Jezdím za kamarádkou se psem ( cca 20kg). Ona bere své psy (též cca 20kg) a jdeme venčit. A problém je v tom, že její sousedi (staří lidé) mají psa (větší trošku než jezevčík). Chtě nechtě musíme kolem nich projít, jenže oni mají věcně otevřenou branku a pes nám psy napadá. Dokonce se jí zakousl do feny. Vodítko jejich pes nikdy neviděl a je neposlouchá. Teď by mě zajímalo, jak by se řešilo to, kdyby se jeden z našich psů s tím sousedovic psem poprali? Přece jen on je menší než naši psi. Ale jak to řešit? Kamarádka se mu snažila domluvit, ale je to k ničemu. Naši psi ho už nemůžu vystát a my taky ne. Jak byste to řešili? Děkuji za případné odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psa přetáhnout proutkem nebo vodítkem.
Já jen ty lidi nepochopím, chodíme někdy i s pětičlennou smečkou a ten jejich smeták je schopný do ní skočit a rvát se. Tuhle jsem to nevydržela já, řekla jsem pánovi ať ho zavře, že jdeme ven. Zavřel, ale vracíme se zpátky z procházky a pes byl opět venku. Pán prostě vyjde ven a nechá otevřenou branku a pes si chodí prostě kam chce. A řekl, na co vodítko, že je na vesnici...

napsal(a):
Psa přetáhnout proutkem nebo vodítkem.
Měli jsme tu podobnou Ajku. Vybíhala ze zahrady, šla lidem po nohách, psům po zadních. Ale stačilo mít v ruce lebedu, ani to nemusel být prut a už se klidila. Asi moc dobře věděla, co to je.
Stejně tak borderkolie ve městě, minule nás obíhala, oštěkávala, cenila se na nás, majitel ji nakonec odehnal!! pak ještě totéž předvedla s malými teriery kousek dál. Někde jsem to tu psala. Příště se k nám přiřítila, majitel v nedohlednu. Stačilo zvednout spadlou větev a zmizela.

Sunnyday
napsal(a):
Já jen ty lidi nepochopím, chodíme někdy i s pětičlennou smečkou a ten jejich smeták je schopný do ní skočit a rvát se. Tuhle jsem to nevydržela já, řekla jsem pánovi ať ho zavře, že jdeme ven. Zavřel, ale vracíme se zpátky z procházky a pes byl opět venku. Pán prostě vyjde ven a nechá otevřenou branku a pes si chodí prostě kam chce. A řekl, na co vodítko, že je na vesnici...
Tak mu řeknete, ze příště psa pořádně švihnete, ať si ho zavře.

napsal(a):
Měli jsme tu podobnou Ajku. Vybíhala ze zahrady, šla lidem po nohách, psům po zadních. Ale stačilo mít v ruce lebedu, ani to nemusel být prut a už se klidila. Asi moc dobře věděla, co to je.
Stejně tak borderkolie ve městě, minule nás obíhala, oštěkávala, cenila se na nás, majitel ji nakonec odehnal!! pak ještě totéž předvedla s malými teriery kousek dál. Někde jsem to tu psala. Příště se k nám přiřítila, majitel v nedohlednu. Stačilo zvednout spadlou větev a zmizela.
Přesně, bohužel většinou na takové psy pomáhá jen takováhle “metoda”.

Sunnyday
napsal(a):
Stejného názoru byl i majitel Ajky. Protože bydleli u silnice, přejelo mu ji auto. Pan brečel jak želva. I mě bylo psa líto.
Jen podotýkám, že my své máme na vodítku. Ono totiž kamarádka na té pidi vesnici bydlí teprve 2 roky a před tím v tom baráku nikdo psi neměl, takže si nikdo nestěžoval, až teď ona. Je to vesnice, kde je asi jen 5 stálých obyvatel a velký provoz tak též nehrozí. Takže oni byli zvyklí prostě toho psa pouštět jak chtěj a nikomu to nevadilo. Jenže ten pes, hned co nás zmerčí tak na nás letí. A není to jen prudič, on se jde fakt zakousnout. Jak jsem psala, už se zahryzl do její feny. A vrchol je, že když už je teda zavřenej, tak řešíme to, zda je branka zamknutá, protože jak nás vidí, tak štěká, vrčí a točí se a skáče na branku a je schopný jí otevřít tím skákáním.
Petrpan1

XXX.XXX.233.16
Nejsem odborník, ale pokud by se stalo, že váš pes by cizího zakousl, pak budete v právu zřejmě vy, jelikož cizí byl nezabezpečen. Teda pokud by to majitelé vůbec chtěli nějak řešit.
No naštěstí kde o malého psa, ale nedaleko od nás, už je to asi 10 let utekl velký mladý pes a napadl malé dítě na procházce s tátou. Ten byl naštěstí duchapřítomný a psa namístě smrtelně zranil zavíracím nožem. Dítěti zřejmě zachránil život a obešlo se to i bez vážných následků. Mělo to mít nějakou dohru, ale majitel psa od toho nakonec upustil (ikdyž co vím tak se nestalo, že byu pes předtím kdy utekl, prostě špatná souhra náhod). Upřímně, já být i tím páničkem, tak jsem rád že to takhle dopadlo, ne že bych svoje psy neměl nad sebe rád sebe rád, ale zase nejsem cvok, a obrečím i svého hafana radši než cizí děcko.

Petrpan1
napsal(a):
Nejsem odborník, ale pokud by se stalo, že váš pes by cizího zakousl, pak budete v právu zřejmě vy, jelikož cizí byl nezabezpečen. Teda pokud by to majitelé vůbec chtěli nějak řešit.
No naštěstí kde o malého psa, ale nedaleko od nás, už je to asi 10 let utekl velký mladý pes a napadl malé dítě na procházce s tátou. Ten byl naštěstí duchapřítomný a psa namístě smrtelně zranil zavíracím nožem. Dítěti zřejmě zachránil život a obešlo se to i bez vážných následků. Mělo to mít nějakou dohru, ale majitel psa od toho nakonec upustil (ikdyž co vím tak se nestalo, že byu pes předtím kdy utekl, prostě špatná souhra náhod). Upřímně, já být i tím páničkem, tak jsem rád že to takhle dopadlo, ne že bych svoje psy neměl nad sebe rád sebe rád, ale zase nejsem cvok, a obrečím i svého hafana radši než cizí děcko.
???
Opravdu nejste odbornik.
Spis pohadkar...
Edit zadavatelce - jedine co muzete, dle prava - je nezabezpeceneho psa hlasit (PCR). Pokud se to deje opakovane... starosta, opet PCR... opet starosta... veterinarni sprava...
Pokud na Vas (ci psa) takovy pes zautoci - tak utoku predejit (otazkou je, co je "utok" pro vas a co pro pravniky...).
Jinak ho muzete urcite zahanet proutkem, kameny/klici (bacha, netrefit), hlasem, ... Podplacet piskoty atd.
Proctete si
https://zakony.kurzy.cz/40-2009-trestni-zakonik/paragraf-28/
Jinak budete vzdy vinna vy (neprimerena obrana atd.).
Idealni rada - chodte jinudy, ikdyby to melo byt skrz prouti, lepsi jak prolezat urady...

Jestli napadá psy a vás ne....vyrazit jako předvoj s kusem provazu, psa uvázat k plotu - uvnitř a pak teprve projít se psy. Ale když se pes oběsí, budete v průšvihu - takže b.lbá rada.
Nebo jen strčit ( zahnat ) psa dovnitř a tím provazem zauzlovat branku. Třeba pak zůstane zavřená i při cestě zpátky.

Sci-fi...
Pokud lidi ok, tak to se pak nabizi i ta hloupa rada... psovi hodit kolem krku vodak a vzit ho na prchajdu sebou...(pokud je s tim majitel ok). Tam by ho presli jak roupy, tak by se i po "psim seznamil" a trebas i po dlouhe dobe po "psim i normalne bavil"... Verim tomu, ze najednou bez dorazeni...
Petrpan1

XXX.XXX.233.16
napsal(a):
???
Opravdu nejste odbornik.
Spis pohadkar...
Edit zadavatelce - jedine co muzete, dle prava - je nezabezpeceneho psa hlasit (PCR). Pokud se to deje opakovane... starosta, opet PCR... opet starosta... veterinarni sprava...
Pokud na Vas (ci psa) takovy pes zautoci - tak utoku predejit (otazkou je, co je "utok" pro vas a co pro pravniky...).
Jinak ho muzete urcite zahanet proutkem, kameny/klici (bacha, netrefit), hlasem, ... Podplacet piskoty atd.
Proctete si
https://zakony.kurzy.cz/40-2009-trestni-zakonik/paragraf-28/
Jinak budete vzdy vinna vy (neprimerena obrana atd.).
Idealni rada - chodte jinudy, ikdyby to melo byt skrz prouti, lepsi jak prolezat urady...
Píšu taky o trochu jiném případu, pobodat jezevčíka se s tím srovnat opravdu nedá. Z čeho usuzujete že si vymýšlím, to nevím, ale obě strany jsem zběžně znal, no v té době toho na Jihlavsku a Žďársku byly plný noviny.
Sunnyday
napsal(a):
Jen podotýkám, že my své máme na vodítku. Ono totiž kamarádka na té pidi vesnici bydlí teprve 2 roky a před tím v tom baráku nikdo psi neměl, takže si nikdo nestěžoval, až teď ona. Je to vesnice, kde je asi jen 5 stálých obyvatel a velký provoz tak též nehrozí. Takže oni byli zvyklí prostě toho psa pouštět jak chtěj a nikomu to nevadilo. Jenže ten pes, hned co nás zmerčí tak na nás letí. A není to jen prudič, on se jde fakt zakousnout. Jak jsem psala, už se zahryzl do její feny. A vrchol je, že když už je teda zavřenej, tak řešíme to, zda je branka zamknutá, protože jak nás vidí, tak štěká, vrčí a točí se a skáče na branku a je schopný jí otevřít tím skákáním.
Tak,než půjdete se psy, běžte dopředu jejich branku, se psem uvnitř,zavřít. Pokud to nejde,zvoňte vždycky na majitele, ať si psa zavře. Ono ho to třeba po čase přestane bavit.
Pak je ještě možnost, odchytit a dát do útulku, že jste ho našli volně pobíhat po silnici. Ale tu by se mohlo stát, že si majitel pejska nevyzvedne.

