Australák, borderka či jiné ovčácké plemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anuta

4.5.2020 19:42
Anuta

XXX.XXX.172.161

Dobrý den,
s rodinou bydlíme na menším statku s dobytkem, téměř hektarovou zahradou a krásnou přírodou okolo. Máme doma momentálně sedmiletého psa-křížence nejspíš borderky a čehosi. Ten už je pro nás úplně dokonalý a tak už skoro rok přemýšlíme nad druhým pejskem. Pejsek bude muset být venku, ale kdyby bylo na mě, bylo by to jinak. Chceme pastevecké plemeno které by pomáhalo při zvířatech (krávách, ovcích, třeba i slepicích? ). (První pes nemá o zvířata zájem). Dále klasické delší výlety, třeba i na celý den. Chodím běhat a jezdím na kole - pes je vždy v tahu. Pravidelně cvičíme dogdancing, poslušnost občas agility. Na podzim chceme složit zkoušky. V nepříznivém počasí vždy vymyslíme náhradní program jako třeba hlavolamy, kratší procházka či učení nových blbin. V létě dost času trávíme u řeky, protože tam je pesanovi nejlíp. S pesanem kterého máme doma jsme chodili na cvičák, tam nás to, ale nechytlo. Momentálně s ním nechodíme na tréninky k nikomu, ale přemýšlím, že by jsme začali dojíždět do jedné psí školy kousek. S plánovaným psem bychom teda nejspíš chodili na agility vedle ve vesnici a taktéž by jsme se věnovali dogdancingu. Přemýšlela jsem nad borderkou, australským ovčákem a australským honáckým psem. Všechna tato plemena se nám zamlouvají, takže vás prosím o radu které z těchto plemen by bylo nejvhodnější.
Zhrnutí :pes bude s PP, žít bude převážně venku, bude mít psího parťáka, bude pracovat u zvířat a bude sportovat.
Doufám, že jsem to napsala srozumitelně a budu moc ráda za jakoukoliv odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2020 22:34

A kdy bude odpočívat? ( Jestli tedy dostojíte plánům )

Anuta

4.5.2020 23:30
Anuta

XXX.XXX.172.161

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

No tak to je napsáno z dlouhodobého hlediska :)Tyto aktivity nebude mít všechny každý den. A odpočívat bude moct tak dlouho jak jen bude chtít a potřebovat. Náš straší pes prospí cca 6h. přes den a mezitím má vždy nějakou aktivitu. Obvykle spí 4h.dopoledne a 2h. odpoledne (mezi aktivitami)

5.5.2020 06:43

aneb - problem se vzdycky najde

5.5.2020 07:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

aneb - problem se vzdycky najde

Ty jsi zase ve formě 🤪

5.5.2020 08:54

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Ty jsi zase ve formě 🤪

tak me to pobavilo :-)
když uz nemuzu rypat do toho, ze se někdo nechce psovi věnovat -tak si rypnu do toho, ze pes si neodpočine.

btw - kdo jste mel psa jako dite nekde na vesnici, malem meste?
se mnou lital maly bily krizenec cele prázdniny po venku od rana do tmy - a nikdy jsem se nestarala, jestli se během dne vyspi. spal v noci, kdyz jsem spala i ja

5.5.2020 08:59

tak me to pobavilo :-)
když uz nemuzu rypat do toho, ze se někdo nechce psovi věnovat -tak si rypnu do toho, ze pes si neodpočine.

btw - kdo jste mel psa jako dite nekde na vesnici, malem meste?
se mnou lital maly bily krizenec cele prázdniny po venku od rana do tmy - a nikdy jsem se nestarala, jestli se během dne vyspi. spal v noci, kdyz jsem spala i ja

Dřív se vůbec spousta věcí neřešila. Dnes se ze všeho dělá věda a hledají problémy tam, kde nejsou.

5.5.2020 09:15
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Dřív se vůbec spousta věcí neřešila. Dnes se ze všeho dělá věda a hledají problémy tam, kde nejsou.

A všichni byli šťastnější.

5.5.2020 11:01
Majka1810

XXX.XXX.174.36

A tak je to ve všem. Tady se to občas neliší od diskuzí na "maminovských" webech, na kterých se bio matky vrhají na jiné, které si dovolily přiznat, že dávají dudlík, nekojí do samoodstavu do 4 let, kupují přesnídávky či nechávají očkovat dle očkovacího kalendáře 😅 Člověk se tu dozví spoustu zajímavých informací a rad, ale někdy to zavání skoro fanatismem či touhou si alespoň rýpnout za každou cenu.

