemusí být ani zajíc, stačí zdrhání za jinými psy. Zkrátka a dobře - pes, co nemá spolehlivé přivolání NEMÁ VENKU CO DĚLAT BEZ VODÍTKA!
Já vím, že teď asi budu sama proti sobě, protože taky nesnášim psy, kteří se k nám řítí a daleko za nimi panička co volá "nebojte, on je hodnej", ale musím říct, že třeba chrťák, kde se o klasickém přivolání nedalo vůbec mluvit, tedy on nakonec chodil docela spolehlivě, ale ne na "teď hned" resp. při jeho rychlosti, než člověk zavolal, tak byl pes třeba padesát metrů daleko, než zareagoval dalších 20-30 metrů běhu a pak se začal vracet dlooouhým obloukem, takže buď jsem ho mohla pustit ve volné krajině, kde jsem viděla široko daleko a nebo v lese, kde zase neměl přehled on, prostě s ním jsem si musela vybírat, kde pustím, kde ne a jít přes povel čekej..........za celých jedenáct let jeho života bez problémů, bohužel pokud bych se v tomhle případě měla držet zásady...nemáš spolehlivé přivolání, takže pouze na vodítku, tak by chodil na vodítku celý život.
napsal(a):
Já vím, že teď asi budu sama proti sobě, protože taky nesnášim psy, kteří se k nám řítí a daleko za nimi panička co volá "nebojte, on je hodnej", ale musím říct, že třeba chrťák, kde se o klasickém přivolání nedalo vůbec mluvit, tedy on nakonec chodil docela spolehlivě, ale ne na "teď hned" resp. při jeho rychlosti, než člověk zavolal, tak byl pes třeba padesát metrů daleko, než zareagoval dalších 20-30 metrů běhu a pak se začal vracet dlooouhým obloukem, takže buď jsem ho mohla pustit ve volné krajině, kde jsem viděla široko daleko a nebo v lese, kde zase neměl přehled on, prostě s ním jsem si musela vybírat, kde pustím, kde ne a jít přes povel čekej..........za celých jedenáct let jeho života bez problémů, bohužel pokud bych se v tomhle případě měla držet zásady...nemáš spolehlivé přivolání, takže pouze na vodítku, tak by chodil na vodítku celý život.
To, že pes v běhu zareaguje později mi přijde normálni, ale aby majitel vyřvával ják na lesy (popř. předstíral, že pes vůbec není jeho), a pes dál běžel někoho otravovat, tak to už mi normální nepřijde.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To, že pes v běhu zareaguje později mi přijde normálni, ale aby majitel vyřvával ják na lesy (popř. předstíral, že pes vůbec není jeho), a pes dál běžel někoho otravovat, tak to už mi normální nepřijde.
Víte, dokud jsem měla setra nebo potom chrta, tak jsem s těma "neposlušnýma" psiskama, co se běželi s mými psy pozdravit, neměla absolutně problém, dokonce jejich "on je hodnej" byla spíš supr informace....a to proto, že oba tihle psi byli sluníčkoví a takový neposlucha bylo pro mého psa "juchů, psí kámoš...ahojky"
Někdy jsem dokonce psa, kterého nemohl majitel tzv. chytit odchytla já. Možná kdybych neměla současná dvojčata, ale jen psa, tak bych v téhle benevolenci asi pokračovala, protože můj pes je taky milovník psů a je z každého hin a auf a z feneček...čím menší tím lepší...nakonec dočista paf, bohužel není možno ho nechat hrát si s malými psy, protože je sice hodnej, ale buldozer.
Celý můj pohled na věc se radikálně změnil až s povahou mojí současné feny, a s tím, že každý takový pes, kterému by se povedlo projít až k feně, je v ohrožení, ono i když má fena koš, tak by to třeba nemuselo být úplně bez následků a klidně řeknu, že bohužel nemůžu nechat na feně, aby to dotyčnému vysvětlila sama, že "k princeznám se nečuchá" a že nemá zájem se kamarádit, bylo by to asi jednodušší.
Jediné plus je, že opravdu chodím mimo civilizaci a psa potkáme zcela vyjímečně a hlavně vždycky na vodítku.

Problematický může být i pes na vodítku, Pokud je dostatečně velký a majitel ho nezvládá. Já si myslím že bych šla cestou výhod pro majitele psů se zkouškou a třeba povinných zkoušek u majitele psa, na kterého jsou stížnosti. I v článku, o kterém je debata, je zmíněno, že se psem to nebyl první problém.

Musíte debatovat na diskusním fóru?
otázka je odpovědí.....
To je žvanírna!
a?
Já z Vás zešílím!
už se stalo, evidentně.....
lesnížínka
napsal(a):
...no ale co nechtěné nakrytí?
Nechci jít v diskuzi proti Tobě, ale bála bych se, že můj pes nakryje takto nějakou fenu - ať už Fifinku nebo třeba i nějakou papírovku.
fikovnice
napsal(a):
...no ale co nechtěné nakrytí?
Nechci jít v diskuzi proti Tobě, ale bála bych se, že můj pes nakryje takto nějakou fenu - ať už Fifinku nebo třeba i nějakou papírovku.
Tak tam kde chodíme vím, jakové se pohybují feny, co mají sousedé, i kdy to hárá A rozhodně nelítá někde bez dozoru. Pokud zaleze kam nevidím(za nějakou kůlnu) a nepřijde do minuty - jdu pro něj.

marcelaamax
napsal(a):
No pro nás, co se psy nějak pracujeme, čteme je, tak ok. Ale pokud to tak někdo nemá a připraví se jen na jednu určitou zkoušku, protože prostě Musí, tak si myslím, ze to nic moc nevyřeší.
Ale lepší než nic 😀
Ale pokud to tak někdo nemá a připraví se jen na jednu určitou zkoušku, protože prostě Musí
pro člověka, co se psem nikdy nic nedelal krom venceni -je i ta zakladni a nejmensi zkouska docela problém.
když nevite, jak na to -ale vůbec netusite -tak si proste musite sehnat lidi a místo, kde vam s tim pomůžou. a zacnete se ucit s tim psem pracovat. komunikovat.
vidim to ted doma -když se me rodina vyptava, jak jsem naučila psy to dlouhodobe odlozeni a pomaham s aportem...
a to mají psa a vždycky psy měli - a relativne bezproblemove venku.
kdo to nekdo dokaze sam -tak pro nej zkouska problém není a umi i svého psa i docela dobře cist.

