Výber plemena - rady a skúsenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jarvi

10.1.2020 10:35
Jarvi

XXX.XXX.119.81

Zdravím,
už od detstva chcem vlastného psa a keďže sa mi to ešte nepodarilo (najprv som bola decko, na strednej som nemala peniaze a teraz na relatívne ťažkej VŠ nemám čas ani peniaze ), tak som aspoň pokukovala po rôznych plemenách, čítala knihy, zbierala teoretické poznatky a podobne. Je mi jasné, že knihy nenahradia prax a na prvom psovi narazím aj tak, ale za úplného laika sa nepovažujem.

K veci: pokiaľ sa mi v nasledujúcich rokoch podarí skĺbiť školu a prácu tak, aby som mala dosť času na psa, konečne si svoj sen splním. Moje požiadavky na plemeno sú:

1. stredne veľký pes, 25-35kg
2. chuť do práce (čiže nejaké pracovné plemeno, pokukujem hlavne po ovčiakoch)
3. zdravé plemeno
4. aspoň trocha obranného pudu, aby prípadného útočníka neulízal k smrti (neočakávam nejaké útoky na moju osobu a psa si na stráženie nekupujem, ale úplní ľudomili ma až tak nepriťahujú)

Pôvodne som zvažovala NO. Jediné, čo ma na ňom odradzuje, je to, že mi príde, že odpustí hádam všetko - chyby, nespravodlivé zachádzanie atď. Bola by som rada, keby ma prvý pes aj niečo naučil, aby som musela pri jeho výchove aj trocha premýšľať.

Zvažovala som ešte belgického ovčiaka (tervíka, možno veľmi dobre vybranú malinu?) Tiež ma zaujal holandský ovčiak. Od majiteľov som sa dočítala, že je povahou skorej až do ČSV (lovecký pud, nerád drilluje atď.), čo by spĺňalo moju požiadavku na to, aby ma pes aj niečo "naučil". Najviac ma odrádza ich údajne nevyrovnaná povaha, ale hádam by sa nejaké nebojácne šteňa našlo.

Ešte sa mi pozdáva pracovný AUO, tam ma odradzuje len veľkosť, rada by som väčšieho psa.

No a tak trocha som uvažovala aj nad LLP - popravde, láka ma hlavne vzhľadom. Myslím, že po úspešnej výchove takého psa by som zvládla už čokoľvek a u ďalších by ma neprekvapilo nič, tiež to ale môže dopadnúť katastrofou. Tiež neviem, ako je na tom ich vzťah k práci, viem, že sú to celkom samostatné psy vyšľachtené pre lov a pasenie, ale myslím, že napr. taká záchranárčina by ich zabaviť mohla. Rátam s tým, že to nebude pes zrovna na agility, triky a tak.

Má niekto skúsenosti s týmito plemenami, poprípade poradil by aj nejaké iné, ktoré by mi "sadlo"?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2020 11:17

i s NO lze přemýšlet........

jinak, i lehce ignorujíc některé požadavky:
-BŠO
-groenendal
-beauceron
-knírač
-hovawart
-kolie
-boxer
-chodský pes
......

Jarvi

10.1.2020 12:03
Jarvi

XXX.XXX.119.81

Viem, že aj pri výcviku NO sa dá premýšľať, ale príde mi, že vo fb skupine s NO je najväčšia koncentrácia tých archaických nefunkčných rád pri výchove na štýl majiteľ-alfa, pes si nesmie dovoliť toto a hento, potrestať psa 100 rokov po tom, čo niečo urobil... Naopak v skupine s LLP psy vychovávajú normálne, pravdepodobne kvôli tomu, že podobnou výchovou by sa s leopardom nikam nedostali. Ale zase NO je najrozšírenejšie plemeno, to môže byť aj tým...

