Říká se že nejlépe po prvním hárání, ale zajímalo by mě, jestli ovlivní dřívější kastrace u bull feny její pozdější chování k ostatním psům? Myslím napadání. Někde se píše, že právě u feny se zvýší po kastraci hodnoty testosteronu a je to pak s ní ještě horší co se týká snášenlivosti. Máte nějakou zkušenost s kastrací ještě před prvním háráním?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tyvado doufám že nikdo zkušenost s takovou prasárnou nemá
Slýchala jsem a slýchám, že když už to musí být, je kastrace ze zdravotního hlediska nejlepší provést u zcela dospělé feny. To po prvním hárání rozhodně ještě není.
Nejsem v tom nijak znalá, ale když o tom zauvažuji, přijde mi kastrace zcela před háráním jako totální prasárna. Hormony přece taky sehrají určitou (a podle mě dost velkou) roli ve formování zdravého dospělého jedince. Žádnému dospívajícímu jedinci neprospěje, když mu totálně rozházíte hormony. U psů platí to samé.
Od napadání ostatních psů vám to nepomůže. Jako pojistka u bull psa mi to navíc přijde jak hodně blbej vtip.
Moje čuba má jednu fenu, kterou fakt nemůže cítit, jinak hned myslí na to, jak ji co nejefektivněji zabít. Jsou od sebe půl roku a nesnáší se bez zjevného důvodu už od roka mojí, půl roku té druhé feny. Celkem se od vidění znají už tři roky. Půl roku mám fenu kastrovanou ze zdravotních důvodů a její názor na tuhle fenu a jí vizuálně podobné se nezměnil ani v nejmenším.

" ...přijde mi kastrace zcela před háráním jako totální prasárna. Hormony přece taky sehrají určitou (a podle mě dost velkou) roli ve formování zdravého dospělého jedince. Žádnému dospívajícímu jedinci neprospěje, když mu totálně rozházíte hormony. U psů platí to samé."
Když o tom zauvažuji, přijde mi kastrace zcela před háráním jako totální prasárna. Hormony přece taky sehrají určitou (a podle mě dost velkou) roli ve formování zdravého dospělého jedince. Žádnému dospívajícímu jedinci neprospěje, když mu totálně rozházíte hormony. U psů platí to samé.
- problém je v tom, že to všichni vztahujete(vztahujeme) na lidi. Jenže u psů to tak třeba vůbec být nemusí, stejně jako u jiných zvířat. U koček se kastruje velmi brzy běžně a nikdo nijak zvlášť neřeší - myslím nějaké fyzické dopady a to se kočky běžně dožívají víc let, než psi. A jejich hormonální nastavení je zcela jiné, než u lidí. Poslední kocourek, co jsem kupovala má ve smlouvě kastraci do 8měsíců. Když jsem to paní chovatelce rozporovala s tím, že já kastrovala přesně v roce a kocour nikdy s močovýma cestama problémy neměl, tak mi tvrdila, že podle posledních výzkumů je lepší vůbec kocourovi hormony nenechat rozjet...prý o to je to pak horší. No nevím, domluvily jsme se, že až se bude blížit termín, tak to dořešíme, že bych radši počkala na ten rok, jestli se tedy bude dát s kocourem vydržet Určitě kastraci před prvním háráním neobhajuju, sama bych to nedělala, ale jen takové zamyšlení, že to může být jinak, než si tak nějak všichni myslí.

Tak já mám "tuhle prasárnu" doma, co se týče snášenlivosti s ostatními psy, tak ona byla nesnášenlivá už před kastrací, po kastraci se to nezměnilo, takže těžko říct.
Když to srovnám s mojí nekastrovanou ovčandou, tak ta na tom byla povahově velmi podobně....hodně si vybírala s kým bude "kamarádit"...

lesnížínka
napsal(a):
Když o tom zauvažuji, přijde mi kastrace zcela před háráním jako totální prasárna. Hormony přece taky sehrají určitou (a podle mě dost velkou) roli ve formování zdravého dospělého jedince. Žádnému dospívajícímu jedinci neprospěje, když mu totálně rozházíte hormony. U psů platí to samé.
- problém je v tom, že to všichni vztahujete(vztahujeme) na lidi. Jenže u psů to tak třeba vůbec být nemusí, stejně jako u jiných zvířat. U koček se kastruje velmi brzy běžně a nikdo nijak zvlášť neřeší - myslím nějaké fyzické dopady a to se kočky běžně dožívají víc let, než psi. A jejich hormonální nastavení je zcela jiné, než u lidí. Poslední kocourek, co jsem kupovala má ve smlouvě kastraci do 8měsíců. Když jsem to paní chovatelce rozporovala s tím, že já kastrovala přesně v roce a kocour nikdy s močovýma cestama problémy neměl, tak mi tvrdila, že podle posledních výzkumů je lepší vůbec kocourovi hormony nenechat rozjet...prý o to je to pak horší. No nevím, domluvily jsme se, že až se bude blížit termín, tak to dořešíme, že bych radši počkala na ten rok, jestli se tedy bude dát s kocourem vydržet Určitě kastraci před prvním háráním neobhajuju, sama bych to nedělala, ale jen takové zamyšlení, že to může být jinak, než si tak nějak všichni myslí.
Jenže u koček se kastruje brzo především proto, že není možný ohlídat, aby nebyly koťata už z prvního mrouskání. Pokud by byla kočka jen v bytě, pak nevidím důvod kastrovat mládě.
lesnížínka
napsal(a):
Takže mi chcete říct, že od přírody potřebují hormony minimálně pro správné "dokončení vývoje do dospělosti" jen lidi a psi je maj vlastně omylem?
Určitě jsou orgány, který nejsou úplně životně důležité. Jako, že bez nich člověk, pes, kočka nebo třeba krokodýl, to je fuk, neumře a může žít stejně dlouho jako s nima (v případě, že jsou ty orgány zdravé), nebo mu jejich odstranění může zachránit a prodloužit život (jsou-li nějak poškozené - nemocné).
Ale vyvinul se s nima proto, že mu k něčemu jsou a když to není životně nutný, troufám si tvrdit, že nejlíp je, když mu taky kompletně ty orgány zůstanou. A u pohlavních orgánů se rozhodně nebavíme pouze o reprodukci, ale právě o hormonech, které mají vliv na mnohem víc věcí.
Mám tetu, která nemá dělohu ani vaječníky kvůli rakovině. Následkem toho problémy se štítkou atd atd... Prostě tělo je komplexní soubor, něco z toho vemte a někde se to může dost ošklivě projevit.
A proč to dělat, když to není nutný?
O kočkách toho nevím moc, ale sestra je má a ta a její veterinář zase tvrdí, že kastrovat kocoura dřív než v roce, je pro jeho budoucí zdraví dost riskantní. A nejsou jediní, od koho jsem toto z řad kočkařů slyšela. Tak vám nevím, no.

tero
napsal(a):
Aby jste mě zbytečně nekamenovali, nemám žádného psa bull, jen jsem se o tom tématu bavila se známýma,kterým vet. doporučil po prvním hárání. Zajímá mě co na to tady vy ostatní.Jen obyčejná debata, tak se hned nerozčilujte.
Moje obecné a žádným výzkumem nepodložené zkušenosti s kastrovanýma fenama jsou, že naopak kastrace tu nedůtklivost může spíše podpořit - neříkám že u všech.
tero
napsal(a):
Aby jste mě zbytečně nekamenovali, nemám žádného psa bull, jen jsem se o tom tématu bavila se známýma,kterým vet. doporučil po prvním hárání. Zajímá mě co na to tady vy ostatní.Jen obyčejná debata, tak se hned nerozčilujte.
Vidím obyčejnou debatu, která se bere obecně. Nikdo se nerozčiluje a nikdo vás nekamenuje. Kde vidíte opak?
tero
napsal(a):
z nějakého záhadného důvodu vám nejde napsat SZ
tak po 100 to dám sem, dejte přečíst známým...
U fen je situace složitější. Počet zdravotních výhod spojených s kastrací může v některých případech převyšovat počet zdravotních problémů (ne všech). Zvažujeme-li to, zda kastrace zlepšuje celkově stav zdraví, nebo ho zhoršuje, pravděpodobně závisí na věku feny a na možném riziku různých potíží u odlišných plemen.
Kladná stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 2,5 roku věku feny, skvěle omezuje riziko nádorů mléčné žlázy,
nejběžnějšího maligního nádorového onemocnění u fen.
• Téměř eliminuje riziko pyometry (nahromadění hnisu v děloze), jejíž vliv je okolo 23% na
nedotčené feny; pyometra zabíjí okolo 1% nekastrovaných fen.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Odstraňuje velmi malé riziko (_0.5%) děložních, poševních a vaječníkových nádorů.
Negativní stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 1. rokem věku feny, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná rakovina u větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko rakoviny sleziny o faktor 2,2 a rakoviny srdečních cév o faktor >5; což je běžná
rakovina a významná příčina smrti některých plemen.
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko obezity o faktor 1,6-2, což je běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými zdravotními problémy.
• Způsobuje inkontinenci moči o 4-20% u fen.
• Zvyšuje riziko trvalých nebo navracejících se infekcí močových cest o faktor 3-4.
• Zvyšuje riziko ustupující pochvy (vulva hypoplasia), vaginálních zánětů, hlavně u fen kastrovaných před pubertou.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) nádorů močových cest.
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch.
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
Jedna věc je jasná – mnoho informací o kastraci, které jsou dostupné pro veřejnost, jsou nevyvážené a obsahují tvrzení, která jsou přehnaná nebo nepodložená důkazy. Spíše než-li pomáhají poučit majitele psů, mnoho z nich uvádí běžná nedorozumění o zdravotních rizicích a prospěchu spojených s kastrací psů. Běžná kastrace ve věku 6 měsíců a také moderní postup pediatrické kastrace ukazuje, že činí psy náchylnými ke zdravotním rizikům, kterým by se mohlo jinak vyhnout čekáním, než je pes fyzicky vyzrálý, nebo eventuálně v mnoha případech u psů,
předcházet tomu úplně pokud není kastrace lékařsky nezbytná. Zvážení dlouhodobých rizik a prospěchu kastrace se bude různit pes od psa. Plemeno, věk a pohlaví jsou proměnné, což musí
být vzato v úvahu v souvislosti s nelékařskými faktory pro každého psa zvlášť. Všeobecná doporučení pro všechny psy nejsou podpořena poznatky veterinární lékařské literatury.
UVEDENÁ STUDIE NAPROSTO OPOMÍJÍ PSYCHICKÝ NEGATIVNÍ DOPAD...

tero
napsal(a):
Ono se to trochu tluče.......já se rozhodla před prvním háráním kvůli prevenci rizika nádorů na mléčné žláze, můj vet doporučuje, když už kastrovat, tak po dosažení pohlavní dospělosti, což je asi u každého plemene....rozdíl mezi malými a velkými psy trochu jiné.
Vzhledem k tomu, že se u nás asi tak nějak blíží doba, kdy do rodiny budeme muset pořídit "nový přírustek" tak už teď mám dilema...nekastrovat-kastrovat a kdy a už mi připadá, že ať se rozhodnu jakkoliv, tak obojí může být špatně.
A abych pravdu řekla, dokonce uvažuju o tom, že se vzdám té úžasné bytosti, kterou je fena psí a pořídím raději kluka, protože tam nevidím smysl v nějaké preventivní kastraci, ta by připadala v úvahu jen a pouze ze zdravotních důvodů a tudíž by nebylo o čem přemýšlet.
Pro všechny, kteří na toto téma narazí, prosím opravdu nad kastrací přemýšlejte, není to jen nějaké fik šmik a budeme mít po "starostech" a to říkám přesto, že mám momentálně kastrovanou fenu, opravdu brzo kastrovanou...jak někteří uvádějí "prasárna" a přesto, že jsem s fenou neměla žádný zdravotní problém.
Nyní má fena osteosarkom, sice už je jí skoro jedenáct let, ale mohla na to mít vliv právě i ta kastrace, ale nikdo to neřekne s určitostí, s námi byli diagnostikování ve stejném týdnu dva nekastrovaní psi-samci velkých plemen...takže těžko říct.
napsal(a):
Jenže u koček se kastruje brzo především proto, že není možný ohlídat, aby nebyly koťata už z prvního mrouskání. Pokud by byla kočka jen v bytě, pak nevidím důvod kastrovat mládě.
Vidíte, a chovatelé si to dávají do smluv - při prodeji koťat. Respektive kotě s PP téměř neseženete nevykastrované. Kastrují už na 2 - 3 měsících, z čehož se mi dělá blivno! A ještě se ohánějí nějakými studiemi, jak je to prospěšné. Já Elsu (MCO) koupila nevykastrovanou, ale PP jsem obdržela až po předložení dokladu o kastraci. Jinak samozřejmě ji mám jen bytovou...
Jen pro ujasnění - těžce s tímto postupem nesouhlasím a jsem ráda, že jsem Elsu jako malé kotě koupila nevykastrovanou a ukecala to na kastraci v cca 7 nebo 8 měsících. Ani to není žádná hitparáda, ale pořád lepší než mít dvouměsíčního vykastrovaného prcka...
napsal(a):
Ono se to trochu tluče.......já se rozhodla před prvním háráním kvůli prevenci rizika nádorů na mléčné žláze, můj vet doporučuje, když už kastrovat, tak po dosažení pohlavní dospělosti, což je asi u každého plemene....rozdíl mezi malými a velkými psy trochu jiné.
Vzhledem k tomu, že se u nás asi tak nějak blíží doba, kdy do rodiny budeme muset pořídit "nový přírustek" tak už teď mám dilema...nekastrovat-kastrovat a kdy a už mi připadá, že ať se rozhodnu jakkoliv, tak obojí může být špatně.
A abych pravdu řekla, dokonce uvažuju o tom, že se vzdám té úžasné bytosti, kterou je fena psí a pořídím raději kluka, protože tam nevidím smysl v nějaké preventivní kastraci, ta by připadala v úvahu jen a pouze ze zdravotních důvodů a tudíž by nebylo o čem přemýšlet.
Pro všechny, kteří na toto téma narazí, prosím opravdu nad kastrací přemýšlejte, není to jen nějaké fik šmik a budeme mít po "starostech" a to říkám přesto, že mám momentálně kastrovanou fenu, opravdu brzo kastrovanou...jak někteří uvádějí "prasárna" a přesto, že jsem s fenou neměla žádný zdravotní problém.
Nyní má fena osteosarkom, sice už je jí skoro jedenáct let, ale mohla na to mít vliv právě i ta kastrace, ale nikdo to neřekne s určitostí, s námi byli diagnostikování ve stejném týdnu dva nekastrovaní psi-samci velkých plemen...takže těžko říct.
Jani, to bych asi nedávala do souvislosti ten osteosarkom a kastrace - mám na mysli v Tvém případě. Přece jen už má hezký věk...
lupus4
napsal(a):
Proč ne ? A důvod ?
Edit: ale vím, že nějaké studie existují - mám na mysli rané kastrace a osteosarkom, event. jiná nádorová onemocnění. Pak jsou zas studie, které tvrdí opak - o kanceroprotektivním vlivu kastrací...
Ale svůj názor na kastrace jsem napsala výše.
Např. u těch koťat je to dle mě úplná čuňárna.

fikovnice
napsal(a):
Jani, to bych asi nedávala do souvislosti ten osteosarkom a kastrace - mám na mysli v Tvém případě. Přece jen už má hezký věk...
Jani tady musím souhlasit s Lupusem...má pravdu, ta kastrace opravdu zvyšuje riziko osteosarkomu, alespoň dle toho, co jsem vyčetla na internetu, nevím, jak relevantní jsou na to studie.
Samozřejmě mám fenu velkého "plemene" takže třeba by tuhle fujtablovou nemoc měla i jako nekastrovaná, možná že ne, možná je to právě tím, že kastrovaná je.
Bohužel nelze to "dokázat", jestli by to měla i tak.
Ať tak nebo tak...souvislost být může a nemusí.
napsal(a):
Jani tady musím souhlasit s Lupusem...má pravdu, ta kastrace opravdu zvyšuje riziko osteosarkomu, alespoň dle toho, co jsem vyčetla na internetu, nevím, jak relevantní jsou na to studie.
Samozřejmě mám fenu velkého "plemene" takže třeba by tuhle fujtablovou nemoc měla i jako nekastrovaná, možná že ne, možná je to právě tím, že kastrovaná je.
Bohužel nelze to "dokázat", jestli by to měla i tak.
Ať tak nebo tak...souvislost být může a nemusí.
Těžko říct, souhlasím s tou poslední větou. Asi se shodneme, že kastrace u zdravého zvířete (t.j. k tomu neindikovanému) nedělat.

fikovnice
napsal(a):
Vidíte, a chovatelé si to dávají do smluv - při prodeji koťat. Respektive kotě s PP téměř neseženete nevykastrované. Kastrují už na 2 - 3 měsících, z čehož se mi dělá blivno! A ještě se ohánějí nějakými studiemi, jak je to prospěšné. Já Elsu (MCO) koupila nevykastrovanou, ale PP jsem obdržela až po předložení dokladu o kastraci. Jinak samozřejmě ji mám jen bytovou...
Jen pro ujasnění - těžce s tímto postupem nesouhlasím a jsem ráda, že jsem Elsu jako malé kotě koupila nevykastrovanou a ukecala to na kastraci v cca 7 nebo 8 měsících. Ani to není žádná hitparáda, ale pořád lepší než mít dvouměsíčního vykastrovaného prcka...
To je tedy vskutku smutné, v PP chovu koček se neorientuji a netušila jsem... my jsme kastrovali kočky vždycky jen proto, že chodily ven, a to je zase něco jinýho.
napsal(a):
To je tedy vskutku smutné, v PP chovu koček se neorientuji a netušila jsem... my jsme kastrovali kočky vždycky jen proto, že chodily ven, a to je zase něco jinýho.
Ano, my také donedávna měli jen obyčejňáky - chalupové, také z útulku jsem si vzala... Pak jsem si řekla, že si jednou za život pořídím papírovou kočku - konkrétně MCO. Začala jsem vybírat chovky a trochu pronikat právě do toho, jak to chodí na chovatelské a šlechtitelské úrovni. A udělalo se mi zle. Když chcete kočku tzv. na mazla, tak jedině kastrované malé kotě. Možná se najdou i výjimky. Ale já tehdy narazila jen na tyto čuňárny...a fakt jsem byla ráda, že jsem to u Elsy ukecala aspoň na ten 7. měsíc. Jinak "kluky" obyčejňáky jsem nechávala kastrovat co nejdéle jsem to vydržela , tj. co nejdéle jsem vydržela jejich noční hulákání a smrad moči. U nejstaršího se to podařilo protáhnout do asi 15 měsíců věku (+-), u prostředního tuším nějak do 11. měsícu věku - přesně už si to nepamatuji. U Elsy mi teda fest vadilo to vehementní přesvědčování chovatelkou, jak jsou kastrace v tak útlém věku neškodlivé. Snažila jsem se ji přesvědčit o opaku, ale myslím, že se mi to nepodařilo. Dokonce mi řekla, že jsem tuším druhá za její kariéru, které prodává nekastrované zvíře, protože mi zkrátka věří...
fikovnice
napsal(a):
Ano, my také donedávna měli jen obyčejňáky - chalupové, také z útulku jsem si vzala... Pak jsem si řekla, že si jednou za život pořídím papírovou kočku - konkrétně MCO. Začala jsem vybírat chovky a trochu pronikat právě do toho, jak to chodí na chovatelské a šlechtitelské úrovni. A udělalo se mi zle. Když chcete kočku tzv. na mazla, tak jedině kastrované malé kotě. Možná se najdou i výjimky. Ale já tehdy narazila jen na tyto čuňárny...a fakt jsem byla ráda, že jsem to u Elsy ukecala aspoň na ten 7. měsíc. Jinak "kluky" obyčejňáky jsem nechávala kastrovat co nejdéle jsem to vydržela , tj. co nejdéle jsem vydržela jejich noční hulákání a smrad moči. U nejstaršího se to podařilo protáhnout do asi 15 měsíců věku (+-), u prostředního tuším nějak do 11. měsícu věku - přesně už si to nepamatuji. U Elsy mi teda fest vadilo to vehementní přesvědčování chovatelkou, jak jsou kastrace v tak útlém věku neškodlivé. Snažila jsem se ji přesvědčit o opaku, ale myslím, že se mi to nepodařilo. Dokonce mi řekla, že jsem tuším druhá za její kariéru, které prodává nekastrované zvíře, protože mi zkrátka věří...
Edit: Tak koukám, že se mi to u Elsy podařilo protáhnout až na 8. měsíc věku - kastraci.
Me prijde, ze kastrace chovani nijak neovlivňuje
Mam kolem sebe spoustu fen kastrovanych v různem věku, po stenatech i bez nich.
Všechno jsou to feny v pohode, fyzicky a psychicky odpovidaji svemu veku.
Namatkou ty nejblizsi, ktere znam :
Tchani - hovawart/Labrador -6 let (kastrovana před prvním háráním)
Soused - mix všeho -10 let (v 6 ti letech po stenatech)
Soused - vlčák/kolie -9 let (v 5 ti letech ,po stenatech)
Naše Rozka - mops -2 roky (mezi prvním a druhým háráním - těsně v roce )
Všechny ty feny jsou hodne, kamaradske, co se tyče chovani k druhým psum i lidem. Mají normální srst, nepribyvaji na váze, jsou čilé, nejsou inkontinentni. Psychicky i fyzicky jsou stále stejne. Samozrejme s ohledem na stárnutí ;-)
Nekastrovane:
Naše boxerka -zemřela ve 13ti na nádor mléčných žláz, jinak celý život zdrava
sousedi - nekastrovana mopsice je ji 12 let . Ta trpi na záněty
Bracha má jezevčíka 12 let - bez problémů
Pro mě bylo rozhodnutim pro kastrovat mezi prnim a druhym haranim (čekala jsem co nejdele k druhému roku) snaha o uchráněni od nádorů a zánětu . Prostudovala jsem co se dalo, probrala prave s temito sousedy zkusenosti a po poradě se 3 veterinaři Jsme to udělali takhle .
Každé probehle harani zvyšuje % riziko a po 3 tím harani už z tohoto důvodu (snaha o ochranu před nadorem) ztrácí smysl úplně.
fikovnice
napsal(a):
Těžko říct, souhlasím s tou poslední větou. Asi se shodneme, že kastrace u zdravého zvířete (t.j. k tomu neindikovanému) nedělat.
Fikovnice, ale v tom případě nechápu ,ze zdravým kočkám to dělat jde ...
Souhlasím s vetou sardullah - ze nikdo neví, zda ta dana komplikace by byla nebo nebyla i s kastraci nebo bez ni ...
Myslím, že člověk se hodně rozhoduje dle svých zkušeností a povahy. proto, že jsem mela ten otřesný zážitek s boxerkou , která umírala hnusne na rakovinu mlecnych žláz - díky bohu za uspávací injekci - jsem se rozhodla snažit se tomuto u další fenky vyhnout.
Vím,že jsem udělala dobře.protoze kdyby i ona na to nedej bože zemřela. Vyčítala bych si ,ze jsem se aspoň nepokusila.😕
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Fikovnice, ale v tom případě nechápu ,ze zdravým kočkám to dělat jde ...
Souhlasím s vetou sardullah - ze nikdo neví, zda ta dana komplikace by byla nebo nebyla i s kastraci nebo bez ni ...
Myslím, že člověk se hodně rozhoduje dle svých zkušeností a povahy. proto, že jsem mela ten otřesný zážitek s boxerkou , která umírala hnusne na rakovinu mlecnych žláz - díky bohu za uspávací injekci - jsem se rozhodla snažit se tomuto u další fenky vyhnout.
Vím,že jsem udělala dobře.protoze kdyby i ona na to nedej bože zemřela. Vyčítala bych si ,ze jsem se aspoň nepokusila.😕
S těma kočkama se to nedávno řešilo v jiném vlákně. Taky jsem se divila tomu, že kastrace fen a psů všeobecně je týrání (ještě k tomu mladých) a u mladých koček se nad tím nikdo nepozastaví. Ale bylo mi tam vysvětleno, že kočky to mají trochu jinak.... No a hlavně kočky, co jsou venkovní, opravdu nejde uhlídat, zatímco fenu a psa uhlídáte (měli byste) v pohodě....
Já sice nemám v okolí žádnou "negativní" zkušenosti s kastrací - většina psů a fen (i v rodině) se nijak nezměnila, na zdraví se to nepodepsalo - zatím... Takže kdo ví. Ale sama bych své psy jen tak preventivně kastrovat nedala. Nevidím k tomu důvod. Ale na druhou stranu - pokud by pes při hárání feny nějak šíleně trpěl, tak ho vykastrovat dám - protože to už mi jako důvod přijde. A stejně tak to chápu třeba u fen, které jsou venkovní na zahradě, a majitel se bojí, že to neuhlídá a že fenu nakreje pes přes plot, nebo že k nim nějaký pes vleze atd... Jo jako těch pár dní se dá fena nějak zabezpečit, jenže spousta lidí u venkovních fen ani nepozná, že se fena hárá.

RozaTonda-mopsi
Nechápu jednu věc... chápu blbý zážitek, že boxerka v 13 letech umírá na rakovinu mléčných žláz.
Ale kdyby ji člověk nechal zamlada vykastrovat a ona by v 13 letech umírala na jakoukoliv jinou nemoc, třeba rakovinu něčeho jinýho... tak to jako bude míň hroznej zážitek?
Přijde mi to divný.
Chápu, když třeba člověk prožije traumaticky zánět dělohy u mladý feny, ale snažit se zabránit tomu, aby pes v 13 letech neumřel na nějakou konkrétní nemoc, to nechápu :)
napsal(a):
RozaTonda-mopsi
Nechápu jednu věc... chápu blbý zážitek, že boxerka v 13 letech umírá na rakovinu mléčných žláz.
Ale kdyby ji člověk nechal zamlada vykastrovat a ona by v 13 letech umírala na jakoukoliv jinou nemoc, třeba rakovinu něčeho jinýho... tak to jako bude míň hroznej zážitek?
Přijde mi to divný.
Chápu, když třeba člověk prožije traumaticky zánět dělohy u mladý feny, ale snažit se zabránit tomu, aby pes v 13 letech neumřel na nějakou konkrétní nemoc, to nechápu :)
To určíte. Když umře na cokoliv je to trauma vždycky. Samozrejme umře každý na něco.
Ale u fen je riziko, že zemřou na pyometru, nebo na tento zmiňovaný nádor daleko dříve než ve 13 poměrne velké.
Pro me to bylo tehdy fakt nehezké a jak jsem psala vím, že bych si vycítala, ze jsem mohla něco udelat. Je to takove to KDYBY.
Samozrejme, že někdo namítne ze zemřit muže na cokoliv jiného. Což je pravda samozrejme taky.
Je to jen můj názor ☺
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
To určíte. Když umře na cokoliv je to trauma vždycky. Samozrejme umře každý na něco.
Ale u fen je riziko, že zemřou na pyometru, nebo na tento zmiňovaný nádor daleko dříve než ve 13 poměrne velké.
Pro me to bylo tehdy fakt nehezké a jak jsem psala vím, že bych si vycítala, ze jsem mohla něco udelat. Je to takove to KDYBY.
Samozrejme, že někdo namítne ze zemřit muže na cokoliv jiného. Což je pravda samozrejme taky.
Je to jen můj názor ☺
No jo, ale zase kvůli té kastraci může umřít mladá fena třeba na rakovinu kostí, ne? To si pak zase naopak budete vyčítat, že jste ji kastrovat dala . Tohle je těžké no.
marcelaamax
napsal(a):
No jo, ale zase kvůli té kastraci může umřít mladá fena třeba na rakovinu kostí, ne? To si pak zase naopak budete vyčítat, že jste ji kastrovat dala . Tohle je těžké no.
Rozhodne to těžké je ☺
Ale rakovina kosti % zase není tak časta jako pyometra, která postihne každou druhou, třetí fenu.
Kdyby mi pes zemřel na rakovinu kosti určíte budu smyslet jinak . A věřím, že i ostatní - kdyby zase umřela fenka na pyometru nebo nádor žláz.
Znam asi 4 majitele, ktérym fenka takto akutne zemřela - ale neznam nikoho, komu by zemřela vykastrovana fenka na rakovinu kosti .
Jak jsem psala myslím, že je to hodně o tom jak člověk smyšli a jake má zkušenosti.
A dela to pak s tím nejlepším svědomím, umyslem ktery má.
Marcel:
"Taky jsem se divila tomu, že kastrace fen a psů všeobecně je týrání (ještě k tomu mladých) a u mladých koček se nad tím nikdo nepozastaví. Ale bylo mi tam vysvětleno, že kočky to mají trochu jinak.... No a hlavně kočky, co jsou venkovní, opravdu nejde uhlídat"
Zkusím vlákno dohledat :-) protoze mně to přijde porad stejne. Je to tvor jako, jako tvor. K něčemu ty orgány má od přírody dane.
Stejně tak se dá uhlídat kočka v bytě, která je tam sama s majitelem. Ale tam je spis ten problém , že to majiteli vadi.... kočičí mrouskaní, a pach neni nic prijemneho 😂 A je to čiste o majitelove komfortu a pohodlí
Tohle téma je prostě hrozne složíte a myslím, že nikdy nikdo nemuže říct, že má PRAVDU.
rapotacka11
napsal(a):
Ale tam je spis ten problém , že to majiteli vadi.... kočičí mrouskaní, a pach neni nic prijemneho 😂 A je to čiste o majitelove komfortu a pohodlí
Vy jistě nemáte kočku, že?
Z výše uvedených duvodu už nemám ☺
Ale měli jsme cele me dětství... a pak dokud jsme byla u rodičů . Cca 20 let
Bytovo/venkovní kocoury .
Tehdy se ještě nekastrovalo , takže vím jak Veselé to s nima je ☺
Kamarádka je kočičí maminka, několik kocourků doma a všechny kočičky vykastrovane
- vy jste sice vždycky stručna - ale bylo by fajn rozvést, když na něco reagujete ☺ odpovídat otázkou ??? Hlavně jste to vytrhla z kontextu - byla to reakce na to, že u koček čiste domácích se dá uhlídat rozmnožování
Nemyslím, že jsem to vytrhla z kontextu.
Nechci kopírovat celé dlouhé pasáže.
Vyberu si, co považuji (já) za hlavní myšlenku.
To ano, kočka se uhlídat dá.
Ale kočičí říje je jiná než kocouří a než např. psí.
Zažila jsem, že se kočka mrouskala téměř bez přestání.
Kočka bez přestávky ječí, jako by ji vraždili.
V bytě? To by mě asi sousedi hnali.
Opravdu kastrace neproběhla pro mé pohodlí, ale hlavně
pro její. Buď by se snad úplně zbláznila nebo
musí dostat kocoura. To mi klidně můžete věřit.
Kocoura nedostane, kotě nikdo nechce, takže ...
A ta kastrace není levná záležitost.
rapotacka11
napsal(a):
Nemyslím, že jsem to vytrhla z kontextu.
Nechci kopírovat celé dlouhé pasáže.
Vyberu si, co považuji (já) za hlavní myšlenku.
To ano, kočka se uhlídat dá.
Ale kočičí říje je jiná než kocouří a než např. psí.
Zažila jsem, že se kočka mrouskala téměř bez přestání.
Kočka bez přestávky ječí, jako by ji vraždili.
V bytě? To by mě asi sousedi hnali.
Opravdu kastrace neproběhla pro mé pohodlí, ale hlavně
pro její. Buď by se snad úplně zbláznila nebo
musí dostat kocoura. To mi klidně můžete věřit.
Kocoura nedostane, kotě nikdo nechce, takže ...
A ta kastrace není levná záležitost.
Já vás chápu, a věřím vám to ☺ opravdu
Ale i pes se umi pěkně tydny trápit z důvodu nenaplneho pudu .
Když se porad hovoří o tom přírodnu tak je to proste porad zásah do přírodna. Ať u kočky, psa nebo zmiňovaného krokodyla.
Podle mě je kastrace vždy bud ze zdravotního hlediska nebo z pohodlnosti majitele. Nic mezi tím není.
A i když písete ze je to pro její dobro - není . Kdyby jste ji nechala přírodně tak ji vypustíte, at si užije .koťata bud budou, přezijou nebo ne dle přírody nebudou. Nebo si nepořídim kočku do bytu, když vím - Že pak bude řvát az k sousedům .Stejně je to se psy.
Ale od toho tady jsou právě lidé a ti to redukují.už jen třeba proto,ze se o ty zvířata staráme, živime, léčíme ... proste celý zvířecí svět je hodně o lidech. Ať hospodářskych tak i divokých.
Abych to shrnula ja rozhodne nejsem proti kastracim, jak je vidět z mého příspěvku. Nikoho nesoudim a neodsuzuji. Kazdy zodpovedny majitel se jiste rozhodne podle sveho nejlepsiho svedomi. Jen me nepasuje : kocky ano, psy ne. U psu je to zrudnost ... To jsem nepochopila. ALE NEMYSLÍM VŮBEC KONKRÉTNĚ VÁS .
Snad jsem to napsala Dobře, že to není myšleno jako žádný útok na nikoho 💖

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Rozhodne to těžké je ☺
Ale rakovina kosti % zase není tak časta jako pyometra, která postihne každou druhou, třetí fenu.
Kdyby mi pes zemřel na rakovinu kosti určíte budu smyslet jinak . A věřím, že i ostatní - kdyby zase umřela fenka na pyometru nebo nádor žláz.
Znam asi 4 majitele, ktérym fenka takto akutne zemřela - ale neznam nikoho, komu by zemřela vykastrovana fenka na rakovinu kosti .
Jak jsem psala myslím, že je to hodně o tom jak člověk smyšli a jake má zkušenosti.
A dela to pak s tím nejlepším svědomím, umyslem ktery má.
Myslím, že přesně o tom to je.....
když bych měla v rodině nekastrované feny, které by byly ok, tak by mě asi ani ve snu nenapadlo o nějaké kastraci uvažovat......ale když to pak člověk vidí "v přímém přenosu" a bohužel ne jen u jedné fenya bohužel i sem tam slyší od známých, že jejich fena to měla to samý, tak i když ví, že to je opravdu malý reprezentativní vzorek, tak to opravdu nechce zažít u svojí feny a nakonec poté, co pročte celý internet horem dolem, porovná procenta pravděpodobnosti nemocí, konzultuje to několikrát s veterinářem, se k tomuto kroku rozhodne a není to rozhodně jednoduché rozhodnutí,
A stokrát tady můžu číst, kolik lidí tady má nebo mělo nekastrované bez problémů.....ta osobní zkušenost je asi hodně iracionální, ale na mě se to určitě podepsalo.
Stejně jako se na mě podepíše současná zkušenost s osteosarkomem.
Ano, pokud tady někdo bude probírat pro a proti kastrace fen, tak vždycky budu uvádět, že ta souvislost s kastrací a touto nemocí být může.
Asi je to taky tím, že je moje fena takhle stará...ale jediné, co mě momentálně trápí je, že jsem na tuhle variantu nebyla připravená, když mi sdělili diagnózu, když fena ještě byla v narkóze po rentgenu a že jsem jí nenechala rovnou uspat.
napsal(a):
když bych měla v rodině nekastrované feny, které by byly ok, tak by mě asi ani ve snu nenapadlo o nějaké kastraci uvažovat......ale když to pak člověk vidí "v přímém přenosu" a bohužel ne jen u jedné fenya bohužel i sem tam slyší od známých, že jejich fena to měla to samý, tak i když ví, že to je opravdu malý reprezentativní vzorek, tak to opravdu nechce zažít u svojí feny a nakonec poté, co pročte celý internet horem dolem, porovná procenta pravděpodobnosti nemocí, konzultuje to několikrát s veterinářem, se k tomuto kroku rozhodne a není to rozhodně jednoduché rozhodnutí,
A stokrát tady můžu číst, kolik lidí tady má nebo mělo nekastrované bez problémů.....ta osobní zkušenost je asi hodně iracionální, ale na mě se to určitě podepsalo.
Ano, pokud tady někdo bude probírat pro a proti kastrace fen, tak vždycky budu uvádět, že ta souvislost s kastrací a touto nemocí být může.
Asi je to taky tím, že je moje fena takhle stará...ale jediné, co mě momentálně trápí je, že jsem na tuhle variantu nebyla připravená, když mi sdělili diagnózu, když fena ještě byla v narkóze po rentgenu a že jsem jí nenechala rovnou uspat.
tím se netrapte a užívejte si každý den s ní !!!!
napsal(a):
A jak je na tom "holčička"? Já myslela, že celkem dobré? Pokud má ještě pořád radost ze života a v rámci možností je OK, tak nelitujte, že jste ji nenechala uspat
Snad jsem to napsala Dobře, že to není myšleno jako žádný útok na nikoho
Ani já to nemyslím útočně.
Jsem proti kastracím.
Kočku v bytě jsem nikdy neměla.
Ale spousta lidí má ...
Žiji ve městě. Kočku nemohu v říji vypustit a pak
ji nepustit domů. Koťata neudám ani neuživím.
Teď mám čtvrtého nalezence, tato už přišla naštěstí
kastrovaná a ne s "plným břichem"..
Fenu labradorku nám kastrovali v 7 letech, měla zánět
dělohy, následovala inkontinence. Myslím, že kdo to
nezažil, netuší o čem to je, když velký pes komplet
vyteče, kdykoli se zvedne. Ano, dávali jsme "léky",
které ale nezabíraly vždy. Vím, že píši hnusně, chci zdůraznit
problémy, které mohou nastat, ale často marně. Každý
si to musí holt prožít. Škoda, že na to doplácí zvíře.
A nemyslím jen kastrací.

marcelaamax
napsal(a):
A jak je na tom "holčička"? Já myslela, že celkem dobré? Pokud má ještě pořád radost ze života a v rámci možností je OK, tak nelitujte, že jste ji nenechala uspat
No to ani není o tom, že bych toho litovala teď aktuálně, ale co až si tu nohu fakt zlomí, obávám se, že pak budu litovat do konce života.
Jinak manžel mi včera říkal, že je docela vtipný, když jsem přijela domů a volám "Sárinko, nechoď zbytečně z těch schodů, nejdřív se půjdeme napapat a pak jdeme ven" (jednalo se o dva schody, co jsou k domovním dveřím), když cpůlku odpoledne měli pesani otevřený dveře a lítali nahorů dolů, na gauč z gauče...ven, dovnitř, tak je nakonec nradši zavřel v baráku.
Převčírem jsem jí musela přes povel odložit, protože mi asistovala na zahradě, do toho běhala hlídat k brance, honila kosáky (teda ne, že by je doběhla, ale tak musí popoběhnout, když si tam ten kos tak drze chodí po trávě).
No a dneska jsem jí načapala, jak i stou "bolavou" tlapajznou hrabe díru, protože ta nemožná panička ani po letech nepochopila, že tady ta díra bude a hotovo a opět jí zahrabala.....no zahrabala, protože se bála, aby si tam fena ještě tu nohu nezvrtla.
Ale je to hodně náročný, protože člověk se snaží vypozorovat i nejmenší náznak toho, že už je čas, aby jí zbytečně netrápil....v noci poslouchám, jestli přespříliš horlivě nedejchá nebo nekašle, jestli hezky spinká.
rapotacka11
napsal(a):
Snad jsem to napsala Dobře, že to není myšleno jako žádný útok na nikoho
Ani já to nemyslím útočně.
Jsem proti kastracím.
Kočku v bytě jsem nikdy neměla.
Ale spousta lidí má ...
Žiji ve městě. Kočku nemohu v říji vypustit a pak
ji nepustit domů. Koťata neudám ani neuživím.
Teď mám čtvrtého nalezence, tato už přišla naštěstí
kastrovaná a ne s "plným břichem"..
Fenu labradorku nám kastrovali v 7 letech, měla zánět
dělohy, následovala inkontinence. Myslím, že kdo to
nezažil, netuší o čem to je, když velký pes komplet
vyteče, kdykoli se zvedne. Ano, dávali jsme "léky",
které ale nezabíraly vždy. Vím, že píši hnusně, chci zdůraznit
problémy, které mohou nastat, ale často marně. Každý
si to musí holt prožít. Škoda, že na to doplácí zvíře.
A nemyslím jen kastrací.
Nevím, jestli to byla jen náhoda(případy, se kterýma jsem se setkala) ale inkontinentní byly jen ty feny, které byly kastrované kvůli pyometře za minutu dvanáct a na stáří. A tedy velké feny. To mi jen tak blesklo, připomněla jste mi to.
napsal(a):
No to ani není o tom, že bych toho litovala teď aktuálně, ale co až si tu nohu fakt zlomí, obávám se, že pak budu litovat do konce života.
Jinak manžel mi včera říkal, že je docela vtipný, když jsem přijela domů a volám "Sárinko, nechoď zbytečně z těch schodů, nejdřív se půjdeme napapat a pak jdeme ven" (jednalo se o dva schody, co jsou k domovním dveřím), když cpůlku odpoledne měli pesani otevřený dveře a lítali nahorů dolů, na gauč z gauče...ven, dovnitř, tak je nakonec nradši zavřel v baráku.
Převčírem jsem jí musela přes povel odložit, protože mi asistovala na zahradě, do toho běhala hlídat k brance, honila kosáky (teda ne, že by je doběhla, ale tak musí popoběhnout, když si tam ten kos tak drze chodí po trávě).
No a dneska jsem jí načapala, jak i stou "bolavou" tlapajznou hrabe díru, protože ta nemožná panička ani po letech nepochopila, že tady ta díra bude a hotovo a opět jí zahrabala.....no zahrabala, protože se bála, aby si tam fena ještě tu nohu nezvrtla.
Ale je to hodně náročný, protože člověk se snaží vypozorovat i nejmenší náznak toho, že už je čas, aby jí zbytečně netrápil....v noci poslouchám, jestli přespříliš horlivě nedejchá nebo nekašle, jestli hezky spinká.
Jsem ráda, že ještě dobrý když to čtu píchá mne u srdce představa, že už ,,stříháte metr"...a mě to čeká určitě taky brzo Ne, nejsme na tom tak zle, to ne, ale po posledním hárání kolem, začal zase brutálně pajdat, je to už týdny a zlepšení moc není. Jeden den jo a pak zase naprd. Už nevím, co mu dát, vyzkoušela jsem možné i nemožné...
napsal(a):
Ako čítam tieto riadky,až mi nabehla husia koža...presne tak isto to prebiehalo u mojej predošlej retrieverky Sawannah Ešte tatino uvažoval,ako to s ňou bude v zime,ked napadne sneh, že on bude robiť z domu a bude ju nosiť von na dvor vyvenčiť sa...a ja napriek tomu,že bola so mnou od puberty,10 rokov, som mu povedala: Tati,ona sa zimy nedožije. Toto je jej posledné leto,viac času nemáme. A naozaj. 28.8.2018 mi naposledy vydýchla v náručí.Trhalo mi srdce, milovala som ju viac,ako kedy budem milovať psov po nej(sory,Nefret),lebo som vedela,že ona tú lásku a moju ochranu potrebuje. Ja som jej určovala smer,lebo ona to sama nedávala...Nefret je z úplne iného cesta,samostatná,odvážna,drzá, všade prvá,vždy vysmiata a s prúserom za chvostom...ona určuje smer a ja idem za ňou. Vďakabohu,že sú tak iné!
A vlastne som len tým výlevom chcela povedať,že Vás úplne chápem. Že som si prešla tou istou cestou aj diagnozou a viem,aké je to ťažké,bolavé,stresujúce...ako psa stále pozorujete a rozmýšlate,či ste radšej nemali urobiť to a to. ...a viete čo? Nemali. Všetko je presne tak,ako má byť. Sára je pri vás,lebo pri vás a pri jej bráchovi ešte má byť. Netýrajte sa myšlienkami, že ste ju mali nechať vtedy odísť. Ešte nebol jej čas. Ona vám sama povie,kedy už stačilo. A zatiaľ si užívajte krásnu a slnečnú jar Myslím na vás obe.
Jo, tohle je vždycky těžké. S Maxem jsem si to zažila taky, sice jsme neměli stejnou diagnózu, ale prostě už jsem posledních pár týdnů věděla, že jsou to poslední týdny, dny... A přesně rozumím tomu, jak toho psa pozorujete, zkoumáte a přemýšlíte, jestli vůbec poznáte kdy je ten čas. Já už jsem potom jeden den volala veta, ať nám Maxe přijede domů uspat, že už je čas, už jsem na to byla připravená - samozřejmě ne jako že bych byla v pohodě,to ne. Vet přijel, prohlédnul psa a řekl, že by mu ještě zkusil dát nějaké injekce - souhlasila jsem. Injekce pomohly, ale jen na pár dní a těch pár dní pro mě upřímně bylo hrozných.... Když se to zase začalo horšit, tak jsme s s vetem domluvili, že už to opravdu nemá smysl a že to ukončme, Maxovi totiž selhávaly ledviny...
Ahoj :) muj bratr ma Mopsika. Jelikoz Sam bere CBD olejicky Tak je zacal davat i Elince (mopsik) ktera se zklidnila a jeste se ji vyrazne zlepsili zanety mocovych cest! Po kastraci ji taky kapal do jidla a byla klidnaa zdrava :)
Nakonec si objednala CBD primo pro pejsky rozpustene v rybim oleji od lukasgreen.cz
Urcite doporucuji pro vystresovane pejsky :)
S laskou
Paula
domi.t
napsal(a):
Ako čítam tieto riadky,až mi nabehla husia koža...presne tak isto to prebiehalo u mojej predošlej retrieverky Sawannah Ešte tatino uvažoval,ako to s ňou bude v zime,ked napadne sneh, že on bude robiť z domu a bude ju nosiť von na dvor vyvenčiť sa...a ja napriek tomu,že bola so mnou od puberty,10 rokov, som mu povedala: Tati,ona sa zimy nedožije. Toto je jej posledné leto,viac času nemáme. A naozaj. 28.8.2018 mi naposledy vydýchla v náručí.Trhalo mi srdce, milovala som ju viac,ako kedy budem milovať psov po nej(sory,Nefret),lebo som vedela,že ona tú lásku a moju ochranu potrebuje. Ja som jej určovala smer,lebo ona to sama nedávala...Nefret je z úplne iného cesta,samostatná,odvážna,drzá, všade prvá,vždy vysmiata a s prúserom za chvostom...ona určuje smer a ja idem za ňou. Vďakabohu,že sú tak iné!
A vlastne som len tým výlevom chcela povedať,že Vás úplne chápem. Že som si prešla tou istou cestou aj diagnozou a viem,aké je to ťažké,bolavé,stresujúce...ako psa stále pozorujete a rozmýšlate,či ste radšej nemali urobiť to a to. ...a viete čo? Nemali. Všetko je presne tak,ako má byť. Sára je pri vás,lebo pri vás a pri jej bráchovi ešte má byť. Netýrajte sa myšlienkami, že ste ju mali nechať vtedy odísť. Ešte nebol jej čas. Ona vám sama povie,kedy už stačilo. A zatiaľ si užívajte krásnu a slnečnú jar Myslím na vás obe.
Bello náš Argo odešel přesně den po Savanah .............tak jak Marcely Max selhání ledvin, dva měsíce jsme bojovali a doufali že to dá. Nestalo se.
Ani ten konec nebyl "podle plánu" vezli jsme ho uspat narychlo a ke špatnému veterináři. Dodnes si to vyčítám. Ale na kdyby se nehraje ....................
Sáře držím pěsti ať je tu co nejdéle.
Paula psi milovnik
napsal(a):
Ahoj :) muj bratr ma Mopsika. Jelikoz Sam bere CBD olejicky Tak je zacal davat i Elince (mopsik) ktera se zklidnila a jeste se ji vyrazne zlepsili zanety mocovych cest! Po kastraci ji taky kapal do jidla a byla klidnaa zdrava :)
Nakonec si objednala CBD primo pro pejsky rozpustene v rybim oleji od lukasgreen.cz
S laskou
Paula
Menej nenápadne sem tá reklama pretlačiť nešla? Nie je Vám ani trochu blbo, robiť si reklamu v tak náročnej a aj bolavej téme,ako je táto? Ak nie,mne je blbo aj za Vás.

lesnížínka
napsal(a):
Jsem ráda, že ještě dobrý když to čtu píchá mne u srdce představa, že už ,,stříháte metr"...a mě to čeká určitě taky brzo Ne, nejsme na tom tak zle, to ne, ale po posledním hárání kolem, začal zase brutálně pajdat, je to už týdny a zlepšení moc není. Jeden den jo a pak zase naprd. Už nevím, co mu dát, vyzkoušela jsem možné i nemožné...
No musím říct, že už jsem měla neblahé tušení, když Conie oznámila, že musela nechat uspat šarplaninku. To ještě Sárina nebyla diagnostikovaná.
Vím, že taky tady řešila něco ohledně pajdání a nějaký tuším alavis, teď se mi nechce ta diskuze hledat, jestli by se to nedalo sehnat o něco levněji než u veta.
Ještě jsem si říkala, že kdyby jim to pomohlo, tak se na to u veta zeptám taky, takže jsem tu diskuzi dost sledovala a jednoho dne vidím..nový příspěvek, tak to hned rozkliknu, jestli třeba info, zda to pomohlo a místo toho.....konec.......to teda pro mě byl obrovský šok.....o to horší, že mám taky medvědici, starou a toho času již pajdavou.
Pomalu jsem se nemohla ani nadechnout......i když se tady známe jen přes písmenka, tak za ty roky už člověk považuje pravidelné účastníky tak nějak za známé, no a na jejich psy nahlíží stejně, alespoň já to tak mám......
No a pak mě ještě vyděsila Marcela s Cooperem...
Milá lesnížínko....koukejte se držet, myslím, že to už by letos stačilo ne??

domi.t
napsal(a):
No pro mě je zase top ten, ta moje semetrika shránčlivá, samostatná, co všechno musí jít podle ní, jak už jsem tady několikrát citovala "všichni se snažíme nenaštvat tu, která nám dovolila, abychom jí milovali"....
Třeba můj pes je pro mě jako dítě, je to prostě takovej mamáneček, ale fena, to je anděl strážný, ale opravdickej a matka Terezoid v psí kůži...
Tady už nejde o to, že člověk pořídí další štěně, ale otázka...podaří se mi pořídit dalšího anděla strážného?? A taky chvíli trvá, než se ze štěněte, ten anděl strážný vyklube.

marcelaamax
napsal(a):
Jo, tohle je vždycky těžké. S Maxem jsem si to zažila taky, sice jsme neměli stejnou diagnózu, ale prostě už jsem posledních pár týdnů věděla, že jsou to poslední týdny, dny... A přesně rozumím tomu, jak toho psa pozorujete, zkoumáte a přemýšlíte, jestli vůbec poznáte kdy je ten čas. Já už jsem potom jeden den volala veta, ať nám Maxe přijede domů uspat, že už je čas, už jsem na to byla připravená - samozřejmě ne jako že bych byla v pohodě,to ne. Vet přijel, prohlédnul psa a řekl, že by mu ještě zkusil dát nějaké injekce - souhlasila jsem. Injekce pomohly, ale jen na pár dní a těch pár dní pro mě upřímně bylo hrozných.... Když se to zase začalo horšit, tak jsme s s vetem domluvili, že už to opravdu nemá smysl a že to ukončme, Maxovi totiž selhávaly ledviny...
No já to mám o to horší, jestli se to vůbec dá říct, že potřebuju na "poslední" injekci, dopravit fenu na veterinu. Opravdu si neumím představit, že bych veta volala domů, protože už by bylo pro fenu neschůdná přeprava autem....na veterině je totiž normální, že tam přijde a dostane injekci, ale doma...museli bychom někam zavřít psa, který nebyl nikdy nikde zavřený sám a feně dát vodítko, košík a pak jí násilím držet, aby jí vet mohl vůbec píchnout do zadele, protože kanyla v bdělém stavu nepřichází v úvahu...to bych opravdu nechtěla.
Stejně tak, když jsme nechávali uspávat ovčandu, tak to bylo doma, protože vet jí jezdil domů očkovat, táhnout jí na uspání do ordinace tudíž nepřicházelo v úvahu.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Sardullah,
Určitě jste to tady již psala . Ale co se přihodilo fence ?
Vím, že už to starší paní - ale nevěděla jsem ze ji něco trápí 😕 a už vůbec ne, že je to zle .
Kolik fence je ? Z toho vždycky picha az u srdce 😐
Osteosarkom.....feně je 10,5 roku...resp. v září by jí bylo jedenáct.
napsal(a):
No já to mám o to horší, jestli se to vůbec dá říct, že potřebuju na "poslední" injekci, dopravit fenu na veterinu. Opravdu si neumím představit, že bych veta volala domů, protože už by bylo pro fenu neschůdná přeprava autem....na veterině je totiž normální, že tam přijde a dostane injekci, ale doma...museli bychom někam zavřít psa, který nebyl nikdy nikde zavřený sám a feně dát vodítko, košík a pak jí násilím držet, aby jí vet mohl vůbec píchnout do zadele, protože kanyla v bdělém stavu nepřichází v úvahu...to bych opravdu nechtěla.
Stejně tak, když jsme nechávali uspávat ovčandu, tak to bylo doma, protože vet jí jezdil domů očkovat, táhnout jí na uspání do ordinace tudíž nepřicházelo v úvahu.
No, Max teda taky nebyl zvyklý na to, že by doma dostával nějaké injekce. Nemusel cizí lidí, hlídal - ale byl to ten typ hlídače, že pokud někdo vešel za vrata v doprovodu nás, tak ho bral a bylo to ok. Navíc teda veterináře znal, protože jsme tam byli v poslední době často, pak už jezdil on k nám - ne jen na tu poslední injekci, ale i na ty předešlé, které mu ještě pomáhaly... Nicméně mě vždycky přišlo, že Max prostě poznal, že mu ta injekce a celkově ta přítomnost veta má pomoci a nechal by si udělat cokoli.
A ještě vlastně mám zkušenost s Cooprem, když měl psincák, tak kamarádka sestřička přijela k nám domů, píchnout mu injekci. Protože to bylo o víkendu a vetereina (naše) zavřená, tak ona že mu to doveze píchnout sem, bydlí kousek od nás. A z toho jsem teda měla fakt strach, protože pes jako fest hlídá a představa, že u nás doma na něj někdo vůbec sáhne a natož mu píchne injekci, no nic moc. Jinak v tu dobu tu sestřičku znal jen z veteriny, mimo veterinu ne. Takže já se na to připravila, psa dala na vodítko, dala jsem mu náhubek, kámoška přišla, pozdravila ho, dřepla k němu a úplně v klidu mu tu injekci píchla, on ani nemuknul, ani se nehnul. Což mě docela překvapilo - ale zase, přišlo mi, že jak mu fakt nebylo dobře, tak tušil, že tohle mu má pomoct . Ale třeba si to jen nějak naivně namlouvám...
napsal(a):
"ale jediné, co mě momentálně trápí je, že jsem na tuhle variantu nebyla připravená, když mi sdělili diagnózu, když fena ještě byla v narkóze po rentgenu a že jsem jí nenechala rovnou uspat. "
Jani, tímto se netrap. Vždyť tu pořád je, a už je to hodně dlouho, co jsi to psala jako hroznou novinu. A podle Tvého psaní usuzuji, že se netrápí. A až to začne být nedobré, tak Ty ji jistě trápit nenecháš. Takto máš možná řádově i měsíce, kdy si můžeš feňulku ještě užít.
lesnížínka
napsal(a):
Rady, a to má artrózu? Vím, že jsi spíš proti lékům...ale nebylo by přece jen vhodné mu dávat nějaká analgetika (když pajdá)?
domi.t
napsal(a):
Krásně a pravdivě napsané!
Paula psi milovnik
napsal(a):
S laskou
Paula
Reklama...???
fikovnice
napsal(a):
Rady, a to má artrózu? Vím, že jsi spíš proti lékům...ale nebylo by přece jen vhodné mu dávat nějaká analgetika (když pajdá)?
Je tam i artroza. Zpočátku(před pár lety) dle rentgenu zničená zápěstí a v tom levém(horším) odlomená chrupavka, která mu tam vadila. Tehdy mi řekli, že u psů se tohle neoperuje a nic moc se s tím ani dělat nedá, že léky, aby mu ulevily, by museli být silné a pro psa dobré nejsou. Jasně, od té doby(cca 5let to je) se možná změnil i přístup k tomu, i léky. Půjdem za chvíli na očkování, teď už chodíme na jinou veterinu, tak se na možnosti přeptám, ale vloni mi i tu nabízeli akorát chondra Ty bere už léta, už to nepomáhá Ne, to tak není, nejsem proti lékům všeobecně(já je tedy neberu, páč na nic nemusím) já jsem proti ATB a kortikoidům ordinovaným ve velkém a doslova na každý prd.
marcelaamax
napsal(a):
No, Max teda taky nebyl zvyklý na to, že by doma dostával nějaké injekce. Nemusel cizí lidí, hlídal - ale byl to ten typ hlídače, že pokud někdo vešel za vrata v doprovodu nás, tak ho bral a bylo to ok. Navíc teda veterináře znal, protože jsme tam byli v poslední době často, pak už jezdil on k nám - ne jen na tu poslední injekci, ale i na ty předešlé, které mu ještě pomáhaly... Nicméně mě vždycky přišlo, že Max prostě poznal, že mu ta injekce a celkově ta přítomnost veta má pomoci a nechal by si udělat cokoli.
A ještě vlastně mám zkušenost s Cooprem, když měl psincák, tak kamarádka sestřička přijela k nám domů, píchnout mu injekci. Protože to bylo o víkendu a vetereina (naše) zavřená, tak ona že mu to doveze píchnout sem, bydlí kousek od nás. A z toho jsem teda měla fakt strach, protože pes jako fest hlídá a představa, že u nás doma na něj někdo vůbec sáhne a natož mu píchne injekci, no nic moc. Jinak v tu dobu tu sestřičku znal jen z veteriny, mimo veterinu ne. Takže já se na to připravila, psa dala na vodítko, dala jsem mu náhubek, kámoška přišla, pozdravila ho, dřepla k němu a úplně v klidu mu tu injekci píchla, on ani nemuknul, ani se nehnul. Což mě docela překvapilo - ale zase, přišlo mi, že jak mu fakt nebylo dobře, tak tušil, že tohle mu má pomoct . Ale třeba si to jen nějak naivně namlouvám...
Marci, jsem si JISTÁ, že zvířata poznají, že se jim pomáhá - viz injekce Cooperovi.
Omlouvám se, že píšu něco, co jsem již psala jinde: Když mi v září umíral můj nejmilovanější kocour na panleukopenii (viz vlákno na "Kočkách") a já se rozhodla, že se jej pokusím zachránit za cenu všeho - tehdy jsem snad téměř nejedla, nespala, a v podstatě 24/7 se o kocoura starala. Hodiny mu denně kapaly infúze, denně jsem mu dávala kolem 5 - 7 injekcí. Pak přišlo na řadu násilné krmení (to bylo ze všeho nejhorší). On už byl kost a kůže - z cca 8 - 9 kg zhubl na nějakých 4 - 5 kg - opravdu byl jen kost a kůže... Byla to strašlivá zkušenost, trvající kolem 16 dní, než došlo k prvnímu zlepšení...a to zlepšení se projevilo tak, že jsem ležela v posteli, pokoušela se aspoň malinko zdřímnout... No a najednou kocour vyskočil na mě, lehl si mi na prsa - svůj čumák dal k mému obličeji a začal hluboce příst. Já se tehdy rozbrečela - dojetím. Vím, že mi přišel poděkovat za tu péči (i když pro něj to bylo strašné). A fakt se omlouvám, že to píšu na iFAUNU už podruhé. Chtěla jsem tím říct, že zvířata stoprocentně poznají, že se jim pomáhá.
lesnížínka
napsal(a):
Je tam i artroza. Zpočátku(před pár lety) dle rentgenu zničená zápěstí a v tom levém(horším) odlomená chrupavka, která mu tam vadila. Tehdy mi řekli, že u psů se tohle neoperuje a nic moc se s tím ani dělat nedá, že léky, aby mu ulevily, by museli být silné a pro psa dobré nejsou. Jasně, od té doby(cca 5let to je) se možná změnil i přístup k tomu, i léky. Půjdem za chvíli na očkování, teď už chodíme na jinou veterinu, tak se na možnosti přeptám, ale vloni mi i tu nabízeli akorát chondra Ty bere už léta, už to nepomáhá Ne, to tak není, nejsem proti lékům všeobecně(já je tedy neberu, páč na nic nemusím) já jsem proti ATB a kortikoidům ordinovaným ve velkém a doslova na každý prd.
Kortikoidy jsou "dobrý přítel, ale zlý pán". Např. u lidí jsou opravdu nadužívány (přesněji nadpředepisovány) - hlavně u dětí - astmatiků. Tam to považuji za alarmující.

fikovnice
napsal(a):
Reklama...???
...co jiného.....
fikovnice
napsal(a):
Kortikoidy jsou "dobrý přítel, ale zlý pán". Např. u lidí jsou opravdu nadužívány (přesněji nadpředepisovány) - hlavně u dětí - astmatiků. Tam to považuji za alarmující.
Teď bohužel i u zvířat. Je to metoda první volby. Když netuším, co zvířeti je, dám mu ATB a kortikoidy. Setkala jsem se s tím už u nemoci Berryho: to musí, to mu určitě zabere. Pak bylo: hm, je možné, že mu ATB či kortikoidy zničily játra. Myslím, že příčina byla někde jinde, ale rozhodně ničemu nepomohli a nedali ani organizmu šanci zabojovat.