Border kolie s PP (s rodokmenem)

Prodám Border kolii - Štěňátka s vyšetřením zraku a sluchu. Socializovaná,...
1 KčABit
XXX.XXX.26.126
Dobrý den,
Rád bych se zeptal do kolika let může mít fena čistokrevné border kolie (v kohoutku asi 50 cm) štěňata.
Děkuji za Vaše odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem
jahodapavel
napsal(a):
Jestli 1 vrh- do 5let, pokud už měla štěňata do 9 let.
Bylo myšleno1.vrh ?
Povinně přečíst. 99% obyvatel dělá, že tyto zákony a výklady nezná, neví o nich, podepisuje nesmyslné petice, volí samé BroukPytlíkchytrolíny a ještě se tu, případně na FB přijde zeptat, jak dlouho to ještě může provozovat.
http://eagri.cz/public/web/file/578142/_2018Chov_vetsiho_poctu_psu.pdf
napsal(a):
Povinně přečíst. 99% obyvatel dělá, že tyto zákony a výklady nezná, neví o nich, podepisuje nesmyslné petice, volí samé BroukPytlíkchytrolíny a ještě se tu, případně na FB přijde zeptat, jak dlouho to ještě může provozovat.
http://eagri.cz/public/web/file/578142/_2018Chov_vetsiho_poctu_psu.pdf
Asi jste to nepochopila. Pokud se jedná o 1.vrh pak při březosti nad 5 let narůstá riziko komplikací. Měla - li fena štěňata, pak je možno fenu krýt do 9 let.
Já to pochopila perfektně. Ale pane Jahoda, co je to za imaginární hranici?
Jsem si naivně myslela, že veterinář zná veterinární zákon, který je v dokumentu citován v kapitole 4 a který se týká naprosto všech chovatelů zvířat.
PP nepp, nezájem, prostě pokud to pro fenu není ok, nechová se na ní. Tečka.
Pokud je chovatel v jakémkoli spolku, musí se ještě navíc samozřejmě řídit pravidly spolku.
Speciálně (sorry, že malinko mimo téma) tohle bylo vydané pro nesmyslné výmluvy lidí, kteří opakovaně a trapně hlásají, že pojem množírna není definován, nebo že se zákony o chovu týkají jen podnikatelů, nebo že se neví, jaké jsou podmínky chovu.
Vybodněte se na víc kolií, zítra jich bude mraky v terénu. A dál to znáte, útulek,...
jahodapavel
napsal(a):
Asi jste to nepochopila. Pokud se jedná o 1.vrh pak při březosti nad 5 let narůstá riziko komplikací. Měla - li fena štěňata, pak je možno fenu krýt do 9 let.
Obzvlášť u fen plemen ND, IV a tak, že.
No nic, je konec roku, přeji Vám do toho nového vše nejlepší.
jahodapavel
napsal(a):
Po veterinární prohlídce lze do 9 let.
Do devíti let? A je to etické?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jsou plemena, kde 9 léta zvířata jsou v plné kondici (třeba mě v tom věku psi ještě závodí), ale pak jsou zvířata, co 6 vypadají jak starci nad hrobem, a tam to samozřejmě nepřipadá v úvahu.
No, já vidím rozdíl v závodění a v odchovu štěňat. Vím, že do 8 let je běžně povoleno krýt. Já bych ale fenu v tom věku nekryla v žádném případě. Taky bych nechtěla v padesáti rodit...
V takovém vlákně by se měly objevit všechny hrůzostrašné historky, jak taky může porod dopadnout. Aby si to takoví "chovatelé" rozmysleli.
A ani by nemusely být až tak moc hrůzostrašné, stačilo by povykládat, kolikrát se vytírá, jak to vypadá v bytě po příchodu "chovatele" z práce, co dokáže udělat četa štěňat před odběrem v bytě......
Ono nakrmit dudlíkem např 10 štěňat, každé 3 hodiny, ve dne, v noci. A to fena ani nemusí uhynout, stačí zdravotní komplikace, fena nemá mléko, nepečuje.....
Snad každý musí pak uznat, že mu "ta sranda" za to nestojí.
Navíc borderkolie bez PP! Boom borderek už ( snad) skončil, už dost vyšlo najevo, že je to sice plemeno chytré, ale rozhodně "netancuje" samo. Ale až po dlouhatááánské dřině ze strany psovoda.
napsal(a):
No, já vidím rozdíl v závodění a v odchovu štěňat. Vím, že do 8 let je běžně povoleno krýt. Já bych ale fenu v tom věku nekryla v žádném případě. Taky bych nechtěla v padesáti rodit...
Pokud pes v 9 letech zvládá tréninky obran, skoky přes překážky, leze po žebříku, a dokáže porážet 3 letá zvířata, tak zvladne i odchov.
Není to na první vrh feny, ale pokud je čuba opravdu mimořádně kvalitní, a ve výborné kondici, tak po takové feně bych brala štěně všema deseti!
No,já bych tedy devítiletou fenu nekryla, i když je v super kondici,protože bych se bála,že to bude ten hřebíček do rakvičky. Ono logicky, ta zátěž při odchovu štěňat je tak enormní,že je dost možné,že by se z toho fena dostávala další rok. Nicméně je to na posouzení, nejsem apriori proti výjimkám (ale pak se bavíme o osmiletých fenách, že), ale musí to mít sakra dobrý důvod. Já bych bez něj koneckonců nekryla ani tu osmiletou fenu v super kondici
janaa
napsal(a):
No,já bych tedy devítiletou fenu nekryla, i když je v super kondici,protože bych se bála,že to bude ten hřebíček do rakvičky. Ono logicky, ta zátěž při odchovu štěňat je tak enormní,že je dost možné,že by se z toho fena dostávala další rok. Nicméně je to na posouzení, nejsem apriori proti výjimkám (ale pak se bavíme o osmiletých fenách, že), ale musí to mít sakra dobrý důvod. Já bych bez něj koneckonců nekryla ani tu osmiletou fenu v super kondici
Já jsem nikdy nekryla na výjimku, ale znám feny, co daly v tom věku skvělá štěňata - třeba zakladatelka mého chovu (měla jsem ji na výcvik a za to jsem si na ní odchovala její první vrh). Dnes má čubina 12 let, a je v pohodě. Mám její 8 letou dceru, a nikdo by jí víc než 5 let neřekl - ta nikdy štěňata neměla protože měla delší kariéru, ale kdyby to nebyla prvnička, tak bych se na ní nebála odchovat vrh ani teď.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já jsem nikdy nekryla na výjimku, ale znám feny, co daly v tom věku skvělá štěňata - třeba zakladatelka mého chovu (měla jsem ji na výcvik a za to jsem si na ní odchovala její první vrh). Dnes má čubina 12 let, a je v pohodě. Mám její 8 letou dceru, a nikdo by jí víc než 5 let neřekl - ta nikdy štěňata neměla protože měla delší kariéru, ale kdyby to nebyla prvnička, tak bych se na ní nebála odchovat vrh ani teď.
Hele,já tomu věřím. Taky mám skoro devítiletou čubu,co letos chodí celou sezónu honů, a kdo jí nezná, myslí si, že je to mladá čuba. Ale stejně bych se bála. Ale samozřejmě nemůžu s čistým svědomím říct, že bych si zrovna u ní nevyžádala výjimku, kdyby něco nevyšlo u její dceru a já po ní neměla pokračovatelku. Jsem si jistá,že by to dala. Ale i tak
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud pes v 9 letech zvládá tréninky obran, skoky přes překážky, leze po žebříku, a dokáže porážet 3 letá zvířata, tak zvladne i odchov.
Není to na první vrh feny, ale pokud je čuba opravdu mimořádně kvalitní, a ve výborné kondici, tak po takové feně bych brala štěně všema deseti!
Neříkám, že nezvládne. Ale snad se shodneme, že odchov je extrémní zátěž pro organismus, zvlášť, hovoříme-li o feně většího plemene, kde bývají početné vrhy. Prostě já bych starší fenu nekryla, i kdyby byla zlatá a dávala diamantová štěňata.
"Ale snad se shodneme, že odchov je extrémní zátěž pro organismus, zvlášť, hovoříme-li o feně většího plemene, kde bývají početné vrhy"
mozna se staci o fenu dobře starat, pomoci ji se stenaty a z extremni zateze je - normalni zatez?
ale to plati pro mladou i pro starou fenu
napsal(a):
"Ale snad se shodneme, že odchov je extrémní zátěž pro organismus, zvlášť, hovoříme-li o feně většího plemene, kde bývají početné vrhy"
mozna se staci o fenu dobře starat, pomoci ji se stenaty a z extremni zateze je - normalni zatez?
Asi tak - početný vrh dokrmuju a starám se i u 3 leté feny, takže u staré by to byla naprostá samozřejmost.
napsal(a):
Dobře se o fenu starat je snad samozřejmost o které mne nenapadlo se extra zmiňovat. Normální zátěž - v jakém smyslu? Vždycky bude odchov větší zátěží pro fenu starou než pro mladou.
Ale berte to jako můj názor, nechovám.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Asi tak - početný vrh dokrmuju a starám se i u 3 leté feny, takže u staré by to byla naprostá samozřejmost.
Jenže já nemyslím jen odchov štěňat po narození, tedy dokrmování. Ta zátěž pro organismus je přece už samotná březost. A starší oganismus je prostě starší organismus, to se nijak "přečůrat" nedá.
napsal(a):
Jenže já nemyslím jen odchov štěňat po narození, tedy dokrmování. Ta zátěž pro organismus je přece už samotná březost. A starší oganismus je prostě starší organismus, to se nijak "přečůrat" nedá.
"A starší oganismus je prostě starší organismus, to se nijak "přečůrat" nedá"
tomu " precuravani " se říká trenink a dobra zivotosprava
a fenu ta brezost zatezuje cca 30 dni...do první pulky se pro ni nemeni nic.
ale ne, nechci se bavit o extrémech.
aktualni zdravotni stav feny je podle me nejdulezi.
jinak jde vystacit s tim, ze ofiko lze chovat do 8mi let. ( u nekterych plemen do dovrseni 8mi let, u jinych do ukončeného 8 roku )
nad tenhle vek - jsou to vždy a opravdu výjimky, zada se o ne malo kdy, povoluji se malo kdy - a když, tak většinou jen protože se ta vekova hranice nestiha o par dnu / tydnu diky harani po pul roce.
napsal(a):
Nedá, fena, které něco chybí nezabřezne nebo zmetá. Viděl jsem zdravá štěňata po 16 leté feně.