Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2020 14:57
Ignác_73

XXX.XXX.189.30

Dobrý den. Chtěl bych si pořídit nového pejska. Zkušenosti už mám. Například s Bernardýnem který před rokem zemřel na stáří. A po roce bych chtěl pořídit nového kamaráda. Ale už bohužel mám jiné podmínky. Neoplocenou zahradu na nerušné vesnici. Ale nejspíše by musel býti v kotci občas doma. Každý den bych s ním měl možnost minimálně 4 chodit na procházku. 1 denně či ob den běhat. A hlavně aby byl přátelský k dětem a ostatním zvířatům. Např kozám. Od jara po podzim většinou pořád běháme kolem baráku a celoročně celá rodina chodí často na procházky. Takže by byl co nejméně v kotci. Ale nevím jakého psa vybrat. Tak jsem se rozhodl obrátit na vás. Budu rád za každé doporučení a k tomu pár informací.

Emkuk

3.2.2020 16:01
Emkuk

XXX.XXX.254.38

To akeho psa vybrat je velmi dôležite a preto to musite vedieť hlavne vi podla vašej povahi aky pes vam vyhovuje.
No ak by tento pes mohol byť tak stredne velki a nemusel by byť často zavrety vo voliere mohol by to byť napriklad irsky seter. Je to pes milujuci rodinku a deti je ale aj docela temperamentny ale vydrži byť sam doma alebo vo voliere. Je idealny spoločnik na dlhšie prechadzki alebo aj časte kratšie. Tak isto aj anglicky seter

3.2.2020 16:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Emkuk napsal(a):
To akeho psa vybrat je velmi dôležite a preto to musite vedieť hlavne vi podla vašej povahi aky pes vam vyhovuje.
No ak by tento pes mohol byť tak stredne velki a nemusel by byť často zavrety vo voliere mohol by to byť napriklad irsky seter. Je to pes milujuci rodinku a deti je ale aj docela temperamentny ale vydrži byť sam doma alebo vo voliere. Je idealny spoločnik na dlhšie prechadzki alebo aj časte kratšie. Tak isto aj anglicky seter

To je nějaká recese?
Setr potrebuje úplně jiný režim a náplň dne, než podle popisu nabízí zadavatel. Takto by byl nešťastný pes i všichni okolo

3.2.2020 16:44
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

Nebyl.
On by si program udělal.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2020 17:09

nějaké malé nebo střední společenské plemeno. aby nemusel být v kotci ale byl by prostě doma.

3.2.2020 17:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

rapotacka11 napsal(a):
Nebyl.
On by si program udělal.

V kotci to jde dost blbě 🤔

3.2.2020 18:08

Irský setr má výhodu: Jdete si na procházku, přemýšlíte si ( třeba o nesmrtelnosti chrousta), posedíte na pařezu, popovídáte si s mravenci......Když nesete vodítko v ruce, sem tam se vás někdo zeptá "a kde máte pejska?". Opíšete rukou vééliký oblouk....Pak usednete na kraji lesa a on si vás zaručeně najde. Spokojeně se vrátíte domů. Vy jste se prošla, pes se vyběhal.
Podobně je na tom ten setr anglický a nesmíme zapomenout na bígla.

3.2.2020 18:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Irský setr má výhodu: Jdete si na procházku, přemýšlíte si ( třeba o nesmrtelnosti chrousta), posedíte na pařezu, popovídáte si s mravenci......Když nesete vodítko v ruce, sem tam se vás někdo zeptá "a kde máte pejska?". Opíšete rukou vééliký oblouk....Pak usednete na kraji lesa a on si vás zaručeně najde. Spokojeně se vrátíte domů. Vy jste se prošla, pes se vyběhal.

Jj, takového setra bez majitele už 2x málem zabili moji psi, a po 3 jsem na něj zavolala odchytovku - nebudu chodit kanálama kvůli imbecilovi, co vypustí psa do prostoru, a děj se vůle boží ☠️

3.2.2020 18:20

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jj, takového setra bez majitele už 2x málem zabili moji psi, a po 3 jsem na něj zavolala odchytovku - nebudu chodit kanálama kvůli imbecilovi, co vypustí psa do prostoru, a děj se vůle boží ☠️

To už je riziko "povolání".

3.2.2020 18:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

To už je riziko "povolání".

Jako, Vy tu radu o vypuštění psa, a sezení na mezi myslite vážně?!

3.2.2020 18:32

Emkuk

3.2.2020 18:37
Emkuk

XXX.XXX.254.38

Ja mam hovawarta a ten by vam možno vyhovoval.

3.2.2020 19:01

Jako, Vy tu radu o vypuštění psa, a sezení na mezi myslite vážně?!

