Jess0847

XXX.XXX.168.73
Zdravím,
s přítelem zvažujeme pořízení pejska, samozřejmě s PP, jen se nemůžeme shodnout na plemeni a tak píšu sem o radu.
Jsme mladý pár, já studuji přítel pracuje. Po pořízení štěněte máme určitě v plánu nějakou dobu s pejskem zůstat doma než se rozkouká v okolí. Máme velkou zahradu (1,5 ha) takže spíše velké plemeno. Chceme psa mírné povahy, vhodného k jiným zvířatům a dětem.
Pejsek by měl kotec s boudou, přes zimu pelech v kotelně. S tím, že v boudě by byl opravdu jen na noc jinak by byl venku a s námi.
Nevíme, jaké plemeno by toto zvládlo co nejlépe. Zkušenosti se psi oba máme.
hmn

XXX.XXX.4.31
no, to zadání je spíše žádné než nějaké
nějakou hrubou představu by to chtělo, a my pak napíšeme, proč ne...
"Hodného k dětem a domácím zvířatům mít při dobré výchově budete skoro z každého plemene"
k těm zvířatům bych si to až takto netroufla říci
ono u některých plemen a některých jedinců ta "dobrá výchova" bude představovat celoživotní makačku.....
Doporučuji přečíst diskuse na téma: Chci psa. Nevíte jakého?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3702601/vhodne-plemeno?from-list=1#a3702606
Jess0847

XXX.XXX.168.73
juhaj
napsal(a):
A jinak si představujete co, chcete psa víceméně na zahradu, sem tam procházku, nebo nějaký psí sport, nebo na tůry, hlídače, nebo psa k návštěvám. Hodného k dětem a domácím zvířatům mít při dobré výchově budete skoro z každého plemene.
Jé na to sem zapomněla 🙈 samozřejmě že na výlety, procházky a zahradu převážně ☺️ člen rodiny prostě
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jess0847
napsal(a):
Jé na to sem zapomněla 🙈 samozřejmě že na výlety, procházky a zahradu převážně ☺️ člen rodiny prostě
Člen rodiny, a bude spát v kotci a v kotelně... Já vím, lidé mají různé preference a důvody, i ti psi jsou nakonec různí, ale mně osobně - a jistě mě tu někdo přesvědčí o opaku, protože s tím má zkušenost (já nikoli) - se zdá nepravděpodobné, aby citlivý pes se silnou vazbou na děti a jiná zvířata, plnohodnotný člen rodiny, byl spokojený v odloučení od své rodiny v kotci či kotelně. Ono toho času, který se stráví na zahradě, obvykle až tolik není (zejména cca od října do dubna)...
A tím nemyslím, že by psi neměli být na zahradě, to vůbec. Ale zase bych nečekala zázraky. Když má pes přístup do domu, je to pro mě pocitově jiné než zavřít psa na noc do kotelny. Ale já mám "suchý zip", který beze mě na zahradě nevydrží ani deset minut, tak to zas neberte tak vážně. ;-)

ainu
napsal(a):
Rodinný pes, zavřený v kotci/kotelně. To musí být zajímavá "rodinka"....
A tak to jen na noc a v zimě....prostě venkovní režim...i když já tohle nezastávám, můj hlídací pes a s ním i náš zárodek pastevce hajaj doma v obýváku, venku leje tak co by tam dělali, ale ne každej chce mít psa doma a někdo opravdu tráví na zahradě fůru času...viz lesnížínka.
Žádná cílená činnost se se psem dělat nebude...agility, cvičák a pod., takže pes jako společník, jestli rodina tráví hodně času na zahradě, tak proč ne, no a společník na procházky, výlety.....
Mě napadá německý špic, ale fakt nevím, jak je na tom s těmi zvířaty a taky nevim ty děti......

A plot? Plot máte? (kolem celé zahrady).
Jess0847

XXX.XXX.168.157
ainu
napsal(a):
Rodinný pes, zavřený v kotci/kotelně. To musí být zajímavá "rodinka"....
Nezlobte se, ale chceme poradneho psa, nikoliv "gaucaka" 😉
Jess0847

XXX.XXX.168.157
napsal(a):
A tak to jen na noc a v zimě....prostě venkovní režim...i když já tohle nezastávám, můj hlídací pes a s ním i náš zárodek pastevce hajaj doma v obýváku, venku leje tak co by tam dělali, ale ne každej chce mít psa doma a někdo opravdu tráví na zahradě fůru času...viz lesnížínka.
Žádná cílená činnost se se psem dělat nebude...agility, cvičák a pod., takže pes jako společník, jestli rodina tráví hodně času na zahradě, tak proč ne, no a společník na procházky, výlety.....
Mě napadá německý špic, ale fakt nevím, jak je na tom s těmi zvířaty a taky nevim ty děti......
Přesně tak, jsme na zahradě nonstop, když už budeme v práci, pejsek bude stále venku a pod dozorem protože vedle bydlí příbuzní, takže opravdu strádat nebude... Agility mě nijak nelákají, na závody mám koně, takže pes by byl i parťák na vyjížďky ( až od určitého věku). Na procházky též chodíme každý den i bez psa, ač máme velkou zahradu. Prostě hledáme pejska, co bude s námi jako parťák. A to že pes bude v boudě je na vesnicích zcela normální, jen nechci pořídit psa co to psychicky nezvládne, protože i tací jsou 🙂
Pořádného psa, myslím to, že nechceme nic malého typu jorkšír, bígl atd a určitě ne žádnou "křižovatku" protože pořizování zvířat bez pp mi přijde zcela zbytečné a podporovat to nehodlám.

Jess0847
napsal(a):
Přesně tak, jsme na zahradě nonstop, když už budeme v práci, pejsek bude stále venku a pod dozorem protože vedle bydlí příbuzní, takže opravdu strádat nebude... Agility mě nijak nelákají, na závody mám koně, takže pes by byl i parťák na vyjížďky ( až od určitého věku). Na procházky též chodíme každý den i bez psa, ač máme velkou zahradu. Prostě hledáme pejska, co bude s námi jako parťák. A to že pes bude v boudě je na vesnicích zcela normální, jen nechci pořídit psa co to psychicky nezvládne, protože i tací jsou 🙂
Pořádného psa, myslím to, že nechceme nic malého typu jorkšír, bígl atd a určitě ne žádnou "křižovatku" protože pořizování zvířat bez pp mi přijde zcela zbytečné a podporovat to nehodlám.
Režim jaký nabízíte, tedy pes venku, bude vyhovovat pastevci. Jenomže ten zas nebude úplně mírný, a nebude nadšený z vyjížděk s koněm. Teda nadšený jako mladý třeba bude, ale zvládnout ho ze sedla jen verbálně nebude úplně jednoduché.
My tady vůbec nevíme, jaký typ psa se vám líbí. Jen že má být velký. Velkých plemen je celá řada. Zkuste sama vyvinout nějakou aktivitu a projděte si plemena psů, a zjistěte, jaké plemeno, jaký typ psa, se vám líbí. A pak ty vaše tipy zde můžete probrat.

