Chovná fena s omezením

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2020 17:19
Psomil

XXX.XXX.104.254

Dobrý den, jak moc je riskantní jít do štěňátka po chovné feně s omezením? Má s tím někdo zkušenosti? Na co se ptát a co je dobré vědět? Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2020 17:30

Záleží na tom kvůli čemu to omezení dostala.Třeba u berńáků se dávalo omezení kvůli světlým očím nebo víc vyjádřené bílé znaky apod.Sloužilo to hlavně k tomu aby se pečlivěji vybíral partner bez vad.Ale to může být u každého plemene jinak.

22.5.2020 17:35
Psomil

XXX.XXX.104.254

jde o plemeno chodský pes

22.5.2020 18:12

Psomil napsal(a):
jde o plemeno chodský pes

Ti maji hezkou databazi, kde urcite pujde dohledat duvod

22.5.2020 19:47

Oni to neuvádějí v bonitační kartě?

22.5.2020 20:10

Znám královskou pudlici s omezením - chyběl zub P1. Byla jediná z vrhu které chybel zub. Všechna štěňata měla plnochrupa.

22.5.2020 21:01
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak já mám fenu po matce s omezenou chovností. Nebylo to pro mne podstatné, ačkoli uvažuji o chovu, ale kdyby to nevyšlo, nevadí, rozhodně jsem nechtěla vystavovat, kromě povinných výstav. Moje plemeno má ve standartu dlouhou rovnou srst, matka mé fenky má vlnitou. Podle stanov klubu má tedy omezenou chovnost. Nicméně, všichni její potomci mají srst nádhernou, prostě, stane se. Pokud nechcete trhat rekordy ohledně výstav, tak bych to neřešila.

23.5.2020 08:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

juhaj napsal(a):
Tak já mám fenu po matce s omezenou chovností. Nebylo to pro mne podstatné, ačkoli uvažuji o chovu, ale kdyby to nevyšlo, nevadí, rozhodně jsem nechtěla vystavovat, kromě povinných výstav. Moje plemeno má ve standartu dlouhou rovnou srst, matka mé fenky má vlnitou. Podle stanov klubu má tedy omezenou chovnost. Nicméně, všichni její potomci mají srst nádhernou, prostě, stane se. Pokud nechcete trhat rekordy ohledně výstav, tak bych to neřešila.

Teď to neberte špatně, nemyslím to nijak zle vůči vám. Ale když mám fenu plemene, které má mít dlouhou rovnou srst, ale má ji vlnitou, tak proč tu fenu musím za každou cenu uchovnit? Když je "nestandard"... Já to nějak nepobírám. Nebo to je tak hrozně výjimečná fena povahou? prací? Protože šampion na výstavách s nestandardní srstí asi nebude...a byla ji proto udělena nějaká výjimka? To, že její štěňata to nemají je fajn, ale třeba štěňata těch štěňat už to mít můžou, ne?

Fakt to nemyslím zle, jen mě zajímá, proč je vůbec možnost takové psy uchovnit?

23.5.2020 08:58

marcelaamax napsal(a):
Teď to neberte špatně, nemyslím to nijak zle vůči vám. Ale když mám fenu plemene, které má mít dlouhou rovnou srst, ale má ji vlnitou, tak proč tu fenu musím za každou cenu uchovnit? Když je "nestandard"... Já to nějak nepobírám. Nebo to je tak hrozně výjimečná fena povahou? prací? Protože šampion na výstavách s nestandardní srstí asi nebude...a byla ji proto udělena nějaká výjimka? To, že její štěňata to nemají je fajn, ale třeba štěňata těch štěňat už to mít můžou, ne?

Fakt to nemyslím zle, jen mě zajímá, proč je vůbec možnost takové psy uchovnit?

to je jednoduchý.

protože žádné zvíře není dokonalé a pokud ano, takových je velice málo. kdybyste nastavila podmínky chovnosti tak, že bereme jen dokonalé zvíře, tak v další generaci končíte, protože si omezíte populaci pod životaschopnou úroveň.

úroveň selekce prostě nemůže být na všechno a ve všech znacích přesně podle standardu, tak nelze řídit chov.

bonitační karta není nic jiného než negativní selekce, kde prostě určíte úroveň znaků, která už není přípustná. A popíšete chyby uchovněných jedinců, aby se podle toho dal vybírat partner. A chovnost s omezením je takový kompromis, kdy to zvíře teda nějakou vadu má, kterou úplně nechcete, aby se šířila populací, ale zároveň v jiných znacích má to zvíře třeba přednosti a nechcete o něj úplně přijít, tak řeknete dobře, jeden vrh, nebo jeden vrh a koukneme se na potomstvo při svodu, jestli se to dědí, a kdyžtak povolíme další vrh.

Chov není o šampionech na výstavě.

23.5.2020 08:58

juhaj napsal(a):

Když bych uvažovala o chovu, tak si nekoupím potomka jedince s nestandardní srstí... Jak to, že je matka vůbec uchovněná, byť s výjimkou? Jiný typ srsti než udává standard není vylučující vadou?

23.5.2020 09:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to je jednoduchý.

protože žádné zvíře není dokonalé a pokud ano, takových je velice málo. kdybyste nastavila podmínky chovnosti tak, že bereme jen dokonalé zvíře, tak v další generaci končíte, protože si omezíte populaci pod životaschopnou úroveň.

úroveň selekce prostě nemůže být na všechno a ve všech znacích přesně podle standardu, tak nelze řídit chov.

bonitační karta není nic jiného než negativní selekce, kde prostě určíte úroveň znaků, která už není přípustná. A popíšete chyby uchovněných jedinců, aby se podle toho dal vybírat partner. A chovnost s omezením je takový kompromis, kdy to zvíře teda nějakou vadu má, kterou úplně nechcete, aby se šířila populací, ale zároveň v jiných znacích má to zvíře třeba přednosti a nechcete o něj úplně přijít, tak řeknete dobře, jeden vrh, nebo jeden vrh a koukneme se na potomstvo při svodu, jestli se to dědí, a kdyžtak povolíme další vrh.

Jenže se to nemusí dědit z rodiče na přímého potomka, ale až v další generaci. A do té doby se bude na jedinci vesele chovat, protože jeho přímé potomstvo nebude vykazovat onu vadu. Takovým způsobem se do chovu mnoha plemen zanesly nežádoucí znaky, kterých se v dalších generacích snažili chovatelé horko těžko zbavit.

23.5.2020 09:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

to je jednoduchý.

Díky za vysvětlení....

Nemyslela jsem to tak, že by měli být uchovněni jen dokonalí psi, to ne. Ale jako zrovna rovná vs vlnitá srst mi přijde jako docela velká odchylka. Pak bych pochopila kdyby to byl pes něčím výjimečný - já nevím, kdyby to bylo pracovní plemeno a mělo xxxxx zkoušek nebo tak.... A nebo pak u málopočetných plemen, ale třeba se jedná o málopočetné, nevím...

Tak tohle nikdo netvrdí. A už vůbec ne já. Výstavy pro mě nejsou důležité a kdybych si mohla vybrat mezi štěnětem po výstavních šampionech a nebo štěnětem po rodičích se super povahou a zdravými - tak půjdu do toho druhého i když třeba ti rodiče nebudou úplně top nejkrásnější - ale budou tak nějak splňovat standard.

23.5.2020 09:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Když bych uvažovala o chovu, tak si nekoupím potomka jedince s nestandardní srstí... Jak to, že je matka vůbec uchovněná, byť s výjimkou? Jiný typ srsti než udává standard není vylučující vadou?

Standard udává chyby, které jsou do chovu přípustné, a vylučující vady - fena evidentně vylučující vadu neměla, takže nebyl důvod ji z chovu vyloučit.

Mimochodem to, že byste si nevzala po takto "vadné" feně štěně si můžete jenom myslet - protřelý chovatel/vystavovatel by fenu před bonitací vykoupal, pleskl by na ni wellaflex, srst jí narovnal, a bonitační komise by ucvrkávala blahem... 🤫

23.5.2020 09:26

Přesně tak. Taková žehlička na srst je dneska už normální, takže naopak buďme rádi, že o tomhle zvířeti se to ví, že nemá rovnou srst od přírody.

23.5.2020 09:31

Ale tak hlavne - fena byla uchovnena s omezenim!
To je to podstatne.
Ono se to omezeni da zrusit, pokud se vyhodnoti potomstvo a prokaze se, ze omezujici vada se na potomstvo neprenasi

23.5.2020 09:36

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Standard udává chyby, které jsou do chovu přípustné, a vylučující vady - fena evidentně vylučující vadu neměla, takže nebyl důvod ji z chovu vyloučit.

Mimochodem to, že byste si nevzala po takto "vadné" feně štěně si můžete jenom myslet - protřelý chovatel/vystavovatel by fenu před bonitací vykoupal, pleskl by na ni wellaflex, srst jí narovnal, a bonitační komise by ucvrkávala blahem... 🤫

Vy víte o jakém plemenu se píše?
Jinak máte pravdu, pokud by chovatel takto fixloval... Ale pokud má fena v bonitační kartě ten jiný typ srsti zapsán, tak to tak zjevně neudělal.

23.5.2020 09:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jinak máte pravdu, pokud by chovatel takto fixloval... Ale pokud má fena v bonitační kartě ten jiný typ srsti zapsán, tak to tak zjevně neudělal.

Nevím o jakém plemeni se píše, ale dost vystavuju, takže vím, jak se dá čarovat (a taky čaruje) se srstí - udělat z vlnité srsti rovnou je opravdu to nejmenší.

23.5.2020 09:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, tak pokud to je vada do chovu přípustná, tak to pak chápu a beru zpět. Já jsem to právě pochopila tak, že je to vylučující vada a i přesto je fena chovná, ač s omezením. To mi bylo divné, protože jsem měla za to, že s vylučující vadou psa prostě neuchovníte.

Aji

23.5.2020 09:51
Aji

XXX.XXX.157.248

Howavart, pise to v jinem vlakne.

23.5.2020 09:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Jo, tak pokud to je vada do chovu přípustná, tak to pak chápu a beru zpět. Já jsem to právě pochopila tak, že je to vylučující vada a i přesto je fena chovná, ač s omezením. To mi bylo divné, protože jsem měla za to, že s vylučující vadou psa prostě neuchovníte.

S vylučující vadou psa neuchovníte, ale standart popisuje ideál, jak by měl pes vypadat. Proto jsou dole vysané odchylky od standardu, které jsou ještě tolerované (byť s omezením), a pak ty vylučující, přes kteté nejede vlak.

23.5.2020 09:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

S vylučující vadou psa neuchovníte, ale standart popisuje ideál, jak by měl pes vypadat. Proto jsou dole vysané odchylky od standardu, které jsou ještě tolerované (byť s omezením), a pak ty vylučující, přes kteté nejede vlak.

Jasně, tomu rozumím. Proto jsem se právě divila, protože jsem to pochopila tak, že pes má ve standardu rovnou srst, že vlnitá srst je vylučující a i přesto je fena s omezením uchovněná. Teď už to chápu :-)

23.5.2020 09:57

Nevím o jakém plemeni se píše, ale dost vystavuju, takže vím, jak se dá čarovat (a taky čaruje) se srstí - udělat z vlnité srsti rovnou je opravdu to nejmenší.

Taky vím jak se čaruje se srstí...

Plemeno je hovawart, jak tu teď někdo psal. Hovawart nemá úplně rovnou srst. Takže pokud má podmíněnou chovnost kvůli více vlnité srsti, tak to musí být asi docela kudrnáč. Takže se vrátím zpět ke svému výroku, že po takové feně bych si štěně nevzala, pokud bych chtěla chovat.

23.5.2020 10:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Taky vím jak se čaruje se srstí...

Plemeno je hovawart, jak tu teď někdo psal. Hovawart nemá úplně rovnou srst. Takže pokud má podmíněnou chovnost kvůli více vlnité srsti, tak to musí být asi docela kudrnáč. Takže se vrátím zpět ke svému výroku, že po takové feně bych si štěně nevzala, pokud bych chtěla chovat.

ve standardu má toto:

Bohatá dlouhá srst je lehce zvlněná, přiléhavá, s menším podílem podsady. Srst je delší na hrudi, břiše, zadní části hrudních i pánevních končetin a na ocase. Na hlavě a na přední straně končetin je srst krátká. Srst je uzavřená.

a jako vylučující vadu toto

Srst
Převládající kudrnatá srst (lokny).
.

Takže bych to viděla asi tak, že fena má na nějakých místech kudrnatou srst, ale nepřevládá? A nebo mám srst zvlněnou více než lehce,ale ne kudrnatou

23.5.2020 11:29
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak já se s dovolením ještě vyjádřím. Fena opravdu nemá kudrny, je to asi tak, že na uších má srst tak jako krepovatou a občas v srsti na hřbetu je vidět pramen, který se kroutí, já nevím jak to popsat, myslím, že laik by si toho ani nevšiml. Chovatel má i její matku, to je výborná fena, její potomci ( měla dva vrhy), mají srst normální, zrovna tak jako vrhy její matky ( shodou okolností jsem jí viděla, to byla ale náhoda, co se stane). Sourozence mojí feny znám, na svodu jsme všichni prošli v pohodě. Daleko víc pro mě znamená, že chovatelé nám předali opravdu připravené štěně a nadále se o své odchovy zajímají a sledují je Na fotce moje fena, uši dobré

23.5.2020 12:26
marq

XXX.XXX.160.41

A hlavně jde asi opravdu o kvalitní chovatele, kteří šli tzv. s kůží na trh a přiznali vadu, kterou mohli kdyby chtěli "opravit" (jak píšou bodlinka a tuším jaana) . Kolik lidí pouští do chovu psy po srovnání chrupu rovnátky, vytrhávají se nežádoucí bílé chlupy, odstraňují paspárky atd. (tohle jsou jen případy o kterých vím a určitě těch "oprav" existuje daleko víc

23.5.2020 12:44

ta krepatá srst na uších je normální

23.5.2020 13:10
juhaj

XXX.XXX.164.121

ta krepatá srst na uších je normální

No, tahle byla trošku víc, ale nic do očí bijící.

Přidejte reakci

Přidat smajlík