Adyy

XXX.XXX.188.8
Dobrý den. Chceme si s přítelem pořídit pejska, Samojeda. Nejlépe kluka a jelikož pořád oba studujeme a nemáme obrovské peníze, nevadil by nám i bez pp. Nepodporujeme žádné množiče ani nic podobného. Chtěla bych se vás zeptat, jestli nevíte o nějakém útulku, kde by se tahle štěňátka mohla adoptovat a dopřát jim krásný domov. Přijedeme si pro něj kamkoli. Předem moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Adyy
napsal(a):
Dobrý den. Chceme si s přítelem pořídit pejska, Samojeda. Nejlépe kluka a jelikož pořád oba studujeme a nemáme obrovské peníze, nevadil by nám i bez pp. Nepodporujeme žádné množiče ani nic podobného. Chtěla bych se vás zeptat, jestli nevíte o nějakém útulku, kde by se tahle štěňátka mohla adoptovat a dopřát jim krásný domov. Přijedeme si pro něj kamkoli. Předem moc děkuji.
Nevadil by nám bez pp, ale nepodporujeme množiče - tomu se v českém jazyce říká oxymoron. A navíc - už mnohokrát tady zaznělo, že pořizovací cena psa je ten nejmenší výdaj.

Adyy
napsal(a):
V sousedství je záchranná stanice samojedů, štěňat je plno, klidně přijeďte
napsal(a):
Nevadil by nám bez pp, ale nepodporujeme množiče - tomu se v českém jazyce říká oxymoron. A navíc - už mnohokrát tady zaznělo, že pořizovací cena psa je ten nejmenší výdaj.
Do psa nám nevadí vložit několik tisíc, ale určitě si nemůžeme dovolit za něj dát 25 tisíc. To se omlouvám teda. Nejsem žádný obrovský chovatel psů ani nic podobného. Chceme si pořídit nového člena rodiny. Myslela jsem, že pes bez pp není od množiče. Moc jsem o tomhle nevěděla, ale děkuju.

Adyy1
napsal(a):
Mohla bych poprosit bližší info? Město atd? Mockrát děkuji❤️
Omlouvám se, ale stanice není, úvodní dotaz jsem považovala za trolla a v podobném duchu jsem reagovala.
Za normálních okolností bych vám odpověděla, že pokud by bylo v útulku štěňata samojedů, tak bych se moc divila a pokud byste toužila po samojedovi, tak bych zkusila facebookové skupiny pes v nouzi....nevím jestli mají samojedi vlastní stránku, nebo seveřeni.
Ale upřímně si nemyslím, že nemáte na samojeda podmínky a co víc bohužel si nemyslím, že momentálně máte podmínky na jakéhokoliv psa.
Oba s přítelem studujete..žijete spolu, máte pronajatý byt? Pokud ano a neplatí vám ho rodiče, tak to znamená, že při studiu musíte ještě pracovat. Chápu, že ne každý má x-desítek tisíc na papírový štěně, někdo si raději vezme voříška, protože mu tolik peněz za papírovýho psa přijde hodně......ale jste si opravdu jistí, že máte na provoz pejska?? Jídlo, veterina, přípravky na klouby, že máte peníze i v případě, že štěňátko resp. pes bude nemocný??...Jste si jistá, že chcete samojede nejen proto, že to je úžasný bílý medvídek, ale proto, že to je povahově to pravé ořechové a přečetla jste si, co je samojed zač, mluvila s lidmi, co samojedy chovají??....A teď se omlouvám, že budu osobní, ale jste si jistá, že vám vztah s přítelem vydrží třeba 13 let a když ne, čí bude tedy ve skutečnosti pes??
Pokud je opravdu samojed vaše volba, pokud jste si jistá, že je to ta povaha kterou hledáte, že na něj budete mít podmínky, tak já doporučuju začít šetřit, abyste si případně mohli koupit štěňátko s PP, ono teď si myslím, že je obecně o štěňata nouze a než se domluvíte s nějakým chovatelem, aby vás zařadil do pořadníku na štěně, jehož matka ani není nakrytá, tak ono to myslím bude nějakou dobu trvat...začít se OPRAVDU zajímat o plemeno, jet se podívat na nějakou výstavu. Přidejte se na FB do skupiny samojedi, jestli někde bude samojed v nouzi, tak si myslím, že jako jedno z prvních se objeví oznámení tam. A hlavně si sedněte s přítelem a zamyslete se, zda psa opravdu potřebujete, zda opravdu máte co pejskovi nabídnout na 10-15 let. Zda máte na samojeda podmínky.
Adyy1
napsal(a):
Do psa nám nevadí vložit několik tisíc, ale určitě si nemůžeme dovolit za něj dát 25 tisíc. To se omlouvám teda. Nejsem žádný obrovský chovatel psů ani nic podobného. Chceme si pořídit nového člena rodiny. Myslela jsem, že pes bez pp není od množiče. Moc jsem o tomhle nevěděla, ale děkuju.
A počítáte s nečekanými výdaji? Já třeba dva měsíce poté, co jsem si štěně pořídila, platila 3 000 Euro za dvě akutní operace.
Pokud chcete psa (jakéhokoli), je třeba počítat s nečekanými výdaji a mít na ně v záloze dostatečně našetřeno. Nikdy nevíte, co se může stát, a náhoda je fakt blbec. Já už za toho našeho smrada jen za veterinu zaplatila určitě přes 10 000 Euro, (stál nás 600 :D). Holt smůla, ale člověk ho umřít nebo se trápit nenechá.
Věřte mi, že těch 25 tisíc se v ostatních nákladech opravdu velmi rychle ztratí.
Btw, také jsem student, takže opravdu radím z vlastní zkušenosti :) Kdyby přítelovi rodiče našeho psa nemilovali pomalu jako vlastní vnouče, byli bychom na tom dost blbě. Hodně nám finančně v těchto nečekaných situacích pomohli.
Adyy1
napsal(a):
Tak se omlouvám, že jsem potřebovala poradit.😉 Promiňte, ale tohle jsem nepotřebovala nějak vědět.
Ono to tak vyznělo ze stylu textu, proto i ta ne moc vstřícná odpověď nad mým komentářem. Po psech je teď obecně velká poptávka, kvůli tomu, že si lidé potřebují často kompenzovat citovou deprivaci kvůli aktálnímu stresu. Takže sehnat i štěňata s PP znamená větší investici a trpělivost. V útulcích jsem podle rozcestníku žádné štěně ani odrostlejšího jedince nenašla, ani podle fulltextového vyhledávání ne. V samojed rescue by snad věděli o nějakém kříženci na adopci, zkuste tam.
https://www.facebook.com/Samojed-Samoyed-Rescue-Czech-Republic-Aisha-her-Friends-457245084409455/?ref=page_internal
napsal(a):
Omlouvám se, ale stanice není, úvodní dotaz jsem považovala za trolla a v podobném duchu jsem reagovala.
Za normálních okolností bych vám odpověděla, že pokud by bylo v útulku štěňata samojedů, tak bych se moc divila a pokud byste toužila po samojedovi, tak bych zkusila facebookové skupiny pes v nouzi....nevím jestli mají samojedi vlastní stránku, nebo seveřeni.
Ale upřímně si nemyslím, že nemáte na samojeda podmínky a co víc bohužel si nemyslím, že momentálně máte podmínky na jakéhokoliv psa.
Oba s přítelem studujete..žijete spolu, máte pronajatý byt? Pokud ano a neplatí vám ho rodiče, tak to znamená, že při studiu musíte ještě pracovat. Chápu, že ne každý má x-desítek tisíc na papírový štěně, někdo si raději vezme voříška, protože mu tolik peněz za papírovýho psa přijde hodně......ale jste si opravdu jistí, že máte na provoz pejska?? Jídlo, veterina, přípravky na klouby, že máte peníze i v případě, že štěňátko resp. pes bude nemocný??...Jste si jistá, že chcete samojede nejen proto, že to je úžasný bílý medvídek, ale proto, že to je povahově to pravé ořechové a přečetla jste si, co je samojed zač, mluvila s lidmi, co samojedy chovají??....A teď se omlouvám, že budu osobní, ale jste si jistá, že vám vztah s přítelem vydrží třeba 13 let a když ne, čí bude tedy ve skutečnosti pes??
Pokud je opravdu samojed vaše volba, pokud jste si jistá, že je to ta povaha kterou hledáte, že na něj budete mít podmínky, tak já doporučuju začít šetřit, abyste si případně mohli koupit štěňátko s PP, ono teď si myslím, že je obecně o štěňata nouze a než se domluvíte s nějakým chovatelem, aby vás zařadil do pořadníku na štěně, jehož matka ani není nakrytá, tak ono to myslím bude nějakou dobu trvat...začít se OPRAVDU zajímat o plemeno, jet se podívat na nějakou výstavu. Přidejte se na FB do skupiny samojedi, jestli někde bude samojed v nouzi, tak si myslím, že jako jedno z prvních se objeví oznámení tam. A hlavně si sedněte s přítelem a zamyslete se, zda psa opravdu potřebujete, zda opravdu máte co pejskovi nabídnout na 10-15 let. Zda máte na samojeda podmínky.
na pejska máme našetřeno dost, základní výbavu pro něj taky. Nemáme psa poprvé. Vím, že to není úplně nejjednodušší ale vím jak se o ty psy starat. Jelikož jsme oba s přítelem vyrůstali v rodině obklopení pejskama tak si nemyslím, že je to zas takový problém si pořídit dalšího:) Máme velkou zahradu a dům, takže se má kde výřádit. Potřebovala jsem jen vědět, kde samojeda sehnat. Kdybych na něj nebyla připravená, tak si ho neberu.
ainu
napsal(a):
Ono to tak vyznělo ze stylu textu, proto i ta ne moc vstřícná odpověď nad mým komentářem. Po psech je teď obecně velká poptávka, kvůli tomu, že si lidé potřebují často kompenzovat citovou deprivaci kvůli aktálnímu stresu. Takže sehnat i štěňata s PP znamená větší investici a trpělivost. V útulcích jsem podle rozcestníku žádné štěně ani odrostlejšího jedince nenašla, ani podle fulltextového vyhledávání ne. V samojed rescue by snad věděli o nějakém kříženci na adopci, zkuste tam.
https://www.facebook.com/Samojed-Samoyed-Rescue-Czech-Republic-Aisha-her-Friends-457245084409455/?ref=page_internal
Moc děkujii.

Adyy1
napsal(a):
na pejska máme našetřeno dost, základní výbavu pro něj taky. Nemáme psa poprvé. Vím, že to není úplně nejjednodušší ale vím jak se o ty psy starat. Jelikož jsme oba s přítelem vyrůstali v rodině obklopení pejskama tak si nemyslím, že je to zas takový problém si pořídit dalšího:) Máme velkou zahradu a dům, takže se má kde výřádit. Potřebovala jsem jen vědět, kde samojeda sehnat. Kdybych na něj nebyla připravená, tak si ho neberu.
No upřímně si myslím, že by byla velká náhoda, kdyby se štěně samojeda objevilo v útulku...nemyslím si že někdo vyhodí vrh samojedích štěňat k popelnici už kdyby jen kvůli tomu, že v tom jsou prachy a to i když je to štěně bez PP.
A pokud chcete opravdu štěně, tak si dokonce ani nemyslím, že by se objevilo jako "štěně v nouzi", protože i ten kdo si neuváženě takové štěně pořídí a pak už ho nechce, tak si myslím, že ho bezproblémů udá-prodá sám.
Nejsem ani nějakej chronickej pročítač inzerátů, ale snad ani samojedy bez PP jsem neviděla....tím neříkám, že nejsou, ale asi nejsou zajímavým artiklem pro množírny.
Dle mého je opravdu nejlepší začít hledat nějakou dobrou chovku a následně se zkusit domluvit na rezervaci na nějaký budoucí vrh a čím dřív tím líp.
Nevím jak u samojedů, ale když já nedávno sháněla štěně (ne teda samojeda), tak to byl docela brutál. Měli jsme štěstí, že se mi nakonec ozvala chovatelka, kde jsem poptávala štěně a nabídla fenečku ze zrušené rezervace.....jinak už jsem se domlouvala s jinou chovatelkou na rezervaci štěněte od feny, která kde se čekalo na hárání, aby jí mohli nakrýt.....štěně bych měla teď na podzim....
A to jsem opravdu poptávala u CHS, která neinzerovala ani rezervace na štěňata s dotazy, zda neplánují nějaký vrh a zda bych v tom případě štěně mohla zarezervovat.
Takže pokud opravdu chcete samojeda, protože to je on, vašeho srdce šampion, tak bych si opravdu vygůglila CHS a nějaké informace o nich, eventuelně jejich odchovy a spojila se s nimi, eventuelně se domluvila na nějaké nezávazné návštěvě a zkusila tu rezervaci.
Omlouvám se, ale váš úvodní dotaz na samojedí štěně mi připadal tak naivní, na někoho, kdo se o toto plemeno zajímá, že jsem byla skutečně přesvědčená, že jde o trolla nebo o někoho, kdo by si žádnýho psa pořizovat neměl.

Kdybych fakt chtěla psa za 25, tak prodám počítač, telefon (můj by ale nikdo nechtěl, má tlačítka :-)),...... zbytečnosti.. a hned mám na dva psy.
Kompromis.
Pro někoho šílené omezení.. každý máme ten žebříček jinak, no.
25 je asi nejlevnější plemeno na trhu, to máte docela štěstí a ještě vymýšlíte.
Visí inzerát, že domeček se zahradou a tři psí kámoši. A druhý "klidně bez pp a co nejdřív".
Tak přesně takhle se nekupuje pes.
Mládí vpřed.
Pořízení psa 600,- (adopci poplatek)
Výbava cca 20 000,- (možná víc...nechci to vědět). A to nejsem ťuťu ňuňu páníček, co kupuje nesmysly.
Za prázdniny vyděláno na případné nečekané výdaje 30 000,-
Proč nekupovat nějakého psa z inzerátu si můžete přečíst zde: http://nemnozdoma.cz/
Mimochodem proč zrovna samojed a ne nějaká podobně velká křižovatka z útulku?

kashttan
napsal(a):
Pořízení psa 600,- (adopci poplatek)
Výbava cca 20 000,- (možná víc...nechci to vědět). A to nejsem ťuťu ňuňu páníček, co kupuje nesmysly.
Za prázdniny vyděláno na případné nečekané výdaje 30 000,-
Proč nekupovat nějakého psa z inzerátu si můžete přečíst zde: http://nemnozdoma.cz/
Mimochodem proč zrovna samojed a ne nějaká podobně velká křižovatka z útulku?
Výbava za 20 litrů? Obojek, vodítko, náhubek, misky, pelech, hračky?
napsal(a):
Výbava za 20 litrů? Obojek, vodítko, náhubek, misky, pelech, hračky?
Postroj, dva amorťáky, sedák, tyč na kolo, granule do začátku. Dva obojky, vodítko, dvě stopovacky, misky, nahubek, pelech, deky, hračky, pamlsky, věci na okusování.
Netvrdím, že to tak má každý, ale mám tušení, že Samojed taky není pes na zahradu.

kashttan
napsal(a):
Postroj, dva amorťáky, sedák, tyč na kolo, granule do začátku. Dva obojky, vodítko, dvě stopovacky, misky, nahubek, pelech, deky, hračky, pamlsky, věci na okusování.
Netvrdím, že to tak má každý, ale mám tušení, že Samojed taky není pes na zahradu.
Tak jo, každý podle svých možností a preferencí.
Já pro samojeda (brali jsme si ho ve dvou měsících) - obojek (časem výměna za větší - asi 2x, vodítko (cca 5 m přepínací), od 4 měsíců náhubek (2 x výměna za větší - postupně), postroj (až v dospělosti, ne přímo na tah), pelech - stará prošívaná deka (stejně spával kdekoliv jinde), dvě misky, pár hraček, staré ručníky na utření po osprchování "podvozku".

také koukám....
evidentně jsem krkavčí psomatka
Jsem majitelka samojeda. Před 12 lety stál 8 tisíc od mushera pp pes. Neuchovňovala jsem, byl i braný s tím záměrem. Ani by ho nikdo zřejmě neuchovnil, je drobný a pozděj se zjistilo na klubu, že jeho tata není jeho tata, ale jiný samík, import z Finska
O povaze a problémech s lovem jsem tu už napsala romány. Ne, život s ním není jednoduchý a musela jsem mu přizpůsobit vlastně celý náš život...když se nad tím zpětně zamýšlím. Od mala velké problémy s trávením, které vyřešil až přechod na maso. Dva roky jsem chodila s bílým psem s neustále posr...zadkem i s rajtkama Lov byl u něj nezvladatelný, nepomohlo nic z rad, co jsem dostala. Stopovačku nepochopil nikdy, zprvu se učil na vodítku, pak jsme přešli na flexi, aby měl víc pohybu, stejně ji měl vždycky naplou na doraz, těch 8m. Z vodítka si ho dovolím pustit až teď, asi 4 roky, co je špatný na nohy a to jen někde, na bezpečných místech. Celý život na vodítku vypálil za vším, co se hnulo, nebyla jsem schopná, ho to odnaučit a v rámci pohody nás všech, jsem na to pozděj už rezignovala, protože jsem tím nervačila našeho druhého psa(jiné rasy) Takže prochajdy v přírodě...to byl vlastně pes neustále se zmítající na vodítku a já věčně ve škarpě. Samojed má velkou sílu, pokud zabere, neudržíte ho, když máte 60kg.
Já ho bezmezně miluju, jiného psa už bych nechtěla, neznám milejšího psa. Ale třeba kdo nás zná blíže se diví, nikdo z nich by si ho nepořídil. S berňákem to byla pohodička, tohle je neustálý adrenalin.
Nevím jestli bude sám na zahradě, ale pokud to plánujete, bude vám utíkat.
Výdaje nebyly nijak velké, až teď co je starý, tak to roste, léky a doplňky, momentálně jsme cca na 3000 měsíčně jen za ně, + strava cca 2000. Na veterině jsme byli letos asi 4x? cca 10000.

Tak jako výbavička se stopro dá nakoupit i za desetitisíce, na druhou stranu, misky se dají pořídit třeba plastové nebo se pes může napít i ze staršího kastrůlku nebo z nějaké misky, co mu člověk vyčlení ze svého nádobí, když to budu hnát do nějakého extrému nemusí to být nutně ta antikorová mistička....pokud už nějaké pejsky měl, tak je předpoklad, že nějaké ty misky doma má.
Pes nepotřebuje nutně speciální a drahý pelech, stejnou službu udělá starší složená deka....já je třeba používám záměrně, protože to je pro mě praktické, obzvlášť když pesani přijdou špinaví a mokrý....tak jim pak deky vyměnim a ty mokré rovnou hodím do pračky.
Hračky dokupuju tak nějak průběžně, není nutné aby štěně mělo plnou bednu...u nás se neustále válí nějaké uzlíky, tenisáky, balónky a plyšáci, kterých mám hromadu po dětech a pak zjistíte, že štěndo si nejvíc vyhraje s plastovou flaškou....
Jediné, co jsem kupovala specielně kvůli Ginuše byl obojek, protože mám sice asi 8 obojků, ale vesměs stahováky nebo polostahováky v různých velikostech a vodítko, protože sice jich doma pár mám, ale všechno dost bytelný a robustní a na štěně zbytečně těžký.....
Takže vodítko a obojek bratru za 300,-...nějaké nové hračky asi za 1000,- , ale tak to jsem kupovala duble i pro psa (člověk prostě ty tendence nakoupit nějaký hračky má, i když se mu toho doma válí hafec) , nevím kolik teď stojí psí misky, ale předpokládám, že do tisícovky bych se vešla.
Já to asi tak neřeším, takže z celkových nákladů na štěně je myslím u mě, nějaká výbavička to nejmenší.
Výbavička, výbavička na vesnici, kde člověk fakt nemusí se psem machrovat, hlavně s podobným plemenem...takřka 0. Obojek, vodítko, do boudy sláma zadara od koňáka. Misky jak říkáte, my měli po zahradě několik jen na vodu, ale i ten starý kastrůlek mezi nima byl. Oblečky nic, kvalitní šampon, ovšem vydrží dva-tři roky, pes se koupe maximálně 2x ročně. Hřebeny, pinzeta na klíšťata. Nějaké hračky, stejně byl nejoblíbenější ručníček od chovatelky. Za všechna ta léta si myslím, že jsem se s výbavou pro psa vlezla do 12 tisíc, tedy tisícovka ročně. Někdy výdaje větší, když se třeba porouchá flexina, někdy celý rok třeba nic. Jak tu opakujem všichni, největší výdaj je v dnešní době veterina, i pokud je pes zdravý, jen přeočkování, antiparazitika...všechno je dle váhy, takže velký pes, velké výdaje.

Si dovolím.. já být chovatelem, tak okamžitě zdražím, to je jak cena bezpp yorka.. Kdybych kupovala Samojeda, tak bych chtěla sáňkovat nebo tak :-) Takže by to byly nějaké kvalitní postroje, vozíček na "léto", mrazák na sobí maso,.. :-)
Mě kartáč na psa stál 500kč.. než jsem zjistila, že se mi to blbě drží a nedělá, co se očekává.. a našla jsem kartáč něco jako na koně za 150kč, jenže za 14 dnů kartáč zemřel, normálně z něj vypadaly ty .. hroty. Pak ty postroje.. si představte, že koupíte postroj za 800kč a špatná velikost.. a zabalený ho chcete vrátit (ta lhůta 14 dnů..) a obchod si zboží nepřevezme a tak je vyhozeno 800 a čas a .nebo to za dva měsíce začne být někde malé.... a vodítka zkoušíte, jaká klapnou, obojky, náhubky,... hračky zbytečně koupené, co psa vůbec nezajímají.. tohle všecko radši nepočítat.. no a záleží, kdo jak vidí 20 25 tisíc..někdo bydlí zadarmo, nevydělává si na nájem, tak to pak tohle vypadá jako hromada korun .. u nás doma to nejsou nic moc peníze, bohužel, nevím, kde jsem udělala chybu, protože: v pátek jsem v potravinách nechala něco přes 3 tisíce.. a v sobotu ráno přijde potomek, otevře lednici a říká "tady nic neni!!!!"

No ono, když srovnám svojí výbavičku pro |Ginu s výbavou, co nedávno kupoval kamarád na čivavu...
Gina žádný pelech, ale složenou deku....čivava luxusní pelíšek-taky bych takovou postel brala.
Gina nylonový obojek...čivava obojek se šutry od swarovskýho.
Gina žádnou tašku, šlapala chuděra všude po svých a nebo jsem poponesla v náručí, čivava luxusní tašku.
Gina žádný obleček...na co?je to medvěd a má kožich...čivava několik značkových bundiček.
No a dále....Gina dostane na čištění zubů velkou kost, čivavě čistí kartáčkem a pastou a i tak chodí pravidelně na veterinu.
Gině ostříhám drápy sama, čivava s tím chodí do salonu.
Gina chodí čůrat ven...čivavě se kupují plenky..
Tak nevím, jestli ve finále medvěd nevyjde levnějc
Taky zírám nad výbavičkou za 20k. Když byl Barney mimino, tak jsem se vešla s vybavou tak do 1500. Vodítko, obojek (obyč, stejně z toho hned vyrostl), misky, deka, pelech (levný, stejně byl hned rozkousany), pár prvních hraček. 🤷♀️ Myslím, že ve výbavě jsem za něj neutratila 20k za celých 5 let. 😄
Vtipné, že jste se chytly zrovna této části mého komentáře. Netvrdím, že každý musí utratit 20K za vybavení. Kde se ta částka vzala? Tak například pytel stejných granulí jako měl v útulku, plus další pytel pro přechod na jiné = dva tisíce.
Prosím příště zkuste z mého komentáře vypíchnout třeba: nemnozdoma.cz Nic víc bych si nepřál.

Andrýsek3
napsal(a):
Taky zírám nad výbavičkou za 20k. Když byl Barney mimino, tak jsem se vešla s vybavou tak do 1500. Vodítko, obojek (obyč, stejně z toho hned vyrostl), misky, deka, pelech (levný, stejně byl hned rozkousany), pár prvních hraček. 🤷♀️ Myslím, že ve výbavě jsem za něj neutratila 20k za celých 5 let. 😄
Tak ono se tam psalo i o granulích do zásoby, ono 5 pytlů = 10 tisíc. Dělá to tak pár lidí, co znám, pak to třeba prodávají, že pes nestihl sníst a přešli na jiné..na jaře jsem kupovala nové vodítko a postroj = 1547kč a to byl jen manmat soft na běžné chození + tamer vodítko 3 m, taková univerzální výbava, vzala jsem tohle, protože univerzální "přepínací", kratší jsem už ani nebrala.... S obojkem nebo krátkým vodítkem bychom byli na dvou až dvou a půl. Ale třeba ručník stál 68 a stačí.
Chtěla jsem to levnější, věřte mi :) ale nenašla jsem. Je to právě o tom, že vím, že už se mi nic jiného ani nevyplatí.
Kvalitní pelech je třeba do 2000.. on ten páníček v tu chvíli netuší, že mu to pes sežere za půl hodiny :-) Dobrá pláštěnka nebo deka "vesta" je taky slušně drahá.
U štěňátka se naráz tolik určitě neutratí, ale zase se to ostrojení brzy mění.. první výbava bude úplně obyčejná, levná....někdo vezme to, co je v sadě za dobrou cenu, někdo chce už jen určitou značku poučen třeba předchozím nezdarem.. hlavní je, mít na to.. já to tomu psovi přeju :-)
Ale to, že přemýšlím už nad pořizovací cenou 25 za dokonce papírového psa.. to teda nezávidím a nemyslím tím fin. stránku.

kashttan
napsal(a):
Vtipné, že jste se chytly zrovna této části mého komentáře. Netvrdím, že každý musí utratit 20K za vybavení. Kde se ta částka vzala? Tak například pytel stejných granulí jako měl v útulku, plus další pytel pro přechod na jiné = dva tisíce.
Prosím příště zkuste z mého komentáře vypíchnout třeba: nemnozdoma.cz Nic víc bych si nepřál.
Třeba mě těch 20 tisíc ohromilo...
Vypíchnout třeba nemnozdoma.cz... - nemnožím doma ani jinde, s množením bezpapošů nesouhlasím, bezpapíráka si nekoupím. Tak co víc?

lesnížínka
napsal(a):
Jsem majitelka samojeda. Před 12 lety stál 8 tisíc od mushera pp pes. Neuchovňovala jsem, byl i braný s tím záměrem. Ani by ho nikdo zřejmě neuchovnil, je drobný a pozděj se zjistilo na klubu, že jeho tata není jeho tata, ale jiný samík, import z Finska
O povaze a problémech s lovem jsem tu už napsala romány. Ne, život s ním není jednoduchý a musela jsem mu přizpůsobit vlastně celý náš život...když se nad tím zpětně zamýšlím. Od mala velké problémy s trávením, které vyřešil až přechod na maso. Dva roky jsem chodila s bílým psem s neustále posr...zadkem i s rajtkama Lov byl u něj nezvladatelný, nepomohlo nic z rad, co jsem dostala. Stopovačku nepochopil nikdy, zprvu se učil na vodítku, pak jsme přešli na flexi, aby měl víc pohybu, stejně ji měl vždycky naplou na doraz, těch 8m. Z vodítka si ho dovolím pustit až teď, asi 4 roky, co je špatný na nohy a to jen někde, na bezpečných místech. Celý život na vodítku vypálil za vším, co se hnulo, nebyla jsem schopná, ho to odnaučit a v rámci pohody nás všech, jsem na to pozděj už rezignovala, protože jsem tím nervačila našeho druhého psa(jiné rasy) Takže prochajdy v přírodě...to byl vlastně pes neustále se zmítající na vodítku a já věčně ve škarpě. Samojed má velkou sílu, pokud zabere, neudržíte ho, když máte 60kg.
Já ho bezmezně miluju, jiného psa už bych nechtěla, neznám milejšího psa. Ale třeba kdo nás zná blíže se diví, nikdo z nich by si ho nepořídil. S berňákem to byla pohodička, tohle je neustálý adrenalin.
Nevím jestli bude sám na zahradě, ale pokud to plánujete, bude vám utíkat.
Výdaje nebyly nijak velké, až teď co je starý, tak to roste, léky a doplňky, momentálně jsme cca na 3000 měsíčně jen za ně, + strava cca 2000. Na veterině jsme byli letos asi 4x? cca 10000.
Ani by ho nikdo zřejmě neuchovnil, je drobný a pozděj se zjistilo na klubu, že jeho tata není jeho tata, ale jiný samík, import z Finska.
Jak se později zjistilo na klubu?

"Netvrdím, že každý musí utratit 20K za vybavení. Kde se ta částka vzala? Tak například pytel stejných granulí jako měl v útulku, plus další pytel pro přechod na jiné = dva tisíce."
já např. pod pojmem "vybavení" určitě nemyslím stravu, ale "věci", tedy obojky, vodítka, postroj, pláštěnka, pelech, hrabla apod.
a ty výdaje jsou rozprostřeny v čase, takže to není/nemusí být až taková hrůza....

Já jsem za poslední štěně neutratila za výbavičku vůbec nic, všechno bylo buď v balíčku od chovatelky, nebo to prcek zdědil po starších. Z vyjmenovaných věcí výše některé dosud nemáme, protože je nepotřebujeme. Kartáčů a různých hřebenů jsem si přivezla se psem tolik, že bych je mohla rozdávat. Jediné, čeho se nám trvale nedostává, jsou hračky. Buď nic nevydrží, nebo se kamsi zatoulají a už je nenajdeme.
Naši psi jsou taky socky, 13letej má pořád ten samej obojek, co jsem mu koupila v jeho půl roce, druhá věc je, že magnetická rezonance, která se dělala, když mu byly cca 3 měsíce, stála víc než celý papírový štěně i s všema psíma potřebama dohromady :-D.
Což je myslím to, co chtěl kashttan říct a co se tu ostatně melduje furt dokola, že pořizovací cena štěněte je často zdaleka to nejmenší a že člověk by měl dopředu počítat s tím, že na ni bude ještě se slzou v oku vzpomínat.
lesnížínka
napsal(a):
Výbavička, výbavička na vesnici, kde člověk fakt nemusí se psem machrovat, hlavně s podobným plemenem...takřka 0. Obojek, vodítko, do boudy sláma zadara od koňáka. Misky jak říkáte, my měli po zahradě několik jen na vodu, ale i ten starý kastrůlek mezi nima byl. Oblečky nic, kvalitní šampon, ovšem vydrží dva-tři roky, pes se koupe maximálně 2x ročně. Hřebeny, pinzeta na klíšťata. Nějaké hračky, stejně byl nejoblíbenější ručníček od chovatelky. Za všechna ta léta si myslím, že jsem se s výbavou pro psa vlezla do 12 tisíc, tedy tisícovka ročně. Někdy výdaje větší, když se třeba porouchá flexina, někdy celý rok třeba nic. Jak tu opakujem všichni, největší výdaj je v dnešní době veterina, i pokud je pes zdravý, jen přeočkování, antiparazitika...všechno je dle váhy, takže velký pes, velké výdaje.
Si fakt nemyslím, že je to o machrování .
Ono záleží na tom, co se psem děláte... Nikdy jsem to nepočítala, kolik za psy utratím, ale dle toho kolik toho máme doma to bude velká suma . Jo jasně, něco jsou zbytečnosti, hraček by taky stačilo méně než máme, to samé misky, pelechy, vodítka, obojky... Ale stejně ty největší položky tam jsou ty, které jsme "potřebovali" - postroj na tah kolobky, a i vlastně samotná kolobka, postroj na obrany, postroj na weight pull, pešci - samozřejmě nevydrží věčně, takže se pořád obměňují... když vezmu třeba klec do auta, to je sice jednorázová investice (doufám) , ale 10 000..., dvě interiérové klece cca 5 000.... přepravka a klec na cesty (ta z auta je těžká a sama ji nevyndám)..
No a vůbec nepočítám třeba stavbu kotců (které mimochodem skoro vůbec nepoužíváme , ale teď jsme do nich ještě dotáhli nový gauč ), zvyšování plotu kvůli psovi, budování výběhu (aby se nedostali k brance do ulice)...Výrobu překážek, které máme doma... No a pak samozřejmě tréninky, závody, benzín - to taky není zadarmo - pro představu teď jedeme o víkendu na závody a pokud se přihlásíme na všechny disciplíny, tak se dvěma psy jsem v tom za 3500 kč....za víkend. A takových závodů objedeme za rok několik (teda letos nám to vůbec nevycházelo, korona atd...)....za jeden trénink bull sportů dám cca 300 kč a jedu na něj 180 km daleko (cesta tam i zpět)... , za obrany dám 500 kč (každých 14 dní), pak nějaký coursing...
No ty hračky to je tak trošku moje úchylka. Ale určitě to nedělám kvůli tomu, abych machrovala, ale dělám to pro radost psů. Protože mám hodně hravé psy, s velkým zájmem o hračky... A krom "térninkových hraček" už je po čase ty staré hračky, které mají volně k dispozici tolik nezajímají a jakmile donesu novou hračku, tak je to radost obrovská.. Po čase zase třeba po měsíci vytáhnou nějakou starou a najednou oba chtějí zrovna tu ... ale to je jedno. Prostě jsem jen chtěla říct, že do psů dám hodně peněz, je to pro mě drahý koníček... A určitě pro spousty lidí bude hodně těch položek jako zbytečnosti... Ale fakt to nedělám kvůli nějakému machrování...
napsal(a):
Ani by ho nikdo zřejmě neuchovnil, je drobný a pozděj se zjistilo na klubu, že jeho tata není jeho tata, ale jiný samík, import z Finska.
Jak se později zjistilo na klubu?
Jo, jo, poradkyně chovu mi to říkala. Ať se nedivím, že celý chov onoho pána je podivný a vede se s ním kárné řízení za čachrování s papírama. Jen tipuju, že chtěl štěnda, fena nezabřezla s nahlášeným psem, tak na ni pustil další z těch, co měl.
Nevím Marcelo, proč jste se té poznámky chytla zrovna vy ale myslela jsem ty čivavy ve městě se značkovýma oblečkama, psíma taškama a obojky swarovski, jak tu někdo podotknul. Nic z toho na samíka nepotřebuju, obojek není skoro vidět a tu by stejně nikdo netušil, co to značkové vybavení je
lesnížínka
napsal(a):
Nevím Marcelo, proč jste se té poznámky chytla zrovna vy ale myslela jsem ty čivavy ve městě se značkovýma oblečkama, psíma taškama a obojky swarovski, jak tu někdo podotknul. Nic z toho na samíka nepotřebuju, obojek není skoro vidět a tu by stejně nikdo netušil, co to značkové vybavení je
Jo taak, tak to souhlasím .
A omlouvám se . Já jsem to pochopila tak, že každý, kdo má víc jak jeden obojek a vodítko, a při každé příležitosti koupí novou hračku, tak to dělá proto, aby machroval
Obojky s kamínkama taky mít nemusíme , ale pokud jde o hračky nebo obojky, postroje a vodítka, tak tam si klidně připlatím za kvalitu a funkčnost, protože to ve finále vyjde vlastně levněji .
Ale tak "výbava" pro psa a pak aktivity se psem a provozní náklady na konkrétní sport nebo koníček je něco jiného. Myslím,že o těch výdajích na výbavu se mluvilo v obecném kontextu běžného psa člena rodiny bez nějakého sportu,zaměření. To je jasné,že tam pak jdou náklady do tisíců (radši nepočítám,kolik za rok a za léta projezdím na soutěžích), ale to prostě není základní výdaj při pořízení štěněte
janaa
napsal(a):
Ale tak "výbava" pro psa a pak aktivity se psem a provozní náklady na konkrétní sport nebo koníček je něco jiného. Myslím,že o těch výdajích na výbavu se mluvilo v obecném kontextu běžného psa člena rodiny bez nějakého sportu,zaměření. To je jasné,že tam pak jdou náklady do tisíců (radši nepočítám,kolik za rok a za léta projezdím na soutěžích), ale to prostě není základní výdaj při pořízení štěněte
Jo, tak to souhlasím. Proto jsem i psala že záleží na tom, co s tím psem chcete dělat nebo děláte..
A když vezmu moji situaci v době pořízení štěněte - u prvního psa jsem byla na základní škole, tam to bylo víceméně na rodičích, při pořízení dalšího štěněte jsem sice pracovala, ale našetřeno jsem neměla a to byl taky důvod toho, proč jsem si nekoupila psa s PP. Tu problematiku jsem znala, a jo, věděla jsem, že pořizovací cena je to nejmenší. Ale pak jsem se prostě na první pohled zamilovala do křížence a bylo to. No a na současnou "papírovou" fenu jsem peníze měla, ale určitě jsem neměla v rezervě desetitisíce na různé operace. A nemám je v rezervě ani teď. Kdyby se něco stalo, tak si to vždycky nějak zařídím, půjdu za rodinou atd... Nemyslím si ,že člověk musí mít bokem 50 000, aby si mohl pořídit psa.
radši nepočítám, kolik za rok a za léta projezdím na soutěžích
Já radši nepočítám ani žrádlo, hračky, ani tu výbavu...
ale to prostě není základní výdaj při pořízení štěněte
jo tak to máte samozřejmě pravdu
Vzhledem k tomu, kam se posunuly ceny na veterině...my jsme při zachraňování psa těch 50tisíc dali...leč nepřežil. Někdo tu rodinu nemá, nebo má stejně nemajetnou...Bez muže bych ty peníze neměla a mamka je důchodkyně s jedním malým důchodem - sama šetří každou korunu. Po té bych prostě ty peníze chtít nemohla. A co pak, půjčky? Taky se může stát, že tím přijdete ne jen o psa, ale i o bydlení...

lesnížínka
napsal(a):
Vzhledem k tomu, kam se posunuly ceny na veterině...my jsme při zachraňování psa těch 50tisíc dali...leč nepřežil. Někdo tu rodinu nemá, nebo má stejně nemajetnou...Bez muže bych ty peníze neměla a mamka je důchodkyně s jedním malým důchodem - sama šetří každou korunu. Po té bych prostě ty peníze chtít nemohla. A co pak, půjčky? Taky se může stát, že tím přijdete ne jen o psa, ale i o bydlení...
No a proto nemáte kupovat zlatý obojek a radši šetřit :-)
Nevím, kdo měl teď nové štěně, se kterým jezdí autem a žije v bytě.. jen k tomu zdražení.. přijde mi, že před pěti lety, když přišla megýna, byly ty věci asi tak za pětinovou cenu. Ale "plat" mám stejný :-) :-) Vet zdražila jen o malinko..
Jo a zadavatelko, počítejte, že si u bezpapíráka pěkně koupíte čip, zaregistrujete pak někdy..a jestli Vás potká kontrola dřív, než to stihnete, tak to máte za 50 litrů :D
lesnížínka
napsal(a):
Jo, já neříkám, že tu možnost má každý. Já říkám, jak to mám já - že mám rodinu, přátele, v poslední řadě bych si vzala i tu půjčku, ale prostě peníze bych si sehnala. Nechci žít úplně stylem, že bych šetřila každou korunu, zas naopak neříkám, že bych si koupila všechno, co chci, co vidím, to taky ne. Ale chceme si ten život trochu užívat, to znamená, že když jedeme třeba na dovolenou, tak prostě nešetříme, jako dovolenou bereme právě i ty závody, takže si tam dáme něco dobrého, koupíme něco na památku atd...Pokud si tam chceme dát třeba nějaký drink, tak si ho dáme, i když na tu cenu vyvalíme oči... Vím, že jsou lidi, kteří si na dovolené třeba nedají ani pivo jen proto, že se jim zdá drahé... A takhle já žít nechci. I když bychom si klidně mohli vzít jídlo a pití z domu a ušetřit na tom. Pokud máme na něco zrovna chuť, tak si to koupíme i když to není v akci, pokud se mi něco fakt líbí, udělá mi to radost, tak si to koupím.
Na druhou stranu kdyby se stalo něco, že bych si ty peníze potřebovala půjčit, tak se pak dokážu uskromnit tak, abych byla schopná je splácet a vrátit.
Vím, že veterina není levná záležitost a ještě k tomu děláme sporty, takže tam je nějaký úraz pravděpodobnější, než u "rodinného psa"... Ale žiju ze dne na den, neřeším to dopředu..
Andrýsek3
napsal(a):
Já raději ani nepočítám Když to vezmu prakticky, nakonec z úplně všech věcí stačí kvalitní obojek, přepínací vodítko, kvalitní náhubek, protihltací miska, velká podložka pod misky a kvalitní pláštěnka.
Dost jsem objednávala ze zahraničí, protože tehdy v ČR ty věci nebyly a některé nejsou dodnes.
Naposled jsem udělala "skvělý" kauf světýlkem Ruffwear, které ten raubíř po cca měsíci ztratil

marcelaamax
napsal(a):
Jo, já neříkám, že tu možnost má každý. Já říkám, jak to mám já - že mám rodinu, přátele, v poslední řadě bych si vzala i tu půjčku, ale prostě peníze bych si sehnala. Nechci žít úplně stylem, že bych šetřila každou korunu, zas naopak neříkám, že bych si koupila všechno, co chci, co vidím, to taky ne. Ale chceme si ten život trochu užívat, to znamená, že když jedeme třeba na dovolenou, tak prostě nešetříme, jako dovolenou bereme právě i ty závody, takže si tam dáme něco dobrého, koupíme něco na památku atd...Pokud si tam chceme dát třeba nějaký drink, tak si ho dáme, i když na tu cenu vyvalíme oči... Vím, že jsou lidi, kteří si na dovolené třeba nedají ani pivo jen proto, že se jim zdá drahé... A takhle já žít nechci. I když bychom si klidně mohli vzít jídlo a pití z domu a ušetřit na tom. Pokud máme na něco zrovna chuť, tak si to koupíme i když to není v akci, pokud se mi něco fakt líbí, udělá mi to radost, tak si to koupím.
Na druhou stranu kdyby se stalo něco, že bych si ty peníze potřebovala půjčit, tak se pak dokážu uskromnit tak, abych byla schopná je splácet a vrátit.
Vím, že veterina není levná záležitost a ještě k tomu děláme sporty, takže tam je nějaký úraz pravděpodobnější, než u "rodinného psa"... Ale žiju ze dne na den, neřeším to dopředu..
Každý si to nastaví podle svých priorit. Já taky raději vrazím peníze do psů, taktéž i tu půjčku na operaci bych si vzala. V mrazáku mám třeba na cvičení momentálně šest mrtvol, byla výhodná koupě, tak proč to nevzít. Ale z mýho okolí, kdo není pejskař, to nechápe, přijde mu to úchylný. Mně zase přijdou úchylný jiný starosti...třeba včera dotaz na nechvalně známém mimibazaru, jak vytřídit oblečení, když jsou plné všechny skříně a šatna a navíc ještě krabice, dokonce prý na to existuje i kniha od nějaké Marie Kongo.

napsal(a):
Každý si to nastaví podle svých priorit. Já taky raději vrazím peníze do psů, taktéž i tu půjčku na operaci bych si vzala. V mrazáku mám třeba na cvičení momentálně šest mrtvol, byla výhodná koupě, tak proč to nevzít. Ale z mýho okolí, kdo není pejskař, to nechápe, přijde mu to úchylný. Mně zase přijdou úchylný jiný starosti...třeba včera dotaz na nechvalně známém mimibazaru, jak vytřídit oblečení, když jsou plné všechny skříně a šatna a navíc ještě krabice, dokonce prý na to existuje i kniha od nějaké Marie Kongo.
To už jsem viděla i jako byznys u nás. Podnikatelka přijde, vytřídí vám skříně, zaplatíte cca 5000,--.......a život jde dál. ( Těch 5 tis. možná přeháním )

napsal(a):
To už jsem viděla i jako byznys u nás. Podnikatelka přijde, vytřídí vám skříně, zaplatíte cca 5000,--.......a život jde dál. ( Těch 5 tis. možná přeháním )
Hm, a pak si někdo stěžuje, že se máme špatně.

napsal(a):
Jaké mrtvoly? Sem tam nám nějaká přebývá. Naposled jsem zakopávala veverku.

napsal(a):
Jaké mrtvoly? Sem tam nám nějaká přebývá. Naposled jsem zakopávala veverku.
Kachny, bažanty, králíky. Na veverky se myslím ani necvičí. Spíš na lišku, ale té už by mně asi bylo líto.

rapotacka11
napsal(a):
Odkaz?
https://www.mamami.cz/kategorie-produktu/sluzby/
https://usporadanydomov.cz/cs/#ceny

Asi si zařídím novou živnost.
Nevím, co bych tam třídila Rozhodně nejsem zahlcená hadrama, pokud něco nakupuju, tak hlavně tuniky a trika - do zahrady a se psem. A to hodně trpí užíváním, takže se to rychle točí. Co se psem, za pár měsíců či příští rok už jen na zahradu. Tuniky zahradní, co od rostlin ani nejdou už vyprat, takže se přesunujou na tuniky čistě pracovní, nedejbože někdo přijít a vidět mě v tom A tyhle hadry mají svoji skříň. Skříň na oblečení ,,mezi lidi" - je poloprázdná

napsal(a):
https://www.mamami.cz/kategorie-produktu/sluzby/
https://usporadanydomov.cz/cs/#ceny
Tak jsem si myslela, že jsem s 5000,-- z drahého kraje. Houby, skoro z levného.

lesnížínka
napsal(a):
Nevím, co bych tam třídila Rozhodně nejsem zahlcená hadrama, pokud něco nakupuju, tak hlavně tuniky a trika - do zahrady a se psem. A to hodně trpí užíváním, takže se to rychle točí. Co se psem, za pár měsíců či příští rok už jen na zahradu. Tuniky zahradní, co od rostlin ani nejdou už vyprat, takže se přesunujou na tuniky čistě pracovní, nedejbože někdo přijít a vidět mě v tom A tyhle hadry mají svoji skříň. Skříň na oblečení ,,mezi lidi" - je poloprázdná
Jo, mně to povídejte, mám to podobně, navíc děsně nerada nakupuju oblečení. Jdu tam, když už musím.
Já s oblečením nemám problém - před léty jsem si stanovila, co potřebuju (jedno smuteční oblečení, jedno sváteční oblečení, sportovní oblečení, vycházkové oblečení, pracovní oblečení, oblečení do práce - jsem v kanceláři, plavky, noční košile a pyžama, zimní, jarní a podzimní svršky) a to nakoupila. A už jenom obměňuju. Když si koupím sukni, nějaká musí ze skříně ven. Když si koupím tepláky, nějaké musí pryč. A protože nevyhazuju, co je ještě pěkné (u pracovního oblečení nositelné či použitelné), tak taky nenakupuju. Od Vánoc jsem nekoupila nic, za loňský rok jsem koupila čtvery kusy oblečení (samozřejmě vyjma spodního prádla a punčochového zboží). Navíc mám akorát speciality jako plesové šaty, oblečky na maškarní a dvě sárí, to jsou všechno věci, které vytahuji jednou do roka či méně. Jinak všechno používám pravidelně či dle možností - i ty černé šaty, které nosím jako smuteční, s barevnými doplňky normálně nosím do práce, kina nebo divadla.
To samé boty. Mám osm párů bot plus bačkory a ty si držím - jedny doslouží, pořídím jiné.
Smuteční oblečení...člověk nakupuje fakt nerad Taky jsem nakoupila na nějaký pohřeb a pak dokupovala na zimu. Bundu co nosím....ta má snad 30let! Mám lodičky, na vysokém podpadku, mé zrasované nohy ze zahrady už to nedávají, minulý týden na pohřbu jsem na ten hřbitov málem nedopajdala. Už několik let jsem měla nachystanou objednávku na nějaké pohodlnější nové...a nakonec vždycky smazala. 14 dní zpátky jsem si objednala černé polokozačky, no bylo horko. Já v černé nechodím, nemám vlastně černé skoro nic, jedny rifle a ty nosím tak na ty pohřby. Neměla jsem ani žádné černé boty nikdy, až ty lodičky, v kozačkách jsem chodila hnědých. Jenže těch pohřbů nějak přibývá
Tak v riflích na pohřeb, no, to bych si nedovolila. Pro mě by to byla velká neúcta k zesnulému, jít tam v pracovních/volnočasových kalhotech. Asi jiný kraj.
Lodičky mám na nízkém podpatku z Geoxu za tři tisíce - šílená částka, dražší mám už akorát pracovní boty a lyžařskou bundu, jinak nic. Ale poctivě slouží určitě pět let, možná i déle, a to v nich chodím do práce a po městě od jara do podzimu skoro každý den. A nebolí v nich nohy. Vyplatily se mi. :)
Jinak každému, co jeho jest - existují baleríny, mokasíny, oxfordky, polokozačky, sandály a další typy obuvi, které je vhodné na svatby, pohřby, křty, divadla, promoce a rodinné oslavy kulatin; není třeba si v podpatkách huntovat nohy. Máma má vbočené palce, já taky (trochu), tak na botách docela bazíruji. Bota, která mě stála stovku a nesedí mi, to je vyhozených sto korun. Bota, která mi sedí, i kdyby stála desetkrát tolik, je tisícovka investovaná do zdraví.
Na oblečení lze ušetřit. Na botách ne.
Co se týče nohou zrasovaných ze zahrady, to taky neznám - přestala jsem nosit gumáky a trekové boty a koupila si martensky. Ta tvrdá hrubá kůže se dlouho přizpůsobovala, ale jak se přizpůsobila, mám nožičky jako v bavlnce. Chodím v nich na zahradu a dělám veškerou těžší práci jen v nich. V zimě tam šoupnu vložky z ovčí vlny a je mi fajn. Bota je to dost široká, přitom pevná, noha nikam neujíždí. Tak můžete zkusit.

Varaxi
napsal(a):
Tak v riflích na pohřeb, no, to bych si nedovolila. Pro mě by to byla velká neúcta k zesnulému, jít tam v pracovních/volnočasových kalhotech. Asi jiný kraj.
Lodičky mám na nízkém podpatku z Geoxu za tři tisíce - šílená částka, dražší mám už akorát pracovní boty a lyžařskou bundu, jinak nic. Ale poctivě slouží určitě pět let, možná i déle, a to v nich chodím do práce a po městě od jara do podzimu skoro každý den. A nebolí v nich nohy. Vyplatily se mi. :)
Jinak každému, co jeho jest - existují baleríny, mokasíny, oxfordky, polokozačky, sandály a další typy obuvi, které je vhodné na svatby, pohřby, křty, divadla, promoce a rodinné oslavy kulatin; není třeba si v podpatkách huntovat nohy. Máma má vbočené palce, já taky (trochu), tak na botách docela bazíruji. Bota, která mě stála stovku a nesedí mi, to je vyhozených sto korun. Bota, která mi sedí, i kdyby stála desetkrát tolik, je tisícovka investovaná do zdraví.
Na oblečení lze ušetřit. Na botách ne.
Co se týče nohou zrasovaných ze zahrady, to taky neznám - přestala jsem nosit gumáky a trekové boty a koupila si martensky. Ta tvrdá hrubá kůže se dlouho přizpůsobovala, ale jak se přizpůsobila, mám nožičky jako v bavlnce. Chodím v nich na zahradu a dělám veškerou těžší práci jen v nich. V zimě tam šoupnu vložky z ovčí vlny a je mi fajn. Bota je to dost široká, přitom pevná, noha nikam neujíždí. Tak můžete zkusit.
Na kožené boty jsou dva vtipné triky.
Igelitový sáček naplnit vodou, vložit do boty a to celé do mrazáku. A tohle nedělejte, když nemáte záclony jako já, v deset večer, když jdou lidé z práce od vlaku,
vypadá to podobně, jako když rozřezáváte mrtvolu a zrovna dáváte nožičku do mrazáku :-) Kotníková bota na kuchyňské lince nevypadá dobře.
A druhý vylepšovák - namočit ponožky, obléct, skočit do bot.. a pak v tom chodit.
A to druhé teda já nezkoušela, je mi z toho zima.. ale když si vezmu ty, co nejsou nepromokavé, a jdu po polích a loukách v dešti, tak ony trochu nasáknou vodu a tím se také tvarují.
Martens dělá boty i "na jehlách" a slyšela jsem, že nikdo netrpí. Kůže a kvalitní podrážka, no. Jakmile chytnou tvar, nic to nepřekoná.
Mám všecky boty od jiné značky, ale podobný princip.. jenže jsem si je koupila v eshopu v zahraničí a vyšly na třetinu. Tak jich mám víc :-)
Pro megýnku ale nemá nic ani jeden! Ne že bych jí musela dávat 4 mini botičky (i když..:-)), ale takové brašny nebo vodítko ve stejném designu, jako jsou mé boty.. hmm..
napsal(a):
Na kožené boty jsou dva vtipné triky.
Igelitový sáček naplnit vodou, vložit do boty a to celé do mrazáku. A tohle nedělejte, když nemáte záclony jako já, v deset večer, když jdou lidé z práce od vlaku,
vypadá to podobně, jako když rozřezáváte mrtvolu a zrovna dáváte nožičku do mrazáku :-) Kotníková bota na kuchyňské lince nevypadá dobře.
A druhý vylepšovák - namočit ponožky, obléct, skočit do bot.. a pak v tom chodit.
A to druhé teda já nezkoušela, je mi z toho zima.. ale když si vezmu ty, co nejsou nepromokavé, a jdu po polích a loukách v dešti, tak ony trochu nasáknou vodu a tím se také tvarují.
Martens dělá boty i "na jehlách" a slyšela jsem, že nikdo netrpí. Kůže a kvalitní podrážka, no. Jakmile chytnou tvar, nic to nepřekoná.
Mám všecky boty od jiné značky, ale podobný princip.. jenže jsem si je koupila v eshopu v zahraničí a vyšly na třetinu. Tak jich mám víc :-)
Pro megýnku ale nemá nic ani jeden! Ne že bych jí musela dávat 4 mini botičky (i když..:-)), ale takové brašny nebo vodítko ve stejném designu, jako jsou mé boty.. hmm..
Ty triky znám, jsou i kopyta na roztahování bot, spreje a podobné vymoženosti. Ale vyšlápnout si to vlastníma nohama je prostě nejlepší. :)
Náš Axi měl botičky, jenom dvě, ale šikly se, když si rozřezal tlapku. Moc krásy ale nepobraly, to je fakt.
Co se týče módy, tak měl několik šátků, které pravidelně ztrácel a druhý den na vycházce nalézal a nosil mi je. A před Vánoci chodil po vesnici na vánočním řetězu místo na vodítku. Když jsem ho pouštěla za posledním domem na volno, omotala jsem mu řetěz kolem krku jako šálu.
No a to je vlastně všechno. Když si vybavím známou, která svému jorkšírovi lakovala drápy, natáčela srst a česala účesy...

Varaxi
napsal(a):
Ty triky znám, jsou i kopyta na roztahování bot, spreje a podobné vymoženosti. Ale vyšlápnout si to vlastníma nohama je prostě nejlepší. :)
Náš Axi měl botičky, jenom dvě, ale šikly se, když si rozřezal tlapku. Moc krásy ale nepobraly, to je fakt.
Co se týče módy, tak měl několik šátků, které pravidelně ztrácel a druhý den na vycházce nalézal a nosil mi je. A před Vánoci chodil po vesnici na vánočním řetězu místo na vodítku. Když jsem ho pouštěla za posledním domem na volno, omotala jsem mu řetěz kolem krku jako šálu.
No a to je vlastně všechno. Když si vybavím známou, která svému jorkšírovi lakovala drápy, natáčela srst a česala účesy...
Řetěz je boží :-) Megi má na svátky svetr jako Santa. Má to i kapucu a nápis Ho ho ho. Takže já už radši jdu :-)
Tak bota hlavně musí sedět konkrétní noze. To, že je to echt značka za xx tisíc neznamená, že zrovna bude pasovat na moji nohu. Já mám pohorky od Lowa, tedy byla jsem dost nasratá, když se přesně po dvou letech začaly rozpadat, ale vzhledem k tomu, že to jsou přesně ty boty, které mi od prvního okamžiku padly na nohu jak ulité a mohla bych s nimi hned vyrazit na týdenní trek po Alpách a neměla bych ani otláček, koupila jsem si ty samé znovu a bez přemýšlení. Vzhledem k tomu, že v nich nachodím xx kilometrů denně v létě v zimě (dokud nejsou echt mrazy), v lovecké sezóně jsem v nich celý den, na zkouškách taky, tak mi na tu nohu prostě musí sedět. Na botách nikdy nešetřím. Před lety jsem měla Keeny, byly super, ale až tak po dvou měsících, ty první dva měsíce rozcházení byly peklo.

janaa
napsal(a):
Tak bota hlavně musí sedět konkrétní noze. To, že je to echt značka za xx tisíc neznamená, že zrovna bude pasovat na moji nohu. Já mám pohorky od Lowa, tedy byla jsem dost nasratá, když se přesně po dvou letech začaly rozpadat, ale vzhledem k tomu, že to jsou přesně ty boty, které mi od prvního okamžiku padly na nohu jak ulité a mohla bych s nimi hned vyrazit na týdenní trek po Alpách a neměla bych ani otláček, koupila jsem si ty samé znovu a bez přemýšlení. Vzhledem k tomu, že v nich nachodím xx kilometrů denně v létě v zimě (dokud nejsou echt mrazy), v lovecké sezóně jsem v nich celý den, na zkouškách taky, tak mi na tu nohu prostě musí sedět. Na botách nikdy nešetřím. Před lety jsem měla Keeny, byly super, ale až tak po dvou měsících, ty první dva měsíce rozcházení byly peklo.
Lowa byly nejlepší trekovky, jaký jsem kdy měla. Bohužel po cca 5 letech a tůrách v Alpách už nepřežily. Jo, na botách nikdy nešetřím, ale při velikosti 35 ani není moc výběr.
napsal(a):
Lowa byly nejlepší trekovky, jaký jsem kdy měla. Bohužel po cca 5 letech a tůrách v Alpách už nepřežily. Jo, na botách nikdy nešetřím, ale při velikosti 35 ani není moc výběr.
To máte super, to můžete kupovat levnější v dětském . Já mám 38-39 a občas taky seženu dětské, přijdou mi stejné, jako ty dospělácké, ale levnější .
Jinak souhlas s tím, že u boty není až tak důležitá cena , ale to, jak bota sedí. Naposledy jsem si koupila rovnou dvoje boty - Salomony, ve které jsem fakt věřila za cca 3 000 a obyčejné nějaké Alpine-pro, v akci za 400 kč. No a hádejte, které jsou lepší . Ty levnější. Jenže u mě je problém, že já to nepoznám hned v obchodě při zkoušení, nepoznám to ani při 5 km procházce, ale většinou až dýl, když jdeme někam dál. Ty salomony na běžné, i 10 km procházky, byly v pohodě. Pak jsem si je vzala cca na 20 km a proklínala jsem je, měla jsem od nich sedřené paty, jsou vzadu nízké, málo vyztužené nebo nevím. A navíc mě hrozně boleli prsty, protože ve předu jsou asi zase úzké . V těch alpine pro v pohodě. Takže to mám přesně naopak, než jak to bylo v úmyslu - Salomony na kratší procházky, Alpin-pro na delší .

marcelaamax
napsal(a):
To máte super, to můžete kupovat levnější v dětském . Já mám 38-39 a občas taky seženu dětské, přijdou mi stejné, jako ty dospělácké, ale levnější .
Jinak souhlas s tím, že u boty není až tak důležitá cena , ale to, jak bota sedí. Naposledy jsem si koupila rovnou dvoje boty - Salomony, ve které jsem fakt věřila za cca 3 000 a obyčejné nějaké Alpine-pro, v akci za 400 kč. No a hádejte, které jsou lepší . Ty levnější. Jenže u mě je problém, že já to nepoznám hned v obchodě při zkoušení, nepoznám to ani při 5 km procházce, ale většinou až dýl, když jdeme někam dál. Ty salomony na běžné, i 10 km procházky, byly v pohodě. Pak jsem si je vzala cca na 20 km a proklínala jsem je, měla jsem od nich sedřené paty, jsou vzadu nízké, málo vyztužené nebo nevím. A navíc mě hrozně boleli prsty, protože ve předu jsou asi zase úzké . V těch alpine pro v pohodě. Takže to mám přesně naopak, než jak to bylo v úmyslu - Salomony na kratší procházky, Alpin-pro na delší .
Jen co budete trochu starší, trochu vám spadne klenba, trochu zvětší kloub na palci, pak zaručeně poznáte dámské od dětských :-))
Jsou plné obchody bot, ale sehnat normální kožené babičkovské polobotky, je věda děda Vševěda.
napsal(a):
Jen co budete trochu starší, trochu vám spadne klenba, trochu zvětší kloub na palci, pak zaručeně poznáte dámské od dětských :-))
Jsou plné obchody bot, ale sehnat normální kožené babičkovské polobotky, je věda děda Vševěda.
fakt? pro příklad třeba tyhle dvoje, krom barvy mi přijdou stejné, nebo minimálně dost podobné
https://www.sportovna.cz/boty/bezecke-boty/obuv-salomon-xa-pro-3d-gtx-w-fialova-cerna/?selectedVariant=54621&gclid=EAIaIQobChMI1OWDxaH96wIVjM_tCh0MCAZ4EAQYASABEgJsd_D_BwE
https://www.sportisimo.cz/salomon/xa-pro-3d-k/188109/?varianta=1166093&gclid=EAIaIQobChMIgo2Bu6H96wIVj-ntCh3VAAUjEAQYASABEgIw3fD_BwE
marcelaamax
napsal(a):
Hele,to jsem si taky říkala přesně do tý doby,než jsem si ozkoušel ty Lowy. Od prvního nazutí na mojí nohu prostě bačkora

marcelaamax
napsal(a):
fakt? pro příklad třeba tyhle dvoje, krom barvy mi přijdou stejné, nebo minimálně dost podobné
https://www.sportovna.cz/boty/bezecke-boty/obuv-salomon-xa-pro-3d-gtx-w-fialova-cerna/?selectedVariant=54621&gclid=EAIaIQobChMI1OWDxaH96wIVjM_tCh0MCAZ4EAQYASABEgJsd_D_BwE
https://www.sportisimo.cz/salomon/xa-pro-3d-k/188109/?varianta=1166093&gclid=EAIaIQobChMIgo2Bu6H96wIVj-ntCh3VAAUjEAQYASABEgIw3fD_BwE
Nene.. nevím, co dělá Solomon, ale normálně je to tak, že dětské boty jsou nejužší, pak jsou dámské (ale ty jsou delší na cm než pánské) a pánské jsou nejširší.
Co si koupím tzv. traktorky, tak dámské jsou o 1-2 cm delší, ale šířkou katastrofa. Dětské jsou už veliký rozdíl - při stejném čísle boty. Takže pak buď trpíte bolestí, než se to rozchodí, nebo já použiji mrazák, protože na to nemám nervy.
Poslední boty mám pánské - dámské byly jedno číslo dlouhé až moc a menší číslo zas krátké, takže .. Táhly do mrazáku a druhý den (po rozmrznutí vody, to v návodu nepsali :-)) už můžu tlapkat.
Navíc.. musí se počítat s váhou nositele, pak zas ta podrážka nedělá, co má, a vzadu to nedrží nohu.. v tom z odkazu si já osobně rozbiji ústa hned za rohem :-)
Fakt nevím, jak moc to dodržují sportovní boty, ale zkuste to někdy v krámě, uvidíte.
Orionka: takové botky mají ve Fóru, ty CCC, Humanic, Deichmann,...chodí v tom lidé do kanclu a vůbec všude. Právě že naposledy tam bylo plno těchto, tak jsem se otočila šla na internet :-)
Mám 36, celkem i úzkou, takže některé boty si taky beru dětské. Zatím dobrý. Léta jsem kupovala na túry s psiskama Salomony, pak jsem se nechala ukecat na Keeny, ale nebylo to ono, ještě leží ve skříni. Teď jsem (já šetřílek ) měla období nákupu levných bot, protože potřebuju hlavně do zahrady, kde je třeba rytím rychle ničím a zjistila jsem, že místo jedněch Salomonů, koupím v Lidlu za tu cenu 6ks No a pak vidím krásné galoše za tisícovku a neodolám
lesnížínka
napsal(a):
Varaxi, to nejsou takové ty klasické vyšoupané rifle. Vypadají jako úzké černé kalhoty
Jo, ale stále to jsou rifle. :)
Fakt si myslím, že roli hraje místní zvyk. U přítele (Vysočina) například na pohřeb jen v černém - pánové včetně černé košile, kravaty a saka. U nás by to byl přestupek proti mravům - černé sako a kravata může být, ale košile jedině bílá. Můžou být i trochu barvy nebo bílá - děti nosí na pohřby bílou často, pánové zase nosí většinou tmavěmodrou kravatu. Taky se obvykle nenosí bundy na pohřeb, dává se přednost kabátu, i kdyby měl být světlý.
Rozdíl je vidět i na květinách - u přítele byly všechny kytice tmavě rudé a většina byla složená z růží, u nás se to hodně střídá co do barev i rostlin a měly mnohem víc takového toho zeleného lupení okolo. Taky se u nás vystrojí všichni, kdo jdou na pohřeb, na Vysočině jen rodina a blízcí přátelé, zkrátka ti svatební hosté, kteří se poté účastní smuteční hostiny. U nás se dává míra piety na vědomí právě tím množstvím černé - pán s černou kravatou a paní s černými punčocháčemi jsou blízcí pozůstalí, pán s modrou kravatou či paní v tělových punčocháčích ne. Na Vysočině to měli tak, že pán v kvádru a paní v šatech byli blízcí zesnulému na rozdíl od těch, kdo měli třeba koženou bundu a rolák.
V celočerném včetně košile u nás chodí studenti na maturitní plesy a připadají si děsně cool.
Takže jít u nás na pohřeb v riflích je prakticky nemyslitelné a byla byste za tetku, která neví, co se sluší. Na druhou stranu já bych třeba byla za tetku u Vás.
A...to asi ano. U nás už se to rozvolnilo hodně, v černé už většinou chodí jen ty ,,tetky" ale já mám na horko taky černé šaty. Většina lidí už chodí i v šedé, hnědé, modré...no dokonce i ve vínové už jsou ženské vidět, nějaké ty barevné vzorky..Ale když přijela sestřenka (60letá) na pohřeb k příbuzným ve výrazně černorůžových šatech - moji mamku málem kleplo a to není žádná konzerva

Dyť bydlíte pár km od sebe

lesnížínka
napsal(a):
A...to asi ano. U nás už se to rozvolnilo hodně, v černé už většinou chodí jen ty ,,tetky" ale já mám na horko taky černé šaty. Většina lidí už chodí i v šedé, hnědé, modré...no dokonce i ve vínové už jsou ženské vidět, nějaké ty barevné vzorky..Ale když přijela sestřenka (60letá) na pohřeb k příbuzným ve výrazně černorůžových šatech - moji mamku málem kleplo a to není žádná konzerva
Na cizí pohřby nechodím a my jako rodina to tak striktně nebereme, chlapy teda oblek mají, my ženský to většinou řešíme nějakýma šatama ne striktně v černé barvě. Abych řekla pravdu, tak pohřeb jsme měli vloni na podzim a kdybyste mě zabili, tak nevím, co měla která ženská na sobě, určo to nebyly černý šaty. Upřímně by určitě nikdo neomdlel, kdybych přišla ve slušných černých riflích, nikdo by to nebral jako neúctu k nebožtíkovi.......
ale v černorůžových šatech??...no to si myslím, že i moje máma, která je v tomhle dost benevolentní, by mě poslala převlíknout

napsal(a):
Na cizí pohřby nechodím a my jako rodina to tak striktně nebereme, chlapy teda oblek mají, my ženský to většinou řešíme nějakýma šatama ne striktně v černé barvě. Abych řekla pravdu, tak pohřeb jsme měli vloni na podzim a kdybyste mě zabili, tak nevím, co měla která ženská na sobě, určo to nebyly černý šaty. Upřímně by určitě nikdo neomdlel, kdybych přišla ve slušných černých riflích, nikdo by to nebral jako neúctu k nebožtíkovi.......
ale v černorůžových šatech??...no to si myslím, že i moje máma, která je v tomhle dost benevolentní, by mě poslala převlíknout
Taky tak. Že je nějaká etiketa ohledně pohřbů, jsem věděla. Když třeba tápu, přečtu si Špačka. Ale že jsou takové velké regionální rozdíly, jsem netušila.
lesnížínka
napsal(a):
Hodonínsko Ani jsem netušila, že jste taky na Moravě Megíí...ta ví všechno
Jj, Megí ví všechno. :)
V minulém životě byla Zlaté stránky, nebo tak něco.
A kde bydlí Megí? Jestli by na tu kávu nezašla s námi. Vzali bychom psy a šly se projít po bučovickém rybníčku. Nebo ve Slavkově mají dobrou cukrárnu, pěkné golfové hřiště a krásnou kaštanovou alej. :D

Varaxi
napsal(a):
A kde bydlí Megí? Jestli by na tu kávu nezašla s námi. Vzali bychom psy a šly se projít po bučovickém rybníčku. Nebo ve Slavkově mají dobrou cukrárnu, pěkné golfové hřiště a krásnou kaštanovou alej. :D
Já nemůžu, rovnám si staré/nové knížky do staré/nové knihovny!
Mám tam otce, hned vedle, říkám už dva roky, že přijedu, jenže on říká na mého psa "ten tvůj havoš není vůbec ostrý, to co je za stafforda?!", takže nemůžu přijet.
Ale jako už jsem byla skoro uražená, že se nezeptáte :-) :-)
Ta álej mě mimořádně zajímá!
napsal(a):
Já nemůžu, rovnám si staré/nové knížky do staré/nové knihovny!
Mám tam otce, hned vedle, říkám už dva roky, že přijedu, jenže on říká na mého psa "ten tvůj havoš není vůbec ostrý, to co je za stafforda?!", takže nemůžu přijet.
Ale jako už jsem byla skoro uražená, že se nezeptáte :-) :-)
Ta álej mě mimořádně zajímá!
Tak jeďte za tatínkem, já Vám Meginku zatím pohlídám. Vezmu ji do zoo ve Vyškově, nakrmíme spolu lamy, povozím ji dinovláčkem, uvidí stegosaura, koupím jí zmrzlinu...
https://www.alejroku.cz/2016/zamecka-alej-slavkov
Alej je krásná, ale bohužel umírá - je napadená nějakým svinstvem, který vysiluje stromy. Je to princip jako s kůrovcem - normálně by se strom ubránil, ale v suchu a celkově nevyhovujících podmínkách postupně odchází.
Jinak je ta alej fakt krásná, můžete si udělat výlet - zámek, zámecká zahrada, alej, cukrárna. Nebo pivovar, dle chuti. :)
No a samozřejmě, bitva u Slavkova, na to je tam kvantum památníků.
Varaxi
napsal(a):
A kterou myslíte, mi tady máme dvě a obě dobré. A na procházku jděte nahoru k Urbánka, je tam krásný výhled, nebo za golfové hřiště, taky se tam psí proběhnou