Děkuji za rady a tipy :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2020 11:22
Katka12345

XXX.XXX.32.40

Zdravím všechny :) Za šest týdnů si jedeme s přítelem pro štěně slovenského čuvače. Předchozího pejska jsme se ujali po smrti majitele, takže jsme spíše pracovali s tím, co už pejsek uměl a zlepšovali, co se dalo. Nyní ale jdeme rovnou do štěňátka a ráda bych nějaké rady do začátku. Pejsek to bude venkovní, máme obrovskou zahradu, trávíme spoustu času venku a myslíme, že čuvač by vevnitř trpěl (bude zvyklý venku i od chovatelů). Rádi bychom,a by přes noc byl pouštěný přes celý pozemek, který je samozřejmě oplocený. I tak si ale myslíme, že je hloupost pouštět ho hned od prvních dnů takto na celou zahradu. Přece jen to ještě nebude znát a nebude to u nás vnímat jako doma, tak aby se nechtěl zaběhnout. Četla jsem, že nejlepší je prvních pár dní spát se štěnětem třeba v kotci. Jaké máte zkušenosti? Kdy pes "zvládne" mít celou zahradu pro sebe? Respektive, kdy je dostatečně "zralý" aby pochopil, že to je jeho pozemek?
A jak je to s délkou procházek u takto malého prcka? Jak dlouho čekat, než začneme se psem chodit i dál do vesnice, aby si zvyklo? Bydlíme více méně na samotě a máme obrovský kus lesa, takže ze začátku budeme chodit určitě spíše tam, aby se zbytečně nestresoval.
Děkuji moc za rady a tipy. Opravdu chceme, aby byl pejsek u nás spokojený a abychom nic nepodcenili :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2020 11:40

"Jak dlouho čekat, než začneme se psem chodit i dál do vesnice, aby si zvyklo? Bydlíme více méně na samotě a máme obrovský kus lesa, takže ze začátku budeme chodit určitě spíše tam, aby se zbytečně nestresoval."

naopak
štěně lépe pobírá nové vjemy (pokud má oporu ve svém člověku....pokud ji teda potřebuje), zejména u konzervativních, samostatných a teritoriálních plemen
takže se štěnětem chodit kamkoliv, seznamovat se vším
zejména do vesnice, lidi, auta psi kočky, popeláři, obchody.......
přičemž samozřejmě v míře přiměřené, ne ho zahltit vjemy, až nevnímá nic

a co se týká druhého,respektive prvního - mám názor, že štěně má být VE své smečce, ne vedle, opět více nabývá důležitosti u těch "samostatných" plemen (by se zde hodilo "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá" )

4.4.2020 11:41

No my jsme ovčandu jako štěndo taky ještě na noc zavírali do kotce, aby náhodou nedělala nějaký bejkárny a neublížila si...třeba, ale přiznám se, že venku byla, až když odrostla z toho mimča a začala být tím, co bych nazvala "samostatnější štěndo", že už se tolik nedržela "máminy sukně" , do té doby spala normálně v posteli, v kotci mi to pro mě- člověka nepřijde moc pohodlné.

Někdo tvrdí, že venkovní pes by měl být hned a striktně venku, já si myslím, že i když je štěndo naučené od chovatele na pobyt venku, tak ale je tam se sourozenci, s rodiči nebo minimálně s maminkou...a rozdíl, když je samo. Ale záleží to hodně na povaze štěněte, moje současná fena by s tím myslím neměla problém, nebyla ukňouránek ale samostatná jednotka hned od začátku, té by bylo asi jedno, že jí po večeři zavřu do kotce a řeknu "dobrou", pes naopak ukňouránek na entou.

Co se procházek týče, tak určitě nepřetěžovat, ale délka je myslím si individuální, to tak nějak člověk na štěněti vidí, kdy je ještě plné elánu a kdy už to stačí, může se jít i na delší prochajdu, není problém sednout někam na mez, dát si sváču, nechat štěndo odpočinout a ťapkat zpátky.

Se štěňatama jsem chodila ven hned...druhý den šup na prochajdu, zkraje to bylo spíš na otrkání, hlavně se psem byla půl hodinová prochajda defakto na roh ulice a zpátky, ale jinak bych řekla, že těch 45 minut až hoďka běžně, ono než se člověk se štěňatama někam docrcá, tak ta hoďka může být trasa třeba jen půl kiláku tam...poběhat na louce a půl kiláku zpátky.

