První (?) letošní klíšťata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2020 12:56
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Ahoj všem,
sice jsem majitelka hlavně koček, ale píšu sem, protože sem chodí nesrovnatelně víc lidí. Před chvílí jsem svému nočně-venkovnímu kocourovi odstranila první letošní klíště. Zima skoro vůbec nebyla, tak se asi není co divit. Tak se chci zeptat, jak jsou na tom jiné oblasti s klíšťaty (já = Brno). Už jste aplikovali svým miláčkům přípravky proti klíšťatům?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2020 13:06

Pes měl klíště už v únoru.....já - Jindřichohradecko

7.3.2020 13:20
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pes měl klíště už v únoru.....já - Jindřichohradecko

Díky za rychlou reakci. Únorová klíšťata jsem v minulých letech už také zaznamenala...

7.3.2020 13:39
Dája6

XXX.XXX.97.195

fikovnice

Dobrý den,
u nás zatím nic, ticho před bouří prozatím. Ostravsko- Orlová- Havířov= Já a BG.
Aplikace zatím žádna.
Dája

7.3.2020 13:44
Terven

XXX.XXX.110.191

Obě feny už měly letos klíště, ta chlupatá dokonce dvě. Ale rekord to není, v minulých letech jsem je zaznamenala už v lednu - údajně jsou aktivní od +5°C.

7.3.2020 13:47

Tak já neposoudím...na prochajdy vůbec nechodíme, ale ze zahrady pesani ještě nic nepřitáhli a "zakapaný" je nemám.
Ale vzhledem k té "úžasné" zimě bych řekla, že to asi letos bude s klíšťákama veselé.

7.3.2020 13:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak já neposoudím...na prochajdy vůbec nechodíme, ale ze zahrady pesani ještě nic nepřitáhli a "zakapaný" je nemám.
Ale vzhledem k té "úžasné" zimě bych řekla, že to asi letos bude s klíšťákama veselé.

Aby ste se nedivila Worka má chovku pijáka lužního v boudě. Zní to jako vtip, ale je to tak, vždycky, když tam pobývá, nějakého najdu. Takže jeden zapitý, jeden lozící. Daší zapitá dvě obyč klíšťata, kočka tři, kotě jedno. Lozící posbírané na kožichu nepočítám, jedno jsem vyklepala z hlavy na muže tuším předevčírem

7.3.2020 14:24

,,,minulou neděli jedno......Praha - pobyt ve smíšeném lese a louce nad sídlištěm.....

7.3.2020 14:25

lesnížínka napsal(a):
Aby ste se nedivila Worka má chovku pijáka lužního v boudě. Zní to jako vtip, ale je to tak, vždycky, když tam pobývá, nějakého najdu. Takže jeden zapitý, jeden lozící. Daší zapitá dvě obyč klíšťata, kočka tři, kotě jedno. Lozící posbírané na kožichu nepočítám, jedno jsem vyklepala z hlavy na muže tuším předevčírem

Tak jako pipety mám připravený.....ale zatím nemáme aplikováno.

Pesani mají teď omezený pohyb po zahradě, do zadní části to mám kvůli feně zatarasený, protože jsou tam kořeny, větve, pařezy, chroští, navíc sousedi mají nového psa, na kterého pejsové ještě nejsou zvyklí, takže pak lítaj kolem plotu....no snažím se u feny eliminovat riziko zlomeniny nebo nedej bože, že by si třeba zvrtla tu "zdravou" nohu...
ale proč to píšu je, že vpředu je nízká tráva a nebo vyběhaná hlína zasypaná tenkou vrstvou mulčovací kůry, aby mi pesani nechodili domů jak prasata....tak si říkám, že takové prostředí klíšťáci moc nevyhledávají.

Piják lužní k nám ještě nedolezl...alespoň myslím...

7.3.2020 16:30
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Tak u nás zatím nic ...Podřipsko..
Chodíme travnatou strouhou a smíšenym lesem

Ale ted jsem akorát objednala obojky.
Tak počítam, že konec března nasadíme

Snowpatrol

7.3.2020 16:42
Snowpatrol

XXX.XXX.97.117

V Brně jsem tahala klíště před 14 dny. Chodíme do lesů. Hned jsem pak aplikovala pipetu a pejskare upozornuju, že už jsou, tak ať kontrolují.

8.3.2020 05:35
domi.t

XXX.XXX.239.210

U nás -Zahorie-su kliešte nonstop. Tým,že poriadna zima ani nebola,sa im teda darí. Nefret nejakých doniesla už v januári(u vás v lednu😉). A nezaberá na nej ani pipeta,ani obojok,ani repelent,ach.

8.3.2020 07:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

domi.t napsal(a):
U nás -Zahorie-su kliešte nonstop. Tým,že poriadna zima ani nebola,sa im teda darí. Nefret nejakých doniesla už v januári(u vás v lednu😉). A nezaberá na nej ani pipeta,ani obojok,ani repelent,ach.

Máte u vás i pijáka lužního? (omlouvám se, nevím, jak po slovensky) Měli by ste asi mít. když už ho máme i my.... Jinak na klíšťata u nás taky nic moc nezabírá. Dá se říct, že maximálně snížím počet, ale úplně se nevyhnem.

8.3.2020 08:56
domi.t

XXX.XXX.239.210

lesnížínka napsal(a):
Máte u vás i pijáka lužního? (omlouvám se, nevím, jak po slovensky) Měli by ste asi mít. když už ho máme i my.... Jinak na klíšťata u nás taky nic moc nezabírá. Dá se říct, že maximálně snížím počet, ale úplně se nevyhnem.

Bohužiaľ máme,nechutné niečo,brrr! A Nefret s tou jej hunatou srsťou je na tie beštie ako magnet...

8.3.2020 09:09
janaa

XXX.XXX.136.17

Co vím,tak kamarádi ze středních Čech hlásili klíšťata už někdy koncem ledna,začátkem února. U nás slezl sníh a už jsem našla v týdnu jedno vykousané napité klíště,tak jsem hned nakapala spoty (železnobrodsko). Letos byla zima minimální,obávám se,že to bude masakr

8.3.2020 09:20
Mousinka

XXX.XXX.62.151

U nás jsou pijáci,olomoucko, vcera jsem ze psa sundavala dva. Vypadá to, ze je chytil na zahradě. Budu muset prohlédnout i kocky a dát pipety.

8.3.2020 09:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mousinka napsal(a):
U nás jsou pijáci,olomoucko, vcera jsem ze psa sundavala dva. Vypadá to, ze je chytil na zahradě. Budu muset prohlédnout i kocky a dát pipety.

Pijáci lužní? Ptám se blbě, protože na Moravě se říká piják každému klíštěti, tak aby sme se domluvily

8.3.2020 10:42
Mousinka

XXX.XXX.62.151

Ano, pijaci lužni. Identifikovali jsme je podle obrázků na webu.

8.3.2020 11:08
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Jste úžasní, moc děkuju za tolik reakcí!
Akorát teda neznám pijáka lužního - naštěstí. Rady, nechceš dát foto? Nebo si to event. vygooglím... Asi nějaká chuťovka, že? Jak já se těch parazitů štítím... Navíc moje kolegyně prodělala boreliózu, nechala si ji dojít až do třetího stádia (lékařka!), chovala se jak pitomá - měla všechny typické příznaky a ona, že ne. Ona je přece ta silná a imunní! No, tak teď má, co si zavařila - mj. jí to fest postihlo paměť a koncentraci, což teda při našem povolání nic moc...

8.3.2020 12:14
fikovnice

XXX.XXX.134.107

fikovnice napsal(a):
Jste úžasní, moc děkuju za tolik reakcí!
Akorát teda neznám pijáka lužního - naštěstí. Rady, nechceš dát foto? Nebo si to event. vygooglím... Asi nějaká chuťovka, že? Jak já se těch parazitů štítím... Navíc moje kolegyně prodělala boreliózu, nechala si ji dojít až do třetího stádia (lékařka!), chovala se jak pitomá - měla všechny typické příznaky a ona, že ne. Ona je přece ta silná a imunní! No, tak teď má, co si zavařila - mj. jí to fest postihlo paměť a koncentraci, což teda při našem povolání nic moc...

Tak teď koukám na obrázky toho pijáka a zas nějak extra se vzhledově od klíštěte neliší. A ještě jsem se tam dočetla, že se z Moravy šíří do Čech... .

8.3.2020 12:22
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Dneska jsem taky vytáhla klíšťáka hnusáka (Beskydy, blízko F-M), naposledy předtím někdy v prosinci před vánoci.
Takže jdu objednávat obojek, po zkoumání možností asi vezmu Foresto, snad bude sedět a fungovat. Doufám, že to nesmrdí, psisko je gaučák.

8.3.2020 12:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Tak teď koukám na obrázky toho pijáka a zas nějak extra se vzhledově od klíštěte neliší. A ještě jsem se tam dočetla, že se z Moravy šíří do Čech... .

Liší. Poznáš ho. Klíšťáková má hnědou(rezavou) pr.el. Tohle vypadá spíš šedočerné, mramorové kresby si všimneš možná s brýlema pod lupou. Zapité vypadá hodně jiné, je celé takové placatější, ty nožky mu trčí do stran, trochu jako klasický obrázek roztoče, kterým tě straší prodejci vysavačů A nenapíjí se do takové obr šedivé koule, jako klíště.
Já ho mám ofiko potvrzené, dvakrát jsem ho posílala do Brna na fakultu v rámci akce: Najdi pijáka.
Piprvé jsme si je přivezli z Obory Soutok a to sem netušila, která bije, to je tak 7-9let Psi byli obsypaní, Berry měl snad 25ks. Přisátých, ty nepřisáté jsem nepočítala. A ty co jsem nenašla, jsme si tu hezky namnožili

Přidejte reakci

Přidat smajlík