Dobrý den, myslela jsem, že to vydržím až do návštěvy ortopeda, ale nedá mi to. Mám 1,5 roku starou fenu NO, včera jsme byli na oficiálních RTG a výsledek dost blbý, hlavně levá kyčel, viz foto Máte někdo zkušenosti s takovým psem, co může a nemůže dělat, jak co nejvíce zmírnit problémy? Popř. jestli se někdo vyzná, kolikátý stupeň dyzplazie to může být? Na oficiální posudek si ještě aspoň týden počkám Předem děkuji.
HanaNO
napsal(a):
Dobrý den, myslela jsem, že to vydržím až do návštěvy ortopeda, ale nedá mi to. Mám 1,5 roku starou fenu NO, včera jsme byli na oficiálních RTG a výsledek dost blbý, hlavně levá kyčel, viz foto Máte někdo zkušenosti s takovým psem, co může a nemůže dělat, jak co nejvíce zmírnit problémy? Popř. jestli se někdo vyzná, kolikátý stupeň dyzplazie to může být? Na oficiální posudek si ještě aspoň týden počkám Předem děkuji.
Ty kyčle jsou hodně špatný obě. Levá dost blbá - za mě 3/4
Hmmm, toho se bojím
A víte co je ironie? Že jsem si papírového psa musela tvrdě prosadit a argumentovala to hlavně tou dyzplazií, manžel tvrdí, že PP pes je zbytečnost (argumenty typu množírny, fůra dědičných nemocí, předražení podvraťáci a podobně ho nechávají klidným ). Tak teď bude na koni
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kyčle tedy nic moc, souhlas s Inspektorem.
Máte někdo zkušenosti s takovým psem, co může a nemůže dělat, jak co nejvíce zmírnit problémy?
Držte fenu ve štíhlé kondici, nepřekrmujte. Nejpodstatnější je pohyb, pohyb a zase pohyb, řádně ji nasvalte. Přes léto ideálně plaváním, broděním na mělčině nebo pohybem v potoku proti proudu. Jinak tahání na měkkém terénu - to zdůrazňuji - měkkém, žádný asfalt. Polňačky, louky, lesní cesty. Fenu naučit tahat v postroji a běhat s ní nebo zapřáhnout ke kolu či koloběžce a v poklidném tempu ji nechat klusat.
Vyhnula bych se sprintům za míčkami, otočkám v trysku (modelová situace = pes letí za míčkem, chňapne ho a na místě se otočí), skákání přes vyšší překážky, stereotypnímu pohybu (třeba lítání podél plotu).
Ke zmírnění pomůže i fyzioterapie, dornovka, vyguglete si psí terapeuty ve svém okolí. Konzultujte s ortopedem použítí chondroprotektiv.
Děkuji moc za rady, ta štíhlá linie je samozřejmá, tu hlídám od štěněte. Fena je na velké zahradě, hodně toho naběhá, ale bohužel i podél plotu, tomu nezabráním. Zklidnění v kotci nepřipadá v úvahu, nechce tam být a skáče na místě do výšky (jakože fakt vysoko). A totéž dělá i na zahradě, nejde tomu zabránit Popravdě si myslím, že tím si ty kyčle oddělala Určitě vše důkladně proberu s ortopedem, pohledám fyziotetapii, vyzkouším Vaše rady. Ještě jednou velký dík!
Náš pes (CC) měl ještě horší snímky, na jedné kyčli dysplazii stupeň 4, na druhé nevyvinutá kloubní jamka, kloub mu prakticky držely jen vazy a svalstvo. Bylo nám doporučeno ho udržovat ve štíhlé kondici, nepřetěžovat ho, vyvarovat se chůzi po schodech a tvrdém povrchu. Dbát především na osvalení, je to již zmiňováno výše, nejlépe plavání a tah (např. táhnutí pneumatiky). Dále ho nepovzbuzovat ke skákání, dát pozor na prochladnutí. Bylo mu to zjištěno v necelém roce, v té době jsem probrečela několik dní, bála jsem se, že nebude moci časem chodit. Nakonec dokázal s tímto hendikepem prožít 7,5 let, do doby než zemřel na rakovinu. Celou dobu dokázal běhat a fungovat bez výrazného omezení. Držím Vám a Vaší feňuli palce, ať prožije plnohodnotný život 🍀

HanaNO
napsal(a):
Hmmm, toho se bojím
A víte co je ironie? Že jsem si papírového psa musela tvrdě prosadit a argumentovala to hlavně tou dyzplazií, manžel tvrdí, že PP pes je zbytečnost (argumenty typu množírny, fůra dědičných nemocí, předražení podvraťáci a podobně ho nechávají klidným ). Tak teď bude na koni
Kdyby jste si koupila bezpapiraka, nikdy byste s nim na rentgeny nejela a nemela byste ani tuseni o tom, jestli ma nebo nema dysplazku.
Ma fena nejake pohybove problemy?
Nepredpokladam, kdyz jste byla prekvapena tim vysledkem.
Tak ji moc nereste ani dal
obcas nejakou kuru chonder snese, primereny pohyb neomezovat, ale podporovat.
dysplazka kycli a loktu je - velky rozdil.
HanaNO
napsal(a):
Děkuji moc za rady, ta štíhlá linie je samozřejmá, tu hlídám od štěněte. Fena je na velké zahradě, hodně toho naběhá, ale bohužel i podél plotu, tomu nezabráním. Zklidnění v kotci nepřipadá v úvahu, nechce tam být a skáče na místě do výšky (jakože fakt vysoko). A totéž dělá i na zahradě, nejde tomu zabránit Popravdě si myslím, že tím si ty kyčle oddělala Určitě vše důkladně proberu s ortopedem, pohledám fyziotetapii, vyzkouším Vaše rady. Ještě jednou velký dík!
Mela jsem fenu GR s podobnymi snimky. Spis jeste o trosku horsimi.
Jak uz bylo receno - drzet stihlou a snazit se hodne nasvalit rozumnym pohybem. U nas nastesti plavani furt a stale (jeste ze GR miluje vodu), i kdyz v zime jsem to hlidala zas kvuli prochladnuti. Super byla reka a hezky proti proudu.
POhyb si jinak urcovala sama. Prelozim - litala jak magor. S ostatnimi se neustale okusovali, honili, prudke zmeny smeru, skoky, parakoutouly ... vse na dennim poradku.
Cpala jsme do ni Aptus Aptoflex a protoze razime heslo "radeji kratsi, ale plnohodnotny zivot" chodila s nami i na hony na kachny a na bazanty. Jasne ze nemela uplne plnou zatez, ale dva tri hony za tyden zvladala v pohode az do dvanacti let. Pak uz jen tak jeden tydne, ale spis kvuli postupujici senilite.
Dozila se bez dvou mesicu 15 let. Nikdy nezakulhala, nikdy nemela sebemensi pohybovy problem, ani tesne pred smrti. Odesla na selhavani jater.
napsal(a):
Kdyby jste si koupila bezpapiraka, nikdy byste s nim na rentgeny nejela a nemela byste ani tuseni o tom, jestli ma nebo nema dysplazku.
Ma fena nejake pohybove problemy?
Nepredpokladam, kdyz jste byla prekvapena tim vysledkem.
Tak ji moc nereste ani dal
obcas nejakou kuru chonder snese, primereny pohyb neomezovat, ale podporovat.
dysplazka kycli a loktu je - velky rozdil.
Já jsem tak paranoidní, že bych na ty rentgeny šla i s bezpapírákem (kterého bych určitě nekoupila - množení fakt ne, z toho už jsem dávno vyrostla - leda bych adoptovala nějakého opuštence).
Pohybové problémy zatím nemá , i když je fakt, že neochotně lehá na povel (ale z lehu dokáže vystřelit z nuly na sto za tři vteřiny ) a při sedu si přehazuje nohy na stranu (téměř vždy sedí na levé, což mi přijde, že by mělo být naopak).
Ale děkuju, aspoň si můžu říct, že mohlo být hůř
arosek
napsal(a):
Mela jsem fenu GR s podobnymi snimky. Spis jeste o trosku horsimi.
Jak uz bylo receno - drzet stihlou a snazit se hodne nasvalit rozumnym pohybem. U nas nastesti plavani furt a stale (jeste ze GR miluje vodu), i kdyz v zime jsem to hlidala zas kvuli prochladnuti. Super byla reka a hezky proti proudu.
POhyb si jinak urcovala sama. Prelozim - litala jak magor. S ostatnimi se neustale okusovali, honili, prudke zmeny smeru, skoky, parakoutouly ... vse na dennim poradku.
Cpala jsme do ni Aptus Aptoflex a protoze razime heslo "radeji kratsi, ale plnohodnotny zivot" chodila s nami i na hony na kachny a na bazanty. Jasne ze nemela uplne plnou zatez, ale dva tri hony za tyden zvladala v pohode az do dvanacti let. Pak uz jen tak jeden tydne, ale spis kvuli postupujici senilite.
Dozila se bez dvou mesicu 15 let. Nikdy nezakulhala, nikdy nemela sebemensi pohybovy problem, ani tesne pred smrti. Odesla na selhavani jater.
Děkuji, takové příspěvky se čtou moc dobře
Znám psy se čtyřkovou dysplazií,co celý život nezakulhají a psy s dvojkama,co pajdají. Z mého laického pohledu jsem vysledovala,že hodně záleží na úponech kolem kloubu (teď nemluvím o nasvalení), někteří psi je mají úplně volné,ale tam se na dysplazii přijde už v útlém mládí, právě proto,že na těch nohách je to sakra vidět,že je něco hodně špatně.
Sama mám dvě zkušenosti se psy s neměřitelnou dysplazií. První fena labradorka bez papírů, kdyby měla rentgeny jako ty na snímku,tak řeknu paráda. Vazy,úpony všechno volné,ten zadek se prostě kynklal. Byla v normální zátěži, hodně plavání, chůze do kopce, normální výlety atd. Zvládla i nějaké ty hony, i když po ní člověk samozřejmě nemohl chtít stejný výkon jako od zdravého psa. Byla aktivní,ale zas nebyla takový magor, ty nohy jí limitovaly. V deseti letech musela na resekci jedné kyčle, hodně se zhoršila a ten kloub a (neexistující jamka) se prakticky obrousil na kost. Resekce pomohla,i když už to pak nebylo na velké výlety. Umřela ve 13.
Druhý případ vořech cca 15 kg. Tam nebyla dysplazie vrozená,ale poúrazová. Našli jsme ho v jeho cca 4 měsících vyhozeného pod mostem. Jednu nohu měl vykloubenou a u druhé (jak jsme zjistili později) došlo k vlasové fraktuře v růstové zóně. V roce mu jakoby ty nohy začaly vypadávat. prostě běžel a noha najednou plencala,kňučel, po pár krocích zase zapadla. Ortoped nechtěl věřit,že to co vidí, je pes, od kterého jsou rentgeny. Říkal,že ten pes má být ležák nebo tahat nohy za sebou. Operaci jsme zvažovali,ale pak jsme tomu dali šanci přirozeně. Takže opět plavat plavat plavat, přirozený pohyb po přirozeném povrchu, kloubní výživa. Pes nasvalil, věkem se i zpevnil a už nikdy neměl problém.

"Z mého laického pohledu jsem vysledovala,že hodně záleží na úponech kolem kloubu"
to neni jen podle laickeho pohledu, tohle je soucasti vysetreni od ortopeda, kdyz se chce clovek dostat nejake vyjadreni, jaka je u te ktere dyslazky prognoza.
jinak souhlasim - stupen postizeni z ofiko hodnoceni nekoresponduje s projevy psa navenek, jak se hybe.
napsal(a):
"Z mého laického pohledu jsem vysledovala,že hodně záleží na úponech kolem kloubu"
to neni jen podle laickeho pohledu, tohle je soucasti vysetreni od ortopeda, kdyz se chce clovek dostat nejake vyjadreni, jaka je u te ktere dyslazky prognoza.
jinak souhlasim - stupen postizeni z ofiko hodnoceni nekoresponduje s projevy psa navenek, jak se hybe.
Jasný, spíš jsem to myslela tak,že není dysplazie jako dysplazie a kromě kloubu a kloubní jamky to závisí i na dalších věcech. Protože ty úpony a vazy se nezpevní, nasvalení je jiná věc. Třeba ta labina byla celý život štíhlá,nasvalená,ale ty nohy prostě měla vachrlatý jako blázen.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.26
Popravde receno uz x let jsem nepotkala no "rexe" co by byl na nohy cajk. Naopak mezi sedymi jsem nepotkala pajdaly. Cim to bude... Taky pracaky vidam vetsinou sedivy. Holt kdyz chci zdravyho no nejde sahnout po vystavacich v problemovejsim typu
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Popravde receno uz x let jsem nepotkala no "rexe" co by byl na nohy cajk. Naopak mezi sedymi jsem nepotkala pajdaly. Cim to bude... Taky pracaky vidam vetsinou sedivy. Holt kdyz chci zdravyho no nejde sahnout po vystavacich v problemovejsim typu
Myslím, že zrovna fena zadavatelky je ale z pracovní linie. Psala to tuším na jiném vlakne, ale možná se pletu.
marcelaamax
napsal(a):
Myslím, že zrovna fena zadavatelky je ale z pracovní linie. Psala to tuším na jiném vlakne, ale možná se pletu.
Jj,určitě psala,že je to pracovka. Mě spíš přijde zvláštní,že u těch NO ta dysplázka pořád tak lítá, i když se sleduje. U řady dalších plemen se to podařilo dost potlačit. Nebo je to množstvím odchovaných štěňat? I když to je u retrívrů taky a řekla bych,že situace se opravdu rapidně zlepšila a už dysplazie není takový strašák jako dřív
Ano, máte pravdu, je z čistě pracovní linie, exteráka - rexe jsem v žádném případě nechtěla, stačí mi, když vidím na cvičáku ty kapří hřbety a krátké šmajdavé nohy, a je mi skoro do pláče. Bohužel u nás to zřejmě nebude genetickým zatížením, jako tím, že odmala provozovala skoky na místě do výšky (dnes vyskočí skoro metr ). A odnaučit ji to prostě nešlo, neplatilo a neplatí na ni nic. Takže se přiznám, že ten výsledek (ale ne tak hrozný) jsem bohužel trochu očekávala.
HanaNO
napsal(a):
Může mi, prosím, někdo vysvětlit, co na tom rtg vidíte? Rtg jsem nikdy neviděla a vůbec netuším, co je tam špatně.
Děkuji.
HanaNO
napsal(a):
Ano, máte pravdu, je z čistě pracovní linie, exteráka - rexe jsem v žádném případě nechtěla, stačí mi, když vidím na cvičáku ty kapří hřbety a krátké šmajdavé nohy, a je mi skoro do pláče. Bohužel u nás to zřejmě nebude genetickým zatížením, jako tím, že odmala provozovala skoky na místě do výšky (dnes vyskočí skoro metr ). A odnaučit ji to prostě nešlo, neplatilo a neplatí na ni nic. Takže se přiznám, že ten výsledek (ale ne tak hrozný) jsem bohužel trochu očekávala.
No,já bych to tak striktně neviděla. Ona ta genetika je mrcha,a to že jsou rodiče čistí,je jen půlka úspěchu. To byste musela vědět o všech sourozencích,všech štěňatech po matce i otci, a to samé aspoň dvě tři generace zpátky. Osobně jsem toho názoru,že pokud tam má dysplazie být,tak tam bude, i kdybyste se na hlavu stavěla, a u psa,co pro ní predispozice nemá, musí fakt dojít k velkýmu průseru a spíš úrazu,aby se to nepovedlo (samozřejmě se nebavím a rozdílu nuly,jedničky apod.), nebo by se musel celý růst pohybovat po plovoucí podlaze a schválně se klouzat atd. Když vidím,co mě vyvádí všechny čubky od mala, tak by musely mít dysplazii všechny (jedna si i haksnu vykloubila, tam jsem měla nahnáno před rentgenama,co tam bude, a ono nic)

Fiona.Praha
napsal(a):
Může mi, prosím, někdo vysvětlit, co na tom rtg vidíte? Rtg jsem nikdy neviděla a vůbec netuším, co je tam špatně.
Děkuji.
To kulaté na konci stehenní kosti má být v té jamce kyčle víc, ta jamka má být uzavřenější, takhle to vypadá, že ta palice na stehenní kosti každou chvíli z té jamky vyjede. To tam vidím já - absolutní laik.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.26
HanaNO
napsal(a):
To se omlouvam. Prehledla jsem se. Moje bl bost.
Fiona.Praha
napsal(a):
Děkuji.
.
napsal(a):
To kulaté na konci stehenní kosti má být v té jamce kyčle víc, ta jamka má být uzavřenější, takhle to vypadá, že ta palice na stehenní kosti každou chvíli z té jamky vyjede. To tam vidím já - absolutní laik.
Děkuji, já bych to tak hezky jednoduše vysvětlit neuměla, já jsem nešikovný laik
napsal(a):
Díky.
Říkala jsem si, že by jamka asi měla být "hlubší", aby tam hlavice více seděly. Ale nebyla jsem si jistá.
O dysplazii se hodně mluví, ale nikdy jsem neviděla rtg.
janaa
napsal(a):
No,já bych to tak striktně neviděla. Ona ta genetika je mrcha,a to že jsou rodiče čistí,je jen půlka úspěchu. To byste musela vědět o všech sourozencích,všech štěňatech po matce i otci, a to samé aspoň dvě tři generace zpátky. Osobně jsem toho názoru,že pokud tam má dysplazie být,tak tam bude, i kdybyste se na hlavu stavěla, a u psa,co pro ní predispozice nemá, musí fakt dojít k velkýmu průseru a spíš úrazu,aby se to nepovedlo (samozřejmě se nebavím a rozdílu nuly,jedničky apod.), nebo by se musel celý růst pohybovat po plovoucí podlaze a schválně se klouzat atd. Když vidím,co mě vyvádí všechny čubky od mala, tak by musely mít dysplazii všechny (jedna si i haksnu vykloubila, tam jsem měla nahnáno před rentgenama,co tam bude, a ono nic)
Genetice rozumím jen částečně, tohle posoudit nedokážu, ale určitě se ve středu přeptám ortopeda a hodím sem jeho závěry Určitě bych byla radši, kdyby to tak bylo a já si to nemusela vyčítat. Můžu k tomu jen říct, že z devíti štěňat mají minimálně čtyři RTG čisté. A vím jistě, že chovatelé vybírali co nejpečlivěji, aby riziko bylo minimální. Nicméně to skákání by si odpustit mohla

rapotacka11
napsal(a):
Nicméně to skákání by si odpustit mohla ...
- odmala provozovala skoky na místě do výšky (dnes vyskočí skoro metr
To skáče sama od sebe,
jen tak, vývrtky nahoru, do vzduchu?
I to je možné. Měli jsme v sídlišti ovčáka ( majitelka říkala, že belgického ) a ten opravdu skákal sám. Vrtuli do vzduchu, přes lavičky, přes plot. Aby neskákal šlo zajistit jen vodítkem. Jinak skákal.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bohužel ovčáci tohle v kotci dělávají často, nebo se točí dokola🙄
Ten u nás sídlištní žil v bytě, měl dobrou provozní poslušnost, t.j. po sídlišti mohl bez vodítka, nenapadal psy ani lidi, neštěkal v bytě, u obchodu v klidu čekal.....
A venku skákal.
napsal(a):
Ten u nás sídlištní žil v bytě, měl dobrou provozní poslušnost, t.j. po sídlišti mohl bez vodítka, nenapadal psy ani lidi, neštěkal v bytě, u obchodu v klidu čekal.....
A venku skákal.
To jo, ale to skákal přes něco, na něco, za míčkem apod., ne?
Ti ovčáci v kotcích to mají jako poruchové stereotypní chování, a znám několik takových, u kterých z toho vznikla obsese - točili se, i když v kotci nebyli

Možná skákal z nudy, on žil v podstatě jako pudlíci v sídlišti. Třeba sice celé odpoledne venku, ale práce žádná. Nebo se před těmi malými psy vytahoval :-))
Mí psi by taky lezli nejraději i po stromech - nejde před nimi nic uklidit😱
rapotacka11
napsal(a):
Nicméně to skákání by si odpustit mohla ...
- odmala provozovala skoky na místě do výšky (dnes vyskočí skoro metr
To skáče sama od sebe,
jen tak, vývrtky nahoru, do vzduchu?
No vývrtky to přímo nejsou, prostě se všema čtyřma (hlavně zadníma) odrazí a vyskočí tak, že má zadní nohy skoro metr nad zemí a tělo je kolmo k zemi (svíčka), a dělá to několikrát v kuse. Máme plot 2 metry vysoký a za ním se cyklicky vynořuje její hlava, jako by byla na pérách nebo na trampolíně Pokud se zadaří, zkusím někdy natočit, v tomto je fakt dobrá Pro neznalé to vypadá fakt vtipně, jenom já trpím
napsal(a):
I to je možné. Měli jsme v sídlišti ovčáka ( majitelka říkala, že belgického ) a ten opravdu skákal sám. Vrtuli do vzduchu, přes lavičky, přes plot. Aby neskákal šlo zajistit jen vodítkem. Jinak skákal.
No ona skáče na místě, to je právě zajímavé, že prostorově vůbec skákat nechce, byl problém ji naučit skákat do kufru auta a v kotci, když se chce dostat na boudu tak se na ni vyškrábe (někdy i do toho kufru) . Máme na zahradě asi metr vysoký plotek oddělující zahradu od pole (za ním je teda adi 60 cm schod, něco jako Taxis) a ten nepřeskočí (přeskočila ho jen 1x, na Silvestra v panice, letos to totiž byly obrovške rány hned vedle nás (
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mí psi by taky lezli nejraději i po stromech - nejde před nimi nic uklidit😱
Mě fena taky leze po stromech, teda ne jen tak sama od sebe. Minule jsme přišli z procházky s pullerem. Měla jsem nějakou práci na zahradě a fena využila situace a začala puller cupovat. Tak jsem ji ho sebrala a dala nahoru na strom. Za chvíli přiběhla celá šťastná s pullerem v hubě, myslela jsem, že spadnul. Ale když se to opakovalo ještě dvakrát, tak jsem ji pozorovala. Vyskočila "doprostřed" stromu, opatrně začala lézt po větvi, kde byl puller, čapla ho a pomalu couvala zpátky dolů
marcelaamax
napsal(a):
Mě fena taky leze po stromech, teda ne jen tak sama od sebe. Minule jsme přišli z procházky s pullerem. Měla jsem nějakou práci na zahradě a fena využila situace a začala puller cupovat. Tak jsem ji ho sebrala a dala nahoru na strom. Za chvíli přiběhla celá šťastná s pullerem v hubě, myslela jsem, že spadnul. Ale když se to opakovalo ještě dvakrát, tak jsem ji pozorovala. Vyskočila "doprostřed" stromu, opatrně začala lézt po větvi, kde byl puller, čapla ho a pomalu couvala zpátky dolů
Jsou to holt šikulky
marcelaamax
napsal(a):
Ještě, že jim pánbůh nenadelil křídla 🙃
Však to na fotce byl taky pokus o uklízení míče, abysme se mohli jít vyvenčit, s tím, že si ho cestou zpět vezmeme (s ⚽ se totiž venčit nedá)
Oni jsou ti bullové na lezení po stromech dost odborníci, že?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ještě, že jim pánbůh nenadelil křídla 🙃
Však to na fotce byl taky pokus o uklízení míče, abysme se mohli jít vyvenčit, s tím, že si ho cestou zpět vezmeme (s ⚽ se totiž venčit nedá)
Oni jsou ti bullové na lezení po stromech dost odborníci, že?
Jo jo, znám pár takových, kteří si na procházce jen tak lezou po stromech a nebo skáčou na větve, zakousnou se a visí, což mi teda moc bezpečný nepřijde :-/
Tak naši psi si takhle češou ovoce, stojí pod větvema,očima zaměří, kam chtějí vyskočit, a vyskočí, tři metry to klidně být můžou. Teď probíhá zrovna sklizeň třešní
Hana - dysplazie je multifaktorální. Půlku hraje roli genetika,půlku prostředí, pohyb, kondice psa. A ta genetika je fakt svině. Věřím,že chovatelé vybírali co nejpečlivěji,ale někdy se člověk může přetrhnout, a stejně si příroda prosadí svou. Fakt bych se netrápila tím,do jaké míry si to fena zhoršila nějakým skákáním, ta predispozice tam prostě u ní musela být, když má rentgeny, jaký má.
janaa
napsal(a):
Tak naši psi si takhle češou ovoce, stojí pod větvema,očima zaměří, kam chtějí vyskočit, a vyskočí, tři metry to klidně být můžou. Teď probíhá zrovna sklizeň třešní
Hana - dysplazie je multifaktorální. Půlku hraje roli genetika,půlku prostředí, pohyb, kondice psa. A ta genetika je fakt svině. Věřím,že chovatelé vybírali co nejpečlivěji,ale někdy se člověk může přetrhnout, a stejně si příroda prosadí svou. Fakt bych se netrápila tím,do jaké míry si to fena zhoršila nějakým skákáním, ta predispozice tam prostě u ní musela být, když má rentgeny, jaký má.
Ona je sice genetika svině, ale dost tomu hážou klacky pod nohy i chovatelé, když špatný vysledky ututlají, a psa někam potichu uklidí na zahradu (viz. ten NO s loktama).
Ono je pěkný, ze 4 psi z vrhu měli rtg v pořádku, ale víte prd, jestli další 4 nemeli klouby na šrot, a totéž platí u sourozenců rodičů.
janaa
napsal(a):
Nám takhle stará fena jeden rok sklidila komplet celou úrodu hrušek Další rok musel manžel postavit kolem hrušně el. ohradník na koně, aby na nás taky něco zbylo
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ona je sice genetika svině, ale dost tomu hážou klacky pod nohy i chovatelé, když špatný vysledky ututlají, a psa někam potichu uklidí na zahradu (viz. ten NO s loktama).
Ono je pěkný, ze 4 psi z vrhu měli rtg v pořádku, ale víte prd, jestli další 4 nemeli klouby na šrot, a totéž platí u sourozenců rodičů.
Věřím, že jsou chovatelé, kteří to raději tutlají, jen aby si nepokazili pověst svého chovu (koneckonců existuje i fůra PP množíren, které by určitě po mojí feně sáhli s radostí, proto ji nedám z ruky), ale dám ruku do ohně a vím na 100%, že chovatelé mé feny rozhodně tento případ nejsou. Svého chovu si nesmírně považují, zdraví a spokojenost svých psů a odchovů kladou na první místo, jedno každé štěně je pro ně důležité. Vím jistě, že by přiznali, že se dané spojení 'nepovedlo', mluvila jsem s nimi osobně. Ne nadarmo psi z jejich CHS často putují do Německa či USA. Pro mě jsou to chovatelé s velkým CH, být takoví všichni, chov by vypadal určitě mnohem líp. A jejich doživotní chovatelský servis je úžasný.
HanaNO
napsal(a):
Věřím, že jsou chovatelé, kteří to raději tutlají, jen aby si nepokazili pověst svého chovu (koneckonců existuje i fůra PP množíren, které by určitě po mojí feně sáhli s radostí, proto ji nedám z ruky), ale dám ruku do ohně a vím na 100%, že chovatelé mé feny rozhodně tento případ nejsou. Svého chovu si nesmírně považují, zdraví a spokojenost svých psů a odchovů kladou na první místo, jedno každé štěně je pro ně důležité. Vím jistě, že by přiznali, že se dané spojení 'nepovedlo', mluvila jsem s nimi osobně. Ne nadarmo psi z jejich CHS často putují do Německa či USA. Pro mě jsou to chovatelé s velkým CH, být takoví všichni, chov by vypadal určitě mnohem líp. A jejich doživotní chovatelský servis je úžasný.
Nemyslela jsem to na tyhle konkrétní chovatele.
On totiž kvůli tomuto i sebepoctivější chovatel vlastně ani neví, na čem ve skutečnosti chová, a čím kryje, protože ty zásadní informace jeho předchůdci potichu zametli pod koberec🙄
No jasný. Buď se to ututlá nebo prostě půlka sourozenců z vrhu není rentgenovaná. O tom,že se i s rentgeny různě čachruje,nemluvím. Takže pak je to,že jsou oba rodiče čistý jen zlomek informace,no.... Jak jsem psala výše, to by člověk opravdu musel znát všechny sourozence a předky x generací dopředu, výsledky jejích potomků, výsledky potomků rodičů z jiných vrhů atd. A to je dost utopie. Člověk se jen může snažit udělat maximum,ale pořád je to loterie
janaa
napsal(a):
No jasný. Buď se to ututlá nebo prostě půlka sourozenců z vrhu není rentgenovaná. O tom,že se i s rentgeny různě čachruje,nemluvím. Takže pak je to,že jsou oba rodiče čistý jen zlomek informace,no.... Jak jsem psala výše, to by člověk opravdu musel znát všechny sourozence a předky x generací dopředu, výsledky jejích potomků, výsledky potomků rodičů z jiných vrhů atd. A to je dost utopie. Člověk se jen může snažit udělat maximum,ale pořád je to loterie
Tak ono by pomohlo i to, kdyby výsledky posílali na klub vyhodnocovatelé, aby se "cestou" neztratily, a ti co dělají rtg opravdu neříkali majitelům co na snímcích je, ale to je bohužel utopie
HankaNO

XXX.XXX.245.153
Jak jsem slíbila, vracím se se zprávou, co mi na stav kyčlí řekl ortoped. Bohužel snímek je nekvalitní (špatně natočená končetina při zhotovování snímku), takže se RTG přesně posuzovat nedá, teda kromě toho, že je to sakra špatně a že už se vyvinula artróza, nicméně pro ortopeda je důležitá klinická stránka. A ta je špatně ještě mnohem víc. Na levé kyčli je již patrná atrofie svalstva (což jsem si pohmatem vyzkoušela i já), to znamená, že už teď to fenu bolí, proto noze ulevuje a proto ta atrofie. Navíc při rozcházení v kroku už je patrné kulhání. V pondělí jdeme na zjištění Ortolaniho příznaku (laicky řečeno, jestli se kloubní hlavice při flexi nedostává mimo kloubní jamku) a vet se obává, že nález bude pozitivní. Podle výsledků zkusíme probrat možnosti, jakou péči jí lze poskytnout. Je to v pd.eli, je to v prd.li, je to v prd.li...
HankaNO
napsal(a):
Jak jsem slíbila, vracím se se zprávou, co mi na stav kyčlí řekl ortoped. Bohužel snímek je nekvalitní (špatně natočená končetina při zhotovování snímku), takže se RTG přesně posuzovat nedá, teda kromě toho, že je to sakra špatně a že už se vyvinula artróza, nicméně pro ortopeda je důležitá klinická stránka. A ta je špatně ještě mnohem víc. Na levé kyčli je již patrná atrofie svalstva (což jsem si pohmatem vyzkoušela i já), to znamená, že už teď to fenu bolí, proto noze ulevuje a proto ta atrofie. Navíc při rozcházení v kroku už je patrné kulhání. V pondělí jdeme na zjištění Ortolaniho příznaku (laicky řečeno, jestli se kloubní hlavice při flexi nedostává mimo kloubní jamku) a vet se obává, že nález bude pozitivní. Podle výsledků zkusíme probrat možnosti, jakou péči jí lze poskytnout. Je to v pd.eli, je to v prd.li, je to v prd.li...
endoprotéza? kamarádka nechala dělat u svého retrívra

Nic se neji tak horke, jak se uvari.
jako -neznam NO s dysplazkou, co prestal kvuli dysplazce chodit, tezce kulhat.
ze ochrnou na zadek - to jo. ale na caudu, ale ne na dysplazku.
RTG patere mate?
napsal(a):
Nic se neji tak horke, jak se uvari.
jako -neznam NO s dysplazkou, co prestal kvuli dysplazce chodit, tezce kulhat.
ze ochrnou na zadek - to jo. ale na caudu, ale ne na dysplazku.
RTG patere mate?
Kéž byste měla pravdu. Mě děsí ta atrofie svalstva, to že uhýbá nejakému diskomfortu Jj, páteř mám, ta by měla být v pořádku (teda vet nic neříkal), přikládám RTG.

Mě děsí ta atrofie svalstva, to že uhýbá nejakému diskomfortu
ulevuje si, ale s tim se da neco delat - konzervativne.
Tak jsme včera byli na Ortolaniho zkoušce a hurá sláva, na obou kyčlích je nález negativní. Dokonce je nález lepší, než vet podle rentgenů očekával. Jen při vyšetřování levé kyčle reagovala fakt bolestivě - i přes přispání. Doporučeno zatím nedělat nic, neomezený, ale kontrolovaný pohyb (což bohužel zajistit asi nedokážu, je na zahradě a v pohybu je skoro neustále, lítá jak splašená), od 2 let krmit Royal Canine Mobility a ve 3 letech na kontrolní rentgen (pokud se něco nesemele dřív). Ale aspoň jsme spáchali dobrý skutek a darovali krev.
Pokud by měl někdo nějaký tip, jak ji přesvědčit, aby nehonila každého ptáka a včelu jak splašená, sem s ním prosím (samozřejmě se jí denně věnuju a zaměstnávám hlavu, ale ona je neutahatelná). Do kotce ji dávat nechci - jednak tam bude akorát skákat na místě jak jojo a neustále štěkat a druhak chci, aby vedla spokojený život a s tím se dle mého zavírání neslučuje.
HanaNO
napsal(a):
Tak jsme včera byli na Ortolaniho zkoušce a hurá sláva, na obou kyčlích je nález negativní. Dokonce je nález lepší, než vet podle rentgenů očekával. Jen při vyšetřování levé kyčle reagovala fakt bolestivě - i přes přispání. Doporučeno zatím nedělat nic, neomezený, ale kontrolovaný pohyb (což bohužel zajistit asi nedokážu, je na zahradě a v pohybu je skoro neustále, lítá jak splašená), od 2 let krmit Royal Canine Mobility a ve 3 letech na kontrolní rentgen (pokud se něco nesemele dřív). Ale aspoň jsme spáchali dobrý skutek a darovali krev.
Pokud by měl někdo nějaký tip, jak ji přesvědčit, aby nehonila každého ptáka a včelu jak splašená, sem s ním prosím (samozřejmě se jí denně věnuju a zaměstnávám hlavu, ale ona je neutahatelná). Do kotce ji dávat nechci - jednak tam bude akorát skákat na místě jak jojo a neustále štěkat a druhak chci, aby vedla spokojený život a s tím se dle mého zavírání neslučuje.
Vy jste darovali krev, a pak, nebo předtím vet psa přispával?

stopy, stopy, stopy
pachové práce
a samozřejmě, překvapivě , výcvik obecně
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To je dobrá prasárna
Mně nedoporučili ani použít dárce, který byl 2 dny po sedaci - prý je to zbytečně rizikové. Běžně se po odběru pes dává tak týden dohromady.
Nejsem veterinář, ale jsem přesvědčená, že můj veterinář ví, co dělá, po všech zkušenostech s jinými i s ním mu naprosto věřím. Potřeboval nutně krev a my jsme aktuálně byli jediní vhodní dárci. Vzal jí ani ne polovinuu povoleného množství.

" Doporučeno zatím nedělat nic, neomezený, ale kontrolovaný pohyb (což bohužel zajistit asi nedokážu, je na zahradě a v pohybu je skoro neustále, lítá jak splašená), od 2 let krmit Royal Canine Mobility a ve 3 letech na kontrolní rentgen"
takze po velkych planech se vlastne nezmeni - nic. roky. nasypeme grancle a cekame?
vsak to je taky reseni...
a odber krve v sedaci mi teda taky docela vyrazil dech
napsal(a):
" Doporučeno zatím nedělat nic, neomezený, ale kontrolovaný pohyb (což bohužel zajistit asi nedokážu, je na zahradě a v pohybu je skoro neustále, lítá jak splašená), od 2 let krmit Royal Canine Mobility a ve 3 letech na kontrolní rentgen"
takze po velkych planech se vlastne nezmeni - nic. roky. nasypeme grancle a cekame?
vsak to je taky reseni...
a odber krve v sedaci mi teda taky docela vyrazil dech
A proč myslíte, že nezmění? Jen jsem napsala, že netuším, jak jí zabránit v jejím věčném lítání kolem plotu, honění ptáků a hmyzu. Samozřejmě nehodlám rezignovat, jen určitě vypustím některé plánované a stávající aktivity - aportování, tah a zřejmě i běh u kola. Nadále budeme cvičit poslušnost na procházkách, začínáme s noseworkem, dnes mi přijde knížka Psí hlavolamy.
Co se granulí týče, mám na to ještě půl roku čas, nechce se mi je krmit, to složení je fakt hnus, jenomže ony fakt pomáhají - vyzkoušeno na staré feně. Pokusím se najít adekvátní náhradu.
A co se odběru krve týče, netroufám si oponovat, ale jsem opravdu přesvědčena, že vet věděl, co dělá, taky to prý normálně nedělá, ale bylo to akutní a nikdo vhodnější nebyl...
HanaNO
napsal(a):
A proč myslíte, že nezmění? Jen jsem napsala, že netuším, jak jí zabránit v jejím věčném lítání kolem plotu, honění ptáků a hmyzu. Samozřejmě nehodlám rezignovat, jen určitě vypustím některé plánované a stávající aktivity - aportování, tah a zřejmě i běh u kola. Nadále budeme cvičit poslušnost na procházkách, začínáme s noseworkem, dnes mi přijde knížka Psí hlavolamy.
Co se granulí týče, mám na to ještě půl roku čas, nechce se mi je krmit, to složení je fakt hnus, jenomže ony fakt pomáhají - vyzkoušeno na staré feně. Pokusím se najít adekvátní náhradu.
A co se odběru krve týče, netroufám si oponovat, ale jsem opravdu přesvědčena, že vet věděl, co dělá, taky to prý normálně nedělá, ale bylo to akutní a nikdo vhodnější nebyl...
Co se granulí týče, mám na to ještě půl roku čas, nechce se mi je krmit, to složení je fakt hnus, jenomže ony fakt pomáhají - vyzkoušeno na staré feně.
Nič v zlom,ale to,že pomohli jednej fene,neznamená,že pomôžu aj tejto Naštudovala by som si niečo o kvalitnej,pestrej a vyváženej strave,nech má fenka aj po tejto stránke dobrý základ.
A nie,cielom môjho príspevku nie je rozpútať tu večnú tému granule vs. BARF. To len k tej vete,že pomohli staršej fenke.

.....a odber krve v sedaci mi teda taky docela vyrazil dech .....
Já bych zas všechny veterináře nezatracovala. Třeba i věděl, co dělá.
I sedace snad může být různá.
A pak - možná měl volbu : Nechat psa zdechnout, nebo se pokusit zachránit ho i za cenu podání krve po sedaci.
Souhlasím s Bellou.
To, co v tech granulich pomaha, jsou nejspis chondroprotektiva, ktera muzete pridavat i do cehokoliv jineho. Jen bych vybirala neco s mensim mnozstvim MSM - krom toho, ze pusobi protizanetlive, pusobi i proti bolesti. Ale i ta bolest ma svuj smysl - pes se vetsinou pak vice setri. Pokud bolest nema, neulevuje si a pretezuje problematicke casti, cimz si vice ublizuje.
My jdeme na rentgeny 6.8. a trnu hruzou, co mu tam objevi :/

napsal(a):
.....a odber krve v sedaci mi teda taky docela vyrazil dech .....
Já bych zas všechny veterináře nezatracovala. Třeba i věděl, co dělá.
I sedace snad může být různá.
A pak - možná měl volbu : Nechat psa zdechnout, nebo se pokusit zachránit ho i za cenu podání krve po sedaci.
vsak ja ho nezatracuju.
jen to nechapu - jako majitel psa
pes v sedaci ma mit kapacku - kor pes, co je uspavany 2x kratce po sobe. a ne mu odebirat krev.
muj nazor.
domi.t
napsal(a):
Co se granulí týče, mám na to ještě půl roku čas, nechce se mi je krmit, to složení je fakt hnus, jenomže ony fakt pomáhají - vyzkoušeno na staré feně.
Nič v zlom,ale to,že pomohli jednej fene,neznamená,že pomôžu aj tejto Naštudovala by som si niečo o kvalitnej,pestrej a vyváženej strave,nech má fenka aj po tejto stránke dobrý základ.
A nie,cielom môjho príspevku nie je rozpútať tu večnú tému granule vs. BARF. To len k tej vete,že pomohli staršej fenke.
Děkuji, je mi to jasné, právě proto píšu, že mám půl roku to, abych vyzkoumala, čím kvalitním je adekvátně nahradit Prozatím mi byl doporučen pupalkový a lososový olej.
PumaCZ
napsal(a):
Souhlasím s Bellou.
To, co v tech granulich pomaha, jsou nejspis chondroprotektiva, ktera muzete pridavat i do cehokoliv jineho. Jen bych vybirala neco s mensim mnozstvim MSM - krom toho, ze pusobi protizanetlive, pusobi i proti bolesti. Ale i ta bolest ma svuj smysl - pes se vetsinou pak vice setri. Pokud bolest nema, neulevuje si a pretezuje problematicke casti, cimz si vice ublizuje.
Děkuji za reakci Klasická chondroprotektiva to asi nebudou, neb vet je neuznává, poslední (snad docela objektivní) studie prý ukazují, že je jejich účinek vice než velmi přeceňován. Mnohem účinnější jsou (teď přesně nevím, jaké) vyšší mastné kyseliny, proto ten olej (ale neoznačil jej jako nezbytný).
Co se týče té bolesti, tak u té mé magorky to asi nebude limitující faktor, bolesti v levé kyčli prokazatelně má (atrofie svalstva, reakce při vyšetření), přesto lítá a skáče jak de.il
napsal(a):
vsak ja ho nezatracuju.
jen to nechapu - jako majitel psa
pes v sedaci ma mit kapacku - kor pes, co je uspavany 2x kratce po sobe. a ne mu odebirat krev.
muj nazor.
Já jako majitel plně důvěřuju svému veterináři (a opravdu k tomu mám své důvody), kdyby to pro ni mělo být nějaké větší riziko, nešel by do toho. A také jako majitel se vžívám do situace druhého majitele psa, kterému její krev možná zachrání život. Doufám, že se to nestane, ale možná jednou bude můj pes akutně potřebovat dárce.
PumaCZ
napsal(a):
Souhlasím s Bellou.
Zapomněla jsem dodat, že držím palce, ať tam jsou samé nuly
A neděste se předem, stejně to neovlivníte

Vet nevěří na chondroprotektiva :-) No nevím, jestli to řekl..
Na ta, která se žerou z koního balení a kterážto mají účinného pramálo v dávkování úplně špatném, tak na ta také nevěřím.
Ale takový obyčejný hydr. kolagen s céčkem, ten by mohl dostat každý pes a byl by rád.
Chce to vědět, na co je kolagen, na co MSM, chondroitin, kyselina hya. , ... omega 3 působí protizánětlivě, pomáhají všemu dobrému, ale jako že by fungovaly jen tak samy a vyživovaly chrupavku, to ne...
Tak .. třeba tady:
https://www.wikiskripta.eu/w/Chrupavka
Jinak teda se o tom psovi vyjadřujete nějak zvláštně, trochu proti srsti.. na nic bych nečekala, zeptala se ještě na 1000% jinde, aby mi dali možnosti a dalších deset plánů postupu, třeba je to vhodné na nějakou operaci, to my tady nevíme a Vy taky ne.
HanaNO
napsal(a):
Já jako majitel plně důvěřuju svému veterináři (a opravdu k tomu mám své důvody), kdyby to pro ni mělo být nějaké větší riziko, nešel by do toho. A také jako majitel se vžívám do situace druhého majitele psa, kterému její krev možná zachrání život. Doufám, že se to nestane, ale možná jednou bude můj pes akutně potřebovat dárce.
Moje fena byla také v ohrožení života, a přesto mi řekli, ať vezmu jako dárce jiného psa (mám jich víc), že to za problémy nestojí, protože je to pro psa po sedaci zbytečná zátěž navíc.
Ale je to každého věc
napsal(a):
Na ta, která se žerou z koního balení a kterážto mají účinného pramálo v dávkování úplně špatném, tak na ta také nevěřím.
Ale takový obyčejný hydr. kolagen s céčkem, ten by mohl dostat každý pes a byl by rád.
Chce to vědět, na co je kolagen, na co MSM, chondroitin, kyselina hya. , ... omega 3 působí protizánětlivě, pomáhají všemu dobrému, ale jako že by fungovaly jen tak samy a vyživovaly chrupavku, to ne...
Tak .. třeba tady:
Jinak teda se o tom psovi vyjadřujete nějak zvláštně, trochu proti srsti.. na nic bych nečekala, zeptala se ještě na 1000% jinde, aby mi dali možnosti a dalších deset plánů postupu, třeba je to vhodné na nějakou operaci, to my tady nevíme a Vy taky ne.
Mne napr veterinár odporučil práve ten hydr. kolagén s céčkom a myslím,že pokaziť sa tým nič nedá Takže niečo na tom asi bude
A inak, Nefretin prvý veterinár sa mi nezdal. Mal chaos vo všetkom, nebol za iné riešenia a postupy než tie,čo sa používajú odjakživa. Tým nechcem povedať,že všetko staré je zlé a všetko nové dobré,chápeme sa. Ked Nefret hnačkovala, nedočkala som sa od neho žiadnej pomoci,ktorá by k niečomu viedla. Ani len odber a vyšetrenie stolice nenavrhol. Podvedome som mu neverila a odišla k inému. Lebo vzťah veterinár-pes-majiteľ má byť založený na dôvere. A nemohla som lepšie urobiť,lebo tento aktuálny,to je poklad! Nefret ho miluje a on ju tiež,takže návštevy veteriny sú u nás výlet a odmena, kde je zábava a kde sa dostávajú dobroty, aké doma nemá. Po tej sterilizácii mi v noci volal,ako sa má, trikrát ma uistil,že ak by bol problém, mám mu volať aj o polnoci a do 5 minút je u mňa, na druhý deň ráno písal,ako sme to zvládli noc. Toto je pán veterinár,teda pre nás ten najlepší.
napsal(a):
Tak .. třeba tady:
No v podstatě jste to řekla, není zastáncem komerčních výrobků typu Alavis a spol.
Spíš mě zajímá, jak to myslíte s tím "Jinak teda se o tom psovi vyjadřujete nějak zvláštně, trochu proti srsti.. ", to jsem nepochopila...
S tím poptáním se jinde to zvážím, ale nemyslím, že mi řeknou něco výrazně jiného, můj vet má pověst výborného ortopeda a mojí staré feně pomohl skvěle. Operací to zatím řešit nechce a přiznám se, že 40 000 mi momentálně nepotřebně v šuplíku neleží...

domi.t
napsal(a):
Mne napr veterinár odporučil práve ten hydr. kolagén s céčkom a myslím,že pokaziť sa tým nič nedá Takže niečo na tom asi bude
A inak, Nefretin prvý veterinár sa mi nezdal. Mal chaos vo všetkom, nebol za iné riešenia a postupy než tie,čo sa používajú odjakživa. Tým nechcem povedať,že všetko staré je zlé a všetko nové dobré,chápeme sa. Ked Nefret hnačkovala, nedočkala som sa od neho žiadnej pomoci,ktorá by k niečomu viedla. Ani len odber a vyšetrenie stolice nenavrhol. Podvedome som mu neverila a odišla k inému. Lebo vzťah veterinár-pes-majiteľ má byť založený na dôvere. A nemohla som lepšie urobiť,lebo tento aktuálny,to je poklad! Nefret ho miluje a on ju tiež,takže návštevy veteriny sú u nás výlet a odmena, kde je zábava a kde sa dostávajú dobroty, aké doma nemá. Po tej sterilizácii mi v noci volal,ako sa má, trikrát ma uistil,že ak by bol problém, mám mu volať aj o polnoci a do 5 minút je u mňa, na druhý deň ráno písal,ako sme to zvládli noc. Toto je pán veterinár,teda pre nás ten najlepší.
Ale tak to je krásný příklad zájmu o "psa" :-) :-)

HanaNO
napsal(a):
No v podstatě jste to řekla, není zastáncem komerčních výrobků typu Alavis a spol.
Spíš mě zajímá, jak to myslíte s tím "Jinak teda se o tom psovi vyjadřujete nějak zvláštně, trochu proti srsti.. ", to jsem nepochopila...
S tím poptáním se jinde to zvážím, ale nemyslím, že mi řeknou něco výrazně jiného, můj vet má pověst výborného ortopeda a mojí staré feně pomohl skvěle. Operací to zatím řešit nechce a přiznám se, že 40 000 mi momentálně nepotřebně v šuplíku neleží...
Tak Alavis je křáp, to nepopírám. Když chci něco účinného, tak si koupím ty látky nebo směs a dávkuji to na psa..
Co pojistka?
Všechno jde.
Až tomu psu bude 5, bude pozdě.
napsal(a):
Tak Alavis je křáp, to nepopírám. Když chci něco účinného, tak si koupím ty látky nebo směs a dávkuji to na psa..
Co pojistka?
Všechno jde.
Až tomu psu bude 5, bude pozdě.
Ty látky, o kterých píšete, určitě nastuduju a zařadím do KD, děkuji za tipy.
Psa pojištěného nemám a prostě momentálně nejsem v situaci, kdy by bylo vhodné zaplatit takové peníze za psa, který není v ohrožení života a je reálné, že bez problému dožije bez problému (což tady spousta lidí se zkušeností psala). Vlastně celá rodina si klepala na čelo, proč k tomu veterináři s těmi rentgeny chodím
Navíc už jsem psala, že operaci vet nedoporučuje (asi ví proč se dobrovolně vzdává výdělku).
Jen mi pořád vrtá hlavou ta Vaše věta "Jinak teda se o tom psovi vyjadřujete nějak zvláštně, trochu proti srsti.. "
HanaNO
napsal(a):
Děkuji za reakci Klasická chondroprotektiva to asi nebudou, neb vet je neuznává, poslední (snad docela objektivní) studie prý ukazují, že je jejich účinek vice než velmi přeceňován. Mnohem účinnější jsou (teď přesně nevím, jaké) vyšší mastné kyseliny, proto ten olej (ale neoznačil jej jako nezbytný).
Co se týče té bolesti, tak u té mé magorky to asi nebude limitující faktor, bolesti v levé kyčli prokazatelně má (atrofie svalstva, reakce při vyšetření), přesto lítá a skáče jak de.il
Složení
Kukuřičná moučka, drůbeží bílkoviny (sušené), kukuřice, rýže, živočišný tuk, lignocelulózy, živočišné bílkoviny (hydrolyzované), pšenice, kukuřičný lepek, rybí tuk, řepné řízky, pšeničný gluten*, hydrolyzovaný kolagen (1,5%), minerální látky, moučka z aksamitníku (zdroj luteinu).
Reknete mi, co jineho krom kolagenu (ktery se radi mez kloubni vyzivu a chondroprotektiva) v tom Royalu ma psovi na klouby pomoci.
Mam zkusenosti jak sama se sebou, kdy me Alavis Triple Blend, ktery jsem uzivala na doporuceni ostatnich sportovcu, zbavil bolesti kolen pri vrcholovem sportu, tak u meho psa s degenerativnimi zmenami v lokti a artrozou, ktereho zbavil kulhani (ke staru uz mel pak jen MSM tablety).
Ano, chrupavka ma minimalni regeneracni schopnost uz jen proto, ze je avaskularni, ale castecne se tam i z te kloubni vyzivy neco dostane. Neni to jako injekcni aplikace nebo jeste lepe vpraveni kmenovych bunek, ale je to rozhodne lepsi, nez nechat psa trapit a vice si kloub devastovat.
Kloubních výživ je několik typů:
Kolagen + vit. C
Kyselina hyaluronová
MSM
Celadrin (tam jsou právě ty mastné kyseliny)
Chondroitin sulfát
Glukosamin sulfát
(To jen, abyste se měla od čeho odpíchnout, co vlastně vyhledávat.)
Pokud fenka noze uhýbá (a když jí ustupuje svalstvo, tak uhýbá), nebála bych se, že MSM jí sníží práh citlivosti. Jednak je na to každý pes jinak citlivý, takže se to u Vaší fenky vůbec nemusí projevit; jednak to přece jen vyžaduje spíše vyšší dávky, tak když jí toho nebudete dávat moc, opět se to projevit nemusí; a jednak i kdyby se to projevilo, tak to vlastně nebude vadit - fenka bude lítat jako dosud, v tom ji bolest stejně nezastavila, ale třeba té noze nebude tolik uhýbat a bude se moct správně nasvalit. Tím to MSM nijak nepropaguju, třeba u nás nejvíc zabral Celadrin a kyselina hyaluronová, MSM a další látky byly jen tak do počtu.
Dále se užívají pivovarské kvasnice, oleje, bylinky (šišlák nebo jak se to jmenuje), ale to už nevím, jestli to vůbec může mít vliv.

Celadrin to má vychytané i s bylinkami a dalšími, složení je neznámé, funkční a patentované.. a funkční. Ale ...Celadrin jen nejlepší už na poškození.
Kolagen a podobně jako prevence.
O artroze, dkk a podobně jsou tady asi dvě tři užitečná a celkem odborná vlákna, která nenajdete :-) .. ale když je najdete, tak si z toho něco užitečného odnesete.........No ale to jsou takoví pomocníčci.. řekla bych desetina.. zbytek to chce řešit zvenčí.. ale já už se zdržuji hlasování.
napsal(a):
Celadrin to má vychytané i s bylinkami a dalšími, složení je neznámé, funkční a patentované.. a funkční. Ale ...Celadrin jen nejlepší už na poškození.
O artroze, dkk a podobně jsou tady asi dvě tři užitečná a celkem odborná vlákna, která nenajdete :-) .. ale když je najdete, tak si z toho něco užitečného odnesete.........No ale to jsou takoví pomocníčci.. řekla bych desetina.. zbytek to chce řešit zvenčí.. ale já už se zdržuji hlasování.
Celadrin je patentově chráněná látka, která obsahuje derivát cetylu a směs nasycených a nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny myristové, myristoolejové a palmitové.
To je v podstatě jediné info, které se mi přímo podařilo dohledat. Ne že bych hledala nějak moc, že jo... Takže ty kyseliny tam jsou, ale klidně tam může být tisíc dalších věcí.
Ale fakt nám to pomohlo. A někdo třeba neví, že to existuje, tak jsem to uvedla.
domi.t
napsal(a):
Já na svého veterináře taky nedám dopustit, a mám k tomu moře důvodů. On teda není takový starostlivec, je spíš rezervovanější (sem tam, když má náladu, tak padne i nějaký vtípek ), ale věcný, přímý a nechodí kolem horké kaše. Na druhou stranu je z něj cítit, že opravdu chce zvířeti pomoct.
PumaCZ
napsal(a):
Složení
Kukuřičná moučka, drůbeží bílkoviny (sušené), kukuřice, rýže, živočišný tuk, lignocelulózy, živočišné bílkoviny (hydrolyzované), pšenice, kukuřičný lepek, rybí tuk, řepné řízky, pšeničný gluten*, hydrolyzovaný kolagen (1,5%), minerální látky, moučka z aksamitníku (zdroj luteinu).
Reknete mi, co jineho krom kolagenu (ktery se radi mez kloubni vyzivu a chondroprotektiva) v tom Royalu ma psovi na klouby pomoci.
Mam zkusenosti jak sama se sebou, kdy me Alavis Triple Blend, ktery jsem uzivala na doporuceni ostatnich sportovcu, zbavil bolesti kolen pri vrcholovem sportu, tak u meho psa s degenerativnimi zmenami v lokti a artrozou, ktereho zbavil kulhani (ke staru uz mel pak jen MSM tablety).
Ano, chrupavka ma minimalni regeneracni schopnost uz jen proto, ze je avaskularni, ale castecne se tam i z te kloubni vyzivy neco dostane. Neni to jako injekcni aplikace nebo jeste lepe vpraveni kmenovych bunek, ale je to rozhodne lepsi, nez nechat psa trapit a vice si kloub devastovat.
Děkuji za reakci Vždyť píšu, hnus husovatý, ale prostě ty výsledky u staré feny jsou fakt úžasné, a to jsem tomu fakt nevěřila a jen nerada připouštím
Jinak Alavis doma máme, tak zkusím dávat, nemyslím, že jí tím ublížím.
Varaxi
napsal(a):
Kloubních výživ je několik typů:
Kolagen + vit. C
Kyselina hyaluronová
MSM
Celadrin (tam jsou právě ty mastné kyseliny)
Chondroitin sulfát
Glukosamin sulfát
(To jen, abyste se měla od čeho odpíchnout, co vlastně vyhledávat.)
Pokud fenka noze uhýbá (a když jí ustupuje svalstvo, tak uhýbá), nebála bych se, že MSM jí sníží práh citlivosti. Jednak je na to každý pes jinak citlivý, takže se to u Vaší fenky vůbec nemusí projevit; jednak to přece jen vyžaduje spíše vyšší dávky, tak když jí toho nebudete dávat moc, opět se to projevit nemusí; a jednak i kdyby se to projevilo, tak to vlastně nebude vadit - fenka bude lítat jako dosud, v tom ji bolest stejně nezastavila, ale třeba té noze nebude tolik uhýbat a bude se moct správně nasvalit. Tím to MSM nijak nepropaguju, třeba u nás nejvíc zabral Celadrin a kyselina hyaluronová, MSM a další látky byly jen tak do počtu.
Dále se užívají pivovarské kvasnice, oleje, bylinky (šišlák nebo jak se to jmenuje), ale to už nevím, jestli to vůbec může mít vliv.
Děkuji za tipy, budu hledat a studovat, aspoň mám za dlouhých letních večerů co na práci A děkuji taky za jiný náhled na to MSM, zní to logicky

Ještě teda musím prozradit, proč se mi něco nelíbí (ale koho to zajímá, že jo :-) )..
Kvůli ohradníku kolem stromu, takové jako nečinnosti a slovu debull.
Jsem citlivá, no.
Varaxi: oni právě asi nechcou, abyste něco našla :-) jsou tam snad nějaké bylinky jako boswelie.. něco tak.. nevím.. to je dobře, že zmínila, já už se bála, že si to vymýšlím, nebo že jsem distributor :-)

Varaxi
napsal(a):
Celadrin je patentově chráněná látka, která obsahuje derivát cetylu a směs nasycených a nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny myristové, myristoolejové a palmitové.
To je v podstatě jediné info, které se mi přímo podařilo dohledat. Ne že bych hledala nějak moc, že jo... Takže ty kyseliny tam jsou, ale klidně tam může být tisíc dalších věcí.
Ale fakt nám to pomohlo. A někdo třeba neví, že to existuje, tak jsem to uvedla.
Třeba já. Děkuji Vám, myslím, že něco takového právě hledám.
napsal(a):
Já moc děkuji za všechny tipy, rady a i za kritiku, i ta člověka posouvá dál. Zároveň se omlouvám, jestli jsem se Vás nějak dotkla, to by mě mrzelo, protože jste mi věnovala svůj čas na to, abyste pomohla. A toho já si obrovsky vážím, vás všech, co mi ten čas, vědomosti a zkušenosti věnují.
Vlákna zkusím pohledat, třeba budu mít štěstí a najdu
A možná i dojde na konzultaci s někým dalším (a už mě i napadá s kým, znalosti pohybového aparátu i zkušenosti má neuvěřitelné, sice je to kovář, ale dělá i fyzioterapii lidí a psům taky rozumí, myslím, že v principu funguje pohybový aparát stejně u psů jako u koní, no snad mě za to nesežerete ).
Takže pokud z tohoto vlákna odcházíte, děkuji, pokud zůstanete, budu ráda.
napsal(a):
Ještě teda musím prozradit, proč se mi něco nelíbí (ale koho to zajímá, že jo :-) )..
Jsem citlivá, no.
Varaxi: oni právě asi nechcou, abyste něco našla :-) jsou tam snad nějaké bylinky jako boswelie.. něco tak.. nevím.. to je dobře, že zmínila, já už se bála, že si to vymýšlím, nebo že jsem distributor :-)
A tak my všichni, co Vás známe, víme, že jste distributor nejen kloubní výživy, ale i granulí, syrového masa, bull plemen, Bravecta, bull plemen, toho z popelnice, blondýn, bull plemen, Happy Mealu, mexických palačinek bez kečupu, bull plemen a bull plemen.
A taky jsem přišla na to, proč Vám umřela ta konvička - chtěla jste po kocourovi, aby Vám uvařil kávu, tak se o to pokusil, ale moc to nedopadlo. Nebo jste na tu konvičku myslela moc intenzivně, až se rozbila. Záhada je vyřešena.
No nejsem já geniální?
napsal(a):
Jsem citlivá, no.
Mě to zajímá. Rozumím, chápu. My jsme třeba rodina, která ráda používá ironii, nadsázku, černý humor. To, že o ní řeknu, že lítá jako de.il neznamená, že ji nemám ráda, kobyle zase láskyplně říkám čůzinko a o dětech taky někdy s nadsázkou řeknu "smradi". Možná se tím snažím odlehčit fakt, že se na svá zvířata nezdravě citově fixuju. Ale je jasné, že někdo takové vyjadřování bere moc 'osobně', tcháni jsou na tom podobně.
Ten ohradník byl jediné schopné řešení, to snad nejsem tyran, když chci taky jednou z hrušek něco mít, když se o strom léta starám. A psice ohradník znala od koní, takže věděla moc dobře od začátku, že páska je 'au'. A popadané hrušky byly její.
Jen teda moc nechapu, v čem spočívá ta nečinnost, vždyť RTG se dělaly před 14 dny, kvůli tomu jsem upustila od prodeje feny, začala se vzdělávat a pracovat s ní jinak (a zase se na na ni nafixovala), 2x absolvovala vyšetření a konzultaci u ortopeda a teď, když mám k dispozici výsledky, začínám hledat, jak nejlépe dál. Neříkám, jak jsem skvělá a dokonalá panička, ale beru to vážně a chci jí pomoct, co to půjde...

kvůli tomu jsem upustila od prodeje feny,
spis nahle nebyl kupec, ne?
Jen teda moc nechapu, v čem spočívá ta nečinnost
ta fena ma akutni problem. tj. clovek by predpokladal nasazeni leku, omezeni pohybu. po odezneni akutni faze - nasleduje rehabilitace, plynule zatezovani.
na zahrade zustat na volno muze -az ji naucite na ni odpocivat. oni se to totiz opravdu tihle psi uci
a nejlip ji to naucite, az bude mit nejakou smysluplnou zabavu jinde.
krmne doplnky - uz neni ve vyvinu, neroste. Mohou jen uklidnit pripadny zanet, co tam ted ma a obcas se muze vratit. ale spasa to neni. leky jsou ted vetsi jistota.
Spesl granule za pul roku - na ty nespolehejte.
Je rozdil stary pes a pes v nejlepsich letech a pracak -chodi pres bolest.
Pokud s ni obcas chodite na vychazky a zbytek dne honi po zahrade ptaky a vy si zatim ctete o noseworku - nezlepsi se nic. To k te necinnosti
A jestli je vam proti mysli jakekoliv omezovani psa v zivote -tak jsem si tohle slohove cviceni taky mohla odpustit, ale kdyz me to proste neda.
Managment takoveho psa je nejvice v rukach majitele - nechce to moc a pes muze byt hafo let v pohode.

A proč se ty granule (resp. přeneseně výživa a doplňky stravy) mají řešit až za půl roku? Já to nějak nepochopila, proč se nemá začít hned? Nejsem tedy ortoped, ale myslím si, že dobrou stravou a podporou kloubů se nic zkazit nemůže... (A tou dobrou stravou nemyslím nutně zrovna RC.)
"kvůli tomu jsem upustila od prodeje feny,
spis nahle nebyl kupec, ne?"
Tady se mýlíte, důvody neprodeje jsem popsala výše, mé rozhodnutí padlo hned v ordinaci, když mi vet řekl, že nález není nic moc (RTG mi poslal až o den později). Ne že by nebyl kupec, naopak myslím, že množírna by mi za tak pěknou a navíc PP fenu utrhla ruce, tam se nějaké zátěže neřeší. Stejně tak by ji brali na hlídání objektů (vím, že spoustu zájemců pro tento účel měli chovatelé toho psa s DKL), vet mi dokonce řekl, že má tip, kde by ji brali a kde by jí poskytli to, co by potřebovala. Jednalo by se o společnost posktytující ostrahu objektů (za kterou se mi osobně zaručil, že psi se u nich mají fakt královsky), kdy by byla v kotci a 5x denně by šla na obhlídku areálu s psovodem, ale já ji do kotce zavřít nechci, odmalička je zvyklá mít prostor a volný pohyb, jkterý miluje.. Právě proto si ji nechávám a snažím se pro ni udělat to nejlepší, proč bych tu jinak diskutovala. Prodat jsem chtěla zdravou mladou fenu někomu, kdo jí zvládne dát víc, než můžu já. Nemocného psa z ruky nedám a nějak se s tím poperu.
napsal(a):
A proč se ty granule (resp. přeneseně výživa a doplňky stravy) mají řešit až za půl roku? Já to nějak nepochopila, proč se nemá začít hned? Nejsem tedy ortoped, ale myslím si, že dobrou stravou a podporou kloubů se nic zkazit nemůže... (A tou dobrou stravou nemyslím nutně zrovna RC.)
Jsou určeny pro psy starší 2 let.
napsal(a):
kvůli tomu jsem upustila od prodeje feny,
spis nahle nebyl kupec, ne?
Jen teda moc nechapu, v čem spočívá ta nečinnost
ta fena ma akutni problem. tj. clovek by predpokladal nasazeni leku, omezeni pohybu. po odezneni akutni faze - nasleduje rehabilitace, plynule zatezovani.
na zahrade zustat na volno muze -az ji naucite na ni odpocivat. oni se to totiz opravdu tihle psi uci
a nejlip ji to naucite, az bude mit nejakou smysluplnou zabavu jinde.
krmne doplnky - uz neni ve vyvinu, neroste. Mohou jen uklidnit pripadny zanet, co tam ted ma a obcas se muze vratit. ale spasa to neni. leky jsou ted vetsi jistota.
Spesl granule za pul roku - na ty nespolehejte.
Je rozdil stary pes a pes v nejlepsich letech a pracak -chodi pres bolest.
Pokud s ni obcas chodite na vychazky a zbytek dne honi po zahrade ptaky a vy si zatim ctete o noseworku - nezlepsi se nic. To k te necinnosti
A jestli je vam proti mysli jakekoliv omezovani psa v zivote -tak jsem si tohle slohove cviceni taky mohla odpustit, ale kdyz me to proste neda.
Managment takoveho psa je nejvice v rukach majitele - nechce to moc a pes muze byt hafo let v pohode.
Nevím, co ještě dodat, proto jsem šla k ortopedovi, aby se případně nasadila léčba, on po důkladném vyšetřeni naznal, že v současném stavu není třeba léků, žádný akutní stav momentálně není, podle čeho tak soudíte? Akutní zánět nemá, krev je v pořádku. Proč pořád všichni automaticky předpokládáte, že vet to dělá špatně? Logicky by měl radši co nejvíc léčit, to ho přece živí. Nechci se dohadovat, jen se ptám...
Denně s ní chodím na hodinu až hodinu a půl dlouhou "pracovní procházku", jenže ona se vrátí domů, napije se a jde běhat. Soused má služebního psa, který po půlhodinovém cvičení lehne v kotci a 2 hodiny spí, ona ne. S noseworkem začínáme a baví ji to. A zapracuju na tom učení odpočívat, jen musím nastudovat, jak.
Já opravdu netuším, jak ji odnaučit lítat, 8 hodin denně jí věnovat fakt nemůžu. A v kotci se uskáče
Já ji ráda v něčem omezím, pokud to bude ku prospěchu věci, ale nevím jak, právě proto se tady teď pokorně nechávat drbat Protože tak se toho nejvíc dozvím. Prostě jí zajistím příjemný život dle svých možností, i kdyby měl být kratší.
A děkuji, sloh jste zbytečně nepsala, určitě si z toho něco vezmu, děkuji
Neporadím bohužel s tím, jaké léky nebo doplňky pro fenu...
Nicméně k tomu zaměstnání a pohybu - jak už tu někdo psal, teď je úplně ideální doba na plavání a myslím si, že to bude ten nejvhodnější pohyb, po kterém nasvalí. Ale musela by plavat pravidelně, ne jít dvakrát do měsíce k rybníku. Mě ještě trenér zdůrazňoval, že největší výsledky jsou po kondičním plavání, kdy opravdu pes plave ve vodě několik minut v kuse a z vody nevylejzá (samozřjemě posupně a s pauzami, to už jsem tu někde psala), má to mnohem větší efekt než když psovi jen tak házíte míček, který pořád nosí na souš a tam vždy chvíli nezapojuje svaly.. Neumím to moc vysvětlit, on by to vysvětlit lépe . Navíc si myslím, že když to budete dělat nějak "kontrolovaně" - jakože přijdu k rybníku, fenu odložím, na můj povel do té vody půjde, na můj povel vyleze, v pauze ji odložím - tak že to fenu aspoň trošku zaměstná i psychicky. Náročné (na psychiku) je i to, že se pes musí "držet", ovládat... i když už by tak moc chtěl... Ale na tohle všechno potřebujete dobrou motivaci v podobě nějaké hračky, což si myslím, že by pro pracovního NO asi neměl být problém?
No do toho bych začala ty stopy, ale to už vám tu také radili. Nebo nějaké čuchání a hledání předmětů doma, na zahradě....
A začala bych fenu učit odpočívat. Ono je sice fajn, že celý den může lítat po zahradě a dělat si co chce, ale ono někteří psi se opravdu musí tomu odpočinku naučit. Taky jsem to psa musela učit. Být vámi, tak bych se vůbec nebránila tomu, že po nějakém "tréninku" (plavání, stopy) půjde fena na chvíli do kotce. Asi bych takovému psovi prostě dala nějaký režim. Aby celý den nelítala a nečekala na nějakou "akci", aby pochopila, že po "práci" se odpočívá. Ono se to nezdá, ale když tohle pes pochopí, tak najednou zjistíte, že máte doma úplně jiného psa, že je úplně takový "uvolněnější".
Denně s ní chodím na hodinu až hodinu a půl dlouhou "pracovní procházku", jenže ona se vrátí domů, napije se a jde běhat. Soused má služebního psa, který po půlhodinovém cvičení lehne v kotci a 2 hodiny spí, ona ne.
A to je přesně ono, ten služební pes nejspíš umí odpočívat, kdežto vaše fena ne. A právě i ten kotec by tomu mohl pomoci, aby se to naučila.
A pak taky může být rozdíl mezi pracovní procházkou - nevím jak taková procházka přesně vypadá, a mezi půlhodinovým intenzivním cvičení. Když jdu se psema třeba na 2 hodiny na procházku, kde trochu něco pocvičíme, tak určitě nejsou víc psychicky unavení, než když s nimi 3 x 10 minut cvičím na cvičáku na place....

"žádný akutní stav momentálně není, podle čeho tak soudíte? "
protoze kulha v kroku, atrofuje ji svalstvo a uhyba pred bolesti pri vysetreni.
HankaNO

XXX.XXX.245.153
napsal(a):
"žádný akutní stav momentálně není, podle čeho tak soudíte? "
protoze kulha v kroku, atrofuje ji svalstvo a uhyba pred bolesti pri vysetreni.
No já to vidím tak (alespoň podle sebe), že má v levé kyčli artrózu, což je neléčitelný a bolestivý stav. Já mám silnou artrózu v kolenou (a po dnešní scintigrafii asi i v celém těle, ve 34) a ortoped mi na to žádné léky proti bolesti nedal, jen nějaká chondroprotektiva. Prostě mě ty kolena bolí, někdy o nich nevím, jindy bolí jak čert, a měla byste vidět, jak se ráno rozcházím, to je pokulháníčko A kdyby mi s nima někdo kroutil, to bych asi taky chtěla kousat...
marcelaamax
napsal(a):
Neporadím bohužel s tím, jaké léky nebo doplňky pro fenu...
Nicméně k tomu zaměstnání a pohybu - jak už tu někdo psal, teď je úplně ideální doba na plavání a myslím si, že to bude ten nejvhodnější pohyb, po kterém nasvalí. Ale musela by plavat pravidelně, ne jít dvakrát do měsíce k rybníku. Mě ještě trenér zdůrazňoval, že největší výsledky jsou po kondičním plavání, kdy opravdu pes plave ve vodě několik minut v kuse a z vody nevylejzá (samozřjemě posupně a s pauzami, to už jsem tu někde psala), má to mnohem větší efekt než když psovi jen tak házíte míček, který pořád nosí na souš a tam vždy chvíli nezapojuje svaly.. Neumím to moc vysvětlit, on by to vysvětlit lépe . Navíc si myslím, že když to budete dělat nějak "kontrolovaně" - jakože přijdu k rybníku, fenu odložím, na můj povel do té vody půjde, na můj povel vyleze, v pauze ji odložím - tak že to fenu aspoň trošku zaměstná i psychicky. Náročné (na psychiku) je i to, že se pes musí "držet", ovládat... i když už by tak moc chtěl... Ale na tohle všechno potřebujete dobrou motivaci v podobě nějaké hračky, což si myslím, že by pro pracovního NO asi neměl být problém?
No do toho bych začala ty stopy, ale to už vám tu také radili. Nebo nějaké čuchání a hledání předmětů doma, na zahradě....
A začala bych fenu učit odpočívat. Ono je sice fajn, že celý den může lítat po zahradě a dělat si co chce, ale ono někteří psi se opravdu musí tomu odpočinku naučit. Taky jsem to psa musela učit. Být vámi, tak bych se vůbec nebránila tomu, že po nějakém "tréninku" (plavání, stopy) půjde fena na chvíli do kotce. Asi bych takovému psovi prostě dala nějaký režim. Aby celý den nelítala a nečekala na nějakou "akci", aby pochopila, že po "práci" se odpočívá. Ono se to nezdá, ale když tohle pes pochopí, tak najednou zjistíte, že máte doma úplně jiného psa, že je úplně takový "uvolněnější".
Mockrát děkuju za rady, to plavání určitě zařadím. Čichat už jsme začaly, tam naštěstí není moc co pokazit a zdá se, že ji to baví. Pracovní procházku myslím jako takovou, že cvičíme celou dobu, musí být stále v pozoru, chůze u nohy, položení na dálku, obraty, přivolání, odložení (1x na 10 minut, pak ještě 1x az 2x kratší dobu).
Máte prosím ještě nějaký tip, jak ji učit odpočívat? Kotec zařadím, pak mě ještě napadá nějakou kousací kost a tak, dá se to nazvat odpočinkem?
Děkuju

HankaNO
napsal(a):
No já to vidím tak (alespoň podle sebe), že má v levé kyčli artrózu, což je neléčitelný a bolestivý stav. Já mám silnou artrózu v kolenou (a po dnešní scintigrafii asi i v celém těle, ve 34) a ortoped mi na to žádné léky proti bolesti nedal, jen nějaká chondroprotektiva. Prostě mě ty kolena bolí, někdy o nich nevím, jindy bolí jak čert, a měla byste vidět, jak se ráno rozcházím, to je pokulháníčko A kdyby mi s nima někdo kroutil, to bych asi taky chtěla kousat...
že má v levé kyčli artrózu, což je neléčitelný a bolestivý stav.
no - a ja to vidim jinak.
vylecit to nejde, psovi ulevit od bolesti ale ano.
me by vadilo jen cekat, jak to dopadne.
napsal(a):
že má v levé kyčli artrózu, což je neléčitelný a bolestivý stav.
no - a ja to vidim jinak.
vylecit to nejde, psovi ulevit od bolesti ale ano.
me by vadilo jen cekat, jak to dopadne.
Rozumím, já tím chtěla říct, že prášky proti bolesti už by musela brát celý život, což mi u tak mladého zvířete přijde hrozně brzo, navíc analgetika tlumí jakoukoliv bolest, takže můžou maskovat projevy jiných problémů (ale můžu zkusit to MSM). Já je taky neberu a nemám ani jinou možnost než čekat, jak to se mnou dopadne, operativně mi to teď řešit v žádném případě nechtějí. Prostě s tím nic víc teď dělat nejde (slova mého ortopeda) a zní to drsně, ale ta bolest není až tak limitující a prostě si na ni tělo zvykne tak, že ji většinou ani nevnímá. Druhá fena (13 let) má s věkem silnou artrózu a dysplazii ve všech končetinách, ta už rok bere silná analgetika a pomáhají skvěle, ale tam jsem si řekla, že u tak starého psa už radši o něco zkrátím život (ono to prostě je svinstvo), ale za cenu toho, že bude spokojená. Nicméně u ní byl celkový nález o moc horší a projevy bolesti byly na první pohled patrné.
Ještě se tedy zeptám (a nemyslím to nějak zle, opravdu stojím o Váš názor): jak byste tedy postupovala Vy, abyste jen nečekala? Děkuji
(Palec omylem)
Ten pes = chyba.
Nemáte podmínky = čas - děti - zdraví.
V normálních (dobrých) podmínkách je takhle
mladý NO svalouš a "neatrofuje"
Jalové běhání podle plotu mu fakt nestačí.
Mám pocit, že to dobré nebude.
Náprava je vždy mnohem náročnější než
pracovat se psem pravidelně, pomalu, odmala.
Léky na kolena mi dr. dával. Měly asi milion
vedlejších účinků = neberu.
Kdyby byla možnost, psa bych dala někomu, kdo má čas
a kdo ví jak.
rapotacka11
napsal(a):
(Palec omylem)
Ten pes = chyba.
Nemáte podmínky = čas - děti - zdraví.
V normálních (dobrých) podmínkách je takhle
mladý NO svalouš a "neatrofuje"
Jalové běhání podle plotu mu fakt nestačí.
Mám pocit, že to dobré nebude.
Náprava je vždy mnohem náročnější než
pracovat se psem pravidelně, pomalu, odmala.
Léky na kolena mi dr. dával. Měly asi milion
vedlejších účinků = neberu.
Kdyby byla možnost, psa bych dala někomu, kdo má čas
a kdo ví jak.
Chyba to byla, přiznávám, ale to už teď nevrátím, takže nezbývá, než se přizpůsobit. Já bych ji třeba i dala, ale kdo rozumný si vezme dobrovolně takového psa s nic moc vyhlídkami a s potřebou specifického zatížení a tréninku? Ten pes by totiž potřeboval makat hlavou třeba 5 i více hodin denně, já ji teď v průměru 'zaměstnám' asi 2 hodiny a to ji skoro vůbec neunaví. I když trochu se zklidnila, to jo. Prostě mám strach ji dát pryč (koneckonců když jsem ji ještě jako 'zdravou' chtěla dát pryč, spousta lidí mě tu kamenovala, že se zbavuju odpovědnosti a problému, co by mi řekli asi teď, kdybych napsala: 'mám nemocného psa a chci ho darovat do těch nejlepších podmínek? Všichni by psali: nechce se jí investovat čas a finance do mrzáka, tak odpovědnost přehodí na nikoho jiného, než aby se snažila s tím něco dělat). Přitom kdybych ji nenechala zrentgenovat, tahle diskuze by nikdy nevznikla a já bych vůbec neřešila, co s ní mám a nemám dělat, měla bych 'zdravého' psa. Přiznám se, že mě i mrzí a jsem zmatená z toho, že ačkoliv vše konzultuju s vetem, zajímám se o doplňky stravy, o možnosti správného pohybu, o to, jak ji naučit plavat, dělám s ní pachové práce a všechno ostatní, vždycky z toho vyleze jen to, že toho psa vlastně jen trápím Kdybych se na tu diskuzi vykašlala, bylo mi líp, jenže zase bych přišla o spostu cenných rad a nápadů, které jsou v té kritice zahrnuty. A proto mi stojí za to se nechat 'drbat' a duskutovat dál...
Svalouš ona je, atrofují jen některé svaly u té levé kyčle, jak podvědomě uhýbá.
PS: Mně doktor žádné léky ani nenabízel Možná kvůli mým ostatním lékům, je fakt, že to, co bere stará fena, je docela dost síla, musíme co čtvrt roku chodit kontrolně na krev a po 9 měsících se má na 3 měsíce vysadit Ale její životní komfort se o tisíc procent zlepšil, zase běhá, sedí, občas si hraje jako štěně...
HanaNO
napsal(a):
Chyba to byla, přiznávám, ale to už teď nevrátím, takže nezbývá, než se přizpůsobit. Já bych ji třeba i dala, ale kdo rozumný si vezme dobrovolně takového psa s nic moc vyhlídkami a s potřebou specifického zatížení a tréninku? Ten pes by totiž potřeboval makat hlavou třeba 5 i více hodin denně, já ji teď v průměru 'zaměstnám' asi 2 hodiny a to ji skoro vůbec neunaví. I když trochu se zklidnila, to jo. Prostě mám strach ji dát pryč (koneckonců když jsem ji ještě jako 'zdravou' chtěla dát pryč, spousta lidí mě tu kamenovala, že se zbavuju odpovědnosti a problému, co by mi řekli asi teď, kdybych napsala: 'mám nemocného psa a chci ho darovat do těch nejlepších podmínek? Všichni by psali: nechce se jí investovat čas a finance do mrzáka, tak odpovědnost přehodí na nikoho jiného, než aby se snažila s tím něco dělat). Přitom kdybych ji nenechala zrentgenovat, tahle diskuze by nikdy nevznikla a já bych vůbec neřešila, co s ní mám a nemám dělat, měla bych 'zdravého' psa. Přiznám se, že mě i mrzí a jsem zmatená z toho, že ačkoliv vše konzultuju s vetem, zajímám se o doplňky stravy, o možnosti správného pohybu, o to, jak ji naučit plavat, dělám s ní pachové práce a všechno ostatní, vždycky z toho vyleze jen to, že toho psa vlastně jen trápím Kdybych se na tu diskuzi vykašlala, bylo mi líp, jenže zase bych přišla o spostu cenných rad a nápadů, které jsou v té kritice zahrnuty. A proto mi stojí za to se nechat 'drbat' a duskutovat dál...
Svalouš ona je, atrofují jen některé svaly u té levé kyčle, jak podvědomě uhýbá.
PS: Mně doktor žádné léky ani nenabízel Možná kvůli mým ostatním lékům, je fakt, že to, co bere stará fena, je docela dost síla, musíme co čtvrt roku chodit kontrolně na krev a po 9 měsících se má na 3 měsíce vysadit Ale její životní komfort se o tisíc procent zlepšil, zase běhá, sedí, občas si hraje jako štěně...
Uz jsem vam to psala do prvniho vlakna, ktere jste tu zalozila. Vas pes nepotrebuje “makat hlavou 5 hodin”, ale vy se potrebujete naucit, jak se psem pracovat, a hlavne fenu prevest na jasny rezim - prace - odpocinek.
Mela jsem doma to same. Pes neumel odpocivat a ja neustale pridavala praci v domneni, ze pes potrebuje vic. Prdlajs, bylo to presne naopak. Cim vic altivity mel, tim vic vyzadoval.
Nechala jsem si tu poradit a psa po kazde prochazce zacala zavirat do ohradky. Kdyz se uklidnil, mohl jit ven. Kdyz zase zacal litat a vyzadovat aktivitu, sel zpet.
Ted uz vi, ze se jde 3x denne ven za nejakou aktivitou, ale po navratu a jidle se jde chrapat, tecka.
Pochopil to velice rychle a velmi mi to usnadnilo zivot, protoze jsem nedelala nic jineho, nez vymyslela aktivity, ktere se psem delat, a travila x hodin se psem. A to fakt nejde.
P.S. Nas pes je atomova strela, ale kdyz mi neni dobre, nebo mam treba zkousky a jsem na nej sama, musi si vystacit s velmi malem - treba jen 3x obejit blok. A kupodivu to ten pes dva az tri dny dokaze zvladnout. Pritom to byvalo uplne nemyslitelne, ze by mel pes mene aktivity nez slespon tri hodiny denne.
Momentalne mame jako standard 3x denne 30-60 minut venku a bohate mu to staci, protoze jsem ho tak naucila.

"Prostě s tím nic víc teď dělat nejde (slova mého ortopeda)"
jestli tohle není spíš známka "kvality" lékaře, než absence možností co s tím dělat....
"hlavne fenu prevest na jasny rezim - prace - odpocinek."
se mi vybavil chlapík z pořadu Má pekelná kočka (a je jedno, že jde o jiný živočišný druh, toto platí všeobecně), který klientům "ordinuje" pravidlo 3R= rozvrh-rituál-režim
je nutno stanovit zvířeti pravidelný rozvrh, ze kterého se každodenním dodržováním stane rituál a rituál udělá režim, který zvířeti "přejde do krve"

"Svalouš ona je, atrofují jen některé svaly u té levé kyčle, jak podvědomě uhýbá"
"jen" ?
to vazne musim napsat, ze presne o tyhle svaly jde?
muj mlady ma za sebou 5 rehabek ve vode od te doby, co jste tu zacala resit svoji fenu
PumaCZ
napsal(a):
Uz jsem vam to psala do prvniho vlakna, ktere jste tu zalozila. Vas pes nepotrebuje “makat hlavou 5 hodin”, ale vy se potrebujete naucit, jak se psem pracovat, a hlavne fenu prevest na jasny rezim - prace - odpocinek.
Mela jsem doma to same. Pes neumel odpocivat a ja neustale pridavala praci v domneni, ze pes potrebuje vic. Prdlajs, bylo to presne naopak. Cim vic altivity mel, tim vic vyzadoval.
Nechala jsem si tu poradit a psa po kazde prochazce zacala zavirat do ohradky. Kdyz se uklidnil, mohl jit ven. Kdyz zase zacal litat a vyzadovat aktivitu, sel zpet.
Ted uz vi, ze se jde 3x denne ven za nejakou aktivitou, ale po navratu a jidle se jde chrapat, tecka.
Pochopil to velice rychle a velmi mi to usnadnilo zivot, protoze jsem nedelala nic jineho, nez vymyslela aktivity, ktere se psem delat, a travila x hodin se psem. A to fakt nejde.
P.S. Nas pes je atomova strela, ale kdyz mi neni dobre, nebo mam treba zkousky a jsem na nej sama, musi si vystacit s velmi malem - treba jen 3x obejit blok. A kupodivu to ten pes dva az tri dny dokaze zvladnout. Pritom to byvalo uplne nemyslitelne, ze by mel pes mene aktivity nez slespon tri hodiny denne.
Momentalne mame jako standard 3x denne 30-60 minut venku a bohate mu to staci, protoze jsem ho tak naucila.
Mockrát děkuju za rozepsání, toto je pro mě velmi cenný příspěvek, určitě se budu podle něj řídit. Ještě se zeptám, považuje se za odpočinek i to, když pes leží a něco hryže (hračku, pamlsek, klacek, ...)?
Olie007

XXX.XXX.225.15
Dobrý den, zajímalo mě jak to s fenkou nakonec dopadlo? Eliška.