jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
zdravím vás,
byli nám rozborem zjistěny velmi zvýšené jaterní hodnoty, selhávají játra, a doporučena přísná jaterní dieta ve formě specielních granulí Hills, které nám dali v ordinaci. Pejskovi je 1,5 roku a je barfovaný, barf a krmení syrovým masem a přílohami dále vetkou důrazně nedoporučený, nevíte prosím kde bych se dopátrala pomoci, kdo mi byl ochoten poradit, přeci musí jít jaterní dieta i barfem? nebo je opravdu přechod na granule nevyhnutelný? Alena
jaterni.dieta
napsal(a):
zdravím vás,
byli nám rozborem zjistěny velmi zvýšené jaterní hodnoty, selhávají játra, a doporučena přísná jaterní dieta ve formě specielních granulí Hills, které nám dali v ordinaci. Pejskovi je 1,5 roku a je barfovaný, barf a krmení syrovým masem a přílohami dále vetkou důrazně nedoporučený, nevíte prosím kde bych se dopátrala pomoci, kdo mi byl ochoten poradit, přeci musí jít jaterní dieta i barfem? nebo je opravdu přechod na granule nevyhnutelný? Alena
Jaterní dieta jde i s barfem.
Měla jsem fenu se selhávajicíma jatrama na barfu - staral se o nás největší odborník na jaterní onemocnění v ČR (nyní už je bohužel v Anglii), a sám mi řekl, že není nutné krmit granule, pokud se dodržují určitá pravidla. Prý se ty jaterní diety dost přeceňují, ale pro majitele je to jednodušší, a pro vety zase dobrý byznys.
Uživatel s deaktivovaným účtem
S dietou poradím jen netučná masa, králík, krůta, kuře, celkově ubrat masa, přidat příloh. Najděte si klidně dietu u lidí, co se může a nesmí, je to stejné. A tak mě napadá: člověku taky nikdo nevrazí granule divné, že ano? Ale zarazilo mě to: 1,5letý pes a velmi špatné hodnoty, selhávající játra. To asi není úplně normální a buďto má pes vrozenou vadu nebo? Co vám na to, kromě diety řekli na veterině, nějaká další vyšetření, tip o co by se mohlo jednat? Žádné léky, jen strčen pytel ,,jaterních" granulí? Máte ty hodnoty? Hodně lidí tu zkušenosti má, líp se v tom orientuje, třeba by věděli víc. Mě by to tedy celkem zajímalo. Berte to celé jako kritiku veteriny, ne vás.
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
děkuji za rady, projdu si to večer jak bude chvile klidu,
na veterině nespecifikovali z čeho je způsoben problém, ale velmi zle se tvářili na způsob stravování psa masem a přílohami. dietu jsem jim odkývala s tím že si na netu teď zsjitím jestli je to fakt nutné, vp řípadě že ano tak samozřejmě na granule přejdeme.
ty masa lehčí, odtučněná, chápu, myslíte že je nutné je vařit, nebo mohu dávat zasyrova (doteď jedl syrové a přílohy). je to povaření pro tu dietu nějak zásadní?

vypíchnu ten silymarin, jako podporu jater, koupíš v každé lékárně, jen si spočítej dávkování na psa (různé výrobky mají různý obsah)
Mám fenu, starou babku, skoro 15 let, která měla před dvěma měsíci stejný a dost kritický problém právě s játry. Chvíli to vypadalo, že umře a jednu neděli už jsem ji vezla na veterinu uspat. Dali jsme ji s vetkou dohromady a přešla jsem na jaterní dietu. Granule od Hill's žrát nechtěla, takže jsem dávala hodně vejce a mléčné produkty, do toho jsem jí mixovala l/d granule, případně dochucovala l/d konzervou a furt to trávení bylo takový nijaký - průjmy, ublinkávání. Pak jsem jednou neměla nic navařeno a nachystáno a tak dostala do misky l/d granule a kupodivu ji i přes původní nechuť zachutnaly. Připisuju to tomu, že si na jejich chuť už asi zvykla v těch mixech.
Teď už je to nějaký dva měsíce, fena žere naprosto bez problémů pouze granule l/d od Hill's a jenom kvete. Myslím, že ji ve dvaceti budu muset odstřelit, abych se jí zbavila.
Vím, že Vám neodpovídám na dotaz s barfem - jen nabízím druhý pohled.
malea
napsal(a):
Mám 9měsíční štěně s mikrovaskulární dysplazií jater, má vysoké hodnoty žlučových kyselin. Takže na jaterní dietě. Nicméně Hills se ani nedotkl. Krmím konzervami Calibra Hepatic a granulemi RC Hepatic a VetExpert Hepatikc. Prospívá dobře a chutná mu to.
Moc o tom nikde není, překlad jak od hotentota, jen se zeptám: nedá se to nějak operovat? Nebo...jak s tím bude dál žít? Dá se s tím žít?
lesnížínka
napsal(a):
Moc o tom nikde není, překlad jak od hotentota, jen se zeptám: nedá se to nějak operovat? Nebo...jak s tím bude dál žít? Dá se s tím žít?
https://www.radaveterinare.cz/pes/poradna/mikrovaskularni-anomalie-8360?answer_hash=358c5cc45892b0b532d0236709abb292
Operovat to nejde.
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
dobrý den, důvod nedostatečné funkce jater je prý nevhodná strava od štěněte, tím pádem barf.
příliš mnoho bílkovin v dlouhodobém horizontu.
Vet přímo řekl, že nechápe, že tím vůbec někdo krmí. nazval to módní vlnou jarmil na internetu.
mě je toto velmi líto, ale po střízlivé úvaze, kdy jsem se na to vyspala a pořádně to pomyslela, mu musím dát zapravdu, protože tohle už je druhá věc, kterou u psa od mala řeším a obě byly dány do souvislosti se špatným krmením, nepřímo tím označen barf. Prvním problémem byla velmi zvýšená močovina když bylo psovi cca 9 měs, tenkrát jsem si ještě maso vymluvit nenechala.
ted něvím, jsem popravdě bezradná a zase psovi nechci ubližovat jen tím, že jsem žila v domění že v granulích přeci nemůže být nic moc dobrého, krom marže veterinárních klinik, že je to logicky odpad apod, že přeci tohle zvládnu z výchozích surovin doma sama lépe a dávalo mi to smysl. Alena.

Po selhání jater jsem měla na barf jaterní dietě čubu ještě dalších pět let. Základem jsou opravdu netučná masa (tím je samozřejmě myšleno vč. kostí atd.), nenadýmavá zelenina - čínské zelí, různé saláty, rukola, cuketa..., z ovoce jsou dobré maliny, ostružiny, meruňky, broskve. A ostropestřec - na začátku ve zvýšeném množství, potom už jsem ho dávala jen jako občasnou kúru.
K tomu, že vám vet řekl, že problémy jsou způsobené nevhodným krmením - i barfem se dá krmit nevhodně. Přemíra bílkovin - dávala jste jen svalovinu bez kostí?

jaterni.dieta
napsal(a):
dobrý den, důvod nedostatečné funkce jater je prý nevhodná strava od štěněte, tím pádem barf.
příliš mnoho bílkovin v dlouhodobém horizontu.
Vet přímo řekl, že nechápe, že tím vůbec někdo krmí. nazval to módní vlnou jarmil na internetu.
mě je toto velmi líto, ale po střízlivé úvaze, kdy jsem se na to vyspala a pořádně to pomyslela, mu musím dát zapravdu, protože tohle už je druhá věc, kterou u psa od mala řeším a obě byly dány do souvislosti se špatným krmením, nepřímo tím označen barf. Prvním problémem byla velmi zvýšená močovina když bylo psovi cca 9 měs, tenkrát jsem si ještě maso vymluvit nenechala.
ted něvím, jsem popravdě bezradná a zase psovi nechci ubližovat jen tím, že jsem žila v domění že v granulích přeci nemůže být nic moc dobrého, krom marže veterinárních klinik, že je to logicky odpad apod, že přeci tohle zvládnu z výchozích surovin doma sama lépe a dávalo mi to smysl. Alena.
No, já jsem taky vet a ne jarmila z internetu a barfuju i rybičky. Všechno se dá dělat dobře i špatně. Viz efe.
Vet přímo řekl, že nechápe, že tím vůbec někdo krmí.
měl by vrátit "školný" , člověk by předpokládal , že je mezi vety méně idiotů, ale asi to bude jako všude...
se divím, že psi (jako druh) se vůbec dožili "granulového věku"
jo, vše se dá dělat blbě i barf...
PS. třeba to štěně, je "postižené" právě proto, že do x generací předků už rvali chemií "ošetřená" svinstva...

Já bych vyrazila někam pro second opinion. Když už nic, nechala bych udělat alespoň sono. Aby se příp. nesmázlo nějaké přidružené onemocnění tím BARFem. Obzvlášť jestli jste obeznámena s tím, jak by se mělo správně krmit (viz efe)...

lupus4
napsal(a):
Vet přímo řekl, že nechápe, že tím vůbec někdo krmí.
měl by vrátit "školný" , člověk by předpokládal , že je mezi vety méně idiotů, ale asi to bude jako všude...
se divím, že psi (jako druh) se vůbec dožili "granulového věku"
jo, vše se dá dělat blbě i barf...
PS. třeba to štěně, je "postižené" právě proto, že do x generací předků už rvali chemií "ošetřená" svinstva...
No, vrátit školný... to asi ani není potřeba, ony se totiž výživě zvířat (všech) údajně na škole věnují celé dvě hodiny...

napsal(a):
No, vrátit školný... to asi ani není potřeba, ony se totiž výživě zvířat (všech) údajně na škole věnují celé dvě hodiny...
A co praxe a další "celoživotní vzdělávání"

napsal(a):
A co praxe a další "celoživotní vzdělávání"
Praxe rovná se prodávám ty granule, které nesou nejvíc. (a ano, nejsou takoví všichni)

On asi také každý vet nutně nemusí mít doma psa.
Ale mě by zajímalo... opravdu se dají za rok a půl psovi jen stravou takto odrovnat játra? Já když si vzpomenu na ty vesnické “vlčáky”, co mívala širší rodina (bývalo to tak na vesnicích běžné), a co - z děravých, vyřazených kastrolů - jedli...

napsal(a):
Ale mě by zajímalo... opravdu se dají za rok a půl psovi jen stravou takto odrovnat játra? Já když si vzpomenu na ty vesnické “vlčáky”, co mívala širší rodina (bývalo to tak na vesnicích běžné), a co - z děravých, vyřazených kastrolů - jedli...
Nemyslím si. Musel existovat určitě i jiný faktor.
(u té mojí čuby to bylo dlouhodobé - půl roku - podávání ATB, v podstatě otrava)
Ale to, že je někdo "Jarmila" a neumí masem normálně krmit tak, aby mu na to pes neexnul, není důvod k tomu, aby urážel ty, co nad tím přemýšlí a dělají to pořádně.
Lidi v mnoha případech neumí normálně zdravě bez nálože polotovarů nakrmit ani sebe, není se pak čemu divit, že jim to u psa přijde jako sci-fi a při první příležitosti to podělaj...
Ale špatný jsme my ostatní, protože to máte posvěcený od veta, který na těch vašich chybách náramně vydělá.
napsal(a):
Právě nad tím celým dumám...dáváme jim toho masa moc...zřejmě. Tady kolují výpočty, kolik masa pořebuje jak velký pes, ale nakonec bude pravda nejmíň o třetinu níž, protože právě ti vesničtí vořeši žili na rohlíkách a ožraných(od nás ) kostech. Že by pes dostal maso jako maso? Tak co by se za nehet vešlo, možná co my jsme jako nimravá děcka nesnědly. No a tlustého vlka nikdy nikdo neviděl, takže zřejmě měl(má) maso taky jen občas..

Hlavně že vet neví, co tomu psovi je, ale hned cpe veterinární dietu. Tak tento by zrovna přišel o zákazníka :-)

napsal(a):
Že by ji tolik zkrouhli? To se mi nezdá. My ji měli 2 semestry - přednášky i cvičení. Navíc se výživa zvířat probírá i v nemocech, protože to s tím úzce souvisí.

napsal(a):
Nemyslím si. Musela by k tomu přispět nějaká infekce nebo otrava klidně chronická. + u pidiplemen i nějaká genetika.

napsal(a):
Nemyslím si. Musela by k tomu přispět nějaká infekce nebo otrava klidně chronická. + u pidiplemen i nějaká genetika.
Tímhle směrem jsem uvažovala také. Díky za potvrzení.

lesnížínka
napsal(a):
Právě nad tím celým dumám...dáváme jim toho masa moc...zřejmě. Tady kolují výpočty, kolik masa pořebuje jak velký pes, ale nakonec bude pravda nejmíň o třetinu níž, protože právě ti vesničtí vořeši žili na rohlíkách a ožraných(od nás ) kostech. Že by pes dostal maso jako maso? Tak co by se za nehet vešlo, možná co my jsme jako nimravá děcka nesnědly. No a tlustého vlka nikdy nikdo neviděl, takže zřejmě měl(má) maso taky jen občas..
No on právě nemá jenom to maso, že jo. Ale i vnitřnosti a kosti. A navíc naběhá desítky kilometrů denně a ne vždycky něco uloví, to se snadno udržuje štíhlá linie. Lovci mamutů asi taky nebyli obézní.
napsal(a):
No on právě nemá jenom to maso, že jo. Ale i vnitřnosti a kosti. A navíc naběhá desítky kilometrů denně a ne vždycky něco uloví, to se snadno udržuje štíhlá linie. Lovci mamutů asi taky nebyli obézní.
Právě. Tak jako sebe, si myslím, že přecpáváme i ty psy, i když v dobré víře, že však masem. Jasně, hodně lidí tu má psy, kteří jsou sportovně vedení, ti to asi využijí, ale my ostatní?

lesnížínka
napsal(a):
Právě. Tak jako sebe, si myslím, že přecpáváme i ty psy, i když v dobré víře, že však masem. Jasně, hodně lidí tu má psy, kteří jsou sportovně vedení, ti to asi využijí, ale my ostatní?
Jsme tlustí. Bohužel.
dnes jsem se ptala veta ( byla jsem se psem na kontrole po operaci - zapíchlý klacek do patra, díra až do nosu, přišel o pár stoliček a dělala se plastika patra), jestli bude moct kousat kosti, když nemá pár stoliček. Krmím syrovým, mám jezevčíky a dostávali kuřecí stehna, křídla skelety, mimo jiné. Řekl mi, že svýmu psovi by to nikdy nedal, max velké hovězí kosti. Že prý bych měla vidět, s čím pak chodí do ordinace. Zřejmě zapíchlé části kostí ???
Budu se opakovat, našich x rodinných psů, všichni krmení zbytkama, kostma vesměs vařenýma a nikdy nejmenší problém. Vy krmíte kostma, ale pes si zapíchnul hnusně klacek. Takže co mi pomůže nedávat psu nikdy kosti, když si pak někam(a jedno, jestli do huby nebo až někam do střev) zapíchne klacek?
lesnížínka
napsal(a):
Budu se opakovat, našich x rodinných psů, všichni krmení zbytkama, kostma vesměs vařenýma a nikdy nejmenší problém. Vy krmíte kostma, ale pes si zapíchnul hnusně klacek. Takže co mi pomůže nedávat psu nikdy kosti, když si pak někam(a jedno, jestli do huby nebo až někam do střev) zapíchne klacek?
no taky jsem mu říkala, že tak krmím už kolik let a on na to, že všechno je jednou poprvý
aluska
napsal(a):
no taky jsem mu říkala, že tak krmím už kolik let a on na to, že všechno je jednou poprvý
Začínám mít trochu pocit, že toto až hysterické tažení vetů proti BARFu je jen chránění si koryt, ze kterých neprodáváním granulí hodně ubude. Takže fakt, zdraví psů je u nich na prvním místě?

ale tak zase netřeba se divit, protože oni vidí ty průsery, kumulovaně, ne to "vše OK"
lesnížínka
napsal(a):
Začínám mít trochu pocit, že toto až hysterické tažení vetů proti BARFu je jen chránění si koryt, ze kterých neprodáváním granulí hodně ubude. Takže fakt, zdraví psů je u nich na prvním místě?
no zas ne, on mě neodrazoval od krmení masem, jen ty kosti že by nedával

lesnížínka
napsal(a):
Žínko,
jaké hysterické tažení vetů a chránění si koryt? Nemocný pes = zisk pro veterináře. Proti nějakým případným provizím z prodeje granulí je ošetření nemocného psa větší zisk.
Co jsem se bavila se svým znám vetem, i mladého psa lze snadno rozhodit metabolicky, když se přirozené krmení dělá špatně (jen svalovina, vnitřnosti, žádné kosti, jeden druh masa atd). Zmiňoval právě špatné jaterní testy, ledviny... Což se netýká výše uvedeného pejska s jaterní poruchou, nejspíše vrozenou.
Aluska
byla jsem se psem na kontrole po operaci - zapíchlý klacek do patra, díra až do nosu, přišel o pár stoliček a dělala se plastika patra),
Fíha, hlavně, že je psisko v pořádku, Stalo se to při hře, nebo jak se mu to povedlo?
napsal(a):
Žínko,
jaké hysterické tažení vetů a chránění si koryt? Nemocný pes = zisk pro veterináře. Proti nějakým případným provizím z prodeje granulí je ošetření nemocného psa větší zisk.
Co jsem se bavila se svým znám vetem, i mladého psa lze snadno rozhodit metabolicky, když se přirozené krmení dělá špatně (jen svalovina, vnitřnosti, žádné kosti, jeden druh masa atd). Zmiňoval právě špatné jaterní testy, ledviny... Což se netýká výše uvedeného pejska s jaterní poruchou, nejspíše vrozenou.
Aluska
byla jsem se psem na kontrole po operaci - zapíchlý klacek do patra, díra až do nosu, přišel o pár stoliček a dělala se plastika patra),
Fíha, hlavně, že je psisko v pořádku, Stalo se to při hře, nebo jak se mu to povedlo?
Co jsem se bavila se svým znám vetem, i mladého psa lze snadno rozhodit metabolicky, když se přirozené krmení dělá špatně (jen svalovina, vnitřnosti, žádné kosti, jeden druh masa atd). - a proto Alusku neodrazoval od masa, ale jen od kostí?

To nám řekne asi Aluska sama. Proč její vet varuje před podáváním kostí psovi. Třeba prasklé zuby, zácpa, ucpané střevo, kdo ví.
Nicméně znám docela dost veterinářů, kteří jsou i pejskaři. Nemají vůbec nic proti přirozené stravě psů. Pokud se to dělá dobře. (Ne vařené kosti, ne jen svalovina, pestrost, vyváženost v rámci měsíce a takdále...)
kuřecí skelety (od 5ti týdenních brojlerů) jsou tak měkké, že snad ani zapíchnout nikam nejdou...zkuste si a uvidíte...
nevím jak u vás, ale já kupuju "velmi nedbale obrané" kde je včetně kůže i ještě dost masa (mají cca 25 - 30 dkg), navíc ho dávám až po zlikvidování misky, takže nehltá a vcelku poživačně si ho žužlá
třísky z klacků - to už je jiná - ty se zapíchnou naopak velmi snadno

napsal(a):
To nám řekne asi Aluska sama. Proč její vet varuje před podáváním kostí psovi. Třeba prasklé zuby, zácpa, ucpané střevo, kdo ví.
Nicméně znám docela dost veterinářů, kteří jsou i pejskaři. Nemají vůbec nic proti přirozené stravě psů. Pokud se to dělá dobře. (Ne vařené kosti, ne jen svalovina, pestrost, vyváženost v rámci měsíce a takdále...)
No vidíte, já dávám občas zbytky po pečeném kuřeti nebo kachně kocourovi a nemá problém. Pak se v tom vyznejte.
napsal(a):
No vidíte, já dávám občas zbytky po pečeném kuřeti nebo kachně kocourovi a nemá problém. Pak se v tom vyznejte.
To je otázka jaké zbytky a jakým způsobem podávané. Jinak si myslím, že kosti kuřat a kachen z velkochovu jsou opravdu měkké a pokud se nepodají ve větším množství anebo samostatně dobře obrané od zbytků masa, tak nepředstavují velké nebezpečí. Ale tím nechci říct, že je to to nejlepší, co můžou dostat. Psi to mají rádi - je to zákusek a jako takový to podávám - t.j. malé množství po "hlavním chodu" - takže ne do prázdného žaludku. Osobně už ty kosti nedávám, oberu jenom chrupavčité části.
Rozhodně bych nedával tepelně opracované kosti z domácí drůbeže a králiků - ty jsou tvrdé a dělají ostré úlomky, které při nedostatečném rozžvýkání mohou nadělat paseku.
Jiná situace je asi při barfování, kdy se podává syrové maso s kostmi. To musí pes dobře přežvýkat, je to promíchané, takže tady můžeme mluvit o přirozené potravě.
aluska
napsal(a):
dnes jsem se ptala veta ( byla jsem se psem na kontrole po operaci - zapíchlý klacek do patra, díra až do nosu, přišel o pár stoliček a dělala se plastika patra), jestli bude moct kousat kosti, když nemá pár stoliček. Krmím syrovým, mám jezevčíky a dostávali kuřecí stehna, křídla skelety, mimo jiné. Řekl mi, že svýmu psovi by to nikdy nedal, max velké hovězí kosti. Že prý bych měla vidět, s čím pak chodí do ordinace. Zřejmě zapíchlé části kostí ???
Věřila bych, že lidi chodí do ordinace s ledasčím. Ale jsem přesvědčená, že psům zodpovědných barfařů se toto děje minimálně.
Většina těch psů se zapíchanými kostmi budou buď granuláři, kteří si kosti někde opatřili, čemuž se občas nikdo nevyhne, kosti se povalujou všude.
Anebo letití granuláři, co jsou najednou na barfu a majitel ten přechod odfláknul, případně nebere v potaz, že má hltavce apod.
Já to u feny, co je na barfu od štěněte, nemusím řešit až tolik, u druhý, která je z útulku a přišla k nám jako šestiletá granulářka, co navíc šíleně hltá, to řeším opravu hodně. Buď dávám kosti v mletinách anebo krk či křídlo podrtím tak, že to drží pohromadě jenom kůže. A kontroluju, jestli kouše - lepší se to, ale pokud by se to nezlepšilo, možnost žrát kosti pouze v mletinách tu je.
A když žerou kosti, tak dvojnásob pečlivě hlídám, aby ta rychlejší nedožrala a nemotala se kolem pomalejší, která by mohla v panice kost polknout. Atakdále...
Terven
napsal(a):
Věřila bych, že lidi chodí do ordinace s ledasčím. Ale jsem přesvědčená, že psům zodpovědných barfařů se toto děje minimálně.
Většina těch psů se zapíchanými kostmi budou buď granuláři, kteří si kosti někde opatřili, čemuž se občas nikdo nevyhne, kosti se povalujou všude.
Anebo letití granuláři, co jsou najednou na barfu a majitel ten přechod odfláknul, případně nebere v potaz, že má hltavce apod.
Já to u feny, co je na barfu od štěněte, nemusím řešit až tolik, u druhý, která je z útulku a přišla k nám jako šestiletá granulářka, co navíc šíleně hltá, to řeším opravu hodně. Buď dávám kosti v mletinách anebo krk či křídlo podrtím tak, že to drží pohromadě jenom kůže. A kontroluju, jestli kouše - lepší se to, ale pokud by se to nezlepšilo, možnost žrát kosti pouze v mletinách tu je.
A když žerou kosti, tak dvojnásob pečlivě hlídám, aby ta rychlejší nedožrala a nemotala se kolem pomalejší, která by mohla v panice kost polknout. Atakdále...
Asi tak
napsal(a):
Žínko,
Aluska
vůbec netuším, s klackama si nehrajem ani sám si je nenosí. Nějak se mu někde v lese dostal klacek do tlamky a zůstal vězet vzadu napříč mezi stoličkama. Ani jednou si tam packou nesáhnul, hlavou netřepal. Žral, lítal v lese, vítal, úplně normálně jako jindy. Řešili jsme s vetkou napadení velkým psem, kdy ho praštil tlamou do hlavy a zřejmě se mu dělal absces nad zubem. Vetka čekala až jí dodají objednaný rtg přístroj, aby mohla cvaknout fotku a podle toho vytrhnout ten špatný zub. Dodávka přístroje se pozdržela, tak jsme jeli na fotku jinam a při uspání psa se našlo vzadu v tlamce tohle, bohužel vyhnisaný až do nosu. Normálně to nechápu, obden jim čistím zuby, pozoruju bobky, pořád je otlapkávám, no loveckej pes.....
napsal(a):
varoval před podáváním kostí alá kuřecí stehno, křídlo, před masem jako takovým ne. Konkrétní případy neuvedl,ptala jsem se na dost věcí a už nebyl čas a nechtěla jsem zdržovat. Pes přišel při tom i o pár stoliček, tak by asi kuřecí stehno už nepokousal, budu mu to střihat na kousky, kosti jsou potřeba při krmení syrovým

Takhle zaražený klacek na horním patru mezi stoličkami měl můj pes také, byl to mžik. On se ale okamžitě začal dusit, takže mě napadlo se mu podívat do tlamy a do krku. Na vypreparování bylo potřeba dost síly, ale podařilo se mi to.
Držím Vám, alusko, palce, ať je psík brzy v pohodě.
napsal(a):
Takhle zaražený klacek na horním patru mezi stoličkami měl můj pes také, byl to mžik. On se ale okamžitě začal dusit, takže mě napadlo se mu podívat do tlamy a do krku. Na vypreparování bylo potřeba dost síly, ale podařilo se mi to.
Držím Vám, alusko, palce, ať je psík brzy v pohodě.
no prostě jezevčík, fakt. V pátek večer byl na operaci a kdyby v sobotu ráno nebyl na vodítku, tak hned zdrhnul v lese. Museli mu vzít proužek sliznice z tváře a všít do toho patra. Už je to přes týden, v pátek jsme byli na kontrole a vet spokojený, jak se to krásně zhojilo. Naštěstí je pes už ve veteránech, veterán šampiona jsme stihli ještě na podzim a na jaře uvidíme

aluska
napsal(a):
no prostě jezevčík, fakt. V pátek večer byl na operaci a kdyby v sobotu ráno nebyl na vodítku, tak hned zdrhnul v lese. Museli mu vzít proužek sliznice z tváře a všít do toho patra. Už je to přes týden, v pátek jsme byli na kontrole a vet spokojený, jak se to krásně zhojilo. Naštěstí je pes už ve veteránech, veterán šampiona jsme stihli ještě na podzim a na jaře uvidíme
To je taky dobrej řízek. :-)) Hlavně ať je zdravý. 🌻
napsal(a):
To je taky dobrej řízek. :-)) Hlavně ať je zdravý. 🌻
No a to jsem ho před 3mi lety zachránil, už ho nechtěl majitel.Přijel ke mě podvyživenej, zlomený žebro, posunutá pánev, vyosená kyčel a rameno, rotace krčního obratle, špatný játra, 6 let v kotci. Hýčkám ho jak v bavlnce, uchovnila jsem ho, v 7mi letech jsme udělali českýho šampiona, hned v 8mi veterán šampiona a teď tohle....no zhojilo se to prý dobře. Teď budu asi při každým čištění zubů koukat i do tlamky, rád žere ježky, tak jestli při tom dolování ježka z pod hromady klestí ten klacek...nikdy jsem se s tím zatím u svých psů nesetkala

Štefan1
napsal(a):
To je otázka jaké zbytky a jakým způsobem podávané. Jinak si myslím, že kosti kuřat a kachen z velkochovu jsou opravdu měkké a pokud se nepodají ve větším množství anebo samostatně dobře obrané od zbytků masa, tak nepředstavují velké nebezpečí. Ale tím nechci říct, že je to to nejlepší, co můžou dostat. Psi to mají rádi - je to zákusek a jako takový to podávám - t.j. malé množství po "hlavním chodu" - takže ne do prázdného žaludku. Osobně už ty kosti nedávám, oberu jenom chrupavčité části.
Rozhodně bych nedával tepelně opracované kosti z domácí drůbeže a králiků - ty jsou tvrdé a dělají ostré úlomky, které při nedostatečném rozžvýkání mohou nadělat paseku.
Jiná situace je asi při barfování, kdy se podává syrové maso s kostmi. To musí pes dobře přežvýkat, je to promíchané, takže tady můžeme mluvit o přirozené potravě.
Tak zrovna dneska dostane kocour to, co jsem neobrala z pečené kachny - konkrétně prsa s hřbetem. Z velkochovu.

aluska
napsal(a):
U kterého veta jste byli, není - li to tajné?
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
zdravím vás opět, mrzí mě jak ste se na mě zde sesypali,
budu se však snažit odpovědět na vše co tu ohledně mě padlo. snažím se krmit podle manwe, samozřejmě ne jen svalovinu, není to můj první pes na barfu. ¨
Z principu granulemi krmit nechci, ten barf si obhajuji prakticky od začátku, bojuji za něj, nevím proč bych měla do psa cpát chemii a konzervanty a tyto zybtečné složky když si to doma mohu namíchat z čerstvých surovin. bohužel prostě něco někde dělám dlohodobě špatně, a vet se na to náležitě tváří, jakože on to říkal, ne žeby přímo protáčel oči, ale když mi říkal vysledky krví a já šla z čekárny, ujelo mu před sestřičkou : zase další barfař a krve úplně mimo.
Nahlodal mě, ne že ne. Zdravý rozum se tomu vzpírá, ale tohle už je vlastně ne druhý, ale třetí problém ktterý řeším, byl tu j iž zvýšený fosfor a zvýšená močovina.
neumím zkopírovat fotku, tak to sem přepíšu, je to dlouhé, byl to ten kompletní bio-chemický rozbor krví. vypíšu zde jen ty hodnoty, které jsou zvětšené a mimo referenční meze, pokud se v tom někdo vyznáte:
% RETIC 0.5
% NEU 67,4
% LYM 22,5
%MONO 5,7
% EOS 4.2
% BASO 0.2
MPV 14,4 fL
BUN/CREA 20
ALB/GLOB 1,5
ALT 464 (nejvíc čevené a označené jako špatné)
GG6 26
Na/K 48
Osm CalC 307
Inorganic Phospate 3,3 (0,9-1,7)
pes je 1,5 roku stará border kolie, vrozená vada jater vyloučena, dělané bylo i sono a opticky jsou v pořádku, vyloženě mě bylo řečeno dietetická chyba a doporučeno okamžitě skoncovat z barfem a přejít na jaterní řadu Hill´s. samozuřejmě je že mi jasné že oni z toho mají provize z prodeje a toto distribuovat musí, ale, přece jen ve mě hlodá, jestli opravdu na tom něco není a tím že pro psa chci to nejlepší krmivo, ho neúmyslně ničím. až podle kontrolních krví se pozná, jestli ALT klesá, pokud by neklesalo bude se řešit dál a hledat příčina.
Alena.

jaterni.dieta
napsal(a):
zdravím vás opět, mrzí mě jak ste se na mě zde sesypali,
budu se však snažit odpovědět na vše co tu ohledně mě padlo. snažím se krmit podle manwe, samozřejmě ne jen svalovinu, není to můj první pes na barfu. ¨
Z principu granulemi krmit nechci, ten barf si obhajuji prakticky od začátku, bojuji za něj, nevím proč bych měla do psa cpát chemii a konzervanty a tyto zybtečné složky když si to doma mohu namíchat z čerstvých surovin. bohužel prostě něco někde dělám dlohodobě špatně, a vet se na to náležitě tváří, jakože on to říkal, ne žeby přímo protáčel oči, ale když mi říkal vysledky krví a já šla z čekárny, ujelo mu před sestřičkou : zase další barfař a krve úplně mimo.
Nahlodal mě, ne že ne. Zdravý rozum se tomu vzpírá, ale tohle už je vlastně ne druhý, ale třetí problém ktterý řeším, byl tu j iž zvýšený fosfor a zvýšená močovina.
neumím zkopírovat fotku, tak to sem přepíšu, je to dlouhé, byl to ten kompletní bio-chemický rozbor krví. vypíšu zde jen ty hodnoty, které jsou zvětšené a mimo referenční meze, pokud se v tom někdo vyznáte:
% RETIC 0.5
% NEU 67,4
% LYM 22,5
%MONO 5,7
% EOS 4.2
% BASO 0.2
MPV 14,4 fL
BUN/CREA 20
ALB/GLOB 1,5
ALT 464 (nejvíc čevené a označené jako špatné)
GG6 26
Na/K 48
Osm CalC 307
Inorganic Phospate 3,3 (0,9-1,7)
pes je 1,5 roku stará border kolie, vrozená vada jater vyloučena, dělané bylo i sono a opticky jsou v pořádku, vyloženě mě bylo řečeno dietetická chyba a doporučeno okamžitě skoncovat z barfem a přejít na jaterní řadu Hill´s. samozuřejmě je že mi jasné že oni z toho mají provize z prodeje a toto distribuovat musí, ale, přece jen ve mě hlodá, jestli opravdu na tom něco není a tím že pro psa chci to nejlepší krmivo, ho neúmyslně ničím. až podle kontrolních krví se pozná, jestli ALT klesá, pokud by neklesalo bude se řešit dál a hledat příčina.
Alena.
A proč to s těmi granulemi na nějakou dobu nezkusíte? Psovi tím neublížíte a pokud se hodnoty pohnou, tak aspoň budete mít potvrzeno, že je to fakt žrádlem.

napsal(a):
A proč to s těmi granulemi na nějakou dobu nezkusíte? Psovi tím neublížíte a pokud se hodnoty pohnou, tak aspoň budete mít potvrzeno, že je to fakt žrádlem.
To bych tak úplně neřekla. Játra si odpočinou i na rýži s tvarohem. Co obviním pak?
Mladý pes a selhávání jater, co to je? Jak se pes teď jeví, co mu je? Stalo se to náhle?
Granulová a jiná dieta slouží na to, aby se zjistilo, co tomu psovi je, aby mi neumřel rychle a já měla nějaký náskok na nalezení řešení. Tuk, nádor, srdce?
Otrava, dlouhodobé léky, leptospiroza nebo jiná bakterie, parazit, virus žloutenka nebo tak něco. Na hepatitidu stačí odpad jiného psa.
Především bych dala dietu a šla si pro second opinion, jak trefně pozn. Odetta.
Už to padlo na jiném fóru, nevím určitě kdo, zdá se mi, že Bodlinka psala, že u psa na barfu bude vždycky zvýšená močovina, protože ten měřící přístroj je zkalibrovaný na granuláře. Druhá věc je ten zvýšený fosfor, ten vám pořád říká ubrat masa, oproti kostem(prostě přidat kosti, nebo třeba jen vajíčka i se skořápkama)
K tomu zkusit ty granule...jedině snad proto, že by se tím zjistilo, jestli ta játra fakt nepracují nějak blbě protože co? Bude celoživotně na jaterních granulích? Asi těžko, umřel by hlady Když se vrátí k masu, budou tam, kde byli za chvíli zpátky. Takže kdyby bylo na mě, zkusila bych si sestavit tu jaterní dietu, jak tu někdo dával, co jo a co ne, vybrat dietní masa, celkově ubrat masa na úkor zeleniny a příloh a přidat kostí na úkor svaloviny. Nekrmit vnitřnosti. Dávat ostropestřec. Po měsíci na testy a pokud by nebyla změna k lepšímu, tak pak už ty jaterní granule.
lesnížínka
napsal(a):
Už to padlo na jiném fóru, nevím určitě kdo, zdá se mi, že Bodlinka psala, že u psa na barfu bude vždycky zvýšená močovina, protože ten měřící přístroj je zkalibrovaný na granuláře. Druhá věc je ten zvýšený fosfor, ten vám pořád říká ubrat masa, oproti kostem(prostě přidat kosti, nebo třeba jen vajíčka i se skořápkama)
K tomu zkusit ty granule...jedině snad proto, že by se tím zjistilo, jestli ta játra fakt nepracují nějak blbě protože co? Bude celoživotně na jaterních granulích? Asi těžko, umřel by hlady Když se vrátí k masu, budou tam, kde byli za chvíli zpátky. Takže kdyby bylo na mě, zkusila bych si sestavit tu jaterní dietu, jak tu někdo dával, co jo a co ne, vybrat dietní masa, celkově ubrat masa na úkor zeleniny a příloh a přidat kostí na úkor svaloviny. Nekrmit vnitřnosti. Dávat ostropestřec. Po měsíci na testy a pokud by nebyla změna k lepšímu, tak pak už ty jaterní granule.
No tak na jaterních granulích určitě hlady neumře. Zase nepřehánějte. Spíš bych měla obavy, aby nezemřel teď - obzvlášť, pokud nedojde k výrazné změně stravy.
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
lesnížínka
napsal(a):
děkujem, toto ještě zkusím než tedy přejdu na granule, víte, mě se do těch granulí popravdě nechce, protože nevěřím že v granulích obecně může být cokoli dobrého, četla jsem stránky manwe a spoustu dalších webových článků najitých na interentu, a dala jsem ve všem za pravdu, připadalo mi to logické, nechcí krmit psa zbytečnými konzervanty a stabilizátory a dalšími, pokud nemusím, ale pokud by mi jinak pes zemřel a nebude jiná volba tak samozřejmě tak daleko to zajíte nenechám.
ještě zvažuji konzultaci s jiným vetem, pes žádné vyloženě závažné problémy neměl, pouze co si vybavuji, párkrát zvracel, na krve jsme šli čistě preventivně, protože v 9 m. měl špatnou močovinu UREA (opět se netvářili na barf, tentorkát jsem si jej prosadila a granule jim v ordinaci odmítla) že pujdeme ještě za půl roku na kontrolní odběry. kontrolovat jestli pes pije, vývary, štávy apod. Pak byl Corona, potom omezený provoz vet.kliniky jen na akutní případy a tak se to trošku protáhlo a šli jsme až ted. Ale původně to měly být jen kontrolní odběry, pes neměl potíže. jen nějakou boží prozřetelnsotí jsem nechala udělat tu biochemkui kompletní. To že jsou zvýšené jat.enzymy na to se vlastně přišlo úplně omylem a na mladého psa jsou ty hodnoty prý hodně špatně.
Mohu konzultovat ještě jinde. A.

Konzultace / vyšetření jinde by byla asi první věc, co bych udělala.
I na běžné veterině mě "nechali" barfovat ledvináře, nic mi nenutili.
Fakt je, že se mi to tehdy podařilo udělat "lstivě", protože špatné ledviny zjistili na jedné klinice a na další kontrolu po nasazení diety jsem už šla na jinou (kvůli vzdálenosti). Takže na té druhé už viděli, že hodnoty se docela srovnaly i na barfu.
malea
napsal(a):
No tak na jaterních granulích určitě hlady neumře. Zase nepřehánějte. Spíš bych měla obavy, aby nezemřel teď - obzvlášť, pokud nedojde k výrazné změně stravy.
Četla jste složení těch granulí? Přijde vám to jako strava pro psa? Možná prase by na to prospívalo...Jako jistě, pár týdnů na tom vydrží snad bez nějaké újmy, ale napořád?
lesnížínka
napsal(a):
Četla jste složení těch granulí? Přijde vám to jako strava pro psa? Možná prase by na to prospívalo...Jako jistě, pár týdnů na tom vydrží snad bez nějaké újmy, ale napořád?
Mám na nich psa už 4 měsíce. A spousta nemocných psů jsou na nich roky. Nemá to být ideální strava pro psa - má to být JATERNÍ DIETA. Fakt nevím, co to zkoušíte.

mě by neuspokojila myšlenka, že by správný barf dokázal poškodit rok a půl starého, tedy mladého zdravého psa.
Těm výsledkům moc nerozumím,v jakých jsou jednotkách, "lehce" kolidují s mou oblíbenou tabulkou:
https://www.cklvfu.cz/pokyny.html#referencni-hodnoty
ale snad některá z přítomných veterinářek objasní....
malea
napsal(a):
Mám na nich psa už 4 měsíce. A spousta nemocných psů jsou na nich roky. Nemá to být ideální strava pro psa - má to být JATERNÍ DIETA. Fakt nevím, co to zkoušíte.
Já zase nechápu tu poznámku se ,,zkoušením"...no nic. Ale je rozdíl, mít na tom psa, s nějakou jasnou jaterní poruchou, vrozenou vadou, nebo starého psa na dožití...a mít na tom mladého psa, ve vývoji. Si myslím. Nic vám nerozmlouvám, krmte si čím chcete. Píšu na to svůj názor.
malea
napsal(a):
Kamarádka měla na jaterní dietě (na granulích a konzervách) psa opravdu roky, a prospíval.
Určitě se dá dobře krmit i barfem, nějakou dietou, ale kdybych měla psa takto "nemocného", tak bych o tom asi hoodně uvažovala a možná nakonec skončila u těch dietních granulí, nebo bych je určitě alespoň vyzkoušela, jestli se potom pes zlepší.
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
napsal(a):
mě by neuspokojila myšlenka, že by správný barf dokázal poškodit rok a půl starého, tedy mladého zdravého psa.
Těm výsledkům moc nerozumím,v jakých jsou jednotkách, "lehce" kolidují s mou oblíbenou tabulkou:
https://www.cklvfu.cz/pokyny.html#referencni-hodnoty
ale snad některá z přítomných veterinářek objasní....
zdravím vás, co prosím myslíte že lehce kolidují? já těmto hodnotám vůbec nerozumím, opsala jsem tabulku, protože neumím vložit fotku, nemám ji jak nakopírovat do počítače ani jak přefotit vlastním pouze tlačítkový telefon.
klidně ráda opíšu vše, ale bylo mi řečeno že ostatní hodnoty jsou v pořádku tak jsem vypsala jen ty, které jsou špatné, zvýšené, nebo prostě značící problém, mám to tu zaznačené červeně a to jsem opsala do těch sloupečků v mém příspěvku výše. říkali že momentálně jsou nejhorší jaterní enzymy které byly n aměřeny v hodnotě 464. jednotky bohužel nevím. potom má hodně zvýšený fosfor a minule při minulém odběru to byla pro změnu zvýášená močovina. moc prosím jestli tomu někdo rozumíte jestli byste mi k tomu nemohli ještě něco říct. dvakrát jsem se ptala, jestli si opravdu myslí, jestli tyto hodoty je možno takhle rozhodit u mladého psa pouzekrmením barfem, jsem v tomto opravdu skeptik a už minule při té močovině jsem za barf bojovala, že až do příštích odběrů zkusím v barfu pokračovat, jen hlídat množství vypitých tekutin. teď při tomto nálezu sono vyvrátilo vrozené poškození ledvin, že by byly zvětšené nebo zkrnělé, při této kontrole vypadaly normálně a beze patologických změn což prý nahrává tomu, že chyba je opravdu na straně krmení, přemíry bílkovin v dlouhodobém horizontu. ale pes opravdu žere kosti,šlachy,obřezy,kůže,přílohy, zeleninu, snažíme se dle vytisknutých tabulek z manwe chovatelky rhod.ridgbeků a specialistky na barfování, od stěněte sjsme počítali i přímo z procent a vážili.
lesnížínka
napsal(a):
Já zase nechápu tu poznámku se ,,zkoušením"...no nic. Ale je rozdíl, mít na tom psa, s nějakou jasnou jaterní poruchou, vrozenou vadou, nebo starého psa na dožití...a mít na tom mladého psa, ve vývoji. Si myslím. Nic vám nerozmlouvám, krmte si čím chcete. Píšu na to svůj názor.
Ok, zkoušení jsem si mohla odpustit, to je pravda. Beru zpět. Ale pokud je pravda, že psovi selhávají játra, dieta je klíčová. Já bych taky radši dala Tobymu něco jiného, ale fakt je ten, že to prostě není zdravý pes a od toho se odvíjí jeho strava. Jaterní dietou by přece normální člověk zdravého psa nekrmil a je jedno, jestli ve formě barfu nebo granulí, protože ve srovnání s čímkoli je to fakt o bída. Někdy ale není na výběr. A pokud na tom pes prospívá, není co řešit. Dokonce jsem sehnala i hepatic pamlsky, které Toby miluje, takže se to fakt dá.
Jasně, v tom se shodnem, kdyby psu selhávala játra, nebudu řešit žádné hokusy-pokusy a jdu na dietu, klidně tu granulovou. Cokoliv, co by ho udrželo ještě nějakou dobu při životě. I když v těch hodnotách se nevyznám a jsem líná je hledat, psu fyzicky nic není(dle zadavatelky) takže si myslím, že to ,,selhávání jater", je poněkud přehnané a sloužilo jen k tomu, aby ji náležitě vystrašili. S tím mám totiž také zkušenost
lesnížínka
napsal(a):
Jasně, v tom se shodnem, kdyby psu selhávala játra, nebudu řešit žádné hokusy-pokusy a jdu na dietu, klidně tu granulovou. Cokoliv, co by ho udrželo ještě nějakou dobu při životě. I když v těch hodnotách se nevyznám a jsem líná je hledat, psu fyzicky nic není(dle zadavatelky) takže si myslím, že to ,,selhávání jater", je poněkud přehnané a sloužilo jen k tomu, aby ji náležitě vystrašili. S tím mám totiž také zkušenost
OT - mohu se zeptat - jaké máte zkušenosti ohledně zpráv od Vašeho veterináře? Dají (a napíšou) Vám ji bez problémů? Já ji z nich totiž tahám už skoro 4 měsíce, takže nemám co dát chovatelce. Výsledky mi dali, prostě je vytiskli 2x nebo okopírovali, ale konečnou zprávu ne. No a to, že má žlučové kyseliny po jídle 83,2 skoro nikomu nic neřekne. Už mě to se*e. Nemáte zkušenosti s nějakým veterinářem na Plzeňsku? Díky
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
zdravím vás, po nějaké době opět píši průběh.
nakonec jsme nasadili opravdu granule, jelikož jsem dospěla k názoru že minimálně do příštích odběrů bych ráda psa měla opravdu na jaterní dietě, aby se vidělo bu´d a nebo, pokud se hodnoty zlepší (snad) zkusíme pomaličky přejít zase na barf, samozřejmě dietně.
jenže, problém je v tom, že psovi ty Hillsy evidentně nesvědčí. má ne uplně průjem, ale kašovitou stolici (na barfu nikdy neměl), kadí několikrát denně, rosolovitou světlou hmotu, též hodně prdí a po každém žraní tak specificky jak když brká, někdy to s ním až cukne. a prdění je velmi výrazné, nikdy takto neprděl. .
teď je otázka, jestli pokračovat dál v těchto granulích, které jsou vhodné na játra i když evidentně psovi jinak nesedí, opravdu hodně nesedí, vydržet jetšě těch 14 dní, a pak se podle toho zařídit a kdyžtak změnit, nebo jestli měnit hned a zkusit přejít na jinou značku Hepatit diety, třeba Royalky Canin. začínám z toho být vyčerpaná, dodku nebudou další krevní výsledky, nemám se od čeh odpíchnout, ale ty mají vypovídající hodnotu až po třech týdnech (měsíci) nejdřív, takže čekáme. Alena.

Já bych se na ty granule vybodla. V lepším případě jsou vyrobené z těch shodných primárních surovin, které byste mohla dávat i čerstvé. K tomu bych nasadila ostropestřec (ne olej, ale drcená semena - tam je nejvyšší obsah silymarinu). Když bude nepohoda v bříšku, projeví se to dost možná i jinde...
jaterni.dieta
napsal(a):
nakonec jsme nasadili opravdu granule, jelikož jsem dospěla k názoru že minimálně do příštích odběrů bych ráda psa měla opravdu na jaterní dietě, aby se vidělo bu´d a nebo, pokud se hodnoty zlepší (snad) zkusíme pomaličky přejít zase na barf, samozřejmě dietně.
jenže, problém je v tom, že psovi ty Hillsy evidentně nesvědčí. má ne uplně průjem, ale kašovitou stolici (na barfu nikdy neměl), kadí několikrát denně, rosolovitou světlou hmotu, též hodně prdí a po každém žraní tak specificky jak když brká, někdy to s ním až cukne. a prdění je velmi výrazné, nikdy takto neprděl. .
teď je otázka, jestli pokračovat dál v těchto granulích, které jsou vhodné na játra i když evidentně psovi jinak nesedí, opravdu hodně nesedí, vydržet jetšě těch 14 dní, a pak se podle toho zařídit a kdyžtak změnit, nebo jestli měnit hned a zkusit přejít na jinou značku Hepatit diety, třeba Royalky Canin. začínám z toho být vyčerpaná, dodku nebudou další krevní výsledky, nemám se od čeh odpíchnout, ale ty mají vypovídající hodnotu až po třech týdnech (měsíci) nejdřív, takže čekáme. Alena.
Můj pes se Hills ani nedotkl. Ani se mu nedivím - hnusně to vypadá i smrdí. Já osobně bych zkusila VetExpert hepatic granule i konzervu - po té se mohl Toby doslova utlouct. Navíc i hezky voní. Podobné zkušenosti mám i s konzervami Calibra hepatic.
jaterni.dieta
napsal(a):
Takhle se můžete dopracovat k tomu,že pes bude mít lepší jaterní výsledky, ale půl roku mu budete dávat dohromady zažívání a slinivku
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
lupus4
napsal(a):
úplně zbytečně experimentujete...
jenže přesně toto mi praví na veterině, že strašlivo zbyteně experimentuju, právě tím že jsem štěně v růstu krmila masem a přílohamy.
strašně moc se snažím to dělat dobře, nebo líp, lépe, když doteď jsem evidentně v základních věcech selhala. pokud psu selhaly játra, připadnu si jako majitel na baterky a navíc se na mě už sesypala už i rodina, že jim bylo jasné už od začátku co blbnu s těma smradama (myšleny třeba dršky v lednici nebo rozmazené rybí), že tím toho psa odrovnám. tak jasně že je jednodušší nasypat granule, protože se to tak dělalo odjakživa. jen já si o tom prostě začala číst a chtěla to u svého psa dělat jinak a lépe, a barfování mě nadchlo.
myslíte že jaterními granulemi mohu pro změnu oddělat slinivku? vážně už nevím kudy a kam, pes i hodně zhubnul, za těch 14 dní uričtě tak 2 nebo 3 kila šly dolů, začíná mu lézt páteř a po každém krmení se to v něm tak divně honí a škruňká, někdy po žádle i brká a škytá jakoby hubou. má stralivě moc toho odpadu co vykadí, odhadem mi dokonce přijde že vykadí snad víc než kolik toho sežral, v porovnání s hovinky které byly, dokud žral barf, se to nedá srovnat, je to snad 4x tolik a hlavně několikrát denně, konzistence strašná. po telefonu mi na veterině řekli, že vydržet, maximálně zkusit změnit značku, takže jsem objednala zmíněnou Calibru, jaterní řadu.
Nikdy by mě nenapadlo že toto budu muset řešit, už si připadám že se vážně zlbázním. Ala.

Asi bych změnila veterinu....

napsal(a):
Asi bych změnila veterinu....
To už jsme radili. Kdyby jenom to...

jaterni.dieta
napsal(a):
jenže přesně toto mi praví na veterině, že strašlivo zbyteně experimentuju, právě tím že jsem štěně v růstu krmila masem a přílohamy.
strašně moc se snažím to dělat dobře, nebo líp, lépe, když doteď jsem evidentně v základních věcech selhala. pokud psu selhaly játra, připadnu si jako majitel na baterky a navíc se na mě už sesypala už i rodina, že jim bylo jasné už od začátku co blbnu s těma smradama (myšleny třeba dršky v lednici nebo rozmazené rybí), že tím toho psa odrovnám. tak jasně že je jednodušší nasypat granule, protože se to tak dělalo odjakživa. jen já si o tom prostě začala číst a chtěla to u svého psa dělat jinak a lépe, a barfování mě nadchlo.
myslíte že jaterními granulemi mohu pro změnu oddělat slinivku? vážně už nevím kudy a kam, pes i hodně zhubnul, za těch 14 dní uričtě tak 2 nebo 3 kila šly dolů, začíná mu lézt páteř a po každém krmení se to v něm tak divně honí a škruňká, někdy po žádle i brká a škytá jakoby hubou. má stralivě moc toho odpadu co vykadí, odhadem mi dokonce přijde že vykadí snad víc než kolik toho sežral, v porovnání s hovinky které byly, dokud žral barf, se to nedá srovnat, je to snad 4x tolik a hlavně několikrát denně, konzistence strašná. po telefonu mi na veterině řekli, že vydržet, maximálně zkusit změnit značku, takže jsem objednala zmíněnou Calibru, jaterní řadu.
Nikdy by mě nenapadlo že toto budu muset řešit, už si připadám že se vážně zlbázním. Ala.
Můj zcela laický pohled je, že pokud jste v barfování nedělala nějakou zásadní chybu, problém je někde jinde než v barfu. No a pokud jste ji dělala, tak by se mělo dát pojmenovat, o jakou šlo chybu a mělo by to dávat logiku s těmi jaterními hodnotami. To by vám veterináři přeci měli dokázat říct, že "krmila jste tohle a tohle a v krmení chyběly tyto a tyto látky, a proto má pes tyto výsledky".
Takto jste jen vystresovaná, obviňujete se, nevíte, co máte dělat, a navíc vidíte, že pes po krátké době na granulích silně neprospívá. Nevím, o jak velkého psa jde, ale zhubnutí za 2 týdny 2 kg bych brala jako solidní problém.
Nicméně, pokud počítám správně, teď ještě týden dokrmíte granule a pak jdete na kontrolu? Pokud výsledky nebudou odpovídat dietě a na veterině vám nic moc nového neřeknou, šla bych obratem na jinou veterinu. A psovi vrátila barf, se zohledněním jaterní diety.

Aleno, četla jste složení těch granulí? Aktuálně krmíte psa tímto:
Mletá kukuřice, živočišný tuk, sójová mouka, sušená celá vejce, celulóza, lněné semínko, proteinový hydrolyzát, kukuřičná glutenová moučka, rostlinný olej, sušená řepná dužina, doplněk L-karnitinu, minerální látky, L-arginin, DL-metionin, taurin, L-tryptofan, vitamíny a stopové prvky. Obsahuje antioxidanty schválené EU.
Až přejdete na Calibru, budete krmit tímto:
rýže (55 %), lososový protein (10 %), kuřecí tuk (konzervováno tokoferoly), sušená jablka, lososový olej, hydrolyzovaný lososový protein (5 %, hmotnost ≤ 5 000 Da), sušená vejce (4 %), hydrolyzovaná kuřecí játra, pivovarské kvasnice, kyselina fulvová (0,5 %), řasy (0,3 %, Schizochytrium limacinum), semeno ostropestřce (2 000 mg/kg), frukto-oligosacharidy (220 mg/kg), betaglukany (200 mg/kg), mannan-oligosacharidy (180 mg/kg), Yucca schidigera (150 mg/kg), extrakt z kurkumy a zeleného čaje bez kofeinu (zdroj flavonoidů 160 mg/kg a polyfenolů 80 mg/kg), Lactobacillus acidophilus HA – 122 inaktivovaný (15 x 109 buněk/kg).
Opravdu si myslíte, že mu nějaká spečenina z těchto surovin (kukuřice se sójou a sušeným vajíčkem ) udělá lépe než doma uvařená rýže s trochou dietního masíčka, vajíčko, tvaroh (ne tučný), trocha čerstvého ovoce...? Hills ani neobsahují silymarin (Calibra ano), nějak nechápu, k čemu jsou ty granule vlastně dobré. Krmte ho něčím, z čeho mu nebude zle (musíte najít kompromis játra x trávení - vejdi a neuškoď), a začněte už mu dávat ten ostropestřec. V mezičase si najděte jinou veterinu. Aby tělo dobře regenerovalo, musí být v pohodě (dobře živené, v psychické pohodě, s nastartovanou imunitou), ne oslabené na maximum jen tím, že dostane "najíst".

"pokud jste v barfování nedělala nějakou zásadní chybu, problém je někde jinde než v barfu"
tak!

"pokud jste v barfování nedělala nějakou zásadní chybu, problém je někde jinde než v barfu"
A tou zásadní chybou by snad muselo být dlouhodobé podávání nějakého jedu, krmení tuků apod. nebo jinak si neumím představit, čím oddělat játra...

Tak o tom tu byla diskuze už posledně...
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
napsal(a):
Můj zcela laický pohled je, že pokud jste v barfování nedělala nějakou zásadní chybu, problém je někde jinde než v barfu. No a pokud jste ji dělala, tak by se mělo dát pojmenovat, o jakou šlo chybu a mělo by to dávat logiku s těmi jaterními hodnotami. To by vám veterináři přeci měli dokázat říct, že "krmila jste tohle a tohle a v krmení chyběly tyto a tyto látky, a proto má pes tyto výsledky".
Takto jste jen vystresovaná, obviňujete se, nevíte, co máte dělat, a navíc vidíte, že pes po krátké době na granulích silně neprospívá. Nevím, o jak velkého psa jde, ale zhubnutí za 2 týdny 2 kg bych brala jako solidní problém.
Nicméně, pokud počítám správně, teď ještě týden dokrmíte granule a pak jdete na kontrolu? Pokud výsledky nebudou odpovídat dietě a na veterině vám nic moc nového neřeknou, šla bych obratem na jinou veterinu. A psovi vrátila barf, se zohledněním jaterní diety.
dobrý den přeji, ono to ale přesně takto bylo. chybu pojmenovali jako nadbytek bílkovin v dlouhodobém horizontu které pes neuměl odbourat, když jsem řekla že krmím barfem tak to tomu akorát nahrálo, viz už jsem psala do odpovědí výše že tohle už je náš druhý problém ve spojitosti s barfem a s krevními hodnotami, poprvé měl zvýšenou UREU, bylo taktéže doporučeno přejít na granule, že i tato hodnota, pokud by měla jít životem psa déle, by mohla časem odrovnat pro změnu ledviny, tenkrát nám doporučovali ND (neumím udělat ten znak vprostřed). ale barf jsem si obhájila, že budu více hlídat příjem tekutin, bylo řečeno jak myslíte. na kontrolu krví jsme měli jít dříve, ale skrz Corona a celkový chaos který probíhal se to odherálo až skoro o půl roku později, a opět máme úplně rozhašišené hodnoty, a tyto játra už jsou dalece větším problémem než to co bylo předtím.
Zásadní chybu nemohu zpětně nijak říct, opravdu jsem se snažila krmit dle tabulek ze stránek manwe, pes měl jak vnitřnosti, tak kosti, svalovinu, přílohy, těstoviny, ovoce, zeleninu, občas vločky za dodržení zásad 70:30 maso vč.kostí ku příloze.
Pejskovi bylo dělano i sono těch jater, protože chtěli vyloučit vrozenou vadu nebo zakrnění, to se vyloučilo, játra na sonu vypadaly bez patologií, hodnoty těch krví jsem tu někde už vypisovala, proto se přikláněly k tomu že jde o problém vzniknutý stravou, proto byla nasazena dieta přísně jaterní, čekáme na další odběr, pro zhodnocení kam se ty hodnoty posunuly, v případě že to nebude lepší budeme odveleni ke specialistovi, v případě že hodnoty budou lepší, znamená to že chyba byla na mojí straně v krmení, nebo jestě padala v úvahu možná otrava, ale vzhledem k tomu že pes nejevil známky žádné smutnosti ani skleslosti nepřijde mi to pravděpdobné.
ano, hubne opravdu zřetelně, před očima, je to střední plemeno 25 kg a vizuálně mi přijde tak minimálně 2 kila dole. ono i množstvím se těch granulí dává dost málo, dávkováním mi přijde dost málo, ale jemu nechutnají a sotva je sní, tu dávku co má mít, někdy ani to ne, je to útrpné, ještě týden před námi a pak jsme se domluvili s partnerem, že změníme ABC clinik, a ho odvezeme na Jaggy, jelikož mají na internetu vynikající reference. Alena.

jaterni.dieta
napsal(a):
dobrý den přeji, ono to ale přesně takto bylo. chybu pojmenovali jako nadbytek bílkovin v dlouhodobém horizontu které pes neuměl odbourat, když jsem řekla že krmím barfem tak to tomu akorát nahrálo, viz už jsem psala do odpovědí výše že tohle už je náš druhý problém ve spojitosti s barfem a s krevními hodnotami, poprvé měl zvýšenou UREU, bylo taktéže doporučeno přejít na granule, že i tato hodnota, pokud by měla jít životem psa déle, by mohla časem odrovnat pro změnu ledviny, tenkrát nám doporučovali ND (neumím udělat ten znak vprostřed). ale barf jsem si obhájila, že budu více hlídat příjem tekutin, bylo řečeno jak myslíte. na kontrolu krví jsme měli jít dříve, ale skrz Corona a celkový chaos který probíhal se to odherálo až skoro o půl roku později, a opět máme úplně rozhašišené hodnoty, a tyto játra už jsou dalece větším problémem než to co bylo předtím.
Zásadní chybu nemohu zpětně nijak říct, opravdu jsem se snažila krmit dle tabulek ze stránek manwe, pes měl jak vnitřnosti, tak kosti, svalovinu, přílohy, těstoviny, ovoce, zeleninu, občas vločky za dodržení zásad 70:30 maso vč.kostí ku příloze.
Pejskovi bylo dělano i sono těch jater, protože chtěli vyloučit vrozenou vadu nebo zakrnění, to se vyloučilo, játra na sonu vypadaly bez patologií, hodnoty těch krví jsem tu někde už vypisovala, proto se přikláněly k tomu že jde o problém vzniknutý stravou, proto byla nasazena dieta přísně jaterní, čekáme na další odběr, pro zhodnocení kam se ty hodnoty posunuly, v případě že to nebude lepší budeme odveleni ke specialistovi, v případě že hodnoty budou lepší, znamená to že chyba byla na mojí straně v krmení, nebo jestě padala v úvahu možná otrava, ale vzhledem k tomu že pes nejevil známky žádné smutnosti ani skleslosti nepřijde mi to pravděpdobné.
ano, hubne opravdu zřetelně, před očima, je to střední plemeno 25 kg a vizuálně mi přijde tak minimálně 2 kila dole. ono i množstvím se těch granulí dává dost málo, dávkováním mi přijde dost málo, ale jemu nechutnají a sotva je sní, tu dávku co má mít, někdy ani to ne, je to útrpné, ještě týden před námi a pak jsme se domluvili s partnerem, že změníme ABC clinik, a ho odvezeme na Jaggy, jelikož mají na internetu vynikající reference. Alena.
Jenže pokud je chyba ve složení krmení, tak jakmile najedete na dietu i formou barfu, měly by se hodnoty bez problémů srovnat. Vůbec není potřeba psovi dávat granule, které navíc ještě odmítá ...
Nevěřím tomu, že jste psovi takto masivně rozházela hodnoty krmením, které popisujete. Veterináři se asi zasekli na "fuj-krmí-barfem-chce-si-zabít-psa", ale problém může být úplně jinde...
Na to odmítání granulí, pokud s nimi chcete ještě pár dní vydržet, je trik - přelít je nesoleným vývarem, případně já používám plátek rozpuštenýho sádla.
jaterni.dieta

XXX.XXX.68.89
napsal(a):
Mletá kukuřice, živočišný tuk, sójová mouka, sušená celá vejce, celulóza, lněné semínko, proteinový hydrolyzát, kukuřičná glutenová moučka, rostlinný olej, sušená řepná dužina, doplněk L-karnitinu, minerální látky, L-arginin, DL-metionin, taurin, L-tryptofan, vitamíny a stopové prvky. Obsahuje antioxidanty schválené EU.
rýže (55 %), lososový protein (10 %), kuřecí tuk (konzervováno tokoferoly), sušená jablka, lososový olej, hydrolyzovaný lososový protein (5 %, hmotnost ≤ 5 000 Da), sušená vejce (4 %), hydrolyzovaná kuřecí játra, pivovarské kvasnice, kyselina fulvová (0,5 %), řasy (0,3 %, Schizochytrium limacinum), semeno ostropestřce (2 000 mg/kg), frukto-oligosacharidy (220 mg/kg), betaglukany (200 mg/kg), mannan-oligosacharidy (180 mg/kg), Yucca schidigera (150 mg/kg), extrakt z kurkumy a zeleného čaje bez kofeinu (zdroj flavonoidů 160 mg/kg a polyfenolů 80 mg/kg), Lactobacillus acidophilus HA – 122 inaktivovaný (15 x 109 buněk/kg).
Opravdu si myslíte, že mu nějaká spečenina z těchto surovin (kukuřice se sójou a sušeným vajíčkem ) udělá lépe než doma uvařená rýže s trochou dietního masíčka, vajíčko, tvaroh (ne tučný), trocha čerstvého ovoce...? Hills ani neobsahují silymarin (Calibra ano), nějak nechápu, k čemu jsou ty granule vlastně dobré. Krmte ho něčím, z čeho mu nebude zle (musíte najít kompromis játra x trávení - vejdi a neuškoď), a začněte už mu dávat ten ostropestřec. V mezičase si najděte jinou veterinu. Aby tělo dobře regenerovalo, musí být v pohodě (dobře živené, v psychické pohodě, s nastartovanou imunitou), ne oslabené na maximum jen tím, že dostane "najíst".
jezusky, boha, já vím, pravě proto mě to tak strašlivě deptá že ani nedokážete vědět jak, protože já tak moc se zhlédla v tom krmení barfem, že šrot tohoto a podobného typu prostě z principu ( za normálníchj okolností) odmítám, jenže ti veterináři člověka prostě nalomí, oni se na mě tvárili jak na jarmilu, takže ze dne na den pochybujete o sobě, pochybujete o všem co jste doteď načetli, byť vám to doted smysl dávalo a byli jste připravení si to hájit, najednou váháte. Logika vám říká že oni z toho mají provize z prodeje, proto vám vnutí granule, aby prodali co nejvíc pytlů, ale pak vidíte ty hodnoty a začne vám hlodat červík pochybností, které rostou, jestli na slovech které ulítly sestře a byly slyšet až do čekárny, zase další barfař a totálně rozhozená biochemka, není něco k zamyšlení, protože samozřejmě nechcete svému zvířeti ubližovat a nevědomost nebo začátečnictví není omluva.Pak doma ještě slyšíete že je to z toho jak blbnete se smradama, že utlocitní členové rodiny budou obracet oči v sloup že není normální dávat psovi do misky celé mrtvé malé kuře nebo pařáty z kachny.
být to jiná situace a nevystrašit mě tak strašně, tak bych to psovi do misky nikdy nenasypala, to mi prosím věřte já už si to i oplakala že jsem uplně neschopná tu situaci nějak normálně řešit když přece podle všech těch knih a stažených článků měl být pes zdravý a prospívající, přiblížený k přírodě, všechno bez zbytečností, barviv a konzervantů., mě toto smyšlení bylo prostě blízké a granulemi jsem krmit nechtěla.
Pokud to jen trošku pujde, zkusíme se po těchto odběrech, už střihám metr jak na vojně, pomaličku vrátit opět na barf, mám načteno vše potřebné, lehká masa, cotage, odtučněné ml.výrobky, zelenina vařená, dušená, přílohy na bázi rýže a vloček, ostropestřec, pupalkovy olej.
napsal(a):
Víte, co mi přijde strašný? Že tohle nedojde většině vetů.

Ten ostropestřec už dáváte??

jaterni.dieta
napsal(a):
jezusky, boha, já vím, pravě proto mě to tak strašlivě deptá že ani nedokážete vědět jak, protože já tak moc se zhlédla v tom krmení barfem, že šrot tohoto a podobného typu prostě z principu ( za normálníchj okolností) odmítám, jenže ti veterináři člověka prostě nalomí, oni se na mě tvárili jak na jarmilu, takže ze dne na den pochybujete o sobě, pochybujete o všem co jste doteď načetli, byť vám to doted smysl dávalo a byli jste připravení si to hájit, najednou váháte. Logika vám říká že oni z toho mají provize z prodeje, proto vám vnutí granule, aby prodali co nejvíc pytlů, ale pak vidíte ty hodnoty a začne vám hlodat červík pochybností, které rostou, jestli na slovech které ulítly sestře a byly slyšet až do čekárny, zase další barfař a totálně rozhozená biochemka, není něco k zamyšlení, protože samozřejmě nechcete svému zvířeti ubližovat a nevědomost nebo začátečnictví není omluva.Pak doma ještě slyšíete že je to z toho jak blbnete se smradama, že utlocitní členové rodiny budou obracet oči v sloup že není normální dávat psovi do misky celé mrtvé malé kuře nebo pařáty z kachny.
být to jiná situace a nevystrašit mě tak strašně, tak bych to psovi do misky nikdy nenasypala, to mi prosím věřte já už si to i oplakala že jsem uplně neschopná tu situaci nějak normálně řešit když přece podle všech těch knih a stažených článků měl být pes zdravý a prospívající, přiblížený k přírodě, všechno bez zbytečností, barviv a konzervantů., mě toto smyšlení bylo prostě blízké a granulemi jsem krmit nechtěla.
Pokud to jen trošku pujde, zkusíme se po těchto odběrech, už střihám metr jak na vojně, pomaličku vrátit opět na barf, mám načteno vše potřebné, lehká masa, cotage, odtučněné ml.výrobky, zelenina vařená, dušená, přílohy na bázi rýže a vloček, ostropestřec, pupalkovy olej.
Já chápu, že ty pocity musí být šílené :(
Nicméně nenapadlo vás, že i přes všechno vaše nastudování a dodržování potřebných pouček, i přesto, že krmíte psa tím nejlepším, co je v dnešní době možný, ten pes může být nemocnej a vaše krmení na to nemusí mít vůbec žádnej vliv? A tu nemoc by měli doktoři hledat a ideálně najít, a ne to hodit na to strašné zlo, krmení psa normálním žrádlem.
napsal(a):
Já chápu, že ty pocity musí být šílené :(
Nicméně nenapadlo vás, že i přes všechno vaše nastudování a dodržování potřebných pouček, i přesto, že krmíte psa tím nejlepším, co je v dnešní době možný, ten pes může být nemocnej a vaše krmení na to nemusí mít vůbec žádnej vliv? A tu nemoc by měli doktoři hledat a ideálně najít, a ne to hodit na to strašné zlo, krmení psa normálním žrádlem.
Přesně ...napadlo mě, jestli to prostě nemůže být následek otravy? Že pes pozřel něco, co neměl nebo i to, co měl, ale bylo to něčím kontaminované - to je dneska hned. Hnojiva, barvy, laky, plísně...
Pokud má zadavatelka o barfu načteno, předpokládám, že totálně blbě to snad ani dělat nemůže, resp. nemůže to dělat tak blbě, aby rok a půl starýmu psu z toho selhala játra.
Ještě bych si dovedla představit nějaké pohybové problémy z nedostatku vápníku, ale selhání jater fakt ne.
Zadavatelko, netuším, jak máte staré rodiče, ale pokud se ptají, proč nekrmíte granulema, kterýma se přece krmí odjakživa, musejí to být fakt mlaďoši.
Mně je 53 a pamatuju si dobu, kdy u nás granule přišly na trh a tou dobou už jsem nebyla dítě
Před tím se krmilo vařeným s přílohama, zdaleka to nebylo tak vyvážené, jako dobře sestavené barfové diety a že by psům selhávala játra v mladém věku jak na běžícím pásu, o tom nic nevím. Na vašem místě bych v zájmu zachování duševního zdraví změnila veterinu a předem bych se tam informovala, jestli neomdlí z toho, že psa máte v plánu krmit jako psa.

Proč byste se měla obhajovat? Za svého psa zodpovídáte Vy. Fakticky vzato, granule se v optimálním případě vyrábí ze shodných primárních surovin, jakými BARFujete (jen je za tím nějaké průmyslové zpracování, konzervace, z Vaši strany nekontrolovatelná (ne)kvalita vstupních surovin atd.). Je to stejné jako polotovary v lidské výživě - vždy je lepší uvařit si čerstvé jídlo z primárních surovin než nakupovat průmyslově zpracované polotovary. To není nic kontroverzního. Pan veterinář zřejmě také není živ z čínských polévek, že.
Já bych naopak pochybovala o veterináři. Co když smetl zprvu méně nápadné příznaky ze stolu s tím, že si za to můžete sama, protože nechcete kupovat jím propagované granule, místo aby psa řádně vyšetřil? A to následně vygradovalo až v selhání jater? Poskytl Vašemu psovi dostatečnou péči? Reflektovaly dříve zaznamenané příznaky opravdu dlouhodobý stav nebo jen momentální situaci?
A co když ten stav není způsoben stravou? Co když je ten pes opravdu nemocný? Protože opravdu - 1.5 roku starý pes krmený dle Novosádové objektivně není kandidát na selhání jater.
Nečekala bych. Podívejte se, co to s tím psem dělá. Ostropestřec jste měla dávat už dávno (drcená semena, ne olej). U nás byl efekt patrný již po necelých třech týdnech. Silymarin obsažený v ostropestřci je ta léčivá látka (resp. komplex látek), ne rozemletá kukuřice. Za tím je asi idea, že by měl pes něco sníst (aby neumřel hlady), aby zároveň nic nesnědl (z hlediska nutričního)...

A ještě dodám - tady nejde primárně o to, že psovi dáváte nějaké démonizované granule, ale jde o to, že je mu z nich zle. A že rapidně hubne. Uvědomte si, že ta “hloupá” tři kila jsou 12 % jeho hmotnosti... Za dva týdny...
Nemoc...tomu psu do chvíle, než šli na kontrolu nic nebylo...nebo se pletu? Začalo mu být od chvíle, kdy se mu zjistily špatné hodnoty a začal jíst, respective nejíst a rozhasily mu trávení - doporučené granule, po kterých mu je evidentně blbě. Na veterině si ,,vyrobili" pacienta a teď začnou léčit. Tento postup je mi velmi povědomý. Studoval někdo ty hodnoty, tedy někdo z vás, kdo se v tom vyzná? I mě v létě vystrašili na veterině zvednutou ureou a selháváním ledvin...načež tu Bodlinka napsala, že u psů krmených masem jsou ty hodnoty urey prostě vždycky vyšší. Vyřešila jsem to....už jsem tam nešla. No já si to můžu dovolit, mám starého psa. Zadavatelko, vy určitě změňte tu veterinu
jaterni.dieta
napsal(a):
Zachovejte klid a zkuste tu Calibru Hepatic - mému čivavákovi dost chutná. A po testech uvidíte. Aspoň si můžete říct, že jste udělala všechno. Jinak můj pes má po téměř 4 měsících na jaterní dietě hodnotu žluč. kyselin nad 70. Norma je do 50. Pokles tam je, ale představovala jsem si to lepší . Je to těžký. Asi zkusím konzultaci jinde.
Škoda, že sem nenakoukne bodlinka, ta by Vám k hodnotám řekla víc.

Happy1234
napsal(a):
Podla mna je ten psik uz vazne tak chory, ze bude chudnut z hocijakeho jedla, alebo by som skusila este prejst na prirodzenu stravu, samozrejme dietnu.
Ale ten psík začal hubnout až s nasazením diety. Do té doby byl, jak jsem pochopila, naprosto v pohodě...
Není možné, že mu prostě zrovna tyto granule nesedly? Vždyť se to stává i u klasických granulí, že ne každá značka vyhovuje.
Zkusila bych přejít na jiné a dávat jich psu, kolik potřebuje, ne jenom kolik píšou na pytli s granulemi. BOC je aktivní plemeno, může mít rychlejší metabolismus.

Přiznám se, že (já osobně) bych nezatěžovala organismus, kterému selhávají vnitřní orgány, přechody mezi různými druhy krmiv. Nevidím v tom žádný benefit... Místo granulované rýže ochucené kuřecím tukem (což je ta lepší varianta, kterou se zadavatelka chystá zkoušet) bych vytáhla rýžovar, nasypala do něj rýži a přihodila trochu dietního masa, zalila vodou a nechala uvařit. Před podáním bych do porce přidala ostropestřec (a nějaký balancer). Množství práce (u tohoto nejzákladnějšího jídla) srovnatelné s nasypáním granulí. O možnosti obměn nebo např. mléčných snídaní ani nemluvím...

Happy1234
napsal(a):
Tu nemusí ísť o to, že chudne až teraz...proste sa to ochorenie postupom času zhoršuje..to je môj názor.
Já si myslím, že hubnutí odstartoval spíš ten přechod na dietu:
...problém je v tom, že psovi ty Hillsy evidentně nesvědčí. má ne uplně průjem, ale kašovitou stolici (na barfu nikdy neměl), kadí několikrát denně, rosolovitou světlou hmotu, též hodně prdí a po každém žraní tak specificky jak když brká, někdy to s ním až cukne. a prdění je velmi výrazné, nikdy takto neprděl. .
teď je otázka, jestli pokračovat dál v těchto granulích, které jsou vhodné na játra i když evidentně psovi jinak nesedí, opravdu hodně nesedí, vydržet jetšě těch 14 dní, a pak se podle toho zařídit...
...ono i množstvím se těch granulí dává dost málo, dávkováním mi přijde dost málo, ale jemu nechutnají a sotva je sní, tu dávku co má mít, někdy ani to ne...
Za této situace by hubnul každý pes.

Než mu dávat granule, po kterých je mu tak nedobře, to bych mu dala radši včerejší rohlík namazaný sýrem a dušenou mrkev.
jaterni.dieta
napsal(a):
Dobrý den, jak se daří pejskovi? Už víte něco nového?
Nemáte někdo tip, jak rozežrat fenu, která musí být na jaterní dietě? Procházím si podobným zmatkem, jako zadavatelka tohoto tématu, včetně čtení snad všeho na internetu, ale jsem na mrtvým bodě..
Fena xJRT, 14 let, játra v <|>. Vetka to zhodnotila jako těžký "přednádorový" stav. Problém je v tom, že mi fena nechce žrát a hubne před očima. Zkusili jsme granule Trovet, konzervy Trovet, to žrala dva dny, pak se mi na to vyprdla. Postupně zkouším hepatic značku po značce a všecko vypadá stejně. Jednou, max dvakrát si vezme a nechce to. Nastudovala jsem si domácí stravu a začala vařit (syrové jí nikdy nijak výrazně nechutnalo) a jsme zase na začátku. Když tam má zeleniny a příloh moc, tak to nechce. Když tam dám víc masa a vývaru, tak chce, ale já mám strach, že už to není dieta a zas zatěžuju játra. Mléčné výrobky nechce, vejce nechce. Jediný, co by žrala furt, jsou piškoty.
Je mi naprosto jasný, že je problém v tom, že čím víc kolem jídla dělám opičinky, tím hůř ona reaguje. Ale já se prostě nezvládnu dívat na čtrnáctiletou fenu, jak mi chřadne před očima. 🙄
Nemáte někdo nějaký podklady k doma připravované stravě? Kolik čeho může, aby to bylo ještě dostatečně dietní a přitom jí tam zůstala masová chuť?
V pátek jdeme na kontrolu, tak zjistím, jestli jsme se někam za ten měsíc posunuly. 😔

U nás totéž. Diety ve formě granulí si prej můžu strčit někam. Takže jsem začala vařit. Skončili jsme u mixu rýže s těstovinami, vařenými společně s hrstkou libového masa. A tohle už šlo. Sice mi ošklivě zhubnul, ale žere a o to jde. Někdy dávám bílý jogurt, tvaroh, ale vesměs jedeme tenhle mix. Sice nemám podklady, ale poměry mám v oku - půl pytlíku kolínek, čtvrt pytlíku rýže a plná hrst masa.
Dlouhodobě se játra drží na plus-mínus stejných hodnotách, takže úplně špatná ta strava asi nebude. I když nepochybuju, že by to šlo lépe.

Když kdysi mojí mopsli selhávala játra, taky odmítala cokoliv žrát - je to bohužel jeden z příznaků. Nakonec jsem ji rozežrala na libovém vařeném hovězím mase s vývarem. V tu chvíli už bylo v podstatě jedno, co bude žrát, bylo důležité do ní dostat cokoliv. Časem jsme pak přešli na normální barf jaterní dietu.
napsal(a):
U nás totéž. Diety ve formě granulí si prej můžu strčit někam. Takže jsem začala vařit. Skončili jsme u mixu rýže s těstovinami, vařenými společně s hrstkou libového masa. A tohle už šlo. Sice mi ošklivě zhubnul, ale žere a o to jde. Někdy dávám bílý jogurt, tvaroh, ale vesměs jedeme tenhle mix. Sice nemám podklady, ale poměry mám v oku - půl pytlíku kolínek, čtvrt pytlíku rýže a plná hrst masa.
Dlouhodobě se játra drží na plus-mínus stejných hodnotách, takže úplně špatná ta strava asi nebude. I když nepochybuju, že by to šlo lépe.
Díky moc. Tohle mi dává trochu naději, že to snad i takto "samodoma" půjde. Je fakt, že žrala vždycky kvalitní granule, plus lžičku ci dvě kvalitní konzervy, takže co se týče příjmu bílkovin, je to teď velký pád dolů. Bože ať už je pátek. Doufám, že se taky dozvím, že je to "jakž takž"..
napsal(a):
Když kdysi mojí mopsli selhávala játra, taky odmítala cokoliv žrát - je to bohužel jeden z příznaků. Nakonec jsem ji rozežrala na libovém vařeném hovězím mase s vývarem. V tu chvíli už bylo v podstatě jedno, co bude žrát, bylo důležité do ní dostat cokoliv. Časem jsme pak přešli na normální barf jaterní dietu.
Já jsem si to ještě totálně zapykala tím, že jsem jí ze začátku dávala prášky do jídla. A ona má teď úplnou paranoiu si ode mě cokoliv vzít, bo si myslí, že jsou tam tablety. Šlak by mě z ní trefil.
Navíc, jak je celej život zvyklá žrát v pět večer, tak teď naprosto nechápe, proč jí dávám jídlo i ráno. Chtěla jsem, aby jedla několikrát denně po troškách a to vůbec. Čumí na mě, jak kdybych spadla z višně, když jí ráno dávám misku.

Vážně to jde. Jaterní "záchvat", nebo jak nazvat tu ošklivou příhodu, se nám od té doby znovu nepřihodil.
Pan Pes má dvakrát denně Sylimarin a myslím, že i ten má podstatnou zásluhu na relativně stabilním stavu. Ale nepochybuju, že doplňky dáváte, páč to máte dávno načtené.
Jinak my takhle válčíme už, já nevím, rok?
Už mi ty neduhy nějako splývají
Edit: Celý psův život žere dvakrát denně, takže v tomhle jsem ve výhodě. Pro něj je snídaně i večeře klasikou. A prášky láduju normálka zabalený v plátku šunky nebo v trojúhelníku taveňáku. Jenže fakt je, že Pan Pes takovou jednohubku vdechne a neví, že v tom byly prášky. Velká tlama, no. Kdyby zjistil, že ho takhle oblbuju a objevil by piluli, měla bych problém.

napsal(a):
Vážně to jde. Jaterní "záchvat", nebo jak nazvat tu ošklivou příhodu, se nám od té doby znovu nepřihodil.
Pan Pes má dvakrát denně Sylimarin a myslím, že i ten má podstatnou zásluhu na relativně stabilním stavu. Ale nepochybuju, že doplňky dáváte, páč to máte dávno načtené.
Edit: Celý psův život žere dvakrát denně, takže v tomhle jsem ve výhodě. Pro něj je snídaně i večeře klasikou. A prášky láduju normálka zabalený v plátku šunky nebo v trojúhelníku taveňáku. Jenže fakt je, že Pan Pes takovou jednohubku vdechne a neví, že v tom byly prášky. Velká tlama, no. Kdyby zjistil, že ho takhle oblbuju a objevil by piluli, měla bych problém.
Pan Pes se má, že má vynikající péči a šikovnou paničku 😉 náš žere kvůli problému mezi jícnem a žaludkem 3x denně a ráno degan, ale jen 1/8 prášečku. Kvůli jatýrkům dávám teď už týden sylimarin, ale nevím kolik je ho akorát? Abych ho nedávala moc...Oliváč má váhu 7,60 kg. Jak to dávkujete na váhu prosím Vašemu obříkovi?

Je to už hodně let, ale: při tom akutním selhání bylo fakt důležitý do ní dostat cokoliv. Pak jsem taky nasadila tzn. restart jater podle Desenskýho. To jí během měsíce ty játra fakt nahodilo a mohla jít na nutnou operaci. Potom už jsem dodržovala dalších x let dietu s bylinkama a občas přidávala sylimarin - nakládala jsem nadrcená semena ostropestřece v ostro. oleji a to jí po lžičkách dávala do žrádla. Pravidelné kontroly po půl roce a játra byla ok. Bohužel v osmi letech musela podstoupit akutní kastraci (pyometra) a ačkoliv dostala údajně nejšetrnější narkózu, játra to nedaly a musela jsem ji nechat po pár měsících uspat Ale od toho akutního selhání žila na dietě dalších pět let.
napsal(a):
Je to už hodně let, ale: při tom akutním selhání bylo fakt důležitý do ní dostat cokoliv. Pak jsem taky nasadila tzn. restart jater podle Desenskýho. To jí během měsíce ty játra fakt nahodilo a mohla jít na nutnou operaci. Potom už jsem dodržovala dalších x let dietu s bylinkama a občas přidávala sylimarin - nakládala jsem nadrcená semena ostropestřece v ostro. oleji a to jí po lžičkách dávala do žrádla. Pravidelné kontroly po půl roce a játra byla ok. Bohužel v osmi letech musela podstoupit akutní kastraci (pyometra) a ačkoliv dostala údajně nejšetrnější narkózu, játra to nedaly a musela jsem ji nechat po pár měsících uspat Ale od toho akutního selhání žila na dietě dalších pět let.
Jo tak to jsem potřebovala slyšet tyvole... Ona má velkou cystu na vaječníku a vetka ji právě chtěla kastrovat, esi se daj játra trochu do normy.
A teď babo raď.
Jak je to dlouho, co se to stalo u Vaší fenky? Mě vetka přesvědčovala, že v dnešní době už jsou ty narkózy někde jinde a i starý a nemocný pes to dá.

napsal(a):
Pan Pes se má, že má vynikající péči a šikovnou paničku 😉 náš žere kvůli problému mezi jícnem a žaludkem 3x denně a ráno degan, ale jen 1/8 prášečku. Kvůli jatýrkům dávám teď už týden sylimarin, ale nevím kolik je ho akorát? Abych ho nedávala moc...Oliváč má váhu 7,60 kg. Jak to dávkujete na váhu prosím Vašemu obříkovi?
Předně se stydím za prohození I/Y v tom pitomým slově. Silymarin, táááák je to správně.
Dávám ten na obrázku, jsou to velké kapsle a ráno jednu, večer jednu. Dávkování pro člověka je kapsle denně, takže s ohledem na rozdílný metabolismus psa jsem to pojala (a vetkou bylo doporučeno) takto.
Olivka určitě bere jinou formu, tablety? Vážně nevím, jak se prckům dávkuje, s tím neporadím.
lesnížínka
napsal(a):
Na játra v pr...jsme dostali ,,dietu" stylem: ať něco žere, ale ať žere! ,,On ale skoro nic, nechce, maximálně rohlík". Tak mu dávejte 4x denně rohlík!
Takže si myslím, že piškoty budou OK A králíčí maso.
Králíka chci dneska koupit. Kuře je u ní ok, slepice nechutnala (ale to bylo možná tou pohankou), krůta taky nechutnala.
Chutnaly hovězí dršťky, který vyjela druhé feně z misky. Ale červený maso se nedoporučuje.
napsal(a):
Předně se stydím za prohození I/Y v tom pitomým slově. Silymarin, táááák je to správně.
Dávám ten na obrázku, jsou to velké kapsle a ráno jednu, večer jednu. Dávkování pro člověka je kapsle denně, takže s ohledem na rozdílný metabolismus psa jsem to pojala (a vetkou bylo doporučeno) takto.
Olivka určitě bere jinou formu, tablety? Vážně nevím, jak se prckům dávkuje, s tím neporadím.
Jenom se zeptám, drcená semena ostropestřce nestačí ?

Impact, mně tedy vetka odmítla, spíš velmi nedoporučila, psa dávat pod narkózu, když jsme zvažovaly amputaci prstu. Na rovinu řekla, že si netroufá. Ovšem u nás je to mimo játra ještě srdce.

aluska
napsal(a):
Jenom se zeptám, drcená semena ostropestřce nestačí ?
Upřímně - nevím.
Nejsem bylinkářka, nerozumím účinkům bylinek natolik, abych si řekla, že si to doma připravím sama a sama stanovím dávku.
Jdu jednoduchou cestou, kdy tobolku jsem schopná propašovat psovi s dalšími léky, jak jsem psala výše. Jakmile bych něco míchala do žrádla, mohl by se mi na to taky vyprdnout a to si nemůžu dovolit.
napsal(a):
Aktuálně bere Liver a Sanicell, plus vitamín E. Myslíte, že k tomu mám přidat i Sylimarin?
Jinak já vždycky dělala kuličky z konzervy a nebo ten taveňák, ale bohužel to prokoukla po pár dnech. Mám strach už zkoušet cokoliv, protože teď se bojí jíst z misky sýry, že je v tom taky prášek. Tak to prostě dostane do krku a nazdar. Sní piškot za odměnu, otřepe se a jde.

Impact, nevím.
Jediný doplněk na játra, co bereme, je právě Silymarin a s ostatními nemám zkušenosti.
Když byla játra špatná, nasadili nám kúru na dva týdny. Nějaké léky to byly, ne doplňky, ale zaboha si nevzpomenu na název.
A od té doby jedeme takhle a výsledky jsou +/- stále stejné. Hrozné, ale stejné
S pašováním léků to mám opravdu snadnější, velikost huby a velikost soustíčka zajišťuje, že pes pilule neodhalí. A to jich prosím pěkně ráno bere pět a večer tři. Vy to máte horší.
napsal(a):
Impact, mně tedy vetka odmítla, spíš velmi nedoporučila, psa dávat pod narkózu, když jsme zvažovaly amputaci prstu. Na rovinu řekla, že si netroufá. Ovšem u nás je to mimo játra ještě srdce.
Já se chci právě vyptat v pátek pořádně na tu cystu. Co jí z toho reálně hrozí. A pak zvážit, jestli do toho půjdu nebo ne.
Nejvíc mě se re, že jsem celej život bojovala s tím, esi ty svoje feny kastrovat nebo ne a celej život se bála toho, že si jednou budu vyčítat, že jsem je nekastrovala. A plesk. 15,5 letá kastrovaná tady běhá jak čamrda, takže tu budu muset tak ve dvaceti odstřelit, abych se jí zbavila. (Vtip. Miluju ji.) A čtrnáctiletá cysty na vaječníku, játra v pr deli.. No nic, jak mladá dospěje, tak jde hned. Na tohle nemám nervy prostě.
napsal(a):
Impact, nevím.
Jediný doplněk na játra, co bereme, je právě Silymarin a s ostatními nemám zkušenosti.
Když byla játra špatná, nasadili nám kúru na dva týdny. Nějaké léky to byly, ne doplňky, ale zaboha si nevzpomenu na název.
A od té doby jedeme takhle a výsledky jsou +/- stále stejné. Hrozné, ale stejné
S pašováním léků to mám opravdu snadnější, velikost huby a velikost soustíčka zajišťuje, že pes pilule neodhalí. A to jich prosím pěkně ráno bere pět a večer tři. Vy to máte horší.
Jsem si říkala, že bych jí koupila pangamin, ten podporuje chuť k jídlu. Ale už tak do ní láduju čtyři tablety denně. A s každou další mě chudák malá prokleje.

impact
napsal(a):
Jsem si říkala, že bych jí koupila pangamin, ten podporuje chuť k jídlu. Ale už tak do ní láduju čtyři tablety denně. A s každou další mě chudák malá prokleje.
Když ho koupíte v prášku, tak ani nepozná, že v tom něco má.
napsal(a):
No a navíc mi psi žrádlo posypaný pangaminem dlabou s ještě větší chutí teda. Posypu, promíchám s masem, zaleju trooošinkou vody, aby to nebylo suchý a skoro než to stačím dát na zem, už v misce nic není .

Já na své vetce oceňuju, že se netváří jako božstvo ála všechno zvládnu, levou zadní a s prstem v nose. Naopak, přizná, když se na něco necítí. A když mi řekla, že má opravdu velkou obavu, že jí Pan Pes zůstane na stole, věděla jsem, že to nerisknu.
Vy si nic nevyčítejte. Je strašně snadný plácat coby kdyby, ale fakt je, že jste měla důvod, proč jste ji nefikla, ne? A ten důvod byl pro vás relevantní a nemá cenu teď přemítat, co by bylo bývavalo lepčejsí.

Hele první operaci ihned po selhání jater dala v pohodě - to jí byly 4 roky. Potom měla tu pyometru o 5 let později, bylo to v roce 2013.
napsal(a):
No, právě se obávám, že je zrovna pangamin tak aromatický, že to skončí další vyhozenou miskou. A já budu dumat nad tím, esi nežere, protože nežere a nebo proto, že to tam cítí. Ona je otřesná frfňa.
napsal(a):
Já na své vetce oceňuju, že se netváří jako božstvo ála všechno zvládnu, levou zadní a s prstem v nose. Naopak, přizná, když se na něco necítí. A když mi řekla, že má opravdu velkou obavu, že jí Pan Pes zůstane na stole, věděla jsem, že to nerisknu.
Vy si nic nevyčítejte. Je strašně snadný plácat coby kdyby, ale fakt je, že jste měla důvod, proč jste ji nefikla, ne? A ten důvod byl pro vás relevantní a nemá cenu teď přemítat, co by bylo bývavalo lepčejsí.
Moje vetka mi ji odmítla kastrovat už na jaře. Ta mi řekla na rovinu, že ji radši nechá (skrz tu cystu) žít dalšího třičtvrtě roku do dalšího hárání, než by si vyčítala, že jsme ji operací rozsypaly, nedejbože zabily..
Jenže sama vetka je teď po operaci, tak neordinuje a jezdíme jinam. I když tam mám důvěru, protože se starají o jeden psí domov důchodců, tak si zas říkám, že by měli vědět..
A teď už je pomalu čas dalšího hárání, k tomu ty játra. 🤦🏻♀️

Je to o důvěře ve veta, to známe všichni.
Moje předešlá byla strašně šikovná, ale byla ten typ, co jsem popisovala. Nepřipouštěla neúspěch, řekla mi přesně totéž, co řekli vám. Že narkóza už je dneska úplně někde jinde atd. Jakoby nezohledňovala věk a stav psa, což se mi moc nezdálo, no.

napsal(a):
No a já ty y/i po Vás opsala, aniž bych použila mozek 🙈 😄 z toho si mimo práci moc nedělám hlavu... dávám ostropestřec😉 z kapslí-rozdělám, trochu pocukruju žrádlo a zase zadělám kapsli a vydrží mi na 4 dny cca, je to forte od Swissu, tak jsem opatrná...tak když by to bylo méně než potřebná dávka, tak snad nevadí...dávám spíš preventivně. Bere ten degan už 2 roky a nedávno byl na ooeraci s tlapkou (nezhoubný nádor asi-dovyšetřuje se v zahraničí), měl ATB a něco na bolest po operaci, tak abych játrům pomohla....Panu Psovi posílám pohlazení 🌷

Má se hlídat obsah mědi u jater, myslím? Ok jsou krůta, kuře, bílá ryba, ještě lépe hovězí maso, sýr a vejce. Ne vnitřnosti, ale krůtí, vepř. a kuřecí jsou ok. Zinek pomůže s mědí, užitečný je B-komplex, C ... a vyhýbat se vit. A (vnitřnosti a oleje). Jako příloha rýže nebo ovesné vločky, vločky mají výhodu vlákniny, která je tu potřeba.
Zelených drštěk bych se nebála, má to ideálně proteinu, tuku, dobrý poměr Ca, P a omega 3 a 6, trávicí enzymy, celé je to dobře stravitelné a tím se zas pes šetří.. určitě ne plnou misku, ale pro chuť a vůni jo a hlavně teď je to tak, že jíst musí. Rozmatlat mezi rýži nebo obalit tím hovězí, vejce nebo krůtu, proč ne? Ať je líp!

Odkaz je sice pro lidi, ale třeba by z toho nějaké informace vyzobat šly:
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/dieta.pdf
Ryby by určitě byly přínosem i pro psa, pokud je tedy žere.
impact
napsal(a):
Aktuálně bere Liver a Sanicell, plus vitamín E. Myslíte, že k tomu mám přidat i Sylimarin?
Jinak já vždycky dělala kuličky z konzervy a nebo ten taveňák, ale bohužel to prokoukla po pár dnech. Mám strach už zkoušet cokoliv, protože teď se bojí jíst z misky sýry, že je v tom taky prášek. Tak to prostě dostane do krku a nazdar. Sní piškot za odměnu, otřepe se a jde.
Liver už obsahuje ostropestřec, přijde mi přidat ještě Sylimarin jako zbytečné
impact
napsal(a):
Nemáte někdo tip, jak rozežrat fenu, která musí být na jaterní dietě? Procházím si podobným zmatkem, jako zadavatelka tohoto tématu, včetně čtení snad všeho na internetu, ale jsem na mrtvým bodě..
Fena xJRT, 14 let, játra v <|>. Vetka to zhodnotila jako těžký "přednádorový" stav. Problém je v tom, že mi fena nechce žrát a hubne před očima. Zkusili jsme granule Trovet, konzervy Trovet, to žrala dva dny, pak se mi na to vyprdla. Postupně zkouším hepatic značku po značce a všecko vypadá stejně. Jednou, max dvakrát si vezme a nechce to. Nastudovala jsem si domácí stravu a začala vařit (syrové jí nikdy nijak výrazně nechutnalo) a jsme zase na začátku. Když tam má zeleniny a příloh moc, tak to nechce. Když tam dám víc masa a vývaru, tak chce, ale já mám strach, že už to není dieta a zas zatěžuju játra. Mléčné výrobky nechce, vejce nechce. Jediný, co by žrala furt, jsou piškoty.
Je mi naprosto jasný, že je problém v tom, že čím víc kolem jídla dělám opičinky, tím hůř ona reaguje. Ale já se prostě nezvládnu dívat na čtrnáctiletou fenu, jak mi chřadne před očima. 🙄
Nemáte někdo nějaký podklady k doma připravované stravě? Kolik čeho může, aby to bylo ještě dostatečně dietní a přitom jí tam zůstala masová chuť?
V pátek jdeme na kontrolu, tak zjistím, jestli jsme se někam za ten měsíc posunuly. 😔
"Impact", na "Kočkách" je vlákno, jak mi můj nejmilovanější kocour umíral na panleukopenii, 11 dní nežral a z hladovky dostal selhání jater. Nežral prostě nic, musela jsem jej krmit násilím a stejně to spělo k eutanázii. Až jeden den se stal zázrak. Koupila jsem tehdy tresku (ne filé, ale celou) v Lídlu (to je asi důležité, protože z jinýho řetězce to nefungovalo :-)) a on začal žrát a žral snad hodinu v kuse, až jsem mu musela bránit...
Není to samozřejmě jaterní dieta, je to jen moje zkušenost, jak jsem rozežrala kocoura, který odmítal jakékoli žrádlo!
Držím Vám pěsti!
No ona by jedla, ale jen věci, který nesmí. Včera třeba šunčičku, to jí šlo. Zatím není ve fázi, kdy by nejedla vůbec. Spíš teď bojujem o to, že já chci, aby jedla to, co řeknu a ona chce, aby jedla to, o co si řekne. Ona je opravdu moje věrná kopie, to je strašný.
Včera jsem koupila i ty kuřecí játra a udělala z toho omajdu. Zkusím jí tím večer zalít tphp králíka se zeleninou. Včera jeden kousek jater spolkla ani nemrkla. Vařený ona má ráda, tak bych tím mohla třeba zas pár dní šidit.

Můj pes si vezme játra jednou za rok a vyžaduje teplé jídlo :-) A mně připadá, že ví, co potřebuje. Je to kolem hárání. Železo? Jindy se na vnitřnosti tváří zhnuseně.
Treska si myslím patří mezi bílé ryby, její játra bych vynechala teda, pokud se tím má krmit víc.
Kuřecí játra na rozjezd jo, pak už kvůli mědi zkusit něco jiného, omáčka je dobrý nápad, nesní kilo jater, ale bude to vonět a chutnat.
Tak se bude chvíli vařit, no, co už teď dělat, asi rejži.

Tady je pěkná tabulka skoro v češtině, zaujala mě tam položka "Zmrzlinový pohár" :-)
https://cs.healthy-food-near-me.com/copper-in-foods-table/

impact
napsal(a):
Ona právě vařený játra miluje. Už je teda neměla ani nepamatuju. Tak jsem uvařila čtyři kousky, rozmačkala a třeba se večer chytne.
Tak jak, chytla se na jatýrka?
napsal(a):
Tak jak, chytla se na jatýrka?
Uvařila jsem jí toho králíka, vonělo to, že bych to zblajzla sama. A nic. Nalila jsem na to játrovku, a nic..
Jediný, co teď žere, jsou štěněcí N&D granule zalité játrovkou.
Pozitivní je, že se nají. Blbý je, že to není úplně dietní.
Dneska jsme si házely s míčkem. Měla radost jako štěně..
Zítra kolem poledne jedeme na veterinu. Uděláme kontrolní odběry, sono jater a pak se uvidí, jestli to měsíční trápení k něčemu bylo.
No a já se včera úplně zhroutila... Jsem šťastná, že se dožila 14ti let. V plném zdraví. Ale toto je kuwa masakr..
impact
napsal(a):
Uvařila jsem jí toho králíka, vonělo to, že bych to zblajzla sama. A nic. Nalila jsem na to játrovku, a nic..
Zítra kolem poledne jedeme na veterinu. Uděláme kontrolní odběry, sono jater a pak se uvidí, jestli to měsíční trápení k něčemu bylo.
No a já se včera úplně zhroutila... Jsem šťastná, že se dožila 14ti let. V plném zdraví. Ale toto je kuwa masakr..
Takto jsem byla zhroucená z té někdejší nemoci toho mýho kocoura. Asi 11 nebo 12 dní nežral a jen průjmoval - krvavě. Skoro jsem tehdy nespala, nejedla jsem a kocoura jsem měla téměř permanentně na infúzích...naprosto Vás chápu. Tak se držte!
impact
napsal(a):
Impakte ............nech to na ní. Je fajn, že si hraje, že má radost. A Ty to , jiná cesta není, musíš vydržet. Moje kamarádka takhle lavírovala rok, vybojovala rok pro feňuli a nebyl to špatný rok, jen to pro ni byl masakr. Tak se drž.
impact
napsal(a):
Díky ženy.
Snažím se bojovat. Prosila jsem Mafoška, ať mi ji ještě nebere...
Zítřek rozhodne.
Budem s Workou a sousedovic holkama na vás myslet a držet palečky

impact
napsal(a):
Ona právě vařený játra miluje. Už je teda neměla ani nepamatuju. Tak jsem uvařila čtyři kousky, rozmačkala a třeba se večer chytne.
I moje psice má nemocná játra. Nezhoubně. Na regenaraci jater, po operačním odebrání jejich části, jsme dostali doporučení - krmit játra.

Já bych se netrápila tím, že jí nedietní, hlavně, že něco žere. Držím palce a čekám na dobré zprávy

To je mi líto

impact
napsal(a):
Už to nemá cenu.. Zítra ji nechám jít..
dík za ni... Je to smutné, ale Máfo na ni čeká... Držte se

impact
napsal(a):
Ach jo. Je mně to moc líto.

impact
napsal(a):
Moc mě to mrzí. Hodně sil…

Doprdelepráce. To mě hrozně mrzí

impact
napsal(a):
Už spí...
Díky všem.
...držte se je mi to moc lito....měla u Vás krásný laskou naplněny domov......

impact
napsal(a):
Už spí...
Díky všem.
Je mi to moc líto 😪 😪 držte se...

Držte se. Je mi to moc líto.
Jste hodní, děkuji.
Já to nakonec zvládla docela dobře.. Vybrečela jsem se poslední dva týdny a v pátek, když jsem se rozhodla, že ji nechám odejít zavčas..
Čtrnáct je krásnej věk, navíc byla celý život zdravá. A myslím, že jsme si to spolu užily báječně.
Musím ocenit přístup paní z Krematoria v Olomouci. Ona tomu dodala ten klid a smíření se s tím..
lesnížínka
napsal(a):
Je to tak zlé, opravdu? Když ještě něco žere? Jaková je tedy diagnoza? Dopr...
Už to nemělo smysl. Výsledky (sono, krev) dopadly naprosto tragicky. Ještě jí v pátek dali kapačku, že ji zkusí trošku nahodit. Ale prognóza byla velmi špatná. Byla by to otázka tři dnů, možná týdne. Já jsem jela ještě s brekem ke svojí vetce, kde jsme se shodly na tom, že to nemá cenu prodlužovat. Kdyby byla byť maličká naděje, udělala bych cokoliv. Ale tady už by to šlo jenom z kopce a taky bych mohla přijít v pondělí z práce a najít ji otrávenou tím, co by játra nezpracovaly. Nastává tam pak nějaká otrava mozku.. To jsem přece nemohla dopustit. Jen proto, abych si ji tu sobecky držela o pár dní déle.. Nezasloužila si to..
impact
napsal(a):
Už to nemělo smysl. Výsledky (sono, krev) dopadly naprosto tragicky. Ještě jí v pátek dali kapačku, že ji zkusí trošku nahodit. Ale prognóza byla velmi špatná. Byla by to otázka tři dnů, možná týdne. Já jsem jela ještě s brekem ke svojí vetce, kde jsme se shodly na tom, že to nemá cenu prodlužovat. Kdyby byla byť maličká naděje, udělala bych cokoliv. Ale tady už by to šlo jenom z kopce a taky bych mohla přijít v pondělí z práce a najít ji otrávenou tím, co by játra nezpracovaly. Nastává tam pak nějaká otrava mozku.. To jsem přece nemohla dopustit. Jen proto, abych si ji tu sobecky držela o pár dní déle.. Nezasloužila si to..
Já vím, v tomto případě. Já jen doufala, psala jste, že ještě si něco vezme, jen jí to musí chutnat, neznala jsem ty výsledky, říkala jsem si, že třeba se to ještě dá nějak napravit. Je mi to mic líto Omlouvám se, ani teď nevím, máte ještě nějaké pejsky, zůstal vám někdo?
To jsem i já pořád ještě doufala, že mi na kontrole řeknou hele nic moc, ale je to lepší, dieta pomáhá, játra se regenerují. Pak bych do ní klidně tu dietu cpala jak do husy, jen abych ji rozkrmila. Ale bohužel, výsledky byly ještě mnohem horší jak před měsícem.. Tím bylo jasný, že nepapá proto, že jí je už prostě blbě..
Mám ještě patnáctiletou Monkey. Ta to chudák pochopila hned v pátek, když jsem Mambu dovezla z kliniky. Celou noc se od ní nehnula a spala s hlavou položenou na jejím boku. Pak dvanáctiletou Mamby dceru Mercinku. Ještě je tu s námi jedenáctiletý Qim, neudatelný agresivní parson, co tu tak nějak zůstal. No a omladina. Pětiletý stafbul Remy a půlroční JRT Maffi. Tak nějak mi to zapadlo všechno do sebe, takže věřím, že nám malou Maffi poslal do cesty Mafošek, aby nám mohl sebrat Mambu. Zní to možná zvláštně, ale myslím, že je to tak..
impact
napsal(a):
To jsem i já pořád ještě doufala, že mi na kontrole řeknou hele nic moc, ale je to lepší, dieta pomáhá, játra se regenerují. Pak bych do ní klidně tu dietu cpala jak do husy, jen abych ji rozkrmila. Ale bohužel, výsledky byly ještě mnohem horší jak před měsícem.. Tím bylo jasný, že nepapá proto, že jí je už prostě blbě..
Mám ještě patnáctiletou Monkey. Ta to chudák pochopila hned v pátek, když jsem Mambu dovezla z kliniky. Celou noc se od ní nehnula a spala s hlavou položenou na jejím boku. Pak dvanáctiletou Mamby dceru Mercinku. Ještě je tu s námi jedenáctiletý Qim, neudatelný agresivní parson, co tu tak nějak zůstal. No a omladina. Pětiletý stafbul Remy a půlroční JRT Maffi. Tak nějak mi to zapadlo všechno do sebe, takže věřím, že nám malou Maffi poslal do cesty Mafošek, aby nám mohl sebrat Mambu. Zní to možná zvláštně, ale myslím, že je to tak..
Držte se Ta banda vás bude ještě potřebovat
impact
napsal(a):
Dobrý den a doufám, že bude už lepší.
Impact Mamba je ten černý pejsek? Je to ona co jste si pořizovala v době kdy jsme chodili na diskuzi cz-pes? Jestli je to ona tan na berušku si vzpomínám. Bože ten čas letí 😭, ach jo. Držte se.
Ještě, že máme víc pejsků, pokud bych měla jednoho o to více smutek nesu hůře.
Dája
Dája6
napsal(a):
Dobrý den a doufám, že bude už lepší.
Impact Mamba je ten černý pejsek? Je to ona co jste si pořizovala v době kdy jsme chodili na diskuzi cz-pes? Jestli je to ona tan na berušku si vzpomínám. Bože ten čas letí 😭, ach jo. Držte se.
Ještě, že máme víc pejsků, pokud bych měla jednoho o to více smutek nesu hůře.
Dája
Černý xpitbull byl Mafiánek, ten umřel před pěti lety.. Mambička byla jeho pravá ruka - můj první raslík.
Jinak teda off topic, ale vřele doporučuji Krematorium Olomouc.. Úžasní lidé se skvělým přístupem..
impact
napsal(a):
Už spí...
Díky všem.
Drž se, kdyby každý vždycky přes svou bolet rozhodoval takhle.
Tak jak jsou na tý fotce, tak si je z oba pamatuju z dob dáááávno minulých . A spolu s Tebou věřím, že to Máfo prostě zaonačil, když je spojení silný, nenechají nás ve štychu. Rumíčka mi taky poslal do cesty Ešátor, jen mi ho musel označit, abych ho přes tu bolest nepřehlídla
edit - aby nebylo jen tak úplně smutno, víš co mi vytanulo na mysli? Jak jsi tehdy měla tu první russlbandu, Máfo tomu šéfoval a Tys mu - jako velkýmu šéfovi - nechala domů donést tašku se skeletama. Byl tehdy děsně pyšnej a mi se to moc líbilo jako nápad.
impact
napsal(a):
Černý xpitbull byl Mafiánek, ten umřel před pěti lety.. Mambička byla jeho pravá ruka - můj první raslík.
Jinak teda off topic, ale vřele doporučuji Krematorium Olomouc.. Úžasní lidé se skvělým přístupem..
Aha tak už to vím. Jasně já pomotám vše. Děkuji za vysvětlení, ale oba byli na M.
Ty vado my už jsme staré bréci. Ten čas neuvěřitelně letí. První fotka má palec nahoru.
Druhá fotka nemá chybu, jen kdyby téma nebylo tak smutné.
Dája