Známa mala NO, nechovala sa k nemu veľmi fér, bol trestaný za veci, ktoré ho nikto neučil, učený novým veciam tak, že bol potrestaný za nesprávnu činnosť bez toho, aby mu niekto ukázal správnu... Ten pes fungoval, nikdy sa neohradil, miloval ju.
Inak mi NO príde ako ideálne plemeno vzhľadom na to, čo od psa očakávam, len mi trocha príde, že ma o psoch všeobecne nič nenaučí, lebo pretrpí skoro všetko.

10.1.2020 12:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jarvi napsal(a):
Viem, že aj pri výcviku NO sa dá premýšľať, ale príde mi, že vo fb skupine s NO je najväčšia koncentrácia tých archaických nefunkčných rád pri výchove na štýl majiteľ-alfa, pes si nesmie dovoliť toto a hento, potrestať psa 100 rokov po tom, čo niečo urobil... Naopak v skupine s LLP psy vychovávajú normálne, pravdepodobne kvôli tomu, že podobnou výchovou by sa s leopardom nikam nedostali. Ale zase NO je najrozšírenejšie plemeno, to môže byť aj tým...

Známa mala NO, nechovala sa k nemu veľmi fér, bol trestaný za veci, ktoré ho nikto neučil, učený novým veciam tak, že bol potrestaný za nesprávnu činnosť bez toho, aby mu niekto ukázal správnu... Ten pes fungoval, nikdy sa neohradil, miloval ju.
Inak mi NO príde ako ideálne plemeno vzhľadom na to, čo od psa očakávam, len mi trocha príde, že ma o psoch všeobecne nič nenaučí, lebo pretrpí skoro všetko.

Tohle je jen o lidech. Znám spousty majitelů NO, kteří přistupují k tomu psovi tak nějak rozumně, s citem, pozitivně. A pak znám i takové jako vy - kde se pes jen a jen trestá. Jenže ten NO vám to odpustí no, narozdíl od jiných plemen (i když taky ne vždycky).

Toho, že vás NO nic nenaučí bych se nebála. On každý jedinec (i v rámci plemene) je jiný a něco vás naučí. Mám psa x AST a fenu SBT. Pes mě naučil hodně, nicméně to neznamenalo to, že už bych neudělala žádnou chybu u feny a byla na vše připravená - právě naopak, fena mě dokázala překvapit tím, že měla problém úplně s něčím jiným, než pes. To, co byl u psa problém třeba, to u feny bylo automaticky úplně v pohodě. No a pak naopak bylo něco, co pes dělal jako automaticky a nikdy by mě ani nenapadlo, že s tím může být problém - a ejhle, u feny to třeba bylo jinak. Řekla bych, že každý jedinec psa vás něco naučí. To, co platí na jednoho na dalšího vůbec platit nemusí.

NO a LLP jsou nesrovnatelní psi. Jo jasně, takové ty základy jsou u všech psů stejné. Ale troufám si tvrdit, že pokud si pořídíte NO a po něm třeba LLP - bude to úplně něco jiného. Ale to samé platí i obráceně. Dalo by se říct, že s NO bude všechno jednodušší, ale zase jak pro koho - někdo vyloženě nechce psa s povahou NO a mám radši "samostatnější" psy jako je LLP. A to bych si asi nejdřív pořádně urovnala - jestli chcete psa, který "udělá, co vám vidí na očích" a bude ochotně spolupracovat, odpustí vám chyby, NO většinou nemá tak silný lovecký pud, na procházkách se drží u pána . No a nebo jestli vám více bude vyhovovat samostatnější jednotka jako je LLP - nebude se tolik držet u pány, pravděpodobně bude mít velký lovecký pud, bude prostě tak nějak víc přemýšlet sám za sebe - což někomu vyhovuje a někomu ne.

Vzhledem k tomu, že chcete psa s chutí do práce, tak bych vybírala spíš mezi ovčáky. Teda pokud je tou prací myšleno cvičení atd. Pro LLP je práce spíš lov, a v posledních letech canicross, tahání koloběžky.....

10.1.2020 12:51
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Mimo výše zmíněné - co velký pudl? Appenzeller?

Ač se to nezdá, jste ve věku, kdy se hodně věcí mění. Tudíž kladete na svého psa velké nároky - na jeho přizpůsobivost, na změnu životního stylu. Psa si pořizujete na cca 12 let, za tu dobu Vás možná čeká mnoho životních kotrmelců: stěhování, možná dokonce do bytu, náhlý nedostatek času ve zkouškovém a pak před státnicemi, možná onemocníte, možná si najdete přítele/přítelkyni, možná se sestěhujete a obratem rozejdete, nečekaně přijdete o práci, budete mít dítě, začnete podnikat, pojedete na hory nebo na dovolenou k moři... Stát se může cokoli. Proto radím, vezměte si raději psa menšího, skladnějšího, přizpůsobivějšího. Na maliny a leopardí psy může dojít časem, až budete mít život stabilní, až budete chtít zkládat zkoušky a se psem skutečně pracovat. Jistě, z tohoto pohledu není vhodné mít psa prakticky nikdy. Ale období plné změn, které Vás čeká, je jedním z nejméně vhodných okamžiků na pořízení náročného psa.

10.1.2020 13:30
Zoia

XXX.XXX.211.224

Jestli si myslíte, že vám i dobře ovladatelné a cvičitelné plemeno, jako je NO, nepřipraví spoustu výzev, tak se dost pletete, zvlášť když to bude v podstatě první pes. Věřte, že ještě budete za to odpouštění ráda :-).

Jinak bych se plně podepsala pod to, co píše Varaxi.

10.1.2020 14:04
janaa

XXX.XXX.242.198

Pokud to bude váš první pes, pak věřte, že vás naučí pes jakéhokoli plemene víc jak dost, a budete ráda, když vám nějakou tu chybu odpustí a dá šanci ji napravit. Každý pes je výzva a to i jednoho plemene. Ona snadná cvičitelnost neznamená, že pes bude šlapat sám od sebe a nebudete s ním mít žádnou práci. I takového psa velmi lehce zkazíte. Pokud se vám líbí NO, jděte do nej. A jinak to krásně napsala Varaxi.

10.1.2020 14:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Varaxi napsal(a):
Mimo výše zmíněné - co velký pudl? Appenzeller?

Ač se to nezdá, jste ve věku, kdy se hodně věcí mění. Tudíž kladete na svého psa velké nároky - na jeho přizpůsobivost, na změnu životního stylu. Psa si pořizujete na cca 12 let, za tu dobu Vás možná čeká mnoho životních kotrmelců: stěhování, možná dokonce do bytu, náhlý nedostatek času ve zkouškovém a pak před státnicemi, možná onemocníte, možná si najdete přítele/přítelkyni, možná se sestěhujete a obratem rozejdete, nečekaně přijdete o práci, budete mít dítě, začnete podnikat, pojedete na hory nebo na dovolenou k moři... Stát se může cokoli. Proto radím, vezměte si raději psa menšího, skladnějšího, přizpůsobivějšího. Na maliny a leopardí psy může dojít časem, až budete mít život stabilní, až budete chtít zkládat zkoušky a se psem skutečně pracovat. Jistě, z tohoto pohledu není vhodné mít psa prakticky nikdy. Ale období plné změn, které Vás čeká, je jedním z nejméně vhodných okamžiků na pořízení náročného psa.

hezky jste to vypsala

10.1.2020 14:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lesnížínka napsal(a):
hezky jste to vypsala

Díky. O to víc se stydím za tu hrubku, co tam mám. Víc červenat se už nemůžu.

Jarvi

10.1.2020 14:16
Jarvi

XXX.XXX.119.81

Od NO ma pôvodne asi najviac odradzovali postrehy majiteľov plemien ako LLP, ČSV a pod., ktorí tvrdili, že niekedy je lepšie mať komplikovanejšie plemeno ako začiatočník než ako niekto, kto na ne prechádza z plemien typu NO - už len preto, že nemá také očakávania. Viem si predstaviť, že prechod z takého ČSV na väčšinu plemien je bezproblémovejší ako prechod z NO na ČSV.

Ale asi zostanem pri ovčiakoch. Samozrejme, psa nechcem za každú cenu a viem si predstaviť tie problémy, keby som sa napr. musela sťahovať od priateľa a hľadať podnájom v Brne so 40-kilovým NO.

10.1.2020 17:57

Jarvi napsal(a):
Od NO ma pôvodne asi najviac odradzovali postrehy majiteľov plemien ako LLP, ČSV a pod., ktorí tvrdili, že niekedy je lepšie mať komplikovanejšie plemeno ako začiatočník než ako niekto, kto na ne prechádza z plemien typu NO - už len preto, že nemá také očakávania. Viem si predstaviť, že prechod z takého ČSV na väčšinu plemien je bezproblémovejší ako prechod z NO na ČSV.

Ale asi zostanem pri ovčiakoch. Samozrejme, psa nechcem za každú cenu a viem si predstaviť tie problémy, keby som sa napr. musela sťahovať od priateľa a hľadať podnájom v Brne so 40-kilovým NO.

Jenže ČSV a LLP je úplně něco jiného, než co chcete podle těch vyjmenovaných kritérií. Tak proč se řídit názory majitelů těchto plemen?
Je lepší pořídit si NO či jiného ovčáka, dobře ho vycvičit, nasbírat zkušenosti, než pořídit komplikované plemeno jen proto, že někdo říkal, že se z něj lépe přechází na méně komplikované. Tím nechci říct, že se nemůže podařit začátečníkovi vychovat dobře LLP či ČSV, či jinak povahově náročnějšího psa. Jsou lidi, kteří si s těmito plemeny sednou od začátku. Ale takoví lidé zase nemají na psa požadavky jako vy.

10.1.2020 19:03
vetřelec

XXX.XXX.241.250

Jarvi: Přesměrování plemene jiné specializace je kynologicky závadná zkušenost. Dobře založený a vedený NO je podle mého názoru velmi komplikovaný pes. Není jednoduché takového psa sehnat a vychovat. Takové zvíře se potom i hůře cvičí. Špatně vychovaný NO se naopak cvičí snáze.

10.1.2020 19:29

"Pôvodne som zvažovala NO. Jediné, čo ma na ňom odradzuje, je to, že mi príde, že odpustí hádam všetko - chyby, nespravodlivé zachádzanie atď. Bola by som rada, keby ma prvý pes aj niečo naučil, aby som musela pri jeho výchove aj trocha premýšľať."

že něco odpustí ani náhodou neznamená, že je to plemeno jednoduché na výcvik, to ne! A přemýšlet je nutno, a hodně rychle, jejich temperament je nemalý.

....bych ho nechtěla ani zadarmo, tolik práce....

11.1.2020 08:12

Jarvi napsal(a):

Pořiďte si něco mezi. Knírače. Středního. Je na vaší spodní hranici (25 kg), je skladný, takže ani v garsonce nebude vadit, nemusíte na něj mít zrovna náklaďák, i v menším autě a v pěti lidech ho dopravíte. Chytrý je jak opice, paličatý jen o něco méně, dril nesnáší. Dost vám toho odpustí, vaši nespravedlnost vám dá "sežrat", když to nejmíň čekáte. Prostě pes-ideál :-).

11.1.2020 13:08
vetřelec

XXX.XXX.241.250

Jarvi: NO nabízí mnohem více, mají širokou zušlechtěnou základnu. Malinois je po všech stránkách elitní volba. Měla byste se ještě několik let teoreticky věnovat plemeni které dosahuje k nejvyšší úrovni ve své specializaci. Je nezbytné pochopit základy šlechtění, nastudovat chov plemene, individuální výkony, vlastnosti a jejich výchovu, dále výcvik. Připravit se na výživu a kondiční přípravu... A v neposlední řadě alespoň podpovrchově ohledat všechny ostatní kynologické specializace v jejich vrcholové podobě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík