Dobrý den, ráda bych požádala o vaše názory. Mám čerstvě 13letou fenku křížence (otec vlkodav x doga a matka ovčák x bull plemeno). Má cca 65 cm v kohoutku, 35 kg. V lednu bez problémů zvládla operaci (amputaci) ocasu, rozbory krve dělané před 6 týdny byly na její věk velmi dobré, srdce v pořádku. Dysplazie a artritida jsou samozřejmé, ale díky užívání Trocoxylu nebolestivé, ráda běhá, má radost ze života. A teď k věci: dnes jí byl diagnostikován mastocytom (maligní nádor, chová se dost agresivně). Doporučeno chirurgické odstranění spolu s větším kusem okolní tkáně, po cytologii případně chemoterapie. Nebo čekat, jak se nádor bude chovat a nasadit symptomatickou léčbu. Nevím, jak se rozhodnout, zda zkusit operaci, nebo ji už nechat být a netrápit rekonvalescencí a nechat odejít, až začne mít problémy. Finance moc nehrajou roli (i když i k nim je třeba přihlédnout), jde mi hlavně o ni, aby dožila spokojeně a bez zbytečného trápení, ale samozřejmě bych ráda, aby to bylo co nejdéle. Za každý názor budu vděčná...
Kamarádka nechala psu mastocytom vyoperovat, u staršího psa, velký na hrudníku, byl pak ještě asi rok. Teď ho má u druhého psa(berňáci, no ) a roste pomalu, má ho někde na noze tuším, tak do něho nezasahují, jen prvotní histolka, která ukázala, že špatné Nechala bych psa tak, ten věk je vlastně i tak hraniční, dožila se krásného věku, i když je mi líto, že nemůže umřít jen stářím a musí se trápit hnusnou nemocí. Třeba tu ještě rok bude
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za sebe souhlasím s variantou b. Tedy, jak píšete:
nebo ji už nechat být a netrápit rekonvalescencí a nechat odejít, až začne mít problémy.
Být fenka třeba o pět let mladší, bojovala bych, nechala bych operovat. Takovouhle psí babičku už bych řezat nenechala.
Taky nám u 11i letého Zlatého retrívra zjistili nádor na zadní pacce, měli jsme se rozhodnout mezi nechat být, uvidíme jak to bude dál nebo operovat s tim, že by se po operaci nejspíš už neprobudil.
Rozhodli jsme se, že operaci nepřijmeme a udělali jsme dobře. Pejsek se dožil 14ti let, kdy bohužel už umřel na stáří.
Takže, já jsem pro to aby jste operaci nepodstoupili. Věřím, že i bez ni se dožije dalších let, které bude moci strávit s vámi.

záleží na rozsahu. ono pokud je to malé a někde kde je hodně volné kůže, dokážu si představit, že takové odstranění by mohlo být hodně light (sedace a lokál, v podstatě) a kolikrát je to zcela kurativní.
napsal(a):
Za sebe souhlasím s variantou b. Tedy, jak píšete:
nebo ji už nechat být a netrápit rekonvalescencí a nechat odejít, až začne mít problémy.
Být fenka třeba o pět let mladší, bojovala bych, nechala bych operovat. Takovouhle psí babičku už bych řezat nenechala.
I kdyby byla mladší jen o dva roky, neváhala bych a šla do toho...
napsal(a):
záleží na rozsahu. ono pokud je to malé a někde kde je hodně volné kůže, dokážu si představit, že takové odstranění by mohlo být hodně light (sedace a lokál, v podstatě) a kolikrát je to zcela kurativní.
Velikost je asi jako dvoukoruna až pětikoruna, asi 7 cm šikmo dolů od řitního otvoru. Doktorka mluvila o kompletním předoperačním vyšetření, asi počítají s kompletní anestezií.

turistka
napsal(a):
Velikost je asi jako dvoukoruna až pětikoruna, asi 7 cm šikmo dolů od řitního otvoru. Doktorka mluvila o kompletním předoperačním vyšetření, asi počítají s kompletní anestezií.
to je citlivé místo, to by jinak asi neuležela.
a hojení tam může být nepříjemné
ale zároveň když to tam poroste tak taky. aby to člověku pak nebylo líto, že do toho nešel. pořád to není velká operace.
Dobrý den, v rodině jsme měli nádor pod řitním otvorem u 13leteho psa (pudl) skoro se nemohl vykalet, tak vet navrhl operaci s tím, že neví jak to bude zarostle dovnitř ke střevu. Operaci jsme podstoupili, nádor odstraněn, chvíli trvalo než se rána zacelila (netrvalo to ale dlouho). Pes vše zvládl a je stále mezi námi (operaci podstoupil minulý rok ve 12 letech) byl fit a celkove zdráv...Je to velice těžké rozhodnutí....Jen zkušenost naše, ale je to individuální. ..držím pěstičky pejskovi
Nechala bych to odoperovat.
Každý odklad zhoršuje prognózu. A pokud je pes stále vitální a svému vetovi důvěřujete, že neřeže jen kvůli výdělku, tak bych do toho šla a zbytečně to neodkládala. Čím je to menší, tím lépe se bude vše hojit, taky zatím nejsou vedra a pes to také bude snášet líp.
napsal(a):
to je citlivé místo, to by jinak asi neuležela.
a hojení tam může být nepříjemné
ale zároveň když to tam poroste tak taky. aby to člověku pak nebylo líto, že do toho nešel. pořád to není velká operace.
Děkuji moc za rady. Vím, že jste veterinářka, bylo by moc troufalé Vás poprosit o názor, co byste udělala na mém místě Vy?
saola
napsal(a):
Nechala bych to odoperovat.
Každý odklad zhoršuje prognózu. A pokud je pes stále vitální a svému vetovi důvěřujete, že neřeže jen kvůli výdělku, tak bych do toho šla a zbytečně to neodkládala. Čím je to menší, tím lépe se bude vše hojit, taky zatím nejsou vedra a pes to také bude snášet líp.
Děkuji. V ordinaci jsem se rozhodnout nedokázala, ale určitě se rozhodnu přes víkend, pokud do toho půjdem, hned v pondělí budu řešit termíny.

turistka
napsal(a):
Děkuji moc za rady. Vím, že jste veterinářka, bylo by moc troufalé Vás poprosit o názor, co byste udělala na mém místě Vy?
já bych to asi řízla.
kor pokud zvládla v lednu zákrok mnohem většího rozsahu. mastocytom je v tomhle hloupý tím, že grade vlastně znáte až po histologii. ale pokud je to malé a kolem je maso na pořádný okraj, tak odstranění je opravdu kolikrát opravdu vyléčení, bez nutnosti jakékoliv další léčby. takže prostě existuje naděje, že tohle bude definitivně hotovo a proč jí nevyužít?
napsal(a):
já bych to asi řízla.
kor pokud zvládla v lednu zákrok mnohem většího rozsahu. mastocytom je v tomhle hloupý tím, že grade vlastně znáte až po histologii. ale pokud je to malé a kolem je maso na pořádný okraj, tak odstranění je opravdu kolikrát opravdu vyléčení, bez nutnosti jakékoliv další léčby. takže prostě existuje naděje, že tohle bude definitivně hotovo a proč jí nevyužít?
Mockrát Vám děkuju!
tero
napsal(a):
Jestli má všechny výsledky v pořádku a srdíčko taky, šla bych do toho.
Děkuju, asi do toho půjdu, snad ta rekonvalescence nebude moc dlouhá a bolestivá (to by mohla posoudit paní Bodlinka). I kdyby zůstala na stole, budu vědět, že se netrápila, nerada bych si vyčítala, kdyby umírala v bolestech na důsledek činnosti toho mastocytomického haiz.a...
Zkouším ještě maličko oživit téma, je neděle odpoledne a já stále váhám. Přečetla jsem plno diskuzí, odborných i polodborných článků, vybrečela potok slz (jsem strašná cíťa a toto je pro mě navíc naprosto výjimečný pes), chvilku říkám že jo, pak zase že už ji nechám... Tak třeba se najde ještě někdo, kdo přispěje, každý názor dobrý.
A taky chci ještě jednou poděkovat paní Bodlince za osobní konzultaci.

turistka
napsal(a):
Zkouším ještě maličko oživit téma, je neděle odpoledne a já stále váhám. Přečetla jsem plno diskuzí, odborných i polodborných článků, vybrečela potok slz (jsem strašná cíťa a toto je pro mě navíc naprosto výjimečný pes), chvilku říkám že jo, pak zase že už ji nechám... Tak třeba se najde ještě někdo, kdo přispěje, každý názor dobrý.
A taky chci ještě jednou poděkovat paní Bodlince za osobní konzultaci.
Mám...resp. měla jsem fenu s osteosarkomem, diagnostikováno v ůnoru s progónzou cca dva měsíce života bez léčby. Léčba spočívá v tom, že pokud ještě není rakovina tak rozlezlá, tak se v našem případě přední noha amputuje a podstoupí se následná léčba a i přes to všechno by mohla žít třeba jen 4 měsíce, což je od dva víc než bez té "drastické" léčby.
Fenu už jsem nechala v klidu dožít, dokud to šlo. Ve středu jsem jí musela nechat uspat.
S úplným klidem napíšu, že kdybych byla ve vaší kůži s vaší diagnózou a prognózou, tak bych to zkusila.....resp. po konzultaci s mým veterinářem, protože mu věřím, pokud by mi on řekl, že vyhlídky jsou dobré a že on v tom vidí smysl, tak bych do toho šla.
Možná před rokem bych vám napsala to samý, co holky výše...feňule už má svůj věk a krásnej věk...už jí nechte v klidu dožít.
Dneska to vidím jinak, škoda, že nemoc mojí feny nebyla "jen o nějakém vyoperování bouličky-nádoru".....třeba by tady se mnou mohla ještě nějakej čas pobýt.
napsal(a):
Mám...resp. měla jsem fenu s osteosarkomem, diagnostikováno v ůnoru s progónzou cca dva měsíce života bez léčby. Léčba spočívá v tom, že pokud ještě není rakovina tak rozlezlá, tak se v našem případě přední noha amputuje a podstoupí se následná léčba a i přes to všechno by mohla žít třeba jen 4 měsíce, což je od dva víc než bez té "drastické" léčby.
Fenu už jsem nechala v klidu dožít, dokud to šlo. Ve středu jsem jí musela nechat uspat.
S úplným klidem napíšu, že kdybych byla ve vaší kůži s vaší diagnózou a prognózou, tak bych to zkusila.....resp. po konzultaci s mým veterinářem, protože mu věřím, pokud by mi on řekl, že vyhlídky jsou dobré a že on v tom vidí smysl, tak bych do toho šla.
Možná před rokem bych vám napsala to samý, co holky výše...feňule už má svůj věk a krásnej věk...už jí nechte v klidu dožít.
Dneska to vidím jinak, škoda, že nemoc mojí feny nebyla "jen o nějakém vyoperování bouličky-nádoru".....třeba by tady se mnou mohla ještě nějakej čas pobýt.
Dovolte mi,aby som Vám vyjadrila naozaj úpriimnú lútosť nad Vašou stratou. Ako som už písala, tiež som tým pred takmer pred dvomi rokmi prešla s predošlou retrieverkou a je to neskutočne bolestivé a ťažké. Sára na Vás a jej brášku už dáva pozor z psieho neba a mám takého tušáka,že sa tam stretne s mojou Sawannah a budú spolu robiť zle Držte sa,myslím na Vás.
Nefret tiež v pondelok absolvovala zákrok, o ktorom som si nemyslela, že budeme musieť riešiť...ale viete ako človek mieni, ten hore mení...

domi.t
napsal(a):
Dovolte mi,aby som Vám vyjadrila naozaj úpriimnú lútosť nad Vašou stratou. Ako som už písala, tiež som tým pred takmer pred dvomi rokmi prešla s predošlou retrieverkou a je to neskutočne bolestivé a ťažké. Sára na Vás a jej brášku už dáva pozor z psieho neba a mám takého tušáka,že sa tam stretne s mojou Sawannah a budú spolu robiť zle Držte sa,myslím na Vás.
Nefret tiež v pondelok absolvovala zákrok, o ktorom som si nemyslela, že budeme musieť riešiť...ale viete ako človek mieni, ten hore mení...
A co Nefret, je v pořádku...bylo to něco vážného??
domi.t
napsal(a):
co se stalo Nefret? Doufám že nic vážného a je v pořádku. Myslím na vás .............
napsal(a):
Upřímnou soustrast, byla výjimečná a jedinečná, tak na ni v dobrém vzpomínejte.

napsal(a):
Je mi to moc líto. Držte se.
Odpoveď pre sardullah a GAELLE.
Po zistení,že pravý vajecnik má už vo veku necelých 14 mesiacov samu cystu,zápal maternice a vlastne celú romnozovaciu sústavu nemá ok(odborné výrazy som bohužiaľ zabudla) jej pán doktor všetko vybral. Viem,že tu je pomaly vojna názorov za preventívnu kastraciu feny,ale tu už iná cesta nebola a je mi úplne jedno,kto si čo myslí. Chcem pre Nefret to najlepšie a hlavne ju chcem čo najdlhšie živú a zdravu. Bez výhrad verím nášmu pánovi veterinárovi,celý zákrok som bola pri nej,avšak nezaobišlo sa to bez drobných komplikácií. Tým,aká je nasvalena,pevná, tam pri operácii jej praskali drobné cievky,cize pán doktor sa teda rozhodne nenudil,ale všetko dopadlo úspešne. Bolo to v pondelok okolo 17:00,operácia trvala dve hodiny a uz o 23:17 hviezda burala obývačku a bojovala s vankúšmi😂
Na druhý deň vonku naháňala mačky,takže klasika. Ani nevieme,že bola operovala,vo štvrtok ideme na výber stehov. Týmto sa vlastne u nás uzatvorila dilema,ci mať niekedy od nej šteniatka a ísť chovatelskou cestou. A ďalší štvornohý prírastok bude tým pádom mužského pohlavia.
Užívam si,že hviezda je zdravá,šťastná a už ju nič neboli,netrápi a nelimituje v jej nezbednostiach. Ďakujeme za Váš záujem👏🏻
domi.t
napsal(a):
Po zistení,že pravý vajecnik má už vo veku necelých 14 mesiacov samu cystu,zápal maternice a vlastne celú romnozovaciu sústavu nemá ok(odborné výrazy som bohužiaľ zabudla) jej pán doktor všetko vybral. Viem,že tu je pomaly vojna názorov za preventívnu kastraciu feny,ale tu už iná cesta nebola a je mi úplne jedno,kto si čo myslí. Chcem pre Nefret to najlepšie a hlavne ju chcem čo najdlhšie živú a zdravu. Bez výhrad verím nášmu pánovi veterinárovi,celý zákrok som bola pri nej,avšak nezaobišlo sa to bez drobných komplikácií. Tým,aká je nasvalena,pevná, tam pri operácii jej praskali drobné cievky,cize pán doktor sa teda rozhodne nenudil,ale všetko dopadlo úspešne. Bolo to v pondelok okolo 17:00,operácia trvala dve hodiny a uz o 23:17 hviezda burala obývačku a bojovala s vankúšmi😂
Na druhý deň vonku naháňala mačky,takže klasika. Ani nevieme,že bola operovala,vo štvrtok ideme na výber stehov. Týmto sa vlastne u nás uzatvorila dilema,ci mať niekedy od nej šteniatka a ísť chovatelskou cestou. A ďalší štvornohý prírastok bude tým pádom mužského pohlavia.
Užívam si,že hviezda je zdravá,šťastná a už ju nič neboli,netrápi a nelimituje v jej nezbednostiach. Ďakujeme za Váš záujem👏🏻
Tak hlavně že to nakonec dobře dopadlo ! Ať se i nadále vše daří vám přeji oběma

domi.t
napsal(a):
No tak zaplať pánbůh, že to holka takhle zvládla
napsal(a):
To je mi moc líto, držte se, upřímnou soustrast... A děkuju za Váš pohled na situaci...
Ty fotky jsou dost děsivé http://www.veterinapruhonice.cz/mastocytom-psu,193.html Má to na podobném místě, jen nalevo a trochu víc na Hýždi.

turistka
napsal(a):
Ty fotky jsou dost děsivé http://www.veterinapruhonice.cz/mastocytom-psu,193.html Má to na podobném místě, jen nalevo a trochu víc na Hýždi.
No upřímně...mě spíš připadá děsivé to tam nechat.
Já se většinou řídím tím....možná je to blbě, ale nemůžu si pomoct...jak bych se rozhodla, kdybych stejnou nemoc měla já.
Proto jsem u mojí feny volila "neléčení", protože bych se u sebe rozhodla stejně, ale mít na zadku něco takovýho, co jsem teď viděla na fotce, s prognózou od veta, že je naděje, že by to mohlo bejt dobrý...no tak to mě rovnou uspěte a tu příšernost mi ufikněte.
V každém případě, to rozhodnutí nakonec stejně bude na vás.
A ať už se rozhodnete jakkoliv, tak držím palce, aby to bylo to správné pro vaše svědomí, abyste si později nevyčítala, že jste do toho nešla nebo naopak, že jste do toho šla

turistka
napsal(a):
Já tady budu za zpátečníka. Fenka má pěkný věk, podle rodičů docela velké plemeno.....Já bych neřezala.

domi.t
napsal(a):
..moc zdravím vás i fenku, tohle je ale přeci úplně něco jiného, je to kastrace ze zdravotních důvodů, ne z časté lenosti páníčka, kdy kastrací pořeší že pes tohle a támhleto a tak podobně......no musel se pan veterinář zapotit......tak moc zdraví fence....
napsal(a):
..moc zdravím vás i fenku, tohle je ale přeci úplně něco jiného, je to kastrace ze zdravotních důvodů, ne z časté lenosti páníčka, kdy kastrací pořeší že pes tohle a támhleto a tak podobně......no musel se pan veterinář zapotit......tak moc zdraví fence....
Veľmi pekne ďakujeme Ano, bola to kastrácia zo zdravotných dôvodov,ale viete ako-nejaký rýpal,čo spochybňuje aj zdravotný stav a rozhodnutie veterinára, sa vždy nájde. Veru, nebol to lahký zákrok,ale našťastie pán veterinár je profík s rokmi praxe a Nefret zostane len 4 cm jazva, ktorá rokmi vybledne a zmizne.
A teraz si môžme konečne naplno užívať jar a leto

domi.t
napsal(a):
Veľmi pekne ďakujeme Ano, bola to kastrácia zo zdravotných dôvodov,ale viete ako-nejaký rýpal,čo spochybňuje aj zdravotný stav a rozhodnutie veterinára, sa vždy nájde. Veru, nebol to lahký zákrok,ale našťastie pán veterinár je profík s rokmi praxe a Nefret zostane len 4 cm jazva, ktorá rokmi vybledne a zmizne.
..tak ale tohle už by byl vrchol, jsem proti kastracím, ale tohle má prostě opodstatnění......užívejte
domi.t
napsal(a):
Tu jizvu neuvidíte už za pár měsíců. Tak to je dobře, že jste to tak zvládly a teď už bude mít klid Já zase znám x fen, co musely být kastrované na stará kolena, aby jim vůbec zachránili život, že bych to u své nikdy neriskovala. Nedá se to s kastrací bez komplikací u mladé feny vůbec srovnávat...
domi.t
napsal(a):
Jejda, tak to přeji Nefret rychlou rekonvalescenci, ale koukám, že ona snad ani žádnou nepotřebuje, že?
Ale zajímalo by mě, jak se Vám podařilo být u operace? Vet je asi Váš známý (?), mně se nepodařilo být u kastrace (kočky), i když jsem si to přála...
turistka
napsal(a):
Zdravím, tak zatím jsme ve čtvrtek objednaní na kompletní předoperační vyšetření a po jeho výsledku se rozhodnu, co dál...
Držím moc pěsti, ať se rozhodnete dobře. Já dala nejdřív plusové body těm, kteří Vám psali "nechat psa dožít", ale po reakci "Bodlinky" jsem změnila názor. Navíc to popisované místo je blbé i pro situaci, že by nádor zůstal neoperován a začal by se rozlézat do okolí.
Určitě sem pak písněte co a jak.
fikovnice
napsal(a):
Držím moc pěsti, ať se rozhodnete dobře. Já dala nejdřív plusové body těm, kteří Vám psali "nechat psa dožít", ale po reakci "Bodlinky" jsem změnila názor. Navíc to popisované místo je blbé i pro situaci, že by nádor zůstal neoperován a začal by se rozlézat do okolí.
Určitě sem pak písněte co a jak.
Děkuji, právě s paní Bodlinkou jsem to konzultovala ještě mimo diskuzi a moc mi pomohla. Nuž, uvidíme, co ukáže čtvrtek... Samozřejmě budu informovat, jak se situace vyvíjí...

fikovnice
napsal(a):
Jejda, tak to přeji Nefret rychlou rekonvalescenci, ale koukám, že ona snad ani žádnou nepotřebuje, že?
Ale zajímalo by mě, jak se Vám podařilo být u operace? Vet je asi Váš známý (?), mně se nepodařilo být u kastrace (kočky), i když jsem si to přála...
Jo jo...Nefretka to pojala podobně jako naše Sárina po kastraci...hned jak se vyspala z narózy, tak tradá a byla jsem to já, kdo furt říkal Sárinko opatrně, jsi po operaci, ať si neublížíš...neskákej, nelítej......no ale bylo to jako bych dávala povely pytlu blech...

"Ale zajímalo by mě, jak se Vám podařilo být u operace? Vet je asi Váš známý (?), mně se nepodařilo být u kastrace (kočky), i když jsem si to přála"...
Třikrát mi operovali psy na VFU v Brně. Vždycky jsem po uspání utekla sama. Nikdo mě neodesílal, ani nevyháněl.
fikovnice
napsal(a):
Áno,je to môj znamy, Nefret ho má veľmi rada a ona sa mu veľmi páči,takže to celé prebehlo úplne v kľude. Dokonca sme jej spolu vyholili bruško od chlpov. Mňa by doma z toho čakania porazilo,takze som bola veľmi vďačná za túto možnosť😊
A ďakujeme za prianicko,Nefret na také niečo ako kľúdový rezim nemá čas. Pridávam fotky z dnešného večerného polievania záhradky,ona musí byť fakt všade.
Je to těžké rozhodnutí. Necetla jsem celou diskuzi.
Moje kokrice měla 12,5 roku, udělal se jí nádor a my jsme se rozhodli to už nechat být.Nador hodně rostl , ale fena nevypadala,že se chystá odejít.Nakonec byl opravdu velký, už jsme na to nemohli koukat, tak šla ve 13letech na operaci.O půl roku později se nádor vrátil a šla znovu.Dozila se 15,5 let.Jestli by se to dožila i tak nedokazu říct.Kazdopadne nelituji.Krome posledních 4 dní , žila opravdu kvalitní život, pak jsme už museli trápení ukončit :(.
Druhá fena měla mastocytom na šlaše ve 2,5 letech, šílené...operace dopadla skvěle,je ji 7let a ťuk ťuk, nevrátil se.
Držím palce
Zdravím všechny, kdo mi pomohli svou radou, postojem, zkušeností. Dlužím Vám zprávu, jak to nakonec dopadlo. Minulý čtvrtek jsme udělali kompletní předoperační vyšetření a výsledek zněl: v podstatě úplně zdravý pes. Měli jsme i porovnání s předchozími rozbory (děláme už rok cca každého čtvrt roku). A prostě zdravý pes. Nicméně jsem se rozhodla, že už ji nechám být. Teď je pod Trocoxylem naprosto spokojená a nebolavá, aportuje a hraje si jako zamlada, má radost ze života. Kdybych nechala operovat, byla by znovu vystavená stresu z opakovaných návštěv veta, bolesti pooperační rány, omezení pohybu a pobytu venku. Nechápala by, proč ji zase trápím... Jsem přesvědčená, že by ji to definitivně psychicky zlomilo a už by neměla chuť dál bojovat a žít. Nádor má zatím celkem dost volné tkáně pro případné zvětšování, dostává prášky pro prevenci žaludečních vředů. Dokud to půjde, byť za pomoci jakýchkoliv prášků, a ona bude spokojená, bude tady se mnou, v okamžiku, kdy by pro ni byl další život jen přežíváním, nechám ji odejít za duhový most...
Ještě jednou moc děkuji za příspěvky, časem doplním info, jak se situace vyvíjela, třeba to zase pomůže někomu dalšímu...

turistka
napsal(a):
Zdravím všechny, kdo mi pomohli svou radou, postojem, zkušeností. Dlužím Vám zprávu, jak to nakonec dopadlo. Minulý čtvrtek jsme udělali kompletní předoperační vyšetření a výsledek zněl: v podstatě úplně zdravý pes. Měli jsme i porovnání s předchozími rozbory (děláme už rok cca každého čtvrt roku). A prostě zdravý pes. Nicméně jsem se rozhodla, že už ji nechám být. Teď je pod Trocoxylem naprosto spokojená a nebolavá, aportuje a hraje si jako zamlada, má radost ze života. Kdybych nechala operovat, byla by znovu vystavená stresu z opakovaných návštěv veta, bolesti pooperační rány, omezení pohybu a pobytu venku. Nechápala by, proč ji zase trápím... Jsem přesvědčená, že by ji to definitivně psychicky zlomilo a už by neměla chuť dál bojovat a žít. Nádor má zatím celkem dost volné tkáně pro případné zvětšování, dostává prášky pro prevenci žaludečních vředů. Dokud to půjde, byť za pomoci jakýchkoliv prášků, a ona bude spokojená, bude tady se mnou, v okamžiku, kdy by pro ni byl další život jen přežíváním, nechám ji odejít za duhový most...
Ještě jednou moc děkuji za příspěvky, časem doplním info, jak se situace vyvíjela, třeba to zase pomůže někomu dalšímu...
Díky za zprávu, já bych se rozhodla totožně.

I já bych postupovala stejně.

Upřímě a ze srdce vám přeju, aby vám to ta spokojenost bez bolestí vydržela co nejdéle.
Dobrý den, nastal čas, abych dokončila tento 'příběh'. Nakonec jsem se rozhodla neoperovat. Fenka dostávala pouze silná analgetika (kvůli špatnému stavu zadních nohou) a lék na prevenci žaludečních vředů. Nádor se nijak nezvětšoval ani zvenčí neprojevoval (jak to bylo uvnitř, to nevím). Fenka s námi v bytě žila ještě další krásný rok, za mě jsem přesvědčená, že byla spokojená a nebolavá. Bohužel věk zastavit nejde, zadní nohy slábly a občas povolovaly i anální svěrače, ale ona byla spokojená, že mi může být neustále nablízku. V úterý v poledne začala být nějaká divná, lehla si, rychle a silně dýchala, dostala horečku. Asi o půl třetí upadla do komatu, už nevnímala, a v 5 hodin dostala poslední injekci. Celou tu dobu jsem byla s ní, umřela doma,věřím, ze bez trápení a bolesti. Jen je tu po ní obrovské prázdno, s ní odešel i kus mé samotné. Snad je jí za duhovým mostem dobře...

turistka
napsal(a):
Dobrý den, nastal čas, abych dokončila tento 'příběh'. Nakonec jsem se rozhodla neoperovat. Fenka dostávala pouze silná analgetika (kvůli špatnému stavu zadních nohou) a lék na prevenci žaludečních vředů. Nádor se nijak nezvětšoval ani zvenčí neprojevoval (jak to bylo uvnitř, to nevím). Fenka s námi v bytě žila ještě další krásný rok, za mě jsem přesvědčená, že byla spokojená a nebolavá. Bohužel věk zastavit nejde, zadní nohy slábly a občas povolovaly i anální svěrače, ale ona byla spokojená, že mi může být neustále nablízku. V úterý v poledne začala být nějaká divná, lehla si, rychle a silně dýchala, dostala horečku. Asi o půl třetí upadla do komatu, už nevnímala, a v 5 hodin dostala poslední injekci. Celou tu dobu jsem byla s ní, umřela doma,věřím, ze bez trápení a bolesti. Jen je tu po ní obrovské prázdno, s ní odešel i kus mé samotné. Snad je jí za duhovým mostem dobře...
Jen je tu po ní obrovské prázdno, s ní odešel i kus mé samotné
....ty pocity mám taky a to už je to rok, co jsem musela nechat mojí feňulku odejít.
Držte se, čas je milosrdný a tu bolest otupí.
turistka
napsal(a):
Sleduju svého starého psa, každé divné mrknutí, každý pohyb, jestli pije a proč pije, či proč nepije...může to přijít ze dne na den, z hodiny na hodinu a budu tam kde vy tam, kde se letos ocitlo tolik tady z nás Je mi to moc líto, držte se
napsal(a):
Jen je tu po ní obrovské prázdno, s ní odešel i kus mé samotné
....ty pocity mám taky a to už je to rok, co jsem musela nechat mojí feňulku odejít.
Držte se, čas je milosrdný a tu bolest otupí.
Děkuju, na čas spoléhám, zatím jsem ve stadiu, kdy brečím jak želva při každé vzpomínce, ona byla výjimečná - pes, kterého potká člověk jedenkrát za život (a někdo ani to ne)...🖤 Tohle bude chtít moře času...
Moc dobře Vám rozumím, Vaší ztráty je mi moc líto, držte se🖤
lesnížínka
napsal(a):
Sleduju svého starého psa, každé divné mrknutí, každý pohyb, jestli pije a proč pije, či proč nepije...může to přijít ze dne na den, z hodiny na hodinu a budu tam kde vy tam, kde se letos ocitlo tolik tady z nás Je mi to moc líto, držte se
Děkuju🖤 Moc dobře Vám rozumím, měla jsem to úplně stejně a každé nepatrné přitížení mě trápilo. Čas bohužel zastavit nejde, proto Vám přeju, aby to bylo podobně jako u nás - nenadálé (ráno jsme ještě byly na malé procházce a vše bylo jako jindy), rychlé, bezbolestné a hlavně abyste v těch chvílích mohla být s ním Hodně sil...
fikovnice
napsal(a):
Jen znovu napíšu - šílený rok v tomto ohledu...
Každý smutní jinak a různou dobu - u mě to byly teď 4 měsíce a pořád je to strašně bolavé a čerstvé.
"Turistko" držte se!
Děkuji Vám
O Vaší ztrátě vím a moc mě to mrzí, dokonce jsem se se svou ránou 'nabourala' do Vašeho tématu. Máte pravdu, je moc smutné, kolik lidí odtud letos prožívá stejnou bolest. A zároveň ohromující, že ač sami bojujeme s tím smutkem, snažíme se utěšit a dodat sílu těm druhým... Dostáváme podporu od lidí, kteří tu naši ztrátu opravdu znají chápou a dokáží se vcítit do našich pocitů, protože co si budem povídat, většina lidí z okolí nerozumí tomu, jak moc důležitý pro nás ten pes byl...

turistka
napsal(a):
Děkuji Vám
O Vaší ztrátě vím a moc mě to mrzí, dokonce jsem se se svou ránou 'nabourala' do Vašeho tématu. Máte pravdu, je moc smutné, kolik lidí odtud letos prožívá stejnou bolest. A zároveň ohromující, že ač sami bojujeme s tím smutkem, snažíme se utěšit a dodat sílu těm druhým... Dostáváme podporu od lidí, kteří tu naši ztrátu opravdu znají chápou a dokáží se vcítit do našich pocitů, protože co si budem povídat, většina lidí z okolí nerozumí tomu, jak moc důležitý pro nás ten pes byl...
Taky s Vami soucítím a máte pravdu...většina lidí tu důležitost a rozsah vztahu mezi psem a jeho pánem nechápe...takže tenhle hafík byla Vaše Popelka...dožila se uctyhodného věku a určitě měla u Vás krásný psí život. Někteří psi tohle nemají nikdy...je to sice malá útěcha, ale udělala jste pro její dobro určitě vše, co jste mohla...jednou to čeká zase i mne, protože naše psí lásky mají život hrozně krátký a já si pro opravdové pochopení pak přijdu sem na ifaunu...
držte se děvče! Držte se i vy ostatní, kteři jste přišli o svého nejlepšího přítele!
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám 14 letého psíka Bisonka našli mu před třemi měsíci zhoubný nádor v nose dostává posilující injekce a hromadu prášku .. Teď začal vykašlávat krev ale jen občas i měl krev v moči celý se třese a i k večeru hodně kňučí .. Nevím jestli už ho spíš netrapim děkuji za odpověď Soňa

sindy.014@seznam.cz
napsal(a):
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám 14 letého psíka Bisonka našli mu před třemi měsíci zhoubný nádor v nose dostává posilující injekce a hromadu prášku .. Teď začal vykašlávat krev ale jen občas i měl krev v moči celý se třese a i k večeru hodně kňučí .. Nevím jestli už ho spíš netrapim děkuji za odpověď Soňa
Už ano. Je to těžké, ale bude to jenom horší. Nechte ho odejít.
sindy.014@seznam.cz
napsal(a):
kašle krev, krev v moči - nechala bych ho důstojně odejít.

Byla jsem v podobné situaci - 14tiletá fenka s nádorem na játrech, přestávala žrát, občas čerstvá krev ve stolici, začínala být apatická. Nečekala jsem na zhoršení projevů a rozloučila jsem se s ní. Bylo to hrozné rozhodování, ale zpětně jsem ráda, že jsem to udělala včas. Myslím, že je lepší o malinko dřív než ho nechat trápit. Má 14 let, svůj psí život s vámi si určitě užil a teď ho nechte jít. Ať se netrápí ....