Udivuje mě, jak se některé chovatelské stanice, jsou to tedy stanice vlastnící psy s průkazem původu, pohybují "šikovně" v regulích chovatelského řádu svého plemene.
Setkávám se s krytím fen při každém hárání, na podzim, vrh na konci roku, krytí hned na jaře, vrh v létě, další krytí opět další hárání. Vrhy jsou celkem početné.
Zajímá mě názor a zkušenosti diskutujících, zda si někdo z takové CHS štěňátko vzal a nebo by se takovému chovateli vyhnul. Zajímá mě také, co zdejší diskutující říkají na odchod štěnat do nových domovů již v 7 týdnu.
Děkuji za názory.
Odchod štěněte již v 7. týdnu podporuji, protože v 7.-9. týdnu se štěně nejlépe adaptuje na okolní svět, což je nejen nový domov, ale také okolí. Je vnímavý a zvídaví k novým podnětům. Po 9. týdnu jsou zase štěňata zdrženlivější. Takže když si štěně vezmete v 7. týdnu, tak máte o týden víc na prvotní seznamování s věcmi.
A chovatelské stanice, co takhle často kryjí dle mého názoru nemají moc dobré úmysly. Ano, může to být málopočetné plemeno a chovatelé chtějí, aby nevymřelo. To podle mě ale neznamená krýt jednu fenku 2x ročně 4 roky v kuse. Pak už mi na mysli zůstávají jen chovatelé, co drží trend a chtějí vydělat, když je jejich plemeno žádané. Nebere to ale ohled na stav fenky, která musí být z takového množení zubožená fyzicky i psychicky. Ideální podle mě je, když jedna fenka má v chovce 2 - 3 vrhy za život.
Díky za názor. Osobně jsem pro odběr štěňátek v 8. týdnu.
Moc děkuji za názor k četnosti krytí. Jedná se o plemeno zlatého retrívra, takže nejde o plemeno, které by mělo vymřít. A také v chování chovatelské stanice vidím to, co Vy, a to první zájem o zisk a ne prvotní zájem o pohodu fenek, souhlasím s Vámi, a po tolika vrzích je mi fenek líto.
Spíš nás udivuje, jak lehce lze proplouvat chovatelským řádem, abyste dodržel "pravidlo" jednoho vrhu v roce, ale kryjete vlastně stále. A tento přístup CHS mi vadí nejvíce, s prominutím, "dostaneme z toho, co se dá".
Ještě jednou díky na názor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Odchod štěněte již v 7. týdnu podporuji",
Co je to v 7. týdnu? Zákon říká jasně 49 dní ( jestli se nepletu - tak t bývalo ). To je dovršených 7 týdnů. Jestli v 7. týdnu může znamenat i na začátku 7. týdne, pak je to špatně.
Na dokreslení : Brali jsme si fenku 58. den ( shodou okolností, ne cíleně ), okamžitě se s námi sžila, od prvního dne se při "šoku" běžela schovat k nám. Nestýskala, neplakala, žádné "tričko" s pachem matky neměla, ani budík v pelíšku, nikdy se necpala do postele. Zapadla do naší lidské smečky. Celý život bez problémů.
ODchod od dovršeného 7. týdne je v pohodě, ideál je ten 7-8 týden, ode mě většinou štěnda odchází v tomhle věku podle toho,jak vychází víkend, většina nových majitelů si pro štěndo jednou čtvrtek,pátek,sobota Ale bavíme se o velkém plemeni (mám labradory), ideál pro velká a střední plemena nemusí být to samé u pidi plemen,kde by mělo být kritériem i dosažení určité hmotnosti při odchodu.
Ad časté krytí, vše je o tom, že i u PP chovů je chovatel a chovatel, a co si budeme povídat,u modních plemen je hodně PP množek,kterým jde o ziska a o nic jiného. Takový "taky" chovatelé mají u fen splněno jen minimum nutné k uchovnění,jakmile fena dosáhne chovného věku,začnou to mrskat a jedou. Je na zájemci, aby si i toho PP chovatele vybral (já měla zatím dva vrhy a u obou si ode mě brali štěně lidi, kteří se byli nejdřív podívat jinde a řekli si,že odtamtud štěně prostě nechtějí,byť jde o PP chov)
Moc děkuji za názor. Jde o plemeno zlatého retrievra, takže velikost plemene podobně jako u Vás.
A je to přesně jak uvádíte, splněn základ k uchovnění, a potom už jede krytí a vrhy.
Souhlasím s Vámi, že je na zájemci, aby si vybral, odkud si psího parťáka pořídí.
Spousta lidí a zájemců o štěňátko není bohužel o všem informováno, a CHS, o které se zmiňuji,ale zatím ji nejmenuji, vše dotáhla k "dokonalosti!, a datum narození jednotlivých vrhů u fen na svém webu VUBEC NEUVÁDÍ.
Takže kdo netuší, kdy feny rodily a kolikrát a nezeptá se, netuší, odkud si štěňátko pořizuje.

no tak to je zase chyba zájemců. prostě pokud se lidi nebudou zajímat, budou lidi, co toho budou využívat.
zdif
napsal(a):
Moc děkuji za názor. Jde o plemeno zlatého retrievra, takže velikost plemene podobně jako u Vás.
A je to přesně jak uvádíte, splněn základ k uchovnění, a potom už jede krytí a vrhy.
Souhlasím s Vámi, že je na zájemci, aby si vybral, odkud si psího parťáka pořídí.
Spousta lidí a zájemců o štěňátko není bohužel o všem informováno, a CHS, o které se zmiňuji,ale zatím ji nejmenuji, vše dotáhla k "dokonalosti!, a datum narození jednotlivých vrhů u fen na svém webu VUBEC NEUVÁDÍ.
Takže kdo netuší, kdy feny rodily a kolikrát a nezeptá se, netuší, odkud si štěňátko pořizuje.
Zatím nikoho neuvádíte?
Ale uvedete, že? Proto jste to téma založil, ne? Nebo opravdu jste si chtěl jen poplakat nad zkažeností světa?
Špatně je přece celý systém chovu psů s PP, tak jen snad pozor, abyste někoho veřejně nepomlouval. To byste přece nechtěl, že?

dyť to píše vedle

zdif
napsal(a):
Udivuje mě, jak se některé chovatelské stanice, jsou to tedy stanice vlastnící psy s průkazem původu, pohybují "šikovně" v regulích chovatelského řádu svého plemene.
Setkávám se s krytím fen při každém hárání, na podzim, vrh na konci roku, krytí hned na jaře, vrh v létě, další krytí opět další hárání. Vrhy jsou celkem početné.
Zajímá mě názor a zkušenosti diskutujících, zda si někdo z takové CHS štěňátko vzal a nebo by se takovému chovateli vyhnul. Zajímá mě také, co zdejší diskutující říkají na odchod štěnat do nových domovů již v 7 týdnu.
Děkuji za názory.
Už jste prudil tady - https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/364604/z-vlcich-luk-a-stepi-zdravi-a-kvalita-psu?from-list=1#a3646273 .
Pokud máte pro své tvrzení důkazy, a chovatel porušuje předpisy, tak se obraťte na klub.
Stojím o normální názory.
pro nick:Megi-the-dog -.... u profilu máte pomáhám s výkupem koček a psů. Jak tomu rozumět?
pro nick: balu
Neprudím, a pokud umíte číst, , přečtěte si vypsaný postup,jak chovatelé kryjí, ods. 2 mého příspěvku, oni se pohybují zcela na pomyslné hranici, co lze, už to tady správně komentovala jedna chovatelka, co dělá chovatel a "chovatel".. Kdo se na to zaměří a spočítá si vše správně, zjistí, že fenky mají vrh po každém hárání.
Lidská hamižnost a hloupost občas nemá hranice.

zdif
napsal(a):
Stojím o normální názory.
pro nick:Megi-the-dog -.... u profilu máte pomáhám s výkupem koček a psů. Jak tomu rozumět?
pro nick: balu
Neprudím, a pokud umíte číst, , přečtěte si vypsaný postup,jak chovatelé kryjí, ods. 2 mého příspěvku, oni se pohybují zcela na pomyslné hranici, co lze, už to tady správně komentovala jedna chovatelka, co dělá chovatel a "chovatel".. Kdo se na to zaměří a spočítá si vše správně, zjistí, že fenky mají vrh po každém hárání.
Lidská hamižnost a hloupost občas nemá hranice.
Podle chovatelského řádu Retriever Klubu může mít fena jeden vrh v jednom kalendářním roce. Takže záleží na tom, jak často hárá.
To, že někteří chovatelé ždímají feny v rámci platných předpisů, je známá věc. Ale uniká mi smysl vašeho příspěvku, když nechcete uvést o kterou CHS se jedná.
pro nick "BALU" - Ano, je to přesně tak, 1 vrh jeden kalendářní rok, bohužel fenky hárají tak, že majitelům to termínově vychází, a jak popisujete trefným výrazem, ždímají svoje fenky v rámci platných předpisů.
Jestliže feny rodila v prosinci, a pak znovu v červenci a je kryta při dalším hárání znovu, je to přesně tento případ, kdy to majitelů prochází, bohužel.
Důvod neuvedení jména CHS je tady již napsán, čekám, zda fenečky zabřeznou opět,
Téma diskuse bylo založeno, protože mě zajímá náhled ostatních lidí,zda by k takovému chovateli šli, byť se jinak třeba o svoje feny stará, nebo nešli a co si o takovém chovateli myslí ostatní.
napsal(a):
"Odchod štěněte již v 7. týdnu podporuji",
Co je to v 7. týdnu? Zákon říká jasně 49 dní ( jestli se nepletu - tak t bývalo ). To je dovršených 7 týdnů. Jestli v 7. týdnu může znamenat i na začátku 7. týdne, pak je to špatně.
Na dokreslení : Brali jsme si fenku 58. den ( shodou okolností, ne cíleně ), okamžitě se s námi sžila, od prvního dne se při "šoku" běžela schovat k nám. Nestýskala, neplakala, žádné "tričko" s pachem matky neměla, ani budík v pelíšku, nikdy se necpala do postele. Zapadla do naší lidské smečky. Celý život bez problémů.
Pardon, ano, myslela jsem jako dovršený 7. týden. Neuvědomila jsem si, jak by to mohlo vyznít.
Já si svojí fenku brala 60. den a taky se sžila, netesknila ani nic takového, takže určitě není problém vzít si psa až dovršený 8. týden
karo2702
napsal(a):
Pardon, ano, myslela jsem jako dovršený 7. týden. Neuvědomila jsem si, jak by to mohlo vyznít.
Já si svojí fenku brala 60. den a taky se sžila, netesknila ani nic takového, takže určitě není problém vzít si psa až dovršený 8. týden
Žádný ze štěňat,který jsem přivezla,ani ze štěňat, který jsem odchovala, u nových majitelů nikdy netesniklo. Jedinej,kdo bulel jak želva,jsem byla já
U málopočetného plemene by mělo jít chovatelům hlavně o VARIABILITU plemene. Tím že nasekáte na feně X vrhů plemeni vůbec nepomůžete, spíš naopak. Taky ty málopočetná plemena není moc kam udat aby se mohli jen tak množit neperspektivní štěňata (aspoň pokud jde o plemena která sleduji).
Jinak osobně nevím o feně u které by mělo smysl víc než 5 vrhů (a o 5 se bavíme v případě že fena předává mimořádné kvality a přitom má převážně velmi málopočetné vrhy).
Dekuji za nazor.Je to plemeno zlateho retrivra,vrhy mivaji feny pocetne . Nikdy na webu teto CHS nenajdete,kdy ktera fenka vrhy mela.Informace cerpam z jinych zdroju,neovlivnitelnych a ze zkusenosti 2 lidi, kteri v minulosti uvazovali o stenatku odtud,ale po komunikaci s CHS a prvni navsteve sli radeji jinam.Nicmene i z inzerce dotycnych vyplyvalo,kolik vrhu se u nich a jak casto rodi.Jsou to feny prumerne kvality,nelze rict, ze vrhy plemeno v potomcich nejak mimoradne zuslechti. A nikde na webu temer nenajdete aktualni fotky fen v soucasnosti...tak aby byla videt cela postava...vsechna fota jsou nekolik let stara. Jen se vzdy dozvite,ze zase budou stenata....Mozna maji vyjimecne feny,ktere chteji vrhnout porad, ja se domnivam,ze tak caste vrhy jsou pro fenku zatezujici.

zdif
napsal(a):
Dekuji za nazor.Je to plemeno zlateho retrivra,vrhy mivaji feny pocetne . Nikdy na webu teto CHS nenajdete,kdy ktera fenka vrhy mela.Informace cerpam z jinych zdroju,neovlivnitelnych a ze zkusenosti 2 lidi, kteri v minulosti uvazovali o stenatku odtud,ale po komunikaci s CHS a prvni navsteve sli radeji jinam.Nicmene i z inzerce dotycnych vyplyvalo,kolik vrhu se u nich a jak casto rodi.Jsou to feny prumerne kvality,nelze rict, ze vrhy plemeno v potomcich nejak mimoradne zuslechti. A nikde na webu temer nenajdete aktualni fotky fen v soucasnosti...tak aby byla videt cela postava...vsechna fota jsou nekolik let stara. Jen se vzdy dozvite,ze zase budou stenata....Mozna maji vyjimecne feny,ktere chteji vrhnout porad, ja se domnivam,ze tak caste vrhy jsou pro fenku zatezujici.
A tak přestaňte být tajemný a prozraďte, o jakou CHS jde. Ať si můžeme udělat obrázek sami.
A oni chovají na nemocných zvířatech? Máte se štěnětem od nich špatnou zkušenost? Ono jinak není nutné pranýřovat jednu vybranou chovatelskou stanici, když dělá vše v mezích chovatelských pravidel, a dělá to stejně xxx dalších. Nějak postrádám smysl. Stejně je to pořád o tom samém - zodpovědnosti zájemce při výběru štěněte a chovatelské etice daného chovatele. A tu nenařídíte, ani si nijak nevydupete, je to o konkrétním člověku a jeho příštupu
zdif
napsal(a):
Díky za názor. Osobně jsem pro odběr štěňátek v 8. týdnu.
Moc děkuji za názor k četnosti krytí. Jedná se o plemeno zlatého retrívra, takže nejde o plemeno, které by mělo vymřít. A také v chování chovatelské stanice vidím to, co Vy, a to první zájem o zisk a ne prvotní zájem o pohodu fenek, souhlasím s Vámi, a po tolika vrzích je mi fenek líto.
Spíš nás udivuje, jak lehce lze proplouvat chovatelským řádem, abyste dodržel "pravidlo" jednoho vrhu v roce, ale kryjete vlastně stále. A tento přístup CHS mi vadí nejvíce, s prominutím, "dostaneme z toho, co se dá".
Ještě jednou díky na názor.
Když se vám něco nelíbí, tak si vyhledejte CHS, která vám vyhovuje a nepomlouvejte. Nevím jak jste dospěla k těm číslům, ale jestli fena hárá 2x ročně, může mít štěňata 1 rok 2x pak 1 hárání ne a pak zase 2x ( Nevím jak to mají retvívři ). Kdyby toho bylo na fenu moc, tak nezabřezne. Tak se starejte o své a nepruďte.
zdif
napsal(a):
Pane Jahoda...neurcujte mi spatne pohlavi:-)
A kdyz se chcete zapojit do diskuse a rozdavat rozumy,prectete si chovatelsky rad daneho plemene, vase informace,ktere uvadite,nejsou spravne! A teprve pak reagujte. Moje pocty jsou spravne.
A já si myslel, že jste mladá blondýna.

A pointa týhle diskuze? Poplakat si nad tím, jak oni jsou strašní a my ne?

zdif
napsal(a):
pro Keissu:
Jde mi o dobre podminky pro feny a tak se starat a zajimat budu.
Tezko se to vysvetluje zrejme nekomu, kdo odchovava stenata v boude. Tak snad jste jim tam topeni vymysleli...viz vase jina diskuse.
A proč to teda řešíte na anonymní diskuzi a ne na klubu, popř na CMKU? To by mělo větší smysl než výkřik do tmy že někdo někde něco chova ale víc neprozradím, protože proto...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
zdif
napsal(a):
pro nick "BALU" - Ano, je to přesně tak, 1 vrh jeden kalendářní rok, bohužel fenky hárají tak, že majitelům to termínově vychází, a jak popisujete trefným výrazem, ždímají svoje fenky v rámci platných předpisů.
Jestliže feny rodila v prosinci, a pak znovu v červenci a je kryta při dalším hárání znovu, je to přesně tento případ, kdy to majitelů prochází, bohužel.
Důvod neuvedení jména CHS je tady již napsán, čekám, zda fenečky zabřeznou opět,
Téma diskuse bylo založeno, protože mě zajímá náhled ostatních lidí,zda by k takovému chovateli šli, byť se jinak třeba o svoje feny stará, nebo nešli a co si o takovém chovateli myslí ostatní.
Tak můj náhled je takový, že když potřebuji koupit štěně zlatého retrievra (po zdravých rodičích), tak je ho docela těžký sehnat. I když počítám s dvaceti až pětadvaceti tisíci, tak jsem zařazena na několikáté místo v pořadníku a čekám kolik se jich narodí.
Takže takové ty rady, jak si zájemce může vybírat z nekonečné řady chovatelů, lustrovat je, pravidelně i nepravidelně navštěvovat a procházet se bytem, aby zájemce přesně viděl, kde štěňátko vyrůstá (fakt jsem to zažila), jsou dost o ničem. Když si prohlídnu vrh a jdu si prohlížet další, tak se mi nejspíš stane, že už na mě žádné nezbyde. Já vím, že se pořád s oblibou píše, jak je přepsíno. Jenže nevím kde (v útulcích a na ulicích možná). Možná se to lidem zdá z inzerátů, jenže zkoušíte tam volat? Většinou se lidi nenamáhají inzeráty smazávat a ve skutečnosti je to tak, že většina z těch co vidíte na fotkách v inzerci už je pryč, nebo zamluvená. (Jistěže ne asi u všech plemen, ale u těch oblíbených ano).
Jinak z chovky pana Kubeše a Kordy jsme měli více štěňat a většinou to byla dobrá zvířata. Nechci obhajovat způsob chovu, malé kotce v nichž psi tráví většinu dne se mi nelíbí, ale na druhou stranu tito chovatelé se o chov retrívrů v ČR hodně zasloužili a dovezli k nám hodně kvalitních psů. I o jejich propagaci se hodně zasloužili. A dále si myslím, že pokud je fena opravdu zdravá, je velice dobře živená a má splněné všechny další potřeby, jako je dostatek pohybu a kontaktu s lidmi i psy, tak se jí houby stane, když má jednou za rok štěňata. Mluvím tedy o "normálních" plemenech, která rodí dobře bez pomoci.
zdif
napsal(a):
Chovat feny v malych kotcich...takovemu chovateli se vyhnu .pan Kubes ted nabizi prodej stare fenky a psa plemene,ktere chova za “symbolickou cenu”.Ani nechci vedet,zda to byli jeho psi a jsou mu uz stari k nicemu nebo jim pomaha najit novy domov z jineho duvodu
je v pr.....li, když nýmand tady háže hnůj na někoho, kdo už něco dokázal.
Souhlasím s autorem tohoto příspěvku, existují i jiné CHS, které mají feny s PP a produkují vrh za vrhem, nemohu doporučit CHS White Coffee, feny rodí jako na běžícím pásu, nakrytí každé hárání, trochu využívají přírodu, nakryjí na podzim, feny rodí na vánoce, nakryjí hned na jaře, vrh je v létě, v listopadu už kryjí znovu.
Přílš zřejmě nepřemýšlejí ani nad výběrem chovných psů, v minulosti kryli stále stejným psem všechny feny, teď už je to dědeček, tak mají jiného a kryjí jím vše.
A když chovatel uvede, že krmí štěnátka granulemi Happy Dog, asi nečetl jejich složení, kukuřice, kukuřičná mouka, drůbeží protein /pro laiky upozorňuii, ať si nastudují, o co opravdu jde, neboť to není maso) a další problematické složky a takovou stanici je nutno obejít obloukem, zvláště když štěňata prodávají už v 7 týdnu.
Je opravdu třeba vybírat dobře, vyhýbat se chovatelům, kteří u kterých ani nedohledáte na jejich stránkách, kolik vrhů odchovali, je třeba se ptát těch, co už si od chovatelů pejsky v minulosti brali, jak jsou na tom psi dál se zdravím apod.
A těm špatným je třeba se vyhnout obloukem.
Je smutné, že lidé např. z CHS z Vlčích luk mohou být rozhodčími, mít pozice v klubech. Je také smutné, že kluby a jejich chovatelské řády takový přístup svými "měkkými" řády umožňují.
Psi si zaslouží mít se dobře, jsou lepší než spousta lidí.
zdif
napsal(a):
Vy jste neco pane Jahodo dokazal??????Vy zde komentujete vse a vsechno a nektere vase prispevky napr. O pojidani zvirat jsou nechutne...at se kazdy podiva do vasich diskusi...komentujete vse a vsechno.Tak se memu tematu vyhnete a svoje ego si honte nekde jinde.
Ten poslední příspěvek je váš, vegetariáne.
Jeana12

XXX.XXX.189.154
zdif
napsal(a):
Chovat feny v malych kotcich...takovemu chovateli se vyhnu .pan Kubes ted nabizi prodej stare fenky a psa plemene,ktere chova za “symbolickou cenu”.Ani nechci vedet,zda to byli jeho psi a jsou mu uz stari k nicemu nebo jim pomaha najit novy domov z jineho duvodu
Pokud už tu někoho veřejně (ať právem či neprávem) špiníte, měl byste mít alespoň odvahu se pod svůj názor podepsat. Takhle to spíš působí dojmem zhrzené konkurence
Jsou tady uvedena fakta...pro toho kdo by mel snahu jako ja i dohledatelna!! A nevidim,ze byste se podepsal nebo podepsala vy...Jeanno12.Tak treba Petr Petr. Konkurence CHS opravdu nejsem. A vzhledem k nekterym komentarum naprJahody, uz tady nebudu nic psa,nikomu.odpovidat a situaci vyresim jinak. Proste jsou chovatele a pak chovatele, na ktere vydelavaji jejich fenky a nemaji zajem prilis plemeno zuslechtit...jde jim jen o pocet vrhu.
Jeana12

XXX.XXX.189.154
zdif
napsal(a):
Jsou tady uvedena fakta...pro toho kdo by mel snahu jako ja i dohledatelna!! A nevidim,ze byste se podepsal nebo podepsala vy...Jeanno12.Tak treba Petr Petr. Konkurence CHS opravdu nejsem. A vzhledem k nekterym komentarum naprJahody, uz tady nebudu nic psa,nikomu.odpovidat a situaci vyresim jinak. Proste jsou chovatele a pak chovatele, na ktere vydelavaji jejich fenky a nemaji zajem prilis plemeno zuslechtit...jde jim jen o pocet vrhu.
Až budu mít potřebu někoho veřejně pomlouvat, pak považuji za slušnost a samozřejmost, že se podepíšu (podívejte se do rubrik papoušci nebo terarijní zvířata, dost často se tam upozorňuje na neseriózní prodejce apod. a všimněte si, že zakladatel se vždy podepíše - až v tu chvíli totiž získá jeho příspěvek nějakou důvěryhodnost).
Pokud nejste konkurence, pak nevím o co Vám jde. Vždyť tak jak uvádíte se chová spousta dalších CHS, tak proč ta zaujatost jednou? Pokud splňuje chovatelský řád, jak uvádíte, tak co chcete řešit, nic Vám do toho není
zdif
napsal(a):
To, že sem nebudete psát už píšete jakou dobu, ale skutek utek. Apropo ta fakta jsou jedna paní povídala.

zdif
napsal(a):
Jsou tady uvedena fakta...pro toho kdo by mel snahu jako ja i dohledatelna!! Pokud nenapíšete název CHS, tak je to jen výkřik do tmy. Aby bylo možné vám uvěřit, musí být ta vaše "fakta" ověřitelná.
A vzhledem k nekterym komentarum naprJahody, uz tady nebudu nic psa,nikomu.odpovidat a situaci vyresim jinak.
Konečně!
Dekuji majitelum pejsku ze stanice, o ktere byla tato diskuse,ze se mi ozvali pres soukrome zpravy, a potvrdili mi praktiky teto stanice ze svoji zkusenosti a soucasne napsali neco o zdravi a nezdravi stenatek. Diky soukr.zpravam nemusim cist hloupe komentare treba Jahody.
Jeste jednou dekuji
Jeana12

XXX.XXX.149.112
zdif
napsal(a):
Dekuji majitelum pejsku ze stanice, o ktere byla tato diskuse,ze se mi ozvali pres soukrome zpravy, a potvrdili mi praktiky teto stanice ze svoji zkusenosti a soucasne napsali neco o zdravi a nezdravi stenatek. Diky soukr.zpravam nemusim cist hloupe komentare treba Jahody.
Jeste jednou dekuji
Proč zasilatelům soukromých zpráv (s info o CHS kterou jste zde nekonkretizoval) nepoděkujete soukromou zprávou?
A proč Vás stále drží pouze tato jedna CHS? Pokud to není nic osobního, nechtělo by to za práva zvířat bojovat v širším rozsahu?

zdif
napsal(a):
Zasilatelum jsem uz podekovala,nemusite mit peci.Dale uz budu komunikovat jen s temi, kdo se mi ozve do souk.zprav nemam cas ani chut tady smlouvat o slovicka.
P.Jahodo...nestarejte se.Napsala jsem jeste tento vzkaz pro vsechny,aby aspon tusili, ze praktiky jsou v teto CHS opravdu takove a vsichni kdo mi odepsali a maji odsud psa,by tam uz nikdy znovu nesli.
Na rozdil od vas tady pisi par dnu.Vy zde zijete dlouho...tak at si vase komentare uziji dalsi.Snad vas uz nekdo poslal nekam....

zdif
napsal(a):
P.Jahodo...nestarejte se.Napsala jsem jeste tento vzkaz pro vsechny,aby aspon tusili, ze praktiky jsou v teto CHS opravdu takove a vsichni kdo mi odepsali a maji odsud psa,by tam uz nikdy znovu nesli.
Na rozdil od vas tady pisi par dnu.Vy zde zijete dlouho...tak at si vase komentare uziji dalsi.Snad vas uz nekdo poslal nekam....
Nelžete... jak vám mohli napsat lidé, kteří mají z té chovky psy, když jste tu chovku nezveřejnila?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Napsala to v jiným vlákně
Že by to byla tam ta? Pak nechápu, že ji neuvedla i sem. Ale já jsem měla dojem, že píše ještě o nějaké jiné.
Jeana12

XXX.XXX.149.112
zdif
napsal(a):
Zasilatelum jsem uz podekovala,nemusite mit peci.Dale uz budu komunikovat jen s temi, kdo se mi ozve do souk.zprav nemam cas ani chut tady smlouvat o slovicka.
poděkovala? Takže dneska jste žena? Já jen, že když Vás včera Váš oblíbený p. Jahoda oslovil v ženském rodu tak bylo zle. Asi je víc věcí v kterých si musíte udělat jasno nebo se bojíte, že si to tu někdo z Vaší oblíbené CHS přečte?
Napsala jsem jeste tento vzkaz pro vsechny,aby aspon tusili, ze praktiky jsou v teto CHS opravdu takove a vsichni kdo mi odepsali a maji odsud psa,by tam uz nikdy znovu nesli.
A co jste tím vzkazem komu řekla? Že Vám někdo možná poslal soukromou zprávu, co s takovou informací
zdif
napsal(a):
Pro Jeanne 12
panu Jahodovi se nehodlam sverovat kdo jsem.A vy si budte jisty nebo jista,ze dotycna CHS muj nazor zna i primo a ve svych praktikach pokracuje.
UZ SE NENAMAHEJTE S KOMENTAREM
Podívejte se, je to jednoduché - cesty jsou dvě.
Buďto je jednání dotyčné ChS legální a v souladu s osnovami, stanovami a všemi těmi dokumenty ČMKU, a pak se s tím nedá nic dělat, anebo to v souladu není, a pak to řešte s příslušným úřadem.
Jeana12

XXX.XXX.149.112
zdif
napsal(a):
Pro Jeanne 12
panu Jahodovi se nehodlam sverovat kdo jsem.A vy si budte jisty nebo jista,ze dotycna CHS muj nazor zna i primo a ve svych praktikach pokracuje.
UZ SE NENAMAHEJTE S KOMENTAREM
To není námaha, diskuze s lidmi jako jste Vy to je radost!

Jeana12
napsal(a):
To není námaha, diskuze s lidmi jako jste Vy to je radost!
Jen už to zavání Werichem.

domi.t
napsal(a):
Matka Bozia,koniec tejto nikam neveducej debate 🙏🏻
Nerouhejte se ;-)
No tak to trochu uvedeme zase na pravou míru, když už se tu volá matka boží. U psů s PP se uvádí 3 porody za 24 měsíců takže logicky je jedno hárání-porod, druhé hárání-porod pak je jedno hárání-pauza a pak zase hárání a porod. Dělají to tak lidé s PP ale fena rodí 2x max. třikrát za život většinou až po prodělaných výstavách v ,,mládí´´-není to taky úplně dobré i z hlediska odsouvání prvního porodu. Množky s PP to nebudu ani komentovat. Jinak ze zdravotně veterinárního hlediska to taky není moc dobré dva porody za sebou takže se všeobecně udává první krytí na druhém lépe až třetím hárání mladé fenky a pak se vždy střídá jedno hárání-březost,porod a po porodu zase jedno hárání-pauza. Fenka tímto způsobem může rodit 5-6x za život a překvapivě ji to drží v dost dobré *zdravotní a mladé kondici. Poslední připouštění je doporučováno v osmi letech věku. Samozřejmě že plemenné odchylky jsou jasné. Taky ještě zmíním termín prvního porodu který by měl proběhnout nejpozději do 3 let. Jde o roztažení pánve mladého zvířete. Někdo si bláhově myslí že fenku připustí v 6 letech že si nechá její potomky a pak se diví že taková fena nemůže porodit jelikož pánev je už pevná a zkostnatělá
*Zdravotní kondice-Pravidelné porody a kojení jsou prevencí rakoviny dělohy a mléčné lišty-žlázy, tu feny dostávají ve vyšším věku z toho že rodily jen jednou za život nebo vůbec vlivem hormonů někdy falešných březostí proto je tak hojně doporučovaná kastrace(což mimochodem není taky vůbec nic moc dobrého připravit mladou fenu o hormony)
Z toho jasně plyne že každý chovatel feny by si jasně měl hned na začátku rozhodnout jak a proč na ní chce chovat a jestli vůbec a jakým zdravotním rizikům se může vyhnout a které naopak očekávat. Mno pejsci kluci to mají mnohem jednodušší
janaa
napsal(a):
Fenka tímto způsobem může rodit 5-6x za život a překvapivě ji to drží v dost dobré *zdravotní a mladé kondici
Jako vážně?
frikmon totiž za hvězdičkou uvádí, že tou zdravotní a mladou kondicí myslí o nějaké to procento nižší pravděpodobnost rakoviny dělohy a mléčné lišty, nic víc.
Klidně může být, fena s naplánovanými šesti porody nejspíš přijde o život právě při tom porodu, takže tu rakovinu dost pravděpodobně nestihne.
Mě fascinuje ještě toto:
Z toho jasně plyne že každý chovatel feny by si jasně měl hned na začátku rozhodnout jak a proč na ní chce chovat a jestli vůbec.
Hypoteticky - mám doma rok a půl starou fenu, možná na druhém hárání ještě mladší, a budu uvažovat o tom, že ji uchovním? Vždyť u takové feny nemůžu absolutně vědět, jestli bude lovecky upotřebitelná. Mně nepřijde krytí na druhém hárání o nic lepší než kastrace na druhém hárání.
A kouzelné je i tohle:
není taky vůbec nic moc dobrého připravit mladou fenu o hormony
Takže kastrace ne, na nekastrovaných fenách šestkrát rodit, to je cca 6x5 štěňat, no a půlka z nich je fen a na každé zas nafrkáme třicet štěňat... Nebudeme ty psy žrát? Nějak to přece regulovat musíme.
Já nejsem žádný fanatický zastánce kastrací. Nemyslím si, že fenu je třeba kastrovat, když nemá zdravotní komplikace. Ale tohle?
janaa
napsal(a):
Fenka tímto způsobem může rodit 5-6x za život a překvapivě ji to drží v dost dobré *zdravotní a mladé kondici
Jako vážně?
Jako vážně vlivem hormonů kdy s věkem neklesají ale drží si svou hladinu. ,, Tělo je stále omlazováno´´ Znám případ feny křížence větších plemen zřejmě loveckých kdy měla štěňata asi 15x v životě vždy po 12-16ti kusech a stále byla jak mladice dokud ji v 19ti letech nesrazilo auto. Samozřejmě to už je extrém u extra plodné feny
frikmon
napsal(a):
Jako vážně vlivem hormonů kdy s věkem neklesají ale drží si svou hladinu. ,, Tělo je stále omlazováno´´ Znám případ feny křížence větších plemen zřejmě loveckých kdy měla štěňata asi 15x v životě vždy po 12-16ti kusech a stále byla jak mladice dokud ji v 19ti letech nesrazilo auto. Samozřejmě to už je extrém u extra plodné feny
A já znám téměř identický případ čistokrevné jezevčice, která byla také stále mladice a proháněla auta, dokud ji shodou okolností taky jedno nesrazilo. Zemřela tuším v 18. Nikdy nerodila.
Ale výpovědní hodnota jedné mimořádné situace je stále nulová.
frikmon
napsal(a):
Tak extrém,je extrém. Jinak fenu,co porodí šedesát štěňat za život to fakt neomladí,ani v kondici neudrží. Každý vrh je pro fenu extrémní zátěž. Taky proto velkochovatelé striktně štěňata ve třech čtyřech týdnech oddělí a odstaví, ona se fena,co kojí tři čtyři týdny,dává do kupy přeci jen rychleji,než fena kojící do dvou měsíců.
A jinak soiuhlasím s varaxi, v roce a půl, vím prd, co se fenou budu dělat,a jestli má tu kvalitu na to,aby mi něco do chovu přinesla. Nehledě na to, že je pro mě stále nedospělá, stejně jako fena ve zmiňovaných osmi letech,kdy se může krýt posledně (ne,je doporučováno), je pro mě na štěňata stará a musela bych mít extra důvod,abych jí kryla
Varaxi
napsal(a):
frikmon totiž za hvězdičkou uvádí, že tou zdravotní a mladou kondicí myslí o nějaké to procento nižší pravděpodobnost rakoviny dělohy a mléčné lišty, nic víc.
Klidně může být, fena s naplánovanými šesti porody nejspíš přijde o život právě při tom porodu, takže tu rakovinu dost pravděpodobně nestihne.
Mě fascinuje ještě toto:
Z toho jasně plyne že každý chovatel feny by si jasně měl hned na začátku rozhodnout jak a proč na ní chce chovat a jestli vůbec.
Hypoteticky - mám doma rok a půl starou fenu, možná na druhém hárání ještě mladší, a budu uvažovat o tom, že ji uchovním? Vždyť u takové feny nemůžu absolutně vědět, jestli bude lovecky upotřebitelná. Mně nepřijde krytí na druhém hárání o nic lepší než kastrace na druhém hárání.
A kouzelné je i tohle:
není taky vůbec nic moc dobrého připravit mladou fenu o hormony
Takže kastrace ne, na nekastrovaných fenách šestkrát rodit, to je cca 6x5 štěňat, no a půlka z nich je fen a na každé zas nafrkáme třicet štěňat... Nebudeme ty psy žrát? Nějak to přece regulovat musíme.
Já nejsem žádný fanatický zastánce kastrací. Nemyslím si, že fenu je třeba kastrovat, když nemá zdravotní komplikace. Ale tohle?
Jenže si uvědomte, když někomu zůstanou doma štěňata tak příště už krýt nebude.

janaa
napsal(a):
Tak extrém,je extrém. Jinak fenu,co porodí šedesát štěňat za život to fakt neomladí,ani v kondici neudrží. Každý vrh je pro fenu extrémní zátěž. Taky proto velkochovatelé striktně štěňata ve třech čtyřech týdnech oddělí a odstaví, ona se fena,co kojí tři čtyři týdny,dává do kupy přeci jen rychleji,než fena kojící do dvou měsíců.
A jinak soiuhlasím s varaxi, v roce a půl, vím prd, co se fenou budu dělat,a jestli má tu kvalitu na to,aby mi něco do chovu přinesla. Nehledě na to, že je pro mě stále nedospělá, stejně jako fena ve zmiňovaných osmi letech,kdy se může krýt posledně (ne,je doporučováno), je pro mě na štěňata stará a musela bych mít extra důvod,abych jí kryla
"v roce a půl, vím prd, co se fenou budu dělat,a jestli má tu kvalitu na to,aby mi něco do chovu přinesla"
nebo i naopak - aby do chovu něco nežádoucího nezanesla....
to je mj. pripad tech tolikrat omylanych dobrmanu. i několik vrhu bylo na svete, kdyz nahle rodice umiraji v 5ti letech
napsal(a):
"v roce a půl, vím prd, co se fenou budu dělat,a jestli má tu kvalitu na to,aby mi něco do chovu přinesla"
to je mj. pripad tech tolikrat omylanych dobrmanu. i několik vrhu bylo na svete, kdyz nahle rodice umiraji v 5ti letech
No jasně, ne vždy tomu jde zabránit,protože tak dlouho člověk čekat nemůže, nicméně u mě by měla fena v tý době jeden vrh. A třeba pro mě je dokonalá prověrka zdraví pro moje feny až první plnohodnotná lovecká sezóna. Pokud jí fena zvládne ve zdraví a bez problémů, tak vím, že klouby, srdce, plíce jsou zdravé opravdu,nejen na papíře. Ono v té zátěži by se projevily i problémy, o kterých by člověk jinak nevěděl
Každý vrh je pro fenu extrémní zátěž.
pro zdravou, dospělou a dobře živenou fenu je to naprosto přirozený "úsek" života...
Všechny moje chovné feny (3 - 4vrhy / do 7mi let) netrpěly žádnou "fenní"chorobou (rakoviny dělohy, žláz, falešky atd...) naopak kypěly zdravím do hodně pozdního věku (14 - 17 let)
u fen na kterých sem nechoval se naopak řešily lehké falešky či později i 2 x zánět dělohy...
lupus4
napsal(a):
Každý vrh je pro fenu extrémní zátěž.
pro zdravou, dospělou a dobře živenou fenu je to naprosto přirozený "úsek" života...
Všechny moje chovné feny (3 - 4vrhy / do 7mi let) netrpěly žádnou "fenní"chorobou (rakoviny dělohy, žláz, falešky atd...) naopak kypěly zdravím do hodně pozdního věku (14 - 17 let)
u fen na kterých sem nechoval se naopak řešily lehké falešky či později i 2 x zánět dělohy...
Já netvrdím,že to není přirozený úsek života, ale že je to extrémní zátěž,je prostě fakt,zvlášť u hodně početných vrhů. A pokud nemá fena čas se ani zregenerovat a už je zas březí,tak ta zátěž stoupá dál
napsal(a):
Akorát u těch dobrmanů to nikoho netankovalo, a potomky těch v 5 letech umřelých z vesela dál používali v chovu, a pro jistotu na ně dělali ještě úzkou příuzenskou - takže zrovna tam to bylo úplně fuk
frikmon
napsal(a):
No tak to trochu uvedeme zase na pravou míru, když už se tu volá matka boží. U psů s PP se uvádí 3 porody za 24 měsíců takže logicky je jedno hárání-porod, druhé hárání-porod pak je jedno hárání-pauza a pak zase hárání a porod. Dělají to tak lidé s PP ale fena rodí 2x max. třikrát za život většinou až po prodělaných výstavách v ,,mládí´´-není to taky úplně dobré i z hlediska odsouvání prvního porodu. Množky s PP to nebudu ani komentovat. Jinak ze zdravotně veterinárního hlediska to taky není moc dobré dva porody za sebou takže se všeobecně udává první krytí na druhém lépe až třetím hárání mladé fenky a pak se vždy střídá jedno hárání-březost,porod a po porodu zase jedno hárání-pauza. Fenka tímto způsobem může rodit 5-6x za život a překvapivě ji to drží v dost dobré *zdravotní a mladé kondici. Poslední připouštění je doporučováno v osmi letech věku. Samozřejmě že plemenné odchylky jsou jasné. Taky ještě zmíním termín prvního porodu který by měl proběhnout nejpozději do 3 let. Jde o roztažení pánve mladého zvířete. Někdo si bláhově myslí že fenku připustí v 6 letech že si nechá její potomky a pak se diví že taková fena nemůže porodit jelikož pánev je už pevná a zkostnatělá
*Zdravotní kondice-Pravidelné porody a kojení jsou prevencí rakoviny dělohy a mléčné lišty-žlázy, tu feny dostávají ve vyšším věku z toho že rodily jen jednou za život nebo vůbec vlivem hormonů někdy falešných březostí proto je tak hojně doporučovaná kastrace(což mimochodem není taky vůbec nic moc dobrého připravit mladou fenu o hormony)
Z toho jasně plyne že každý chovatel feny by si jasně měl hned na začátku rozhodnout jak a proč na ní chce chovat a jestli vůbec a jakým zdravotním rizikům se může vyhnout a které naopak očekávat. Mno pejsci kluci to mají mnohem jednodušší
Pokud fena hárá standardně, a není to primitivní plemeno hárajicí 1x ročně, tak se na 2. hárání netrefíte do věku ke krytí - bavíme-li se o chovu s PP.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud fena hárá standardně, a není to primitivní plemeno hárajicí 1x ročně, tak se na 2. hárání netrefíte do věku ke krytí - bavíme-li se o chovu s PP.
Jasně chápu ale vždy podle plemena, některé poprvé hárají až v roce nebo později jiné už v půl roce. Proto zootechnicky je tam 2-3 hárání!
Varaxi
napsal(a):
Já žiju v domnění, že se bavíme o zlatých retrívrech.
Já se snažím vždy bavit zootechnicky jako všeobecnou radu. Ale ano původní dotaz byl na zlaté retrívry. Z tazatelkou máme vše již dávno interně pořešené bez stresu, afektu, sluničkaření, hysterie, nadávek, urážek a ostatních nepatřičných projevů které ničemu neprospívají

Já se snažím vždy bavit zootechnicky jako všeobecnou radu
pak tušíte i něco o kontrole uzitkovosti a nejen o mnozeni, ne?
napsal(a):
Já se snažím vždy bavit zootechnicky jako všeobecnou radu
pak tušíte i něco o kontrole uzitkovosti a nejen o mnozeni, ne?
Samozřejmě ale kontrola užitkovosti je u skotu, drůbeže a tak. U psů máte asi spíše na mysli výstavnictví, standard, uchovnění, bonitace atd ne?

frikmon
napsal(a):
Samozřejmě ale kontrola užitkovosti je u skotu, drůbeže a tak. U psů máte asi spíše na mysli výstavnictví, standard, uchovnění, bonitace atd ne?
a co třeba prace, sport, dlouhovekost?
overeni zdravi a povahy při zatizeni.
to do druhého harani nedokážete
to všechno jsou věci, na které se u psu moc "nehraje" a mělo by se-aspoň u plemen, kde to jde -coz retrivr je.
ze lze fenu kryt a jak casto -je jeden pohled na věc.
druhy je, aby opravdu udržovala a predavala i nejake zadouci vlastnosti.
jinak je to mnozeni.
napsal(a):
a co třeba prace, sport, dlouhovekost?
overeni zdravi a povahy při zatizeni.
to do druhého harani nedokážete
to všechno jsou věci, na které se u psu moc "nehraje" a mělo by se-aspoň u plemen, kde to jde -coz retrivr je.
ze lze fenu kryt a jak casto -je jeden pohled na věc.
druhy je, aby opravdu udržovala a predavala i nejake zadouci vlastnosti.
jinak je to mnozeni.
Máte 100% pravdu a s tím samozřejmě souhlasím u pracovních plemen ale když zohledním jen fyziologii a potřebnou plemenitbu tak fena musí rodit nejpozději do 3 let věku dokud má ,,měkkou pánev´´ u molossoidních plemen to platí obzvlášť!

frikmon
napsal(a):
Máte 100% pravdu a s tím samozřejmě souhlasím u pracovních plemen ale když zohledním jen fyziologii a potřebnou plemenitbu tak fena musí rodit nejpozději do 3 let věku dokud má ,,měkkou pánev´´ u molossoidních plemen to platí obzvlášť!
ale když zohledním jen fyziologii a potřebnou plemenitbu
jo je to balancovani a porad se resi, co je nejlepší/ nejmene spatna cesta.
jestli když se fena necha jednou rodit jako mlada - ale další stenata ma, az když prokaze, ze je prinosem. tohle se nejvíce libi me. ale nekdy to taky nejde.
jiny zase rikaji, ze není problém kryt i o fous starsi feny nez trilete - po overene vykonnosti
a další mají názor, ze fena se vůbec prověřovat nemá -nemá se zatezovat. -ma mit jen stenata.
to, že fena musí rodit nejpozději do 3 let - a ja nevim.
jde opravdu rici, ze 3 roky jsou obecne zootechnicke pravidlo? u fen? kde je obdobi prvního harani v rozmezi od 5ti mesiců do 2 let a porad je to v norme?
moloss ve trech letech ještě porad roste. borderka uz je min rok uplne "hotova"
z tohohle pohledu by fena mensich plemen tedy mela rodit nejpozději do 2 let?
atd.
Přesně jak píšete je potřeba zohlednit plemeno a taky je jasný že lépe rodí šeltie oproti anglickému buldoku a taky je logické že u dříve dospělých plemen i to druhé nebo třetí hárání přijde dříve. I pracovní feny s jistým předpokladem plemenné a chovné hodnoty by jednou měli porodit v mladém věku s ,,nejistým výsledkem´´ pak může být dlouhá pauza až dodělá všechny skoužky atd a pak popřípadě pokračovat v chovu pokud je to žádoucí a splnila podle norem to co má. Určitě je blbost u pracovních psů nic neprověřovat a bezhlavě na ní chovat. Naopak zatížit prací se musí aby ukázala co v ní je a jakou má výdrž-zdravý pes a chovně cenný to bez problému zvládne i pracovat a působit v chovu.

"pak může být dlouhá pauza až dodělá všechny skoužky atd a pak popřípadě pokračovat v chovu pokud je to žádoucí a splnila podle norem to co má"
tak ono zvíře musí nejdřív splnit "podle norem" = pravidel chovatelského klubu= uchovnění, to, co má, a až poté může plodit potomky, i ty první
"a co třeba prace, sport, dlouhovekost?
overeni zdravi a povahy při zatizeni."
práce? jaká práce pro jaké plemeno?.......jak má být prověřována?
sport? pro jaká plemena je podstatnou prověrkou plemenné povahy sport?
dlouhověkost? dědičné zdraví? no od toho máme přeci ten PP chov a možnost sledovat předky.......teda editnu: a stejně tak i nějaké předpoklady k práci, povahu - vždyť to je principem chovu s PP

"tak ono zvíře musí nejdřív splnit "podle norem" = pravidel chovatelského klubu= uchovnění, to, co má, a až poté může plodit potomky, i ty první"
K plození potomků rozhodně žádné normy a pravidla klubu nepotřebuje. To jde víceméně samo. A je jen otázka, jestli není lepší 1. vrh bez papírů, ale včas, než potom 1. vrh ve 4. roce a pozdějí, když se nepodaří uchovnit včas.
"dlouhověkost? dědičné zdraví? no od toho máme přeci ten PP chov a možnost sledovat předky."......
V PP sice najdete rodiče a předky, ale většinou se už nedočtete a nedopídíte kdy a na co umřeli.
O sourozecích ( strýcích, tetičkách ) ani nemluvím, ti můžou z evidence klubů úplně zmizet.
Extrémní případ : kokr s PP vyhozen z auta v našem městě, námi opatrován a přeprodán dál.
napsal(a):
"pak může být dlouhá pauza až dodělá všechny skoužky atd a pak popřípadě pokračovat v chovu pokud je to žádoucí a splnila podle norem to co má"
tak ono zvíře musí nejdřív splnit "podle norem" = pravidel chovatelského klubu= uchovnění, to, co má, a až poté může plodit potomky, i ty první
"a co třeba prace, sport, dlouhovekost?
overeni zdravi a povahy při zatizeni."
práce? jaká práce pro jaké plemeno?.......jak má být prověřována?
sport? pro jaká plemena je podstatnou prověrkou plemenné povahy sport?
dlouhověkost? dědičné zdraví? no od toho máme přeci ten PP chov a možnost sledovat předky.......teda editnu: a stejně tak i nějaké předpoklady k práci, povahu - vždyť to je principem chovu s PP
Jen dodám zootechnika, fyziologie a veterinárně zdravotní hlediska jsou jasná a pro mě přednější než výstavní nebo pracovní kvality. Plně si uvědomuju že bohužel nejdou ruku v ruce nebo nejdou sloučit s termínem prvního porodu. Jediná cesta je zjednodušit, urychlit atd. dané minimálně potřebné zkoušky aby první porod mohl proběhnout před dosažením třetího roku. Přece spoustu zkoušek může dodělat až potom- navíc než ji kolem třetího roku uchovním už snad vím mnoho informací jestli je nadějná nebo ne. Jednoduše pro mě je zdraví zvířete a předcházení možných komplikací přednější než vše ostatní.
Průkaz původu nevypovídá v dnešní době už o ničem.
A není divu. I když původní záměr FCI udržovat čistokrevný chov plemen psů na základě striktně daných standardů je asi ušlechtilý, jakmile je jeho realizace vložena do rukou amatérů, byť sdružených do jakýchsi oficiálních "klubů", nicméně bez jakýchkoliv požadavků na jejich vzdělanost, inteligenci či nedejbože charakter, jde vše do kopru, bohužel včetně kvality žití těch dotčených plemen psů.
PP je jen taková rádoby přidaná hodnota ruoztuomiloučkého štěňátka, které si běžný člověk při pořízení čistokrevného psa kupuje - a za tuto nadhodnotu, kterou nový majitel těžce zaplatí, nedostane stejně žádnou záruku čistokrevnosti, protože bůhvíjak to v předchozích generacích bylo. Nemá vůbec žádnou jistotu, že Fifinka ve třetím koleni byla skutečně Fifinka, a ne nějaká Astička.
Na co dnes PP? Je to jen papír.
I kdyby se šmahem dělaly povinně genetické testy jednoho každého štěněte, které se v čistokrevném chovu narodí, stejně se dál bude podvádět (na výstavách, při zkouškách, uchovnění - lidé jsou velmi vynalézaví).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
saola
napsal(a):
A není divu. I když původní záměr FCI udržovat čistokrevný chov plemen psů na základě striktně daných standardů je asi ušlechtilý, jakmile je jeho realizace vložena do rukou amatérů, byť sdružených do jakýchsi oficiálních "klubů", nicméně bez jakýchkoliv požadavků na jejich vzdělanost, inteligenci či nedejbože charakter, jde vše do kopru, bohužel včetně kvality žití těch dotčených plemen psů.
PP je jen taková rádoby přidaná hodnota ruoztuomiloučkého štěňátka, které si běžný člověk při pořízení čistokrevného psa kupuje - a za tuto nadhodnotu, kterou nový majitel těžce zaplatí, nedostane stejně žádnou záruku čistokrevnosti, protože bůhvíjak to v předchozích generacích bylo. Nemá vůbec žádnou jistotu, že Fifinka ve třetím koleni byla skutečně Fifinka, a ne nějaká Astička.
I kdyby se šmahem dělaly povinně genetické testy jednoho každého štěněte, které se v čistokrevném chovu narodí, stejně se dál bude podvádět (na výstavách, při zkouškách, uchovnění - lidé jsou velmi vynalézaví).
Stokrát souhlas!

saola
napsal(a):
Saolo, Huskyjanino, Flip,... oslovuji vás tři, protože saola citovaný příspěvek napsala, a vám dvěma se líbí. Je mi velice líto, že takový názor mají lidé, kteří se kolem čistokrevných psů pohybují a měli by vědět, co úsilí stojí za vyšlechtěním jednotlivých plemen, za ustálením exteriéru a povahy. A co ignoranti, kteří zastávají podobné názory, ničí bezpapírovým množením.

napsal(a):
"tak ono zvíře musí nejdřív splnit "podle norem" = pravidel chovatelského klubu= uchovnění, to, co má, a až poté může plodit potomky, i ty první"
K plození potomků rozhodně žádné normy a pravidla klubu nepotřebuje. To jde víceméně samo. A je jen otázka, jestli není lepší 1. vrh bez papírů, ale včas, než potom 1. vrh ve 4. roce a pozdějí, když se nepodaří uchovnit včas.
"dlouhověkost? dědičné zdraví? no od toho máme přeci ten PP chov a možnost sledovat předky."......
V PP sice najdete rodiče a předky, ale většinou se už nedočtete a nedopídíte kdy a na co umřeli.
O sourozecích ( strýcích, tetičkách ) ani nemluvím, ti můžou z evidence klubů úplně zmizet.
Extrémní případ : kokr s PP vyhozen z auta v našem městě, námi opatrován a přeprodán dál.
A je jen otázka, jestli není lepší 1. vrh bez papírů, ale včas, než potom 1. vrh ve 4. roce a pozdějí, když se nepodaří uchovnit včas.
marne premyslim nad plemenem, kde uchovneni vezme 3-4 roky casu?
vetsinou jsou to jen zdravotni testy.
test povahy ? ta je vrozena.
jedna z věci, co patri do hodnoceni zvirete je jista vloha k tomu, na cem ho chci testovat.
a pokud ho to pracne ucim pul jeho života -nejde o vlohach mluvit.

napsal(a):
Saolo, Huskyjanino, Flip,... oslovuji vás tři, protože saola citovaný příspěvek napsala, a vám dvěma se líbí. Je mi velice líto, že takový názor mají lidé, kteří se kolem čistokrevných psů pohybují a měli by vědět, co úsilí stojí za vyšlechtěním jednotlivých plemen, za ustálením exteriéru a povahy. A co ignoranti, kteří zastávají podobné názory, ničí bezpapírovým množením.
jen at se mnozi. a at je vice takových nazoru , ze PP je car papiru k nicemu.
a stene s PP je predrazene.
souhlasim. souhlasim. souhlasim.
a rada si dal budu ty PP psy kupovat
si myslim, ze PP psa si lidi mají pořizovat po zrale uvaze.
To teda asi všechny psy, ale nejde zachranit cely svet

napsal(a):
A je jen otázka, jestli není lepší 1. vrh bez papírů, ale včas, než potom 1. vrh ve 4. roce a pozdějí, když se nepodaří uchovnit včas.
marne premyslim nad plemenem, kde uchovneni vezme 3-4 roky casu?
vetsinou jsou to jen zdravotni testy.
test povahy ? ta je vrozena.
jedna z věci, co patri do hodnoceni zvirete je jista vloha k tomu, na cem ho chci testovat.
a pokud ho to pracne ucim pul jeho života -nejde o vlohach mluvit.
Může se stát, že se dostanete k ročnímu netknutému zvířeti, kde je do chovu povinná zkouška z výkonu a nějaká ta výstava. Může se stát, že výstavu prošvihnete, zkoušky neuděláte......
Ostatně nebyl to návod, byla to jen úvaha, co je z hlediska feny lepší.Jestli mezi 2. a 3. rokem porodit bez PP a následně uchovnit, nebo uchovňovat a protáhnout první porod mezi 4. a 5. rok.
Ještě je řešení nechovat vůbec, ale zas škoda, máte-li v ruce ideální zvíře.
( Jen ještě dodám : nikdy jsem neměla psa bez PP, zvláště prodej "čistokrevných psů be PP" nemám ráda a každému koupi rozmlouvám. Když bez PP, tak prapsa, t.j. psa, který není podobný žádnému plemeni )
napsal(a):
Může se stát, že se dostanete k ročnímu netknutému zvířeti, kde je do chovu povinná zkouška z výkonu a nějaká ta výstava. Může se stát, že výstavu prošvihnete, zkoušky neuděláte......
Ostatně nebyl to návod, byla to jen úvaha, co je z hlediska feny lepší.Jestli mezi 2. a 3. rokem porodit bez PP a následně uchovnit, nebo uchovňovat a protáhnout první porod mezi 4. a 5. rok.
( Jen ještě dodám : nikdy jsem neměla psa bez PP, zvláště prodej "čistokrevných psů be PP" nemám ráda a každému koupi rozmlouvám. Když bez PP, tak prapsa, t.j. psa, který není podobný žádnému plemeni )
Tom máme chápat tak že ať je plno bezhlavě množených vořechů a s tím již tak přeplněné útulky a co horší-psy uvázaní v lese a kdekoliv, naházení do žumpy, zastřeleni, utopeni atd. Hmmm zajímavá myšlenka. Za mě

napsal(a):
A co byste dělala se štěňaty z toho vrhu bez PP?
napsal(a):
Pokud se mi dostane do ruky v roce netknuté zvíře, které má pro práci vlohy, tak do půl roku tu zkoušku složí (jak lovecké tak služební plemeno). Pokud bych se kvůli základní zkoušce měla s nějakým psem patlat 2 roky, tak takovým zvířetem bych opravdu chov neobohacovala.
Výstav je za rok taky několik.
Tohle je chatrná obhajoba k množení bezpapíráků 🤔

frikmon
napsal(a):
Tom máme chápat tak že ať je plno bezhlavě množených vořechů a s tím již tak přeplněné útulky a co horší-psy uvázaní v lese a kdekoliv, naházení do žumpy, zastřeleni, utopeni atd. Hmmm zajímavá myšlenka. Za mě
No mně přijde úplně blbé množit zvířata, která jsou jen tak do počtu.
Před třetím rokem proto, že to zvíře ještě není zcela dospělé (to větší) a nic moc prověřené přes zdraví a výkon.
Nepodporuji množení bezpapíráků a trápení zvířat. To tak otáčíte na orionku, ale ta to tak také rozhodně nemyslí. Není jen černá a bílá.
Koupit si štěně od rodičů, kterým jsou možná dva roky, jejich rodičům je možná pět (a za rok zahynou na kdo ví co),... jen proto, že "chovatel" se domníval, že to je pro feny lepší takhle brzo a že to teda má pépé.. no běžím :-)
To si klidně koupím vořecha, od kterého znám šestileté rodiče, kteří něco dělají. Znám. Ne z bazoše, že jo.
Útulky nejsou zas tak plné voříšků. Jsou plné napodobenin plemen. Voříšci jsou moderní, také si jednoho přeji. Flekatého.
Psů je jak psů a důvod "měkká pánev" mě teda pobavil, na co takové množení je?
Pes je k něčemu, protože má úžasnou vyrovnanou klidnou povahu či naopak je to zmeteček a tito slouží jako terapeuté, nebo je odolný fyzicky a vhodný na lov, sport apod. A to rozhodně nezjistím před tím, než mu vůbec doroste kostra, svalstvo a mozek.
Tohle by snad i stálo za smazání, toto by se zájemce o pp psa neměl dovědět.

napsal(a):
A co byste dělala se štěňaty z toho vrhu bez PP?
Já bych je dobře krmila, učila je chodit venčit se ven, dala bych jim čipy, zaregistrovala je, našla jim páníčky a prodala jim je.
Zadarmo ne, na to je lidské plemeno příliš lidské.
Ale mě se nikdo neptal.

napsal(a):
Já bych je dobře krmila, učila je chodit venčit se ven, dala bych jim čipy, zaregistrovala je, našla jim páníčky a prodala jim je.
Zadarmo ne, na to je lidské plemeno příliš lidské.
Ale mě se nikdo neptal.
A připadne vám etické vyrábět další bezpapíráky?

"Může se stát, že se dostanete k ročnímu netknutému zvířeti, kde je do chovu povinná zkouška z výkonu a nějaká ta výstava. Může se stát, že výstavu prošvihnete, zkoušky neuděláte......
Ostatně nebyl to návod, byla to jen úvaha, co je z hlediska feny lepší.Jestli mezi 2. a 3. rokem porodit bez PP a následně uchovnit"
a) kolik plemen má prosím k uchovnění povinnou zkoušku z výkonu?
b) ten rok až dva je opravdu dost času, pro tuto virtuální fenu, aby mohla být řádně uchovněna a měla včas vrh s PP
c) tak zase fakt nemusí mít štěňata každá......

napsal(a):
A připadne vám etické vyrábět další bezpapíráky?
Nepřijde mi etické se na tohle zeptati.

napsal(a):
Nepřijde mi etické se na tohle zeptati.
Cože?

napsal(a):
Cože?
Ptáte se mě, aniž byste o mně cokoli věděla, jestli namnožím své úžasné psy a pak je poházím po lese, nebo k čemu ta otázka měla směřovat? :)
Dřív se takto psi prodávali běžně. Za flašku. Dobrý hlídací pes od sousedů, normálně. No to je jedno..
Myslíte, že nezvládnu předvychovat štěňátka a najít jim dobré lidi?
Nebo bezpapíráci porušují nějaký zákon?
Pravdou je, že když zvíře netýrám, opatřím jej čipem a ještě jej zaregistuji na sebe, aby se kdyby něco mohlo vrátit ke mně (nebo něco takového), tak neporušuji naprosto nic a nemám se za co stydět.
Přesto to nedělám, ale ne z těchto důvodů.

napsal(a):
Ptáte se mě, aniž byste o mně cokoli věděla, jestli namnožím své úžasné psy a pak je poházím po lese, nebo k čemu ta otázka měla směřovat? :)
Dřív se takto psi prodávali běžně. Za flašku. Dobrý hlídací pes od sousedů, normálně. No to je jedno..
Myslíte, že nezvládnu předvychovat štěňátka a najít jim dobré lidi?
Nebo bezpapíráci porušují nějaký zákon?
Pravdou je, že když zvíře netýrám, opatřím jej čipem a ještě jej zaregistuji na sebe, aby se kdyby něco mohlo vrátit ke mně (nebo něco takového), tak neporušuji naprosto nic a nemám se za co stydět.
Přesto to nedělám, ale ne z těchto důvodů.
Ptala jsem se vás, jestli považujete za etické vyrábět další bezpapíráky, protože jste zareagovala na můj dotaz orionce. Napsala jste, co byste udělala vy. Proto ta otázka na etiku.
Nechápu smysl tohoto vašeho příspěvku.
Obecně, ne všechno, co je zákonem povolené, je také etické.

napsal(a):
Ptala jsem se vás, jestli považujete za etické vyrábět další bezpapíráky, protože jste zareagovala na můj dotaz orionce. Napsala jste, co byste udělala vy. Proto ta otázka na etiku.
Nechápu smysl tohoto vašeho příspěvku.
Obecně, ne všechno, co je zákonem povolené, je také etické.
Takže je to neetické podle Vás.
Proč?

Ještě mám teda něco k těm útulkům.
Kolik je u nás útulků, co spravují obce; stát?
Ty ostatní jsou totiž soukromé. Spolky. Narvané vším, co se dá zpeněžit, i kdybychom to měli tahat z Tramtárie. To je problém těch společků, ne můj.
Nejsou všichni takoví zlatokopové, jistě, ale fakt tu máme v domácnostech 2,5 milionu psů a ještě v každé obci útulek, 5 spolků a každá pátá rodina jsou dočaskáři? OMG

saola
napsal(a):
Pro Balu: Jaký etický axiom prosím porušuje svou existencí na této planetě pes bez PP?
Omlouvám se za nechápavost, ale na to má představivost prostě nestačí.
Co takhle chovatelská etika - nemnožit zvířata bez PP?
Chovatel psů s PP, majitel chovatelské stanice, by odchovem psů bez PP porušil předpisy ČMKU.

napsal(a):
Takže je to neetické podle Vás.
Proč?
Ne jen podle mne. Tím, že byste ve své CHS odchovala vrh bez PP, byste se dopustila porušení předpisů ČMKU. Copak je to etické?

napsal(a):
Chovatel psů s PP, majitel chovatelské stanice, by odchovem psů bez PP porušil předpisy ČMKU.
Ale já, ani Saola, nejsme chovatelky psů s PP.
A jsem si na 100% jistá, že taktéž nepohazuje pejsky po lese.
Zvířata se vždy množila bez PP a problém to nebyl. Proč dnes ano?
Já vím, že je teď psů strašně moc, je to i tím, že máme všeho dostatek (i když na druhou stranu je u nás spousta lidí, kteří žijí pod hranicí bídy a děti mají za celý den k jídlu 1 - slovy JEDEN - pomeranč), ale neříkejte mi, že všechny ty azyly zaplnili čeští množitelé bezpapíráků. Nevěřím. Ale zvrtlo se to tady teda rychle, to jo. Je mi těch psů líto, ale ten papír to úplně tak nezachrání.
Takových si mohu natisknout.. jde o vymáhání stávajících zákonů, nic víc.

napsal(a):
Ne jen podle mne. Tím, že byste ve své CHS odchovala vrh bez PP, byste se dopustila porušení předpisů ČMKU. Copak je to etické?
ale ne
by odchovala vrh bez chovné stanice na své neuchovněné feně, kterou by následně uchovnila a založila CHS,či tedy chovala na jinou CHS, a páchala již potomstvo s PP.
No, a etika by mlčela, no......asi teda......

napsal(a):
ale ne
by odchovala vrh bez chovné stanice na své neuchovněné feně, kterou by následně uchovnila a založila CHS,či tedy chovala na jinou CHS, a páchala již potomstvo s PP.
Hmm, asi jo...

Asi to některé účastníky rozčílilo, ale tohle je chování spíše chovatelů s PP - pro prachy - jeden vrh tam, druhý tam.
Já pouze navázala na to, že ten chovatel nahoře vytrhl jednu větu a udělal z toho chudáky bez pp plné útulky. Zatímco množí feny s měkkou pánví, ale hlavně že mají papír. Jako by počet vrhů určoval cenu, kvalitu feny; potomků.
No tak proč si to nezkusit nanečisto, tak jsem orionku pochopila já. Je to celé kravina.
Balu, nerozumíme si.
Nemám na mysli pofidérní "etiku" chovu psů s PP, mám na mysli, jak ovlivňuje existence PP život toho daného zvířete. Osobně myslím, že je mu to úplně fuk.
Lidé své bezpapíráky nemilují (bohužel samozřejmě ani netýrají) o nic míň než "vořechy" s PP.
Dnes málokterý majitel psa po svém psékovi vůbec chce něco jiného, než třikrát denně obejít park, žrát bez potíží granule a nedělat bordel, když je sám doma. Tady na diskuzi jsou možná více zastoupeni lidé, kteří se psy i něco podnikají, ale i když, tak v podstatě jen v amatérské rovině - nemyslím teď výjimky typu inspektor pišišvor apod. Jak chcete na amatérské úrovni něco (plemeno psa, ale samozřejmě i cokoliv jiného) systematicky zlepšovat? To prostě nelze a nemá to s jakoukoliv etikou nic společného. To je prostě chybný systém chovu.
Zaplacením "nadhodnoty" PP si běžný majitel kupuje tak akorát naději, že exteriérově to zvíře bude možná v budoucnu vypadat aspoň jako zástupce daného plemene. Zdůrazňuji, že jde ale často o pouhou naději, protože uši se nemusí postavit, zuby budou křivé či soulad těla podivný - tomu psovi je to ale jedno, pokud se nejedná o takové odchylky od zdraví, které jej bolestivě v existenci omezují.

napsal(a):
Ale já, ani Saola, nejsme chovatelky psů s PP.
A jsem si na 100% jistá, že taktéž nepohazuje pejsky po lese.
Zvířata se vždy množila bez PP a problém to nebyl. Proč dnes ano?
Já vím, že je teď psů strašně moc, je to i tím, že máme všeho dostatek (i když na druhou stranu je u nás spousta lidí, kteří žijí pod hranicí bídy a děti mají za celý den k jídlu 1 - slovy JEDEN - pomeranč), ale neříkejte mi, že všechny ty azyly zaplnili čeští množitelé bezpapíráků. Nevěřím. Ale zvrtlo se to tady teda rychle, to jo. Je mi těch psů líto, ale ten papír to úplně tak nezachrání.
Takových si mohu natisknout.. jde o vymáhání stávajících zákonů, nic víc.
Zvířata se vždy množila bez PP a problém to nebyl - ale byl, jenže nebylo tolik psů obecně. V PP chovu se nechávalo 6 štěňat (výjimečně 8), a i když se narodilo těch 6, a některé bylo nestandardní, např. barvou, nebo už vykazovalo nějakou jinou vadu, tak se utratilo. Na druhou stranu je pravda, že když byla fena silná, nechal chovatel více štěňat, a ta nadpočetná nepřiznal a natajnačku prodal bez PP. Od těch dob se traduje, že "pes nemá PP, protože se narodil sedmý až x-tý" a lidi tomu věří i dnes, přestože se jedná už téměř tři desetiletí o pohádku. A proč se o tom zas tak moc nepsalo, nediskutovalo, neřešilo? Protože nebyly sociální sítě...
Dnes se nechávají všechna štěňata, i kdyby měla jen tři nohy a dvě hlavy, všechna dostanou PP, ta nestandardní do chovu s PP nezasáhnou. Ale na takových se pak sekají ti zcela zdraví bezpapíráci (lepší než psi s PP).
Kdo vám říká, že všechny "všechny ty azyly zaplnili čeští množitelé bezpapíráků"?

Hezky jste se tu zhádaly. A já se chtěla jen na virtuální feně dozvědět, co je podle vás pro fenu lepší.
A jako bod c jsem zmínila i možnost nechovat vůbec. Ten bod c jste tedy úplně pominuly.
A když už jste se zmínily o etice chovu, tak neetických pras.áren je v chovech s PP tolik, že....
A když Saola zmiňuje, že se mnohdy ten pes bez PP má líp, tak má bohužel pravdu.
Na jednu stranu tady skoro kamenujete ženskou, která chce psa dát pryč z obavy o dítě, na druhou stranu je úplně normální, když majitel chtěl zvíře do chovu a tomu nevyroste zub a on ho pošle dál, protože si přece nezapráská dvorek nechovnými zvířaty.

napsal(a):
ale ne
Moje fena je 11. letá, takže na té opravdu nic neodchovám :-)). A obavy, že budu chovat na nějaké další též mít nemusíte, další už nebude, protože v tomhle množství psů, které je......
Jestli něco budu chovat, tak vnoučata a kozy - ty se aspoň dají sníst.
napsal(a):
Hezky jste se tu zhádaly. A já se chtěla jen na virtuální feně dozvědět, co je podle vás pro fenu lepší.
A jako bod c jsem zmínila i možnost nechovat vůbec. Ten bod c jste tedy úplně pominuly.
A když už jste se zmínily o etice chovu, tak neetických pras.áren je v chovech s PP tolik, že....
A když Saola zmiňuje, že se mnohdy ten pes bez PP má líp, tak má bohužel pravdu.
Na jednu stranu tady skoro kamenujete ženskou, která chce psa dát pryč z obavy o dítě, na druhou stranu je úplně normální, když majitel chtěl zvíře do chovu a tomu nevyroste zub a on ho pošle dál, protože si přece nezapráská dvorek nechovnými zvířaty.
Vždyť jsem Vám napsala, že na takové fene bych nechovala.

napsal(a):
A co takhle chovatelská etika : nepodvádět v chovu psů s PP ?
(Teď si to neberte osobně, nevím, jestli chováte, nebo ne ). Nechovat na nemocných zvířatech, neposouvat plemena až do mrzáčků........
Ono jakmile do něčeho vstoupí peníze, jde to téměř vždycky s pravděpodobností blížící se jistotě, do kopru.
A že se dneska kolem psů točí obrovské peníze, to je fakt.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vždyť jsem Vám napsala, že na takové fene bych nechovala.
Pak se omlouvám, to jsem přehlídla, já jsem ty příspěvky jen prolítla....
Takhle to domotat...
Domotám ještě víc - koupila jsem fenu,štěně s překrásným rodokmenem,vyrostla z ní překrásná fena s perfektní povahou...až na jednu vyjímku - psa k sobě nepustila.
Tak jsem ji nekryla - neb kdyby ano,bylo by to "znásilnění"a to jsem nechtěla. Dnes má 6let a už si to rozmyslela,psům se v těch dnech staví.. No bohužel,už je stará..
Plemeni by prospěla bez pochyb. Takže udělala jsem dobře nebo špatně? Aha?

napsal(a):
ale ne
a jak by to udelala s druhou fenou, a se treti? vystoupit/nastoupit nefunguje.
ale ono se jaksi u první feny ještě neda uplne mluvit o planovanem chovu.
to je porad o tom -poridim si po sve jedinecne fenecce stenatka.

A já se chtěla jen na virtuální feně dozvědět, co je podle vás pro fenu lepší.
to by me taky zajímalo
napsal(a):
A tak přestaňte být tajemný a prozraďte, o jakou CHS jde. Ať si můžeme udělat obrázek sami.
Cituji "zdif" z vedlejší diskuze: "Souhlasím s autorem tohoto příspěvku, existují i jiné CHS, které mají feny s PP a produkují vrh za vrhem, nemohu doporučit CHS White Coffee, feny rodí jako na běžícím pásu, nakrytí každé hárání, trochu využívají přírodu, nakryjí na podzim, feny rodí na vánoce, nakryjí hned na jaře, vrh je v létě, v listopadu už kryjí znovu."
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/364604/z-vlcich-luk-a-stepi-zdravi-a-kvalita-psu?from-list=1#a3646273

napsal(a):
Moje fena je 11. letá, takže na té opravdu nic neodchovám :-)). A obavy, že budu chovat na nějaké další též mít nemusíte, další už nebude, protože v tomhle množství psů, které je......
Jestli něco budu chovat, tak vnoučata a kozy - ty se aspoň dají sníst.
orionko, můj příspěvek byl k virtuálnímu majiteli virtuálni feny, ne k tobě a o tobě
"a jak by to udelala s druhou fenou, a se treti? vystoupit/nastoupit nefunguje."
tahle absurdní debata mě začíná bavit
virtuálně - když nezaloží vlastní CHS, ale bude odchovávat na jiné, tak by to šlo, ne?
jinak,
a) teda by mě dost zajímalo, u některých, zda jste nepochopily smysl původní diskuze nebo to odchýlení od tématu je záměr.....
b) zda to nepochopení podstaty organizovaného chovu, podstaty existence plemen,smysl PP (a ne, délka procházek či sluníčkové zacházení to není) je skutečné nebo jenom "jako", takové troleníčko......
k původnímu tématu :
MVDr. Šťourač ve své knize píše (teda je to herpes viru, ale relevantní) :
Zůstaňme ještě chvíli u štítné žlázy, jejíž činnost má na zdraví organismu výrazný vliv, který v našich podmínkách není dosud dostatečně doceňován. Žádná fena se sníženou činností štítné žlázy není schopna dostatečně odolávat nákaze. Úroveň činnosti štítné žlázy nutná pro život našeho milovaného kamaráda a úroveň činnosti nutná pro dobrou schopnost rozmnožování, zvláště u feny, nejsou tytéž. Prvním úkolem organismu je udržovat zdraví jednotlivce, pouze u zvířat, která jsou mladá a všechny funkce organismu udržují na dobré úrovni, bude příroda povzbuzovat reprodukci. Příroda počítá s reprodukcí u lidí v období 18-25 roku života, ne už tak u čtyřicátníků a výše. Podobně tak příroda u našich psích kamarádů počítá s reprodukcí v 18 měsících ne 6-7 letech
zdroj:http://www.deutsche-dogge.cz/zdravi/
tuším, že ve své poradně, nebo to byl někdo zcela jiný někde jinde, už si nepamatuji, uvádí, že optimální, z fyziologického hlediska, věk k prvnímu zabřeznutí a porodu, je mezi 2. a 4. háráním. A to opravdu podmínky chovnosti troufnu si odhadnout, že všech chovatelských klubů, dovolí. K prokázání nějakých vloh, zdraví, dlouhověkosti a pod. píši výše.

"virtuálně - když nezaloží vlastní CHS, ale bude odchovávat na jiné, tak by to šlo, ne?"
taky teda virtualne -na tomhle predpokladu pak zalozit veskery chov psu?
" z fyziologického hlediska, věk k prvnímu zabřeznutí a porodu, je mezi 2. a 4. háráním"
jo.
jen skoda, ze k tomu clovek zna i to "b" - ze zrovna u dog se u 7mi lete feny se boucha sampus, ze se ho dozila.
pak proste člověka napada, jestli by se nemelo prihlizet i k jinému ohledu -nez je zralost psa k mnozeni.
co si budeme -lidi se taky muzou rozmnožovat od 15ti, ale uplne vitane to není.
ve sportu je pes mezi 4.-5. rokem na vrcholu sil. Tak proc ne na reprodukci?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Hmn, bych chtěla vidět toho, kdo by si kazil jmeno tím, že by na svou chovku nechal odchovavávat nějaký vychcaný množitele...?
inspektor, mé příspěvky na téma virtuální feny ber pouze jako virtuálněteoretické. Prostě co by technicky a teoreticky šlo či nešlo.
K tomu - majitel CHS nemusí tušit, že fena už jednou mimo řízený chov rodila.
"taky teda virtualne -na tomhle predpokladu pak zalozit veskery chov psu?"
nešlo, kdo by pak měl ty CHS, kdyby všichni chtěli odchovávat na cizí CHS
a pak, proč by to kdo tak dělal, když, jak opakovaně píši, uchovnit lze zavčasu, aby virtuální fena mohla mít legálně štěňata již v necelých 2 letech
"jen skoda, ze k tomu clovek zna i to "b" - ze zrovna u dog se u 7mi lete feny se boucha sampus, ze se ho dozila."
tady moc nechápu k čemu tato poznámka směřuje a proč škoda, že člověk zná i b
"ve sportu je pes mezi 4.-5. rokem na vrcholu sil. Tak proc ne na reprodukci?"
reprodukci - viz úryvek z článku MVDr. Š. výše a nepochybuji, že se najdou i další
a ve sportu na vrcholu - určitě na fyzickém vrcholu? na psychickém to jo, ale mám pochyby o tom fyzickém. Jako že je ten pes nějak vytrénovaný,to beru, ale že tělo už potřebuje delší dobu na regeneraci, hojení a tak? Ono, na tom psu si myslím není poznat, že už je fyzicky jinde, než ve 2-3 letech.
sisi58
napsal(a):
Cituji "zdif" z vedlejší diskuze: "Souhlasím s autorem tohoto příspěvku, existují i jiné CHS, které mají feny s PP a produkují vrh za vrhem, nemohu doporučit CHS White Coffee, feny rodí jako na běžícím pásu, nakrytí každé hárání, trochu využívají přírodu, nakryjí na podzim, feny rodí na vánoce, nakryjí hned na jaře, vrh je v létě, v listopadu už kryjí znovu."
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/364604/z-vlcich-luk-a-stepi-zdravi-a-kvalita-psu?from-list=1#a3646273
Já hlavně nechápu "zdif", že má čas a hlavně chuť lustrovat tady všechny zúčastněné, co kdo kdy a kde napsal (viz citace o příspěvcích p.Jahody, s nímž mnohdy nesouhlasím, ale takto to holt na diskuzích bývá). A sám/sama se chová jak tajemný hrad v Karpatech...

na psychickém to jo, ale mám pochyby o tom fyzickém
tak to je to s tim chovem psu ještě horsi nez jsem si myslela.
nebo spis s tim, co lidi povazuji uz za normani

napsal(a):
na psychickém to jo, ale mám pochyby o tom fyzickém
tak to je to s tim chovem psu ještě horsi nez jsem si myslela.
nebo spis s tim, co lidi povazuji uz za normani
myslím, že si nerozumíme
asi jsem neměla napsat fyzickém, ale fyziologickém, neboť v souvislosti s rozmnožováním a není to (pouze) o nějaké natrénovanosti, fyzické kondici
se zeptám ještě jednou - regeneruje pes stejně ve 2 letech jako v 5ti?
napsal(a):
myslím, že si nerozumíme
asi jsem neměla napsat fyzickém, ale fyziologickém, neboť v souvislosti s rozmnožováním a není to (pouze) o nějaké natrénovanosti, fyzické kondici
Pokud to není nejakej degen, tak ano - 5 let není pro psa ještě žádný věk.

a tak ja si myslim, ze si rozumíme, ale mame na to kazda jiny názor :-D
kdyby ne - tak by to bylo opravdu se psy sakra spatne.
uz jen protože třeba ja mam molossa a ve ve 2 letech si myslim, ze ještě ani není v te nejvyšší zatezi.
ze prichazi první "unava materialu", zraneni kolem 5. roku - to je to co naznacujes?
pak je mozna třeba se zamyslet nad tim, jak se s tim psem dela, ze blbe regeneruje.
me to proste normalni neprijde.
napsal(a):
myslím, že si nerozumíme
Hmn ještě jednou, původní debata byla o porodech jako takových a jeho fyziologii. Ostatní zde nabalené bláboly mě zde nezajímají to si zůčastnění mohli založit novou diskuzi. Fena regeneruje jistě skoro stejně v 5ti letech jako ve dvou. Jediné co je potřeba zohlednit je průchodnost pánve a její roztažení, dále práci a schopnost děložního a pánevního svalstva z biologických, fiziologických a veterinárně zdravotních ohledů. Není to můj výmysl je to ověřená praxe a jakýsi konsenz veterinářů potažmo zootechniků. Prostě první zabřeznutí na 2-3 říji(hárání) s tím spojený porod mezi 2-3 rokem a z tohoto ohledu přes to nejede vlak a je to neodiskutovatelné! Vyjimky samozřejmě existují a zase není nikde napsáno že fena stará 4-5 let poprvé neporodí v pohodě-ale prostě už je to riziko z veterinárně-zdravotního hlediska, nic víc nic míň!!!
Pro lajky a nechápali malé srovnání nikdy nebude přirozeně poprvé rodit žena přes 40 let jako holka ve 20ti. Co už více tady chcete slyšet. Ostatní zde zmíněné faktory ovlivní jednotlivé chovatele a psy taky přímo dané plemeno. Práce, skoužky, výstavy jsou vždy až za zdravím zvířete. Pes je ve třech letech skoro hotový a kdo chce a musí splnit všechny tyto zákonitosti tak ať prostě mákne a má to ve 3 letech hotový.

napsal(a):
myslím, že si nerozumíme
Myslím, že nikoliv. Stejně tak člověk neregeneruje stejně ve dvaceti a v pětatřiceti.
napsal(a):
a tak ja si myslim, ze si rozumíme, ale mame na to kazda jiny názor :-D
kdyby ne - tak by to bylo opravdu se psy sakra spatne.
uz jen protože třeba ja mam molossa a ve ve 2 letech si myslim, ze ještě ani není v te nejvyšší zatezi.
ze prichazi první "unava materialu", zraneni kolem 5. roku - to je to co naznacujes?
pak je mozna třeba se zamyslet nad tim, jak se s tim psem dela, ze blbe regeneruje.
me to proste normalni neprijde.
Samozřejmě, že pětiletý pes není starý a může být na vrcholu sil, nicméně proti věku není léku a na tom organismu známky stárnutí prostě jsou
Je to stejné jako u lidí - u ženy je třeba z biologického hlediska nejideálnější věk k početí cca 25 let. Neznamená to, že o pět let později je stará, ale reprodukční schopnost se horší, klesá počet vajíček, snižuje se elasticita pánevních vazů apod.
Známky opotřebení organismu se u lidí objevujou o hodně dříve než se dá mluvit o stáří a dokonce ani o stárnutí se tou dobou ještě nehovoří - jak psala balu - ve třiceti už to není to, co ve dvaceti.
Je pochopitelné, že ve sportu je pes na vrcholu sil mezi 4.-5. rokem - ony tu totiž hrajou roli mj. i psychické faktory a asi i některé faktory fyzické (třeba vytrvalost), které jsou na vrcholu později.
Ale zrovna ta reprodukce má vrchol dřív, některé materiály maji prostě tu únavu rychlejší

Ale zrovna ta reprodukce má vrchol dřív
ale ja to nepopiram. s reprodukci drive souhlasim.
jen jsem mela za to, ze jsme se pak posunuly dal -k trochu jinému problemu
nebo aspoň teda nevim, co by na repordukcnich organech mělo regenerovat.
dobře -upresnim -u fen
ze to davate zase do jednoho pytle.
napsal(a):
dobře -upresnim -u fen
Co dávám do jednoho pytle?
Já jsem odpovídala konkrétně na tohle

Terven
napsal(a):
Co dávám do jednoho pytle?
Já jsem odpovídala konkrétně na tohle
a ze jste citovala něco jiného
b.k
napsal(a):
Takhle to domotat...
Domotám ještě víc - koupila jsem fenu,štěně s překrásným rodokmenem,vyrostla z ní překrásná fena s perfektní povahou...až na jednu vyjímku - psa k sobě nepustila.
Tak jsem ji nekryla - neb kdyby ano,bylo by to "znásilnění"a to jsem nechtěla. Dnes má 6let a už si to rozmyslela,psům se v těch dnech staví.. No bohužel,už je stará..
Klidně ji nakryjte, kdyby byly problémy, dají se štěňata vyndat císařákem.

jahodapavel
napsal(a):
Klidně ji nakryjte, kdyby byly problémy, dají se štěňata vyndat císařákem.
jj. a kdyby si nahodou nevedela rady, buldokari odborne poradi….

Terven
napsal(a):
Takže pokud bych ocitovala ten správnej příspěvek, napsala byste "ok, souhlasím"?
x
ale ja to nepopiram. s reprodukci drive souhlasim
napsala bych, ze lepsi by to bylo drive, ale v tomto veku by to nemel byt uplny pruser, protože...
Podobně tak příroda u našich psích kamarádů počítá s reprodukcí v 18 měsících
Tak asi záleží i na plemeni a možná i na jedinci, ale já mám třeba fenu, 17 měsíců, a moc si nedokážu představit, že bych ji tedy třeba za měsíc nakryla. Je ještě "nehotová" fyzicky, a psychicky je sama ještě štěně - i když oni někteří psi bývají jako štěnda celý život , ale myslím, že třeba za rok už ta fena bude trochu někde jinde - prostě vyspělejší, nebo jak to říct.
A to mluvím o menším plemeni - 15 kg. Co potom ta větší "telátka"? Ty fyzicky hotoví v 18 měsících už vůbec nemohou být, ne? Ale zase se dožívají nižšího věku, tak nevím jak určit to správné období.
Nicméně to srovnání feny a ženy mi přijde jako blbost. Právě z toho důvodu, že žena mezi 18 a 25 rokem rokem už je dospělá - minimálně fyzicky, kdežto u feny bych neřekla.

napsal(a):
dobře -upresnim -u fen
regenerace byla zmíněna mnou a to ve smyslu, že pes ve věku 2 roky ne= pes ve věku 5 let a dále, ne v přímé souvislosti s reprodukcí.
"jen jsem mela za to, ze jsme se pak posunuly dal -k trochu jinému problemu
nebo aspoň teda nevim, co by na repordukcnich organech mělo regenerovat."
Vždyť jsem psala a píšu, že si nerozumíme.....jako mnohdy......
"napsala bych, ze lepsi by to bylo drive, ale v tomto veku by to nemel byt uplny pruser, protože..."
a kdo píše, že by to měl být úplný průser? (ale pokud bych byla chovatel já, velké plemeno, tak pro mě by už 5 let pro první březost byla za čarou)
řeč byla o optimálním věku pro první zabřeznutí

marcelaamax
napsal(a):
a ten je podle vás jaký? :-)
Rozhodně je u každého plemene jiný.
Obří plemena jsou na tom nejhůř. Do tří let nedospělá a v 5. letech stará :-))

marcelaamax
napsal(a):
však to je to, co se tady celou dobu resi
ale asi nevyresi, uz jen proto, ze pro většinu je to jen teoreticke slohove cviceni.
on pak život vypada jinak.
napsal(a):
Rozhodně je u každého plemene jiný.
Obří plemena jsou na tom nejhůř. Do tří let nedospělá a v 5. letech stará :-))
Jo, právě přesně tak to na mě působí .
ale asi nevyresi, uz jen proto, ze pro většinu je to jen teoreticke slohove cviceni.
no a v životě to teda vypadá jak? . Mě v těch 18ti měsících opravdu fena přijde na štěňata nedospělá....

napsal(a):
však to je to, co se tady celou dobu resi
Jasně, sem tam některá je nakryta při prvním hárání, než se majitel rozkouká a sem tam si někdo myslí, že stará už nezabřezne.

marcelaamax
napsal(a):
Jo, právě přesně tak to na mě působí .
no a v životě to teda vypadá jak? . Mě v těch 18ti měsících opravdu fena přijde na štěňata nedospělá....
no a v životě to teda vypadá jak?
vstupuje do toho mnoho promennych.
v roce a pul je to nesmysl. OK. tak se ceka do 2,5 - jenze mezitím se s fenou dela - a vstupuji do toho zavody, akce a najednou je ji 3,5
pak jednou nejde odjet na kryti - protože clovek neresi jen psy - a uběhne další rok a co cert nechce -to touzebne cekavane harani se o dva mesice zpozdi a je ji skoro 5

napsal(a):
Jasně, sem tam některá je nakryta při prvním hárání, než se majitel rozkouká a sem tam si někdo myslí, že stará už nezabřezne.
sorrry, ale ja asi vazne uz prestavam chapat, o cem tahle diskuze teda je.
Dámy zabřezne i ,,stará´´ pokud porodí sama-hurá pokud ne tak veterina a císař. A fena hárá cca od roku života a většínou 2x ročně, že ji nestihnu do 3 let připustit tak je to výmluva a kravina. Ta poznámka že člověk neřeší jen psy tak nejede za psem a uběhne rok je taky velmi chabá!!! Pokud jsem chovatel obzvlášt na vysoké úrovni s kvalitními psy tak nedělám nic jiného než řeším jenom psy. Navíc zhruba vím kdy bude fena hárat a na samotné připuštění mám cca týden-není to koza která k sobě pustí kozla jen v době ovulace max 36ti hodin.

marcelaamax
napsal(a):
v jedné bakalářce "Hárání a fertilní období feny" (přístupno na netu) je uvedeno, že optimální období pro reprodukci feny je 2-3,5 roku věku....s tím se ztotožňuji
"Podobně tak příroda u našich psích kamarádů počítá s reprodukcí v 18 měsících
Tak asi záleží i na plemeni a možná i na jedinci, ale já mám třeba fenu, 17 měsíců, a moc si nedokážu představit, že bych ji tedy třeba za měsíc nakryla. Je ještě "nehotová" fyzicky, a psychicky je sama ještě štěně - i když oni někteří psi bývají jako štěnda celý život , ale myslím, že třeba za rok už ta fena bude trochu někde jinde - prostě vyspělejší, nebo jak to říct.
A to mluvím o menším plemeni - 15 kg. Co potom ta větší "telátka"? Ty fyzicky hotoví v 18 měsících už vůbec nemohou být, ne? Ale zase se dožívají nižšího věku, tak nevím jak určit to správné období.
Nicméně to srovnání feny a ženy mi přijde jako blbost. Právě z toho důvodu, že žena mezi 18 a 25 rokem rokem už je dospělá - minimálně fyzicky, kdežto u feny bych neřekla."
tedy je třeba těch 18 měsíců chápat v kontextu onoho článku, ze kterého je citace a nebrat je zcela doslova. Jasně, že je velký rozdíl dle velikosti plemene. A za druhé je třeba vnímat to "příroda" (si vem, že kočka mrouská už v cca 6ti měsících, i dříve! A taky může zabřeznout a odchovat, a normálně odchovat, koťata, tak to zařídila příroda. A určitě nikoho nenapadne považovat takovou kočku za dospělou....ono i tohle je "z přírodního" hlediska součást procesu dospívání).
Velká plemena asi obecně začínají hárat později (prý....takže i na to příroda nějak myslela?)
a zase jsem ztratila nit
b.k
napsal(a):
Takhle to domotat...
b.k tohle mě taky zaujalo tak napíšu. Nedomotala jste vůbec nic a na Vaši otázku je odpověď ano i ne aha? ANO proto že když máte tak pěkného psa a chtěl/a jste jeho potomky a přispět plemeni tak jste za každou cenu měla fenu připustit zuby nehty ona existuje dnes i inseminace nebo mít nasmlouvané psy a zkoušet to jak to jde. Termín znásilnění je kravina-někdy je divokou fenu třeba trochu přidržet. Kdyby to bylo extra, vzácné plemeno málo početné v kvalitě jakou píšete tak bych ji nakryl i v 6ti letech ale preventivně bych se chystal na císřský řez, měl bych nasmlouvané veeriny, a byla by celou dobu březosti při 150ti% dozoru a snášel bych jí modré z nebe.
NE proto, protože o co jde prostě Vaše fenka má pokojný spokojený život Vy jste bez starostí a svět se určitě nezboří když jeden pes nepředá své geny i když je třeba ze zlata. Nikde není napsáno že zrovna žádané krytí s daným psem přinese své ovoce atdatd.
Zvířata jsou v naší péči ovlivněni našimi rozhodnutími za které jsme 100% zodpovědni a je jen na daném chovateli jak se k věci postaví, jak rozhodne a co udělá a normální člověk s láskou to vždy udělá v co nejlepší hlavně zdravotní prospěch zvířete.

napsal(a):
sorrry, ale ja asi vazne uz prestavam chapat, o cem tahle diskuze teda je.
To byla jen poznámka k tomu vašemu :
"on pak život vypada jinak".
Ale pobavilo me,jak jsou zde lide schopni dostat se k debate uplne mimo tema a slovickarit o pismeno mezi sebou.
To není ovšem záležitost výlučné ifauny nebo Čechů nebo jiné skupiny. Je to všelidské - téma se vyčerpá, ale diskuze pokračuje. A občas trošku obskurním způsobem.
Jestli Vás to obtěžuje, není nic jednoduššího, než téma přestat navštěvovat.
A jestli Vás to opravdu pobavilo, tak Vás tady čeká hodně, ale opravdu hodně zábavy.
JC

XXX.XXX.213.174
Pokud je tato debata o zde uvedene chovatelske stanici, musim s pisatelem prispevku po osobni zkusenosti s chovatelkou souhlasit. S byvalym muzem jsme si odtamtud brali pejska, bohuzel jsme byli zacatecnici a dost naivni.

jen k tomuto:
"Termín znásilnění je kravina-někdy je divokou fenu třeba trochu přidržet"
Termín znásilnění není kravina a platí i při rozmnožování zvířat.
Je sakra rozdíl přidržet fenu divokou ale svolnou k páření, a donutit ke krytí fenu, která psa jednoznačně odmítá, je agresivní, vůbec se nenastavuje
JC
napsal(a):
Pokud je tato debata o zde uvedene chovatelske stanici, musim s pisatelem prispevku po osobni zkusenosti s chovatelkou souhlasit. S byvalym muzem jsme si odtamtud brali pejska, bohuzel jsme byli zacatecnici a dost naivni.
Tak ony webové stránky té chovky jsou dost příšerné - tedy na první pohled okatě hezké, ale naprosto bez zásadních informací. To prostě zavání průšvihem. Je smutné, že někdo dokáže takto zneužívat lidské nevědomosti.
Ale stále platí - buďto to je v souladu se zákonem a řády, nebo není. A pokud to v souladu je, pak je na zákazníkovi, aby poznal šunt od kvality. Někdy je to těžké, někdy takřka nemožné... Ale tak to prostě je.
Žádali jste poradce chovu o pomoc s výběrem štěněte? (Ona je to hraběcí rada, protože poradce chovu nemůže vybírat ideální štěně každému zájemci, ale pokud chcete pro výběr štěněte udělat maximum...)
Jeana12

XXX.XXX.225.139
JC
napsal(a):
Ale copak Zdif, že by štěpení osobnosti?
Víc nicků, víc Adidas
JC

XXX.XXX.213.174
Byli jsme naivni a docela naleteli na libivost webu chovatelske stanice. Dnes uz bychom se chovali jinak a velmi podrobne se vyptavali..uz tehdy meli ve stanici dve fenky vrhy zaroven, a dostat z majitelky informaci, o kolikaty vrh fen jde, bylo nesnadne.. Pejskovi nesestoupily varlata a kycle ma na hranici dysplazie. Debata s chovatelkou katastrofalni. Presto ho milujeme...je to mas rodinny mazel ...Musim ale se zadavatelem prispevku souhlasit, ze stenatka chteli dat pryc co nejdrive a velmi brzy je odstavili tehdy od feny. Vidina zisku tam opravdu zrejme prevazuje..

frikmon
napsal(a):
Dámy zabřezne i ,,stará´´ pokud porodí sama-hurá pokud ne tak veterina a císař. A fena hárá cca od roku života a většínou 2x ročně, že ji nestihnu do 3 let připustit tak je to výmluva a kravina. Ta poznámka že člověk neřeší jen psy tak nejede za psem a uběhne rok je taky velmi chabá!!! Pokud jsem chovatel obzvlášt na vysoké úrovni s kvalitními psy tak nedělám nic jiného než řeším jenom psy. Navíc zhruba vím kdy bude fena hárat a na samotné připuštění mám cca týden-není to koza která k sobě pustí kozla jen v době ovulace max 36ti hodin.
Navíc zhruba vím kdy bude fena hárat a na samotné připuštění mám cca týden
jj. pokud použijete psa, co mate na dvorku, tak jo

frikmon
napsal(a):
b.k tohle mě taky zaujalo tak napíšu. Nedomotala jste vůbec nic a na Vaši otázku je odpověď ano i ne aha? ANO proto že když máte tak pěkného psa a chtěl/a jste jeho potomky a přispět plemeni tak jste za každou cenu měla fenu připustit zuby nehty ona existuje dnes i inseminace nebo mít nasmlouvané psy a zkoušet to jak to jde. Termín znásilnění je kravina-někdy je divokou fenu třeba trochu přidržet. Kdyby to bylo extra, vzácné plemeno málo početné v kvalitě jakou píšete tak bych ji nakryl i v 6ti letech ale preventivně bych se chystal na císřský řez, měl bych nasmlouvané veeriny, a byla by celou dobu březosti při 150ti% dozoru a snášel bych jí modré z nebe.
NE proto, protože o co jde prostě Vaše fenka má pokojný spokojený život Vy jste bez starostí a svět se určitě nezboří když jeden pes nepředá své geny i když je třeba ze zlata. Nikde není napsáno že zrovna žádané krytí s daným psem přinese své ovoce atdatd.
Zvířata jsou v naší péči ovlivněni našimi rozhodnutími za které jsme 100% zodpovědni a je jen na daném chovateli jak se k věci postaví, jak rozhodne a co udělá a normální člověk s láskou to vždy udělá v co nejlepší hlavně zdravotní prospěch zvířete.
a chtěl/a jste jeho potomky a přispět plemeni tak jste za každou cenu měla fenu připustit zuby nehty
tahle veta je oxymoron
fena neochotna ci neschopna normalni rozmnozovani není prinosem do chovu
JC
napsal(a):
Byli jsme naivni a docela naleteli na libivost webu chovatelske stanice. Dnes uz bychom se chovali jinak a velmi podrobne se vyptavali..uz tehdy meli ve stanici dve fenky vrhy zaroven, a dostat z majitelky informaci, o kolikaty vrh fen jde, bylo nesnadne.. Pejskovi nesestoupily varlata a kycle ma na hranici dysplazie. Debata s chovatelkou katastrofalni. Presto ho milujeme...je to mas rodinny mazel ...Musim ale se zadavatelem prispevku souhlasit, ze stenatka chteli dat pryc co nejdrive a velmi brzy je odstavili tehdy od feny. Vidina zisku tam opravdu zrejme prevazuje..
Kyčle na hranici dysplazie jsou HD B (tj. 1/1)
Pejskovi nesestoupily varlata...
takže otec heterozygot (přenašeč) , matka totéž , možná i homozygot
příště se pokuste vyhnout všemu, kde figurují oni, jejich rodiče i sourozenci,
polosourozenci a jejich potomci...pokud to jen trochu jde
v podstatě o DKK platí totéž ...
to, že fena "odmítá" psa, nemusí být známka "nevhodnosti" do chovu, ba naopak "dovede si vybrat" , kamarád měl fenu co 2 roky odmítala "určené"
psy, pak jsme ji nechali u mne "vybrat" (měla je na KL) a najednou to šlo samo, navolno a bez "držení " měla 7 krásných štěňat...
Taky moje Šisinka milovala pouze Pepíka a žádnému jinému nedala

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Kyčle na hranici dysplazie jsou HD B (tj. 1/1)
jezis a ja se tu drzim, abych to nenapsala :-D

lupus4
napsal(a):
Pejskovi nesestoupily varlata...
takže otec heterozygot (přenašeč) , matka totéž , možná i homozygot
příště se pokuste vyhnout všemu, kde figurují oni, jejich rodiče i sourozenci,
polosourozenci a jejich potomci...pokud to jen trochu jde
v podstatě o DKK platí totéž ...
to, že fena "odmítá" psa, nemusí být známka "nevhodnosti" do chovu, ba naopak "dovede si vybrat" , kamarád měl fenu co 2 roky odmítala "určené"
psy, pak jsme ji nechali u mne "vybrat" (měla je na KL) a najednou to šlo samo, navolno a bez "držení " měla 7 krásných štěňat...
Taky moje Šisinka milovala pouze Pepíka a žádnému jinému nedala
nemusí být známka "nevhodnosti" do chovu, ba naopak "dovede si vybrat" ,
jj. a nejlepší je vorech odvedle a přes plot
Snowpatrol

XXX.XXX.97.117
JC
napsal(a):
Mám bohužel naprosto stejnou zkušenost, pejsek z této chovky nemá sestoupené varle a přístup paní chovatelky byl naprosto příšerný. Na CHS jsem nenašla tehdy žádné negativní recenze a tak jsem to považovala za ojedinělou situaci. Chovka měla také dva vrhy zároveň a tak jsem to přisuzovala, že to bylo pro ně náročné. No už si to samozřejmě nemyslim. O ceně štěňat ani nemluvím.
Snowpatrol
napsal(a):
Mám bohužel naprosto stejnou zkušenost, pejsek z této chovky nemá sestoupené varle a přístup paní chovatelky byl naprosto příšerný. Na CHS jsem nenašla tehdy žádné negativní recenze a tak jsem to považovala za ojedinělou situaci. Chovka měla také dva vrhy zároveň a tak jsem to přisuzovala, že to bylo pro ně náročné. No už si to samozřejmě nemyslim. O ceně štěňat ani nemluvím.
Tak teď už si dala pozor a napsala to z jiného počítače.¨A cena je vždy závislá na poměru nabídky a poptávky.
Snowpatrol

XXX.XXX.97.117
jahodapavel
napsal(a):
Tak teď už si dala pozor a napsala to z jiného počítače.¨A cena je vždy závislá na poměru nabídky a poptávky.
Dobrý den, s puvodním příspěvkem na který reaguji nemám nic společneho, tedy mimo stejnou zkušenost.
napsal(a):
v jedné bakalářce "Hárání a fertilní období feny" (přístupno na netu) je uvedeno, že optimální období pro reprodukci feny je 2-3,5 roku věku....s tím se ztotožňuji
"Podobně tak příroda u našich psích kamarádů počítá s reprodukcí v 18 měsících
Nicméně to srovnání feny a ženy mi přijde jako blbost. Právě z toho důvodu, že žena mezi 18 a 25 rokem rokem už je dospělá - minimálně fyzicky, kdežto u feny bych neřekla."
tedy je třeba těch 18 měsíců chápat v kontextu onoho článku, ze kterého je citace a nebrat je zcela doslova. Jasně, že je velký rozdíl dle velikosti plemene. A za druhé je třeba vnímat to "příroda" (si vem, že kočka mrouská už v cca 6ti měsících, i dříve! A taky může zabřeznout a odchovat, a normálně odchovat, koťata, tak to zařídila příroda. A určitě nikoho nenapadne považovat takovou kočku za dospělou....ono i tohle je "z přírodního" hlediska součást procesu dospívání).
Velká plemena asi obecně začínají hárat později (prý....takže i na to příroda nějak myslela?)
a zase jsem ztratila nit
Sice s Tebou souhlasím, ale odvolávat se na bakalářky volně přístupné na netu - nee. Co já se tam už načetla kravin! A vlastně nejen v bakalářkách, ale i v diplomkách, rigorózních pracech, atd...

fikovnice
napsal(a):
Sice s Tebou souhlasím, ale odvolávat se na bakalářky volně přístupné na netu - nee. Co já se tam už načetla kravin! A vlastně nejen v bakalářkách, ale i v diplomkách, rigorózních pracech, atd...
Tak na konci bývají uvedeny zdroje - studie většinou. Bez nich by vlastně nikdo nic nevyplodil :-) Za částečně důvěryhodnou mohu klidně vzít bakalářskou práci, proč ne, pokud je něčím podložená. Ony jsou to skoro jen takové sumarizace, kdo co kde vykoumal před autorem té práce.
Chce to se dívat trochu kriticky - nevezmu za svatý údaj "18 měsíců", ale třeba "14-22", když se na tom shoduje 20 studií. Neobjednaných jednou společností :-)
napsal(a):
jen k tomuto:
"Termín znásilnění je kravina-někdy je divokou fenu třeba trochu přidržet"
Termín znásilnění není kravina a platí i při rozmnožování zvířat.
Je sakra rozdíl přidržet fenu divokou ale svolnou k páření, a donutit ke krytí fenu, která psa jednoznačně odmítá, je agresivní, vůbec se nenastavuje
Hmn termín znásilnění nechme být. Přesně jak píše Lupus4 neochota k páření je spíše dána velmi dominantní fenou která si chce vybrat nebo má vybráno. Mám taky jednu takovou ta chce jen svého miláčka a ostatní psy by požrala jak malinu. Neříkám že nemůže být zase nějaká vyjímka která je nespíš pak dána nějakým zdravotním problémem. Ale pokud je cyklus v pořádku tak je to o vybíravosti a né nevhodnosti do chovu. A pokud by se jednalo o velmi žádané krytí tak je třeba využít inseminaci a tam by se o znásilnění snad nemohlo mluvit. Znám i opačné případy např. jednu fenu kamarádky s PP která už byla 3x přes celou republiku za šampionem plemene krytí vždy proběhlo i překrytí ale fena se nechává krýt až po 20cátém dnu hárání a nikdy nezabřezla. Jen podotknu fena pečlivě vyšetřena cyklus v pořádku ale prostě nic-tak je tam buď přeci jen zdravotní problém nebo si chce opravdu jen vybrat. Kdo ví ale svět se nehroutí a kamarádka taky ne-prostě bere to se zdravým nadhledem
Snowpatrol

XXX.XXX.97.117
zdif
napsal(a):
konkretne dekuji nicku "varaxi".Ze si udelal cas a podival se.
A vy od tam pejska máte?

jahodapavel
napsal(a):
to jako děkujete sama sobě? Nevím, proč se montujete do něčeho, po čem vám nic není. Nebo vás snad s pistolí u spánku nutí vzít si štěně ?
A tak to zas chápu, že když někdo chovem psům ubližuje, že to ledaskoho naštve. Já bych napsala, že pláče, ale na špatném hrobě.
Jestli chovají s nedodržením regulí chovu, ať si stěžuje na klubu.
Jestli klubová pravidla dodržují a přesto se mu zdá, že feny trpí, ať vyvolá na klubu diskuzi o změně pravidel.
Nechápu, proč bych měla studovat stránky ch.st. GR, počítat jejich hárání a porody, když mě GR celkem nezajímají, pravidla klubu neznám a seznamovat se s nimi nemíním. Nejsem ochotná zachraňovat celý svět. Asi to bude tím, že mi není ani -náct, ani -cet.
pro Jahodu:podekovani patrilo konkretnimu nicku..vaxari..ktery se na stranky stanice podival.
Zrovna vy budete nekomu rikat,at se do neceho nemontuje,staci se mrknout,ze vy diskutujete o vsem a mate nazor ke vsemu,casto dost nechutny a urazlivy.Mimochodem,jako veterinare bychom vas obesli obloukem.Kdo umi obcas psat jako vy, bude asi trochu hovado.