Chovatelka nechce vystavit paragon na psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Elpí

5.12.2019 21:22
Elpí

XXX.XXX.254.150

Dobrý večer,
chci se Vás zeptat, zkušených chovatelů, co si myslíte o tom, když nechce prodejkyně vystavit paragon, či alespoň potvrzení za zaplacení pro štěně.
Zítra si máme jet pro prvního pejska (tedy bez PP, chápeme rizika a nepožadovali jsme kupní smlouvu, nýbrž obyčejné potvrzení, že jsme zaplatili tolik a tolik...), jsme domluvení přes 2 měsíce, byli jsme se několikrát podívat na štěně, jelikož jsme měli strach z prostředí (kupujeme první štěně a nechtěli jsme narazit na množírnu)... vše se nám zdálo ok, prodejkyně bylá milá, ochotně zodpovídala dotazy, viděli jsme i rodiče.
Ovšem to potvrzení nás zarazilo a od té doby, kdy nám v podstatě řekla, že nám nic nenapíše už s námi ani nekomunikuje.
Co myslíte, máme se na to vykašlat a najít štěně jinde?

5.12.2019 21:48
eli22

XXX.XXX.181.79

Elpí napsal(a):
Dobrý večer,
chci se Vás zeptat, zkušených chovatelů, co si myslíte o tom, když nechce prodejkyně vystavit paragon, či alespoň potvrzení za zaplacení pro štěně.
Zítra si máme jet pro prvního pejska (tedy bez PP, chápeme rizika a nepožadovali jsme kupní smlouvu, nýbrž obyčejné potvrzení, že jsme zaplatili tolik a tolik...), jsme domluvení přes 2 měsíce, byli jsme se několikrát podívat na štěně, jelikož jsme měli strach z prostředí (kupujeme první štěně a nechtěli jsme narazit na množírnu)... vše se nám zdálo ok, prodejkyně bylá milá, ochotně zodpovídala dotazy, viděli jsme i rodiče.
Ovšem to potvrzení nás zarazilo a od té doby, kdy nám v podstatě řekla, že nám nic nenapíše už s námi ani nekomunikuje.

Určitě.

5.12.2019 21:49
juhaj

XXX.XXX.164.121

Promiňte, ale paragon se vydává v maloobchodě jako potvrzení o koupi zboží a tím zaručenou zárukou ze zákona na dva roky( pokud není uvedena vyjímka), na psa se píše kupní smlouva, kde se uvádí vše ke konkrétnímu zvířeti včetně vad. Smlouva může být i ústní, ale pak může být problém s jejím prosazením. Pokud chcete smlouvu, pořiďte si psa s PP, tam je smlouva samozřejmostí. S chovatelem bez pp a tedy bez jakýchkoli registrací se těžko o smlouvě dohodnete, na rozdíl od registrovaného chovu on svoje zisky s prodeje jistě neuvádí v daňovém přiznání.
A jsou ale vyjímky, před mnoha lety jsem si brala fenku bez PP a pán mi smlouvu dal, dokonce s dovětkem, že si před několika dny štěndo poranilo packu, ač při předání bylo v pořádku, pokud by se objevila komplikace, je chovatel ochoten uhradit léčbu nebo slevit z kupní ceny.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2019 21:59

Elpí napsal(a):
Dobrý večer,

Zcela jistě. A doporučuji s průkazem původu FCI - nebudete podporovat množení bezpapíráků, tedy kříženců.

Elpí

5.12.2019 22:00
Elpí

XXX.XXX.254.150

Já nemyslel smlouvu jako kupní, spíš prostě potvrzení, že osoba převzala za psa peníze. Radil jsem se s kolegy a se známými co si brali také psa bez PP a říkali, že nějaké ručně napsané potvrzení o zaplacení bylo vždy součástí koupě.
Jinak díky za rady, po "náhradním" štěněti už se poohlížíme už z ChS.

5.12.2019 22:05
Markéta80

XXX.XXX.176.252

a k čemu potvrzení? Ano u psa s PP jsem podepisoval kupní smlouvu kde byla napsaná cena. U bez PP není záruka na nic. si chcete určité plemeno tak hledejte chovnou stanici

5.12.2019 22:15
assil

XXX.XXX.121.3

Nejspíš množka, která těch štěnat prodá hodně a nechce, aby po ní skočil finančák, proto žádný papír na peníze nikdy nepodepíše.

Elpí

5.12.2019 22:16
Elpí

XXX.XXX.254.150

Pro Markétu: Psa máme jako dárek od rodičů a jejich podmínkou je, že, aby nám na něj dali peníze, chtějí vidět tohle potvrzení, kolik stál.
S tím PP jsme si toho vědomi, nechali jsme se unést citem, pejska už máme rezervovaného přes 2 měsíce, a jak píšu, několikrát jsme za ním byli (prostředí, dům atd. nám přišel v pořádku), vytvořili jsme si k němu vztah a v tu chvíli nám bylo jedno nějaké PP a nemysleli jsme si, že pro majitelku bude problém napsat potvrzení...
Ovšem tohle jednání nás bohužel uvedlo na cestu pochyb

5.12.2019 23:15
GAELLE

XXX.XXX.55.67

určitě si psa nekupujte a najděte si štěně s PP !!!!!!! nejsme tak bohatí abychom kupovali levné "věci" natož psy !!!!!
občas i v útulku se rodí štěňata. zrovna to byl náš pes ................byl zdarma a bez paragonu

6.12.2019 08:37
Markéta80

XXX.XXX.176.252

Elpí napsal(a):
Pro Markétu: Psa máme jako dárek od rodičů a jejich podmínkou je, že, aby nám na něj dali peníze, chtějí vidět tohle potvrzení, kolik stál.
S tím PP jsme si toho vědomi, nechali jsme se unést citem, pejska už máme rezervovaného přes 2 měsíce, a jak píšu, několikrát jsme za ním byli (prostředí, dům atd. nám přišel v pořádku), vytvořili jsme si k němu vztah a v tu chvíli nám bylo jedno nějaké PP a nemysleli jsme si, že pro majitelku bude problém napsat potvrzení...
Ovšem tohle jednání nás bohužel uvedlo na cestu pochyb

A smlouva taky nic? Co to je za plemeno? Hledala bych normální CHS . Tam bude i ta smlouva To že to vypadalo v pořádku neznamená že to tak bylo. Jasně že ukážou čisté štěně. Hodně popřemýšlejte co chcete Chcete podpořit tuto paní? Pokud chci určité plemeno nezbývá než hledat CHS, pokud chci psa a neřeším plemeno tak oběhnu útulky v okolí. Rozhodně nepodpořím množitele, chudák ta fena

6.12.2019 09:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Markéta80 napsal(a):
a k čemu potvrzení? Ano u psa s PP jsem podepisoval kupní smlouvu kde byla napsaná cena. U bez PP není záruka na nic. si chcete určité plemeno tak hledejte chovnou stanici

Zadavatelka nechce záruku, pouze potvrzení o převzetí peněz.
Pokud někomu za něco dám peníze, taky budu chtít potvrzení, že ty peníze převzal, jinak ten člověk může nakráčet a tvrdit,že jsem mu tu věc ukradla.
Já tak taky koupila kobylu. Proti potvrzení o převzetí peněz za 1 koně. Nevidím v tom nic divného.
Před nedávnem se tu všichni pustili do paní, že ani NEMÁ potvrzení o tom, že psa zaplatila.
Tato potvrzení chce a taky je to špatně.
Zajisté všichni mohou radit, jaké štěně si má kdo koupit. Ale veškeré starosti a náklady ponese majitel.
Takže bych poradila a ne peskovala za výběr.

6.12.2019 12:25

sisi58 napsal(a):
Pokud někomu za něco dám peníze, taky budu chtít potvrzení, že ty peníze převzal, jinak ten člověk může nakráčet a tvrdit,že jsem mu tu věc ukradla.
Já tak taky koupila kobylu. Proti potvrzení o převzetí peněz za 1 koně. Nevidím v tom nic divného.
Před nedávnem se tu všichni pustili do paní, že ani NEMÁ potvrzení o tom, že psa zaplatila.
Zajisté všichni mohou radit, jaké štěně si má kdo koupit. Ale veškeré starosti a náklady ponese majitel.

Ale sisi, myslím, že paní zde nikdo nepeskuje. To, že chce doklad o zaplacení, je správné. A rady tu padly - od člověka, který není ochoten vystavit doklad o zaplacení, nic nekupovat, natož psa. A raději si vybrat štěně s PP a nepodporovat množitele zvířat bez PP, tedy kříženců.

6.12.2019 23:05
juhaj

XXX.XXX.164.121

sisi58 napsal(a):

Sisi, promiňte, ale v poslední době, kdykoli je nějaké téma, kterém diskutujete, uvádíte jako příklad Vaší zkušenost s koňmi. Nic proti, ale koně jsou jiná rubrika. Mě, promiňte, připadá, že se tím tak trochu vytahujete , jaký jste koňák. Mi měli svého času i 25 koní včetně hříbat tedy, k tomu párek oslíků, ale tak nějak by mě kromě pár vyjímek během let nenapadlo o nich psát mimo jejich rubriku. Navíc dost často nemáte pravdu, viz výše. Přeci nemůžete v současné době koupit koně jen na smlouvu a odvézt si ho bez ostatních náležitostí. To je totiž porušení zákona, protože kůň jako hospodářské zvíře patří pod ministerstvo zemědělství, tudíž jeho koupě se řídí jinými pravidly než koupě psa.

6.12.2019 23:50

No, on "paragon" a "smlouva" - jsou taky dva jine svety...