Jess0847
napsal(a):
Nezlobte se, ale chceme poradneho psa, nikoliv "gaucaka" 😉
teda teď se můj gaučák nas...štval
že prej není pořádný.......
Jess0847

XXX.XXX.168.157
No, nejvíc se nám líbí Švýcarský ovčák a Velký bernský salašnický pes, ale nikde sem nedočetla, jak reagují na venkovní pobyt.Pak nás ještě napadlo ČSV.. To jsou asi největší favoriti... Nechceme hlavně pořídit psa, co by tyhle podmínky nesnášel
napsal(a):
Fena vzkazuje, že nemá být takovej cíťa. Její výsosti je to prý úplně jedno. Říkala, že z toho křesla se na věci dá koukat s větším nadhledem. A že aspoň je civilizovaná a vzdělaná... To totiž pochytila doma. A to je moc člověčiny, pořádnej pes slintá a smrdí přece.
GAELLE
napsal(a):
a na co konkretně chcete pořádného psa???
měli jsme křížence vlkodava s ovčákem a bydlel v obyváku
Jenže prostě ne každý chce psa do obýváku. A nemyslím si, že člověk, který nechce psa doma, by vůbec nemohl mít žádného psa (i přesto, ze já mám psy postelove). Samozřejmě za předpokladu, že se mu bude věnovat, což zadavatelka bude, alespoň podle toho, co píše. A za předpokladu, že zvolí vhodné plemeno, a o to se zadavatelka taky snaží, proto se pta i tady.
Ne, nemyslím si, že by psa musel mít každý. Na druhou stranu si zase nemyslím, že by psa mohli mít jen vyvolení a jen ti, kteří ho chtějí doma. Pokud chce někdo parťáka, se kterým bude denně chodit na procházky, výlety, brát ho na vyjížďky a blbnout s ním na zahradě - proč ne?
Jinak si myslím, že ten svycar by mohl být dobrá volba, i ten salašňák. ČSV ne, to není úplně jednoduchý pes a nebude vhodný na ty vyjížďky... Napadá mě, co třeba ještě Howavart?

vlčák jako kámoš ke koním.. tak určitě
bílý vlčák .. (nechci ho urazit, ale cca nestabilní, lekavý,...) .. nechci urazit ani Vás, zadavateli.. ale o psech asi nic moc nevíte..
znáte stájového pinče?

napsal(a):
Jo hned jsem to řekla Ginuše...zrovna vedle mě leží na gauči, dokonce na zádech
Edit: ještě, aby mi z ní nevyrostl pořádný pes....huš huš...ven a učit se hlídat

pes válec jako salašníci, ti jsou na klusání také jak stvoření :-)
co dalmatin?
co se tak jít podívat do nějakých hospodářství, jaké mají psy (a jak řešili domácí slepice, kolikrát psa ztřískali, kolikátého mají, jak dlouho trvalo, než z něj byl poslušný pejsek)
1) teriér (loví)
2) válec (hlídá, neběhá 20km)
3) špic (to je celkem univ. voják)
Škoda, že tady převládá názor, že pes venku není šťastný pes. On je rozdíl, když má člověk psa na řetězu u boudy a max na něho mrkne z okna a když má psa, který má k dispozici celou zahradu, na té například další zvířata jako společníky a s pánem i tak tráví klidně těch 6-7 hodin denně.
Ne každý pes venku je týraný, nešťastný pes.
Jess0847

XXX.XXX.168.157
napsal(a):
Já to nemyslím zle, jen prostě pes je pro mě pes a já psa v baráku, nedejbůh v posteli či na gauči nesnesu... 🙈

Jess0847
napsal(a):
Já to nemyslím zle, jen prostě pes je pro mě pes a já psa v baráku, nedejbůh v posteli či na gauči nesnesu... 🙈
Vy to ale nechápete.
Pes k dětem, zvířatům a na výlety?
Bývá to tak, že malý a tenký je rychlý - rychlý i v hlavě. A kousací a nervní. Ale rychlý, obratný.
A ten velký je klidnější, ale maraton nezvládne. Ale bydlí venku, byl na to stvořen, na hlídání dobytka, obydlí a tak.
Ke zvířatům je vhodný ten, který se pro to narodil. Hlídač dvora a špicové, případně teriéři, ale tam to dá hodně práce.. zbytečné. Teriér je s cizími psy katastrofa. Taky nemá podsadu, takže venku je mu docela zima, což se dá obejít, ale je to zbytečné. K dětem bývají celkem dobří.
Jinak k dětem není vhodný žádný pes, když se na to musím takhle ptát..
Blahopřeji. Chcete neexistujícího psa. Dejte mi pastelku, nakreslím pejska, když bude hodný, budu si s ním hrát. Si to pamatuji od školky.
Ale mám takového Kocourka. Chodí s námi ven, jeho maminka s námi chodila i na houby. Ztratila se po tom, co se ve vsi objevil takový typ "v baráku zvíře nesnesu".
marcelaamax
napsal(a):
Jenže prostě ne každý chce psa do obýváku. A nemyslím si, že člověk, který nechce psa doma, by vůbec nemohl mít žádného psa (i přesto, ze já mám psy postelove). Samozřejmě za předpokladu, že se mu bude věnovat, což zadavatelka bude, alespoň podle toho, co píše. A za předpokladu, že zvolí vhodné plemeno, a o to se zadavatelka taky snaží, proto se pta i tady.
Ne, nemyslím si, že by psa musel mít každý. Na druhou stranu si zase nemyslím, že by psa mohli mít jen vyvolení a jen ti, kteří ho chtějí doma. Pokud chce někdo parťáka, se kterým bude denně chodit na procházky, výlety, brát ho na vyjížďky a blbnout s ním na zahradě - proč ne?
Jinak si myslím, že ten svycar by mohl být dobrá volba, i ten salašňák. ČSV ne, to není úplně jednoduchý pes a nebude vhodný na ty vyjížďky... Napadá mě, co třeba ještě Howavart?
já to ale myslela tak že i velký pes může být gaučák. Myslím že zrovna Sardullah své medvědy má taky v baráku. A ty máš pokud vím psy též doma a v posteli..
A vzpomínám si že jsi kdesi psala jak jsi byla nešťastná když ti kdysi rodiče nedovolili psa v bytě a bylo ti líto že je v noci venku v dešti a ve tmě sám.........
Prostě za mne pes venku v kotci sám ne. Každý to holt máme jinak.
A ty kecy o zahradě.......zahrada se využívá tak od dubna do září. a pak.........?
Jess0847

XXX.XXX.168.157
napsal(a):
pes válec jako salašníci, ti jsou na klusání také jak stvoření :-)
co dalmatin?
co se tak jít podívat do nějakých hospodářství, jaké mají psy (a jak řešili domácí slepice, kolikrát psa ztřískali, kolikátého mají, jak dlouho trvalo, než z něj byl poslušný pejsek)
1) teriér (loví)
2) válec (hlídá, neběhá 20km)
3) špic (to je celkem univ. voják)
Tak ty vyjížďky nejsou přímo podmínka, jen pokud by to pejska bavilo, je to též kus od kusu a určitě ho nebudu nutit do něčeho, co ho nebaví a nezvládá 🙂 po okolí vídám právě Švýcaráky, NO, a nebo border kolie, která sice vydrží vyjížďky i tempo ale zase jak jak je huňatá, tak proběhne párkrát bahnem a je z ní bahnivá koule a na tu srst to úplně dobře není, u nás ve stáji teď borderku oholili a vypadá to šíleně. Dalmatini jsou svéhlaví hodně a neznám jediného co by šel odvolat... Samozřejmě, že cvičák se přizpůsobí povaze psa, měla sem bígla kterého jsem vždycky odvolala, aniž by dostala kdykoliv jak Vy píšete nařezáno. Na psa sem ruku nikdy nevztáhla a opravdu to dělat nehodlám 😉 pokud by to nešlo, hold ke koním nebude a bude chodit na stopovačce.
GAELLE
napsal(a):
já to ale myslela tak že i velký pes může být gaučák. Myslím že zrovna Sardullah své medvědy má taky v baráku. A ty máš pokud vím psy též doma a v posteli..
A vzpomínám si že jsi kdesi psala jak jsi byla nešťastná když ti kdysi rodiče nedovolili psa v bytě a bylo ti líto že je v noci venku v dešti a ve tmě sám.........
A ty kecy o zahradě.......zahrada se využívá tak od dubna do září. a pak.........?
S tou zahradou je to taky kus od kusu 😉
U nás třeba podzimem práce venku rozhodně nekončí. V zimě, pokud počasí dovolí, trávíme prací kolem baráku taky podstatnou část volného času. A nebo trajdáme po horách. A pes, který celý den leží v teple na gauči mi asi s velkou radostí bude zdolávat metry sněhu na horách...

Požadavky se mi zdají dost nesourodé. Velký pes vhodný na venkovní pobyt, ke koním a k dětem...
Těžkotonážní pes si na projížďce s koněm neškrtne. Atlet vhodný ke koním nebude medvěd, a spousta z nich nebude uzpůsobená na život v boudě (fyzicky, psychicky) a nebude moc hlídat nebo pouštět hrůzu. Citlivá povaha, která by byla optimální k dětem, nevydrží sama venku...
Z Vašeho výběru - ČSV k dětem bych asi neriskovala, tolik zkušeností, aby nehrozil průšvih, asi mít nebudete, když se tady ptáte. Jestli by ho bavilo běhat u koně nevím, ale moc bych na to osobně nesázela.
BSP - naprosto nevhodný ke koním, navíc je to plemeno s podlomeným zdravím. Žádní trhači to taky nejsou, ale k dětem dobrá volba.
BŠO - většinou labilní povahy, žádní extra hlídači to taky nejsou. Asi to bude dost kus od kusu.
Za mě... ke koním dalmatin, krátkosrstá kolie. Na dvůr hovawart nebo nějaký pastevec. K malým dětem bych si vybrala z bezpečnostních důvodů něco malého a společenského, ale to Vás nezajímá už vůbec.
No... tak aby se neříkalo, že jsem jenom kecala a nic nedoporučila, tak za mě možná chodský pes, ale žádný obr to taky není.
GAELLE
napsal(a):
Však taky píšu, že psy mám v posteli 😉. Ano, mě by pes venku nevyhovoval, to je pravda. Na druhou stranu dokážu i pochopit, že je pro někoho nepředstavitelný pes doma, právě proto, že každý to má jinak. Prostě nezáleží až tak na tom, kde ten pes je (s ohledem na plemeno, srst), ale na tom, jak moc se mu páníček věnuje. I pes v posteli může být chudák, když už jsme u toho. Znám bytové psy, se kterými se třikrát za den obejde sídliště a tím to konci, a znám psi, kteří "bydlí" Na zahradě, ale paničci s nimi lítají x hodin venku a věnují se jim.. Už si rozumíme?

Oholili borderku. Bude na stopovačce.
Hmn_ co bylo k té večeři? Já ještě neměla. A už asi mít nebudu.
Hele. Mám šíleného teriéra. Nejí slepice, nepere se (nezačíná :-) ), neloví, odvolám od čehokoli, děti chrání, na důchodce je hodný, kočky taky nejí, uběhne dost km, srst má samočistící (vleze do každé kaluže a čím víc bahna, tím líp) a moc toho nesežere.
A do tohoto stavu se ten pes dostal za tři roky. Tři.

Já bych za normálních okolností doporučila německýho ovčáka, ale v dnešní době nevím. Za mých mladých let byl prostě "vlčák", jak se mu lidově říkalo...univerzální pes, hlídací, k rodině, poslušnost zvládnul i trochu nadaný začátečník.
Dneska když jsou pracovní linie, exteriérové linie, tak nevím....s pracákem se prý musí makat, takže by byl vhodnější k účelům výše ten exteriérák, ale tam zase, když je kolikrát vidím...zepředu docela hezkej líbivej pes, pak najednou jak kdyby měl zlomenej hřbet, zadek dolu, chodí v podřepu...hnus...chudák pes....

GAELLE
napsal(a):
Jsou psi, kteří nechtějí být uvnitř v domě. Naše kavkazanka. Dovnitř chodila velmi sporadicky, až teprve na stáří, cca 2 - 3 poslední roky, jde v zimě občas dovnitř, nebo když zmokne, tak se přijde usušit.
napsal(a):
Požadavky se mi zdají dost nesourodé. Velký pes vhodný na venkovní pobyt, ke koním a k dětem...
Těžkotonážní pes si na projížďce s koněm neškrtne. Atlet vhodný ke koním nebude medvěd, a spousta z nich nebude uzpůsobená na život v boudě (fyzicky, psychicky) a nebude moc hlídat nebo pouštět hrůzu. Citlivá povaha, která by byla optimální k dětem, nevydrží sama venku...
Z Vašeho výběru - ČSV k dětem bych asi neriskovala, tolik zkušeností, aby nehrozil průšvih, asi mít nebudete, když se tady ptáte. Jestli by ho bavilo běhat u koně nevím, ale moc bych na to osobně nesázela.
BSP - naprosto nevhodný ke koním, navíc je to plemeno s podlomeným zdravím. Žádní trhači to taky nejsou, ale k dětem dobrá volba.
BŠO - většinou labilní povahy, žádní extra hlídači to taky nejsou. Asi to bude dost kus od kusu.
Za mě... ke koním dalmatin, krátkosrstá kolie. Na dvůr hovawart nebo nějaký pastevec. K malým dětem bych si vybrala z bezpečnostních důvodů něco malého a společenského, ale to Vás nezajímá už vůbec.
No... tak aby se neříkalo, že jsem jenom kecala a nic nedoporučila, tak za mě možná chodský pes, ale žádný obr to taky není.
Vyloženě hlídače nepotřebujeme, žijeme v malé vesnici. Děti mě nezajímají vůbec, to máte pravdu, a minimálně dalších 10 let zajímat nebudou jelikož si nehodlám ničit život ve 20. Spíš jde o občasné návštěvy rodiny.
napsal(a):
Já bych za normálních okolností doporučila německýho ovčáka, ale v dnešní době nevím. Za mých mladých let byl prostě "vlčák", jak se mu lidově říkalo...univerzální pes, hlídací, k rodině, poslušnost zvládnul i trochu nadaný začátečník.
Dneska když jsou pracovní linie, exteriérové linie, tak nevím....s pracákem se prý musí makat, takže by byl vhodnější k účelům výše ten exteriérák, ale tam zase, když je kolikrát vidím...zepředu docela hezkej líbivej pes, pak najednou jak kdyby měl zlomenej hřbet, zadek dolu, chodí v podřepu...hnus...chudák pes....
Sousedka právě má NO a úplně si nejsem jistá tímto plemenem. Je už stará a nikoho pes k ní nepustí, včetně rodiny, nechci ani vědet jak pes dopadne až se jí nedejbůh něco stane...
napsal(a):
Jsou psi, kteří nechtějí být uvnitř v domě. Naše kavkazanka. Dovnitř chodila velmi sporadicky, až teprve na stáří, cca 2 - 3 poslední roky, jde v zimě občas dovnitř, nebo když zmokne, tak se přijde usušit.
Tak jasně že starý pes nebude venku, s tím se počítá... Ale nechceme vyloženě psa na gauč a občas ven když se mu zrovna bude chtít...

Co leonberger? Nebude na vyjížďku s koněm, ale jinak bude splňovat asi všechno.
Nebo černý ruský teriér. Je to teriér jen podle jména.
Slovenský čuvač, už tu byl doporučen.
Rotvajler...
Všechna tato plemena potřebují od malička důslednou ale laskavou výchovu. Jak ji zanedbáte, máte obrovský problém. Proto vybírejte uvážlivě.
Až budete vybírat konkrétní chovatelskou stanici, a je jedno, jaké vyberete plemeno, vyberte takovou, která má psy umístěné venku a kde štěňata odchovali z větší části taky venku. Usnadní to zvykání štěněte na to, že bude žít venku, bude vědět co je to bouda a k čemu slouží,... Bude zvyklé na to, že se žije venku.

Jess0847
napsal(a):
Vyloženě hlídače nepotřebujeme, žijeme v malé vesnici. Děti mě nezajímají vůbec, to máte pravdu, a minimálně dalších 10 let zajímat nebudou jelikož si nehodlám ničit život ve 20. Spíš jde o občasné návštěvy rodiny.
Jste si jistá, že si vaším narozením vaši rodiče nezničili život?
To jsou tedy názory. pes bude žít 10 - 12 - 15 let. V pětatřiceti budete na první dítě stará. V tom věku stoupá riziko vývojových vad, i problémy s početím. Příroda se nedá přečůrat. Pro první početí je nejlepší věk kolem 25 roku.

napsal(a):
Někdy si tak říkám, když koukám na Ginušu, jestli jsme si nepořídili "moc hodného pastevce" ....že ta kavkazanda by byla lepší a pak si zase přečtu, jak ten a ten kavkazan nechtěl být vůbec doma a říkám si, že kavkazanda by prostě z tohodle důvodu výhra v loterii nebyla, i když jinak by to bylo to pravé ořechové.

"A pes, který celý den leží v teple na gauči mi asi s velkou radostí bude zdolávat metry sněhu na horách..."
teda jen k tomuto, neb mě takové předsudky občas lehce iritují :
Bude! S velkou radostí, i na ledu si ustele a schrupne, stejně jako na tom gaučíku a v postýlce....
(kecám, na metry sněhu, jako výškové, by se, po opadnutí prvního rozjaření, vykašlal.....není magor, síly je třeba vydávat uvážlivě, toť zákon přežití
a....kde ty metry jsou? v našich "zimách"?)
"Hmn_ co bylo k té večeři?"
drůbeží tláča, chléb lomná, ale hlavně - zcela úžasná cibule, jemně pikantní, šťavnatá, no sen labužníka.....
ČSV by si měl pořídit ten, co CHCE ČSV a zároveň ví, co chce.
hlavní je povaha, typ psa - ovčáci versus lovci versus molosi/horští psi versus salašníci versus pastevci.....a tak....na žádané by bylo možno navrhnout ze všech skupin, ale přitom může jít o diametrálně odlišné psy

napsal(a):
To jsou tedy názory. pes bude žít 10 - 12 - 15 let. V pětatřiceti budete na první dítě stará. V tom věku stoupá riziko vývojových vad, i problémy s početím. Příroda se nedá přečůrat. Pro první početí je nejlepší věk kolem 25 roku.
Nečilte se, evropská civilizace spěje k vyhynutí.....Jedna bl.bka (35) - tedy celebrita, nedávno prohlásila : Já chci velkou rodinu,hi,hi. Ale teď ještě né, hi,hi. Ještě jsem si moc neužila, hi,hi,hi......
Dítě je zodpovědnost a práce. Bacha, on pes taky !! Jenže pracovat se nechce.( Zadavatelko, to si neberte osobně, to je všeobecný jev ).
tak náš pes chovaný v domě v klidu zdolával v zimě šumavu.
Jen poslední rok ve 13 jsme mu pořídili obleček.
v zadání bylo pes k dětem teď zas čtu děti nechceme.
v původním dotazu nebylo na co pes má být vhodný - pouze zmíněna zahrada, kotec, bouda........................
tak nějak nechápu asi
pořídila bych pastevce. do kotce boudy a na hlídání ideál
napsal(a):
No nevím jestli si oni život nezničili, ale spíš ne když se ani jeden nestaral, takže minimálně mně ho zničili. 😉 Já k dětem nemám žádný vztah, pokud to do 30 nepřijde tak to hold nepřijde, nebudu si pořizovat něco, k čemu nejsem prostě jen protože to tak "má být od přírody" A ano, vím že zvíře žije dlouho, mám jich dost a moje zvířata se mají lépe než já sama :)
GAELLE
napsal(a):
tak náš pes chovaný v domě v klidu zdolával v zimě šumavu.
Jen poslední rok ve 13 jsme mu pořídili obleček.
v zadání bylo pes k dětem teď zas čtu děti nechceme.
v původním dotazu nebylo na co pes má být vhodný - pouze zmíněna zahrada, kotec, bouda........................
tak nějak nechápu asi
pořídila bych pastevce. do kotce boudy a na hlídání ideál
Již sem to tu vysvětlovala několikrát. Děti jsou v rodině, my děti minimálně 10 let nechceme 😉
Jess0847
napsal(a):
Tak jasně že starý pes nebude venku, s tím se počítá... Ale nechceme vyloženě psa na gauč a občas ven když se mu zrovna bude chtít...
Mně je vcelku jedno, z jakého důvodu nechcete psa doma. A rozhodně si nemyslím, že venkovní pes = nešťastný pes. Ale ty vaše kecy o tom, jak domácí psi "gaučáci" jenom leží doma, čumí a je jim zatěžko zvednout zadek z gauče, mi přijdou prostě úplně směšné.
Ještě jsem neviděla "zahradního" psa, co by byl i jen zpola tak aktivní, jak třeba tady Marcely postelový chudinky líný.

kavkazák?
opravdu asijského pastevce?
ostrého samostatného hlídače?

Tak su zvědavá, jak to bude mít pejsek s dětmi, které nejsou jeho. Ve dvou, třech letech.
Myslím, že některá plemena je lepší zamlčet.
Kupte si kavkaza, mírného.
:-)
napsal(a):
Tak su zvědavá, jak to bude mít pejsek s dětmi, které nejsou jeho. Ve dvou, třech letech.
Myslím, že některá plemena je lepší zamlčet.
Kupte si kavkaza, mírného.
:-)
To jako, kdyby si i zbytek rodiny za dva tři roky řekl, že děti už nechce? 😂

Atheira
napsal(a):
To jako, kdyby si i zbytek rodiny za dva tři roky řekl, že děti už nechce? 😂
:D ne, jako že kavkazák a spol. jsou notoricky známí tím, že co mají rádi v dětství, milují i v dospělosti :-)
Vrátím se k tématu. Já bych švýcara nezavrhovala. Několik jich znám a až na jednoho, který je fakt magor i přes snahu majitelky, tak ostatní jsou v pohodě. Třeba náš nejlepší kámoš, jsou mu dva roky a je to moc šikovný pejsek. Majitelé se mu věnují, chodí na tůry, ale nějaký velký výcvik nemá. Přesto poslouchá dobře, štěká, ale neohrozí. Bydlí venku v zateplené boudě, každý den minimálně dvě procházky. Za mně skvělý i ke koni, protože je k neutahání. Mluvím o krátkosrsté formě. Do kavkazana bych asi nešla, leonberger dobrý, ale jak je víc teplo, na velké procházky to není. Vím, o čem píšu.

Atheira
napsal(a):
Mně je vcelku jedno, z jakého důvodu nechcete psa doma. A rozhodně si nemyslím, že venkovní pes = nešťastný pes. Ale ty vaše kecy o tom, jak domácí psi "gaučáci" jenom leží doma, čumí a je jim zatěžko zvednout zadek z gauče, mi přijdou prostě úplně směšné.
Ještě jsem neviděla "zahradního" psa, co by byl i jen zpola tak aktivní, jak třeba tady Marcely postelový chudinky líný.
Do jisté doby jsem si také myslela, že nemůže být pro psa nic lepšího, než život na velké zahradě.
Pak : Měla jsem v paneláku psa a v jeho 11. letech k němu přibyl jeho bratr vlastní, který prožil život na vsi na zahradě s přístupem do domu, nemyslím, že by měl špatný život, ale kondici neměl žádnou. Docela mě vyvedlo z míry, že mému "gaučákovi" fyzicky nestačí i vydali jsme se na poradu k veterináři. Ten mě objasnil. Můj panelákový gaučák byl venku v pohybu cca 3 hodiny denně, v létě déle, o víkendu 3x tolik. Pes ze zahrady ležel tak, aby viděl na dveře a na vrátka. Když vyšla panička ven, doběhl k ní, popošel za ní k záhonku pro cibuli....Lehl....Když šel někdo kolem branky, doběhl k brance, proběhl kolem plotu....lehl.....Je vžitý omyl, že pes po veliké zahradě pobíhá. Proč by to dělal?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.59
Do techto podminek bych mozna zvazila psy dva. Kdyz s nimi zrovna nebudete moct byt zabavi se aspon mezi sebou.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Do techto podminek bych mozna zvazila psy dva. Kdyz s nimi zrovna nebudete moct byt zabavi se aspon mezi sebou.
Ale ne proboha zaráz! Výchova dvou plus minus stejně starých štěňat, která si vystačí sama, a tudíž je člověk tak moc nezajímá, není snadná. Musí se pracovat s každým zvlášť a to spolkne dvojnásob času. Do toho bych nikdy nešla!
napsal(a):
Do jisté doby jsem si také myslela, že nemůže být pro psa nic lepšího, než život na velké zahradě.
Pak : Měla jsem v paneláku psa a v jeho 11. letech k němu přibyl jeho bratr vlastní, který prožil život na vsi na zahradě s přístupem do domu, nemyslím, že by měl špatný život, ale kondici neměl žádnou. Docela mě vyvedlo z míry, že mému "gaučákovi" fyzicky nestačí i vydali jsme se na poradu k veterináři. Ten mě objasnil. Můj panelákový gaučák byl venku v pohybu cca 3 hodiny denně, v létě déle, o víkendu 3x tolik. Pes ze zahrady ležel tak, aby viděl na dveře a na vrátka. Když vyšla panička ven, doběhl k ní, popošel za ní k záhonku pro cibuli....Lehl....Když šel někdo kolem branky, doběhl k brance, proběhl kolem plotu....lehl.....Je vžitý omyl, že pes po veliké zahradě pobíhá. Proč by to dělal?
Protože hlídá? Můj zahradní špic má v posudku z výstavy vypíchnutý velmi dobré nasvalení. A utahal ve svých nejlepších letech i borderu. To, že si někdo na zahradu pořídí nevhodné plemeno, které jen leží jak placka, je jiná věc a to že se mu nevěnuje taky, nevěnujou se lidi i psům z paneláku. To, jestli je pes dostatečně vyprocházkovanej fakt není o tom, jestli bydlí na gauči a nebo na zahradě, to je jen o lidech.

assil
napsal(a):
Protože hlídá? Můj zahradní špic má v posudku z výstavy vypíchnutý velmi dobré nasvalení. A utahal ve svých nejlepších letech i borderu. To, že si někdo na zahradu pořídí nevhodné plemeno, které jen leží jak placka, je jiná věc a to že se mu nevěnuje taky, nevěnujou se lidi i psům z paneláku. To, jestli je pes dostatečně vyprocházkovanej fakt není o tom, jestli bydlí na gauči a nebo na zahradě, to je jen o lidech.
Souhlas! Tady ta fenka žila v bytě...
https://www.facebook.com/katerina.kuntosova/videos/pcb.10159298011909305/10159298021849305/?type=3&theater

assil
napsal(a):
nemohu až tak zcela souhlasit.....
zahrada totiž dává možnost člověku si říct - on se tam vyběhá, vyčurá, vykaká, zabaví.....a já nemusím.....a tak to tak dělá
to byt nedovolí
a ne, není to o tom, že 100% "zahradních" psů zahradu v životě neopustí, a že 100% byťáků si užívá x hodin bezva zábavou a zaměstnáním na procházkách a jinde.
"Protože hlídá?"
no, můj pes fakt hlídá hypersuper, ale žádné kilometry u toho nenaběhá, základem hlídání je ležba na strategickém místě (a tak je zcela v pořádku!), ne jogging po zahradě....
napsal(a):
Takhle jsem to myslela, s tou divnou rodinou. Ty pozadavky mi pripadnou jako na psa supermana. A nize zadavatelka pise, ze vlastne ne uplne rodinneho, k detem, ale obcas k nim zajde na navstevu rodina. Plus jsou hodne aktivni. A to je jina...

ainu
napsal(a):
Takhle jsem to myslela, s tou divnou rodinou. Ty pozadavky mi pripadnou jako na psa supermana. A nize zadavatelka pise, ze vlastne ne uplne rodinneho, k detem, ale obcas k nim zajde na navstevu rodina. Plus jsou hodne aktivni. A to je jina...
S tím, kolikrát se ty požadavky během této diskuze změnily, bych zadavatelce doporučila pořízení psa hlavně odložit a nechat si to pořádně projít hlavou. Když je to takhle ode zdi ke zdi, dala bych si pozor na ukvapená rozhodnutí...

napsal(a):
zahrada totiž dává možnost člověku si říct - on se tam vyběhá, vyčurá, vykaká, zabaví.....a já nemusím.....a tak to tak dělá
to byt nedovolí
a ne, není to o tom, že 100% "zahradních" psů zahradu v životě neopustí, a že 100% byťáků si užívá x hodin bezva zábavou a zaměstnáním na procházkách a jinde.
"Protože hlídá?"
no, můj pes fakt hlídá hypersuper, ale žádné kilometry u toho nenaběhá, základem hlídání je ležba na strategickém místě (a tak je zcela v pořádku!), ne jogging po zahradě....
A musí naběhat kilometry? Potřebuje to ten pes?
Já myslím, že tak úplně ne. tedy podle plemene. Pokud je pes spokojený, nevybíjí si energii nežádoucím způsobem, tak o nic nejde. Já zastávám názor, že se psovi musí člověk denně věnovat, žít s ním, být s ním co nejvíc. To se snadno dělá s venkovním psem od jara do podzimu, kdy člověk na zahradě pořád něco dělá, odpočívá, vlastně skoro veškeré činnosti jsou přesunuty ven. Horší je to v zimě... A jsou psi, kteří ani v zimě domů nejdou. Třeba naše kavkazanka... a to jako štěně doma byla, ale jak rostla, tak se sama přesunula ven a dovnitř několik let vůbec nešla. Přitom dveře jsou od jara do podzimu v podstatě pořád otevřené, a ona si umí i na dveře škrábnout,... Ven chodí jednou denně, vždy ráno, pak už nechce. Ale pokud se něco za plotem venku děje a ona vyhodnotí, že musí hlídat, nejde ani na tu ranní procházku. Povinnost je povinnost.
Nasvalená je tak normálně, nikdy jsme to neřešili.

..chodsky pes...
napsal(a):
to byt nedovolí
"Protože hlídá?"
Ovšem byt dovoluje vzít toho psa 3x denně 10 minut kolem paneláku na vodítku a to už mi i přijde, že i ten pes na zahradě je na tom líp, je alespoň na čerstvém vzduchu a ne zavřený 23 hodin denně mezi čtyřma stěnama a i těch vzruchů je na zahradě za den mnohem víc. A takových psů z paneláku bude asi stejně jako těch zahradních, co nikdy tu zahradu neopustí.
Základem hlídání některých psů není žádná ležba, ale strategické pobíhání za vším co se kde šustne a kontrola teritoria.
assil
napsal(a):
Ovšem byt dovoluje vzít toho psa 3x denně 10 minut kolem paneláku na vodítku a to už mi i přijde, že i ten pes na zahradě je na tom líp, je alespoň na čerstvém vzduchu a ne zavřený 23 hodin denně mezi čtyřma stěnama a i těch vzruchů je na zahradě za den mnohem víc. A takových psů z paneláku bude asi stejně jako těch zahradních, co nikdy tu zahradu neopustí.
Základem hlídání některých psů není žádná ležba, ale strategické pobíhání za vším co se kde šustne a kontrola teritoria.
Souhlasím a nestačím se divit naivním příspěvkům, kdy pes který se neválí v posteli je chudák. Já bych chtěla vidět ty byty a postele, mi to příjde fuj...Pes má být co možná nejvíc venku, má být samostatný a ne uplakánek který nevydrží chvíli sám. Ale je to každého věc a každý ať to má jak chce. Jen takové ty řeči o chudácích na zahradě jsou opravdu naivní řeči puberťaček. To jsou samé oblečky, šatičky, za chvíli budete psům kupovat i televizi abys se chudák nenudil.Kde je konec psům kteří odvedli svou práci, hlídali a žili spokojeně na zahradách aniž se cítili ukřivděni?

Za chvíli? Můj pes má vlastní pokoj, komodu, postel, ručníky, mrazák, nádobí, kapesné, oblečení a notebook.
Ne, dělám si legraci.
Peníze jí musím hlídat, protože kdyby šla na Rodeo Drive sama..

"Souhlasím a nestačím se divit naivním příspěvkům, kdy pes který se neválí v posteli je chudák."
prosím o citaci příspěvku, kde je napsáno pes neválející se v posteli = chudák
aspoň jeden příspěvek....opravdu prosím
"Já bych chtěla vidět ty byty a postele, mi to příjde fuj..."
ale tak k někteří jsme pokrokoví a dospěli jsem už k takovým vynálezům jako je vysavač a pračka....a natolik manuálně zruční, že i postel převléci zvládneme, či vyměnit nějaký ten hadérek na gauči
a, možná kupodivu, jsou i psi s neochvějně čistou srstí, říká se tomu samočistící a ono to fakt funguje....a...opět možná kupodivu, možná ti psí gaučáci tráví život i jinde, než na tom gauči .....kupodivu existují i jiné stavy než ty extrémní
"Pes má být co možná nejvíc venku, má být samostatný a ne uplakánek který nevydrží chvíli sám".
aha.....z logiky tohoto výroku vyplývá, že pes nebyvší "co nejvíce" venku (škoda, že to není jasně kvantifikováno) = nesamostatný uplakánek, který nevydrží chvíli sám (a zase máme všechno špatně, ten pes nezabrečí a nezabrečí, jenom moudře odkývne, že jdeme "do práce" či "do obchodu" a s klidem si jde vlézt na ten svůj gaučík.....nic jsme ho nenaučili, kruciš )
"Ale je to každého věc a každý ať to má jak chce."
s tím by se i dalo souhlasit, jenom - nejde jen o nás, ale i ta zvířata, včetně respektu, že jde o tvory sociální....
"Jen takové ty řeči o chudácích na zahradě jsou opravdu naivní řeči puberťaček. To jsou samé oblečky, šatičky, za chvíli budete psům kupovat i televizi abys se chudák nenudil"
opět musím- och v.ole v.ole (a to ani večeře nebyla )
kde lidi na tak krkolomná "logická" spojení chodíte?!.....až závidím
".Kde je konec psům kteří odvedli svou práci, hlídali "
no nevím, můj spokojeně hlídá furt, ale jako furt....
a perla nakonec:
"a žili spokojeně na zahradách aniž se cítili ukřivděni?"
může mi někdo polopatisticky přiblížit, jak se psi cítí ukřivděně? To jakože si řekne "kurňa, sem se moh válet na kanapi u sousedů, grilované koroptve by mi předkládali, a já tu chudák trčím u boudy, no jak já jsem si to chudák zasloužil...? " ....nebo nějaké takové podobné myšlenkové pochody?
si vzpomenu na jednoho zdejšího skoroovčáka, celý život u boudy na řetězu, ale jako celý, a jak vždy radostně vítal svého člověka s kastrólem zbytků = ergo nejvyšší welfare zajištěno?!
ale však jak si vesele zpívaly pradlenky u valchy, třeba, žejo

tero
napsal(a):
Souhlasím a nestačím se divit naivním příspěvkům, kdy pes který se neválí v posteli je chudák. Já bych chtěla vidět ty byty a postele, mi to příjde fuj...Pes má být co možná nejvíc venku, má být samostatný a ne uplakánek který nevydrží chvíli sám. Ale je to každého věc a každý ať to má jak chce. Jen takové ty řeči o chudácích na zahradě jsou opravdu naivní řeči puberťaček. To jsou samé oblečky, šatičky, za chvíli budete psům kupovat i televizi abys se chudák nenudil.Kde je konec psům kteří odvedli svou práci, hlídali a žili spokojeně na zahradách aniž se cítili ukřivděni?
Panebože prosím, kéž by moje nová fena se mnou chtěla spát v posteli nebo mě jít alespoň uložit a pobejt, než panička řekne dobrou, už budu opravdu spinkat
Jak psala hmn....mám pračku, na posteli přehoz, na gaučích deky. Vše se pere takřka furt dokola, protože můj pes má rád voňavý poleženíčko a nám je to taky takový příjemnější než zašmudlaná nevoňavá postel.
Oblečky??...mám medvědoidní psy, oblečky tedy fakt nee.
Televizi psům kupovat nebudeme, protože máme telku v každé místnosti a pejsové bydlí s námi, jaký by mělo smysl, aby měli vlastní pokoj a byli tam bez nás...jsme jedna smečka, tak pěkně pospolu.
Nevím jestli se sousedovic pes cítí ukřivděný, že nebydlí u nás a nemůže se tudíž válet na gauči neb musí hlídat a ještě dostane nasypáno granulí a u nás se krmí masíčko.....
Ne fakt nebudu nutit nikoho, aby měl psa v posteli, opravdu ta čistota v bytě není tak načančaná, nablejskaná, jako z katalogu jako tam, kde pes do domu nesmí a ano dá to práci podstatně větší nějaký standard udržet....ale vyměnila bych načančanou a nablejskanou domácnost bez psa za to, že mi pejsové asistují v kuchyni, leží se mnou na gaučíku a tak.....no tak tady si dovolim dělat si to, co chci já....žít "v bordelu" se svými psy, klidně bych vás pozvala k nám, abyste mohla říkat "no fuj.." ale myslím, že byste asi nechtěla poněvadž by vám ten můj "uplakánek" mohl pěkně poničit fasádu.
A nevím, proč by měl být pes co nejvíc venku, jsou totiž i psi, kteří jsou nejraději v přítomnosti páníčka, to je dělá šťastnými...takže bejt sám na zahradě, to musí být fakt výhra.
A poslední, co napíšu je, že u nás psi bydlí v domě s trvalým přístupem na zahradu, mohou se sami rozhodnout, kde chtějí být....a svou práci odvádějí, střeží jako oko v hlavě mě a mou rodinu...zahradu nám asi nikdo neukradne, že??
Takže odvádějí svou práci, hlídají, protože to je pro mě priorita číslo jedna......
To byste mohla říct mojí Sárině do očí, že je uplakánek, co nevydrží sám a že by měla být co nejvíc venku...ta by vám to už vysvětlila, že na takový bejkárny nemá čas, protože je osobní strážce a tudíž musí hlídat svěřenou osobu ať už se nachází na zahradě a nebo doma na gauči a ne na zahradě čučet kde co lítá...sama
napsal(a):
Panebože prosím, kéž by moje nová fena se mnou chtěla spát v posteli nebo mě jít alespoň uložit a pobejt, než panička řekne dobrou, už budu opravdu spinkat
Jak psala hmn....mám pračku, na posteli přehoz, na gaučích deky. Vše se pere takřka furt dokola, protože můj pes má rád voňavý poleženíčko a nám je to taky takový příjemnější než zašmudlaná nevoňavá postel.
Oblečky??...mám medvědoidní psy, oblečky tedy fakt nee.
Televizi psům kupovat nebudeme, protože máme telku v každé místnosti a pejsové bydlí s námi, jaký by mělo smysl, aby měli vlastní pokoj a byli tam bez nás...jsme jedna smečka, tak pěkně pospolu.
Nevím jestli se sousedovic pes cítí ukřivděný, že nebydlí u nás a nemůže se tudíž válet na gauči neb musí hlídat a ještě dostane nasypáno granulí a u nás se krmí masíčko.....
Ne fakt nebudu nutit nikoho, aby měl psa v posteli, opravdu ta čistota v bytě není tak načančaná, nablejskaná, jako z katalogu jako tam, kde pes do domu nesmí a ano dá to práci podstatně větší nějaký standard udržet....ale vyměnila bych načančanou a nablejskanou domácnost bez psa za to, že mi pejsové asistují v kuchyni, leží se mnou na gaučíku a tak.....no tak tady si dovolim dělat si to, co chci já....žít "v bordelu" se svými psy, klidně bych vás pozvala k nám, abyste mohla říkat "no fuj.." ale myslím, že byste asi nechtěla poněvadž by vám ten můj "uplakánek" mohl pěkně poničit fasádu.
A nevím, proč by měl být pes co nejvíc venku, jsou totiž i psi, kteří jsou nejraději v přítomnosti páníčka, to je dělá šťastnými...takže bejt sám na zahradě, to musí být fakt výhra.
A poslední, co napíšu je, že u nás psi bydlí v domě s trvalým přístupem na zahradu, mohou se sami rozhodnout, kde chtějí být....a svou práci odvádějí, střeží jako oko v hlavě mě a mou rodinu...zahradu nám asi nikdo neukradne, že??
Takže odvádějí svou práci, hlídají, protože to je pro mě priorita číslo jedna......
To byste mohla říct mojí Sárině do očí, že je uplakánek, co nevydrží sám a že by měla být co nejvíc venku...ta by vám to už vysvětlila, že na takový bejkárny nemá čas, protože je osobní strážce a tudíž musí hlídat svěřenou osobu ať už se nachází na zahradě a nebo doma na gauči a ne na zahradě čučet kde co lítá...sama
A proč to vztahujete na sebe?

tero
napsal(a):
A proč to vztahujete na sebe?
Ne, opravdu nejsem vztahovačná, je mi totiž úplně šumák, co si kdo myslí o mě a o tom jak to mám se psy.
Snažila jsem se vám na mém příkladu vysvětlit, že jsou prostě lidi, co to s těma postelema a gaučema mají prostě jinak a že psi takových lidí jako já nekupují značkové oblečky, že ne všichni psi jsou na zahradě bez přítomnosti páníčka šťastní a že ne všichni gaučáci jsou uplákánci, že i ti psi, kteří mají možnost a hlavně zájem se s pánem válet na gauči a chrápat s ním v posteli jsou kolikrát tak drsňácký a ostrý a ne rozmazlené "Fifinky" s mašličkou, svou funkci hlídače a ochranitele plní na jedničku z hvězdičkou a možná o to urputněji právě proto, že mají se svým člověkem hodně blízský vztah.....
Nejsem poberťačka bláznivá, co tady bude tvrdit, že pes na zahradě je týrání. Víte ony ty samostatné jednotky, co na té zahradě chtějí hlídat se nakonec i z té postele na zahradu sami odstěhují a pracují venku, i když by s páníkem mohly na tom gauči ležet, psi kde jsou páníčci většinu dne venku, tak taky budou spokojení, ale jinak pes, který je po většinu dne na zahradě sám a přitom by toužil být v přítomnosti páníka chudák prostě je a to že si na to zvykne a nebrečí tam, opravdu není známka toho, že mu to nevadí

@tero Myslím, že nebudu jediná, koho ten čistě venkovní pobyt překvapil spíš vzhledem k ostatním požadavkům - zejména ve vztahu k fungování s dětmi, což se nakonec zjistilo, že zadavatelka vlastně nechce, protože si nebude dětmi ve 20 ničit život. Osobně si myslím, že empatický, jemný pes, který bude skvěle fungovat s dětmi, přespávání v kotelně prostě nezvládne (resp. bude to mimo jeho komfortní zónu, a bude nešťastný). Naopak jsou zase plemena, která budou s venkovním životem spokojená (třeba ti pastevci, že), ale zase s dětmi už by to byla ošemetná kombinace, kterou bych třeba já s klidným svědomím nedoporučila (pastevec je taky životní styl, a ani každy dospělý - i bez dětí - ho nezvládne). Jinak proti venkovnímu (chcete-li venkovskému :-) ) životu psychicky a fyzicky adekvátně vybavených psů se zateplenou boudou a odpovídající péčí nic nemám.

"jsou zase plemena, která budou s venkovním životem spokojená (třeba ti pastevci, že), ale zase s dětmi už by to byla ošemetná kombinace, kterou bych třeba já s klidným svědomím nedoporučila (pastevec je taky životní styl, a ani každy dospělý - i bez dětí - ho nezvládne)."
pyrenejáci jsou pastevci, a zároveň jsou nazýváni dětskými chůvičkami.....ale! musí jim být dána možnost jimi být a s rodinou-smečkou se zcela sžít....a jsme zase u toho gaučinku
jinak, přiznám se, mě dostala volba kavkazáka při požadavcích mírná povaha a nemusí ani hlídat......

napsal(a):
"jsou zase plemena, která budou s venkovním životem spokojená (třeba ti pastevci, že), ale zase s dětmi už by to byla ošemetná kombinace, kterou bych třeba já s klidným svědomím nedoporučila (pastevec je taky životní styl, a ani každy dospělý - i bez dětí - ho nezvládne)."
pyrenejáci jsou pastevci, a zároveň jsou nazýváni dětskými chůvičkami.....ale! musí jim být dána možnost jimi být a s rodinou-smečkou se zcela sžít....a jsme zase u toho gaučinku
jinak, přiznám se, mě dostala volba kavkazáka při požadavcích mírná povaha a nemusí ani hlídat......
:-) Ale jak je to s cizími dětmi? Ony přijdou občas na návštěvu.

Navrhuji, aby se kilometrové příspěvky necitovaly,ale třeba hodit do uvozovek nebo jiného stylu písma to, na co reaguji. Mám displej jako kráva a ..kdybych to zkusila na telefonu, tak snad už ani nikdy nepřijdu. Nejvíc boží jsou ty komentáře typu - sto kilometrů citovaný příspěvek a můj komentář k tomu je celé tohle:
" ".
Pak je tu třístránkové vlákno, ve kterém blbnou citace, neskáče to na poslední přečtený, vrací se to omylem na začátek a tak podobně.
Pyrenejského psa jsem nějak nepočítala do pastevců. Nevím proč, asi že tu byl odpradávna s námi a je takový mírný.
Mírný. :-) Mírný kavkazák. No nic, to je taky komentář k ničemu :-) Ale kdyby došla zadavatelka, co teda vybrali!
tero
napsal(a):
Bože, to je snůška demagogií. Samostatná může být kočka. Pes, coby smečkové zvíře nějakou tu samotu jistě zvládne, ale nejspokojenější je ve společnosti - lidské nebo psí. Pokud tráví většinu života na zahradě o samotě, tak ano, je to chudák, protože to popírá jeho základní potřebu.
Pokud nemá na vybranou, samozřejmě si zvykne, nic jiného mu taky nezbývá...a ani nepoznáte, že je ukřivděný
Co se týče těch oblečků, tak ano, já psy oblíkám. Nemají tedy šatičky, ale funkční vesty - navrch softshel, vespod fleece. Když už člověk vyšlechtil psí plemena se srstí, která má do té původní funkční hodně daleko - krátkosrsté, bez podsady apod.-mělo by být samozřejmostí, že jim ten tepelný komfort zajistí jinak.
Stejně jako hmn bych prosila ocitovat příspěvěk, kde stojí, že pes neválející se v posteli je chudák.

napsal(a):
Tak ono ve finále většina psů bez ohledu na plemeno bude při správné výchově a socializaci (a to jak ze strany psa, tak dětí) schopná s dětmi (alespoň těmi vlastními :-) ) fungovat, ale já bych se - i se supr vychovaným - pyrenejákem nebo jiným pastevcem (nebo obecně "velkým psem s vlastním rozumem" - např. s hovawartem) prostě bála nechat dítě o samotě (a že je vždycky nějaké slepé místo, a kdo říká, že ne, tak lže). A u psa, který je místo hlídání miminka v obýváku zavřen v kotelně... tam bych měla o úspěšnou socializaci a výchovu o to větší obavy. (Můj pohled - better safe than sorry.) Když pes nežije ani z části doma, je na tu výchovu logicky méně času, kus dne se pes "vychovává" sám.
Zároveň když se to špatně sejde, každý pes může pokousat. A zranění od kavalírka nebo papillona budou jiného ražení než od tibetské dogy. Já mám ráda psy i děti, takže bych v tomto směru měla snahu eliminovat rizika. Určitě netvrdím, že neexistují kavkazáci, co by nemilovali děti, ale i tak to není má první volba pro doporučení plemene k dětem na anonymní diskuzi (kdo se takto ptá, nejspíš neoplývá zas až tolika zkušenostmi). K malým dětem bych, upřímně, nedoporučila ani mladého ohaře, ať si zastřílím i do vlastních řad. To radši třeba vipeta. :-)
PS Chápu, že jste mě pochopila, ale raději jsem to rozvedla pro ostatní... Ten kavkazák mě taky dostal. Mírná povaha, nemusí ani hlídat, a ideálně by mohl běhat u koně.

Ohledně toho "pes a dítě", tak bacha na věc, někteří psi jsou neuvěřitelné chůvy, střeží dítě jako oko v hlavě, jejich trpělivost je nekonečná a nechají si od dětí toho i dost líbit....ale je vééélký rozdíl "svoje dítě" a "cizí dítě" a dítě, které přijde na návštěvu, byť je to rodina, rozhodně nemusí takové zahrnout do seznamu MOJE DĚCKO a v tom případě bych teda u některých plemen řešila dětské návštěvy zavřením psa do kotce a pořádně zajistit, protože děti jsou neskutečně vynalézavé a dostanou se všude. Svému psu věřím, protože jsem ho vychovala a vím tudíž co mám doma...děcko, které přijde na návštěvu, byť z rodiny, to jsem nevychovala, takže.......já jsem při návštěvě s dětmi pochytala po zahradě i morčata a zakrslý králíky a zavřela je a to je fakt malá ne-li nulová pravděpodobnost, že morče napadne dítě...ale obráceně??

Znám dítě, co si chovalo morče, až ho pochovalo. Cca 3 minuty.
Takhle nějak si děti hladí pejsky. V bezpečí je možná kočka, ta je doškrábe a zdrhne. Damiány malý.
Ja si osobně myslím, že tady je vždycky těžké pořízení. To je hned každý neomylný expert.
Sama mám sice doma dva gaučáky ale nemyslím si, že by venkovní psi nějak strádali, obzvlášť když se jim páníčci přes den věnují. Vybrala bych takového psa, který je odolný (co se týče srsti např.) a takový co se vám líbí a jsou vám symparické předpokldy povahy
a zbytek už je otázka výcviku a zvyku. Tak jak je výše uvedeno, že si jejich pes zvykl na byt, tak si pes zvykne na venek. Mít volný výběh nakonec není žádný trest :)
A nakonec já bych byla i pro útulkáře, když to chcete pouze jako parťáka a za hodné páníčky a výběh bude vděčný. To už je ale na vás 😀 přeji hodně štěstí při výběru.
xKatarinMx
napsal(a):
Ja si osobně myslím, že tady je vždycky těžké pořízení. To je hned každý neomylný expert.
Sama mám sice doma dva gaučáky ale nemyslím si, že by venkovní psi nějak strádali, obzvlášť když se jim páníčci přes den věnují. Vybrala bych takového psa, který je odolný (co se týče srsti např.) a takový co se vám líbí a jsou vám symparické předpokldy povahy
a zbytek už je otázka výcviku a zvyku. Tak jak je výše uvedeno, že si jejich pes zvykl na byt, tak si pes zvykne na venek. Mít volný výběh nakonec není žádný trest :)
A nakonec já bych byla i pro útulkáře, když to chcete pouze jako parťáka a za hodné páníčky a výběh bude vděčný. To už je ale na vás 😀 přeji hodně štěstí při výběru.
Kdybyste četla pořádně, tak byste si všimla, že tu nikdo nikdy nenapsal, že je vyloženě proti pobytu psa trvale venku. To jenom někteří si zase myslí, že kdo má psa doma - a přijde mu to v mnoha směrech zrovna pro něj a jeho psa jaksi lepší - je automaticky puberťačka, co si myslí, že zahradní pes je přece strašně týranej pes.
Pro vás je to tady vždycky těžké pořízení. Ono to tak je velmi často hlavně proto, že si tu někteří tu diskuzi ani nepročtou nebo si přečtou z každý reakce dvě slova a už mastí na klávesnici svůj názor na něco, co tu nikdo ani neřekl.
No, když mě taky občas připadá, že podle některých zde diskutujících by si nemohl psa pořídit nikdo, kdo ho chce trvale venku. Nedejbože kdyby měl pes spát v noci v kotci.
Jako mě by tenhle režim nevyhovoval a nechtěla bych to tak, ale znám psi, kteří v takovým režimu jsou a v pohodě a mají se líp, než spousta psů v bytech.... Ale to už tu bylo řečeno mockrát, že je to o přístupu a ne o tom, kde pes "bydlí"...
marcelaamax
napsal(a):
No, když mě taky občas připadá, že podle některých zde diskutujících by si nemohl psa pořídit nikdo, kdo ho chce trvale venku. Nedejbože kdyby měl pes spát v noci v kotci.
Jako mě by tenhle režim nevyhovoval a nechtěla bych to tak, ale znám psi, kteří v takovým režimu jsou a v pohodě a mají se líp, než spousta psů v bytech.... Ale to už tu bylo řečeno mockrát, že je to o přístupu a ne o tom, kde pes "bydlí"...
Protože jsi tady součást "stálic" a znáš i jiná vlákla atd... A netvrdím, že to tady není, ne někdy, ale fakt většinou, hodně vyhrocený. Internetová diskuze prostě. Není třeba víc říkat.
Řekni mi ale, kde tady v téhle konkrétní diskuzi padlo nějaký hysterický a naivní přesvědčení, že pes nemá být venku, chuděrka?
První, co se tu objevilo - a to přímo od zadavatelky - že gaučák fuj, není pes, přičemž byla podpořena dalšími, že majitelé gaučáků jsou fuj, čuňata, ne lidi a ještě k tomu nedospělí a naivní.
A završeno tím, že zatímco si lidi gaučáků asi libují v písku a v blátě, ideálně v posteli, těm gaučákům se vlastně nikdy nechce ven, protože je tam bláto a písek.
Proto se tady k tomu vyjadřuju, jak se vyjadřuju, protože mi to tady, jiný vlákna teď neřeším, přijde přesně opačně než to, co zrovna zmiňuješ teda... A upřímně, nepřijde mi v pořádku přesvědčení, že pes přestává být plnohodnotným psem ve chvíli, kdy si ho pustím přes práh. Nemám nic proti tomu, když pes bydlí na zahradě, proti takovýmhle debilním myšlenkám toho mám ale teda dost.

Sousedi přes dvě zahrady měli volný kotec po psu. Jiní budoucí sousedi tam vrazili svého psa, který jim v paneláku překážel ( než dostaví). Ten pes tam denně 5,6,7.......hodin brečel. Nevypuštěn.
Teď ho sem tam vypustí - poznám - přiběhne k nám.