5.5.2020 20:58

"kdo jste mel psa jako dite nekde na vesnici, malem meste?
se mnou lital maly bily krizenec cele prázdniny po venku od rana do tmy - a nikdy jsem se nestarala, jestli se během dne vyspi. spal v noci, kdyz jsem spala i ja"

Je úplně něco jiného, když pes lítá s dětmi celý den - v podstatě podle svého a nebo když dopoledne pase. To je psychická i fyzická zátěž a po ní ani pro aktivního AUO nebude odpoledne na cvičáku to pravé vořechové.
Když si přečtete navrhovaný program zadavatelky, tak to nevydrží ani ona ani pes.
Ale možná nakonec z toho plánovaného rozvrhu zbyde otrávený pes na dvorku.

5.5.2020 21:06

"bude pracovat u zvířat a bude sportovat".

Třeba tohle - jak bude pracovat u zvířat? Vycvičit dobrého ovčáka-pasáka......není zas tak jednoduchá záležitost.
"Na podzim chceme složit zkoušky"

Další. Jaké zkoušky? Ovčáckého psa? Sportovku? Je květen, ještě nemá štěně a na podzim chce při všech těch činnostech skládat zkoušky. Stále máte dojem, že jsou její představy reálné?
Takže pořád mám dojem, že ta moje stručná poznámka o odpočívání, nebyla úplně od věci. A rozhodně to nebylo rýpání.

5.5.2020 21:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

se mnou lital maly bily krizenec cele prázdniny po venku od rana do tmy - a nikdy jsem se nestarala, jestli se během dne vyspi. spal v noci, kdyz jsem spala i ja"

Je úplně něco jiného, když pes lítá s dětmi celý den - v podstatě podle svého a nebo když dopoledne pase. To je psychická i fyzická zátěž a po ní ani pro aktivního AUO nebude odpoledne na cvičáku to pravé vořechové.
Když si přečtete navrhovaný program zadavatelky, tak to nevydrží ani ona ani pes.

On ale ovčácký pes celé dopoledne nepase - používá se jen pro manipulaci s dobytkem (např. presun na pastviny, shánění domů, třídění a nakládání dobytka apod.), a to jsou jednorazové úkony.
... přičemž na to nakládání a třídění už je potřeba zkušený a velmi dobře vycvičený pes (zvlášť u skotu), a to si troufám tvrdit, že se začátečníků absolutně netýká.

5.5.2020 21:16
marq

XXX.XXX.160.41

Pro zadavatelku: Tak Vám opravdu držím palce ať Vám někdo, kdo má s plemeny zkušenost poradí!!!
Jsem optimistka, tak věřím, že se někdo najde.

5.5.2020 21:17

Není tak úplně pravda. Také je pes celé dopoledne u stáda ( ovce, kozy, krávy ) a pase, t.j. dohlíží, umravňuje, hlídá. A po takovém půldni si docel rád lehne.
Na Slovensku při pochozí pastvě byl takový pes-pasák do 5ti let oddělaný.

5.5.2020 21:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Není tak úplně pravda. Také je pes celé dopoledne u stáda ( ovce, kozy, krávy ) a pase, t.j. dohlíží, umravňuje, hlídá. A po takovém půldni si docel rád lehne.
Na Slovensku při pochozí pastvě byl takový pes-pasák do 5ti let oddělaný.

To, že někdo nechá psa u ovcí neznamená, ze je to zrovna u ovčáků běžný standard (je to asi na úrovni toho, jako když necháte psa na zahradě okolo plotu pul dne honit auta a řvát na lidi). Takový pes ale na skutečnou práci bývá nepoužitelný.
Být se stádem bezprizorně na pastvině je doména pastevců a salašníků, ne ovčáků.

5.5.2020 22:28
Moyda

XXX.XXX.147.89

"bude pracovat u zvířat a bude sportovat".

Třeba tohle - jak bude pracovat u zvířat? Vycvičit dobrého ovčáka-pasáka......není zas tak jednoduchá záležitost.
"Na podzim chceme složit zkoušky"

Další. Jaké zkoušky? Ovčáckého psa? Sportovku? Je květen, ještě nemá štěně a na podzim chce při všech těch činnostech skládat zkoušky. Stále máte dojem, že jsou její představy reálné?
Takže pořád mám dojem, že ta moje stručná poznámka o odpočívání, nebyla úplně od věci. A rozhodně to nebylo rýpání.

Zadavatelka ale vypsala co dělá se současným psem. Práce u zvířat ho moc nebere, proto cvičí dogdancing a agility a vyjmenovává aktivity které štěněti nabízí, né že je bude dělat všechny najednou.

6.5.2020 00:17
Evv

XXX.XXX.43.177

Osobně bych šla do AUO. (Překvapení od majitele AUO ) je to něco mezi BOC a ACD - nebo aspoň já to tak beru. Osobně si myslím že má větší předpoklad na agility případně dog dancing než ACD - ACD jsou důraznější psy. BOC jsou zase jemnější - na druhou stranu na DD případně agility možná lepší než AUO. Zkuste kontaktovat nějaké chovatele a podívat se jestli je to co chcete,

Osobně bych se s vašima požadavky koukala po PRACOVNÍM AUO. Ale upřímně těch je v ČR dost málo.

Pokud chcete můžete mi napsat zprávu a já zkusím poradit koho bych se ptala na takové štěně já.

6.5.2020 08:57

sorry, ale moc to hrotite.
pes ještě neexistuje - ale vy uz vite, ze bude otraveny na dvorku?

me je tazatelka naopak sympaticka. mj. i tim, ze ma psa, co i kdyz ho stado nebavi tak se z toho nehrouti a dela s nim neco jiného.
to je empaticky clovek a nezaslouzi si rypani jen pro rypani.

Anuta

6.5.2020 13:16
Anuta

XXX.XXX.172.161

Pes u stáda nebude celé odpoledne - pomáhat bude jen při přehánění či zahánění což není každý den nýbrž jednou za dva týdny u ovcí ještě o něco dýl. A teda nemyslím si, že bych si psa nějak odďelala všemi těmi aktivitami. Nebudeme je dělat každý den a část z nich jen rekreačně, občas pro zábavu. Agility je jednou týdně, pasení by měl jednou za dva týdny a to ještě mluvíme o nějaké té půlhodince u krav a třeba dvaceti minutách u ovcí a ne v jeden den 😉ve dny kdy pást nebude mu nabízím využití jiné a to třeba mluvím o tréninku agility v sobotu, jednou týdně kolo a jednou týdně běh. Do toho procházky a cvičení. Řekla bych, že takto je to vpořádku. Jinak zkoušky si na podzim složíme tak či tak (dogdancing), protože štěňátko chceme přivést na léto na podzim už bude po tom hlavním období socializace tak si myslím, že když ho vezmeme sebou na zkoušky ještě mu přidáme něco málo do života.
Jinak moc děkuji těm kteří mi cokoliv napsali ať už kritiku nebo pozitivní názory.

Anuta

7.5.2020 11:40
Anuta

XXX.XXX.172.161

Evv napsal(a):
Osobně bych šla do AUO. (Překvapení od majitele AUO ) je to něco mezi BOC a ACD - nebo aspoň já to tak beru. Osobně si myslím že má větší předpoklad na agility případně dog dancing než ACD - ACD jsou důraznější psy. BOC jsou zase jemnější - na druhou stranu na DD případně agility možná lepší než AUO. Zkuste kontaktovat nějaké chovatele a podívat se jestli je to co chcete,

Osobně bych se s vašima požadavky koukala po PRACOVNÍM AUO. Ale upřímně těch je v ČR dost málo.

Pokud chcete můžete mi napsat zprávu a já zkusím poradit koho bych se ptala na takové štěně já.

Moc děkuji,
o dvou chs v ČR vím, ty mají převážně auo pracovní a jedna z nich má pracovní X exterierové ikdyž štěňátka jsou více pracovní. Kdyby bylo na mě vzala bych si štěňátko ze SK. Tam má jedna chovka pěkné pracovní aussíky - můj ideál . Akorát teda je na ně hrozně moc zájemců takže pochybuji, že by se mi poštěstilo a chovatelka by mi štěňátko prodala.
Včera jsem psala chovatelce borderek (pracují jak u ovcí tak dobytka) na kdy plánují další vrh. Jakmile mi odepíše zeptám se jí i po které feně i psovi, tak uvidíme.

21.5.2020 09:18
xD4nik

XXX.XXX.180.211

Anuta napsal(a):
Dobrý den,
s rodinou bydlíme na menším statku s dobytkem, téměř hektarovou zahradou a krásnou přírodou okolo. Máme doma momentálně sedmiletého psa-křížence nejspíš borderky a čehosi. Ten už je pro nás úplně dokonalý a tak už skoro rok přemýšlíme nad druhým pejskem. Pejsek bude muset být venku, ale kdyby bylo na mě, bylo by to jinak. Chceme pastevecké plemeno které by pomáhalo při zvířatech (krávách, ovcích, třeba i slepicích? ). (První pes nemá o zvířata zájem). Dále klasické delší výlety, třeba i na celý den. Chodím běhat a jezdím na kole - pes je vždy v tahu. Pravidelně cvičíme dogdancing, poslušnost občas agility. Na podzim chceme složit zkoušky. V nepříznivém počasí vždy vymyslíme náhradní program jako třeba hlavolamy, kratší procházka či učení nových blbin. V létě dost času trávíme u řeky, protože tam je pesanovi nejlíp. S pesanem kterého máme doma jsme chodili na cvičák, tam nás to, ale nechytlo. Momentálně s ním nechodíme na tréninky k nikomu, ale přemýšlím, že by jsme začali dojíždět do jedné psí školy kousek. S plánovaným psem bychom teda nejspíš chodili na agility vedle ve vesnici a taktéž by jsme se věnovali dogdancingu. Přemýšlela jsem nad borderkou, australským ovčákem a australským honáckým psem. Všechna tato plemena se nám zamlouvají, takže vás prosím o radu které z těchto plemen by bylo nejvhodnější.
Zhrnutí :pes bude s PP, žít bude převážně venku, bude mít psího parťáka, bude pracovat u zvířat a bude sportovat.
Doufám, že jsem to napsala srozumitelně a budu moc ráda za jakoukoliv odpověď.

Zdravím,
pokud se pejskovi budete opravdu věnovat (fyzicky,psychicky), tak bych se ani BOCky ani AUO nebál. Jsem majitelem BOCky, která není nějaký hyperaktivní magor a můžu říct, že život s BOCkou je super. :-D Jediný problém, co máme je pasení rychle jedoucích aut, ale to se dá přes KONTROLY lehce zvládnout! ;) Vím, že někteří nezkušení chovatele BOCky jsou dost nešťastní... Pes se snadno rychle přetočí, když nemá potřebný výcvik a "zápřah". :-D To samozřejmě platí i AUO, ale já osobně ještě tak přetočené AUO neviděl, natož přetočených BOCek jsem viděl dost. Já také si planuju za dva roky koupit další a dost jsem si tuhle otázku pokládal (AUO vs BOC) a vždycky u mě vyhrála BOC. Přeji šťastnou ruku při výběru a snad jsem Vám trošku pomohl. Kdyby jste chtěla ještě poradit, napište... mezi AUO a BOC jsem skoro každý den.. :-D

P.S. koukněte ještě na Kelpii

Anuta

12.6.2020 11:56
Anuta

XXX.XXX.172.161

No po kelpinkách jsem dřív koukala dost,vlastně ani nevím co mě na nich tehdy tak chytlo. Každopádně není to můj typ psa - exterierově se mi moc nelíbí a povaha není úplně moje.
Ty borderky mě prostě drží už od doby co jsme si pořídili toho našeho šílence a asi si krom bordery teď už neumím představit jiného psa po boku .
Každopádně už vím měsíc krytí a přibližný termín narození těch malých ďáblíků. Rozhodla jsem se pro chovku která mi byla nejsympatyčtější - chovají čistě prac. borderky a nesmírně se mi líbí jejich feny a ještě víc výběr krycích psů

12.6.2020 12:53
lilymax

XXX.XXX.30.130

Pokud se vrh zadaří povahově, bordery jsou super. Pokud se jim člověk správně a dostatečně věnuje, nemůže s nimi mít veliké problémy. To, co pejskovi nabízíte zní dobře, hlavně to nepřehnat a naučit i odpočinek, jinak ho nikdy “nevypnete” Držím palce ať se zadaří a jste s pejskem spokojeni

Anuta

12.6.2020 23:10
Anuta

XXX.XXX.172.161

lilymax napsal(a):
Pokud se vrh zadaří povahově, bordery jsou super. Pokud se jim člověk správně a dostatečně věnuje, nemůže s nimi mít veliké problémy. To, co pejskovi nabízíte zní dobře, hlavně to nepřehnat a naučit i odpočinek, jinak ho nikdy “nevypnete” Držím palce ať se zadaří a jste s pejskem spokojeni

Tak odpočinek je to první co psa učím (mimo socializaci, hygienu a navazování společného vztahu). Co jsem koukala tak problémových psů chovka nijak moc nevyprodukovala (nevím o žádném). A spojení se mi líbí moc, mám štěstí, že si štěně bereme v tuto chvíli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík