Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.11.2019 20:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Původně jsem nějak neměla sílu to sem psát, ale rozhodla jsem se, že se s Vámi o tenhle nepříjemný zážitek přeci jen podělím, s očekáváním, že třeba někdo bude mít zkušenosti a i poradí.

V sobotu večer se mi čubina přimotala v kuchyni pod nohy, když jsem vařila a zrovna jsem nesla hrnec ke dřezu, že sleju vodu - zavrávorala jsem, hrnec naštěstí udržela, ale vychrstla z něj voda - na fenu i na mě. Byl to hrozný šok, nikdy jsem neslyšela takhle psa naříkat , hned přiběhl i druhý pes se podívat co se děje - fena se v tom šoku pustila do něho, naštěstí (ale tak trochu i k mému překvapení) pes zareagoval tak, že utíkal vedle do křesla a feny se ani nedotkl, taky chudák nevěděl, co se děje. Fenu jsem od psa odtrhla (nic mu neudělala) a hned s ní běžela do vany, kde jsem na ní pustila studenou sprchu, asi 10 minut jsem na ni nechala vodu téct. Chudinka byla fakt vyděšená, navíc to muselo příšerně bolet (jsem na tom mnohem lépe než fena a taky to bolí), když jsem ji vyndala z vany, tak si sedla a jen vyděšeně koukala, mimo - samozřejmě se ji nedivím. Klepala se, nechtěla ani piškot, na kůži nebylo v tu chvíli nic viditelného, ale fena kůží "škubala"... Hned jsem volala na veterinární pohotovost - měli jsme okamžitě přijet s tím, že i kdyby to nic nebylo (v tom šoku jsem nestihla vnímat,jak moc ta voda fenu zasáhla) alespoň na ni mrknou a uvidí se.... No než jsme dorazily na veteriinu, tak fena vypadala úplně v pohodě - vítala všechny v čekárně, sestřičky, doktory, byla čilá..... Vetka ji důkladně prohlédla srst s tím, že to má začervenalé, ale že si myslí, že z toho nic nebude. Dala ji injekce (bohužel nevím jakou přesně, v tom zmatku jsem si nevzala ani zprávu), mělo to být něco na bolest a proti tomu, aby se to nějak více "rozjelo"... Pak nám dala ještě dva prášky Rimadyl na doma a doporučila mazat panthenolem. S tím, že kdyby se objevili nějaké puchýře nebo něco, tak samozřejmě jet na veterinu, že je možné, že se objeví déle, nicméně že si to nemyslí. No bohužel neměla pravdu a zhoršilo se to - nebyly to sice puchýře, ale z kůže tekla "lepivá" tekutina... Takže jsme letěli k našemu vetovi. Musel ji oholit srst, protože to pod srstí mokvalo, měla horečku. Máme otírat heřmánkem, dostali jsme hojivý šampon a mast přímo na popáleniny. A dostala dvě injekce - na bolest, proti zánětu, na snížení horečky a nevím co ještě...

No a chtěla bych se zeptat - mě na všechno hrozně pomáhá domácí konopná mast, kterou mám od jedné "babči" z vesnice - před pár lety mi zahojila celý sedřený obličej, používám to opravdu na všechno. Myslíte, že bych ji to mohla na to dát? Myslím, že by to mohlo pomoci, nebo minimálně, že ji to neuškodí, ale samozřejmě nechci nic riskovat. Zítra jdeme na kontrolu, takže se zeptám přímo veta. Jen mě zajímá ,jestli s tím někdo nemáte zkušenosti.... Nebo klidně s něčím jiným, co by pomohlo při hojení? Začínají se jí tam dělat strupy a začíná to svědit - má tendenci to otírat.

Já když si na to vzpomenu, tak se klepu ještě teď. Opravdu nechápu, jak někdo může úmyslně ublížit zvířeti ....

Pak jsem taky měla obavu z toho, jestli fena nebude mít nějaké "trauma" a jestli si to nespojí tak, že jsem ji to prostě udělala já...Hned druhý den, když jsem vařila, byla fena opět v kuchyni. Ale po další dny už ne. Do kuchyně se nebojí, normálně tam chodí, ale jakmile začnu vařit, tak si jde na pelíšek nebo do klece - tam chodí když chce mít klid. Když ji zavolám, tak normálně radostně přiběhne. A řekla bych, že od té doby za mnou chodí jinak ještě víc než jindy, více se mazlí, nechává se trpělivě bez problémů ošetřovat....

Nikdy bych neřekla, že se mi tohle stane, ale bohužel stalo se a nepřeji to opravdu nikomu. Člověk z toho má fakt hrozný pocit, o to víc proto, že ví, že to vlastně udělal on... No zpátky už to nevrátím a teď nezbývá než doufat, že se to dobře zahojí.... Držte palečky...

Janae1

14.11.2019 21:04
Janae1

XXX.XXX.160.6

marcelaamax napsal(a):
Původně jsem nějak neměla sílu to sem psát, ale rozhodla jsem se, že se s Vámi o tenhle nepříjemný zážitek přeci jen podělím, s očekáváním, že třeba někdo bude mít zkušenosti a i poradí.

V sobotu večer se mi čubina přimotala v kuchyni pod nohy, když jsem vařila a zrovna jsem nesla hrnec ke dřezu, že sleju vodu - zavrávorala jsem, hrnec naštěstí udržela, ale vychrstla z něj voda - na fenu i na mě. Byl to hrozný šok, nikdy jsem neslyšela takhle psa naříkat , hned přiběhl i druhý pes se podívat co se děje - fena se v tom šoku pustila do něho, naštěstí (ale tak trochu i k mému překvapení) pes zareagoval tak, že utíkal vedle do křesla a feny se ani nedotkl, taky chudák nevěděl, co se děje. Fenu jsem od psa odtrhla (nic mu neudělala) a hned s ní běžela do vany, kde jsem na ní pustila studenou sprchu, asi 10 minut jsem na ni nechala vodu téct. Chudinka byla fakt vyděšená, navíc to muselo příšerně bolet (jsem na tom mnohem lépe než fena a taky to bolí), když jsem ji vyndala z vany, tak si sedla a jen vyděšeně koukala, mimo - samozřejmě se ji nedivím. Klepala se, nechtěla ani piškot, na kůži nebylo v tu chvíli nic viditelného, ale fena kůží "škubala"... Hned jsem volala na veterinární pohotovost - měli jsme okamžitě přijet s tím, že i kdyby to nic nebylo (v tom šoku jsem nestihla vnímat,jak moc ta voda fenu zasáhla) alespoň na ni mrknou a uvidí se.... No než jsme dorazily na veteriinu, tak fena vypadala úplně v pohodě - vítala všechny v čekárně, sestřičky, doktory, byla čilá..... Vetka ji důkladně prohlédla srst s tím, že to má začervenalé, ale že si myslí, že z toho nic nebude. Dala ji injekce (bohužel nevím jakou přesně, v tom zmatku jsem si nevzala ani zprávu), mělo to být něco na bolest a proti tomu, aby se to nějak více "rozjelo"... Pak nám dala ještě dva prášky Rimadyl na doma a doporučila mazat panthenolem. S tím, že kdyby se objevili nějaké puchýře nebo něco, tak samozřejmě jet na veterinu, že je možné, že se objeví déle, nicméně že si to nemyslí. No bohužel neměla pravdu a zhoršilo se to - nebyly to sice puchýře, ale z kůže tekla "lepivá" tekutina... Takže jsme letěli k našemu vetovi. Musel ji oholit srst, protože to pod srstí mokvalo, měla horečku. Máme otírat heřmánkem, dostali jsme hojivý šampon a mast přímo na popáleniny. A dostala dvě injekce - na bolest, proti zánětu, na snížení horečky a nevím co ještě...

No a chtěla bych se zeptat - mě na všechno hrozně pomáhá domácí konopná mast, kterou mám od jedné "babči" z vesnice - před pár lety mi zahojila celý sedřený obličej, používám to opravdu na všechno. Myslíte, že bych ji to mohla na to dát? Myslím, že by to mohlo pomoci, nebo minimálně, že ji to neuškodí, ale samozřejmě nechci nic riskovat. Zítra jdeme na kontrolu, takže se zeptám přímo veta. Jen mě zajímá ,jestli s tím někdo nemáte zkušenosti.... Nebo klidně s něčím jiným, co by pomohlo při hojení? Začínají se jí tam dělat strupy a začíná to svědit - má tendenci to otírat.

Já když si na to vzpomenu, tak se klepu ještě teď. Opravdu nechápu, jak někdo může úmyslně ublížit zvířeti ....

Pak jsem taky měla obavu z toho, jestli fena nebude mít nějaké "trauma" a jestli si to nespojí tak, že jsem ji to prostě udělala já...Hned druhý den, když jsem vařila, byla fena opět v kuchyni. Ale po další dny už ne. Do kuchyně se nebojí, normálně tam chodí, ale jakmile začnu vařit, tak si jde na pelíšek nebo do klece - tam chodí když chce mít klid. Když ji zavolám, tak normálně radostně přiběhne. A řekla bych, že od té doby za mnou chodí jinak ještě víc než jindy, více se mazlí, nechává se trpělivě bez problémů ošetřovat....

Nikdy bych neřekla, že se mi tohle stane, ale bohužel stalo se a nepřeji to opravdu nikomu. Člověk z toho má fakt hrozný pocit, o to víc proto, že ví, že to vlastně udělal on... No zpátky už to nevrátím a teď nezbývá než doufat, že se to dobře zahojí.... Držte palečky...

Já dávala na ránu Alaptid, tak na to koukněte.
To samé se mi stalo jako dítěti, ale do puntíku to samé.
Pes na to rychle zapomněl.
Akorát bohužel opařenina už nikdy nezarostla.

14.11.2019 21:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
Já dávala na ránu Alaptid, tak na to koukněte.
To samé se mi stalo jako dítěti, ale do puntíku to samé.
Pes na to rychle zapomněl.
Akorát bohužel opařenina už nikdy nezarostla.

Jo Alaptid je to přesně to, co máme od veta . Jinak i nám veterinář říkal, že je možné, že na některých místech už srst nenaroste - nemá to jednu velkou plochu, má to na více menších plochách... Zatím tedy i na těch "nejhorších" místech kořínky chloupků má, jak je oholená, tak uvidíme..

Chtěla jsem přidat i fotky, ale vím, že některé z vás jsou na tohle "cíti" (to nemyslím ve zlém), tak jsem nakonec nedala...

Edit.: můžu se prosím ještě zeptat, jak dlouho se to cca hojilo?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2019 21:42

Mně na opařeniny nejvíce pomohl měsíčkový olej od Dědka Kořenáře.

14.11.2019 21:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

co ten Hemagel? ale zeptala bych se raděj předem veta. Nebo něco s koloidním stříbrem (používala tchyně na bercový vřed) ..........chudák Ejbi

14.11.2019 21:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
co ten Hemagel? ale zeptala bych se raděj předem veta. Nebo něco s koloidním stříbrem (používala tchyně na bercový vřed) ..........chudák Ejbi

No právě do něčeho takového se mi moc nechce (už vůbec ne bez vetova vědomí, svolení), ta konopná mast je čistě přírodní, takže jsem myslela, že bych ji použila ještě k tomu Alaptidu... Zítra se na to zeptám. Jinak já na tu mojí otevřenou ránu používala Flamigel - to bude možná něco podobného a to teda zabíralo skvěle, narozdíl od toho, co mi napsali v nemocnici, zeptám se i na to...

Jiva - taky děkuji, poptám se.

14.11.2019 21:53

marcelaamax napsal(a):
No právě do něčeho takového se mi moc nechce (už vůbec ne bez vetova vědomí, svolení), ta konopná mast je čistě přírodní, takže jsem myslela, že bych ji použila ještě k tomu Alaptidu... Zítra se na to zeptám. Jinak já na tu mojí otevřenou ránu používala Flamigel - to bude možná něco podobného a to teda zabíralo skvěle, narozdíl od toho, co mi napsali v nemocnici, zeptám se i na to...

Jiva - taky děkuji, poptám se.

Podívejte se na stránky Dědek Kořenář Břetislav Nový.

14.11.2019 22:34
saola

XXX.XXX.200.108

Pro marcelaamax:
Chlazení bylo bohužel nedostačující - pokud se nejedná o fatální opaření sliznic, hlavy či genitálií nebo viditelně hluboké poškození tkáně (tam samozřejmě co nejrychleji vyhledat pomoc lékaře), je třeba opařeniny vždy chladit nepřetržitě alespoň 30 minut.
A srst musí pryč, vždycky je třeba zvíře oholit, a samozřejmě udržovat ránu v úzkostlivé čistotě.
Konopné masti bych se nebála.

14.11.2019 22:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No upřímně jsem pak fenu z vany vyndala a snažila se ji hodit do klidu, ale pořád jsem to "ledovala" - ale je pravda, že ne nepřetržitě, po vyndání z vany jsem ji zkoušela "rozptylovat" a až po pár minutách mě napadlo dojít do mražák.....,i cestou na veterinu (která trvala minimálně 40 minut) jsem chladila.... - dala jsem na radu veterinářky, která mi řekla, ať jedeme hned...

Vet teda říkal, že i tímto chlazením jsem tomu dost pomohla, že si myslí, že jinak by to dopadlo hůře.

Jo srst oholenou má, tak uvidíme, jak dopadneme zítra na kontrole.

14.11.2019 23:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zrovna dneska se mi při čištění suchého odlomilo kus aloe vera. tak jsem hladala, jak využít, třeba si udělat pleťovou masku a prvé, co na mě vyskočilo, že je to na popáleniny, i právě u zvířat.

14.11.2019 23:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Aloe mám doma taky, no teď jen vybrat, co bude to nejlepší 🤔

14.11.2019 23:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Aloe mám doma taky, no teď jen vybrat, co bude to nejlepší 🤔

Hledejte na NETu a zkuste se poradit s tím vetem, i když na staré veterině mi samozřejmě cpali jen jejich přípravky s tím, že je to to nejlepší, co můžu psu dát. Na nové kam jsem přešla, ač starší pán, má pochopení a dobré zkušenosti i s alternativním léčením.

14.11.2019 23:25
saola

XXX.XXX.200.108

Ledovat je špatně - můžete snadno k opařenině přidat ještě omrzlinu, což je legrační, jen když to člověk takhle čte, ale v reálu je to průšvih. Prostě jen ta studená voda a alespoň těch 30 minut.
Věřím ale, že už to v budoucnu snad potřebovat nebudete....

14.11.2019 23:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Hledejte na NETu a zkuste se poradit s tím vetem, i když na staré veterině mi samozřejmě cpali jen jejich přípravky s tím, že je to to nejlepší, co můžu psu dát. Na nové kam jsem přešla, ač starší pán, má pochopení a dobré zkušenosti i s alternativním léčením.

No ono v letáku te masti co mi dal píšou, že je to přímo na popáleniny. Jen jsem myslela, že bych tomu hojeni ještě pomohla něčím přírodním k tomu. Zítra se s ním poradím a uvidím, co ona na to.

14.11.2019 23:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

saola napsal(a):
Ledovat je špatně - můžete snadno k opařenině přidat ještě omrzlinu, což je legrační, jen když to člověk takhle čte, ale v reálu je to průšvih. Prostě jen ta studená voda a alespoň těch 30 minut.

No, chtěla jsem to taky napsat, ale už to bylo vlastně jedno

14.11.2019 23:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):

No, tak to by mě vůbec nenapadlo :-/. Myslím, že teď už si dam opravdu pozor a víckrát se to nestane. Už teď se v kuchyni pořád důkladně ohlížim a psa posílám rovnou pryč.

14.11.2019 23:55

Marcelo, podpořte hojení i zevnitř, nejlépe konopným olejem do žrádla.

15.11.2019 07:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Aloe je bezva věc - máma měla strašlivou opařeninu s puchýři, fakt to byla prakticky otevřená rána. Po dvou měsících mazání aloe a kokosovým olejem se to zahojilo tak, že nemá ani jizvu.
Aloe vera je třeba použít z rostliny, která je starší 5 let. Normálně list podélně rozřízněte, vyškrabejte ten gel uvnitř, rozmačkejte ho třeba vidličkou nebo něčím a naneste na ránu. Je to takový sliz, i když třeba část steče, něco na ráně zůstane. Pokud si to dočista neslíže, bude to stačit.
Jinak na mokvavou ránu bych něco s tukem nedávala, mokvavá rána by se měla usušit. Pokud naopak má suché strupy, trochu tuku je plus. My používali zmíněný kokosák, protože na rozdíl od jiných tuků, co jsme měli doma, tento taje při nízké teplotě, takže jeho nanášení nebolí. Odhaduju, že namazat to tekutým olejem by bylo přibližně stejně užitečné. Tuhá a těžká mazadla (např. vazelína) jsou nevhodná, rána by mohla začít znovu mokvat.
Aloe vera je na opařeniny a popáleniny nejlepší, vhodná je i aloe stromovitá. Aloe kapská mámě na popáleninu pomáhala relativně nejméně. Jiné aloe nemáme (kromě nějakých okrasných, které nemají léčivý účinek).
Doporučuji opravdu gel z rostliny, kupované gely byly méně účinné a kupované krémy s přídavkem aloe byly zbytečné - nebyl rozdíl, jestli si to namažete tímto, nebo obyčejnou indulonou. Navíc vnitřek rostliny je z podstaty sterilní, není problém gel omýt studenou vodou a nemůže ublížit (vyjma alergických reakcí), ani když ho pes slíže, je tedy prakticky bez rizika.
Chlazení ledem standardně probíhá přes ručník, dvojitě přeloženou utěrku apod. a taky se led co pár minut odkládá. Pokud jste toto dodržela, nemusíte se obávat omrzlin.

15.11.2019 07:33

Marcelo, to je mi moc líto. Držím palce, abyste byly obě brzy v pořádku. Radu, zkušenosti nemám. Ale holky přede mnou už poradily.

15.11.2019 07:44
TyVed

XXX.XXX.22.75

marcelaamax napsal(a):

Myslím, že vzhledem k tomu, že všechny jizvy se mají promazávat a že to pomůže i odloučení těch strupů, tak chirurgové doporučují i sádlo myslím. Navíc to promazané nebude tolik svědět, třeba při lupénce, kde se v zásadě pořád odlupuje keratinová suchá vrstva kůže, se taky masivně promazává a když se to dělá, svědí to mnohem míň, takže nebude mít tendenci si to drbat.

Toho traumatu bych se nebál, ona moc nechápe, odkud to přišlo. Ale je si jistá, že jste jí pak pomohla a starala se o ní. Mám pocit, že vždycky když se takhle člověk stará o nemocné zvíře, tak se ten vztah posune na ještě vyšší úroveň.

Tak se z toho obě co nejlíp vzpamatujte!

15.11.2019 07:52
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

marcelaamax napsal(a):

Já bych to nechala na tom vetovi. Jednou jsem si spálila nohu od třmenu a udělala se mi tam mokvavá rána přes 10 cenťáků. Mazala jsem to taky vším možným přírodním a po měsíci to už byla otevřená a mokvavá rána. Byla jsem se psem na veterině a když mě vetka viděla, tak mi natáhla do stříkačky nějakou bílou mast a do týdne bylo po problému :)

15.11.2019 08:28
Atheira

XXX.XXX.181.160

Nečetla jsem žádné reakce ostatních, jen jsem chtěla napsat svoji zkušenost na ty konopné masti. Oni si je všichni chválí a jsou z nich děsně vyprdění, jenže třeba konkrétně mně nikdy nepomohla žádná. Když si ji na něco, i sebemenšího dám, spíš mi to ještě víc rozhnisá a začervená. Blbá reakce, nevím, co mi na tu kůži vadí víc, jestli to, jak je to mastné nebo to dělá to konopí, kdo ví.
Ale vlastně ze všech těch známých přírodních mastí mi pomohl jen heřmánek, všechno ostatní mi všechno vždy zhoršilo, takže já sama za sebe bych to na feně nezkoušela.

15.11.2019 10:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pokud promazávat mastným, tak jedině sádlem(nesoleným) či mastma na jeho základě, u nás dobrá zkušenost s řepíkovou.
Jak je na tom pejsanka dnes, jak vypadá kůže?

15.11.2019 12:00
mojipsi

XXX.XXX.35.28

Na čerstvou popáleninu mast určitě ne, maximálně něčím oplachovat

15.11.2019 12:51
janaa

XXX.XXX.183.120

Na čerstvou popáleninu určitě mast nedávat, to až se to zajizví. Super je třezalkový olej,ten je přímo na popáleniny. Konopku v druhé fázi (ne na akutní popáleninu) taky můžeš, ale zjistila bych,jestli je z vazelíny (tu nedávat) nebo ze sádla. Dobrý je i měsíčková mast, zase ze sádla,ideálně si jí udělat doma. Ale ten třezalkový olej bych viděla jako nej. Ale prvotně ten Alaptid, pantenol přímo na popáleniny, spíš emulzi než mast, ta by to ucpala. A jinak si nic nevyčítej, blbá nehoda, ale to se prostě stává. Vím o případu,kdy takhle v kuchyni klučina nehodou zabodl do psa kudlu,když se mu připletl pod nohy,když něco v kuchyni krájel a zakopl. Hlavně,že to není horší.Ať je brzy fit

15.11.2019 13:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vrátili jsme se z veteriny. Máme zatím mazat jen tím Alaptidem - píšete že masti ne, ale je to mast přímo na popáleniny, tak já nevím..

Až se udělají strupy, tak máme začít promazavat něčím mastným, měsíčkovým olejem klidně a nebo i tou konopnou masti.

Ale říkal, že se to hoji krásně.

A ještě k těm konopným mastim - hodně záleží jak která - tuhle mám osvědčenou, používají to i všichni v rodině, známí ve vesnici a všichni si ji chválí. Kdyz ale nebyla k mání, tak jswm zkusila sehnat od někoho jiného a ta mi nepomahala vůbec.

Přidám tedy i ty fotky, musel ji to více vyholit, prootze se to ještě objevilo okolo, tak snad už je to všechno. Zitra to bude týden.

15.11.2019 13:19
janaa

XXX.XXX.183.120

marcelaamax napsal(a):
Vrátili jsme se z veteriny. Máme zatím mazat jen tím Alaptidem - píšete že masti ne, ale je to mast přímo na popáleniny, tak já nevím..

Až se udělají strupy, tak máme začít promazavat něčím mastným, měsíčkovým olejem klidně a nebo i tou konopnou masti.

A ještě k těm konopným mastim - hodně záleží jak která - tuhle mám osvědčenou, používají to i všichni v rodině, známí ve vesnici a všichni si ji chválí. Kdyz ale nebyla k mání, tak jswm zkusila sehnat od někoho jiného a ta mi nepomahala vůbec.

Přidám tedy i ty fotky, musel ji to více vyholit, prootze se to ještě objevilo okolo, tak snad už je to všechno. Zitra to bude týden.

Jasně,těžké mastné masti ne, Alaptid je přímo na otevřené rány a má tomu uzpůsobené složení

15.11.2019 13:23
Varaxi

XXX.XXX.1.226

marcelaamax napsal(a):

Mast od veta je v pořádku. :)
Jen s další mastí (třeba s tou z marjány) bych počkala právě na ty strupy, zvláště je-li hutná, a mazat raději v tenčí vrstvě.
Vypadá to dobře, brzo se uzdraví.

15.11.2019 13:42
debri

XXX.XXX.249.114

marcelaamax napsal(a):
No upřímně jsem pak fenu z vany vyndala a snažila se ji hodit do klidu, ale pořád jsem to "ledovala" - ale je pravda, že ne nepřetržitě, po vyndání z vany jsem ji zkoušela "rozptylovat" a až po pár minutách mě napadlo dojít do mražák.....,i cestou na veterinu (která trvala minimálně 40 minut) jsem chladila.... - dala jsem na radu veterinářky, která mi řekla, ať jedeme hned...

Vet teda říkal, že i tímto chlazením jsem tomu dost pomohla, že si myslí, že jinak by to dopadlo hůře.

Jo srst oholenou má, tak uvidíme, jak dopadneme zítra na kontrole.

Rozhodně studená voda a ledování je nejlepší první pomoc při popálení či opaření.

15.11.2019 15:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

Uff, tak ještě, že to nechytla na hlavičku(oči) Kámoška si tak opařila roční dítě, klasicky čajem. Hrudník + ruku. Jizvy na celý život, teď už je dospělý. Fakt bych nikdy nevěřila, co může dítěti tohle udělat, ale viděla jsem to na vlastí oči po pár letech...hrůza.

15.11.2019 15:23
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

janaa napsal(a):
Na čerstvou popáleninu určitě mast nedávat, to až se to zajizví. Super je třezalkový olej,ten je přímo na popáleniny. Konopku v druhé fázi (ne na akutní popáleninu) taky můžeš, ale zjistila bych,jestli je z vazelíny (tu nedávat) nebo ze sádla. Dobrý je i měsíčková mast, zase ze sádla,ideálně si jí udělat doma. Ale ten třezalkový olej bych viděla jako nej. Ale prvotně ten Alaptid, pantenol přímo na popáleniny, spíš emulzi než mast, ta by to ucpala. A jinak si nic nevyčítej, blbá nehoda, ale to se prostě stává. Vím o případu,kdy takhle v kuchyni klučina nehodou zabodl do psa kudlu,když se mu připletl pod nohy,když něco v kuchyni krájel a zakopl. Hlavně,že to není horší.Ať je brzy fit

Vždycky když vařím a je tam pes, bliká mi ta varovná kontrolka opařeného dítěte. Jenže pes leží uprostřed kuchyně, taky to někdy potřebuju přenést přes něj. Kdyby se nečekaně zvednul, dopadne to stejně, ne-li hůř...i když na to myslím. Kudla ve psu? Nebyla jsem od toho daleko. Po úraze mám poškozené nervy na palci pravé ruky. Takže mi pořád něco z rukou padá. V létě krájím psu tuším slaninu, tím největším těžkým nožem co máme, pes stojí u mne a mě vypadne nůž z ruky. Psa jsem stihla trochu strčit a nůž chtěla zbrzdit nohou, abych nerozbila dlažbu, či neulomila špičku na noži, prostě reflex. Au, bacil mne do nohy...sem si myslela. Nesu to psu vedle do pracovny do misky, on za mnou a divně kouká. Nerosvítila jsem si, šlo světlo z kuchyně. A jak se otočím, že jdu zpátky, proti světlu krvavé kápy. Sekunda, než mi to cvaklo, kouknu na nohu a já trefila špičku toho nože do palce, u nehtového lůžka. Jo, bolelo to jak čert, ale jsem myslela, že je to bacené. Rozsekla jsem si ten nehet, teď mi to odrůstá, je to hnusné tak v půlce nehtu už to mám. No hlavně, že to neseklo na nohu Workovi.

15.11.2019 16:40
fikovnice

XXX.XXX.135.107

marcelaamax napsal(a):

Marci, máě ode mě SZ. ANTIBIOTIKA!!!!

15.11.2019 16:43
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Varaxi napsal(a):
Aloe je bezva věc - máma měla strašlivou opařeninu s puchýři, fakt to byla prakticky otevřená rána. Po dvou měsících mazání aloe a kokosovým olejem se to zahojilo tak, že nemá ani jizvu.
Aloe vera je třeba použít z rostliny, která je starší 5 let. Normálně list podélně rozřízněte, vyškrabejte ten gel uvnitř, rozmačkejte ho třeba vidličkou nebo něčím a naneste na ránu. Je to takový sliz, i když třeba část steče, něco na ráně zůstane. Pokud si to dočista neslíže, bude to stačit.
Jinak na mokvavou ránu bych něco s tukem nedávala, mokvavá rána by se měla usušit. Pokud naopak má suché strupy, trochu tuku je plus. My používali zmíněný kokosák, protože na rozdíl od jiných tuků, co jsme měli doma, tento taje při nízké teplotě, takže jeho nanášení nebolí. Odhaduju, že namazat to tekutým olejem by bylo přibližně stejně užitečné. Tuhá a těžká mazadla (např. vazelína) jsou nevhodná, rána by mohla začít znovu mokvat.
Aloe vera je na opařeniny a popáleniny nejlepší, vhodná je i aloe stromovitá. Aloe kapská mámě na popáleninu pomáhala relativně nejméně. Jiné aloe nemáme (kromě nějakých okrasných, které nemají léčivý účinek).
Doporučuji opravdu gel z rostliny, kupované gely byly méně účinné a kupované krémy s přídavkem aloe byly zbytečné - nebyl rozdíl, jestli si to namažete tímto, nebo obyčejnou indulonou. Navíc vnitřek rostliny je z podstaty sterilní, není problém gel omýt studenou vodou a nemůže ublížit (vyjma alergických reakcí), ani když ho pes slíže, je tedy prakticky bez rizika.
Chlazení ledem standardně probíhá přes ručník, dvojitě přeloženou utěrku apod. a taky se led co pár minut odkládá. Pokud jste toto dodržela, nemusíte se obávat omrzlin.

"Tuhá a těžká mazadla (např. vazelína) jsou nevhodná, rána by mohla začít znovu mokvat."

Tak tak. Na popáleninu (akutní) ne mast. Ten Panthenol ve spreji...

15.11.2019 16:46
fikovnice

XXX.XXX.135.107

TyVed napsal(a):
Myslím, že vzhledem k tomu, že všechny jizvy se mají promazávat a že to pomůže i odloučení těch strupů, tak chirurgové doporučují i sádlo myslím. Navíc to promazané nebude tolik svědět, třeba při lupénce, kde se v zásadě pořád odlupuje keratinová suchá vrstva kůže, se taky masivně promazává a když se to dělá, svědí to mnohem míň, takže nebude mít tendenci si to drbat.

Toho traumatu bych se nebál, ona moc nechápe, odkud to přišlo. Ale je si jistá, že jste jí pak pomohla a starala se o ní. Mám pocit, že vždycky když se takhle člověk stará o nemocné zvíře, tak se ten vztah posune na ještě vyšší úroveň.

Tak se z toho obě co nejlíp vzpamatujte!

Sádlo, masti, pasty NE v akutním stadiu! Kůže potřebuje dýchat! Toto jsou lékové formy, které ze všech nejvíc ovlivňují fyziologii kůže - perspiraci - "dýchání".
Doporučovány jsou roztoky, spreje.

S mastmi nastoupit až ve fázi hojení.

15.11.2019 16:47
fikovnice

XXX.XXX.135.107

lesnížínka napsal(a):
Pokud promazávat mastným, tak jedině sádlem(nesoleným) či mastma na jeho základě, u nás dobrá zkušenost s řepíkovou.
Jak je na tom pejsanka dnes, jak vypadá kůže?

Ne, fakt ne nic mastného.

15.11.2019 16:50
fikovnice

XXX.XXX.135.107

marcelaamax napsal(a):

Uf! Znovu píšu a ptám se - je antibioticky pokrytá?

15.11.2019 17:17
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Uf! Znovu píšu a ptám se - je antibioticky pokrytá?

antibiotika má psala mi marcela

15.11.2019 17:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ano, antibiotika má injekčně.

15.11.2019 17:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Ne, fakt ne nic mastného.

Však já nepíšu, že má mastit. Píšu pokud mastit(co doporučí vet) tak sádlem A jo panthenol ve spreji! Ten dostal doporučený brácha, když mu na hubu vybuchnul benzín. A dobré

15.11.2019 17:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Však já nepíšu, že má mastit. Píšu pokud mastit(co doporučí vet) tak sádlem A jo panthenol ve spreji! Ten dostal doporučený brácha, když mu na hubu vybuchnul benzín. A dobré

Jo tím panthenolem ve spreji jsme to "mazali" hned od toho dne - to doporučili na pohotovosti. Jenze to ještě měla srst, a neměla na kůži nic vidět, takže jsme to vtirali tak nějak všude do kůže. Myslíte, že bych tim tedy měla mazat už teď? Ono už je to týden, co to má a začínají se dělat uz ty stroupky.

15.11.2019 18:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Jo tím panthenolem ve spreji jsme to "mazali" hned od toho dne - to doporučili na pohotovosti. Jenze to ještě měla srst, a neměla na kůži nic vidět, takže jsme to vtirali tak nějak všude do kůže. Myslíte, že bych tim tedy měla mazat už teď? Ono už je to týden, co to má a začínají se dělat uz ty stroupky.

Já bych řekla, že jo.

15.11.2019 21:11

Marcelaamax
Uf, uf, asi slo jen o čistou, byť vroucí vodu? Žádný vývar či tak.
hned přiběhl i druhý pes se podívat co se děje - fena se v tom šoku pustila do něho,
Někteří psi to tak mají, když je bolest, jdu po něčem nejbližším, nestihnou uvažovat, že to nebyl zdroj. Znám situaci, kdy si fena lehla na vosí hnízdo, žlutý komando vystartovalo a vzápětí fena do psa kamarádů, taky bez přemýšlení.

Dle fotek po týdnu to vypadá pěkně (jak jen taková opařenina na psovi vypadat může), řídila bych se radami veterináře pro to první, akutní stadium, jak už psalo hodně lidí výše. A jen dobře, že má atb.

Já jsem se setkala s fenou NO, na kterou byla také nešťastnou náhodou, zaškobrtnutním vylita část obsahu hrnce. Jenže šlo o hrnec s mastným pajšlem a odřezky z prasete. Fena dopadla doslova 100x hůř, byť, nebo bohužel měla oproti té vaší pořádný kožich. Spáleniny/opařeniny hlubokého rozsahu, srst se musela střihat a holit v sedaci. Alaptid, nějaké překryvné gázy na popáleniny, atb, pak se řešila odumírající tkáň, no samotné hojení trvalo opravdu hodně týdnů. Srst na některých místech nikdy nedorostla, jinde změnila barvu, ale fenka se z toho dostala.
Takže co se stalo vaší fence není žádná hrůza, myšleno v uvozovkách, že mohlo být hůře. Držím palce, ať se vám oběma vše zhojí bez následků!

15.11.2019 21:54
fikovnice

XXX.XXX.135.227

lesnížínka napsal(a):

On ten sprej je taková pěna....říká se tomu spumae. A fakt to líp kůži umožní dýchat a hojit se.

15.11.2019 21:57
fikovnice

XXX.XXX.135.227

GAELLE napsal(a):
antibiotika má psala mi marcela

Ano, už jsme si s Marcelou též napsaly. Popálenina je ranná plocha - tím pádem snadné místo pro vstup baktérií do organismu. Spolu s analgetiky, antipyretiky (pokud horečkuje), ošetřením popálenin lokálně je to prostě nutnost podat ATB.

15.11.2019 23:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
On ten sprej je taková pěna....říká se tomu spumae. A fakt to líp kůži umožní dýchat a hojit se.

Já vím, sama jsem ho měla na spáleniny od nějaké fotosenzitivní rostliny, typu bolševník.
Jinak...na vážnou spáleninu(u lidí i zvířat) dá doktor ATB samozřejmě. Na jednu malou plošku bych to nebrala, ale tady je to bez debat.

16.11.2019 09:14
dsj

XXX.XXX.255.137

Jestli můžu doporučit, tak já používám na výžehy Hemagel a nepamatuji se, že by to někdy zhnisalo nebo se nehojilo. Doma ho mám vyzkoušený na sobě a rodině na spáleniny a opaření a dobrý. Držím palce ať je hafinka brzy v pořádku.

16.11.2019 09:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Marcelaamax
Uf, uf, asi slo jen o čistou, byť vroucí vodu? Žádný vývar či tak.
hned přiběhl i druhý pes se podívat co se děje - fena se v tom šoku pustila do něho,
Někteří psi to tak mají, když je bolest, jdu po něčem nejbližším, nestihnou uvažovat, že to nebyl zdroj. Znám situaci, kdy si fena lehla na vosí hnízdo, žlutý komando vystartovalo a vzápětí fena do psa kamarádů, taky bez přemýšlení.

Dle fotek po týdnu to vypadá pěkně (jak jen taková opařenina na psovi vypadat může), řídila bych se radami veterináře pro to první, akutní stadium, jak už psalo hodně lidí výše. A jen dobře, že má atb.

Já jsem se setkala s fenou NO, na kterou byla také nešťastnou náhodou, zaškobrtnutním vylita část obsahu hrnce. Jenže šlo o hrnec s mastným pajšlem a odřezky z prasete. Fena dopadla doslova 100x hůř, byť, nebo bohužel měla oproti té vaší pořádný kožich. Spáleniny/opařeniny hlubokého rozsahu, srst se musela střihat a holit v sedaci. Alaptid, nějaké překryvné gázy na popáleniny, atb, pak se řešila odumírající tkáň, no samotné hojení trvalo opravdu hodně týdnů. Srst na některých místech nikdy nedorostla, jinde změnila barvu, ale fenka se z toho dostala.
Takže co se stalo vaší fence není žádná hrůza, myšleno v uvozovkách, že mohlo být hůře. Držím palce, ať se vám oběma vše zhojí bez následků!

Ano, naštěstí to byla jen čistá voda - vařila jsem vejce....

Jo, to že se fena pustila do psa bylo prostě opravdu v rámci toho šoku - nevěděla, co se děje, lekla se, bála se, bolelo to.... Hned pak už byla na psa zase úplně v pohodě.

No ještě že to byla jen čistá voda a ne třeba olej a ještě, že jsem ten hrnec pustila celý - to by bylo taky mnohem horší.....

Jinak děkuji i všem ostatním za podporu a rady. Co se týče "léčby" - zůstanu u toho, co doporučil veterinář - 2x denně otírat heřmánkem a pak alaptid, později buď měsíčkový olej nebo tu konopnou mast....Jinak přes noc se už udělaly strupy - takže už bych možná mohla i tu mast.... No a o samozřejmě to fenu začíná svědit a chce si to drbat - k tomu si našla skvělý způsob - vleze si pod psa a drbe to o něj , ale zatím se to dá ohlídat, nenechávám ji to otírat a drbat...

16.11.2019 10:03

"vleze si pod psa a drbe to o něj"
To svědčí o vysoké inteligenci vaší fenky.
( Kdysi, si naše fenka dokázala drbat kupírovaná ouška podobným způsobem - např.o lavičku. Když jsme přišli na vyndání stehů, veterinářka nám nejdřív vynadala, proč jsme ji to nechali drbat a po vysvětlení prohlásila, že je to mimořádně inteligentní fena, když si dokázala takhle poradit :-). A opravdu byla. )

16.11.2019 14:10
fikovnice

XXX.XXX.135.83

lesnížínka napsal(a):
Já vím, sama jsem ho měla na spáleniny od nějaké fotosenzitivní rostliny, typu bolševník.
Jinak...na vážnou spáleninu(u lidí i zvířat) dá doktor ATB samozřejmě. Na jednu malou plošku bych to nebrala, ale tady je to bez debat.

Tak tak, souhlasím!

16.11.2019 14:13
fikovnice

XXX.XXX.135.83

marcelaamax napsal(a):
Ano, naštěstí to byla jen čistá voda - vařila jsem vejce....

Jo, to že se fena pustila do psa bylo prostě opravdu v rámci toho šoku - nevěděla, co se děje, lekla se, bála se, bolelo to.... Hned pak už byla na psa zase úplně v pohodě.

No ještě že to byla jen čistá voda a ne třeba olej a ještě, že jsem ten hrnec pustila celý - to by bylo taky mnohem horší.....

Jinak děkuji i všem ostatním za podporu a rady. Co se týče "léčby" - zůstanu u toho, co doporučil veterinář - 2x denně otírat heřmánkem a pak alaptid, později buď měsíčkový olej nebo tu konopnou mast....Jinak přes noc se už udělaly strupy - takže už bych možná mohla i tu mast.... No a o samozřejmě to fenu začíná svědit a chce si to drbat - k tomu si našla skvělý způsob - vleze si pod psa a drbe to o něj , ale zatím se to dá ohlídat, nenechávám ji to otírat a drbat...

Tady to chování feny je typické. Mám strašlivý zážitek s minulým psem. Spával se mnou v posteli na chalupě, kde je v zimě šílená kosa. Tak já měla vždy v nohách takovou tu elektrickou termodečku. No a co ten blboun neudělal? Rozkousal el. šňůru, dostal logicky šílenou ránu do zubů, vše zkratoval, a ač mě nesmírně miloval, vyjel na mě a několik minut na mě vrčel s vyceněnými zuby! Vůbec jsem se na něj nezlobila, ptž on to pojal tak, že jsem mu ublížila já... Oba jsme tehdy měli neskutečné štěstí. Ještě teď po mnoha letech se klepu, když si na to vzpomenu.

17.11.2019 13:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Tady to chování feny je typické. Mám strašlivý zážitek s minulým psem. Spával se mnou v posteli na chalupě, kde je v zimě šílená kosa. Tak já měla vždy v nohách takovou tu elektrickou termodečku. No a co ten blboun neudělal? Rozkousal el. šňůru, dostal logicky šílenou ránu do zubů, vše zkratoval, a ač mě nesmírně miloval, vyjel na mě a několik minut na mě vrčel s vyceněnými zuby! Vůbec jsem se na něj nezlobila, ptž on to pojal tak, že jsem mu ublížila já... Oba jsme tehdy měli neskutečné štěstí. Ještě teď po mnoha letech se klepu, když si na to vzpomenu.

No, to musel být taky šok . Jinak fena si asi vyloženě nemyslela, že jí to udělal pes, protože on tam v tu chvíli ani nebyl, přišel až potom. Ale byl první, který se jí dostal do cesty, nebo jak to říct... Já jsem ji pak čapla do náruče úplně v pohodě, po mě se neohnala, no a když jsme přišly z koupelny, tak už i na psa byla v pohodě. To bylo prostě takové to chování v afektu. A naštěstí to dopadlo dobře - znám bully (pes a fena), kteří se do sebe pustili po tom, co byli sami doma a na okno zaklepala pošťačka - jeden ze psů to nepřežil, druhý v dost hrozném stavu. A to je ten důvod, proč psy odděluji v době mé nepřítomnosti - i když za mé přítomnosti si nikdy nic neudělali a jsou k sobě milionoví, tak může stačit fakt málo, a pokud jsou tam sami, není nikdo kdo by je od sebe dostal, tak je průser.

17.11.2019 15:03

Na základě vaší zkušenosti nastal u nás nový režim. (Malá fenka mi lehala u sporáku, velká za patama a kocour se mi otíral o nohy ). Já jim vždycky říkala "tobě jednou spadne kastrol na palici, o tebe se jednou přerazím", kocoura čas od času přišlápnu bez varování. Teď malou fenu ženu z kuchyně a velkou pod stůl, kolem sporáku , dřezu a linky se nesmí motat nic.
A ještě podotknu : Vaše fenka si asi tu horkou vodu s vámi nespojila, prostě přilítla ( ta voda ) a fena neřešila odkud.

17.11.2019 18:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo se mnou si to asi nespojila, možná ani nezaregistrovala, že to byla voda...

A OT - vy máte novou fenku? ☺️. Já vždy myslela, že máte jen jednu fenku AUO.

17.11.2019 18:42

marcelaamax napsal(a):
Jo se mnou si to asi nespojila, možná ani nezaregistrovala, že to byla voda...

A OT - vy máte novou fenku? ☺️. Já vždy myslela, že máte jen jednu fenku AUO.

Myslíte si to dobře, borderterierku tu mívám na návštěvě a na hlídání. Je paličatá jak mezek, čeká že by mohlo odpadnout něco z hrnců, netuší, že by mohl odpadnout celý hrnec.

18.11.2019 11:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mám ještě dotaz - mažu zatím jen tím Alaptidem a na místa, kde má stroupky dávám tu konopnou mast. Ale nevidím žádné zlepšení. Mám doma Flamigel - používala jsem ho na mojí otevřenou ránu a hojil hrozně rychle, až jsem se divila. V létáku píšou, že je vhodný na popáleniny, a na mokré a i suché rány. Myslíte, že bych mohla zkusit ten?

https://www.sleky.cz/flamigel-50ml-hydrokoloid-gel-na-hojeni-ran?gclid=EAIaIQobChMI-onmhcHz5QIVhbTtCh3n0Q9dEAAYASAAEgI5hPD_BwE

18.11.2019 13:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslíte si to dobře, borderterierku tu mívám na návštěvě a na hlídání. Je paličatá jak mezek, čeká že by mohlo odpadnout něco z hrnců, netuší, že by mohl odpadnout celý hrnec.

Jo, naši právě taky vždycky čekali, jestli něco neupadne - ale já je mám za zadkem pořád, chodí se mnou i do koupelny, na záchod. Takže když jsem vařila, tak oni se většinou natáhli v kuchyni a byli tam - s tím jsem počítala, takže když jsem šla s hrncem nebo tak, tak jsem vždycky koukla, kde jsou, případně je poslala pryč. A i teď jsem se za sebe podívala, nikde nikdo tak jsem šla, jenže fenu jsem měla někde mezi nohama a toho jsem si nevšimla.

18.11.2019 13:36

marcelaamax napsal(a):
Mám ještě dotaz - mažu zatím jen tím Alaptidem a na místa, kde má stroupky dávám tu konopnou mast. Ale nevidím žádné zlepšení. Mám doma Flamigel - používala jsem ho na mojí otevřenou ránu a hojil hrozně rychle, až jsem se divila. V létáku píšou, že je vhodný na popáleniny, a na mokré a i suché rány. Myslíte, že bych mohla zkusit ten?

https://www.sleky.cz/flamigel-50ml-hydrokoloid-gel-na-hojeni-ran?gclid=EAIaIQobChMI-onmhcHz5QIVhbTtCh3n0Q9dEAAYASAAEgI5hPD_BwE

bych to zkusila. na jedne rance -aspoň budete mit porovnani, co zabira lepe, ne?

18.11.2019 13:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

bych to zkusila. na jedne rance -aspoň budete mit porovnani, co zabira lepe, ne?

To je taky fakt. Ono ze začátku mi přišlo, že ten Alaptid pomáhal, ale teď už mi to přijde pořád tak nějak stejný. Takový větší strupy jsem mazala tou konopnou mastí a ty už se začínají loupat a opadávat, což je dobře, předpokládám. Ale to,co mažu tím Alaptidem, tak pořád stejný. Ale ono je taky možný, že to asi někde bylo "zasašeno" víc a někde méně.... Protože třeba na krku se ji to udělalo až o pár dní později než všechny ty okolní rány. Teď když porovnávám aktuální stav a fotky co jsem sem vkládala, tak mi to přijde dost hrozný, ono se to celkově "rozlezlo". Nechodíme ani na procházky, protože na tom krku by ji o to dřel obojek, postroj je vůbec blbost. Takže chodíme jen krátký okruh za zahradou a pak ji vyvážím autem až na louku - prostě jen tam, kde nepotřebuje obojek. Jinak se smažím zaměstnávat spíš hlavu, protože nějaký velký lítání a dovádění pro ni teď asi není nic příjemného.

18.11.2019 13:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

zkusila bych to, je to asi něco podobného jako ten Hemagel a ten byl fakt dobrý (teda pro lidi) namazala bych jedno místo a porovnala druhý den. Zas moc rychlé hojení asi by taky nebylo dobré.................

18.11.2019 14:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Asi to zkusím, i když teda si myslím, že druhý den nebude ještě co porovnávat, že tak rychlé to nebude.

18.11.2019 14:07
janaa

XXX.XXX.183.120

Asi nemá cenu toho zkoušet xxx druhů, ale já mám obecně nejlepší zkušenost s Tenazymem. Mám ho neustále v lednici a mažu s ním všechny rány, řezance,odřeniny atd., a že jich teď v lovecké sezóně mají čuby požehnaně. To jen časem třeba kdyby se nějaká rána hojila hůř než ostatní a nic nezabíralo

18.11.2019 14:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky, no fakt nemá cenu zkoušet všechno možné, tak jako tak to bude chtít čas a bude se to nejspíš hojit dlouho. Tak zatím zkusím co máme a kdyby se to hojilo nějak déle nebo hůře, tak pak zkusím něco jiného. Aktuálně to vypadá takhle .

18.11.2019 14:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To moc neuspěcháte, i když naprosto chápu, že už by jste ji chtěla vidět zahojenou. Popáleniny se hojí dost dlouho. Klidně bych to taky zkoušla, třeba na nějakém horším místě, aby byl ten výsledek jasnější

18.11.2019 14:55

janaa napsal(a):
Asi nemá cenu toho zkoušet xxx druhů, ale já mám obecně nejlepší zkušenost s Tenazymem. Mám ho neustále v lednici a mažu s ním všechny rány, řezance,odřeniny atd., a že jich teď v lovecké sezóně mají čuby požehnaně. To jen časem třeba kdyby se nějaká rána hojila hůř než ostatní a nic nezabíralo

tenazym je atb s kortikoidem, ne? to asi fakt není dobře zkouset jen tak...
ruzne hydrogely na vlhke hojeni ran je uplne něco jiného ale.
min. sloupavaji vyborne strupy a zabranuji tak opakovenemu poskozovani toho, co se zatím zahojilo

18.11.2019 15:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

min. sloupavaji vyborne strupy a zabranuji tak opakovenemu poskozovani toho, co se zatím zahojilo

No já mám toho Flamigelu už jen zbytek, takže asi koupím další "tubu". Ptala jsem se na to ještě známé zdravotní sestry a říkala, že na popáleniny je to super, že by to tím klidně namazala celé. Nemá teda zkušenost se psy, jen s lidmi - ale předpokládám ,že to bude stejné.

18.11.2019 16:20
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
No já mám toho Flamigelu už jen zbytek, takže asi koupím další "tubu". Ptala jsem se na to ještě známé zdravotní sestry a říkala, že na popáleniny je to super, že by to tím klidně namazala celé. Nemá teda zkušenost se psy, jen s lidmi - ale předpokládám ,že to bude stejné.

já myslím že se tím určitě nic nezkazí. Antibiotika má a ty rány vypadají docela dobře. Hlavně že to nehnisá a nemokvá. Bude to ještě běh na dlouhou trať ................chudinka Ejbi

18.11.2019 19:59
janaa

XXX.XXX.183.120

Já ale nepsala,ať to teď zkouší psala jsem časem,když by na nějakém blbém místě nic nezabíralo. A jasně,že po poradě s vetem. To byl jen tip na přípravek,se kterým mám já nej zkušenost

18.11.2019 20:25
Atheira

XXX.XXX.181.160

marcelaamax napsal(a):
Díky, no fakt nemá cenu zkoušet všechno možné, tak jako tak to bude chtít čas a bude se to nejspíš hojit dlouho. Tak zatím zkusím co máme a kdyby se to hojilo nějak déle nebo hůře, tak pak zkusím něco jiného. Aktuálně to vypadá takhle .

Ono to takhle na pohled asi vypadá ještě mnohem horší než na těch prvních fotkách, ale já se nemůžu zbavit dojmu, že je to takhle v pořádku. Má tam hodně strupy, takže je vidět, že se to léčí. Mnohem horší by bylo, kdyby to vypadalo pořád tak, jak na těch prvních fotkách, tam to úplně vypadá, že to každou chvíli začne mokvat a bude prostě hnusný.
Co si pamatuju takové fakt viditelně větší úrazy, tak třeba spáleninu od komínku z krbáků nebo šlinc od lana přes celé lýtko, obojí jsem měla fakt odporné a vždycky, když už to začalo vypadat takhle, tmavý, strupovatý a červený už jen těsně kolem těch ran, tak to byl takový ten start té příjemnější části hojení. Sice ne na dva dny, ale už se s tím existovalo o poznání příjemněji, takže myslím, že čubina je na moc dobrý cestě.

18.11.2019 20:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Atheira napsal(a):
Ono to takhle na pohled asi vypadá ještě mnohem horší než na těch prvních fotkách, ale já se nemůžu zbavit dojmu, že je to takhle v pořádku. Má tam hodně strupy, takže je vidět, že se to léčí. Mnohem horší by bylo, kdyby to vypadalo pořád tak, jak na těch prvních fotkách, tam to úplně vypadá, že to každou chvíli začne mokvat a bude prostě hnusný.
Co si pamatuju takové fakt viditelně větší úrazy, tak třeba spáleninu od komínku z krbáků nebo šlinc od lana přes celé lýtko, obojí jsem měla fakt odporné a vždycky, když už to začalo vypadat takhle, tmavý, strupovatý a červený už jen těsně kolem těch ran, tak to byl takový ten start té příjemnější části hojení. Sice ne na dva dny, ale už se s tím existovalo o poznání příjemněji, takže myslím, že čubina je na moc dobrý cestě.

Tak to me uklidňuje, ale asi máte pravdu, sice to vypadá hůř, ale dělají se strupy a to je dobře. Dneska mi teda právě cubina přijde, že vůbec není ve své kůži - asi ji "pnou" ty strupy, protože se pořád tak kroutí a nechce se ji nic dělat, tak jsme byli jen chvíli na louce, na zahradě a jinak odpočívá. Zítra jdeme na kontrolu, tak uvidíme.

18.11.2019 20:47
Atheira

XXX.XXX.181.160

marcelaamax napsal(a):
Tak to me uklidňuje, ale asi máte pravdu, sice to vypadá hůř, ale dělají se strupy a to je dobře. Dneska mi teda právě cubina přijde, že vůbec není ve své kůži - asi ji "pnou" ty strupy, protože se pořád tak kroutí a nechce se ji nic dělat, tak jsme byli jen chvíli na louce, na zahradě a jinak odpočívá. Zítra jdeme na kontrolu, tak uvidíme.

Třeba co si pamatuju u sebe, hlavně u té popáleniny od kamen, tak si ještě teď živě vybavím, jak se mi to pořád snažilo zacelit a při pohybu jsem úplně cítila, jak mi ta kůže zase "praská". Nebylo to na pohled nijak vidět, ty strupy, co se tam dělaly, viditelně nijak porušené nebyly, ale jinak to popsat neumím. Už to nepálilo, nekrvácelo, ani nehnisalo, nic podobnýho, ale cítila jsem to vždycky, když jsem se hnula.

18.11.2019 20:48
saola

XXX.XXX.143.201

Fotka samozřejmě může zkreslovat, ale měla byste to psici nechat na veterině důkladněji vyholit. Na fotkách to vypadá, že část poškozené kůže je stále pod srstí, a to se prostě hojí hůř.
A že není ve své kůži? Musí jí to dost bolet, tahat, možná by více pomohlo vlhké krytí a pruban na tělo.
https://www.lecbarany.cz/produkty/kategorie/vlhka-terapie

Zkuste se zeptat na to veta.
Nemá teplotu?

18.11.2019 20:53

I když na první pohled druhé fotky vypadají hůř, řekla bych, že je to naopak. Krásně se vymezuje poškozená pokožka, nic nemokvá, nehnisá, strupy se tvoří. Musí to fenku hodně svědit a tahat, ale hojí se to pěkně.
Uvidíte zítra na kontrole, proberte s vetem všechny nápady a tipy, co zde padly (ideálně si napsat papírek, člověk v ordinaci občas trpí dočasnou ztrátou paměti). Že se fence nechce nic dělat, nedivím se, když má atb, dost poškozené tkáně, má asi její tělo samo o sobě dost s čím bojovat.
Vydržte, jak psali všichni ostatní, tohle se bude hojit dlouho. Ale jste na té nej cestě.
Btw, také se víc koukám při vaření, kde leží jaký živočich.

18.11.2019 20:57

saola napsal(a):
Fotka samozřejmě může zkreslovat, ale měla byste to psici nechat na veterině důkladněji vyholit. Na fotkách to vypadá, že část poškozené kůže je stále pod srstí, a to se prostě hojí hůř.
A že není ve své kůži? Musí jí to dost bolet, tahat, možná by více pomohlo vlhké krytí a pruban na tělo.
https://www.lecbarany.cz/produkty/kategorie/vlhka-terapie

Zkuste se zeptat na to veta.
Nemá teplotu?

Ano, něco takového na sobě měla i ta opařená fena, o které jsem psala výše, včetně prubanu.

18.11.2019 20:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, že to bude potřeba vyholit důkladněji si myslím taky, protoze opravdu má stroupky i mezi tím vyholenim, sice malinký, ale má. Takže předpokládám, že ji to vet vyholi zítra víc.

Na to vlhké krytí se zeptám. Zatím mi vet jen říkal, abych ji to nechala volně, aby to "dýchalo", takže ji dávám jen takové "triko" na ven, doma to ma volně. Ale předpokládám, že to vlhké krytí bude něco jiného - ale zas nevím, jak moc se to pak může kombinovat s tím mazáním, pozeptam se.

Teplotu nemá, u veta dostala na teplotu injekci, která by měla ještě působit (4 dny) jestli jsem to správně pochopila tedy 🤔.

18.11.2019 21:42
saola

XXX.XXX.143.201

Pod vlhké krytí se obvykle nic nemaže, ty "čtverečky" samy o sobě obsahují účinné složky (stříbro, mastný film, gely s vysokým obsahem vody, látky na podporu graulace apod.). Rány pod vlhkým krytím dýchají.
Přiznám se, že ta rána na žebrech s hodně zarudlými okraji se mi teda moc nelíbí, a ani moc ty ostatní, ale podle fotek těžko soudit. Jak je to dlouho? 10. den? Uvidíte samozřejmě, co řekne vet.

18.11.2019 21:56
marcelaamax

XXX.XXX.164.225

No zítra to bude 10. den. Jinak ta hodně červená rána je na krku a ta se udělala o dost déle, než všechny ostatní, no uvidíme zítra :-(.

18.11.2019 22:00
saola

XXX.XXX.143.201

:-) krk nebo žebra, omlouvám se, mám to v malém rozlišení.
Ale neklesejte na mysli, byl tu zmiňovaný Hemagel, to je skvělá volba na vyhojování popálenin i opařenin, tady (viz odkaz) taky hodně pomohl, rozklikněte, pokud jste dostatečně otrlá:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/178353/chovatelka-zachranila-zraneneho-kone-popaleny-sony-vyhrava-beh-o-zivot.html

18.11.2019 22:03
marcelaamax

XXX.XXX.164.225

Ono to bude asi to samé, nebo podobne jako flamigel, na který jsem se ptala, ne? Nicméně už ho mám zbytek, takže místo dalšího můžu klidně koupit hemagel.

18.11.2019 22:21
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Ono to bude asi to samé, nebo podobne jako flamigel, na který jsem se ptala, ne? Nicméně už ho mám zbytek, takže místo dalšího můžu klidně koupit hemagel.

koukni na složení v čem se liší. Ale Hemagel určitě doporučím - vlastní zkušenost

18.11.2019 22:46

marcelaamax napsal(a):
No zítra to bude 10. den. Jinak ta hodně červená rána je na krku a ta se udělala o dost déle, než všechny ostatní, no uvidíme zítra :-(.

Nemůže si krk či žebra drbat zadní nohou? V noci, či nestřežené chvíli, tam si dosáhne. Zkuste vypozorovat, byla by to světice, kdyby si něco nezkusila drbnout.
A pokud drbe, tak coby nápad na rychlé řešení doporučuji měkké ponožky na zadní nožky, ať si to nerozdrápe víc.

18.11.2019 23:00
marcelaamax

XXX.XXX.164.225

Nemůže si krk či žebra drbat zadní nohou? V noci, či nestřežené chvíli, tam si dosáhne. Zkuste vypozorovat, byla by to světice, kdyby si něco nezkusila drbnout.
A pokud drbe, tak coby nápad na rychlé řešení doporučuji měkké ponožky na zadní nožky, ať si to nerozdrápe víc.

Ne opravdu si to nedrbe - nemá kdy, je pořád pod dozorem, i v noci - u mě v posteli a vzbudí mě sebemenší její pohyb 😀. Ani nema tendence to drbat, spíš otirat o nábytek, moje nohy a o psa. Ale nenechávám ji to delat a uz to ani moc nezkousi. Nemůže to být spíš tím, že se ta rana udělala později? Ty ostatní rány má déle vyholené a déle ji je osetruji?

Edit.: podávám ranní report - večer jsem tu hodně červenou ránu na krku namazala Flamigelem a červená už není ☺️. Gel jsem dala i na největší strup na boku - a strup už celý opadava. Takže se na to odpoledne jen zeptám veta a pak asi rovnou koupím další flamigel.

19.11.2019 09:00
saola

XXX.XXX.31.93

Osobně bych vybrala určitě Hemagel, to složení je přece jen odlišné a na rozdíl od flamigelu s ním mám opakovaně vynikající zkušenost na nehojící se rány po operaci břicha i plošné hluboké rány typu silniční lišej:
http://www.apotex.cz/download/Pribalovy_letak_HemaGel_revize_8.8.2011.pdf

19.11.2019 09:35
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Marcelo, já myslím, že oba ty výše doporučované gely jsou OK. Ty po namazání pak ještě místa nějak kryješ? U řady mastí, krémů, gelů,...byla prokázána fototoxicita. Feňule teď ven moc nechodí, jak jsi psala, slunka je už málo, ale raději to píšu jako upozornění.

19.11.2019 09:39
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Ještě bych snad zmínila Cicatridinu sprej. Ale tu bych aplikovala asi až v chroničtějším stadiu. Pomáhá mj. ke zmenšení jizev.

19.11.2019 12:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak teď zase nevím - já mám zase dobré zkušenosti s tím Flamigelem (a mě byl doporučen zdravotní sestrou, která dělá v "terénu" a nedá na něj dopustit) - já používala na velkou otevřenou ránu. A co jsem zkoušela vyhledat na netu rozdíl mezi nimi a zkušenosti těch, které ho používají, tak většina lidí píše, že je to stejné a někdo dokonce, že flamigel mu pomáhal víc. Tak, a teď si vyber .

Jani - nijak to nekryju, protože mi vet vyloženě řekl, ať to nechávám dýchat - tedy doma. Když jdeme ven, tak ji dávám upravené dětské bavlněné "body"....

Jinak tedy dneska už se mi zdá Ejbí mnohem lepší - akčnější, tolik se nekroutí - tak snad se jí začíná ulevovat.

19.11.2019 12:34

Jako ono je to osetrovani i o cene. Pri velikosti ran se hemagelu nedoplatite. Toho druheho jde koupit i velke baleni.

19.11.2019 13:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, to jsem si taky říkala - ono pokud by měl mít ten Hemagel opravdu znatelně lepší účinky, tak bych do toho snad i šla, ale pokud je to srovnatelné s Flamigelem, tak je to škoda peněz.

Neznamená vždycky, že to nejdražší je to nejlepší.

Holky, nevíte jestli sem ještě chodí Bodlinka? Docela by mě zajímal i její názor.

19.11.2019 13:36
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Bodlinka sem chodí. Zkuste ji kontaktovat přes soukromou zprávu. Mně odpověděla ještě ten den.

19.11.2019 16:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak dle veterináře se to hojí dobře, vše je suché, nikde nic nehnisá a dělají se strupy. Ty větší strupy co už "odstávali" od kůže ji ustřihl, aby si to neservala někde. Dostala další ATB a léky na bolest. S vetem jsme se domluvili tak, že budu mazat Flamigelem - i on sám s tím má prý dobré zkušenosti a místa, kde už upadnou strupy mám mazat tím alaptidem. A klidně to můžu kombinovat s tou konopnou mastí, nebo jinou "mastnou" mastí. Dostali jsme další hojivý šampon - ten prý taky pomůže, takže jdeme rovnou na koupel. A jinak teď jak je vyholená celá, tak vypadá ještě hůř , ale to je to nejmenší, hlavně aby se to dobře hojilo a co nejméně bolelo.

19.11.2019 22:02

https://www.drmax.cz/rosen-ha-gel-16ml?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=S-PLA-Kategorie-all&utm_content=Kosmetika&utm_term=|gel+kyselina+hyaluronova

používám todle, a nebo

https://manipura.cz/produkt/aloe-vera-extrakt-gel/
(tady si objednávám hodně....)

nebo za 10 dní mi manžel doveze bambucké máslo přímo z Afriky, taky dobře promašťuje, tak se můžem domluvit na zaslání (ještě nevím jak a v čem to doveze....)

19.11.2019 22:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Omlouvám se, nepatří to sem, ale ta Afrika mi připomněla, že jsem onehdá myslela na: slyšeli jste někdo o chingis? Už se tu myslím neukázala strašně dlouho...

20.11.2019 11:07

lesnížínka napsal(a):
Omlouvám se, nepatří to sem, ale ta Afrika mi připomněla, že jsem onehdá myslela na: slyšeli jste někdo o chingis? Už se tu myslím neukázala strašně dlouho...

Takových je víc...., já třeba postrádám megííí s jejím svérázným humorem.

20.11.2019 13:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

https://www.drmax.cz/rosen-ha-gel-16ml?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=S-PLA-Kategorie-all&utm_content=Kosmetika&utm_term=|gel+kyselina+hyaluronova

používám todle, a nebo

https://manipura.cz/produkt/aloe-vera-extrakt-gel/
(tady si objednávám hodně....)

nebo za 10 dní mi manžel doveze bambucké máslo přímo z Afriky, taky dobře promašťuje, tak se můžem domluvit na zaslání (ještě nevím jak a v čem to doveze....)

Moc vám děkuji za nabídku. Koukám na to aloe a celkově se mi na té stránce líbí víc věcí, takže ho asi zkusím objednat. A to bude snad stačit, zase asi nemá cenu zkoušet na feně x věcí, to až kdyby to, co dávám teď nezabíralo....

Jinak chingis nevím, naposledy jsem tu od ní myslím viděla to krásné štěně, pak už jsem ji přispívat nikde neviděla.

20.11.2019 14:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

O Chingis jsem dostala zprávu, že na FB je, jen nechodí sem. Takže jsou snad OK a o to jde

21.11.2019 12:08
fikovnice

XXX.XXX.135.59

marcelaamax napsal(a):
Tak teď zase nevím - já mám zase dobré zkušenosti s tím Flamigelem (a mě byl doporučen zdravotní sestrou, která dělá v "terénu" a nedá na něj dopustit) - já používala na velkou otevřenou ránu. A co jsem zkoušela vyhledat na netu rozdíl mezi nimi a zkušenosti těch, které ho používají, tak většina lidí píše, že je to stejné a někdo dokonce, že flamigel mu pomáhal víc. Tak, a teď si vyber .

Jani - nijak to nekryju, protože mi vet vyloženě řekl, ať to nechávám dýchat - tedy doma. Když jdeme ven, tak ji dávám upravené dětské bavlněné "body"....

Jinak tedy dneska už se mi zdá Ejbí mnohem lepší - akčnější, tolik se nekroutí - tak snad se jí začíná ulevovat.

"Jani - nijak to nekryju, protože mi vet vyloženě řekl, ať to nechávám dýchat - tedy doma. Když jdeme ven, tak ji dávám upravené dětské bavlněné "body"...."

Marci, já se zas až teď dostala na iFAUNU, čtu příspěvky postupně, i jsem Ti už napsala SZ (osobně bych asi volila Hemagel). No a kůže musí mít pro regeneraci zajištěné fyziologické fungování, tj. to "dýchání"... Já jen, že kdyby se to moc slunilo, tak že fakt je spousta mastí, krémů, gelů, které působí fototoxicky. Ale já myslím, že i vzhledem k počasí žádné slunění nehrozí...

21.11.2019 12:10
fikovnice

XXX.XXX.135.59

fikovnice napsal(a):
"Jani - nijak to nekryju, protože mi vet vyloženě řekl, ať to nechávám dýchat - tedy doma. Když jdeme ven, tak ji dávám upravené dětské bavlněné "body"...."

Marci, já se zas až teď dostala na iFAUNU, čtu příspěvky postupně, i jsem Ti už napsala SZ (osobně bych asi volila Hemagel). No a kůže musí mít pro regeneraci zajištěné fyziologické fungování, tj. to "dýchání"... Já jen, že kdyby se to moc slunilo, tak že fakt je spousta mastí, krémů, gelů, které působí fototoxicky. Ale já myslím, že i vzhledem k počasí žádné slunění nehrozí...

Jo a teď jsem se dostala k tomu, že ses rozhodla pro Flamigel. Určitě neděláš chybu.

21.11.2019 20:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Jo a teď jsem se dostala k tomu, že ses rozhodla pro Flamigel. Určitě neděláš chybu.

Psala jsem ještě SZ.

21.11.2019 21:23
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Psala jsem ještě SZ.

Ano, ano, děkuju, odepisovala jsem... Myslím na vás obě, holky!

21.11.2019 21:26
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Psala jsem ještě SZ.

Teď jsem odpověděla na tu poslední SZ.

21.11.2019 22:09

fikovnice napsal(a):

No, já bych se o to dýchání kůže přela, rána na vzduchu je vystavena volným kyslíkovým radikálům a tím i zhoršenému hojení.... vlhko, výměna plynů bez přebytku vzduchu, stabilní teplota na povrchu rány, kolem cca 37°C...chápu, že se to dá blně ovázat-přelepit, ale určitě bych to pořád patlala nějakým gelíkem aby to nevysychalo....

21.11.2019 22:23
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

Ja bych se hlavně bala, že když to namazu a ovazu, tak se to na kůži přilepi 🤔.

Ale jinak mažu, mam objednaný i ten gel z aloe, co jste doporučovala.

Kůže se hoji pěkně, ale celkový stav feny se těžce zhoršil 😪 - úterý, středa a dnes, každý den veterina. Dnes si tam fenu nechali na kapackach, rano tam jedeme zase, pak dám vědět.

21.11.2019 22:34

Pokud je rána udržována vlhká- vlhké krytí, nic se nepřilepí . ...ať to fena zvládne.

21.11.2019 22:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ja bych se hlavně bala, že když to namazu a ovazu, tak se to na kůži přilepi 🤔.

Ale jinak mažu, mam objednaný i ten gel z aloe, co jste doporučovala.

Kůže se hoji pěkně, ale celkový stav feny se těžce zhoršil 😪 - úterý, středa a dnes, každý den veterina. Dnes si tam fenu nechali na kapackach, rano tam jedeme zase, pak dám vědět.

Jak zhoršil, proč?? Velká plocha, rozsah popálenin?

21.11.2019 22:55
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

Ano, přesně tak. Vet mi to laicky vysvětloval tak, že je to velká plocha a organismus vkládá veškerou energii do hojeni te kůže - a je to prostě na ni moc...mluvil i o nějakém šoku.

Fena byla apaticka, nevitala mě a nezrala - což je u ní opravdu hodně divné, jen ležela, klepala se a úplně z ní salalo teplo. Měla horečku i přes všechny ty léky a neklesala.

Po kapacce teplota klesla, fena žere - s chutí jako nornlane, jde se dobrovolně sama vyvencit, vrtí ocasem. Jinak pořád polehava, ale oproti tomu, jak vypadala před kapackou je to lepší.

No snad už bude líp :-(. Člověk si fakt říká, že by tu vodu radši chrstnul na sebe, než tohle.

21.11.2019 23:06
fikovnice

XXX.XXX.135.251

No, já bych se o to dýchání kůže přela, rána na vzduchu je vystavena volným kyslíkovým radikálům a tím i zhoršenému hojení.... vlhko, výměna plynů bez přebytku vzduchu, stabilní teplota na povrchu rány, kolem cca 37°C...chápu, že se to dá blně ovázat-přelepit, ale určitě bych to pořád patlala nějakým gelíkem aby to nevysychalo....

Dnes je propagováno hojení ran "otevřeně". Mimochodem mám po 6 nebo 7 operacích, při poslední dost fest otevřené břicho a bez krytí - možná 0.den (tj. operační) jsem tam cosi měla, jinak ne.
Já věřím, že Marcelini veti dělají, co umí. A já osobně bych teda patlala až opravdu ve fázi hojení. Teď bych se starala o jiné příznaky, které popáleniny provází, což Marcela dělá. Ale samozřejmě nevím jak moc můžu humánní medicínu přenést na psy. Ono už při tom samotném patlání může člověk tu ránu infikovat. Zásadně by se mělo pracovat v rukavicích....na druhou stranu je jasné, že pes si lehne téměř kdekoli, takže požadavky na sterilitu při ošetřování ran u psů jsou jaksi těžko uskutečnitelné.

21.11.2019 23:07
fikovnice

XXX.XXX.135.251

Btw, rána secernovala, Marcela to psala někde výše, tak to mazat ani náhodou! Ale to bylo už pár dní zpět...

21.11.2019 23:12
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Ano, přesně tak. Vet mi to laicky vysvětloval tak, že je to velká plocha a organismus vkládá veškerou energii do hojeni te kůže - a je to prostě na ni moc...mluvil i o nějakém šoku.

Fena byla apaticka, nevitala mě a nezrala - což je u ní opravdu hodně divné, jen ležela, klepala se a úplně z ní salalo teplo. Měla horečku i přes všechny ty léky a neklesala.

Po kapacce teplota klesla, fena žere - s chutí jako nornlane, jde se dobrovolně sama vyvencit, vrtí ocasem. Jinak pořád polehava, ale oproti tomu, jak vypadala před kapackou je to lepší.

No snad už bude líp :-(. Člověk si fakt říká, že by tu vodu radši chrstnul na sebe, než tohle.

Nic si nevyčítej, kdo jsi bez viny, hoď kamenem... Každý z nás jsme tvorové chybující a mýlící se...
Jak jsem Ti do SZ psala, je super, že fenka tak dobře zareagovala na infúzi. Nevím, jaký koktejl jí tam dali - ale i když jsi psala, že pije hodně, u horečky a popálenin, se musí příjem vody samozřejmě zvýšit, tak ji asi zavodnili, dali léky proti horečce, bolesti, minerály... Dost by mě zajímala ta ATB - kdyžtak si příště vyžádej zprávu - vždyť máš na ni nárok.