Rozhodně to nebyla rada, jen odpozorovaná realita. Jedná se o 5 setrů irských, 2 anglické a několik bíglů. Všichni žili v bytě, ve městě. Ani jeden nebyl můj.

3.2.2020 19:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Rozhodně to nebyla rada, jen odpozorovaná realita. Jedná se o 5 setrů irských, 2 anglické a několik bíglů. Všichni žili v bytě, ve městě. Ani jeden nebyl můj.

Akorát jste to podala tak, že to vyznělo jako ideál pořídit si takoveho psa jen tak, a pak ho nechat bezprizorně běhat po venku 🤔

3.2.2020 19:25

Akorát jste to podala tak, že to vyznělo jako ideál pořídit si takoveho psa jen tak, a pak ho nechat bezprizorně běhat po venku 🤔

Tak já jsem to myslela jako odstrašující příklad - ironie, protože já bych se z takového psa zbláznila.
Tak snad už jsme to uvedly na pravou míru.
Pochopitelně, že to, že vám psa srazí auto, vlak, nebo ho porve jiný pes, to už je to "riziko povolání".

3.2.2020 19:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Tak já jsem to myslela jako odstrašující příklad - ironie, protože já bych se z takového psa zbláznila.
Tak snad už jsme to uvedly na pravou míru.
Pochopitelně, že to, že vám psa srazí auto, vlak, nebo ho porve jiný pes, to už je to "riziko povolání".

No, mně to k Vám moc nesedělo, proto jsem se raději ještě zeptala. Jen si umím dost živě predstavit, že to někdo vezme jako good nápad

... třeba nedávno si tak známého dcera pořídila pointra - jen tak, protože se jí líbil (rozhodovala se mezi ním a ČSV 🙄)

3.2.2020 19:36

K zadavateli : Jsou psi, kteří ani neoplocený pozemek neopouští. Znala jsem takovou bernskou salašnickou na horách. Jako by přesně věděla, kde je hranice pozemku - možná jí tam udělali čáru. Když byli venku, nebo doma, bývala venku. Do domu ji dávali, jen když odjížděli.
Pak jsem znala podobného NO, ten sice měl plot, ale asi tak po kolena, nikdy ze zahrady neodešel, měl velkou zodpovědnost, že musí dohlížet.
Potom briarda, který měl sice plot, ale protože dovnitř a ven byla velká frekvence, vrata byla přes den trvale otevřená. Stál na čáře a nikdy nevyběhl.
Kdyby moje psice zůstala na zahradě, která má zadní hranicí potok, také by neodešla - protože zatímco by ona byla někde na couračce, já bych mohla něco sníst a nerozdělit se, no hrůůůza.......

3.2.2020 19:41

K zadavateli : Jsou psi, kteří ani neoplocený pozemek neopouští. Znala jsem takovou bernskou salašnickou na horách. Jako by přesně věděla, kde je hranice pozemku - možná jí tam udělali čáru. Když byli venku, nebo doma, bývala venku. Do domu ji dávali, jen když odjížděli.
Pak jsem znala podobného NO, ten sice měl plot, ale asi tak po kolena, nikdy ze zahrady neodešel, měl velkou zodpovědnost, že musí dohlížet.
Potom briarda, který měl sice plot, ale protože dovnitř a ven byla velká frekvence, vrata byla přes den trvale otevřená. Stál na čáře a nikdy nevyběhl.
Kdyby moje psice zůstala na zahradě, která má zadní hranicí potok, také by neodešla - protože zatímco by ona byla někde na couračce, já bych mohla něco sníst a nerozdělit se, no hrůůůza.......

Měla byste ale dodat, že to, co popisujete, není pravidlo, a vůbec se dopředu nedá říct, zda se pes respektovat hranici pozemku naučí. Aby si zadavatel dotazu nemyslel, že pořídí bernského salašnického psa , NO, briarda, a pes se nehne z pozemku.

3.2.2020 19:51
Moyda

XXX.XXX.147.89

Jo jo dnes mi říkala kamarádka od měštáků, že právě seškrábávali staforda ze silnice a rodinka plakala že ho jenom vypustili v lese.

3.2.2020 20:31

Měla byste ale dodat, že to, co popisujete, není pravidlo, a vůbec se dopředu nedá říct, zda se pes respektovat hranici pozemku naučí. Aby si zadavatel dotazu nemyslel, že pořídí bernského salašnického psa , NO, briarda, a pes se nehne z pozemku.

Tak já to upřesním :
Za svůj dlouhý život se psy a kolem nich jsem poznala 4, kteří svůj pozemek neopouští.
A k mé psici dodám, že ho neopustí, pokud jsem doma. Kdybych odešla, třeba na autobus, tak by mě určitě dohonila. Protože jak píšu, ona musí dohlížet na to, co jím, kolik toho sním......atd.

emufa

4.2.2020 12:02
emufa

XXX.XXX.254.38

za mne bych to mohl byt hovawart

emufa

4.2.2020 12:06
emufa

XXX.XXX.254.38

ja mam hovawarta a ten ked je otvorena branka ani nepomysli ze by ju prekrocil. je super na dlhe prechadzki alebo kratke ale vydrži byt aj vo voliere.

emufa

4.2.2020 12:12
emufa

XXX.XXX.254.38

dpst dlho

4.2.2020 18:38

No, mně to k Vám moc nesedělo, proto jsem se raději ještě zeptala. Jen si umím dost živě predstavit, že to někdo vezme jako good nápad

... třeba nedávno si tak známého dcera pořídila pointra - jen tak, protože se jí líbil (rozhodovala se mezi ním a ČSV 🙄)

Kdysi jsem se dvěma pointry vystupovala v cirkuse Javar :-)). Jsou to nádherní psi snad nejvíce lovecky nadaní, nejochotnější spolupracovat. Pro nemyslivce a navíc do města.....zabít ( majitelku )

4.2.2020 21:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Kdysi jsem se dvěma pointry vystupovala v cirkuse Javar :-)). Jsou to nádherní psi snad nejvíce lovecky nadaní, nejochotnější spolupracovat. Pro nemyslivce a navíc do města.....zabít ( majitelku )

Mám na to stejný názor - úplně mi to zkazilo den

5.2.2020 00:37
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Já myslím, že zadavatel má celkem dobré podmínky pro pořízení psa, tak zkušenější poraďte!
Já písnu třeba: zlaťák, NO, špic, možná kolie (ne magor bordera )....nebo něco bulíkoidního....?

5.2.2020 07:44

Já bych začala oplocením zahrady. Protože i když tu padly příklady, jak určití psi fungují dobře na neoplocené zahradě, není to pravidlo, pes se to musí naučit, a vždycky je tu možnost, že se respektovat hranice pozemku bez plotu nenaučí.

5.2.2020 08:34
Moyda

XXX.XXX.147.89

Nebo aspoň části kde by mohl být pes bez dozoru, až by bylo jisté že pozemek neopustí tak to klidně prubnout na celé zahradě.

5.2.2020 09:02
bobina65

XXX.XXX.124.148

Oplocení zahrady pro psa třeba nebude nutné, ale lidi tam vlezou a pes bude hlídat. Přesně vědí kde je jejich,bez dozoru bych nenechala.

5.2.2020 09:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

fikovnice napsal(a):
Já myslím, že zadavatel má celkem dobré podmínky pro pořízení psa, tak zkušenější poraďte!
Já písnu třeba: zlaťák, NO, špic, možná kolie (ne magor bordera )....nebo něco bulíkoidního....?

Bulla na neoplocenou zahradu určitě ne.
Jako dobrá alternativa se mi jeví instalace neviditelného plotu, ale je tam problém v tom, že nejde zabránit tomu, aby na pozemek nevběhl treba cizí pes, a nestalo se mu to osudným.

5.2.2020 10:10

no nevím, za mě na neoplocenou zahradu nepatří žádný pes

5.2.2020 10:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

no nevím, za mě na neoplocenou zahradu nepatří žádný pes

Tak může tam být, ale jen pod stálým dohledem majitele.

5.2.2020 10:49

Na horách je spousta neoplocených parcel, ani by to nešlo, stavět ploty kolem roubených chaloupek ve stráni. Řešením je kotec pro nepřítomnost majitele, úvaz na "lanovce" ( určitě se to nějak odborně jmenuje ), oplocený výběh, nebo pes v nepřítomnosti v chodbě.
( Dokud se na takovou ves nenastěhuje magor, který postaví u silnice a přes ty neoplocené chaloupky nechá lítat smečku.....a radí - postavte si plot, já ho taky mám. A sousedka mu oponuje - mě vnoučata z pískoviště neutečou.)

emufa

5.2.2020 14:08
emufa

XXX.XXX.254.38

ja som už hovorila o howavartovi ke skvely . a ktomu neoplotenemu pozeku ked sme si toho hpwavarta prinoesli tak sme tiež nemali väčšinu plotu a tak bol pre ostotu ked bol ešte šteňa na zahrade len s nami a potom sa naučil že tam nema isť.

5.2.2020 15:56
juhaj

XXX.XXX.59.167

emufa napsal(a):
ja som už hovorila o howavartovi ke skvely . a ktomu neoplotenemu pozeku ked sme si toho hpwavarta prinoesli tak sme tiež nemali väčšinu plotu a tak bol pre ostotu ked bol ešte šteňa na zahrade len s nami a potom sa naučil že tam nema isť.

Tak je to taky o konkrétním psu. Mám druhou hovawartku, zatímco předchozí by nešla ani jako štěně dál než na konec příjezdové cesty, ta současná nám 2x vyběhla jako dorostenka když vítr rozrazil vrata a klidně šla na výlet přes silnici do aleje. Je jí přes rok, trochu se umoudřila, ale stále si nejsem jistá, jestli by zajímavost nešla prozkoumat i teď.

6.2.2020 06:57
fikovnice

XXX.XXX.134.35

Já bych začala oplocením zahrady. Protože i když tu padly příklady, jak určití psi fungují dobře na neoplocené zahradě, není to pravidlo, pes se to musí naučit, a vždycky je tu možnost, že se respektovat hranice pozemku bez plotu nenaučí.

Zcela bez mučení přiznávám, že já tu info o neoplocené zahradě přehlídla.

Budiž vzata jako polehčující okolnost, že jsem měla horečku 39 st.C (to mám od toho Číňana, co jsem s ním jela v tramvaji... ).

6.2.2020 14:34
Zoia

XXX.XXX.211.224

Ve vsi kus od nás mají dva hovawarty bez plotu a ti si to tu o tom nechození za hranici pozemku asi nepřečetli, protože se procházejí po půlce vesnice. Takže bych na to moc nespoléhala a pořídila buď psa, u kterýho mi nebude vadit, že bude po čas mojí nepřítomnosti doma, nebo bych aspoň část pozemku oplotila.

emufa

6.2.2020 17:58
emufa

XXX.XXX.254.38

každy pes je iny može sa stat ze budete pocut o niakom plemene ze urcite nezdrhne a prave ten vas vam bude zdrhat. Podla mna by ste to mali robyt tak ako som spominala ze ked budete s nim na zahrade moze byt vonku aked nie bude vo voliere . A preto som spominala hovawarta lebo ten vydrzi v kotci dlho a to vsetky

6.2.2020 18:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

emufa napsal(a):
každy pes je iny može sa stat ze budete pocut o niakom plemene ze urcite nezdrhne a prave ten vas vam bude zdrhat. Podla mna by ste to mali robyt tak ako som spominala ze ked budete s nim na zahrade moze byt vonku aked nie bude vo voliere . A preto som spominala hovawarta lebo ten vydrzi v kotci dlho a to vsetky

hovawart vydrží v kotci dlouho a to všichni? Ono se dá podle plemene určit, jak dlouho pes vydrží v kotci? . Pokud má být pes v kotci pár hodin, jinak má náležitou péči a je unavený - tak tam těch pár hodin může být jakékoli plemeno (samozřejmě se teď nebavím o čivavě v zimě atd. ). Ale i na ten kotec to chce psa naučit.

K tomu že pes zůstane na pozemku, který není oplocený - tak jsou plemena, která k tomu držet se na "svém" mají blíže, ale určitě nejde říct, že tohle plemeno tam zůstane a tohle ne. To je dost individuální a záleží na jedinci. Navíc mi teda přijde celkem nezodpovědné nechávat psa na neoploceném pozemku a vůbec si to nedokážu představit.

Nicméně on asi ani zadavatel toto nechtěl? Nebo jsem něco přehlédla? V úvodním příspěvku psal, že pes by musel být občas v kotci a občas doma - a v tom problém nevidím. Nejspíš je to myšleno tak, že pes bude s páníčkem doma, spolu budou trávit čas i na neoplocené zahradě, chodit ven atd. a když páníček odejde pryč, tak pes půjde na chvíli do kotce. Ono je v podstatě jedno, jestli pes zůstane sám v jedné místnosti nebo v kotci - vyjde to nastejno.

emufa

6.2.2020 19:10
emufa

XXX.XXX.254.38

Ano ale s tym že vsetki som myslela že jako všetkych co poznam a nasa chovatelka ma psou v kotci už velmi dlho howavart bol vyšlachteny na straženie takže pobyt v kotco by mu vadit nemusel

emufa

6.2.2020 19:11
emufa

XXX.XXX.254.38

alebo skorej nemusel

emufa

6.2.2020 19:13
emufa

XXX.XXX.254.38

ochhhhhhhhhh kolko krat sa este pomylim myslela som : nemal

6.2.2020 21:20
Andrýsek3

XXX.XXX.242.110

Taky jsem z úvodního příspěvku pochopila, že pes bude v nepřítomnosti majitelů v kotci nebo doma. Na neoplocené zahradě bude pes jen za přítomnosti majitelů. Což by mohl pes bez loveckých pudů zvládnout v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík