Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2019 16:08
Bambule1

XXX.XXX.100.206

Jdu se s vámi podělit s případem co mám momentálně doma. Třeba jste se s tím někdo setkal, nebo ne a bude to pro vás další zkušenost. Budu přidávat jak se to vyvíjí dál.
Jedná se o fenu křížence, bull plemene 12 let. Celý život bez problémů, kastrovaná v 6 letech.
Problémy začaly zhruba před půl rokem kdy jsem si všimla mírného zakřivení nosu, prohnutí nosní kosti a zvednutí směrem vzhůru čenichu, bylo to opravdu ale opravdu mírné a neřešila jsem to. Poslední dobou deformace začala být větší až se jakoby zvedly vrchní pysky a psovi byly vidět trochu zuby, návštěva veterináře a vypadalo to buď na infekci nebo nádor, vzhledem k tomu že se fena nedá přispat kvůli hlubšímu vyšetření (šelest a arytmie) jsme se rozhodli fenu nijak dál nevyšetřovat. Začalo být větší chladno a před dvěma dny fena neměla na procházce obleček, dnes jí začalo téct z nosa, ovšem při frknutí se objevuje krev naředěná s vodnatým výtokem z nosu. Teplota feny je 38,4 jinak je žravá, mazlivá, vrtí ocáskem. Při odposlechu přes domácího dopllera jsem nezaznamenala chrčení v hrudní oblasti, po konzultaci s vetou jsem nasadila širokospektrální antibiotika (augmentin) na 14 dní a fenu budu pozorovat, zda se krev nebude objevovat častěji s větší koncentraci. Uklidňovat nepotřebuji, samozřejmě mě mrzí co se jí děje, ale má už věk a u starých psů je jen otázka času než se něco podělá. Třeba máte s něčím podobným zkušenost a podělíte se.

12.12.2019 17:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Bambule1 napsal(a):
Jdu se s vámi podělit s případem co mám momentálně doma. Třeba jste se s tím někdo setkal, nebo ne a bude to pro vás další zkušenost. Budu přidávat jak se to vyvíjí dál.
Jedná se o fenu křížence, bull plemene 12 let. Celý život bez problémů, kastrovaná v 6 letech.
Problémy začaly zhruba před půl rokem kdy jsem si všimla mírného zakřivení nosu, prohnutí nosní kosti a zvednutí směrem vzhůru čenichu, bylo to opravdu ale opravdu mírné a neřešila jsem to. Poslední dobou deformace začala být větší až se jakoby zvedly vrchní pysky a psovi byly vidět trochu zuby, návštěva veterináře a vypadalo to buď na infekci nebo nádor, vzhledem k tomu že se fena nedá přispat kvůli hlubšímu vyšetření (šelest a arytmie) jsme se rozhodli fenu nijak dál nevyšetřovat. Začalo být větší chladno a před dvěma dny fena neměla na procházce obleček, dnes jí začalo téct z nosa, ovšem při frknutí se objevuje krev naředěná s vodnatým výtokem z nosu. Teplota feny je 38,4 jinak je žravá, mazlivá, vrtí ocáskem. Při odposlechu přes domácího dopllera jsem nezaznamenala chrčení v hrudní oblasti, po konzultaci s vetou jsem nasadila širokospektrální antibiotika (augmentin) na 14 dní a fenu budu pozorovat, zda se krev nebude objevovat častěji s větší koncentraci. Uklidňovat nepotřebuji, samozřejmě mě mrzí co se jí děje, ale má už věk a u starých psů je jen otázka času než se něco podělá. Třeba máte s něčím podobným zkušenost a podělíte se.

Netuším, jestli to může být totéž, ale zkušenost u rakoviny v tlamě(kde přesně už nevím, ale čenich jí tuším taky operovali) měla na CZ psu uživatelka pod nickem vlčáčková (myslím, už je to dlouho) Zkuste si to tam najít, třeba tam ještě i chodí.

12.12.2019 20:20
Bambule1

XXX.XXX.100.206

lesnížínka napsal(a):
Netuším, jestli to může být totéž, ale zkušenost u rakoviny v tlamě(kde přesně už nevím, ale čenich jí tuším taky operovali) měla na CZ psu uživatelka pod nickem vlčáčková (myslím, už je to dlouho) Zkuste si to tam najít, třeba tam ještě i chodí.

Nenašla jsem... No jsem s vetou domluvená že pokud se vyloženě nezačne dusit tak uvidíme co ty antibiotika, operace u ní nehrozí a upřímně 12 letého psa už bych ani neoperovala a netahala po všech čertech, to radši ať k nám pak dojede veta a uspí ji v klidu dom u mě v klíně jako psy předtím. Blbý je že zítra pracovně jedu pryč až do neděle a bude u rodičů, tak doufám že se to nezhorší, toho se bojím nejvíc že nebudu u jejího konce, kdyby náhodu. Každopádně zažila jsem rakovinu kosti u psa a ten byl typicky příklad, menší chuť k jídlu, hubnul atd... Pak jsem ale zažila rakovinu jater u psa a ten v den své smrti spořádal celé kuře a byl happy až na večer začal být divný a větší břicho, napřed podezření na torzi a následně vyšetření a otevření psa a játra totálně prožraná a začal krvácet do dutiny břišní, takže člověk prostě fakt nikdy neví, zvlášť když někteří psi jsou tvrďáci.

12.12.2019 20:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Držím palce, ať to není nic hrozného a ještě chvíli s váma pobude...

12.12.2019 20:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Bohužel neporadím, ani nemám stejnou zkušenost. Ale moc mě to mrzí, o to víc, že je to bull (srdeční záležitost). Já bych už na vašem místě asi taky nedělala žádná "náročnější" vyšetření nebo operace, přeci jen už má úctyhodný věk. Držím palce, ať je tu s vámi co nejdéle to bude možné .

12.12.2019 20:37
Bambule1

XXX.XXX.100.206

Děkuji všem to stáří a ty odchody jsou bohužel těžké, za mě zatím bylo asi nejhorší přijít o mladého perspektivního psa, u starého už člověk tak nějak čeká že se něco zvrtne.

12.12.2019 20:50
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nevím, co a čím to je.
Ani nepíšete velikost, váhu...atd...
Jen mě zaráží, že všichni zde berete 12 let jako velké stáří. Pokud to není těžký molos či vlkodav, ale XX do cca 30 kg, tak je to "střední" pes a 12 je počátek "důchodu" nikoli odpis...

12.12.2019 20:53
arosek

XXX.XXX.122.193

Bambule1 napsal(a):

V podstate stejne priznaky mel kamaradcin goldik ... nejprve boule na nose, pak zhorsene dychani, tu a tam frkani a vytok, nekdy i s krvi. Podezreni na vdechnute cizi teleso, provedena rhinoskopie. Diagonza Pemphigus.
Lecba - vysoke davky kortikoidu a Imuran, atb.
Prognoza velmi neprizniva :(

Dnes odesel za duhu. Od prvnich priznaku az do konce cca 3 mesice.

12.12.2019 21:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
Nevím, co a čím to je.
Jen mě zaráží, že všichni zde berete 12 let jako velké stáří. Pokud to není těžký molos či vlkodav, ale XX do cca 30 kg, tak je to "střední" pes a 12 je počátek "důchodu" nikoli odpis...

Tak já to nemyslela, jako už pes na odpis. A samozřejmě bych mu dopřála kvalitní veterinární péči, vyšetření. Ale pokud by se na nic nepřišlo a poslední možnost bylo už nějaké nákladné a náročné vyšetření nebo operace - tak bych do toho asi nešla - samozřejmě by záleželo na konkrétních okolnostech. Předešlý pes (něco přes 30 kg) měl od 10-11ti let už také zdravotní problémy - jenže jsme jezdili po různých vyšetřeních a nikdo na nic nepřišel. Ten stav se dal zvládnout, byly to spíše chvilkové nepravidelné stavy, pes se netrápil. Poslední možnost, jak zjistit něco víc byla endoskopie v narkóze - a nešli jsme do toho. Protože i kdyby se na něco přišlo, tak by to nejspíš nebylo nic, co by se dalo léčit "jen" lékama. Snažila jsem se mu dopřát hlavně důstojné stáří a v případě, že už to nebude ono mu umožnit odejít. Jeho stav se pak hodně zlepšil s příchodem štěnda, ale ve 12ti už na tom byl blbě a musela jsem ho dát uspat - a nakonec z úplně jiného důvodu - ledviny .

12.12.2019 21:34
Bambule1

XXX.XXX.100.206

lupus4 napsal(a):
Nevím, co a čím to je.

