Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.9.2019 08:39
TyVed

XXX.XXX.58.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Jinak já bydlím na vesnici a chodíme na louky a do přírody, kde nikoho nepotkávám. A myslím, že tady žádná vyhláška není, ale úplně stoprocentně to taky nevím"

ale jo, všechno je honitba.........

To je super no, že je to všechno honitba. Tak možná by si zelení mužíčkové mohli s těma divočákama složit taky nějaké zkoušky, aby se jim všude netoulali, nebyli agresivní a tak podobně, co? A to nemluvim o tom, že sou věčně navolno a pán nikde na dohled.

28.9.2019 08:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Jinak já bydlím na vesnici a chodíme na louky a do přírody, kde nikoho nepotkávám. A myslím, že tady žádná vyhláška není, ale úplně stoprocentně to taky nevím"

A nevíte jestli se to dá někde dohledat? Co přesně, respektive kde přesně je honitba a jaká tam platí pravidla? Nebo jde jednoduše prostě říct, že každá louka a polní cesta je honitba a nikde pes nemůže být volně?

Jediné co jsem našla je vyhláška obce, kde jsou na mapce vyznačená některá místa, kde pes na volno být nesmí, ale to je celé.... A vyhlášky o nějakých honitbách ani nevím kde bych měla hledat .

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2019 08:54

jahodapavel napsal(a):
Ani jedno plemeno nemá ve standartu agresivitu. Aresívní může být jak čivava tak cane corso nebo kříženec. Podle mne by testace měla probíhat asi takto.
1. průchod skupinou osob stojících na místě, z nich některé při míjení provedou néco nečekaného.(deštník, tlesknutí, zašustení pláštěnky atd.
2. protojdoucí řada (6) lidí, při prvním průchodu klid, při druhém nárazový zvuk ( zvonec. siréna, kanystr s kamením, výstřel)
3. pes na dlouhém vodíku, uvázaný, majitel v úkrytu ( 50 m ). Po uklidnění první pomocník projde v klidu kolem, pak se otočí a překročí psa a odejde. Druhý pomocník přisde ka psu, upustí něco na zem a zvedne předmět. Pak psa pohladí.

To je s prominutím pěkná kravina.
A tohle je vrchol - Překročí psa???? Pohladí psa??? Proč by měl tohle pes akceptovat? Ani společenské plemeno bych tohle nenutila zvládnout, natož pastevce či služební plemeno.

28.9.2019 08:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já ještě k té vyhlášce u nás v obci - znovu jsem na to koukla a je tam dokonce psáno, že není povoleno na veřejných prostranstvích nechat BEZ DOZORU pobíhat psi - tudíž u nás na vesnici může být pes na volno asi všude, ale musí být pod dozorem, pokud to dobře chápu .

Ta mapka s vyznačenými místy byla ve vesnici, kde jsem bydlela předtím.

28.9.2019 08:58

třeba

http://www.asociacemyslivosti.cz/cs/honitby/

ale neotvírala jsem to, tak nevím zda funguje

28.9.2019 09:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

třeba

http://www.asociacemyslivosti.cz/cs/honitby/

ale neotvírala jsem to, tak nevím zda funguje

Děkuji. Koukám, že ty honitby jsou opravdu všude, tam kde jedna končí druhá začíná. Nicméně v těch jejich zákonech a vyhláškách jsem našla ohledně pohybu psů jen toto:

"Je zakázáno vlastníkům domácích zvířat, včetně zvířat ze zájmových chovů a zvířat z farmových chovů zvěře, nechat je volně pobíhat v honitbě mimo vliv svého majitele nebo vedoucího."

A dále pak všeobecně, že je zakázáno plašit zvěř, rušit ji při hnízdění a kladení mláďat...

Takže já bych to chápala tak, že pes tam na volno být může, ale musí být na můj dohled a mnou ovladatelný, nesmí plašit a štvát zvěř....

28.9.2019 09:33

To je s prominutím pěkná kravina.
A tohle je vrchol - Překročí psa???? Pohladí psa??? Proč by měl tohle pes akceptovat? Ani společenské plemeno bych tohle nenutila zvládnout, natož pastevce či služební plemeno.

Chtěla jsem citovat a dala vám hlas, pardon. My doma pastevce měli a pokud to bylo mimo náš pozemek, tak tohle by zvládl, problém nastal, když hájil svoje domácí území.
Navíc pokud by zkouška byla dobrovolná, pro majitele psů na které stížnosti nejsou a na základě úspěšně složené zkoušky by dejme tomu neplatili poplatky ze psů, mohlo by to aspoň podpořit lidi, aby dávali přednost tomu pořídit si plemeno s kterým zkoušku úspěšně zvládnou. V tuto chvíli, když počítám i psy svých dětí máme v rodině 6 psů vesměs větších, přestože všichni hlídají, pokud by se jednalo o cizí prostor, ani jeden z nich by neměl problém takovouhle jednoduchou zkoušku složit.

