Uživatel s deaktivovaným účtem

.....tak se jim vyhýbejte.......kdysi mi fenku jorka pokousal ošklivě ovčoun, nedělalo jí dobře pokud se k ní jakýkoli pes hnal z dálky, takže jsme chodily spolu trasy, které tak ostatními pejskaři oblíbené nebyli.......
napsal(a):
.....tak se jim vyhýbejte.......kdysi mi fenku jorka pokousal ošklivě ovčoun, nedělalo jí dobře pokud se k ní jakýkoli pes hnal z dálky, takže jsme chodily spolu trasy, které tak ostatními pejskaři oblíbené nebyli.......
To se lehce řekne ale obtížně praktikuje. To víte že se snažím vyhýbat, ale někdy na to není vůbec čas.

tero
napsal(a):
To se lehce řekne ale obtížně praktikuje. To víte že se snažím vyhýbat, ale někdy na to není vůbec čas.
...musí člověk koukat při venčení aby se stačil včas vyhnout no......
Většinu psů, které potkáváme, známe. Pokud vidím cizího, fenu si připínám na vodítko, případně se domluvím s majitelem.
Je-li cizí pes navolno a páníček v nedohlednu nebo nevypadá, že by si ho chtěl chytit, stoupám si před svou fenu anebo ona je naučená zaparkovat se mi mezi nohy - dělá to spontánně, pokud má strach z cizího psa. Kdyby bylo nejhůř, vezmu do náruče, ačkoliv se to nedoporučuje.
Naštěstí špatných zkušeností máme minimum, konkrétně asi dvě, kterým šlo předejít a je prakticky jistota, že už se opakovat nebudou.
S bull plemeny máme převážně dobré zkušenosti, asi máme štěstí. Přiznávám, že mívám tendenci je obhajovat, mám je ráda.

tero
napsal(a):
Jak to řešíte při setkání na volno? Ve mně je vždy malá dušička, mám pidi fenku, starou a nemocnou, kastrovanou a většinou si na ni ostatní dovolují.Procházky jsou o nervy, když člověk neví co může od druhého psa čekat.
U nás ve městě patří pitbullové a jim podobní mezi ty nejklidnější psy co tu potkávám

Většinou potkáváme psy, které neznáme. Většinou se vyhnu, i když rozhodně nemám pidipsa.
Nedávno majitel volal, to je pes, je ještě mladý, chce si hrát. V parku. Tak jsem psici pustila, at se jde sezámit. První, co ten mladý, hodný pes udělal bylo, že ji rafnul do nosu. Měla šlince na nosní houbě. Jeden se hojí doteď.
Pravda, pak se na něj zle obořila. Já nebyla v obraze, tak jsem na ni houkla - co to je, pejsek je malý a ona provinile přiběhla. Až na světle jsem zjistila, že jí z čenichu teče krev. Nevěděla jsem, jestli jí nezůstanou bílé jizvy, ale kromě té jedné už má všechny černé a neviditelné. Nebyl to bull, byl to borderkoliják.

Jestli to je divně hledící cizí pes, tak
malého psa si vezměte do náruče. Nekoukejte po cizím psovi, nemáchejte rukama, v klidu se otočte a řekněte si "tak, jdeme domů, máme tam moc dobrý oběd, taky se těšíš, alíku?". A jde se pryč.
Bulíkoidní psi nejdou po člověku, ale po psovi. Ale na 100% to zaručit nelze.
Můžete se vybavit paralyzerem, to jiskření cizího otrapu odradí.
napsal(a):
Jestli to je divně hledící cizí pes, tak
malého psa si vezměte do náruče. Nekoukejte po cizím psovi, nemáchejte rukama, v klidu se otočte a řekněte si "tak, jdeme domů, máme tam moc dobrý oběd, taky se těšíš, alíku?". A jde se pryč.
Bulíkoidní psi nejdou po člověku, ale po psovi. Ale na 100% to zaručit nelze.
Můžete se vybavit paralyzerem, to jiskření cizího otrapu odradí.
O sebe se nebojím, ale o naši tříkilovou fenku...Mám úděsný zážitek právě s pitbulem, který zmasakroval nic netušícího starého malého psa mé známé...nejde na to zapomenout.
Bojím se volně pobíhajících bullů bez náhubku. Jeden takový nám málem zabil psa.
Napadení byli mí psi těmito plemeny hodněkrát, vždy to byli psi nezodpovědných majitelů. Ale pokud měli náhubek, nic tak hrozného se nestalo, nemám naštěstí malé psy.
Jednou jsme byli napadeni pitem na vodítku, majitelka ho nebyla schopná udržet, a koš mu nanasadila. To mě štve nejvíc. Vždyť ten náhubek psovi nevadí, když je na něj zvyklý, a když si navíc někdo pořídí psa, kterého nezvládá fyzicky ani psychicky... Asi se jim investice 2 stovek zdá moc.
I přesto, že sama dva bully mám (nebo právě proto ) , tak nemám dobrý pocit když jdu se psema a vidím bulla na volno, bez koše a daleko od páníčka. Naštěstí u nás se toto neděje.
Zrovna nedávno jsem četla na FB o JRT, kterého potrhal nějaký bull na volno a bez náhubku. Diskuze se tam nakonec strhla v to, že JRT byl taky na volno a taky neměl náhubek . Jenže JRT byl u páníčků, ovladatelný a neútočný.
Taky nechápu, proč je pro spoustu lidí takový problém dát psovi koš. Můj pes má ve městech a tam, kde se psi pohybují koš pořád. U nás, kde nikde nikdo není, koš sundávám když házím hračky, při plavání, nebo když ho mám u sebe na vodítku a na koloběžce - ale koš mám u sebe pořád a v případě potřeby stihnu nasadit.

marcelaamax
napsal(a):
I přesto, že sama dva bully mám (nebo právě proto ) , tak nemám dobrý pocit když jdu se psema a vidím bulla na volno, bez koše a daleko od páníčka. Naštěstí u nás se toto neděje.
Zrovna nedávno jsem četla na FB o JRT, kterého potrhal nějaký bull na volno a bez náhubku. Diskuze se tam nakonec strhla v to, že JRT byl taky na volno a taky neměl náhubek . Jenže JRT byl u páníčků, ovladatelný a neútočný.
Taky nechápu, proč je pro spoustu lidí takový problém dát psovi koš. Můj pes má ve městech a tam, kde se psi pohybují koš pořád. U nás, kde nikde nikdo není, koš sundávám když házím hračky, při plavání, nebo když ho mám u sebe na vodítku a na koloběžce - ale koš mám u sebe pořád a v případě potřeby stihnu nasadit.
Kdyby to tak měl každý, nebo si svého psa aspoň hleděl.
Nedávno, jdeme s psicí potmě městěm kolem hospody, před vchodem z obou stran živý plot, u dveří stojí člověk, kouří a hraje si s mobilem. Kolem něj se promenáduje fena bulla,( pit, amstaf ?? ), projdeme, fena se vydá za námi......Pán stále čumí do mobilu, zjistí, že kolem něj jeho pes není, pokřikuje, fena nereaguje, přecházíme na druhou stranu ulice, s doměním, že za námi nepůjde. Moje fena naštěstí jde se mnou, nezastavuje se a nechce se poměřovat......Nic se nestalo, jen jsem z toho byla pěkně otrávená, to si nemůže toho psa tu chvíli držet, aby se mu nefloncal po ulici?
Takovéto : já mám největšího rváče, tak ať se starají ostatní.
Nemůžu si pomoct, ale co tak pozoruju, tak u bull plemen mi přijde skoro jako pravidlo, že pokud je majitel neřešivej volnomyšlenkář, kterej psa nechává navolno jako dříví v lese, případně rozmazlovač, co ho má jako dítě nebo vnouče, výsledek je vždy o dost lepší, než když se snaží o důslednou výchovu a pevnou ruku, protože má přece toho "bojového psa".
Terven
napsal(a):
Nemůžu si pomoct, ale co tak pozoruju, tak u bull plemen mi přijde skoro jako pravidlo, že pokud je majitel neřešivej volnomyšlenkář, kterej psa nechává navolno jako dříví v lese, případně rozmazlovač, co ho má jako dítě nebo vnouče, výsledek je vždy o dost lepší, než když se snaží o důslednou výchovu a pevnou ruku, protože má přece toho "bojového psa".
Podle mě jsou oba extrémy průšvih.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nemám ráda bully bez koše, a pokud jdu se psem, tak se jim vždy snažím vyhnout - pořizuje si je kde kdo, a já nebudu spoléhat na to, že srovna tento pes měl to štěstí na normálního majitele, protože pak už je pozdě.
Někdy se snažíte vyhnout až bůhví kam a ten pes (respektive fena ) stále leze k vám.
Panička dělala, že si ji volá, čuba ani uchem nehnula.
Teprve, když jsem zavolala, že jestli ujde ještě kousek ( v tu chvíli byla majtelka od nás asi 50m na cestě, její fena asi 5 v louce ), že ještě metr a sejmu ji pepřákem, tak se paní uráčila otočit a zařvat. Pak ji fena poslechla. Nic se nestalo, ale já byla otrávená a psi v takovémto režimu mě s.erou, ať jsou to bull, nebo něco jiného. Co já mám furt někomu vyhrožovat, když se chci normálně projít nebo přemístit z bodu A do bodu B a v tom případě většinou spěchám.

rapotacka11
napsal(a):
Mám kočárek - pohoda.
(tedy po dětech)
Taky dobrý. Vy vezete v kočáře panenku, pejsek běhá. Vidíte nebezpečí - hup se psem k panence. Super. - bez ironie.
Koupím dvojčecí - mám psici trochu větší :-))
Začala jsem to tak dělat, když byl ml. vnuk malý.
Hřiště ... tam psi nesmí, dole v kočárku jsem měla tašku, pití, svačinu,
kyblíček atd. Nahoře kolo kolečko. Kluk si hrál na hřišti, pes čekal v kočáře,
pak jsme prošli - projeli lesopark a vyvenčila jsem oba. Kluk vyrostl,
kočár mi slouží a moc vyhovuje. Jdem se projít, zajdu na hřbitov, šup se psem do kočáru, psi tam nesmí.

Bulu se nebojime.
Ale vseobecne se snazime pri prochajdach vyhnout vsem BLBUM... (setkani s nimi vazne zbytecne boli...)

..tak buloidních se bojím....vedle nás ve vchodě soused (už jsem popisovala kdysi), psa velkého, pitbula, či co to je......nám se podařilo vyváznout s olíznutými zády, kamarádčině větší jakočivavě nikoli, zlomená lopatka a spousta hlubokých kousanců, operace za 15 000.....majitel psa se jí ani neomluvil ani nečekal jak se psem bude, prostě když ho jeho pes vyplivnul - měla obrovské štěstí, tak ho sebral a odešel.....k události došlo tak, že jsou dvě cesty a mezi nimi široký pás trávníku - na jedné cestě šel onen pán se psem, na druhém si hrál jakočivavák s druhým psem, majitele psa nenapadlo nic lepšího, než obejít pás trávy a vydat se tou cestou, kde si oba psi hráli - výsledek popsán nahoře.....nikdo nepochopil, proč se k nim vydal, bylo to naprosto zbytečné........

napsal(a):
..tak buloidních se bojím....vedle nás ve vchodě soused (už jsem popisovala kdysi), psa velkého, pitbula, či co to je......nám se podařilo vyváznout s olíznutými zády, kamarádčině větší jakočivavě nikoli, zlomená lopatka a spousta hlubokých kousanců, operace za 15 000.....majitel psa se jí ani neomluvil ani nečekal jak se psem bude, prostě když ho jeho pes vyplivnul - měla obrovské štěstí, tak ho sebral a odešel.....k události došlo tak, že jsou dvě cesty a mezi nimi široký pás trávníku - na jedné cestě šel onen pán se psem, na druhém si hrál jakočivavák s druhým psem, majitele psa nenapadlo nic lepšího, než obejít pás trávy a vydat se tou cestou, kde si oba psi hráli - výsledek popsán nahoře.....nikdo nepochopil, proč se k nim vydal, bylo to naprosto zbytečné........
Asi chtěl ukázat ( nebo vyzkoušet ), že jeho pes je hodný. No, nebyl, byl to d.ebil - majitel.
Bohužel jim to prochází. Mám takový pocit, že kdyby se to stalo mně, jeho psa bych též zlikvidovala. Kdybych ho znala. Pokoutně, jinak bych to neuměla. Aby už to nemohl zopakovat. Tak dlouho bych mu mazala jed na rohožku, až by si líznul.

napsal(a):
Asi chtěl ukázat ( nebo vyzkoušet ), že jeho pes je hodný. No, nebyl, byl to d.ebil - majitel.
Bohužel jim to prochází. Mám takový pocit, že kdyby se to stalo mně, jeho psa bych též zlikvidovala. Kdybych ho znala. Pokoutně, jinak bych to neuměla. Aby už to nemohl zopakovat. Tak dlouho bych mu mazala jed na rohožku, až by si líznul.
...sám když se přistěhoval říkal sousedům aby své psy drželi stranu, že je schopen zabít.....psa kliká při povelech a holt si chtěl asi vyzkoušet, zda má dostatečně naklikáno, no neměl.......ale on si ho někdo podá až tady místním nějakého psa usmrtí.....
To je šílený. Já znám osobně spíš ty zodpovědný páníčky bullů. Třeba za vesnicí, ve které jsem předtím bydlela , jsem potkávala pána z vedlejší vesnice se psem AST - a to jsem byla naprosto v klidu, protože jsem věděla, že ten pes prostě funguje a má přivolání. Na rozdíl od těch ostatních, jiných plemen, která se páníček vždy snažil nahánět po louce.
Soused má zase fenu AST - nesnáší feny a psy si vybírá. To jsme si řekli hned v začátcích. Jednou mě teda překvapila - šla jsem doprovodit kamarádku k autu před barák (psa jsem naštěstí nechala doma, fenu jsem ještě neměla), no a fena od souseda hop přes plot a šla mě přivítat, pak zase hop přes plot ven a běžela pryč z vesnice. Hned jsem šla za sousedem, už se to neopakovalo. Občas se "holky" poštěkají přes plot, když jsou zrovna obě venku - ale ani jedna tam není bez páníčků, takže na ně vždycky jen houknem a je klid.
Je fakt, že ve městě potkávám občas takové ty frajery, kde je vidět, že pes jim má pouze doplňovat image - těm se vyhýbám obloukem.
Nic se nestalo, ale já byla otrávená a psi v takovémto režimu mě s.erou, ať jsou to bull, nebo něco jiného
asi tak noo. Ale jak už jsem psala, mě může štvát maximálně tak ta představa, protože tady téměř nikdo se psy nechodí. V předchozím bydlišti se to stávalo, ale ne nijak pravidelně. A nemusí to být jen bull - zrovna tady se mi jednou stalo, že jsme venku potkali nějakého bílého obřího pastevce - možná pyreneják? Nevím. Potkali jsme ho na louce, v bezpečné vzdálenosti. Zastavila jsem a čekala, jestli si psa někdo zavolá. Byly tam tři ženský. Jak mě zbystřily, tak začaly všechny histericky na psa řvát a honit ho po louce, normálně po něm skákali - já kdybych neměla za sebou psa a nemodlila se, ať si nás ten pes nevšimne, tak bych se té podívané normálně snad i smála. Nakonec teda psa chytli - ne nepřivolali, skočili po něm. Když jsem viděla, že ho mají na vodítku, tak jsem šla, ale radši obloukem. Držely ho všechny tři a měly co dělat....Od té doby jsem psa venku neviděla. Vím, že soused s tou AST chodí pravidelně ven, ale většinou na druhou stranu než my a nebo do vesnice - jo párkrát jsme se potkali, ale tam strach vůbec nemám, vím, že fena poslouchá. No a teď jsem po novém roce začala potkávat paní se třemi psy - nejspíš rtw, a dva menší - nevím co jsou zač. Rtw se taky bere jako bojové plemeno? Tak v případě tohohle se taky nebojím. Poprvé, když jsem je viděla tak jsem zastavila a přivolala psy. Paní okamžitě bez problémů udělala to samé - a to jsme byli docela na velkou vzdálenost. Pak jsme se normálně minuli a psy zase pustili. Když jsme se potkali po druhé, tak psy ani nepřivolala, jen na nás mávla, asi jako že o nás ví a šla kousek bokem, psi ji následovali, nás viděli, ale nezajímali jsme je. A tohle mě přijde jako samozřejmost, bohužel to tak ale nemají všichni. Jo a pak to byl v létě u rybníku vlastně ještě jeden jezevčík - to bylo asi to, co vy řešíte ve městech - moji psi ve vodě a jezevčík na volno, za ním paní, se blíží k nám. Volám psy z vody a cvakám je na vodítko. Paní nic, jezevčík se pořád blíží. Nasazuji psovi koš - to už paní zpozorní a volá na mě - to vypadá na psa, ne? Ta naše je fenka a chce se jen pozdravit. Tak jí odpovídám, že je to pes, ale že se nechce zdravit ani s fenou, jestli si ji může zavolat. Tak teda začíná chvilka křiku , 15 povelů a pak se fena aspoň zastaví a panička si pro ní dojde a odchází - druhým směrem - a ještě si něco mumlá, jakože to teda nejsou kamarádi, tak že jdou domů. Takže ona tam šla asi vyloženě kvůli nám .
Ale tohle jsou všichni psi, který jsme tady potkali za rok a pár měsíců, takže pohoda . Jo ještě pár jich bylo - ale na vodítku.
napsal(a):
...sám když se přistěhoval říkal sousedům aby své psy drželi stranu, že je schopen zabít.....psa kliká při povelech a holt si chtěl asi vyzkoušet, zda má dostatečně naklikáno, no neměl.......ale on si ho někdo podá až tady místním nějakého psa usmrtí.....
Tohle je ale fakt nějaký de*ent. A přesně ten případ, kdy nechápu, proč bull někde na sídlišti musí být na volno a když už, tak proč nemůže mít alespoň koš? . A řešila to nějak ta kamarádka?