balisek
napsal(a):
Lidi "z ulice", co nechodí na cvičák, nemusí mít psy bez výchovy. Je to paušalizování
nic nepaušalizuju. jen mi prislo absurdni, když lidi, co na cvicak nechodi porad pisi, ze znaji xy psu, co na cvicak chodi, ale v civilu neposlouchaji vubec.
Žádnou zkoušku bychom nesložili,
i o tom jsem psala -ze je mi jedno, ze někdo nechce zkoušky skládat - at uz ma jakykoliv důvod.
p.s. OB se cvici v hale na umelem travniku
Ti, co psa vychovat umějí a chtějí, to dělají i bez represí.
co konkretne najdete za represi v tom, ze pokud prokazi, ze pes ma nejake prezkouseni povahy - snizi se mi poplatky, muzu ho pustit z vodítka apod.
vzdyt jsem psala o pozitivnim posileni ???
marcelaamax
napsal(a):
nic nepaušalizuju. jen mi prislo absurdni, když lidi, co na cvicak nechodi porad pisi, ze znaji xy psu, co na cvicak chodi, ale v civilu neposlouchaji vubec.
Tak já třeba na cvičák chodím a přesto znám x takových psů .
já jich taky znám hromadu, ale upřímně - ti psi opravdu neposlouchají ani na tom cvičáku
… když si teda odmyslím fakt, že nikdo ze zastánců nějakého přezkoušení tady nikdy neřekl, že by se mělo konat na cvičáku
Jinak jo, je pravda, že aby člověk se psem tu nějakou zkoušku udělal, tak s ním bude muset začít pracovat. Jen si pořád úplně nejsem jistá, jestli to pomůže. Nevím jestli by v té zkoušce měli být přímo vyloženě povely, nebo prostě jen jakkoli dostat psa k sobě atd? Mám třeba známou, která nenaučila psa ani lehni (sedni ještě jo) a tvrdí, že pes je prostě blbej a nedokáže se to naučit. Několikrát jsem to se psem zkoušela já a ukazovala ji, jak na to. Pes byl moc šikovnej, ale jí to s ním stejně pořád nejde. To samé "zůstaň" - těžké když neumí lehni, tak to zkoušela ze sedu, ale rozčiluje se, že pes to nechápe a jde hned pryč, když ji poradíte tak to prostě stejně nejde. Na vodítku taky chodit neumí, to by ji odtáhnul. A takových příkladů znám víc. Jsou prostě lidi, kteří to se psy neumí a nikdo je to snad ani nenaučí. Ale pravda, že zrovna tenhle pes venku běhá na volno, není nebezpečný a na zavolání přiběhne a spokojení jsou jak panička, tak pes. Ona ty povely nepotřebuje. Nepotřebuje vlastně nic krom toho, aby se pes na procházce od ní nevzdaloval případně na zavolání přiběhl...A nějakou zkoušku ve městě by určitě nedali - pes nikdy v životě ve městě v ruchu nebyl, myslím, že ani v nějakém "cizím" prostředí by to nedal. Zná jen zahradu a "svoje" louky a cesty, kde je bezproblémový....
Ta zkouška by měla být ve městě, jestli jsem to dobře pochopila? Ale co lidi (třeba ti staří) z vesnice, kteří do města se psem nikdy nepojedou? A pes je na vesnici bezproblémový? Proč by se měli připravovat na nějakou zkoušku ve městě, v ruchu atd..., když chodí na procházky jen na vesnici, kde sotva někoho potkají? A pokud tedy na tu zkoušku půjdou a neudělají ji, tak potom nebudou moci být na volno ani "doma" na té louce? Já opravdu znám psy, kteří jsou v tom svém prostředí pohodoví a bezproblémoví, ale jakmile by se dostali někam jinam, tak budou úplně mimo, páč na to nejsou zvyklí... Nebo by se ty zkoušky konaly v místě bydliště? Že někdo by je měl na přelidněném sídlišti a druhý na prázdné louce?
marcelaamax
napsal(a):
Jinak jo, je pravda, že aby člověk se psem tu nějakou zkoušku udělal, tak s ním bude muset začít pracovat. Jen si pořád úplně nejsem jistá, jestli to pomůže. Nevím jestli by v té zkoušce měli být přímo vyloženě povely, nebo prostě jen jakkoli dostat psa k sobě atd? Mám třeba známou, která nenaučila psa ani lehni (sedni ještě jo) a tvrdí, že pes je prostě blbej a nedokáže se to naučit. Několikrát jsem to se psem zkoušela já a ukazovala ji, jak na to. Pes byl moc šikovnej, ale jí to s ním stejně pořád nejde. To samé "zůstaň" - těžké když neumí lehni, tak to zkoušela ze sedu, ale rozčiluje se, že pes to nechápe a jde hned pryč, když ji poradíte tak to prostě stejně nejde. Na vodítku taky chodit neumí, to by ji odtáhnul. A takových příkladů znám víc. Jsou prostě lidi, kteří to se psy neumí a nikdo je to snad ani nenaučí. Ale pravda, že zrovna tenhle pes venku běhá na volno, není nebezpečný a na zavolání přiběhne a spokojení jsou jak panička, tak pes. Ona ty povely nepotřebuje. Nepotřebuje vlastně nic krom toho, aby se pes na procházce od ní nevzdaloval případně na zavolání přiběhl...A nějakou zkoušku ve městě by určitě nedali - pes nikdy v životě ve městě v ruchu nebyl, myslím, že ani v nějakém "cizím" prostředí by to nedal. Zná jen zahradu a "svoje" louky a cesty, kde je bezproblémový....
Ta zkouška by měla být ve městě, jestli jsem to dobře pochopila? Ale co lidi (třeba ti staří) z vesnice, kteří do města se psem nikdy nepojedou? A pes je na vesnici bezproblémový? Proč by se měli připravovat na nějakou zkoušku ve městě, v ruchu atd..., když chodí na procházky jen na vesnici, kde sotva někoho potkají? A pokud tedy na tu zkoušku půjdou a neudělají ji, tak potom nebudou moci být na volno ani "doma" na té louce? Já opravdu znám psy, kteří jsou v tom svém prostředí pohodoví a bezproblémoví, ale jakmile by se dostali někam jinam, tak budou úplně mimo, páč na to nejsou zvyklí... Nebo by se ty zkoušky konaly v místě bydliště? Že někdo by je měl na přelidněném sídlišti a druhý na prázdné louce?
Ale on přece neexistuje jen cvičák, nebo město - to jsou dva opačné extrémy. A s povelama to stejný - vždyť nikdo neříká, že má pes cvičit spartakiádu, ale pokud má chodit na volno, tak prostě MUSÍ být pod vlivem svého majitele, nesmí honit cyklisty, utíkat za psy, rvát se apod. …, a jestli pán psa přivolá povelem "Ke mně", anebo "Punťo párek", a jestli si pes předsedne, nebo mu vrazí čumák do kapsy je přece úplně jedno - podstatné je, že poslechne a příjde.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale on přece neexistuje jen cvičák, nebo město - to jsou dva opačné extrémy. A s povelama to stejný - vždyť nikdo neříká, že má pes cvičit spartakiádu, ale pokud má chodit na volno, tak prostě MUSÍ být pod vlivem svého majitele, nesmí honit cyklisty, utíkat za psy, rvát se apod. …, a jestli pán psa přivolá povelem "Ke mně", anebo "Punťo párek", a jestli si pes předsedne, nebo mu vrazí čumák do kapsy je přece úplně jedno - podstatné je, že poslechne a příjde.
Jasně, to chápu. Ale kde by tedy ta zkouška probíhala? Předpokládám, že by pro všechny musela být na stejném (stejně rušném) místě, ne?
tak prostě MUSÍ být pod vlivem svého majitele, nesmí honit cyklisty, utíkat za psy, rvát se apod.
No jo, ale co když tohle ten vesnický Punťa se 70ti letým dědou po vesnici v klidu zvládá, protože je tak prostě zvyklý, ale jakmile přijede někam, kde je rušněji, tak je z toho vystresovaný a nedává to? Pochybuji, že ten děda s ním bude jezdit trénovat někam, kde je ruch .
marcelaamax
napsal(a):
Jasně, to chápu. Ale kde by tedy ta zkouška probíhala? Předpokládám, že by pro všechny musela být na stejném (stejně rušném) místě, ne?
tak prostě MUSÍ být pod vlivem svého majitele, nesmí honit cyklisty, utíkat za psy, rvát se apod.
No jo, ale co když tohle ten vesnický Punťa se 70ti letým dědou po vesnici v klidu zvládá, protože je tak prostě zvyklý, ale jakmile přijede někam, kde je rušněji, tak je z toho vystresovaný a nedává to? Pochybuji, že ten děda s ním bude jezdit trénovat někam, kde je ruch .
já myslím, že v tom už jen hledáte zbytečné komplikace, a 70letý děda s voříškem na vsi opravdu není to, oč tu běží. Problém jsou ty mraky psů nezodpovědných debilů (ideálně ještě nějakých "spešl" plemen), kvůli kterým jsou všude jenom problémy!
Ono těm takypejskařům opravdu nedochází, že pokud se nenajde aspoň nějaká "záplata", tak to odskáčou všichni bez rozdílu. A nakonec i ten váš 70 letý děda s tím voříškem.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
já myslím, že v tom už jen hledáte zbytečné komplikace, a 70letý děda s voříškem na vsi opravdu není to, oč tu běží. Problém jsou ty mraky psů nezodpovědných debilů (ideálně ještě nějakých "spešl" plemen), kvůli kterým jsou všude jenom problémy!
Ono těm takypejskařům opravdu nedochází, že pokud se nenajde aspoň nějaká "záplata", tak to odskáčou všichni bez rozdílu. A nakonec i ten váš 70 letý děda s tím voříškem.
Já vím, že ten děda s voříškem zrovna není problém. Ale předpokládám, že pokud by mělo být něco jako ta zkouška, tak to bude pro všechny a ne jen pro ty nezodpovědné debily, protože kdo by rozlišoval, kdo je zodpovědný a kdo ne, že.... A v tom případě mě zajímalo i to, jak by to bylo zrovna u toho dědy..
No každopádně my to tady nevyřešíme a uvidíme, kdy to začnou řešit ti nahoře.... Já se jen obávám toho, kdy přijde nějaké omezení pro "bojová plemena"
jahodapavel
napsal(a):
Tady se diskuse o agresivitě zúžila na přivolání a zkoušky.Nevím přesně, jak to probíhá v Německu, ale mělo by se jednat o testaci vrozených vlastností. Pes může mít zkoušky i umět přivolání, být na vodítku a přesto může pokousat.(pes na vodítku a bruslařka, pes v kotci a dítě)
Testace vrozených vlastností je co? Jako, že každý pes se má podle toho chovat? Tak to beru, to by bylo pro nás super Je lovec tak loví(no spíš by rád lovil ) lidi miluje, je saňový tak běhá a má rád zimu Snad to nevyznělo jako kritika na vás, tak to opravdu myšleno není. Však také pořád píšu, že v různých státech to funguje, tak to prostě zkopíruju, ne?
lesnížínka
napsal(a):
Testace vrozených vlastností je co? Jako, že každý pes se má podle toho chovat? Tak to beru, to by bylo pro nás super Je lovec tak loví(no spíš by rád lovil ) lidi miluje, je saňový tak běhá a má rád zimu Snad to nevyznělo jako kritika na vás, tak to opravdu myšleno není. Však také pořád píšu, že v různých státech to funguje, tak to prostě zkopíruju, ne?
Podle typu vyšší nervové činnosti eliminovat cholerické jedince. Testace reakce na vnější podněty, posouzení zda je obranná reakce aktivní či pasívní.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/fenu-svazali-a-v-pytli-hodili-do-reky-tam-ji-nasly-mrtvou-hrajici-si-deti-40297914?seq-no=1&dop-ab-variant=7&source=article-detail
jahodapavel
napsal(a):
Podle typu vyšší nervové činnosti eliminovat cholerické jedince. Testace reakce na vnější podněty, posouzení zda je obranná reakce aktivní či pasívní.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/fenu-svazali-a-v-pytli-hodili-do-reky-tam-ji-nasly-mrtvou-hrajici-si-deti-40297914?seq-no=1&dop-ab-variant=7&source=article-detail
Jakým způsobem eliminovat?
A posouzení obranné reakce? To jako, že pes mě nemůže bránit za žádných okolností? Že bude vyprovokován a pokud dojde na to, že by mě bránil, tak neprojde? To je ale přeci úplně proti povaze určitých plemen...
marcelaamax
napsal(a):
Jakým způsobem eliminovat?
A posouzení obranné reakce? To jako, že pes mě nemůže bránit za žádných okolností? Že bude vyprovokován a pokud dojde na to, že by mě bránil, tak neprojde? To je ale přeci úplně proti povaze určitých plemen...
Worka by lítal kolem a vyštěkával, že je to nějaká super hra Takže by to mohlo vypadat, že mne brání? Ale zase by rozhodně nekousnul a kdyby mne někdo škrtil na zemi, možná by ho u toho olizoval na nose Takže výsledek?

