Nemá fenka před háráním? Tou dobou více čůrají, značkují.
Moč jsem odebírala psovi, pod něho jsem dala kelímek, to bylo jednodušší. U feny jsem odebírala jen jednou a to když byla nastydlá a udělala loužičku doma - nabrala jsem to stříkačkou. Ale teda upřímně si moc nedokážu představit, jak odebrat feně moč venku.
MajkaP
napsal(a):
No s háráním mě to taky napadlo, ale jsou jí 4 měsíce (velké plemeno), tak nevím. napadlo mě pod ní strčit třeba talíř a z něj do lahvišky, ale myslím že jí to tím jen"zarazím" (pokud teda stihnu přiskočit, že...)
Naběračkou! Najděte doma nějakou plošší naběračku a chyťte moč do ní. (Fenka samozřejmě na vodítku a žádné přiskakování a prudké pohyby.) Když to uděláte opatrně, štěně si ani nevšimne.
MajkaP
napsal(a):
Naběračka je dobrý nápad, díky. Ono je problém, že se malá venčí hlavně na dvoře/zahradě- navolno. S vodítkem jí to (čůrání) moc nejde, to si myslí že jdeme ven a má spoustu jiných "starostí". Musím se nenápadně přiblížit :-)
Tak se s ní běžte projít. Sice na Vás budou lidi divně koukat, co to nacvičujete s naběračkou, ale pro štěně je to asi jednodušší, než když ji budete nahánět po zahradě. :-)
Dasvo
napsal(a):
Tak se s ní běžte projít. Sice na Vás budou lidi divně koukat, co to nacvičujete s naběračkou, ale pro štěně je to asi jednodušší, než když ji budete nahánět po zahradě. :-)
Na procházce je zábava, chodí se, hrabe, čuchá....není čas. Jsme na vesnici a i kdyby ne, tak jsem už dělala horší věci, než běhala za psem s naběračkou. Ostudy se nebojím.....jenže ona venku nečůrá, i bobek si donese domů. Nejjistější to budu mít doma po spaní (doma je myšlená zahrada).
Dasvo
napsal(a):
Naběračkou! Najděte doma nějakou plošší naběračku a chyťte moč do ní. (Fenka samozřejmě na vodítku a žádné přiskakování a prudké pohyby.) Když to uděláte opatrně, štěně si ani nevšimne.
Naběračka má své pro a proti, mně se osvědčily spíš různé ploché misky apod. Záleží, jak je fena zvyklá močit. U mojí pinčové bych s naběračkou možná uspěla, má dlouhé nohy a čůrá obvykle dosti z vejšky. Moje druhá fena si naopak sedá téměř až na zem.
Nedávno jsem odebírala moč feně jorka, která taky při močení dřepí až na zemi a přestože na veterině taky doporučovali naběračku, neuměla jsem si představit, jak jí pod ní nacpu. Takže jsem moč odebrala do víčka od větší zavařovačky.
Kdysi jsem pod nebožku fenu strkala polovinu dětského svačinového boxu a podařilo se taky
Ideální je nabírat po pauze, z prvního většího močení, kdy se feně opravdu hodně chce. A nechystat se k ní předem, ještě než začne.To pak popocházet téměř jistě bude. Osvědčilo se mi počkat si, až pořádně spustí a to pak nepřeruší tak snadno nebo to přeruší až za okamžik, kdy už máte nabráno.
Terven
napsal(a):
Naběračka má své pro a proti, mně se osvědčily spíš různé ploché misky apod. Záleží, jak je fena zvyklá močit. U mojí pinčové bych s naběračkou možná uspěla, má dlouhé nohy a čůrá obvykle dosti z vejšky. Moje druhá fena si naopak sedá téměř až na zem.
Nedávno jsem odebírala moč feně jorka, která taky při močení dřepí až na zemi a přestože na veterině taky doporučovali naběračku, neuměla jsem si představit, jak jí pod ní nacpu. Takže jsem moč odebrala do víčka od větší zavařovačky.
Kdysi jsem pod nebožku fenu strkala polovinu dětského svačinového boxu a podařilo se taky
Ideální je nabírat po pauze, z prvního většího močení, kdy se feně opravdu hodně chce. A nechystat se k ní předem, ještě než začne.To pak popocházet téměř jistě bude. Osvědčilo se mi počkat si, až pořádně spustí a to pak nepřeruší tak snadno nebo to přeruší až za okamžik, kdy už máte nabráno.
Díky za zkusenosti. Myslím, že místa pod naší holkou je relativně dost. spíš se právě bojím abych vše stihla, když spíš učůrává. Ale po větším spaní to snad půjde. S kontaminací na veterině problém nebyl? Respektive bylo nabírání k něčemu?
MajkaP
napsal(a):
Díky za zkusenosti. Myslím, že místa pod naší holkou je relativně dost. spíš se právě bojím abych vše stihla, když spíš učůrává. Ale po větším spaní to snad půjde. S kontaminací na veterině problém nebyl? Respektive bylo nabírání k něčemu?
Pokud je to na biochemické vyšetření moče, s kontaminací netřeba si lámat hlavu...navíc pokud nádoba nebo naběračka je umytá a nejsou na ní zbytky jídla, zas tak moc se to nekontaminuje- je to stejné, jako když lidi nosí k doktoru moč ve skleničce od přesnídávky
Terven
napsal(a):
Pokud je to na biochemické vyšetření moče, s kontaminací netřeba si lámat hlavu...navíc pokud nádoba nebo naběračka je umytá a nejsou na ní zbytky jídla, zas tak moc se to nekontaminuje- je to stejné, jako když lidi nosí k doktoru moč ve skleničce od přesnídávky
No, ty přesnídavkové skleničky jsou mi "proti srsti" už od mala. Jsem geochemik zabívající se kontaminační problematikou, takže asi profesní postižení :-D
Ale lepší trochu kontaminované čůrání, než žádné....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Také je možné použité nástroje / nádoby sterilizovat. Případně koupit v lékárně sterilní zkumavky. Do té lze psovi odebrat vzorek moči snadno, u feny by to asi moc nešlo, leda by se vyráběly i v nějakých příznivějších tvarech (možná by fungovalo toto: http://www.pomuckyprozdravi.cz/inkontinence-a-stomie/katetry/odberove-nadoby/kontejner-120ml-ster-flextainer-na-moc.html ). Jinak existují i sáčky, to by možná také bylo řešení, ale zase tam nepíší o té sterilitě, tak nevím: https://www.pilulka.cz/sacek-na-moc-det-wesecofix-pe80x220-samolep-50ks .

Terven
napsal(a):
Na běžné biochemické vyšetření není ani u lidí nutný sterilní odběr- tj. sterilní nádoba, střední proud moče. Úplně stačí ta vypláchnutá sklenička
Sterilní odběr je nutný na kultivaci z moči, u psů si nejsem jistá, jestli se na to moč neodebírá jedině cévkováním.
Ano. A asi i u lidí. Aby nedošlo ke kontaminaci při průchodu močovými cestami - pak to ani sterilní lahvička nezachrání.
MajkaP
napsal(a):
Myslím, že budu ráda za jakýkoli proud 😝
Klidně to naberte z několika učurávání během jedné procházky a slijte dohromady. Naběračka a postupně doplňovaná sklenička od jihočeského jogurtu to jistí. :-) :-) Pokud štěně jenom učurává po troškách, stejně nebude jedna „dávka“ stačit.
napsal(a):
Ano. A asi i u lidí. Aby nedošlo ke kontaminaci při průchodu močovými cestami - pak to ani sterilní lahvička nezachrání.
Ne,ne... u lidí se to běžně dělá takto
https://www.vidia-diagnostika.cz/odber-moci-na-kultivaci
cévkovaná moč pouze v indikovaných případech.
MajkaP
napsal(a):
Na procházce je zábava, chodí se, hrabe, čuchá....není čas. Jsme na vesnici a i kdyby ne, tak jsem už dělala horší věci, než běhala za psem s naběračkou. Ostudy se nebojím.....jenže ona venku nečůrá, i bobek si donese domů. Nejjistější to budu mít doma po spaní (doma je myšlená zahrada).
Ať už použijete cokoli, snažte se, ať je to co nejčistější - umytá naběračka se mi jeví jako dobrý nápad. Byť sterilitu samozřejmě nezaručíte.