marcelaamax
napsal(a):
Tohle je ale fakt nějaký de*ent. A přesně ten případ, kdy nechápu, proč bull někde na sídlišti musí být na volno a když už, tak proč nemůže mít alespoň koš? . A řešila to nějak ta kamarádka?
....jo de.bil je to na entou......já ho takhle potkala onehdá kousek od baráku ještě před tím kamarádčiným incidentem, tak jsem se ho šla optat jak starý je pes (no není moc starý, brzká sešlost věkem nehrozí)...tak mi pán dal do ruky pamlsek, zda bych mu ho nemohla dát, pes je to opravdu krásný, no tak jsem mu ho dala, poté z pána vypadlo, že on má tak trochu problémy i s lidmi, na otázku, jak doma s návštěvami, tak odvětil, že je pes v kleci......

marcelaamax
napsal(a):
...kamarádka šla na policajty, vzhledem k tomu, že přiznala, že měla psa na volno, jí bylo sděleno, že ještě může vyfasovat pokutu ona sama........půjde tam po druhé až bude mít všechny účty a byť by zaplatila pokutu za venčení bez vodítka, bude trvat aby se s tím něco dělalo - no nevím jak moc bude úspěšná........myslím, že řešit to nebudou - ona psa na volno - on na dlouhé lonži - takto ho venčí neustále, jenomže pes je tak střelhbitý, jak jsem se o tom přesvědčila i tehdy já, že ho nemá šanci na té lonži strhnout, pokud opět vylítne po psu.........

Bullů se bojím, ne teda já osobně, zatím zkušenost, že všichni bull psi byli neskutečně hodní a kontaktní k lidem, ale kvůli psům, myslím, že ani moje fena v dobách své "největší slávy" by neměla šanci, o mém psu ani nemluvím, to je trdlo makový, toho by asi sejmul každej pes, který by na to fyzicky trochu měl, ve své podstatě myslím, že by mu to nandala i odvážná čivava......ne že by ten strach byl nějaký panický, ale je to jen proto, že každé setkání s bull psy bylo v pohodě...asi mám štěstí na "normální" majitele, buď má pes koš nebo koš a je i na vodítku a nebo je na volno, bez koše, ale páník si na něj dává pozor, pes poslouchá...a v těchto případech jsou to taková šťastná a veselá třeštiprdla, s úsměvem od ucha k uchu, taková sluníčka, že když je člověk vidí, tak má hned lepší náladu a musí se taky usmívat....a v těchto případech je vidět i na páníkovi, že je to usměvavý pohodář.
Ale přeci jen člověk tu a tam zaslechne, že někdo problém měl, nemusím chodit daleko, mojí tetě taky bull počechral psa, měla obrovské štěstí, skončilo to "jen" šitím, takže ten strach tady přeci jen je, ne ze psa, ale z toho, že narazím na nezodpovědného pánečka. Já teda obcházím všechny psy, pokud to jde, prostě proto, že je to "jednodušší" pro mojí feňuli.
napsal(a):
....jo de.bil je to na entou......já ho takhle potkala onehdá kousek od baráku ještě před tím kamarádčiným incidentem, tak jsem se ho šla optat jak starý je pes (no není moc starý, brzká sešlost věkem nehrozí)...tak mi pán dal do ruky pamlsek, zda bych mu ho nemohla dát, pes je to opravdu krásný, no tak jsem mu ho dala, poté z pána vypadlo, že on má tak trochu problémy i s lidmi, na otázku, jak doma s návštěvami, tak odvětil, že je pes v kleci......
Tak to už vůbec nechápu, proč nemá koš a není mezi lidmi na krátkém vodítku, když má problém i s lidmi .
Jinak co se těch návštěv týče - no, náš pes taky nemusí cizí lidi, venku je to v pohodě, pokud si lidi nevšímají jeho, tak si jich taky nevšímá. Doma je to trochu (víc) jiné, doma hlídá. Máme pár lidí které miluje a to jsou i nejčastější návštěvy - rodina a pár přátel - tam je to v pohodě. Ale v případě jiných, nezvaných, nebo cizích návštěv psa zavírám taky. Pokud je to v létě když jsme venku - tak dám psa buď domů nebo do kotce. Pokud je to teď v zimě, tak pes může buď do ložnice a nebo do klece - a to on dobrovolně radši do klece - protože je "mezi námi" , v centru dění a může tu návštěvu sledovat. Jo určitě by šlo, že bych psa hlídala a byl by puštěný, ale v tomhle se mu nedá úplně věřit, co a jak vyhodnotí a musela bych se hodně soustředit jen na psa.... Takže prostě lepší psa v případě takové návštěvy zavřít - ale teda taková návštěva je u nás spíš výjimečná a když už, tak krátká. To je třeba řemeslník, který se přijde jen na něco mrknout, maximálně si pak dá rychlé kafe. Opravář myčky atd...Nejsou to žádné hodinové pravidelné návštěvy.
smudla2010
napsal(a):
snad nejhorsi varianta a tu sem zazil je opily panicek a pitbul na volno
Zrovna dneska jsem na FB četla, že od nového roku v Německu platí, že majitelé a turisté, kteří mají psa uvedeného na seznamu nebezpečných plemen nesmí při kontrole nadýchat víc jak 0,5 promile. Ovšem nevím, co se stane v případě, že majitel nadýchá víc.

marcelaamax
napsal(a):
Zrovna dneska jsem na FB četla, že od nového roku v Německu platí, že majitelé a turisté, kteří mají psa uvedeného na seznamu nebezpečných plemen nesmí při kontrole nadýchat víc jak 0,5 promile. Ovšem nevím, co se stane v případě, že majitel nadýchá víc.
Nemáte někde seznam, co považují v Německu za nebezpečné? Třeba kdybyste hodila odkaz ( FB nemám). Dík.

marcelaamax
napsal(a):
https://www.mzv.cz/munich/cz/konzularni_informace_pro_obcany_cr_pasy/cesi_cestuji_do_zahranici/zakaz_dovozu_nektrych_plemen_psu.html
http://www.dovolenasepsem.unas.cz/more-evropa/pravidla-pro-pobyt-se-psem-v-zahrani-i.html
Dík.

Porušení dovozu/pohybu zakázaných plemen je za pokutu do 5 tisíc eur.
To je snad za nedostatečné doklady.
Pak se tam píše něco o odnětí svobody na rok a dva.
Zas ale ono to tak hrozné není... můžete tam jet na návštěvu pod 4 týdny, vodítko a koš.
A ti, co tam žijí, musí mít povolení k držení psa a potvrzení, že složil nějakou zkoušku.
To by tady mohli zavést klidně pro všechny majitele psů.
Myslím, že by to okamžitě vyprázdnilo útulky.
Podrobněji je to zde
https://www.zoll.de/DE/Privatpersonen/Reisen/Reisen-nach-Deutschland-aus-einem-nicht-eu-Staat/Einschraenkungen/Gefaehrliche-Hunde/regelungen_bundeslaender.html?nn=288116&faqCalledDoc=288120
http://www.gesetze-im-internet.de/hundverbreinfg/__6.html
http://www.gesetze-im-internet.de/hundverbreinfg/__5.html
nevím, kdo se v tom vyzná.. já ne :-)
napsal(a):
Porušení dovozu/pohybu zakázaných plemen je za pokutu do 5 tisíc eur.
To je snad za nedostatečné doklady.
Pak se tam píše něco o odnětí svobody na rok a dva.
Zas ale ono to tak hrozné není... můžete tam jet na návštěvu pod 4 týdny, vodítko a koš.
A ti, co tam žijí, musí mít povolení k držení psa a potvrzení, že složil nějakou zkoušku.
To by tady mohli zavést klidně pro všechny majitele psů.
Myslím, že by to okamžitě vyprázdnilo útulky.
Podrobněji je to zde
https://www.zoll.de/DE/Privatpersonen/Reisen/Reisen-nach-Deutschland-aus-einem-nicht-eu-Staat/Einschraenkungen/Gefaehrliche-Hunde/regelungen_bundeslaender.html?nn=288116&faqCalledDoc=288120
http://www.gesetze-im-internet.de/hundverbreinfg/__6.html
http://www.gesetze-im-internet.de/hundverbreinfg/__5.html
nevím, kdo se v tom vyzná.. já ne :-)
A i s křížencem? Mě to z toho popisu na té české stránce připadá tak, že pouze s PP psem.

marcelaamax
napsal(a):
A i s křížencem? Mě to z toho popisu na té české stránce připadá tak, že pouze s PP psem.
Tak píše se tam, že zakáz mají ten a ten a jejich kříženci.
A že výjimku mají..................
Teda to je na tom něm. webu.
S tím alkoholem nevím. Ale je to správně.
https://www.eurocommpr.at/cz/Media-Corner/Viden-zprisnila-pravidla-pro-drzitele-nebezpecnych-psich-plemen
Taky se bojím.
Jak jsem psala drive - jezdící dědek s pitbullem na volno, bez košíku. Pes má majitele u zadku a neposlouchá 😣 často i utíká.
Bohužel jezdí cca 3x denne kolem našeho baráku do vedlejší vsi.
Je to přesně ten případ, KTERÝ má velkého psa a tak jim nic nehrozí.
Naše jsou pro něj svačina jak "vtipne" dodává
Takže na procházce jsem jak na stráži, snažím se chodit jinam, nez vyjdeme koukám že všech stran, zda v dali nejedou. Mam v kapse paralzér
Je to otrava, ale více s tím asi neudělám. Stížnosti, a starostka s nim nehnou 😕
napsal(a):
Tak píše se tam, že zakáz mají ten a ten a jejich kříženci.
A že výjimku mají..................
Teda to je na tom něm. webu.
S tím alkoholem nevím. Ale je to správně.
https://www.eurocommpr.at/cz/Media-Corner/Viden-zprisnila-pravidla-pro-drzitele-nebezpecnych-psich-plemen
Ne já myslela celkově to, jestli s křížencem bulla se může do Německa, když to nepřesáhne ty 4 týdny. Protože ono je to všude psané tak nějak jinak - z nějakých stránek to vyplývá tak, že pokud je to do 4 týdnů, tak to může být jakýkoli pes. No ale někde zase píšou, že ty výjimky se vztahují pouze na psy s PP.
Na tom německém webu píší, že si máte zjistit jaké dokumenty jsou potřeba.
Ptala jsem se známého, který v Německu s bull psem (s PP) byl a prý bullové bez PP tam nesmí. Prý s sebou nosili všude PP, ale nikdy je nikdo nekontroloval - venku, jen jednou v autě a tam ten PP chtěli....

marcelaamax
napsal(a):
Aj na té cz stránce píší o výjimkách, dole - 4 týdny.
Zato do Francie kříženec nesmí vůbec, ale papírák ano.
Nejvtipnější je Chorvatsko, tam nesmí Pitbull, protože nemá pp fci :-)
Roza - máte ty stížnosti písemně? Nemáte-li, pošlete doporučeně starostce, volejte policii, pokud jste v přímém ohrožení, si roztrhněte kalhoty, no, trvejte na zápisu. Pokud nefunguje paní starostka, tak příští volby :-) jistě má nad sebou někoho, kde si stěžovat lze. Písemně. Je na vsi dovolené mít psa bez vodítka? Máte určitě mobil s kamerou.
Pak by mohlo zafungovat půjčit si pár velkých psů na víkendovou návštěvu. Tak čtyři kusy. Vypadají u brány moc hezky.
No jo, ale pak je tam pod tím uvedeno ještě toto: Výjimka je platná za předpokladu, že majitel, který výše uvedeného psa dováží, je schopen předložit takové doklady, které jsou zapotřebí k ověření zvířete (např. doklad o původu, očkovací průkaz, atest osvědčující chování psa, další doklady, které předepisuje místně příslušný pořádkový úřad).
Němci a Švýcaři však přistoupili k následujícím výjimkám v zákazu dovozu nebezpečných psích plemen do jejich země a díky tomu můžete se svým čistokrevným mazlíkem s PP na dovolenou za těchto předpokladů:

marcelaamax
napsal(a):
Tak to už vůbec nechápu, proč nemá koš a není mezi lidmi na krátkém vodítku, když má problém i s lidmi .
Jinak co se těch návštěv týče - no, náš pes taky nemusí cizí lidi, venku je to v pohodě, pokud si lidi nevšímají jeho, tak si jich taky nevšímá. Doma je to trochu (víc) jiné, doma hlídá. Máme pár lidí které miluje a to jsou i nejčastější návštěvy - rodina a pár přátel - tam je to v pohodě. Ale v případě jiných, nezvaných, nebo cizích návštěv psa zavírám taky. Pokud je to v létě když jsme venku - tak dám psa buď domů nebo do kotce. Pokud je to teď v zimě, tak pes může buď do ložnice a nebo do klece - a to on dobrovolně radši do klece - protože je "mezi námi" , v centru dění a může tu návštěvu sledovat. Jo určitě by šlo, že bych psa hlídala a byl by puštěný, ale v tomhle se mu nedá úplně věřit, co a jak vyhodnotí a musela bych se hodně soustředit jen na psa.... Takže prostě lepší psa v případě takové návštěvy zavřít - ale teda taková návštěva je u nás spíš výjimečná a když už, tak krátká. To je třeba řemeslník, který se přijde jen na něco mrknout, maximálně si pak dá rychlé kafe. Opravář myčky atd...Nejsou to žádné hodinové pravidelné návštěvy.
...no nenosí ho, také nechápu, na té lonži ho nemá absolutně možnost ho strhnout.....ale jo, tohle beru, jenomže spíš to u tohohle psa je o tom, že je to magor všestranný a na sídlišti plném lidí a psů opravdu nemá co dělat......mimochodem jak jsme se bavili, tak jsme probírali co pltí na hyperaktivitu psů - jak cvičit soustředění - mně pravil, že svého psa ve své podstatě týrám a ať si sjedu na hodiny k jednomu cvičiteli - ten prý pořádá setkání a klikání se slepicemi, on tam jezdí také a je to výborné, no výsledky jsem viděla na vlastní oči......můj pes jen tak tak bez úrazu, kamarádky takřka zmrzačenej a může toho být víc - jen o tom nevíme.....policajti už to s kamarádkou sepsali, takže zná jeho osobní údaje, jsem zvědavá jak to bude pokračovat dál......

marcelaamax
napsal(a):
No jo, ale pak je tam pod tím uvedeno ještě toto: Výjimka je platná za předpokladu, že majitel, který výše uvedeného psa dováží, je schopen předložit takové doklady, které jsou zapotřebí k ověření zvířete (např. doklad o původu, očkovací průkaz, atest osvědčující chování psa, další doklady, které předepisuje místně příslušný pořádkový úřad).
Němci a Švýcaři však přistoupili k následujícím výjimkám v zákazu dovozu nebezpečných psích plemen do jejich země a díky tomu můžete se svým čistokrevným mazlíkem s PP na dovolenou za těchto předpokladů:
Tato stránka je pro mě důvěryhodná. Na zbytek je třeba se zeptat.
Klasifikace nebezpečného psa jsou některá plemena a jejich kříženci.
Výjimky jsou zde
http://www.gesetze-im-internet.de/hundverbreinfvo/__2.html
Tam se píše:
3) Nebezpeční psi ve smyslu § 2 odst. 1 zákona mohou být do země dočasně dovezeni nebo dovezeni za předpokladu, že se spolu s doprovodem, který nemá bydliště v Německu, nezdrží déle než čtyři týdny. , Prodloužení dočasného pobytu může být schváleno příslušným orgánem podle státního práva na žádost, aby se zabránilo nepřiměřeným problémům.
Podle mě nebezpečný pes je i kříženec.
Definice je "nebezpečný pes:
Psi plemen Pit Bull Terrier, Americký stafordšírský teriér, Staffordshire Bull Terrier, Bull Terrier a jejich kříženci, jakož i psi určené vnitrostátními právními předpisy."
Z http://www.gesetze-im-internet.de/hundverbreinfg/__1.html
Takové zákazy jsou výsledkem VELICE povrchního přístupu. Jde v podstatě o vyhubení místního charakteru a oslabení základny. Přitom se jedná o živé, mezigeneračně proměnlivé a proto i vysoce zranitelné bohatství. Tradice šlechtitelského chovu prapředků těchto plemen - potažmo tedy i tradice chovu těchto plemen sahá tisíce let do minulosti. Tito psi proto zasluhují odbornou globální ochranu, péči a pozornost.