Však také pořád píšu, že v různých státech to funguje, tak to prostě zkopíruju, ne?
Nevím, jak to funguje všude, něco by se nám možná nakonec hodně nelíbilo.
Ale třeba v Německu, musí být hodně citelný postih, když pes kousne.
Mladý dobrman Německého turisty v hotelu kousl okolojdoucího. Seděl u nohy a jen tak hnul hlavou a byla dírka ve stehně. Němci okamžitě ukončili pobyt v hotelu, ukončili dovolenou v Čechách a do hodiny přejeli hranice a zmizeli v SRN.
napsal(a):
Však také pořád píšu, že v různých státech to funguje, tak to prostě zkopíruju, ne?
Nevím, jak to funguje všude, něco by se nám možná nakonec hodně nelíbilo.
Ale třeba v Německu, musí být hodně citelný postih, když pes kousne.
Mladý dobrman Německého turisty v hotelu kousl okolojdoucího. Seděl u nohy a jen tak hnul hlavou a byla dírka ve stehně. Němci okamžitě ukončili pobyt v hotelu, ukončili dovolenou v Čechách a do hodiny přejeli hranice a zmizeli v SRN.
To, že je za kousnutí hodně citelny postih mi přijde naprosto v pořádku. Není normální, aby můj pes někoho kousnul - a je jedno jestli běhá na volno nebo jestli u toho sedí u nohy. Pokud mám psa, který se schopný kousnout, tak mu dám nahubek.
marcelaamax
napsal(a):
Jakože by se testovalo, jestli pes odpovídá povaze, jakou má mít dle standardu, jo? A k čemu by to bylo, že pes má ty vrozené vlastnosti takové, jaké mít má, ale je nevychovaný? A co s kříženci?
Ani jedno plemeno nemá ve standartu agresivitu. Aresívní může být jak čivava tak cane corso nebo kříženec. Podle mne by testace měla probíhat asi takto.
1. průchod skupinou osob stojících na místě, z nich některé při míjení provedou néco nečekaného.(deštník, tlesknutí, zašustení pláštěnky atd.
2. protojdoucí řada (6) lidí, při prvním průchodu klid, při druhém nárazový zvuk ( zvonec. siréna, kanystr s kamením, výstřel)
3. pes na dlouhém vodíku, uvázaný, majitel v úkrytu ( 50 m ). Po uklidnění první pomocník projde v klidu kolem, pak se otočí a překročí psa a odejde. Druhý pomocník přisde ka psu, upustí něco na zem a zvedne předmět. Pak psa pohladí.

