Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 14:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Hezký větrný den Vám všem!

Ráda bych znala názory přispívajících na administrativní vedení chovu psů v ČR.
Tedy otázka zní - považujete za dobré, že v ČR se chová téměř výhradně pod hlavičkou FCI?
Je monopol ať už v čemkoliv dobrý? V hodně zemích, například i okolo nás není způsob zastřešení FCI jen ten jediný možný. Němci, Poláci, Ukrajinci atd. používají více zastřešujících organizací.
U nás mi příjde, že co není pod FCI, tak se skoro považuje za "bezpapíráky".

K téhle úvaze jsem se dostala po písemném útoku jakési paní (zapomněla se podepsat), jak si můžu dovolit chovat jedno plemeno pod AKC.
Nadávala, že chovám vořechy, bezpapíráky a jak jsem si mohla dovolit je nezaregistrovat pod ČMKU. Z právního hlediska je mi to jasný - tedy, že jsou si tyto zastřešující organizace rovné a je na každém pod jakou chce chovat. Chov psů je zájmová činnost a taková ČMKU není nic jiného než zapsaný spolek a nikdo nemá povinnost importované psy pod ní příhlašovat.
Zaujalo mě ale to myšlení lidí, řekla bych že mi to až připomíná náboženský fanatismus k určité sektě.
Vím, že asi naprostá většina tady chová pod FCI, ale když se nad tím zkusíte nezaujatě zamyslet, tak proč je to tak super a to ostatní je "fuj" ?

12.2.2020 14:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Tedy otázka zní - považujete za dobré, že v ČR se chová téměř výhradně pod hlavičkou FCI?
Je monopol ať už v čemkoliv dobrý? V hodně zemích, například i okolo nás není způsob zastřešení FCI jen ten jediný možný. Němci, Poláci, Ukrajinci atd. používají více zastřešujících organizací.

K téhle úvaze jsem se dostala po písemném útoku jakési paní (zapomněla se podepsat), jak si můžu dovolit chovat jedno plemeno pod AKC.
Nadávala, že chovám vořechy, bezpapíráky a jak jsem si mohla dovolit je nezaregistrovat pod ČMKU. Z právního hlediska je mi to jasný - tedy, že jsou si tyto zastřešující organizace rovné a je na každém pod jakou chce chovat. Chov psů je zájmová činnost a taková ČMKU není nic jiného než zapsaný spolek a nikdo nemá povinnost importované psy pod ní příhlašovat.
Zaujalo mě ale to myšlení lidí, řekla bych že mi to až připomíná náboženský fanatismus k určité sektě.
Vím, že asi naprostá většina tady chová pod FCI, ale když se nad tím zkusíte nezaujatě zamyslet, tak proč je to tak super a to ostatní je "fuj" ?

Nemyslím si, ze FCI je dokonalost sama, ale bohužel zatím nikdo nevymyslel nic ucelenějšího a transparentnějšího.

Však si chovejte pod čím chcete - to je Vaše věc. Nikdo Vás pod FCI chovat nenutí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2020 14:50

Pro mě je jednoznačně FCI nejdůvěryhodnější organizací z těch, co by jako zastřešující přicházely v úvahu.

12.2.2020 14:56

A ještě dodám - někteří chovatelé, kteří mají problémy s dodržováním předpisů FCI (ČMKU) a z toho pramenící postihy jako zákazy chovu, se uchýlí k chovu pod jinou organizací, např. UCI, KOSD, Ale z této cesty už není návratu zpátky.

12.2.2020 15:12
Varaxi

XXX.XXX.1.226

FCI přece není monopol, to by jiné organizace nemohly existovat.
Psi chovaní pod různými organizacemi jsou braní jako skorovořeši proto, že to ve většině případů koresponduje s realitou. Až nebudou tyto organizace zapisovat křížence proto, aby dodali do plemene modré oko, merle zbarvení a podobné nedůležité (případně potenciálně nebezpečné) blbosti, bude na ně taky nahlíženo jinak.
Chci zdravého psa. Chci psa schopného dělat práci, pro kterou byl určen. Chci psa povahově odpovídajícího standardu. Která organizace mi toto zajistí, to je mi jedno.
FCI se podařilo zmršit hodně plemen, zejména mé oblíbené dobrmany. Ale stále si drží laťku v porovnání s ostatními organizacemi vysoko.

12.2.2020 15:15

A pak jsou plemena, která pod FCI prostě nejsou.
Ale AKC a FCI jsou si rovny, v čem je problém? Že nějaká omezená paní s nevyrovnanou povahou tohle neví? To je její problém, ne.
Jako jo, hádky skrz biewery, ale AKC? To je vtipné :-)

Co tu "platí", je zájemcům o určitá plemena zcela u vítekde, tak s těmi ostatními bych si vážně nedělala starosti. A když vyrábím užitková zvířata?
Měnit se nic nemusí. Jiné razítko by to nezměnilo.
Si to představte, že teda zítra vyhlásí ve večerních zprávách, že AKC je teď jako FCI, že jsou to stejně pozlacené a uznatelné papíry. Myslíte, že se názor těchto lidí, co se cítí dotčeni, změní?
Jako by mě živili :-)

12.2.2020 15:27
lesnížínka

XXX.XXX.165.66

Souhlasím s holkama. Prostě jsou tam nějaké garance serioznosti, dlouholetosti atd. Když si někdo vymyslí sprcnout dvě plemena, vymyslet tomu jméno a prodávat po nějakou organizací, která bere vše...zavání to právě jen honbou za ziskem, vyrobit líbivého psa, co se bude dobře prodávat.

12.2.2020 15:28

AKC slaví 135 let od založení. Mi to teda přijde trochu jiné, než UCI, nebo jak se to jmenuje.
FCI je teprve 109 :-) Když opomenu zmizení kvůli první válce.
Britský kennel club je nejstarší organizace, mají celkem přísná nařízení a nahrají s FCI.
UKC založen 1898 a tam teda také nevidím nějaké nesrovnalosti. Se zájemci o registraci american bully zametli a poslali je jinam.
Prostě když se na to budu dívat tak, jak ta chudákpaní, tak.. je to nesmysl. Je chudák jen hloupá, to nic.

Ale pokud prodáváte psy, kteří tu nesmí na výstavy nebo nějaké zkoušky, je fér o tom informovat! To bez debat. Doregistrace je k té jediné a správné organizaci možná?
Jestli ano, pak nevidím jediný problém.

12.2.2020 15:43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
AKC slaví 135 let od založení. Mi to teda přijde trochu jiné, než UCI, nebo jak se to jmenuje.
FCI je teprve 109 :-) Když opomenu zmizení kvůli první válce.
Britský kennel club je nejstarší organizace, mají celkem přísná nařízení a nahrají s FCI.
UKC založen 1898 a tam teda také nevidím nějaké nesrovnalosti. Se zájemci o registraci american bully zametli a poslali je jinam.
Prostě když se na to budu dívat tak, jak ta chudákpaní, tak.. je to nesmysl. Je chudák jen hloupá, to nic.

Ale pokud prodáváte psy, kteří tu nesmí na výstavy nebo nějaké zkoušky, je fér o tom informovat! To bez debat. Doregistrace je k té jediné a správné organizaci možná?
Jestli ano, pak nevidím jediný problém.

Nikdo nikomu nebrání chovat pod AKC, UKC, a a jinými organizacemi. Ale má to smysl, pokud jsou chovaná plemena uznaná FCI? Podle mého názoru ne. Protože předpisy FCI neumožňují běžně spojovat jedince chované pod FCI s jedinci chovanými pod jinými organizacemi. Výjimky se asi dělají, nevím. Ale na výstavy FCI jedinec odchovaný pod jinou organizací nemůže. A kolik je výstav pod těmi jinými organizacemi? Jaké mají chovatelské normativy? Jsou vůbec kompatibilní s normativy FCI? Nejsem znalec a odborník...

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 15:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Ano, megi, psy, které jsem dovezla jde přeregistrovat pod ČMKU. Chvíli jsem o tom i zapřemýšlela a trochu se porozhlédla na výstavách, na diskusích a zkusila nasát tu atmosféru mezi chovateli. A teď jsem si už jistá, že tam nechci. Neskutečná rivalita.
Pod AKC má člověk klid.

12.2.2020 15:45
tero

XXX.XXX.236.237

lesnížínka napsal(a):
Souhlasím s holkama. Prostě jsou tam nějaké garance serioznosti, dlouholetosti atd. Když si někdo vymyslí sprcnout dvě plemena, vymyslet tomu jméno a prodávat po nějakou organizací, která bere vše...zavání to právě jen honbou za ziskem, vyrobit líbivého psa, co se bude dobře prodávat.

Skoro každé plemeno je " sprclé" z několika plemen. FCI je jen shrábla pod svá křídla a už se nestará jak a kde jsou dodržována zdravotní vyšetření, jak jsou funkční určitá plemena atd. hlavně že jim plynou příspěvky...A líbivý pes? No to je k smíchu taková poznámka, to chce přece každý...

12.2.2020 15:46
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ano, megi, psy, které jsem dovezla jde přeregistrovat pod ČMKU. Chvíli jsem o tom i zapřemýšlela a trochu se porozhlédla na výstavách, na diskusích a zkusila nasát tu atmosféru mezi chovateli. A teď jsem si už jistá, že tam nechci. Neskutečná rivalita.
Pod AKC má člověk klid.

Dotaz blondýny: Nemůžou být ti psi registrovaní pod více organizacemi, když splňují jejich podmínky?

12.2.2020 15:53

Nikdo nikomu nebrání chovat pod AKC, UKC, a a jinými organizacemi. Ale má to smysl, pokud jsou chovaná plemena uznaná FCI? Podle mého názoru ne. Protože předpisy FCI neumožňují běžně spojovat jedince chované pod FCI s jedinci chovanými pod jinými organizacemi. Výjimky se asi dělají, nevím. Ale na výstavy FCI jedinec odchovaný pod jinou organizací nemůže. A kolik je výstav pod těmi jinými organizacemi? Jaké mají chovatelské normativy? Jsou vůbec kompatibilní s normativy FCI? Nejsem znalec a odborník...

Tak až se budete nudit :)
https://www.thekennelclub.org.uk/
https://www.ukcdogs.com/home
https://www.akc.org/
Říkám, prodejce by měl zájemce informovat, ať si tu psy přepíší. Pak není problém.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 15:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Z mých zkušeností naprostá většina zájemců o štěňata na nějaké výstavy zcela kašle. Chtějí kamaráda ze zdravého spojení.

Dle mého názoru FCI (ČMKU) příliš všechno diktuje. Mně se líbí filozofie chovu AKC.
Myšlenka je tam taková, že zájemce o štěně není blbec, je svéprávný a může si najít dostatek informací. Je zcela na něm, jestli koupí štěně - pet kvalitu, nebo do chovu, nebo show kvalitu. Je svobodný a peníze, které chce utratit jsou jeho, tak ať se rozhodne.
Chovatel je taky svobodný člověk a pokud není blbec, tak nebude produkovat nemocná, ošklivá a jinak vadná štěňata, protože kdyby to dělal, tak to bude dělat jenom chvíli a bude muset přestat chovat, protože se to lidi dozví a víc si nikdo od něj nekoupí.
AKC garantuje jenom čistokrevnost potomků. Studuje rodokmeny a potvrdí, že jde skutečně o dané plemeno. Jinak je to na vás. Klidně můžete chovat na nemocných a špatných rodičích, ale nestává se to tam. Z důvodů výše zmíněného. Naopak testují velice poctivě.
FCI má hrozně pravidel (někdy i špatných) a lidi pravidla rádi obcházejí. Jakmile je někdo pod tlakem tak má přirozenou snahu tlaku uhnout.
Mně se filosofie AKC líbí.

