Dobrý den,
je mezi Vámi někdo, kdo by rozuměl místním vyhláškám atp? V našem těsném sousedství žije rodina, která chová hovězí dobytek, což by nebyl žádný problém, kdyby neměli všechny ohradníky potrhané a dobytek jim nechodil až k domu - cca 30 m od nás. Krávy potom v jakoukoli denní hodinu zahánějí tím, že na ně házejí petardy a dělobuchy, což na krávy funguje a odejdou, kam mají, nicméně nám celkem dost plaší psy. Nevíte náhodou, zda je nějakým způsobem ošetřena míra možného užívání pyrotechniky na jiné než obecní úrovni?
Díky moc za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To se musíte informovat u vás na obecním úřadě, obecní vyhlášky se různě dost liší. U nás je to omezeno pouze tak, že petardy do 22 hodin. A je fakt, že co chvíli někdo slaví narozeniny a běžně se odpaluje.

Nebylo by snazší otočit se na tom, že nemají skot zajištěný proti úniku...?
napsal(a):
Nebylo by snazší otočit se na tom, že nemají skot zajištěný proti úniku...?
To by asi nebylo, on ten skot víceméně uniká v rámci jejich pozemku. Mě víceméně nejde o ten skot, bydlíme na vesnici a občas se prostě stane, že se tam roztrhne ohradník, tady vyvalí sloupek, s tím nemám problém a chápu to, jen způsob zahánění je poněkud nešťastný.... Normální chovatel/zemědělec/pěstitel opraví plot a má hotovo, tady nee, tady se zahánějí už druhý měsíc krávy petardama :)
MajkaP
napsal(a):
Já si tedy nejsem jistá nějakými vyhláškami ohledně petard, ale řekla bych že "házení petard na krávy" není adekvátní způsob manipulace. Dost bych si myslela, že je to spíš kvalifikovatelné jako týrání.
Možná ano, možná ne, nevím, nepoužívám, nesoudím v tomhle ohledu, jen to prostě narušuje náš režim a režim psů. Klasický petardy zvládají, ale hází i nějaký dělobuchy a to už jim dost vadí....
Každopádně i kdyby, dokázali bychom je uhnat na věcech jako že to hází jejich desetiletý děti a mají z toho strašnou pr*el, ale mě by stačilo kdyby byl klid :)

Něco k obraně lze vybrat tady : http://spolecnostprozvirata.cz/kampane/stopzabavnipyrotechnice/
Vybráno :
Policie je jedinou institucí, která má možnost a legislativní oporu pro okamžitý zásah proti škoditelům.
OBČANÉ
– Mohou přivolat okamžitě Policii ČR, jsou-li svědky odpalování ZP a pravděpodobného porušování zákonů. Požádat policisty/policii písemně o sdělení informace, jaká opatření byla provedena a zda-li bylo kladně rozhodnuto o zahájení řízení o spáchání přestupku se škoditelem.
– Mohou pořizovat důkazy (fotit, natáčet), mít další svědky, je-li postiženo zvíře, které lze odvézt k veterináři, učinit tak a převzít si přesné odborné veterinární vyjádření.
– Mohou předkládat podněty na podezření ze spáchání přestupku dotčeným orgánům.
– Mohou žádat svoji obec, aby přijala vyhlášku omezující použití ZP.
– Mohou požádat svoji obec, aby neprováděla ohňostroje a podobné pyrotechnické akce, které by byly hrazeny navíc z obecního rozpočtu.
– Mohou požádat obec aby osvětově působila.
– Případně si mohou zajistit měření hluku a vibrací odborné firmy na danou dobu.
– Mohou informovat o škodlivosti ZP.

ssuchos
napsal(a):
Možná ano, možná ne, nevím, nepoužívám, nesoudím v tomhle ohledu, jen to prostě narušuje náš režim a režim psů. Klasický petardy zvládají, ale hází i nějaký dělobuchy a to už jim dost vadí....
Každopádně i kdyby, dokázali bychom je uhnat na věcech jako že to hází jejich desetiletý děti a mají z toho strašnou pr*el, ale mě by stačilo kdyby byl klid :)
To mně teda nepřijde normální. U nás je taky farmář, krávy na pasvinách má všude kolem, ale tohle by ho vážně nenapadlo. Když zahání krávy na zimu do haly, tak o tom ani nevíme.

Taky máme okolo krávy. Farmář je přesunuje i na dost velké vzdálenosti. Jsou pochopitelně zvyklé mít na pastvě cisternu s vodou. Krávy jdou za traktorem s cisternou nikdo je nemusí honit.
Toho dovedu, jehož děti hází po kravách petardy, bych nahlásila .

"Mně nevadí týrání zvířat, jen ať je týrají potichu."
napsal(a):
Nene, takhle to určitě myšleno není. Samozřejmě mi to není příjemné co se týče těch zvířat, ale už se nám povedlo docílit aspoň toho, že ty krávy nakrmí atp., když je nekrmili a bučely tady tři dny hlady, domlouvali jsme, vyhrožovali a nakonec hlásili. Samozřejmě se strhla lavina kontrol na naše hospodářství, naštěstí nikdy nic nenašli, ale nechci zase začít s přestřelkou kontrol a udání - je mi to dost proti srsti.

A vy jste opravdu viděli, že jsou to petardy? Protože my máme u krav bič, který vydává stejný zvuk.

ssuchos
napsal(a):
Nene, takhle to určitě myšleno není. Samozřejmě mi to není příjemné co se týče těch zvířat, ale už se nám povedlo docílit aspoň toho, že ty krávy nakrmí atp., když je nekrmili a bučely tady tři dny hlady, domlouvali jsme, vyhrožovali a nakonec hlásili. Samozřejmě se strhla lavina kontrol na naše hospodářství, naštěstí nikdy nic nenašli, ale nechci zase začít s přestřelkou kontrol a udání - je mi to dost proti srsti.
To je nějaký ignorant, ne? Nám když tady abnormálně bučí krávy, tak nás farmář informuje, že jim právě sebrali telata, ať se nedivíme. Ono to zrovna není příjemný a prostě vás napadne, že se něco děje.

napsal(a):
No jo, ale každej bere týrání zvířat ze svýho pohledu. Jedna moje známá, kdyby viděla, jak to chodí na vesnicích, že se tady dělají obecní zabíjačky, tak by ji klepla pepka.
napsal(a):
A vy jste opravdu viděli, že jsou to petardy? Protože my máme u krav bič, který vydává stejný zvuk.
jsou to klasické petardy a dělobuchy, on má frajet tři děti 10, 11 a 12 let, dítě přijde, veme petardu zapálí, hodí, kráva běží zpátky na pastvinu, děti mají radost, rodiče jsou rádi, že se o ně nemusí starat.... Nicméně náš starosta mi slíbil, že jim zkusí znovu domluvit, což už se párkrát stalo a nepomohlo, tak uvidíme...
ssuchos
napsal(a):
jsou to klasické petardy a dělobuchy, on má frajet tři děti 10, 11 a 12 let, dítě přijde, veme petardu zapálí, hodí, kráva běží zpátky na pastvinu, děti mají radost, rodiče jsou rádi, že se o ně nemusí starat.... Nicméně náš starosta mi slíbil, že jim zkusí znovu domluvit, což už se párkrát stalo a nepomohlo, tak uvidíme...
Proboha, co to je za debily?! 😱
Natočila bych to na video, a dala podnět na KVS - nejen kvůli těm zvířatům, ale i kvůli těm dětem! Co z nich asi vyroste při takové výchově...?! 🤮

Strašný...