Když se vrátím k tomu dědovi na vsi - tak by dostal příkaz nepouštět psa z vodítka, ale na loukách za chalupou by to stejně nikdo nekontroloval - tak by si žili stejně jako dosud.
Spíš nevím, proč by měli všichni psi každého milovat. Stačí, když majitel ví, co má doma a chová se podle toho.
Mám psici, která rozhodně všechny lidi nemiluje. Když stojíme ve výklenku a potácí se k nám žebrající ženština, asi ke všemu trochu páchnoucí, psice rozhodně vyletí ( je na vodítku s náhubkem) a tu osobu to nezastaví a blábolí něco " přece by mě nekousla" -
asi kousla, kdybych ji nechala.
Takže na jednu stranu, by psi měli být zabezpečeni, ale na druhou stranu je nesmysl, přesvědčovat veřejnost, že každý pes musí být hodný a že každý pes hodný je.
jahodapavel
napsal(a):
Ani jedno plemeno nemá ve standartu agresivitu. Aresívní může být jak čivava tak cane corso nebo kříženec. Podle mne by testace měla probíhat asi takto.
1. průchod skupinou osob stojících na místě, z nich některé při míjení provedou néco nečekaného.(deštník, tlesknutí, zašustení pláštěnky atd.
2. protojdoucí řada (6) lidí, při prvním průchodu klid, při druhém nárazový zvuk ( zvonec. siréna, kanystr s kamením, výstřel)
3. pes na dlouhém vodíku, uvázaný, majitel v úkrytu ( 50 m ). Po uklidnění první pomocník projde v klidu kolem, pak se otočí a překročí psa a odejde. Druhý pomocník přisde ka psu, upustí něco na zem a zvedne předmět. Pak psa pohladí.
Dobrý. Ale teda si myslím, že by neprošla valná většina psů. Nebo...kdo tedy neprojde, která reakce psa už je neadekvátní? Uvázala jsem psy ke stojanu na kola, tomu kovovému, před řeznictvím. Přijela rozvážka jídla pro důchodce a jak paní vystupovala z auta, upadla jí poklice. Berňucha vyletěl a stojan letěl asi dva metry, nechtějte teprve slyšet ten rachot. Málem mne ranila mrtvice, i kolemstojící v řadě u řezníka. No pak jsme se tomu zasmáli, ale šok to byl, natož pro psa...No ne, nekousnul by, ale reakce to byla, velká. Třeba se samojedem, kterého táhnul chudáka na tom stojanu za sebou, tohle nehne.