21.11.2019 23:14
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

fikovnice napsal(a):
Nic si nevyčítej, kdo jsi bez viny, hoď kamenem... Každý z nás jsme tvorové chybující a mýlící se...
Jak jsem Ti do SZ psala, je super, že fenka tak dobře zareagovala na infúzi. Nevím, jaký koktejl jí tam dali - ale i když jsi psala, že pije hodně, u horečky a popálenin, se musí příjem vody samozřejmě zvýšit, tak ji asi zavodnili, dali léky proti horečce, bolesti, minerály... Dost by mě zajímala ta ATB - kdyžtak si příště vyžádej zprávu - vždyť máš na ni nárok.

Joo zítra si zprávu vezmu, a hodim ti ji do SZ.

21.11.2019 23:18
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):

No, při popáleninách se může rozvinout tzv. popáleninový šok. To Ti říkal vet?
Jako infúzní léčbu k doplnění volumu (jsou velké ztráty tekutin a iontů) bych já osobně volila Hartmanna (mmch. dostával jej v září i můj smrtelně nemocný kocour u mě doma), ale já nemám co kecat do léčby veterinářům, co se o fenku starají.
Pokud se jí po infúzi tak výrazně ulevilo, je to moc a moc dobře!

21.11.2019 23:18
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

co se stalo nedá se odestát, nic si nevyčítej prostě se to stalo. Teď hlavně aby se dala zas do kupy, nic se nemá uspěchat hlavně aby byla bez horečky a začala jíst. Srst je "jen" kosmetická záležitost..........držte se ! Posílám Ejbí velké pomazlení, chudinka malá ta už si teda vytrpěla

21.11.2019 23:19
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Joo zítra si zprávu vezmu, a hodim ti ji do SZ.

Dobře, děkuju.

21.11.2019 23:24
fikovnice

XXX.XXX.135.251

Poslední dodatek - lékovou formu gel jsem nezavrhovala. Diskutovalo se tu o Hemagelu, Flamigelu, aj. Já jen varovala před aplikací "těžkých" tzv. extern (přípravky na vnější aplikaci, např. na kůži), tj. třeba před mastmi, pastami, apod. Ty opravdu omezují perspiraci kůže pořádně. A kůže prostě dýchat musí.

21.11.2019 23:31

fikovnice napsal(a):
Dnes je propagováno hojení ran "otevřeně". Mimochodem mám po 6 nebo 7 operacích, při poslední dost fest otevřené břicho a bez krytí - možná 0.den (tj. operační) jsem tam cosi měla, jinak ne.
Já věřím, že Marcelini veti dělají, co umí. A já osobně bych teda patlala až opravdu ve fázi hojení. Teď bych se starala o jiné příznaky, které popáleniny provází, což Marcela dělá. Ale samozřejmě nevím jak moc můžu humánní medicínu přenést na psy. Ono už při tom samotném patlání může člověk tu ránu infikovat. Zásadně by se mělo pracovat v rukavicích....na druhou stranu je jasné, že pes si lehne téměř kdekoli, takže požadavky na sterilitu při ošetřování ran u psů jsou jaksi těžko uskutečnitelné.

operační rána- sutura a zející- otevřená rána je rozdíl ...... už před x lety mi vet fenu taky po kastraci dal bez krytí- jen to zamázl Novikovem to není novinka.

21.11.2019 23:33
marcelaamax

XXX.XXX.171.13

Co se týče ošetřování rány - jedeme pořád stejně - flamigel, na kůži kde opadaly strupy Alaptid, a na suché strupy konopná mast.

Přítele jsem vyslala pro měsíčkový olej - ale neměli ho, tak mu paní dala nějaký dětský olejicek - a ten jsem se tedy ještě neodvážila použít.

K tomu ty koupele s hojivym šamponem - to jsme ale dneska vynechali, vzhledem k tomu, že má kanylu v pacce.

21.11.2019 23:41
fikovnice

XXX.XXX.135.251

operační rána- sutura a zející- otevřená rána je rozdíl ...... už před x lety mi vet fenu taky po kastraci dal bez krytí- jen to zamázl Novikovem to není novinka.

Ano, to je rozdíl, to uznávám.
Ale znovu píšu, že jsem spíš varovala před tím zvolit tu správnou lékovou formu (např. sprej, ale i ten gel). A stran hojení operačních ran - tím, že mám těch x operací za sebou, a některé v rychlém sledu po sobě, tak byste se možná divila, jak rozdílně v různých špitálech přistupovali k ošetřování rány. Poslední operace - striktně nechat úplně volně, druhý den sprchovat, další den ránu ve sprše jemně masírovat (auuu), operace, která byla předtím, tak lepení a lepení gázových čtverců. A opravdu to není sto let zpět.

21.11.2019 23:44

fikovnice napsal(a):
Btw, rána secernovala, Marcela to psala někde výše, tak to mazat ani náhodou! Ale to bylo už pár dní zpět...

ATB podávaná do huby nebo injekčně nemají šanci v exudátu - secernace účinkovat, zatím co třeba gel s koloidním stříbrem a vhodným krytím to ovlivnit šanci má a udrží ránu v dobrém stavu.

21.11.2019 23:45
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Co se týče ošetřování rány - jedeme pořád stejně - flamigel, na kůži kde opadaly strupy Alaptid, a na suché strupy konopná mast.

Přítele jsem vyslala pro měsíčkový olej - ale neměli ho, tak mu paní dala nějaký dětský olejicek - a ten jsem se tedy ještě neodvážila použít.

K tomu ty koupele s hojivym šamponem - to jsme ale dneska vynechali, vzhledem k tomu, že má kanylu v pacce.

Např. velmi opatrná koupel - samozřejmě proč ne (otázka je, zda při horečce)... To je jen dodatek pro "Verun".

21.11.2019 23:46
fikovnice

XXX.XXX.135.251

ATB podávaná do huby nebo injekčně nemají šanci v exudátu - secernace účinkovat, zatím co třeba gel s koloidním stříbrem a vhodným krytím to ovlivnit šanci má a udrží ránu v dobrém stavu.

Ale to zvíře má celkové příznaky, možná zánětu! ATB i.v. ano!

21.11.2019 23:59

Ale vy nechápete souvislosti.....ATB ano, jen v tom hnusu, co se tvoří na ráně- všeobecně, jejich účinnost ztrácí význam, tam se to podpoří tím vlhkým krytím....

22.11.2019 00:00
fikovnice

XXX.XXX.135.251

Jo, a ještě bych sledovala močení fenky. Tj., kdyby močila nějak výrazně méně, tak opět hned kontaktovat veta.

22.11.2019 00:07
fikovnice

XXX.XXX.135.251

Ale vy nechápete souvislosti.....ATB ano, jen v tom hnusu, co se tvoří na ráně- všeobecně, jejich účinnost ztrácí význam, tam se to podpoří tím vlhkým krytím....

Jaké souvislosti nechápu? Nevšimla jste si, že jsem Marcele radila tuším ten Hemagel? Já nejsem absolutně proti tomu, aby se tam nedávalo nic... A už fakt naposledy píšu, že jsem si jen dovolila podotknout, že jsou lékové formy nevhodné - v podstatě na jakoukoli akutní ránu. A za tím si stojím.
ATB při takovém rozsahu popálenin bych systémově dala, i kdyby pes vůbec neměnil chování a byl OK.
A zase další otázka je (odpověď neznám), zda a jak se u psů dělá debridement (pochopila jsem, že jste z oboru, proto nepíšu vysvětlení). A samozřejmě ani nevím, zda tento zákrok je pro tuto fenku indikován.

22.11.2019 00:17
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

fikovnice napsal(a):
Např. velmi opatrná koupel - samozřejmě proč ne (otázka je, zda při horečce)... To je jen dodatek pro "Verun".

Upřímně se mi ze začátku ty koupele moc nezdaly, přišlo mi to divný ji to macet. Ale konzultovala jsem to ještě s jedním vetem a ten to taky doporučil. Navíc je to divný, ale přijde mi, že je to feně i příjemné - možná ji to ulevuje od svědění?

Ja jsem mela po opraci otevřenou ránu ponechánou k hojeni per secundam, a hned od začátku jsem ji měla několikrát denně sprchovat proudem vody. V nemocnici mi na to předepsali Braunovidon, který šíleně pálil a vůbec nepomáhal. Známá že zdravotnictvi mi pak říkala, že se to na tu ránu vůbec nehodí a doporučila právě Flamigel - ten byl do toto živého i příjemný, a začalo se to po něm rychleji hojit. Ale chápu, že to byla uplne jiná rána.

22.11.2019 00:33
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Upřímně se mi ze začátku ty koupele moc nezdaly, přišlo mi to divný ji to macet. Ale konzultovala jsem to ještě s jedním vetem a ten to taky doporučil. Navíc je to divný, ale přijde mi, že je to feně i příjemné - možná ji to ulevuje od svědění?

Ja jsem mela po opraci otevřenou ránu ponechánou k hojeni per secundam, a hned od začátku jsem ji měla několikrát denně sprchovat proudem vody. V nemocnici mi na to předepsali Braunovidon, který šíleně pálil a vůbec nepomáhal. Známá že zdravotnictvi mi pak říkala, že se to na tu ránu vůbec nehodí a doporučila právě Flamigel - ten byl do toto živého i příjemný, a začalo se to po něm rychleji hojit. Ale chápu, že to byla uplne jiná rána.

Jo, já myslím, že jí ty koupele můžou dělat dobře...
Hojení "per secundam" = hojení rány zkomplikované např. zánětem, vzniká třeba rozestoupení rány, následek je velká hypertrofická jizva. To jsi doufám neměla.
Cílem je, aby se, obzvl. po operacích, rány hojily "per primam" - tj. bez komplikací, aby nevznikl zánět, následně aby se vytvořila "hezká" jizva.

No a gely mají také tu vlastnost, že chladí - takže opravdu na rány třeba popáleninové můžou působit i subjektivně dobře.

22.11.2019 00:38
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

fikovnice napsal(a):
Jo, já myslím, že jí ty koupele můžou dělat dobře...
Hojení "per secundam" = hojení rány zkomplikované např. zánětem, vzniká třeba rozestoupení rány, následek je velká hypertrofická jizva. To jsi doufám neměla.
Cílem je, aby se, obzvl. po operacích, rány hojily "per primam" - tj. bez komplikací, aby nevznikl zánět, následně aby se vytvořila "hezká" jizva.

No a gely mají také tu vlastnost, že chladí - takže opravdu na rány třeba popáleninové můžou působit i subjektivně dobře.

To jsem opravdu měla - tedy alespoň ve zprávě z Vinohradské nemocnice mám psáno, rána ponechána k hojeni per secundam. Oni mi totiž brali celou plochu kůže, tkáně, či jak to nazvat a nebylo by tam z ceho sesivat. Jizvu mám šílenou a ještě se mi to občas "otevře", takže taky "sranda". Pošli ti do SZ fotku te rány, čerstvé.

22.11.2019 00:46
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
To jsem opravdu měla - tedy alespoň ve zprávě z Vinohradské nemocnice mám psáno, rána ponechána k hojeni per secundam. Oni mi totiž brali celou plochu kůže, tkáně, či jak to nazvat a nebylo by tam z ceho sesivat. Jizvu mám šílenou a ještě se mi to občas "otevře", takže taky "sranda". Pošli ti do SZ fotku te rány, čerstvé.

Aha, tak to jo. Já jsem to předtím blbě pochopila - myslela jsem, že když jsi psala, že jsi měla ránu otevřenou, tak že myslíš nekrytou...a ne nesešitou.
Týýý jo, tak to na to kouknu, děkuju.

22.11.2019 00:50
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):

Jinak jsem takto viděla otevřené celé břicho - jednou ponecháno po úrazu, byl tam i výhřez střevních kliček a podruhé - děs - u malého dítěte inoperabilní nádor v dutině břišní, který rostl jako blázen, nezbývalo než otevřít a ponechat břicho otevřené. Myslím, že pro všechny byla úleva, když ten hoch umřel...

22.11.2019 08:01
Varaxi

XXX.XXX.1.226

marcelaamax napsal(a):

Za sebe mohu doporučit také olej konopný a rakytníkový. A již zmíněný kokosový. S dalšími oleji nenám zkušenost přímo na popáleninách, ale nebála bych se tam dát žádný lehký čistý přírodní olej, klidně slunečnicový (stejně je měsíčkový olej jen slunečnicový olej s vylouhovaným měsíčkem) nebo olivový. Známá mazala papouškovi popálenou nohu dokonce nimbovým a ricinovým olejem, ty se mi zdají už dost hutné a taky nejsou jedlé, do toho bych osobně nešla, ale jí se to osvědčilo. S oleji je třeba začínat opatrně, natřete tenkou vrstvou třeba jeden stroupek a uvidíte, co to udělá. Pomáhá to právě proti tomu táhnutí a praskání, ale opět, kdyby rána zvlhla moc, přestaňte tam olej dávat, ať to nezačne mokvat.
Dětský olejíček bývá často parfémovaný - to bych na ránu nedávala.
A aloe je super. Pokud nemáte k dispozici přímo tu kytku, je gel druhá nejlepší volba.

Držím palce.

22.11.2019 09:58
saola

XXX.XXX.125.18

marcelaamax napsal(a):

marcelo, přestaňte vůbec uvažovat o patlání nějakých dětských či kosmetických nebo jakýchkoliv olejíčků a podobných sajrajtů na takové rány. V zájmu té feny.
Dokud na opařených plochách nenaroste nová, zdravá, neporušená kůže, je na místě výhradně lék - vlhké krytí, hemagel nebo i ten flamigel, když na něm trváte.
Buďte ráda, že infuze zabírají, taky mohlo být vzhledem k velikosti poškozeného povrchu těla pro fenu vymalováno. Ten mezičas s nedokonalým vyholením a hojením pod srstí k tomu taky nepřispěl. Takové rány musí dýchat a zároveň musí být zachována sterilní čistota. To není u psa žádná legrace.
Hojení bude ještě dlouhé, tak držím palce, ať to dobře dopadne.

22.11.2019 10:00
šavlozubka

XXX.XXX.214.162

Pokud je to dětský olejíček z lékárny (obvykle čistý slunečnicový), tak ten parfémovaný nejspíš nebude. Natirají se jím čerství novorozenci a u těch není parfémovaná kosmetika žádoucí.

22.11.2019 10:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

saola napsal(a):
marcelo, přestaňte vůbec uvažovat o patlání nějakých dětských či kosmetických nebo jakýchkoliv olejíčků a podobných sajrajtů na takové rány. V zájmu té feny.
Dokud na opařených plochách nenaroste nová, zdravá, neporušená kůže, je na místě výhradně lék - vlhké krytí, hemagel nebo i ten flamigel, když na něm trváte.
Buďte ráda, že infuze zabírají, taky mohlo být vzhledem k velikosti poškozeného povrchu těla pro fenu vymalováno. Ten mezičas s nedokonalým vyholením a hojením pod srstí k tomu taky nepřispěl. Takové rány musí dýchat a zároveň musí být zachována sterilní čistota. To není u psa žádná legrace.
Hojení bude ještě dlouhé, tak držím palce, ať to dobře dopadne.

Možná to tu už padlo, ale s tím krytím jsem si ještě vzpomněla na náplasti(tuším jsou se stříbrem) na bércové vředy. Název si nepamatuju, byly tuším nějaké francouzské?Je to už 10let, co jsem je babči kupovala na diabetickou nohu a výborně se osvědčily. Ale nic z toho bych samozřejmě na popáleninu nedávala bez konzultace s vetem.

22.11.2019 11:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ten olejíček samozřejmě parfémovaný není - tento https://www.drmax.cz/max-bebelo-baby-oil-125ml?gclid=EAIaIQobChMIi4Ozs8795QIVjcreCh2EGQLFEAQYASABEgL4FvD_BwE , ale myslím, že už jí tam toho patlám dost a opravdu se to hezky loupe, takže je to takto asi dostačující.

Jinak fena je od půĺ 8 na veterině a zachvíli pro ni jedu. Ráno vypadalo o 100 % lépe, nadšeně mě vítala, vrhla se na žrádlo, začínala už i trochu zlobit.... No kéž by jí to vydrželo a bylo už to jenom lepší.

22.11.2019 11:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

souhlas se Saolou nijak bych neexperimentovala dodržovala bych rady veta a jedině snad použila ten hemagel /flamigel/. Doufám že Ejbi bude už jen lepší a lepší ! držím palce a myslím na vás

22.11.2019 13:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsme doma, fena vypadá dobře. Teplotu uz ma normální, ležení na veterine ji zřejmě už nebavilo - zvládla si tam vyrvat dvě kanyly. S chutí žere, pije, uz si chce i hrát.

Z krve se kontrolovaly ledviny - má v normě, lehce zvýšené má jaterní hodnoty - to je prý z části i tím, že je ještě štěně. Ale má v těle obrovsky zánět, jinak ostatní hodnoty v pořádku.

Máme ATB a v pondělí nebo úterý kontrola. Jo a na ránu jsme ještě dostali sprej SKINMED.

Pro fikovnici - zprávu mi vet dá příští týden, shrne to všechno do jedné, tak pak pošlu 😉

22.11.2019 13:24
janaa

XXX.XXX.183.120

marcelaamax napsal(a):
Tak jsme doma, fena vypadá dobře. Teplotu uz ma normální, ležení na veterine ji zřejmě už nebavilo - zvládla si tam vyrvat dvě kanyly. S chutí žere, pije, uz si chce i hrát.

Z krve se kontrolovaly ledviny - má v normě, lehce zvýšené má jaterní hodnoty - to je prý z části i tím, že je ještě štěně. Ale má v těle obrovsky zánět, jinak ostatní hodnoty v pořádku.

Máme ATB a v pondělí nebo úterý kontrola. Jo a na ránu jsme ještě dostali sprej SKINMED.

Pro fikovnici - zprávu mi vet dá příští týden, shrne to všechno do jedné, tak pak pošlu 😉

Tak snad už bude jen dobře, držím palce

22.11.2019 20:26

marcelaamax napsal(a):

Držím palce! Jsem myslela, že hojení je na té nejlepší cestě a ony velké komplikace. Určitě vše dopadne dobře!
Ale. To bych nebyla já, aby nebylo "ale". Kromě plošných zranění, která fenka v současné době má, se dovolím zeptat. Kdy dohárala? Aby kromě popálenin neřešila ještě nějaký další problém v sobě, který by se také hlásil velkým zánětem z krve. Jen nápad, Případně jí nechat udělat sono při další kontrole. Nebo je to zbytečnost a vše je opravdu jen dodatečný šok jejího těla na opaření.

22.11.2019 21:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Držím palce! Jsem myslela, že hojení je na té nejlepší cestě a ony velké komplikace. Určitě vše dopadne dobře!
Ale. To bych nebyla já, aby nebylo "ale". Kromě plošných zranění, která fenka v současné době má, se dovolím zeptat. Kdy dohárala? Aby kromě popálenin neřešila ještě nějaký další problém v sobě, který by se také hlásil velkým zánětem z krve. Jen nápad, Případně jí nechat udělat sono při další kontrole. Nebo je to zbytečnost a vše je opravdu jen dodatečný šok jejího těla na opaření.

Tak určitě můžete mít pravdu, ale už jsem chtěla napsat ráno, že ten velký zánět je prostě součást hojení. To, co se v dnešní době vydává za zánět, je přirozená reakce těla na ,,něco". Ať je to úraz, či setkání s bakteriema..

22.11.2019 21:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

On ono hojení jako takové na dobré cestě je, dle mě a i podle veta - myslím tím vyloženě hojení rány. Každý den to fotím a když porovnám fotku ze včera a ze dneška - tak mě opravdu překvapuje, jak se to hojí rychle.

Vet říkal, že je tohle v podstatě "normální" reakce na ten úraz, nebo normální - prostě se to může stát a že je to pochopitelné. Je toho na ní moc.

Jinak má cca 5 měsíců po hárání, takže si spíš myslím, jestli do toho brzo ještě nezačne hárat, ale pes zatím nijak nereaguje. Doufám, že tam nebude ještě nějaký další problém, jak píše plaka, ale pro jistotu se na to veta zeptám, díky za postřeh.

23.11.2019 09:41
saola

XXX.XXX.142.63

Dejte fotky, jaký je aktuální stav.
Bylo by fajn vidět, jak se poranění v průběhu času hojí - to téma tady zůstane a může být poučením pro budoucí čtenáře, které taková smůla může taky potkat.

23.11.2019 11:53
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):

Ahoj, zas to čtu zpětně. Ten zánět mi byl jasný, třes fenky = horečka. Proto jsem pořád a pořád psala o těch ATB... Ale asi je vše na dobré cestě!

23.11.2019 12:00
fikovnice

XXX.XXX.135.251

lesnížínka napsal(a):
Tak určitě můžete mít pravdu, ale už jsem chtěla napsat ráno, že ten velký zánět je prostě součást hojení. To, co se v dnešní době vydává za zánět, je přirozená reakce těla na ,,něco". Ať je to úraz, či setkání s bakteriema..

Máš v podstatě pravdu. I člověk po operaci, kde je zaručena sterilita, velmi často horečkuje (tzv. resorpční horečka). U psa se stoprocentní sterilita zajistit nedá, notabene u popáleniny velkého rozsahu. Já to dřív nechtěla psát, teď už to napíšu veřejně. To popálení bylo velké - percentuelně. Jak hluboké, z fotek neumím rozpoznat. To, že se to neobejde bez CELKOVÉ reakce zvířete, jsem čekala prakticky na 100%. A úplně narovinu - fakt jsem se chvíli bála něčeho hodně zlého (sepse...a dál?). Podle posledních info vypadá opravdu, že se vše v dobré obrací...

Není to na pořadu dne, ale do budoucna budeš Marci muset přemýšlet, jak ranné plochy, resp. jizvy chránit před UV zářením - předpokládám, že srst nedoroste...? Ale na to je ještě čas.

23.11.2019 12:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Ahoj, zas to čtu zpětně. Ten zánět mi byl jasný, třes fenky = horečka. Proto jsem pořád a pořád psala o těch ATB... Ale asi je vše na dobré cestě!

Ale ona ATB měla, pořád, od začátku....Vždycky když se začala klepat jsme letěli na veterinu, když dostala ATB injekčně tak to pomohlo, ale nachvíli. Včera po těch kapačkách na tom byla lépe - jak jsem psala, ale nebylo to ještě úplně ono, spíše polehávala, ale už neměla teplotu, žrala, vrtěla ocasem, šla se vyvenčit. No a dneska? Od rána je úplně živá, řekla bych už skoro v normě. Že jsem už přemýšlela, že bychom šli na krátkou procházku, ale asi zatím radši ještě ne, vymyslíme něco doma.

Saola - na fotkách pracuji - dávám k nim popisky, kolikátý den jaká fotka byla.

23.11.2019 12:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Máš v podstatě pravdu. I člověk po operaci, kde je zaručena sterilita, velmi často horečkuje (tzv. resorpční horečka). U psa se stoprocentní sterilita zajistit nedá, notabene u popáleniny velkého rozsahu. Já to dřív nechtěla psát, teď už to napíšu veřejně. To popálení bylo velké - percentuelně. Jak hluboké, z fotek neumím rozpoznat. To, že se to neobejde bez CELKOVÉ reakce zvířete, jsem čekala prakticky na 100%. A úplně narovinu - fakt jsem se chvíli bála něčeho hodně zlého (sepse...a dál?). Podle posledních info vypadá opravdu, že se vše v dobré obrací...

Není to na pořadu dne, ale do budoucna budeš Marci muset přemýšlet, jak ranné plochy, resp. jizvy chránit před UV zářením - předpokládám, že srst nedoroste...? Ale na to je ještě čas.

Zda srst doroste nevím, ale na té kůži, kde se už vyloupali strupy srst začíná růst - vydrž chvilku, bude to vidět na fotkách :-)

23.11.2019 13:14
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Ale ona ATB měla, pořád, od začátku....Vždycky když se začala klepat jsme letěli na veterinu, když dostala ATB injekčně tak to pomohlo, ale nachvíli. Včera po těch kapačkách na tom byla lépe - jak jsem psala, ale nebylo to ještě úplně ono, spíše polehávala, ale už neměla teplotu, žrala, vrtěla ocasem, šla se vyvenčit. No a dneska? Od rána je úplně živá, řekla bych už skoro v normě. Že jsem už přemýšlela, že bychom šli na krátkou procházku, ale asi zatím radši ještě ne, vymyslíme něco doma.

Saola - na fotkách pracuji - dávám k nim popisky, kolikátý den jaká fotka byla.

Já vím, já vím, ale já to nějak nepochopila nejdříve, a pak když se rozjela ta horečka, tak jsem si říkala, že by se mělo ATB změnit nebo dát kombinaci. Ale to se také stalo.

23.11.2019 13:15
fikovnice

XXX.XXX.135.251

marcelaamax napsal(a):
Zda srst doroste nevím, ale na té kůži, kde se už vyloupali strupy srst začíná růst - vydrž chvilku, bude to vidět na fotkách :-)

Jasný! Je to super číst, že se malá uzdravuje!

23.11.2019 13:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jelikož mám ráda, když se u témat postupně píše, jak "problém" probíhá, tak i já dávám takový report.

Na některých fotkách jsou rány namazané - buď hemagelem nebo konopnou mastí (to zelené, co by mohlo připomínat hnis)...

23.11.2019 15:25

Tak to je mazec...řekli vám kolik je to % , odhadla bych 20-30%....ta poslední fotka je optimistická

23.11.2019 15:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Procentuelne nevím, ale odhaduji to podobně jako vy... Jinak mě hlavně nejvíc dostalo to, že z počátku na té kůži nebylo znát téměř nic - na pohotovosti taky říkali, že by se mohlo stát, že do 24-48 hodin by se to zhoršilo, ale ze je to nepravděpodobné, že to na to nevypadá, že z toho nejspíš nic nebude. No a pak z toho toho...A upřímně podle toho kolik z hrnce ubylo vody - zas tolik ne, jsem nečekala, že by to mohlo byt tak hrozné. Jinak spolehlivě teď působíme jako odstrašující a poucujici případ - všichni mi říkají (včetně sestřiček z naší veteriny), jak si teď davaji v kuchyni větší pozor, než kdy dřív.

23.11.2019 16:25

Týbláho. Brr. Chvilka nepozornosti a takové nadělení, chuděra malá. Na poslední fotce to vypadá poměrně pěkně. Tak ať se holčička úspěšně hojí a už žádné komplikace!

23.11.2019 16:32
saola

XXX.XXX.142.63

Opařeniny tohle dělají - ve smyslu, že se "zákeřně" projeví časem.
Je vidět, že první ošetřující vetka neměla příliš zkušeností s takovým úrazem - hodně to podcenila, je to škoda, na místě spíš bylo fenu uspat a dúkladně oholit, zrevidovat a ošetřit. Zpětně je to samozřejmě lehké takhle odsoudit, ale je to prostě škoda.
Na fotce z jedenáctého dne je to skutečně masakr, vypadá to hrozně. Takové rány by měly být přikryté.
Nevím, co si o tom myslet, teda spíš o tom stávajícím ošetření, přiznám se, že se mi to nelíbí. Asi bych konzultovala i lidskými lékaři.

Co dostávala v těch infuzích? Atb, zavodnění plus něco proti bolesti?

Možná by k celkové rekonvalescenci pomohly i recovery drinky, zavodní určitě a rozhodně neuškodí.
https://www.behejsepsem.cz/shop/pro-psy/vyziva/doplnky-vyziva/mamut-recovery-drink/

Dostává něco proti bolesti? To bych asi taky pro svého psa v takové situaci chtěla.

23.11.2019 16:35

marcelaamax napsal(a):
Procentuelne nevím, ale odhaduji to podobně jako vy... Jinak mě hlavně nejvíc dostalo to, že z počátku na té kůži nebylo znát téměř nic - na pohotovosti taky říkali, že by se mohlo stát, že do 24-48 hodin by se to zhoršilo, ale ze je to nepravděpodobné, že to na to nevypadá, že z toho nejspíš nic nebude. No a pak z toho toho...A upřímně podle toho kolik z hrnce ubylo vody - zas tolik ne, jsem nečekala, že by to mohlo byt tak hrozné. Jinak spolehlivě teď působíme jako odstrašující a poucujici případ - všichni mi říkají (včetně sestřiček z naší veteriny), jak si teď davaji v kuchyni větší pozor, než kdy dřív.

....když jsem si přečetla co se u vás stal a viděla první fotky po úraze, řekla jsem si jen "ježíši"......moc jsem držela palce aby to dobře dopadlo.....ale teď to vypadá, že je to na nejlepší cestě......tak ať už jen dobré bez jakýchkoli komplikací a ještě tuším, že jste to schytala i vy sama, jak to vypadá s vámi.....

23.11.2019 16:47
saola

XXX.XXX.142.63

Uvidíte, jak ty jizvy budou ve finále po zhojení vypadat, ale zkuste pročíst zde (viz odkaz), je tam pěkně popsáno ošetřování jizev, možná by byl v budoucnu na místě nějaký kompresní návlek na tělo, je to přece nakonec hodně velká plocha:
http://www.popaleniny.cz/hypertroficke-a-keloidni-jizvy
http://www.popaleniny.cz/rehabilitace
http://www.popaleniny.cz/elasticke-kompresivni-navleky
http://www.popaleniny.cz/silikonove-platy-a-gely

23.11.2019 18:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Moc všem děkuji za podporu.

A pro saolu - ano, v infuzi dostávala ATB, nějaké minerály, něco na zavodnění a něco na bolest. Bohužel úplně konkrétně to nevím, já v tomhle mému vetovi prostě důvěřuji.

Na bolest má něco samozřejmě pořád.

Ten recovery drink přímo od mamuta máme (dáváme po náročných trénincích a závodech), jen mě vůbec nenapadlo ho dávat teď, takže děkuji za nápad.

A k té první vetce, která fenu viděla a k tomu, že se fena měla uspat a oholit - no jo, to je hrozně těžké, protože na té kůži opravdu nebylo nic znatelného, když jsme přijeli na veterinu tak navíc fena byla úplně normální - jako blázen tam každého vítala, nejevila ani žádné známky toho, že by kůže bolela. A bohužel já jsem v tom šoku nezpozorovala, jestli fenu voda vůbec zasáhla, případně jak moc, nebo jestli to byla jen nějaká šoková reakce.

A ještě se zeptám - vy jste z oboru zdravotnictví nebo veteriny? Protože já tohle všechno už od začátku konzultuji se dvěma vety - nezávisle na sobě. A oba dva by volili přesně ten postup léčby, jaký máme. Dále to konzultuji se dvěma zdravotníma sestrama (normálně ze zdravotnictví, ne z veteriny - z toho jedna dělá v terénu a řeší přesně takové a podobné rány) a dle jich obou je toto taky v pořádku. I průběh hojení je podle všech výše popisovaných na dobré cestě.

Na ten kompresní návlek mrknu .

A pro ChameleonHugo - já jsem v pořádku, u mě to bylo asi jen povrchové a už je to v pohodě. Klidně bych si to s fenou vyměnila .

A ještě k té fotce 11. den - když na to znovu koukám - ono to možná na té fotce vypadá hůř než v reálu a taky oproti ostatním fotkám je focený detail a zrovna to bylo namazané. Jinak i ten 11. den to bylo úplně suché a byly to v podstatě "jen" strupy. Čímž to samozřejmě nechci nijak zlehčovat, to vůbec ne. No teď už je asi jedno, jak to vypadalo před pár dny, hlavní je, že se to lepší.

A ještě dřív než půjdu k vetovi, tak se zeptám tady - pokud někdo víte - teď očekávám, že se asi celá rána vyloupe, pak možná zaroste srstí? Vzhledem k tomu ,že ta místa začínají zarůstat už teď. A pak se teprve udělá jizva? Za jak asi dlouho?

23.11.2019 21:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Taky jsem fakt překvapená, jak moc se to nakonec ukázalo Kdybych to viděla dle fotky hned po úraze, ani náhodou by mě nenapadlo, že to bude tak zlé. Už proto, že vody na vajíčka není zase tolik a než dopadne zhora na psa, trochu se i ochladí...Když jsem teď viděla ten rozsah, i jsem si pobulela. A představa, že by se to stalo mě, u mých zvířat je hrozná Už to na posledních fotkách vypadá dobře, to nejhorší má holčička za sebou

23.11.2019 21:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Taky jsem fakt překvapená, jak moc se to nakonec ukázalo Kdybych to viděla dle fotky hned po úraze, ani náhodou by mě nenapadlo, že to bude tak zlé. Už proto, že vody na vajíčka není zase tolik a než dopadne zhora na psa, trochu se i ochladí...Když jsem teď viděla ten rozsah, i jsem si pobulela. A představa, že by se to stalo mě, u mých zvířat je hrozná Už to na posledních fotkách vypadá dobře, to nejhorší má holčička za sebou

Jo bylo to šílené. Hlavně ten její stav....

Právě vody nebylo tolik (v hrnci) a navíc ji tam dost zůstalo - prostě vyprsklo ji trochu. A už byl vypnutý sporák (plynový) a voda už se nevařila. Ale evidentně v těchto případech stačí fakt "málo"...

Ono je ale fakt, že když se opaří třeba dítě čajem ze stolu, který už tam nějakou chvíli leží, tak to taky není nic pěkného...

24.11.2019 21:05
fikovnice

XXX.XXX.135.83

Za jedno z nejlepších humánních extern na ošetřování jizev považuji Contractubex. Ale jak jsem psala, to až po zhojení. Nadále Tobě, teda Ejbí, moc držím pěsti!

24.11.2019 21:08
fikovnice

XXX.XXX.135.83

lesnížínka napsal(a):

Já myslím, že ta hlavní krize byla, když šly zánětlivé markery hodně nahoru, byla horečka, fenka se jen třásla, nežrala...už nevím, který den to bylo. Ale je typické, že popáleninový šok se prostě vyvíjí v horizontu klidně dní. A to jsem se o ni hodně bála, a Marcele to napsala až ex post.

24.11.2019 21:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky moc - na ten contractubex jdu hned mrknout a koupím, měla jsem v plánu Bepanthen - ale pokud je tohle lepší, jdu do toho. A pak je ještě dost doporučovaný Scar estetique. A co se týče na to vylupování - tak tedy tam jsem si jistá, že na to nejvíc pomohla právě ta konopná mast. A přesně takové zkušenosti jsem s ní měla i já.

Jinak dneska už je čubina úplně v normálu - lítá, hraje si, a i zlobí .

A Jani - k tomu, že si se o ní hodně bála - ono v tom nejhorším stavu - když si ji veterinář nechával na kapačkách, tak jsem viděla i na něm, že je zle. Musel mě tam uklidňovat jak on, tak sestřičky.... Ale snad už má holčička to nejhorší za sebou. Přidávám dnešní fotku - tzn. 14. den. (edit. : pardon, 15. den).

24.11.2019 21:47

To už vypadá pěkně a i srst bude.

24.11.2019 21:58

Neuvěřitelné oproti 11. dni. Na tohle už je opravdu radost pohledět! Jen tak dál.

24.11.2019 22:02
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Díky moc - na ten contractubex jdu hned mrknout a koupím, měla jsem v plánu Bepanthen - ale pokud je tohle lepší, jdu do toho. A pak je ještě dost doporučovaný Scar estetique. A co se týče na to vylupování - tak tedy tam jsem si jistá, že na to nejvíc pomohla právě ta konopná mast. A přesně takové zkušenosti jsem s ní měla i já.

A Jani - k tomu, že si se o ní hodně bála - ono v tom nejhorším stavu - když si ji veterinář nechával na kapačkách, tak jsem viděla i na něm, že je zle. Musel mě tam uklidňovat jak on, tak sestřičky.... Ale snad už má holčička to nejhorší za sebou. Přidávám dnešní fotku - tzn. 14. den. (edit. : pardon, 15. den).

to už je něco jiného. vypadá že srst v pohodě doroste. Tak ať už je jen líp a líp. Velké pohlazení pro Ejbí

24.11.2019 22:14
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak to už je krása to už ji snad ani nic nebolí. A bude zase kočka, holka

24.11.2019 22:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nooo, že by jí to nebolelo se říct nedá - ta kůže je hodně citlivá a asi ještě nějakou dobu citlivá bude (možná i na pořád?) wink# . A třeba se pak ještě vytvoří i jizva, kdo ví.

Dneska mi psala chovatelka, že nespala pár nocí, že to obrečela a že v noci jen čekala kdy se ozvu, že se Ejbí ještě zhoršila, a že to nezvládla. Psala mi ať fakt děkuju mému vetovi, že Ejbí utekla hrobníkovi z lopaty, a on že ji zachránil život. Že kdyby podcenil léčbu, tak už tu vážně nemusela být. No samozřejmě jsem si zase pořvala, když jsem to četla. Ono když si pak člověk uvědomí, jak to mohlo dopadnout a že na tom byla opravdu tak špatně, tak je mu z toho hodně ouzko. Zítra jedeme na kontrolu, vyrovnat účty, poděkovat a předat vetovi a sestřičkám alespoň něco dobrého.