4.4.2020 12:31
Katka12345

XXX.XXX.32.40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Jak dlouho čekat, než začneme se psem chodit i dál do vesnice, aby si zvyklo? Bydlíme více méně na samotě a máme obrovský kus lesa, takže ze začátku budeme chodit určitě spíše tam, aby se zbytečně nestresoval."

naopak
štěně lépe pobírá nové vjemy (pokud má oporu ve svém člověku....pokud ji teda potřebuje), zejména u konzervativních, samostatných a teritoriálních plemen
takže se štěnětem chodit kamkoliv, seznamovat se vším
zejména do vesnice, lidi, auta psi kočky, popeláři, obchody.......
přičemž samozřejmě v míře přiměřené, ne ho zahltit vjemy, až nevnímá nic

a co se týká druhého,respektive prvního - mám názor, že štěně má být VE své smečce, ne vedle, opět více nabývá důležitosti u těch "samostatných" plemen (by se zde hodilo "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá" )

Popravdě jsme vybírali trochu "samostatnější plemeno", protože předchozí byl kříženec vlčáka a huskyho a byl na nás tak fixovaný (pravděpodobně tím, že o ty předchozí majitele přišel), že jsme nemohli dojít ani k popelnici bez toho, aby on začal bláznit a tesknit. Což určitě uznáte, že není úplně praktické, pokud člověk musí normálně do práce.
I tak ale zastávám názor, že pes je člen rodiny a nikdy bych ho nenechala celý den fungovat samotného. Pes se má pořizovat, jen pokud s ním tu smečku chcete utvořit. Utrhlo by mi srdce nechat psa bez povšimnutí celý den venku. Takže to opravdu není tak, že ho chceme šupnout ven a ignorovat. To jen na vysvětlení. Ale děkuji :)

4.4.2020 12:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Katka12345 napsal(a):
Popravdě jsme vybírali trochu "samostatnější plemeno", protože předchozí byl kříženec vlčáka a huskyho a byl na nás tak fixovaný (pravděpodobně tím, že o ty předchozí majitele přišel), že jsme nemohli dojít ani k popelnici bez toho, aby on začal bláznit a tesknit. Což určitě uznáte, že není úplně praktické, pokud člověk musí normálně do práce.
I tak ale zastávám názor, že pes je člen rodiny a nikdy bych ho nenechala celý den fungovat samotného. Pes se má pořizovat, jen pokud s ním tu smečku chcete utvořit. Utrhlo by mi srdce nechat psa bez povšimnutí celý den venku. Takže to opravdu není tak, že ho chceme šupnout ven a ignorovat. To jen na vysvětlení. Ale děkuji :)

Štěně berňáka jsem pořizovala do podobných podmínek jako máte vy s tím, že celodenně pracuju v zahradě, bylo to na jaře, takže tehdy opravdu celodenně až do podzimu a za měsíc se jelo pro druhé štěndo. S berňuchou jsme zároveň přivezli i kotě, takže si oba spolu v boudě, zvykali jak na sebe, tak na nás a nikdo nebyl sám. Ráno kolem 5-6h jsem sledovala z okna, jestli už se vzbudil, první den vyšel před boudičku, zakňoural asi tak 3 sekundy a vlezl si zpátky do boudy. Tak jsem se oblékla a šla za ním, vzala ho před boudu ven, pohráli jsme si a když jsem viděla, že by ještě spinkal, nechala jsem ho tam, se slovy, že jdu snídat a zase přijdu, jsem ho tam nechala. Podruhé vylezl kolem 8h a já pak někdy kolem 9h To jsem byla venku do oběda, tedy u nás cca do 14h. A pak od 16h do tmy. V nějakých 22h jsem šla dát poslední jídlo a šli jsme spinkat. Tak každý den a nekňučel už nikdy. Měl paničku celý den u sebe a v noci byl rád, že ho neotravuje a nechá vyspat Že by štěndo bloumalo samo po zahradě se bát nemusíte, to fakt nebude, myslím, že ani čuvač. Bude se držet u boudy, u domu. Myslím, že každý pes v zahradě volně ložený, skončí někde u vchodových dvěří. U nás to byl zadní vchod, kterým chodíme vlastně hlavně ven. Psi, ač v noci spinkali v boudě, se pak ráno už nastěhovali ke dveřím a vyhlíželi. Co se procházek týká, na to máme u nás skvělou cestičku kolem potoka, kde se dají potkat seousedé, sousedé s pejsky, občas tam jede někdo i na kole a je to cca 700m k mojí mamce a babči. Mamka měla starého křížence Alfíka, který štěnda usměrňoval a učil psímu chování. Na dvoře slepice a králíci, doufala jsem, že se tam naučí s nima fungovat. Berňucha v pohodě, ale na druhé štěndo, samojeda, tohlde nefungovalo. Jakmile dospíval, začal slípky lovit. Pak už k babči jen pod dozorem. Takže vjemů dost. No a samozřejmě po vesnici, chůze po chodnících, pi krajnici, tedy na vodítku, auta...a mazliči Po vesnici...už si přesně nepamatuju, ale nejspíš tak za 14 dní, až si trochu zvyknul na obojek a vodítko.

4.4.2020 14:00
karo2702

XXX.XXX.142.230

Já mám psa také venku, ale musím říct, že je mnohem lepší mít štěně nejdřív 1-2 měsíce doma a ven ho zvykat postupně. Pejsek se na vás naváže, vytvoříte si pevný vztah. Taky je to pro něj mnohem lepší, když je odtržený od známého prostředí, sourozenců, maminky. Sice říkáte, že byste s ním ten první týden spala venku, neumím si to ale pořádně představit. Vám by byla zima, mu taky. Do boudy si nevleze, tam nebudete vy a venku prostě mrzne Toť můj názor

4.4.2020 14:17

Já si štěňata původně pořizovala taky jako venkovní, jsou to dvojčata, takže by odpadlo i to, že malé mimi bude muset být venku samo. To, že nakonec mám "gaučáky" nemění nic na počátečním režimu - štěně doma a potažmo v posteli, neboť to je praktické pro mě, nikdo v noci nepláče a pokud se štěně vzbudí, tak probudí i mě a můžu ven.

Nemyslím si, že by to nešlo - štěně hned ven viz to co popisovala lesnížínka, ale i když vezmu v úvahu, že jsou štěňata, co prostě večer zalehnou a spinkaj a neprobrečí celou noc u majitelů "tvrďáků" kteří se drží dogmatu, že se to musí vydržet a že si štěně zvykne, tak musím napsat, že tímhle se nový páníček připravuje o to nejúžasnější...alespoň pro mě...když psí mimčo večer usíná přitulené ke mě, když ho "uhladím" k spánku a do ouška mu můžu šeptat ty infantilní nesmysly, jako že je to nejúžasnější a nynané štěňátko na světě, že je to maminčin chlapeček (popř.holčička) a že ho nedám.

A pokud si omylem místo štěněte pořídíte piraňu, provádějící na vás celý den útok, štěně na které pomalu nemůžete sáhnout, protože v tu chvíli ho máte zakouslé v ruce, prostě ďábla převlečeného za štěně, tak tahle chvíle, kdy vám ten malý tyran usíná v náručí, je jediná, kdy je možno se "beztrestně" pomazlindovat a všechny okamžiky, kdy musíte přes den počítat do deseti, ta bolest, když vám štěndo "ukouslo" nos jsou zapomenuty a vy té potvoře říkáte, že je to ta nejhodnější a nejkrásnější holčička na světě.

4.4.2020 14:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já si štěňata původně pořizovala taky jako venkovní, jsou to dvojčata, takže by odpadlo i to, že malé mimi bude muset být venku samo. To, že nakonec mám "gaučáky" nemění nic na počátečním režimu - štěně doma a potažmo v posteli, neboť to je praktické pro mě, nikdo v noci nepláče a pokud se štěně vzbudí, tak probudí i mě a můžu ven.

Nemyslím si, že by to nešlo - štěně hned ven viz to co popisovala lesnížínka, ale i když vezmu v úvahu, že jsou štěňata, co prostě večer zalehnou a spinkaj a neprobrečí celou noc u majitelů "tvrďáků" kteří se drží dogmatu, že se to musí vydržet a že si štěně zvykne, tak musím napsat, že tímhle se nový páníček připravuje o to nejúžasnější...alespoň pro mě...když psí mimčo večer usíná přitulené ke mě, když ho "uhladím" k spánku a do ouška mu můžu šeptat ty infantilní nesmysly, jako že je to nejúžasnější a nynané štěňátko na světě, že je to maminčin chlapeček (popř.holčička) a že ho nedám.

A pokud si omylem místo štěněte pořídíte piraňu, provádějící na vás celý den útok, štěně na které pomalu nemůžete sáhnout, protože v tu chvíli ho máte zakouslé v ruce, prostě ďábla převlečeného za štěně, tak tahle chvíle, kdy vám ten malý tyran usíná v náručí, je jediná, kdy je možno se "beztrestně" pomazlindovat a všechny okamžiky, kdy musíte přes den počítat do deseti, ta bolest, když vám štěndo "ukouslo" nos jsou zapomenuty a vy té potvoře říkáte, že je to ta nejhodnější a nejkrásnější holčička na světě.

Ale já takhle v boudě štěndo taky vždycky uspávala...uhladila jsem ho a až usnulo, šla jsem domů. Výhoda velkého psa s velkou boudou Kdybych chtěla, tak bych tam i vlezla celá(několikrát jsem tam i se psy byla) páč jsem prcek. Ale to bych ho zase štracháním se ven vzbudila O tom navázání se....kdybych to posuzovala podle samíka, tak bych řekla jo, pes venku my doma...fakt na houby. Jenže to tak není. Berňucha byl závislák i když vyrostl jen venku, s druhým psem. Je to spíš plemenem, jestli to má ve standardu, tak prostě takový bude, jemu stačí, že ví, kde jsme. U čuvače si troufnu říct, že je to podobné jako u samíka, je to víc samostatná jednotka, i když asi až ne takový extrém

4.4.2020 14:49

lesnížínka napsal(a):
Ale já takhle v boudě štěndo taky vždycky uspávala...uhladila jsem ho a až usnulo, šla jsem domů. Výhoda velkého psa s velkou boudou Kdybych chtěla, tak bych tam i vlezla celá(několikrát jsem tam i se psy byla) páč jsem prcek. Ale to bych ho zase štracháním se ven vzbudila O tom navázání se....kdybych to posuzovala podle samíka, tak bych řekla jo, pes venku my doma...fakt na houby. Jenže to tak není. Berňucha byl závislák i když vyrostl jen venku, s druhým psem. Je to spíš plemenem, jestli to má ve standardu, tak prostě takový bude, jemu stačí, že ví, kde jsme. U čuvače si troufnu říct, že je to podobné jako u samíka, je to víc samostatná jednotka, i když asi až ne takový extrém

Já o svém způsobu...režimu štěňat v posteli....nepřemýšlím z hlediska nějakého navázání na mojí osobu, když opomenu čistě praktickou stránku, tak je to proto, že to tak chci já.
Nevím jestli je to tím, že jsem si celý život přála psa a mohla jsem ho mít až v dospělém věku, ale pořád to je pro mě úžasný a štěně....tak to je juchůůůůů, mám štěně a jsem pak jako dítě, jasně že chci se štěnětem spát v posteli, které dítě nechce, všechny děti, co znám a přejí si pejska, tak přemlouvají rodiče, aby s nima mohlo to štěndo spát v pokojíčku....jsem na tom stejně, jen nemusím nikoho přemlouvat a to štěně si do postele vzít můžu.
Vím, že vy to máte jinak a neříkám, že je to lepší nebo horší.....a vůbec do toho nebudu plést nějaké vztahy se psem, vím že jste berňušku milovala, vím že Worička taky milujete a děláte pro něj první poslední i když s vámi nespí v posteli.....

4.4.2020 14:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já o svém způsobu...režimu štěňat v posteli....nepřemýšlím z hlediska nějakého navázání na mojí osobu, když opomenu čistě praktickou stránku, tak je to proto, že to tak chci já.
Nevím jestli je to tím, že jsem si celý život přála psa a mohla jsem ho mít až v dospělém věku, ale pořád to je pro mě úžasný a štěně....tak to je juchůůůůů, mám štěně a jsem pak jako dítě, jasně že chci se štěnětem spát v posteli, které dítě nechce, všechny děti, co znám a přejí si pejska, tak přemlouvají rodiče, aby s nima mohlo to štěndo spát v pokojíčku....jsem na tom stejně, jen nemusím nikoho přemlouvat a to štěně si do postele vzít můžu.
Vím, že vy to máte jinak a neříkám, že je to lepší nebo horší.....a vůbec do toho nebudu plést nějaké vztahy se psem, vím že jste berňušku milovala, vím že Worička taky milujete a děláte pro něj první poslední i když s vámi nespí v posteli.....

Já je mít pořád u sebe...tak mě budou ne, že milovat, ale nenávidět Já je pořád opusinkovávám, až jim to kolikrát leze(lezlo) na nervy. Beruška už uhýbal tlamicí. I když si za mnou přišel hned přisednout, tak to bylo už: nech ňááá, nebo jdu pryč...a šel si radši lehnou kousek vedle ke zdi Woruška, to je: dáš mi pusulenu? Grrr, neotravuj pořád proboha. A já: na nosének, na čelínko, na pusenečky, na pacinečku... Štěndo v posteli...to by se chuďato nevyspalo vůbec. Ani malý kocour už za mnou nejde, protože se na něj hned vrhnu, jsem trochu jak ,,hrom do police" musím ho doslova duznit...tak ten už taky zdrhá

4.4.2020 15:53

lesnížínka napsal(a):
Já je mít pořád u sebe...tak mě budou ne, že milovat, ale nenávidět Já je pořád opusinkovávám, až jim to kolikrát leze(lezlo) na nervy. Beruška už uhýbal tlamicí. I když si za mnou přišel hned přisednout, tak to bylo už: nech ňááá, nebo jdu pryč...a šel si radši lehnou kousek vedle ke zdi Woruška, to je: dáš mi pusulenu? Grrr, neotravuj pořád proboha. A já: na nosének, na čelínko, na pusenečky, na pacinečku... Štěndo v posteli...to by se chuďato nevyspalo vůbec. Ani malý kocour už za mnou nejde, protože se na něj hned vrhnu, jsem trochu jak ,,hrom do police" musím ho doslova duznit...tak ten už taky zdrhá

Jó tak to znám...chrťák se mnou v posteli spal, ale prý striktně "prosím nemazlit", no vydržel tak max 3-5 pohlazení a prej ..tak to stačilo, přestaň nebo odcházím, současní pesani by klidně mohli na olympiádu v mazlení...hoďka dvě v kuse není problém, mají v tom větší výdrž než já.

4.4.2020 16:19

Jinak bych ještě chtěla k tématu říct...moji sousedi si svého času pořídili čuvačí štěňátkovatou holčičku Terezku. Doma jí určitě na noc neměli, spala na zastřešené terase u vchodu do kuchyně. V noci stopro neplakala, to bychom jí slyšeli. Dost času trávila ležmo právě na zmíněné terase...dobrovolně, dle mého proto, že zmíněné místo bylo vyvýšené...terasa byla v úrovni zvýšeného přízemí a pejsa tím pádem měla celou zahradu jak na dlani.
Asi za dva nebo tři měsíce zmizela, ani jsem se nechtěla ptát kam a proč.....dle mého si povahově nesedli, ona byla naprosto úžasná a dokonalá, ale prostě její povaha se diametrálně lišila od boxera, co měli předtím.

Prostě venku to dávala bez problémů...

5.4.2020 17:51
juhaj

XXX.XXX.164.121

Měli jsme čuvače, pak tibetskou dogu, teď máme druhého hovawarta. Štěně (i dospělí), můžou být doma i venku, ale toho využili jen hovawarti. Jak čuvač, tak tibeťák od určitého věku doma být nechtěli, bylo to i kvůli teplu, u obou platilo, že nad 10C končí pohoda a začíná úmorné vedro. Ale hlavně chtěli monitorovat své okolí a hlídat. Hovící volí chvíli doma, zbytek hlídat venku, ale předchozí jednoznačně být venku. Čuvač ani nechtěl v největší zimě spát v boudě, dával přednost kupě slámy. Mimochodem, byl úžasný, ráda na něj vzpomínám. Ať se daří

5.4.2020 18:07

Jak čuvač, tak tibeťák od určitého věku doma být nechtěli.

Tohle jsem měla na mysli......

A do určitého věku doma být chtěli??

