Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2020 10:32
Psomil

XXX.XXX.104.254

Dobrý den.
Chtěla bych poradit, jaké plemeno střední velikosti by pro mě bylo nejvhodnější.

Jsem pejskař začátečník, ještě nikdy jsem neměla vlastního psa, je mi 15 let a o psa bych se starala hlavně já.
Chtěla bych nějakého akčňáka ideálně na různé sporty, který by byl ale zároveň nekonfliktní a vhodný k dětem (mám 3 mladší sourozence, nejmladší 5 let). Byl by celoročně chovaný na zahradě, ale každý den bychom se mu věnovali.
Vím jaká je pořízení psa zodpovědnost a vím, že musím počítat tak s 10-15-ti lety věku pejska.

Přemýšlela jsem na chodským psem, ten se mi moc zalíbil, a taky nad border kolií, ale od té všichni hodně odrazují, že je nevhodná pro začátečníky a že je až moc hyperaktivní. Vím, že potřebuje zaměstnat jak fyzicky, tak psychicky, ale nevím jestli je opravdu tak MOC náročná...
Výběr pejska bych opravdu nerada uspěchala a chci si na něm dát opravdu záležet, abych pak nebyla nešťastná já i pejsek.
Předem všem děkuji za názor a doporučená plemena.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2020 10:36

Choďák je OK. Je to v tuhle chvíli ale taky hodně o rodičích, co tomu chtějí dát oni. Bude to do velký míry především jejich zodpovědnost.

Kromě výběru plemene je fajn taky dát čas studiu, jak pejska vychovat, co vše je kolem toho potřeba. Jaký jsou nejčastější výchovný problémy, jak je řešit... je toho hodně. Třeba i vyrazit na výstavu nebo nějakou psí akci, dívat se, povídat s lidma, mazlit pejsky. Pak si člověk může s větším klidem vzít třeba i útulkáče a zvládne to, než když si někdo "z leknutí" koupí papírový štěně a nic si nenastudoval a nic netuší.

14.4.2020 10:56

Přidejte reakci

Přidat smajlík