Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2020 11:09
Punntik

XXX.XXX.213.242

Dobrý den, včera jsme objevili u našeho pejska hotspot, je dlouhosrsty a už loni v tuto dobu jsme s tím měli problém. Tentokrat to má pod uchem a táhne se to přes levou tvar. Otiram mu to betadine roztokem, ale neustále si to drbe a nenechá si já to více sáhnout. Hlavně se mi zdá, ze je celý den takový apaticky, unavený a celkově smutný.. I když teda ji a venku je také v pohodě. Je možné že to souvisí s tím? Snaží se si to vyléčit slinama, na vlhčí si tlapicku a drbe. Vim že by neměl, ale limec si nasadit nenechá. Máte s tím někdo zkušenost? Bude nutné mu nechat nasadit atd?

16.5.2020 11:32
impact

XXX.XXX.195.92

Drbáním si pes opravdu hotspot nevyléčí, ba naopak. Bude se ještě zhoršovat. Nenechá si na to sáhnout? Límec si dát nenechá? Tak jak to chcete léčit? Je nezbytně nutné srst na hotspotu a v jeho okolí úplně vystříhat, aby to dýchalo. Stejně tak je nezbytně nutné zamezit drbání. Tak přestaňte hledat zázračnou radu na internetu a pokud sama nezvládáte svého psa, běžte s ním na veterinu. Víte, jak je to hrozně bolestivé, obzvláště když to jede k uchu? Proto je apatický a bez nálady.

Fakt jako. Plesk plesk. Vám kdyby bolestivě olezla huba, tak už jste u doktora osmkrát.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.5.2020 11:34

nesmí to drbat ani lízat, to je základ
a nebude se drbat a lízat, když ho to nebude bolet
takže nasadit léčbu, která bolest, svědění omezí či odstraní
nebo/a límec

mám také dlouhosrstého hotspoťáka, límec nikdy neměl
roztok betadiny či hypermanganu je takový základ, který ale ne vždy stačí
někdy nám pomohl sudocrem (se udělala taková krusta, pod kterou se to hezky vyhojilo)
i alavis má mastičku na hotspoty
ale pokud se rozjelo bakteriální napadení (takový zelený-šedý povlak), tak už se bez atb či kortikoidů asi neobejdeš

16.5.2020 11:40
Punntik

XXX.XXX.213.242

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
nesmí to drbat ani lízat, to je základ
a nebude se drbat a lízat, když ho to nebude bolet
takže nasadit léčbu, která bolest, svědění omezí či odstraní
nebo/a límec

mám také dlouhosrstého hotspoťáka, límec nikdy neměl
roztok betadiny či hypermanganu je takový základ, který ale ne vždy stačí
někdy nám pomohl sudocrem (se udělala taková krusta, pod kterou se to hezky vyhojilo)
i alavis má mastičku na hotspoty
ale pokud se rozjelo bakteriální napadení (takový zelený-šedý povlak), tak už se bez atb či kortikoidů asi neobejdeš

Žádný povlak tam ještě nemá, má to vymyte, ostříhané a čištěne roztokem. Límec už jsme zkoušeli loni a nedalo se to, nakonec pomohli atb (to už bylo ve stavu zeleného hnisu) ptam se jen zda je i něco dalšího mimo atb a kortikoidu, přece jen tři týdny atb je dlouhe a vím jak z toho byl naposledy otrávený.

16.5.2020 11:48

ještě mi pro počáteční stadium vet dal tekuté stříbro

16.5.2020 14:06
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Punntik napsal(a):
Žádný povlak tam ještě nemá, má to vymyte, ostříhané a čištěne roztokem. Límec už jsme zkoušeli loni a nedalo se to, nakonec pomohli atb (to už bylo ve stavu zeleného hnisu) ptam se jen zda je i něco dalšího mimo atb a kortikoidu, přece jen tři týdny atb je dlouhe a vím jak z toho byl naposledy otrávený.

Já to domácí léčení hot spotů nemám rád. Sama o sobě je ta věc nesmírně bolestivá a nepříjemná, velká ranná plocha je vstupní branou pro mikroby, olizování a škrábání jen situaci zhoršuje, krusty a strupy jsou vysoce nežádoucí... Na Vašem místě bych šel na veterinu a požádal o předepsání antibiotik (kortikoidy jsou nesmysl) - je to řešení nejrychlejší a nejúčinnější. Lokální ošetřování je i v takovém případě až do vyhojení samozřejmost!

16.5.2020 14:15

Dasvo napsal(a):
Já to domácí léčení hot spotů nemám rád. Sama o sobě je ta věc nesmírně bolestivá a nepříjemná, velká ranná plocha je vstupní branou pro mikroby, olizování a škrábání jen situaci zhoršuje, krusty a strupy jsou vysoce nežádoucí... Na Vašem místě bych šel na veterinu a požádal o předepsání antibiotik (kortikoidy jsou nesmysl) - je to řešení nejrychlejší a nejúčinnější. Lokální ošetřování je i v takovém případě až do vyhojení samozřejmost!

kortikoidy nejsou nesmysl, na léčbu hospotu jsou úžasné a indikované. ono hotspot je velice bolestivý - nebo spíš svědí a když se drbe tak to bolí - a kortikoidy - lokálně podané spreje nebo roztoky - tlumí tohle svědění. takže rychle uleví a odstraní to, co hotspot rozšiřuje do okolí, tedy automutilaci.

pro zvíře je to asi tak milionkrát příjemnější než jen límec, který sice zabrání škrábání, ale mučivé svědění zmizí až teprve když se to začne hojit.

naopak antibiotika nejsou potřeba. hotspot je čistě povrchový zánět. antibiotika jsou jak dělo na mouchu.

základem je ostříhání s dostatečným okrajem, aby to větralo a pak na samotný problém - kromě zamezení škrábání nebo kortikoidů proti svědění - stačí bohatě a krásně lokální dezinfekční přípravky, buď roztok betadiny nebo růžový hypermangan, ten má výhodu toho, že je i sušivý.

16.5.2020 14:16

Dasvo, po mých bohatých letitých zkušenostech nesouhlasím, a to na základě praxe.
Krusta byla velice OK a kortikoidy spolu s atb (Cortizeme), pokud bylo nutno, nasazeny a účinek velice rychlý a spolehlivý.
A domácí léčení - mnohdy/někdy je dostatečné potírání roztokem betadiny či hypermanganu dostačující a je zcela zbytečné organizmus zatěžovat léčivy. A někdy je zase nutné nasadit atb léčbu celkovou, ne jen kožní.

16.5.2020 14:20
impact

XXX.XXX.54.69

kortikoidy nejsou nesmysl, na léčbu hospotu jsou úžasné a indikované. ono hotspot je velice bolestivý - nebo spíš svědí a když se drbe tak to bolí - a kortikoidy - lokálně podané spreje nebo roztoky - tlumí tohle svědění. takže rychle uleví a odstraní to, co hotspot rozšiřuje do okolí, tedy automutilaci.

pro zvíře je to asi tak milionkrát příjemnější než jen límec, který sice zabrání škrábání, ale mučivé svědění zmizí až teprve když se to začne hojit.

naopak antibiotika nejsou potřeba. hotspot je čistě povrchový zánět. antibiotika jsou jak dělo na mouchu.

základem je ostříhání s dostatečným okrajem, aby to větralo a pak na samotný problém - kromě zamezení škrábání nebo kortikoidů proti svědění - stačí bohatě a krásně lokální dezinfekční přípravky, buď roztok betadiny nebo růžový hypermangan, ten má výhodu toho, že je i sušivý.

Dělo na mouchu.