28.9.2019 09:43

Chtěla jsem citovat a dala vám hlas, pardon. My doma pastevce měli a pokud to bylo mimo náš pozemek, tak tohle by zvládl, problém nastal, když hájil svoje domácí území.
Navíc pokud by zkouška byla dobrovolná, pro majitele psů na které stížnosti nejsou a na základě úspěšně složené zkoušky by dejme tomu neplatili poplatky ze psů, mohlo by to aspoň podpořit lidi, aby dávali přednost tomu pořídit si plemeno s kterým zkoušku úspěšně zvládnou. V tuto chvíli, když počítám i psy svých dětí máme v rodině 6 psů vesměs větších, přestože všichni hlídají, pokud by se jednalo o cizí prostor, ani jeden z nich by neměl problém takovouhle jednoduchou zkoušku složit.

Překročit, pohladit... Když psa nechám venku přivázaného, dejme tomu před obchodem, chci, aby mi na něj někdo sahal? Překračoval ho? (PROČ??) Ne, chci, aby si ho lidi nevšímali,a aby se k němu nepřibližovali. To, co popsal Jahodapavel a s čím vy souhlasíte, je tak akorát příprava na to, aby psa někdo odvedl - ukradl. Já naopak chci, aby si můj pes nenechal líbit manipulaci se sebou od cizího člověka. A chtěla bych to od pastevce, od psa služebního plemene i od psa společenského plemene. Pes není plyšák ani hračka.

28.9.2019 09:52
TyVed

XXX.XXX.58.248

Překročit, pohladit... Když psa nechám venku přivázaného, dejme tomu před obchodem, chci, aby mi na něj někdo sahal? Překračoval ho? (PROČ??) Ne, chci, aby si ho lidi nevšímali,a aby se k němu nepřibližovali. To, co popsal Jahodapavel a s čím vy souhlasíte, je tak akorát příprava na to, aby psa někdo odvedl - ukradl. Já naopak chci, aby si můj pes nenechal líbit manipulaci se sebou od cizího člověka. A chtěla bych to od pastevce, od psa služebního plemene i od psa společenského plemene. Pes není plyšák ani hračka.

navíc přece jak ten pes pak má vědět, kdo je tedy kámoš a kdo není. Ve chvíli kdy mu bude chtít někdo ublížit je v nevýhodě, protože se nezačne včas bránit. Na naše psy bez problémů sahá veterinář, protože u toho jsem a oni vidí, že to dovolím, že se s tím člověkem přátelsky bavím a že je všechno v pořádku. Ale když u toho nejsem, tak by si na ně nikdo jiný nesáhl. A poznal by tedy sám, že to nemá zkoušet. Na druhou stranu by mě nikdy nenapadlo, si je přivázat před sámoškou.

28.9.2019 09:55

TyVed napsal(a):
navíc přece jak ten pes pak má vědět, kdo je tedy kámoš a kdo není. Ve chvíli kdy mu bude chtít někdo ublížit je v nevýhodě, protože se nezačne včas bránit. Na naše psy bez problémů sahá veterinář, protože u toho jsem a oni vidí, že to dovolím, že se s tím člověkem přátelsky bavím a že je všechno v pořádku. Ale když u toho nejsem, tak by si na ně nikdo jiný nesáhl. A poznal by tedy sám, že to nemá zkoušet. Na druhou stranu by mě nikdy nenapadlo, si je přivázat před sámoškou.

To byl jen příklad. Ani my nepřivazujeme psa/psy před obchody běžně. Jen když není zbytí ve výjimečné situaci.

28.9.2019 10:00

klid, vždyť i kdybych to 100x chtěla, stejně k ničemu takovému nemůže dojít.
Je rozdíl mezi překročením psa a pokusem ho odvétst, pes není hlupák. V takové situaci kousne opravdu jen pes přehnaně agresevní nebo bázlivý. Navíc by se jednalo o zkoušku dobrovolnou, jejíž složení by pro majitele znamenalo zvýhodnění ne postih. Mohlo by to být limitační pro lidi, kteří mají několik psů a nejsou schopni s nimi podobnou zkouškou projít, to jistě ano, ale pro mě by toto bylo jen pozitivní. Kdyby byl poplatek dejme tomu 4000ročně, celostátně s tím že majitelé, kteří podobnou zkouškou se psem projdou neplatí nic, ten kdo má jednoho psa to zaplatí, majitel nesocializované smečky má problém. Samozřejmě v případě majitele psa, na kterého jsou stížnosti by zkouška byla povinná.

28.9.2019 10:00
TyVed

XXX.XXX.58.248

To byl jen příklad. Ani my nepřivazujeme psa/psy před obchody běžně. Jen když není zbytí ve výjimečné situaci.

