Otázka je jasná - venku se otepluje, hmyzí potvory vylézají z děr a chystají se k útoku. Loni jsem měla koupený obojek Foresto - ze začátku jsme s ním bojovali, až po hodně těsném utažení začal fungovat podle očekávání a vydržel vlastně až do listopadu. Letos ale váhám, protože holka objevila koncem léta kouzlo vody a začala plavat- no a s těmi obojky je plavání v řekách a přehradách vyloženě nevhodné. Pořád ho sundávat a nandávat se mi moc nechce, tak uvažuju nad tabletami - četla jsem letos prvně o Simprice? Používáte někdo? Obecně bývá vychvalované Bravecto - vydrží na celou sezonu? nebo dáváte několikrát?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jdu opět do Scaliboru, s čímkoliv jiným jsme měli nic moc výsledky. Ale pes je neplavec.

Stejně jak loni. Jednou za sezónu Top Spot On, když je ta největší invaze, jinak pangamin, sušený česnek a různý přírodní olejíčky. A po prochajdě vyčesávat. Tablety nechci, pořád se to dá v pohodě zvládnout bez nich.

Na psy nic (mají tak 1-2 klíšťata ročně) a kocour dostává Bravecto, protože jinak nosí a přenáší na psy blechy.
My měli loni Kiltix a fungoval celou sezonu, akorát je cítit. Takže uvažuji nad Forestem. Do vody ale sundávám no. K tomu dávám pivovarské kvasnice a klíšťata psi neměli.
Roky předtím jsem jela jen na kvasnicich a přírodním obojku Beaphar, to taky celkem fungovalo, ale obcas nějaké klíště bylo, s Kiltixem ne.
Top spot on jako každý rok. Loni ve vlhkém roce na jaře klíšťata psy měli, ale jestli jich z nich za procházku oberu padesát, a jedno dvě si donesou zakouslý,tak to považuju za úspěch. Nic přírodního mi nikdy nefungovalo, a vzhledem k tomu,kde se psi pohybují, nasbírají těch klíšťat bohužel mraky
janaa
napsal(a):
Top spot on jako každý rok. Loni ve vlhkém roce na jaře klíšťata psy měli, ale jestli jich z nich za procházku oberu padesát, a jedno dvě si donesou zakouslý,tak to považuju za úspěch. Nic přírodního mi nikdy nefungovalo, a vzhledem k tomu,kde se psi pohybují, nasbírají těch klíšťat bohužel mraky
Bravecto.
janaa
napsal(a):
Nic takovýho bych do psa nikdy nedala
Bydlíme u remízku. Kočky toho taky nosily kvanta. Bravecto funguje.
Myslel jsem, že o to tady jde.
P.S. Simparicu jsem nezkoušel, vedlejší účinky neznám - u Bravecta jsem taky neviděl. Top-spot jsem používal - dříve dobrý, pak už fungovat přestal - ostatně jak to popisujete.

janaa
napsal(a):
Nic takovýho bych do psa nikdy nedala
Taky jsem se tomu bránila zuby nehty, ale po marném několikaměsíčním boji s blechama a vyzkoušení všech zaručených přípravků jsem to vzdala a dala Bravecto - jak mopslím, tak kocourovi. A byl klid. Od tý doby ho dávám jen kocourovi, kterej parazity přenáší na psy, a pohoda. Stačí jednou za rok.

Štefan1
napsal(a):
P.S. Simparicu jsem nezkoušel, vedlejší účinky neznám - u Bravecta jsem taky neviděl. Top-spot jsem používal - dříve dobrý, pak už fungovat přestal - ostatně jak to popisujete.
Že jste je neviděl, neznamená, že nejsou.
Ale mně je to jedno, ať si každej dává, co chce.
Štefan1
napsal(a):
Mě jde o to, najít kompromis mezi tím,co nejmíň huntovat psům zdraví a omezit počet zakousnutých klíšťat Bravecto bych dala jedině po dlouhodobém marném boji s blechami
napsal(a):
Že jste je neviděl, neznamená, že nejsou.
Ale mně je to jedno, ať si každej dává, co chce.
Tohle je už malinko - hodně demagogie.
Klidně dávejte Top-spot - kterej u mně nefunguje... ale u Vás vlastně taky ne. Tak snad nedávat nic -rozhodně bez vedlejších účinků (snad až na nějaké místní reakce, případně borreliozu, inf. meningititdu - ty poslední uznávám, s minimálním rizikem, ale fatálním důsledkem, pokud to chytnou).

Štefan1
napsal(a):
Tohle je už malinko - hodně demagogie.
Klidně dávejte Top-spot - kterej u mně nefunguje... ale u Vás vlastně taky ne. Tak snad nedávat nic -rozhodně bez vedlejších účinků (snad až na nějaké místní reakce, případně borreliozu, inf. meningititdu - ty poslední uznávám, s minimálním rizikem, ale fatálním důsledkem, pokud to chytnou).
Tak já mám dlouhosrstý psy, takže vyčesávat bych musela tak jako tak, jinak bych měla plno chcíplých klíšťat doma. Bravecto nemá repelentní účinek. Dříve jsem nechávala očkovat na boreliózu, teď nenechávám, vzhledem k četnosti případů. Mám to jak Jana, Bravecto bych dala jen při zablešení, kdyby to nešlo jinak zvládnout, případně při nějaké jiné vážnější indikaci.
Jinak nevím, co myslíte tím nefunguje, protože nikdy nic nefunguje stoprocentně, ani to očkování ne. A dle sdílených zkušeností na FB ani to Bravecto ne.
napsal(a):
Tak já mám dlouhosrstý psy, takže vyčesávat bych musela tak jako tak, jinak bych měla plno chcíplých klíšťat doma. Bravecto nemá repelentní účinek. Dříve jsem nechávala očkovat na boreliózu, teď nenechávám, vzhledem k četnosti případů. Mám to jak Jana, Bravecto bych dala jen při zablešení, kdyby to nešlo jinak zvládnout, případně při nějaké jiné vážnější indikaci.
Jinak nevím, co myslíte tím nefunguje, protože nikdy nic nefunguje stoprocentně, ani to očkování ne. A dle sdílených zkušeností na FB ani to Bravecto ne.
U mně Bravecto fungovalo tak, že jsem žádné klíšťata nenacházel - ty 3 roky, loňský rok byl jiný - v létě se objevovaly přisátá klíšťata - mrtvá. Dříve ne. Top-spot jsem používal předtím - a těch přisátých klíšťat bylo o dost víc.
Jinak nevím o nějakých vedlejších účincích u Top-spot ani Bravecto. Oba přípravky působí celkově - tedy se vstřebávají, jenom cesta podání je jiná. Na FB nechodím, píšu vlastní zkušenosti.
Pro "Janaa" - Vašemu příspěvku nerozumím, zavání osobní averzí nebo invektivou, téma zní "Co máte vplánu dělat proti klíšťatům" a to jsem napsal. Klidně své psy "chraňte" dál způsobem, který u mne nefunguje, je to Vaše volba, veřte, že já budu usínat klidně.
A z těch lepších obojků jsou asi všechny předpokládám toxické pro vodní živočichy, co? Navíc máme i kočky (ty ven nechodí) a některé obojky mají přímo uvedeno, že pes s ním by neměl být poblíž koček 🙄
Přiznám se, že jsem u těch tablet zatím nic moc nestudovala, zaujalo mě jednoduché použití, tak sbírám informace.

Štefan1
napsal(a):
U mně Bravecto fungovalo tak, že jsem žádné klíšťata nenacházel - ty 3 roky, loňský rok byl jiný - v létě se objevovaly přisátá klíšťata - mrtvá. Dříve ne. Top-spot jsem používal předtím - a těch přisátých klíšťat bylo o dost víc.
Jinak nevím o nějakých vedlejších účincích u Top-spot ani Bravecto. Oba přípravky působí celkově - tedy se vstřebávají, jenom cesta podání je jiná. Na FB nechodím, píšu vlastní zkušenosti.
Pro "Janaa" - Vašemu příspěvku nerozumím, zavání osobní averzí nebo invektivou, téma zní "Co máte vplánu dělat proti klíšťatům" a to jsem napsal. Klidně své psy "chraňte" dál způsobem, který u mne nefunguje, je to Vaše volba, veřte, že já budu usínat klidně.
Takže polopatě, každý lék nebo přípravek, i veterinární, má možné vedlejší účinky, můžete si to přečíst v příbalovém letáku. Tedy moje věta, že když vy jste je nezaznamenal a ani o nich nevíte, tedy neznamená, že se u někoho jiného nemůžou vyskytnout, není žádná demagogie. Mám to vyzkoušeno přímo na sobě, například mám potvrzené vedlejší účinky na Paralen nebo na Neurol. Takže někdy prostě už z preventivních důvodů do něčeho nejdu. Už chápete?
Terapeutka
napsal(a):
A z těch lepších obojků jsou asi všechny předpokládám toxické pro vodní živočichy, co? Navíc máme i kočky (ty ven nechodí) a některé obojky mají přímo uvedeno, že pes s ním by neměl být poblíž koček 🙄
Přiznám se, že jsem u těch tablet zatím nic moc nestudovala, zaujalo mě jednoduché použití, tak sbírám informace.
U koček se mi obojky neosvědčily, protože o ně často přicházely. Což je vždy lepší, než kdyby se přímo oběsily, protože to už jsem taky slyšel (jenom to leze do peněz). Takže jsem používal Frontline spot, fungoval po létech méně spolehlivě, aplikovat po 3 týdnech, vloni už jsem dal taky Bravecto spot - jednou - pravda až někdy v květnu.
Štefan1
napsal(a):
to byla reakce na vaší invektivu Klidně dávejte Top-spot - kterej u mně nefunguje... ale u Vás vlastně taky ne. Tak snad nedávat nic -rozhodně bez vedlejších účinků (snad až na nějaké místní reakce, případně borreliozu, inf. meningititdu - ty poslední uznávám, s minimálním rizikem, ale fatálním důsledkem, pokud to chytnou).
napsal(a):
Takže polopatě, každý lék nebo přípravek, i veterinární, má možné vedlejší účinky, můžete si to přečíst v příbalovém letáku. Tedy moje věta, že když vy jste je nezaznamenal a ani o nich nevíte, tedy neznamená, že se u někoho jiného nemůžou vyskytnout, není žádná demagogie. Mám to vyzkoušeno přímo na sobě, například mám potvrzené vedlejší účinky na Paralen nebo na Neurol. Takže někdy prostě už z preventivních důvodů do něčeho nejdu. Už chápete?
Ta poznámka o demagogii je zcela namístě - aniž by jste znala mně anebo má zvířata, jednoduše jste to zredukovala na to "nevidíte je". To je demagogie.
Takže já chápu, Vy možná ne zcela.
janaa
napsal(a):
to byla reakce na vaší invektivu Klidně dávejte Top-spot - kterej u mně nefunguje... ale u Vás vlastně taky ne. Tak snad nedávat nic -rozhodně bez vedlejších účinků (snad až na nějaké místní reakce, případně borreliozu, inf. meningititdu - ty poslední uznávám, s minimálním rizikem, ale fatálním důsledkem, pokud to chytnou).
Pochopila jste to jako invektivu, nemyslel jsem to tak, omlouvám se.
Nicméně si stojím za věcným obsahem.

Štefan1
napsal(a):
Ta poznámka o demagogii je zcela namístě - aniž by jste znala mně anebo má zvířata, jednoduše jste to zredukovala na to "nevidíte je". To je demagogie.
Takže já chápu, Vy možná ne zcela.
A vy, aniž byste znal mě nebo má zvířata, tvrdíte, že top spot nefunguje, ale Bravecto ano.
napsal(a):
A vy, aniž byste znal mě nebo má zvířata, tvrdíte, že top spot nefunguje, ale Bravecto ano.
Nějak jsem ztratil přehled a nezbývá, než se opět omluvit - to Janaa napsala, že po každé procházce nachází 1-2 přisátá klíšťata, což považuje za úspěch. Tedy tím jsem myslel, že to nefunguje (a je to můj názor, který Vám nevnucuji).
Jinak samozřejmě, pokud jste spokojená s Top-spot, proč ne. Já ho taky leta používal a předtím Frontline. U obou přípravků jsem zaznamenal nižší účinnost a proto jsem přešel na další - aktuálně Bravecto. Samozřejmě i u toho se dá očekávat postupné snižování účinnosti (možná ten loňský rok byl začátek). Samozřejmě, že vím, že vedlejší účinky se mohou vyskytovat u všech prostředků, ale u výše jmenovaných jsem je u svých zvířat nezaznamenal.

Štefan1: pokud by moji psi dělali to, co psi Janya a pohybovali se tam, co její psi, považovala bych 1-2 klíšťata za megaúspěch.
Minulý rok jsme používali od Dokonalé lásky jejich antiparazitní sprej s přírodními silicemi a docela v pohodě, srovnatelná zkušenost jako s průmyslovými postřiky na psy. Nevýhoda je aplikace každý druhý den (doporučené je před každou procházkou, ale nám stačilo obden) a poměrně výrazná vůně-zápach při aplikaci, po hodině už to nejde na psovi cítit. Pohybujeme se na loukách a v lesích nejčastěji. Každopádně jsem ještě nic nenašel na ty potvory kloše.
napsal(a):
Štefan1: pokud by moji psi dělali to, co psi Janya a pohybovali se tam, co její psi, považovala bych 1-2 klíšťata za megaúspěch.
Přesně. Loni jsem opravdu poprvé v životě zažila, že se čuby vrátily po dešti z vyhledávání ze stařiny (stará tráva) a já myslela,že někde prolítly mraveništěm. A oni to nebyli mravenci,ale klíšťata, měli obalené černé celé hlavy hnus, fakt. Samozřejmě jsem to z nich obírala,ale nedělám si iluze,kolik jich ještě na nich muselo zůstat. Takže jestli pak z takové akce mají dvě klíšťata zakousnutá, tak to za sebe beru jako perfektní účinnost. Ono záleží na tom,kde pes lítá - placatky za sezonu neměli jediné klíště, a to s náma chodí všude, ale nevymetají ty borčuse jako bloncky
Varaxi
napsal(a):
Já jo.
Neříkám, že je to nejlepší řešení... Ale je to rozhodně lepší než nic.
Ono se to tu hlavne opakuje kazdej rok dokola. Ze obojky nebo spot - ony jsou setrnejsi nez tablety, je takovej oblibenej omyl. Transdermalni formy leku jsou uplne stejne zatezujici jako peroralni tablety, ucinna latka se uplne stejne dostane do obehu. Jako priklad bych uvedla treba analgeticke naplasti, ktere tlumi i velmi silne bolesti u onkologickych pacientu.
Jedinej rozdil - v pripade nejake casne alergicke reakce kozni preparat jde castecne vymyt. Pokud nam jde o zatez organismu - ledviny, jatra, apod., vyjde to nastejno.
Jen majitele ty kozni pripravky davaji ochotneji, maji asi iluzi, ze jde o zevni pouziti.

bravecto, jako minulý a předminulý rok

bravecto - dávám jednu dávku ročně - vydrží celou sezónu. Jsme v klíštěcím prostředí, vím, že je máme i na zahradě... A sice nemá mít repelentní účinek, ale nějak si to ty mrchy klíštěcí asi řeknou - opravdu jich na psa leze málo. To už víc klíšťat v posledních letech leze po mě (naštěstí je stíhám sundat před přisátím).
Pokud se nějaké na psa přisaje - opravdu rychle to má za sebou a jde snadno sundat
janaa
napsal(a):
Mě jde o to, najít kompromis mezi tím,co nejmíň huntovat psům zdraví a omezit počet zakousnutých klíšťat Bravecto bych dala jedině po dlouhodobém marném boji s blechami
No já myslím, že by Vás první dlouhodobý marný boj vyléčil z averze na tablety raz dva.
Já zažila jednou asi tři nebo čtyř měsíční boj s blechama a jestli si mám vybrat žití v permanentním stresu, x hodin strávených praním, stříkáním sajrajtů po baráku a žití v chemické bublině a nebo podat tabletu a mít vyřešeno, mám vcelku jasno.
Ale tak to jsou nepřenositelné zkušenosti...

a ještě napíšu - i když vím, že jedno měření žádné měření... Pes je dostává každoročně od štěněcího věku. Před rokem (na šesti a kus roce) dostal psincák s náběhem na zápal plic a měl dělané kompletní krevní testy. Vše (až na ten akutní zánět) bylo v pořádku, všechny jaterní i ledvinové hodnoty zcela o.k.
Nelíbí se mi to - ale vybírat desítky klíšťat po každé procházce se nedá se stoprocentním výsledkem... Přírodní prostředky nefungují a jestli některé alespoň trošku, tak jsou tak šíleně aromatické, že chudák pes.

Terven
napsal(a):
Ono se to tu hlavne opakuje kazdej rok dokola. Ze obojky nebo spot - ony jsou setrnejsi nez tablety, je takovej oblibenej omyl. Transdermalni formy leku jsou uplne stejne zatezujici jako peroralni tablety, ucinna latka se uplne stejne dostane do obehu. Jako priklad bych uvedla treba analgeticke naplasti, ktere tlumi i velmi silne bolesti u onkologickych pacientu.
Jedinej rozdil - v pripade nejake casne alergicke reakce kozni preparat jde castecne vymyt. Pokud nam jde o zatez organismu - ledviny, jatra, apod., vyjde to nastejno.
Jen majitele ty kozni pripravky davaji ochotneji, maji asi iluzi, ze jde o zevni pouziti.
Ano, opakuje se to každej rok a každej rok se do nás topspotářů navážejí bravektáři, že je to jedno. Tak když je to jedno, tak si ten spot přece můžu dát úplně stejně jako to bravecto. Účinnost podle všeho stejně dlouhá. Nežádoucí účinky na spot psi nemají, tak není co řešit.
Jak už jsem psala výš, ať si každej dává, co chce, já si s dovolením svým psům taky budu dávat, co chci já.
impact
napsal(a):
No já myslím, že by Vás první dlouhodobý marný boj vyléčil z averze na tablety raz dva.
Já zažila jednou asi tři nebo čtyř měsíční boj s blechama a jestli si mám vybrat žití v permanentním stresu, x hodin strávených praním, stříkáním sajrajtů po baráku a žití v chemické bublině a nebo podat tabletu a mít vyřešeno, mám vcelku jasno.
Ale tak to jsou nepřenositelné zkušenosti...
Nějak nechápu tu reakci. Vždyť jsem psala, že tabletu bych dala při boji s blechami.
Zatím (ťukám) jsem zažila jen jednou,měli jsme tehdy jen tři psy a pražský byt. Bravecto nebylo, tři měsíce jsme dokola vystříkávali Biokillem všechno. Se stávající smečkou a obr barákem mám z blech hrůzu, proto dávám spot i na začátku sezony honů a modlím se.
napsal(a):
Ano, opakuje se to každej rok a každej rok se do nás topspotářů navážejí bravektáři, že je to jedno. Tak když je to jedno, tak si ten spot přece můžu dát úplně stejně jako to bravecto. Účinnost podle všeho stejně dlouhá. Nežádoucí účinky na spot psi nemají, tak není co řešit.
Jak už jsem psala výš, ať si každej dává, co chce, já si s dovolením svým psům taky budu dávat, co chci já.
Jasne, at si kazdej dava, co mu vyhovuje. Ja holt mivam vzdycky potrebu zareagovat, pokud nekdo, kdo dava obojek ci pipetu napise, ze takovy svinstvo jako Bravecto by psovi nikdy nedal. Pipetu samozrejme nikomu nevymlouvam, obojek taky ne... snazim se jenom vymlouvat nazor, ze je to setrnejsi, ale uz bych se po tech letech asi na to mela vykaslat🙂
Terven
napsal(a):
Jasne, at si kazdej dava, co mu vyhovuje. Ja holt mivam vzdycky potrebu zareagovat, pokud nekdo, kdo dava obojek ci pipetu napise, ze takovy svinstvo jako Bravecto by psovi nikdy nedal. Pipetu samozrejme nikomu nevymlouvam, obojek taky ne... snazim se jenom vymlouvat nazor, ze je to setrnejsi, ale uz bych se po tech letech asi na to mela vykaslat🙂
Jsem taky toho názoru, ať si každej dává, co mu vyhovuje.
A nebudu ani tvrdit, že obojek nebo pipeta je šetrnější. Ale když zrovna můj pes na něco z toho bude mít po pár hodinách reakci, tak obojek sundám, místo vymeju, pipetu snad taky částečně vymeju. Ale co s tou tabletou? Chapu, že i z toho obojku a pipety se to dostane do oběhu, ale asi ne tak rychle, asi se to uvolňuje postupně? Kdyby se to tam dostalo hned náraz, tak by se obojek pak mohl sundat.
A neberte to jako rýpání, jen mě to fakt zajímá, jestli je tam pak nějaká možnost to řešit.
Já teda nemám osobní zkušenost se špatnou reakcí psa ani na obojek, ani pipetu, ani Bravecto (to jsem nezkoušela). Ale třeba kamarádce po obojku začal pes otekat a nemohl dýchat. Obojek sundala, místo vymyla a pak to bylo ok. Co se v takovém případě dělá u té tablety?
Jinak mi přijde, že "boj" Bravecto vs obojky a pipety je stejně nekonečný, jako maso x granule 😄.

Tak mě se v loni osvědčilo toto...frontline tri-act spot-on, takže zkusíme i letos.

Terven
napsal(a):
Nepsala jsem tentokrát nic, že je to svinstvo. Účinná látka stejná a že to přechází do krve, je mně jasný, když po nacucnutí klíště chcípne. Jen prostě tu pipetu mám vyzkoušenou a dokud bude jakž takž účinkovat, tak zůstanu u ní. Stejně jak to tak vypadá, tak když ztratí účinnost pipeta s fluralanerem, tak tableta taky a bude se muset vymyslet zase něco s jinou, účinnější látkou.
marcelaamax
napsal(a):
Jsem taky toho názoru, ať si každej dává, co mu vyhovuje.
A nebudu ani tvrdit, že obojek nebo pipeta je šetrnější. Ale když zrovna můj pes na něco z toho bude mít po pár hodinách reakci, tak obojek sundám, místo vymeju, pipetu snad taky částečně vymeju. Ale co s tou tabletou? Chapu, že i z toho obojku a pipety se to dostane do oběhu, ale asi ne tak rychle, asi se to uvolňuje postupně? Kdyby se to tam dostalo hned náraz, tak by se obojek pak mohl sundat.
A neberte to jako rýpání, jen mě to fakt zajímá, jestli je tam pak nějaká možnost to řešit.
Já teda nemám osobní zkušenost se špatnou reakcí psa ani na obojek, ani pipetu, ani Bravecto (to jsem nezkoušela). Ale třeba kamarádce po obojku začal pes otekat a nemohl dýchat. Obojek sundala, místo vymyla a pak to bylo ok. Co se v takovém případě dělá u té tablety?
Jinak mi přijde, že "boj" Bravecto vs obojky a pipety je stejně nekonečný, jako maso x granule 😄.
Jasny, pokud se bavime o alergicke reakci, kdy pes nemuze dychat, tak obojek ma oproti tablete mozna vyhodu.
Ale mam tuseni, ze vetsina odpurcu Bravecta se boji spis dlouhodobejsich dopadu na organismus - jatra, ledviny apod.
A pokud pes nema alergickou reakci na obojek, nikdo nema duvod jej sundavat a dlouhodobym nezadoucim ucinkum nic nebrani.
Terven
napsal(a):
Jasny, pokud se bavime o alergicke reakci, kdy pes nemuze dychat, tak obojek ma oproti tablete mozna vyhodu.
Ale mam tuseni, ze vetsina odpurcu Bravecta se boji spis dlouhodobejsich dopadu na organismus - jatra, ledviny apod.
A pokud pes nema alergickou reakci na obojek, nikdo nema duvod jej sundavat a dlouhodobym nezadoucim ucinkum nic nebrani.
Jo, rozumím 😉. Já se u toho Bravecta bojím právě té alergické reakce po požití. Ale tak já nejsem odpůrcem. Dokud nám fungují obojky, tak dám radši ty, kdyby nefungovali, tak budu třeba uvažovat i o té tablete. Ale to už je věc každého, nedělám si iluze, že ten obojek bude z dlouhodobějšího hlediska šetrnější.

Já ještě dodám, že jedním z důvodů, kvůli kterým se tabletu zdráhám zkusit je, že obě feny mají hodně citlivý žaludek a blindí nejen v autě. Druhým důvodem je proto pochopitelně cena. Nechce se mně dávat 700 za tabletu, když nevím, jestli ji feny nevyhodí, když spot mně vyjde pro 4 psy na celou sezónu na cca 600. Vlastně pro 5 psů, dávám ho ještě i dceři pro psa. Zkrátka dnes v situaci takové jaká je, je pro mně priorita ty psy hlavně nakrmit a mít na akutní ošetření na veterině.
napsal(a):
Já ještě dodám, že jedním z důvodů, kvůli kterým se tabletu zdráhám zkusit je, že obě feny mají hodně citlivý žaludek a blindí nejen v autě. Druhým důvodem je proto pochopitelně cena. Nechce se mně dávat 700 za tabletu, když nevím, jestli ji feny nevyhodí, když spot mně vyjde pro 4 psy na celou sezónu na cca 600. Vlastně pro 5 psů, dávám ho ještě i dceři pro psa. Zkrátka dnes v situaci takové jaká je, je pro mně priorita ty psy hlavně nakrmit a mít na akutní ošetření na veterině.
Pinčová má taky háklivější trávení, u té bych se Bravecta taky bála. Vloni neměla nic- říkala jsem si- malej krátkosrstej pejsek, to ohlídáme. Nicméně, klíšťat měla dost.
Vikina měla Bravecto 2x za život, myslím, že svoje první a druhé léto. Vedlejší účinky žádné, fungovalo vždycky jedno na celou sezónu.
Já s tím odporem k chemickým antiparazitikům taky pořád bojuju, jen holt s tím rozdílem, že mi jako o fous menší zlo přijde ta tableta. Už proto, že obě feny se mnou spí v posteli, takže obojky a pipety nepřipadají v úvahu. Dokonce jsem slyšela dr.Šťourače říkat, že bytový pes by obojek vůbec mít neměl.
Pipetu jsem dávala nebožce feně, vždycky měla minimálně tejden na zádech mastnej flek. Tyhle dvě spolu spí tělo na tělo, očichávaly by si to.
Ale zas chápu, že Bravecto pro velkýho psa se prodraží a pro několik velkých psů tuplem.

Tak já nevím, jak to máte vy ostatní, ale musím říct, že já bych Bravecto nedala, mimo jiné, protože nemá žádné odpuzující účinky.
Prostě nechci ze psa sbírat živá lezoucí klíšťata, která se ještě nepřisála.
Takže pokud hledám něco proti klíšťákům, tak koukám nejen na to aby to klíšťata zabilo, ale taky aby to mělo nějaký repelentní účinek.
Za ty pipety od Frotlinu platím raketu...takových 500-600,- měsíčně- za oba psy, ale v loni jsem po aplikaci na psech nejenže nenašla žádné zakouslé, ale ani lezoucí klíště a vzhledem k tomu, že mám psy v posteli na gauči, tak to je pro mě k nezaplacení, protože klíšťata nesnášim a i když opomenu že člověka můžou něčím nakazit, tak jen představa zakouslého klíštěte je hrozná...
Měla jsem zakouslé 2x za život a přiznám se, že jsem si ho sice vytočila, ale za zvukové kulisy mého hysterického pláče...mám asi nějakou fóbii.
A první klíště se do mě zakouslo, když mi bylo asi 23 let a to u mámy v obýváku...sedím bosé nohy na koberci a najednou auu, kouknu, co mě píchlo do palce a ono zakouslé klíště, asi odpadlo z kocoura.
Ve své podstatě těmi k.urevsky drahými pipetami sice chráním primárně svoje psy, ale hlavně teda svoje duševní zdraví.
Tak já nevím, jak to máte vy ostatní, ale musím říct, že já bych Bravecto nedala, mimo jiné, protože nemá žádné odpuzující účinky.
Nevím, jak je to možné - a shoduje se na tom víc lidí -po tabletě jsme prostě byli bez klíšťat.
Terven
napsal(a):
Nevím, jak je to možné - a shoduje se na tom víc lidí -po tabletě jsme prostě byli bez klíšťat.
Mám stejné zkušenosti. Opravdu žádné lezoucí ...

Terven
napsal(a):
Ale to je úplně stejný jak u pipety. Taky někdo tvrdí, že klíšťata po psovi ani nelezou. Já jen můžu říct, že je to u každýho psa individuální. U někoho se ani nepřicucnou, u někoho odpadnou, až se přicucnou.

Já tedy léta používám obyčejný spray Arpalit Neo. Proti klíšťatům, coby odpuzovač, nastříkat psisko, spray důkladně vetřít do srsti, nechat venku uschnout a je to. Psi nejsou vodoměrky, tak stačí nastříkat jednou za x týdnů v sezóně, k tomu pravidelně podávám pangaminové tablety.
Terven
napsal(a):
Pinčová má taky háklivější trávení, u té bych se Bravecta taky bála. Vloni neměla nic- říkala jsem si- malej krátkosrstej pejsek, to ohlídáme. Nicméně, klíšťat měla dost.
Vikina měla Bravecto 2x za život, myslím, že svoje první a druhé léto. Vedlejší účinky žádné, fungovalo vždycky jedno na celou sezónu.
Já s tím odporem k chemickým antiparazitikům taky pořád bojuju, jen holt s tím rozdílem, že mi jako o fous menší zlo přijde ta tableta. Už proto, že obě feny se mnou spí v posteli, takže obojky a pipety nepřipadají v úvahu. Dokonce jsem slyšela dr.Šťourače říkat, že bytový pes by obojek vůbec mít neměl.
Pipetu jsem dávala nebožce feně, vždycky měla minimálně tejden na zádech mastnej flek. Tyhle dvě spolu spí tělo na tělo, očichávaly by si to.
Ale zas chápu, že Bravecto pro velkýho psa se prodraží a pro několik velkých psů tuplem.
Ono je to těžký, zrovna Štourač taky říkal,že by svýmu psovi nikdy nedal Bravecto

Pes chodníčkový má v plánu neměnit své zvyky a nelézt do vysoké trávy, natož do nějakého roští. Občas vstoupí na posekaný trávník, pokud je tam něco důležitého. Tedy v případě, že je sucho, i ranní rosa by ho zabila.
Když jedeme třeba na klubový víkend, kde jsou klíšťat mraky, tak kápnu Advantix. Pro 13 kg psa bohatě stačí dávka 4 - 10 kg. A zdá se, že nefunguje pouze uvedený měsíc.

Dojdu k vetovi a řeknu: něco proti klišťatům a aby na psa ani nekoukala...minulý rok něco (opravdu už nevím co to bylo)do kožichu až na kůži na zádech- koupat až po třech dnech a pak psa občas u koní stříknu černým Absorbine(na kočky asi není) nebo repelentem, když jdem do lesa...
Bravecto taky proběhlo, to byla ještě malá a dostala půlku té největší a druhou za určitý čas...edit: a právě mi určitě vadilo, že pes měl klíšťata zapitá furt, i když určitě pak uschla a upadla, ale už jen to že se přicucla
Různé obojky u nebožky taky , ale tohle bulí nebožátko spí na gauči a u holky v posteli,tak bez obojku...
janaa
napsal(a):
Ono je to těžký, zrovna Štourač taky říkal,že by svýmu psovi nikdy nedal Bravecto
Tak já mám s Bravectem taky problém proto už ho asi 4 roky nedávám. Jen s tím ostatním mám problém možná ještě větší, no...rozhodně si nemyslím, že je to menší zlo, jen proto, že to pes nedostane do tlamy.
Po mnohaletém marném boji s obrovským množstvím klíšťat, vyzkoušeny snad všechny druhy pipet od bio-eko, různých olejíčků a postřiků, po normální...jsem vloni dala bravecto. Ta úleva, že nemusím denně prohrabávat obr kožich a tahat desítky klíšťat...byla obrovská. I pro psa. Jedině obojek jsme nezkoušeli, na jeho ,,límec" nepřipadá řádný obojek v úvahu a navíc ho pořád pusinkuju, nechci u toho šahat na obojek. Obojek mi přijde teda jako největší sajrajt, protože kdy psa chytím, kdy mu byť jen budu nasazovat jeho obojek na ven, na tenhle bych si šáhnula. Blééé.
Tak jste mě nahlodaly, že možná letos taky zkusím Top Spot On...
Mě nevadí pavouci, hymz, ale klíšťata to je hnus. Nechápu, jak je někdo může vytahovat holou rukou . A představa, že na psovi, který spí vedle mě v posteli, je klíště, ne děkuji nechci .
Obojky sice fungovali, ale asi by pro nás byla jednodušší pipeta. Protože obojky jsem doma sundávala, a sundávala jsem je někdy i na zahradě, protože když si psi hráli a okusovali se, tak aby to neolizovali. Což asi není úplně ideál, ale na účinnost to vliv nemělo.
Vydrží ten Top Spot On ty tři měsíce, jak píšou?

Taky jsem nahlodaná na Top Spot On... jenže aby to nedopadlo jako pokaždé, když jsem zkusila něco jinýho než scalibor, že jsem ho nakonec stejně koupila (což se finančně vyloženě vyplatí)...

marcelaamax
napsal(a):
Mě nevadí pavouci, hymz, ale klíšťata to je hnus. Nechápu, jak je někdo může vytahovat holou rukou . A představa, že na psovi, který spí vedle mě v posteli, je klíště, ne děkuji nechci .
Obojky sice fungovali, ale asi by pro nás byla jednodušší pipeta. Protože obojky jsem doma sundávala, a sundávala jsem je někdy i na zahradě, protože když si psi hráli a okusovali se, tak aby to neolizovali. Což asi není úplně ideál, ale na účinnost to vliv nemělo.
Pokud se pes často koupe, tak ne. Ale u každýho psa je to individuální, hlavně u těch dlouhosrstých je to ještě horší, řekla bych.
marcelaamax
napsal(a):
Proti blechám nevím, neměli jsme, na klíšťata tak těch 4-6 týdnů. Bydlím v Jižních Čechách, mám 4 dlouhosrstý jezevčíky, 3x denně lítáme po lese a loukách a zabíjej ježky. Jinak hodně jezevčíkářů má výbornou zkušenost s Advantixem, při více kusech psů koupí největší balení a nadávkují.
napsal(a):
Pokud se pes často koupe, tak ne. Ale u každýho psa je to individuální, hlavně u těch dlouhosrstých je to ještě horší, řekla bych.
Aha, no moji psi od jara do podzimu plavou skoro denně... V léte jsme někdy u vody a ve vodě celý den . A mají bazének i doma, takže mokří bývají hoodně. Ale zase jsou krátkosrstí.
No, tak to ještě promyslím,
https://www.spokojenypes.cz/top-spot-on-dog-l-1x3ml-nad-30kg/?gclid=Cj0KCQiAst2BBhDJARIsAGo2ldXmM88qDjUq8OnWtHxGJEfadbRroRyH-r5AVHnj1UZfUbIfDGTE0ioaAln-EALw_wcB
A je to tohle, jo? Edit.: jo koukám, že už to tady někdo upřesnil.
marcelaamax
napsal(a):
Top-spot - výrobce deklaruje účinnost proti klíšťatům 4 týdny, proti blechám až 3 měsíce. Kdysi jsem ho užíval, pak už jsem s účinkem spokojen nebyl. Ale regionálně to může být rozličné.
Jenom se tedy nedá očekávat účinnost 3 měsíce proti klíšťatům.
Terven
napsal(a):
Díky, byla jsem zmatená, když někde výš Sarah psala, že účinná látka je stejná (s Bravectem)...myslela jsem, jestli už není spot on Bravecto i pro psy.
Tohle je permethrin. Asi jsem to špatně pochopila.
Je i spot Bravecto https://antiparazitika-pro-psy.heureka.cz/bravecto-spot-on-dog-1400-mg-40-56-kg-xl/#specifikace/
marcelaamax
napsal(a):
Ajo, spletla jsem blechy s klíšťaty .
No tak pak myslím, že finančně to vyjde podobně jako Foresto obojek. Ten Kiltix byl ještě levnější a vydržel fakt celou sezónu...
No ještě to promyslím . Kdy začínáte něco dávat?
já už předevčírem. Pes měl 3 klíšťata, fena 2 a druhá fena jedno

Terven
napsal(a):
Díky, byla jsem zmatená, když někde výš Sarah psala, že účinná látka je stejná (s Bravectem)...myslela jsem, jestli už není spot on Bravecto i pro psy.
Tohle je permethrin. Asi jsem to špatně pochopila.
Ano, spot on bravecto je taky, ale tady jsem měla na mysli top spot od Biovety s permethrinem.
Top spot on od Biovety - kupte balení pro koně, ne pro psy. Dávkuje se 1 ml na 10 kg, složení stejné, cenově nebe a dudy
Jinak účinnost, na začátku sezony 6-8 týdnů, v létě dávám jednou za měsíc, podzim zase 6-8 týdnů podle počasí. Ale když jsou klíšťata na vrcholu, tak to chce fakt jednou za měsíc. Btw psi jsou ve vodě nonstop,účinnost to nesnižuje. Samozřejmě to chce po aplikaci dodržet odstup, já je do vody nepouštím 2 dny
janaa
napsal(a):
Top spot on od Biovety - kupte balení pro koně, ne pro psy. Dávkuje se 1 ml na 10 kg, složení stejné, cenově nebe a dudy
Jinak účinnost, na začátku sezony 6-8 týdnů, v létě dávám jednou za měsíc, podzim zase 6-8 týdnů podle počasí. Ale když jsou klíšťata na vrcholu, tak to chce fakt jednou za měsíc. Btw psi jsou ve vodě nonstop,účinnost to nesnižuje. Samozřejmě to chce po aplikaci dodržet odstup, já je do vody nepouštím 2 dny
Ahaa, tak takhle na to . No tak teď už to vypadá líp, asi to zkusím .
A dáváte jen "za krk"? nebo na labrouše ještě i doprostřed zad a k ocasu? Vím, že jsme to kdysi takhle dávali většímu psovi.
marcelaamax
napsal(a):
A dáváte jen "za krk"? nebo na labrouše ještě i doprostřed zad a k ocasu? Vím, že jsme to kdysi takhle dávali většímu psovi.
Mezi lopatky a zbyteček ke kořeni ocasu. Ale hlavně ty lopatky, já dost často na ten ocas zapomenu

marcelaamax
napsal(a):
Já nakapu rovnoměrně po celé délce hřbetu od krku až po kořen ocasu. Osvědčilo se mně to. Kupuju to balení pro koně, jak píše Jana.
Jinak co se týká spotu od Bravecto, zkusila jsem jednou na psa, protože má hrozně hustej kožich a zdálo se mně, že ten spot od Biovety u něj musím aplikovat častěji, ale nebylo to lepší. Takže u Biovety zůstanu.
janaa
napsal(a):
Taky jsem už o tom přemýšlela, o tom koňském. Vydrží kdyžtak načaté i do příštího roku? Mám celkem 20 kg psů, tak nevím jestli by to velké balení padlo za jednu sezónu

Ještě chci dodat, že u krátkosrstých to máte fakt o hodně lepší pochytat ta lezoucí klíšťata. Já to mám právě nejhorší u toho svýho medvěda, teď za zimu je děsně zarostlej. Přitom feny takovej kožich nemají, by mně zajímalo, čím to je....

aluska
napsal(a):
Taky jsem už o tom přemýšlela, o tom koňském. Vydrží kdyžtak načaté i do příštího roku? Mám celkem 20 kg psů, tak nevím jestli by to velké balení padlo za jednu sezónu
Vydrží v pohodě. I my to množství za jednu sezónu nespotřebujeme.
napsal(a):
Ještě chci dodat, že u krátkosrstých to máte fakt o hodně lepší pochytat ta lezoucí klíšťata. Já to mám právě nejhorší u toho svýho medvěda, teď za zimu je děsně zarostlej. Přitom feny takovej kožich nemají, by mně zajímalo, čím to je....
Worick je letos taky nasrstěný extrémě, normálně ho lidi nepoznávají a ti co ano, si myslí, že strašně přes zimu ztloustnul Já to ale připisovala na vrub té chemické kastraci, protože jsem viděla i změnu srsti, byla jemnější.

aluska
napsal(a):
tak to je super a cena víc než luxusní a můžu dát vlastně i našemu koňovi , ale ten váží 850 kg.....
No proto to kupuju. Blbá doba teď.

lesnížínka
napsal(a):
Worick je letos taky nasrstěný extrémě, normálně ho lidi nepoznávají a ti co ano, si myslí, že strašně přes zimu ztloustnul Já to ale připisovala na vrub té chemické kastraci, protože jsem viděla i změnu srsti, byla jemnější.
Náš Dragouš vypadá taky tlustej, ale vážili jsme ho u veta a spíš zhubnul, tak cca 2 kila. Vypadá, jak kdyby ani neměl krk.
napsal(a):
No tak já od té doby, co jsme měli ty obojky, tak jsem neměla ani co pochytávat, protože klíště na ně ani nevlezlo .
Ale ještě než jsem loni obojky měla, tak jsem na zahradě z feny sundávala pořád lezoucí klíšťata, na ní to fakt svítí, jak je bílá - ale i do té její krátské srsti se dokázaly zavrtat, takže si dokážu představit, že z huňatého psa to jde vybírat fakt blbě. Na psa nešly, a nebo jsem je jen neviděla, jak je tmavej. Ale žádné se nepřisálo. Ale oni mají taky každý trošku jinou srst - fena má takovou trochu hustší bych řekla, možná i trošičku delší chlupy. Pes ten má fakt kraťoučké, lesklé a hladké, žádnou podsadu... Zrovna včera jsem je venku vyčesávala - z feny docela chlupy lítaly, i když jsem ji jen hladila. Ale ze psa jsem nevyčesala vůbec nic, ani chlup . Ale doma z ně chlupy padají, to jo.

Atheira
napsal(a):
Je to hodně off topic, ale Dragouš má oficiálně jaké jméno?
Drago od Chlumeckého rybníka. Říkáme mu ale Draku, Dráčku.
napsal(a):
Drago od Chlumeckého rybníka. Říkáme mu ale Draku, Dráčku.
To je boží. Letos v létě to bude 17 let, co jsme psovi vymysleli jméno Drago. Až dodneška jsem nepotkala ani neslyšela o psovi stejného jména. Říkáme mu Dragouš, Drigin nebo Dráček.
Že zdraví jmenovce.

Atheira
napsal(a):
To je boží. Letos v létě to bude 17 let, co jsme psovi vymysleli jméno Drago. Až dodneška jsem nepotkala ani neslyšela o psovi stejného jména. Říkáme mu Dragouš, Drigin nebo Dráček.
Že zdraví jmenovce.
Jé, děkujeme. Tak to koukám, taky jsme ještě nikdy nikoho nepotkali s tímto jménem. Je krásnej, já ty dlouhosrsťáky miluju.

Ten Spot on na koně ale stejně nevyjde levnějc než třeba Scalibor, ne? Když spočítám, kolik dávek by měl pes (29 kg) na sezonu dostat...

napsal(a):
Ten Spot on na koně ale stejně nevyjde levnějc než třeba Scalibor, ne? Když spočítám, kolik dávek by měl pes (29 kg) na sezonu dostat...
Popravdě nevím, já obojky nikdy nekupovala. Ale i kdyby to balení za cca 600 korun vyšlo mně na 5 psů na jednu sezónu, tak je to pro mě cena úžasná. Oproti tabletě Bravecto kus za 700, aspoň u našeho veta.
napsal(a):
Nevím,kolik stojí obojek Na 30 kg psa máte na celej rok jedno balení a ještě zbyde, a dá se sehnat kolem šesti stovek. Já to takhle nikdy nezkoumala, pro mě je priorita,že je to dostupná varianta pro velkou smečku psů, obojky u nás nepřipadají v úvahu. A proti jinejm spotům je to prostě cenově o něčem úplně jiném

Tak jasně, Scalibor se dá koupit do 500 (teď i levnějc ty, co mají kratší spotřebu) a vždycky nám stačil na sezonu jen jeden. Jen ten opruz, že krásný (!) černý pes má na sobě nemocničně bílý obojek
napsal(a):
Tak jasně, Scalibor se dá koupit do 500 (teď i levnějc ty, co mají kratší spotřebu) a vždycky nám stačil na sezonu jen jeden. Jen ten opruz, že krásný (!) černý pes má na sobě nemocničně bílý obojek
Já zvažuju a přemýšlím a nakonec půjdu asi zase do Foresta. Loni mi na feně zabíral i v případě, že nebyl úplně utažený a šel úplně v pohodě přetahovat přes hlavu, takže do vody v pohodě sundat... Jen teď nějak přemýšlím, že bych jí to sundávala i na noc. Jen nevím, jakým způsobem se tím ovlivní účinnost? Jestli to, že to ten pes nemá 24/7 má nějaký vliv? Loni ho měla od března do konce října a sundávala jsem jí ho jen příležitostně a zase navlíkala a fungoval výborně.
Jenže přesně to samé, co u vás... na těch obojcích mě štve, že jsou taaak hnusný a většinu roku mám na psovi tuhle ošklivost. Kdyby byl aspoň hnědej, nebo zrzavej... ale ono je to tak hnusně šedivý!

Atheira
napsal(a):
Já zvažuju a přemýšlím a nakonec půjdu asi zase do Foresta. Loni mi na feně zabíral i v případě, že nebyl úplně utažený a šel úplně v pohodě přetahovat přes hlavu, takže do vody v pohodě sundat... Jen teď nějak přemýšlím, že bych jí to sundávala i na noc. Jen nevím, jakým způsobem se tím ovlivní účinnost? Jestli to, že to ten pes nemá 24/7 má nějaký vliv? Loni ho měla od března do konce října a sundávala jsem jí ho jen příležitostně a zase navlíkala a fungoval výborně.
Jenže přesně to samé, co u vás... na těch obojcích mě štve, že jsou taaak hnusný a většinu roku mám na psovi tuhle ošklivost. Kdyby byl aspoň hnědej, nebo zrzavej... ale ono je to tak hnusně šedivý!
Tak to nevím. Myslím, že jsem na psovi nechávala obojky nonstop i v době, kdy spal v posteli (ale vždy jsem mu přečetla z příbalovýho letáku, že by s tím v posteli být neměl)...
Taky nechávám obojek volný, ale pes má tu "hrdelní" část takovou plandavou, takže i s volným obojkem to vypadá ještě divnějc
Atheira
napsal(a):
Já jsem to psala už výš - psům jsem obojky (Kiltix) sundávala doma. Hned jak jsme šli do baráku a šly dolů klasické obojky, tak šly i tyhle. Někdy jsem je sundávala i na zahradě, když si hráli. Stejně tak do vody, a občas jsem ho pak třeba celý den zapomněla dát. Neměli za celou sezonu žádné klíště, ani po nich nelezlo, takže jsem ne pozorovala vliv na účinek.

Atheira
napsal(a):
Jinak Kiltix je myslím přibližně ve vaší barvě: https://www.vaschovatel.cz/static/image/2f78cca48fa4b6c8e580157dfb59a242

aluska
napsal(a):
Proti blechám nevím, neměli jsme, na klíšťata tak těch 4-6 týdnů. Bydlím v Jižních Čechách, mám 4 dlouhosrstý jezevčíky, 3x denně lítáme po lese a loukách a zabíjej ježky. Jinak hodně jezevčíkářů má výbornou zkušenost s Advantixem, při více kusech psů koupí největší balení a nadávkují.
,,,no s těma ježkama je to teda ošklivé, škodná to je v bažantnici, ale jinak? ježek je tak boží, když vytáhne ty svoje nožičky a cupitá...no a pak že já mám psa zabijáka, ježka maximálně počurá...označí si ho...
To už jsem právě slyšela, že Killtix děsně smrdí. Proto ho nechci. Tyhle chemický smrady mi fakt vadí, zvlášť na uzavřeným prostoru doma...
Já bych nejradši nedala nic popravdě. Asi dva roky po sobě to tak šlo úplně na pohodu, ale to tady byla fakt echt upražená léta. Místo trávníků kartáče, z pole sahara a v přírodě voda nikde. Tehdy se tu po lese rozmisťovala koryta na vodu a denně doplňovala, protože široko daleko nebylo kde by se zvířata napila. Jsem popravdě do té doby nikdy nezažila, že by se na zahradě rozhodovalo, co má smysl zalévat a na co je vody škoda...
No a to klíšťata nebyla. Jeden normálnější rok se to dalo zvládnout s nějakou pipetou, kterou jsem dala už ke konci jara a jednou stačilo. Jenže už loni se klíšťata objevovala docela dost, čekám, že letos se jim bude dařit, jestli se bude počasí dál držet takhle "správný".

edit: k spot onům a vodě, první tři dny ne, pak se látka navíže na tuk v pokožce nebo nějak tak, pak se do vody může, koupeme se běžně, ale je pravda, že psa přistříkávám repelentama, když ho mám v ruce a psa poblíž...
napsal(a):
,,,no s těma ježkama je to teda ošklivé, škodná to je v bažantnici, ale jinak? ježek je tak boží, když vytáhne ty svoje nožičky a cupitá...no a pak že já mám psa zabijáka, ježka maximálně počurá...označí si ho...
Jéžiši...toho jsem si nevšimla
Tak ty moje dvě by taky zabíjely kdeco, kdyby mohly, ale od toho s nima chodím já, abych je nenechala. Nedávno jsem jim zatrhla zajíčka, kterýho vyhmátly v příměstským lese.
Jako, chápu, každej má svoje máslo a někdy se to prostě stane-jsme jenom lidi a oni jsou jenom psi.
Ale taková příhoda by pro mě byla hodně velkým poučením pro příště a byla bych z ní asi dlouho špatná...ne, že bych prostě konstatovala "zabíjej ježky" a hotovo.
napsal(a):
Škodná není ježek nikde,naopak vždyť žerou hmyzáky,háďata,proč by měli být škodnou v bažantnici? spíš myslím, že dementi jezevčíci si z toho udělali zábavu, měla jsem kdysi takovýho dementa jagoše. Mimochodem na zahradě vyvraždil ježky a pak se tam nastěhovaly zmije

janaa
napsal(a):
Škodná není ježek nikde,naopak vždyť žerou hmyzáky,háďata,proč by měli být škodnou v bažantnici? spíš myslím, že dementi jezevčíci si z toho udělali zábavu, měla jsem kdysi takovýho dementa jagoše. Mimochodem na zahradě vyvraždil ježky a pak se tam nastěhovaly zmije
Ferda?

janaa
napsal(a):
Jo, mazlíček zabíjáček Ferda. Budiž mu země lehká, minulý týden odešel za starou bandou na druhou stranu
Jejda, tak to je mně moc líto. Ale měl dlouhej a krásnej život.
Worka, ačkoliv by zabil všechno přes ptáčata, myši, zajdy....ježky z nějakého důvodu miluje. Venku mi ukazuje, kde je ježura a dáváme mu granule. Doma mi ukazuje, kde bydlí. X krát jsem ho viděla, jak mu večer ježurka okusuje kuřecí krky, on leží, čumák 30cm od něj a sleduje, asi jestli mu to chutná Možná v tom byl zakopaný pes, protože od mala věděl, že když tam ty krky panička najde, bude mu brblat. Když je spapá ježek, bude pochválený, že jsou spapané protože ne vždy tam panička ježuru viděla

janaa
napsal(a):
v bažantnici žerou vajíčka bažantů.....
OT: odešel mi můj noťas, nejde nabít , konektor se rozbil, než ho manžel spraví, mám jeho a ten má doprkený ohrady červeně podsvícenou klávesnici, nic nevidím...musím si najít brýle.
napsal(a):
v bažantnici žerou vajíčka bažantů.....
OT: odešel mi můj noťas, nejde nabít , konektor se rozbil, než ho manžel spraví, mám jeho a ten má doprkený ohrady červeně podsvícenou klávesnici, nic nevidím...musím si najít brýle.
Ale blbost :D v bažantnicích jsou vajíčka v líhních nebo se kupují (většinou) jednodenní kuřata

když to tak čtu, tak mám vlastně děsně jednoduché rozhodování
premisy:
nejsem chemiofob
idiosynkratické reakce jsou možné, ale pokud nějaké antiparazitikum způsobuje vyloženě alergie, je to imidakloprid
nechci, aby Nora chytla babésiózu a piják lužní tady na Moravě určitě někde žije
no a pak už je to jednoduché. Mám velikýho, velice chlupatýho psa, kterej se nekoupe akorát když je zamrzlo. Takže nefunguje nic omyvatelnýho, nic, co vyžaduje kontakt s kůží, obojek by mi akorát zadredovatěl vlka hřívnatého, vyčesávání nebo jakékoliv včasné nalezení lezoucího klíštěte je utopie a arpalit ve spreji měla jako štěně, teď bych musela asi vystříkat jednorázově celou lahvičku.
prostě tableta z toho vypadává jako jediné možné x.

napsal(a):
premisy:
nejsem chemiofob
idiosynkratické reakce jsou možné, ale pokud nějaké antiparazitikum způsobuje vyloženě alergie, je to imidakloprid
nechci, aby Nora chytla babésiózu a piják lužní tady na Moravě určitě někde žije
no a pak už je to jednoduché. Mám velikýho, velice chlupatýho psa, kterej se nekoupe akorát když je zamrzlo. Takže nefunguje nic omyvatelnýho, nic, co vyžaduje kontakt s kůží, obojek by mi akorát zadredovatěl vlka hřívnatého, vyčesávání nebo jakékoliv včasné nalezení lezoucího klíštěte je utopie a arpalit ve spreji měla jako štěně, teď bych musela asi vystříkat jednorázově celou lahvičku.
OT: neměla byste aktuální fotku Nory? Zajímalo by mě, jak vyrostla.

napsal(a):
OT: neměla byste aktuální fotku Nory? Zajímalo by mě, jak vyrostla.
mám.

janaa
napsal(a):
Ale blbost :D v bažantnicích jsou vajíčka v líhních nebo se kupují (většinou) jednodenní kuřata
No to podle toho, jak toho bažanta chováte, asi nebude bažantnice jako voliera s bažantama.
napsal(a):
No to podle toho, jak toho bažanta chováte, asi nebude bažantnice jako voliera s bažantama.
Tak pokud se bavíme o bažantnicích jako fakt bažantnicích, ne o zájmovém chovu myslivců,co si udělají voliérku a snaží se něco odchovat, tak líhnou tady v čr dvě bažantnice a všechno v líhních. Ostatní kupují jednodenní kuřata a ty se dovezou ze zahraničí. Každopádně jsem nikdy neslyšela ježka označit za škodnou

napsal(a):
mám.
Dík, pěkně narostla
napsal(a):
premisy:
nejsem chemiofob
Můžu se zeptat, co dát psovi s mikrovaskularni dysplazii jater? Dva veterináři a každý jiný názor. Děkuji

malea
napsal(a):
Můžu se zeptat, co dát psovi s mikrovaskularni dysplazii jater? Dva veterináři a každý jiný názor. Děkuji
bolfo. účinná látka není příliš rozpustná v tucích a vylučuje se hlavně močí.