"pak se otočí a překročí psa a odejde. Druhý pomocník přisde ka psu, upustí něco na zem a zvedne předmět. Pak psa pohladí"
To je přesně to, k čemu by neměla být veřejnost vedená. Že k uvázanému psu si může dovolit cokoliv.
Nevím, proč by se měl pes bez majitele nechat překračovat, a nakonec i hladit - ke všemu od osoby, která kolem něj předtím dělala "bordel". Nebo myslíte, že ten pes neví, že je to ta samá osoba ?
Snad, aby se nechal nakopnout, případně ukrást ? Nebo si myslíte, že všichni lidé jsou hodní andělé ?
Když už bych psa musela nechat někde uvázaného ( raději s náhubkem ), rozhodně bych byla ráda, že mě štěkáním upozorní, že ho někdo obtěžuje !
jahodapavel
napsal(a):
Dobře no, já myslela, že myslíte vyloženě to, jestli pes brání páníčka nebo ne.
Ale tohle teda ne, nevidím jediný důvod, proč by se pes musel nechat pohladit od cizího člověka, ještě k tomu bez přítomnosti páníčka. A i to, že má pes zůstat uvázaný sám a chodí k němu lidi - proč, když třeba nikdy nikde psa uvázaného nenechám?

"A i to, že má pes zůstat uvázaný sám a chodí k němu lidi "
No třeba kvůli tomu, že když kolem něj projde parta povykujících debilů, pak si řekne, hele čokl, bude sranda.....Tak, aby si nechal ubližovat. Vždyť ubližovat hodnému psu je tak snadné.
jahodapavel
napsal(a):
Tady se diskuse o agresivitě zúžila na přivolání a zkoušky.Nevím přesně, jak to probíhá v Německu, ale mělo by se jednat o testaci vrozených vlastností. Pes může mít zkoušky i umět přivolání, být na vodítku a přesto může pokousat.(pes na vodítku a bruslařka, pes v kotci a dítě)
Pes v kotci a dítě je úplně jiná situace - asi jako dítě a zapnutá cirkulárka, dítě a rozpálená kamna apod.
A pokud je pes agresívní i na vodítku, tak není nic jednoduššího, než mu dát KOŠÍK!
marcelaamax
napsal(a):
Dobře no, já myslela, že myslíte vyloženě to, jestli pes brání páníčka nebo ne.
Ale tohle teda ne, nevidím jediný důvod, proč by se pes musel nechat pohladit od cizího člověka, ještě k tomu bez přítomnosti páníčka. A i to, že má pes zůstat uvázaný sám a chodí k němu lidi - proč, když třeba nikdy nikde psa uvázaného nenechám?
Aby šlo posoudit co se pes naučil a jak se chová, když tam není majitel. To pohlazení není podmínka, stačí natáhnout ruku , bez doteku.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pes v kotci a dítě je úplně jiná situace - asi jako dítě a zapnutá cirkulárka, dítě a rozpálená kamna apod.
A pokud je pes agresívní i na vodítku, tak není nic jednoduššího, než mu dát KOŠÍK!
Přesně, úplně stačí, když každý majitel bude vědět, co má doma a na druhou stranu veřejnost bude vědět, že pes může být nebezpečný.
A když dojde k tomu, že pes kousne jinak než v obraně majitele, nebo sebe - tak pak citelnýpostih, podle výše způsobené škody. A při opakovaných incidentech, odebrání psa, tak jak k tomu došlo v Budějicích a majitele navíc potrestat za týrání, kterým změna majitele je.
jahodapavel
napsal(a):
To jste se asi pomátl na rozumu, ne?!
Nevidím jediný důvod, proč by si pes v nepřítomnosti majitele měl nechat od cizích skákat po hlavě, a nechat na sebe sahat? Jestli si tohle nechají líbit Vaši rotvajleři, tak se nedivím, že s nimi nejste schopní splichtit ani tu blbou ZMku, a povahou už s RTW nemají společného vůbec nic

S tím košíkem souhlasím. Jen nevím, jestli pes, který po sobě nenechá šlapat od cizích "zdivočelých" lidí, je agresivní.
jahodapavel
napsal(a):
Aby šlo posoudit co se pes naučil a jak se chová, když tam není majitel. To pohlazení není podmínka, stačí natáhnout ruku , bez doteku.
Ono pokud máte psa pořád pod dozorem a je ovladatelný , tak není třeba posuzovat, jak se pes chová když tam není majitel.
I natahnuti ruky k uvazanemu psovi bez majitele mi připadá jako blbost, i nějaké překračování psa. Nikdy se nestane, že bych někde nechala psa tak, aby ho kdokoli překračoval, tak proč by si to pes měl nechat líbit?

jahodapavel
napsal(a):
Co má kdo hrabat po uvázaném psu ?!
To je to, o čem píšu. Veřejnost si nesmí myslet, že všichni psi jsou balíci a že lidem jakékoliv chování k nim projde.
Tak jako já jsem povinna psa zabezpečit, aby neublížil, tak veřejnost musí být poučena o tom, jak se k psům nechovat.
Psi jsou součástí společnosti, stejně jako auta. Na jednu stranu řidič musí mít řidičák a vědět, kde má auto brzdu, ale veřejnost musí vědět, že před jedoucí auto se do silnice nevstupuje.

lesnížínka
napsal(a):
Chraň Bůh Mě auto. Včera jsem vezla osazenstvo na pohřeb, tak jsem alespoň musela očistit poskákané sedačky od mamčiny Mandy. Ale z venku...
To abyste ale musela napsat mně, abychom to správně pochopili. Když jste napsala mě, tak to vyznělo tak, že vás

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
já jich taky znám hromadu, ale upřímně - ti psi opravdu neposlouchají ani na tom cvičáku
… když si teda odmyslím fakt, že nikdo ze zastánců nějakého přezkoušení tady nikdy neřekl, že by se mělo konat na cvičáku
Ono je opravdu spíš otázka, jak by zkouška probíhala....pokud by to měla být zkouška s tím, že po jejím absolvování může být pes puštěn z vodítka, tak tam nevidím jediný problém, pes přeci nemusí provádět žádný cvik předpisově, tam by mělo jít o to, aby pes předvedl spolehlivé přivolání ideálně někde v reálu s rušivými elementy, ať už to budou cyklisté, běžci, jiní psi apod. a tady přeci nutně nemusí majitel ani chodit na nějaké kurzy popř. na cvičák, pokud je schopný to psa naučit sám.
Protože předvedení ostatních cviků...ať už klasických sedni, lehni apod. je k vydání "certifikátu" že můžu pustit psa z vodítka, ve své podstatě zbytečné a ovladatelnost na vodítku??...tak ta by být samozřejmě měla, ale co potom se psem, který je neovladatelný i na vodítku...ten by pak nesměl vycházet vůbec.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To jste se asi pomátl na rozumu, ne?!
Nevidím jediný důvod, proč by si pes v nepřítomnosti majitele měl nechat od cizích skákat po hlavě, a nechat na sebe sahat? Jestli si tohle nechají líbit Vaši rotvajleři, tak se nedivím, že s nimi nejste schopní splichtit ani tu blbou ZMku, a povahou už s RTW nemají společného vůbec nic
DEJTE SI NA HLAVU MOKRÝ HADR. TOTO JE ZHRUBA OPIS NĚMECKÉ BONITACE. a jestli máte doma uječeného maliňáka, který by nesplnil těch pár cviků tak si pořiďte buldoka. Takových borců co se všude chvástaj kolik už mají zkoušek zná mraky , ale taky vím, jak ty zkoušky dělají. JE MI VÁS LÍTO.
jahodapavel
napsal(a):
Ale tady nejde o to jestli vy psa uvazujete nebo ne.
ano pochopila jsem že by to bylo v rámci té "zkoušky"
Minulý pes byl zlatíčko na lidi. jeho všichni hladili a dávali mu pamlsky. Ovšem pod mým dozorem a souhlasem.
Pokud budeme mít dalšího psa rozhodně ho naučím aby si od nikoho cizího nic nebral a taky aby na něj nikdo nesahal. A už vůbec ne v mé nepřítomnosti.
Uvázaný pes by měl asi mít vždy košík protože lidi fakt napadají různé voloviny a přece jen pes s košíkem budí respekt a lidi to odradí snažit se s ním "mazlit".
Asi jiné je to u malých psů...............možná.
GAELLE
napsal(a):
Minulý pes byl zlatíčko na lidi. jeho všichni hladili a dávali mu pamlsky. Ovšem pod mým dozorem a souhlasem.
Pokud budeme mít dalšího psa rozhodně ho naučím aby si od nikoho cizího nic nebral a taky aby na něj nikdo nesahal. A už vůbec ne v mé nepřítomnosti.
Uvázaný pes by měl asi mít vždy košík protože lidi fakt napadají různé voloviny a přece jen pes s košíkem budí respekt a lidi to odradí snažit se s ním "mazlit".
To s tím náhubkem jsem zapomněl napsat. Je samozřejmé, ze by nikdo neriskoval chodit k cizím psům.

jahodapavel
napsal(a):
To s tím náhubkem jsem zapomněl napsat. Je samozřejmé, ze by nikdo neriskoval chodit k cizím psům.
Ale to právě vůbec samozřejmé není, protože veřejnost je neustále přesvědčovaná, že pes si musí nechat všechno líbit.

"TOTO JE ZHRUBA OPIS NĚMECKÉ BONITACE."
Nevím jestli ten Německý dobrman, který kousnul kolegu na recepci v hotelu bonitaci měl, nebo ne :-))
Ale podle toho, jak okamžitě zmizeli, čekali postih veliký.
jahodapavel
napsal(a):
DEJTE SI NA HLAVU MOKRÝ HADR. TOTO JE ZHRUBA OPIS NĚMECKÉ BONITACE. a jestli máte doma uječeného maliňáka, který by nesplnil těch pár cviků tak si pořiďte buldoka. Takových borců co se všude chvástaj kolik už mají zkoušek zná mraky , ale taky vím, jak ty zkoušky dělají. JE MI VÁS LÍTO.
No, mí maliňáci třeba neřvou vůbec - venku snad ani nevím, kdy jsem naposledy některého slyšela štěknout. Dokonce všichni znají cestování MHD, a na veterině dělají studentům učební pomůcky.
A buďte v klidu - všichni mí psi mají zkoušky obhájené na závodech (to jde lehce ověřit), oni je nemají koupené jako někteří jiní.
jahodapavel
napsal(a):
Učit psa, že si s ním v mé nepřítomnosti může každý dělat co chce, to se může týkat společenských plemen, ale ne psa, který má být schopen hlídat, někoho zadržet a podobně. A k čemu by byl služební pes s pasivní obrannou reakcí?
GAELLE
napsal(a):
No u malých psů to platí taky. Když sem byl malý, tak mě kousnul francouzský buldoček, uvázaný před sámoškou. A to sem ani ho ani pohladit nestihl , stačilo natáhnout tu ruku.

" A to sem ani ho ani pohladit nestihl , stačilo natáhnout tu ruku"
Dělala jsem program ve školkách a v 1.,2. třídách. Základem bylo "Psů se nebojím", "Na cizí psy se nesahá!!".
Asi by to bylo účinnější, než učit uvázané psy, že po nich může kdekdo hrabat.
Přecházet na zelenou a neběhat do silnice se také děti musí naučit.
TyVed
napsal(a):
No u malých psů to platí taky. Když sem byl malý, tak mě kousnul francouzský buldoček, uvázaný před sámoškou. A to sem ani ho ani pohladit nestihl , stačilo natáhnout tu ruku.
no to je fakt. mne kousl v mládí bílý špic kolem kterého jsme normálně jen prošli. Bylo to u chalupy v Jizerkách. Nebyl uvázaný ani nic nehlídal. Najednou se rozběhl když už jsme přešli a zakousl se mi do lýtka. Bez štěkání či jiného varování. Od té doby malé psy nemusím
napsal(a):
" A to sem ani ho ani pohladit nestihl , stačilo natáhnout tu ruku"
Dělala jsem program ve školkách a v 1.,2. třídách. Základem bylo "Psů se nebojím", "Na cizí psy se nesahá!!".
Asi by to bylo účinnější, než učit uvázané psy, že po nich může kdekdo hrabat.
Přecházet na zelenou a neběhat do silnice se také děti musí naučit.
Tak já sem ani jako dítě nebál žádných zvířat, což uznávám nebylo úplně rozumné a měl sem o patro níž kámoše francouzského buldočka, takže sem byl přesvědčen, že jsou to úžasní psi a prostě mě ani nenapadlo, že by nemusel o nějaké to pohlazení třeba stát . Ale samozřejmě své dítě bych, vzhledem k tomu jak to vidím dneska, učil, že se nesahá ani na čivavu. Ale tak u nás by byl respekt ke psům asi velice zásadním tématem k pochopení, například, že se na nich nejezdí a tak podobně