To nebylo myšleno osobně Jen mě dost pobavila ta představa, jak bych si přivázal psa někde ke stojanu na kola. Ono stačí nechat psy 5 minut v autě, než koupíte rohlíky a už u nich většinou stojí nějakej sebevrah a chytře se táže, proč se ti medvídkové tolik zlobí

28.9.2019 10:07
TyVed

XXX.XXX.58.248

Je rozdíl mezi překročením psa a pokusem ho odvétst, pes není hlupák. V takové situaci kousne opravdu jen pes přehnaně agresevní nebo bázlivý. Navíc by se jednalo o zkoušku dobrovolnou, jejíž složení by pro majitele znamenalo zvýhodnění ne postih. Mohlo by to být limitační pro lidi, kteří mají několik psů a nejsou schopni s nimi podobnou zkouškou projít, to jistě ano, ale pro mě by toto bylo jen pozitivní. Kdyby byl poplatek dejme tomu 4000ročně, celostátně s tím že majitelé, kteří podobnou zkouškou se psem projdou neplatí nic, ten kdo má jednoho psa to zaplatí, majitel nesocializované smečky má problém. Samozřejmě v případě majitele psa, na kterého jsou stížnosti by zkouška byla povinná.

Pes není hlupák, ale když je důvěřivý dobrák, tak by jste divila kolik psů ukradnou a dokonce i třeba hlídací psy z pozemku, protože ten pes prostě nemá adekvátní výcvik a nedůvěru k lidem. Třeba ve státech, kde se hrozně řeší, aby pes nebyl agresivní kradou i pastevce z farem, jelikož jsou to socializovaní psi, kteří jsou zvyklí, že tam pořád někdo leze a hladí je a od štěněte jsou vychovávaní k tomu, že nesmí být agresivní vůči nikomu krom zvířecích predátorů. A pak vidíte ty jejich zoufalé inzeráty, že se hledá ukradený anatolec, pyrenejec a pod, který v pohodě vlezl k někomu do auta. To že se pes nenechá odvézt, je stejně mylná domněnka, jako když většina lidí věří, že je pes, který necvičí obrany, bude bránit. Pak se hrozně diví, že sice štěká, v lepším případě se staví do cesty, ale kousnout nedokáže.

28.9.2019 10:14

Jenže to by byla diskriminace plemen, která mají jaksi v "popisu práce" nenechat sebou manipulovat cizími lidmi a být před cizími ostražití. Pořád mi hlava nebere, PROČ by si měl pes nechat líbit překračování cizím člověkem? Dotyky cizího člověka? Napřaženou ruku? To totiž předpokládá jistou důvěru psa v tohoto člověka - ale PROČ by měl pes důvěřovat cizímu člověku?

28.9.2019 10:15

Ano, to můžete mít pravdu, ale pokud nechci mít psa se zkouškou, teoreticky, poviné by to nebylo. Naopak třeba ve městě, kde je větší koncentrce lidí ´= situací, kdy je třeba mít psa tolerantního, je hodný dobrák výhodou. Já mám tedy takovou zkušenost, že přímo z našich pozemků by se naši psi odvétst nenechali.

28.9.2019 10:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Moje fena by si tohle nechala v klidu líbit a dokonce by byla nadšená a dotyčného ulízala k smrti. Pes už by tak nadšený nebyl . Přivázaného ho nechávám jen ve vedlejší vesnici u sámošky, ale jen když si jdu třeba jen pro pití nebo cigarety a jsem hned zpátky a i tak se to stane spíš výjimečně. V tom případě je pes uvázaný na místě, kolem kterého lidi nechodí a má náhubek. Pokud by k němu ale někdo šel, tak rozhodně nebude sedět, nenechá se hladit a nenechá se překračovat. Ale on by upozornil už když by se ten člověk přímo k němu blížil a myslím, že to lidi odradí. On vůbec odrazuje už svým vzhledem...

A opravdu nemám snahu tohle měnit a učit psa, aby na něho cizí lidi sahali, natahovali ruce nebo ho překračovali - vím, že jemu je to proti srsti a já nepotřebuji, aby si to nechal líbit. Snad by měl každý člověk vědět, že na přivázaného psa se prostě nesahá, nebo celkově na cizího psa bez dovolení majitele. To je to samé jako s tím autem, co jsem tu psala... Nevím, proč by mi měl někdo šmatlat na psa, který čeká v kleci v autě...

A že by měli výhodu ti, kteří mají psa, který tohle zvládne? Nevím no, dávat nějaké úlevy jen proto, že pes na sobě nechá štípat dříví? Ale upřímně je mi to jedno, platím poplatek za psa 100 Kč ročně a to mě fakt nezruinuje, navíc pochybuji, že by tento poplatek ještě někdo snižoval nebo že by někdo psa připravoval na zkoušku jen proto, aby platil méně než 100 Kč za rok.

28.9.2019 10:21

Jenže to by byla diskriminace plemen, která mají jaksi v "popisu práce" nenechat sebou manipulovat cizími lidmi a být před cizími ostražití. Pořád mi hlava nebere, PROČ by si měl pes nechat líbit překračování cizím člověkem? Dotyky cizího člověka? Napřaženou ruku? To totiž předpokládá jistou důvěru psa v tohoto člověka - ale PROČ by měl pes důvěřovat cizímu člověku?

