Border collie

Prodám Border kolii - Voľný psík Hyssopus Hechicero Quercamare (Pán Fialka)...
1600 EURBartos
XXX.XXX.181.79
AnimalsNat
napsal(a):
Dobrý den,
uvažuji o koupi border kolie. Potřebovala bych poradit kolik času je jí potřeba věnovat. Máme dům se zahradou.
Zahrada v tomto případě nehraje žádnou roli.
Uživatel s deaktivovaným účtem
AnimalsNat
napsal(a):
Dobrý den,
uvažuji o koupi border kolie. Potřebovala bych poradit kolik času je jí potřeba věnovat. Máme dům se zahradou.
O borderkách tu už bylo hafo příspěvků. Nastudujte. Zahrada sama o sobě fakt nestačí. Vidím ve svém okolí.
AnimalsNat
napsal(a):
Dobrý den,
Kamarádka má velmi klidnou borderku, nicméně chce to hodně času se jí věnovat. Ideální je chodit cvičák, využít sousty her k zabavení psa. Borderka je velmi pracovitý pes, chce neustále plnit nějaké příkazy, takže nepočítejte s tím, že budete 9 hodin v práci, pak s ní oběhnete dvě ulice, řeknete sedni, lehni a bude to stačit. To opravdu ne. Je to úplně jiné vytížení než pro majitele nějakých kavalírů nebo čivav.
Borderky jsou opravdu akční psi, kteří moc neumí “vypnout” a vyžadují spoustu času a energie. Jsou mezi nimi i výjimky, které dokáží proležet den na gauči, ale na to opravdu nespoléhejte. Naše fenka by běhala a běhala bez zastavení pokud bych jí nedonutila lehnout a odpočívat, ale má i dny kdy se vyvalí na studené podlaze a ignoruje svět (můžete hádat, co převažuje). Cvičák bych u nich brala jako samozřejmostí, protože nevycvičená bordera vám pěkně rychle přeroste přes hlavu. Potřebují ale také i psychické vyžití (možná i více než to fyzické) a to není úplná sranda. Bez mentální stimulace se bordery začnou nudit a vyhledají si vlastní zábavu, což často vede k obsesím a na to je třeba dávat veliký pozor (viděla jsem bordery, které běhají po zahradě do kolečka a vyřvávají u toho, bordery, které pasou stíny nebo borderky, které majitelům nosí stébla trávy a chtějí je hodit - opravdu smutné případy). Opravdu to není pes pro každého a pokud nejste na 100% rozhodnutá pro borderku - nepořizujte si ji. Já jsem si byla naprosto vědomá pozitivních i negativních kvalit a můžu vám říct jedno - další borderu už nechci. Na druhou stranu mají spoustu skvělých kvalit. Moje fenečka je v porovnání s jinými plemeny, se kterými mám zkušenosti (stafford, dalmatin, afgán, ridgeback, kokr a další) ten nejchytřejší a nejučenlivější pes, který naprosto zbožňuje lidi, děti a ostatní zvířata a je vždy pro jakoukoliv srandu. Miluji jí víc než cokoliv jiného a trénování triků a různých blbinek nás obě moc baví. Jako každý pes, i border kolie je závazek na dlouhou dobu. Nevím, co tomu psovi můžete/chcete nabídnout, takže úplně asi neporadím, ale řeknu vám jedno - pokud nechcete borderku na nějaký specifický sport (třeba agility), asi bych velmi podrobně zvážila pro a proti. Pokud jste si vědomá všech negativ, které toto plemeno má, chcete parťáka na sport a do života a jste schopná věnovat čas, úsilí a peníze do výchovy - proč ne. Pokud ale chcete psa na zahradu/hlídání/krátké procházky - porozhlídněte se po něčem jiném.
Doporučila bych vám pročíst si diskuze tady na ifauně, o borderkách tu bylo řečeno dost.
to Tae Tae
Tak tenhle příspěvěk by měl být stabilně připnutý v záhlaví iFauny v kategorii Diskuze o psech.
napsal(a):
to Tae Tae
Tak tenhle příspěvěk by měl být stabilně připnutý v záhlaví iFauny v kategorii Diskuze o psech.
A fajn by bylo, kdyby tam bylo takto připnuto víc takových příspěvků ohledně jednotlivých plemen se zaměřením na jejich charakteristiku.