Já to léčila vždycky Imacortem a změny k lepšímu byly vždy velmi rychlé. Na nějaké vysušování heřmánkem, betadinou a podobně bych se vyprdla, protože to jen prodlužuje dobu hojení. Jako doplněk ano, ale ne jako to první. Tím byl vždy Imacort.

16.5.2020 14:25

impact napsal(a):
Dělo na mouchu.

Já to léčila vždycky Imacortem a změny k lepšímu byly vždy velmi rychlé. Na nějaké vysušování heřmánkem, betadinou a podobně bych se vyprdla, protože to jen prodlužuje dobu hojení. Jako doplněk ano, ale ne jako to první. Tím byl vždy Imacort.

záleží na rozsahu. na malý věci neslušivý sestřih a hypermangan - nebo tea tree - bohatě stačí.

půl hlavy hotspot bych bez kortikoidů nedělala.

respektive když musím toho chudáka přispat na samotné oholení, jak to bolí, dávám kortikoidy vždycky.

16.5.2020 14:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

záleží na rozsahu. na malý věci neslušivý sestřih a hypermangan - nebo tea tree - bohatě stačí.

půl hlavy hotspot bych bez kortikoidů nedělala.

respektive když musím toho chudáka přispat na samotné oholení, jak to bolí, dávám kortikoidy vždycky.

Kamarádky pes na to trpěl, nejlepší zkušenost jak už bylo psáno: vystříhat, betadina či hypermangan a patlat na to řepíkovou mast - na sádelném základu. Dá se koupit v různých zdravoprodejnách, já koupila v lékárně. Na hubě si to neslízne, ale pokud to měl pes jinde a tam to lízal, ta sádelná nevadí, že sežere Říkala, že se to po tom hojilo velmi rychle.

16.5.2020 22:12
Punntik

XXX.XXX.213.242

Původně to vypadalo, že jsme to objevili na začátku a půjde to snáz vyléčit, přes den kdy je venku, hraje si atp..je to v pohodě, nemyslí na to a nemá tendenci to drbat..ale ted když je doma a leží tak je nevrlej. Neustále si to oblizuje a drbe a koukala jsem, že tam začíná mít ten zelený povlek. Mluvili jsme s vet a zítra zajdeme pro atb.. dnes neordinuje..ale co jsem se chtěla zeptat, celý den se zdál jinak v pořádku, občas trochu smutný (převážně doma) ale na zahradě si hrál jako obvykle, ale když leží (nejčastěji v posteli) tak potom co si to odrbe začne zrychleně dýchat..pak se uklidí a pak zase.. je možné, že by to souviselo? Že by byl z toho vystresovaný? Byli jsme pak ještě venku a to zase běhal sem tam a očůraval všechno, jako když v okolí hárá fena, tak si říkám, zda to nesouvisí spíše s tím, protože přes den dýchal normálně.

16.5.2020 23:03

Punntik napsal(a):
Původně to vypadalo, že jsme to objevili na začátku a půjde to snáz vyléčit, přes den kdy je venku, hraje si atp..je to v pohodě, nemyslí na to a nemá tendenci to drbat..ale ted když je doma a leží tak je nevrlej. Neustále si to oblizuje a drbe a koukala jsem, že tam začíná mít ten zelený povlek. Mluvili jsme s vet a zítra zajdeme pro atb.. dnes neordinuje..ale co jsem se chtěla zeptat, celý den se zdál jinak v pořádku, občas trochu smutný (převážně doma) ale na zahradě si hrál jako obvykle, ale když leží (nejčastěji v posteli) tak potom co si to odrbe začne zrychleně dýchat..pak se uklidí a pak zase.. je možné, že by to souviselo? Že by byl z toho vystresovaný? Byli jsme pak ještě venku a to zase běhal sem tam a očůraval všechno, jako když v okolí hárá fena, tak si říkám, zda to nesouvisí spíše s tím, protože přes den dýchal normálně.

Pes vydýchává bolest, tak možná proto. Venku se na to nesoustředí.

Když byly mému 3 roky, tuším, tak nedal jarní hárání. U nás masakr, jaro/podzim min 3 m všechno kolem. Během pár dní intenzivní péče o pinďu si v jednom třísle vylízal dermatitidu jako pr*se. Fakt hrůza. Bylo to docela jasné, ale i tak maximum vyšetření a všechno v pohodě. Dostal nějakou desinfekční pěnu a mýdlo. Pěna tomu ještě přidala, tu jsem vrátila na vet, ať jí dají potřebným. Zkusila jsem kalciovku, fungovala skvěle (vet měla po reportu radost, i když jsem to nekonzultovala), ale jen na ven, kdy to nevnímal. Po příchodu domů jen mýdlo, ale i tak peklo. Jediný cíl si to zase rozlízat. Tak holt stopro hlídání a pak doma vyrobené "pyžamo", nohavičky s manžetami až ke tlapkám, vzadu díra jen na ocas. Košilka od vet debakl, taky vrácena jako dárek těm, co potřebují. Je to těžké, ale ten pes se k tomu prostě nesmí dostat, jinak je to začarovaný kruh.

16.5.2020 23:17

Měla jsem u nebožky hotspot na stehně a tváři, mokrá si v létě lehla....a "zapařila" se ....několikrát. Obecně, kotikosteroidy oddalují hojení, ale v případech, kdy omezují svědění a tím i drbání, tudíž iritaci "boláku", který nejprve potřu betadinovým roztokem, abych utlumila bakteríální bujení, se mi vyplatilo.(TMC-triamcilonon E nebo obyč triamcinolon, když není zánět)

17.5.2020 00:09
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Teď jsem si k tomu něco málo přečetla, opravdu jen málo. V článku se psalo, že si to psi vytváří sami - taková automutilace ("sebepoškození") - rozškrábáním. To je opravdu jediná příčina? Že se pes škrábe a škrábe, pak na mokvavou plochu nasednou baktérie, rozjede se zánět, atd. ...? Přiznávám, že jsem tuto nemoc doteď neznala.

17.5.2020 07:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Teď jsem si k tomu něco málo přečetla, opravdu jen málo. V článku se psalo, že si to psi vytváří sami - taková automutilace ("sebepoškození") - rozškrábáním. To je opravdu jediná příčina? Že se pes škrábe a škrábe, pak na mokvavou plochu nasednou baktérie, rozjede se zánět, atd. ...? Přiznávám, že jsem tuto nemoc doteď neznala.

Ne, blbost. Udělá se to nejčastěj, když se pes zapaří, např.velký huňatý pes si lehne na mokré chlupy. Už tu někdo kdysi psal, že měl nějakého slintacího psa, snad kavkazáka či tak něco a ten musel mít neustále brindáček(šátek uvázaný na krku) protože jak ležel a tekly mu sliny po límci, měl hotspoty v jednom kuse. Drbat si to začne ve chvíli, kdy se to rozjíždí a začne to svědit.

17.5.2020 08:15
janaa

XXX.XXX.149.26

Ona často bývá ta vstupní brána maličká, je to třeba kousanec od klíštěte, blechy, škrábanec, docela maličký, pes si to začne škrábat, když to nedýchá,tak i takhle se může rozjet hotspot. Nebo i jen tím pouhým namočením a zapařením. Jsou plemena,která na to trpí víc, a pak jsou jedinci,kteří na to trpí často a mají to opakovaně. Tam je v základu i nějaký problém s imunitou,ale takový ten nevysledovatelný,ale vyplatí se imunitu posilovat

17.5.2020 08:16

fíkovnice, je to tak, jenom ti tam chybí ta prvotní příčina a tou může být kousnutí blechy, klíště, poranění, zapaření, alergie.....a reakce kůže, která přiměje psa se v tom rýpat....a už se to rozjede

17.5.2020 17:44
fikovnice

XXX.XXX.55.13

Díky všem za odpovědi!

Přidejte reakci

Přidat smajlík