Když jste zmínil čivavu, tak to jsou taky pěkné vztekliny. Já jednou na jednu v tašce jen promluvila. Něco ve smyslu "No tobě to ale sluší", číva vylítla málem z tašky ven a já dostala vynadáno. Takže bych měla svá varování ještě rozšířit o: "Na cizí psy se nemluví !"
GAELLE
napsal(a):
no to je fakt. mne kousl v mládí bílý špic kolem kterého jsme normálně jen prošli. Bylo to u chalupy v Jizerkách. Nebyl uvázaný ani nic nehlídal. Najednou se rozběhl když už jsme přešli a zakousl se mi do lýtka. Bez štěkání či jiného varování. Od té doby malé psy nemusím
Tak to si nevyberete, mě kouslo několik malých psů, ale i NO. Jinak štěkání a vrčení to asi neuslyšíte zas tak často, někdy na to ten pes prostě nemá čas a hlavně je potřeba nepřehlížet ty neverbální projevy. On člověk mohl být varován z pohledu psa zcela dostatečně, ale bohužel to prostě nepoznal.

on si hlavně nejeden člověk myslí, že mu (respektive lidstvu) patří celý vesmír a celý vesmír tu je pro něj a vše se z něj musí pos......respekt k jiným tvorům nula nula nic....pochopení, že jsme jen a pouze součástí nula nula nic
konec výlevu
fikovnice
napsal(a):
Se nesměj Já jsem teď ale vážně zjistila, že neumím pravopis! Nevím proč, ale znala jsem pomůcku, že když použiju umyl mne, tak je to mně, když umyl mi, tak je to mě. Netuším, kde jsem k tomu přišla, protože jak vidno, je to úplně blbě. Teď už to do kupy nedám vůbec Takže dík všem za poučení, budu muset nastudovat, zpětně Tady mne výuka očividně minula

lesnížínka
napsal(a):
Se nesměj Já jsem teď ale vážně zjistila, že neumím pravopis! Nevím proč, ale znala jsem pomůcku, že když použiju umyl mne, tak je to mně, když umyl mi, tak je to mě. Netuším, kde jsem k tomu přišla, protože jak vidno, je to úplně blbě. Teď už to do kupy nedám vůbec Takže dík všem za poučení, budu muset nastudovat, zpětně Tady mne výuka očividně minula
Je to úplně jednoduché ( když už jste otevřela jazykový koutek a docela to zamotala )
ti =mi
tebe = mne
tobě = mně
tě= mě

lesnížínka
napsal(a):
Tak já mám jinou pomůcku...když se můžu zeptat "koho?" tak se píše krátké "mě" (a nebo mne např. koho umyl?...mě a pokud se nemmůžu zeptat "koho" tak se píše dlouhé "mně" (např. komu se to líbí?...mně
takže si pamatuju jen:
koho? = mě

Po procteni teto diskuse se klidne vratim nekam do stredu, kde uz to kdosi zminoval....
Zakonu a vyhlasek kolem psu a jejich chovu/pohybu je dost.
Staci aby to lide dodrzovali a organy vymahaly.
Zkousky?
Ridicak dostane nakonec taky kazdej trouba a jak to na silnicich vypada?
I pres pokuty musel byt zavaden bodovy system...
Takze, psa at si ma kazdej jakyho chce, kde chce, kolik chce..., ale jakmile porusi zakon/vyhlasku (utek, napadeni, volny pohyb tam kde byt nema atd...), sup s tim do systemu. A zadny pardony.
A po napr. peti cernech teckach sup s majitelem pred komisi - pokuta jak blazen (prip. i ty vase testy - misto odebrani ridicaku).
Ale kadrovat kohokoli driv, nez neco z toho co uz v zakonech mame porusi - je jen buzerace, blbina a dalsi dira na prachy, ktere se zajiste opet chytnou jen ti, kteri nad vsim dumaj stylem "jak za hodne penez a malo prace obejit kde co"...
napsal(a):
Po procteni teto diskuse se klidne vratim nekam do stredu, kde uz to kdosi zminoval....
Zakonu a vyhlasek kolem psu a jejich chovu/pohybu je dost.
Staci aby to lide dodrzovali a organy vymahaly.
Zkousky?
Ridicak dostane nakonec taky kazdej trouba a jak to na silnicich vypada?
I pres pokuty musel byt zavaden bodovy system...
Takze, psa at si ma kazdej jakyho chce, kde chce, kolik chce..., ale jakmile porusi zakon/vyhlasku (utek, napadeni, volny pohyb tam kde byt nema atd...), sup s tim do systemu. A zadny pardony.
A po napr. peti cernech teckach sup s majitelem pred komisi - pokuta jak blazen (prip. i ty vase testy - misto odebrani ridicaku).
Ale kadrovat kohokoli driv, nez neco z toho co uz v zakonech mame porusi - je jen buzerace, blbina a dalsi dira na prachy, ktere se zajiste opet chytnou jen ti, kteri nad vsim dumaj stylem "jak za hodne penez a malo prace obejit kde co"...
Jsem pro, aby pejskaři, kteří porušují zákony a vyhlášky byli řádně "potrestáni", ALE - ono jde třeba o pejskaře, který má psa navolno tam, kde to vyhláška povoluje a žádná vyhláška o tom, že ten pes musí být ovladatelný asi není. Takže to pak vypadá tak, že si pes lítá ke komu se mu zlíbí, páníček ho neodvolá nebo ani nemá snahu ho odvolat, ale svým způsobem asi žádnou vyhlášku neporušuje, ne? No a pak se jednou může stát právě to, že ten neovladatelný pes někoho napadne - samozřejmě by měl být majitel potrestán, ale bude to jeho první problém. Na to, že již v minulosti pes nebyl ovladatelný asi nikdo koukat nebude. A čistě teoreticky kdyby byla zavedena nějaká ta zkouška, tak by možná páníček se psem začal něco dělat a nebo by pes neprošel, tudíž by nemohl chodit na volno a tím pádem by se mohlo nějak pokutovat už to, že to majitel nedodržuje - ale jsme zase zpátky tam kde jsme byli - kdo to bude kontrolovat?
Každý pejskař by si měl hlavně uvědomit, že na jeho psa není každý zvědavý a být ke druhým ohleduplný a myslím, že to je ten hlavní problém. A pak taky "asociální" psi, kteří jednou utečou ze zahrady a zaútočí - ale tam by nepomohla ani žádná zkouška a zase je to o té zodpovědnosti za psa...

Uplne nerozumim tomu "pes lítá ke komu se mu zlíbí, páníček ho neodvolá nebo ani nemá snahu ho odvolat, ale svým způsobem asi žádnou vyhlášku neporušuje".
Ja nevim kde se "v tu chvili" pohybujete (zahrada, zahradka hospody, psi park, park, ulice, les...), ale napr. ve meste kde bydlim ja plati vyhlaska, ze krom urcenych mist pes na volno byt proste nesmi.
Takze uz jen tim, ze na volno je, majitel porusuje vyhlasku = cernej puntik (ale musite zavolat min. mestaka a ten to musi videt a ten "cernej puntik" chtit dat....).
Zbytek je prave ta samozrejmost, ktera uz asi dnes neplati, proto se tu o tom bavime....
napsal(a):
Uplne nerozumim tomu "pes lítá ke komu se mu zlíbí, páníček ho neodvolá nebo ani nemá snahu ho odvolat, ale svým způsobem asi žádnou vyhlášku neporušuje".
Ja nevim kde se "v tu chvili" pohybujete (zahrada, zahradka hospody, psi park, park, ulice, les...), ale napr. ve meste kde bydlim ja plati vyhlaska, ze krom urcenych mist pes na volno byt proste nesmi.
Takze uz jen tim, ze na volno je, majitel porusuje vyhlasku = cernej puntik (ale musite zavolat min. mestaka a ten to musi videt a ten "cernej puntik" chtit dat....).
Zbytek je prave ta samozrejmost, ktera uz asi dnes neplati, proto se tu o tom bavime....
ale napr. ve meste kde bydlim ja plati vyhlaska, ze krom urcenych mist pes na volno byt proste nesmi.
No já právě myslím ty místa k tomu určené - tam kde pes na volno být může. Že i tam se vyskytují ti nezodpovědní, kteří mají navolno ty neovladatelné psy - takže oni nic neporušují, pes je na volno tam, kde být může a to, že je neovladatelný a obtěžuje asi nikdo neřeší ne?
Jinak já bydlím na vesnici a chodíme na louky a do přírody, kde nikoho nepotkávám. A myslím, že tady žádná vyhláška není, ale úplně stoprocentně to taky nevím. Kdysi jsem se po tom pídila a nic jsem nenašla.
Ale jinak s vámi souhlasím. Znám případ, kdy pes roky utíkal a obtěžoval lidi, psy, děti. Psy provokoval, vyjížděl po nich. Na lidi a děti štěkal, chňapal po nich. S majitelem domluva nebyla. Volala se tedy MP a volala se čím dál tím častěji, protože ten pes všechny s*al víc a víc. MP to řešila jen a pouze domluvou, celkem dlouho a pravidelně. Ale těch stížností bylo víc a víc. Pak tedy majitel dostal směšnou pokutu a doporučení chodit na cvičák (i když nevím, jak by v tomto případě pomohl cvičák). Majitel byl na cvičáku dvakrát s dost divným přístupem a chováním k výcvikářce a všem cvičícím. Pes si vesele zdrhal dál. MP stále jezdil a domlouvala - majitel se stále vymlouval, že zadělal jednu díru a pes si udělal novou. No a jednoho dne pes opět utekl a kousnul dítě - teprve potom se to začalo řešit a majitel dostal vyšší pokutu, od té doby je klid. Kdyby tu "pořádnou" pokutu dostal hned na začátku, tak se možná nic takového nemuselo stát a nikdo nemusel být pokousaný...
Zbytek je prave ta samozrejmost, ktera uz asi dnes neplati
asi tak no....

...mimochodem - zrovna muj vorech je ten, co na cvicaku - prip. "v pripravene situaci" dokaze obkrouzit bez jedineho hlesnuti a mrknuti oka uplne vsechny nastavene psy.
Ale nedej boze aby k nemu jeden z nich letel pres park na volno bez vodaku....
napsal(a):
...mimochodem - zrovna muj vorech je ten, co na cvicaku - prip. "v pripravene situaci" dokaze obkrouzit bez jedineho hlesnuti a mrknuti oka uplne vsechny nastavene psy.
Jojo, můj vořech je úplně to samé . A proto tam kde se psi vyskytují je na vodítku a navíc s náhubkem.

Ja tedy musim zaklepat, co vencim psa i s feneckou spolu, vypady "od nikud" dost zridly.
Smecka odrazuje.
Ale to neznamena, ze se to nedeje.
Co si mysli pes muzu jen tusit, ja byla vzdy nas...., na toho nekoho, kdo to dopustil.
Po kazdym takovym ataku psa zase "zvedat", ze pejsi jsou kamosi....
Ale ted uz na to kaslu. Hlavne at se nikomu nic nestane. A jdem dal.

napsal(a):
Můj "vořech" na akcích prohodí brum až při kontaktu na pár cm, hází držky hlavně kolem domu, jinak stačí zavrčet povel "mozek" (zkrácenina původního "najdi mozek") a fakt ho většinou najde. Ale přesně - kluk v produktivním věku se řítí proti, nebo se mu i přes upozornění nabourá do osobního prostoru, tak je zle.

A ja se mu nedivim.
Kdyz to cely prevedu na lidi...
Ctete si cestou do prace v MHD noviny (Metro?) a najednou do vas nekdo vrazi, nejen ze vam vylije kafe, ale koukne trebas i do kabelky, penezenky, telefonu... a pak se jeste divi, ze mu nadavate, tak je asi neco spatne.
Ikdyz vam to vsechno po chvilce vrati.
Ok z toho nebudete.
A pro PCR se vlastne nic nestalo....
lesnížínka
napsal(a):
Tak promiň!
Ale zrovna od "Vetřelce" bys přece fakt nechtěla být umytá...

"Jinak já bydlím na vesnici a chodíme na louky a do přírody, kde nikoho nepotkávám. A myslím, že tady žádná vyhláška není, ale úplně stoprocentně to taky nevím"
ale jo, všechno je honitba.........