Tak ono je celkem široký pojem co už je nebo není starý pes. Je to kříženec bull, takže má 25 kg, takový podkoleňák. Známí mají staforda a ten má 16 let. Nevidí, neslyší ale furt tak nějak ťape. Nikdo nevíme kdy a na co umřeme, nemoc si nevybírá. Já nepatřím mezi lidi co psovi dávají lehký na něco co je nevyléčitelné, abych mu prodloužila život o pár měsíců? Před dvěma měsíci jsem si s mladým psem prošla peklem, za měsíc a půl jsem na jaggy nechala 70 000 Kč a udělala jsem maximum co jsem mohla i ruku bych si v tu chvíli nechala snad kvůli ní useknout, nakonec jsem jela pro vetu v noci aby to ukončila, protože mladá měla takové bolesti že nezabíralo ani morfium a jen kousala kolem sebe. A tohle! Už v životě nechci zažít! Já všem našim psům slíbila že je nikdy nenechám trpět a mladou jsem nechala ikdyž ne úmyslně a dodnes jsem si to neodpustila. Pro tady tu starší fenu mi byly před x lety doporučeny léky na srdce. Odmítla jsem. Protože to by nebyl jeden prášek denně ale další proti srážení krve, další kvůli odvodnění atd.. A co? Uzavřenej kruh a co játra na to atd... Ne že bych starého psa neměla ráda. To v žádném případě, ale co bych na ní měla zachraňovat? Možná nádor v nose? Operace? A za půl roku umře na selhání srdce? Třeba? Prostě jediný co teď jsme udělali jsou atb s tím že snad je to jen nějaký zánět a bude ok. Pokud nebude a zhorší se to, začne se jí zle dýchat, víc krve atd tak to ukončím.

12.12.2019 21:37
Bambule1

XXX.XXX.100.206

Ale jsem domluvená že až nastane den D s vetou se do ní podíváme, nakonec to třeba nebude jen problém v nose. Ale i něco uvnitř, třeba to srdce. Možná i plíce. Sice jsme nekuřáci ale člověk nikdy neví.

12.12.2019 21:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ono i tohle má každý jinak - s tím, zda psa ještě bude nebo nebude léčit a jak atd. U psa (o kterém jsem psala výše) mi někteří už na počátku jeho problémů říkali, že by ani na žádné vyšetření nejeli ,že by ho dali uspat rovnou. To pro mě bylo nepředstavitelné - nevěděla jsem, jestli to třeba není jen nějaká banalita a navíc to fakt byly chvilkové stavy. No a pak byli tací, kteří mi pak ještě mnohem déle radili, ať s ním tu endoskopii podstoupím, že by do toho šli i kdyby pak nakonec měli platit deseti nebo sta tisíce za operaci. Nejvíc mě ovšem mrzeli poznámky typu, že jsem psa trápila, a měla ho dát uspat mnohem mnohem dřív - v řádu let. A to bylo od těch, kteří psa jednou viděli zrovna v tom horším světle - oni už neviděli, že doma pak byl naprosto v pohodě, žravý, užíval si krátké procházky, mazlení, hry atd....

Jinak když už jsme u tohoto tématu tak jsem si vzpomněla - nedávno na FB v nějaké skupině veterinářů psala bývala spolužačka, ohledně problémů s jejich fenou. Nakonec tam psala, že byl feně zjištěn vrozený hydrocefalus - dandy walker syndrom. No a psala tam, že už si domlouvají u nějakého špičkového neurochirurga operaci.Tuhle nemoc jsem neznala, vůbec jsem netušila, tak jsem si jen řekla, že snad jim to dobře dopadne. No a potom jsem mluvila s jinou spolužačkou, která se s touto zná - a prý ta operace stojí bez mála skoro 100 000 Kč a výsledek je 50/50. Ona neváhala ani chvíli do toho jít. Nikdo jí to nemůže mít za zlé, ale stejně tak si myslím, že by ji nikdo nemohl mít za zlé ani to, kdyby tu operaci odmítla. Nevím jak to dopadlo, nebo jestli už je vůbec po operaci, musím se poptat.

12.12.2019 22:06
Bambule1

XXX.XXX.100.206

Já se rozhoduji většinou tak, že pokud se brzy přijde na to, co psovi je a je to léčitelné s tím že pes se uzdraví a bude bez následků, neváhám, ale pokud mi veta řekne, operace bude stát x desítek tisíc a pes může mít následky, nebo už nikdy nebude ok a do konce života na lécích, tak jako co ten pes má za život? Každopádně pokud mi vydrží do neděle, pojedu s ní v pondělí na kliniku a udělám rtg hlavy a hrudníku, zda tam něco je vidět nebo ne, no a dle toho se rozhodnu. Tu mladou jsem držela tak dlouho protože se furt nevědělo co jí je. Nakonec MRI ukázala agresivní bakterii mezi obratli co rozežírala chrupavku, jinak vše měla negativní, klíšťata, brucelu, prostě to bylo nějaký svinstvo co nešlo zastavit, bohužel trvalo než se na to přišlo. Ne každý hned jdeme na MRI se psem když si zakulhá na nohu, že jo.... Každopádně já se vždycky rozhoduji s ohledem na život psa, zda může mít normální život v pohybu a bez bolesti a nebo omezeny a držen doma na lécích a s bolestmi je pro mě prostě trápení. Každopádně dám pak vědět co to bylo a jak to dopadlo.

12.12.2019 22:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Je mi moc líto to s tím mladým psem .

Držíme všechny palce a tlapky a dejte vědět, přeji, ať to není nic vážného .

13.12.2019 08:30
impact

XXX.XXX.44.225

lupus4 napsal(a):
Nevím, co a čím to je.

No, asi tak..

Můj xbull mi umřel ve dvanácti letech a rozhodně to nebyl žádný důchodce. Sice už byl hluchej jak poleno, ale do poslední chvíle naprosto vitální chlapík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2019 08:41

Naše předchozí fena 12 let a kousek - otrava. Když koukám na foto, byla tizianová a nikde nějak šediny nevidím. Byl to kus psa, hora svalů, 12 nebylo vůbec poznat, i tu poslední zimu často chrněla v iglú.
Ale to už je dlouho.
Teď co lidé říkají, tak většina psů umírá fakt kolem 12 13, ale skoro žádný přirozeně.
Letos jsem slyšela asi o 30 psech, ani jeden neumřel na nějaké ledvino-játrovo-srdeční onemocnění, jako to je u jiných plemen. Všechno rakovina, nebo auto.
Oproti ostatním jsou to ještě pořád takoví odolní a zdraví psi.
Ta doba dožití se ale bude jistě zkracovat. Je to tou dobou.

13.12.2019 09:23
eli22

XXX.XXX.58.41

Naše fenka umřela na selhání ledvin v necelých 18ti letech (respektive dostala pak injekci) a stejně jsem ještě doufala... A jejímu synovi teď je 14 let, je slepý, hluchý, kost a kůže, jak má dlouhý nohy, tak vypadá ještě hubeněji, ale venku tak šťastně běhá (běhá jak houpací kůň, protože už nohy špatně ohýbá - se tomu smějeme ),že se všichni diví.Doma spíš pospává, pokud ho štěně nevyhecuje, nebo si i hraje z hračkama jako blázen, nebo bezdůvodně štěká, .... za všechno ho chválím, i v noci vydrží bez čůrání.Je šťastnej a užíváme si každý den.
Tady jsem něco našla k tématu, dávám to sem, ale nerada.
https://janhnulik.cz/nadory-cenichu-a-nadory-dutiny-ustni/nadory-cenichu-a-nadory-dutiny-ustni-ebook-zdarma/

13.12.2019 10:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak jako nevím, to přece nemůžete brát všeobecně. U mého psa je dožití 11-13let. Takže bezmála 12letý už je klidně za hranicí dožití. U dogy ani nemluvím u berňáka je to 9let, takže 12letý už je ne, že starý, ale po smrti

13.12.2019 10:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No ono třeba stafbulíčci se běžně dožívají 14-16 let. Ale jsou samozřejmě případy, kdy pes umře v 10ti, nebo dřív. Tuším, že jsem někde četla, že průměr je nějakých 13. U AST to bude o něco méně - možná i těch 12. Samozřejmě člověk pořád tak nějak doufá, že zrovna ten jeho pes se dožije toho nejvyššího věku. Ale pokud se prostě naskytně nějaký hodně závažný zdravotní problém, tak na to člověk kouká jinak když je psovi 5 a jinak, když je mu 12...

13.12.2019 10:21
Bambule1

XXX.XXX.5.186

To že v tom nose něco je, to je nám jasný, skrz tu deformaci, jde o to že 100% by byla sonda do nosu a to se dělá v narkóze a vzhledem k srdci by to byl mega risk, takže ano nejspíš tam má nádor a teď se čeká zda to co teď má je opravdu nachlazení nebo se to už nějak rozjíždí, každopádně ráno v pohodě vstane, je veselá, jedla... Má ty antibiotika. Krev se nijak výrazně nezpustila. Z nosa jí teče, ale je to slabě růžové, manžel mi říkal že před třemi dny v leže kýchla a buchla tím nosem o podlahu, takže to se taky tam mohlo něco stát, těžko říct, dovnitř nevidíme.

13.12.2019 12:27
Terven

XXX.XXX.110.159

lesnížínka napsal(a):
Tak jako nevím, to přece nemůžete brát všeobecně. U mého psa je dožití 11-13let. Takže bezmála 12letý už je klidně za hranicí dožití. U dogy ani nemluvím u berňáka je to 9let, takže 12letý už je ne, že starý, ale po smrti

Jistě...lupus píše, že u křížence do 30 kg by bral 12 let jako počátek důchodu.
To berňák ani doga nejsou.

13.12.2019 12:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Jistě...lupus píše, že u křížence do 30 kg by bral 12 let jako počátek důchodu.
To berňák ani doga nejsou.

Nevim no. Neříkám, ze ve 12 ti letech musi byt 30 kg pes na odpis, na druhou stanu ale u takového psa 12 let požaduji za úctyhodný věk. Když u bullu je ten průměr někde kolem 13...možná to ted bude znít hnusne a někteří me nepochopí - ale u 12ti leteho psa uz bych prostě nepodstoupila drahé operace a vyšetření, kdyz vím, ze za půl roku ten pes uz může odejít na neco jineho.

13.12.2019 13:13
Terven

XXX.XXX.110.159

marcelaamax napsal(a):
Nevim no. Neříkám, ze ve 12 ti letech musi byt 30 kg pes na odpis, na druhou stanu ale u takového psa 12 let požaduji za úctyhodný věk. Když u bullu je ten průměr někde kolem 13...možná to ted bude znít hnusne a někteří me nepochopí - ale u 12ti leteho psa uz bych prostě nepodstoupila drahé operace a vyšetření, kdyz vím, ze za půl roku ten pes uz může odejít na neco jineho.

12 let považuju za slušnej věk, ale rozhodně ne za úctyhodnej. A pokud by se nejednalo o nějakej evidentní průser se špatnou prognózou, nechala bych takovýho psa operovat i léčit.
Logika, že za půl roku už může pojít na něco jinýho mi přijde divná, spíš bych to brala tak, že ten pes tady klidně ještě pět let může pobejt.
Koneckonců, nechala jsem kdysi operovat fenu možná ještě starší, cca 13 let...byla to kastrace (nikoli z důvodu akutního zánětu) plus odstranění nádorku na MŽ. Operace jí umožnila ještě cca 2 roky relativně fajn života, než odešla na ledviny.

13.12.2019 13:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
12 let považuju za slušnej věk, ale rozhodně ne za úctyhodnej. A pokud by se nejednalo o nějakej evidentní průser se špatnou prognózou, nechala bych takovýho psa operovat i léčit.
Logika, že za půl roku už může pojít na něco jinýho mi přijde divná, spíš bych to brala tak, že ten pes tady klidně ještě pět let může pobejt.
Koneckonců, nechala jsem kdysi operovat fenu možná ještě starší, cca 13 let...byla to kastrace (nikoli z důvodu akutního zánětu) plus odstranění nádorku na MŽ. Operace jí umožnila ještě cca 2 roky relativně fajn života, než odešla na ledviny.

Ale ja se nebavím o běžných operacích, jako je kastrace 😉. Ja mela na mysli opravdu nákladné a složité operace.

A pokud by se nejednalo o nějakej evidentní průser se špatnou prognózou, nechala bych takovýho psa operovat i léčit.

Tohle je asi to hlavní, takže by záleželo na konkrétní situaci. Ale prostě sta tisice uz bych do toho psa nedala...

13.12.2019 13:28

Bambule1 napsal(a):
To že v tom nose něco je, to je nám jasný, skrz tu deformaci, jde o to že 100% by byla sonda do nosu a to se dělá v narkóze a vzhledem k srdci by to byl mega risk, takže ano nejspíš tam má nádor a teď se čeká zda to co teď má je opravdu nachlazení nebo se to už nějak rozjíždí, každopádně ráno v pohodě vstane, je veselá, jedla... Má ty antibiotika. Krev se nijak výrazně nezpustila. Z nosa jí teče, ale je to slabě růžové, manžel mi říkal že před třemi dny v leže kýchla a buchla tím nosem o podlahu, takže to se taky tam mohlo něco stát, těžko říct, dovnitř nevidíme.

Ten růžový výtok z nosa může být výpotek z nádoru...

13.12.2019 13:28
Terven

XXX.XXX.110.159

marcelaamax napsal(a):
Ale ja se nebavím o běžných operacích, jako je kastrace 😉. Ja mela na mysli opravdu nákladné a složité operace.

A pokud by se nejednalo o nějakej evidentní průser se špatnou prognózou, nechala bych takovýho psa operovat i léčit.

Tohle je asi to hlavní, takže by záleželo na konkrétní situaci. Ale prostě sta tisice uz bych do toho psa nedala...

Jasně, tak znovu a lépe - nechala bych psa ve 12 ti letech klidně i nákladně a složitě operovat či léčit, pokud by se nejednalo o evidentní průser se špatnou prognózou.
Uvažovat stylem, že čtyřletýho klidně, protože si ho pak za ty peníze ještě užiju, zatímco starší mi může pojít za půl roku, čímž tu investici znehodnotí, mi přijde normální u auta, ale ne u člena rodiny.

13.12.2019 13:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Jasně, tak znovu a lépe - nechala bych psa ve 12 ti letech klidně i nákladně a složitě operovat či léčit, pokud by se nejednalo o evidentní průser se špatnou prognózou.
Uvažovat stylem, že čtyřletýho klidně, protože si ho pak za ty peníze ještě užiju, zatímco starší mi může pojít za půl roku, čímž tu investici znehodnotí, mi přijde normální u auta, ale ne u člena rodiny.

Takže byste do 12ti leteho 30 kg psa dala za operace treba 100 000?

Víte ja, upřímně, ne. Řekla bych si, ze mel krásný život, a ze se budu snažit aby mel i důstojné stáří a v případně potřeby důstojne odešel. Ale statisíce uz bych fakt nedala. Netahat bych ho po veterinach a nesnažila se ho za každou cenu zachránit. A ne, nedala bych ani 50 000....

Ale každý ma tohle jinak a nikomu jeho rozhodnutí nemam za zlé 😉.

13.12.2019 13:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

Neříkám, ze ve 12 ti letech musi byt 30 kg pes na odpis, na druhou stanu ale u takového psa 12 let požaduji za úctyhodný věk.

no, asi to mám od těch SH (20 - 30kg) jinak,leadr fena ve 13ti odvodila skoro celou sezonu cca 3000km...do 11let běhali všichni, ve 12 cca 50%
u Roba Cookea běželi letos čtyři 10,5 letí YQ(1600km/12 dní)
a řikal, že doufá, že budou OK i v r. 2020
halt to bude plemeno od plemene jiné,třeba AKE x ACD, pracovně, velikostně srovnatelné, ale co znám tak těžcí ACD ve 13ti
a AKE v poho pasou...

13.12.2019 13:56
Terven

XXX.XXX.110.159

marcelaamax napsal(a):
Takže byste do 12ti leteho 30 kg psa dala za operace treba 100 000?

Víte ja, upřímně, ne. Řekla bych si, ze mel krásný život, a ze se budu snažit aby mel i důstojné stáří a v případně potřeby důstojne odešel. Ale statisíce uz bych fakt nedala. Netahat bych ho po veterinach a nesnažila se ho za každou cenu zachránit. A ne, nedala bych ani 50 000....

Ale každý ma tohle jinak a nikomu jeho rozhodnutí nemam za zlé 😉.

Heleďte, 100 tis. už je v případě psa trochu extrém, neříkám, že je to nemožný, ale s takovou částkou počítám spíš u koně, kdyby něco.
Sousedi třeba nechali operovat jezevčíka s vyhřezlou plotýnkou, celá částka se i s hospitalizací vyšplhala k 45 tisícům...to bych investovala i do psa 10+ , pokud by byla díky tomu naděje na další fajn život.
Samozřejmě, 100 tisíc je hodně, ale pokud to člověk je schopen zaplatit, tak mi přijde divný rozlišovat, že do destiletýho psa to ještě vrazím a do dvanáctiletýho už ne.
Nemluvím o zachraňování za každou cenu, malignitách a beznadějných případech. Mluvím o léčbě, u které je šance, že bude mít efekt.

13.12.2019 14:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

Tady s váma musím souhlasit. Pokud se pes statisticky má dožít o rok víc, nemá cenu do něj drasticky šťourat, když se pak bude nejmíň měsíce hojit. Třeba nádor mléčné lišty už bych neřezala, varlete ano. Je to o jednoduchosti či složitosti dané operace.

13.12.2019 14:57

Jde také o to, jestli mi těch 100 někdo půjčí. Já je v kapse nemám. U psů zas tak těžké rozhodování není, tam třeba taková chemoterapie je jaksi .. k ničemu. Máme to těžké s těmi psy, protože jeden vet řekne tohle a druhý tamto a co mám dělat. Má ten zbývající rok protrpět po veterinách.......opravdu něco jiného je, když vím, že těch 50 k něčemu pomůže, tak se zadlužím.......když nemám pojistku, tak vlastně vůbec nemusí jít o konec psa, stačí magnetická rezonance, CT, a jsme v rejži. Hloupá krev stojí kolem tisícovky, a když je potřeba monitorovat.. kolik stojí jeden den na klinice.....musím se zeptat pěti doktorů, abych zjistila, že dělám kravinu, a nechala psa odejít. Dožít. Bez bolestí.
Ale průměrná délka plemene moje rozhodnutí rozhodně neovlivní.

13.12.2019 15:04

lupus4 napsal(a):
Neříkám, ze ve 12 ti letech musi byt 30 kg pes na odpis, na druhou stanu ale u takového psa 12 let požaduji za úctyhodný věk.

no, asi to mám od těch SH (20 - 30kg) jinak,leadr fena ve 13ti odvodila skoro celou sezonu cca 3000km...do 11let běhali všichni, ve 12 cca 50%
u Roba Cookea běželi letos čtyři 10,5 letí YQ(1600km/12 dní)
a řikal, že doufá, že budou OK i v r. 2020
halt to bude plemeno od plemene jiné,třeba AKE x ACD, pracovně, velikostně srovnatelné, ale co znám tak těžcí ACD ve 13ti
a AKE v poho pasou...

Nebude to prací, chovem? Chov prověřený prací. Bernský pes pochrochtává okolo baráku, ACD tady nedělá naprosto nic, doma dělá co? Mohlo by se kouknout, jestli se doma dožívá víc. Je to líbivý pejsek, vsadím se, že ho sem dotáhli, protože byl pěkný a zajímavý, pak se prostě začlo množit a právě třeba už ze špatného základu.
Husky chov jasně na práci, ne na krásu.
Extrémy se nemohou dožít moc, protože se tam furt a furt zvýrazňovala např. výška a srdce na to není stavěné. To bude ten vlkodav a podobně. No a práci také nemá a už ani nemůže, takový lovecký pracant se nevyplatí, ať už délkou života nebo živit je, takže kdo by to plemeno dal dohromady?
Teda to je moje teorie, nevím, na co které plemeno dojede.
Na lidi.

13.12.2019 16:06
Terven

XXX.XXX.110.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jde také o to, jestli mi těch 100 někdo půjčí. Já je v kapse nemám. U psů zas tak těžké rozhodování není, tam třeba taková chemoterapie je jaksi .. k ničemu. Máme to těžké s těmi psy, protože jeden vet řekne tohle a druhý tamto a co mám dělat. Má ten zbývající rok protrpět po veterinách.......opravdu něco jiného je, když vím, že těch 50 k něčemu pomůže, tak se zadlužím.......když nemám pojistku, tak vlastně vůbec nemusí jít o konec psa, stačí magnetická rezonance, CT, a jsme v rejži. Hloupá krev stojí kolem tisícovky, a když je potřeba monitorovat.. kolik stojí jeden den na klinice.....musím se zeptat pěti doktorů, abych zjistila, že dělám kravinu, a nechala psa odejít. Dožít. Bez bolestí.
Ale průměrná délka plemene moje rozhodnutí rozhodně neovlivní.

Jasně, že je třeba brát to případ od případu. Pokud by léčba byla náročná, dlouhá, stresující a její benefit by toto nevyvážil, tak bych psa ušetřila.
Reagovala jsem čistě na výrok Marcely, která psala, že dvanáctiletýho psa už by nákladně neléčila, z čehož jaksi logicky vyplynulo, že mladšího ve stejném případě jo.
To je konkrétně to, co si neumím představit- že bych se koukla do očí svý dvanáctiletý feny a řekla jí: "Hele, sorry...kdybys byla o pět let mladší, tak možná, ale teď už se mi tvoje léčba nerentuje..."

13.12.2019 16:21
eni

XXX.XXX.88.61

Ve 12 letech se pes zotavuje po operaci hůř než mladší, i narkoza je pro něj náročnější a rizikovější...to je jako u lidí...

13.12.2019 16:32

Terven napsal(a):
Jasně, že je třeba brát to případ od případu. Pokud by léčba byla náročná, dlouhá, stresující a její benefit by toto nevyvážil, tak bych psa ušetřila.
Reagovala jsem čistě na výrok Marcely, která psala, že dvanáctiletýho psa už by nákladně neléčila, z čehož jaksi logicky vyplynulo, že mladšího ve stejném případě jo.
To je konkrétně to, co si neumím představit- že bych se koukla do očí svý dvanáctiletý feny a řekla jí: "Hele, sorry...kdybys byla o pět let mladší, tak možná, ale teď už se mi tvoje léčba nerentuje..."

Nerentuje? Ne!

Ale "Sorry, jsi nemocná, i kdybych Tě nechala léčit, a to bys byla třeba rozřezaná, zažila bys fůru bolesti, nebo bys byla dlouhodobě na chemu a bylo by Ti špatně, a i přesto bych ti prodloužila život jen o týdny, možná měsíce, možná rok, ale za jakou cenu?... Promiň, rozhodla jsem za Tebe, ale tak, abys co nejméně trpěla a až už to bude pro Tebe neúnosné, nechám Tě ve svém náručí odejít bezbolestně a rychle. Bude mi to trhat srdce, a kus toho srdce s Tebou odejde."

13.12.2019 16:58
Terven

XXX.XXX.110.159

Nerentuje? Ne!

Ale "Sorry, jsi nemocná, i kdybych Tě nechala léčit, a to bys byla třeba rozřezaná, zažila bys fůru bolesti, nebo bys byla dlouhodobě na chemu a bylo by Ti špatně, a i přesto bych ti prodloužila život jen o týdny, možná měsíce, možná rok, ale za jakou cenu?... Promiň, rozhodla jsem za Tebe, ale tak, abys co nejméně trpěla a až už to bude pro Tebe neúnosné, nechám Tě ve svém náručí odejít bezbolestně a rychle. Bude mi to trhat srdce, a kus toho srdce s Tebou odejde."

Pravděpodobně vám uniklo moje opakované zdůrazňování, že nemám na mysli případy se špatnou prognózou a malignity, tudíž vaše poznámka o chemoterapii a týdnech života je úplně mimo mísu.

Pro úplnost dodávám, že malignita = zhoubné onemocnění.
Edit. - a pokud jste opravdu četla můj příspěvek, na kterej reagujete a ve kterém píšu mj.
Pokud by léčba byla náročná, dlouhá, stresující a její benefit by toto nevyvážil, tak bych psa ušetřila.
pak mi opravdu není jasné, jak jste mohla vyplodit toto.

13.12.2019 17:44

Terven napsal(a):

Jasné, já to chápu, nereagovala jsem na Vás, ani negativně :)
Je to jak u nás.. přišli s maltézákem, asi, nepoznám přesně.. červené nohy, tlama, oči divné. A když se jich ptám, jestli s tím něco chcou dělat.. tak:
"né, oni na to tyhle malý psi trpí".
Anebo "už je starej", to je hodně časté. Mě by z nich švihlo, fakt. Hodně lidí není ochotno psa ani řádně nakrmit, vyvenčit dost, natož..
A třeba s paní spoluvenčitelkou jsme se shodly, že Márlyho už nebude ani tahat na veterinu, i když má na krku nějakou bouli a sotva se s těmi 14 letými nožičkami tenkými vleče, protože boule nebolí a když vidí Megí, tak běží jak roček :-)
Sice s kraví dávkou MSM a protibolest práškům, ale běží a směje se. Noha by se operovat dala, ale já bych u tak starého psa neriskla ani přispání. Prostě dožije.

14.12.2019 08:57

Terven napsal(a):
Pravděpodobně vám uniklo moje opakované zdůrazňování, že nemám na mysli případy se špatnou prognózou a malignity, tudíž vaše poznámka o chemoterapii a týdnech života je úplně mimo mísu.

Pro úplnost dodávám, že malignita = zhoubné onemocnění.
Edit. - a pokud jste opravdu četla můj příspěvek, na kterej reagujete a ve kterém píšu mj.
Pokud by léčba byla náročná, dlouhá, stresující a její benefit by toto nevyvážil, tak bych psa ušetřila.
pak mi opravdu není jasné, jak jste mohla vyplodit toto.

Úplně normálně. Protože to není o tom, že by se léčba nerentovala, alespoň já to tak cítím. Ale o tom, jestli psa vystavovat léčbě s nejistým výsledkem, za zvážení všech pro a proti. Psala jsem obecně, stejně jako vy. Abychom mohly my dvě porovnat svoje názory, musely bychom diskutovat nad konkrétním případem. Tedy, chtěla jsem napsat, že rozhodnutí zda léčit či neléčit, není jen o penězích.

14.12.2019 11:45
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Bambule1 napsal(a):

Myslím si to stejné, co Vy - tj. bohužel tumor (i když to neznamená, že tomu tak opravdu je).
Držím pěsti!

14.12.2019 11:47
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Ten růžový výtok z nosa může být výpotek z nádoru...

...nebo se ten nádor začal rozpadat...

15.12.2019 14:01
Bambule1

XXX.XXX.100.206

Aleluja. Jsem doma. Mamka na prášky nezapomněla fena se jeví normálně, vítala mě s plyšákem v hubě, sice díky tomu srdci můj příjezd trochu rozdýchávala, ale uvidím co ten růžový výtok z toho nosa, zatím má nos suchej. Chystám se s ní na chvíli ven ať se trochu protáhne a uvidím později. Snad tu semnou ještě nějakou chvíli bude

Přidejte reakci

Přidat smajlík