Protože, když se jedná o psa socializovaného bez poruch chování, který nic nehlídá a není na svém teritoriu, neměl by zaútočit, nemá k tomu důvod. Pokud v takové situaci zaútočí, je vidět problém. To jsou pak přesně ti psi co utečou a kousnou třeba dítě na hřišti , místo aby si hledali cestu domů nebo očuchávali patníky. My měli doma i psa na domácím území velice ostrého a přesto jsem přesvědčená, že za těchto okolností by nekousl.

28.9.2019 10:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Protože, když se jedná o psa socializovaného bez poruch chování, který nic nehlídá a není na svém teritoriu, neměl by zaútočit, nemá k tomu důvod. Pokud v takové situaci zaútočí, je vidět problém. To jsou pak přesně ti psi co utečou a kousnou třeba dítě na hřišti , místo aby si hledali cestu domů nebo očuchávali patníky. My měli doma i psa na domácím území velice ostrého a přesto jsem přesvědčená, že za těchto okolností by nekousl.

S tímhle nesouhlasím. Pokud by můj pes utekl, tak si cizích lidí nevšimne. Pokud je ale uvázaný, nebo čeká v autě tak prostě hlídá. A teď co máme ještě fenu, tak ještě intenzivněji, protože hlídá i jí. Ale rozhodně by při první příležitosti neběžel na dětské hřiště kousnout dítě . Ono je něco jiného pokud pes uteče - je na volno a může se kontaktu s cizím člověkem vyhnout a něco jiného pokud je uvázaný a nemá kam utéct...

který nic nehlídá a není na svém teritoriu, neměl by zaútočit, nemá k tomu důvod

Vy si třeba myslíte, že pes nic nehlídá, ale třeba ten náš hlídá fenu. Kamarádka takhle psovi u obchodu nechává položený balonek, aby hlídal ten .

28.9.2019 10:36

Promiňte, ale to je kravina! Socialzace není, že na sobě pes nechá dříví štípat. Tedy nechá sebou manipulovat cizí lidi. Pes není věc, není to hračka, není to plyšák, je to živá bytost.
Pes si nemá všímat cizích lidí, ale ti si zase nemají všímat jeho. Pokud by lidi narušili tzv. útěkovou vzdálenost, a to by se v případě pokusu o překročení přivázaného psa stalo, tak nevidím důvod, proč by pes důrazně nevaroval, a případně, když by varování onen cizí člověk nevyslyšel, tak se nebránil. Naopak, když bych jela v narvané šalině, tak se pes nechá překročit bez problémů, a snese i nepohodlí jízdy namačkán mezi cestující bez jakékoliv agresivity.
Psi, co utečou a kousnou dítě na hřišti, ho nekousnou zpravidla bez příčiny. Důvod vždycky nějaký je. A i sebelíp socializovaný pes může pokousat parchanta, který ho za plotem dráždí.

28.9.2019 10:40
TyVed

XXX.XXX.58.248

Promiňte, ale to je kravina! Socialzace není, že na sobě pes nechá dříví štípat. Tedy nechá sebou manipulovat cizí lidi. Pes není věc, není to hračka, není to plyšák, je to živá bytost.
Pes si nemá všímat cizích lidí, ale ti si zase nemají všímat jeho. Pokud by lidi narušili tzv. útěkovou vzdálenost, a to by se v případě pokusu o překročení přivázaného psa stalo, tak nevidím důvod, proč by pes důrazně nevaroval, a případně, když by varování onen cizí člověk nevyslyšel, tak se nebránil. Naopak, když bych jela v narvané šalině, tak se pes nechá překročit bez problémů, a snese i nepohodlí jízdy namačkán mezi cestující bez jakékoliv agresivity.
Psi, co utečou a kousnou dítě na hřišti, ho nekousnou zpravidla bez příčiny. Důvod vždycky nějaký je. A i sebelíp socializovaný pes může pokousat parchanta, který ho za plotem dráždí.

No jak vidíte, tak by se pes měl nechat dráždit, měl by si nechat líbit jakékoliv ústrky a kdyby se náhodou bránil, tak je to agresor s poruchama chování. Má se nechat v klidu týrat a počkat, až přijde nějaký hodný člověk a všechno to za něj vyřeší.

28.9.2019 10:42

TyVed napsal(a):
No jak vidíte, tak by se pes měl nechat dráždit, měl by si nechat líbit jakékoliv ústrky a kdyby se náhodou bránil, tak je to agresor s poruchama chování. Má se nechat v klidu týrat a počkat, až přijde nějaký hodný člověk a všechno to za něj vyřeší.

Jo, někteří lidi mají fakt pokřivené názory.

28.9.2019 10:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak to pozor, není.Honitba jsou jen pozemky, které dáte myslivcům do nájmu. Já jim své nedala, i když jsem možná jediná

28.9.2019 10:58
TyVed

XXX.XXX.58.248

lesnížínka napsal(a):
Tak to pozor, není.Honitba jsou jen pozemky, které dáte myslivcům do nájmu. Já jim své nedala, i když jsem možná jediná

A nemáte pak povinnost se tam starat o zvěř a tak podobně?

