Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Honza0052

27.4.2020 23:12
Honza0052

XXX.XXX.103.210

Zdravím, koupil jsem si stene bez smlouvy bylo mi řečeno ze se jedna o určitou rasu nicméně se ukázalo ze je to kříženec mám svědka a který byl semnou při koupi. Stal mě dost peněz chci na prodejce podat trestní oznámení co si o tom myslite? Budu rad za každý názor. Děkuji

27.4.2020 23:19
GAELLE

XXX.XXX.55.67

za blbost se platí ..............kupujte psy s PP a se smlouvou nebo si pořizujte vořechy z útulků zdarma

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.4.2020 23:25

Honza0052 napsal(a):
Zdravím, koupil jsem si stene bez smlouvy bylo mi řečeno ze se jedna o určitou rasu nicméně se ukázalo ze je to kříženec mám svědka a který byl semnou při koupi. Stal mě dost peněz chci na prodejce podat trestní oznámení co si o tom myslite? Budu rad za každý názor. Děkuji

...že za blbost se platí.....ale to j marný, to marný a zas a znovu...ono je to vlastně ztracený.....

27.4.2020 23:30

..a proč chcete podávat tr. oznámení - nechápu, prostě jste si kupoval psa dobrovolně bez jakékoli záruky, že jste za to byl ochoten a schopen zaplatit požadovanou částku byť vysokou, je jenom váš problém, činil jste to dobrovolně a při plném vědomí.....víte já bych se styděla jít cokoli podat a brala bych to jak ponaučení pro roky příští, byť trochu dražší,....

Adele1997

27.4.2020 23:33
Adele1997

XXX.XXX.243.155

Nejen, že jste si vědomě koupil štěně bez smlouvy, ale především, to také zcela vědomě, šťeně bez pp. Rasu psa by deklaroval právě onen pp. Takže bez něho jste si koupil prostě jen “no name” psa. Prokázat prodejci, že vám něco při koupi povídal by bylo velmi, velmi obtížné a navíc byste musel prokázat i jeho úmysl vás takto oklamat a to je prakticky nemožné.
Jediné plus pro vás - jste poučen pro příště...

Honza0052

27.4.2020 23:54
Honza0052

XXX.XXX.103.210

Díky za reakce a mate samozřejmě pravdu. Další věc je ze jsem nebyl jediný kdo má tuto zkušenost s prodejcem a když si zpětné promitnu ten proces při koupi objektivně tak vše bylo plně vědomě. A myslím si ze nebude od věci si na tu osobu posvitit ale zvolim nějakou jinou metodu. Jinak pes je uzasnej jeho hodnota pro mě je teď nevycislitelna

28.4.2020 06:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

Honza0052 napsal(a):
Díky za reakce a mate samozřejmě pravdu. Další věc je ze jsem nebyl jediný kdo má tuto zkušenost s prodejcem a když si zpětné promitnu ten proces při koupi objektivně tak vše bylo plně vědomě. A myslím si ze nebude od věci si na tu osobu posvitit ale zvolim nějakou jinou metodu. Jinak pes je uzasnej jeho hodnota pro mě je teď nevycislitelna

Každý, kdo si kupuje psa bez PP jde dobrovolně do rizika, že mu z něj může vyrůst cokoliv, protože nikdo nezaručí rodiče. Je to jak koupě stíracího losu - takovej nákup s překvapením🤪

28.4.2020 08:08

Honza0052 napsal(a):

Ale to, že kupujete pejska bez PP, vám sděleno bylo?

28.4.2020 09:05
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Honza0052 napsal(a):

Na tohle bych se být vámi zeptala právníka, jakou máte šanci. Protože máte svědka, že vám dotyčnej prodává určitou rasu. Nevím, jak se bude přihlížet, že je to váš svědek a ne nikdo náhodný.

28.4.2020 09:18

Huskyjanina napsal(a):
Na tohle bych se být vámi zeptala právníka, jakou máte šanci. Protože máte svědka, že vám dotyčnej prodává určitou rasu. Nevím, jak se bude přihlížet, že je to váš svědek a ne nikdo náhodný.

Ale vůbec nemá žádnou šanci! Pes bez PP už z podstaty není určitelného plemene, i když vykazuje exteriérové znaky plemene.