Petrpan1
napsal(a):
Píšu taky o trochu jiném případu, pobodat jezevčíka se s tím srovnat opravdu nedá. Z čeho usuzujete že si vymýšlím, to nevím, ale obě strany jsem zběžně znal, no v té době toho na Jihlavsku a Žďársku byly plný noviny.
No - kdyz pes napadne dite, tak do toho rozumny clovek proste montuje doktory ( a ti resi.... vzteklinu atd).
Nasledne to predaj policii - pac ty toho psa (resp. majitele) musi zkusit najit, aby bylo jasno jestli je ockovany atd.
A pokud za tim navic zustal mrtvy pes...
??
Vysumet pokousany decko a zabitej pes fakt nemuze.
Leda by to platil Kmotr a vsichni delali slepy, pak sand.
Chenny

XXX.XXX.233.16
napsal(a):
No - kdyz pes napadne dite, tak do toho rozumny clovek proste montuje doktory ( a ti resi.... vzteklinu atd).
Nasledne to predaj policii - pac ty toho psa (resp. majitele) musi zkusit najit, aby bylo jasno jestli je ockovany atd.
A pokud za tim navic zustal mrtvy pes...
??
Vysumet pokousany decko a zabitej pes fakt nemuze.
Leda by to platil Kmotr a vsichni delali slepy, pak sand.
Teď vám asi úplně nerozumím. On toho psa nepobodal ze msty, ale protože ho od děcka nemohl odtrhnout.
Chenny

XXX.XXX.233.16
Chenny
napsal(a):
Teď vám asi úplně nerozumím. On toho psa nepobodal ze msty, ale protože ho od děcka nemohl odtrhnout.
Aha tak to je asi moje cyhbs omlouvam se. Jestli teda myslíte že by se o tom mělo vědět jestli teda paniček opravdu nebyl z vyšší vrsty. Ale zase je pravda že se takový věci stávaj, tady u nás se stalo podobnýho ale bylo to hodně škaredý.
Jenže to už může bejt takovejch 60 let, ani já jsem to nezažil ale na předškolní děcka na navsi vyjel německej ovčák prej tak deset měsíců asi si chtěl hrát, jestli ho tahaly za uši nebo ho ňák škádlili to nevim ale jedno děcko tam nepěkně porval, tragedii zabránila až nějaká tetka že ho vzala motykou po hřbetě a když se dal do ní tak ho asi zamordovala. Naštěstí neměl vzteklinu ale děcko museli odvízt do Plzně a pustili ho až po vánocích, a to se to událo někdy začátkem podzimu, vím to už jen z vyprávění ale na malý vsi se takový věci uchoval dlouho.
Chenny

XXX.XXX.233.16
Jo ale trest tam nahodou padl pro majitele psa to byla nějaká podmínka a dostal a zaplatil i testování na vzteklinu a tyhle věci, lečbu už ne samozřejmě ale to byla jiná doba dneska by možná nesl část viny i někdo dospělej kterej měl ty děti aspoň dozorovat tady to bylo spíš štěstí že si někdo všiml.

Sakra, clovece - to ze je zde videt IP uz vi i slepy.
Petrpan1 = Chenny
Kasli na to... Hudrovat sam se sebou o nesmyslu nema smysl.
Pokud pes napadne cloveka - resi to PCR. A vyhnout se tomu prakticky nelze...
Stejne tak u zabiti psa (nozem?). Resi PCR a vyhnout se tomu nelze.