12.2.2020 15:55

tero napsal(a):
Skoro každé plemeno je " sprclé" z několika plemen. FCI je jen shrábla pod svá křídla a už se nestará jak a kde jsou dodržována zdravotní vyšetření, jak jsou funkční určitá plemena atd. hlavně že jim plynou příspěvky...A líbivý pes? No to je k smíchu taková poznámka, to chce přece každý...

No ale to není jejich práce. Od toho máte kluby.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 15:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Varaxi napsal(a):
Dotaz blondýny: Nemůžou být ti psi registrovaní pod více organizacemi, když splňují jejich podmínky?

Někdy můžou. Některé zastřešující organizace to povolují. Jeden pes může mít klidně papíry od dvou organizací. Ale FCI to nepovoluje. Dokonce když půjdete jen tak pro zábavu vystavit svého FCI psa na výstavu jiné organizace, tak z toho máte kárné řízení a platíte výmaz zápisu z výstavy v PP.
A proč vlastně? Vždyť je to opravdu zájmová činnost a tohle přeci nemůže nikomu škodit! To mi na tom právě vadí, taková ta striktnost a buzerace a nesnášenlivost vůči jiným organizacím.

12.2.2020 16:00
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Někdy můžou. Některé zastřešující organizace to povolují. Jeden pes může mít klidně papíry od dvou organizací. Ale FCI to nepovoluje. Dokonce když půjdete jen tak pro zábavu vystavit svého FCI psa na výstavu jiné organizace, tak z toho máte kárné řízení a platíte výmaz zápisu z výstavy v PP.
A proč vlastně? Vždyť je to opravdu zájmová činnost a tohle přeci nemůže nikomu škodit! To mi na tom právě vadí, taková ta striktnost a buzerace a nesnášenlivost vůči jiným organizacím.

Blondýna děkuje za vysvětlení. :)
Dokonce když půjdete jen tak pro zábavu vystavit svého FCI psa na výstavu jiné organizace, tak z toho máte kárné řízení a platíte výmaz zápisu z výstavy v PP.
A není toto spíše problém ČMKU než FCI? Jak je to v jiných zemích v FCI chovech?

12.2.2020 16:01

Z mých zkušeností naprostá většina zájemců o štěňata na nějaké výstavy zcela kašle. Chtějí kamaráda ze zdravého spojení.

Dle mého názoru FCI (ČMKU) příliš všechno diktuje. Mně se líbí filozofie chovu AKC.
Myšlenka je tam taková, že zájemce o štěně není blbec, je svéprávný a může si najít dostatek informací. Je zcela na něm, jestli koupí štěně - pet kvalitu, nebo do chovu, nebo show kvalitu. Je svobodný a peníze, které chce utratit jsou jeho, tak ať se rozhodne.
Chovatel je taky svobodný člověk a pokud není blbec, tak nebude produkovat nemocná, ošklivá a jinak vadná štěňata, protože kdyby to dělal, tak to bude dělat jenom chvíli a bude muset přestat chovat, protože se to lidi dozví a víc si nikdo od něj nekoupí.
AKC garantuje jenom čistokrevnost potomků. Studuje rodokmeny a potvrdí, že jde skutečně o dané plemeno. Jinak je to na vás. Klidně můžete chovat na nemocných a špatných rodičích, ale nestává se to tam. Z důvodů výše zmíněného. Naopak testují velice poctivě.
FCI má hrozně pravidel (někdy i špatných) a lidi pravidla rádi obcházejí. Jakmile je někdo pod tlakem tak má přirozenou snahu tlaku uhnout.
Mně se filosofie AKC líbí.

A to já si myslím, že ta pravidla se nijak moc neliší. Ony ty všechny org. se řídí zákony, mezinárodními dohodami toho welfare a tak.
A pak jsou nějaká pravidla hlavního spolku - jako tady ČMKU a klubová pod ním.
A já tam nevidím nic hrozného. Naopak. Málo přísné. To už se nehraje, jako dříve, že byli chovatelé nuceni použít jen určeného krycího psa, ne?
Vidím tady jednu vadu - na hlavní stránce by mělo být na hříšníky upozorněno.
Protože.. ne, fakt nás moc svéprávných není :-)
Pod AKC jsou přece také kluby se svými pravidly.

12.2.2020 16:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

A ještě dodám - někteří chovatelé, kteří mají problémy s dodržováním předpisů FCI (ČMKU) a z toho pramenící postihy jako zákazy chovu, se uchýlí k chovu pod jinou organizací, např. UCI, KOSD, Ale z této cesty už není návratu zpátky.

Ani kdybych začala chovat jiné plemeno s jinou CHS?

12.2.2020 16:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Varaxi napsal(a):
Psi chovaní pod různými organizacemi jsou braní jako skorovořeši proto, že to ve většině případů koresponduje s realitou. Až nebudou tyto organizace zapisovat křížence proto, aby dodali do plemene modré oko, merle zbarvení a podobné nedůležité (případně potenciálně nebezpečné) blbosti, bude na ně taky nahlíženo jinak.
Chci zdravého psa. Chci psa schopného dělat práci, pro kterou byl určen. Chci psa povahově odpovídajícího standardu. Která organizace mi toto zajistí, to je mi jedno.
FCI se podařilo zmršit hodně plemen, zejména mé oblíbené dobrmany. Ale stále si drží laťku v porovnání s ostatními organizacemi vysoko.

Jednooký mezi slepými králem?!

12.2.2020 16:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):

Co je špatného na tom, vytvořit líbivého psa, co se bude dobře prodávat?

12.2.2020 16:13

sisi58 napsal(a):
Co je špatného na tom, vytvořit líbivého psa, co se bude dobře prodávat?

Že se pak ukáže, že s tou líbivostí jde nějakej zmršenej gen, kterej v dalších generacích a při vzájemným křížení.... a tak?

12.2.2020 16:15

Jako jo, dokazu si představit, proc někdo nechce chovat pod FCI.
Ale nechapu, proc to pak - taji ?
Uz jsem párkrát musela slozite vysvětlovat -a ve chvili kdy PP dorazilo majitelum stenete - co si vlastne koupili. Nemeli do te doby tuseni.

Když se podivate na SK bazos -tam uz se uplne bezne vyskytuje poznámka "prodavam stenata s PP FCI", ale ani jednou tam nenajdete prodávat stene s PP UCI

Muzu nesouhlasit s nejakou organizaci, jak to vede, ale ne tak, ze na ni vlastne parazituji- pouzivám jeji vystavi tituly napr. atd. atd.

12.2.2020 16:17

Že se pak ukáže, že s tou líbivostí jde nějakej zmršenej gen, kterej v dalších generacích a při vzájemným křížení.... a tak?

A to je právě jádro pudla.
Psa si kupuji zdravého a pěkného. A to mi zajistí chovatel, který psy testuje. A kde svůj chov registruje, je mi úplně jedno.
Vždyť se tady občas o testech, co jsou nepovinné, povídá. Pod FCI.

12.2.2020 16:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud by tato buzerace vedla ke zkvalitňování chovů pod FCI, byla bych ochotná, jako možný chovatel, tuto buzeraci akceptovat. Ale to se neděje.
Psi pod FCI mají garanci pouze toho, že štěně je příslušného plemene.
A čachry nejsou věcí,která se děje až teď. Jako začátečník v držení psů jsem jezdila s mamčiným Kavalírem na svod, bonitaci a výstavu. A už tehdy jsem byla nechtěným svědkem podvádění. A je to nějakých 30 let? Takže souhlasím s tím, že FCI má máslo na hlavě a pokud si ve svých řadách neudělá pořádek, není pro mě garancí ničeho.

12.2.2020 16:26

sisi58 napsal(a):
Pokud by tato buzerace vedla ke zkvalitňování chovů pod FCI, byla bych ochotná, jako možný chovatel, tuto buzeraci akceptovat. Ale to se neděje.
A čachry nejsou věcí,která se děje až teď. Jako začátečník v držení psů jsem jezdila s mamčiným Kavalírem na svod, bonitaci a výstavu. A už tehdy jsem byla nechtěným svědkem podvádění. A je to nějakých 30 let? Takže souhlasím s tím, že FCI má máslo na hlavě a pokud si ve svých řadách neudělá pořádek, není pro mě garancí ničeho.

Tohle ale prostě není chyba FCI, ale těch menších spolků pod.

12.2.2020 16:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tohle ale prostě není chyba FCI, ale těch menších spolků pod.

V tom případě jsou pravidla FCI nesprávně nastavená, když spolky, zastřešené touto organizací, pracují tak, jak pracují. Je lépe méně pravidel, která je možno snadno dodržovat a kontrolovat, než aby měl každý spolek "nějaká" pravidla.
Opravte mě, jestli se mýlím. Základem je čistokrevnost a zdraví.
Čistokrevnost je jasná. Od té by se měl odvíjet i vzhled toho,kterého plemene.
Zdraví, samozřejmě nejde o garanci absolutního zdraví štěňat, ale o garanci toho, že do chovu jdou zdraví jedinci.
Co se týká tech zpotvořenin některých plemen s PP, tak by mělo platit, že šlechtění nesmí být na úkor zdraví a funkčnosti psů.
Pokud je organizace, která takto funguje, bude nesrovnatelně lepší, než FCI,kde si každý klub či spolek něco čochtá na svém písečku.

12.2.2020 16:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Dokonce když půjdete jen tak pro zábavu vystavit svého FCI psa na výstavu jiné organizace, tak z toho máte kárné řízení a platíte výmaz zápisu z výstavy v PP.
A není toto spíše problém ČMKU než FCI? Jak je to v jiných zemích v FCI chovech?

Tam je problem to, že si nekdo nechá výsledek z nejake např. UCI komedie zapsat do FCI rodokmenu nebo výkonnostky - na ty jiný výstavy akce si klidně chodit můžete, ale pokud necháte kdekoho nekompetentního čmárat si do rodokmenu, tak ho logicky znehodnotíte (stejně, jako kdyby vám ho třeba okosal pes, nebo pomalovaly děti)

Prostě jsou daná pravidla pro zápis do PP, a nějaká teta na voříškyjádé nepatří mezi pověřené osoby.

12.2.2020 16:54

Kde se da docist, ze za ucast na akci mimo fci - je postih?
Nesmi se odchovavat jinde, ale vazne marne premyslim, kdo a kde zakazuje ucast na vystave ci zavodech jinych organizaci?

Ten zapis vysledku uz vysvetlil inspektor, to je jina vec.

12.2.2020 16:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jako jo, dokazu si představit, proc někdo nechce chovat pod FCI.
Ale nechapu, proc to pak - taji ?
Uz jsem párkrát musela slozite vysvětlovat -a ve chvili kdy PP dorazilo majitelum stenete - co si vlastne koupili. Nemeli do te doby tuseni.