A stačí fakt chvilinka nepozornosti, tak snad toto téma bude alespoň v tomto směru přínosné - že i ostatní budou víc koukat pod nohy . Já sem budu průběžně psát, jak pokračujeme :) . A moc všem děkuji za milá slova a podporu.

25.11.2019 01:22
fikovnice

XXX.XXX.135.83

marcelaamax napsal(a):

Marci, já hlavně doufala a věřila, že tím, že je to mladý a zdravý organismus, a zároveň už není malé štěně, tak že to zvládne... Ale víš, jak jsi mi napsala, že se jen třese, nežere, nemá o nic zájem....tak jsem vůbec nevěděla, co Ti mám napsat. Ale snažila jsem se Tě nějak povzbudit .
Jinak ten Contractubex je myslím poměrně drahý - na to, že je to malá tuba. Ale na Tvém místě bych to teď ještě neřešila. To je proti těm hypertrofickým keloidním vystouplým jizvám. Je to opravdu dobrá věc....ale já to beru, že je to vše ještě opravdu brzy po té události. Každopádně určo zkonzultuj se svým vetem.

25.11.2019 01:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Marci, já hlavně doufala a věřila, že tím, že je to mladý a zdravý organismus, a zároveň už není malé štěně, tak že to zvládne... Ale víš, jak jsi mi napsala, že se jen třese, nežere, nemá o nic zájem....tak jsem vůbec nevěděla, co Ti mám napsat. Ale snažila jsem se Tě nějak povzbudit .
Jinak ten Contractubex je myslím poměrně drahý - na to, že je to malá tuba. Ale na Tvém místě bych to teď ještě neřešila. To je proti těm hypertrofickým keloidním vystouplým jizvám. Je to opravdu dobrá věc....ale já to beru, že je to vše ještě opravdu brzy po té události. Každopádně určo zkonzultuj se svým vetem.

No na jsem ho ani jako mast nenašla, spíš nějaké obklady na noc 🤔. Ted bych to mohla mazat právě třeba tím bepanthenem, ne? Nebo pořád Flamigel? Zítra se poradím s vetem.

25.11.2019 01:41
fikovnice

XXX.XXX.135.83

marcelaamax napsal(a):
No na jsem ho ani jako mast nenašla, spíš nějaké obklady na noc 🤔. Ted bych to mohla mazat právě třeba tím bepanthenem, ne? Nebo pořád Flamigel? Zítra se poradím s vetem.

Marci, Contractubex je gel a teď koukám, že jsou i větší balení - našla jsem i 50 a 100g. Nejde mi to z nějakého důvodu vykopírovat...
Každopádně nejodbornější info o lécích najdeš na SÚKLu - když si dáš do vyhledávače SÚKL Databáze léků.

Jen opíšu kousek z indikací: Hypertrofické, keloidní, pohyb omezující, opticky rušící jizvy po operacích, amputacích, popáleninách a úrazech; trvalé kontraktury jizev, traumatické kontraktury šlach, atd.

A teď pozor:Contractubex se používá k léčbě těchto typů jizev až poté, co byla léze uzavřena.

Tak nic neuspěchej.

2.12.2019 19:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsme byly s čubinou na takové, dá se říct, finální kontrole. Už je v pořádku, doteď jsem se jí snažila udržet v klidu kvůli ATB, ale už se to nedalo . Vet ji bral ještě znovu krev a dělal nějaký celkový rozbor - vše v naprostém pořádku. Dostala ještě probiotika. Rána už ani tak nevypadá jako rána - spíše flek a už to asi ani nebolí - dříve kůží cukala, když jsem ji na to sáhla nebo ji přes to pohladila, teď už vůbec. Srst ji roste, a začaly se jí dělat "její" černé pigmentové skvrny - které předtím v těch místech měla, po úraze ne a teď se zase dělají. Mažu to teď už jen tím gelem z aloe a zdá se, že to pomáhá, a hlavně je jí to hrozně příjemné. Řekla bych, že je to méně červené,než to bylo. Dle veta s největší pravděpodobností ani jizvu mít nebude, jen bude trvat třeba pár měsíců, než zmizí ten "flek" a místo bude třeba citlivější. Jinak mám ještě objednané takové ampulky (na doporučení od chovatelky) - virbac allederm. Na ven dávám "bundu" už teď, i když nemrzne, přeci jen to má skoro holé. A ještě uvažuji, že budu mazat ještě Bepanthenem, nebo něčím takovým...

No a cca za 14 dní jsme měli jet na ty RTG, ale to jsem teda po dohodě s vetem zrušila. I když už vypadá v pořádku, tak to tělo s tím celkovým stavem bude ještě chvíli "bojovat", bude oslabené a do toho ještě ty ATB, co měla.... Takže s RTG a tím pádem narkózou radši počkáme, však ono to nespěchá.

2.12.2019 19:16

Happyend.
Skvělé, gratuluji.

2.12.2019 19:16
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Super zpráva!!!

2.12.2019 19:38

Kabátek určitě, mráz by tomu dělal zle. A nakonec i déšť nebo chumelenice.
Měla jsem jako puberťák opařený nárt ( vřelá voda z vařiče rovnou na nohu ) a i když se to hezky zahojilo, zlobilo mě to několik let.

2.12.2019 20:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

super !!!! skvělá zpráva ! Tak ať se Ejbí daří dobře

2.12.2019 20:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Kabátek určitě, mráz by tomu dělal zle. A nakonec i déšť nebo chumelenice.
Měla jsem jako puberťák opařený nárt ( vřelá voda z vařiče rovnou na nohu ) a i když se to hezky zahojilo, zlobilo mě to několik let.

Jo já si taky myslím, že na zimu, mokro a i sluníčko to bude "citlivější", to pak budeme muset něco vymyslet asi.... no uvidíme, v zimě teď obleček a do léta je času .

2.12.2019 21:03

2.12.2019 22:51

Marcelamax- gel z aloe,.... jsme po kastraci, oholené a samozřejmě podrážděné bříško- kůže + otok tkání po operaci jsem už druhý den pomazala tímdle gelem, psina se slastně roztáhla, dnes týden a neví o jizvě, výhoda: že si na ní nedosáhne a neošetřuje se sama...

2.12.2019 23:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Marcelamax- gel z aloe,.... jsme po kastraci, oholené a samozřejmě podrážděné bříško- kůže + otok tkání po operaci jsem už druhý den pomazala tímdle gelem, psina se slastně roztáhla, dnes týden a neví o jizvě, výhoda: že si na ní nedosáhne a neošetřuje se sama...

Jo, ten gel je fakt super . Tak přeji i vám (tedy fence) brzké zahojení

2.12.2019 23:59

marcelaamax napsal(a):
Jo, ten gel je fakt super . Tak přeji i vám (tedy fence) brzké zahojení

Já se s tím gelem občas natřu celá, po koupání....
fena už je prakticky zahojená- jizva klidná, nebolestivá, fena pohyblivá až až....

1.2.2020 16:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Když už jsem Ejbince fotila záda kvůli jiné diskuze, tak vkládám i sem :-)

1.2.2020 16:40
fikovnice

XXX.XXX.134.11

marcelaamax napsal(a):

Supeeer!

1.2.2020 22:33
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

bezva

2.2.2020 03:24
fikovnice

XXX.XXX.134.11

marcelaamax napsal(a):

Marci, a jak to vlastně má teď Ejbí, když se vaří voda na sporáku? Zůstala jí na to vzpomínka, bojí se, když máš třeba v ruce hrnec, byť prázdný?

2.2.2020 09:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Marci, a jak to vlastně má teď Ejbí, když se vaří voda na sporáku? Zůstala jí na to vzpomínka, bojí se, když máš třeba v ruce hrnec, byť prázdný?

Jako pokud mám v ruce hrnec, tak je úplně v pohodě. Do kuchyně taky normálně chodí, ale jakmile zapínám sporák a "cvaknu", tak odchází - není to nějaký vyloženě úprk, není při tom nějak vystresovaná, ale prostě se sebere a odejde.

2.2.2020 09:43
janaa

XXX.XXX.184.213

Paráda, dobře to dopadlo

2.2.2020 11:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Musím říct, že od téhle Marceliny zkušenosti, dávám na zvířectvo v kuchyni extra pozor. Worick se tam moc nemotá, ale teď kotě, takže pokud potřebuju něco vařícího přenést (slít vodu ze špaget) tak se první rozhlédnu, kdo je kde. Opravdu hned mi začne blikat ta kontrolka s obrázkem opařené pejsany Kotě bych zabila

2.2.2020 11:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Musím říct, že od téhle Marceliny zkušenosti, dávám na zvířectvo v kuchyni extra pozor. Worick se tam moc nemotá, ale teď kotě, takže pokud potřebuju něco vařícího přenést (slít vodu ze špaget) tak se první rozhlédnu, kdo je kde. Opravdu hned mi začne blikat ta kontrolka s obrázkem opařené pejsany Kotě bych zabila

No já si taky dávám pozor. Nicméně jsem si ale dávala pozor i předtím - taky jsem se podívala za sebe, jenže čubina mi seděla někde mezi nohama a neviděla jsem jí. Teď mi teda vyhovuje, že jakmile se začne vařit, tak odejde. Pes tam bývá, ale ten si prostě někde lehne a toho nepřehlédnu. A stejně i tak když jdu slít vodu, tak ho posílám pryč.

Ale je pravda, že hodně lidí mi říká, že by je toto ani nenapadlo, a že si od té doby co se to stalo nám, dávají velký pozor.

2.2.2020 12:06
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Krásné se to zhojilo. Jsou to necelé 3 měsíce a není po tom ani pamatka 👍 je vidět, že jste skvěle osetrovali 🐴

Je pravda, že si taky dávám pozor od te Tvoji zkušenosti 😕 jelikož Roza se plete porad.

Já teda byla vytrenovana roky od děti (teta totiz opařila bratrance vařící vodou a má jizvu nehezkou) ale co jsou deti větší, tak jsem hoooodne polevila v opatrnosti!

Toník ten jen vždy lezi a někde kouká, ale čubina je věčna spolupracovnice 😊

2.2.2020 12:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ty děti.... zrovna cca před týdnem mi říkala mamka, že jedněch sousedů roční vnučka, spadla mladým na krb(dnešní móda krbů) Nehaním to, jen konstatuju, že to má své oběti. Taky krb máme, ale naštěstí vysoko. No a netopila bych v něm, kdybych čekala návštěvu dětí. Ta malá holčička na to spadla pusou a ručkama, už má po plastikách Ještě dodám, že je prý všichni varovali, ať tam dají ochranou mříž...no mysleli si, že to uhlídají a jak my všichni známe od psů(a někteří tedy i od dětí) všechno uhlídat nejde, to je mžik.

2.2.2020 20:22
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

lesnížínka napsal(a):
Ty děti.... zrovna cca před týdnem mi říkala mamka, že jedněch sousedů roční vnučka, spadla mladým na krb(dnešní móda krbů) Nehaním to, jen konstatuju, že to má své oběti. Taky krb máme, ale naštěstí vysoko. No a netopila bych v něm, kdybych čekala návštěvu dětí. Ta malá holčička na to spadla pusou a ručkama, už má po plastikách Ještě dodám, že je prý všichni varovali, ať tam dají ochranou mříž...no mysleli si, že to uhlídají a jak my všichni známe od psů(a někteří tedy i od dětí) všechno uhlídat nejde, to je mžik.

To je mi lito ! snad holčička nebude mít jizvy
Hlavně v obliceji je to trauma na cely život 😕
Je to fakt vteřina a neštěstí je hotovo👎

14.5.2020 21:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vracím se k diskuzi, spousta z vás mi tu psalo, že kůže po opaření může být nějak citlivější....

Záda už jsou celá zarostlá srstí, kůže krásná, zdravá na pohled,srst taky, už není vidět ani ten obrys, ani já už bych nepoznala, že byla fena někdy opařená. V místech se znovu udělali pigmentové flíčky a celkově to vše vypadá OK, pro mě (a i pro veterináře) až neuvěřitelné.

Fena byla zvyklá už před úrazem nosit postroj - "obranářský", široký. Nějakou dobu po úraze ho samozřejmě nenosila, ale když už to bylo zahojené a zarostlé, tak jsem ho zase začala dávat. A bez problému. Ale asi před dvěma měsíci jsme pořídili dlouhý tažný postroj - pokud v něm tahá na koloběžce, nebo jde v tahu tak vše OK, vůbec to neřeší. Ale když se zastavíme, tak si o mě občas začne drbat záda. To samé pak dělá když přijdeme domů, běhá a otírá se i chvíli po tom, co jí postroj sundám. Nejdřív jsem si myslela, že je to prostě jen tím dlouhým postrojem, že není zvyklá, ale ona to teď začala dělat už i s tím krátkým postrojem. Ale dělá to jenom když nemá do čeho píchnout. Třeba na obranách to vůbec neřeší...A neřeší to vlastně ani před tím, než vyjdeme nebo vyjedeme, když už je v postroji - to se tak těší, že nemá čas něco řešit. Tak nevím, jestli to souvisí s tím opařením? Co myslíte?

Jo a ještě jsem pozorovala jestli to nějak souvisí s počasím - nesouvisí. Není to třeba jen po tom, co byla na sluníčku, nebo na dešti, v zimě... Bez postroje to nedělá nikdy.

No, vlastně ani nevím, co čekám, je mi jasné, že jestli to s tím souvisí nebo ne mi nikdo neřekne. Ale někdo z vás tu předtím psal, že měl taky psa, který se opařil, tak třeba jestli nemáte stejné zkušenosti.

Případně čím bych mohla té kůži pomoci? Mám doma jakýsi kyslíkový balzám ve spreji, používá se na kde co, právě i na spáleniny, ranky, ale i na vlasy a ženský ho používají i na kytky. Takže možná ji to zkusím stříkat aspoň tím.

14.5.2020 21:47

pokud se nedrbe, když něco dela - asi bych to uplne neresila.
myslim si, ze je ji to prijemne -proto to dela.
zada se ji hojila a to byva hodne svedive a ona se naučila, jak to resit a postroj ji to pripomina?

14.5.2020 21:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

pokud se nedrbe, když něco dela - asi bych to uplne neresila.
myslim si, ze je ji to prijemne -proto to dela.
zada se ji hojila a to byva hodne svedive a ona se naučila, jak to resit a postroj ji to pripomina?

Zda se mi, že jsem někdy četla o tom, že po velkých popáleninách už je ta kůže citlivá...navždy. Ale jestli to tak je? Zkusila bych dát dotaz nějakému lidskému doktorovi přes popáleniny, nebo někam na fórum...popálených lidí? Jestli to tak je opravdu, jestli navždy, nebo třeba za pár měsíců, let, to vymizí?

14.5.2020 21:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Je to možné. Když něco dělá, tak se vůbec nedrbe. Stejně tak se třeba nedrbe v noci, nebo přes den doma. A nedrbe se ani venku, když nemá postroj. Dělá to čistě jen v postroji a jen v případě, když se zastavíme...a pak chvíli potom, kdy ji postroj sundám - to se jde třeba na zahradě podrbat o židli. Když se záda hojila, tak se chtěla otírat pořád, to ji svědilo hodně.

Právě když ji ten postroj sundám a ona se jde o něco podrbat, otřít, tak mi to připadá, jakože se jí ulevilo, že jsem ji ten postroj sundala. Ale nevím jestli z toho důvodu, že ji to nějak bolí, svědí a nebo jestli jen kvůli tomu, že jí prostě ten postroj vadí. Ale zase si říkám, že kdyby ji to fakt nějak svědilo nebo bolelo, tak to bude drbat i bez postroje, i doma....

14.5.2020 22:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Zda se mi, že jsem někdy četla o tom, že po velkých popáleninách už je ta kůže citlivá...navždy. Ale jestli to tak je? Zkusila bych dát dotaz nějakému lidskému doktorovi přes popáleniny, nebo někam na fórum...popálených lidí? Jestli to tak je opravdu, jestli navždy, nebo třeba za pár měsíců, let, to vymizí?

Jo jo, tohle jsem právě četla taky. Ale ona má potřebu to drbat fakt jen s tím postrojem.

Žádné dotyky na těch zádech ji nevadí, když si hraje se psem tak ji kolikrát třeba packou dloubne do zad a nikdy žádná reakce. Pokud by to bylo fakt citlivější, tak se alespoň občas bude chtít podrbat i normálně ne?

Jinak jsem se bála tepla a sluníčka - ale ležení u kamen to je její, takže jakmile se zatopí, oba psi se nacpou na pelech ke kamnům a kolikrát je jdu normálně vyhodit já, protože už jsou úplně rozpálení, ale pryč nejdou. Na sluníčku se taky vyhřívají rádi a ani tam nevidím, že by byl nějaký problém.

14.5.2020 22:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Je to možné. Když něco dělá, tak se vůbec nedrbe. Stejně tak se třeba nedrbe v noci, nebo přes den doma. A nedrbe se ani venku, když nemá postroj. Dělá to čistě jen v postroji a jen v případě, když se zastavíme...a pak chvíli potom, kdy ji postroj sundám - to se jde třeba na zahradě podrbat o židli. Když se záda hojila, tak se chtěla otírat pořád, to ji svědilo hodně.

Právě když ji ten postroj sundám a ona se jde o něco podrbat, otřít, tak mi to připadá, jakože se jí ulevilo, že jsem ji ten postroj sundala. Ale nevím jestli z toho důvodu, že ji to nějak bolí, svědí a nebo jestli jen kvůli tomu, že jí prostě ten postroj vadí. Ale zase si říkám, že kdyby ji to fakt nějak svědilo nebo bolelo, tak to bude drbat i bez postroje, i doma....

Proč by se drbala doma, když postroj neměla? Můžou tam být citlivější nervová zakončení, prostě to cítí nějak špatně(nejsem popálená, nevím) a ten tlak postroje to vyvolává. Když na zádech nic nemá, nemá důvod se drbat.

14.5.2020 22:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo já fakt nevím, možné to je. Ale zase je zvláštní, že dokud neměla ten dlouhý postroj, tak ten druhý ji vůbec nevadil. A teď po tom, co nosí i ten dlouhý, to začala dělat i u toho krátkého.

A taky venku v tom dlouhém postroji ujde třeba 15 km a pokud se nezastavíme, tak se nepodrbe, nic....

14.5.2020 22:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Jo já fakt nevím, možné to je. Ale zase je zvláštní, že dokud neměla ten dlouhý postroj, tak ten druhý ji vůbec nevadil. A teď po tom, co nosí i ten dlouhý, to začala dělat i u toho krátkého.

A taky venku v tom dlouhém postroji ujde třeba 15 km a pokud se nezastavíme, tak se nepodrbe, nic....

Může to být jen jedno místo, které jí ten dlouhý rozdráždil. Mám rozsekaný šitý palec na ruce, měla sem chytlý nerv. Normálně nijak nebolí, mám ho z jedné strany i necitlivý. Ale když se zapomenu a chytnu něco za hranu, např. kbelík ne za ucho, ale jen za okraj, třeba abych ho kousek popotáhnula, projede mi palcem taková bolest, že bych si cvrknula. Možná něco takového..

14.5.2020 22:27

marcelaamax napsal(a):

"kdyby ji to fakt nějak svědilo nebo bolelo, tak to bude drbat i bez postroje, i doma"

jj. taky si myslim.
stupeň svedivosti se mj. meri tak, kdy se pes drbe. napr. pokud prerusi zradlo, aby se podrbal -to uz je urputna svedivost
když se podrbe protože "ma cas zrovna" -je to pro nej prijemne.

nemám psa se spáleninou, ale jedna moje fena byla jednu dobu opravdu hodne svediva - a několikrát mela rozdrbany hrbet do strupu a drobnych ranek, i hotspoty z toho mela.
pricinu jsem odstranila - zmizela ta urputnost a ze se musí podrbat.

ale drbani zad ma porad strasne rada.
kdykoliv dostane moznost - jde si "drbat zada". louka- trava, pisek, listi - vyhledava kazdou prilezitost

druhy podobny jeji zvyk je chlazeni se. a ma to taky vychytane - umi se vyvalet komplet v kazde pidilouzicce, každý kousek tela namoci.

oboji povazuji jen za zvyk, ne za zlozvyk nebo problém.

14.5.2020 22:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No vyloženě bolest to není, to by na ní bylo znát. Jedině že by ji ten postroj na kůži svědil, ale to si právě myslím, že by svědil o to víc v tahu, kdy k těm zádům vlastně přiléhá.

Urputné drbání to vůbec není - prostě pro příklad, celý den ok, ani náznak žádného drbání, odpoledne jedeme na koloběžku, fenu obleču do postroje, pořád ok, oblíkám psa, fena čeká, v klidu (teda v klidu není, ale nedrbe se ). Vyrazíme, ujedeme pár km a na chvíli zastavím. V tu chvíli fena přiběhne ke mně a začne se o mě otírat. Pak se zase rozjedeme a je to v pohodě. Jo a pokud běží navolno, v tom postroji, a já se psem zastavím, tak se nepřijde otírat - protože je na volno a může si čuchat, běhat, prostě má co dělat.... No a pak přijdeme domů, sundám postroj a fena se o mě otře a jde třeba ještě k židli se podrbat a nebo si skočí venku do křesla a tam se celá jakoby otře, vyválí.... Pak jdeme dovnitř a už je klid a do té doby než zase nasadím postroj a zastavíme, tak se nepodrbe. A ani to drbání není tak "silné", že by z toho měla strupy nebo tak, ono to vlastně ani není drbání, spíš otírání...

Edit.: jo a ještě dodám, že pes mi dělá něco podobného, na koloběžce teda ne, ale pokud s ním jdu nebo běžím v sedáku na postroji a zastavím se, tak po chvíli se začne válet na zádech. Ten to dělá vyloženě z nudy a částečně asi taky proto, že ho to baví. Často se takhle válí i jen tak doma na zahradě.

15.5.2020 16:34
Moyda

XXX.XXX.147.89

lesnížínka napsal(a):

Cca 19 let zpátky do mě drcla fena když jsem nesla kýbl vařící vody. Voda pěkně šplouchla mi na nárt. No pěkný s ponožkou šla i kůže, verdikt popáleniny třetího stupně. Prognóza léčba cca 2-3 měsíce. Kamarád tenkrát pracoval pro nèjakou farmaceutickou firmu, donesl mi nějaké spešl krytí které nestrhávalo novou kůži. Noha byla za dva týdny jako nová, žádná jizva. Asi dva roky měla kůže trochu jiný odstín, ale dnes by člověk nic nepoznal ani nic nesvědí. Oproti tomu jizvy po pořezáni sklem když mi bylo asi pět mě svědi i po několika desítkách let.

_Fifinka

15.5.2020 20:54
_Fifinka

XXX.XXX.110.35

marcelaamax napsal(a):
No vyloženě bolest to není, to by na ní bylo znát. Jedině že by ji ten postroj na kůži svědil, ale to si právě myslím, že by svědil o to víc v tahu, kdy k těm zádům vlastně přiléhá.

Urputné drbání to vůbec není - prostě pro příklad, celý den ok, ani náznak žádného drbání, odpoledne jedeme na koloběžku, fenu obleču do postroje, pořád ok, oblíkám psa, fena čeká, v klidu (teda v klidu není, ale nedrbe se ). Vyrazíme, ujedeme pár km a na chvíli zastavím. V tu chvíli fena přiběhne ke mně a začne se o mě otírat. Pak se zase rozjedeme a je to v pohodě. Jo a pokud běží navolno, v tom postroji, a já se psem zastavím, tak se nepřijde otírat - protože je na volno a může si čuchat, běhat, prostě má co dělat.... No a pak přijdeme domů, sundám postroj a fena se o mě otře a jde třeba ještě k židli se podrbat a nebo si skočí venku do křesla a tam se celá jakoby otře, vyválí.... Pak jdeme dovnitř a už je klid a do té doby než zase nasadím postroj a zastavíme, tak se nepodrbe. A ani to drbání není tak "silné", že by z toho měla strupy nebo tak, ono to vlastně ani není drbání, spíš otírání...

Edit.: jo a ještě dodám, že pes mi dělá něco podobného, na koloběžce teda ne, ale pokud s ním jdu nebo běžím v sedáku na postroji a zastavím se, tak po chvíli se začne válet na zádech. Ten to dělá vyloženě z nudy a částečně asi taky proto, že ho to baví. Často se takhle válí i jen tak doma na zahradě.

Pes mi v tahu dělá to samé, prostě když už je nějakou dobu v zápřahu a tahá, tak se musí vyválet. Uvolní a promasíruje si tak svaly a můžeme pokračovat.
Vůbec bych to nepřisuzovala opařeninám, prostě buď se jim může shrnout srst pod postrojem anebo se potřebujou protáhnout.

18.5.2020 08:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

_Fifinka napsal(a):
Pes mi v tahu dělá to samé, prostě když už je nějakou dobu v zápřahu a tahá, tak se musí vyválet. Uvolní a promasíruje si tak svaly a můžeme pokračovat.
Vůbec bych to nepřisuzovala opařeninám, prostě buď se jim může shrnout srst pod postrojem anebo se potřebujou protáhnout.

To válení se mi dělá pes, který nebyl opařený.... Jsem to asi špatně popsala.

Opařená byla fena, ta se neválí, ale otírá si záda. A dříve to nedělala, ale je pravda, že dříve jsme ještě neměli dlouhý postroj... A o víkendu jsem ještě dělala test - po tom, co jsem ji sundala postroj jsem ji zkusila hned něčím zabavit a na otírání si ani nevzpomněla. Takže kdyby ji to opravdu svědilo nebo pálilo nějak urputně, tak se jde asi i tak otřít.

21.9.2022 01:59
abonito

XXX.XXX.1.244

Zdravím, ani netušíte jak moc mi tato diskuze pomohla. Zažila jsem opaření mého 14 letého krátkosrstého čivaváka Oskárka. Varná konvice spadla ze stolku - v životě se mi to nestalo a to jsem tam vařila vodu do termofonu x krát! A přesně jako u Marcely - u první návštěvy na vet - nikdo nic nepoznal- chladila jsem ho ve vaně asi 10 min (už vím, že to nebylo dostatečné), vet si myslel, že to stačilo. Dostal ode mne 3 dny pouze tabl x bolesti a zánětu (Canidryl). Cca po 10 dnech si syn všiml , že má na zádi něco krvavého - mokvala mu rána! Druhý den (pondělí) okamžitě na vet - dostal atb injekčně a x bolesti (na vet jsme na atb chodili 2x týdně asi měsíc , x bolesti jsme už dříve, asi v půlce, vysadili, aby se nezatěžovaly orgány) , doma jsem ostříhala a denně smáčela slabým roztokem betadiny strupy a mokvavé oblasti a natřela Hemagelem. Boudičku jsem mu vyměnila za matraci s povlakem, který jsem měnila, aby prostředí bylo co nejstrilnější a byl sám v koupelně, bez ostatních pejsků. Od veta jsem dostala Hydrogel, ale nic moc efekt. Tak jsem začala hledat na netu a narazila na tuto diskuzi, zaplaťpánku! Hned objednala velkou tubu Flamigelu a léčení probíhalo dost rychle. Docela jsem se bála, na základě zkušenosti Marcely, té popáleninové reakce, přece jen je Oskárek senior a třepkal se občas, i když nikdy ničím netrpěl a byl to vždy atlet, ... naštěstí nás to minulo, 3x ufff. Dostával do jídla Biotin forte od Giomu a imunostimulancium Betaglukan a u konce tvoření strupů jsem začla navíc dávat rybí tuk - omega mastné kyseliny. Oskárek, naštěstí , neztratil svůj apetit a dostával 2-3x denně máčené granulky. Opařeniny (2.stupně) se objevily postupně asi na 25-30% těla, bych odhadovala... Vet měl strach z odumírání částí kůže, naštěstí se tak nestalo, páč to by byla katastrofa - řeší se to odřezáním a kožními štěpy, ale ty, u malého psa, není kde brát... 10x ufff! Jsme nyní ve fázi, kdy má už 3. den po atb cloně a po stádiu růžové kůže bez strupů , vmasírovávám 2x denně Panthenol sprej s aloe (Oski si to užívá) a hledám čím dál pokračovat v mazání - jestli ještě ten panthenol nebo jsem našla že Calcium panthenol je vhodný... či vyškvařit sádlo... Kůže se pigmentuje do černa a zatím nevidím, že by se ukazovaly nějaké jizvy... Taky uvidím, jak to bude se srstí... jestli nenaroste, nevadí , prcek dostane svetr... ještě máme konec léčby před sebou...

21.9.2022 15:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Jsem moc rada, ze vám diskuze pomohla . A držím palce, at se to rychle hojí. U nás teda srst narostla a na feně už by nikdo nic nepoznal. Ale kůže zůstala citlivá, hlavně na chlad, občas i na dotek.

Jinak už nevím, jestli jsem to v původní diskuzi psala - mazali jsme tím Flamigelem, strupy pak domácí konopnou mastí, a ještě muzu doporučit Virbac Allerderm spot, ale tuším, ze jsem to tu už tenkrát psala.

21.9.2022 18:07
abonito

XXX.XXX.1.244

marcelaamax napsal(a):
Jsem moc rada, ze vám diskuze pomohla . A držím palce, at se to rychle hojí. U nás teda srst narostla a na feně už by nikdo nic nepoznal. Ale kůže zůstala citlivá, hlavně na chlad, občas i na dotek.

Jinak už nevím, jestli jsem to v původní diskuzi psala - mazali jsme tím Flamigelem, strupy pak domácí konopnou mastí, a ještě muzu doporučit Virbac Allerderm spot, ale tuším, ze jsem to tu už tenkrát psala.

děkuji za radu, zkusím sehnat tu konopnou mast , dnes mi vet tu mast Calcium panthotenicum nedoporučil, aby mu calcium nezatěžovalo játra

a koukala jsem na ten Allerderm- to jste dávala jako měsíční kůru, jeden spot on týdně?

22.9.2022 09:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

abonito napsal(a):
děkuji za radu, zkusím sehnat tu konopnou mast , dnes mi vet tu mast Calcium panthotenicum nedoporučil, aby mu calcium nezatěžovalo játra

a koukala jsem na ten Allerderm- to jste dávala jako měsíční kůru, jeden spot on týdně?

Ty jo upřímně ten Allerderm si už si nevybavuji, jak často jsem dávala. Ale používala jsem to až po tom, co se vylupaly všechny strupy a začínala růst srst, a dávala jsem to přímo na ta postižená místa. Všechno jsem to konzultovala s veterinářem, takže doporučuji to taky radši probrat s ním.

22.9.2022 09:35

Nemám absolutně zkušenost s opařeným psem, jen bych ráda napsala, že velmi VELMI dobře místo Hemagelů. Flamigelů apod. funguje na hojení ran med (popř. potencovaný med). Osobní zkušenost s vyléčením obrovské rány na koňské noze.

22.9.2022 12:07
fikovnice

XXX.XXX.134.182

abonito napsal(a):

Calcium panthotenicum a zátěž na játra...to jako jak?

Calcium z masti fakt játra zatěžovat nebude...

22.9.2022 12:57

fikovnice napsal(a):
Calcium panthotenicum a zátěž na játra...to jako jak?

Calcium z masti fakt játra zatěžovat nebude...

Přesně, vždyť se tím mažou i mimina.

22.9.2022 14:38

abonito napsal(a):

Co je za nesmysl? Opatrná bych byla u kortikoidových mastí, ale u kalciovky?

22.9.2022 18:30
abonito

XXX.XXX.1.244

vet mi dop Wobenzym,ale je nesnehnatelný... už jsem objednala ten Allerderm - kůru na 3 měsíce

VČELÍMED

23.5.2023 05:03
VČELÍMED

XXX.XXX.50.4

MED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
obyčejný včelí med od včelaře je na popáleniny absolutně nejlepší lék, hojí okamžitě, rychle a bez jizev, zárveň ulevuje od bolesti, ihned. Máme opravdu už hodně zkušeností v rodině od "drobných" popálenin (typu přiškvařená prskavka v ruce) po těžší úrazy (bouchnutí papiňáku do obličeje). Ránu rychle zchladit studenou vodou do pocitu úlevy (neledovat!) a namazat medem - a udržovat namazanou medem do zhojení.Dobrou alternativou je taky třezalkový olej, rovněž hojí bez jizev, lze kombinovat. Důležité je med nebo třezalku namazat ihned po úrazu, čím dříve tím lépe.
Třeba to někomu ještě pomůže, at už čtyřnohému nebo dvounohému...

VČELÍMED

23.5.2023 05:20
VČELÍMED

XXX.XXX.50.4

(a samozřejmě v případě alergií na včelí produkty je lepší volit třezalkový olej nebo mast- jen pozor s třezalkou se nesmí na sluníčko)

23.5.2023 11:24

VČELÍMED napsal(a):
MED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
obyčejný včelí med od včelaře je na popáleniny absolutně nejlepší lék, hojí okamžitě, rychle a bez jizev, zárveň ulevuje od bolesti, ihned. Máme opravdu už hodně zkušeností v rodině od "drobných" popálenin (typu přiškvařená prskavka v ruce) po těžší úrazy (bouchnutí papiňáku do obličeje). Ránu rychle zchladit studenou vodou do pocitu úlevy (neledovat!) a namazat medem - a udržovat namazanou medem do zhojení.Dobrou alternativou je taky třezalkový olej, rovněž hojí bez jizev, lze kombinovat. Důležité je med nebo třezalku namazat ihned po úrazu, čím dříve tím lépe.
Třeba to někomu ještě pomůže, at už čtyřnohému nebo dvounohému...

nepochybuji o tom, ze med rany leci.
Problem u psa je realizace te lecby - ono mu jaksi nejde vysvetlit, ze to nema olizovat.

23.5.2023 11:35
Terven

XXX.XXX.7.96

nepochybuji o tom, ze med rany leci.
Problem u psa je realizace te lecby - ono mu jaksi nejde vysvetlit, ze to nema olizovat.

Tak je to ale s čímkoli...moje fena touží olizovat veškerý masti, který na ni napatlám...to nejde řešit jinak než límcem.

23.5.2023 11:50

Léčení medem, aby splňovalo fci mokrého hojení, se hlavně realizuje anaerobně, tudíž pod obvaz.

23.5.2023 12:22

Léčení medem, aby splňovalo fci mokrého hojení, se hlavně realizuje anaerobně, tudíž pod obvaz.

Taky bych měla "něco" pod obvaz na opařeninu s neporušenou kůží. Řídká kaše z vody a droždí. Mám to vyzkoušené na sobě, opravdu to funguje. Byla jsem opařena vroucí vodou, ošetřena jsem byla touto řídkou kaší z droždí (nutné aplikovat okamžitě) a cca po 10 hodinách, možná to bylo i dřív?.. byla kůže sice lehce citlivá na dotek, ale bez otoku, klidná a bez rosení. Nikdo nic nepoznal. 👍
Určitě by se to dalo aplikovat i na psa a výhodu vidím v tom, že je to levnější a jak droždí pod obvazem vyschne, dá se lehce odrolit nebo smýt vodou. V případě potřeby se to dá na opařené místo opakovat, v průběhu hojení musí být droždí stále vlhké.

23.5.2023 12:46
rapotacka11

XXX.XXX.224.29

Každá rada dobrá.

23.5.2023 13:00

rapotacka11 napsal(a):
Každá rada dobrá.

Určitě 😉
Dodám, že než se připraví blátíčko z droždí a vody, chlaďte prodem studené vody. Je potřeba ta okamžiitá aplikace. No a hojení, jak začne aplikované droždí táhnout z kůže tu horkost, je hojení téměř bezbolestné. Je to rada u nás v rodině napříč generacemi....jak hluboko do generací, to už mi nikdo nepoví...

23.5.2023 13:11

Já posledně na popáleninu dala gel z aloe vera, který jsem měla nejblíž po ruce, a taky zabralo, puchýř se vůbec neudělal.

24.5.2023 12:40
fikovnice

XXX.XXX.62.210

Určitě 😉
Dodám, že než se připraví blátíčko z droždí a vody, chlaďte prodem studené vody. Je potřeba ta okamžiitá aplikace. No a hojení, jak začne aplikované droždí táhnout z kůže tu horkost, je hojení téměř bezbolestné. Je to rada u nás v rodině napříč generacemi....jak hluboko do generací, to už mi nikdo nepoví...

Toto je metoda, kterou na mě aplikovala moje máma v dětství.
Droždí rozmělněné vodou mi napatlala na chodidla, zabalila (vždy, když jsem měla horečku) a dokázalo to i vysokou horečku srazit!

Přidejte reakci

Přidat smajlík