Amalia54

XXX.XXX.18.204
Dobry den,
mozna bude muj dotaz znit hloupe, ale muze mi prosim nekdo vysvetlit z jakeho duvodu je konkurence mezi chovateli? Mam na mysli mezi chovateli stejneho plemene - napr. franc. buldocku.
O co tem chovatelum jde? Co si vlastne zavidi? Titul, ktery jejich pes na vystave ziskal? Jedine co me napada, tak vice titulu, vetsi prestiz psa, tudiz drazsi stenata... Ale vzhledem k tomu, ze se poslednich par let nektera plemena prodavaji vic nez dobre (ba, je na ne dokonce i pul az rocni cekaci lhuta - viz zlati retrivri ci jina modni/popularni plemena), tak snad muze byt celkem jedno, kolik titulu rodice daneho stenete maji, ne?
Kvuli cemu je takova nevrazivost mezi chovateli? Beztak ve finale jde jen o to, jak dlouho se pes dozije, nez kolik za svuj zivot ziskal titulu... A nebo si chovatele mezi sebou zavidi neco jineho?
Proc na sebe chovatelske stanice vzajemne hazi spinu a pomlouvaji se?
Omlouvam se za "asi hloupy dotaz", ale docela by me tohle tema zajimalo... Měli jsme v planu zalozit si chov. stanici, ale par znamych nas prave od toho odrazuje kvuli konkurenci a pomluvam. Tak by me zajimalo na co se pripadne pripravit a zda do toho vubec jit.
Děkuji. A.
Já nemyslím,že jsou v tom prachy. Prostě a jednoduše všude,v každém oboru, kde jde o soutěž, mít něco lepší, hezčí,rychlejší atd. , jsou pomluvy a řevnivost na prvním místě. Taková lidská přirozenost.
A jinak ad zadavatelka, máte chovná zvířata, chcete odchovávat štěnda s PP, tak si založte chs a o lidi se nestarejte. Nějak nechápu,co by vás na tom mělo nebo nemělo odrazovat. Buďte si jistá, že jestli budete mít jedno dvě zvířata, která budou průměrná,nikdo vás pomlouvat nebude, neštěkne po vás ani ten pověstný pes, a štěňata prodáte bez problému tak nebo tak. Závidí se zásadně těm, co vyčnívají a mají něco lepšího a stejně to nemá cenu řešit, nejlepší je hledět si svého
Amalia54

XXX.XXX.18.204
rapotacka11
napsal(a):
Kvuli cemu je takova nevrazivost mezi chovateli?
Co je na tom složitého?
Prachy!
Jen prachy.
Prachy.. dobre, to je mi jasny, ale jakou roli v tom ty prachy hraji? Jako ze cim lepsi chovka, tim drazsi stenata a tudiz vic penez? Beztak spousta lidi, co si kupuje psa s PP, tak ho ma jen jako mazlicka a neresi kolik titulu maj rodice toho stenatka..
Uživatel s deaktivovaným účtem

nejde o prachy. je to prostě taková lidská vlastnost, že vzniká nevraživost a závist a to z různých, i malicherných příčin. úplně stejně jako u psů se takhle poštěkají lidi ve svazu zahrádkářů.
Tak přesně jak píše Bodlina. Představte si, že máte pěknou fenu s dobrým původem, pár výstavních úspěchů, protože se víc věnujete jiným sportům. Chcete ji nakrýt, vyhledáte si psa, který se vám líbí, je zdravý, má vyšetření, nepříbuzný k vaší feně. Přesto se dočkáte pár pomluv ze strany "zkušených", že pes to a ono.. Přesto se nedáte a vybraným psem nakryjete. A co čert nechtěl - narodí se velmi početný, perfektně vyrovnaný zdravý vrh. A těm, co vás odrazovali od krytí a kryli si navzájem svými psy, se narodí vrhy o 1 - 3 štěňatech. Vy za to nemůžete, přesto vás začnou pomlouvat úplně všude, odrazovat zájemce o štěňata naprostými výmysly. A hned máte důvody, které hledáte.
Mě štve přístup nějakých chovatelů páč jejich vrhy jsou ve vysokém riziku různých onemocnění, produkují obrovské množství psu s podobným genotypem, a v neposlední řadě přístup ke zvířatům nebo fenam - množství vrhu, věk při krytí. A taky jejich marketing.
Jo a když chtějí zrušit všechny testy na schůzích. 🤦🏻♀️
A jasně jsou psy a krytí které někomu závidím ale fakt ho nebudu pomlouvat že má fajn psa. 😅
Uživatel s deaktivovaným účtem

Znám chovatele různé. A myslím si, že v některých případech to o penězích i je. Protože co někdo dokáže udělat jen kvůli tomu, že jeho chovku opravdu z vážného důvodu nedoporučíte, nad tím zůstává rozum stát. Kope kolem sebe jak malé vzteklé dítě a neuvědomuje si, jak působí trapně.
Amalia54

XXX.XXX.18.204
janaa
napsal(a):
Já nemyslím,že jsou v tom prachy. Prostě a jednoduše všude,v každém oboru, kde jde o soutěž, mít něco lepší, hezčí,rychlejší atd. , jsou pomluvy a řevnivost na prvním místě. Taková lidská přirozenost.
A jinak ad zadavatelka, máte chovná zvířata, chcete odchovávat štěnda s PP, tak si založte chs a o lidi se nestarejte. Nějak nechápu,co by vás na tom mělo nebo nemělo odrazovat. Buďte si jistá, že jestli budete mít jedno dvě zvířata, která budou průměrná,nikdo vás pomlouvat nebude, neštěkne po vás ani ten pověstný pes, a štěňata prodáte bez problému tak nebo tak. Závidí se zásadně těm, co vyčnívají a mají něco lepšího a stejně to nemá cenu řešit, nejlepší je hledět si svého
Jj, mate pravdu, nejlepsi je hledet si sveho a o ostatni se nezajimat.. timhle heslem se ridim cely zivot.. jen me ty komentare a reakce znamych privedly na tuhle myslenku... proc a co si vlastne lidi mezi sebou v chovatelstvi zavidi.. chapu drahy auta, hodne penez, cestovani apod.. ale u zvirete? K cemu mi bude, ze mam "lepsiho" psa nez soused, kdyz mi zemre v mladem veku? Nerozumim, proc to ti lidi delaji.. vzdyt to uz nema s laskou ke zviratum nic spolecneho. Je to smutny, ze zavist vlastne i mezi chov. stanicemi