Počet úmrtí následkem napadení psem v Německu do roku 2002:
Německý ovčák: 26
Rottwailer: 7
Německá doga: 5
kříženci: 4
Pitbull, AST...* 3
Dobrman: 1
Chrt 1
Huski 1
Ohař, lovečtí psi 1
Boxer: 1
Labrador: 1
Bernardýn: 1
*) zde jsou zahrnuta tato plemena: Americký stafordšírský teriér, Bandog, Bordeauxská doga, Bulmastif, Bulterier, Argentinská Doga, Brazilská Fila, Mastif, Španělský Mastin, Pitbull, Rhodéský Ridgeback, Stafordšírský Bulterier, Tosa Inu.
Pak přibylo případů smrti po útoku i dětí a tím došla trpělivost. Tady se také stalo a ne jednou.
Nebyli to ale žádní staffordi, piti, ale nějací kříženci vyšinutí s vyšinutými majiteli.
Neomlouvám.
Testy pro lidi a psy. Bez osvědčení sedět doma.
vetřelec
napsal(a):
Takové zákazy jsou výsledkem VELICE povrchního přístupu. Jde v podstatě o vyhubení místního charakteru a oslabení základny. Přitom se jedná o živé, mezigeneračně proměnlivé a proto i vysoce zranitelné bohatství. Tradice šlechtitelského chovu prapředků těchto plemen - potažmo tedy i tradice chovu těchto plemen sahá tisíce let do minulosti. Tito psi proto zasluhují odbornou globální ochranu, péči a pozornost.
Bull psi nikdy neměli ve střední Evropě tradici chovu ani uplatnění (byli sem v podstatě jen zavlečeni), takže k žádnému oslabení základny, nebo kulturního bohatství zde nedochází.
Pro vetřelec:
To je sakra hodně kontroverzní názor.
Co to je, ta globální ochrana, péče a pozornost? Snad ne návrat k činnostem, pro které byla tato plemena primárně chována?
Dle mého názoru naopak vůbec žádnou globální ochranu nezasluhují, protože už se přežili, psi tohoto typu v dnešní době k ničemu rozumnému nejsou. Jedná se o plemena (a jejich křížence - mám teď na mysli hlavně jmenované výše typu bull), co už dávno své původní poslání ztratila, a do současného veřejného prostoru západní civilizace prostě nepatří, protože jejich držení pro okolí jednoznačně rizikové je - tak to vnímá mnoho pejskařů, a hlavně podstatná většina nepejskařů - viz název diskuze, copak by někoho napadlo založit vlákno s názvem "Bojíte se pudlů a jim podobných?".
To samé platí pro pastevce, ale o tom tohle vlákno není.
Jakou životní náplň můžete dnes v ČR legálně nabídnout psovi typu bull? Bullí sporty? Běh u koloběžky? Přetahování? Plavání? Naplněný kong? Vždyť je to směšné......co to má proboha společného s původním určením těchto psů? Tak čemu to plemeno dál držet při životě? K ničemu dnes nejsou.
Psí tragédie bohužel je, že chov většiny psích plemen je dnes výhradně v rukou laiků, při troše štěstí možná alespoň trochu políbených informacemi, které šly někde náhodou kolem. Jasně, za požehnání FCI a národních kynologických "spolků"´, ovšem praxe a dopady na konkrétní plemena jsou více než tragické. Jak tohle má nahradit (a samozřejmě vylepšit) praktické formování a zušlechťování (v tom dobrém) jakéhokoliv psího plemene, tvarovaného po stovky let hlavně výkoností a užitkovostí (ve smyslu co nejlepší použitelnosti k danému účelu - a jen proto ta plemena v průběhu věků vznikala)? No, nijak, takže reálná budoucnost většiny psích plemen bude vždy už jen horší, než současnost.

Proč se teriér jmenuje teriér.
Původní účel je lov a společník člověka.
AST, SBT a AB jsou v ČR již dlouho využívaní myslivci. Jen APBT tady zkoušky skládat nesmí.
No to je jedno..
Problém je, že psa má každý. A nic s ním nedělá.
Když ani košík si mnoho lidí neumí koupit, tak co s tím. Vyhubit buldočí teriéry.
napsal(a):
Proč se teriér jmenuje teriér.
Původní účel je lov a společník člověka.
AST, SBT a AB jsou v ČR již dlouho využívaní myslivci. Jen APBT tady zkoušky skládat nesmí.
No to je jedno..
Problém je, že psa má každý. A nic s ním nedělá.
Když ani košík si mnoho lidí neumí koupit, tak co s tím. Vyhubit buldočí teriéry.
Bullové jsou v myslivosti využívaní v ČR jen ve velmi omezené míře, a rozhodně ne dlouho. Tato plemena se sem začala tahat až po revoluci.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pan vetřelec má vůbec hodně kontroverzní názory - on se totiž vyžívá ve zvířecích zápasech a zabíjení zvířat mezi sebou navzájem. Jeho vášeň je dávno za hranicí obsese
..no toho už jsem si všimnula dávno, včetně jeho podivného jakoby zkopírovaného sáhodlouhého pro mně obyčejného pejskaře takřka nečitatelného osvětlování.......

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bullové jsou v myslivosti využívaní v ČR jen ve velmi omezené míře, a rozhodně ne dlouho. Tato plemena se sem začala tahat až po revoluci.
..v myslivosti si myslím, že na černou stačil, stačí a stačit bude mně velmi sympatický ang. bulteriér....
napsal(a):
..v myslivosti si myslím, že na černou stačil, stačí a stačit bude mně velmi sympatický ang. bulteriér....
U bullů je v myslivosti problém, že mají jen malé spektrum použití - univerzální ohař udělá nesrovnatelně víc práce, a hlavně je použitelný na honech.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
U bullů je v myslivosti problém, že mají jen malé spektrum použití - univerzální ohař udělá nesrovnatelně víc práce, a hlavně je použitelný na honech.
..díky....

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Na honech sice ohař použitelný je, ale kolik a nač jsou u nás hony?
Inspektor Pišišvor: Vy nesledujete globální situaci. Dnes má střední Evropa v chovu těchto psů naprosto zásadní úlohu.
Ve skutečnosti mě fascinují predátoři, zajímám se o pokročilé šlechtitelské sporty a související problematiku.
saola: Máte bohužel jen omezený náhled do této široké problematiky. Nejedná se o přežitek a nejde o primitivní zábavu. Tato plemena mají pro člověka značný význam, vždycky jej měla a nikdy jej neztratí. Patří především do rukou zkušených CHOVATELŮ. Takových je ve střední Evropě mnoho a nepředstavují žádné společenské ohrožení. Z jejich chovů žádná zvířata neunikají - Všechna problematická zvířata pocházejí z dlouhodobě neselektovaných pseudochovů. Co navrhujete?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Honů a dohledávek je docela dost.
Občas cvičím i nějakého ohaře, a pozvánek jsem měla docela dost - v sezóně i každý týden.
Tak třeba jo, já jen když si představím toho jednoho zajíce u nás :-))
Na bažanty z bažantnice.....je lepší klacek, než brokovnice.
Kachny museli spřátelení myslivci z rybníka házet do vzduchu, jak byly překrmené.......
Ale ráda se dozvím, jestli je ještě někde tolik zajíců, že se může pořádat hon.
napsal(a):
Kachny museli spřátelení myslivci z rybníka házet do vzduchu, jak byly překrmené.......
Nevím, kolik se tady u nás pořádá honů, ale zajíců je tady teda opravdu dost. A nebo na ně mám štěstí .
napsal(a):
Na honech sice ohař použitelný je, ale kolik a nač jsou u nás hony?
Ten ohař je hlavně použitelný univerzálně - pokud už bych držela psa pro loveckou praxi, tak proč živit takového, se kterým můžu tak max na nějakou dohledávku (s modlitbou, aby mu při práci navolno nezkřížil cestu nějaký pejskař). Anebo na černou, kde zase riskuju, že mi ho vyvrhne prase, nebo chytne aujezskyho...?
napsal(a):
Tak zrovna u nás je kačen, bažantů, a poslední roky i zajíců docela dost, ale dostávala jsem pozvánky hlavně z Vysočiny
Pro vetřelce:
Co osobně navrhuji u těchto pĺemen a kříženců?
Absolutní zákaz chovu (či množení) a držení těchto zvířat od určitého budoucího data - nikdo nebude utrácet a odvážet do kafilerie žijící zvířata, ale to, že se nechají dožít, neznamená, že se mohou dále rozmnožovat.
Dále výrazným způsobem zlepšit vymahatelnost plné odpovědnosti majitele psa (nejen těchto plemen a kříženců) za jeho projevy na veřejnosti a nesení veškerých následků, pokud ten pes napadne člověka nebo zvíře, zraní, zabije, způsobí nehodu apod.
Nikdo zatím nic lepšího nevymyslel, protože dokud si psa může pořídit každý, může si bohužel (snad výhledově už jen zatím) pořídit i takováhle zvířata. A tak by to být nemělo.
Teď se vás zeptám na něco já, vetřelče: Co ti zkušení chovatelé těchto zvířat, kterých je dle vás v Evropě plno, s těmi psy, kteří dle vás pro ostatní nepředstavují žádné společenské ohrožení, dělají? Proč je chovají? Za jakým konkrétním účelem? Co je tak speciální náplní práce těch psů, že by to nezvládlo jiné, méně kontroverzní plemeno či kříženec?

Buldočí výdrž že by překonal ohař? Tito psi se jen tak nevzdávají a jdou až za hranice možností všech ostatních.
Ale to jen taková legrace...... je i v ČR několik CHS, kde AST loví. Ve světě to není zas tak ojedinělé.
Tady nejde o to, kdo je lepší na spárkatou a černou.
Ale takto podáno -
vymýtit nějaké plemeno je dost prasárna, něco takového vypustit z úst je velice ubohé. Ale tak to je můj názor :-) Ani v zahraničí nejsou vybiti nebo zakázáni zcela, jen je pro to potřebné povolení.
A to je řešení. Testy pro majitele psů, tresty (jako jinde za úraz způsobený psem jde majitel sedět, pes je zabaven a většinou utracen), testy psů a následné přezkušování - u nás nutné na 300%.
Tyto nebezpečnější psy přezkušovat častěji. V zahraničí je to, tuším, 1x za dva roky.

Určit co je pes za plemeno, kříženec? To je podle mě nesmysl. Ať se zavedou nějaké zkoušky ovladatelnosti, to by bylo spravedlivé. Nejsem fanda bull plemen, ale rozhodně není každý z těch psů automaticky zabiják. Zrovna u nás chodí kluk, takový místní frajírek, s pitbulem, několikrát jsem psa potkala, když mu utekl a stačilo na něj houknout, ať maže domů a šel. Majitel by samozřejmě zasloužil potrestat, ale pes to nebezpečný není. Naopak je tu v okolí několik kříženců, které bych rozhodně potkat navolno nechtěla.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bull psi nikdy neměli ve střední Evropě tradici chovu ani uplatnění (byli sem v podstatě jen zavlečeni), takže k žádnému oslabení základny, nebo kulturního bohatství zde nedochází.
Cože??

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Anglický bulteriér se v ČR chová mnohem déle, než od sametu. Jak pro lovecké tak pro sportovní účely.

saola
napsal(a):
Pro vetřelce:
Co osobně navrhuji u těchto pĺemen a kříženců?
Absolutní zákaz chovu (či množení) a držení těchto zvířat od určitého budoucího data - nikdo nebude utrácet a odvážet do kafilerie žijící zvířata, ale to, že se nechají dožít, neznamená, že se mohou dále rozmnožovat.
Dále výrazným způsobem zlepšit vymahatelnost plné odpovědnosti majitele psa (nejen těchto plemen a kříženců) za jeho projevy na veřejnosti a nesení veškerých následků, pokud ten pes napadne člověka nebo zvíře, zraní, zabije, způsobí nehodu apod.
Nikdo zatím nic lepšího nevymyslel, protože dokud si psa může pořídit každý, může si bohužel (snad výhledově už jen zatím) pořídit i takováhle zvířata. A tak by to být nemělo.
Teď se vás zeptám na něco já, vetřelče: Co ti zkušení chovatelé těchto zvířat, kterých je dle vás v Evropě plno, s těmi psy, kteří dle vás pro ostatní nepředstavují žádné společenské ohrožení, dělají? Proč je chovají? Za jakým konkrétním účelem? Co je tak speciální náplní práce těch psů, že by to nezvládlo jiné, méně kontroverzní plemeno či kříženec?
Tohle opravdu myslíte vážně? "Absolutní zákaz chovu (či množení) a držení těchto zvířat od určitého budoucího data."
Co vám ta plemena udělala, že ve vás vzbuzují nenávist?
marcelaamax
napsal(a):
Kéž by takových bylo víc...

tero
napsal(a):
Přesně tak. Já jsem zastáncem náhubku pro každého psa na volno.
napsal(a):
Tohle opravdu myslíte vážně? "Absolutní zákaz chovu (či množení) a držení těchto zvířat od určitého budoucího data."
Co vám ta plemena udělala, že ve vás vzbuzují nenávist?
Jestli ono by nebylo snazší povolit jako domácí zvířata jen všechno do velikosti morčete a všechno ostatní zakázat. Ale plošně, aby se někomu do veřejného prostoru neutrhla nějaká kráva nebo kůň, nepřátelský beran a podobně. Jo a pokácet komplet stromy, aby to na někoho nespadlo. Moto: za přírodu bezpečnejší

TyVed
napsal(a):
Jestli ono by nebylo snazší povolit jako domácí zvířata jen všechno do velikosti morčete a všechno ostatní zakázat. Ale plošně, aby se někomu do veřejného prostoru neutrhla nějaká kráva nebo kůň, nepřátelský beran a podobně. Jo a pokácet komplet stromy, aby to na někoho nespadlo. Moto: za přírodu bezpečnejší
Asi jo... ale i ta morčata koušou...
vetřelec
napsal(a):
Minulost těchto psů musí být pro každého milovníka psů odporná...A bohužel ne jen minulost.

tero
napsal(a):
No, třeba takový náhubek na pekinéze...
Tak jasně, jsou výjimky mezi plemeny, jejichž jedincům je nasadit náhubek technicky nemožné. Ale drtivé většině psů náhubek nasadit jde. Takže neřešme extrémy.
tero
napsal(a):
Ano, kdyby takto zodpovědní byli všichni majitelé psů, tak by přece nebyl důvod zakládat tuhle diskuzi, a byl by ráj na Zemi.
Jenže to tak není, a právě u těchto plemen (i kříženců typu bull) se jakákoliv nedůslednost či laksnost může směrem k okolí velmi vymstít.
Ať už jdu se psem nebo bez psa, když potkám takovéhle zvíře, vždy důkladně pozoruji, jak se chová, jak se chová jeho majitel a zda je pes pod kontrolou, narozdíl od situace, kdy míjím jiného stejně velkého nebo i většího psa. Psů se nebojím, vždycky jsme měli i velké psy, ale díky tomu, že žiji ve velkém městě, de*bilů se zvířaty typu bull potkávám požehnaně a opravdu se od typu běžného pejskaře často odlišují.
Vymýtit plemeno? No, nerozumím tomu, proč vás to tak, Balu, děsí, doteď jsem se v diskuzi nedozvěděla, k čemu ti psi (plemeno) vlastně jsou, naopak tu padlo, že i v myslivosti je mohou nahradit užitečnější plemena. A co s nimi ve velkých městech s vysokou koncentrací obyvatel, v MHD apod. - právě tam se takováhle plemena (lépe řečeno jejich majitelé) hodně odlišují, tj. bez košíku, často bez vodítka, a přitom s výrazně vyšším potenciálem ublížit než stejně vážící pes jiného plemene.
K čemu ta plemena/kříženci typu bull dnes jsou?
Co ti zkušení chovatelé těchto zvířat, kterých je dle vás v Evropě plno, s těmi psy, kteří dle vás pro ostatní nepředstavují žádné společenské ohrožení, dělají? Proč je chovají? Za jakým konkrétním účelem? Co je tak speciální náplní práce těch psů, že by to nezvládlo jiné, méně kontroverzní plemeno či kříženec?
saola: Oni je nechovají za konkrétním účelem, ale spíše z mnoha důvodů. Nejen podle mého názoru se jedná o jednu z nejatraktivnějších šlechtitelských specializací. Chov těchto psů byl totiž dlouhodobě založen na dodatkovém formování vybraných povahových vlastností. To je ve své podstatě geniální koncepce. U většiny pracovních plemen se totiž setkáte s automatickou povahovou optimalizací. No a historie tohoto unikátu je reálně neopakovatelná.
Pro vetřelce:
Takže jsou k ničemu.
Nebo ráčíte konečně upřesnit alespoň konkrétní "práci", činnost, "podporu vloh", ke které se šlechtí?
V čem je ta specializace nejatraktivnější?
Jaký je chovatelský cíl, ke kterému se tito zkušení chovatelé snaží přiblížit?
Konkrétně, prosím.
V dějinách je spousta historie, která je - často díky bohu a naštěstí - neopakovatelná.
vetřelec
napsal(a):
Co ti zkušení chovatelé těchto zvířat, kterých je dle vás v Evropě plno, s těmi psy, kteří dle vás pro ostatní nepředstavují žádné společenské ohrožení, dělají? Proč je chovají? Za jakým konkrétním účelem? Co je tak speciální náplní práce těch psů, že by to nezvládlo jiné, méně kontroverzní plemeno či kříženec?
saola: Oni je nechovají za konkrétním účelem, ale spíše z mnoha důvodů. Nejen podle mého názoru se jedná o jednu z nejatraktivnějších šlechtitelských specializací. Chov těchto psů byl totiž dlouhodobě založen na dodatkovém formování vybraných povahových vlastností. To je ve své podstatě geniální koncepce. U většiny pracovních plemen se totiž setkáte s automatickou povahovou optimalizací. No a historie tohoto unikátu je reálně neopakovatelná.
K cílenému šlechtění je potřeba selekce - JAK se teda v Evropě provádí ta selekce na ty Vaše oblíbené vlastnosti?

saola
napsal(a):
Ano, kdyby takto zodpovědní byli všichni majitelé psů, tak by přece nebyl důvod zakládat tuhle diskuzi, a byl by ráj na Zemi.
Jenže to tak není, a právě u těchto plemen (i kříženců typu bull) se jakákoliv nedůslednost či laksnost může směrem k okolí velmi vymstít.
Ať už jdu se psem nebo bez psa, když potkám takovéhle zvíře, vždy důkladně pozoruji, jak se chová, jak se chová jeho majitel a zda je pes pod kontrolou, narozdíl od situace, kdy míjím jiného stejně velkého nebo i většího psa. Psů se nebojím, vždycky jsme měli i velké psy, ale díky tomu, že žiji ve velkém městě, de*bilů se zvířaty typu bull potkávám požehnaně a opravdu se od typu běžného pejskaře často odlišují.
Vymýtit plemeno? No, nerozumím tomu, proč vás to tak, Balu, děsí, doteď jsem se v diskuzi nedozvěděla, k čemu ti psi (plemeno) vlastně jsou, naopak tu padlo, že i v myslivosti je mohou nahradit užitečnější plemena. A co s nimi ve velkých městech s vysokou koncentrací obyvatel, v MHD apod. - právě tam se takováhle plemena (lépe řečeno jejich majitelé) hodně odlišují, tj. bez košíku, často bez vodítka, a přitom s výrazně vyšším potenciálem ublížit než stejně vážící pes jiného plemene.
Ačkoliv nevlastním psa typu bull, a ani po něm nijak netoužím, přesto jsem ráda, že tato plemena existují. Stejně jako jsem ráda, že existují společenská, lovecká, sportovní a pracovní plemena, a ostatní skupiny, které jsem nevyjmenovala. A jsem ráda, že plemen existuje tolik - cca 400 - že si může vybrat doslova každý takové, které mu vyhovuje. Ptát se, k čemu to které plemeno v dnešní době je, tak jako se ptáte k čemu jsou psi typu bull, svědčí o tom, že o nich nic nevíte. Psi dnes nejsou chápáni jen jako užitková zvířata na práci, ale jako společníci svých pánů. Stejnou otázku, jakou pokládáte u psů typu bull byste mohla položit i u jiných plemen. Ale nepokládáte. Proč tedy u psů typu bull?
Balu, je to uvedeno v mém příspěvku, který citujete.
Souhlasím s vámi, doba se změnila a s ní i role psů. Ale nelze z každého plemene z těch 400 udělat společníka, a hrubou chybou je, že přesně tohle lidé s plemeny psů dělají. Takže je bez problémů napadne, že si pořídí psa typu bull jako mazlíka na gauč a třikrát denně obejít barák, o historii plemene, jak, proč a s důrazem na co bylo stovky let šlechtěno, se nezajímají, a zachazejí s takovým psem stejně jako s pudlem (u nás jsou pudlové a jejich kříženci bezproblémová, vstřícná, nekonfliktní zvířata, takže proto používám tento příměr).
A pověst i vzhled psů typu bull je často velmi lákavá pro jisté typy "člověků", ze kterých čím víc stříká testosteron, tak naopak ohleduplnost k okolí klesá k absolutní nule, nebo jsou jen prostě dostatečně hloupí na to, aby psem chtěli dělat dojem.
saola
napsal(a):
Vaše obavy z konkrétního plemene jsou naprosto iracionální. Z hlediska odolnosti naší tělesné schránky bude uplně jedno, jestli Vás pokouše 35 kg kříženec bernardýna s pudlem nebo 20 kg bull nebo 50 kg kapybara. Problém je, když má jakékoliv plemeno psa nezodpovědný majitel a naopak pokud je majitel zodpovědný, tak může mít jakékoliv plemeno a problém to nebude. Jakýkoliv kůň rozmázne člověka jedním pohybem, to samé dospělé prase, beran a pod. A jejich úroveň ovladatelnosti ve srovnání se psy je mizivá. Vymýšlet nebezpečná plemena je prostě nesmysl a populistický tah, který má budit dojem, že se někdo stará o bezpečnost občanů.

saola
napsal(a):
Souhlasím s vámi, doba se změnila a s ní i role psů. Ale nelze z každého plemene z těch 400 udělat společníka, a hrubou chybou je, že přesně tohle lidé s plemeny psů dělají. Takže je bez problémů napadne, že si pořídí psa typu bull jako mazlíka na gauč a třikrát denně obejít barák, o historii plemene, jak, proč a s důrazem na co bylo stovky let šlechtěno, se nezajímají, a zachazejí s takovým psem stejně jako s pudlem (u nás jsou pudlové a jejich kříženci bezproblémová, vstřícná, nekonfliktní zvířata, takže proto používám tento příměr).
A pověst i vzhled psů typu bull je často velmi lákavá pro jisté typy "člověků", ze kterých čím víc stříká testosteron, tak naopak ohleduplnost k okolí klesá k absolutní nule, nebo jsou jen prostě dostatečně hloupí na to, aby psem chtěli dělat dojem.
A toto je podle vás důvod pro zákaz psů typu bull? Hodně slabý důvod. Ne všichni majitelé bull psů jsou takoví, jak píšete. Copak nechápete, nevidíte kolem sebe, že nezáleží na plemeni, ale na lidech? Vy máte problém s bull psy, zřejmě se jich bojíte víc jak jiných plemen, ale to je váš problém. Přece se kvůli vám a podobným lidem nebudou zakazovat určitá plemena. To bychom dopadli opravdu tak, jak psal Tyved, vymlátit všechna zvířata větší než morče ve jménu bezpečnosti. Kravina, že?

Mám jen takovou malinkou, bezvýznamnou poznámku.
Na volno a s imbecilním majitelem, případně s majitelem v nedohlednu, žádného pitbullteriéra, amstaffa nebo bullteriéra nepotkáte.
Rok studuji chovy po celém světě, šetřím koruny, vybírám granule, dřu se s výchovou a výcvikem a pak ho nechám přejet autem?
saola
napsal(a):
Teď zrovna vedu korespondenci s kamarádem vlastnícím fenu ČSV, kterému se snažím vysvětlit, že toto plemeno NIKDY nebude pást ovce, a smetla jsem mu i jeho argument "... že kdyby s nima přece byla odmala..."
Ten mýtus, ze všechno je jen o výchově je fakt jak mor
napsal(a):
Mám jen takovou malinkou, bezvýznamnou poznámku.
Na volno a s imbecilním majitelem, případně s majitelem v nedohlednu, žádného pitbullteriéra, amstaffa nebo bullteriéra nepotkáte.
Rok studuji chovy po celém světě, šetřím koruny, vybírám granule, dřu se s výchovou a výcvikem a pak ho nechám přejet autem?
... ale jejich napodobenin bez PP potkáte všude mraky - to je ten kámen úrazu
napsal(a):
A toto je podle vás důvod pro zákaz psů typu bull? Hodně slabý důvod. Ne všichni majitelé bull psů jsou takoví, jak píšete. Copak nechápete, nevidíte kolem sebe, že nezáleží na plemeni, ale na lidech? Vy máte problém s bull psy, zřejmě se jich bojíte víc jak jiných plemen, ale to je váš problém. Přece se kvůli vám a podobným lidem nebudou zakazovat určitá plemena. To bychom dopadli opravdu tak, jak psal Tyved, vymlátit všechna zvířata větší než morče ve jménu bezpečnosti. Kravina, že?
Nejen já, ale taky Němci, Španělé, Švýcaři, Dánové, Britové.....myslím, že jsem v dobré společnosti.
Opravdu si myslíte, že to bez regulací některých plemen psů půjde i u nás navěky? Je to jen otázka času.
Není to otázka výchovy psa, a na plemeni fakt záleží.
saola
napsal(a):
Nejen já, ale taky Němci, Španělé, Švýcaři, Dánové, Britové.....myslím, že jsem v dobré společnosti.
Opravdu si myslíte, že to bez regulací některých plemen psů půjde i u nás navěky? Je to jen otázka času.
A ano, typicky česky poukážeme na to, že když dělají nesmysly jinde, tak je budeme dělat taky, abychom nebyli pozadu.

Bez regulace to nepůjde, to nikdo nepopírá. Což ale není totéž jako konec chovu bull teriérů.
Dánsko je výjimka - tam se plemena jako tito + Tosa, pastevci, Fila,... nesmí ani vystavovat. Tam je absolutní zákaz.
Ostatní země mají vesměs chov povolený s povolením.
Hlavně ať ten zákon zas nepíše někdo z vazební věznice.
Poslední podoba byla "vše nad 40cm" :-)
To měla ta krabice s vínem, myslím. Se mu to popletlo.

saola
napsal(a):
Jsem optimistka, takže věřím, že půjde. Jsem totiž ze zásady proti přemíře zákazů a příkazů, regulací a tak podobně. Protože čím víc budeme sešněrovaní zákazy a příkazy, tím míň budou lidi nuceni myslet, navyknou si na to, a budou čím dál víc jak ovce a snadněji a snadněji ovladatelní. Ale já mám ráda svobodu a ráda o svém životě rozhoduji sama.

Nechtěla jsem se moc zapojovat, ale s tím zakazováním plemen mi to přijde postavený na hlavu, už jen proto, že existují mraky kříženců těchto plemen a to se pak bude brát jak? Podle ksichtu?? Nebo se budou dělat testy DNA ??
Nejdřív zakážeme bull, pak pastevce, pak třeba RTW, protože mají nejsilnější stisk a jsou tím pádem taky nebezpeční, pak třeba NO, protože jsou ve statistikách pokousání lidí na vrcholu žebříčku?? Pak zakážeme psy nad x-cm kohoutkové výšky, protože by mohli být potenciálně nebezpeční a pak třeba taky jezevčíky, protože ti mají pěkné druhé místo v četnosti pokousání člověka??
Jako chápu, že je "přepsíno", že někteří majitelé se chovají jako hovada, jsou nezodpovědní, ale.....jsou také zodpovědní majitelé a stále doufám, že je to převaha a těm vezmeme možnost si tyto psy pořídit.
Ono se lehko řekne zakažme bull plemena, protože jsou POTENCIÁLNĚ (a to mám pocit uvádějí i ty státy, kde už je to regulováno...zdůrazňuji POTENCIÁLNĚ) NEBEZPEČNÍ, ale stejně tak jako je někdo "chrtí člověk" někdo si nemůže vynachválit pastevce, pro někoho je topten retrívr a někdo by si neuměl představit svůj život bez německého ovčouna atd atd, tak někomu na max vyhovuje třeba právě ten staford apod.......nejsem fandou bull plemen, nejsou můj šálek kávy, ale kdyby byli, tak si popravdě řečeno neumím představit plemeno, které bych mohla zvolit jako alternativu.......
Prostě mi to celé někdy přijde jako hon na čarodějnice.....
A ještě bych k tomu sobecky dodala. Přišla jsem na to, že pro mě je to NEJ velký nebojácný pes, který nebude váhat zakročit na mojí obranu a který je schopen to víc než účinně provést a nejlépe samostatná psí jednotka (to, aby lidi nezahrdlil na potkání je na mě jako na majiteli).........jak dlouho bude trvat, než se zakážou takové typy psů, protože by nedejbože mohli natrhnout zadel nějakýmu chudinkovi a to tak, že bude rád, když skončí pouze v nemocnici, co bude tvrdit, že ke mě stopro nešel krást, že se šel jen kouknout, jak to u mě doma vypadá a popřát mi dobrou noc.
Nejsem člověk, co si musí honit triko velkým "zlým" psem, nechodím nikam machrovat a předvádět, jak mám nebezpečnýho psa, ale doma se chci prostě cítit v bezpečí.....a ten pocit bezpečí mi dává právě takový pes.
No tak snad to nějak doklepu do smrti dřív než mi zakážou úplně všechno...auto se spalovacím motorem-takže budu bez auta, protože na to úžasný eco-elektro mít nikdy nebudu nebo minimálně velký auto, protože dělá víc emisí a navíc je nebezpečné pro chodce a budu muset jezdit v nějaký malý úsporný nákupní tašce, zakážou mi v zájmu mého zdraví cigára, no a zakážou mi mít strážného anděla. Super už se na to těším.
Čistě teoreticky - kdyby tedy vznikl zákaz psů typu bull - týkalo by se to asi PP psů, ti by se, dejme tomu, prostě přestali chovat. Jenze lidi by toto začali obcházet a začali by se chovat víc psi bPP, kříženci a prostě by se vydávali za křížence něčeho jiného a bylo by to ještě horší. Nebo kdo by teda určoval, ve kterém psovi bull je a ve kterém ne? A na základě čeho? 😉.
Znám třeba kombinaci bull X labrador (mezi dalšími předky možná i něco jiného) - pes vypadá spíš jako labrador (bulla bych v něm dle vzhledu vůbec nehledala) ale povahově je víc do bulla, co se týče vztahu k psum - prostě bull a navíc i vztah k lidem nic moc.
Přitom nejhorší jsou právě ti kříženci - protože tam není ani záruka toho, že jsou OK ve vztahu k lidem a takovy kříženec je dostupný kde komu.

když zakážou pastevce, dokažte mi, že Nora není nestandard leonberger.

jo, pitbulů a podobných psů se nebojím. jako pacienti většinou super a venku jsem nikdy neměla problém.

ještě to "... ale jejich napodobenin bez PP potkáte všude mraky - to je ten kámen úrazu"
....jejich neovladatelných napodobenin.......
a už jdu :-)
Problém je všeobecná dostupnost psů, a mizivé postihy za průšvihy.
Já pořád tvrdím, že největší zlo v chovu psů jsou granule - předtím si každý sakra rozmyslel, jestli se mu kvůli psovi chce stepovat obden s kyblíkem na jatkách, nebo vařit pajšl a jiný hnusy. A psa si pořizoval jen ten, co o něj opravdu stál, a byl ochotný něco obětovat.
Dneska, když vidím plnou inzerci nechtěných psů, co byli pořízení absolutně bez rozmyslu, tak je mi fakt hodně smutno

napsal(a):
když zakážou pastevce, dokažte mi, že Nora není nestandard leonberger.
Tak třeba jak který pastevce...jestli to budou brát podle toho, z čeho mají lidi strach, tak určitě nezakážou pyrenejce....nedávno jsem šla kousek za pánem, co vedl na vodítku tuto obrovskou bílou nádheru a tak jsem mohla v přímém přenosu vidět, jak na něj reagovali lidi, co je míjeli.......naprosto se rozplývali, že nikdy nic krásnějšího neviděli a jak byl roztomiloučkej, vypadá jak andílek...mamííí koupíme si taky ledního méďu...takže asi tak, stejně tak většina lidí nemá problém s moskevákem...to je přeci ten hodňoučký bernardýn a minule mi známý říkal, že viděl psa resp. fenu...hele ta je jak kdyby tvojí Sárině z oka vypadla....no jasně že je, já znám tu fenu taky...nekupírovaná saoška zrzka s bílými odznaky,....
A co potom takovej bílej kavkazák...to je zjevení a troufám si říct, že 8 z 10 lidí, když se jich zeptáte, tak žekne, že je krásnej a že z něho strach nemá....ti dva lidi, co chyběj do té desítky jsou ti případi, kdy jeden se bojí každého většího psa i zlatého retrívra a ten druhý psů obecně tedy i čivavy (té se bojím i já, tak snad je zakážou taky )
No a pak tady máme velké černé psy, vlkoše a eventuelně žíhané psy...tyto barvy působí na lidi víc nebezpečně.....takže Norinku nejlépe přebarvit

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Problém je všeobecná dostupnost psů, a mizivé postihy za průšvihy.
Já pořád tvrdím, že největší zlo v chovu psů jsou granule - předtím si každý sakra rozmyslel, jestli se mu kvůli psovi chce stepovat obden s kyblíkem na jatkách, nebo vařit pajšl a jiný hnusy. A psa si pořizoval jen ten, co o něj opravdu stál, a byl ochotný něco obětovat.
Dneska, když vidím plnou inzerci nechtěných psů, co byli pořízení absolutně bez rozmyslu, tak je mi fakt hodně smutno
mizivé postihy za průšvihy
s tím nezbývá než souhlasit....
předtím si každý sakra rozmyslel, jestli se mu kvůli psovi chce stepovat obden s kyblíkem na jatkách
Přesně....já si myslím to samé, není to o tom, že dneska každý nutně musí mít psa, ale dnes je prostě jednoduché toho psa mít, tak proč si ho nepořídit.

napsal(a):
mizivé postihy za průšvihy
s tím nezbývá než souhlasit....
předtím si každý sakra rozmyslel, jestli se mu kvůli psovi chce stepovat obden s kyblíkem na jatkách
Přesně....já si myslím to samé, není to o tom, že dneska každý nutně musí mít psa, ale dnes je prostě jednoduché toho psa mít, tak proč si ho nepořídit.
Je to i o módnosti - mít psa je módní.
Pes se pořizuje místo dítěte, protože dnešní mladí s dítětem nespěchají, ale chtějí se o někoho starat, a tak trénují na psovi...
napsal(a):
Pes se pořizuje místo dítěte, protože dnešní mladí s dítětem nespěchají, ale chtějí se o někoho starat, a tak trénují na psovi...
Je to módní, protože je to jednoduché (aspoň na první pohled)
Nikdy se nedostane masově do módy to, co je už na první pohled složité...

napsal(a):
No tak to jistě...
ale myslím, že ty grancle v tom hrají velkou roli....vemte i tady na fauně, když se někdo zeptá granuláře proč nekrmí masem....protože nemám místo v mrazáku, nemám to kde kupovat, nemám čas psovi vařit, nemám čas si nastudovat, kolik čeho mu mám dát a ani to studovat nechci, proč taky, stačí nasypat vyvážené granulky, které se dobře skladují, nekazí, nemusím je vařit a jsou vyvážené...
Ne tohle není boj proti granulářům, pro mě za mě, ať si každý krmí čím chce, ale věřím tomu, že spouta těchto lidí by si potom pořízení psa rozmyslela.

napsal(a):
Tak třeba jak který pastevce...jestli to budou brát podle toho, z čeho mají lidi strach, tak určitě nezakážou pyrenejce....nedávno jsem šla kousek za pánem, co vedl na vodítku tuto obrovskou bílou nádheru a tak jsem mohla v přímém přenosu vidět, jak na něj reagovali lidi, co je míjeli.......naprosto se rozplývali, že nikdy nic krásnějšího neviděli a jak byl roztomiloučkej, vypadá jak andílek...mamííí koupíme si taky ledního méďu...takže asi tak, stejně tak většina lidí nemá problém s moskevákem...to je přeci ten hodňoučký bernardýn a minule mi známý říkal, že viděl psa resp. fenu...hele ta je jak kdyby tvojí Sárině z oka vypadla....no jasně že je, já znám tu fenu taky...nekupírovaná saoška zrzka s bílými odznaky,....
A co potom takovej bílej kavkazák...to je zjevení a troufám si říct, že 8 z 10 lidí, když se jich zeptáte, tak žekne, že je krásnej a že z něho strach nemá....ti dva lidi, co chyběj do té desítky jsou ti případi, kdy jeden se bojí každého většího psa i zlatého retrívra a ten druhý psů obecně tedy i čivavy (té se bojím i já, tak snad je zakážou taky )
No a pak tady máme velké černé psy, vlkoše a eventuelně žíhané psy...tyto barvy působí na lidi víc nebezpečně.....takže Norinku nejlépe přebarvit
Nora je rezatá. S černou hlavou. Když mi někdo vypráví, že ten a ten má úplně stejnýho, myslí leonbergera.
Teda většinou.
Taky už mi říkali, že je berňák. Možná mysleli bernardýn?
napsal(a):
No tak to jistě...
ale myslím, že ty grancle v tom hrají velkou roli....vemte i tady na fauně, když se někdo zeptá granuláře proč nekrmí masem....protože nemám místo v mrazáku, nemám to kde kupovat, nemám čas psovi vařit, nemám čas si nastudovat, kolik čeho mu mám dát a ani to studovat nechci, proč taky, stačí nasypat vyvážené granulky, které se dobře skladují, nekazí, nemusím je vařit a jsou vyvážené...
Ne tohle není boj proti granulářům, pro mě za mě, ať si každý krmí čím chce, ale věřím tomu, že spouta těchto lidí by si potom pořízení psa rozmyslela.
Taky si to myslím, granule velmi usnadnili pejskařům život. Kdyby měli skladovat, shánět a vyvařovat maso pro velkého psa, tak by si to mnozí rozmysleli.
napsal(a):
Nora je rezatá. S černou hlavou. Když mi někdo vypráví, že ten a ten má úplně stejnýho, myslí leonbergera.
Teda většinou.
Taky už mi říkali, že je berňák. Možná mysleli bernardýn?
No, tak to já můžu být taky v v klidu - minimálně s fenou - občas někdo pronese, že mám JRT a nebo buldočka . A pes? tam bych si vymyslela třeba ohař s rtw, nebo něco podobného. Nebo ten rtw by byl taky zakázaný?
Ne, ale teď vážně. Bull plemena jsou pro spousty lidi taková ta srdcovka a představte si, že vám najednou zakážou to vaše top plemeno. Přitom je to především o lidech - ona třeba taková argentina, tosa, nebo třeba pastevci, ale i obyčejný NO - mohou být v rukách deb*a úplně stejně potencionálně nebezpeční jako bullové.
Mám mezi přáteli hodně majitelů a chovatelů bullů, těch zodpovědných a ze strany jejich psů žádné nebezpečí nehrozí. Naopak od nich často slýchám, jak při venčení musejí sundávat psy se svých (protože jejich psi mají koš), ale přibíhají k nim na volno jiní psi a otravují. Není to tak dlouho, co stafbulíka s košíkem ošklivě potrhal zlatý retrívr - na volno, bez koše. Účastním se různých závodů a tréninků - na závodech se na jednom místě (v jednom kempu např) pohybuje třeba stovka bull psů a opravdu se tam žádné tragédie nekonají. Zrovna na posledních závodech si kamarád dělal srandu, že je bezpečnější venčit venčit v kempu plném bullů, než ve městě.
Jsem absolutně proti zákazu jakéhokoli plemene. Ale klidně bych souhlasila s přísnějšími pravidly pro držení psů a to nejen typu bull a jsem pro to, aby majitel, jehož pes někomu (ať už člověku nebo zvířeti) ublíží nesl pořádné následky. Ať se prostě začne pořádně kontrolovat a pokutovat volný pohyb psů tam, kde to není povoleno, chybějící náhubek tam, kde být má atd. Ať klidně zavedou, že v prostranství kde se pohybují lidi a psi musí být náhubek - jen teda zase - pokud to bude jen u bullů, tak už vidím, jak si majitelé kříženců ze psa dělají úplně něco jiného a jak už jsem psala - i jiná plemena mohou být potencionálně stejně nebezpečná. Podle velikosti mi to přijde taky jako blbost - kdo určí tu přesnou hranici? A budou pak psy přeměřovat na ulici? Navíc třeba staffbul je malý pes. Pokus se vydá seznam plemen a jejich kříženců, kteří budou mít nějaká přísnější pravidla nebo omezení - kdo mi ale u toho křížence dokáže, že je to plemeno křížené zrovna s tím v seznamu? Akorát budou dohady.
Upřímně si ani moc nedokážu představit, jak je to s těmi kříženci bullů v jiných zemích, ale myslím, že ani tam to není tak horké - vzhledem k tomu, že se běžně v praxi dělá to, že když jedete do ciziny, tak si do pasu napíšete třeba kříženec labradora, vet vám napíše nějaké potvrzení, kde je to samé a údajně naprosto bez problému. Nikdo vám tam toho psa nezkoumá a neposuzuje, jestli v něm náhodou nevidí bulla.

Je naprostá pravda, že určitá plemena svým vzhledem a pověstí přitahují problematické typy majitelů. Ale pokud tato plemena teoreticky zakážeme, co zabrání těmhle typům lidí začít preferovat dejme tomu dobrmany?
Já souhlasím s tím že jsou plemena, která jsou nebezpečnější než jiná, ale i tvz mírumilovné plemeno může být za určitých okolností hrozbou. Proto jsem pro zavedení nějakých zkoušek. A´t si každý má doma co chce, třeba psa baskervilského, ale ať prokáže, že ho poslouchá do té míry, aby nebyl nebezpečný pro své okolí.
napsal(a):
Je naprostá pravda, že určitá plemena svým vzhledem a pověstí přitahují problematické typy majitelů. Ale pokud tato plemena teoreticky zakážeme, co zabrání těmhle typům lidí začít preferovat dejme tomu dobrmany?
Já souhlasím s tím že jsou plemena, která jsou nebezpečnější než jiná, ale i tvz mírumilovné plemeno může být za určitých okolností hrozbou. Proto jsem pro zavedení nějakých zkoušek. A´t si každý má doma co chce, třeba psa baskervilského, ale ať prokáže, že ho poslouchá do té míry, aby nebyl nebezpečný pro své okolí.
K té zkoušce - jako nápad dobrý, jen si pořádně neumím představit, jak by to mělo fungovat.
Byla by to asi zkouška, kde by nezáleželo na povelech, přesném provedení atd..., ale zkouška, kde prostě majitel prokáže, že má psa pod kontrolou. ¨
Jenže co pak třeba někdo, kdo si vezme psa z útulku s tím, že ho dá do kupy? Pes prvních pár týdnů, měsíců, ovladatelný nebude. Bude tam nějaká lhůta? A co když nebude ovladatelný ani po tom, protože mu to bude déle trvat? Ale bude chodit tak zajištěný, aby nikomu neublížil.
Nebo co třeba lidi, kteří mají psa na svém pozemku na hlídaní a ven s ním chodí jen na vodítku a s košem? Třeba v takovém režimu jsem znala dobrmanku - hlídala autoservis (který měl společnou zahradu s rodinným domem) - fena byla fakt ostrá. Jenže byla na zabezpečeném pozemku, majitelem milovaná. Ven chodila pouze na vodítku a s košem. Nebyla zvyklá fungovat mezi lidmi a psy a nevím, jak by obstála u nějaké zkoušky. Takže co sní, kdyby neobstála?

marcelaamax
napsal(a):
K té zkoušce - jako nápad dobrý, jen si pořádně neumím představit, jak by to mělo fungovat.
Byla by to asi zkouška, kde by nezáleželo na povelech, přesném provedení atd..., ale zkouška, kde prostě majitel prokáže, že má psa pod kontrolou. ¨
Jenže co pak třeba někdo, kdo si vezme psa z útulku s tím, že ho dá do kupy? Pes prvních pár týdnů, měsíců, ovladatelný nebude. Bude tam nějaká lhůta? A co když nebude ovladatelný ani po tom, protože mu to bude déle trvat? Ale bude chodit tak zajištěný, aby nikomu neublížil.
Nebo co třeba lidi, kteří mají psa na svém pozemku na hlídaní a ven s ním chodí jen na vodítku a s košem? Třeba v takovém režimu jsem znala dobrmanku - hlídala autoservis (který měl společnou zahradu s rodinným domem) - fena byla fakt ostrá. Jenže byla na zabezpečeném pozemku, majitelem milovaná. Ven chodila pouze na vodítku a s košem. Nebyla zvyklá fungovat mezi lidmi a psy a nevím, jak by obstála u nějaké zkoušky. Takže co sní, kdyby neobstála?
A další otázky - kdy by ta zkouška měla být? Pořídím dvouměsíční štěně, a kdy prokážu, že jsem ho vychovala - za jak dlouho? A co bude, když se mi zkouška nepodaří, a neprojdeme? Odeberou mi psa? Kam ho dají? Donutí mne k prodeji?
Budou pro všechna plemena stejné nároky? Nebo se bude rozlišovat? Kdo to bude určovat a podle jakých kritérií?
Není to tak jednoduché, jak si zastánci zkoušek a regiulací myslí.

Ad zákaz některých plemen....tak já osobně bych některá plemena zakázala např. ty, která už šlechtěním mají tak zdeformované čenichové partie (nevím jak líp to napsat), že je pro ně vlastně život týrání nebo ta plemena, která nejsou schopna porodit jinak než císařským řezem.
Ad zkoušky, kde by se prokázalo, že pes poslouchá...že je ovladatelný, tak to si vůbec neumím představit, když někde na té zkoušce budu předvádět přivolání, tak např.NO mi přijde na první dobrou...pokud jsem ho to teda naučila, ale chrt na mě hodí tak max bobek, když se mu nebude chtít. Nebo třeba to, že mi na psa bude sahat cizí člověk...některý pes bude v sedmém nebi, že je středem pozornosti a bude si to užívat...žádný problém, jiného psa na něco takového budu muset intenzivně připravovat...a na rovinu, proč bych to dělala. Další věc, kdyby se testovala povaha....někteří psi milují všechny psy na světě a někteří jsou druhej extrém.
Chci tím říct, že jen proto, že mám psa, kterého prostě nemůžu vypustit na volno kdykoliv a kdekoliv neznamená, že ho nemám zabezpečeného tak, aby někomu neublížil nebo aby nikoho neobtěžoval. Není to tak jednoduché, jak to vypadá.
napsal(a):
Tak s dnešním dobrmanem by to měli fakt v kapse
napsal(a):
A další otázky - kdy by ta zkouška měla být? Pořídím dvouměsíční štěně, a kdy prokážu, že jsem ho vychovala - za jak dlouho? A co bude, když se mi zkouška nepodaří, a neprojdeme? Odeberou mi psa? Kam ho dají? Donutí mne k prodeji?
Budou pro všechna plemena stejné nároky? Nebo se bude rozlišovat? Kdo to bude určovat a podle jakých kritérií?
Není to tak jednoduché - což je ale pro majitele některých plemen ta horší varianta, protože zakázat něco celoplošně je daleko jednodušší, a stojí to mnohem míň peněz + to přidá volební hlasy

napsal(a):
Ad zákaz některých plemen....tak já osobně bych některá plemena zakázala např. ty, která už šlechtěním mají tak zdeformované čenichové partie (nevím jak líp to napsat), že je pro ně vlastně život týrání nebo ta plemena, která nejsou schopna porodit jinak než císařským řezem.
Ad zkoušky, kde by se prokázalo, že pes poslouchá...že je ovladatelný, tak to si vůbec neumím představit, když někde na té zkoušce budu předvádět přivolání, tak např.NO mi přijde na první dobrou...pokud jsem ho to teda naučila, ale chrt na mě hodí tak max bobek, když se mu nebude chtít. Nebo třeba to, že mi na psa bude sahat cizí člověk...některý pes bude v sedmém nebi, že je středem pozornosti a bude si to užívat...žádný problém, jiného psa na něco takového budu muset intenzivně připravovat...a na rovinu, proč bych to dělala. Další věc, kdyby se testovala povaha....někteří psi milují všechny psy na světě a někteří jsou druhej extrém.
Chci tím říct, že jen proto, že mám psa, kterého prostě nemůžu vypustit na volno kdykoliv a kdekoliv neznamená, že ho nemám zabezpečeného tak, aby někomu neublížil nebo aby nikoho neobtěžoval. Není to tak jednoduché, jak to vypadá.
Zakázala byste, cituji - "některá plemena např. ty, která už šlechtěním mají tak zdeformované čenichové partie (nevím jak líp to napsat), že je pro ně vlastně život týrání nebo ta plemena, která nejsou schopna porodit jinak než císařským řezem."
Která konkrétně byste zakázala?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Není to tak jednoduché - což je ale pro majitele některých plemen ta horší varianta, protože zakázat něco celoplošně je daleko jednodušší, a stojí to mnohem míň peněz + to přidá volební hlasy
Mě teda nepřijde tak jednoduchý ani ten zákaz. Teda u PP psů asi jo. Ale u těch kříženců už moc ne.

Ti, kteří si chtějí takového psa teprve koupit, musí přezkoušení absolvovat do tří měsíců po jeho pořízení. Podmínkou k získání průkazu je věk nejméně 16 let, beztrestnost, zaplacené poplatky za psa a uzavřené pojištění na škody, které by zvíře mohlo způsobit. Pes musí mít v době zkoušky nejméně šest měsíců, musí být registrovaný a musí mít čip.
Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/majitele-bojovych-psu-ve-vidni-nyni-museji-mit-zkousku-a-prukaz.A100701_140635_hobby-mazlicci_bma
Kdo by se nudil, může číst a číst a číst, jak je to nemožné:
https://de.wikipedia.org/wiki/Sachkundenachweis_(Hunde)
Je to prostě test teorie a ovladatelnosti psa.
marcelaamax
napsal(a):
Mě teda nepřijde tak jednoduchý ani ten zákaz. Teda u PP psů asi jo. Ale u těch kříženců už moc ne.
Tak ony paradoxně všechny restrikce a omezení postihují víceméně chovatele s PP. I když teď s tou novelou o čipování si u mě páni poslanci docela šplhli - to je oproti dřívějšku velký krok vpřed

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, máte pravdu, mnoho lidí bude plošnému zákazu určitých plemen tleskat. A na prosazování této zvrácenosti se dají nahonit politické body. Ale žádný zastánce takového zákazu si neuvědomuje, že to by byl jen první krok, který by otevřel diskuzi nad zákazy dalších a dalších plemen. U některých ve jménu jejich zdraví, u některých ve jménu bezpečnosti okolí, u některých pro ztrátu původního pracovního využití,... Vždyť i zde, mezi pejskaři jsou tací, kterým by zákaz některých plemen udělal radost. A to mne dost děsí.
napsal(a):
Ano, máte pravdu, mnoho lidí bude plošnému zákazu určitých plemen tleskat. A na prosazování této zvrácenosti se dají nahonit politické body. Ale žádný zastánce takového zákazu si neuvědomuje, že to by byl jen první krok, který by otevřel diskuzi nad zákazy dalších a dalších plemen. U některých ve jménu jejich zdraví, u některých ve jménu bezpečnosti okolí, u některých pro ztrátu původního pracovního využití,... Vždyť i zde, mezi pejskaři jsou tací, kterým by zákaz některých plemen udělal radost. A to mne dost děsí.
Já bych udělala zákaz některých (mnohých) majitelů!

Různé teoretické testy jsou tady https://www.testedich.de/quiz27/quiz/1266582424/KV-Hundefuehrschein-Test-Pruefung
Zakazovat se nic nemusí. Ale vezměme jen dotazy na ifauně - každému druhému řeknete, že je troll, protože píše neuvěřitelně hloupé otázky. Hloupé pro ty, kteří něco o psech ví. Tedy ten, co se tak blbě ptá, neví skoro nic a potkat ho nechcete, ne?

Podívejte a co takhle, prostě zkouška v případě, že si na psa bude někdo stěžovat.
Ona nějaká regulace prostě přijde, protože psů je prostě moc a incidentů zákonitě přibývá.
napsal(a):
Ti, kteří si chtějí takového psa teprve koupit, musí přezkoušení absolvovat do tří měsíců po jeho pořízení. Podmínkou k získání průkazu je věk nejméně 16 let, beztrestnost, zaplacené poplatky za psa a uzavřené pojištění na škody, které by zvíře mohlo způsobit. Pes musí mít v době zkoušky nejméně šest měsíců, musí být registrovaný a musí mít čip.
Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/majitele-bojovych-psu-ve-vidni-nyni-museji-mit-zkousku-a-prukaz.A100701_140635_hobby-mazlicci_bma
Kdo by se nudil, může číst a číst a číst, jak je to nemožné:
https://de.wikipedia.org/wiki/Sachkundenachweis_(Hunde)
Je to prostě test teorie a ovladatelnosti psa.
No nevím, zda by zkouška v 6ti měsících k něčemu byla. On i APBT může být v 6ti měsících celkem v pohodě s ostatními psy a ovladatelný... Jenže za rok už to může být úplně jinak.
Ti, kteří si chtějí takového psa teprve koupit
Takového jakého? Jak to bude definováno? Pokud si třeba najdu na bazoši pitbula bez PP a budu tvrdit, že je to kříženec něčeho jiného, tak se tomu nejspíš vyhnu. A zase to schytají majitelé PP psů -a ti zrovna ve většině případů zodpovědní jsou a psi mají pod kontrolou. Takže problém s nezvládnutými bull kříženci stejně nezmizí...
napsal(a):
Podívejte a co takhle, prostě zkouška v případě, že si na psa bude někdo stěžovat.
Ona nějaká regulace prostě přijde, protože psů je prostě moc a incidentů zákonitě přibývá.
No jenže to zase pak si lidi můžou pomocí tohohle řešit nějaké osobní spory. Spíš třeba pokud pes udělá jeden průser - tak páníček pokutu jak prase - i to ho ponaučí, a k tomu třeba právě za pár měsíců něco jako přezkoušení, jestli se psem začal něco dělat. Jenže zase - jak by to přezkoušení vypadalo, co se psem, který by neprošel..... a nebo co když by s ním nic dělat nezačal, ale alespoň začal používat vodítko a náhubek? . Jak on ten náhubek by zachránil tolik situací....

Na plemeni, ani velikosti psa by záležet nemělo. Tedy myšleno v případě zkoušky. Prostě, na psa jsou z nějakého důvodu stížnosti, majitel s ním musí projít zkouškou, neprojde, násladuje sankce, stížnosti se opakují, opět neprojde, naásleduje odebrání psa. Já bych si představovala něco na tenhle způsob.

marcelaamax
napsal(a):
No nevím, zda by zkouška v 6ti měsících k něčemu byla. On i APBT může být v 6ti měsících celkem v pohodě s ostatními psy a ovladatelný... Jenže za rok už to může být úplně jinak.
Ti, kteří si chtějí takového psa teprve koupit
Takového jakého? Jak to bude definováno? Pokud si třeba najdu na bazoši pitbula bez PP a budu tvrdit, že je to kříženec něčeho jiného, tak se tomu nejspíš vyhnu. A zase to schytají majitelé PP psů -a ti zrovna ve většině případů zodpovědní jsou a psi mají pod kontrolou. Takže problém s nezvládnutými bull kříženci stejně nezmizí...
Tady nic nejde, to už vím.
Jedná se o obyčejnou jednoduchou zkoušku, kdy pes umí přijít na zavolání, zná jednoduchý povel místo nebo něco podobného, nesežere psa, který je 3m daleko, nesežere bruslaře nebo cyklistu........
Koupíte si křížence. Má v PP napsané, že je bernardýn? Asi ne. Tak to klidně může být kříženec stafforda. No a co?
Ono je to ve skutečnosti v zahraničí trochu jinak.
Testy musí mít každý pes vyšší než... a pokud chcete se psem chodit na volno a bez košíku, tak dostanete test navíc a je drahý.
Takového jakého :-) takového bojového :-)
U nás úplně stačí, aby byl každý pes základně ovladatelný.
Už dlouho se chci zeptat, o kterých psech tady vlastně mluvíme?
Co je ten nebezpečný pes?

napsal(a):
Na plemeni, ani velikosti psa by záležet nemělo. Tedy myšleno v případě zkoušky. Prostě, na psa jsou z nějakého důvodu stížnosti, majitel s ním musí projít zkouškou, neprojde, násladuje sankce, stížnosti se opakují, opět neprojde, naásleduje odebrání psa. Já bych si představovala něco na tenhle způsob.
A co s odebraným psem? Kam s ním? A proč by měl pes trpět odebráním od pána,kterého miluje?
A co majitel? Odeberou mu psa, zaplatí dejme tomu pokutu. A pořídí si dalšího psa... Nebo pak bude mít zákaz? Tak si psa naoko pořídí jiný člen rodiny... nebo bude mít zákaz celá rodina? A kdo to bude kontrolovat?

primární problém není moc psů, ale neznalost/neschopnost majitelů, počínajích už výběrem psa
to neřeší regulace, ale vzdělání
na psa jsou z nějakého důvodu stížnosti
boží to nástroj sousedské šikany

https://www.pesweb.cz/cz/345.jak-se-zije-psum-a-kockam-v-nemecku
Kam se psem.. když bude potřeba řidičáku na psa, tak těch kříženců nebude plný bazoš, protože už nebude zas tak jednoduché vlastnit psa - poloprázdné útulky.
Tuším v USA je to tak, že pokuta, povinný výcvik. Pak odebrání psa a tam se teda utrácí brzy.
Četla jsem, že 20% psů v USA má podíl pit bulla.

Připadá mi, jako by se někteří diskutující na ty zkoušky, regulace a zákazy upřímně těšili.

napsal(a):
Připadá mi, jako by se někteří diskutující na ty zkoušky, regulace a zákazy upřímně těšili.
Stačí zkouška pro všechny majitele psů.
Ano, těším se, mám super psa a ještě jich 11 plánuji. Všichni budou takto super.
Já i psa vezmu do náruče, když se kolemjdoucí bojí. Oni to i lidi říkají - kdyby ho někdo držel, tak bych to zkusil, pohladit po zádech.
A víte proč se tady tolik lidí bojí? Protože 90% psů v ČR je neovladatelných.
Bulíkoidní žerou psy, ti ostatní žerou lidi.
2,5 milionů psů na 10,5 milionů obyvatel.
Cvičák, vodítko a košík = sprostá slova.
Vy to v tom Brně nevidíte, protože máte volný pohyb s košíkem daný vyhláškou.
Nikde jinde to ale není. Víte.
Je posledních 5 let otravné jít na procházku se psem. Dříve to byl odpočinek, teď přijdete domů vytočení.

povel místo nevedeme.
jestli by bylo ke mně reprodukovatelné i na cvičáku v řadovce nevím.
ale lidi ani psy nežere, tak co s tím?

napsal(a):
Ano, těším se, mám super psa a ještě jich 11 plánuji. Všichni budou takto super.
Já i psa vezmu do náruče, když se kolemjdoucí bojí. Oni to i lidi říkají - kdyby ho někdo držel, tak bych to zkusil, pohladit po zádech.
Je posledních 5 let otravné jít na procházku se psem. Dříve to byl odpočinek, teď přijdete domů vytočení.
Nepřehánějte! 90% psů v ČR je neovladatelných? Leda ve vašem snu.

No, on je velký rozdíl mezi rozumnou regulací, která dostane z ulic nebezpečné psy a plošným zákazem, který se snadno přijme ve chvíli, kdy zas nějaký pes zaútočí na dítě a veřejnost bude naštvaná a vystrašená. Všimněte si že už teď některá města přijala plošný zákaz venčení psů v parcích. Pokud k tomu majitelé psů budou dávat důvody v podobě neovladatelnosti psů, bude plošných zákazů přibývat.
Osobně nemám nejmenší problém se svými psy složit jakoukoli ze zkoušek ovladatelnosti, které probíhají v zahraničí, ať si klidně sousedé stěžují, je mi to jedno.
A k odebraným psům, pokud je pes nebezpečný svému okolí, je mi líto, ale ať je utracen. Vina padá na hlavu jeho majitele, nestojím o to potkávat se s nevychovaným neovladatelným psem a riskovat zranění svých vychovaných psů, sebe, svých dětí a vnoučat.

napsal(a):
povel místo nevedeme.
jestli by bylo ke mně reprodukovatelné i na cvičáku v řadovce nevím.
ale lidi ani psy nežere, tak co s tím?
Nic, ty testy se dělají na vodítku.

napsal(a):
Nepřehánějte! 90% psů v ČR je neovladatelných? Leda ve vašem snu.
No ale tv, noviny, ifauna, plná neovladatelných psů. Není tady jediný člověk, který by nikdy neměl problém s tím, co na vycházce potká. Ať je to napadení, nebo jen otravování cizím psem.
Nebojte, žádný plošný zákaz se konat nebude, na to jsme tady alergičtí z minulého režimu. My si to umíme vyřvat.
Ale řekněte mi jediný důvod, proč nesložit tak jednoduchou zkoušku ovladatelnosti?
Napsat test o základních znalostech o psech. Teplota, řeč těla. Jsou tam samé zdánlivé kraviny. Které ale opravdu moc lidí neovládá. V zemi, kde je psů přes dva miliony a osídlení husté, takto existovat.. velmi milé.

marcelaamax
napsal(a):
Aha, jenže největší problém jsou psi na volno...
Kdo tento problém způsobuje? Jak byste to řešila Vy?

já teda nevím, kde kdo žijete, ale já jsem teda problém asi nikdy neměla.
jo, dobře, párkrát za život jsem potkala na volno psa, kterýho jsem potkat nechtěla, ale tak nějak se to vždycky vyřešilo bez krve či jiného poranění.

zcela taktéž

napsal(a):
jo, dobře, párkrát za život jsem potkala na volno psa, kterýho jsem potkat nechtěla, ale tak nějak se to vždycky vyřešilo bez krve či jiného poranění.
My měli problém jednou. Pokousaná byla Megí.
Podle mě je vše v pořádku. Stane se. Já problémy nemám.
Proč toto téma teda? Už asi sté.

napsal(a):
V podstatě taky tak.
napsal(a):
Všichni řidiči mají zkoušky. A zdá se vám, že to snižuje podíl havárií na cestách?

Já třeba problém měla. V lese mého psa a mě napadli a pokousali dva vlčáci. Majitel je vůbec nezvládal, třetí dospělou fenu měl naštěstí na vodítku. Kdybych tam v tu chvíli byla sama, dopadla bych zle, o mém psu nemluvě.
Souhlasím se vzděláváním a testováním majitelů, ale nesouhlasím s celoplošnou diskriminací vytržených povahových vlastností zvířat. Následkem by byl nepřiměřený zásah do chovatelských svobod a vysoce cenných, bezproblémových populací.
megi-the-dog: Vy máte třeba v oblibě defensivní zvířata. Já mám naopak v oblibě ta offensivní. Game-scratch se v minulosti realizoval na 5.6m, takže lépe dochovaná zvířata mohou mít i v současnosti chuť na vzdálenější psy.

sisi58
napsal(a):
Všichni řidiči mají zkoušky. A zdá se vám, že to snižuje podíl havárií na cestách?
Určitě ano. Já nemám řidičák, neumím řídit (rozjet automat mi není problém), neznám moc předpisů, takže mě na silnici byste vážně potkat nechtěla :-)
To je taková otázka jako "nic nemá smysl".
napsal(a):
Kdo tento problém způsobuje? Jak byste to řešila Vy?
Způsobují to nezodpovědní majitelé psů. Jak bych to řešila já? Těžce bych "trestala" lidi, jejichž psi nějaký problém způsobí. Souhlasím s tím, že psa si může pořídit a pořídí každý, i ten, kdo o psech neví vůbec nic (což je často vidět i tady na ifauně). Souhlasila bych i s tím, že člověk, který si chce pořídit psa, musí mít nějaké teoretické znalosti. Ale ani to není úplné řešení problému - jsou lidi, kteří teorii znají dobře, ale s praxí je to horší. Nevadilo by mi ani nějaké testování nebo přezkušování psů - jenže dle mě je to špatně řešitelné vzhledem k tomu, že každé plemeno a pes je jiný, každý člověk má toho psa na něco jiného, očekává od něho něco jiného a pro každého jsou důležité jiné věci.
Jiné nároky jsou na psa, který je celý život na zahradě a ze zahrady se dostane max na vodítku s košem a nebo třeba taky za celý život vůbec. A jinak by na tom měl být pes, který se pohybuje na přelidněném a "přepsovaném" sídlišti, parku.
Uvedu jako příklad třeba moji babičku - celý život měla psy, velké. Nebyli nijak socializovaní, cvičení. Jenže byli pouze doma a na zahradě. Žádnou zkoušku by nesložili. Nicméně byli zabezpečení a když se dostali ven, tak jen na vodítku. Za celý její život žádný z jejich psů nezpůsobil žádný problém. Žádný z nich nebyl nebezpečný. A když se rozhlédnu tady kolem ve vesnici - je tu takových psů spousta a nejsou žádnou hrozbou. To samé třeba ta dobrmanka, o které jsem psala výš.
Dejme tomu, že se zavede nějaká zkouška ovladatelnosti na vodítku a ještě u půl ročního štěnda. Pes projde, jenže nezodpovědný majitel psa bude i nadále pouštět na volno, i toho potencionálně nebezpečného. Co se tím vyřeší? Nic. Zkouška, kde bude štěně na vodítku předvádět přivolání a pár cviků nevyřeší vůbec nic.
Upřímně mě nenapadá nic konkrétního, co by tento problém vyřešilo. Snad jen opravdu velké postihy za problémy, co psi způsobí. Případně nutnost nošení náhubku tam, kde se ve velkém pohybují lidi a psi - velká kontrola a velké postihy za nedodržení.

sisi, to fakt nebyl zrovna super relevantní argument.......
Game-scratch se v minulosti realizoval na 5.6m, takže lépe dochovaná zvířata mohou mít i v současnosti chuť na vzdálenější psy.
může je sežrat? nemůže, ani na 1m se žrát nedá......
moje borůvka bude reagovat i na větší vzdálenost,a za svých 7 let žádnému psu ani chloupek nezkřivil........ to se dá? jéžiš, jak?

vetřelec: na chov je povolení (podmínky neznám) - není absolutní zákaz
ano, vybírám si klidnější povahy, ale nelezu nikomu do zkázy plemene, nechovám.
Kdyby ano, vedu to přes lovecké zkoušky, které jsou obvyklé u nás. Jsou takové etické, či jak to nazvat.
marcelaamax
napsal(a):
Způsobují to nezodpovědní majitelé psů. Jak bych to řešila já? Těžce bych "trestala" lidi, jejichž psi nějaký problém způsobí. Souhlasím s tím, že psa si může pořídit a pořídí každý, i ten, kdo o psech neví vůbec nic (což je často vidět i tady na ifauně). Souhlasila bych i s tím, že člověk, který si chce pořídit psa, musí mít nějaké teoretické znalosti. Ale ani to není úplné řešení problému - jsou lidi, kteří teorii znají dobře, ale s praxí je to horší. Nevadilo by mi ani nějaké testování nebo přezkušování psů - jenže dle mě je to špatně řešitelné vzhledem k tomu, že každé plemeno a pes je jiný, každý člověk má toho psa na něco jiného, očekává od něho něco jiného a pro každého jsou důležité jiné věci.
Jiné nároky jsou na psa, který je celý život na zahradě a ze zahrady se dostane max na vodítku s košem a nebo třeba taky za celý život vůbec. A jinak by na tom měl být pes, který se pohybuje na přelidněném a "přepsovaném" sídlišti, parku.
Uvedu jako příklad třeba moji babičku - celý život měla psy, velké. Nebyli nijak socializovaní, cvičení. Jenže byli pouze doma a na zahradě. Žádnou zkoušku by nesložili. Nicméně byli zabezpečení a když se dostali ven, tak jen na vodítku. Za celý její život žádný z jejich psů nezpůsobil žádný problém. Žádný z nich nebyl nebezpečný. A když se rozhlédnu tady kolem ve vesnici - je tu takových psů spousta a nejsou žádnou hrozbou. To samé třeba ta dobrmanka, o které jsem psala výš.
Dejme tomu, že se zavede nějaká zkouška ovladatelnosti na vodítku a ještě u půl ročního štěnda. Pes projde, jenže nezodpovědný majitel psa bude i nadále pouštět na volno, i toho potencionálně nebezpečného. Co se tím vyřeší? Nic. Zkouška, kde bude štěně na vodítku předvádět přivolání a pár cviků nevyřeší vůbec nic.
Upřímně mě nenapadá nic konkrétního, co by tento problém vyřešilo. Snad jen opravdu velké postihy za problémy, co psi způsobí. Případně nutnost nošení náhubku tam, kde se ve velkém pohybují lidi a psi - velká kontrola a velké postihy za nedodržení.
Tak ono by v pohodě stačilo, kdyby všichni psi navolno museli mít koš - jednoduché praktické, a snadno vymahatelné.
napsal(a):
sisi, to fakt nebyl zrovna super relevantní argument.......
Game-scratch se v minulosti realizoval na 5.6m, takže lépe dochovaná zvířata mohou mít i v současnosti chuť na vzdálenější psy.
může je sežrat? nemůže, ani na 1m se žrát nedá......
moje borůvka bude reagovat i na větší vzdálenost,a za svých 7 let žádnému psu ani chloupek nezkřivil........ to se dá? jéžiš, jak?
asi tak. Člověk může psa, který je třeba potencionálně nebezpečný, ať už lidem nebo psům. Ale pokud je ten člověk zodpovědný, tak ho tam, kde se lidi a psi vyskytují má na vodítku a s košem. Jsou prostě psi, kteří nemají rádi psy, nebo lidi, reaktivní psi z útulku atd... Ale pokud jsou v rukách normálních lidí, tak nejsou žádnou hrozbou pro okolí.
napsal(a):
Určitě ano. Já nemám řidičák, neumím řídit (rozjet automat mi není problém), neznám moc předpisů, takže mě na silnici byste vážně potkat nechtěla :-)
Kdeže, jsem z podstaty optimista. Spíš si nejsem jista, zda nějaká zkouška zajistí, že nebudou problémy.
Opět se budou účastnit svědomití majitelé a blbci, kteří ty problémy mají na háku, to ofakují. Jsme v ČR, ne v Německu.
sisi58
napsal(a):
Asi tak, no...ze pes v pritomnosti majitele predvede sedni, lehni a k noze, urcite neni zarukou toho, ze ho majitel nenecha pobihat navolno mimo svuj vliv. A tipuju, ze vetsina agresoru by nejake ty zkousky zvladla levou zadni.
Takze jestli ono by nestacilo dusledneji kontrolovat a pokutovat volne pobihani psu tam, kde je zakaz. Nac vymejslet dalsi opatreni, kdyz nikdo nekontroluje dodrzovani tech stavajicich? Jen fura dalsi zbytecne byrokracie a zas by to odnesli jen ti poctivi, kteri se ke zkouskam dostavi.
Inspektor Pišišvor: Volně pobíhající pes musí mít koš, přivolání a zodpovědného majitele. Ten si musí být vědom, že kolemjdoucí může vodit psa který se nechce kamarádit a jeho psi nesmí způsobit psychickou újmu potenciálním kynologům - tedy především dětem, ale ani dospělým.
megi-the-dog: Zejména pak bezpečné, kontrolované lovecké testy, představují významná kritéria pro chov bullterrierů. Snad ne ani tak lov praktický.
hmn: Máte pravdu, zabezpečený pes nepředstavuje ohrožení.

Takze jestli ono by nestacilo dusledneji kontrolovat a pokutovat volne pobihani psu tam, kde je zakaz
což je v podstatě na celém území republiky........

Vždycky jde o kombinaci majitel x pes, ten samý pes by nemusel způsobit v rukou jiného majitele nikomu žádnou škodu, proto jsem proti zákazu určitých plemen. Pokud, ale jsou na některého psa - majitele opakované stížnosti, nebývá to pro nic za nic. Ve většině případů, které byly medializovány, protože pes někoho vážně poranil/zabil, se vždy okolí shodovalo, že opakovaně upozorňovali na problémové chování majitele/zvířat. Je mi celkem jedno, jestli se zavedou nějaká nová opatření nebo se využijí k eliminaci takových lidí stávající předpisy, ale řešit se to musí.
Právě proto, že v současné chvíli hodně lidí řeší problémy se psem třeba i tím, že zkrátka psa dá pryč a pořídí jiného, by zavedení zkoušek mohla být cesta, která třeba někoho naučí se psem zacházet. Ti lidé to třeba nemusí myslet zle, ale se psi to prostě neumí, varianta zkoušky, místo postihů, by je mohla pozitivně motivovat ke změně přístupu.

napsal(a):
Nevím jak vy, ale dopravní předpisy jsme se učili už na základní škole, protože všichni jsme účastníky silničního provozu. A i neřidič by je měl znát. Třeba jen takovou věc, jako po které straně vozovky jít, když nejsou kolem silnice chodníky. A každý cyklista by měl znát dopravní předpisy.
Zkoušky pro pejskaře by mohly mít smysl, pokud by si člověk mohl až na základě jejich splnění pořídit psa. Byly by to zkoušky teorie. Protože někteří majitelé prokazují opravdu fatální neznalosti, ale bohužel nejen neznalosti, ale i maximální lenost si informace sami aktivně vyhledat, mnozí končí tím, že zadají dotaz na ifaunu.

marcelaamax
napsal(a):
Balu - jak je to s těmi náhubky v Brně? Dodržují to lidi? Kontroluje se to? Pokutuje se nedodržení?
Vyhláška platí - buď vodítko a pak může být pes bez náhubku, nebo navolno, ale pes s náhubkem. To víte, že se to nedodržuje. Teda většinou to dodržují majitelé větších a velkých psů. Majitelé rukavic na to kašlou (argument "vždyť je malý, nemůže ublížit"). Stejně jako na sbírání bobků (argument "vždyť ten bobek ani není vidět"). Zažila jsem i kontrolu policie, ale naši psi náhubek nosili a nosí. Dokonce z doslechu vím, že majitele psa bez náhubku pokutovali. Bohužel možností kde pustit psa na volno, byť je to povoleno, je čím dál méně. Bydlím na okraji Brna, a v místech, kudy se tradičně chodilo na procházky nejen se psy, ale s dětmi nebo prostě jen šlo na procházku a nebývaly žádné konflikty, zbudovali cyklostezku. Z cesty, která nemá náhradu, neexistuje souběžná trasa. Takže se na cyklostezce pohybují cyklisté, inlajnisté, koloběžkáři, rodiny s malými dětmi, kočárky, lidi se psy, a je to skoro boj o život. Tam jinak než na vodítku psa mít nemůžete, riskujete přinejmenším jeho zranění, když už vám bude jedno, že i zranění jiných lidí (což vám brzy bude, protože vás lidi kolem budou štvát). My chodíme většinou do lesa, kde je o něco méně lidí a psů, a cyklistů, ale pro každého to není.
marcelaamax
napsal(a):
Balu - jak je to s těmi náhubky v Brně? Dodržují to lidi? Kontroluje se to? Pokutuje se nedodržení?
Bydlím v centru Brna a rekla bych, že se to dodržuje hlavně na místech, kde se pohybuje hodně lidí. Takže běžně na ulici nebo v parku psi opravdu nahubky mají pokud jsou na volno. Tam kde tolik lidí není se to tolik nedodržuje. Přiznám se, že i já pustím psa bez nahubku, tam kde téměř nikoho nepotkame. Myslím, že s kontrolami čipu se teď budou více hlídat i nahubky.
napsal(a):
Vyhláška platí - buď vodítko a pak může být pes bez náhubku, nebo navolno, ale pes s náhubkem. To víte, že se to nedodržuje. Teda většinou to dodržují majitelé větších a velkých psů. Majitelé rukavic na to kašlou (argument "vždyť je malý, nemůže ublížit"). Stejně jako na sbírání bobků (argument "vždyť ten bobek ani není vidět"). Zažila jsem i kontrolu policie, ale naši psi náhubek nosili a nosí. Dokonce z doslechu vím, že majitele psa bez náhubku pokutovali. Bohužel možností kde pustit psa na volno, byť je to povoleno, je čím dál méně. Bydlím na okraji Brna, a v místech, kudy se tradičně chodilo na procházky nejen se psy, ale s dětmi nebo prostě jen šlo na procházku a nebývaly žádné konflikty, zbudovali cyklostezku. Z cesty, která nemá náhradu, neexistuje souběžná trasa. Takže se na cyklostezce pohybují cyklisté, inlajnisté, koloběžkáři, rodiny s malými dětmi, kočárky, lidi se psy, a je to skoro boj o život. Tam jinak než na vodítku psa mít nemůžete, riskujete přinejmenším jeho zranění, když už vám bude jedno, že i zranění jiných lidí (což vám brzy bude, protože vás lidi kolem budou štvát). My chodíme většinou do lesa, kde je o něco méně lidí a psů, a cyklistů, ale pro každého to není.
Nám takovou hrůzu udělali okolo baráku - mlátí se tam mezi sebou cyklisti, bruslaři, davy lidí s dětma, a pejskaři, pro které to bylo jedno z mála míst, kam ve městě mohli se psem už jsou v podstatě vytlačeni, a tak jezdí raději venčit autama do lesa …, takže už se nedá jít normálně ani tam, protože i když náhodou najdete skulinku k zaparkování, tak je tam přepsováno …
Pro ilustraci přikládám záznam povahového testu. Protože jsou offensivní zvířata pro veřejnost hůře pochopitelná, tak záznam výkonu defensivního bullterriera: https://www.youtube.com/watch?v=qVRbQoosPxw

Andrýsek3
napsal(a):
Bydlím v centru Brna a rekla bych, že se to dodržuje hlavně na místech, kde se pohybuje hodně lidí. Takže běžně na ulici nebo v parku psi opravdu nahubky mají pokud jsou na volno. Tam kde tolik lidí není se to tolik nedodržuje. Přiznám se, že i já pustím psa bez nahubku, tam kde téměř nikoho nepotkame. Myslím, že s kontrolami čipu se teď budou více hlídat i nahubky.
Já se v centru nepohybuji, tak díky za doplnění.
Ale popravdě nechápu, proč pouštět psa bez náhubku, leda byste mu házela míček nebo jiný aport...
napsal(a):
Já se v centru nepohybuji, tak díky za doplnění.
Ale popravdě nechápu, proč pouštět psa bez náhubku, leda byste mu házela míček nebo jiný aport...
ale ten mu stejně nebudete házet tam, kde jsou i jiní psi, protože to je nejlepší způsob, jak vyvolat rvačku i mezi psama, kteří by se normálně do žádného konfliktu nepouštěli.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nám takovou hrůzu udělali okolo baráku - mlátí se tam mezi sebou cyklisti, bruslaři, davy lidí s dětma, a pejskaři, pro které to bylo jedno z mála míst, kam ve městě mohli se psem už jsou v podstatě vytlačeni, a tak jezdí raději venčit autama do lesa …, takže už se nedá jít normálně ani tam, protože i když náhodou najdete skulinku k zaparkování, tak je tam přepsováno …
Vše pro cyklisty! Bohužel je to módní sport a má silnou lobby. A dají se na budování cyklostezek vymámit dotace. U nás by bez dotace EU nevznikla.
Jsme výchozí místo do nejjižnější oblasti Moravského krasu. Kdysi to byla nádherná lesní cesta kolem Svitavy, pak Těsnohlídkovým údolím k hájence a dále lesem na Ochoz. Dnes všude potkáváte cyklisty i na těch nejmenších pěšinách. Před nimi není úniku. Leda když prší...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
ale ten mu stejně nebudete házet tam, kde jsou i jiní psi, protože to je nejlepší způsob, jak vyvolat rvačku i mezi psama, kteří by se normálně do žádného konfliktu nepouštěli.
To jo, já měla na mysli, když jdou někde sami, kolem ani noha...
Podle mého názoru by dost pomohlo opravdu důsledné trestání majitele psa, který napadl člověka nebo jiného, zajištěného psa, bezdůvodně. A to nejen náhradou škody a pokutou, ale nepodmíněným trestem. Teď je klidně možné, že naprosto de...ní majitel silného a nevychovaného psa terorizuje celé sídliště - opakované napadení jiných psů, potrhání, dokonce i zabití jorkšíra, pokousání člověka, 2x, když si majitel bránil malého psíka a NIC. Policie udělí pokutu, předá k přestupkovému řízení, majitel agresora je invalidní důchodce, prý nemůže dostat ani pokutu, protože žije s životním minimem. Teprve, když se dědkovi zhoršil zdravotní stav a byl přemístěn do LDN, pes zmizel neznámo kam a na sídlišti byl trochu klid. Určitě zákony umožňovaly postihnout dědka už daleko dřív, ale nikomu se do toho nechtělo.
Andrýsek3
napsal(a):
Kontroly čipů? A kdo je k nim vlastně oprávněn? Co jsem si zjišťovala, tak čipování nyní ukládá veterinární zákon, tudíž kontrolovat mohou pouze z veterinární správy! Měšťáci a PČR pouze tam, kde je čipování povinné z městské vyhlášky. Tak abychom se zase nenechali zbytečně sekýrovat. Těch perzekucí na pejskaře je už vážně až dost.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak s dnešním dobrmanem by to měli fakt v kapse
Ještě k těm dobrmanům - zrovna jsem náhodou koukla na reportáž o něčem jiném, kde ale dnešní dobrman je - chudinka od nádobí, co se bojí i sama sebe, a na konci reportáže je zmínka o tom, že nechá klidně vytáhnout z auta a zmlátit vlastního pána (fakt je mi k pláči z toho, kam se plemeno dostalo):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dva-agresivni-bratri-terorizovali-mesto-zastavil-nekdo-jejich-radeni-85371?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
conie
napsal(a):
Kontroly čipů? A kdo je k nim vlastně oprávněn? Co jsem si zjišťovala, tak čipování nyní ukládá veterinární zákon, tudíž kontrolovat mohou pouze z veterinární správy! Měšťáci a PČR pouze tam, kde je čipování povinné z městské vyhlášky. Tak abychom se zase nenechali zbytečně sekýrovat. Těch perzekucí na pejskaře je už vážně až dost.
Ono je totiž těch pejskařů čím dál víc, a s nimi čím dál víc problémů
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ono je totiž těch pejskařů čím dál víc, a s nimi čím dál víc problémů
To je sice pravda, ale nějak se nám tu zavádí kolektivní vina. Přestupky jednotlivců se bagatelizují, raději se vše svede na všechny. Myslím, že je na čase, abychom si prostě nedali líbit. Proč já mám být omezovaná, když mám všechny své psy vychované, na veřejnosti vždy pod kontrolou, i když někteří jsou ostré povahy. Jsem pro, ať je velmi tvrdě a důsledně potrestán každý majitel psa, který pokouše člověka bezdůvodně (ne při střežení pozemku či např. auta) nebo pokouše či nedejbože zabije psa, který je pod kontrolou svého majitele. Páky jsou, jen jsou PČR, žalobci a soudy dost laxní v uplatňování.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ještě k těm dobrmanům - zrovna jsem náhodou koukla na reportáž o něčem jiném, kde ale dnešní dobrman je - chudinka od nádobí, co se bojí i sama sebe, a na konci reportáže je zmínka o tom, že nechá klidně vytáhnout z auta a zmlátit vlastního pána (fakt je mi k pláči z toho, kam se plemeno dostalo):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dva-agresivni-bratri-terorizovali-mesto-zastavil-nekdo-jejich-radeni-85371?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
A co je příčinou úpadku dobrmanů? Já myslím, že to začalo se zákazem kupírování uší, tím pádem menší poptávkou, skončili někteří dlouholetí chovatelé... a pak se to už jen vezlo...

napsal(a):
Nevím jak vy, ale dopravní předpisy jsme se učili už na základní škole, protože všichni jsme účastníky silničního provozu. A i neřidič by je měl znát. Třeba jen takovou věc, jako po které straně vozovky jít, když nejsou kolem silnice chodníky. A každý cyklista by měl znát dopravní předpisy.
Zkoušky pro pejskaře by mohly mít smysl, pokud by si člověk mohl až na základě jejich splnění pořídit psa. Byly by to zkoušky teorie. Protože někteří majitelé prokazují opravdu fatální neznalosti, ale bohužel nejen neznalosti, ale i maximální lenost si informace sami aktivně vyhledat, mnozí končí tím, že zadají dotaz na ifaunu.
Promiňte, já psala "moc předpisů...". Tzn. vím, po které straně jít, ale už nevím, jestli má přednost na dvou vedlejších komunikacích koňské spřežení, psí spřežení, nebo tramvaj ;-)
Také nemám auto, ale psa.
Ke kontrole čipů je zatím oprávněná jen SVS, v místech s vlastní vyhláškou i ta policie.
Domů k vám SVS jen tak nesmí a po parku tlapkat nebudou.
Také riziko projížďky v prasečím vozíku tomu dodržování moc nenahrává :-)
Bylo to zatím jen takové bubu bu bu bu bububu, uvidíme, co dál.

napsal(a):
Promiňte, já psala "moc předpisů...". Tzn. vím, po které straně jít, ale už nevím, jestli má přednost na dvou vedlejších komunikacích koňské spřežení, psí spřežení, nebo tramvaj ;-)
Také nemám auto, ale psa.
Ke kontrole čipů je zatím oprávněná jen SVS, v místech s vlastní vyhláškou i ta policie.
Domů k vám SVS jen tak nesmí a po parku tlapkat nebudou.
Také riziko projížďky v prasečím vozíku tomu dodržování moc nenahrává :-)
Bylo to zatím jen takové bubu bu bu bu bububu, uvidíme, co dál.
Jestli jezdíte na kole nebo na koloběžce, tak byste měla vědět, i kdo má kde přednost... Ale to je jen poznámka mimo předmět diskuze.
Tohle už je asi notoricky známé, přibližně taková je odvaha EBT. Inspektor Pišišvor: Je to hodně velká odvaha, nebo málo? https://www.youtube.com/watch?v=qso-SDcb9us
conie
napsal(a):
To je sice pravda, ale nějak se nám tu zavádí kolektivní vina. Přestupky jednotlivců se bagatelizují, raději se vše svede na všechny. Myslím, že je na čase, abychom si prostě nedali líbit. Proč já mám být omezovaná, když mám všechny své psy vychované, na veřejnosti vždy pod kontrolou, i když někteří jsou ostré povahy. Jsem pro, ať je velmi tvrdě a důsledně potrestán každý majitel psa, který pokouše člověka bezdůvodně (ne při střežení pozemku či např. auta) nebo pokouše či nedejbože zabije psa, který je pod kontrolou svého majitele. Páky jsou, jen jsou PČR, žalobci a soudy dost laxní v uplatňování.
Problém je, že ti, co mají všechna pravidla v paži jsou ve velké přesile proti těm slušným, a lidem už dochází trpělivost. Na druhou stranu, i pokud budou nějaký restrikce, tak toho, kdo už teď má vychovanýho psa, má ho pod kontrolou, a chová se ke svému okolí slušně nic zásadního nepostihne.
Jako co - nařídí koše? Ok, mí psi je stejně nosí. Nařídí na veřejnosti vodítka - stejně tam psy na vodítku mám. Nařídili čipy? A co, čipy máme dávno …
... ale pokud se dostanou pod kontrolu i psi majitelů, co mají všechno na háku, tak pro nás to bude rozhodně plus
napsal(a):
A co je příčinou úpadku dobrmanů? Já myslím, že to začalo se zákazem kupírování uší, tím pádem menší poptávkou, skončili někteří dlouholetí chovatelé... a pak se to už jen vezlo...
Hlavní příčinou úpadku dobrmana jako pracovního plemene byly změny podmínek chovnosti, kdy se najednou na bonitaci musel nechat pes bez přítomnosti majitele osahávat od cizích lidí (), byly zrušeny povinné zkoušky do chovu, pak radikální zhoršení zdraví plemene vlivem příbuzenské plemenitby, a konec kupírování byl jen třešnička na dortu …

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Hlavní příčinou úpadku dobrmana jako pracovního plemene byly změny podmínek chovnosti, kdy se najednou na bonitaci musel nechat pes bez přítomnosti majitele osahávat od cizích lidí (), byly zrušeny povinné zkoušky do chovu, pak radikální zhoršení zdraví plemene vlivem příbuzenské plemenitby, a konec kupírování byl jen třešnička na dortu …
Díky za vysvětlení. To přišlo z Německa, že, to osahávání bez přítomnosti majitele? Je to takové sluníčkářské.
vetřelec
napsal(a):
Inspektor Pišišvor: Když je Vám to nechutné, tak to nechme být.
Podle mého názoru to není otázka příbuzenské plemenitby jako takové, ale otázka absence komplexního selekčního tlaku.
Tam byl jediným selekčním tlakem exteriér, takže plemeno by šlo do háje stejně, ale ne tak rychle.
Andrýsek3
napsal(a):
No vidíte, já myslela, že to budou moct kontrolovat právě i měšťáci.. Mě by to bylo jedno, psa mám cipovaneho, nahlaseneho.
Možná se o to budou někde pokoušet, ale právě je to o tom, nedat si to líbit, nebýt to stádo, které se prostě podřídí. Za chvíli fakt můžeme čelit zákazu chovu některých plemen nebo např. psů nad určitou kohoutkovou výšku apod. Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Kdyby se tímto řídil každý, je po problémech.

No ono těch obcí bude víc než Praha, co to má už hafec let.... první klik do gůglu mi řekl - Uherské Hradiště.
Chtělo by se to podívat, jak je kde vyhláška upravena od 2020.. to je vzteku pořád, přitom je to konečně ten první krok a za posledních x let pomalu jediný správný krok.
conie
napsal(a):
Možná se o to budou někde pokoušet, ale právě je to o tom, nedat si to líbit, nebýt to stádo, které se prostě podřídí. Za chvíli fakt můžeme čelit zákazu chovu některých plemen nebo např. psů nad určitou kohoutkovou výšku apod. Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Kdyby se tímto řídil každý, je po problémech.
Nějak nevím, proč bych měla dělat problémy. Jsem ráda, že je cipovani povinné. Jen ať to klidně kontrolují.

ať to kontrolují, ale musí to kontrolovat ten úřad, který na to má právo ze zákona.
což městská policie být nemusí.
asi tak stejně jako vám očipovanýho psa nebudou kontrolovat třeba celní správa nebo vodovody a kanalizace.
napsal(a):
jasně, přestali jim zbytečně ořezávat uši, až se jim z toho roznemohla srdce...
tomu říkám argument...
Andrýsek3
napsal(a):
Nějak nevím, proč bych měla dělat problémy. Jsem ráda, že je cipovani povinné. Jen ať to klidně kontrolují.
A já zas nevím, proč bych měla nechat kontrolovat čipy mých psů někým , kdo k to u nemá ze zákona oprávnění. Nejsem a nehodlám být stádní ovce. Ano, svoje psy mám čipované, protože jsou s PP a čipovaní, ale chci, aby všichni dodržovali zákony, nejen já. A podle zákona je to tak, že čip může kontrolovat KVS, měšťáci a PČR pouze tam, kde je čipování dané městskou vyhláškou. Taky fandím povinnému čipování, jenže, aby k něčemu bylo, muselo by být povinné od 50. dne věku štěněte (kdy může od matky) a musela by být uzákoněna povinná registrace čipu. Jinak je to zase jen buzerace k ničemu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tam byl jediným selekčním tlakem exteriér, takže plemeno by šlo do háje stejně, ale ne tak rychle.
Já to říkám kudy chodím. Nejedná-li se o marker čistokrevnosti, měl by být exteriér výsledkem automatické optimalizace, nikoli šlechtitelské kontroly. Máte samozřejmě pravdu, inbreeding je díky driftu relativně nebezpečný.
A jak by tedy ta kontrola čipovaného psa měla probíhat? Víte někdo? Jako že někdo z veterinární správy bude chodit po parku se čtečkou a kontrolovat čipy? Nebo u vás doma zazvoní, že si chce načíst čip psa? To asi ne.
Já si myslím, že se čip bude kontrolovat až v případě ,kdy pes něco způsobí a bude potřeba jeho očkovací průkaz - a tam se bude kontrolovat, jestli pes má čip a jestli čip odpovídá OP, tím pádem zda je platné očkování.
Nebo se ještě někde kontroluje i to, zda je pes očkovaný? Jakože vás zastaví na ulici a chtějí vidět třeba tu známku od očkování? Jenže tu si taky můžu dávat střídavě na x psů. A povinnost mít s sebou venku očkovák s číslem čipu nemám.
Jo, teď mě vlastně napadá, že třeba na výstavách a závodech se kontroluje očkování - tak možná tam budou kontrolovat i čipy? Nevím.
Každopádně škoda, že k tomu povinnému čipování rovnou nezavedli i povinnou registraci čipu a taky čipování štěňat ještě před odběrem. Ale jsem ráda i za tuhle změnu, alespoň něco, krůček k lepšímu.
conie
napsal(a):
A já zas nevím, proč bych měla nechat kontrolovat čipy mých psů někým , kdo k to u nemá ze zákona oprávnění. Nejsem a nehodlám být stádní ovce. Ano, svoje psy mám čipované, protože jsou s PP a čipovaní, ale chci, aby všichni dodržovali zákony, nejen já. A podle zákona je to tak, že čip může kontrolovat KVS, měšťáci a PČR pouze tam, kde je čipování dané městskou vyhláškou. Taky fandím povinnému čipování, jenže, aby k něčemu bylo, muselo by být povinné od 50. dne věku štěněte (kdy může od matky) a musela by být uzákoněna povinná registrace čipu. Jinak je to zase jen buzerace k ničemu.
Však já neříkám, aby ho kontroloval kde kdo. Nevěděla jsem, kdo může a kdo ne.
marcelaamax
napsal(a):
A jak by tedy ta kontrola čipovaného psa měla probíhat? Víte někdo? Jako že někdo z veterinární správy bude chodit po parku se čtečkou a kontrolovat čipy? Nebo u vás doma zazvoní, že si chce načíst čip psa? To asi ne.
Já si myslím, že se čip bude kontrolovat až v případě ,kdy pes něco způsobí a bude potřeba jeho očkovací průkaz - a tam se bude kontrolovat, jestli pes má čip a jestli čip odpovídá OP, tím pádem zda je platné očkování.
Nebo se ještě někde kontroluje i to, zda je pes očkovaný? Jakože vás zastaví na ulici a chtějí vidět třeba tu známku od očkování? Jenže tu si taky můžu dávat střídavě na x psů. A povinnost mít s sebou venku očkovák s číslem čipu nemám.
Jo, teď mě vlastně napadá, že třeba na výstavách a závodech se kontroluje očkování - tak možná tam budou kontrolovat i čipy? Nevím.
Každopádně škoda, že k tomu povinnému čipování rovnou nezavedli i povinnou registraci čipu a taky čipování štěňat ještě před odběrem. Ale jsem ráda i za tuhle změnu, alespoň něco, krůček k lepšímu.
Na zkouškách a závodech (se zápisem) se čipy kontrolují vždy
Co se týká dobrmanů - Pokud tomu tak bylo, pak je škoda že jejich novodobá pracovní historie podléhala podobným kritériím výběru jako u služebních ovčáků. Domnívám se že plemeno mělo jiný pracovní potenciál. Cvičitelnost a s ní i univerzalita měly být upozaděny. V popředí šlechtitelského zájmu měla stát neřízená ostraha a obrana. Podobného průběžného cíle dnes dosahuje naturelní malinois. Nebo ne?
vetřelec
napsal(a):
Co se týká dobrmanů - Pokud tomu tak bylo, pak je škoda že jejich novodobá pracovní historie podléhala podobným kritériím výběru jako u služebních ovčáků. Domnívám se že plemeno mělo jiný pracovní potenciál. Cvičitelnost a s ní i univerzalita měly být upozaděny. V popředí šlechtitelského zájmu měla stát neřízená ostraha a obrana. Podobného průběžného cíle dnes dosahuje naturelní malinois. Nebo ne?