Sina6

XXX.XXX.125.54
Dobrý den,
ráda bych se zde poradila o vhodném plemeni psa - resp. představu mám, ale stále váhám, jestli není ještě jiné plemeno, které by třeba moje požadavky splňovalo lépe... Donedávna jsem měla fenku středního knírače. Ta byla úžasná, cvičily jsme spolu agility a záchranařinu a brzda jsem v tomhle týmu byla rozhodně já, fenka byla moc šikovná. Je pravda, že jsem jí několik let odnaučovala lovit zvěř, ale i to jsme spolu zvládly. Měla jsem na ní ale spoustu času, pak se mi narodily postupně 3 děti, fenka zestárla, před pár měsící jsem jí musela nechat odejít.
Teď mi už pes začíná dost chybět, přemýšlím o štěněti. Děti mají 5 let a 8 let, a chtěla bych, aby za prvé s nimi pes výborně vycházel - to je základní a nutná podmínka (samozřejmě s vhodným přístupem), a eventuelně aby s ním časem mohly chodit i samy na procházky a event. i cvičit. Já bych se moc ráda věnovala se psem záchranařině a event. pachovým pracem. Ta hrubá kníračí srst je výhoda, minimálně mám ověřeno, že děti nejsou alergické (jedno z dětí má např. alergii na morčata, ale bývalá fenka mu nevadila).
Stále mě to nejvíc táhne ke střednímu knírači (černému), ale váhám, zda to není příliš velké sousto, se třemi dětmi a prací už prostě nemám tolik času ani energie se psovi věnovat, jako před 15ti lety. Přemýšlím tedy o malém knírači a váhám, zda není ještě jiné plemeno, které by vyhovovalo. Nejraději bych střední velikost (bydlíme v bytě), hrubší srst, která příliš nelíná, pes, se kterým se nechá pocvičit a bude dobře vycházet s dětmi. Raději fenku, jsem na ně zvyklá.
Napadá vás plemeno, které by tohle splňovalo?
Předem díky za názory :-).
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Odpověděla jste si sama.
- zda to není příliš velké sousto, se třemi dětmi a prací už prostě nemám tolik času ani energie
Ještě bych počkala až bude staršímu děcku cca 12 let.
Nebo nějaké společenské plemeno?

GAELLE
napsal(a):
Co třeba pudlík? Hodil by se k dětem, vášnivý aportér, pozitivně vždy naladěný psík a se srstí také není moc problémů.
Přesně ten mě napadl!

Me teda prijdou stredaci klidnejsi nez mali kniracove.
Ti mali jsou jak motorove mysi
Sina6

XXX.XXX.125.54
Já se přiznám, že s pudlíkem si moc neumím nějaký kynologický sport moc představit (teda myslím sportovku nebo tu záchranařinu), agility ano... A prostě se mi moc nelíbí. Ale tak zamyslím se ještě.
Co se týká těch kníraču, tak já bych se po zkušenosti se svou fenkou do toho klidně šla, ona byla super dobře motivovatelna, milovala balónky i žrádlo a to se cvičí snadno cokoliv, když má pes motivaci. Ale pořád si čtu, jak knírači stále majtele testují, jak s nimi cvičit není snadné, a říkám si, jestli jsem neměla prostě nějaký výjimečný exemplář :-). Ale hrozně se mi ti stredaci líbí.... :-).

Tak se drzte plemene, co je vam blizke a nechodte do experimentu
Vyberte mezi malym a stredakem.
Pudl je uplne neco jineho. A na sportovku to fakt neni

napsal(a):
Tak se drzte plemene, co je vam blizke a nechodte do experimentu
Vyberte mezi malym a stredakem.
Pudl je uplne neco jineho. A na sportovku to fakt neni
Proč ne? Navíc zadavatelka píše, že má 3 malé děti a práci - tohle zase nevidím já na velké sportování.

Pudl je uváděn jako jedno z nejchytřejších plemen na světě hned za borderou.....myslím,, že takový střeďák je naprosto univerzální pes nebo i královák.... a já v podstatě pudli běžně doporučuju, ale......
pokud by byl moje srdcovka knírač, tak bych si žádného pudla nepořídila a pokud vím-mám zkušenost, že knírač potřebuje čas, který prostě v téhle životní fázi nemám, ale psa bych k dětem chtěla, tak klidně kompromis udělám a prostě následně až budou děti velký, až budu mít čas, tak dalšího psa už dle mého gusta....

napsal(a):
Proč ne? Navíc zadavatelka píše, že má 3 malé děti a práci - tohle zase nevidím já na velké sportování.
Protoze s nima nikdo nic nedela?
S tema knourama se preci jen jeste neco dela a da se pak lepe vybrat povaha.
Velke sportovani?
Stene bude zatez vzdycky, je jedno jake plemeno -ale tak tady uz vedi, do ceho jdou a knirac a dite dohromady jde docela dobre
Pak taky není třeba se rozhodovat bud sport nebo deti -hafo aktivit se psem jde podnikat spolecne s detmi ( tabory vikendy, treninky).
ale i kdyby ne - jak tu casto pisete -psa si nikdo neporizuje na rok
a za 3-5 let -už budou deti vetsi, pes pred sebou bude mit 8-5 let aktivniho zivota v nejlepsim veku - ale bude se cakat az na dalsiho psa, neb pudl k tomu moc nebude

Neviděla bych to tak černě jako většina osazenstva. Pokud jste “zazdrojovaná” maminka, tzn. pokud celý vesmír neleží jen na Vašich bedrech, ale na péči o děti a domácnost se podílejí i ostatní členové rodiny, nezdá se mi knírač jako takový problém. Víte, do čeho jdete, máte zkušenosti. Umíte si představit nejen časovou dotaci, ale také víte, co obnáší plánované aktivity...
Jiné plemeno s podobnou srstí... napadají mě nějací teriéři, ale ti asi budou více “lovit” a ještě jsou děsně tvrdohlaví. :-) Pak mě s hrubší srstí napadají někteří lovečtí psi, ale to asi taky není to pravé. Jestli jste zamilovaná do knírače, tak v čem je problém?

mám zkušenost, že knírač potřebuje čas, který prostě v téhle životní fázi nemám, ale psa bych k dětem chtěla, tak klidně kompromis
tak bacha, aby nenarazila na hyperaktivniho pudlika
pac i to se muze stat....
Sina6

XXX.XXX.125.54
napsal(a):
Protoze s nima nikdo nic nedela?
S tema knourama se preci jen jeste neco dela a da se pak lepe vybrat povaha.
Velke sportovani?
Stene bude zatez vzdycky, je jedno jake plemeno -ale tak tady uz vedi, do ceho jdou a knirac a dite dohromady jde docela dobre
Pak taky není třeba se rozhodovat bud sport nebo deti -hafo aktivit se psem jde podnikat spolecne s detmi ( tabory vikendy, treninky).
ale i kdyby ne - jak tu casto pisete -psa si nikdo neporizuje na rok
a za 3-5 let -už budou deti vetsi, pes pred sebou bude mit 8-5 let aktivniho zivota v nejlepsim veku - ale bude se cakat az na dalsiho psa, neb pudl k tomu moc nebude
Díky všem za názory. Můj pohled byl přesně takový, že minimálně některé aktivity / psí sporty bych ráda podnikala i s dětmi - min. 2 z dětí by psa moc chtěly a myslím, že cvičit by je bavilo. Nicméně nechci to brát tak, že pes bude pro děti, protože se prostě v tomhle věku na to nedá spolehnout, jestli je to bude bavit a taky jestli jim to event. vydrží, proto to beru tak, že psa pořizuju pro sebe, mě to baví a pokud to chytne i děti, tím líp a třeba pak pořídím něco už fakt pro ně.
Do knírače jsem zamilovaná, to je pravda. Ale je fakt, že střeďačku jsem měla před dětmi a fakt jsem jí věnovala v podstatě veškerý volný čas, tak nevím, jestli si i tu její povahu moc nemaluju, přece jen, člověk ty negativní zážitky vytěsní :-D. Byla jsem s ní prostě pořád někde, na cvičáku nebo jiné psí akci, agility, stopy.... to by teď fakt nešlo, i když pořád si představuju, že min. 2x týdně bych zajela buď na cvičák, nebo třeba stopy, a do toho samo pocvičit doma každý den něco. Ale není to už takové, no. Předchozí fenka byla i super socializovaná, jezdívala jsem s ní MHD přes celou Prahu na cvičák, neměla jsem tehdy auto, brala jsem jí do práce.... byla zvyklá fakt na všechno. Takže zvažuji všechny varianty, co tu padly, pořídit si psa dle svých představ, ale později, pořídit ho už teď, nebo pořídit jiné - méně náročné plemeno, třeba i pro děti..... vždycky jsem jeden den rozhodnutá pro jednu variantu, druhý den pro jinou :-D, tak jsem sem dala dotaz, určitě nejsem první, kdo něco takového řešil. Ráda si přečtu všechny názory, děkuji za ně.
Sina6

XXX.XXX.125.54
Btw ještě jsem dostala tip na norwich teriéra od kolegyně, která jich zná víc a teď si sama pořídila štěně. Prý závislí na majiteli, milující děti, chytří.... jsou teda fakt malincí, to by mi zas až tak nevadilo (i když ideální by asi byla ta střední velikost), ale taky si nedovedu představit, jestli s nimi jde nějak cvičit. Předpokládám sportovku určitě ne, nějaké triky a blbinky asi ano, agility nevím, stopy, pachové práce..... těžko říct... Neznáte je někdo? Je jich málo, špatně se shání a člověk nemá tak moc na výběr, tak nevím. Každopádně hrubá trimovací srst, to by mi taky vyhovovalo.....

Norwiche neznám, ale kdybych chtěla teriéra na sportovku a záchranařinu, vybrala bych si erdela. Nebo možná irského (ale to úzce souvisí s tím, že jsem na zrzouny :-) ).
Sina6

XXX.XXX.125.54
napsal(a):
Norwiche neznám, ale kdybych chtěla teriéra na sportovku a záchranařinu, vybrala bych si erdela. Nebo možná irského (ale to úzce souvisí s tím, že jsem na zrzouny :-) ).
Tak erdel se mi teda taky hodně líbí, ale to myslím, že už si vklidu můžu pořídit toho knírače :-D. Jsou dost nároční, ne? Ir nevím, měla jsem za to, že jsou ještě tvrdší v povaze než erdel. A loví.... Každopádně děkuji za tip.

Sina6
napsal(a):
Tak erdel se mi teda taky hodně líbí, ale to myslím, že už si vklidu můžu pořídit toho knírače :-D. Jsou dost nároční, ne? Ir nevím, měla jsem za to, že jsou ještě tvrdší v povaze než erdel. A loví.... Každopádně děkuji za tip.
No to asi ano! :-) Ale jestli chcete dělat takovéhle aktivity, tak přece nemůžete mít pejska, co by nejradši ani nevstal z gauče. Záchranařina navíc spolkne dost času sama o sobě. Obecně je snazší korigovat psa s chutí do práce než se snažit namotivovat pecivála, který nic dělat nechce.
Irčana znám jen jednoho, a ten zrovna neloví, ale že by to bylo pravidlem, nepředpokládám. Je to teriér. Proto jsem je ve svém prvním příspěvku zavrhla.
Sina6

XXX.XXX.125.54
Já právě co znám iry, tak ti teda loví dost vášnivě.
Jako gaučáka ne, ale asi spíš něco ne tak tvrdého... Je pravda, že zrovna v té záchranařine muze být schopnost pracovat víc samostatně spíš výhoda... ale taky nevím, jestli si to s tou záchranařinou moc nemaluju, je to fakt časově náročné. No prostě pes, se kterým jde dělat, ale taky s ním jde normálně žít :-), v rodině s dětmi...
Sina6
napsal(a):
Jako gaučáka ne, ale asi spíš něco ne tak tvrdého... Je pravda, že zrovna v té záchranařine muze být schopnost pracovat víc samostatně spíš výhoda... ale taky nevím, jestli si to s tou záchranařinou moc nemaluju, je to fakt časově náročné. No prostě pes, se kterým jde dělat, ale taky s ním jde normálně žít :-), v rodině s dětmi...
Zrovna u zásahu v Bejrútu mne překvapili ohaři a labrador.
A tak na vašem místě bych šla do toho knírače.

Já bych nic moc nevymýšlela a šla do toho středního knírače. Měla jste ho, víte co to obnáší, k dětem je fajn,...

GAELLE
napsal(a):
Zrovna u zásahu v Bejrútu mne překvapili ohaři a labrador.
A tak na vašem místě bych šla do toho knírače.
Proč Vás to překvapilo?

nevím, ale ze všech plemen, co tady padla, mi také přijde jako "nejsnazší" ten knírač, navíc plemeno zadavatelka nejen zná, ale i s ním pracovala.....a vybírat má psovod v prvé řadě dle sebe

Hlasuji taky pro knírače. Přesně stejně zlatou pohodovou fenku jsme měli taky. A i pudlík může být pěkný "zmeteček".
Irský terier bude ze své podstaty víc lovit a mít větší sklon ke rvačkám. ( Starý atlásek psů praví : Uvidíte-li zrzavé štěně, jak útočí na lokomotivu - buďte si jistí, je to irský terier ) :-))

Oni ti teriéři jsou vůbec svérázní. I proto jsem je zavrhovala hned ve svém prvním příspěvku (stejně jako hrubosrsté lovecké psy, i když záchranařina by s mnohými šla dělat taky). Irského teriéra jsem tu vůbec nechtěla rozjíždět, to jsem myslela spíš na odlehčení (je to zrzoun!) - když už teriéra, tak spíš toho erdela. Ale mně osobně se zdají náročnější než knírači (z toho mého relativně malého vzorku, erdelů je obecně hrozně málo).
Já bych také hlasovala pro knírače. Vidím tam samé plusy - zadavatelka s nimi má zkušenost, ví, co od nich čekat, jak k nim rámcově přistupovat... Obzvlášť s dětmi a nějakou větší vytížeností (a ono v produktivním věku vždycky bude něco, to není jen teď o dětech) bych raději příliš neexperimentovala. Měli jsme knírače v rodině. Znám ho sice jen z vyprávění, ale pár jich znám i osobně - neřekla bych, že jsou to nějaké nezvladatelné rakety (temperamentem). Ano, je to pes na práci, ale zdá se mi to stále snesitelné. Ale já mám tedy asi celkem posunutá měřítka, po těch letech s vizslou.

Irský teriér je ještě jeden - pšeničný, je světlý a hrozný. Zlatá megína, potkáváme jednoho Robina a to je .. neposlouchá to, zajímají ho akorát feny nebo kachny na řece, chodí si tak jako krajinou sám.. ani zadarmo bych to nechtěla.
Knírač.. bože konečně chce někdo normálního psa psovitého, bych se vůbec nerozmýšlela. A menší pes je vždy akčnější, čím menší, tím rychlejší, nervnější,..protože prostě malý.

Knírač ( stájový pinč ) vlastně nebyl ani tak moc pracovní, vyhraněně jako třeba ovčáci. Byl to vlastně doprovodný pes - původně doprovázel formany s jejich vozy.
Z toho mi vypývá - miluje výlety, horské tůry, hlídá - i to měl v náplni práce, je zcela oddán majiteli-rodině, dělal formanovi na cestě často jedinou společnost, ve stájích lovil myši a potkany, sem tam si asi ulovil i něco cestou. Rozhodně to byl odolný a vytrvalý pes. Navíc obratný - na záchranařinu vlastnost žádoucí. Naše fena lezla se synem po skalách, tam, kde on slaňoval, ona běhala sama.
Snad z těch vlastností po těch letech šlechtění něco zbylo.
Mám velkého černého knírače, taky jsem měla strach, když jsem si ho pořizovala, jestli ukočíruju ten jejich temperament. Ale je to všechno v pohodě. Když ho mám s sebou v práci, celý den prospí, když je doma, povaluje se se starou fenou na zahradě. Chodím s ním běhat, 2x týdně cvičák, občas nějaká stopička, o víkendu nějaké túry nebo závody. Je pro každou špatnost, co vymyslím. Bude se mnou celý den na túře nebo se celý den válet doma. Prostě se vám přizpůsobí. Navic jsou to hrozní šašci, co oni jsou schopni vymyslet... :) Myslím, že střeďák na tom bude podobně. Vyberte chovatele, co s nimi něco dělá, a asi bych si nebrala největši raketu z vrhu :) držim palce
Vetřu se sem.
Rodina vybírá psa (pořizovat ho chtějí cca v létě). Má to být větší pes (30 kg a víc, ale zase ne obří). Bude to do baráku se dvorkem s tím, že pes bude venku, asi bude moct i dovnitř občas, ale přes noc a tak určitě venku. Zkušenosti - pán od rodičů zkušenosti s malými společenskými voříšky, ona jezevčíci, BSP, a SAO (nebo xSAO) od rodičů.
Se psem budou pravidelně chodit na procházky, ze začátku možná cvičák. Pán s ním chce běhat, až bude pes dospělý - po polních cestách a v přírodě, cca 8 km. Ideálně na volno, ale není podmínka, aby pes mohl na vono. Nemá to být pes primárně na běh, a ten běh je spíš takový pohodový. Výběr plemen je hodně pestrý, protože vybírají dle vzhledu a pak se mě ptají. První byl husky - což si rozmysleli. S tím zároveň dodávám, že nechtějí tak aktivního psa. Spíš něco nenáročného, rodinného. Co se týče hlídání, tam si taky úplně jistí nejsou, ideálně spíš pes přátelský - ale na druhou stranu se jim líbí i pastevci - SAO, pyrenejec, padla i tibetská doga. Do toho ale nejspíš nepůjdou.
Já jsem doporučovala špice - ten se nelíbí, ten ne. Pak mě napadl Chodský pes, tak ten by asi i prošel. Dále mě napadá bílý švýcarský ovčák. Potom tedy na základě povahy (hlavně na základě toho, co se píše na netu, jak je nenáročný) zmínili i labradora, který se jim taky líbí, což ale nevím, bude mu to stačit? Nebude potřebovat "práci"?
Napadá vás ještě nějaký pes, který by se dal doporučit? Úplně ideál jak vzhledem tak povahou (z jejich pohledu) by byl BSP, toho ale nechtějí kvůli zdraví. Co třeba velký švýcar, šlo by to?
Nebrání se případně úplně ani kříženci, ale chtěli by ho od štěněte a odrazuje je, že nebudou znát povahu rodičů....
Vím, že ten výběr je takový hodně divoký, protože se prostě dívají hlavně na vzhled, ale na druhou stranu si nechají poradit.

Co třeba belgičák - groenendael, případně tervík (ne z pracovní linie)? Nebo dlouhosrstá kolie.
Dlouhosrstá kolie ne, to už je moc chlupaté. Ale nelíbí se ani krátkosrstá - protože moc úzký dlouhý čumec, předpokládám, že u toho begičáka to bude to samé. Ale navrhu. Jen teda tervíka jsme v rodině měli (nevím jestli z pracovní linie, ale byl z hodně známé CHS, kde se se psema pracuje, ale byl prodán do rodiny na mazla), byl super, naprosto bezproblémový, poslušný, ale je pravda, že chtěl pořád něco dělat - pořád za všemi chodil s balonkem, aportovat by mohl nonstop - a tohle právě oni nechtějí. Ale uznávám, že to mohlo být výchovou, případně jedincem. Nebudu na základě toho soudit celé plemeno, dám jim typ, ať si kdyžtak zkusí zjistit víc.
Upřímně howík mě napadl taky, ale nebyla jsem si jím jistá. Ale zase na druhou stranu určitě lepší, než ti ostatní vyloženě pastevci.
Jani a ten labrouš spíš ne?
Edit.: ještě dodám, že by měl být ideálně i přátelský ke psům.

Mně z toho vychází jednoznačně špic - vlčí je přece krásný :-). HVW je krásný pes, jen asi větší, než si představují.
Mě ještě napadl ČeRT. Ale taky dost velký. Jinak pro mě je ideál střední knírač - jenže úprava....

"Ale pořád si čtu, jak knírači stále majtele testují, jak s nimi cvičit není snadné, a říkám si, jestli jsem neměla prostě nějaký výjimečný exemplář :-). Ale hrozně se mi ti stredaci líbí.... :-)."
Nevěřte všemu, co čtete ! Věřte své zkušenosti. Také jsme měli tak skvělou fenu jako vy. Jenže p+s.
Žádnému dítěti by neublížila ( a to jsme malé děti doma neměli, leda na návštěvě )
marcelaamax
napsal(a):
Dlouhosrstá kolie ne, to už je moc chlupaté. Ale nelíbí se ani krátkosrstá - protože moc úzký dlouhý čumec, předpokládám, že u toho begičáka to bude to samé. Ale navrhu. Jen teda tervíka jsme v rodině měli (nevím jestli z pracovní linie, ale byl z hodně známé CHS, kde se se psema pracuje, ale byl prodán do rodiny na mazla), byl super, naprosto bezproblémový, poslušný, ale je pravda, že chtěl pořád něco dělat - pořád za všemi chodil s balonkem, aportovat by mohl nonstop - a tohle právě oni nechtějí. Ale uznávám, že to mohlo být výchovou, případně jedincem. Nebudu na základě toho soudit celé plemeno, dám jim typ, ať si kdyžtak zkusí zjistit víc.
Upřímně howík mě napadl taky, ale nebyla jsem si jím jistá. Ale zase na druhou stranu určitě lepší, než ti ostatní vyloženě pastevci.
Jani a ten labrouš spíš ne?
Edit.: ještě dodám, že by měl být ideálně i přátelský ke psům.
Hele,pokud chtějí,aby byl primárně venkovní, tak ne, na to fakt labík není. Pokud by ho brali domů, byli připravený, že tak do tří čtyř let to bude temperamentní blázen a bude potřebovat fakt unavit,tak proč ne...Tam fakt záleží na tom, co je v jejich představách příliš aktivní pes a co ne. Když s ním budou denně chodit na procházky, naučí psa aportovat a i aportíky hledat, dají mu základní výcvik, tak budou spokojení. Ale bydlení venku nee

ČRT potřebuje též úpravu srsti, stejně jako knírač, ale ne trimování.
Připadne mi ideální choďák. I když feny nemají těch třicet kilo...
Ad knírači - když se ke mě nastěhoval chlap,měl svého střeďáka knírače pepř a sůl. Naprosto úžasný pohodový zvíře, poslušný (a to je chlap měkkouš a ta zlá jsem u nás já a čubky mu to občas dají sežrat). Byl v rodině s malou holkou,takže na děti zvyklý, opatrný. Ke psům bezproblémový, u nás zapadl do smečky hned a to s tu byl ještě starý pán šéf harému. Bohužel od osmi rakovina, první nádor se odstranil,za rok se vrátil jinde a to byla konečná. A překvapilo mě tehdy, že naše vetka říkala,že měla během života v rodině tři knírače a všichni odešli okolo devátého roku právě na rakovinu,takže to asi není výjimka
janaa
napsal(a):
Hele,pokud chtějí,aby byl primárně venkovní, tak ne, na to fakt labík není. Pokud by ho brali domů, byli připravený, že tak do tří čtyř let to bude temperamentní blázen a bude potřebovat fakt unavit,tak proč ne...Tam fakt záleží na tom, co je v jejich představách příliš aktivní pes a co ne. Když s ním budou denně chodit na procházky, naučí psa aportovat a i aportíky hledat, dají mu základní výcvik, tak budou spokojení. Ale bydlení venku nee
A ještě kdyby odstoupili od toho bydlení venku, chtěli retrievra, ale klidnějšího, tak zlaťák, bývají klidnější než labíci

Rotvík? A on knírač může bydlet venku? Nebude tam smuten?
To jsou zajímavé požadavky, ne moc chlupů a bydlet venku, rodinný klídek, veliká váha a běhat.. Kde takoví rostou? :-)
Královský pudl by byl super, ale doma.

Bouvier je chlupatější. A ten.. jmenuje se kolie, ale má hlavu jako čtvereček. A briard. A Maxipes Fík. Ale nevím s tou prací, Fíka znám jen z večerníčku.
napsal(a):
Rotvík? A on knírač může bydlet venku? Nebude tam smuten?
To jsou zajímavé požadavky, ne moc chlupů a bydlet venku, rodinný klídek, veliká váha a běhat.. Kde takoví rostou? :-)
Královský pudl by byl super, ale doma.
Chlupy (typu BSP nebo chodak) nevadí. Ale třeba zrovna ta hunata kolie se jim nelíbí no... A já to chápu, taky mám plemena, která se mi prostě nelíbí a ne pořídila bych si je.
K běhání - psala jsem, že to není pes primárně na běhání, a že běhat se bude v přírodě v pohodovem tempu, a myslím, ze to zvládne každý pes. A není ani podmínkou, aby pes chodil běhat, to jen že když on chodí, tak ho napadlo, že by ho bral taky.
Jinak díky za typy, předám jim to, i info k těm všem plemenum a víc už je to na nich 😉

https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=64843
Jezuskote, ty jsou! Kombinace plemen teda pro odvážné a znalé, ale ...

janaa
napsal(a):
Hele, a když by to byla větší váha (když se jim líbí ty pastevci) tak co novofundland (když teda nebudou trvat na tom běhu)
Nebo leonberger. Toho mám z medvídků nejradši já. Případně landseer, v tomto stylu.

napsal(a):
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=64843
Jezuskote, ty jsou! Kombinace plemen teda pro odvážné a znalé, ale ...
Foto č.2, černá hlava, to je Satánek :-)

Krátkosrstý Bohouš.

napsal(a):
Foto č.2, černá hlava, to je Satánek :-)
Jj, úžasný modroočko. :)
napsal(a):
Nebo leonberger. Toho mám z medvídků nejradši já. Případně landseer, v tomto stylu.
Novofundlanda jsem říkala taky, ten by se líbil, ale prý jestli se "nedělá" v méně chlupaté verzi 😂, co by možná mohl být ten landseer, ne? 🤔 nebo se mi jen zda, že je méně chlupaty? Jací jsou, víte někdo?

marcelaamax
napsal(a):
Novofundlanda jsem říkala taky, ten by se líbil, ale prý jestli se "nedělá" v méně chlupaté verzi 😂, co by možná mohl být ten landseer, ne? 🤔 nebo se mi jen zda, že je méně chlupaty? Jací jsou, víte někdo?
Já myslím, že ano. Oni jsou chlupatí taky, ale nejsou tak do “koule”, tak rozčepýření, načechraní? Znám jich jen málo, ale všichni do jednoho jsou to trpěliví a něžní psi, takoví mazlíci, ok i k dětem. Přijdou mi povahově podobní jako leoni. Nejsou to radikálové. Ale je to teda trochu jiná váhová kategorie...
Přijde mi to jako dobrý kompromis “pasteveckého” vzhledu a přátelské povahy.

Sina6
napsal(a):
Jasně - knírač :-))

"A překvapilo mě tehdy, že naše vetka říkala,že měla během života v rodině tři knírače a všichni odešli okolo devátého roku právě na rakovinu,takže to asi není výjimka"
Měla jsem knírače dva, resp. 3. Fena - 15 let, pes 17 let, ten třetí se k nám vrátil na 11. Nemocný a na těch 11 zemřel. Plíce uničené od kouře ze starého kotle.
Všeobecně pokládám knírače za dlouhověké plemeno.
marcelaamax
napsal(a):
Landseer je méně chlupatý a přijde mi i trochu méně mohutný, ale na tak velkýho psa je docela akční
Malý knírač byl můj první vlastní pes, se smutným osudem u nás přistál, když mi bylo osm, jemu pět. Jasně, mamka krmila a táta trimoval, ale já sama venčila a podle rad táty cvičila, je už to dávno, dnes si neumím představit, že bych nechala chodit devítileté dítě se psem bez vodítka nakupovat, ale byl to pro dítě ten nejlepší parťák. Dožil se 15ti let.

"dnes si neumím představit, že bych nechala chodit devítileté dítě se psem bez vodítka nakupovat"
Svět se divně posunul. Přijde mi, že to, co si dne neumíme představit, je normálnější, než situace dnes. V sídlišti byla holčička, ani jí 9 nebylo a chodila ven se svým jezevčíkem. Hráli si na trávníku a nikomu to nepřišlo divné. Klíč měla na krku, přišla domů první a tak šla se psem. Takových dětí bylo víc. Dnes je ještě ve 26 člověk chlapcem. Dřív byl 5 let po vojně a byl hotový chlap.
Víc věcí, dnes nemyslitelných, bylo normálních.

napsal(a):
"dnes si neumím představit, že bych nechala chodit devítileté dítě se psem bez vodítka nakupovat"
Svět se divně posunul. Přijde mi, že to, co si dne neumíme představit, je normálnější, než situace dnes. V sídlišti byla holčička, ani jí 9 nebylo a chodila ven se svým jezevčíkem. Hráli si na trávníku a nikomu to nepřišlo divné. Klíč měla na krku, přišla domů první a tak šla se psem. Takových dětí bylo víc. Dnes je ještě ve 26 člověk chlapcem. Dřív byl 5 let po vojně a byl hotový chlap.
Víc věcí, dnes nemyslitelných, bylo normálních.
Jo, no, a když chci, aby mi téměř plnoletí reagovali na SMS dřív než za dva dny, a zvedali telefon, když jim volám, tak to je ohromný problém

napsal(a):
Jo, no, a když chci, aby mi téměř plnoletí reagovali na SMS dřív než za dva dny, a zvedali telefon, když jim volám, tak to je ohromný problém
Distančně učíte?

Na lapinu jsem včera zrovna myslela, že by byla ideální. Ale ani jsem to nenavrhovala, když jste psala, že se špicové nelíbí. 😅
No oni si mysleli, že je jen malý špic a ten byl moc malý 😀.
Máte někdo zkušenosti se špicema? Odpovídá zhruba tento článek? :) https://leoniaspicove.estranky.cz/clanky/chov-vlciho-spice/povaha-vlciho-spice.html

napsal(a):
Distančně učíte?
Jejda to ne... jde o pouhou běžnou komunikaci s přáteli

No, že je omyl, že by byli uštěkaní, to se mi moc nezdá. 😂 Ale tak asi máme tu hranici každý někde jinde, no. 👌🤣

marcelaamax
napsal(a):
No oni si mysleli, že je jen malý špic a ten byl moc malý 😀.
Máte někdo zkušenosti se špicema? Odpovídá zhruba tento článek? :) https://leoniaspicove.estranky.cz/clanky/chov-vlciho-spice/povaha-vlciho-spice.html
Známí mají už druhého keeshonda a jsou absolutně spokojení a nadšení. Povahově keesové odpovídají zmíněnému článku. Psi jsou k dětem skvělí, s kočkami tvoří jednu smečku, na vycházkách nezdrhají, na zahradě zbytečně neštěkají - hlásí jen něco podezřelého.
Takže jestli si vyberou špice - vlčího či keese, mohla by to být ta nej volba.
assil
napsal(a):
Vlčí a kees mají trochu rozdílné povahy a lapina je ještě rozdílnější. Vlčí špic a kees nejsou vhodní k běhu, lapina zas není až tak nenáročná. Osobně podle toho zadání bych to viděla na keese a vypustit ten běh.
Já jsem psala už výše, že běh není podmínkou. Jen se teda zeptám, proč by špic nemohl běhat ? , to není rýpání, jen fakt nevím proč. Jak už jsem psala - jde o pohodový běh v přírodě, cca 8 km. No a v případě špice bych viděla jako plus to, že by nejspíš mohl běžet navolno a tím pádem nevidím moc rozdíl mezi 8 km běhu nebo procházkou . Jsem si zrovna myslela, že takový běh zvládne bez potíží každý pes (krom extrémů jako jsou nějací buldocí, obří mollos...) .
A ještě poprosím, jaký je rozdíl mezi vlčím a keesem? Já si doteď myslela, že je to jedno a to samé

marcelaamax
napsal(a):
Já jsem psala už výše, že běh není podmínkou. Jen se teda zeptám, proč by špic nemohl běhat ? , to není rýpání, jen fakt nevím proč. Jak už jsem psala - jde o pohodový běh v přírodě, cca 8 km. No a v případě špice bych viděla jako plus to, že by nejspíš mohl běžet navolno a tím pádem nevidím moc rozdíl mezi 8 km běhu nebo procházkou . Jsem si zrovna myslela, že takový běh zvládne bez potíží každý pes (krom extrémů jako jsou nějací buldocí, obří mollos...) .
A ještě poprosím, jaký je rozdíl mezi vlčím a keesem? Já si doteď myslela, že je to jedno a to samé
Jen tak OT, chodím běhat se svými tibety pohodových 5 km a kluci jsou nadšení, běhají rádi a šli by i víc. Takže si myslím, že těch 8 km musí zvládnout fakt každý pes
marcelaamax
napsal(a):
Špic má strmé úhlení nohou, proto taky tak jako cupitá a není tím stavěný na dlouhý rovnoměrný pohyb v cvalu. Taky když špic cválá, není to elegance jak u jiných psů, ale spíš jak když se řítí tank. Při procházkách si špic poklusává, ale tempo i tak má mnohem pomalejší i v klusu než například lapina. Jako on by to dal, to ne že ne, ale vhodný to pro něj moc není a když se k tomu přidá, že je to pes dost čuchací a procházkový a od jara do podzimu přes den na běh určitě nepoužitelný, tak prostě bych ten běh vypustila. Ideál pro špice je si poklusávat a čuchat.
Vlčí a kees se liší vzhledem i povahou, vlčí je víc hlídací, ostřejší, tvrdohlavější, kees je prostě přátelský rodinný pejsek.
Aha, to jsem nevěděla. V tom případě nevim, jestli ho budou chtít, kdyz má takové úhlení, že vlastně není schopný běhat (nebo teda je schopny,ale neni pro něj vhodné,nebo to tak alespoň vyznívá)Mě to právě přišlo jako zdravé, celkem "přírodní" plemeno, pro které nebude problém pár km běhat po louce 😀.
Řeknu jim, ať se zkusí zeptat ještě chovatelů :)
A jinak ono asi záleží na rychlosti běhu, ale já když běhám, tak fena na volno ) kluše, necvála, tak rychle nebezim 😀. Je fakt, že já taky spíš vyklusávám. A hlavně ani není řeč o dlouhém rovnomernem běhu, ale pes si může svým tempem i cuchat, pak popobehnout, klusat, atd...
Mě se to stejně moc nezdá, ale spice nějak neznám, takže to nebudu rozporovat 😉
napsal(a):
Jen tak OT, chodím běhat se svými tibety pohodových 5 km a kluci jsou nadšení, běhají rádi a šli by i víc. Takže si myslím, že těch 8 km musí zvládnout fakt každý pes
My jsme běhali s berňuchou, byl to spíš indiálnský běh, psi by to dali, no já ne
marcelaamax
napsal(a):
Aha, to jsem nevěděla. V tom případě nevim, jestli ho budou chtít, kdyz má takové úhlení, že vlastně není schopný běhat (nebo teda je schopny,ale neni pro něj vhodné,nebo to tak alespoň vyznívá)Mě to právě přišlo jako zdravé, celkem "přírodní" plemeno, pro které nebude problém pár km běhat po louce 😀.
Řeknu jim, ať se zkusí zeptat ještě chovatelů :)
A jinak ono asi záleží na rychlosti běhu, ale já když běhám, tak fena na volno ) kluše, necvála, tak rychle nebezim 😀. Je fakt, že já taky spíš vyklusávám. A hlavně ani není řeč o dlouhém rovnomernem běhu, ale pes si může svým tempem i cuchat, pak popobehnout, klusat, atd...
Mě se to stejně moc nezdá, ale spice nějak neznám, takže to nebudu rozporovat 😉
Ale tak on si pár km na louce naběhá, ale ne v kuse ve stejným tempu, možná se míjíme v představě, jako běh si představuju prostě souvislý 8 km dlouhý běh v tempu pomalejšího cvalu u psa. Špic prostě není pes, který by historicky hodiny pobíhal u ovcí nebo v lese, ale byl na dvorku, takže rychlý cval dává na chvíli. Pokud to má být běh v procházkovém tempu nebo s přestávkama, tak OK. Navíc fakt přes léto se přehřívá a ve vedru nedává ani moc procházky. Paradoxně lapina ty vedra snáší líp.

assil
napsal(a):
Špic má strmé úhlení nohou, proto taky tak jako cupitá a není tím stavěný na dlouhý rovnoměrný pohyb v cvalu. Taky když špic cválá, není to elegance jak u jiných psů, ale spíš jak když se řítí tank. Při procházkách si špic poklusává, ale tempo i tak má mnohem pomalejší i v klusu než například lapina. Jako on by to dal, to ne že ne, ale vhodný to pro něj moc není a když se k tomu přidá, že je to pes dost čuchací a procházkový a od jara do podzimu přes den na běh určitě nepoužitelný, tak prostě bych ten běh vypustila. Ideál pro špice je si poklusávat a čuchat.
Vlčí a kees se liší vzhledem i povahou, vlčí je víc hlídací, ostřejší, tvrdohlavější, kees je prostě přátelský rodinný pejsek.
I seveřani mají strmé úhlení...

lupus4
napsal(a):
I seveřani mají strmé úhlení...
hovadina, ale totální četla jste někdy vůbec standard ?
naopak jakáko-li odchylka, strmější či přeúhlení je překážkou vytrvalosti...
ČsV, klasika FCI sev (AM, SH, Sa, G) mají to nej úhlení a to jim právě umožňuje
tu nezměrnou vytrvalost
Hovadina to není. Seveřani mají určitě strmější úhlení než ČSV. I přesto jsou schopni běhu na dlouhé vzdálenosti...
Vlčího špice jsem sice při běhu viděla jen párkrát, a pravda většinou na výstavě, ale docela si dovedu představit, že těch 8 - 10 kiláků volnějším tempem dá. Kor, když by mohl běžet na volno. Otázkou je, jestli ho to bude bavit.
ale docela si dovedu představit, že těch 8 - 10 kiláků volnějším tempem dá. Kor, když by mohl běžet na volno.
to dá skoro každej pes, dokonce nás jednou sledovali na volno při přejezdu na bivak ve sněhu 16km lhasa apso, baset a ang. buldog. (ten se posledních 8 vez)
nemáte pravdu (ohledně seveřanů), u ČsV je opti úhlení hraniční, díky vlivu přeúhleného NO, ale hádat se s váma nebudu
čas na modlitbu

lupus4
napsal(a):
ale docela si dovedu představit, že těch 8 - 10 kiláků volnějším tempem dá. Kor, když by mohl běžet na volno.
to dá skoro každej pes, dokonce nás jednou sledovali na volno při přejezdu na bivak ve sněhu 16km lhasa apso, baset a ang. buldog. (ten se posledních 8 vez)
nemáte pravdu (ohledně seveřanů), u ČsV je opti úhlení hraniční, díky vlivu přeúhleného NO, ale hádat se s váma nebudu
čas na modlitbu
Jasně, taky se nechci hádat, ještě by to skončilo u přeměřování.