Když se podivate na SK bazos -tam uz se uplne bezne vyskytuje poznámka "prodavam stenata s PP FCI", ale ani jednou tam nenajdete prodávat stene s PP UCI

Muzu nesouhlasit s nejakou organizaci, jak to vede, ale ne tak, ze na ni vlastne parazituji- pouzivám jeji vystavi tituly napr. atd. atd.

Tak oni neparazitují jen na titulech, ale hlavně na těch plemenech - v drtivé většině těch plemen je totiž vyšechtěná a uvedená do života pod FCI, a pak přijde organizace, která nemá na vzniku a existenci plemene absolutně žádnou zasluhu, a prostě ho ukradne...?!

12.2.2020 17:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):

Jenže ty jiné organizace Vám negarantují ani to, ze je jedinec toho příslušného plemene - proto se tam taky shlukují existence, co měly problémy s podvodama a byly vyloučeny z FCI.

12.2.2020 17:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak oni neparazitují jen na titulech, ale hlavně na těch plemenech - v drtivé většině těch plemen je totiž vyšechtěná a uvedená do života pod FCI, a pak přijde organizace, která nemá na vzniku a existenci plemene absolutně žádnou zasluhu, a prostě ho ukradne...?!

Budu nejspíš za hnidopicha, ale plemena vyšlechtili lidé, nikoli organizace. A mám ten dojem, že se jich hodně v hrobě obrací, když vidí, kam jimi vyšlechtěné plemeno, právě pod hlavičkou FCI, spěje.

12.2.2020 17:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Budu nejspíš za hnidopicha, ale plemena vyšlechtili lidé, nikoli organizace. A mám ten dojem, že se jich hodně v hrobě obrací, když vidí, kam jimi vyšlechtěné plemeno, právě pod hlavičkou FCI, spěje.

Vyšlechtili ho lidé, ale ti lidé dobrovolně splnili podminky, a nechali ho zapsat pod FCI - tím se stala FCi garantem toho plemene.

Ano tvůrci mnoha plemen se musí v hrobech obracet, nicméně ty jiné organizace nejdou cestou k lepšímu zdraví, prac. upotřebitelnosti apod., ale už na odpadu z FCI produkují ještě větší šrot .

Proč třeba nikdo nemá krom občasným (a oprávněným) připomínkám k čistokrevnosti problém s ISDS u border nebo KNPV u belgičáků nebo holanďáků, a klidně si zvířata s těmito původy pustí do FCI chovu ...?
Protože tady je jeden jasný cíl - produkovat výborná pracovní zvířata.

Ale u UCI a podobných 💩 žádný cíl a chovatelská etika neexistuje. Tohle není o monopolu FCI, ale o úrovni tech organizací.

12.2.2020 17:27

sisi58 napsal(a):
Ani kdybych začala chovat jiné plemeno s jinou CHS?

Pokud jste majitelkou chovatelské stanice FCI, tak si nemůžete založit další pod FCI, abyste tak obešla např. zákaz chovu. Pokud svoji CHS prodáte či převedete na jinou osobu, tak si také další CHS již nikdy založit nesmíte. To platí obecně, ne jenom, když jste potrestaná. Pokud máte zákaz chovu, tak se nesmí chovat ani na vámi vlastněných chovných jedincích. A pokud se to budete snažit obejít prodejem či darováním, tak tu transakci uskutečnit můžete, ale pro ta zvířata pořád platí zákaz chovu, i když budou mít jiného majitele.

12.2.2020 17:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Pokud jste majitelkou chovatelské stanice FCI, tak si nemůžete založit další pod FCI, abyste tak obešla např. zákaz chovu. Pokud svoji CHS prodáte či převedete na jinou osobu, tak si také další CHS již nikdy založit nesmíte. To platí obecně, ne jenom, když jste potrestaná. Pokud máte zákaz chovu, tak se nesmí chovat ani na vámi vlastněných chovných jedincích. A pokud se to budete snažit obejít prodejem či darováním, tak tu transakci uskutečnit můžete, ale pro ta zvířata pořád platí zákaz chovu, i když budou mít jiného majitele.

... no, a v tu chvili nastupuje na scénu ta nějaká jiná "nemonopolní" organizace, a pod ni si můžete dál nerušeně množit a inzerovat štěňata s "PP"

...akorat už těm zájemcům o štěňata nebudete povídat, ze za cenu psa s PP jim prodavate vlastně bezpapíráka🤫

12.2.2020 18:33

To je vše pěkné, ale tady se jedná o AKC.

Ještě tu byli psi z ..měli kavkazáky s rodokmeny FCI, ale špatnou barvu srsti. Něco i cvičili a tak. Lištička?
A to je zas podle mého takové divné, vyřadit dobrého psa kvůli barvě, která ani neznamená nic hrozného.
Sisi, FCI říká, že se žádní nezdraví jedinci odchovávat nemají. Jestli tedy narážíte na dusící se buldočky a podobné. To, že se chovají, není vina FCI, ale chovatelů a těch, kdo mlčí a nesnaží se o změnu. Ti chovatelé něco porušují, ale FCI neposílá kontrolory chovu / vrhu. To je na klubu, co uzná za chovné. Chovatel, co něco poruší, by měl dostat bububu a pak zákaz chovu. Hotovo. Tohle je ale všude, nejen pod FCI. Protože tu organizaci tvoří spolky a ty spolky tvoří LIDÉ.

12.2.2020 18:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ještě tu byli psi z ..měli kavkazáky s rodokmeny FCI, ale špatnou barvu srsti. Něco i cvičili a tak. Lištička?
A to je zas podle mého takové divné, vyřadit dobrého psa kvůli barvě, která ani neznamená nic hrozného.
Sisi, FCI říká, že se žádní nezdraví jedinci odchovávat nemají. Jestli tedy narážíte na dusící se buldočky a podobné. To, že se chovají, není vina FCI, ale chovatelů a těch, kdo mlčí a nesnaží se o změnu. Ti chovatelé něco porušují, ale FCI neposílá kontrolory chovu / vrhu. To je na klubu, co uzná za chovné. Chovatel, co něco poruší, by měl dostat bububu a pak zákaz chovu. Hotovo. Tohle je ale všude, nejen pod FCI. Protože tu organizaci tvoří spolky a ty spolky tvoří LIDÉ.

Však AKC je uznávaná seriózní organizace, smluvní partner FCI - s tím nikdo žádný problem nemá, a jedinci s PP AKC se normálně zapisují do plemenných knih FCI.

Mě třeba ani nepohoršují non FCI organizace u pastevců v zemi původu - jsou to plemena čistě na práci (stejně jako ty ISDS borderky a kelpie), a země původu má podle mě právo držet si nějakou svoji linii čistě pracovnich psů - protože tam plemeno vzniklo, má tradici, a hlavně oni nejlíp pro jaký účel si ho vyšlechtili, a kam ho chtějí směřovat.

... ale to není případ takovych těch pofifernich organizací typu UCI.

12.2.2020 19:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):

Dobrmany nezmršila FCI - ta nikomu nekázala ať všichni jdou, a nakryjou co má díru těma nemocnýma incestníma Italama. To zmršili chovatelé v honbě za krásným exterierem

12.2.2020 19:38

CHS Lištička - radši nic nepište, když nic konkrétního nevíte.

12.2.2020 19:39
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Dobrmany nezmršila FCI - ta nikomu nekázala ať všichni jdou, a nakryjou co má díru těma nemocnýma incestníma Italama. To zmršili chovatelé v honbě za krásným exterierem

Dobře, takže další dotazy blondýny: :)
K čemu je teda ta FCI (nebo jakákoli jiná organizace) vlastně dobrá? Za co ručí?
Co se týče standardů plemen, Wiki říká: FCI je zodpovědná za překlad a doplňování.
A to je jako celé? Takže to je jen o zprostředkování informací o standardech? Takže si nějaká země, svaz, patron nad plemenem změní standard, FCI to přeloží a rozešle do členských zemí a finito? Tím její povinnosti končí?
Kdo ručí za čistokrevnost a vydání PP? ČMKU? Nebo klub?
Zdravotní stránku věci jsme si řekli, že řeší klub a stát (zákony o týrání), a dál nikdo? Do toho FCI ani ČMKU nezasahuje?
A jak lze zmršit psa honbou za krásným exteriérem? Vždyť co je krásné, určuje právě standard, takže pokud se standard nezmění, pak musí krásný pes vypadat stejně v roce 1900 i 2000. Nic krásnějšího na tom psovi vymyslet nejde, buďto odpovídá standardu, nebo neodpovídá, nebo možná ještě tak odpovídá s výhradami.
Kdo pořádá výstavy? Co se tam hodnotí kromě toho exteriéru? Znám konkrétní případ konkrétní dobrmanky, která nedostala dobrou známku, protože bručela na rozhodčího při kontrole zubů. Je (resp. bylo - je to případ hodně starý, možná starší než já) to v pořádku?

12.2.2020 19:44

CHS Lištička - radši nic nepište, když nic konkrétního nevíte.

Diskuze tak před třemi lety. Ale datum teda 100% nevím :-)
Ale zkratku jo - CCOC. A šlo pouze o barvu.

12.2.2020 19:45

Varaxi napsal(a):
K čemu je teda ta FCI (nebo jakákoli jiná organizace) vlastně dobrá? Za co ručí?
Co se týče standardů plemen, Wiki říká: FCI je zodpovědná za překlad a doplňování.
A to je jako celé? Takže to je jen o zprostředkování informací o standardech? Takže si nějaká země, svaz, patron nad plemenem změní standard, FCI to přeloží a rozešle do členských zemí a finito? Tím její povinnosti končí?
Zdravotní stránku věci jsme si řekli, že řeší klub a stát (zákony o týrání), a dál nikdo? Do toho FCI ani ČMKU nezasahuje?
A jak lze zmršit psa honbou za krásným exteriérem? Vždyť co je krásné, určuje právě standard, takže pokud se standard nezmění, pak musí krásný pes vypadat stejně v roce 1900 i 2000. Nic krásnějšího na tom psovi vymyslet nejde, buďto odpovídá standardu, nebo neodpovídá, nebo možná ještě tak odpovídá s výhradami.
Kdo pořádá výstavy? Co se tam hodnotí kromě toho exteriéru? Znám konkrétní případ konkrétní dobrmanky, která nedostala dobrou známku, protože bručela na rozhodčího při kontrole zubů. Je (resp. bylo - je to případ hodně starý, možná starší než já) to v pořádku?

Na fůru vašich otázek co se týká FCI a ČMKU najdete odpovědi zde - www.cmku.cz.

12.2.2020 19:50

Diskuze tak před třemi lety. Ale datum teda 100% nevím :-)
Ale zkratku jo - CCOC. A šlo pouze o barvu.

Myslím, že jen o barvu nešlo. Nechci to tu rozebírat. Vlastně to vůbec nechci rozebírat.

12.2.2020 20:07
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Na fůru vašich otázek co se týká FCI a ČMKU najdete odpovědi zde - www.cmku.cz.

A nemáte tam nějaký konkrétnější odkaz? Nebo aspoň jestli mám číst třeba směrnice nebo něco jiného? Toto jsem si vygooglila taky, ale nemají tam nic jako Často kladené dotazy nebo Představení ČMKU, Poradna mi nepomohla, v Úvodu mají prakticky jen novinky, na Orgány ČMKU se nedá kliknout, takže stejně nevím, k čemu přesně jsou, a v Dokumentech jsou toho zase taková kvanta...

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 21:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Varaxi napsal(a):

No to máte možná - Varaxi - pravdu! Může to tak být, to mě nenapadlo!
Teď si spíš myslím, že některé zbytečné problémy dělá spíš ČMKU než FCI, protože v různých zemích pod FCI jsou poněkud odlišné podmínky chovu.

12.2.2020 21:03

Varaxi napsal(a):
A nemáte tam nějaký konkrétnější odkaz? Nebo aspoň jestli mám číst třeba směrnice nebo něco jiného? Toto jsem si vygooglila taky, ale nemají tam nic jako Často kladené dotazy nebo Představení ČMKU, Poradna mi nepomohla, v Úvodu mají prakticky jen novinky, na Orgány ČMKU se nedá kliknout, takže stejně nevím, k čemu přesně jsou, a v Dokumentech jsou toho zase taková kvanta...

Bohužel, musíte se tím prokousat sama. Abych vás navedla, musela bych se tím prokousávat sama, a na to nemám ani čas ani chuť.
Na Orgány se kliknout dá, normálně se otevřou. Teď jsem to zkoušela.

12.2.2020 21:14
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Bohužel, musíte se tím prokousat sama. Abych vás navedla, musela bych se tím prokousávat sama, a na to nemám ani čas ani chuť.
Na Orgány se kliknout dá, normálně se otevřou. Teď jsem to zkoušela.

Klikám jak šílená a stejně se mi nedaří rozkliknout Dozorčí radu, abych se dozvěděla, co vlastně dělá. Já to asi napsala blbě, měla jsem na mysli jednotlivé orgány, ne celou tu záložku. Co už.
Já myslela, že to právě už máte prokousané, že se v těch stránkách vyznáte. :) Nevadí, až jednou budu nemocná, místo pletení můžu číst toto. Nicméně dokud nebudu chovat, což bude doufám nikdy, tak to asi úplně nebudu potřebovat. Já to chtěla pro ten přehled, klidně nějaké shrnutí, nic komplexního.
I tak děkuji za radu.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 21:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Vyšlechtili ho lidé, ale ti lidé dobrovolně splnili podminky, a nechali ho zapsat pod FCI - tím se stala FCi garantem toho plemene.

Ano tvůrci mnoha plemen se musí v hrobech obracet, nicméně ty jiné organizace nejdou cestou k lepšímu zdraví, prac. upotřebitelnosti apod., ale už na odpadu z FCI produkují ještě větší šrot .

Proč třeba nikdo nemá krom občasným (a oprávněným) připomínkám k čistokrevnosti problém s ISDS u border nebo KNPV u belgičáků nebo holanďáků, a klidně si zvířata s těmito původy pustí do FCI chovu ...?
Protože tady je jeden jasný cíl - produkovat výborná pracovní zvířata.

Ale u UCI a podobných 💩 žádný cíl a chovatelská etika neexistuje. Tohle není o monopolu FCI, ale o úrovni tech organizací.

Nemáte úplně pravdu - Inspektore -
Chtěla jsem si před třemi lety přepsat dvě feny do jedné německé zastřešující organizace. Chtěli dodat fotografie a zdravotní dokumentaci. Feny byly vyšetřeny na DKK a DLK v 15 měsících (zápis, ofiko posuzovatel). Vše u nás měly nulové.
Jenže té organizaci se nezdál věk při vyšetření (a mají pravdu) a nechali mě feny přerentgenovat ve čtyřech letech. A na loktech už nuly nebyly a tak jsem měla smůlu.

Neházela bych to všechno do jednoho pytle. To že existují kynologické organizace, které stojí za houby ještě neznamená že jsou takové všechny! Jsou i kvalitnější organizace než FCI, byť - pravda - mnohem mladší a menší. Ale to by snad nemělo vadit!

12.2.2020 21:21

Varaxi napsal(a):
Klikám jak šílená a stejně se mi nedaří rozkliknout Dozorčí radu, abych se dozvěděla, co vlastně dělá. Já to asi napsala blbě, měla jsem na mysli jednotlivé orgány, ne celou tu záložku. Co už.
Já myslela, že to právě už máte prokousané, že se v těch stránkách vyznáte. :) Nevadí, až jednou budu nemocná, místo pletení můžu číst toto. Nicméně dokud nebudu chovat, což bude doufám nikdy, tak to asi úplně nebudu potřebovat. Já to chtěla pro ten přehled, klidně nějaké shrnutí, nic komplexního.
I tak děkuji za radu.

Ale to přece nejde rozkliknout, to nemá jít! Tak ten web udělaný není. Vy se musíte, pokud se chcete něco dozvědět, prokousat sekcí Dokumenty.
Vaše otázky nemají jednoduchou odpověď. Vždyť vy chcete vlastně vědět vše o fungování ČMKU, potažmo FCI, klubů, a dalších organizací pod FCI/ČMKU! Pochybuji, že vám to zde bude někdo vypisovat.

12.2.2020 21:26

Chtěla jsem si před třemi lety přepsat dvě feny do jedné německé zastřešující organizace. Chtěli dodat fotografie a zdravotní dokumentaci. Feny byly vyšetřeny na DKK a DLK v 15 měsících (zápis, ofiko posuzovatel). Vše u nás měly nulové.
Jenže té organizaci se nezdál věk při vyšetření (a mají pravdu) a nechali mě feny přerentgenovat ve čtyřech letech. A na loktech už nuly nebyly a tak jsem měla smůlu.

Neházela bych to všechno do jednoho pytle. To že existují kynologické organizace, které stojí za houby ještě neznamená že jsou takové všechny! Jsou i kvalitnější organizace než FCI, byť - pravda - mnohem mladší a menší. Ale to by snad nemělo vadit!

A co z toho? Mně fakt uniká smysl vašeho snažení...

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 21:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

A co z toho? Mně fakt uniká smysl vašeho snažení...

O nic se nesnažím, jen diskutuji.
Napsala jsem svůj názor a zajímají mě názory ostatních.

12.2.2020 21:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):

Standard je věcí země původu - jen ta má právo do něj zasahovat.

Za čistokrevnost a splnění podmínek chovnosti ručí kluby a na základě jejich ověřených podkladů vydá ČMKU na štěnata PP.

Výklad standardu je poněkud subjektivní záležitost, protože jediný co je tam nějakým způsobem exaktně dané je výška, délka počet zubů a barva a obě koule u psa. A do tohlohle se vejde široká škála psů s naprosto rozdílným exterierem - od těch psů z první republiky až po dnešní moderní dobrmany.

A za to, že pěkným psem nakryje celý svět nemůže FCI (ta neříká že tím psem smí nakrýt jen někdo), ale může za to hloupost a krátkozrakost chovatelů.

A výstavy - výstava zase neříká chovatelům čím mají nakrýt. Tam jsou ta zvířata k vidění, dostávají hodnocení, ale krycí listy si vyplňují sami chovatelé - ne FCI.
To, že fena co nechce ukázat zuby dostane VD není nic divného - rozhodčí ty zuby zkontrolovat musí, a pes má být pod kontrolou majitele.

12.2.2020 21:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A Vy máte německé občanství, nebo proč jste chtěla registrovat ty feny na německou organizaci?

Ad. organizace: vždyť si chovejte na jakou organizaci chcete - nikdo Vám v tom nebrání, je to vaše rozhodnutí.

12.2.2020 21:45

Flip, máte nějaké jedince s jinou barvou, než do chovu uznává FCI, že?
V tom je ten zakopaný pes.
AKC uznává nějaké barvy a FCI ne. A tady by se měli dohodnout, je to pěkná kravina.

Tedy za předpokladu, že psi do chovu jsou testovaní a neplácá se bílá na bílou a merle na merle, by barva neměla být překážkou, když jinak je to kvalitní pes.
Je bílá a bílá, modrá a modrá. U některých plemen je to "vada", u některých opravdová barva.
A jestli FCI uznává papíry od AKC, tak se vším všudy.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

A Vy máte německé občanství, nebo proč jste chtěla registrovat ty feny na německou organizaci?

Ad. organizace: vždyť si chovejte na jakou organizaci chcete - nikdo Vám v tom nebrání, je to vaše rozhodnutí.

Ale to já přece vím, že si můžu chovat pod jakou organizací chci. V tom mi nikdo bránit ani nemůže.
Můj původní příspěvek byl právě o nevraživosti a o tom, že je to jak píchnout do vosího hnízda, že má někdo FCI (ČMKU) jako náboženství a že lidem stojí za to někomu nadávat, protože se rozhodne chovat pod jiným zastřešením.
Moje občanství je moje věc a ta německá organizace se mi líbila, protože tam OPRAVDU sledovali zdraví a věděli, že rentgenovat DKK a DLK v roce nebo v 15 měsících do chovu je o ničem!

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 21:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

AKC uznává nějaké barvy a FCI ne. A tady by se měli dohodnout, je to pěkná kravina.

Tedy za předpokladu, že psi do chovu jsou testovaní a neplácá se bílá na bílou a merle na merle, by barva neměla být překážkou, když jinak je to kvalitní pes.
Je bílá a bílá, modrá a modrá. U některých plemen je to "vada", u některých opravdová barva.

Ne, Megí, mám malé australáky ve všem standardní. Já vím, že je můžu přepsat, ale mně se víc líbí AKC.

12.2.2020 21:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Souhlasím. Vše je o zúčastněných lidech.Ale pres to by FCI mělo kontrolovat to, co zastřešuje. A trvat na pravidlech popř.pohnat k zodpovědnosti ten který klub,v jehož řadách se nachází hříšník. Slušní chovatelé by jistě souhlasili a noví majitelé štěňat jásali.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 21:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Ale s těmi barvami máte naprostou pravdu. Vzájemně se FCI a AKC uznávají, tak by se měly líp dohodnout.

12.2.2020 21:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ne, Megí, mám malé australáky ve všem standardní. Já vím, že je můžu přepsat, ale mně se víc líbí AKC.

Tak v čem je teda problém?

Já myslím, že lidem z FCI je úplně buřt, pod čím si budete chovat.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Tak v čem je teda problém?

Já myslím, že lidem z FCI je úplně buřt, pod čím si budete chovat.

Z FCI určitě jo, ale ne těm co jsou pod nima.
Pokud si myslíte, že když budete tady v ČR chovat pod jiným zastřešením, že vás nechají v klidu, tak to se opravdu mýlíte.
A to je to co mi vadí - nesnášenlivost. V tom vidím ten problém.

12.2.2020 22:04
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Standard je věcí země původu - jen ta má právo do něj zasahovat.

Za čistokrevnost a splnění podmínek chovnosti ručí kluby a na základě jejich ověřených podkladů vydá ČMKU na štěnata PP.

Výklad standardu je poněkud subjektivní záležitost, protože jediný co je tam nějakým způsobem exaktně dané je výška, délka počet zubů a barva a obě koule u psa. A do tohlohle se vejde široká škála psů s naprosto rozdílným exterierem - od těch psů z první republiky až po dnešní moderní dobrmany.

A za to, že pěkným psem nakryje celý svět nemůže FCI (ta neříká že tím psem smí nakrýt jen někdo), ale může za to hloupost a krátkozrakost chovatelů.

A výstavy - výstava zase neříká chovatelům čím mají nakrýt. Tam jsou ta zvířata k vidění, dostávají hodnocení, ale krycí listy si vyplňují sami chovatelé - ne FCI.
To, že fena co nechce ukázat zuby dostane VD není nic divného - rozhodčí ty zuby zkontrolovat musí, a pes má být pod kontrolou majitele.

Děkuji.
Já právě o té jedné konkrétní výstavě dostala to info, že psovi tlamu při kontrole zubů může držet majitel. Tak mi u feny služebního plemene přišlo normální, že mručí, když jí šmátrá v tlamě někdo cizí. Ale fakt je to staré info, třeba to platilo kdysi, třeba vůbec... Jako rozhodčí zkontroloval a fena byla pod kontrolou, jen zkrátka dávala najevo, že z toho není nadšená. Ale beru - Vy se v tom beze sporu vyznáte mnohem lépe.
Ohledně toho standardu - vím o psech, kteří byli prohlášeni za ideální představitele, existují jejich fotky. Na to se teda zřetel nebere?

Jinak teda pokud vezmu v potaz, že chovat psy je zájem (ČMKU je zájmové sdružení právnických osob) srovnatelný třeba s chovem králíků, pěstováním bonsají nebo lepením a vystavováním modelů, tak můžu říct, že tam se dají informace dohledat sakra přehlednější. Jak může někdo čekat, že se všemi těmi Dokumenty někdo prokouše, a to jen pro svůj koníček? Stanovy FCI mají 45 stran, vždyť to je skoro dvakrát tolik, než má Ústava ČR.

12.2.2020 22:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Pokud si myslíte, že když budete tady v ČR chovat pod jiným zastřešením, že vás nechají v klidu, tak to se opravdu mýlíte.

Však je k ničemu nepotřebujete, a oni vás taky ne.

12.2.2020 22:09
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Tak ona je taky barva a barva. Pokud se nějaká barva v chovu historicky prokazatelně nevyskytovala, pak je pes daného plemene s danou barvou prokazatelně kříženec. A úplně stačí, aby se ty organizace neshodly v tom, jaká barva se v chovu prokazatelně vyskytovala a jaká ne.

12.2.2020 22:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Děkuji.
Já právě o té jedné konkrétní výstavě dostala to info, že psovi tlamu při kontrole zubů může držet majitel. Tak mi u feny služebního plemene přišlo normální, že mručí, když jí šmátrá v tlamě někdo cizí. Ale fakt je to staré info, třeba to platilo kdysi, třeba vůbec... Jako rozhodčí zkontroloval a fena byla pod kontrolou, jen zkrátka dávala najevo, že z toho není nadšená. Ale beru - Vy se v tom beze sporu vyznáte mnohem lépe.
Ohledně toho standardu - vím o psech, kteří byli prohlášeni za ideální představitele, existují jejich fotky. Na to se teda zřetel nebere?

Jinak teda pokud vezmu v potaz, že chovat psy je zájem (ČMKU je zájmové sdružení právnických osob) srovnatelný třeba s chovem králíků, pěstováním bonsají nebo lepením a vystavováním modelů, tak můžu říct, že tam se dají informace dohledat sakra přehlednější. Jak může někdo čekat, že se všemi těmi Dokumenty někdo prokouše, a to jen pro svůj koníček? Stanovy FCI mají 45 stran, vždyť to je skoro dvakrát tolik, než má Ústava ČR.

Ideál krásy je jen subjektivní pocit - to, co se zdálo krásné před 50 lety, už je dneska "out" a naopak - nejen ve psech, ale ve všem.

Ty stanovy FCI nikdo z normálních smrtelníků nečetl a nikdy číst nebude - to je zveřejněné spíš z povinnosti, než jako zábava pro prostý lid. Navíc máte na stránkách ČMKU poradnu, takže pokud chcete něco konkrétního vědět, tak je jednodušší se zeptat tam, nebo si ji pročíst - je to docela poučné čtení.

12.2.2020 22:18

No a teda, Flip, jaké jsou ceny, o kolik levnější?
:-)

Po bazosi běhá jedna (možná jich jsou tisíce, nevím :-) ) paní, co takhle píše chovatelům recenze.
Např. "co to tady prodáváte za šmejdy, to neni žádnej xyz, ale bezpapírák".
Normálně takhle :-)
Není to tím, pod jakou značkou chováte. Je to malou českou povahou. Závist, prachy, závist. Fakt tam mám závist 2x.

A nejlepší zpráva nakonec: nic s tím neuděláte :-)

12.2.2020 22:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Tak ona je taky barva a barva. Pokud se nějaká barva v chovu historicky prokazatelně nevyskytovala, pak je pes daného plemene s danou barvou prokazatelně kříženec. A úplně stačí, aby se ty organizace neshodly v tom, jaká barva se v chovu prokazatelně vyskytovala a jaká ne.

O tom jaká barva do chovu daného plemene patří rozhoduje jen země původu a její standard - to není věc dohadování mezi organizacemi.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 22:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.12

Komu to vadi, kdo vas nenecha v klidu?

Mne teda unika duvod, proc chovat v Cechach pod AKC.
Ciste teoreticky, pokud bych zila v Cechach a planovala si od vas koupit stene, zajimala bych se mj. i o to, jestli ho bude mozne preregistovat pod CMKU. Protoze predpokladam, ze akci poradanych CMKU bude v Cechach podstatne vic nez akci poradanych AKC.

Jinak AKC a CMKU jsou ekvivalenty = narodni organizace uznavane FCI.

Ja jsem pod CMKU nikdy nechovala, jen jeste za totality pod Svazarmem (nemecke ovcaky).
A rekla bych, ze Svazarm 80. let minuleho stoleti, jak jsem ho znala ja, byl daleko kvalitnejsi chovatelska organizace nez AKC, jak ho znam ted.
(nechovam, ale psa registrovaneho u AKC vlastnim a o chov se zajimam, spoustu AKC chovatelu sleduju na FB apod...)

12.2.2020 22:32
Varaxi

XXX.XXX.129.250

O tom jaká barva do chovu daného plemene patří rozhoduje jen země původu a její standard - to není věc dohadování mezi organizacemi.

Takže NO v USA v barvě panda je OK i tady?
Já se dozvídám tolik nových věcí...

12.2.2020 22:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):

Cože?
Teď se přiznám, že vůbec netuším, o čem točíte?

Země původu NO je Německo.

12.2.2020 22:37

Varaxi napsal(a):

Tak jasně, takový růžový anglický buldok třeba :-)
Ale. Kdysi byla uznaná jedna barva, která je dnes špatně. To je divné. Pra po divné :-)
Všechna plemena (až na Dinga apod.) jsou prokazatelně kříženci. Proč by se nějaký znak nemohl objevit za pár let, obzvlášť je-li plemeno mladé?
Najdu černobílou fotografii z roku 1890 prokazatelně papírového jedince. Pes je růžový. A teď jako neprojde do chovu? To jen tak ode mě legrace, proč se svět nedohodne :)
Standard fr. buldočka byl 8x - OSMKRÁT - přepisován.
A je to bezva příklad pro porušování všeho možného - přečtěte si těžké a diskvalifikující vady. (a jsme bez buldočků)

12.2.2020 22:52

Varaxi napsal(a):

Ne. USA neznamená nějakou správnou barvu ve správné org. a ani, že USA je jedna kynol. org.
Pandy uznává jen nějaká DRA. Neznám. Nějaké jedné feně NO se narodil divně zbarvený pejsek, který byl otestován, že je to fakt teda NO. Ale někomu se to zalíbilo a začal vyrábět tohle zbarvení záměrně pomocí jiných plemen, samozřejmě tito kříženci už nikde pod těmi "velkými" org. zapsáni nebyli. Onen pravý NO měl potomky a zbarvení už se neukázalo. Tak praví legenda, neověřila jsem :-)
Tady funguje hlavně FCI a ta uznává papíry z AKC, KC (anglie),... a tam panda není OK. Myslím.
Mně je ze zkratek KO :-)

Neregistrovaný uživatel

12.2.2020 23:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

No a teda, Flip, jaké jsou ceny, o kolik levnější?
:-)

Po bazosi běhá jedna (možná jich jsou tisíce, nevím :-) ) paní, co takhle píše chovatelům recenze.
Např. "co to tady prodáváte za šmejdy, to neni žádnej xyz, ale bezpapírák".
Normálně takhle :-)
Není to tím, pod jakou značkou chováte. Je to malou českou povahou. Závist, prachy, závist. Fakt tam mám závist 2x.

A nejlepší zpráva nakonec: nic s tím neuděláte :-)

Megi - ceny čeho?

13.2.2020 07:33
TyVed

XXX.XXX.24.42

víte já nerozumím jednomu. Jak může v dnešní době být důkazem čistokrevného původu cokoliv jiného než genetický test. Prostě kus papíru je kus papíru a je myslím uplně jedno, jaká organizace ho vystavuje, pokud tak činí na základě jiného kusu papíru a fenotypového zhodnocení zvířete. Pak ať si geneticky otestovaného čisté jedince někdo porovnává se standardem.

13.2.2020 07:48
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ne. USA neznamená nějakou správnou barvu ve správné org. a ani, že USA je jedna kynol. org.
Pandy uznává jen nějaká DRA. Neznám. Nějaké jedné feně NO se narodil divně zbarvený pejsek, který byl otestován, že je to fakt teda NO. Ale někomu se to zalíbilo a začal vyrábět tohle zbarvení záměrně pomocí jiných plemen, samozřejmě tito kříženci už nikde pod těmi "velkými" org. zapsáni nebyli. Onen pravý NO měl potomky a zbarvení už se neukázalo. Tak praví legenda, neověřila jsem :-)
Tady funguje hlavně FCI a ta uznává papíry z AKC, KC (anglie),... a tam panda není OK. Myslím.
Mně je ze zkratek KO :-)

Právě já mám tu informaci - a nemám důvod jí nevěřit - že ty pandy (trikoloři) jsou v USA normálně NO jako každý jiný, s papírama, rodokmenem a všechno. Že to není samostatné plemeno, jak se třeba před lety vyštěpil z NO švýcarský bílý ovčák (nebo jak je boloňský psík něco jiného než barevná boloňka), ale prostě normální NO.
Jako já to taky nijak neověřovala (zdroj mám od kamarádky milovnice NO, která žila roky v Chicagu), ale když do google zadám GERMAN SHEPHERD COLORS, tak mi normálně vyjedou NO bílí, trikolorní, rezaví, játroví...

13.2.2020 07:51
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pandy uznává jen nějaká DRA.
O toto mi jde, jak je může uznat, když barvu uznává Německo?

13.2.2020 08:11

Varaxi napsal(a):

Jak to vysvětlit?... Jsou organizace, které respektují standard země původu, jako FCI, a organizace, které si tvoří svá pravidla i co se týká změn standardu. Autorství a možnost změn standardu není nijak jinak chráněno, než dohodou a předpisy zastřešující organizace. A proto si některé organizace schvalují vlastní pravidla, která mohou být v přímém rozporu s pravidly FCI. Psy, chované pod takovou organizací, neuznává FCI a nemohou být zapsáni ani do pomocného registru.
Jestli je tu někdo znalejší, tak mne, prosím, opravte. Nebo to vysvětlete líp.

13.2.2020 08:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.22.134

Varaxi napsal(a):

V podstatě by se dalo říct, ze ty jiné organizace ukradly název plemene (v podstatě značku) a dělají si s ní co chtějí, ale neni metr na to jim v tom zabránit.

Jako, ať si každý šlechtí co chce, ale ať tomu dá svuj název (viz BŠO) , a neparazituje na názvu a prestiži původního plemene, když chová na jedincich s vylučující vadou.

13.2.2020 08:51

Ale houbelec. Lidi co chovaji pod jinymi kluby a rikaji to vsude na rovinu - ti nikomu nevadi. napr. ty prac. borderky
Ale vy nechcete pod fci, nelibi se vam jejich chov ani podminky - to je vase plne pravo.
Ale chcete se ucastnit jejich akci? To uz vase pravo neni, kdyz nechcete byt clenem organizace, co ty akce porada...
A nechapu, ze se kvuli tomu vztekate.

A jestli vam nekdo nadaval - tak cizi clovek vam muze byt ukradnuy.
Ale pokud jste tomu cloveku prodala stene a "zapomnela" mu rici, jake omezeni PP od AKC v Cr znamena- pak se zase ja nedivim, ze vam nadava

13.2.2020 08:53

Varaxi napsal(a):

Protože tento spolek si založila paní, která vlastnila právě tu jednu pandu. Kdekoli po Zemi mohou běhat pandy, proč ne. Pokud měli rodiče papíry, potomci taktéž obdrží papíry. Ale budou se rozmnožovat?
Když se podíváte na její web, zjistíte, že není standard, nejsou žádné požadavky, kromě toho, aby pes měl rodokmen. To je prostě na houby.
Takových org. je hafec.
Ale některým musíte doložit rodokmen s minimálně čtyřmi generacemi a třeba DNA profil. Mají vyvěšený standard a ten se neliší od toho ze země původu.
Mají výstavy, zkoušky, akce, tituly, plemennou knihu.
U NO je v originále:
Pale, washed-out colors and blues or livers are serious faults. A white dog must be disqualified.
AKC: The German Shepherd Dog varies in color, and most colors are permissible. Strong rich colors are preferred. Pale, washed-out colors and blues or livers are serious faults. A white dog
must be disqualified.
UKC: The German Shepherd Dog comes in many colors and white. In evaluating colored dogs, strong, deep colors are preferred. Nose, lips, and eye rims must have dark pigment, regardless of coat color. Color faults are minor in comparison to defects of type and structure. Serious Faults: Pale, washed-out colors; blue; liver.
Disqualification: Albinism.

Takže UKC se liší tou bílou. Ale zároveň říká, že barevnost a silná barva má přednost, ale že chyba v barvě nemá být penalizována tak moc, jako náš oblíbený kapr. Což je docela dobré.. funkčnost psa před vzhledem.
To je standard - bude se tak posuzovat na výstavě. Ale kteří jedinci budou rozmnožováni? To už je podle jednotlivých chovatelských klubů. A standard říká, že z těch bezbarvých nikdo nadšený není.

Je rozdíl vystavit papíry a chovat pak na těch psech.
Pokud bych chtěla chovat pitbully, tak si pořídím psy s papíry od jejich domovské org. a chci tam vidět nějaké tituly. A ty zas nelze získat jinak, než se účastnit klubových akcí. Takže nemám vlastně ani jinou možnost.

Ale je mírně na hlavu, když si některé org. vzájemně uznávají papíry, aby si neuznaly chovnost - právě kvůli barvě.

13.2.2020 08:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.30.45

Ale houbelec. Lidi co chovaji pod jinymi kluby a rikaji to vsude na rovinu - ti nikomu nevadi. napr. ty prac. borderky
Ale vy nechcete pod fci, nelibi se vam jejich chov ani podminky - to je vase plne pravo.
Ale chcete se ucastnit jejich akci? To uz vase pravo neni, kdyz nechcete byt clenem organizace, co ty akce porada...
A nechapu, ze se kvuli tomu vztekate.

A jestli vam nekdo nadaval - tak cizi clovek vam muze byt ukradnuy.
Ale pokud jste tomu cloveku prodala stene a "zapomnela" mu rici, jake omezeni PP od AKC v Cr znamena- pak se zase ja nedivim, ze vam nadava

Teď jste v posledním odstavci uhodila hřebíček na hlavičku

13.2.2020 09:11

"Jak může někdo čekat, že se všemi těmi Dokumenty někdo prokouše, a to jen pro svůj koníček? "

no teda nefim nefim

Takový Chovatelský řád FCI má celých 6! stran, tohle přečíst bude teda zatra fuška.....pokud by teda někoho zajímalo, jak se staví FCI k chovu.
A "jen pro svůj koníček"? Pokud mám o něco zájem, chci se něco dozvědět, tak jo, čtu, i celých 45 stran, nebo si v obsahu najdu to, co mě zrovna zajímá.......

Za tu dobu, co strávím plkáním či čtením plků na netu, už mám dokumenty FCI, ČMKU i CHK naučené nazpaměť.......

13.2.2020 10:19

Varaxi: tu je vysvětleno, proč je panda nežádoucí a výjimečné
http://www.doggenetics.co.uk/white.htm#pandashep
Bílá není panda. Tricolor též není panda.
http://www.doggenetics.co.uk/colourterms.html

13.2.2020 10:32
assil

XXX.XXX.225.195

Teda vychvalovat AKC oproti FCI, to chce silný žaludek. AKC zapíše všechno, na co už má u sebe papíry rodičů, nezajímá ji nic, zdraví, vzhled atd. takže v USA existujou mraky množek chovajících klidně na nemocných psech pod AKC registrací. Ani se tam nemusí registrovat jednotlivá štěńata, ale šmahem rovnou celý vrhy jen podle počtu bez jmen atd.
Kvalitní chovatele jsou akorát v klubech, které fungují na jiném principu než u nás, jsou prestižní a výběrová záležitost a jen tam mají nějaké ty ethic code.
FCI AKC uznává, protože rodokmeny garantují dobře, ale to je tak všechno. Také je známo, že chovatelé vyhození od FCI chovají pod AKC, zvlášť v Rusku je to populární.

13.2.2020 10:35
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Varaxi: tu je vysvětleno, proč je panda nežádoucí a výjimečné
http://www.doggenetics.co.uk/white.htm#pandashep
Bílá není panda. Tricolor též není panda.
http://www.doggenetics.co.uk/colourterms.html

embryonic lethal
Tím je všechno jasný.
Díky.

Neregistrovaný uživatel

15.2.2020 14:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

assil napsal(a):
Teda vychvalovat AKC oproti FCI, to chce silný žaludek. AKC zapíše všechno, na co už má u sebe papíry rodičů, nezajímá ji nic, zdraví, vzhled atd. takže v USA existujou mraky množek chovajících klidně na nemocných psech pod AKC registrací. Ani se tam nemusí registrovat jednotlivá štěńata, ale šmahem rovnou celý vrhy jen podle počtu bez jmen atd.
Kvalitní chovatele jsou akorát v klubech, které fungují na jiném principu než u nás, jsou prestižní a výběrová záležitost a jen tam mají nějaké ty ethic code.
FCI AKC uznává, protože rodokmeny garantují dobře, ale to je tak všechno. Také je známo, že chovatelé vyhození od FCI chovají pod AKC, zvlášť v Rusku je to populární.

Dovolím si s Vámi v některých věcech nesouhlasit a začnu odzadu Vašeho příspěvku.
Pod AKC není možné si někde v Rusku, či kdekoliv jinde mimo území USA chovat!
Je to základní požadavek AKC a když půjdete na jejich stránky, tak je to hned v úvodu.Oni mají zájem registrovat jenom štěňata narozená na svém území. Jsou jenom dvě výjimky a jedná se o jejich národní mladá plemena, která se stále šlechtí a nemají uzavřenou plemennou knihu. Jedná se o mini amerického ovčáka a amerického bezsrstého teriéra. Ty mají jmenovitě udělenou výjimku a pouze tato dvě plemena můžete chovat pod AKC kdekoliv na světě. Věřím, že se dělají různé podvody a protože hlavně lidé z bývalého sovětského bloku jsou přítomní všude a právě hodně i v USA, tak se dělá takový malý podvůdek, že se rodiče a vrhy napíšou na nějaké příbuzné, které mají bydliště na území USA. To je jistě možné, ale nemůže to být nějak masová záležitost.

Ano, máte pravdu, že AKC zapíše každé štěně jehož rodiče mají PP AKC. Hlídají tam jen tu "čistokrevnost". To je právě ta "pet kvalita". Je to obdoba našich "bezpapíráků". A je to opravdu o hodně a hodně lepší! Právě toto řešení je velice rozumný, protože - producenti štěňat jsou dohledatelní. Jsou registrovaní a ví se kdy a kolik produkují po jedné feně štěňat. Samozřejmě, jsou nucení tím pádem zdaňovat a když jsou pod tlakem jednak legislativy a jednak ochranářských spolků.
V této chovatelské kategorii se nehlídá zdraví ani vzhled či povaha. Ale právě proto, že to je tak jednoduchý získat "papíry", tak tam je minimum "bezpapíráků". Já to považuji opravdu za dobré řešení.
Mimochodem, ale tento způsob chovu není jen pod AKC, ale je i pod FCI. Vlastně v mnoha FCI zemích úplně stejný. V takovém Švédsku vůbec nechápou, jak může existovat kategorie "čistokrevný pes bez PP". Rodiče mají papíry, štěně dostane papíry. Tím se prostě elimunují bezpapíráci.

Pak jsou chovy s vyšší kvalitou - do chovu, nebo show kvalita. Tam už se hlídá lecos. Je to všechno o inteligenci a znalostech kupujících. Vždyť se dají dneska všechny informace snadno dohledat.

Já tedy když jsem se rozhodla chovat pod AKC, tak jsem musela klubu, který je pro moje plemeno a spadá pod AKC zaslat veškerou zdravotní dokumentaci (ofiko testy) a přesně předepsané fotografie. Teprve na základě toho mi registrují štěňata.
Postup je takový, že opravdu se napřed zaregistruje vrh a přidělí se mu číslo, potom se pošlou jednotlivé žádosti na každé konkrétní štěně a na základě toho až potom vydává AKC napřed číslo a registrační kartu k jednotlivým štěňatům a když někdo vysloveně chce a ještě připlatí, tak průkaz původu.
Ano, spousta nových majitelů (spíš v USA, protože u nás jsou jiné zvyklosti) nechce nic jiného než mít zapsané štěně v knize AKC, takže se spokojí s číslem zápisu.
Ono, popravdě spousta lidí vlastně ten PP jen založí na poličku a nikdy už ho nevyndá.
Mně se ten jejich systém opravdu špatný nezdá a naprosto souhlasím s TyVed, že pakliže se neudělají genetické testy jednotlivým štěňatům, jestli jsou potomci opravdu těch rodičů co mají být, tak můžou být všechny "papíroví" psi ať už pod jakoukoliv organizací prostě voříšci.

15.2.2020 16:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dovolím si s Vámi v některých věcech nesouhlasit a začnu odzadu Vašeho příspěvku.
Je to základní požadavek AKC a když půjdete na jejich stránky, tak je to hned v úvodu.Oni mají zájem registrovat jenom štěňata narozená na svém území. Jsou jenom dvě výjimky a jedná se o jejich národní mladá plemena, která se stále šlechtí a nemají uzavřenou plemennou knihu. Jedná se o mini amerického ovčáka a amerického bezsrstého teriéra. Ty mají jmenovitě udělenou výjimku a pouze tato dvě plemena můžete chovat pod AKC kdekoliv na světě. Věřím, že se dělají různé podvody a protože hlavně lidé z bývalého sovětského bloku jsou přítomní všude a právě hodně i v USA, tak se dělá takový malý podvůdek, že se rodiče a vrhy napíšou na nějaké příbuzné, které mají bydliště na území USA. To je jistě možné, ale nemůže to být nějak masová záležitost.

Ano, máte pravdu, že AKC zapíše každé štěně jehož rodiče mají PP AKC. Hlídají tam jen tu "čistokrevnost". To je právě ta "pet kvalita". Je to obdoba našich "bezpapíráků". A je to opravdu o hodně a hodně lepší! Právě toto řešení je velice rozumný, protože - producenti štěňat jsou dohledatelní. Jsou registrovaní a ví se kdy a kolik produkují po jedné feně štěňat. Samozřejmě, jsou nucení tím pádem zdaňovat a když jsou pod tlakem jednak legislativy a jednak ochranářských spolků.
V této chovatelské kategorii se nehlídá zdraví ani vzhled či povaha. Ale právě proto, že to je tak jednoduchý získat "papíry", tak tam je minimum "bezpapíráků". Já to považuji opravdu za dobré řešení.
Mimochodem, ale tento způsob chovu není jen pod AKC, ale je i pod FCI. Vlastně v mnoha FCI zemích úplně stejný. V takovém Švédsku vůbec nechápou, jak může existovat kategorie "čistokrevný pes bez PP". Rodiče mají papíry, štěně dostane papíry. Tím se prostě elimunují bezpapíráci.

Pak jsou chovy s vyšší kvalitou - do chovu, nebo show kvalita. Tam už se hlídá lecos. Je to všechno o inteligenci a znalostech kupujících. Vždyť se dají dneska všechny informace snadno dohledat.

Já tedy když jsem se rozhodla chovat pod AKC, tak jsem musela klubu, který je pro moje plemeno a spadá pod AKC zaslat veškerou zdravotní dokumentaci (ofiko testy) a přesně předepsané fotografie. Teprve na základě toho mi registrují štěňata.
Postup je takový, že opravdu se napřed zaregistruje vrh a přidělí se mu číslo, potom se pošlou jednotlivé žádosti na každé konkrétní štěně a na základě toho až potom vydává AKC napřed číslo a registrační kartu k jednotlivým štěňatům a když někdo vysloveně chce a ještě připlatí, tak průkaz původu.
Ano, spousta nových majitelů (spíš v USA, protože u nás jsou jiné zvyklosti) nechce nic jiného než mít zapsané štěně v knize AKC, takže se spokojí s číslem zápisu.
Ono, popravdě spousta lidí vlastně ten PP jen založí na poličku a nikdy už ho nevyndá.
Mně se ten jejich systém opravdu špatný nezdá a naprosto souhlasím s TyVed, že pakliže se neudělají genetické testy jednotlivým štěňatům, jestli jsou potomci opravdu těch rodičů co mají být, tak můžou být všechny "papíroví" psi ať už pod jakoukoliv organizací prostě voříšci.

Možná vam to uniklo, ale spousta plemen už do chovu povinnou paternitu má - treba já mam doma psy, kteří už jsou 3. generací s DNA testy, a u NO je to ještě mnohem dýl.

btw.: proč teda ta Vaše štěňata PP nedostala?

15.2.2020 17:10

Chováte pod AKC? To jste tedy buď v USA, nebo chováte jedno z těch plemen, co jsou ještě ve "vývoji"... ?

15.2.2020 18:44

a dostanou takto registrovana stenata exportni PP?

15.2.2020 19:28
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Chováte pod AKC? To jste tedy buď v USA, nebo chováte jedno z těch plemen, co jsou ještě ve "vývoji"... ?

Flip to zmiňuje výše v diskuzi - chová ty mini australáky.

Neregistrovaný uživatel

17.2.2020 01:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.237

Flip, uz jsem tady vysvetlovala (a mam dojem, ze konkretne vam), jak je to s plnou a limitovanou AKC registraci. Nebudu se opakovat.

Ale musim okomentovat tohle:
"Ano, máte pravdu, že AKC zapíše každé štěně jehož rodiče mají PP AKC. Hlídají tam jen tu "čistokrevnost". To je právě ta "pet kvalita". Je to obdoba našich "bezpapíráků".
V této chovatelské kategorii se nehlídá zdraví ani vzhled či povaha."
"Pak jsou chovy s vyšší kvalitou - do chovu, nebo show kvalita. Tam už se hlídá lecos."

Takze:
Je pouze na rozhodnuti chovatele, resp. na dohode mezi chovatelem a novym majitelem, jestli stene dostane plnou (to, co nazyvate 'do chovu') nebo limitovanou (pet) registraci.
Samozrejme, ze spickovi chovatele jsou ochotni dat plnou registraci jen tem nejkvalitnejsim stenatum z vrhu.
Ale obecna praxe je takova, ze (bezny) chovatel je ochoten dat kteremukoli steneti plnou registraci za priplatek (ten priplatek byva tak ctvrtina nebo polovina pet ceny, nebo i vic). Tedy s vyjimkou stenat nestandardnich (u australaku tedy tech nestandardne zbarvenych).
Ale i takovy 'bezny' chovatel, pokud je trochu slusny, chova na zviratech vzhledove a povahove odpovidajicich standardu a zdravotne vysetrenych.
AKC to ovsem nijak nehlida ani nekontroluje.

Protoze AKC je to fuk, jejich filosofie je vygenerovat co nejvic penez.

To, ze u AKC neexistuje zadny proces uchovneni - svody, bonitace atd. - vede k tomu, ze se chova i na zviratech nestandardnich/s vylucujicimi vadami.
Treba u labradoru se to deje naprosto vedome a zamerne - velmi popularni a dobre prodejni 'stribrni' labradori. Z vystavnich kruhu by je vyloucili, ale vesele se na nich s tichym souhlasem AKC chova - registruji se jako hnedi.
(pokud by AKC chtel zakrocit, konzervativni chovatele labradoru by chovatele tech 'stribrnych' s potesenim napraskali, ale AKC zakrocit nechce, prisel by o penize)

Nebo zamerne odchovana double merle dlouhosrsta kolie. Pes prozil svuj zivot slepy a hluchy, ale hlavne, ze plodil dobre prodejna merle stenata. AKC na to byl upozornovan, lec proti chovateli nijak nezakrocil.
Pokud mi neverite, vygooglete si Wyndlair Avalanche.

To vsechno jsou praktiky vami tolik obdivovaneho AKC.

17.2.2020 02:03
Evv

XXX.XXX.63.174

Myslím že pár lidí by si mělo zjistit co to je AKC než to začne kritizovat. Já se netajím tím že nejsem bůh ví jaký fanoušek chovu pod FCI, podle mě organizace které zastřešují pouze jedno plemeno jsou mnohem efektivnější. Ale mám fenu registrovanou pod FCI, vystavuji pod FCI, budu odchovávat pod FCI. Protože chci mít svůj chov transparentní. Protože žádný klub, organizace nemá větší nároky na chov než já. Protože chci své psy a odchovy prezentovat v zemích ve kterých se narodili a ve kterých žijí. A za svůj chov si ručím jenom já. Žádná organizace, žádný klub.

Jinak na webu ČMKU jde přečíst třeba chovatelská strategie FCI. Je tam i něco o % potomků psa na určité období. A tím že na to chovatelé kašlou jde plemeno do háje. Né kvůli FCI. Takže tam bych to taky neházela vinu na FCI.
A fakt si myslím že není špatné že kluby pod ČMKU mají nároky na chovné jedince, pro etického chovatele to není problém.
Jinak se podívejte co se odchovává třeba v Itálii, Rusku... a to jsou země FCI.

Jinak mně se třeba líbí Koolie, a líbí se mi práce kterou odvádí jejich chovatelé. Ale přišel by expert kterej chová hezké barvičky a plemeno jde do háje.

//Moje plemeno má poměrně často 2 registrace, vystavuje a prezentuje se na akcích druhé organizace a nemyslím že by s tím někdo měl problém.

17.2.2020 09:54
assil

XXX.XXX.225.195

Ono je úplně jedno, jestli je pes bezpapírák a nebo je to AKC PP odchovanec nemocných nebo nestandardních rodičů. U AKC se může chovat na všem a mnozí jedinci pet kvality už dané plemeno připomínají jen vzdáleně a od bezpapíráka by je nikdo nerozeznal ani s lupou. A o to jde. A v USA je to na rozdíl od Evropy bohužel masová záležitost.

17.2.2020 10:03
tero

XXX.XXX.236.207

assil napsal(a):
Ono je úplně jedno, jestli je pes bezpapírák a nebo je to AKC PP odchovanec nemocných nebo nestandardních rodičů. U AKC se může chovat na všem a mnozí jedinci pet kvality už dané plemeno připomínají jen vzdáleně a od bezpapíráka by je nikdo nerozeznal ani s lupou. A o to jde. A v USA je to na rozdíl od Evropy bohužel masová záležitost.

Máte srovnání? Nebo zdroj odkud tyto informace ve stylu" jedna paní povídala" berete?

17.2.2020 10:35
assil

XXX.XXX.225.195

tero napsal(a):
Máte srovnání? Nebo zdroj odkud tyto informace ve stylu" jedna paní povídala" berete?

Zdroj konkrétně na co? Pokud vás zajímá jak vypadají v USA psi a štěňata pet a show kvality, stačí se pár hodin probírat jejich inzerátama na plemeno, ve kterém se vyznáte. Ale jinak nějaký diskuze na téma chovu jsem už s pár americkými chovateli vedla. A samo stránky chovek, to je taky zajímavý, protože oni se PP chovem na nemocných nebo nestandardních zvířatech nijak netají, nemají proč.

17.2.2020 10:38
assil

XXX.XXX.225.195

tero napsal(a):

Například představa u nás o tom, jak má vypadat pomeranian, se odvíjí jen a pouze od americké show kvality
https://pomeranian.org/wp-content/uploads/2016/04/yougetwhatyoupayfor.jpg

Neregistrovaný uživatel

17.2.2020 14:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

assil napsal(a):

Není to jedno, protože producent štěněte je dohledatelný!

17.2.2020 14:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.21.132

To bude po zavedení registru u bezpapíráka taky

17.2.2020 15:48

To bude po zavedení registru u bezpapíráka taky

Tak budou stejní jako papíroví psi? Ne.. tam, co popisuje assil si přece psa nekoupím. Vyberu si psy testované na profláklé nemoci a spíše něco víc, nějaké výsledky v práci a tak podobně. Sice jim někde něco nenařizují, ale to neznamená, že tam nejsou dobré kluby a dobří psi. V každé org. a zemi je něco shnilého, ale nevydávám to za standard a nula možností výběru.
Jinak u těch bezpapíráků - pokud budu vědět, že je to fakt potomek těch udávaných rodičů a další věci, koupím. Když nebudu chtít založit chov, jistě.
Myslím, že ani pod FCI není vše všude stejné, ale jak kde s bonitací, to nevím. Ale nakonec to rozhoduje ten standard a klub a ten třeba není pro jedno plemeno jen jeden, takže nějaké rozdíly jsou. Detaily nevím.
Ale určitě si vyberu tam, kde se mi psi líbí, ne jen proto, že to má papír.

17.2.2020 20:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak budou stejní jako papíroví psi? Ne.. tam, co popisuje assil si přece psa nekoupím. Vyberu si psy testované na profláklé nemoci a spíše něco víc, nějaké výsledky v práci a tak podobně. Sice jim někde něco nenařizují, ale to neznamená, že tam nejsou dobré kluby a dobří psi. V každé org. a zemi je něco shnilého, ale nevydávám to za standard a nula možností výběru.
Jinak u těch bezpapíráků - pokud budu vědět, že je to fakt potomek těch udávaných rodičů a další věci, koupím. Když nebudu chtít založit chov, jistě.
Myslím, že ani pod FCI není vše všude stejné, ale jak kde s bonitací, to nevím. Ale nakonec to rozhoduje ten standard a klub a ten třeba není pro jedno plemeno jen jeden, takže nějaké rozdíly jsou. Detaily nevím.
Ale určitě si vyberu tam, kde se mi psi líbí, ne jen proto, že to má papír.

Nebudou stejní, ale bude stejně dohledatelný ten, kdo je vyprodukoval, stejně jako u psů pet kvality u AKC.

Neregistrovaný uživatel

17.2.2020 20:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.237

Jak dohledatelny? AKC nevyzaduje cipovani ani tetovani, ani zadnou jinou identifikaci, pokud vim. Jak chcete dohledat chovatele/producenta takoveho psa?

17.2.2020 22:28

UFO psy odtamtud přece FCI nepřeregistruje, ne.
Nebo si sem prostě přinesu nějaký rodokmen a čmku řekne - ok, to je náš partner?
Třeba jo, já nevím, co tady vadí a nevadí. Bylo by to ale vtipné :-)
AKC má náhodou dlouhou knížečku pravidel. Jsou docela zábavná. Třeba striktně oddělit více vrhů, aby se nepomíchaly :-)

17.2.2020 22:32
assil

XXX.XXX.121.3

UFO psy odtamtud přece FCI nepřeregistruje, ne.
Nebo si sem prostě přinesu nějaký rodokmen a čmku řekne - ok, to je náš partner?
Třeba jo, já nevím, co tady vadí a nevadí. Bylo by to ale vtipné :-)
AKC má náhodou dlouhou knížečku pravidel. Jsou docela zábavná. Třeba striktně oddělit více vrhů, aby se nepomíchaly :-)

FCI přeregistruje jakéhokoliv psa s PP AKC, pokud je to plemeno, které FCI uznává. Což je menší problém než opačně, protože AKC uznává mnohem míň plemen než FCI.

17.2.2020 22:54

assil napsal(a):
FCI přeregistruje jakéhokoliv psa s PP AKC, pokud je to plemeno, které FCI uznává. Což je menší problém než opačně, protože AKC uznává mnohem míň plemen než FCI.

Ale tady někdo nahoře píše, že AKC psi nejsou označení, nebo nemusí být.
Tak kdo ví, co se tady pak registruje?
Mně to přijde jako nesmysl. Sem by pak teda šli psi kdo ví s čím pokřížení a tady by se opět stali plemenem. Buď jsou označeni všichni - tam i tady - nebo jsou všichni papíroví psi kříženci.
To jsem to vymyslela :-)

Neregistrovaný uživatel

18.2.2020 00:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Jak dohledatelny? AKC nevyzaduje cipovani ani tetovani, ani zadnou jinou identifikaci, pokud vim. Jak chcete dohledat chovatele/producenta takoveho psa?

Já jsem tedy musela v žádosti o registraci jednotlivých štěňat číslo čipu uvést. Vylepovala jsem do příslušný kolonky přímo ty štítky.

Neregistrovaný uživatel

18.2.2020 00:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

A jak už jsem uváděla - musela jsem zaslat i ofiko zdravotní dokumentaci, tedy výsledky rentgenů a vyšetření patell z akreditovaného pracoviště.
Určitě zdaleka nerozumím celému systému chovu pod AKC, ale vidím, že se v tom vyzná málokdo. Protože to fakt není tak černobílý.

A přesně - jak píše Megi - to že konkrétním chovatelům nikdo nefuní za krk ještě neznamená, že většina chovatelů je si vědoma, že oni a nikdo jiný ručí za kvalitu a oni a nikdo jiný si zkazí jméno, když bude nabízet nemocná a jinak divná štěňata.

Podívejte se u nás - použiji třeba příklad u pudlů, protože jsem na to narazila. Existují tři kluby (pod ČMKU). A proč? Protože existoval klub, který byl dobře veden a dbal opravdu na kvalitu chovu a na zdraví psů. A šup - protože se to jiným chovatelům (asi tak super psy neměli) nelíbilo, tak založili jiný klub pudlů a tam se netestuje na nic. Vůbec nepochybuji, že se takováto praxe týká jenom tohoto plemene. Spíš toho bude hodně. Takže jaký je v tom rozdíl? Tady někdo psal, že když má někdo špatný psy tak třeba hupky do jiného zastřešení. Ale vždyť to není ani potřeba - stačí založit jiný klub, který má měkčí pravidla a je to.
Vím, že jsou plemena, kde se testuje a provádí se nějaký test povahy (zkoušky, bonitace), ale je taky spousta plemen, kde se nedělá povinně vůbec nic.
Tak co vlastně získám za více jak dvojnásobnou cenu, když si u takového plemene pořídím "papíráka"? Jistotu, že je to potomek těch rodičů? Copak někdo dělá jednotlivým štěňatům genetické testy?
Jestliže bude tedy po zavedení registru dohledatelný (a zdanitelný) producent štěněte, tak je sice hodně vyřešeno v ochraně psů, ale pro ještě víc lidí bude zbytečné utrácet za PP psy.
Taky vůbec nepochybuji, že po zavedení registru a zavedení EET i na chovatele se na to mnozí vykašlou a jsem zvědavá kam až se vyšplhají už tak velmi vysoké ceny štěňat.

18.2.2020 07:50

A jak už jsem uváděla - musela jsem zaslat i ofiko zdravotní dokumentaci, tedy výsledky rentgenů a vyšetření patell z akreditovaného pracoviště.
Určitě zdaleka nerozumím celému systému chovu pod AKC, ale vidím, že se v tom vyzná málokdo. Protože to fakt není tak černobílý.

A přesně - jak píše Megi - to že konkrétním chovatelům nikdo nefuní za krk ještě neznamená, že většina chovatelů je si vědoma, že oni a nikdo jiný ručí za kvalitu a oni a nikdo jiný si zkazí jméno, když bude nabízet nemocná a jinak divná štěňata.

Podívejte se u nás - použiji třeba příklad u pudlů, protože jsem na to narazila. Existují tři kluby (pod ČMKU). A proč? Protože existoval klub, který byl dobře veden a dbal opravdu na kvalitu chovu a na zdraví psů. A šup - protože se to jiným chovatelům (asi tak super psy neměli) nelíbilo, tak založili jiný klub pudlů a tam se netestuje na nic. Vůbec nepochybuji, že se takováto praxe týká jenom tohoto plemene. Spíš toho bude hodně. Takže jaký je v tom rozdíl? Tady někdo psal, že když má někdo špatný psy tak třeba hupky do jiného zastřešení. Ale vždyť to není ani potřeba - stačí založit jiný klub, který má měkčí pravidla a je to.
Vím, že jsou plemena, kde se testuje a provádí se nějaký test povahy (zkoušky, bonitace), ale je taky spousta plemen, kde se nedělá povinně vůbec nic.
Tak co vlastně získám za více jak dvojnásobnou cenu, když si u takového plemene pořídím "papíráka"? Jistotu, že je to potomek těch rodičů? Copak někdo dělá jednotlivým štěňatům genetické testy?
Jestliže bude tedy po zavedení registru dohledatelný (a zdanitelný) producent štěněte, tak je sice hodně vyřešeno v ochraně psů, ale pro ještě víc lidí bude zbytečné utrácet za PP psy.
Taky vůbec nepochybuji, že po zavedení registru a zavedení EET i na chovatele se na to mnozí vykašlou a jsem zvědavá kam až se vyšplhají už tak velmi vysoké ceny štěňat.

Více klubů pro jedno plemeno pod ČMKU - tyto kluby musí mít stejné podmínky chovnosti.
Proč je více klubů pro jedno plemeno? Protože kdysi šlo založit a registrovat nový klub pro plemeno, které bylo v nějakém klubu již organizováno. A protože majitelé a chovatelé jsou jenom lidi a funguje to u nich jako v kterékoliv jiné zájmové skupině, tak když se mezi sebou nepohodli, tak si jedna skupina založila nový klub. To už dnes není možné. Tedy je možné si založit klub, ale ČMKU ho nezaregistruje, a chovatelé, kteří by vystoupili ze stávajícího klubu a vstoupili do tohoto nového, budou pro ČMKU jako neorganizovaní, a budou muset chovat pod stávajícím klubem jako nečlenové. To znamená, že budou muset s klubem uzavírat smlouvu a veškeré poplatky budou mít vyšší. A tím se stává založení nového klubu naprosto zbytečné.

Neregistrovaný uživatel

18.2.2020 15:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.237

Já jsem tedy musela v žádosti o registraci jednotlivých štěňat číslo čipu uvést. Vylepovala jsem do příslušný kolonky přímo ty štítky.

Mam porad AKC registracni formular, ktery jsem dostala od chovatele pri odberu stenete (psa jsem registrovala online, tj. formular mi zustal doma - neodesilala jsem ho).

Kolonka 'Microchip number, if applicable' tam sice je, ale v cervene oramovane casti, kterou podle pokynu ma vyplnit majitel stenete (nikoli majitel vrhu tj. chovatel - ten vyplnuje modre oramovanou cast).

Proste pokud si psa z vlastni vule ocipujete, muzete (nemusite) pri jeho AKC registraci to cislo uvest. Pokud ho tedy ocipovaneho mate a cislo uvedete, pak si za $15 muzete (pokud chcete) koupit i registraci do jejich mikrocipove databaze (program AKC Reunite).

Jaky konkretni formular/formulare jste pri registraci stenat vyplnovala? Pokud jsem dobre pochopila, miniaturniho americkeho ovcaka registruje SDRS a az po zaregistrovani tam ho muzete prevest/zaregistrovat pod AKC
http://stockdogregistryservices.com/index.php

Kdo konkretne od vas vyzadoval zdravotni dokumentaci?
Na jejich pokynech ani registracnich formularich takovy pozadavek nevidim.

Petronela.Láska

1.4.2022 14:31
Petronela.Láska

XXX.XXX.138.49

Už ste si niekedy čítala štandard plemena? Dokázali by ste na jeho základe zakresliť ideálneho predstaviteľa plemena bez toho, aby ste mali poňatie o aké plemeno sa jedná? A nakreslili by ste ho čiste len podľa popisu v štandarde

Dosť zaujímavá diskusia tú vznikla, škoda, že sa v jej priebehu uťala....

Petronela.Láska

1.4.2022 14:58
Petronela.Láska

XXX.XXX.138.49

Varaxi napsal(a):

To mala byť reakcia na tento príspevok

Přidejte reakci

Přidat smajlík