Ja bych od majitelky, ktera udava stene bez pp chtela napr. darovaci smlouvu.
At je jasno od kud pejsek kam jde a za jakych podminek...
Paragon pak treba vazne treba neni. Vse osetri ona slmouva.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 00:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Markéta80 napsal(a):

U bez PP štěněte je ze zákona úplně stejná záruka jako u štěněte s PP ať už jakýmkoliv. Tedy dva roky. Průkazy původu vydávají zájmové organizace a záruka (ochrana spotřebitele) vyplývá ze zákona.
Písemná kupní smlouva může být vytvořena na "papíráka" stejně jako "bezpapíráka". A naopak - to že kupuji štěně s PP ještě neznamená, že mi chovatel ochotně připraví smlouvu. Za minulý měsíc jsem koupila tři štěňata (všechna s PP FCI). U NO a zlatého retrievra mi byla smlouva ochotně předložena u labradora (chovatel, který už je v půlce abecedy) byl docela problém dotlačit chovatele aby mi aspoň na papír, který jsem si někde našla v autě podepsal, že si beru štěně a on peníze.
Nějak mi čím dál tím víc leze na nervy to klišé, že co je s PP (samozřejmě FCI, jak jinak), tak je suprový a ostatní je špatný.
Jinak vždy bych trvala alespoň na příjmovém pokladním dokladu.
Jsem zvědavá jestli EET zasáhne i svět chovatelství. Pokud jo, tak si myslím, že se tím hodně vyřeší.

7.12.2019 00:30

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
U bez PP štěněte je ze zákona úplně stejná záruka jako u štěněte s PP ať už jakýmkoliv. Tedy dva roky. Průkazy původu vydávají zájmové organizace a záruka (ochrana spotřebitele) vyplývá ze zákona.
Písemná kupní smlouva může být vytvořena na "papíráka" stejně jako "bezpapíráka". A naopak - to že kupuji štěně s PP ještě neznamená, že mi chovatel ochotně připraví smlouvu. Za minulý měsíc jsem koupila tři štěňata (všechna s PP FCI). U NO a zlatého retrievra mi byla smlouva ochotně předložena u labradora (chovatel, který už je v půlce abecedy) byl docela problém dotlačit chovatele aby mi aspoň na papír, který jsem si někde našla v autě podepsal, že si beru štěně a on peníze.
Nějak mi čím dál tím víc leze na nervy to klišé, že co je s PP (samozřejmě FCI, jak jinak), tak je suprový a ostatní je špatný.
Jsem zvědavá jestli EET zasáhne i svět chovatelství. Pokud jo, tak si myslím, že se tím hodně vyřeší.

??? jaka zaruka, na co... ????

Od kdy ma prijmovy doklad co delat s podminkami prevzeti?

Smlouva je nezbytna.
Jinak nebrat.

Na "prijmovy doklad" se tezko neceho dovolate napr. u soudu, ale na zaklade smlouvy uz by to trebas slo... jen napoveda.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 01:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Na příjmovém dokladě máte napsáno za kolik kupujete, co kupujete, který den, od koho kupujete a podpis. V poznámce tam může být napsáno ještě cokoliv dalšího. Je to prostě doklad o koupi a v občansko- právním sporu je to použitelné.
Ve smlouvě je kupující, prodávající, předmět prodeje, cena, podpisy, datum. To je smlouva. Klidně tam může být na x stránkách milión dalšího, ale nemusí.
Dost často je tam spousta nevymahatelných zbytečností a není ani výjimkou, že jsou ve smlouvě věci protiprávní. Například už jenom to, že si prodávající nemůže určovat co druhá strana s nově nabytým zvířetem bude, nebo nebude dělat. Přešlo vlastnictví a s ním i všechna práva k tomu náležející. Přesto to ve smlouvách je velice často vidět. U soudu by všechna ta předkupní práva, kastrace, spaní na polštáři neměla šanci.
Záruka u zvířete bez PP je prostě stejná jako u zvířete s PP. Prostě je záruka na tzv. "bezvadné plnění". Nevím, jak vám to Victorie vysvětlit. Prostě prodávající jakéhokoliv zvířete (jakékoliv věci) je povinen prodat zvíře bez vad. Jestliže zvíře vadu má (například kýla, podkus, infekční nemoc) musí na vadu předem kupujícího upozornit. Jestliže tak neučiní a prodává zvíře jako bezvadné a to se ukáže že není, tak je na řadě reklamace. Ta se řeší buď snížením kupní ceny, výměnou zboží za jiné, nebo odstoupením od smlouvy. A je prostě úplně šumák jestli je pes s PP, nebo bez. Zákon to nerozlišuje.

7.12.2019 07:08

Já tady nebudu probírat smlouvy a doklady o zaplacení..... chrta jsem kupovala před víc jak dvaceti lety a smlouvu jsme určitě neměli, doklad o zaplacení...to už si nepamatuju, protože finančně to řešil manžel, ale vzhledem k tomu, že když jsme si na první návštěvě štěně vybrali a zaplatili zálohu, tak předpokládám, že jsme nedali peníze jen tak cizím lidem.
Současní psi....tam jsme to neřešili, štěňata jsme brali od naší velmi dobré známé..a navíc jsou to kříženci.

Dneska mi přijde smlouva na koupi psa běžnou záležitostí a co vidím v inzerátech, tak i na štěňata bez PP.....asi bych neřešila, když si vezmu křížence za cenu očkování, ale pokud mám někde nechat tisíce, tak alespoň ten cár papíru, že ode mne někdo peníze převzal mi přijde normální.

A jenom poznámka úplně mimo téma
Psa máme jako dárek od rodičů a jejich podmínkou je, že, aby nám na něj dali peníze, chtějí vidět tohle potvrzení, kolik stál.
...neumím si představit, že by mi máma kupovala štěně jako dárek a chtěla po mě potvrzení kolik jsem zaplatila. Spíš by se mě zeptala kolik takové štěně stojí a řekla...hele dám ti tolik a tolik a když bude dražší tak si ho musíš doplatit.........na co potvrzení, jako že bych z mamky chtěla vytáhnout víc peněz než kolik štěně stálo?? No to by nenapadlo ani mě ani mamku.

7.12.2019 12:52
fikovnice

XXX.XXX.135.11

Elpí napsal(a):
Dobrý večer,

Jen napíšu svoji zkušenost, dodám, že zvláštní. Mám jednu kočku s PP - MCO. Chovku jsem vybírala a paní chovatelku navštívila, než jsem si Elsu odvezla. Naštěstí jsem s sebou vzala příbuznou. Prostředí se mi líbilo, do Elsy jsem se zamilovala... Ale paní chovatelky chtěla zaplatit zálohu - tuším 4 nebo 5 tis. Kč. S tím jsem problém neměla, počítala jsem s tím a peníze měla s sebou. Pak jsme se ale začaly zvedat k odchodu, pořád se nic nedělo, tak já říkám chovatelce:"A potvrzení na zaplacení té zálohy mi dáte?" Odpověď byla:"To si jako o mně myslíte, že bych Vám ji zapřela?" Bylo to moje první zvíře s PP, chovatelka i CHS na mě působily dobře, tak jsem to riskla. Při odběru kotěte samozřejmě chovatelka zálohu odečetla. Ale i teď, skoro po dvou letech, si myslím, že jsem tenkrát chybovala. Co myslíte - to, že jsem s sebou měla příbuznou a na straně druhé byla jen chovatelka (tudíž svědka platby jsem měla jen já), v případě, že by chovatelka začala dělat obstrukce, že jsem nic neplatila, uspěla bych s tím, že mám na platbu zálohy svědka??? Asi ne, že?

7.12.2019 12:52
debri

XXX.XXX.249.240

Holt nepodporujte množirny

7.12.2019 13:10

fikovnice napsal(a):
Jen napíšu svoji zkušenost, dodám, že zvláštní. Mám jednu kočku s PP - MCO. Chovku jsem vybírala a paní chovatelku navštívila, než jsem si Elsu odvezla. Naštěstí jsem s sebou vzala příbuznou. Prostředí se mi líbilo, do Elsy jsem se zamilovala... Ale paní chovatelky chtěla zaplatit zálohu - tuším 4 nebo 5 tis. Kč. S tím jsem problém neměla, počítala jsem s tím a peníze měla s sebou. Pak jsme se ale začaly zvedat k odchodu, pořád se nic nedělo, tak já říkám chovatelce:"A potvrzení na zaplacení té zálohy mi dáte?" Odpověď byla:"To si jako o mně myslíte, že bych Vám ji zapřela?" Bylo to moje první zvíře s PP, chovatelka i CHS na mě působily dobře, tak jsem to riskla. Při odběru kotěte samozřejmě chovatelka zálohu odečetla. Ale i teď, skoro po dvou letech, si myslím, že jsem tenkrát chybovala. Co myslíte - to, že jsem s sebou měla příbuznou a na straně druhé byla jen chovatelka (tudíž svědka platby jsem měla jen já), v případě, že by chovatelka začala dělat obstrukce, že jsem nic neplatila, uspěla bych s tím, že mám na platbu zálohy svědka??? Asi ne, že?

Nevím, jestli byste uspěla u soudu, asi byste k soudu vůbec nešla. Ale přesto jste neudělala dobře. Na otázku té chovatelky stčilo odpovědět : "Úmyslně určitě ne, ale v oboustranném rozrušení - vy posíláte kotě do světa, já si ho odvážím....." Nebo úplně prosté : "Pořádek dělá přátele", nebo : "Vy určitě ne, ale já bych si mohla myslet, že záloha byla vyšší....a jak se budem dohadovat?"
Ale chtít doklad, nedostat ho, sklapnout a odejít - to není v pořádku.

7.12.2019 13:14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, on "paragon" a "smlouva" - jsou taky dva jine svety...

Ja bych od majitelky, ktera udava stene bez pp chtela napr. darovaci smlouvu.
At je jasno od kud pejsek kam jde a za jakych podminek...
Paragon pak treba vazne treba neni. Vse osetri ona slmouva.

Darovací smlouva mi přijde jako nesmysl, když si psa kupuji. Jednoznačně - předávám peníze, vyžaduji doklad - stvrzenku.
Budete mít darovací smlouvu a darující bude požadovat dar zpět. Co uděláte? Uspěje?

7.12.2019 13:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):

Já jsem tedy na fenu, v době kdy jsem platila zálohu, dostala tuším i nějakou předkupní rezervační smlouvu, nebo tak něco, tam byla také uvedena výše přijaté zálohy, no a pak i příjmový doklad.

Ale - v tu chvíli jsem se neviděla s chovatelkou poprvé. Byli jsme u ní ještě před tím, než byla fena vůbec nakrytá. Pak po nakrytí a po narození štěňat dvakrát, před odběrem. Chovatelka mi průběžně i psala nebo volala, jak se má březí fena, později co štěnda - snad každý den jsem měla fotku. A chovatelce jsem důvěřovala. Kdyby mi nedala nějaký ten doklad ohledně zálohy, tak bych se toho asi ani nedožadovala. Věděla jsem, že chovatelce hoodně záleží na štěndech (taky jsem si prošla "výslechem", jestli vůbec budu vhodný majitel pro její odchov) a ani by mě nenapadlo, že by mě snad chtěla okrást o zálohu. Nicméně pak třeba kupní smlouvu bych chtěla, i kdyby mi ji sama nedala a toho bych se dožadovala. Ale i tu jsme dostali předčasně, aby jsme si ji doma pročetli.

kate610

7.12.2019 13:59
kate610

XXX.XXX.1.20

Jste na omylu, ze zákona je na ,,živé " záruka pouze 6 týdnů,zkuste si to vyhledat.. Samozřejmě když se třeba po 3 letech u psa prokáže dědičné onemocnění,kterým zvíře trpělo už v době koupě, lze se něčeho taky domáhat.. Ale musí být prokázané ,že je nemoc dědičná...

7.12.2019 14:03
fikovnice

XXX.XXX.135.11

Děkuji za reakce "Orionce" a Marcele!
Já to vím, že jsem chybovala... Na druhou stranu jsem chovatelce opravdu plně věřila, zvířata měla v perfektním pořádku, dodnes jsme v občasném kontaktu...
Tehdy jsem prostě přemýšlela i tím stylem "Já s sebou někoho mám jako případného svědka", ale tuším, že bych u případného soudu neuspěla...
Ještě Marcele rekace - já jsem měla Elsu také zarezervovanou, tuším, že mj. formou mailů a také smsek. Opět nevím, zda by to k něčemu bylo. Ale cítila jsem tam oboustrannou důvěru. Já vím, v dnešním světě je to málo...

7.12.2019 14:09
fikovnice

XXX.XXX.135.11

marcelaamax napsal(a):
Já jsem tedy na fenu, v době kdy jsem platila zálohu, dostala tuším i nějakou předkupní rezervační smlouvu, nebo tak něco, tam byla také uvedena výše přijaté zálohy, no a pak i příjmový doklad.

Ale - v tu chvíli jsem se neviděla s chovatelkou poprvé. Byli jsme u ní ještě před tím, než byla fena vůbec nakrytá. Pak po nakrytí a po narození štěňat dvakrát, před odběrem. Chovatelka mi průběžně i psala nebo volala, jak se má březí fena, později co štěnda - snad každý den jsem měla fotku. A chovatelce jsem důvěřovala. Kdyby mi nedala nějaký ten doklad ohledně zálohy, tak bych se toho asi ani nedožadovala. Věděla jsem, že chovatelce hoodně záleží na štěndech (taky jsem si prošla "výslechem", jestli vůbec budu vhodný majitel pro její odchov) a ani by mě nenapadlo, že by mě snad chtěla okrást o zálohu. Nicméně pak třeba kupní smlouvu bych chtěla, i kdyby mi ji sama nedala a toho bych se dožadovala. Ale i tu jsme dostali předčasně, aby jsme si ji doma pročetli.

Jo, a také jsem si prošla výslechem a vůbec jakousi zkouškou, zda mi má chovatelka Elsu prodat.
Myslím, že jsem zde již i vícekrát psala, že jsem jediná, kdo si od ní kupoval kotě za plnou cenu s tím, že si ji nechám vykastrovat sama. Vadí mi totiž rané kastrace. A chovatelka koťata prodávala již kastrované. Nejdřív o prodeji nekastrované kočky nechtěla slyšet, pak přišla moje nabídka, že zaplatím plnou cenu, a tím pádem náklady na kastraci půjdou za mnou... Což se také stalo. Do té doby mi byl zadržen PP, smlouvu jsem samozřejmě měla a i v ní bylo uvedeno, že PP obdržím, až chovatelka obdrží lékařskou zprávu o kastraci. Možná, že některým se nebude pozdávat to zadržení PP, ale já v dnešní době chápu obavy, že - obzvlášť u kočky - jsem to mohla zneužít a namnožit na ní koťata.
Ale kdybych teoreticky někdy ještě nějakou takovouto koupi absolvovala, tak bych samozřejmě potvrzení o JAKÉKOLI platbě chtěla.

7.12.2019 14:12
conie

XXX.XXX.206.202

fikovnice napsal(a):
Děkuji za reakce "Orionce" a Marcele!
Já to vím, že jsem chybovala... Na druhou stranu jsem chovatelce opravdu plně věřila, zvířata měla v perfektním pořádku, dodnes jsme v občasném kontaktu...
Tehdy jsem prostě přemýšlela i tím stylem "Já s sebou někoho mám jako případného svědka", ale tuším, že bych u případného soudu neuspěla...
Ještě Marcele rekace - já jsem měla Elsu také zarezervovanou, tuším, že mj. formou mailů a také smsek. Opět nevím, zda by to k něčemu bylo. Ale cítila jsem tam oboustrannou důvěru. Já vím, v dnešním světě je to málo...

Jako chovatelka po letitých zkušenostech vyžaduji od zájemce osobní návštěvu ještě před odběrem štěněte a rezervační poplatek, pokud se oboustranně domluvíme. Při osobním placení vystavuji potvrzení, že rezervační poplatek bude odečten z ceny štěněte při jeho odběru v termínu od ....do (už se mi taky stalo, že si zájemci mysleli, že jim štěně nechám u sebe jen tak o 3 měsíce déle, než se přestěhují - klidně ano, ale na další smlouvu a za úhradu krmení a vet nákladů na očkování a odčervení). Často posílají zájemci rezervační poplatek z účtu na účet - tam existuje doklad výpisem, ale stejně posílám potvrzení o přijetí mailem. Prostě - pořádek dělá přátele.

7.12.2019 14:50
fikovnice

XXX.XXX.135.11

conie napsal(a):
Jako chovatelka po letitých zkušenostech vyžaduji od zájemce osobní návštěvu ještě před odběrem štěněte a rezervační poplatek, pokud se oboustranně domluvíme. Při osobním placení vystavuji potvrzení, že rezervační poplatek bude odečten z ceny štěněte při jeho odběru v termínu od ....do (už se mi taky stalo, že si zájemci mysleli, že jim štěně nechám u sebe jen tak o 3 měsíce déle, než se přestěhují - klidně ano, ale na další smlouvu a za úhradu krmení a vet nákladů na očkování a odčervení). Často posílají zájemci rezervační poplatek z účtu na účet - tam existuje doklad výpisem, ale stejně posílám potvrzení o přijetí mailem. Prostě - pořádek dělá přátele.

Já vím, takto, jak to děláš Ty, je to samozřejmě nejférovější a nejsprávnější. Popravdě, to, že mi tehdy chovatelka odmítla dát potvrzení o zaplacení zálohy, mě zrovna od ní fest překvapilo. Tím, že je to moje první zvíře s PP, tak jsem fakt studovala různé chovky, pročítala recenze, a nabyla jsem dojmu, že je solidní. A ve všech dalších věcech ano. Tedy ještě mi vadí prodej již kastrovaných koťat. Ale nevím, jak mají toto majitelé chovek ošetřit - aby nějaký vykuk nemnožil na zvířeti, které prodají nevykastrované... Takže tak nějak prizmatem jejího vidění její postup chápu, ale neztotožňuju se s ním.

7.12.2019 15:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Já vím, takto, jak to děláš Ty, je to samozřejmě nejférovější a nejsprávnější. Popravdě, to, že mi tehdy chovatelka odmítla dát potvrzení o zaplacení zálohy, mě zrovna od ní fest překvapilo. Tím, že je to moje první zvíře s PP, tak jsem fakt studovala různé chovky, pročítala recenze, a nabyla jsem dojmu, že je solidní. A ve všech dalších věcech ano. Tedy ještě mi vadí prodej již kastrovaných koťat. Ale nevím, jak mají toto majitelé chovek ošetřit - aby nějaký vykuk nemnožil na zvířeti, které prodají nevykastrované... Takže tak nějak prizmatem jejího vidění její postup chápu, ale neztotožňuju se s ním.

No a co když by chtěl někdo na kočce chovat?

Znam i lidi (tedy od psu, ne od koček, ale to je asi jedno), jejichž chov zacal tak, ze si koupili jednu fenu na mazlíčka. Pak najednou zjišťovali, ze je fena úspěšná na výstavách, sportovně úspěšná, zdravá a tak se rozhodli na ni chovat, a teď uz třeba maji chovku a odchovano nekolik vrhů. I když to původně nebyl záměr. Ale kdyby byla fena rovnou vykastrovana (coz je u štěněte blbost, takže čiste teoreticky), tak by je to pak treba i mrzelo. A úplně stejně to může byt u kočky, ne?

7.12.2019 15:47
conie

XXX.XXX.206.202

marcelaamax napsal(a):

Znam i lidi (tedy od psu, ne od koček, ale to je asi jedno), jejichž chov zacal tak, ze si koupili jednu fenu na mazlíčka. Pak najednou zjišťovali, ze je fena úspěšná na výstavách, sportovně úspěšná, zdravá a tak se rozhodli na ni chovat, a teď uz třeba maji chovku a odchovano nekolik vrhů. I když to původně nebyl záměr. Ale kdyby byla fena rovnou vykastrovana (coz je u štěněte blbost, takže čiste teoreticky), tak by je to pak treba i mrzelo. A úplně stejně to může byt u kočky, ne?

Pokud vím, chovatelé koček si svůj byznys pečlivě chrání. Tam je totiž skutečně hlavně o penězích, kočky s PP již nepotřebují žádné uchovnění, ani absolvovanou výstavu, jen krycího kocoura s PP. Slušný chovatel dá udělat případně vyšetření na dědičné choroby, ale povinné to snad není. Takže náklady na chov? Pořízení kočky s PP, případně krycího kocoura, trocha veteriny, krmení. A podívejte se na ceny koťat s PP. Kdyby si pak každý, kdo si koupí kotě s PP mohl odchovat koťata, ceny by šly dolů. Proto raději kastrují koťata ve 3 - 4 měsících, ti slušnější prodají kotě s podmínkou kastrace do 1 roku věku (a často nevydají PP, dokud nemají potvrzení o kastraci). O nic jiného než o kšeft totiž nejde.

7.12.2019 15:50

kate610 napsal(a):
Jste na omylu, ze zákona je na ,,živé " záruka pouze 6 týdnů,zkuste si to vyhledat.. Samozřejmě když se třeba po 3 letech u psa prokáže dědičné onemocnění,kterým zvíře trpělo už v době koupě, lze se něčeho taky domáhat.. Ale musí být prokázané ,že je nemoc dědičná...

poprosím o citaci příslušného paragrafu/ů příslušné legislativy.......

7.12.2019 15:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

conie napsal(a):
Pokud vím, chovatelé koček si svůj byznys pečlivě chrání. Tam je totiž skutečně hlavně o penězích, kočky s PP již nepotřebují žádné uchovnění, ani absolvovanou výstavu, jen krycího kocoura s PP. Slušný chovatel dá udělat případně vyšetření na dědičné choroby, ale povinné to snad není. Takže náklady na chov? Pořízení kočky s PP, případně krycího kocoura, trocha veteriny, krmení. A podívejte se na ceny koťat s PP. Kdyby si pak každý, kdo si koupí kotě s PP mohl odchovat koťata, ceny by šly dolů. Proto raději kastrují koťata ve 3 - 4 měsících, ti slušnější prodají kotě s podmínkou kastrace do 1 roku věku (a často nevydají PP, dokud nemají potvrzení o kastraci). O nic jiného než o kšeft totiž nejde.

Diky za vysvětlení, to jsem vuebc netušila, ze chov u koček je takhle "jednoduchý".

Edit.: ale nedá mi to, a ještě k těm kočkám (snad nevadí). Takže pokud si chce někdo vyloženě pořídit kočku s tím, že chce chovat, tak nemá moc šancí, protože většina chovatelů koťata na chov neprodá? To pak docela nahrává chovu bez PP, ne?

7.12.2019 17:15

marcelaamax napsal(a):
Diky za vysvětlení, to jsem vuebc netušila, ze chov u koček je takhle "jednoduchý".

Edit.: ale nedá mi to, a ještě k těm kočkám (snad nevadí). Takže pokud si chce někdo vyloženě pořídit kočku s tím, že chce chovat, tak nemá moc šancí, protože většina chovatelů koťata na chov neprodá? To pak docela nahrává chovu bez PP, ne?

normálně koupíte kočku určenou k chovu. bývají výrazně dražší, ale jinak to není problém pořídit.

7.12.2019 17:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

normálně koupíte kočku určenou k chovu. bývají výrazně dražší, ale jinak to není problém pořídit.

Tak to pak jo :-). U nas kočka nehrozí, ptám se jen ze zvědavosti 😁.

7.12.2019 19:30

kate610 napsal(a):

to bylo před novym "občanem" - ted plati do 6ti mesicu lhuta a nad šest mesicu a do dvou let....

http://www.cmku.cz/data/dokumenty/1004_priloha_c._2_k_zapisu_z_p_cmku_ze_dne_19.11.2013_(obcansky_zakonik).pdf

7.12.2019 19:38
conie

XXX.XXX.206.202

marcelaamax napsal(a):
Tak to pak jo :-). U nas kočka nehrozí, ptám se jen ze zvědavosti 😁.

Nikdy neříkej NIKDY. Taky jsme kočku neplánovali a máme doma 4 a letos jsme v dočasné péči pro útulek odchovali 10 koťat od 2 dočaskových kočiček - jasně, že jedna zůstala u nás.

7.12.2019 19:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

conie napsal(a):
Nikdy neříkej NIKDY. Taky jsme kočku neplánovali a máme doma 4 a letos jsme v dočasné péči pro útulek odchovali 10 koťat od 2 dočaskových kočiček - jasně, že jedna zůstala u nás.

No, když já si nejsem jistá tím, jestli by u nas kočku "dali" psi a myslím, že spíš ne. Ale zkoušet to radši nebudu 😁.

7.12.2019 19:43
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Zcela jistě. A doporučuji s průkazem původu FCI - nebudete podporovat množení bezpapíráků, tedy kříženců.

a zaplatíte minimálně 2x tolik.

7.12.2019 20:42

jahodapavel napsal(a):
a zaplatíte minimálně 2x tolik.

Tak každý musí vědět, co chce. Vídám psa, majitel měl labradora a chtěl zase retrívra, že bude chlupatý mu nevadilo. Koupil štěňátko ( bez PP ) a ejhle protáhl se mu čumáček, trochu zkudrnatěl, hlava začíná být pudlí, kdybyste viděli jen hlavu - královák. Hezký pes to bude ( možná ).
Na druhou stranu, těch pudlů bez PP, kteří vypadali jako kudrnatý jezevčík s pudlí hlavičkou - málo jste jich potkávali?
A pak vrh štěňátek irského setra. "Chovatel" nejhezčímu štěněti dal jméno Lejdy a věnoval ho dobrému kamarádovi. Bylo rozkošné - vyrostla z něj milá obludka.
Všechna štěňátka ale tenkrát byla zadarmo, fena si je pořídila sama.
Jak píšu, každý by měl vědět, co chce a i při zklamání se ke svému rozhodnutí postavit čelem a nepodařenému psovi být laskavým a trvalým majitelem.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 23:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

fikovnice napsal(a):

Já myslím, že se svědkem by jste uspěla.

7.12.2019 23:44

Já myslím, že se svědkem by jste uspěla.

svědek příbuzná?

Prý kupujte s pp FCI, nekupujte křížence.
Britský a dalších 5 severských kennel clubů + UKC pozdravuje :-)
Kde FCI vzala psy, které by tam zapsala?
Křížence tam zapsali!

Doklad potřebujete dnes na vše. Ale to si fikovnice dovolila dost, chtít papír od poctivé pp chovatelky. Bych se bála, že mi pak kočku neprodá :-)

8.12.2019 07:47

svědek příbuzná?

Křížence tam zapsali!

Doklad potřebujete dnes na vše. Ale to si fikovnice dovolila dost, chtít papír od poctivé pp chovatelky. Bych se bála, že mi pak kočku neprodá :-)

:-) Konečně trochu oživení v sále !

8.12.2019 08:29
sisi58

XXX.XXX.42.29

juhaj napsal(a):
Sisi, promiňte, ale v poslední době, kdykoli je nějaké téma, kterém diskutujete, uvádíte jako příklad Vaší zkušenost s koňmi. Nic proti, ale koně jsou jiná rubrika. Mě, promiňte, připadá, že se tím tak trochu vytahujete , jaký jste koňák. Mi měli svého času i 25 koní včetně hříbat tedy, k tomu párek oslíků, ale tak nějak by mě kromě pár vyjímek během let nenapadlo o nich psát mimo jejich rubriku. Navíc dost často nemáte pravdu, viz výše. Přeci nemůžete v současné době koupit koně jen na smlouvu a odvézt si ho bez ostatních náležitostí. To je totiž porušení zákona, protože kůň jako hospodářské zvíře patří pod ministerstvo zemědělství, tudíž jeho koupě se řídí jinými pravidly než koupě psa.

Sama pisete"priklad s konmi". Nic jineho to nebylo. Pokud bych se chtela vytahovat "jaky jsem konak", zminim úspěchy, nikoli jen drzeni koni. Fikovnici taky pisete,ze nema zmiňovat kocky? Co se tyka nejakeho poruseni zakona. Kde neni zalobce,neni soudce. A teď do mě!

8.12.2019 08:52

:-) Konečně trochu oživení v sále !

Jo jo, nesouvislé výkřiky tu chyběly.

8.12.2019 10:23

Jo jo, nesouvislé výkřiky tu chyběly.

Vy jste nesouvislá :-) Furt nechcete pochopit, že existují plemena, která FCI neuznává, ale mají starší plemenné knihy a naprosto krásné nedoničené psy s delším rodokmenem než.. no určitě dál než za roh.

Su zvědavá na to EET u PP chovatelů.
Jak se to daní?
Jsou prý obrovské náklady na štěně, protože výstavy, vyšetření feny,......to se dá do nákladů?
Dá se to tam jednou za život feny nebo pokaždé?

8.12.2019 10:32
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

svědek příbuzná?

Křížence tam zapsali!

Ono ne nadarmo se říká ¨Podle sebe soudím tebe¨. Prodal jsem cca 70 štěňat a ještě jsem s nikým žádnou smlouvu nepodepsal.

8.12.2019 11:30

jahodapavel napsal(a):
Ono ne nadarmo se říká ¨Podle sebe soudím tebe¨. Prodal jsem cca 70 štěňat a ještě jsem s nikým žádnou smlouvu nepodepsal.

A když po vás bude zájemce nějaký papír chtít, tak mu nevyhovíte? Nebo prostě jste jen tak důvěryhodný, že tu smlouvu/potvrzení po vás zatím nikdo nechtěl?

Mně teda byla zatím dána smlouva automaticky, stejně tak potvrzení o zaplacení zálohy.

Já teda osobně nějakou bezmeznou důvěru v někoho cizího nemám. Vzhledem k tomu, že pracuji s lidmi, tak docela koukám, co všechno jsou schopní vymyslet a co všechno zkouší...

8.12.2019 13:05

Vy jste nesouvislá :-) Furt nechcete pochopit, že existují plemena, která FCI neuznává, ale mají starší plemenné knihy a naprosto krásné nedoničené psy s delším rodokmenem než.. no určitě dál než za roh.

Jak se to daní?
Jsou prý obrovské náklady na štěně, protože výstavy, vyšetření feny,......to se dá do nákladů?

Běžný zájemce o štěně bez PP vybírá v drtivé většině případů z plemen, která se chovají pod FCI. Proto doporučuji psa s PP FCI. Aby nenaletěli a pak tu třeba nebrečeli, že mají psa s PP UCI, nebo jiné podivné organizace, a nemohou na výstavy FCI.