28.9.2019 11:07

Promiňte , ale to co popisujete zjevně není to, co jsem napsala já. Přečtěte si to znovu. Jednalo by se o místo, kde by pes byl odložen, byl by sám a neměl by co hlídat, ani ten balonek.

28.9.2019 11:13

Promiňte , ale to co popisujete zjevně není to, co jsem napsala já. Přečtěte si to znovu. Jednalo by se o místo, kde by pes byl odložen, byl by sám a neměl by co hlídat, ani ten balonek.

A vy si myslíte, že odložený pes sí má nechat líbit manipulaci cizími lidmi? Odpovězte mi, prosím, PROČ?

28.9.2019 11:13
TyVed

XXX.XXX.58.248

Pokud odložíte tímto způsobem hlídací plemeno, tak si to místo přivlastní a hlídá to místo. Většinou ho okamžitě označkuje. A prostě ho bude bránit, protože od té chvíle je to jeho teritorium. A není to porucha chování, je to stovky a tisíce let šlechtěná vlastnost.

28.9.2019 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

TyVed napsal(a):
A nemáte pak povinnost se tam starat o zvěř a tak podobně?

Ne, nejsem za to státem placená Kecám, netuším, jak to je, když do honitby nedám, ale nedala jsem. Mám svou velkou zahradu a jeden menší pozemek před domem. Kapka v moři, ale nehodlám s nima mít nic společného. U nás to bylo jednodušší o to, že se rozhádala dvě sdružení a potřebovali to na nové smlouvy znovu.

28.9.2019 12:01

Pro Hluchavku: představte si, že někde stojíte, třeba čekáte ve frontě. Najednou k vám přistoupí cizí člověk a pokusí se vás doktnout. Co uděláte? Uhnete, pokud si toho všimnete a ohradíte se. Pokud si toho nevšimnete, leknete se jakmile dotyk ucítíte a ohradíte se proti tomuto chování. Pokud se dotyčný bude chystat i přes vaše námitky dotyk zopakovat, utečete, pokud budete moci. Ale pokud nebudete moci, budete například natlačena do prostoru, z kterého nebudete moci utéct, začnete se bránit. Proč by to měl mít pes jinak?

28.9.2019 13:06

Ještě za totality dělali na bonitaci čuvači zkoušku povahy.Pes se uvázal ke kolíku,pán se schoval,udělal se kruh a pomalu se postupovalo ke psu na vzdálenost toho vodítka.Pak se lidi otočili a pomalu zase odešli.Otočili se znovu a přibližovali se ke psovi rychlou chůzí,opět na vzdálenost vodítka.Nakonec se jeden člověk proti psovi rozeběhl s náznakem útoku.Pes se správnou pětkovou povahou měl při náznaku útoku zaútočit,ale jinak se musel chovat klidně.Nikdo ale na psa nesahal,ani ho nepřekračoval,ani se nepřibližoval těsně k němu.Přitom s pánem se museli nechat změřit,zvážit.Učit,ale psa aby sebou nechal manipulovat od cizích lidí bez přítomnosti pána je blbost,obzvláště v dnešní době kdy jsou lidé čím dál více voražený a myslí si,že si mohou vše dovolit.A to se netýká jen psů,ale i třeba krmení cizích zvířat v ohradách apod.

28.9.2019 13:50

Pro Balu, já v tom vidím rozdílů mnoho, nicméně jeden zásadní, Za svého psa jsem jako majitel zodpovědná a platím případné škody, naopak to neplatí.
Na druhou stranu, třeba způsob zkoušky, který popisuje paní Jíva by taky stačil.

28.9.2019 14:14
TyVed

XXX.XXX.58.248

Pro Balu, já v tom vidím rozdílů mnoho, nicméně jeden zásadní, Za svého psa jsem jako majitel zodpovědná a platím případné škody, naopak to neplatí.
Na druhou stranu, třeba způsob zkoušky, který popisuje paní Jíva by taky stačil.

Tak to co popisuje Jiva dělají běžně i naši kavkazáci a pokud se to od mala dělá, tak to není těžké nacvičit. Pokud pro toho pastevce něco znamenáte a má k Vám vztah, tak prostě respektuje co Vám připadá normální a když vidí, že se chováte klidně, tak se naučí ty situace rozlišovat. Ale s tím ta nedůvěra naprosto nesouvisí, ten pes neustále dává po očku pozor a v zásadě nikdy nepřestává dělat svou práci. Jen se naučí, jaká je hranice pro to, aby nějak zasahoval. Pokud mu to nikdo neukáže, tak samozřejmě pak hodnotí podle svého.

28.9.2019 14:39

A jaké rozdíly v tom vidíte? Jaký je rozdíl v tom, když se stejná situace bude dít vám nebo psovi?

Jiva nepíše o překračování psa a ani o hlazení uvázaneho psa.

28.9.2019 15:02

TyVed napsal(a):
Tak to co popisuje Jiva dělají běžně i naši kavkazáci a pokud se to od mala dělá, tak to není těžké nacvičit. Pokud pro toho pastevce něco znamenáte a má k Vám vztah, tak prostě respektuje co Vám připadá normální a když vidí, že se chováte klidně, tak se naučí ty situace rozlišovat. Ale s tím ta nedůvěra naprosto nesouvisí, ten pes neustále dává po očku pozor a v zásadě nikdy nepřestává dělat svou práci. Jen se naučí, jaká je hranice pro to, aby nějak zasahoval. Pokud mu to nikdo neukáže, tak samozřejmě pak hodnotí podle svého.

To máte štěstí,jelikož u čuvačů už to nedělají a je to škoda.Je to na povahách znát.

28.9.2019 15:02

A jaké rozdíly v tom vidíte? Jaký je rozdíl v tom, když se stejná situace bude dít vám nebo psovi?

Jiva nepíše o překračování psa a ani o hlazení uvázaneho psa.

Dobrá, zjevně se chcete dohadovat. Přečtěte si pozorně, jak by to probíhalo. Na psa nikdo nebafne, zvolna okolo něj projde, tak aby si ho pes dobře všiml, pak na něj přátelsky promluví, přiblíží se a dotkne se ho. Pokud už tedy chcete psi polidšťovat a stavět se na úroveň psa, pak pokud budu stát ve frontě, někdo okolo mne projde, vklidu, pak mne přátelsky osloví a potom mi sahne dejme tomu na ruku, jsem přátelský člověk a agresivně rozhodně reagovat nebudu.

28.9.2019 15:34

Dobrá, zjevně se chcete dohadovat. Přečtěte si pozorně, jak by to probíhalo. Na psa nikdo nebafne, zvolna okolo něj projde, tak aby si ho pes dobře všiml, pak na něj přátelsky promluví, přiblíží se a dotkne se ho. Pokud už tedy chcete psi polidšťovat a stavět se na úroveň psa, pak pokud budu stát ve frontě, někdo okolo mne projde, vklidu, pak mne přátelsky osloví a potom mi sahne dejme tomu na ruku, jsem přátelský člověk a agresivně rozhodně reagovat nebudu.

Ale Hluchavko, nechci se dohadovat. Jenže vy to překrucujete. Původně byla řeč o překračování a hlazení psa bez přítomnosti psovoda. A to byste mohla uznat i vy, že to není totéž, co píše Jiva.

Kdyby vás hezky oslovil cizí člověk a vzápětí na vás sáhl, bude se vám to líbit? Mně teda ne. Já bych se ohradila a pokud by to ten člověk neakceptoval, bránila bych se nebo utekla, jak už jsem psala. Proč by na mě měl někdo sahat? Proč by mě měl cizí člověk hladit?

28.9.2019 17:51
Laral

XXX.XXX.157.155

Hluchavko:
Představte si 10 letou holcinu venku. Přijde k ní cizí chlap,pratelsky na ni promluví, pohladi ji... je v poradku, aby holka nic neudělala, nepokusila se bránit, utéct, křičet o pomoc, protože přeci uchýlí to určitě není? Samozřejmě že ne.
No,a z mého pohledu je to u psa, kterého najednou začne cizí člověk, ještě bez dozoru panicka, najednou hladit, to same. Ten pes má právo cítit se ohrožen. Na cizího psa se nesahá.

Vám by asi možná osahavani cizím člověkem nevadilo a cítila by ste se v pohodě, ale každý to má jinak nastavené. Obzvlášť zvířata.

28.9.2019 19:55

podívejte já na to mám prostě jiný názor a psy mám také tak naučené. A upřímně srovnávání reakcí člověka a psa je mi zkrátka proti srsti. Pes je pes, já jsem majitel, mám ho samozřejmě ráda, ale škody které eventuelně může způsobit, jdou na můj účet a jsem za něj trestně odpovědná. Jak už jsem napsala výš, mě se případné restrikce, které si myslím že nastanou, protože neustále psů přibývá a soudnost majitelů klesá, týkat vpodstatě nebudou. Je mi vpodstatě jedno, jak přesně by jakákoli zkouška probíhala, ale říkám že by byla rozumným nástrojem eliminace majitelů, kteří se o své psy starají velmi laxním a neodpovědným způsobem, navíc by mohla některé lidi naučit, jak svého psa zvládnout.

28.9.2019 20:55

Ale myslivci domácí psy nestřílejí. Naši myslivci taky mají na klubově fotku mé psice, aby se náhodou nespletli :-)) To byl fór, naši myslivci jsou celkem rozumní, víc než psi je štvou ovce, které utíkají a vyžírají krmelce ( ručně sušené voňavoučké seno ). Tak to asi bude brzy jehně na rožni.

28.9.2019 21:06

Ale myslivci domácí psy nestřílejí. Naši myslivci taky mají na klubově fotku mé psice, aby se náhodou nespletli :-)) To byl fór, naši myslivci jsou celkem rozumní, víc než psi je štvou ovce, které utíkají a vyžírají krmelce ( ručně sušené voňavoučké seno ). Tak to asi bude brzy jehně na rožni.

Teď už ne, ale dříve běžně stříleli. Dnes už je jich naštěstí většina normálních.

28.9.2019 21:20

"Na psa nikdo nebafne, zvolna okolo něj projde, tak aby si ho pes dobře všiml, pak na něj přátelsky promluví, přiblíží se a dotkne se ho".
Takhle přesně to udělá člověk, který půjde psa ukrást. Nejdřív projde, pak pěkně promluví, pamlsek přidá, pak sáhne a má ho.
O to opravdu nestojím.

28.9.2019 21:27

Za druhé - může to sklouznout do druhého extrému, kdy se pes šmrdolí ke každému chodci, protože si myslí, že všichni lidi jsou na světě proto, aby mazlili. Taky nic moc.

29.9.2019 07:40

když jsem někde na výletě, tak mám psy naučené, že přesně tohle si líbit nechají. Pohybuju se s nimi po místech, kde jsou ostatní lidé i s dětmi a ráda se zajdu najíst do různých hospůdek, kde je sezení venku. Nechci riskovat úraz. Nechodí za cizími lidmi sami, ale nechají si líbit pohlazení. Přesto moji psi doma hlídají a doma na sebe cizí lidi v mé nepřítomnosti rozhodně sahat nenechají. Možná že kdybych měla psa jen jednoho, byla by situace jiná.

29.9.2019 08:07

hluchavka, a o tom to je.....
v přítomnosti psovoda x v nepřítomnosti
ono netřeba bezmozkově přejímat každou peachovinu z Německa či odjinud, že........

a to zcela pomíjím až zcela protichůdné vlastnosti různých plemen/skupin (vztaženo k chování k cizím lidem)

29.9.2019 11:27
šavlozubka

XXX.XXX.1.35

Popravdě taky nechápu, proč by měl můj pes nadšeně strpět hlazení od cizích lidí nedej bože dětí. Mně vysloveně vytáčí, když místní pejskaři mají tendence každého psa otlapkávat (nejlépe po hlavě) a pamlskovat. Ty dost rázně odkazuju do jasných mezí. Na matky, co svoje batolata pouští k mému psu, aniž by otevřely pusu, jsem držka preventivně. Radši budu držka já, něž aby měl pes pocit, že to musí řešit sám. Taky s ním jezdíme po výletech, stravujeme se v restauracích a kupodivu za celý jeho život jediný problém. Cizí mu jsou ukradení. Odtažitý pes vážně není kontraindikací pro výlety.

29.9.2019 17:05

Jen taková "technická"
Řešili jsme tady masívní rozšíření psů....jakože každej musí mít nutně psa a pak to podle toho vypadá.....a že by eventuelní zkouška byla komplikací a že by si možná někteří pořízení psa rozmysleli....
Teď mě v jiné diskuzi, kde pejska potřebují "donutit", aby jedl granule, protože hodně cestují, napadlo, že právě granule můžou za to masívní rozšíření psů....protože je to prostě jednoduché a pohodlné....proto dřív tolik psů nebylo, granule žádné, maso se špatně shánělo pro lidi, natož pro psy a čím větší pes, tak tím to samozřejmě bylo složitější, nákladnější.......dneska se prostě koupí pytel granulí (to není nic proti těm, co krmí granulemi) a je vystaráno.

29.9.2019 17:10

Přesně, tehdy měl psa hlavně ten, kdo byl ochoten i trochu obětovat ze svého pohodlí.

29.9.2019 17:15
Terven

XXX.XXX.110.159

Jen taková "technická"
Řešili jsme tady masívní rozšíření psů....jakože každej musí mít nutně psa a pak to podle toho vypadá.....a že by eventuelní zkouška byla komplikací a že by si možná někteří pořízení psa rozmysleli....
Teď mě v jiné diskuzi, kde pejska potřebují "donutit", aby jedl granule, protože hodně cestují, napadlo, že právě granule můžou za to masívní rozšíření psů....protože je to prostě jednoduché a pohodlné....proto dřív tolik psů nebylo, granule žádné, maso se špatně shánělo pro lidi, natož pro psy a čím větší pes, tak tím to samozřejmě bylo složitější, nákladnější.......dneska se prostě koupí pytel granulí (to není nic proti těm, co krmí granulemi) a je vystaráno.

Ano, přesně. Vaření masa a starosti se žrádlem byl jeden z důvodů, proč mi máma nechtěla dovolit psa. Že by to zbylo na ni, protože já jsem byla ještě dítě.

29.9.2019 17:22

Terven napsal(a):
Ano, přesně. Vaření masa a starosti se žrádlem byl jeden z důvodů, proč mi máma nechtěla dovolit psa. Že by to zbylo na ni, protože já jsem byla ještě dítě.

Tak ono i v diskuzích zde, kde se probírá krmení granulemi, často zaznívá, nemám čas psovi vařit, nemám místo v mrazáku, nemám jen toho psa, ale i rodinu.....opravdu nejsem člověk, který by někoho odsuzoval, že krmí psa granulkama, když to pejsovi chutná, je zdravý, prospívá na nich......ale ...pořídili by si tihle lidi psa, když by nebyly granule ani konzervy??? A byť svého psa milují a je to pro ně člen rodiny....stály by jim ty starosti za to, aby si psa pořídili??....toť otázka

29.9.2019 17:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak ono i v diskuzích zde, kde se probírá krmení granulemi, často zaznívá, nemám čas psovi vařit, nemám místo v mrazáku, nemám jen toho psa, ale i rodinu.....opravdu nejsem člověk, který by někoho odsuzoval, že krmí psa granulkama, když to pejsovi chutná, je zdravý, prospívá na nich......ale ...pořídili by si tihle lidi psa, když by nebyly granule ani konzervy??? A byť svého psa milují a je to pro ně člen rodiny....stály by jim ty starosti za to, aby si psa pořídili??....toť otázka

ano to sedí. vybavuji si jak jsme za socíku vařili pro psa na dvoře na starém vařiči. A je fakt že na cestách je pohodlné když pes žere granule. Našemu kromě zeleniny a ovoce chutnalo vše a vybíravý nebyl..............maso, granule, konzervy.

29.9.2019 19:13
Terven

XXX.XXX.160.10

Každopádně je zajímavý, že mě až dosud nenapadlo se nad takovou jednoduchou věcí zamyslet ...kolik lidí by si v dnešní hektické době psa odpustilo, pokud by bylo nutno mu vařit jako za časů mýho mládí.
Všechno je dneska rychlé, snadné, dostupné...otázka je, jestli je to vždy dobře.

29.9.2019 19:43
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ano Sardullah, kápla jste na to Dneska jsem byla v jednom okresním městě a koukala jsem, jak v pozdním odpoledni vyrazili ven pejskaři...kolik jich bylo Já to píšu pořád...ne, opravdu nemusí mít každý psa. Je to blbá móda, blbý trend, chcete-li. Kdo to zastaví??

29.9.2019 19:49

Za sebe - ano, pořídila.

29.9.2019 20:41

Za sebe - ano, pořídila.

Pokud ano, tak je to v pořádku... , jak jsem psala, není to nic proti "granulkářům, ale obecně to že granule existují zjednodušilo držení psa.
Pokud si ale člověk řekne ne....nemám čas psovi uvařit...nemám čas ho vychovat...nemám čas ho naučit základním povelům....eventuelně doplňte dle libosti další nemám, nemúžu...mám x,y jiných zájmů, koníčků, činností, jsem ráda, že stihnu nechat psa 3x denně vyvenčit a nasypat mu ty granulky..tak takový člověk psa nepotřebuje.

29.9.2019 20:48

V té době jsme psa pořídili. Nejmenší služební plemeno ( Svazarm nebral ani společenská plemena, ani voříšky a já dala synovi podmínku, že bude chodit cvičit, byl i nižší poplatek za psa a nárok na maso z jatek ). Chodilo se s kýblem k okénku ve zdi jatek, tam nám zaměstnanec něco fláknul , ale bylo to za pár kaček. Když to bylo fuj, vařila jsem u garáže na propanu, když to bylo lepší, tak v noci v kuchyni s otevřeným oknem. V zimě jsem nejezdila autem ( bývaly jiné zimy ), vozily jsme ještě s kolegyní ty kýblíky MHD.
Na dovolenou jsem psovi zavářela maso do sklenic ( na každý den jednu, byl jich plný kufr. )
Velmi dobře pamatuju dobu bez granulí. Dnes krmím granule + vařené + syrové.....
Maso od řezníka, jatky už u nás v městě snad ani nejsou.
Vepřové ocásky z Kauflandu, ořezy a masové kosti z Globusu......
Všechno je jednodušší, ne jen krmení psů. A mladí lenivějí, tloustnou a hloupnou.

29.9.2019 21:09
TyVed

XXX.XXX.58.248

Tak ono ani když se to nevaří, tak to není uplně bez práce a je pravda, že to zabere dost místa v mrazáku a rozmražené v lednici a tam i zelenina. Ale pro jednoho malého psa to bude asi podstatně jednodušší.

29.9.2019 21:47

TyVed napsal(a):
Tak ono ani když se to nevaří, tak to není uplně bez práce a je pravda, že to zabere dost místa v mrazáku a rozmražené v lednici a tam i zelenina. Ale pro jednoho malého psa to bude asi podstatně jednodušší.

Momentálně mám skoro polovinu lednice obsazenou mrkví...byla v akci

29.9.2019 22:06
TyVed

XXX.XXX.58.248

Momentálně mám skoro polovinu lednice obsazenou mrkví...byla v akci

No to já mám zase polovinu zahrady osázenou mrkví a kadeřávkem do barfu, protože to se dá sklízet čerstvé i v zimě

Přidejte reakci

Přidat smajlík