Psimilovnik

5.4.2020 18:21
Psimilovnik

XXX.XXX.32.40

juhaj napsal(a):
Měli jsme čuvače, pak tibetskou dogu, teď máme druhého hovawarta. Štěně (i dospělí), můžou být doma i venku, ale toho využili jen hovawarti. Jak čuvač, tak tibeťák od určitého věku doma být nechtěli, bylo to i kvůli teplu, u obou platilo, že nad 10C končí pohoda a začíná úmorné vedro. Ale hlavně chtěli monitorovat své okolí a hlídat. Hovící volí chvíli doma, zbytek hlídat venku, ale předchozí jednoznačně být venku. Čuvač ani nechtěl v největší zimě spát v boudě, dával přednost kupě slámy. Mimochodem, byl úžasný, ráda na něj vzpomínám. Ať se daří

I proto jsme ho volili. Bydlíme v podhůří Beskyd, zimy jsem celkem kruté a právě si oba myslíme, že dávat ho domů, tak ho zbytečně trápíme. Já bych tedy nejradši psa v posteli měla, ale to by tam už asi nelehaval přítel 😁 děkuji moc, už se na něho neskutečně těšíme ❤️

5.4.2020 18:52

bydlím v podhůří beskyd, zimy už vůbec nejsou, mám pastevce a ten se každé ráno probouzí po mém pravém boku (ale ne, nespí tam celou noc, přesouvá se....ale jako štěně spal)

ono to ale není o zimě či teplu, ale že je opravdu dobré mít psa na sebe navázaného, čím je plemeno samostatnější, tím více. On pak poněkud více kooperuje s člověkem, což může člověku, v krajním případě, i pr.del zachránit.....

no, a za další, není od věci návyk psa na pobyt doma a to pro případ, že to bude vyžadovat například zdravíčko

Katka12345

5.4.2020 19:20
Katka12345

XXX.XXX.32.40

bydlím v podhůří beskyd, zimy už vůbec nejsou, mám pastevce a ten se každé ráno probouzí po mém pravém boku (ale ne, nespí tam celou noc, přesouvá se....ale jako štěně spal)

ono to ale není o zimě či teplu, ale že je opravdu dobré mít psa na sebe navázaného, čím je plemeno samostatnější, tím více. On pak poněkud více kooperuje s člověkem, což může člověku, v krajním případě, i pr.del zachránit.....

no, a za další, není od věci návyk psa na pobyt doma a to pro případ, že to bude vyžadovat například zdravíčko

Tak my bydlíme v takovém místě, že tu chladno míváme, jsme chyceni mezi dvěma kopci. Takže když o pár domů vedle už sadí na zahradě, tak my stále topime uhlím 😁
Když vám ale takový pes spí doma, tak asi úplně nefunguje jako hlídač ne? 😊

5.4.2020 19:47

Katka12345 napsal(a):
Tak my bydlíme v takovém místě, že tu chladno míváme, jsme chyceni mezi dvěma kopci. Takže když o pár domů vedle už sadí na zahradě, tak my stále topime uhlím 😁
Když vám ale takový pes spí doma, tak asi úplně nefunguje jako hlídač ne? 😊

Ono asi záleží na tom, co chcete, aby pes hlídal. Já mám hlídače hlavně pro nás lidi, tudíž v noci spí v domě a tudíž vím, že by se k nám nikdo nepovolaný nedostal, ani když máme odemčeno a okna dokořán. A jestli někdo na zahradě ukradne starou sekačku, tak ať je mu přáno. Je teda fakt, že v garáži máme i nějaké to elektrické nářadíčko, ale vrata od garáže jsou hned vedle vchodu a při otvírání drhnou o dlažbu, to by vzbudilo i mrtvýho natož psí hlídače...ani tu nezamykáme.

Důležité pro mě je, že nehrozí, abych se vzbudila a někdo cizí se mi coural po baráku a zároveň nehrozí, aby mi v případě, že pesani hlídají venku a někoho napadne nám tu garáž vybrat, že přitom zraní a nebo zabije moje psy.

5.4.2020 20:20

"Když vám ale takový pes spí doma, tak asi úplně nefunguje jako hlídač ne?"

z obýváku, ještě coby štěně/mladistvý, zahlásil vetřelce u sousedů...

jinak teda nechť jsem přesná, jaro-podzim (teď už i zima ) máme otevřeno a pes je dle svého výběru. Nicméně to probouzení po mé pravici platí zcela vždy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík