Monika1234133

XXX.XXX.139.115
Dobrý den,
Chtěla bych moc poprosit o vaše zkušenosti či rady ohledně výběru štěňátka chodského psa.
Co jsem se dívala, tak stanic je poměrně dost, ale kterou vybrat? Na vzdálenosti mi nezáleží, spíše na zdravém a kvalitním štěňátku(ano nikdy to není 100%).
Dále na co si dát pozor, popřípadě, kde jste si pro pejska byli vy?
Předem moc děkuji za reakce.
Monika.
mám jiné plemeno, ale poradím obecně... zjistěte si, co je u choďáků podstatné zdravotně - u nich bych hlavně hlídala DM - populace CHP je DM opravdu dost zatížená, pokud chcete na svém štěňátku jednou chovat, hledejte štěně, které bude na DM čisté, pokud chcete jen mazlíčka a sporťáka, můžete zvolit i přenašeče. Přenašeč neonemocní, ale pokud se spojí s jiným přenašečem, můžou se narodit postižená štěňata.... Dál bych u choďáka hlídala kyčle a lokty, taky jim to docela lítá. Pokud chcete štěně na výstavy, vybírejte s co nejtmavšíma očima a tmavými, výraznými a dobře ohraničenými znaky -pokud je nemá štěně, na dospělém psovi budou ještě méně vidět.... Toliko ke zdraví a exteriéru. Chs vybírejte takovou, která dbá na zdraví - tzn testuje i to, co není povinné (třeba to DM, oči, atd), pak si domluvte návštěvu před odběrem štěňátka alespoň jednu dvě návštěvy. Poznejte matku a zkuste poznat i otce - většina chovatelů Chp kryje v ČR, je to přece jen naše národní plemeno, takže to není problém, poznat oba rodiče. Povaha je totiž dost důležitá, na výstavách je občas vídám, jak se dost bojí. Z části je určitě na vině socializace, ale z části i vrozená povaha....
Monika1234133

XXX.XXX.139.115
aneleh
napsal(a):
mám jiné plemeno, ale poradím obecně... zjistěte si, co je u choďáků podstatné zdravotně - u nich bych hlavně hlídala DM - populace CHP je DM opravdu dost zatížená, pokud chcete na svém štěňátku jednou chovat, hledejte štěně, které bude na DM čisté, pokud chcete jen mazlíčka a sporťáka, můžete zvolit i přenašeče. Přenašeč neonemocní, ale pokud se spojí s jiným přenašečem, můžou se narodit postižená štěňata.... Dál bych u choďáka hlídala kyčle a lokty, taky jim to docela lítá. Pokud chcete štěně na výstavy, vybírejte s co nejtmavšíma očima a tmavými, výraznými a dobře ohraničenými znaky -pokud je nemá štěně, na dospělém psovi budou ještě méně vidět.... Toliko ke zdraví a exteriéru. Chs vybírejte takovou, která dbá na zdraví - tzn testuje i to, co není povinné (třeba to DM, oči, atd), pak si domluvte návštěvu před odběrem štěňátka alespoň jednu dvě návštěvy. Poznejte matku a zkuste poznat i otce - většina chovatelů Chp kryje v ČR, je to přece jen naše národní plemeno, takže to není problém, poznat oba rodiče. Povaha je totiž dost důležitá, na výstavách je občas vídám, jak se dost bojí. Z části je určitě na vině socializace, ale z části i vrozená povaha....
Moc děkuji za rady❤️
aneleh
napsal(a):
A ještě dodám: spojte se s majiteli dřívějších odchovů a proberte zdraví, problémy atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

b.k
napsal(a):
A já dodám,že jsme v karanténě takže si pro žádné štěně nemůžete dojet..
Pak si nedovedu představit, co budou chovatelé dělat s odchovy. Ale zas, když můžou Pražáci na chalupy......
Což bezdotykově? Uvázat štěňátko u stromu a nový si ho odváže a s chovatelem si jenom zamává?
Monika1234133

XXX.XXX.139.115
b.k
napsal(a):
A já dodám,že jsme v karanténě takže si pro žádné štěně nemůžete dojet..
Tak to je samozřejmostí, jen zjišťuju info😄
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pak si nedovedu představit, co budou chovatelé dělat s odchovy
mají problém. tak jako asi 99 % lidi v tehle casech