28.4.2020 09:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

Huskyjanina napsal(a):

To by mě zajímalo, jak by ten soud prokázal úmysl - jednak většina lidí včetně těch množitelů ani nepozná křížence, a jsou přesvědčeni o tom, že je jejich pes čistokrevný (viz. třeba ti 5 kiloví klapouší "jorkšíři", různý parodie na JRT apod).
A druhak už ten prodávající mohl být "podveden" při koupi matky štěňat nebo při krytí, a nevěděl, že jsou kříženci, takže vlastně v dobré víře prodával ty psy, jako čistokrevný...

Prostě koupit něco bez původu, ale požadovat, aby to vypadalo tak jako standardní pes z registrovaného chovu, moc nejde dohromady.

28.4.2020 09:28

Inspektor Pišišvor napsal(a):
To by mě zajímalo, jak by ten soud prokázal úmysl - jednak většina lidí včetně těch množitelů ani nepozná křížence, a jsou přesvědčeni o tom, že je jejich pes čistokrevný (viz. třeba ti 5 kiloví klapouší "jorkšíři", různý parodie na JRT apod).
A druhak už ten prodávající mohl být "podveden" při koupi matky štěňat nebo při krytí, a nevěděl, že jsou kříženci, takže vlastně v dobré víře prodával ty psy, jako čistokrevný...

Prostě koupit něco bez původu, ale požadovat, aby to vypadalo tak jako standardní pes z registrovaného chovu, moc nejde dohromady.

Taky by mě zajímalo, jak na to hledí právo. Předpokládala bych, že když se běžně "smějí" vydávat bezpapíráci za čistokrevné plemeno, že by to tedy u soudu neobstálo.
Kupující je srozuměn s tím, že pes nemá rodokmen a tudíž nelze doložit, k jakému plemeni přísluší. I pokud informace o bezPP nepadne výslovně, podle mě.

Pokud se někdo nudí a má prachy na soud, nechť to klidně vyzkouší a pak sem napíše, jak dopadl :)

28.4.2020 14:41
LájošM

XXX.XXX.14.251

Honza0052 napsal(a):

To jako že vás blbců bylo víc? :-) To je samozřejmé, jinak by obchod drahých psů bez PP tak neprosperoval.

Proč by si na prodejce měl někdo posvítit? Psa jste převzal, tudíž jste tímto uzavřeli smlouvu (i když ne písemnou). Štěně jste si mohl prohlédnout, smlouvu jste si mohl vyrobit dopředu i vy sám. Neudělal jste to, tak proč teď brečíte?

Ke psovi jste nevyžadoval PP, takže jste si byl vědom, že pes nemůže mít garanci plemenné příslušnosti a kupujete vořecha.

28.4.2020 15:46

Honza0052 napsal(a):

Trolík??....

Protože to už není možné....takže než koupím psa bez PP, tak nevím, že existuje internet, ale když si koupím za drahý peníze křížence, tak vím kde si postěžovat??

..........no a teď tu o Červené karkulce...

28.4.2020 15:55
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky by mě zajímalo, jak na to hledí právo. Předpokládala bych, že když se běžně "smějí" vydávat bezpapíráci za čistokrevné plemeno, že by to tedy u soudu neobstálo.
Kupující je srozuměn s tím, že pes nemá rodokmen a tudíž nelze doložit, k jakému plemeni přísluší. I pokud informace o bezPP nepadne výslovně, podle mě.

Pokud se někdo nudí a má prachy na soud, nechť to klidně vyzkouší a pak sem napíše, jak dopadl :)

No doložit to právě jde. Udělá se test DNA. A mě by zajímalo podle práva, když teda kupuju byť bez PP např. labradora a dotyčný "chovatel" mi podle jeho tvrzení prodává štěně labradora, platím částku peněz jako za labradora a vyjde mi očividný kříženec a nechám si udělat test DNA, kde mi doloží totožnost psa, tak je to podle mě klamání spotřebitele. Fakt by mě zajímalo, co by mu na to právník řekl.....

28.4.2020 16:25

Huskyjanina napsal(a):
No doložit to právě jde. Udělá se test DNA. A mě by zajímalo podle práva, když teda kupuju byť bez PP např. labradora a dotyčný "chovatel" mi podle jeho tvrzení prodává štěně labradora, platím částku peněz jako za labradora a vyjde mi očividný kříženec a nechám si udělat test DNA, kde mi doloží totožnost psa, tak je to podle mě klamání spotřebitele. Fakt by mě zajímalo, co by mu na to právník řekl.....

Tak hodně štěstí! Bez smlouvy, slovo proti slovu...

28.4.2020 16:31
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Tak hodně štěstí! Bez smlouvy, slovo proti slovu...

Však smlouva je i ústní a má svědka. A psala jsem, že by mě zajímalo, jak by soud bral svědka jako věrohodnýho, když přijel s ním.

28.4.2020 16:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

Huskyjanina napsal(a):

Ale ani DNA test vám neprokáže ÚMYSL prodávajícího podvést Vás - on opravdu vůbec nemusí vědět, že je jeho fena křižovatka, nebo že je křižovatka otec štěňat.
Mimochodem teď jsem viděla krásnýho psa F1 NO x BO - všichni chovatelé by se shodli, že je to nádherný čistokrevný NO...

28.4.2020 17:37
Markéta80

XXX.XXX.176.252

A v čem vás prodejce klamal? To že je bez PP jste věděl a to je vždy riziko že koupíte prostě psa,ale co z něj vyroste je často překvapení. Vaše blbost že jste zaplatil dost peněz. Vždyt Vás nikdo nenutil kupovat takového psa a bude to slovo proti slovu

28.4.2020 17:52
marushka

XXX.XXX.11.207

Huskyjanina napsal(a):

Sice jsem právník, ale co právník to názor 😅 Důležitější by byl spíš výklad nějakého vyššího soudu.
Obecně se ale soukromé právo po rekodifikaci mnohem více opírá o zásadu "vigalantibus iura" - právo přeje bdělým - nechť každý si střeží svá práva. Koupit si štěně bez PP a divit se, že je to krizenec, moc o bdělosti nesvědčí.. Samozřejmě existuje tu nějaká odpovědnost za vady na štěněti, což může zahrnovat i to, že štěně neodpovídá znakům plemene, ale bez písemné kupní smlouvy.. No nevím, osobně bych do sporu nešla.. Co se trestněprávní odpovědnosti, tak jak už někdo podotknul - bylo by nutné prokázat úmysl prodávajícího podvádět a k tomu by škoda musela přesáhnout 5000 Kč.

28.4.2020 21:12
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

marushka napsal(a):
Sice jsem právník, ale co právník to názor 😅 Důležitější by byl spíš výklad nějakého vyššího soudu.
Obecně se ale soukromé právo po rekodifikaci mnohem více opírá o zásadu "vigalantibus iura" - právo přeje bdělým - nechť každý si střeží svá práva. Koupit si štěně bez PP a divit se, že je to krizenec, moc o bdělosti nesvědčí.. Samozřejmě existuje tu nějaká odpovědnost za vady na štěněti, což může zahrnovat i to, že štěně neodpovídá znakům plemene, ale bez písemné kupní smlouvy.. No nevím, osobně bych do sporu nešla.. Co se trestněprávní odpovědnosti, tak jak už někdo podotknul - bylo by nutné prokázat úmysl prodávajícího podvádět a k tomu by škoda musela přesáhnout 5000 Kč.

Díky za odpověď :)

28.4.2020 21:42

A jak je to s čipem? Pes byl čipovaný u chovatele?

Honza0052

28.4.2020 22:20
Honza0052

XXX.XXX.103.210

Děkuji za reakci, vím ze je možné si vyžádat od operátora záznam hovoru ve kterém mi bylo kašně sděleno ze se jedna o určitou rasu a byl zmíněn i původ rodičů štěněte. Změnilo by to situaci u případného soudu? Jsem si vědom své chyby nicméně i tak jsem přesvědčen ze vše bylo úmyslné s cílem zisku.

28.4.2020 22:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

Honza0052 napsal(a):
Děkuji za reakci, vím ze je možné si vyžádat od operátora záznam hovoru ve kterém mi bylo kašně sděleno ze se jedna o určitou rasu a byl zmíněn i původ rodičů štěněte. Změnilo by to situaci u případného soudu? Jsem si vědom své chyby nicméně i tak jsem přesvědčen ze vše bylo úmyslné s cílem zisku.

Cože si můžete vyžádat od operátora? 😂

Přesvědčen být můžete, akorát je potřeba to dokázat, a to u psa bez PP půjde dost těžko.
Bez Průkazu původu = bez prokázaného původu, tzn. původ neznámý.

28.4.2020 22:29

Honza0052 napsal(a):

víte, dokument, který přiřazuje určité rodiče k určitému štěněti a který potvrzuje plemennou příslušnost se jmenuje průkaz původu. jeho padělání je trestné.

ale říkat si každý může co chce. spoustu lidí si to i upřímně myslí, že ten pes, co mají doma, je třeba jokršír, přestože má osm kilo a uši dolů.

28.4.2020 23:25

Možná by šlo něco uhrát, kdybyste doložil alespoň e-mailovou komunikaci, že štěně je po rodičích s prokázaným původem, tj. s PP. A museli by být jasně identifikováni, tj. minimálně číslo zápisu, celé jméno.

Vzhledem k tomu, že drtivá většina majitelů psů bez PP netuší, jak vypadá standard plemene, které mají, resp. si to myslí... Dva lidé mají jorkmuty, což neví, hurá, dáme to dohromady, ať jsou štěňátka, samozřejmě to budou jorkové a tak je také prodají. Běžná situace. Na množky většinou nedosáhne ani KVS, protože ta řeší akorát podmínky množení.

28.4.2020 23:40

Možná by šlo něco uhrát, kdybyste doložil alespoň e-mailovou komunikaci, že štěně je po rodičích s prokázaným původem, tj. s PP. A museli by být jasně identifikováni, tj. minimálně číslo zápisu, celé jméno.

Vzhledem k tomu, že drtivá většina majitelů psů bez PP netuší, jak vypadá standard plemene, které mají, resp. si to myslí... Dva lidé mají jorkmuty, což neví, hurá, dáme to dohromady, ať jsou štěňátka, samozřejmě to budou jorkové a tak je také prodají. Běžná situace. Na množky většinou nedosáhne ani KVS, protože ta řeší akorát podmínky množení.

No asi tak, jak píšete v prvním odstavci.

Ale jinak si myslím, že by se zadavatel této diskuze měl smířit s tím, že pyká možná za svou hloupost, možná lakomost, možná důvěřivost, možná kombinaci všeho. Psa má rád jak píše, i když mu z něj nevyrostlo požadované a očekávané plemeno, ale to je holt riziko, když kupuje psa bez prokázaného původu, tedy bez průkazu původu. Budiž mu tato zkušenost poučením.

29.4.2020 07:02

Honza0052 napsal(a):

..můžu se zeptat, proč jste vlastně šli do koupi psa bez PP, pokud jste chtěli určité plemeno....

29.4.2020 07:52

..můžu se zeptat, proč jste vlastně šli do koupi psa bez PP, pokud jste chtěli určité plemeno....

Jo, to by mě taky zajímalo. Přece když chci konkrétní plemeno, hledám psa s PP. A z dobré chovky.

29.4.2020 08:01

Huskyjanina napsal(a):

ten DNA test "plemen " existuje par let jen.
me by třeba zajímalo, jestli to ma nejakou certifikaci a je to vůbec u soudu pouzitelne?

29.4.2020 08:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

ten DNA test "plemen " existuje par let jen.
me by třeba zajímalo, jestli to ma nejakou certifikaci a je to vůbec u soudu pouzitelne?

Nevim jak teď, ale cca před 2 roky k tomu měli poznámku, ze je to jen orientační a bez záruky

29.4.2020 08:59
whasabi

XXX.XXX.124.28

Co se týká DNA testů na určení plemene, tak jsem někde četla, že i u psů s PP ten test vyhodí většinou několik plemen. Pravděpodobně proto, že moderní plemena vznikala nějakým křížením. Takže pak by to nebylo o přesném určení plemene, ale spíše jako zajímavost,co všechno se tam někdy vyskytlo. Ale fakt nevím, jestli to tak je, neznám osobně nikoho, kdo by si nechal psa otestovat.

29.4.2020 11:03
LájošM

XXX.XXX.14.251

Jak píše wasabi, DNA test na plemennou příslušnost udělat na 100% nejde. Je to jen otázka nějaké pravděpodobnosti a podobnosti, ani u psů s PP nemusí vycházet tak, jak bychom očekávali.

"Děkuji za reakci, vím ze je možné si vyžádat od operátora záznam hovoru ve kterém mi bylo kašně sděleno ze se jedna o určitou rasu a byl zmíněn i původ rodičů štěněte. Změnilo by to situaci u případného soudu? Jsem si vědom své chyby nicméně i tak jsem přesvědčen ze vše bylo úmyslné s cílem zisku."

Omyl, vy si můžete vyžádat u operátora tak akorát svou fakturu, určitě ne záznam hovorů. To je kolikrát těžké i pro soud v případě závažných trestných činů, což koupě psa fakt není.

Ano, prodej byl za účelem zisku. To tak u prodejů bývá. Bez zisku se tomu říká dar nebo charita.
Ano, chtěl jste ušetřit při koupi psa, proto jste zvolil levnější variantu, byla to vaše svobodná volba.

U soudu byste nezmohl vůbec nic, jen by vás to nakonec stálo víc peněz, než kdybyste si koupil špičkového psa z ověřené chovatelské stanice. Škoda je minimální, koupě nebyla podvodná, "chovatel" si mohl myslet že prodává psa té určité rasy, stejně jako vy jste si myslel, že ho kupujete. Pokud vy nevíte, že plemeno zaručuje jen PP, stejně tak to přece nemusí vědět ten množitel.

Vykašlete se na spory, stejně do soudu nepůjdete, když šetříte pár korun na psovi. Škoda času, raději běžte se štěňátkem ven a užívejte si ho. Na křížencích není nic špatného. Stejně ho nemáte na typicku práci plemene (jinak byste si to plemeno koupil), ale pravděpodobně jako společníka, a to vám splní i vořech. A za nějakých 12 - 15 let, až si možná budete chtít pořídit dalšího psa, budete poučený a najdete si plemeno svého srdce, od pečlivě vybraného chovatele, s PP.

29.4.2020 22:29
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

whasabi napsal(a):
Co se týká DNA testů na určení plemene, tak jsem někde četla, že i u psů s PP ten test vyhodí většinou několik plemen. Pravděpodobně proto, že moderní plemena vznikala nějakým křížením. Takže pak by to nebylo o přesném určení plemene, ale spíše jako zajímavost,co všechno se tam někdy vyskytlo. Ale fakt nevím, jestli to tak je, neznám osobně nikoho, kdo by si nechal psa otestovat.

Jj.....já právě nevím, jak moc to jde do podrobna. Ale komunikovala jsem s jedním ochranářem tady od nás, když jsem ho naváděla na stopu vlka. Pak mi psal, že našel stopy, trus a nějakou srst a bude to posílat na testy DNA, aby se objasnilo, kterej druh vlka to je.....taky mi řekl, že tady přes nás je migrační stezka do Německa. No a já se těšila, že se tady u nás usadil, když už ho viděli tři lidi během půl roku a on to byl migrant

30.4.2020 15:49
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Cože si můžete vyžádat od operátora? 😂

Přesvědčen být můžete, akorát je potřeba to dokázat, a to u psa bez PP půjde dost těžko.
Bez Průkazu původu = bez prokázaného původu, tzn. původ neznámý.

Plus si myslím, že vyžádat si hovor od operátora je sakra těžké! Já byla okradena Ukrajinci o drahý mobil a policajti museli žádat kdesi o svolení, aby jej mohli jen trasovat. Vytahovat z něj hovory nebo smsky - to lze podle mě jen u velmi závažných tr. činů. Možná se k tomu vyjádří "Marushka". Je fajn, že je tu někdo této profese.

30.4.2020 15:52
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Honza0052 napsal(a):

Píšete, že jste si psa oblíbil, máte jej rád, tak se smiřte s tím, že to není plemeno, které jste původně chtěl... Stejně jej budete mít i nadále rád takového jaký je... Nějaké snahy o vysouzení peněz zpět by znamenaly jen to, že budete ještě platit soudní výlohy, atd.

30.4.2020 15:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

fikovnice napsal(a):
Plus si myslím, že vyžádat si hovor od operátora je sakra těžké! Já byla okradena Ukrajinci o drahý mobil a policajti museli žádat kdesi o svolení, aby jej mohli jen trasovat. Vytahovat z něj hovory nebo smsky - to lze podle mě jen u velmi závažných tr. činů. Možná se k tomu vyjádří "Marushka". Je fajn, že je tu někdo této profese.

Proto mě to tak pobavilo😂

30.4.2020 16:01
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Proto mě to tak pobavilo😂

Jj, souhlasím.
U toho mého ukradeného mobilu tehdy policie jen zjistila, kolik bylo z telefonu vedeno hovorů a kolik bylo napsáno sms. Nic víc, obsah ani náhodou.

30.4.2020 17:51
marushka

XXX.XXX.11.207

Určitě záznamy z hovorů použít jen tak jednoduše nejde ani při vyšetřování trestného činu a navíc telefonní společnosti si vedou tak maximálně výpisy uskutečněných hovorů - seznam telefonních čísel, se kterými byly hovory uskutečněny a nikoliv záznamy hovorů.. Odposlechy lze uskutečnit zákonnou formou pouze se souhlasem soudu..

Karel556

1.5.2020 19:34
Karel556

XXX.XXX.103.210

Pracoval jsem u operátora na tři kliknutí mám záznam jakéhokoli hovoru je sice monitorovane to co děláte na PC ale nikdo to neřeší. Nevím jak je to z právního hlediska ale já osobně jsem schopny sehnat jakýkoliv hovor když bych chtěl :-)

1.5.2020 20:34

Karel556 napsal(a):
Pracoval jsem u operátora na tři kliknutí mám záznam jakéhokoli hovoru je sice monitorovane to co děláte na PC ale nikdo to neřeší. Nevím jak je to z právního hlediska ale já osobně jsem schopny sehnat jakýkoliv hovor když bych chtěl :-)

No tak teď už jsem o moc klidnější, když si může prakticky kdokoliv opatřit záznamy mých hovorů, zákon nezákon.....a to neříkám do telefonu žádný tajný ani ani echt důvěrný věci....

_Fifinka

1.5.2020 21:12
_Fifinka

XXX.XXX.110.35

Karel556 napsal(a):

Výborně, takže kvůli nepapírovému psovi a své hlouposti chcete nejen platit soudní výlohy, protože ten soud nemůžete vyhrát, ale ještě vás budou vyšetřovat kvůli tomu, že jste si nezákonně pořídil záznam hovoru. Vykašlete se na to a ušetřenou energii raději věnujte štěněti...

2.5.2020 17:20
fikovnice

XXX.XXX.55.3

marushka napsal(a):
Určitě záznamy z hovorů použít jen tak jednoduše nejde ani při vyšetřování trestného činu a navíc telefonní společnosti si vedou tak maximálně výpisy uskutečněných hovorů - seznam telefonních čísel, se kterými byly hovory uskutečněny a nikoliv záznamy hovorů.. Odposlechy lze uskutečnit zákonnou formou pouze se souhlasem soudu..

Díky za odborné info. Přesně to odpovídá postupu Policie, když řešila krádež mého mobilu.

2.5.2020 17:21
fikovnice

XXX.XXX.55.3

Karel556 napsal(a):

No tak to je hodně smutné...
A divím se Vám, že to sem vůbec píšete.

2.5.2020 17:58

fikovnice napsal(a):
No tak to je hodně smutné...
A divím se Vám, že to sem vůbec píšete.

Někdo se chlubí velkým autem, někdo velkým domem, někdo velkým..., a někdo aspoň tímhle.

2.5.2020 23:29
fikovnice

XXX.XXX.55.14

Někdo se chlubí velkým autem, někdo velkým domem, někdo velkým..., a někdo aspoň tímhle.

Ano, a ve své podstatě je to jen ubohost!

Přidejte reakci

Přidat smajlík