8.12.2019 14:41

Jak se to daní?

když budu mít chov psů v živnostenském oprávnění, tak si do nákladů dám úplně, ale úplně, ale úplně všechno. nejen složenku od výstavy a od veterináře, ale i benzíny na cestu na výstavu, papírek o zaplacení doporučenýho dopisu, ve kterým pošlu přihlášku na tu výstavu, deky, pelechy, žrádlo, pračku, lahev sava, všechno.

jako proč sakra ne?

jo, a budu si to do těch nákladů dávat každý rok, i když zrovna nebude žádný vrh.

8.12.2019 14:53

když budu mít chov psů v živnostenském oprávnění, tak si do nákladů dám úplně, ale úplně, ale úplně všechno. nejen složenku od výstavy a od veterináře, ale i benzíny na cestu na výstavu, papírek o zaplacení doporučenýho dopisu, ve kterým pošlu přihlášku na tu výstavu, deky, pelechy, žrádlo, pračku, lahev sava, všechno.

jako proč sakra ne?

jo, a budu si to do těch nákladů dávat každý rok, i když zrovna nebude žádný vrh.

pračku, jako že mám dvě - jednu soukromou a jednu na podnikání?
bez oprávnění to je jak?

8.12.2019 17:06

pračku, jako že mám dvě - jednu soukromou a jednu na podnikání?
bez oprávnění to je jak?

netřeba mít dvě pračky.

můžu si prostě do nákladů dát poměrnou část. a to i v případě elektřiny, plynu, telefonu....

8.12.2019 17:12

když to nebude živnost, bude to příležitostný příjem a na příležitostný příjem nemusím mít EET

Neregistrovaný uživatel

8.12.2019 17:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

netřeba mít dvě pračky.

můžu si prostě do nákladů dát poměrnou část. a to i v případě elektřiny, plynu, telefonu....

Mně tohle účetní raději "vyházela". Něco jiného by bylo když bych měla provozovnu jinde než bydliště, ale takhle by to mohl být zdroj dohadování s případnou kontrolou. Co je to ta - poměrná - částka? Jak prokážu, že peru daleko víc psí deky a pelechy, než rodinné svršky?
Finančák je dobré neprovokovat!

Jinak já jsem narážku - megi-the- dog, pochopila tak, že poukazuje na to, že chovatelé často zdůvodňují současné neskutečně vysoké ceny za štěňata tím, že rodiče jsou zdravotně testování a chodí po výstavách, což stojí peníze. Jistě, ale zdravotní testy a výstavy (většinou dvě) povinné do chovu se udělají jednou za život feny, ale chovatelé tyto jednorázové náklady rádi promítají do ceny každého jednotlivého štěněte po celou dobu chovného života feny.
Úplně nechápu, proč je pro 99 procent chovatelů problém přiznat, že na chovu psů vydělávají.
Napadají mě dva důvody - buď nechtějí zdaňovat, anebo, že by to bylo v rozporu se stanovami FCI?
Ono mít živnost na chov psů s PP FCI je dost divný, protože podle této organizace se má jednat výhradně o zájmovou činnost.
Jestliže si přece do nákladů dávám všechno, tedy i kupní cenu fenky, její výživu, veterinu, hračky, pelíšky atd., tak z toho vyplývá, že jsem si pořídila investici s výhledem zisku.

8.12.2019 18:02

ano, nějak jak to říká Flip - náklady na jednu fenu, které se staly jednou za její život, se neustále započítávají do prodejních cen
ale do přiznání to takhle dokola přece nejde, ne?
já si můžu třeba některé drahé věci odepisovat postupně, ale to má také docela jasná pravidla........ale vyšetření v ceně 2000kč?
pak ovšem záleží, zda chovatelé příjem přiznávají

8.12.2019 19:08

Živnost lze mít i na chov psů bez PP (?)

8.12.2019 19:13

Živnost lze mít i na chov psů bez PP (?)

Ano, PP není podmínka.
Jmenuje se to Chov a výcvik zvířat ......... volná živnost, každý to může mít..

8.12.2019 19:19

tak ono podle FCI to má možná být zájmová činnost, ale výklad finančáku už jsem slyšela taky tak, že jakmile má někdo chovnou stanici, tak to přece chce dělat soustavně a to už je podnikání, takže povinnost živnost a eet.

8.12.2019 19:27

tak ono podle FCI to má možná být zájmová činnost, ale výklad finančáku už jsem slyšela taky tak, že jakmile má někdo chovnou stanici, tak to přece chce dělat soustavně a to už je podnikání, takže povinnost živnost a eet.

Tak na FÚ jsou slepice jako všude jinde. Teď se bohužel stala jedna mou kolegyní v práci......Chytrá jak radio, všude byla, jen klíč od zeměkoule jí chybí.

8.12.2019 19:33
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

tak tady jsem vyčíslil náklady na 1 štěně ( i vrh ročně,6 štěňat ve vrhu). celkem 9070. Cena štěněte 12000.-. Takže hluboce prodělečné.
příspěvek klubu 90,-
popatek klubu 50.-
cestovné na čl.schůzi 200,-
krytí v zahr. 2500,-
cestovné 3x 500km 1200.
výživa feny 50 kč/den 3000
tvaroh 100
vitamíny 100
psí mléko 100
hov. svalovina 500
vakcinace 200
odčervení 60
čip 300
vystavení PP 250
vakcinace feny Herpes 200
cestovné poradci 170
poštovné 50

8.12.2019 19:50

jahodapavel napsal(a):
tak tady jsem vyčíslil náklady na 1 štěně ( i vrh ročně,6 štěňat ve vrhu). celkem 9070. Cena štěněte 12000.-. Takže hluboce prodělečné.
příspěvek klubu 90,-
popatek klubu 50.-
krytí v zahr. 2500,-
cestovné 3x 500km 1200.
tvaroh 100
vitamíny 100
psí mléko 100
hov. svalovina 500
vakcinace 200
odčervení 60
čip 300
vystavení PP 250
cestovné poradci 170
poštovné 50

jsem pomalejší, nechápu, promiňte
kvůli každému štěněti jste jel 3x 500km a výživa feny 6x 50 na den (6 štěňat) atd. ?

8.12.2019 19:53

Me by zajímalo, ze kterého kraje jste. 3x 500 km, za 1200? I kdyby auto průměrné sežralo 2,-/km, nepočítáme ani amortizaci, tak jsme na úplně jiných částkách, to samé návštěvy veta, částky za cestovné apod.
Jo a nepočítáte do toho čas do toho vložený, dovolená kvůli štěňat (a tím pádem snížený příjem v práci).
Nehledě na to, že do odchovu štěňat by se mělo počítat i vyšetření feny během březosti, náklady na její uchovneni, výstavy, bonitace, rtg, atd atd...

8.12.2019 19:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Me by zajímalo, ze kterého kraje jste. 3x 500 km, za 1200? I kdyby auto průměrné sežralo 2,-/km, nepočítáme ani amortizaci, tak jsme na úplně jiných částkách, to samé návštěvy veta, částky za cestovné apod.
Jo a nepočítáte do toho čas do toho vložený, dovolená kvůli štěňat (a tím pádem snížený příjem v práci).
Nehledě na to, že do odchovu štěňat by se mělo počítat i vyšetření feny během březosti, náklady na její uchovneni, výstavy, bonitace, rtg, atd atd...

Pan Jahoda je vet. Takže si nebude účtovat veterinární služby sám sobě. Myslím, že tím hodně nákladů odpadá.

8.12.2019 20:10

prodejní cena štěňat nezávisí na nákladech

je to otázka trhu. teď letí pomeranči, tak proč by se neprodávali za raketu, když to lidi za tu cenu chtěj.

8.12.2019 20:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Mně tohle účetní raději "vyházela". Něco jiného by bylo když bych měla provozovnu jinde než bydliště, ale takhle by to mohl být zdroj dohadování s případnou kontrolou. Co je to ta - poměrná - částka? Jak prokážu, že peru daleko víc psí deky a pelechy, než rodinné svršky?

Jinak já jsem narážku - megi-the- dog, pochopila tak, že poukazuje na to, že chovatelé často zdůvodňují současné neskutečně vysoké ceny za štěňata tím, že rodiče jsou zdravotně testování a chodí po výstavách, což stojí peníze. Jistě, ale zdravotní testy a výstavy (většinou dvě) povinné do chovu se udělají jednou za život feny, ale chovatelé tyto jednorázové náklady rádi promítají do ceny každého jednotlivého štěněte po celou dobu chovného života feny.
Úplně nechápu, proč je pro 99 procent chovatelů problém přiznat, že na chovu psů vydělávají.
Napadají mě dva důvody - buď nechtějí zdaňovat, anebo, že by to bylo v rozporu se stanovami FCI?
Ono mít živnost na chov psů s PP FCI je dost divný, protože podle této organizace se má jednat výhradně o zájmovou činnost.
Jestliže si přece do nákladů dávám všechno, tedy i kupní cenu fenky, její výživu, veterinu, hračky, pelíšky atd., tak z toho vyplývá, že jsem si pořídila investici s výhledem zisku.

Nebudete tomu věřit, ale jsou i chovatelé, kteří s fenou absolvují mnohem víc, ne povinné minimum, a když jsi vezmete, že třeba náklady na výcvik feny do IPO3 jsou kolem 200 000 + ostatní náklady, tak je jasné, že na těch štěňatech nevydělám vůbec nic ...

8.12.2019 21:07
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

byl jsem tam 3x 3 x 500km, 5 kč/ km to je 1500x 5 to je 7500 Kč lomeno počtem štěňat (6) rovná se 1250 Kč na štěně. Vakcinuji 2x , je to cena nákupní,

8.12.2019 21:14
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

loni jsem byl krrýt ve Fridrichshafenu , 2X 1020km narodilo se 5 štěňat to je 2040 naštěně

8.12.2019 21:32

"chovatelé často zdůvodňují současné neskutečně vysoké ceny za štěňata tím"

flip _ a ze teda ty predrazene stenata kupujete?
ze si je radsi neodchovate??

8.12.2019 21:35

jahodapavel napsal(a):
příspěvek klubu 90,-
popatek klubu 50.-
krytí v zahr. 2500,-
cestovné 3x 500km 1200.
tvaroh 100
vitamíny 100
psí mléko 100
hov. svalovina 500
vakcinace 200
odčervení 60
čip 300
vystavení PP 250
cestovné poradci 170
poštovné 50

"tak tady jsem vyčíslil náklady na 1 štěně ( i vrh ročně,6 štěňat ve vrhu). celkem 9070. Cena štěněte 12000.-. Takže hluboce prodělečné"

jste si vycislil 25% zisk jako hluboky prodělek?

v chovu psu uz evidentne ani cisla nic neznamenaji a ohybaji se podle potřeby...

8.12.2019 21:52

"chovatelé často zdůvodňují současné neskutečně vysoké ceny za štěňata tím"

flip _ a ze teda ty predrazene stenata kupujete?
ze si je radsi neodchovate??

Stejně tak by se to dalo otočit :
Že tedy ta štěňata odchováváte, když je to tak prodělečné. Ještěže to máte z čeho dotovat :-)).
Cenu štěňat jednoznačně určuje trh. Jak jinak by mohla být štěňata pidi psů ( žádný výcvik, žádné zkoušky, krmení "za kačku" ) vyšší než cena třeba NO.
A to jestli vyděláváte nebo ne, zdůvodňujte FÚ, tady to obhajovat nemusíte.

8.12.2019 22:07

Stejně tak by se to dalo otočit :
Že tedy ta štěňata odchováváte, když je to tak prodělečné. Ještěže to máte z čeho dotovat :-)).
Cenu štěňat jednoznačně určuje trh. Jak jinak by mohla být štěňata pidi psů ( žádný výcvik, žádné zkoušky, krmení "za kačku" ) vyšší než cena třeba NO.
A to jestli vyděláváte nebo ne, zdůvodňujte FÚ, tady to obhajovat nemusíte.

Jsem nic nevycislovala a ani vycislovat nikdy nebudu.
A pana Jahodu taky nikdo nenutil

ale když uz teda nejake cisla někdo nekde pise - tak at mají aspon hlavu a patu.

p.s. nižší vydelek při dovolene je taky nesmysl, když dovolena je proplacena v prumerne mzde…
jo, kdyz se nekdo na odchov stenat hodi marod, to pak jo, to pak ma méně penez

atd. atd.

8.12.2019 22:18

ale když uz teda nejake cisla někdo nekde pise - tak at mají aspon hlavu a patu.

p.s. nižší vydelek při dovolene je taky nesmysl, když dovolena je proplacena v prumerne mzde…

atd. atd.

Tak já jsem to obhajování ceny štěňat nemyslela doslova na vás ( ani nevím jaké máte plemeno a jestli vůbec chováte ), bylo to myšleno všeobecně "vy chovatelé". Bylo to tu už mockrát.
A vlastně i ušlý výdělek při opatrování štěňat je u každého jiný :-)).

8.12.2019 22:29
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

"tak tady jsem vyčíslil náklady na 1 štěně ( i vrh ročně,6 štěňat ve vrhu). celkem 9070. Cena štěněte 12000.-. Takže hluboce prodělečné"

jste si vycislil 25% zisk jako hluboky prodělek?

v chovu psu uz evidentne ani cisla nic neznamenaji a ohybaji se podle potřeby...

To jsou jen náklady na štěně, kde je nákupní cena feny, výstavy, zkoušky, bonitace, RTG , zdravotná vyšetření, výživa do 1. vrhu, výživa po skončení, chovnosti, to, že fena nemusí zabřeznout, stanovení progesteronu. A kde máte náklady na vlastní práci? Adekvátní cena za štěně by měla být cca 25 000 kč. Vyplatí se chovat bezpapíráky. krýt každé hárání, psem z okolí nebo vlastním. Pak mám zisk na jednom 5000 Kč. Zkuste si odchovat jeden vrh papírových štěňat velkého plemene než začnete psát takové kraviny.
ps budu li počítat, 1,5 hodiny na štěňata denně t.j. 15 min na jedno x 50 dní = 12,5 hod
Zisk z vrhu 18000 čas75hodin to je 240 kč na hodinu

8.12.2019 22:36

Tak já jsem to obhajování ceny štěňat nemyslela doslova na vás ( ani nevím jaké máte plemeno a jestli vůbec chováte ), bylo to myšleno všeobecně "vy chovatelé". Bylo to tu už mockrát.
A vlastně i ušlý výdělek při opatrování štěňat je u každého jiný :-)).

no ale ja reagovala na Flip a to konkretne na:

" Za minulý měsíc jsem koupila tři štěňata (všechna s PP FCI)"

a pak ze jsou predrazena??… tak pokud nakupuji takhle ve velkem predrazene zboží - není lepsi si to "levne odchovat"?

8.12.2019 22:36

jahodapavel napsal(a):
To jsou jen náklady na štěně, kde je nákupní cena feny, výstavy, zkoušky, bonitace, RTG , zdravotná vyšetření, výživa do 1. vrhu, výživa po skončení, chovnosti, to, že fena nemusí zabřeznout, stanovení progesteronu. A kde máte náklady na vlastní práci? Adekvátní cena za štěně by měla být cca 25 000 kč. Vyplatí se chovat bezpapíráky. krýt každé hárání, psem z okolí nebo vlastním. Pak mám zisk na jednom 5000 Kč. Zkuste si odchovat jeden vrh papírových štěňat velkého plemene než začnete psát takové kraviny.
ps budu li počítat, 1,5 hodiny na štěňata denně t.j. 15 min na jedno x 50 dní = 12,5 hod

jsem si to zkusila. a nesmysly pisete vy.
chybi vam tam mj. dane :-D

8.12.2019 22:55

nechybí, neplatí :-)

jediné, co fakt je drahé, je čas
a nervy......to jsou nevyčíslitelné "škody"

8.12.2019 23:11

jak nechybi -neplati?
když podnikatelsky zamer tak se vsim vsady, ne?
nejde pocitat jen pulku

8.12.2019 23:15

jahodapavel napsal(a):

Problém je v tom, že za 25 je asi nikdo nekoupí - to byste je neprodával za 12.
Tak buď si nestěžujte, nebo chovejte čivavy. Případně jiné atraktivnější plemeno než je RTW.

9.12.2019 00:02
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Ale já si vůbec nestěžuji. Za štěně z Německa jsem dal 1500E. Jen mne štve, že některé krávy sem píší, jak je to výdělečná činnost. Chtěly by štěně za 5 tisíc a k tomu celoživotní záruku. To na jiní diskuzi je taky slepice co se vzteká-
cituji:
Kde se prosimvas vzala ta drzost prodat kone ktery "nic neumi" za 50-60.000 a vice? To jste vsichni tak bohati a nebo si nekdo mysli, ze mu nekdo za kolikrat i neobsednuteho prumerneho kone tolik penez da?

9.12.2019 03:29

atd. atd.

K té dovolené, ne každý to tak má, byť zákoník práce mluví jinak. U mě řádná dovolená znamená nižší příjem v řádech tisíců.

9.12.2019 09:19
LájošM

XXX.XXX.14.251

Jak píše Pišišvor, je obrovský finanční rozdíl odchovávat různá plemena. Odchovat velkého služebáka, sporťáka, je mnohem nákladnější než psa malého plemene, co nemusí mít k chovnosti vůbec nic. Proti nákladům na výcvik jsou peníze za výstavy jen drobné.
Přitom štěně NO nebo průměrného belgána se prodává za méně než barevný jork nebo pomeranian (žádné zkoušky, minimum vyšetření, žádná zkouška povahy, méně žrádla...).
Vydělává se jen na malých plemenech, hlavně na těch, co mají více štěňat. A lépe jsou na tom finančně ti, co si z kvalitou chovu nedělají zas tak moc hlavu. Nakryjí nejbližším vhodným psem, nedělají žádná nepovinná vyšetření, výstavu jen tu povinnou (pokud je vůbec nařízená).
Aby vydělal majitel chovky sporťáka, musí si udělat jméno, a to neskutečně tvrdou prací. Ano, určitě je to jeho koníček, jinak by to nešlo dělat. Ale ty peníze si zaslouží, pokud má se psy vrcholové zkoušky, vybírá kvalitní krycí psy, i když za nimi jede stovky kilometrů, ukazuje se na mistrovstvích, dělá nadstandardní zdravotní testy... Tedy vydělá... on to stejně zas vrazí zpátky do psů.

9.12.2019 10:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LájošM napsal(a):
Jak píše Pišišvor, je obrovský finanční rozdíl odchovávat různá plemena. Odchovat velkého služebáka, sporťáka, je mnohem nákladnější než psa malého plemene, co nemusí mít k chovnosti vůbec nic. Proti nákladům na výcvik jsou peníze za výstavy jen drobné.
Přitom štěně NO nebo průměrného belgána se prodává za méně než barevný jork nebo pomeranian (žádné zkoušky, minimum vyšetření, žádná zkouška povahy, méně žrádla...).
Vydělává se jen na malých plemenech, hlavně na těch, co mají více štěňat. A lépe jsou na tom finančně ti, co si z kvalitou chovu nedělají zas tak moc hlavu. Nakryjí nejbližším vhodným psem, nedělají žádná nepovinná vyšetření, výstavu jen tu povinnou (pokud je vůbec nařízená).
Aby vydělal majitel chovky sporťáka, musí si udělat jméno, a to neskutečně tvrdou prací. Ano, určitě je to jeho koníček, jinak by to nešlo dělat. Ale ty peníze si zaslouží, pokud má se psy vrcholové zkoušky, vybírá kvalitní krycí psy, i když za nimi jede stovky kilometrů, ukazuje se na mistrovstvích, dělá nadstandardní zdravotní testy... Tedy vydělá... on to stejně zas vrazí zpátky do psů.

Jj, přesně!
A když si k tomu přičtu, že fenu, která se má ukázat na závodech nakryju nejdřív ve 3,5 letech, a za život stihne max. 2 - 3 vrhy, tak jsem z těch štěňat v neskutečným balíku

... ano, je to náš koníček, a děláme to rádi, ale vydělat na pracovních psech chovem opravdu nejde (pokud není člověk hovado, co jen množí a minimalizuje veškeré náklady)

9.12.2019 12:29
fikovnice

XXX.XXX.135.11

marcelaamax napsal(a):

V podstatě za mě odpověděla "Conie".
Ono když se koukneš do inzerce, tak tam není prakticky vidět "Prodám kočku s PP na chov..."; je tam "Prodám (vykastrovanou) kočku s PP na mazla..."

9.12.2019 12:41
fikovnice

XXX.XXX.135.11

Nooo, ale dle mě je to spíš o známostech... Je "přechovkováno", třeba chovek s MCO je hafo a každá další = konkurence... V běžných inzercích fakt nenajdete moc nabídek koček s PP na chov.
A jinak to pročítám zpětně, a omlouvám se, pokud jsem se dotkla někoho, že jsem sem zatáhla případ s kočkou (a ne se psem). Ale můj případ (=moje hloupost ), že jsem tehdy nechtěla potvrzení na zálohu, se může klidně týkat i psů... Já na to naštěstí nijak nedoplatila, ale do budoucna už bych to neriskla.

9.12.2019 16:04

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jj, přesně!
A když si k tomu přičtu, že fenu, která se má ukázat na závodech nakryju nejdřív ve 3,5 letech, a za život stihne max. 2 - 3 vrhy, tak jsem z těch štěňat v neskutečným balíku

... ano, je to náš koníček, a děláme to rádi, ale vydělat na pracovních psech chovem opravdu nejde (pokud není člověk hovado, co jen množí a minimalizuje veškeré náklady)

Jsem si kdysi pocitala, co stoji tréninky psa - a je to pomalu vic, nez ustajení kone v komercni staji :-)
Takze rozpocitavat naklady za vycvik rodicu do stenat - budou se muset prodávat za zlate valouny :-D :-D

11.12.2019 08:41
keissa

XXX.XXX.155.174

Jsem si kdysi pocitala, co stoji tréninky psa - a je to pomalu vic, nez ustajení kone v komercni staji :-)
Takze rozpocitavat naklady za vycvik rodicu do stenat - budou se muset prodávat za zlate valouny :-D :-D

Já jednou počítala jen přímé náklady na vrh ..tudíž od hárání . jen krmení, progesteron,cestu na krytí ,dálniční poplatky ,krycí poplatek .. krmení březí feny ,štěnat ,praní , uklízení ,čistící prostředky ,očkování,čip,pasy ,pp a docela mazec .. k tomu když připočtu co vše štěnata zdemolují a co vše po jejich odchodu musím opravit tak vrh není žádná sláva jsou to jen v určitém momentě peníze na hromádce ..
Jedna moje známa vždy říkala že odchov je jak hrací automat do kterého házíš peníze a on ti občas něco vyplivne ale ve výsledku to je fakt jen pár procent .. a stejně to tam nahážeš znova .

11.12.2019 09:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

keissa napsal(a):
Já jednou počítala jen přímé náklady na vrh ..tudíž od hárání . jen krmení, progesteron,cestu na krytí ,dálniční poplatky ,krycí poplatek .. krmení březí feny ,štěnat ,praní , uklízení ,čistící prostředky ,očkování,čip,pasy ,pp a docela mazec .. k tomu když připočtu co vše štěnata zdemolují a co vše po jejich odchodu musím opravit tak vrh není žádná sláva jsou to jen v určitém momentě peníze na hromádce ..
Jedna moje známa vždy říkala že odchov je jak hrací automat do kterého házíš peníze a on ti občas něco vyplivne ale ve výsledku to je fakt jen pár procent .. a stejně to tam nahážeš znova .

Tady hodně záleží na plemeni - na malých módních plemenech vydělat opravdu jde, a docela dobře, dokonce bez větší práce, ale u velkých pracovních plemen to je sci-fi

11.12.2019 09:24

No nevím.. S těmi NO a podobně, to je opravdu asi prodělečné, protože ceny jsou nízko oproti tomu, co je k uchovnění atd. potřeba. Je potřeba si zkouškami, závody,... udělat jméno a pak možná se štěně prodá za víc, ale jen možná, je jich hodně.
Ale u plemen, kde cena začíná na 18 tisících?

Také bude něco jiného odchov v panelákovém desátém patře a rodinném domě se zahradou, zima nebo léto. V paneláku by mě to ani nenapadlo.
Kdybych teda chtěla odchovávat štěňata, věnovat se prostě chovu doopravdy, tak mám domek, zahradu, výběh z "garáže" rovnou do zahrady.. pak bych asi neměla nad čím brečet.

Ještě jde o to, jestli bych s tou fenou chodila po závodech a výstavách, i kdybych neplánovala štěňata.
Když to dělám plánovaně už od koupě té feny, tak se zařídím asi trochu jinak, počínaje živností.

Tak je tu otázka - co chovatele vede k produkci štěňat?

11.12.2019 10:12
keissa

XXX.XXX.155.174

Tady hodně záleží na plemeni - na malých módních plemenech vydělat opravdu jde, a docela dobře, dokonce bez větší práce, ale u velkých pracovních plemen to je sci-fi

Tak jasné ale zas malá plemena maji své problémy ,,a není zas tak jednoduché je odchovávat ,nemají početné vrhy ,často komplikace při porodu i odchovu štěnat a životaschopnost u trpaslíku to už je kapitola sama pro sebe ..Tady a nejen tu se pořád řeší jestli vydělají či nevydělají a kdo je na tom líp .. jako když vydělá tak super nevidí na tom nic špatného pokud je chovatel i schopný prodejce a umí zvířata prezentovat tak že prostě vydělá a pokud ne tak holt buhužel ani proti tomuhle nic nemám .Připadá mi to jako hloupá lidská závist .. možná by to chtělo trošku respektu

11.12.2019 10:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No nevím.. S těmi NO a podobně, to je opravdu asi prodělečné, protože ceny jsou nízko oproti tomu, co je k uchovnění atd. potřeba. Je potřeba si zkouškami, závody,... udělat jméno a pak možná se štěně prodá za víc, ale jen možná, je jich hodně.

Také bude něco jiného odchov v panelákovém desátém patře a rodinném domě se zahradou, zima nebo léto. V paneláku by mě to ani nenapadlo.
Kdybych teda chtěla odchovávat štěňata, věnovat se prostě chovu doopravdy, tak mám domek, zahradu, výběh z "garáže" rovnou do zahrady.. pak bych asi neměla nad čím brečet.

Ještě jde o to, jestli bych s tou fenou chodila po závodech a výstavách, i kdybych neplánovala štěňata.
Když to dělám plánovaně už od koupě té feny, tak se zařídím asi trochu jinak, počínaje živností.

Za sebe odpovím jen na poslední 2 otázky:

S fenou bych cvičila a závodila i tak, ale na rovinu - s chovnou fenou se závodí dost blbě, člověk musí hodně plánovat a mít štěstí, aby hárání vyšlo tak, aby se jí dal udělat aspoň nějaký rozumný management. Třeba teď - 2 roky jsem s ní makala, měla jsem zájemce o štěňata, ale tím že se kvalifikovala na výběráky 2020 jsem je musela odříct, posunout jejich čekání o dalšího půl roku (tzn. že už budou čekat rok), nebo jim doporučit jiný spojení. Teď budu s fenou dalšího půl roku dřít, aby absolvovala 2 závody, a zbytek sezony už nestihne … , a pak jí po štěňatech budu dalšího půl roku dávat dohromady, aby se dokázala zase vrátit na závody …

Člověk si řekne - tak proč to vlastně děláš, když je to takovej opruz … ?!
… ale na čem už by se teda mělo chovat než na zvířatech s prověřenou výkonností?
To je jedna věc, a druhá věc je, že pokud mám dopředu zájemce o taková štěňata, popř. si sama štěně chci nechat pro sebe, tak ji nakryju, protože její potomstvo bude mít pro plemeno asi větší přínos, než od těch desítek podprůměrných neprověřených fen, na kterých se ve velkým chová.

Pro mě je můj chov prostě značka, a cílem není produkce mraků "bezejmenných" štěňat

11.12.2019 10:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

keissa napsal(a):
Tak jasné ale zas malá plemena maji své problémy ,,a není zas tak jednoduché je odchovávat ,nemají početné vrhy ,často komplikace při porodu i odchovu štěnat a životaschopnost u trpaslíku to už je kapitola sama pro sebe ..Tady a nejen tu se pořád řeší jestli vydělají či nevydělají a kdo je na tom líp .. jako když vydělá tak super nevidí na tom nic špatného pokud je chovatel i schopný prodejce a umí zvířata prezentovat tak že prostě vydělá a pokud ne tak holt buhužel ani proti tomuhle nic nemám .Připadá mi to jako hloupá lidská závist .. možná by to chtělo trošku respektu

divila byste se kolik chovatelů pracáků má ještě jako "přidruženou výrobu" třeba 2-3 bezpapírové feny malého lukrativního plemene, a úplně otevřeně říkají, že tihle jim dotují ty pracáky. Anebo mají lidi v paneláku 2 feny "takyjorkšíra", a tam si spokojeně množí - paradoxně tihle mívají úplně bezproblémové porody i odchov (možná proto, že nejsou úplně čistokrevné, nevím)

… ale určítě v tom není závist - bylo to jen konstatování.

11.12.2019 10:20

Já bych to zjednodušila : Nechci dát 20000,-- za štěně, tak je nedám. Nechci ( nemám z čeho ) dotovat chov - tak nechovám. Nechci dát 200000,-- za výcvik - necvičím a budu jezdit každý rok do Emirátů na dovolenou.
Lidi, co je na tom tak složitého?
Jsou věci v životě, kdy se rozhodnout nemůžu, ale zrovna chov psů ?

11.12.2019 10:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

divila byste se kolik chovatelů pracáků má ještě jako "přidruženou výrobu" třeba 2-3 bezpapírové feny malého lukrativního plemene, a úplně otevřeně říkají, že tihle jim dotují ty pracáky. Anebo mají lidi v paneláku 2 feny "takyjorkšíra", a tam si spokojeně množí - paradoxně tihle mívají úplně bezproblémové porody i odchov (možná proto, že nejsou úplně čistokrevné, nevím)

… ale určítě v tom není závist - bylo to jen konstatování.

Jo, tak přesně tenhle případ znám. Na zahradě pracovní NO a AKE , papíroví, na cvičení, zkoušky. A myslím, že na těch se snad ani nechová, nebo hodně výjimečně. Teda psi jsou chovní a kryjí, ale feny moc často nakrývat nenechávají, možná vůbec, nevím. No a doma bez PP čivavy a na těch se chová....

Tomu jsem se docela dost divila - když už člověk má pracovní psy s PP, má je i uchovněné, zdravotně vyšetřené, tak nějak zná tu problematiku PP x bPP a k tomu doma množí "jakočivavy", takový zvláštní.

11.12.2019 11:26

Za sebe odpovím jen na poslední 2 otázky:

S fenou bych cvičila a závodila i tak, ale na rovinu - s chovnou fenou se závodí dost blbě, člověk musí hodně plánovat a mít štěstí, aby hárání vyšlo tak, aby se jí dal udělat aspoň nějaký rozumný management. Třeba teď - 2 roky jsem s ní makala, měla jsem zájemce o štěňata, ale tím že se kvalifikovala na výběráky 2020 jsem je musela odříct, posunout jejich čekání o dalšího půl roku (tzn. že už budou čekat rok), nebo jim doporučit jiný spojení. Teď budu s fenou dalšího půl roku dřít, aby absolvovala 2 závody, a zbytek sezony už nestihne … , a pak jí po štěňatech budu dalšího půl roku dávat dohromady, aby se dokázala zase vrátit na závody …

Člověk si řekne - tak proč to vlastně děláš, když je to takovej opruz … ?!
… ale na čem už by se teda mělo chovat než na zvířatech s prověřenou výkonností?
To je jedna věc, a druhá věc je, že pokud mám dopředu zájemce o taková štěňata, popř. si sama štěně chci nechat pro sebe, tak ji nakryju, protože její potomstvo bude mít pro plemeno asi větší přínos, než od těch desítek podprůměrných neprověřených fen, na kterých se ve velkým chová.

Pro mě je můj chov prostě značka, a cílem není produkce mraků "bezejmenných" štěňat

Jo, to mi dává smysl. To není vopruz :-) To je koníček a něco prostě stojí.

11.12.2019 12:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

keissa napsal(a):

Takže v případě,že nechcete štěňata, fenu neočkujete,neodčervujete, pelech jí neperete, nekrmíte ji, neuklízíte a nejezdíte po dálnici.

11.12.2019 12:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

sisi58 napsal(a):
Takže v případě,že nechcete štěňata, fenu neočkujete,neodčervujete, pelech jí neperete, nekrmíte ji, neuklízíte a nejezdíte po dálnici.

Viděla jste někdy jak náročné je odchovat vrh v baráku? Ja osobně žádný neodchovala, ale viděla jsem to u kamarádů a u chovatelky a věřte tomu, že to praní a uklízení po jednom vrhu se opravdu neda srovnat s praním a úklidem po dospělých psech. Ale on si to člověk, který nepřišel úzce do kontaktu s vrhem odchovaným doma asi jen tak nedokáže představit.

Strava může byt v to období taky náročnější, dálniční známka může byt klidně zakoupena z důvodu cesty na krytí - ale to uz je slovickareni.

11.12.2019 13:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):

nevím jak vy, ale já když nemám štěňata, tak 5x denně nevytírám, pračka mi nejede non-stop, nemám spotřebu 6 podložek 60 x 90 cm na den (na porod jich spotřebuju třeba balík za 300kč), a fena nedostane 1,5 kg masa.

… a to se nebavím o nákladech na krmení a veterinární péči u štěňat.

To není jako u koní, že se stará kobyla, a vy z boxu vyvezete jen o půl kolečka hnoje víc (pokud nejsou na pastevku), a tím to pro majitele končí

11.12.2019 13:11
keissa

XXX.XXX.155.174

sisi58 napsal(a):

Tak hlavně běžně nepřejíždím dálnice ve 3 zemích v jeden den takže běžně opravdu nekupuji dálniční známky ...

11.12.2019 13:16
assil

XXX.XXX.225.195

marcelaamax napsal(a):
Jo, tak přesně tenhle případ znám. Na zahradě pracovní NO a AKE , papíroví, na cvičení, zkoušky. A myslím, že na těch se snad ani nechová, nebo hodně výjimečně. Teda psi jsou chovní a kryjí, ale feny moc často nakrývat nenechávají, možná vůbec, nevím. No a doma bez PP čivavy a na těch se chová....

Tomu jsem se docela dost divila - když už člověk má pracovní psy s PP, má je i uchovněné, zdravotně vyšetřené, tak nějak zná tu problematiku PP x bPP a k tomu doma množí "jakočivavy", takový zvláštní.

Proč ne, když to dělá i člen vedení příslušného spolku, tak na tom nemůže být nic špatného, no ne? Jo, historie pár let stará a ještě dneska vidím ten mail od předsedy To je jiný plemeno, to nás nezajímá!!

11.12.2019 14:21

všechno se v zivote takhle naplánovat neda.
Jak zjistim, ze je fena dobra do sportu - když s ni ten sport nezacnu delat? a když nezacnu -nemela bych ji zase planovat rodičovskou karieru, ne?

Z mého pribehu -když jsem si brala fenu, planovala jsem ze ji vykastruju -o chovu jsem vůbec neuvazoval. Ale ani o sportu jsem neuvazovala...
Sport me zacal bavit, byly výsledky - a tak po trech letech jsem zacla planovat i chov...
je to špatně?

s druhou je to to same -neplanovala jsem nic - a život zmenil rozhodnuti...

12.12.2019 11:09

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-blesk-tlapky/628554/za-tyrani-az-6-let-vezeni-bic-na-tyrany-psu-dostal-po-tlaku-blesk-tlapek-zelenou.html?fbclid=IwAR3FDMu6v6z8gqpcRAIfF3NCogxyV-MTXiJB08m_19z-qYggPEu7H6ojs0U

Někdo by se měl podívat, jestli ti, co se nejvíc ozývají proti, nemají nějak moc stodol.
Argumenty - stejný trest za týrání zvířat jako za týrání lidí - prý nesmyslné.
Není to náhodou tak, že máme i za týrání lidí nízké tresty?

Je to nějaké divné. Tvoří se nové novely, ale přitom máme prostředky na potrestání nelegálního obchodu i špatných podmínek chovu. Včetně zákazu chovu a odebrání zvířat.
To tu máme fakt tolik množíren, že je nestíháme "rušit"?

12.12.2019 11:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):
Viděla jste někdy jak náročné je odchovat vrh v baráku? Ja osobně žádný neodchovala, ale viděla jsem to u kamarádů a u chovatelky a věřte tomu, že to praní a uklízení po jednom vrhu se opravdu neda srovnat s praním a úklidem po dospělých psech. Ale on si to člověk, který nepřišel úzce do kontaktu s vrhem odchovaným doma asi jen tak nedokáže představit.

Strava může byt v to období taky náročnější, dálniční známka může byt klidně zakoupena z důvodu cesty na krytí - ale to uz je slovickareni.

Odchovala jsem jeden vrh štěňat v paneláku. Chodský pes. Už nechovám, fenka nebyla až zas tak vynikající, aby její štěňata byla přínosem chovu tohoto krásného českého psa.

12.12.2019 11:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

sisi58 napsal(a):
Odchovala jsem jeden vrh štěňat v paneláku. Chodský pes. Už nechovám, fenka nebyla až zas tak vynikající, aby její štěňata byla přínosem chovu tohoto krásného českého psa.

V tom případě se docela divím té vaší reakci ( Takže v případě,že nechcete štěňata, fenu neočkujete,neodčervujete, pelech jí neperete, nekrmíte ji, neuklízíte a nejezdíte po dálnici. )

12.12.2019 20:47
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

marcelaamax napsal(a):
V tom případě se docela divím té vaší reakci ( Takže v případě,že nechcete štěňata, fenu neočkujete,neodčervujete, pelech jí neperete, nekrmíte ji, neuklízíte a nejezdíte po dálnici. )

Co je na tom k divení, tak má Sisi jinou zkušenost....

18.12.2019 00:20

Ja celou diskusi procetla a ... ma tedy cenu chovat?
Dle teto diskuse ma - jen jako konicka - delate to pro matku, otce, plemeno (vase ego...prip. klub...)....
A vse ostatni, co "nezapada" (napr. do onoho klubu) = je tedy mnozirna... Chapu to spravne?

18.12.2019 00:25
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

dosud není stanovena definice množíren. Co to vlastně je?

18.12.2019 00:29

Mate pravdu!
Takze zatim pohoda... na vsech stranach barikady.

18.12.2019 08:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):

Nadzvedlo mě, jak bylo zdůrazňováno, co všechno je potřeba k chovu. Jasně že je.
Ale copak bez štěňat majitel fenky opravdu neočkuje,neodčervuje, nekrmí?
Mám za to, že je určitý nutný základ pro držení psa. A pokud chce majitel chovat, k tomuto základu přidá potřebné pro chov.
Proto jsem se pozastavila nad zakalkulování základní péče do ceny štěňat.

18.12.2019 08:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Huskyjanina napsal(a):
Co je na tom k divení, tak má Sisi jinou zkušenost....

Mám.
K chovu mě přemluvila poradkyně chovu. A štěňata jsme opravdu měli v paneláku v kuchyni.
Kdo to zkusil ví, co to obnáší. Ale byla to zkušenost a ta se počítá. Co jsem ovšem nepočítala, byly náklady. Koupila jsem vše, co bylo potřeba a neřešila cenu.
A štěňata jsem prodala za cenu doporučenou poradkyní.
Nejspíš jsem docela prodělala, ale ta radost, že jsou krásná a zdravá, za to stála. Mít kvalitnější fenku (tedy kvalitnější pro chov,jako parťák byla úžasná), tak bych klidně další vrhy odchovala. Neřešíc náklady.

18.12.2019 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Sisi: jo v pohodě. Mě to přišlo, jakože se divíte tomu, že při odchovu štěňat je potřeba více prát, uklízet, atd.

18.12.2019 18:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):
Sisi: jo v pohodě. Mě to přišlo, jakože se divíte tomu, že při odchovu štěňat je potřeba více prát, uklízet, atd.

Tak to jsme si nerozuměli. Nejspíš jsem to blbě napsala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík