Zdravím v čase předvánočním!
Jen jsem se chtěla zeptat - spíš ze zajímavosti - je třeba hluchota u staršího psa na stejné bázi jako presbyakusie (stařecká hluchota) u lidí? Trpí psi také na aterosklerózu, zvýšené lipidy, apod.? Nějak se mi nelíbí, že ta naše křižovatka je ve 12 letech už fakt fest hluchá! Plus teda lenost - excelentní...ale nevím, jestli to právě nejde na vrub stárnutí. On by nejraději celej den proležel na gauči. Ráno na vycvrknutí prý musí být skoro "vykopnut" z baráku...
Něco se mi plete, že zde kdysi "Bodlinka" psala něco právě o ateroskleróze, že je to jiné než u lidí. Nebo to bylo u koček? Už si to právě moc nepamatuji...
A k tomu mám takový dotaz na vás, když se vám bude chtít odpovědět. Kdy/v jakém věku jste zaznamenali výrazné projevy stárnutí u psa? Já vím - rozdíl velká plemena/malá plemena. Mě by to nejvíc zajímalo právě u vestajů. Náš úplně první, kterého jsme měli, když jsem byla malé dítě, zemřel opravdu stářím ve věku 17 let, a to tak, že si lehl do své krabičky (tehdy žádné spešl pelechy nebyly), usnul a už se neprobudil. Nádherná smrt!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že zvýšená potřeba spánku opravdu souvisí se stářím (analogicky jako u štěňat). Pozoruju to doma taky, pes spí víc než dřív, mnohem hlubším spánkem s živějšími sny. Když ho musím vzbudit (pokud to není zcela nutné, nikdo ho nebudí), musím s ním skoro “zatřást” (s nadsázkou, prosím) a je vidět, jak je v první chvíli zmatený a rozespalý. Dřív byl zcela bdělý v řádu jednotek sekund, stačilo vzít do ruky kabát...
Zklidnil se cca v deseti letech, výrazněji začal stárnout loni v zimě (letos oproti loňsku vypadá o mnoho lépe, asi zase “omládl”). Zdravotně je na tom dobře - kromě bradavic a tukových bulek vypadá v pořádku. V šeru trochu hůř vidí na dálku (asi jako já :-) ), ale není to nic dramatického. Slyší dobře, ale má značně prodloužený reflexní oblouk (např. u odložení za chůze mu trvá tak tři kroky než mu dojde, co po něm chci - dřív by to zapíchl na místě). Epilepsii má desátým rokem, to nepočítám. Oficiálně je to střední pes, reálně spíš velký - MOK, 70 cm v kohoutku, 30 kg. Na jaře mu bude 14 let.
Stran analogií mezi lidskými a psími onemocněními se nevyjadřuji, na to nemám vzdělání.
No, tak to jsem Vám vlastně vůbec nepomohla... Hlavně že se vykecávám, že. :-))
Edit: Mám v okolí F1 kříženku dobrmana v podobném věku (13+) a velikosti jako je ta moje potvůrka, a ta nevypadá vůbec dobře. Má závažné problémy s pohybovým aparátem (podpořené vysokým stupněm DKK), je hluchá a obávám se, zda nemá osteosarkom (doufám, že nemá!).

Píšu jen k druhý otázce. U psa pozoruju přesun do úrovně "senior" cca od 11-12 let. Pes je střední velikost, očekávám dožití 14-15 let, pokud se nestane nic zásadního.
Projevy jsou zatím ale pouze v určitým úbytku energie. Magor je to pořád, venku stále běhá jako šílenec. Jen už míň často a divočení provádí kratší dobu. Pozoruju zvýšený riziko, že se při divočení přizabije, protože tlapky nestíhají a nevydrží tolik.

Tak já pozoruju vyšší spavost až lenost u Pana Psa tak poslední rok. Jde to ruku v ruce s nemocným srdcem, takže se moc není čemu divit.
Zhruba stejnou dobu pozoruju selektivní hluchotu, aneb jak dříve poslechl povel,tak teď ho zdárně ignoruje. Jeho reflexní oblouk byl vždycky delší, ale teď má velikost duhy za letní bouřky. Zkrátka je to už trochu svéhlavý stařec, beru to tak a neprotestuju.
Obecně sluch i zrak bych řekla v pořádku,nepozoruju výrazné zhoršení. Pohyb špatný.
Obří plemeno, bude mu osm.
napsal(a):
Myslím, že zvýšená potřeba spánku opravdu souvisí se stářím (analogicky jako u štěňat). Pozoruju to doma taky, pes spí víc než dřív, mnohem hlubším spánkem s živějšími sny. Když ho musím vzbudit (pokud to není zcela nutné, nikdo ho nebudí), musím s ním skoro “zatřást” (s nadsázkou, prosím) a je vidět, jak je v první chvíli zmatený a rozespalý. Dřív byl zcela bdělý v řádu jednotek sekund, stačilo vzít do ruky kabát...
Zklidnil se cca v deseti letech, výrazněji začal stárnout loni v zimě (letos oproti loňsku vypadá o mnoho lépe, asi zase “omládl”). Zdravotně je na tom dobře - kromě bradavic a tukových bulek vypadá v pořádku. V šeru trochu hůř vidí na dálku (asi jako já :-) ), ale není to nic dramatického. Slyší dobře, ale má značně prodloužený reflexní oblouk (např. u odložení za chůze mu trvá tak tři kroky než mu dojde, co po něm chci - dřív by to zapíchl na místě). Epilepsii má desátým rokem, to nepočítám. Oficiálně je to střední pes, reálně spíš velký - MOK, 70 cm v kohoutku, 30 kg. Na jaře mu bude 14 let.
Stran analogií mezi lidskými a psími onemocněními se nevyjadřuji, na to nemám vzdělání.
No, tak to jsem Vám vlastně vůbec nepomohla... Hlavně že se vykecávám, že. :-))
Edit: Mám v okolí F1 kříženku dobrmana v podobném věku (13+) a velikosti jako je ta moje potvůrka, a ta nevypadá vůbec dobře. Má závažné problémy s pohybovým aparátem (podpořené vysokým stupněm DKK), je hluchá a obávám se, zda nemá osteosarkom (doufám, že nemá!).
Pomohla jste mi, navíc děkuji za reakci.
Cituji:
"Když ho musím vzbudit (pokud to není zcela nutné, nikdo ho nebudí), musím s ním skoro “zatřást” (s nadsázkou, prosím) a je vidět, jak je v první chvíli zmatený a rozespalý."
Tak přesně takto to teď je u nás. Přijedu na víkend, dřív se pes mohl zbláznit radostí, že mě vidí, zazvonila jsem na zvonek u dveří a zevnitř kňučení, pískání a přes sklo bylo vidět jak se radostí otáčí dokolečka a přivolává někoho, aby mi otevřel. Teď prakticky pravidelně spí, já k němu přijdu, a vždy chvíli na něj potichu hledím , a onehdá jsem jej fakt jen jemně pohladila po čumáku...a skoro nic, možná mírné zavrtění ocasem. Zato když se probere úplně a pochopí, že jsem přijela já, tak ta radost je stejná jako dřív - tak aspoň za to jsem vděčná!

Reflexní oblouk velikosti duhy za letní bouřky pobavil. 🤣👌

"Zhruba stejnou dobu pozoruju selektivní hluchotu, aneb jak dříve poslechl povel,tak teď ho zdárně ignoruje."
Ehm... "rozvolňování" výchovy probíhá zdárně i u nás. Nevím, jak to dáme až do konce. Já mu to toleruju, v rámci možností, ale jestli takhle máme pokračovat ještě dva-tři roky...? :D

Ještě bych dodala, že psovi také ubývá schopnost sebeovládání. V praxi to znamená více štěkání, více emocí, více vyvádění, přehánění. Vždycky byl v některých věcech hérečka, tak teď je ještě víc.
napsal(a):
Tak já pozoruju vyšší spavost až lenost u Pana Psa tak poslední rok. Jde to ruku v ruce s nemocným srdcem, takže se moc není čemu divit.
Zhruba stejnou dobu pozoruju selektivní hluchotu, aneb jak dříve poslechl povel,tak teď ho zdárně ignoruje. Jeho reflexní oblouk byl vždycky delší, ale teď má velikost duhy za letní bouřky. Zkrátka je to už trochu svéhlavý stařec, beru to tak a neprotestuju.
Obecně sluch i zrak bych řekla v pořádku,nepozoruju výrazné zhoršení. Pohyb špatný.
Obří plemeno, bude mu osm.
"Jeho reflexní oblouk byl vždycky delší, ale teď má velikost duhy za letní bouřky."
No tak toto je ovšem excelentní příměr!
Pokud si na to někdy vzpomenu, tak jej s dovolením použiju taky .

fikovnice
napsal(a):
Pomohla jste mi, navíc děkuji za reakci.
Cituji:
"Když ho musím vzbudit (pokud to není zcela nutné, nikdo ho nebudí), musím s ním skoro “zatřást” (s nadsázkou, prosím) a je vidět, jak je v první chvíli zmatený a rozespalý."
Tak přesně takto to teď je u nás. Přijedu na víkend, dřív se pes mohl zbláznit radostí, že mě vidí, zazvonila jsem na zvonek u dveří a zevnitř kňučení, pískání a přes sklo bylo vidět jak se radostí otáčí dokolečka a přivolává někoho, aby mi otevřel. Teď prakticky pravidelně spí, já k němu přijdu, a vždy chvíli na něj potichu hledím , a onehdá jsem jej fakt jen jemně pohladila po čumáku...a skoro nic, možná mírné zavrtění ocasem. Zato když se probere úplně a pochopí, že jsem přijela já, tak ta radost je stejná jako dřív - tak aspoň za to jsem vděčná!
To bude věkem, nedělala bych si kvůli tomu starosti. Odpočívají, nabírají sílu. Já ráno pravidelně budím psa už ustrojená v kabátu i čepici, a vidím na něm, jak po probuzení přemýšlí o tom, že jsem divná, že nemám pyžamo. No a jak mu spícímu ráno dávám léky, to už jsem psala do vlákna o podivnostech. :-)
Je to podobné i u lidí. Od určitého věku si jich také spousta chodí lehnout po obědě.
napsal(a):
Ještě bych dodala, že psovi také ubývá schopnost sebeovládání. V praxi to znamená více štěkání, více emocí, více vyvádění, přehánění. Vždycky byl v některých věcech hérečka, tak teď je ještě víc.
Tak to zas u nás ne. Ale jak jsem psala v jiném vlákně, je hodně žárlivý na sousedovic pastevce. Bohužel to zavinila příbuzná krmením pastevce přes plot!
Žádné rady ani domlouvání nemají smysl. Dlužno dodat, že ale zrovna tito sousedi si pořizují psy jak na běžícím pásu a vyloženě dle módnosti - ohař, labík, BOCka, teď pastevec. Životnost psů je u nich tak max. 5 let a péče otřesná!
napsal(a):
To bude věkem, nedělala bych si kvůli tomu starosti. Odpočívají, nabírají sílu. Já ráno pravidelně budím psa už ustrojená v kabátu i čepici, a vidím na něm, jak po probuzení přemýšlí o tom, že jsem divná, že nemám pyžamo. No a jak mu spícímu ráno dávám léky, to už jsem psala do vlákna o podivnostech. :-)
Je to podobné i u lidí. Od určitého věku si jich také spousta chodí lehnout po obědě.
Děkuji Vám! To víte, je to nejen právoplatný člen rodiny, ale taky nejvíce rozmazlovaný člen a já - možná tím, že jej nevidím denně - ty projevy stárnutí vnímám jako jaksi rapidní...

napsal(a):
"Zhruba stejnou dobu pozoruju selektivní hluchotu, aneb jak dříve poslechl povel,tak teď ho zdárně ignoruje."
Ehm... "rozvolňování" výchovy probíhá zdárně i u nás. Nevím, jak to dáme až do konce. Já mu to toleruju, v rámci možností, ale jestli takhle máme pokračovat ještě dva-tři roky...? :D
Jako je to peklo. Ignorace hodná aristokrata mě přivádí k šílenství. A když připočteme jeho odvěké přesvědčení o vlastní nesmrtelnosti, je to fakt o hubu. Auto? Uhne...jako vždycky.
Takže toleruju, dokud nejde do tuhého,pak si i dovolím na Jeho Jasnost zvýšit hlas.
Ale sakra, ten pes už vůbec neposlouchá... Slyší, neposlouchá.

Stárnutí jsem u nebožky pozorovala od 12 roku, milovala naše dlouhé houbaření a v té době mi často ukazovala, jestli už nejdem tudy k autu nebo tudy a tady by to taky šlo...., prostě už jí to zmáhalo chodit po lese, prodírat se křovím a hopsat přes klacky, ale nekulhala, jen se obtížnějí zvedala po delším ležení (který senir ne)
Po nějaké návštěve u veta mi řekl, že už jistě špatně vidí, psi mají takovou zvětšenou zašedlou zorničku ...povídám doktore, kyž pustím od linky salám, chytího jako štika....s hluchotou to bylo horší, to fakt hluchla....ani nepoznala, že už jsem doma....ráno při vstávání ani nepohla brvou (pelech u mojí postele) tak jsem opatrně po ní zašátrala nohou, jestli není náhodou už ztuhlá (vím černý humor) ...dožila se v dobré stařecké kondici 14,5 let , odešla ráz na ráz. nikdo to nečekal.

fikovnice
napsal(a):
Děkuji Vám! To víte, je to nejen právoplatný člen rodiny, ale taky nejvíce rozmazlovaný člen a já - možná tím, že jej nevidím denně - ty projevy stárnutí vnímám jako jaksi rapidní...
Mě to hodně sebralo loni, takže Vám naprosto rozumím. Buďte silná.

napsal(a):
Jako je to peklo. Ignorace hodná aristokrata mě přivádí k šílenství. A když připočteme jeho odvěké přesvědčení o vlastní nesmrtelnosti, je to fakt o hubu. Auto? Uhne...jako vždycky.
Takže toleruju, dokud nejde do tuhého,pak si i dovolím na Jeho Jasnost zvýšit hlas.
Ale sakra, ten pes už vůbec neposlouchá... Slyší, neposlouchá.
Ano, ano, já mu někdy říkám Samostatná jednotko.
Nebo i kolikrát vysvětluju manželovi "neřeš to, on je starej, on už nemusí poslouchat".
Tuhle se kámoška divila, proč si psa jdu odlovit z křoví, když mi na moje volání prděl, a přemýšlela, že už možná pes špatně slyší. Musela jsem přiznat, že sluch má zcela v pořádku....
Ale dneska mě teda v jednom momentě nakrknul a normálně dostal "za trest" řadovku. Dokonce i "lehni" a odložení jsem mu dala!

U nás je teď cvičení dost v kurzu - pes chce každý večer. Nejoblíbenější je aktuálně chůze u nohy s velkým množstvím otoček a změn směrů a tempa, a odložení za chůze ve stoje. Překvapilo mě, že když ho nechám stát uprostřed silnice, zůstane tam, i když se ztratím z dohledu. To koukám, naposledy jsme něco takového dělali... někdy tak v roce 2012 si myslím. 😅 Ale povolené mravy stran jídla (“mami, mami, já mám na něco chuť!”) jsou hrozné, to tedy taky nevím, jak dlouho vydržím! Kdo má rád studio Ghibli, pochopí - mám doma Ponjo.
https://m.youtube.com/watch?v=bNxSJIjHIt8

Také mám psici hluchou. Chvíli jsem si myslela, že "slyším, ale poslouchat nebudu". Že neslyší jsem poznala, když zatroubil pošťák u vrat a ona ani brvou nehla. Když na procházce hodně zařvu, přiběhne, ale s výrazem "co jsem provedla ?" Nevím, jak pozná, že jsem zařvala. Tak, kromě procházek u nás, chodí na flexi. Bohužel si na něm zvykla, že ona vodí mě a že jdu za ní.
Jak neslyší, tak je o to víc uštěkanější. A o to víc na mně závislejší. Nevím, co je rozmazlenost a co už by mohla být sep. úzkost. Pohybově je v kondici. Nedávno si dala závody s autem ( hodně nepříjemné ). Ale někdy zkrátí vycházku. Zastaví se a když " tak jdem domů ?", tak kluše k domovu.
Za měsíc jí bude 12.
Náš poloviční stájový mix ( 27 kg) se cca v osmi letech uklidnil a bylo vidět, že radši hlídá z pozice na boudě, kde se může vyhřívat na sluníčku a jít " zasáhnout" až ve správný čas. Do té doby spíš kontroloval území obcházením. V deseti začal mít problémy se zrakem, několikrát jsme řešili nějaký akutní zánět a videl potom hůř, hlavně za šera. S pohybem ani sluchem neměl vůbec problém, bohužel ve dvanácti letech odešel náhle za pár dnů ( problém s močovou soustavou, ale vetům se nepodařilo zjistit přesnou příčinu).
Předtím jsme měli 100% vestaje, tak 15 kilo. Byl to takový čertík, do 14 ti naprosto zdravý psík, pak začal tloustnout, lenivět, vyžadovat klid- neměl nikdy moc rád malé děti a bylo ho potom potřeba hlídat, pokud nějaké bylo poblíž a hrozilo , že ho bude obtěžovat. Sluch a zrak se začaly zhoršovat, tak tři roky ještě fungoval celkem aktivně, od sedmnácti se už jen spokojeně batolil na zahradě a případně prohnal nějakého ptáka, když si ho všimnul, neslyšel vůbec, něco viděl... Nakonec jsme ho nechali uspat, když v 19ti dostal zápal plic. Pohybové byl na tom velice dobře až do konce...
napsal(a):
Mě to hodně sebralo loni, takže Vám naprosto rozumím. Buďte silná.
Děkuji Vám ještě jednou!
Já to beru tak, že fakt rychle schází, ale zas když se probere ze spánku (po delší době), tak ta radost ze mě je pořád stejná a nefalšovaná! A teď nevím, jestli jste to psala Vy nebo někdo jiný, je na něm tedy vidět, že se mu z lehu fakt hodně blbě vstává. Ale ve shodě s tím příspěvkem musím napsat, že kdyby někdo viděl poránu mě, jak se plazím po bytě, tak by si myslel, že mi táhne na 110 let!
MajkaP
napsal(a):
Náš poloviční stájový mix ( 27 kg) se cca v osmi letech uklidnil a bylo vidět, že radši hlídá z pozice na boudě, kde se může vyhřívat na sluníčku a jít " zasáhnout" až ve správný čas. Do té doby spíš kontroloval území obcházením. V deseti začal mít problémy se zrakem, několikrát jsme řešili nějaký akutní zánět a videl potom hůř, hlavně za šera. S pohybem ani sluchem neměl vůbec problém, bohužel ve dvanácti letech odešel náhle za pár dnů ( problém s močovou soustavou, ale vetům se nepodařilo zjistit přesnou příčinu).
Předtím jsme měli 100% vestaje, tak 15 kilo. Byl to takový čertík, do 14 ti naprosto zdravý psík, pak začal tloustnout, lenivět, vyžadovat klid- neměl nikdy moc rád malé děti a bylo ho potom potřeba hlídat, pokud nějaké bylo poblíž a hrozilo , že ho bude obtěžovat. Sluch a zrak se začaly zhoršovat, tak tři roky ještě fungoval celkem aktivně, od sedmnácti se už jen spokojeně batolil na zahradě a případně prohnal nějakého ptáka, když si ho všimnul, neslyšel vůbec, něco viděl... Nakonec jsme ho nechali uspat, když v 19ti dostal zápal plic. Pohybové byl na tom velice dobře až do konce...
Týýý brďo, 19 let - to je teda už úctyhodný věk!

"Ale ve shodě s tím příspěvkem musím napsat, že kdyby někdo viděl poránu mě, jak se plazím po bytě, tak by si myslel, že mi táhne na 110 let! "
A nejhorší je, když po mně hned poránu někdo něco chce, když musím "do akce" sotva oči otevřu. Potřebuji pomalu, opatrně startovat a aspoň malé "zahřívací kolo". :-))
To psice zatím vyskakuje dobře, zatřepe kožichem a je nachystaná.

fikovnice
napsal(a):
Děkuji Vám ještě jednou!
Já to beru tak, že fakt rychle schází, ale zas když se probere ze spánku (po delší době), tak ta radost ze mě je pořád stejná a nefalšovaná! A teď nevím, jestli jste to psala Vy nebo někdo jiný, je na něm tedy vidět, že se mu z lehu fakt hodně blbě vstává. Ale ve shodě s tím příspěvkem musím napsat, že kdyby někdo viděl poránu mě, jak se plazím po bytě, tak by si myslel, že mi táhne na 110 let!
Radost a životní elán jsou nenahraditelné.
U nás je aktuálně vstávání a pohyb zcela ok (loni to bylo špatný), spíš trvá, než mu do mozku dojde informace, že má vůbec vstávat. 😅 Sice je vidět, že jsou zadní nožičky maličko slabší, protože ta svalová opora už není, co bývala (lehká stařecká atrofie), ale stále je to solidní. Když vezmu psa na hodinu, na dvě do lesa, zvládá (zvládl by i víc, ale mám nastavená určitá režimová opatření kvůli epi). Ten Celadrin je opravdu zázrak, po dlouhodobém pravidelném podávání mám úplně jiného psa. Asi to opravdu něco poléčilo, protože když ho na nějakou dobu vysadím, potíže se už nevrací (zpočátku to bylo do dvou dnů vidět). Tak už ho podávám pouze v nějakých “udržovacích” cyklech. Přidávám odkaz, kdyby Vás to zajímalo. Já kupovala na zdejší doporučení. Tehdy pes i venku na rovném chodníku zakopával a padal tak, že nebyl schopný se sám zvednout...
https://www.alavis.cz/cs/pece-o-klouby/11-alavis-celadrin-500-mg.html
Náš starší pes (13,5) slyší už hodně blbě, a i když náhodou slyší, tak prostě nedbá. Byl vždycky hodně poslušnej, ale co zestárnul, asi tak zhruba od těch 11 let, tak má nějaký naše povely dost na háku. Ne že by dělal nějaký naschvály, ale když se třeba rozhodne, že se mu nějak pes líbí a půjde k němu, tak funguje jenom mu manuálně zabránit. Taky na nás poslední rok štěká, když neseme misku se žrádlem, to dřív nedělal, a jak už tu padlo, tak fakt hodně a tvrdě spí. Na procházky jsem začala zase nosit piškoty, díky tomu po mně víc kouká, jinak to moc neřeším, prostě má zvláštní režim a já jsem za to jeho zlobení coby za projev určitý vitality vlastně ráda. Ke psům i lidem je pořád maximálně smířlivej, takže nic z toho, co podniká, nevadí.
Mladší pes má úplně jinej režim, ale to mi přijde přirozený, každýmu dle jeho potřeb a zásluh :-D.

MajkaP
napsal(a):
A máte někdo zkušenosti s psími geriatriky? Kamarádka má patnáctiletou JRT, ta je skoro slepá ( po úraze) i hluchá, jednu dobu to s ní celkové vypadalo fakt bledě, ale u veterináře jí doporučili nějaké prášky , prý na prokrvení ( bohužel nevím název) a hodně se zlepšila...
Karsivan nejspíš, bere ho teď asi 4 měsíce Worka. Zlepšení nepozoruju.

Karsivan nezabírá na jiné zdravotní problémy. Když pes kulhá, modrá mu jazyk atd.
napsal(a):
Karsivan nezabírá na jiné zdravotní problémy. Když pes kulhá, modrá mu jazyk atd.
Na srdce dostal enap s furonem. Na nohy už nejspíš nepomůže nic.
Do placu: před časem jsem vyžebrala previcox. Je to prý na týden a mám mu to zkusit dát, ale vet to moc nedoporučoval, v jeho věku se mu to zdál velký risk pro játra. Pak se pes zlepšil, tak jsem mu to nedala. Teď mě napadlo, mu to zkusit dát, ale zapomněla jsem, jestli mu můžu dát třeba tabletu a čekat, jestli bude lepší, nebo musí využívat těch 7, aby to bylo lepší? Ví někdo?

lesnížínka
napsal(a):
Na srdce dostal enap s furonem. Na nohy už nejspíš nepomůže nic.
Do placu: před časem jsem vyžebrala previcox. Je to prý na týden a mám mu to zkusit dát, ale vet to moc nedoporučoval, v jeho věku se mu to zdál velký risk pro játra. Pak se pes zlepšil, tak jsem mu to nedala. Teď mě napadlo, mu to zkusit dát, ale zapomněla jsem, jestli mu můžu dát třeba tabletu a čekat, jestli bude lepší, nebo musí využívat těch 7, aby to bylo lepší? Ví někdo?
Nechte udělat psovi rozbor krve a moči. A bude se vědět, zda je to risk pro játra nebo ne. Když to vet nedoporučí, nemělo by vás nic takového napadnout podávat bez rozborů. Můžete si tím psa klidně oddělat.

MajkaP
napsal(a):
A máte někdo zkušenosti s psími geriatriky? Kamarádka má patnáctiletou JRT, ta je skoro slepá ( po úraze) i hluchá, jednu dobu to s ní celkové vypadalo fakt bledě, ale u veterináře jí doporučili nějaké prášky , prý na prokrvení ( bohužel nevím název) a hodně se zlepšila...
Agapurin? Používá se i u lidí. Slepota, hluchota způsobené poruchami periferního cévního zásobení.

napsal(a):
Na kulhání ne, na modrý jazyk by mohl, pokud by se jednalo o slabé srdce.
MajkaP
napsal(a):
Moje nejstarší xJRT má 14,5 let. Hluchá je jak poleno, zrak už taky ztrácí. Ale venku běhá jak pometlo. Na to, že prvních cca šest let života strávila v množírně jako pokladnička, je ale překvapivě zdravá. Klep klep klep. Návštěvy, které jdou s námi na procházku, bývají docela paf, když jim řeknu její věk. To, že mozek už není z nejbystřejších, se na ní dost překvapivě projevilo tím, že "zapomněla" všechny ty životní hrůzy a začala se chovat jako normální šťastnej pes...
Druhé nejstarší xJRT je něco málo přes čtrnáct a ta je na tom o dost hůř. Jak zdravotně, tak se stařeckou demencí. A to žila ještě do nedávna v rodině...
Naše nejstarší adoptovaná parsonka má 17,5 roku!

On prostě nemůže jít normálně....

napsal(a):
On prostě nemůže jít normálně....
Jak můžete takhle čiperného jinocha prezentovat v tématu o senilních seniorech?

napsal(a):
Jak můžete takhle čiperného jinocha prezentovat v tématu o senilních seniorech?
"Bohužel" - nebo bohudík? - je to stále naše realita, nikoliv asi každodenní, ale párkrát do týdne určitě. Stoupá pouze poměr případů, kdy si přitom něco udělá a já mám pak "radost" a přemýšlím, jak to budu ošetřovat a on má "radost", že ho chci zase ošetřovat, přitom mu nic není a paničko radši jdi dělat něco smysluplnýho....
A protože nevím, kdy se přesně narodil, s přelomem roku ho začínám řadit o rok výše, tedy k 13letým.

Bohudík, určitě bohudík. My už opravdu jen pošouráme po ulici a domů, lehnout si a spát.
Upřímně vám závidím.
Kam byste prosím šli se psem, u kterého máte podezření, že začal blbě slyšet? Existuje něco jako psí ORL, nebo nevíte o někom v Praze a okolí, kdo se na to specializuje? Uši má pes čistý, hlavou netřepe, ani ji nenaklání a je to podobný doma i venku. Navíc na gesta stále "poslouchá" a i se sám průběžně otáčí, jestli něco nechci, tak si nemyslím, že je za tím nějaká háravka venku. Je mu teprve 5 :-/

Zoia
napsal(a):
Kam byste prosím šli se psem, u kterého máte podezření, že začal blbě slyšet? Existuje něco jako psí ORL, nebo nevíte o někom v Praze a okolí, kdo se na to specializuje? Uši má pes čistý, hlavou netřepe, ani ji nenaklání a je to podobný doma i venku. Navíc na gesta stále "poslouchá" a i se sám průběžně otáčí, jestli něco nechci, tak si nemyslím, že je za tím nějaká háravka venku. Je mu teprve 5 :-/
zeptat se telefonicky na vaší veterině?? Tak bych to řešila já.
napsal(a):
zeptat se telefonicky na vaší veterině?? Tak bych to řešila já.
Taky bych to tak řešila, jezdíme na kliniku a myslím si, že tam mají asi nejlepší přehled, kam se obrátit v případě průšvihu, na kterej nestačí.
Mně přijdou hlavně nebezpeční takoví ti veti ala stará škola, kteří mají potřebu všechno vyřešit ve své ordinaci.
Zoia
napsal(a):
Ať nejdřív uši prohlídnou u vás na veterině. Uvidí,jestli jsou uši čisté i uvnitř,jestli nejsou poškozené bubínky. Řešila jsem náhlou hluchotu u jedný čubiny loni v létě, z ničeho nic fakt skoro hluchá. Uši čistý, neklepala hlavou,nedrbala se. Na veterině zjistila vetka,že je má totál zanesený bordelem,ale až hodně hluboko, takže to čubina nemohla vyklepat a udělala se tam skoro zátka. Dostala jednorázově na měsíc Neptru do obou uší a po pár dnech vualáááá hluchá najednou slyšela takže bych začala od nejjednoduššího
Díky všem. My nemáme jednoho svýho veta, většinou jezdíme na Stodůlky, kde je doktorů hodně a ne všichni mi přijdou dobří. Tak jsem si říkala, že kdyby to bylo s ušima jako se zubama, tak bych to vzala rovnou k tomu "ušaři". Začneme teda klasicky, a když by se nic nenašlo a ani nás nikam nenasměrovali. Na ten Bayer test se taky zeptám
.
->Janaa - v něco takovýho dost doufám, pes teda není úplně hluchej, tak do 5-8 metrů slyší, ale pravda je, že to taky přišlo nějak najednou. Nejdřív si začal stěžovat muž, že pes neposlouchá a má na háku, mně fungoval normálně, ale pak mi došlo, že já narozdíl od něj hodně používám spolu se slovníma pokynama ruce. Tak jsem se na to víc zaměřila a udělala pár pokusů s gestama i bez, a fakt to vypadá, že začal dost blbě slyšet
Naší nejstarší jezevčici Báře bylo na Nový rok 16 let - první příznaky opravdového stáří začaly tak před dvěma lety, kdy začala špatně vidět, momentálně nevidí skoro vůbec, ale orientuje se docela dobře.
Asi před rokem se jí rapidně zhoršil sluch, také jí musím poklepat na tělo, když jí volám a ona spí, nebo zarachtat miskou, na to slyší dobře, ale o to víc štěká. Jinak fyzicky je docela v pořádku, odběry krve jsou ok. Poslední půlrok už nevydrží dlouho s močí, takže na stará kolena jsme zavedli plínku, jinak samozřejmě venčit chodíme hodně často.
Mám ještě dva jezevčíky, už také pomalu veterány je jim oběma 13 let, ti jsou - až na zuby - v pohodě jak fyzicky, tak duševně, a stále hodně aktivní. Je zajímav, že se zuby je na tom nejstarší jezevčice nelépe.
fikovnice
napsal(a):
Zdravím v čase předvánočním!
Jen jsem se chtěla zeptat - spíš ze zajímavosti - je třeba hluchota u staršího psa na stejné bázi jako presbyakusie (stařecká hluchota) u lidí? Trpí psi také na aterosklerózu, zvýšené lipidy, apod.? Nějak se mi nelíbí, že ta naše křižovatka je ve 12 letech už fakt fest hluchá! Plus teda lenost - excelentní...ale nevím, jestli to právě nejde na vrub stárnutí. On by nejraději celej den proležel na gauči. Ráno na vycvrknutí prý musí být skoro "vykopnut" z baráku...
Něco se mi plete, že zde kdysi "Bodlinka" psala něco právě o ateroskleróze, že je to jiné než u lidí. Nebo to bylo u koček? Už si to právě moc nepamatuji...
A k tomu mám takový dotaz na vás, když se vám bude chtít odpovědět. Kdy/v jakém věku jste zaznamenali výrazné projevy stárnutí u psa? Já vím - rozdíl velká plemena/malá plemena. Mě by to nejvíc zajímalo právě u vestajů. Náš úplně první, kterého jsme měli, když jsem byla malé dítě, zemřel opravdu stářím ve věku 17 let, a to tak, že si lehl do své krabičky (tehdy žádné spešl pelechy nebyly), usnul a už se neprobudil. Nádherná smrt!
Já začala na našem psovi pozorovat stáří tak kolem dvanáctého roku a právě první příznak bych řekla, že byl ten zhoršený sluch. Vždycky seděl před barákem a sledoval dění na ulici, měl poměrně velké uši a dobrý sluch a v té době už nebyl problém se k němu přikrást a překvapit ho, ale úplně hluchý nebyl, prostě to bylo s tím sluchem najednou horší a v té době pak i začal hůř vidět, hůř chodit. Dožil se 14-ti a půl a hluchý nebyl ani v den své smrti. Zrovna jsem přijela domů a když jsem vešla do místnosti a pozdravila, tak zvedl hlavu a otočil se po mě a zavrtěl ocáskem. Ten den to bylo prý poprvé, co zvedl hlavu a za pár hodin zemřel.
Byl to tedy vestaj takový NO jezevčíkovitého typu, váha cca 14 kg.
janaa
napsal(a):
Ať nejdřív uši prohlídnou u vás na veterině. Uvidí,jestli jsou uši čisté i uvnitř,jestli nejsou poškozené bubínky. Řešila jsem náhlou hluchotu u jedný čubiny loni v létě, z ničeho nic fakt skoro hluchá. Uši čistý, neklepala hlavou,nedrbala se. Na veterině zjistila vetka,že je má totál zanesený bordelem,ale až hodně hluboko, takže to čubina nemohla vyklepat a udělala se tam skoro zátka. Dostala jednorázově na měsíc Neptru do obou uší a po pár dnech vualáááá hluchá najednou slyšela takže bych začala od nejjednoduššího
Nebral tak v posledním roce atb? Po některých může pes ohluchnout, mě tak ohluchl šestiletý pes.
Zoia
napsal(a):
Bral :-((. Měl anaplasmózu.
Zkuste si zjistit, jestli by to nemohlo být. Co jse já kdysi dohledala, jsou to obvykle atb co mají v názvu mycin nebo tak něco.
https://www.wikiskripta.eu/w/Aminoglykosidy
assil
napsal(a):
Nebral tak v posledním roce atb? Po některých může pes ohluchnout, mě tak ohluchl šestiletý pes.
U nás to fakt byla hluboko zanesená špína. Čubina brala atb jednou v životě na zánět jedný anální žlázy,jinak (ťuk ťuk) nikdy. Ale je pravda,že jak to píšete,už jsem o ohluchnutí po atb taky jednou slyšela. Každopádně důkladnou prohlídkou uší by se mělo začít určitě, jak jsem psala,kdybych nezažila,fakt neuvěřím. Ta čuba se ze dne na den neprobudila,dokud na ní člověk nesáhl, a to na ní mohl mluvit z pár centimetrů a okolo se mrcasit ostatní psi
Trickyvoo
napsal(a):
Já začala na našem psovi pozorovat stáří tak kolem dvanáctého roku a právě první příznak bych řekla, že byl ten zhoršený sluch. Vždycky seděl před barákem a sledoval dění na ulici, měl poměrně velké uši a dobrý sluch a v té době už nebyl problém se k němu přikrást a překvapit ho, ale úplně hluchý nebyl, prostě to bylo s tím sluchem najednou horší a v té době pak i začal hůř vidět, hůř chodit. Dožil se 14-ti a půl a hluchý nebyl ani v den své smrti. Zrovna jsem přijela domů a když jsem vešla do místnosti a pozdravila, tak zvedl hlavu a otočil se po mě a zavrtěl ocáskem. Ten den to bylo prý poprvé, co zvedl hlavu a za pár hodin zemřel.
Byl to tedy vestaj takový NO jezevčíkovitého typu, váha cca 14 kg.
Náš měl z jezevce také něco a hmotnost kolem 15 - 16kg, takže třeba i trochu podobný tomu Vašemu...? (viz moje profilovka)
fikovnice
napsal(a):
Náš měl z jezevce také něco a hmotnost kolem 15 - 16kg, takže třeba i trochu podobný tomu Vašemu...? (viz moje profilovka)
Měl jinou barvu, jako Rex. Náš byl prostě tlustý, když byl nemocný, tak stejně nezhubnul, tak možná měl prostě takovou stavbu těla. Jako štěně byl suprový, když se mu postavily uši a k tomu to pidištěně, tak jsme byli v šoku. Fotku štěněte zatím marně hledám, tak aspoň fotky cca ve 12 letech.
Trickyvoo
napsal(a):
Měl jinou barvu, jako Rex. Náš byl prostě tlustý, když byl nemocný, tak stejně nezhubnul, tak možná měl prostě takovou stavbu těla. Jako štěně byl suprový, když se mu postavily uši a k tomu to pidištěně, tak jsme byli v šoku. Fotku štěněte zatím marně hledám, tak aspoň fotky cca ve 12 letech.
Je/byl úžasnej! Super křižovatka... A náš taky ke stáru tloustl... Hodně... Ale pak už to možná byly otoky z nemoci.
fikovnice
napsal(a):
Je/byl úžasnej! Super křižovatka... A náš taky ke stáru tloustl... Hodně... Ale pak už to možná byly otoky z nemoci.
To byl pes, který vyloudil lidem úsměv na rtech, hned jak ho poprvé spatřili. Ve vlaku jeden pán dostal záchvat smíchu, prý co to máme za vyvařenýho NO. Říkali mu, že je jak netopýr a podobné komentáře. On navzdory své postavě by nezvykle čiperný a houževnatý. Jednou měl herní odpoledne s jezevčíkem a bíglem a když už oba nemohli, tak ten náš kolem nich začal lítat ještě rychleji a pořád je vybízel ke hře.
Nějaký maz u bubínků měl, ale na příčinu P to úplně nevypadalo. Dostali jsme vyplachovadlo, za týden kontrola, a když se to nezlepší, tak půjdeme na ten Bayer. Jinak vet zkoušel, jak bude reagovat ne neočekávaný ostrý zvuky, a slyší fakt blbě, no, ale to jsem věděla. S tou anaplasmózou (doxycyclinem) tam prý souvislost být může.
Nechci vám to tu zaneřáďovat jen dodám, že hluchota je ještě dobrá. Zjistila jsem včera, že Mišuta asi vidí velkej prd, možná i ta chůze proto vypadá tak blbě. Položila jsem mu sušená plíce ke kostem, které už tam leželi. Stál nad nima, pořád koukal na kost, čichnul k ní a nechápal, kde jsou ta plíce...byla 5cm vedle
lesnížínka
napsal(a):
Nechci vám to tu zaneřáďovat jen dodám, že hluchota je ještě dobrá. Zjistila jsem včera, že Mišuta asi vidí velkej prd, možná i ta chůze proto vypadá tak blbě. Položila jsem mu sušená plíce ke kostem, které už tam leželi. Stál nad nima, pořád koukal na kost, čichnul k ní a nechápal, kde jsou ta plíce...byla 5cm vedle
Flokáč měl ke stáru viditelnej zákal čoček...
lesnížínka
napsal(a):
A kolik mu je? Kdysi jsme měli jezevčíka, co skoro neviděl, ale pohyb to nijak neovlivnilo, jak je to blbý jsme poznali, až když jsme v bytě přestěhovali nábytek.
A starší fleťák, co nám umřel vloni ve 14, už taky viděl a slyšel kulový, a na starý kolena už přestal dost poslouchat, jako že máme být rádi, že tu ještě je, a nevymejšlet si kraviny, což jsme tak taky brali, veteráni u nás mají zvláštní výsady :-).
Zoia
napsal(a):
A kolik mu je? Kdysi jsme měli jezevčíka, co skoro neviděl, ale pohyb to nijak neovlivnilo, jak je to blbý jsme poznali, až když jsme v bytě přestěhovali nábytek.
A starší fleťák, co nám umřel vloni ve 14, už taky viděl a slyšel kulový, a na starý kolena už přestal dost poslouchat, jako že máme být rádi, že tu ještě je, a nevymejšlet si kraviny, což jsme tak taky brali, veteráni u nás mají zvláštní výsady :-).
V neděli mu bylo 14, samojed. Ano, má nárok už na všechno, přesně ve stylu: jsme rádi, že tu ještě je
Zoia
napsal(a):
Mně ten můj vlčákojezevčík taky na starý kolena přestal poslouchat. Jak kdyby si řekl, že celý život byl poslušný a co z toho vlastně měl a že když nebude poslouchat, tak se prd stane...nóó měl pravdu. Jednou mi zdrhl a já ho v bačkorách vzteklá pronásledovala a když jsem ho doběhla, tak jsem na něm viděla velmi veselý výraz "tak to jsem nečekal, že za mnou takhle poženeš", no když už jsem si dala tu práci, tak teda šel se mnou domů
Zrovna včera jsem šla kolem zahrady, kde jsem měla za to, že mají ostrého psa a zjistila jsem, že je úplně slepý. Malina šla k plotu a on na náš štěkal pořád přímo před sebe a neviděl, že tam stojíme, až když jsem při odchodu škrundla, tak otočil hlavou naším směrem, ale zas koukal někam trochu jinam.
fotky z 5.3. 2022 mého posledního žijícího odchovu Rosťa of Hasky kemp nyní 15,5
a stále se proběhne v zápřahu už jen lehce 15 km , důchodcovská sestava
musher 75 let, 3 třináctiletí alaskáni, 4 čtrnáctiletí huskouni a hvězda Rostˇa – patnáct a půl.
dohromady 185 let, z toho 110 psích
lupus4
napsal(a):
fotky z 5.3. 2022 mého posledního žijícího odchovu Rosťa of Hasky kemp nyní 15,5
musher 75 let, 3 třináctiletí alaskáni, 4 čtrnáctiletí huskouni a hvězda Rostˇa – patnáct a půl.
Ty jo, tak to je úžas Worka by spadnul po 10metrech, zadní už běh neudrží a kecne na zadek.

lupus4
napsal(a):
..neuvěřitelné

lupus: a je to opravdu tak, jak psával Jack London, že tažný pes, když zestárne a není mu již umožněno tahat, tak zemře steskem po práci? To mi vždycky vrtalo hlavou
Ale jak vidím Vašeho geronta, kterak má v zápřahu jiskru v oku, tak to tak asi bude