Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
prosím o radu. Za pár týdnů si jedu s rodiči pro štěně a poslední dobou hodně přemýšlím o vhodné stravě a jako nejlepší možnost mě napadlo právě barfování. Několikrát jsem si přečetla všechno zde: http://www.manwe.eu/
Máme doma ještě sestřinou fenu NO, která měla dlouhou dobu potíže s granulemi. Nakonec nám naše veterinářka doporučila Fortify. Tyto granule používáme do teď, protože po nich nemá průjem, i když odpadu je víc, než dost a nezvrací. Přesto si myslím, že nejsou úplně dobré kvality.
Neberte mě zle. Vím, že každému psu vyhovuje něco jiného. Některým psům nedělá dobře ani nejkvalitnější krmivo a někteří se spraví po průměrném apod.
Já bych teda volila barf. Jediný problém vidím v cestování. Naše rodina hodně ráda cestuje (se psy), někdy i na několik dní a já si neumím představit, jak by to tedy probíhalo. Jsem v tomhle dost neznalá.
Díky za jakoukoliv radu a názor.
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Za pár týdnů si jedu s rodiči pro štěně a poslední dobou hodně přemýšlím o vhodné stravě a jako nejlepší možnost mě napadlo právě barfování. Několikrát jsem si přečetla všechno zde: http://www.manwe.eu/
Máme doma ještě sestřinou fenu NO, která měla dlouhou dobu potíže s granulemi. Nakonec nám naše veterinářka doporučila Fortify. Tyto granule používáme do teď, protože po nich nemá průjem, i když odpadu je víc, než dost a nezvrací. Přesto si myslím, že nejsou úplně dobré kvality.
Neberte mě zle. Vím, že každému psu vyhovuje něco jiného. Některým psům nedělá dobře ani nejkvalitnější krmivo a někteří se spraví po průměrném apod.
Já bych teda volila barf. Jediný problém vidím v cestování. Naše rodina hodně ráda cestuje (se psy), někdy i na několik dní a já si neumím představit, jak by to tedy probíhalo. Jsem v tomhle dost neznalá.
Já beru na cesty 100% masové konzervy. Popřípadě se dají vzít i granule, na ten týden to psa nezabije
Mí psi byli právě ti co průjmovali i po těch nejkvalitnějších granulích. Tedy ne, že by běhali urgentně a vícekrát, ale místo bobku, jim to teklo po rajtkách Skoro 2 roky, než jsem se, masírována reklamou, jak jsou granule to jediné správné krmení, odhodlala na maso. Granule jsem pořád měla v záloze a většinou dostávali jedno jídlo denně granule. Oni byli ale právě z těch, kterým granule chutnaly a klidně jim dali přednost před miskou masa. Takže doporučuju vyzkoušet a vybrat kvalitní granule, co chutnají a různě prostřídávat. Nemusí je vůbec dostávat denně, třeba i jednou-dvakrát týdně a možná mu i budou o to vzácnější. Musíte vyzkoušet, ono ani nic jiného nezbývá. Proč jste sestřině feně nezkusili také dávat maso?

lesnížínka
napsal(a):
Mí psi byli právě ti co průjmovali i po těch nejkvalitnějších granulích. Tedy ne, že by běhali urgentně a vícekrát, ale místo bobku, jim to teklo po rajtkách Skoro 2 roky, než jsem se, masírována reklamou, jak jsou granule to jediné správné krmení, odhodlala na maso. Granule jsem pořád měla v záloze a většinou dostávali jedno jídlo denně granule. Oni byli ale právě z těch, kterým granule chutnaly a klidně jim dali přednost před miskou masa. Takže doporučuju vyzkoušet a vybrat kvalitní granule, co chutnají a různě prostřídávat. Nemusí je vůbec dostávat denně, třeba i jednou-dvakrát týdně a možná mu i budou o to vzácnější. Musíte vyzkoušet, ono ani nic jiného nezbývá. Proč jste sestřině feně nezkusili také dávat maso?
No, s mou rodinou je to složitější. Sestra ani rodiče nechtějí zkoušet nic nového a o takovém krmení nic neví, takže do toho zkrátka nechtěli. Taky jim to přijde drahé, což jsem dnes mamku vyvedla z omylu, protože by to bylo o cca 300 korun levnější. A taky je naše veterinářka bývalá spolužačka mé mámy, takže na ni mamka nedá dopustit. Mé názory jsou většinou na vedlejším místě, protože veterinářka má vždycky pravdu.
Každopádně jsem se chtěla ještě zeptat, jestli nemáte nějaký typ, jak mám své rodiče, hlavně otce, přesvědčit, že je to to nejlepší, co psu mohu nabídnout, protože oni vždy krmili granulemi, zbytkami od stolu a podobně.
Taky jsem kdysi četla, že je dobré dávat i granule i barf, aby si žaludek zvykl na obě dvě varianty. Jak často tedy dávat granule? 2x do týdne ráno granule a jinak barf?
napsal(a):
No, s mou rodinou je to složitější. Sestra ani rodiče nechtějí zkoušet nic nového a o takovém krmení nic neví, takže do toho zkrátka nechtěli. Taky jim to přijde drahé, což jsem dnes mamku vyvedla z omylu, protože by to bylo o cca 300 korun levnější. A taky je naše veterinářka bývalá spolužačka mé mámy, takže na ni mamka nedá dopustit. Mé názory jsou většinou na vedlejším místě, protože veterinářka má vždycky pravdu.
Každopádně jsem se chtěla ještě zeptat, jestli nemáte nějaký typ, jak mám své rodiče, hlavně otce, přesvědčit, že je to to nejlepší, co psu mohu nabídnout, protože oni vždy krmili granulemi, zbytkami od stolu a podobně.
Taky jsem kdysi četla, že je dobré dávat i granule i barf, aby si žaludek zvykl na obě dvě varianty. Jak často tedy dávat granule? 2x do týdne ráno granule a jinak barf?
Pokud si přivezete štěndo na granulích, tak ho stejně na barf budete učit postupně, protože jeho trávící soustava na to není připravená a může to skončit zánětem žaludku, střev. Prostě do granulí bych vždy hodila pár masíček nadrobno. Třeba i měsíc a postupně obracela podíl granulí a masa. Nejdřív po měsíci, kdy už bude víc masa, než granulí, bych začala zkoušet přidávat kosti, začíná se kuřecíma(křídla, krky, skelety) protože jsou měkké. Zbytky od stolu. No, začínám být přesvědčená, že je to pro psa mnohem lepší, než granule. Psi mých prarodičů a rodičů byli vždycky jen a pouze krmení zbytky...a masa v tom bylo pomálu. Přesto se psi dožívali 15let, aniž by viděli někdy veterináře. Od doby granulové, jsou psi nemocní a nemocní. Nejsem zásadně proti granulím, sama jima částečně krmím, ale to podezření ve mě hlodá. Jak přesvědčit rodiče na maso? Granule jsou u nás na trhu pár desítek let. Psy měli lidi odjakživa. Čím ty psy asi tak krmili? Masem, chodilo se pro něj na jatka, do nuceného výseku, kde se dalo koupit levné maso. I teď se tak dá sehnat, pokud máte v okolí tu možnost. U nás třeba zrovna nic takového není, ale už mám jen jednoho starého psa, takže mu kupuju levnější maso pro lidi, třeba když je akce, nakoupím do mrazáku. Kdo měl hospodářství, každou chvíli se něco zabíjelo, slepice, králík k obědu, tak pes dostal uši, packy, pařáty, hlavy...

můj pes má hlavní jídlo syrové + granule stále k dispozici (u něj si to můžu dovolit, není popelnice), neboli každý den syrové i granule. A takto si to vybral sám.
lesnížínka
napsal(a):
Pokud si přivezete štěndo na granulích, tak ho stejně na barf budete učit postupně, protože jeho trávící soustava na to není připravená a může to skončit zánětem žaludku, střev. Prostě do granulí bych vždy hodila pár masíček nadrobno. Třeba i měsíc a postupně obracela podíl granulí a masa. Nejdřív po měsíci, kdy už bude víc masa, než granulí, bych začala zkoušet přidávat kosti, začíná se kuřecíma(křídla, krky, skelety) protože jsou měkké. Zbytky od stolu. No, začínám být přesvědčená, že je to pro psa mnohem lepší, než granule. Psi mých prarodičů a rodičů byli vždycky jen a pouze krmení zbytky...a masa v tom bylo pomálu. Přesto se psi dožívali 15let, aniž by viděli někdy veterináře. Od doby granulové, jsou psi nemocní a nemocní. Nejsem zásadně proti granulím, sama jima částečně krmím, ale to podezření ve mě hlodá. Jak přesvědčit rodiče na maso? Granule jsou u nás na trhu pár desítek let. Psy měli lidi odjakživa. Čím ty psy asi tak krmili? Masem, chodilo se pro něj na jatka, do nuceného výseku, kde se dalo koupit levné maso. I teď se tak dá sehnat, pokud máte v okolí tu možnost. U nás třeba zrovna nic takového není, ale už mám jen jednoho starého psa, takže mu kupuju levnější maso pro lidi, třeba když je akce, nakoupím do mrazáku. Kdo měl hospodářství, každou chvíli se něco zabíjelo, slepice, králík k obědu, tak pes dostal uši, packy, pařáty, hlavy...
Postupně ano, ale rozhodně ne měsíc u takhle malýho mimina. Kolik štěňat jste takhle převedla?
Maso netřeba míchat s granulema, dokonce se to ani nedoporučuje. Takovej prcek žere cca 5x denně, tak prostě některá z těch dávek může být maso - nejdřív lehce ovařené nebo zatažené v mikrovlnce, pak už syrové. Nejdřív jenom svalovina,během druhého až třetího týdne i vnitřnosti a pokud není problém, tak třetí až čtvrtý týden i kosti.
Mimochodem, i Novosádová doporučuje přechod ze dne na den, přináší nejmíň problémů a takhle malému štěněti ještě nestačil trávicí trakt zlenivět dlouhodobým krmením granulí.
Když jsem převáděla dvouměsíční mimi, nebyl vůbec žádnej problém ve smyslu zvracení nebo průjem, u dospělých granulářů to bylo o dost horší.
Terven
napsal(a):
Postupně ano, ale rozhodně ne měsíc u takhle malýho mimina. Kolik štěňat jste takhle převedla?
Maso netřeba míchat s granulema, dokonce se to ani nedoporučuje. Takovej prcek žere cca 5x denně, tak prostě některá z těch dávek může být maso - nejdřív lehce ovařené nebo zatažené v mikrovlnce, pak už syrové. Nejdřív jenom svalovina,během druhého až třetího týdne i vnitřnosti a pokud není problém, tak třetí až čtvrtý týden i kosti.
Mimochodem, i Novosádová doporučuje přechod ze dne na den, přináší nejmíň problémů a takhle malému štěněti ještě nestačil trávicí trakt zlenivět dlouhodobým krmením granulí.
Když jsem převáděla dvouměsíční mimi, nebyl vůbec žádnej problém ve smyslu zvracení nebo průjem, u dospělých granulářů to bylo o dost horší.
Štěnda jsem nepřevedla žádné, jdu na to selským rozumem. Minimálně jednou týdně se tu vyskytne někdo, kdo začne štěndo krmit masem a skončí to na veterině, ATB a nevím co ještě, protože pes bleje, kadí..Psala jsem měsíc, vy jste to rozepsala po týdnech a nakonec...je to měsíc. A proč tedy ovařené? Zajímá mne to z důvodu, že se píše, že v syrovém mase jsou ty důležité trávící enzymy.
Evv
napsal(a):
Zdravím, já osobně bych si se štěnětem AUO začínat barf netroufla, zkuste se zeptat čím a jak krmí chovatel a pokud vám s tím poradí proč né. Ale osobně bych počkala až bude štěně starší...
nesmysl, zřejmě jen pouze reklamou (nikoli znalostmi) podložená víra ve "vyváženost umělých srágor"
lesnížínka
napsal(a):
Štěnda jsem nepřevedla žádné, jdu na to selským rozumem. Minimálně jednou týdně se tu vyskytne někdo, kdo začne štěndo krmit masem a skončí to na veterině, ATB a nevím co ještě, protože pes bleje, kadí..Psala jsem měsíc, vy jste to rozepsala po týdnech a nakonec...je to měsíc. A proč tedy ovařené? Zajímá mne to z důvodu, že se píše, že v syrovém mase jsou ty důležité trávící enzymy.
Ovařené maso myslím den, dva, tři...to se pes bez těch enzymů jistě obejde, zvlášť, když v granulích, které žere dosud, taky žádné nejsou. Je to prostě jen proto, aby přechod nebyl tak náhlý.
Jsou i tací, kteří dají rovnou syrové a problém není.
Že by se tu minimálně jednou týdně objevil někdo, kdo převádí štěně z granulí na barf a štěně končí na veterině a atb? To asi chodím na jinou ifaunu...
Co tady teda občas čtu je, že pes intermitentně průjmuje při střídání různých značek granulí.

Minimálně jednou týdně se tu vyskytne někdo, kdo začne štěndo krmit masem a skončí to na veterině
taky asi ctu jinou faunu
na veterine konci ta stenata , co maji nejaky problem. A v tu chvili je vlastne i jedno, cim se krmi. Proste - nedala zmenu prostředí.
za me- pokud si nekdo priveze stene domu - tak ho ma nechat 3-4dny tak, jak je zvykle. pokud je ty cca 4 dny vse OK - pak uz muze menit co chce a potrebuje.

napsal(a):
Dobrý den,
Cestování žádný problém není, dokonce se ani člověk nemusí mazat s těžkými konzervami. Spousta výrobců nabízí sušené krmivo a spousta psů na mase s ním úspěšně funguje nejen na výletech, ale i doma. Já jako lenoch na přílohy většinou dávám právě sušenou, ráno ve smyku i kompletní směs. Dokonce si to můžete namíchat podle aktuálních potřeb psa. Netuším, kde všude je tahle možnost, ale já si krmivo míchám na Bohemia Pet Food. Jinak sušené krmivo už pár známých úspěšně použilo v přechodném období při převedení z keksů na normální stravu.
Vždycky,když jsem si kupovala štěně,převedla jsem ho na barf ze dne na den, prostě u chovatele dostal granule,doma maso a nikdy nebyl problém. U takhle malého štěněte opravdu není důvod přecházet postupně. Jasný,nedám mu první žrádlo kuřecí křídlo,ale jemně mletý hovězí,krůtí,telecí klidně okamžitě. Důvod k postupnýmu přechodu je u dospělých psů,kteří celý život nedostali nic jinýho,než granule a zažívání si neporadí ani s kusem buřtu z griovačky. I 14 letou babu z útulku jsem převedla za týden, první tři dny vaření,pak napůl a pak už měla normální maso,který jí,světe div se, vyřešilo chronický průjem,u kterého nemohli přijít na to,z čeho je.
Ad cestování - tak pokud jako rodina nemáte ve zvyku cestovat na týden pod stan v divočině, kde civilizace je x km vzdálená,není problém sjet do nejbližšího konzumu ve vesnici a koupit kuřecí křídla,stehna atd. Nebo samozřejmě řešit sušeným, 100% konzervou atd. Rozhodně to není problém
janaa
napsal(a):
Vždycky,když jsem si kupovala štěně,převedla jsem ho na barf ze dne na den, prostě u chovatele dostal granule,doma maso a nikdy nebyl problém. U takhle malého štěněte opravdu není důvod přecházet postupně. Jasný,nedám mu první žrádlo kuřecí křídlo,ale jemně mletý hovězí,krůtí,telecí klidně okamžitě. Důvod k postupnýmu přechodu je u dospělých psů,kteří celý život nedostali nic jinýho,než granule a zažívání si neporadí ani s kusem buřtu z griovačky. I 14 letou babu z útulku jsem převedla za týden, první tři dny vaření,pak napůl a pak už měla normální maso,který jí,světe div se, vyřešilo chronický průjem,u kterého nemohli přijít na to,z čeho je.
Ad cestování - tak pokud jako rodina nemáte ve zvyku cestovat na týden pod stan v divočině, kde civilizace je x km vzdálená,není problém sjet do nejbližšího konzumu ve vesnici a koupit kuřecí křídla,stehna atd. Nebo samozřejmě řešit sušeným, 100% konzervou atd. Rozhodně to není problém
Jenže pokud fena matka je celou dobu jen na granulích, to štěndo se narodí s normálním trávením? Nevím, fakt, že ne, proto se ptám.
Terven
napsal(a):
Ano, narodi. Proc by proboha nemelo? Granule jsou sice sajrajt, ale genetickou vybavu snad zatim nemeni 😏
No, až o genetice bych se nebavila, spíš nějaké predispozice k tomu, které třeba štěně může podědit. Nevím, třeba když to vyženu do extrému, může být fena pátá generace psů pouze granulových, totéž otec pes. Vy jste si jistá tím, co a jak moc to může ovlivnit? Třeba tolik psů s alergiema na maso teď. Někde se vzali(ti psi) změnila se jim genetika? Čím?
lesnížínka
napsal(a):
Jenže pokud fena matka je celou dobu jen na granulích, to štěndo se narodí s normálním trávením? Nevím, fakt, že ne, proto se ptám.
Jasně,že narodí. Každý malý štěně je šelma a schopná podle toho žrát. Pokud by tomu tak nebylo,tak by se štěňata po rodičích granulářích nemohla na maso převést nikdy

lesnížínka
napsal(a):
No, až o genetice bych se nebavila, spíš nějaké predispozice k tomu, které třeba štěně může podědit. Nevím, třeba když to vyženu do extrému, může být fena pátá generace psů pouze granulových, totéž otec pes. Vy jste si jistá tím, co a jak moc to může ovlivnit? Třeba tolik psů s alergiema na maso teď. Někde se vzali(ti psi) změnila se jim genetika? Čím?
Třeba tolik psů s alergiema na maso teď.
alergie na grancle jsou mnohem castejsi. a "leci"se prave tim, ze se psovi da maso
lesnížínka
napsal(a):
Nevím, fakt, že ne, proto se ptám.
řikal jsem si, že na vaše myšlenkové "perly či kotrmelce" už nebudu reagovat...ale zase mi to nevyšlo
představte si, to určitě svedete
že zarytým mnohaletým veganům se narodí dítě a pokud se vůbec dožije převedení na tuhou stravu - tak třeba pak u babičky by dostalo maso - tím ho musí určitě zabít ...kravina, co ?
No a takhle je to u vás skoro se vším ...
lupus4
napsal(a):
Nevím, fakt, že ne, proto se ptám.
řikal jsem si, že na vaše myšlenkové "perly či kotrmelce" už nebudu reagovat...ale zase mi to nevyšlo
představte si, to určitě svedete
že zarytým mnohaletým veganům se narodí dítě a pokud se vůbec dožije převedení na tuhou stravu - tak třeba pak u babičky by dostalo maso - tím ho musí určitě zabít ...kravina, co ?
No a takhle je to u vás skoro se vším ...
Ale prosím vás, chytrou tu můžu hrát léta, ale nejsem sketa, nebudu tu házet moudrama, které jsem nevymyslela, ale prostě vyčetla, že áno. I tohle si můžu přečíst, jen nějak už nevěřím všemu, co je psáno, takže to nechám proběhnout tady, jelikože víc hlav, víc rozumu, možná i víc, než ,,vědci zjistili". Takové kraviny, jako, že je alergie na granule častější než na maso, mi sem opravdu psát nemusíte. A to mě taky neudiví. Spíš mě udiví u psa ta alergie na maso, protože na tom není normálního už nic. A konkrétně pro vás genie: nečetla jsem o tom, že by vegani tím, že nejí maso měli změněné trávení(i když pravda, moc se o tuto problematiku nezajímám) protože krom toho masa(co tedy nejí) jí milion jiných věcí. Ovšem granule...to je jiný level.
lesnížínka
napsal(a):
Podedit lze pouze neco, co ma rodic v genech. Tezko ma matka v genech zakodovano, ze zere granule, genova vybava je vrozena, ta se behem zivota nemeni.
lupus4
napsal(a):
je to marný...je to marný...je to marný...
škoda jen, že inteligentní (třeba megi) se nechají otrávit a prosťáčci si melou a melou a melou
už mlčím, tak nemusíte reagovat,
A škoda, že někteří sem chodí jen proto, aby si poléčili své mindráky. Osobně vás neznám, takže si vaši inteligenci netroufnu hodnotit a tedy ani nazývat vás prosťáčkem. Možná jste inteligentní, až to tady září, ale slušnosti jste nepobral. I tak se ale měří kvality člověka...jestli se to k vám ještě nedostalo.

Terven
napsal(a):
Podedit lze pouze neco, co ma rodic v genech. Tezko ma matka v genech zakodovano, ze zere granule, genova vybava je vrozena, ta se behem zivota nemeni.
noo
jako se mění živočišstvo od dob dinosaurů, a ještě dřív, v důsledku změn prostředí včetně potravy
jako se změnila od časů vlka
jako jsou odlišnosti dle plemen
tak by bylo lze očekávat změny i v důsledku dlouhodobých změn v potravě
ne?
napsal(a):
noo
jako se mění živočišstvo od dob dinosaurů, a ještě dřív, v důsledku změn prostředí včetně potravy
jako se změnila od časů vlka
jako jsou odlišnosti dle plemen
tak by bylo lze očekávat změny i v důsledku dlouhodobých změn v potravě
ne?
Ale tak to se bavíme o tisícovkách let a ne o 20,25 rocích. Až budou psi tisíc let výhradně na granulích bez čehokoli jinýho,tak to začne připadat v úvahu

1. nemyslím, že by to byl až tak dlouhý časový úsek
2. jsem to psala jako reakci na neměnnost genetické výbavy
napsal(a):
1. nemyslím, že by to byl až tak dlouhý časový úsek
2. jsem to psala jako reakci na neměnnost genetické výbavy
Fakt si nemyslim, ze se muze u stenete vyskytnout neschopnost travit maso kvuli tomu, ze jeho matka a babicka zraly vyhradne granule.
Takove zmeny se dejou, jak pise janaa, v ponekud delsim casovem horizontu. To se pak geneticka vybava meni jaksi v ramci druhu, ale urcite ne u jednotlivce behem zivota- v zavislosti na tom, co zere a jak zije.
A granule jsou na svete cca 30 let... to je na takovou zmenu sakra malo.
Terven
napsal(a):
Fakt si nemyslim, ze se muze u stenete vyskytnout neschopnost travit maso kvuli tomu, ze jeho matka a babicka zraly vyhradne granule.
Takove zmeny se dejou, jak pise janaa, v ponekud delsim casovem horizontu. To se pak geneticka vybava meni jaksi v ramci druhu, ale urcite ne u jednotlivce behem zivota- v zavislosti na tom, co zere a jak zije.
A granule jsou na svete cca 30 let... to je na takovou zmenu sakra malo.
Granule jsou na světě od 30.let minulého století...ale to je jedno, je to krátká doba na genetické změny, jak píšete, ale na nějaké ovlivnění trávení(natož zdraví zvířat) možná ne.

ano terven
ale to nic nemění na tom, že ke změnám dochází.......
lesnížínka
napsal(a):
Granule jsou na světě od 30.let minulého století...ale to je jedno, je to krátká doba na genetické změny, jak píšete, ale na nějaké ovlivnění trávení(natož zdraví zvířat) možná ne.
Jiste, ovlivneni traveni urcite, ale pouze u konkretniho jedince. Pokud neni zmenena geneticka vybava, potomkum to neni jak predat😀
lesnížínka
napsal(a):
Ha, ještě jedna úvaha. Vždyť přece i lidi se za několik desítek let změnili! Minimálně vyrostli, to že ztloustli ani nerozebírám a všechno jen z přemíry jídla. Takže jídlo...toho může ovlivnit hodně. Změnila se genetika, když najednou mají všichni o 10cm víc?
Ne,jsou kvalitně krmení
lesnížínka
napsal(a):
Myslíte, že kdyby jste tak ,,kvalitně" krmila psa, vyroste 10cm nad své rodiče? Nad standard plemene? Vlastně...ví se, kolik má člověk výšku, zakódovanou(danou) v DNA? To jen tak polemizuju..
Ne, ale když vezmu dva sourozence, a jednoho budu krmit podměrečně velmi nekvalitně a druhého kvalitně pestře s ohledem na jeho potřeby,tak věřím,že první bude podtržený a podměrečný
lesnížínka
napsal(a):
Myslíte, že kdyby jste tak ,,kvalitně" krmila psa, vyroste 10cm nad své rodiče? Nad standard plemene? Vlastně...ví se, kolik má člověk výšku, zakódovanou(danou) v DNA? To jen tak polemizuju..
To je trochu slozitejsi - vase geneticka vybava vam umoznuje telesnou vysku od - do... a to, jestli dosahnete sveho mozneho maxima anebo zustanete na minimu, mohou ovlivnit vnejsi podminky.
S tema granulema je to podobny nesmysl, jako kdybyste tvrdila, ze dite vegetarianu nebude schopne travit maso.

janaa
napsal(a):
Ne, ale když vezmu dva sourozence, a jednoho budu krmit podměrečně velmi nekvalitně a druhého kvalitně pestře s ohledem na jeho potřeby,tak věřím,že první bude podtržený a podměrečný
tak to si teda nemyslim,
vyrostou oba tak, jak mají dano do vinku. ten blbe krmeny to muze odnest zdravotne.
Terven
napsal(a):
To je trochu slozitejsi - vase geneticka vybava vam umoznuje telesnou vysku od - do... a to, jestli dosahnete sveho mozneho maxima anebo zustanete na minimu, mohou ovlivnit vnejsi podminky.
S tema granulema je to podobny nesmysl, jako kdybyste tvrdila, ze dite vegetarianu nebude schopne travit maso.
Netvrdím to, jsou to úvahy. Ale když jste na to narazila...třeba 5.generace veganů opravdu bude mít potíže s trávením masa. Víte jistě, že ne?
To je trochu slozitejsi - vase geneticka vybava vam umoznuje telesnou vysku od - do...
To ví každý chovatel, že např. spojením jedinců na hranicích standardu
tj. třeba u SH fena 51cm, pes 56 cm nedostane "zprůměrované" potomstvo, ale malé, velké i střední. Je to proto, že genetický kód zodpovídající za výšku je multifaktoriální. Čili na definitivní výšce podílí ne jeden, ale několik různých genů.
Ty kódují nejen například tvorbu růstového hormonu a jeho receptorů, ale také růst kostí, odpovědi buněk na působení růstového hormonu nebo vnímavost těla vůči vlivům, které mohou růst zpomalit
+ např. třeba i vliv kastrace markantní např býkXvůl
Kromě genů hraje v růstu zásadní roli vliv prostředí a výživy.
Ale to by měli být obecně známé věci.
napsal(a):
tak to si teda nemyslim,
vyrostou oba tak, jak mají dano do vinku. ten blbe krmeny to muze odnest zdravotne.
Viděla jsem dost podtržených psů ze špatných podmínek, stejně jako psů,co je majitelé drželi v dobré víře na strašidelných granulích a minimu bílkovin,vždyt to je přeci zlo, a byli to podtrženci slabé konstituce a menší než jejich sourozenci. Když není odkud brát,tak se to na tom těle prostě odrazí. Samozřejmě jsou psi,co vyrostou dobře všemu navzdory, a je jim to shůry dáno,ale nějaké obecné zákonitosti platí

Prostě granule jsou jinak. U štěněte psycho hledání granulí, po kterých nebude mít náběh na průjem a rozhozené trávení. Nakonec vyšlo najevo, že v nich nemůže být ani stopa kuřete, ani ten tuk. Vejce nevadila. Jinak se může cpát kuřecím od rána do večera a bez problému. Nikdy mi to nikdo nevysvětlil. Upozorňuji, že pokusy probíhaly měsíc po přechodu na normální stravu ze dne na den, kdy se trávení srovnalo okamžitě. Byla jsem tupec, ale hodně práce, kam jsem ho brala s sebou, na jídle 3 x denně byl do roka a nebylo úplně reálné zajistit syrové. Nakonec jsem skončila na granclích 12 nebo 10 kg za dvojku, občas konzerva Wolfsblut. Ale večeře už každý druhý den syrové. Normálně od řezníka, vzala jsem maso, droby, srdce, pro polykače mlátila křídla na atomy (to dělám dodnes, když doma zpracovávám celou drůbež)... Teď má z barf shopu základ kompletku kachnu a krůtu, sledě, makrely, vepřové vnitřnosti, příloha sušená bez levných sacharidů (nabírá mi po nich). Oproti granulím poloviční náklady, jen mi zabral šuplík v mrazáku. Ale zas našel uplatnění Curver barel na granule s hermeticky uzavřenou "vegetou".
lesnížínka
napsal(a):
Ha, ještě jedna úvaha. Vždyť přece i lidi se za několik desítek let změnili! Minimálně vyrostli, to že ztloustli ani nerozebírám a všechno jen z přemíry jídla. Takže jídlo...toho může ovlivnit hodně. Změnila se genetika, když najednou mají všichni o 10cm víc?
Tohle jsem našla na "OSLOVI". Sice trochu delší text, ale je to celkem zajímavé...jak to vlastně je s tím tělesným vzrůstem u lidí :
"Ve středověku byli lidé malí, protože jinak by se nevešli do těch malých brnění, co vídáme na hradech a zámcích. To je přeci jasné.
No, není. Neplatí to přinejmenším pro období od 9. do 11, století a pro severní Evropu – tedy pro území dnešní Velké Británie, Islandu, Norska, Švédska a Dánska. Jak dokázal svými výzkumy raně středověkých pohřebišť Richard Steckel z Ohio State University, v té době se pohybovala průměrná výška lidí kolem 175 cm. V 17. a 18. století měřili lidé v téže oblasti v průměru o plných 7 cm méně. Z tohoto „zakrslictví“ se vzpamatovali teprve ve 20. století.
Překvapivá výška lidí v raném středověku souvisí s příhodným klimatem. Teploty byly tehdy o 2 až 3 stupně vyšší než po roce 1300. Lidské populace byly malé a měly dost půdy na to, aby si vypěstovaly dostatek potravin. Zároveň byly izolované skupiny chráněny před šířením infekcí. Podle Steckela není náhoda, že se morové rány šířily Evropou až ve 14. století, kdy se začal rozvíjet obchod a bariéry izolující jednotlivé menší populace díky tomu padly.
A jak je to s těmi maličkými brněními? Mnohá z brnění, která dnes vidíme vystavena, prý nikdy nebyla určena k praktickému používání. Byly to dekorace a jako takové nebyly vyráběny v životním měřítku."
lesnížínka
napsal(a):
Netvrdím to, jsou to úvahy. Ale když jste na to narazila...třeba 5.generace veganů opravdu bude mít potíže s trávením masa. Víte jistě, že ne?
Já myslím, že ne. Proč by měla? Člověk je všežravec a je na této planetě 3 milióny let. Tak přece 5 generací = 100 let nic nezmění.
lesnížínka
napsal(a):
To bych řekla, že vím jistě
Zkusím to ještě jednou, ale moc šancí si nedávám. Potomkům můžete předat pouze to, co máte v genech. Pokud se vám jaksi cokoli přihodí během života a jakkoli vás to ovlivní, vaše děti to nepodědí.
Zlomíte-li si nos po pádu z koloběžky a budete-li ho mít od té doby křivej, nemusíte na plastiku kvůli tomu, aby to nezdědily vaše děti.
Pokud v životě zvolíte nějakou extrémní dietu, ovlivní to váš trávicí trakt, ale ne vaše geny.
Přesvědčit někoho o vhodnosti krmení syrovým masem jde velice snadno, tím že ho necháte uklízet bobky po psovi který je tak krmený. Kolik toho vyprodukuje pes na granulích a kolik na barfu je až neuvěřitelný rozdíl. Mým odhadem tak 4 x více. U malého štěněte se není třeba přechodu na syrové maso opravdu bát. Se zažíváním zdravéha psa to udělá opravdu zázraky. Dovolená s konzervou se dá bez potíží zvládnout.

marcelaamax
napsal(a):
Vy co jste přecházeli z granulí na maso - opravdu jste viděli ten rozdíl v množství bobků? U nás teda zatím všechno při starém . Na granulích to bylo 1-2 denně, teď taky. Velikost a konzistence taky stejná
ANO.....a hlavně v objemu "jedné dávky"
Stanislav_Jedlicka
napsal(a):
fakt si nevymýšlím u našich psů je to obrovský rozdíl :)
Není to i o velikosti, či konstituci psa? Taky vidím rozdíl. Na granulích je to nafouklá světlá hmota, která ani pořádně nedrží pohromadě, na mase tmavé, pevné, úhlédné bobky, které se dají i sebrat či odkopnout pod keř.

marcelaamax
napsal(a):
Vy co jste přecházeli z granulí na maso - opravdu jste viděli ten rozdíl v množství bobků? U nás teda zatím všechno při starém . Na granulích to bylo 1-2 denně, teď taky. Velikost a konzistence taky stejná
To je podle toho, co pes polkne. Maso se stráví skoro komolet, z něj je odpad jak od čivavy. Čím víc vlákniny, tím víc jde ven. A protože mi psa cpe maminka (naštěstí už jsem jí vysvětlila, že když už se musí živit od rána do večera, ať jsou to aspoň kedlubny, okurky, mrkev, ředkvičky...), tak kadí jako doga. Když je jen se mnou, tak vyprodukuje cca o 2/5 méně, než když byl kdysi na granulích.